magyarfutball.hu

  1. 2022.03.29, 23:25 - Terézvárosi TC - MAC 1922
    MAC—TTC 1:1 (1 :1)

    Höflinger (TTC) vezető goalját Fehér, az atlétáknak Kaposvárról átigazolt csatára, remek fejesgoallal egalizálja. Biró: Schiller.
    Az Újság, 1922. május 9.
  2. 2022.03.29, 23:24 - Vasas - III. Kerület 1922
    Vas- és fémmunkások—III. kerületi TVE 1:0 (1:0)
    . A feltűnő frissen és jó kondiczióban játszó Vasasokat Jelinek az első perczekben rugott goaljával segíti a győzelemhez. A mezőny legjobb embere Zatykó volt. Biró: Bíró Sándor.
    Az Újság, 1922. május 9.
  3. 2022.03.29, 23:22 - VII. Kerületi SC - UTE 1922
    UTE—VIT. kerületi SC 3:0 (1 : 0).

    Ujpest Priboj, Paulusz és Kósa goaljaival könnyen győz, daczára annak, hogy a második félidőben csak 9 emberrel játszott, miután Nagy László bíró Schallert. majd Baubachot kiállította. Knoll néhány labdát bravurosan védett.
    Az Újság, 1922. május 9.
  4. FTC—KAC 4:2 (2 :1). Takács, Hungler II. és Pataki hiánya daczára a zöld—fehérek fölényes játékkal győznek Schwarz (3) és Kővágó goaljaival, még a mérkőzés első és utolsó goalját Boldog, illetve Raix révén Kispest rugta. Bíró:Sehreiner.
    Az Újság, 1922. május 9.
  5. FTC—KAC 4:2 (2:1).

    - Üllői- uti pálya. — 6000 néző. — Bíró : Schreiner Károly.
    Az FTC Takács, Hungler II. és Pataky helyén Hungler 1., Nikolsburger II. és Kővágóval állott fel. A csapat ebben az összeállításban igen mérsékelt teljesítményt nyujtott, s csak annak köszönhette győzelmét, hogy éppen a KAC-al került szembe, amelynek a játéka ma messze van az elsőosztályu klasszistól.
    A zöld-fehérek csatársora ma még talán akcióképtelenebb volt mint eddig, s ha nem lett volna mögötte a kitűnő halfsor, amely ujabb és ujabb gólhelyzeteket készített elő a számára, bizony csalódással kellett volna távoznia a küzdelem színhelyéről. A sok helyzetből azonban Schwarznak sikerült három pompás lövést leadnia s ezzel és Kővágó góljával biztosítani a győzelmet.
    A KAC-ban már nincsen meg az a lelkesedés, ami a szezon elején néhányszor sikerhez segítette; néhányszor szépen támadott, de bizony a kellő energia híján nem lehettek támadásai eredményesek. Góljaikat Boldog és Raix lőtték az FTC véd...
  6. 2022.03.29, 23:14 - Törekvés SE - MTK 1922
    MTK—Törekvés SE 0 :0.

    Jórészt a kék—fehérek csatársorát látjuk frontban, a melynek ezuttal azonban Senkey II.
    jobbszélsö volt a legjobb embere, mig Molnár és Orth régi hibájába esve, kényelmesen és ambiczió nélkül dolgozott, Igaz azonban, hogy a Törekvés közvetlen védelme is kifogásatlanul látta el a feladatát. Balszárnya révén a vasutasok is sokszor frontbakerültek, de a Kropacsekot helyettesítő Fábián meglepően szép stílusban védett. Biró: Gerő.
    Az Újság, 1922. május 9.
  7. A főváros közgyűlésén különben pályaépítés céljára megszavaztak a II. b.) osztályban vezető Máv. Gépgyári SK-nek is 5500 □ !-nyi területet, közvetlen itt a gyár mögött a Kőbányai-uton.
    Sporthirlap, 1922. április 27.
  8. Pályát épit a BTC. A főváros hétfői közgyűlésén 15 holdnyi területet engedett át a BTC-nak pályaépítés céljára. A magyar futballt megalapító és annak negyedszázados jubileumát ünnepelni készülő piros-fehérek érdemeinek méltó elismerését látjuk a főváros nagylelkű adományában s most már biztosan hisszük, hogy a BTC nemsokára már saját otthonában dolgozva a régi, félelmetes, együttes lesz. A kapott terület az uj lóversenytér mellett van (a Ferencz József-laktanya mögött). Az építkezés legrövidebb idő alatt megindul; az előirányzott 16 millió korona költséget egy kőbányai konzorcium már össze is adta. Az építkezést az ujpesti Stadion építője, Hajós Alfréd építész, a BTC társelnöke fogja vezetni.
    Sporthirlap, 1922. április 27.
  9. 2022.03.28, 23:34 - Vasas - MAFC 1920
    Meggyengült a MAFC csapata. A vasárnapi „erős“ erzsébetfalvi mérkőzés a győzelmi két pont előnyét felülmúló veszteséggel sújtotta a MAFC-nak a II. osztályban vezető futballcsapatat. A csapat két legjobb játékosa, Gaug Ede és Müller Pál hosszabb időn harcképtelenné lettek a mérkőzésből kifolyólag.
    Sporthirlap, 1922. április 13.
  10. BTC-TTC 1:0 (0:0).

    Hungária-uti pálya. — Bíró: Schiller Gyula.
    A kiesés veszélye előtt álló csapatok rendkívül heves, erős és helyenkint durva játékot folytattak. Utóbbiból főként Kőszegi II. és Horváth vették ki részüket. A játékot amellett nagy rendszertelenség jellemezte, némi technikai készültséget csak a TTC árult el. Hogy ennek ellenére mégis a BTC győzött, ezt a piros-fehérek inkább szerencséjüknek, mint tudásuknak köszönhették és annak, hogy a TTC a javára megítélt 11-est nem tudta értékesíteni.
    Az első félidőben a TTC volt a többet támadó fél, de a BTC sem szűkölködött a gólhelyzetekben. A második félidőben már a BTC-t láttuk frontban. A támadásokat jobbára Hajdu vezette és ő is lőtte a győztes gólt a 17. percben. A TTC idegesen küzd a kiegyenlítő gólért, de a BTC jól működő védelme az akcióikat sikerrel leszerelte. A BTC csapatában a védelem helyén csak Palcsek volt jó, a két hátvéd sokat hibázott. A csapat legjobb részét a Szabó- -Kanyaurek—Schweng összeállításu ...
  11. 2022.03.28, 23:17 - VAC - VII. Kerületi SC 1922
    VII. ker. SC — VAC 1:1 (0:0)

    Lóverseny-téri pálya, 2500 néző
    Bíró: Bíró Sándor

    Egyenrangu ellenfelek, erős iramu, érdekes, bár korántsem nívós küzdelme, amely az igazsághoz legközelebb járván, döntetlen eredményt hozott. Az első félidőben a nagy lelkesedéssel és tűzzel játszó VII. kerületieket látjuk jobbára frontban, a másodikban azonban a VAC is összeszedi magát, magához ragadja az irányítást, de beéri kiegyenlítéssel. A VII. kerületiek csapatán, legutóbbi gyenge eredményei után, határozott javulást lehetett tapasztalni. Lelkesen, szívvel dolgozik a csapat; a csatársorban megvan a hajlam az összjátékra is, csupán csak az állóképessége nem üti meg a kívánt mértéket. Wagner a kapuban jól látta el feladatát; a gólt nem védhette. A Juhász—Hoffmann hátvédpár, mint mindig, ezuttal is főerőssége volt a csapatnak. A halfsorban Kojsza volt fáradhatatlan, bár a szélső halfok, Veszter és Melich is megfeleltek. A csatársorban a két szélső, Rémay és Herczog volt a legjobb, a belsők ...
  12. 2022.03.28, 23:09 - Kispesti AC - UTE 1922
    UTE - KAC 8:0 (2:0)

    Sárkány-utca, 1500 néző
    Bíró: Kiss Menyhért

    A fiatal kispesti csapatnak ugylátszik a fejébe szállott a dicsőség. Az eddig szerényen, lelkesen és dicséretes ambícióval dolgozó csapat ma nemcsak hanyagul és könyelmüen, de elbizakodottan is játszott. Különösen elől járt ebben a védelme, amely ilyen módon állandóan szabad utat engedett az ellenfél csatárainak, ami által a kapuvédő folytonosan egyedül, tehetetlenül nézett szemközt a közeledő ujpesti támadásoknak. De nem csak ez volt a baja és hibája a KAC-nak. Lábrakapott csapatában a fegyelmetlenség is, sűrűn reklamáltak és ezzel igyekeztek a bírót befolyásolni ítélkezéseiben. Ezzel szemben ez UTE csapata minden izében perfekt, erőteljes, nívós játékot produkált, kitűnő bizonyítványt állitván ki önönmagáról közeledő svédországi turája alkalmából.

    A fedezetsora ugy a védelemből, mint a csatársor támogatásából bőven kivette a részét. Mindig a helyén volt s valósággal táplálta labdával a csatársort. Baubac...
  13. 2022.03.28, 22:58 - MTK - Vasas 1922
    MTK - Vas- és fémmunkások SC 5:1 (2:0)

    Hungária-ut, 6000 néző
    Biró: Gerő Ferenc

    A Vasas csapata tudatában volt annak, hogy csak az első negyedórában elért eredménnyel biztosíthatja magának az esetleges győzelmet és ezért az első 8—10 percben briliáns akciókkal fűszerezett öldöklő iramot diktált.

    Ennek a villámgyors és fárasztó tempónak azonban rövid idő alatt maguk a Vasasok estek áldozatul és a győzelmet át kellett engedni a fitten és biztosan dolgozó ellenfélnek.
    A Vasasoknál hiányzott Nyerges, Szentmiklóssy és Stojka, akiket a tartalékok eléggé jól helyettesitettek. Különös említést érdemel az ifjúsági Siska kapus, aki nagyszerű helyezkedéssel és tartós labdafogással egy csapásra megnyerte a közönség rokonszenvét. A védelemben ezuttal is Zatykó tűnt ki. A halfsor rövid idő alatt beadta a derekát.
    A csatársorban feltűnő jó volt Jellinek és Katzer aki a második félidőben a köaépcsatár helyére került.

    Az MTK szokott felállításában szerepelt és talán ez volt az ide...
  14. 2022.03.28, 22:39 - Boros Endre
    Boros Endrének, a VAC jóképességü csatárának bejelentését, aki Brünnbe utazott, tudomásul vette a fegyelmi bizottság.
    Sporthirlap, 1922. április 3.
  15. 2022.03.28, 22:24 - Kispesti AC - Törekvés SE 1922
    Törekvés — KAC 3:1 (0:1)

    Sárkány-utca, 2000 néző
    Biró: Schiller Gyula

    A nagy formában levő Törekvés ma folytatta győzelmei sorozatát, s a KAC-ot győzte le saját otthonában. Bár a Törekvés ma nem produkálta azt a kiváló játékot, mint legutóbb, de mai mérsékeltebb formája is elegendő volt a mérkőzés megnyeréséhez. A játék első felében a KAC a többet támadó, a Boldog fejese révén meg is szerzi a vezetést. A második félidő első percében anélkül, hogy KAC játékos érintette volna a labdat, a Törekvés Hirzer révén kiegyenlített. Öt perccel később Vass szabadrugása meghozza a vezetést és a Törekvésnek, majd a játék vége felé Vetzer a harmadik gólt lövi. A Törekvésnek volt még egy gólhelyzete, de a Hirzer elgáncsolásaval megítélt tizenegyest Vetzer a kapufára lőtte.
    A Törekvésben ezúttal a csatársor csak a második félidőben felelt meg,
    Sporthirlap, 1922. március 27.
  16. 2022.03.28, 22:20 - MAC - VII. Kerületi SC 1922
    MAC - VII. kerület 0:0

    Margitsziget, 2000 néző
    Bíró: Nagy László

    A VII. kerület csapatának mult vasárnapi gyászos szereplése után meglepetésszámba megy az ismét komplett MAC ellen elért eldöntetlen teljesítménye. A mérkőzést megelőzően az a hir kelt szárnyra, hogy a VII. kerület három kitiltott játékosát: Juhászt, Rémayt és Kojszát is szerepeltetni fogja, minthogy a hivatalos lap eddig még ki nem derített okból nem jelent meg pénteken. A VII. ker. vezetősége azonban helyes sportérzékkel ennek ellenére sem állította be kitiltott játékosait, elejét véve bármiféle gyanunak.

    A legjobb játékosait nélkülöző együttes ilyen körülmények között nem 00sok eséllyel indult a küzdelembe; a beállított tartalékok azonban, ha tudásban nem is, de lelkesedésben felülmulták elődeiket Különösen a Juhászt helyettesítő Weisz hátvéd végzett kiváló munkát. Hoffmann szokott formáját játszotta ki. Wagner a kapuban ezuttal bizonytalanul védett. A halfsornak, de egyuttal a mezőnynek is a legjobb e...
  17. 2022.03.28, 22:10 - Vasas - VAC 1922
    Vasasok — VAC 0:0

    Üllöi-uti pálya, 5000 néző
    Bíró: Vágó Zoltán

    A Vasasok olyan iramban kezdték a mérkőzést, mintha le akarnák galopozni az elmult héten szenzációsán szerepelt ellenfelüket. A játék képe azt mutatta, hogy a Vasasok önbizalma nem jogosulatlan. Tetszés szerint bántak el a VAC védelemmel és sorra teremtették a legveszélyesebb gólhelyzeteket. Csak — és ez a csatárok sajnálatos „csak“-ja — befejezni nem tudtak igazan szépen keresztülvitt akcióikat. Katzer, Takács, Jellinek góllal kecsegtető lövései vagy a kapus kezében akadtak meg, vagy a kapufára mentek, vagy pedig a kapu mellé. A VAC teljesen statisztaszerepre szorítkozott s alig jutott le egyszer-kétszer a Vasas kapuhoz, s akkor sem volt veszélyes.

    A második félidőben megváltozott a helyzet. Nem ugy, hogy most már talán a VAC vette volna át a támadó szerepét, hanem olyképpen, hogy a Vasasok támadásai is elszintelenedtek és stílustalan, élvezhetetlen csapkodássá változott át az első félidőnek izgalmas és ér...
  18. 2022.03.28, 22:01 - III. Kerület - Budapesti TC 1922
    III. ker.TVE - BTC 1:0 (0:0)

    Határ-utcai pálya, 1500 néző
    Bíró: Biró Sándor

    A BTC nagv ambícióval indult a küzdelembe; hosszabb szünet után Kanyaurek is játszott; a mutatott játékbeli készségük azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy a győzelmet megszerezzék, vagy a meccset még csak eldöntetlenné is tegyék.

    A III. ker. megérdemelten jutott első tavaszi győzelméhez, mert mindenképen jobbnak bizonyult ellenfelénél. A győzelem kérdésében döntően beleszólt a csatársorok közti különbség, amely a budai csapat javára billentette a mérleget.

    A III. ker. TVE csapatában Szabó Jenő ezuttal régi helyén szerepelt: hátvédet játszott. A fedezetsorban Kléber kitűnő játékot produkált és nagy része van a győzelem megszerzésében. A csatársorban most is Palcsek tűnt ki.

    A BTC-ben Kőszegi ezuttal is durván játszott. (A változatosság kedvéért Palcseket rugta hátgerincen.) Kanyaurek nagy erőt ad a BTC-nek, a két szélső half ellenben gyengének bizonyult. A csatársor jól kombinál, de gólké...
  19. 2022.03.28, 21:55 - Terézvárosi TC - MTK 1922
    MTK — TTC 2:0 (2:0)

    Hungária-ut, 5000 néző
    Bíró: Gerő Ferenc

    A TTC kellemes meglepetéssel kedveskedett. Kitünően játszott és éppenséggel nem keltette annak a csapatnak a benyomását, amelynek félnie kellene az első osztályból való kieséstől. Az MTK jobb volt nála, ezt nem is kell külön hangoztatnunk, hiszen elvégre a bajnokcsapattal állt szemben. Játéka azonban azt mutatta, hogy méltó ellenfele az első osztálybeli riválisoknak. A TTC védelme a várakozást felülmuló teljesitményt produkált, sűrűn ragadtatván tapsra a csapattal érző közönséget. A közvetlen védelemben Fried nagyszerű kapcsolásaival, Kovács felszabadító rugásaival tűnt ki. A halfsor megértőén, agilisán és fairen végezte feladatat. A csatársorban kielégített Poremba, Höflinger azonban nem játszotta ki igazi formáját. Recht jobbösszekötó hatásosabb játékot mutatott. Ellenben nagyon gyenge volt Wéninger balszélsó. Maly a jobb szélen sem mutatott különöset, de legalább hivatkozhatik rá, hogy elhanyagolták.

    Összm...
  20. 2022.03.28, 21:38 - Törekvés SE - MAC 1922
    Törekvés — MAC 2:1 (1:0)

    Halom-utca, 1500 néző
    Bíró:Szüsz Hugó

    Egy, már jó formákat mutatott és egy még csak tréningjének elején álló csapatot hozott össze ez a mérkőzés. E kettős körülményből folyó természetesség, hogy a győzelem a Törekvésnek jutott. Szerdai teljesítménye után tartalmasabb játékot is elfogadtunk volna a Törekvéstől, de beértük annyival is. amennyit nyujtott, mert hiszen az egész héten dolgozó munkásokból áll a csapat, akik már ezen a héten le is játszottak egy mérkőzést. A fáradtság nyomai kétségen kívül érezhető volt a csapat munkáján s csupán az első negyedórában volt az együttes friss és lendületes. Áll ez leginkább a fedezetsorra és a csatársor jobbszárnyára, mig a védelemnek mintha még használt volna a szerdai mérkőzés. Horváth annál jobban melegedett bele a játékba, mennél több feladatot róttak reá a MAC csatárai. Ugyanígy volt Csermelylyel is, mig a legjobban Hajós játékán mutatkoztak a kimerültség jelei. Hirzer—Weisz föerössége volt ma is a csap...
  21. Kispesti AC — TTC 1:1 (1:1)

    Sárkány-utca
    Biró: Hertzka Pál

    A KAC immár harmadik mérkőzését játszotta döntetlenül és a szerény pontszerzéssel mindjobban biztosítja az első osztályban való bennmaradását. A mai eredmény hü kifejezője a két csapat közti erőviszonynak.Mindketten a legteljesebb összeállításban szerepeltek ée közös gyengéjük volt a csatárok tehetetlensége. A védelem ezzel ellentétben tudása legjavát nyujtotta. A KAC kapujának biztos őre volt a kipróbált Biri, aki a ritkán esett lövéseket biztosan fogta. Michalik hátvéd volt a mezőny legjobb embere. Leszerelési akciói pompásan sikerültek. A fedezetsorból kiemelkedett Sándor centerhalf játéka. A csatárok közül csak Norik és Müller mutatott időnként valamit, összjátéknak nyoma sem volt.

    A TTC csapatban Füleki kapus volt az aki jól megállta a helyét. A hátvédek közül Fried, a halfok közül Palkovics érdemel említést. A csatárok közül csak a Maly—Recht jobbszárny tudott veszélyes helyzeteket teremteni,, de ezeket a...
  22. 2022.03.28, 21:23 - Vasas - Budapesti TC 1922
    A BTC uj balszélsője. Tapolyi Elek a Kassai SC válogatott játékosa Budapestre költözött és a BTC-be lépett.
    Sporthirlap, 1922. március 20.
  23. 2022.03.28, 21:21 - Vasas - Budapesti TC 1922
    Vasasok — BTC 4:0 (3:0)

    Hungária-uti pálya
    Bíró: Nyul Dezső

    A meglepően nagy gólarányu győzelemre a Vasasok teljesen rászolgáltak. A piros-fehérek csapata kétségbeejtöen rossz formában van és mai játéka alapján aligha kerülheti el az első osztályból való kiesést. A dolog annál szomorubb, mert a futballsportot megalapító csapat az idén ünnepli negyedévszázados fennállását. A sulyos vereség közvetlen oka az a körülmény, hogy a BTC kipróbált védelme rövid félórára teljesen csődött mondott. Hibát-hibára halmozott, a melyeket a Vasasoknak sikerült értékesíteni. A BTC csatársora viszont képtelen a legegyszerűbb akciók keresztülvitelére. Egyetlen, az ellenfélre nézve veszélyes csatárát, Hajdut sem tudja foglalkoztatni.

    A Vasasoknak jó napjuk volt. Élénken, nagy ambícióval játszottak és ami a fő, minden sikerült nekik. A csapat játékerejéhez méltót produkált és nem von le semmit elért eredményük értékéből,, hogy két gólt tizenegyes büntetőrugásbol értek el. A csapat minden rés...
  24. 2022.03.28, 19:39 - UTE - VAC 1922
    VAC - UTE 2:1 (1:1)

    Népszigeti pálya, 5000 néző
    Bíró: Bíró Sándor

    Az UTE saját otthonában szenvedett veresége határozott meglepetésként hathat, bár köztudomásu, hogy a csapat ezidőszerint még messze van legjobb formájától. Ezzel szemben a VAC mind jobban lendületbe jövő együttese Schlosser mester vezetése és irányítása mellett lassankint igazi klasszissá fejlődik.

    A mai játék képe teljesen egyenrangu ellenfelek grandiózus küzdelmét mutatta, amelynek során a szerencse a VAC-nak kedvezett, s ö érte el a győzelmet jelentő gólt, bár ezt ugyanugy megszerezhette volna az UTE is. E megállapításunk azonban semmiképpen sem akarja a VAC szép győzelmének értékét, akárcsak a legcsekélyebbel is csökkenteni.

    A mérkőzés sorsát a nagyobb lelkesedés, szív és tüdő döntötte el a VAC javára, amelynek minden embere oroszlánként küzdött a győzelemért Ceisler kapus a kapott gólnál hibázott ugyan, de ettől eltekintve, klasszikus munkát végzett. A veszélyes, góllal fenyegető lövések egész s...
  25. 2022.03.28, 19:31 - MTK - VII. Kerületi SC 1922
    MTK — VII. ker. SC 11:0 (2:0)

    Hungária-ut, 7000 néző
    Bíró: Schreiner Károly

    Két számjegyű gólszám a legnagyobb ritkaságok közé tartozik az első osztályu csapatok közt, mégis ez a baleset érte ma a VII. kerületieket, akik tehetetlenül állottak szemben a rájuk zudított góláradattal. A VII kér. Csuzmann jobbszélső helyén Mayert játszatta, egyébként a csapat kompletten állt fel. Az MTK csapatának teljesítőképességét Molnár részvétele lényegesen fokozta, annál is inkább, mert ezuttal szokott helyén mint jobbösszekötő játszott. Jobbszélső Opata volt, a balszélen Dobsa szerepelt.
    Az eredmény azok előtt, akik a mérkőzésnek nem voltak tanui, a VII. ker. teljes letiprását tünteti fel.

    Pedig ez nem áll és a VII. ker. híveinek megnyugtatására elörebocsájtjuk, hogy a második félidőt a csapat 9 emberrel játszotta végig, sőt a 43. percben nyolcra apadt a csapat létszáma, mert Orth faultolása, valamint a bíróval való feleselés miatt Pollakot a biró ki is állította. Brenner bokarándul...
  26. 2022.03.28, 19:11 - VAC - III. Kerület 1922
    A Vívó- és Atlétikai Club csapata lassanként hasznositja Schlosszer tréner munkáját. Ma már egységesen és ötletesen játszva, nagy meglepetésre 4:2 (1:0) arányban legyőzte a III. ker. TVE csapatát. A gólokon Breuer (2), Boros és Köves osztozott. A III. ker. TVE góljait Kovács L. és Palcsek lőtte.
    Budapest Hirlap, 1922. március 17.
  27. 2022.03.28, 19:06 - VAC - III. Kerület 1922
    VAC—III. ker. TVE 4:2 (1:0).

    A VAC a match legnagyobb részében fölényben volt, de amikor Boros, Köves és Breuer révén már 3:0 arányban vezetett, kifáradva visszaesett, ugy hogy a III. kerületieknek 3:2-re sikerült javítani ax eredményt. A VAC az utolsó percekben rugott goallal biztosítja a győzelmét. Bíró Hertzka Pál.
    Pesti Napló, 1922. március 16.
  28. Törekvés — VII. ker. SC 1:1 (3:0)

    A játék első felé-ben a szél ellen játszó VII. kerületiek hevesen támadnak. Fél óra után a Törekvés jut frontba és Szántó jobbszélsö hosszu beadását a kapus a hálóba ejti, majd a kitűnően játszó Hirzer— Weisz balszárny gyors egymásutánban további két goalt szerez csapa-tának. Szünet után a negyedik goalt is eléri a Törekvés, amikor a VII. kerületieknek Pollák középcsatár révén sikerül az eredményt ideiglenesen javítani, de a Törekvés erre is ujabb goallal felel. Biró Gerő Ferenc.
    Pesti Napló, 1922. március 16.
  29. 2022.03.27, 22:25 - VAC - Törekvés SE 1922
    VAC — Törekvés 1:1 (0:0)

    Amerikai-uti pálya, 2500 néző
    Bíró: Renner Ferenc

    A mindenáron való győzni akarás lelkes és önfeláldozó játékra sarkalta a VAC csapatát. A Törekvés ellenben nem küzdött azzal a hévvel, ami a két pont megszerzéséhez elkerülhetetlenül szükséges.
    A VAC csapatán különben is határozott formajavulást vettünk észre, bár Weisz centerhalfot még mindig nélkülözte. A Törekvés viszont ma nem mutatta az UTE ellen látott jó játékát. Némileg mentségére szolgál, hogy centercsatára, Pruha az első félidőben megsérült s a második félidőben a jobbszélsó helyén csak statisztált.

    Szél és nap ellen kezdi a VAC a játékot és mintegy tiz percig heves ostrom alá fogja a Törekvés kapuját. Ezután a Törekvés jön frontba és Hirzer lövése kevéssel a kapu mellé került. A VAC gyors egymásután három kornert ér el eredmény nélkül. A félidő közepén Pruha megsérült és néhány percre kiáll. A tiz emberrel játszó Törekvéssel szemben a VAC fölénybe jut, majd az ismét teljessé vált Tör...
  30. 2022.03.27, 22:15 - Kispesti AC - MAC 1922
    MAC - Kispesti AC 1:1 (1:0)

    Sárkány-utca, 2000 néző
    Bíró : Nagy László

    A KAC ugylátszik a döntetlen eredmények csapatává növi ki magát, mai szorult helyzetében azonban ez is igen sokat jelentő siker ez.

    Az elsó félidőben a széllel játszó MAC volt ura a helyzetnek, de Weinert, Lenzet és Jancsárt nélkülözve, a második félidőben offenzivából defenzívára szorítkozott. Fehér ismét brillírozott, egész sorát védvén ki az elkerülhetetlen gólnak vélt lövéseknek. Szafka és Omelka nem tudta kijátszani legjobb formáját, a fedezetsor pedig csak egy félidőben állotta az iramot. Kocsis a második félidőben meg is sérült és ettől kezdve jóformán csak statisztált Jazik és Lederer II. gyenge tartalék halfoknak bizonyultak. A csatársorban csak Szalay II. és Boldog produkált valamit, de ők is csak az első félidőben. Rácz, Plohl és Ertl hiába törekedtek, a kifuladt fedezetsor nem tudta őket labdával kellően táplálni.

    A KAC ezuttal is dicséretes ambícióval dolgozott. Biri igen nagy hasz...
  31. TTC — III. ker. TVE 1:1 (1:0)

    Hungárla-ut
    Biró: Szüss Hugó

    Az elért gól véletlenül, a TTC kapusának elnézéséből esett. Füleki kapus dolgát jól végezte, a kapott gól nem rajta mullott.

    A TTC rögtön magához ragadta a támadó szerepét. Az első 20 percben a III ker. csak szórványosan jut szóhoz. TTC két kornere eredménytelen, mig a Maly által rugott harmadikból, a vivók kapuja előtt támadt tumultusból kikerült labdát, Hőflinger félfordulattal, kapásból védhetetlenül belőtte. A második félidő kezdetén Maly Erdélyi hibájából kifutott, de kedvező helyzetben hibázott. A III. ker. lassanként némi fölénybe került, de gólt csak a véletlen segítségével ért el. Horváth ívelt és a szél által támogatott gyenge lövésének pályáját Füleky hibásan számította és a labda keze fölött a kapuba esett.

    Rechtet,a TTC jobbösszekötőjét a 16-on belül elgáncsolták, amit a bíró megtorolatlanul hagyott, viszont rálőtt labdának minősített a TTC javára egy hendset. Höflingert a biró feleselésért ki...
  32. FTC — VII. ker. SC 2:0 (1:0)

    Üllői-uti pálya, 6000 néző
    Bíró: Kiss Menyhért

    A tradícióknak megfelelően a VII. kerületiek ismét legjobb formájukat játszották ki az FTC ellen, s ha az utolsó 35 percet nem kénytelenek 8 emberrel végigjátszani, könnyen sokkal kedvezőbb eredményt is elérhettek volna. Az eredmény kialakulásánál döntő szerep jutott annak a körülménynek, hogy a bíró nem kevesebb, mint három embert állított ki a VII. kerületi csapatból. maradnak. A 28. percben Hoffmann hibájából öt meterrel a VII. kerületi kapu előtt Nikolsburger biztos gólhelyzetbe jut, mikor elfaultolják, A megítélt tizenegyest Hungler II. védhetetlenül belövi. A félidő végén a biró előbb Rémayt, majd a második félidő elején Kojszát és Juhászt kiállítja. Az FTC második gólját egy perccel a befejezés előtt Pataki ki- szökéséből éri el, s ennél a VII. ker. of-sidet reklamált.
    Sporthirlap, 1922. március 13. (a mérkőzést március 12-én Vasárnap délután fél 4 órakor játszották.)
  33. 2022.03.27, 21:44 - MTK - Budapesti TC 1922
    MTK - BTC 2:0 (2:0)

    Hungária-ut, 8000 néző
    Bíró: Schreiner Károly

    Az MTK csapatát a szezon megindulása óta üldözi a balsors. Hol egyik, hol a másik játékosa sérül meg s ezeknek a megfelelő helyettesítése nagy fejtörést okoz a vezetőségnek, így volt ez a mai mérkőzés előtt is. Az utolsó percig kétes volt még Mandlnak, a csapat legállandóbb formát mutató játékosának a részvétele, mert a jeles hátvéd az egész héten át gyengélkedett. A sérültek listáján szereplő Senkey helyett Feldmannak kellett volna játszania, aki azonban már szombaton elutazott Brünnbe. így Mandl partnere a II. csapatban játszó Gerber lett.

    A BTC azonban még mindig nem az a csapat, amely a futballmezőn kimagasló teljesítményekre rátermett lenne. Mintha nem tudna, de talán nem is akarna megszabadulni attól az évtizedek óta beléidegzödött konzervatív játékmodortól, amelyet röviden, elavult stílusnak lehet nevezni.

    A BTC különben Szántó helyén Brauchlert. Kanyaurek helyén pedig Orbánt szerepeltette. A ...
  34. 2022.03.27, 21:26 - Göbl Antal
    Az FTC uj játékosa. Gőbl Róbert, a harmadosztályu Haladás balszélsője az FTC részére kérte átigazolását. Gőblt oly jó erőnek tartják, hogv rövidesen az első csapatban is ki fogják próbálni.
    Sporthirlap, 1922. február 9.
  35. 2022.03.27, 19:52 - DANKÓ
    Jubiláló UTSE játékosok. Az UTSE vasárnap tartott vacsoráján meleg ünneplésben volt része Szabó Ignácnak és Dankó Lajosnak, az egyesület két kiváló játékosának, akik tiz esztendő óta játszanak az UTSE csapatában, A jubilánsokat díszoklevéllel és ezüst emlékéremmel ajándékozta meg egyesületük.
    Sporthirlap, 1922. február 13.
  36. 2022.03.27, 19:36 - SIMON
    Simon Ákos, a MAC volt centercsatára, nem játszik tovább a MAC színeiben, hanem visszaigazoltatja magát Szegedre és ott a SzAK színeiben fog szerepelni.
    Sporthirlap, 1922. február 20.
  37. 2022.03.27, 00:02 - Terézvárosi TC - VAC 1922
    VAC - TTC 1:1 (1:0)

    Millenáris pálya, 1500 néző
    Bíró: Szüsz Hugó

    A VAC csapatának hosszu idő óta motorja volt Weisz Gyula centerhalf, akinek nem csüggedő agilitása fokozottabb munkára késztette társait is. Most, hogy hiányzott a csapatból, szinte szétesett az egész VAC. csapata, a nagy kerék nélkül nem funkcionáltak a kis kerekek sem.

    Pedig ugy látszott eleinte, hogy a VAC még így is megnyeri a mérkőzést. Breuer a 34. percben megszerzi a vezető gólt. Amikor azután Recht a II. félidő 12. perecben a vezető gólt megszerezte, olyan fölénybe került, hogy minden percben vártuk a győztes gólját. Ez azonban nem sikerült; ugy amint hogy a VAC utolsó percekben felélénkült csatársorának néhány támadása sem hozott sikert.
    A VAC csapatán egyelőre nem látszott meg Schlosser keze munkája.

    TTC. Füleki— Kovács, Fried— Győri, Friedmann, Paukovits— Maly, Recht, Csutorás, Höfflinger, Weininger.
    VAC. Zeisler— Singer, Weiss I.- Grosz M., Móra, Hermann— Boross II, Breuer, Grosz D., Köv...
  38. 2022.03.26, 23:53 - VII. Kerületi SC - Vasas 1922
    Vas- és fémmunkások SC — VII.ker SC 2:0 (0:0)

    Üllői-uti pálya
    Bíró: Bíró Sándor

    A játék folyamán eleinte a Vasasok vezettek veszélyes támadásokat, szerepüket azonban a VII. kerületiek vették át és bár mindkét részről több jó alkalom nyílik a góllövésre (a biró a Vasas javára 11-est ítél, de Zatykó félrelövi,) a félidő eredménytelenül végződött.

    A második félidőben a Vasasok állandóan támadtak és a fiatal Takács révén csakhamar sikerült a vezetőgólt megszerezni. Mellich eltéveszti a labdát, Takács tétovázás nélkül kapura lő és Wagner beengedi a labdát. A Vasasokat fellelkesíti az eredmény és továbbra is fölényben maradnak, Koffler azonban kapufát lő. Néhány percnyi játék után Takács nagyon szép lövéssel a második gólt is megszerzi, amellyel a csapatának végleg bebiztosítja a győzelmet

    Vasasok. Nyerges- Zatykó, Stengl— Stojka, Gottlieb, Tonecskó—Koffler, Takács, Jellinek,Szentmiklóssy, Katzer.
    VII. ker. Sp. C.. Wagner—J uhász, Hoffmann— Weszter, Kojsza, Mellich— Vér...
  39. 2022.03.26, 23:47 - III. Kerület - Kispesti AC 1922
    III. ker. TVE - KAC 0:0

    Határ-utcai pálya, 2500 néző
    Bíró: Kiss Tivadar

    A legjobbjaitól megfosztott KAC eldöntetlenje nagy meglepetés. A Vívók a biztos győzelem tudatában elbizakodóan mentek a küzdelembe, ami alaposan megboszulta magat s egy igen fontos pontjukba került. A Vívóknál hiányzott Kléber ás Telkes, ami Kovásznaynak a fedezetsorba való visszavonását tette szükségessé; a halfsor ezzel megerősödött, a csatársor azonban elvesztette akcióképességét.

    A KAC csapatáról csak a legnagyobb elismerés hangján emlékezhetünk meg. Biri a kapuban rövid szereplése után már is a legjobbak közé emelkedett. Az „öreg" Jurcsó, de főleg Mihalek megbízható hátvédpárt alkot. A fedezetsorban Raix és Sándor végzett kiváló munkát. A csupa fiatal erőből álló csatársor a mezőnyben eléggé tetszetősen kombinál, a kapu előtt azonban csődöt mond a tudományuk, a góllövés mestersége egyelőre ismeretlen fogalom előttük. Egyedül Novik jelent veszélyt az ellenfél kapujára.

    III. ker. TVE: Neuha...
  40. 2022.03.26, 23:37 - Törekvés SE - UTE 1922
    UTE — Törekvés 3:0 (1:0)

    Halom-utcai pálya, 2500 néző
    Biró:Gerő Ferenc

    UTE: Klein —Fogl II., Fogl III.— Kelecsényi, Baubach, Peics — Paulusz, Kósa, Priboj, Schaller Szidon.
    Törekvés : Dürr — Horváth, Vass — Wetzer, Hajós, Siegl—Szántó, Kautzky, Pruha, Hirzer, Weisz.

    Az UTE jobbszárny lefutását és centerét végre Schaller a 32. percben a bekkeket kicselezve, a kifutó Dürr mellett a kapuba helyezi.
    A második félidó első tiz percében UTE támad s egy szabadrugás után az üresen álló Schallerhez kerül a labda, Dürr eléje fut, Schaller átadja a labdát jobbra s Kósa a 22. percben az üres kapuba helyezi.

    Ezután közel félóráig hatalmas Törekvés fölény, amely azonban csak főlé és mellé lövéseket eredményez. Végre felszabadul az UTE, Paulusz lefut, kicselezi Horvátot és centerét a kitünően startoló Schaller a gólba helyezi. Ezután Törekvés teljesen visszaesik, de az UTE további eredményt nem ér el.
    Sporthirlap, 1922. március 6.
  41. 2022.03.26, 23:26 - MTK - MAC 1922
    MTK - MAC 2:1 (2:1)

    Hungária-ut, 6000 néző
    Bíró: Iváncsics Mihály

    MTK: Kropacsek, Mandl, Senkey, Kovács. Nyul, Vágó, Opata, Kertész II., Orth, Siklóssi, Dobsa.
    MAC: Fehér, Omelka, Szaffka, Lenz, Kocsis, Weiner, Rácz, Plohl, Ertl, Szalay, Boldog.

    Az MTK jobb szárnya, Braun—Molnár, egészen hiányzott A jobb szélre Opata került, az összekötő helyére Kertész II. ment, mig az ő helyét Kovács foglalta el. Balszélsó Dobsa volt, az összekötő helyén Siklóssi debütált.

    A MAC-ból csak Jancsár hiányzott, akit Omelka helyettesített, egyébként a csapat komplett volt.
    Az MTK csapatában ma először játszott az URAK-ból átigazolt Siklóssi, akiről, azt rebesgették, hogy teljesen Schaffer stílusában játszik és Schlosszer helyének méltó örököse lesz.
    Az első gólt a 4-ik percben lövi Opata beadásából Orth. A 27. percben Opata lapos beadását

    sorra tévesztik az MTK csatárok, de Orth a labdát közvetlenül a kapuvonal irányában még elfogja és csavart lövéssel megszerzi az MTK második ...
  42. Törekvés - VII. er SC 3:1 (1:0)

    Halom-utca, 1000 néző
    Biró: Nagy László

    A nehéz talajon lefolyt mérkőzés­ben az állóképesebb és a nagyobb rutinnal rendelkező Vasutas-csapat biztos győzelmet aratott.

    Mindkét csapat komplett felállítás­ban vette fel a küzdelmet és az első tíz percben a Törekvés heves ostrom alá fogta a VII. kerületiek kapuját, de eredménytelenül. Ezután a VII. kerü­let is lábra kapott és Csuzmann lerohanásai révén több veszélyes helyzet adódik a Törekvés kapuja előtt, ered­ményt azonban a VII. kerületi csatá­rok sem tudnuk elérni. A félidő egyetlen gólját a Törekvés a játék­idő 43-ik percében éri el. Csermely a kornervonalig viszi le a labdát és bár több oldalról is gáncsolják, a labdát a középre adja és a szabadon ha­gyott Weisz védhetetlénül belövi.
    A második félidőben is változatos játék folyik. A 12-ik percben a Törek­vés érvénytelen gólt lőtt, négy perccel később azonban sikerül Kautzky-nak kettőre emelni a gólok számát. A VII. ker. ezután nagy erő...
  43. III. ker. TVE - TTC 4:1 (2:0)

    Határ-utcai pálya, 1500 néző
    Bíró: Horváth János

    Megérdemelt nagy gólarányu győ­zelmet aratott a III. kerület csapata a letört TTC fölött. A sokáig hátul kul­logó III. kerületi csapat ezzel a győ­zelmével az őszi bajnoki lista negye­dik helyére küzdötte fel magát.

    A III. kerületiek csatársora volt ma különösen elemében. Szebbnél-szebb támadásokat vezetett és meglepő gólképesnek bizonyult.
    Ma szerepelt először a csapatban Palcsek a MAC átigazolt középcsatára, s bemutatkozása kitünően sikerült. Nagyszerű lövő, paszoló és gyors játékos; kétségtelenül csapatának leg­jobb embere volt. Telkes jobbszélső lefutásaival és centerezéseivel állan­dóan veszélyeztette a TTC kapuját. Szabó balösszekötő passzaival tűnt ki. Kovásznay és Hegyi is hasznára voltak csapatuknak. A fedezetsorban főként Keck állotta meg jól a helyét, Kléber szintén jól dolgozott, ellenben Mayher gyenge volt, A hátvédek közül Erdélyi kitűnő játéka feltűnést keltett, mig Harrer gy...
  44. 2022.03.25, 23:22 - Kispesti AC - MTK 1921
    MTK - KAC 1:1 (0:0)

    Hungária-ut, 2500 néző
    Bíró: Schiessler József

    Az MTK utolsó bajnoki mérkőzése a csapat teljes letörését mutatta. Más­kor is megtörtént, hogy egyik-másik játékos rossz formát mutatva az egész csapat akció képességét megakasz­totta, de a mai szánalmas formára semmiféle mentséget nem hozhat fel a bajnokcsapat. Szinte kivétel nélkül minden játékos felmondta a szolgála­tot Nemcsak egyénileg nem tudtak érvényesülni, hanem az összjáték leg­elemibb követelményeinek sem feleltek meg. Passzjátéknak nyoma sem volt, a labda rendszertelenül repült minden­felé csak oda nem a hova ésszerűen kellett volna és ha már rendes utját vette a labda, akkor az ellenfél agilis közbelépése megzavarta a kombinációt. Tény az, hogy Braun, Nyul és Senkey hiánya nagy handicapet jelentett, és a tartalékok sehogyan sem váltak be.
    De ennek betudásával sem szaba­dott volna a kék-fehéreknek a talajt ennyire láb alól veszíteni. Opata ját­szott a jobbszélső helyen ezzel meg­bontották az e...
  45. 2022.03.25, 23:13 - Ferenczvárosi TC - VAC 1921
    FTC — VAC 1:0 (0:0)

    Üllöi-uti pálya, 6000 néző
    Bíró: Spanring István

    Érdekes, izgalmas, tetszetős fordu­latokban gazdag mérkőzés, amelyet a zöld-fehérek csak elkeseredett küzde­lem után tudtak minimális gólarány­ban megnyerni. A játék mindvégig változatos, hullámzó lefolyásu volt s egy percen belül gyakran mindkét kapu komoly veszélyben forgott. Szá­mos gólhelyzete volt mindkét csapat­nak s a mérkőzést kis szerencsével a VAC is megnyerhette volna, bár el kell ismerni, hogy ha történetesen a szerencse a zöld-fehéreket vette volna különösebb pártfogásába a győzelem aránya is jóval nagyobb lehetett volna. A mérkőzésen látottakat össze­gezve meg kell állapítanunk, hogy az FTC a mezőnyben egy árnyalattal jobb volt ellenfelénél s igy megérde­melten jutott az oly fontos két pont­hoz.

    Az FTC kapujában Cajka kevés dolgát jól végezte. A hátvédek közül Takáts volt a jobbik; ugy kapcso­lásai, mint felszabadító rugásai kitü­nően sikerültek. Hungler II. is meg­felelt, bár még nem a...
  46. 2022.03.25, 23:03 - UTE - Vasas 1921
    UTE - Vasas 1:0 (0:0)

    Népszigeti pálya, 2500 néző
    Bíró: Biró Sándor

    Kemény küzdelem után tudott csak győzni a négy tartalékkal szereplő UTE a mérkőzés fontosságának tuda­tában nagy lelkesedéssel és ambíció­val küzdő Vasasok ellen. A Vasasok a játék elején hatalmas lendülettel feküdtek bele a játékba, s a Katzer Takáts balszámy sorozatos támadásait a jó formában dolgozó UTE védelem csak nehezen tudta elhárítani. Lassan- kint az UTE is lendületbe jön, s a félidő közepétől kezdve hullámzó a játék. Mindkét csatársornak több alkalma van gólszerzésre, de a nehéz talajon vagy hibáznák és labdáik a kapu mellé kerülnek, vagy pedig a jól funkcionáló védelmek akasztják meg a gólszerzést.

    A második félidőben azután lassankint érvényre jut az UTE nagyobb tudása, s a félidő közepétől szinte egy kapura menő játék folyik. A Vasasok látva a helyzetet, hátra diri- dálják csatáraikat is a védelembe, hogy ilyen módon biztosítsak legalább az eldöntetlennel járó egy pontot, de igyekezetüket...
  47. TTC - Törekvés 2:0 (1:0)

    Amerikai-ut, 1000 néző
    Bíró: Schiller Gyula

    A TTC-nek,amikor a mecscset kezdeni kellett volna csak hét játékosa volt kint a pályán. Dehogy is remélte volna ekkor a TTC, hogy éppen ebből a mérkőzésből kerül ki majd Fortuna istenasszony különös szeszélye foly­tán győzelmesen.

    A Törekvést azonban mintha meg­babonázták volna. Állandóan támadott, de támadásaiból mindig hiányzott a befejező láncszem. A belső csatárok még akkor is passzoltak, amikor már régen lőniök kellett volna. Így meg­könnyítették a TTC védelem helyze­tét, amely eleinte nagy szerencsével, később már határozott biztonsággal utasította vissza a góllövési kísérlete­ket. A helyzetet legjobban jellemzi, hogy a TTC kapusa annak ellenére, hogy állandóan a térfelén folyt a já­ték, igen kevés labdát fogott.

    A TTC-nek két sikeres lefutása volt; a Törekvés védelem könnyel­műen védekezett s készen volt a TTC két győztes gólja, amely egyuttal két értékes pontot is jelentett.
    A győztes csap...
  48. 2022.03.25, 22:16 - VAC - Vasas 1921
    Vas- és fémmunkások: SC — VAC 0:0

    Hungária-uti pálya, 1500 néző
    Biró: Nagy László

    A VAC mult vasárnapi győzelme alapján favoritként indult a küzde­lembe. A csapat azonban csalódást hozott. Nélkülözte a VAC játéka a stílust, oe a legszembeöltőbb a csatá­rok gólképtelensége volt. A Vasasoktól csak ritkán láttunk tervszerűséget; a csatárok a kapu előtt tehetetlenek voltak, a fedezetsor és a közvetlen védelem ellenben hibátlanul látta el feladatát. Az első félidőben változatos játék folyt s a Vasas kaput kétizben a szerencse, egy esetben pedig a ka­pufa mentette meg a biztos góltól. A Vasasok szórványos támadásai nem voltak veszélyesek. Katzer sorozatos foultjai miatt meghiusultak a legszebb akciók is. A második félidőben egy- ideig a VAC volt fölényben, csatárai két gólhelyzetet rontanak, közben a durván játszó Katzert a biró kiállí­totta. A Vasas csapat tíz emberrel fölénybe került, s alkalma volt a győ­zelem megszerzésére is, de Rucskai közvetlen közelről a kapu fölé lőtt...
  49. 2022.03.25, 22:07 - III. Kerület - MAC 1921
    III. ker. TVE - MAC 1:0 (0:0)

    Határ-utcai pálya, 1000 néző
    Bíró: Biró Sándor

    A Vivók mind jobban formába jövő csapata ezuttal a MAC felett aratott megérdemelt győzelmet s mai két pontjával a tizedik helyről egy­szerre a negyedik helyre rukkolt előre. A csapat munkáját ismét az agilitás jellemezte, amelyben a Keck—Kleber-Majhen összeállításu halfsor járt elő jó példával, ugy a védelemben, mint a támadásban helyükön voltak a fe­dezetek. Neuhausnak csak egy ízben volt alkalma bizonyságot tenni képes­ségeiről. Harrer és Erdélyi megbizható hátvédpárt alkotott. A csatársor­ban a régi MAC-ok a Telkes—Kovásznay jobbszárny vált ki.

    A MAC-ban a közvetlen védelem dolgozott jól. Fehér a gól miatt nem okolható. Szaffka és Jancsár kiválóan bekkeltek, különösen az előbbi. A fe­dezetsorban Lenz volt a legjobb. Az Atléták gyengéje a csatársor, mely a mezőnyben még csak megfelelt, de a kapu elé érve teljesen csődöt mon­dott. Mai összetételében nem reménységet táplálhat a MAC eredmé­nyek...
  50. 2022.03.25, 21:44 - Kossuth Ferenc
    Magyar kapusból bécsi csatár.
    Kossuth Ferenc, az MTK volt kapusa, hónapok óta tudvalévően Bécsben tartózkodik, a hol a Germánia kapuját védi.
    Sporthirlap, 1921. december 5.
  51. 2022.03.25, 21:30 - VII. Kerületi SC - MTK 1921
    A már közel két hét óta tartó esőzés daczára is elég jó állapotban voltak a sporttelepek, az időjárás azonban még sem volt elég hívogató, ugy hogy még a nap legnagyobb attrakcziója az MTK—VII. ker. SC-mérközés is alig háromezer főnyi közönség előtt folyt le. Az MTK különben fölényes játék után 5:0 (4 : 0) arányban győzött a VII. kerületi SC ellen, a melynek védelme az Orth által mesterien vezetett támadásoknak nem tudott ellentállni. Orth az első öt perczben két olyan csodaszép goalt rugott, hogy a publikum tombolva ün­nepelte és az ö érdeme volt a harmadik goal is, a melyet a 7-ik perczben Molnár juttatott rendeltetési helyére, a kinek ujabb goalja (30 p.) után, különösen a második félidőben a kék-fehérek már csak unalmas iskolájátékot produkáltak a közönség nem csekély boszuságára. Mégis az utolsó perczekben a Braun he­lyén játszó Dobó, remek goallal 5 : 0-ra javította az eredményt.
    Az Ujság, 1921.november 22.
  52. 2022.03.25, 20:54 - VII. Kerületi SC - MTK 1921
    A vasárnapi MTK—VII. kerület mér­kőzésen kellemes meglepetés volt az MTK uj hátvédjének, Kovács Lajos­nak — aki különben a volt reprezenta­tív Kovács Elemérnek öccse — jó já­téka. A második osztályból felkerült játékos biztos, nyugodt védőmunkája általános tetszést aratott. Hétfőn este azután villámként csapott le a derült égből az a hir, hogy
    Kovács Lajos jogosulatlanul ját­szott az MTK csapatában. Kovács Lajos az elmult évben nem játszott már rendszeresen a BEVV csa­patában, mindamellett játékostársai­nak kérésére
    résztvett csapatának a tavaszi sze­zon előtt megtartott két barátságos mérkőzésén és pedig február 12-én az UTE és február 27-én a KFC ellen.
    Sporthirlap, 1921. november 24.
  53. Miért nem játszik Hoffmann a VII. ker.-ben. Feltűnést keltett sportkörök­ben, hogy a vasárnapi VII. ker.—TTC mérkőzésen Hoffmann Béla, a VII. ker. kicsiny, de erős hátvédöje nem vett részt. Mint most értesülünk. Hoffmann azért nem szerepelt a mérkőzésén, mert az egyesület fegyelmi bizottsága a november 6-án Szolnokon lefolyt mér­kőzésen tanusított sportszerűtlen visel­kedése miatt Hoffmann játékjogát fel­függesztette. Hoffmann ezek után, hír szerint, a VII. ker-ből való kilépés gondolatával foglalkozik.
    Sporthirlap, 1921. november 17.
  54. VII. ker. SC - TTC 2:1 (1:1)

    Amerikai-uti pálya, 1500 néző
    Bíró: Técsői Pál

    A sáros, csu­szós talajon nívós küzdelmet vívott a két csapat. A mély talaj inkább a na­gyobb technikai készültséggel ren­delkező VII. kerületnek kedvezett. Ezzel szemben a Terézvárosiak lelkes játékkal igyekeztek ellenfelük fölényét ellensulyozná. A jórészben ifjúsági játékosokból álló csapat a VII. ker. támadósorának meg-megujuló ostroma előtt végeredményben azonban deferálni volt kénytelen. A VII. kerület csapata nagy vervvel feküdt a küz­delembe, jóllehet Hoffmannt nélkü­lözte, akit a tartalék Ferderber mél­tóan helyettesített. A csapat legjobb része a Veszter—Kojsza—Melich ősszeallitásu fedezetsor volt. Különösen Kojsza volt elemében, aki ugy a tá­madásban, mint a védelemben egy­formán kivette a részét. A közvetlen védelem kifogástalanul látta el felada­tát. Wagner a gólt nem védhette. A csatársor munkája csupán a mezőny­ben elégített ki. A szélsők meglehe­tősen gyorsak, a belső csatárok a k...
  55. 2022.03.25, 19:38 - Budapesti TC - III. Kerület 1921
    BTC - III. ker. TVE 2:0

    Mille­náris pálya, 500 néző
    Biró Szeiff Aladár

    Csodálatosan változó a BTC játéka. Van olyan mérkőzése, amikor minden egyes játékosa nemcsak teljes tudásá­val, hanem lelkesedéssel és ambíció­val is megy a küzdelembe, viszont a legtöbb mérkőzésen unottan, fásultan, kedv és szív nélkül játszik az egész csapat.

    A III. ker, elleni meccs az utóbbiak közül való volt. S ha a szerencse nem siet a segítségére, két erősen offszeid izü gól képében, ugy ezuttal sem számolhatnánk be BTC győzelemről.
    A nehéz talaj, ugylátszik leginkább a mérkőzés biráját hendikepelte meg, aki „lekésett" a legkritikusabb helyze­tekről. A csapatok viszont a talajon elég jól mozogtak, s ugylátszott, hogy a mély talaju öreg millenárisnak ár­tott legkevésbBé a napok óta tartott havazás.

    A mérkőzés — a relatíve jó talaj ellenére — sem volt élvezetes, mert a BTC színtelen játéka sem sarkalta jobb játékra a Vivók együttesét. Az óbudaiaknak, ugylátszik, ezuttal ősszel van a pechsér...
  56. 2022.03.25, 00:10 - VAC - MAC 1921
    MAC — VAC 1:1 (0:0)

    Hungária-uti pálya, 3000 néző
    Biró Ivancsics

    Az első osztályba emelkedett VAC, elsőizben került össze ma a MAC csapatával. Más időben kizáróan a sportbeli vetélkedés motívumai hatot­ták volna át a játékost, nézőt és egyébb érdeklődést, most ellenben másutakra is hajtotta a gondolatot a két csapat találkozója. S ez az aggodalom gon­dolata volt, vajjon fölül tud e emel­kedni a sport szeretete és tisztelete minden más érzésén és világ nézeti felfogáson. Örömmel állapítjuk meg, hogy a lelkekben győzött a sportsze­retet, a mérkőzés zavartalanul folyt le, a futballt nem diszkreditálta komolyabb rendzavarás. Csupán helyenkint hang­zott el egy-egy, sporttelep tribünjére nem való megjegyzés és mindössze a mérkőzés befejezése után egy kisebb csoport az ismert antiszemita dal eléneklésével könnyített magán. Azon­ban a rendőrség közbelépésére az ének hangja is hamarosan elült és a kö­zönség rendben távozott.

    Ami a mérkőzés lényegét illeti, meg kell állapítani, ...
  57. 2022.03.24, 23:56 - Ferenczvárosi TC - Vasas 1921
    FTC — Vasas 3:1 (0:0)

    Üllői- uti pálya, 25000 néző
    Biró: Kiss Menyhért

    A két csapat váratlanul érdekes és nivós küzdelmet vivott; amely végül is az FTC fölényes győzelmével vég­ződött. A hótól megtisztított pálya mély talaja alaposan próbára tette a csapatok fizikumát és technikai ké­szültségét, s igy kéttőzött mértékben érdemelnek dicséretet a csapatok nyuj­tott teljesítményükért.

    Csajkának az FTC kapujában egyet­len komolyabb labdája sem volt. Hungler II. helyén Wiener I. játszott, s különösen rugótechnikája jól érvé­nyesült. Takács, a közvetlen védelem oszlopa volt, s hibátlanul látta el fel­adatát. A Szabó—Obitz—Blum halfsor ezuttal sem játszotta ki rendes formá­ját. Blum ugyan most is ideálisan dolgozott, kapcsolásai, fejjátéka és labdaadogatása egyaránt a mezőny legjobb emberévé avatták, de partnerei nem állottak feladatuk magaslatán. Obitz sehogysem tudott a sáros talaj­jal megbékülni s gyengébb játékát faultokkal igyekezett korrigálni. Szabó tulsokat huzódott a...
  58. 2022.03.24, 23:48 - UTE - MTK 1921
    MTK - UTE 4:2 (2:1)

    Népszigeti pálya, 3000 néző
    Bíró: Spannring István

    A barátságtalan időjárás az MTK híveinek tekintélyes részvét visszatar­totta az ujpesti kirándulástól és igy a nézőközönség zömét az ujpesti törzsközönség adta, amely hangos és tü­zelő közbekiáltásaival az UTE pályán megszokott hangulatot teremtette meg. A mérkőzés megkezdése előtt a ren­dezőség szócsövön kérte föl a közön­séget a meccs nyugodt szemlélésére és kijelentette, hogy a rendzavarókat, a rendőrséggel vezetteti ki a pályáról. A figyelmeztetés azonban nem sokat használt és bizony a sovén házikö­zönség alig türtőztette magát. A mér­kőzés nem tartozott az egészen sima lefolyásu mérkőzések közé: a meg­engedett remplik és meg nem enge­dett durváskodások egész sora tarkí­totta. Ez azonban vele járója azoknak a mérkőzéseknek, a melyekben a tech­nikai tudás eszközei mellett a fizikai erejét is latba veti mind a két fél a győzelem megszerzése érdekében.

    Az UTE azzal az eltökélt szándék­kal ment bele...
  59. 2022.03.24, 23:00 - Técsői Pál
    Hertzka (Técsői) Pál szövetségi bíróról a fellebbezési tanács ülésével kapcsolatosan megírtuk, hogy nem jelent meg egy olyan játékos ügyének a tárgyalásánál, akit ő jelentett fel, s hogy meg nem jelenése miatt a tanács átírt a biróbizottsághoz. Most azután arról értesülünk, Hertzka (Técsől) Pál egyáltalában nem esik az „indolens" bírák fogalma alá, mert őt családi neve helyett az állandóan használt ál­nevén értesítette az MLSz, s a levelet természetesen" nem kapta kézhez. A Biró Testület is tárgyalta az ügyet, de mindjárt ad acta is tette, azzal, hogy Hertzka ezentul a családi nevét irja rá a birói jelentésekre.
    Sporthirlap, 1921. november 3.
  60. 2022.03.24, 21:44 - Kispesti AC - Budapesti TC 1921
    KAC - BTC 1:0 (0:0)

    Sárkány-utca, 1500 néző
    Bíró: Biró Sándor

    Színtelen, nivótlan mérkőzés, ame­lyet a lelkesebben játszó csapat nyert meg. A BTC mentségére szolgál, hogy a mérkőzés nagy részét tiz emberrel játszotta, mert Rauchmahl inrándulást szenvedett és e miatt kiállt.

    A BTC négy csatárral képtelen volt eredményt elérni a jól dolgozó KAC védelem ellen. Az első félidőben a KAC az oldalhálón keresztül belőtt labdával gólt reklamált, de a biró a határbirák meghallgatása után azt nem ítélte meg. Ebben a félidőben jobbára a KAC volt fölényben.

    A második félidő 7. percében a Norik—Eisenhofler balszárny összjátékából Norik szép fejeséből megsze­rezte a KAC győztes gólját. A BTC rendszertelenül és lélek nélkül játszó csatársora nem tudta fölényét kihasz­nálni. A KAC-ban Varga, Saguly, a Jeny helyén játszó Norik voltak a leg- jobbak a BTC-ben Palcsek kapus, Horváth és Pócz játéka tűnt ki.
    Sporthirlap, 1921. október 31.
  61. 2022.03.24, 21:39 - Vasas - VII. Kerületi SC 1921
    VII. ker. SC — Vasasok 1:1 (1:0)

    Üllői-uti pálya, 1500 néző
    Biró: Bratkovics József

    Az orkánszerü szél már némileg alábbhagyott, mire e két csapat mér­kőzésére került a sor. Ami azonban megmaradt a viharból, az is elegendő volt, hogy befolyásolja a mérkőzés sorsát. Mindkét félidőben az a fél volt fölényben, amelyet a szél támogatott, bár a Vasasok az I. félidőben a szél ellen is sokkal inkább támadtak, mint a VII. ker. a másodikban. Ha a Vasa­sok gyakori támadásaikat megfelelő lövésekkel is be tudták volna fejezni, ugy győztesen kerülhettek volna ki a mérkőzésből. Minthogy azonban ha­gyományos gólképtelenségük még ma sem javult, meg kellett elégedniük az eldöntetlen eredménnyel.

    A mérkőzésen határozottan a Va­sasok játszották az igazibb futballt, mig a VII. ker. csapatának játéka szemre tetszetősebb volt, de csak az első félórában, s azután minden stí­lus eltűnt a csapatból, hogy he­lyet adjon az emberremenésnek s egy csomó hasonló durvaságnak.

    A Vasasok játékában —...
  62. 2022.03.24, 21:30 - MAC - Terézvárosi TC 1921
    MAC — TTC 3:0 (1:0)

    Margitsziget, 2500 néző
    Biró: Nyul Dezső

    Jól kiérdemelt győzelmet aratott a MAC csapata a formájában erősen visszaesett Terézvárosiak felett A hatalmas szélvihar meggátolta az összjátékot, miértis a csapatok egyéni akciókkal kísérleteztek. Az első félidőben már kidomborodott a MAC tech­nikai fölénye. Jóllehet szél ellen ját­szott, mégis több veszélyes támadást intézett a TTC kapuja ellen.

    A csapat és egyuttal a mezőny ki­magaslóan legjobb embere Kocsis centerhalf volt. Helyezkedése, labda­osztogatása egyaránt mintaszerű. A szélső halfok közül Omelka volt a jobbik. Weiner kapcsolásai elsőranguak, azonban passzaiban nincs meg a kellő céltudatosság. Fehér kevés dolgát kifogástalanul végezte, ugy­szintén hibátlanul dolgozott a Szafka—Jancsár hátvédpár is.
    A csatársor munkájában a szélsők gyors lefutásai és a belső csatárok helyezkedése keltett jó benyomást.

    A TTC csapata nem tud lábra kapni. Eltávozott játékosait az ifjusági erők nem tudják pótolni...
  63. FTC — Törekvés 3:0 (1:0)

    Halom­-utcai pálya, 2500 néző
    Bíró: Orova Henrik

    Az FTC — ugy látszik — a szezon közepére jön formába. Ezuttal a Tö­rekvés volt az ellenfele, amelyet terv­szerű és szép játék után 3:0 arány­ban vert meg. Az FTC ujabb folytonos győzelmeinek az a magyarázata, hogy a csatárok változtattak eddigi „takti­kájukon" és most már igen sokat lő­nek kapura. És mert a Törekvés gyen­gének bizonyult a megfelelő védeke­zésre az FTC sikere elmaradhatatlan volt.

    Az FTC csapatában ismét szerepelt Szabó, de csak a második félidőben jött bele a játékba. A csatársor ezuttal is a Wiener II., Nikolsburger, Pataki, Schwarz, Tóth összeállitásban szere­pelt. A védelem eleinte bizonytalan játékot produkált, amellyel szemben a csatársor már az első félidőben be­biztosította az FTC győzelmét. Egyé­nileg Nikolsburger, Blum és Obitz tetszett.

    A Törekvés csapatában a jobbfede­zet helyén uj ember: Pruha (azelőtt KSC) szerepett, aki talentumos játé­kosnak bizonyult A csapat k...
  64. 2022.03.24, 21:13 - VAC - UTE 1921
    UTE — VAC 2:2 (2:1)

    Postás pálya, 2500 néző
    Biró: Spanring István

    A mérkőzés eredménye nagyobb meglepetéssel is végződhetett volna, ha a VAC nem követi el azt a bak­lövést, hogy az eddig kifogástalanul védő kapusa helyett uj kapussal nem kísérletezik. Az UTE Knoll, Schaller és Paulusz helyén tartalékot szerepel­tetett. Különösen Schaller hiányát érezte meg a csapat. Az első félidőben a VAC játszik nagy szél és nap ellen. Okos védőmunkával egy ideig meg­akadályozza az UTE érvényesülését, amit váratlanul Móra egy hátraadott labdája a kifutó kapus mellett a hálóba kerül.

    Néhány perc mulva ujból a VAC hálójában a labda. Az ujabb gólt Fogl II. védhető szabadrugás hozta meg. Boros II. vezet ezután támadáso­kat, de ezeket Fogl II. parírozza, majd az offsideröl induló Boross II pon­tosan centerezett labdájával Köves megszerezte a VAC első gólját. Jocke sérülése miatt elhagyta a pályát, a második félidőben visszaáll ugyan, de csak a statiszta szerepére kényszerült. Ekkor már a...
  65. 2022.03.24, 21:04 - MTK - III. Kerület 1921
    MTK — III. ker. TVE 6:1 (3:1)

    Hungária-ut, 3000 néző
    Bíró: Fillkorn Lajos

    A csipős szél és hideg időjárás csak az igaz futballhivőket és klubfanatikosokat gyűjtötte össze a tribünökön. Ellenére a nagy gólaránynak, amely szép játékra enged következtetést, na­gyon alacsony nívón mozgó sportnak voltunk a tanui. Az óbudai csapat tehetetlenül vergődött. Nincsen egyet­len játékosa sem, aki elsóosztályu képességekkel lenne felruházva, csak természetes tehát, hogy az együttes képtelen az eredményes ellentállásra. Alaposan meglátszik a csapaton Szabó és Oláh hiánya. Schwarek, aki a centercsatár helyen játszott, még azzal is meghendikepelte a csapatot, hogy durván játszott, a miért a bíró kiállí­totta. Neuhaus pedig, aki a III. ker. kapuját eddig sikeresen védte, egy előző mérkőzésen szenvedett sérülése következtében- szánalmasan gyengén védett. Még a gol-kickek rugására is képtelen volt.

    Az MTK amely az első félidőben a szél ellenes térfélben játszott, tulsá­gosan lazsált és az...
  66. 2022.03.23, 21:22 - Kispesti AC - Vasas 1921
    Vas- és Fémmunkások SC — KAC 1:0 (0:0)

    Sárkány-utcai pálya, 2500 néző
    Biró: Nagy László

    A nap legszebb mérkőzése, amely meghozta a Vasasok első győzelmét és a KAC első vereségét: A játék képe szerint egyenlő ellenfelek állottak szem­ben, a Vasasok azonban többször voltak frontban. Mentségére szolgál a KAC-nak, hogy a minap lejátszott FTC mérkőzés még a lábukban volt. A fáradtság különösen a csatársor já­tékán volt észrevehető. Varga a kapu­ban több biztos gólnak látszó labdát bravurosan védett; a két hátvéd közül Mészáros volt a jobb aki egyuttal a mezőny legjobbja is volt. Nélküle csa­pata sulyos vereséget szenvedett volna. Saguly sérült karjával csupán statisz­tált. Michalek balhalf tetszett a leg­jobban, bár nem sokkal maradt mö­götte Stalmach középfedezet sem, Raix jobbhalf gyenge volt. A csatársor volt a KAC gyenge része. Egyedül Eisenhoffer—Jenny balszárny volt kielégitő; a másodikban ők is visszaestek.

    A győztes Vasasoknál Tapfer a kapuban jól végezte feladatát....
  67. 2022.03.23, 21:10 - III. Kerület - VAC 1921
    III. ker.—VAC Határ-utca 3 Spanring

    Sporthirlap, 1921. október 13.
  68. 2022.03.23, 21:07 - III. Kerület - VAC 1921
    III. ker. TVE - VAC 2:0 (2:0)

    Határ-utcai pálya, 3000 néző.

    Rendkívül érdekes és nivós küzde­lem keretében vivta meg a két csapat mai bajnoki mérkőzését, amelyet va­lóban a nagyobb szerencse döntött el. A III. kerület nem a legkedvezőbb auspiciumok között indult a küzde­lembe. Oláh és Szabó a csapat erős­ségei, akik Prágába készülnek, hatá­rozott ígéretük, ellenére cserben hagy­ták csapatukat, s mivel a tartalékok délelőtt már résztvettek a II. csapat mérkőzésén, valósággal katasztrofális helyzetbe került volna az ujlaki csa­pat,- ha a betegállományban levő Steinitz és Göttler önfeláldozóan nem állottak volna rendelkezésre. Az Oláh és Szabó távolmaradása okozta ked­vetlenség azonban csak a játék elején volt észrevehető a III. kerületiek játé­kosai, később lábrakapva nagy tűzzel és lelkesedéssel feküdtek bele a já­tékba, s teljesen pótolni tudták a hűtlen krekkeket. A Vivók kapuját Neuhaus jól védte; bravuros védé­sekre nem nyílott ugyan alkalma, de stílusa feltétlenül dics...
  69. 2022.03.23, 18:45 - Budapesti TC - MTK 1921
    MTK - BTC 4:2 (0:0)

    Mille­náris pálya, 6000 néző
    Biró:Iváncsics Mihály

    Botránnyal fejeződött be a két régi riválisnak mai bajnoki mérkőzése, melyet pedig az első félórában az a szokatlan jelenség kisért, hogy a mindkét pártbeli közönség teljesen távoltartotta magát mindenféle hangulatcsinálástol. A csend csak akkor tört meg, amikor Horváth erősen beléfutott Molnárba, akit a trénernek kel­lett felmasziroznia. Az első félidő szélcsendjét a második félidőben ha­talmas vihar váltotta fel, amely akkor érte el a tetőpontját, amikor a BTC vezető gólja után az MTK erősebben feküdt bele a játékba és a foultok kezdtek gyakoriakká válni. Különö­sen Horváth tulerélyes akciói késztet­ték a bírót a beavatkozásra.

    A 35. percben, amikor 3:2-re állt a játék, tört ki a botrány. Braun lefut a labdával, közben kétszer gáncsolják, de a labda nála marad. Végre lesze­relik s a labdát a mezőnybe rugják. Amikor a labda már a mezőnyben van, Geschlecht hasbaboxolja a 16-osban maradt Braunt. A bi...
  70. 2022.03.23, 18:32 - UTE - Budapesti TC 1921
    UTE - BTC 1:0 (0:0)

    Nép­szigeti pálya, 3000 néző
    Biró: Szeff Aladár

    Mindig veszedelmes a nagy fölénynyel fűszerezett eredménytelen játék — a közönségre. A klubszinekért iz­guló tömeg szivszorongva lesi a már régóta esedékes gólt s mert az bosz- szantóan késik, a bírón tölti ki a haragját. Viharosan zug, ha foult fütyül le a biró és hangosan károm­kodik, ha off side cimén akasztja meg a játékot. Az izgalom lassan, de biztosan átragad a játékosokra, min­den sikertelen akcióval tüzesebbé válik a hangulat, minden perc inger­lékenyebbé teszi a kedélyeket. s ilyen­kor elég egy félreértett mozdulat s kész a botrány.

    Ilyen elkedvetlenítő jelenségek köze­pette zajlott le a mérkőzés. S most szószerint értendő a zajlás,mert a közönség jóformán egy pillanatra sem feledkezett meg a biró személyé­ről, aki pedig igazán nem felelhetett az UTE-csatárok tehetetlenségéért.

    Ehhez a mecchez fűződik az első rendőri beavatkozás ténye is. Egy alkalommal, amikor a biró sorrend­ben már a hat...
  71. 2022.03.23, 17:52 - MTK - Terézvárosi TC 1921
    MTK—TTC I. I. o. bajnokság Hungária-ut fél 5 Horváth J.
    Sporthirlap, 1921 szeptember 8.
  72. 2022.03.23, 17:41 - MTK - Terézvárosi TC 1921
    A Hungária-sporttelepen teg­nap vívta meg bajnoki mérkőzését a MTK a TTC csapatával. A Testgyakorlók játéka ujabb hanyat­lást mutatott s a bajnokcsapat csak tizenegyesből tudta a meccs arányát 1:1 (1 : 1) arányban dön­tetlenné tenni A terézvárosiak durva erővel rontot­tak ellenfelükre és nem is volt kellő büntetés a részükre, hogy a biró két játékosukat, Friedet és Procenkót kiállította. így járt egyébként Guttmann is (MTK), a ki a TTC játékmódját akceptálva, szin­tén gorombaságokkal csufolta meg az igazi futball szellemét. A vezető gólt Procenkó lőtte, a kiegyenlítő gólt Molnár szerezte meg büntetőrugásból. A MTK csapatában jóformán egyedül Kropacsek fe­lel meg a kivánalmaknak, a csapat többi tagján a tura nyomai hivalkodnak. A gondtalan, jó élet kövérré hizlalta a fiukat, de, ugy látszik, sen­kinek sincsen gondja reá, hogy a jáátékosokat erős tréninggel ismét normális testi sulyba juttassa.
    Pe­dig ha másnak nem, az Angolországból hozatott trénernek volna némi kötelessége a b...
  73. FTC—KAC 0:0.

    A sokat vitatott mérkőzés reális eredményét végül is a zöld gyepen döntötte el a két csapat. Az FTC a megismételt mérkőzésen sem tudta megverni elszántan küzdő ellen­felét, viszont a KAC-nak sem sikerült megismételnie előző alkalommal ara­tott szenzációs győzelmét. Nem tud­juk azonban, hogy ez nem sikerült volna-e neki, ha ismét Jeszmással és Budaival tudott volna felállani. A mér­kőzés 0:0 arányú, tehát negatív ered­ménye mindenesetre a több tartalék­kal és a fájós karu Sagulylyal szereplő KAC csapát erkölcsi sikerét jelenti az­zal az FTC-vel szemben, amelyből csak Tóth hiányzott.
    A mérkőzés általában FTC fölény jegyében folyt le, amit elsősorban az FTC sziklaszilárd védelme és a most is megbízhatóan és teljes erejével dol­gozó halfsor munkája hozott létre. A csatársor azonban oly pongyolán, las­san és összefüggéstelenül dolgozott, hogy az ö indolenciájukon és nem tu­dásukon megtört a kitűnő halfsor min­den igyekezete. Ebben a tekintetben most Pataki sem volt ...
  74. KAC — VII. ker. SC 1:1 (0:1)

    Hungária-uti pálya, 1000 néző
    Biró: Nyul Dezső
    (Szombat)

    Közel egyenrangu ellenfelek válto­zatos lefolyásu küzdelme, amely nivó tekintetében nem állotta ugyan ki a legszigorubb kritikát, érdekesség dol­gában azonban semmi kívánnivalót sem hagyott hátra. A KAC lassubb, átgondoltabb, de gyakran tulkombinált játékát a VII. kerületiek rapszodikus, gyors, inkább egyéni akciói sikerrel ellensulyozták, s az ellentétes stílusok küzdelme mindvégig biztosítani tudta a játék érdekességét.

    A KAC kapuját Varga védte, aki munkáját ezuttal feltünóen bizony­talanul végezte; a kapott gólért őt terheli a felelősség. A hátvédek helyén a fiatal Mészáros és a Békéscsabáról visszatért Saguly szerepelt. Előbbi higgadt, fejlődésképes jatékosnaK bi­zonyult, utóbbi különösen a veszélyes helyzetekben volt résen, bár sok feles­leges foultjával erősen lerontotta játé­kának értékét. Egy meggondolatlan, tulheves akciója közben néhány perccel a játék befejezése előtt kü...
  75. 2022.03.23, 15:37 - VAC - Terézvárosi TC 1921
    VAC — TTC 2:0 (0:0)

    Hungária-­ut pálya, 2500 néző
    Biró lváncsics Mihály

    Jobb játékot vártunk a VAC-tól a MAC ellen mutatott formája alapján. Mentségére szolgál azonban, hogy az elhunyt édes apjukat gyászoló Weisz fivérek nélkül állott ki. A második félidőben azonban már össze szedte magát a csapat s biztosan győzött a hanyatló TTC ellen. A TTC sem ját­szott a légerősebb összeállításában. Malyt és Győrit kellett nélkölöznie. Különösen Maly hiányába nem tudott beletörődni. Hét percig nélküle is ját­szott a csapat abban a reményben, hogy még idejében megérkezik.

    A VAC fölénye már az első negyed­órában kidomborodott, sokat támadt, mig a TTC csak leroha- násokkal kisérletezett. A II. félidő már teljesen a VAC-é volt. A 30. percben Köves cen­ter nehéz helyzetből megszerezte a vezetést. Utána még fokozta az ira­mot a VAC, de gólt csak a Köves elgáncsolása miatt megítélt tizenegyes­ből tudott elérni Engl révén a 42. percben. A TTC ekkor már olyan durván játszott, hogy a biró k...
  76. 2022.03.23, 15:29 - Vasas - MAC 1921
    MAC - Vasas 2:0 (1:0)

    Határ-utcai pálya, 1000 néző
    Biró: Schlssler József

    Végre megtört a jég. A MAC góliszonyban szenvedő csatársora első góljaihoz s két igen értékes ponthoz juttatta ma az atléták csapatát. A nérközés nem tartozott a nivósabbak közé, ami a csatársorok meglehetősen primitiv játékstílusára vezethető vissza. Az atléták azonban e részben is jobbat produkáltak s már is meglát­szik játékukon a tréner munkája. Tö­kéletes kombinativ játékról természe­ten még nem beszélhetünk a MAC csapatánál, de tervszerűségnek már is vannak látható jelei. Egyénileg a sérülése óta először szerepelt Rác volt a csatársor legjobb tagja. Erősen ja­vul Boldog a balszélen. Uj ember játszott jobbösszekötőt Plohl szemé­lyében. Biztató erő, minden rutin nél­kül. A fedezetsorban Kocsis játéka magaslott ki. Omelka ezuttal hátvédet játszott és Szafkával együtt megbíz­ható hátvédpárt alkotott. Fehérnek nem volt nehezebb dolga.

    A Vasasok csapatának a közvetlen védelme volt a jobbik része....
  77. Törekvés SE - III. ker. TVE 3:0 (0:0)

    Halom-utcai pálya, 1500 néző
    Bíró: Schiller Gyula

    Váratlanul nagy gólarányu győzel­met aratott a Törekvés csapata, a III. ker. TVE felett. A honi pálya, de a közönség buzdítása is nagyban segí­tette a győzelem elérésében. A csapat fegyelmezettebb és jobb volt ellen­felénél. Különösen az első félidőben láttunk tőle ideális szép játékot. Hogy a Törekvés az első félidőben nem tudott eredményt elérni, abban orosz­lán része volt Neuhauz kapuvédőnek, aki a biztos gólnak látszó lövéseket bámulatos könnyedséggel tette ártal­matlanná.

    A győztes csapat legjobb része a közvetlen védelem volt Vass jobbhátvédö különösen felszabadító rugásai­val végzett hasznos munkát. A halfsor és egyuttal a mezőny kimagaslóan legjobb embere Hajós középsőfödözet volt. Helyezkedése és passzai legjobb centerfedezeteink közé sorozzák. Méltó segítőtársa volt Siegel balhalf. A csa­tárok közül a szélsók pontos centerezésükkel, az összekötők éles lövésük­kel tűntek ki...
  78. 2022.03.22, 19:13 - III. Kerület - Vasas 1921
    Vas- és fémmunkások SC — III. ker. TVE 2:2 (2:1)

    Határ-utca
    Biró: Kiss Menyhért

    A mérkőzést a beállott sötétség miatt nem fejezték be; 13 perc lejátszatlan maradt. A meccs elhuzódá­sának a története pedig a következő: A szünetben a II. ker. Schwarz nevű játékosa megsértette a birót, aki ezért Schwarzot a III. félidőben nem engedte játszani. Emiatt Tóth István az óbudai csapat íutballintézője nagy botrányt provokált, aminek következtében három ízben kellett a mérkőzést félbeszakí­tani. Tóth ugyanis utasította Schwarzot, hogy álljon be a csapatba, Schwarz meg is jelent s háromszor is vissza­tért. A többszöri félbeszakítás azután annyi időt vett igénybe, hogy a játé­kot nem lehetett befejezni.

    A mérkőzés maga igen élvezetes sportot nyujtott; a játék igazi első osztályu nívón mozgott. Az első fél­időben mindkét csapat öldöklő iram­ban játszott s lehetett látni, hogy az a csapat lesz a mérkőzés győztese amelyik jobban birja tüdővel. Az álló­képesebb csapat a III ker. volt s...
  79. 2022.03.22, 19:02 - UTE - VII. Kerületi SC 1921
    VII. ker. SC - UTE 1:1 (1:0)

    Népszigeti pálya, 3000 néző
    Biró: Vértes Imre

    Az UTE formája sehogyan sem tud állandósulni. A csapat eredménylistáján a jó és rpedig a bajnokság révébe nem lehet elérkezni.
    Az UTE-nek, ha formában van, nem szabad a VII. kerületiekkel egyen­lően végeznie. A VII. ker. csapatának csak a védelme klasszis, csatárai egyénileg próbálnak boldogulni, de ez nem mindig sikerült nekik. Mai ered­ményük mindazonáltal reális, mert védelmük — Wagner, Hoffmann, Ju­hász — nagyszerű teljesítményt pro­dukált. Jó volt még Kojsza és a két szélső.

    Az UTE mélyen formáján alul ját­szott, különösen a halfsor az, amelyre rá sem ismerhetünk. A kapuban Knoll helyett Klein játszott, de kifogástala­nul teljesítette feladatát Jó volt a két Fogl is; nem vált be ellenben a csa­társorban Egyházy és Paulusz felcse­rélése. Előbbi a jobb, utóbbi a bal­szélen egyformán gyenge volt. Priboj jól játszott, de nem nyert támogatást partnereiben.

    Az első félidő az UTE támadásá­val...
  80. 2022.03.22, 18:55 - Kispesti AC - VAC 1921
    KAC - VAC 2:2 (2:1)

    Sárkány­ utcai pálya, 2000 néző
    Bíró Técsői Pál

    Meglepő küzdőképesség­ről tett tanuságot a VAC. Eleinte bi­zonytalanul dolgozott a halfsora s ezért gyors egymásutánban két gólt kapott. (A 20. p.-ben Jeny kornerből, a 28. p.-ben Eisenhoffer lőtt gólt.) Az ifjusági csapatból előrukkolt Winterstein, a VAC uj kapuvédóje. A csapatot azonban nem törte le a bal­sorsa, ellenkezően tovább is fairen és nyugodtan játszva fokozta az iramot, ami végül is a helyzet urává tette. A folytonos, a szakadatlanul megujuló VAC-támadásnak lett aztán megérde­melt eredménye a kiegyenlítés Boros, majd Breuer gólja révén.

    A KAC nem tudta Jeszmást és Budait kielégítő tartalékokkal pótolni. A csatársora emiatt nem volt egysé­ges, a Jeny—Eisenhoffer és a Cson­tos—Norik párok jól, de egymástól kissé elszigetelve működtek. A KAC csatársora igy is veszélyes volt az I. félidőben. A II. félidőben azonban nagyon keveset volt a frontban, mert Eisenhoffer a KAC-kapu veszedelmét látva, ...
  81. BTC—TTC 1:0 (1:0).

    — Ameri­kai-uti pálya. — 1000 néző. — Bíró: Iváncsics Mihály.
    Sima lefolyású, incidens mentes mérkőzés. A TTC már a felállás pil­lanatában elvesztette a mérkőzést mert csapatában hiányzott a kitiltott Procenkó, az operáción átesett Friedmann és a balszélsö Rosenberg, aki tudomásunk szerint Kolozsvárra távo­zott anélkül, hogy előzetesen játéken­gedélyt kért volna. A BTC komplett csapattal jelent meg. A TTC ellenfele nagyobb technikáját lelkesedéssel pó­tolta és többet támadott a játék fo­lyamán, mint a BTC. A piros-fehérek csatársora minden kritikán alul ját­szott Az egy Haju kivételével a csa­társor egyik játékosa sem üti meg az első osztályu nívót. Póc és Tichowski annyira félénkek, hogy pillanatra sem merik maguknál tartani a labdát. Horváth nehézkes, Szántó pedig nem­csak félénk, hanem a rövidlátása is akadályozza a eredményes játékban. Annál jobb a BTC fedezetsora és különösen a két hátvédje. Geschlecht a jövő játékosa, erős, kemény és hatá­rozott, mé...
  82. 2022.03.20, 22:27 - MTK - Törekvés SE 1921
    MTK — Törekvés 5:0 (2:0)

    Hungária-ut, 7000 néző
    Biró:Nagy László

    A mai napig három mérkőzését bonyolitotta le a Törekvés s mindanynyit megnyervén, élén állott a baj­nokságnak. Az MTK azonban ma ki­ütötte a nyeregből. A bajnok csapat a mérkőzés fontosságának a tudatá­ban és a sokat jelentő siker érdeké­ben legjobb játékosait mozgósította és a megsérülése következtében pihenésre szoruló Braun és Vágót és beállította csapatba. Feldmann helyén Mandl játszott, eenterhalf Nyul volt.

    A Törekvés komplett felállításban szerepelt. Az MTK csapatának játékán szemmel láthatólag kidomborodott, hogy a csapat minden tagja erős egyéni tréninget folytat.
    A csapat játékerejét nagyban fo­kozta még egyes játékosok feltűnő javulása is. így Molnár nagyszerű labdatechnikája, Nyul kitűnő helyez­kedése és Mandl megbízható biztos játéka nagyban hozzájárultak az ered­ményes játékhoz, amit még elősegí­tett az is, hogy az első félidő az erős szél ellen játszó Törekvés játékosait tulságosan kifáras...
  83. 2022.03.20, 22:03 - MAC - Kispesti AC 1921
    KAC — MAC 0:0

    Margitsziget, 1000 néző
    Biró: Nagy László

    A KAC kitűnő formában lévő csa­patának döntetlen játéka a három legjobb játékosát, Bodnár Sándort, Ráczot és Lenczet nélkülöző MAC ellen, nagy meglepetést jelent. Ugy indult a mérkőzés, hogy a kispestiek játszva győznek, azonban a MAC közvetlen védelme, az élen a bravu­rosan védő Fehérrel, minden támadá­sukat megakadályozta a sikeres be­fejezésben. A mérkőzés nagy részében a KAC uralta a helyzetet, mig a MAC csak elvétve jutott szóhoz szél­sői révén. A MAC és egyuttal a me­zőny kimagaslóan legjobb embere Fehér volt. Helyezkedése, labdafogása egyaránt elsőrangu volt. A hátvédek kifogástalanul látták el nehéz felada­tukat, a halfsorban ezuttal is Kocsis volt a legjobb. A csatársor volt a csapat leggyöngébb része.

    Egyedül Boldog elégített ki, de csak a második félidőben. A KAC-ban Varga feltűnő indiszponáltan védett. A hátvédek közül Mihalek volt a jobbik, a halfsorban Sándor volt ele­mében. A csatársor minden egyes ...
  84. 2022.03.20, 21:55 - VAC - Budapesti TC 1921
    BTC - VAC 4:0 (0:0)

    Határ­ utcai pálya, 2500 néző
    Biró: Biró Sándor

    A BTC nagy gólarányu győzelme meglepetés. A csapatok előző heti játéka alapján egyenlő erők küzdelme volt várható, de csak az első félidő lefolyása igazolta a várakozást. A má­sodik félidőben a BTC mindvégig döntő fölényben játszott, s a VAC fejveszettségét ügyesen kihasználva szokatlanul nagy gólarányban nyerte a mérkőzést.

    A BTC kapuját Palcsek jól védte. A hátvédek helyén Kőszegi II. partnere Geschlecht volt. Kőszegi II. biz­tosan és jól, de tulerélyesen játszott Geschlecht nem csinált nagyobb hi­bákat. A csapat gerince a Szabó — Kanyaurek — Rauchmaul összeállí­tásu halfsor volt, amely szinte tömte csatárait a szebbnél-szebb labdákkal. A csatársornak a gyors szélsőkre ala­pított szöktető játéka Szánthó II. és Hajdu jó formája révén kitünően ér­vényesüli A két összekötő Horváth és Tichovszky jól illeszkedett, be az együttesbe, de Pócz felesleges ugrán- dozásaival sok kedvező helyzetet el­rontott.
    A ...
  85. 2022.03.20, 21:43 - Vasas - Törekvés SE 1921
    Törekvés — Vasas 1:0 (1:0)

    Népszigeti pálya, 1200 néző
    Biró: Szeiff Aladár

    A Vasasok Gottlieb és Rákosi mel­lett még Szentmiklóssyt és Himmelt is nélkülözték, mégis elfogadhatót nyujtottak. Kis szerencsével a mérkő­zés vége felé igen könnyen kiegyen­líthettek volna, de Katzer a kedvező gólhelyzetet nem tudta értékesíteni és három lépésre a kaputól fölé lőtt.

    Ugy indult a mérkőzés, hogy a Törekvés egyszerűen lelépi a Vasaso­kat. Már a 10-ik percben megszerezte a Törekvés a győzelmet jelentő gólt, Szántó váratlan; éles lövésével. Las- sankint a Vasasok is lendületbe jöt­tek, de komolyan veszélyes helyzetbe nem tudták hozni a Törekvés kapuját A második félidőben a Törekvés ké­nyelmesen és lélek nélkül játszott, ugy hogy a Vasasok határozott fö­lénybe kerültek, de a legkedvezőbb helyzetekben sem tudtak eredménye­sek lenni. A Törekvésnél Hajós és Siegl, mig a Vasasoknál Jellinek és Stengl játszottak jól.
    Sporthirlap, 1921. szeptember 19.
  86. III. ker. TVE - VII. ker. SE 1:0 (0:0)

    Népszigeti pálya, 1200 néző
    Biró: Friedmann Hugó

    A négy tartalékkal felálló VII. ker. csapata már a startnál elvesztette a mérkőzést. A nagyobb gólarányu ve­reség elkerülését csak az ujlaki csa­pat játékosainak elbizakodottságának köszönhetik, akik egyáltalán nem erőltették a nagyobb eredmény el­érését. Csupán a félidők elején ját­szott a III. ker. képességeinek meg­felelő módon, mig a félidők végén a VII. ker. csapata kerekedett mindig fölül. Mindkét csapat játékosai sokat és fölöslegesen beszélnek, részben egymás közt, részben protestálások formájában a bíróval.

    A győzelmet jelentő gól a második félidő 14-ik percében esett Skwarek lövéséből. Wagner a VII. ker. kapusa hibásan vetette magát a labdára. A második félidő 40-ik percében a biró Steinitz (III. ker.) jobbfedezetet durva játékért kiállította. A mérkőzés utolsó pillanataiban egy III ker. játékos hendset vétett a 16-os büntető terüle­ten, de a biró a szabálysértést rálőtt l...
  87. KAC - TTC 2:0 (1:0)

    Amerikai-uti pálya, 2000 néző
    Biró; Técsőy Pál

    Rendőri rovatba való az a botrányos verekedés, amelynek színhelye a Testvériség pályája volt. Mielőtt az esettel érdemben foglalkoznánk, hibáz­tatnunk kell a pályarendezőséget, hogy nem gondoskodott megfelelő karhatalomról.

    A verekedésre az adott okot, hogy a második félidő 25-ik percében Proczezenkó durván hasba rugta Vargát a KAC kapusát. A biró kiállította Procenkót, akit az öltözőbe menet a kö­zönség soraiból többen inzultáltak. Erre a különben is ideges és izgatott hangulatban levő két tábor összecsapott. Botok törtek a fejeken, női sikol­tozások hangzottak, formális csatatérré alakult a nézőtér, Közben a bíró jelt adott a mérkőzés folytatására. Erre a két tábor mintha mi sem történt volna, figyelmét továbbra is a játékra irányí­totta. A mérkőzés, de csak az első félidőben, érdekes és nivós volt.
    A KAC Eisenhofferrel és Jennyvel megerősítve állt fel. A két játékos szereplése lendületet vitt a csat...
  88. 2022.03.20, 20:10 - Törekvés SE - VAC 1921
    Törekvés SE - VAC 1:0 (1:0)

    Halom-utcai pálya, 2000 néző
    Biró: Nagy László

    A VAC csapata, de különösen a csatársora, tul könnyűnek bizonyult ezen a meccsen, amelyen föltétlenül a nagyobb suly, a hatalmasabb fizikum győzött. Pedig a VAC végig bírta az erős iramot s jobbára a Törekvés térfelében tartotta a labdát. Ehhez elég jó volt a VAÍC csatársora, amely a mezőnyben még csak boldogult valahogy. De már a kapu előtt siral­masan ment a dolog. A Boros II— Köves—Breuer II. belső triászt min­den alkalommal, mint a pelyvát szórta széjjel a tagbaszakadt Törek­vés védelem és mindig fair módon, ami a Törekvés legnagyobb érdeme volt az egész küzdelemben. A jeles belső triásztól jóformán egyetlen egészséges lövés sem ment a kapura, noha a gyors szélsők rengeteg alkal­mat készítettek elő. Hiszen már a tö­meges kornerből is meg kellett volna élni a VAC belső csatároknak, ha valamivel több bátorsággal, energiá­val és sullyal rendelkeztek volna.

    A Törekvés csatársoráról sem mond­hatu...
  89. 2022.03.20, 20:01 - UTE - MAC 1921
    UTE — MAC 0:0

    Népsziget, 2500 néző
    Biró: Ujváry Ödön

    Ritkán tapasztalt hevességgel és győzni akarással feküdt bele mindkét csapat a játékba. Ennek a tulhajtott iramnak a 26-ik percben történt saj­nálatos, véletlen baleset vetett véget. A két reprezentatív Bodnár Sándor és Vogl II. mérsékelt rohammal egyszerre futottak a labdára és egyidóben rug­tak a labdába. Az összecsapásból ki­folyóan Bodnár bal alsó lábszárán törést szenvedett. Fogl II.-t a baleset előidézésében a legcsekélyebb hiba vagy gondatlanság sem terheli. Az eset igen nagy hatással volt a játéko­sokra. Lenz a MAC jobbfedezete ön­ként elhagyta a pályát, annyira felin­dult a baleseten. A két csapat játéko­saira is hideg zuhanyként hatott az eset. Meg kell állapítanunk, hogy az UTE játékosokra nagyobb rázkódtatással járt a szerencsétlenség, mint a MAC játékosaira. Az UTE csapata egészen elvesztette a fejét, összezava­rodott és a hosszu ideig 9, majd később 8 játékossal küzdő kék-sárgák ellen képtelen volt eredmén...
  90. 2022.03.20, 19:49 - Vasas - MTK 1921
    MTK — Vas- és fémunkások SC 5:0 (2:0)

    Hungária-ut, 7000 néző
    Biró: Gerő Ferenc

    Az MTK-nak a MAC és a TTC el­len produkált gyenge játéka után a sportközvélemény érthető érdeklődés­sel nézett a Vasas elleni mérkőzés elé, mert ez a meccs volt hivatva el­bírálni, hogy a bajnokcsapat letörését befejezett ténynek kell-e venni, avagy a feltűnő formaváltozás csak átmeneti jellegü-e. Mint legilletékesebb helyre, Burgess trénerhez fordultunk a mér­kőzés előtt, aki a következő érdekes felvilágosítást adta: A csapatban van néhány sérült játékos és sok olyan játékos, aki tul van játszva. A főhibája azonban a legtöbb játékosnak az, hogy a nyári tura alatt a bőséges étkezés és gondtalan életmód következménye­képpen el van hízva. Ezt a tulsulyt azonban nem lehet egyszerű házi fu­tótréninggel ledolgozni, ehhez az kell, hogy a csapat gyakran és teljes erő­ből játsszék. Előbb azonban be kell várni a sérült játékosok teljes felépü­lését A Vasasok ellen ma lefolyt mér­kőzésen tényleg bebizony...
  91. 2022.03.20, 18:33 - Terézvárosi TC - Vasas 1921
    TTC — Vas és fémmunkások 3:1 (1:0)

    Népszigeti pálya, 1000 néző
    Biró: Ujváry Ödön

    A TTC Friedmannal megerősített csapatával szemben a Vasasok Rákosi és Gottlieb helyén tartalékkal állottak fel. Ennek ellenére a Vasasok az egész mérkőzés folyamány árnyalattal jobbak voltak ellenfelüknél. Vereségük oka csak kisebbik részben a balsze­rencse, nagyobb részben a közvetlen védelem teljes csődje volt. Zatykó és Stengl hátvédek még a tiszta labdákat is sorra elhibázták. Tapfer kapus lel­két pedig egy öngól terheli. A fede­zetsorban csak Tury felelt meg, de Gottliebot nem tudta pótolni. Annál jobb volt a csatársoruk, amelyben csak Katzer helyenkénti önzése íté­lendő el. A csatársor lelke ma is a kis termetű Szentmiklóssy volt.

    A TTC-nél a közvetlen védelem és a fedezetsor volt a csapat jobbik része, A fiatal Kovács ma tulszár­nyalta rutinirozott partnerét, Friedet. A megszállott területről visszatért Friedmann mitsem veszített jó formá­jából. A terézvárosiak csatársora igen kevés...
  92. 2022.03.20, 18:15 - VII. Kerületi SC - VAC 1921
    VAC — VII. ker. SC 0 : 0

    Hungária-ut, 5000 néző
    Bíró Iváncsics Mihály

    Az ujdonsült elsőosztályu csapat első mérkőzése csak félsikerrel vég­ződött. A csapat stílusos játékkal dol­gozik, védelme és fedezetsora biztos a dolgában, a csatársor azonban, fő­leg a kapu előtt, tehetetlen. Az első félidőben a VAC uralja a helyzetet, ám szép akciókkal keresztülvitt táma­dásai eredménytelenül végződnek. A VII. ker. csapata ebben a félidőben főképpen védekezésre szorítkozott A második félidőben megváltozott a já­ték képe. Fokozódott az iram és ek­kor valóban élvezetes játékban volt része a közönségnek. Hol az egyik, hol a másik térfelen folyik a játék s a két csapat védelme emberfeletti munkát végzett. Az utolsó percekben Zitternek, a VAC kapusának, három veszélyes labdát juttattak a VII. ker. csatárai.

    A VAC csapatának a közetlen vé­delemben Zitter és Weisz I. a legjobb része. A Breuer II.—Weisz II.—Móra összeátlitásu fedezetsor nemcsak tet­szetősen, de hasznosan is játszott. A cs...
  93. 2022.03.19, 23:47 - MAC - MTK 1921
    MTK - MAC 1:0 (0:0)

    Margit­sziget, 6000 néző
    Biró: Spanring István

    A margitszigeti sporttelep viharedzett tribünje roskadásig megtelt a közön­ség tömegeivel s a kik már nem jut­hattak föl reája, nyulfarknyi póttribünkóre szorultak, vagy a korlát mel­lett sorakoztak fel. A pálya külső képe festői látványt nyujtott a nézők sürü soraival, a pályán lejátszódott sport azonban nem vetekedett a néző­térség nyujtotta látványossággal. Az MTK határozottan csalódást keltett olyannyira, hogy nemcsak az objektív nézőben támadt kétség jövő szereplé­sét illetően, de aggodalom szállotta meg a csapat fanatikus híveit is, vaj­jon folytatni tudja-e a csapat a győ­zelmeknek esztendők óta tartó pompás szeriesét. A MAC jóllehet a kék-sárga dreszben is láttunk már sokkal jobb együttest, csaknem teljesen egyenlő- rangu ellenfele volt a bajnokcsapat­nak. Sőt védelme lényegesen jobb is volt, fedezetsora vetekedett az MTK fedezetsorával s a csatársorokban mindössze annyi volt a különbözet, a mennyi...
  94. Kispesti AC — FTC 1:0 (0:0)

    Sárkány-utcai pálya
    Biró: Fiedler Konrád

    Szinte már tradicionális jellegűvé vált, hogy az FTC és a KAC meccse soha sem mulhat el — bírói tévedések nélkül s a tradíciókban az is benne van, hogy a tévedések rendszerint az FTC-ot sujtják. Most is igy történt. A játék második félidejében, amikor még mindig 0 : 0 volt az eredmény, Níkolsburgert biztos gólhelyzetben elvágják a KAC játékosok, mire a biró 11-est ítélt. A 11-est Hungler II. élesen be­lőtte, a bíró azonban azon az alapon, hogy szerinte két FTC játékos a labda elrugása pillanatában belépett a 16-os területére, a gólt érvénytelenítette és először ujból akarta rugatni, majd — különleges szabályismeretére támasz­kodva — szabadrugást ítélt az FTC ellen a 16-os vonalról!

    Az FTC csapatkapitánya természe­tesen protestált a lehetetlen bírói Ítélet ellen, Ftedler Konrád azonban meg­maradt álláspontja mellett, jóllehet, az MLSz játékszabályai ezt mondják:
    — Ha a támadó csapat játékosai a rugás ...
  95. 2022.03.19, 23:24 - III. Kerület - UTE 1921
    UTE - III. ker. TVE 3:1 (1:1)

    Határ-utcai pálya, 2500 néző
    Biró: Szeiff Aladár

    Érdekes, nívós küzdelem, amelyből az Ujpestiek megérdemülten kerültek ki győztesként. A játék első 20 per­cében a III. kerületieket látjuk front­ban, majd az UTE is lendületbe jön a félidő hátralevő részében változatos lefolyása a játék. A második félidő az UTE domináló fölényének jegyé­ben telik el, pozitív eredményt azon­ban csak a játék utolsó perceiben si­került elérni. Az UTE góllóvői Schaller (2) és Priboj voltak, mig a Vivók gólját Horváth lőtte.

    Az UTE a két Fogl és a kitiltott Szidon helyén tartalékokkal, a III. kerület Oláh nélkül állott fel. Az UTE kapuját Knoll nagy bravurral védte s hogy a játék első részében a Vivók gólt nem lőttek, az kizárólag az ö érdeme. Kitűnő tartalék-hádvéd-párral rendelkezik az UTE Szimon és Rosenberg személyében, akik várako­záson felüli labdabiztos játékukkal tel­jességgel pótolni tudták a Fogl test­vér-párt. Kemény, nehezen áttörhető gátnak bizonyult...
  96. Futballpálya épül a Marczibánya­­téren. A lövészegylet engedte át a terü­letet az agilis BAFC részére. Ugyancsak pályához jutnak a Pénzintézetiek is, akik a Mozdony-utcában építkeznek.
    Nemzeti Sport, 1921. július 30.
  97. 2022.03.19, 21:24 - Törekvés SE - Budapesti AK 1921
    BAK: Mayer— Müller, Forika— Erbstein, Szabó I., Klein— Fröhlich, Okos, Szabó II— Donáth, Strasser.
    Törekvés: Dürr— Horváth, Siegl— Cser­mely, Hajós, Franc— Szántó, Bartos, Wet­­zer, Micsinay, Weisz.
    Nemzeti Sport, 1921. április 18.
  98. 2022.03.19, 21:21 - Törekvés SE - Budapesti AK 1921
    BAK - Törekvés 2:2 (2:0)

    Halom-utca, 2000 néző
    Bíró Schiller Gyula

    A kiesés veszélye hatalmas erő­feszítésre sarkalta a BAK-ot a hely­telen erőbeosztás azonban csaknem megboszulta magát. A BAK az óriási lelkesedésen kivül semmi különöset sem mutatott, sem mint együttes, sem egyénileg. Egyedül Okos két szép gólja volt figyelemreméltó. A mérkőzés első felében a Törekvés, különösen a közvetlen védelme na­gyon bizonytalanul dolgozott, mig a második félidőben jól megállta a sarat.

    Az első félidő általában a BAK-é. Ha támadáshoz is jutott a Törekvés, csatárainak lövései célt tévesztve, messzire elkerülték az ellenfél kapu­ját. Már a nyolcadik percben elérte a BAK az első gólt Strasser lefutását szép centerezéssel fejezte be, amit Okos góllá értékesített. Müller a BAK jobb hátvédje több ízben kornert vé­tett, de az azok nyomán keletkezett kedvező helyzeteket a Törekvés nem tudta értékesíteni. A 30-ik percben. Okos kiszökött az ellenfél védelméből és Dürr hibás helyezkedése fo...
  99. 2022.03.18, 21:33 - III. Kerület - Kispesti AC 1921
    III. ker. — Kispest 1:0 (1:0)

    Határ­ utca
    Bíró: Iváncsics

    Megérdemelt győzelmet aratott a III. kerület lelkes,ifju játékosaival s nem jó­solt rosszul a bécsi sport-sajtó, mikor a jövő nagy magyar csapatának nevezte. Elsőrangú munkát végzett ismét a halfsor Kléberrel az élén, míg a csatársorban a belső trió és főleg Schwitzer balszélső tűnt ki. Kispestről nem sok jót­ mondha­tunk, gőlképtelen csatársor mögött gyenge halfsor, bizonytalan hátvédekkel, egyedül Varga produkált méltót klasszisának megfelelően.

    Kezdés után a 3. percben már Schwit­­zer lerohan, Stalmach támadja, a lepat­tanó labdát Skvarek kornervon­alon kívül fogva gólt lő, a­mit a bíró természetesen nem ad meg. A következő percben már Kispest támad is. Csontost a l6-oson foul­­tolják, Eisenhoffer éles lövését Steinitz menti, III. ker. fölénybe jut. Kispest durván védekezik, a megítélt büntetőrugásokat Varga szépen védi. A l5. percben Tury büntetőterületen handset vét. Hor­­váth a 11-est kapu mellé helyezi....
  100. 2022.03.18, 21:21 - III. Kerület - Kispesti AC 1921
    III. ker. TVE — KAC 1:0 (1:0)

    Határ utcai pálya, 1500 néző
    Biró: Iváncsics Mihály

    A negyedik helyért folyó kemény küzdelemből a Vívók csapata került ki győztesen. A Vívók több tartalék­kal, főként ifjúsági erőkkel felfrissí­tett csatársora igen tetszetős játékot produkált. Nagyszerűen működött a Vivók fedezetsora, az élén Kléber centerhalffal. A KAC vereségét főként Eisenhoffer indolens és erőszakos já­tékának tulajdoníthatta. A Vivók tá­madásával kezdődött a játék, Skwarek és Horváth lövését Varga nehe­zen védte. A KAC lerohanásai kevés veszélyt jelentettek a Vívók kapujára.

    A 17. percben Tury handse miatt megítélt 11-est Horváth a kapu mellé rugta. A 33. percben esett a győztes gól, Drexler lövéséből. A második félidőben a játék elfajult, előljárt a durvaságokban Saguly, aki csakha­mar megbünhődött: súlyos rugást szenvedett. Ekkor Eisenhoffer vissza­huzódott a centerhalf helyére. Mind­két csapatnak volt ezután több gól­helyzete, de a csatárok a jó alkalmat rendre els...