magyarfutball.hu

  1. 2022.04.06, 21:28 - MTK - Kispesti AC 1922
    MTK: Plattkó— Kocsis, Kovács— Kertész II., Nádler, Vágó— Senkey II., Molnár, Orth, Siklóssy, Opata. KAC: Biri— Boldog, Dudás— Raix, Sándor, Eberhardt— Fatter, Musz, Gresch, Norik, Müller,
    Nemzeti Sport, 1922. november 6.
  2. 2022.04.06, 21:25 - MTK - Kispesti AC 1922
    MTK - KAC 3:0 (2:0)

    Hungária-uti pálya, 5000 néző
    Biró : Vámos Soma

    Az MTK könnyebben jutott a győzelemhez. mint azt remélte. Tény az, hogy a KAC-ot legutóbbi játékai alkalmával mutatott formája alapján mindenki veszélyesebb ellenfélnek tartotta, mint amilyennek azután tényleg bizonyult.

    A bajnokcsapat Braun és Mandl helyén tartalékkal, Senkey II-vel és az ifjúsági csapatból előrukkolt Kocsissal állott fel. Fölénye ennek ellenére mind a két félidő folvamán erősen kidomborodott, bár játéka korántsem volt olyan tartalmas, mint amilyent a legutóbbi két nemzetközi mérkőzésen láttunk tőle. Hiányzott a csapatból a lelkesedés s ez a körülmény azután nagyon sokszor egyhanguvá tette a mérkőzést.

    Orth irányította ismét a támadásokat, a tőle megszokott trükksorozattal azonban ezuttal adós maradt. Viszont ha helyzete előnyös volt, ugy tüzes és temperamentumos áttöréseivel gyönyörködtette a télies időben didergő közönséget. Jó partnere volt ezuttal Molnár, akivel a mezőnyjátékba...
  3. FTC: Amsel— Takács, Hungler II.— Fuhrmann, Szabó, Blum— Héger, Kővágó, Tóth, Schreiber, Wiener II. BTC: Palcsek— Orbán, Scheibl— Szabó, Schweng, Werner— Tichovszky, Horváth, Pócz, Brauchler, Szántó,
    Nemzeti Sport, 1922. november 6.
  4. FTC - BTC 2:1 (2:0)

    Üllöi-uti pálya, 4000 néző
    Biró: Gerö Ferenc

    Az eredmény egyenlő erők küzdelmére enged következtetni, pedig valóságban teljesen egyoldalu játékban volt részük a nézőknek. Az FTC mindkét félidőben megsemmisitű felsőbbséggel játszott s csak csatársorának tehetetlensége miatt nem nyerte gólokkal a mérkőzést.

    Kapuját Amsel védte; akár csak szerdán, feltűnően gyengén; egyetlen komoly védenivalója lett volna, abból is gól esett. A Takács-—Hungler II. hátvédpár könnyű dolgát hibátlanul végezte. A fedezetsorban ismét szerepelt Szabó, akinek csöppet sem ártott a hosszu pihenő; frissen és ötletesen játszott. Fuhrman a jobb half helyén a csapat standard tagjává fejlődik. Kitűnő volt Blum. A csatársor erősen megérezte Pataki hiányát, akit Tóth igyekezett helyettesíteni, teljesen sikertelenül. Tóth ma kétségtelenül a leggyengébb csatára az FTC-nek, akit a szélen talán még el lehet fogadni, a középen azonban egészen old-boy jelenség.

    Uj ember került ezuttal a ...
  5. 2022.04.06, 21:04 - UTE - III. Kerület 1922
    UTE: Remete—Fogl II. és III. Kelecsényi, Baubach, Peits — Paulusz, Blohuny, Piboj, Schaller, Szidon. III. ker. TVE: Neuhuasz— Harrer, Szabó— Nagy, Kléber, Kovásznay— Plesch Horváth, Palcsek, Skvarek, Schwarz.
    Nemteti Sport, 1922. november 6.
  6. 2022.04.06, 20:00 - UTE - III. Kerület 1922
    UTE — III. ker. TVE 5:1 (2:1)

    Ujpest, 5000 néző
    Bíró: Kiss Tivadar

    Érdekes hullámvonalat alkotna, ha táblázatot készítenénk az UTE csapatának formaváltozásairól. Egyik héten ugy elhagyja magát, hogy igazán csak nagyszerű bekkjeinek, s egy-két tűzön-vizen keresztül lelkes játékosának tulajdoníthatja, hogy jóval gyengébb ellenfelei is meg nem verik, míg a következő héten ismét — és történetesen mindig a legjobbak ellen — olyan pompás játékot produkál, amelylyel csodálatba ejti nemcsak a laikusokat, hanem a szakembert is. A csapat biztonságát mutatja, hogy gyengébb napjain sem érik különösebb balesetek, de — s ezt jó lesz megjegyeznie a csapatnak, — bajnok csak akkor lesz, ha minden mérkőzését egyformán komolyan, tudásának teljes latbavetésével játssza végig, s kedvetlen játékkal nem nyujt réseket a gyengébb ellenfélnek is az érvényesülésre.

    Az UTE most vasárnapon az utóbbi időben kitünően szerepelt III. kerületiek ellen ismét ugy játszott, mint ahogy a bajnokság komoly j...
  7. 2022.04.05, 21:08 - III. Kerület - Vasas 1922
    Vas- és fémmunkások SC — III. ker. TVE 1:1 (1:0)

    Határ-utca, 4000 néző
    Bíró: Nyul Dezső

    Egyenrangu ellenfelek grandiózus küzdelmét élvezte a Határ-utcai pályán megjelent közönség. A játék mindvégig valósággal mozifilmszerü változatossággal folyt le. Az erős iram nem fárasztotta ki a csapatokat, sót a tempó a mérkőzés végéig egyre fokozódott. Az élvezetes, fair küzdelemben a csapatok egyforma erősnek látszottak, de némi plusz mutatkozott egyrészről a Vasasok csatársora, másrészről a III. ker. TVE védelmének a javára.

    Az első félidőben valamivel többet támadtak a Vasasok, a III. ker. védelme azonban a legtöbbször ügyesen parírozott. Néhány igen meleg helyzet volt a III. ker. kapuja előtt, ezeknek egyikéből a 18-ik percben Himmer beadásából Szentmiklóssy lőtte a Vasasok gólját. Neuhausz gyorsabb közbelépéssel megakadályozhatta volna a gólt. A III. ker. csatársora nem tudta kihasználni a Vasas védelem rossz napját, lövéseik sorra célt tévesztettek.

    A második félidőben a...
  8. 2022.04.05, 20:56 - Budapesti TC - Kispesti AC 1922
    KAC - BTC 1:0 (0:0)

    Hungária-uti pálya
    Biró:Renner Ferenc

    A KAC fiatal erőkből álló csapata megérdemelt győzelmet aratott a rendszertelen, csapkodó játékot folytató BTC fölött. A KAC idei első győzelmét általános szimpátiával fogadták, s annak jelentőségét csak emeli az a körülmény, hogy a KAC stilusos, tervszerű játék után megérdemelten vivta ki.

    A KAC fiatal csapata ezuttal kiállotta a tüzpróbát. Biri a KAC kapujában biztos kezű kapusnak bizonyult. A hátvédek legfőbb erénye az agilitás. A csapat legjobb része a halfsor, amelyben Sándor és Raix a legelső klasszis mértékét is megütik. A csatársor játékán meglátszik a tréner komoly munkája, mert minden egyes embere a rövid, lapos passzjátékot kultiválja. Egyénileg Fatter a gyors jobbszélső és a balösszekötőt játszó Norik voltak a legjobbak.

    A BTC mai rendszertelen és tervszerűtlen játéka után visszaesett a bajnoki lista legalsó régiójába, amelyből — ha csak nagymérvű javuláson nem megy keresztül a csapat — aligha fog...
  9. 2022.04.05, 20:47 - MAFC - UTE 1922
    UTE - MAFC 1:0 (0:0)

    Üllői-uti pálya
    Bíró: Schiller Gyula

    Az UTE Paulusz és Schaller helyén tartalékkal állott fel. Schallert sportszerűtlen életmódja miatt maga a klub nem állította be csapatába, Paulusz pedig beteget jelentett. Az UTE-nek, amely Bluhonnal és Milosovitssal helyettesítette standard-játékosait, ilyenformán már a startnál csökkentek az esélyei a kompletten felálló és az utóbbi időben egészen szép stílusban játszó műegyetemi csapattal szemben. Az UTE hivei azonban még ebben a tartalékos csapatban is bíztak.

    A mérkőzés azonban erős csalódást hozott a fanatikus UTE híveknek. A tartalékos UTE árnyéka sem volt a komplett UTE-nek; a csatársor szárnyaszegetten csak ingadozott a mezőnyben, s a csatárok tehetetlensége károsan befolyásolta a csapat többi részének hangulatát is. így történt, hogy még az UTE máskor rendíthetetlen védelme is bizonytalanná vált, s ha a MAFC csatárok nem tartanák a rekordot a lőni nem tudásban, ugy bizonyára nem sorozná sikeres napjai ...
  10. 2022.04.05, 20:06 - Ferenczvárosi TC - VAC 1922
    FTC - VAC 2:0 (1:0)

    Üllői-uti pálya, 6000 néző
    Biró: Iváncsics Mihály

    A VAC tulságosan hevesen szokott éppen a vezető csapatok elleni mérkőzéseibe belefeküdni. így történt ezuttal is. Ez a tulságos hevesség helyes és szép erény addig a határig, amig csak a jobb csapattól való eredmény kicsikarásra irányul fokozott irammal, lelkesedéssel és labdára- menéssel, de elitélendő és visszaszorítandó akkor, ha az olyan kíméletlen, durva játékmodorban nyilvánul meg, mint azt a VAC egynéhány játékosa cselekedte most vasárnap is az FTC ellen.

    A VAC tulságos belefekvésének rövid negyedórán belül három FTC játékos adta meg az árát: Pataky csak öt percet játszhatott, s ki kellett állania rövidebb-hosszabb időre Wiener II.-nek és Kővágónak is. Volt időszak, amikor az FTC-nek csak két csatára volt! Természetesen azután az FTC sem maradt adós, (eredmény Breuer II. kiállása) és már-már az ismert botrány kitörésétől kellett félni. Ez szerencsére nem következett be, ami az erélyes biró érd...
  11. 2022.04.05, 19:41 - Budapesti TC - Kispesti AC 1922
    Felépült Horváth Gyula, a BTC Csont néven becézett játékosa. Vasárnap játszik is már a BTC II-ben.
    Nemzeti Sport, 1922 október 28.
  12. 2022.04.05, 19:30 - MAC - Törekvés SE 1922
    Törekvés - MAC 3:1 (2:0)

    Margitsziget, 1000 néző
    Biró: Hertzka Pál

    Ez a mérkőzés, amelytől senkisem várt különöset, mégis hozott valami érdekeset. A MAC, miután csatársora hat mérkőzésen át sikertelenül ostromolta ellenfelei kapuját, ma — hetedik meccsén — végre hozzájutott megérdemelt góljához. Igaz ugyan, hogy a MAC-nak ez az egy gólja még nem volt elegendő pontszerzésre is, a mai eredmény azonban, de, főleg a mutatott játék már határozott javulást mutatt az előző hetiekkel szemben.

    Az első félidő utolsó 15 percétől eltekintve, amikor a Törekvés nagy felsőbbséggel játszott, mindvégig teljesen egyenrangu ellenfele volt a MAC a vasutas csapatnak és sok esélye volt az értékes pontot jelentő eldöntetlen eredmény kivivasához. Fehérnek a gólokkal ezuttal pechje volt; néhányszor azonban szépen mentett. Jó volt a Szaffka—Ocskay hátvédpár, a fedezetsorban Kocsis és a csatársorban Omelka.

    A Törekvés győzelme ellenére sem mutatta azt a nagyszerű játékot, amely a lista élére ...
  13. 2022.04.04, 22:14 - Vasas - MAFC 1922
    Vasas: Nyerges— Zatykó, Stengl— Kellhein, Gottlieb, Sztojka— Katzer, Takács, Jelinek, Szentmiklóssy, Himmer. MAFC: Bartzer— Ruprich, Gruber— Alm, Müller I., Havas— Gárdonyi, Müller II., Lukáts, Kelly, Gyuricskó.
    Nemzeti Sport, 1922. október 23.
  14. 2022.04.04, 22:12 - Vasas - MAFC 1922
    Vas- és fémmunkások SC — MAFC 2:1 (1:1)

    Üllői-ut
    Biró: Gerő Ferenc

    A Vasasok az egész szezon folyamán kitünően szerepeltek, első győzelmüket mégis csak a mai mérkőzés hozta meg a részükre. De csaknem elmaradt ez a siker is. A csapatot ugyanis annyira lehangolta a MAFC- nak, Nyerges hibájából elért kiegyenlítő gólja, hogy csak a MAFC két összekötőjének erélyesebbnek kellelt volna lenni a kapu előtt s már is balul végződött volna a mérkőzés.
    A játék mindvégig élvezetes és nívós volt mindkét részen. Kezdés után a Vasasok vannak frontban, veszélyesen támadnak s a 17 percben Katzer beadásából Szentmiklóssi lövi a vezető gólt. De nemsokáig tart az öröm a Vasasok körében, mert a 21 percben Lukács hosszu éles lövése Nyerges hibájából a hálóba jut. A félidő hátralevő része változatos erős tempóju, több gólhelyzettel tarkítva.
    A második félidőben eleinte a MAFC támad. Kely biztos gólhelyzetet hibáz, majd a Vasasok kerülnek fölénybe. A 24. percben kavarodás a MAFC kapu előtt s Ka...
  15. 2022.04.04, 22:00 - Kispesti AC - VAC 1922
    Kispesti AC: Biri — Boldog, Dudás — Eberhardt, Sándor, Paix — Fatter, Stallmach, Grisch, Novrik, Müller. VAC: Czeizler — Grosz, Singer — Móra, Weisz, Grünblatt — Engl, Joczke, Boros, Weisz, Lébi.
    Nemzeti Sport, 1922. október 23.
  16. 2022.04.04, 21:57 - Kispesti AC - VAC 1922
    KAC - VAC 1:1 (0:0)

    Sárkány-utcai pálya, 1000 néző
    Bíró: Nagy László

    A VAC csapatából a kitiltott játékosokon kívül a beteg Breuer II és Köves is hiányoztak, ugy hogy a KAC-nak ismét Stallmach-hal, de viszont a külföldre távozott Mihalek cs Saguly nélkül felálló csapata is állandó fölényben játszott vele szemben és igazán csak a balszerencsén mulott, hogv a VAC gólokkal ki nem kapott. A VAC játékán ugy láttuk, hogy a csapat szelleme már nem a régi és már nem tud ugy küzdeni, mint ahogyan azt a legjobbak elleni mérkőzéseiben láttuk. A KAC csapata viszont, bár sorra cserbenhagyják megmaradt játékosai is, a régi tűzzel és akarással küzd balsorsa ellen.

    A játék legelején a VAC van frontban, de csakhamar á KAC veszi át a támadó szerepét és valóságos ostrom alá veszi a VAC kapuját. Négy-öt biztos gólhelyzet kínálkozik ezenközben a KAC csatároknak, de azok sorra hibáznak, vagy pedig időt adnak a VAC védelemnek a közbelépésre. A II. félidőben sem változik a helyzet. Állandóan ...
  17. FTC - Zuglói AC 2:0 (1:0)

    Üllöi-ut, 6000 néző
    Biró: Vámos Soma

    Az FTC mai győzelmével fölnyomult a Törekvés mellé a bajnokság vezető helyére, az előkelő pozícióra azonban bemutatott játékával nem szolgált rá. Igaz, hogy még mindig nélkülöznie kellett Amselt, Hungler Il-őt és Hégert, visszanyerte ellenben az ismét az aktivitás terére lépett Blumot, aki mint hátvéd szolgálta ezuttal csapatának az érdekeit. Az FTC játékából hiányzott a kellő erély ami pedig az eredményességnek első feltétele. A Zuglói AC fölött kivivott győzelméhez is, inkább nagyobb technikai tudása segítette.

    A zuglóiak az utóbbi időkben szép eredményeket mutattak fel, ma azonban nagy hendikeppel indultak a küzdelembe. Nélkülöznie kellett nevezetesen Payer Imrét, védelmének egyik oszlopát, a ki érzelmi okokból nem volt hajlandó sorompóba állani régi egyesületével szemben. Helyét Stern- berggel töltötték be, aki azonban gyengének bizonyult szerepében.

    A csapat egyébként erősen rámenős játékot produkál...
  18. III. ker.: Neuhaus— Harrer, Szabó— Nagy, Kléber, Kovásznay— Pless, Horváth, Palcsek, Skvarek, Schwitzer. Törekvés: Lantos— Horváth, Vass—Pruha, Hajós, Siegel— Szántó, Kauczky, Palkó, Hirzer, Weiss.
    Nemteti Sport, 1922. október 23.
  19. III. ker. TVE — Törekvés 2:1 (0:1)

    Halom-utca, 1000 néző
    Biró: Kiss Tivadar

    Megtört a jég. A kitűnő formában levő III. ker. biztosan győzött a hanyatló Törekvés felett. A III. ker. a mai összeállításában és ésszerű, agilis, lelkes játéka alapján csapataink legjobbjai közé sorozható. Csatársorából csupán az akciók gyorsabb keresztülvitele és a sűrűbb kapura való lövés hiányzik. A csapat többi része jobb, mint valaha.

    A Törekvésnél csupán a védelem nyujtott elfogadhatót, a halfsort régen láttuk ilyen gyengén játszani, csatársora pedig leginkább a kapu előtt tanusított gyakori ügyetlenkedéseivel vonta magára a figyelmet. Az egész csapat megrokkant s ha sürgős változások nem történnek és alaposabb tréningbe nem fogják a csapatot, ugy a hátralevő mérkőzésekben kevés sikerre számíthatnak Kőbányán. Meg kell még jegyeznünk, hogy a csapat tulságosan latba veti fizikai erejét, aminek ezuttal elsősorban Kléber vallotta a kárát. Ugy lerugták a jeles centerhalfot, hogy ájultan vitt...
  20. 2022.04.04, 20:17 - Ferenczvárosi TC - MAC 1922
    FTC — MAC 3:0 (3:0)

    Üllöi-ut, 4000 néző
    Biró:Schissler József

    Az FTC-nak az első félidőben gólokban is kifejezésre jutott nagy felsőbbsége után mindenki a zöld-fehérek nagy gólarányu győzelmét várta. A MAC csatárai ugyanis annyira akcióképtelennek mutatkoztak, hogy a játékosok az FTC térfelére való átterelését senki sem remélte tőlük. A II. félidőben azonban a MAC centerhalfja, Kocsis olyan hatalmas rush-al dobta minduntalan előre csatársorát, hogy az, minden fogyatkozása ellenére, többször fölnyomult s ezzel fölszabadította és biztosabb ellentállásra tette képessé az első félidőben állandóan leszorított kék-sárga védelmet. Az FTC — amely Amsel, Hungler II és Blum nélkül állott föl ma is — az első félidőben nagyszerű formát játszott fel. Az állandóan mozgásban levő csatársor futásból leadott hosszu passzokkal dolgozott. Pataki nemcsak két összekötőjét (Kővágó és Tóth), hanem a szélsőket (Mattkovics és Wiener II) is foglalkoztatta, a kiket a halfsor, sőt a hátvédók is álla...
  21. 2022.04.04, 20:06 - Budapesti TC - Zuglói AC 1922
    Zugló: Eitner— Payer, Zvolenszky— Hajdu, Pálffy, Ellinger— Steiner, Rácz, Sefcsik, Kozma, Neumayer. BTC: Palcsek— Scheibl, Orbán— Szabó, Kanyaurek, Rauchmaul— Branchler, Schweng, Pócz, Thihovszky, Szántó.
    Nemzeti Sport, 1922. október 16.
  22. 2022.04.04, 20:03 - Budapesti TC - Zuglói AC 1922
    Zuglói AC — BTC 1:0 (0:0)

    Üllői-ut
    Biró: Iváncsics Mihály

    Bár Zugló győzelmet jelentő gólja nagyrészt a BTC kapusának, Palcseknak a rovására irható, a Zuglói AC győzelmét mégis teljes mértékben reálisnak és megérdemeltnek lehet mondani. A mérkőzés mérlegét csatársorának jobb kvalitása döntötte a Zugló javára. A BTC szürkén, nehézkesen, kiforratlan akciókkal játszó csatársorával szemben a Zugló támadó sora lendülettel, gyors összjátékkal és helyenkint veszedelmes egyéni áttörésekkel (Sefcsik) dolgozott. A BTC csatársorának akcióképtelenségét bizonyára Hajdu hiánya okozta, akit Brauchler nem tudott megfelelően helyettesíteni. A két csapat védelme között az első félidőben feltűnő erőkülönbség nem mutatkozott, a második félidőben azután — amikor Rauch- ' mául a tehetetlen BTC csatársor megerősítésére helyet cserélt Schwenggel — megbomlott a piros-fehérek védelmének egysége és ellenálló képessége. Ezzel szemben a Zugló védelme, de különösen a Payer—Zwolensky hátvédpár keményen...
  23. 2022.04.04, 19:41 - Vasas - Törekvés SE 1922
    Vasas:- Nyerges, — Stengl, Zatykó, — Kelcheim, Bottlik, Sztojka, — Katzer, Takács, Jelinek, Szentmiklóssy, Hímmel. Törekvés: Lantos, — Horváth, Tass, — Csermely, Pruha, Siegel, — Szántó, Kauczky, Bartos, Hirzer, Weiss.
    Nemzeti Sport, 1922. október 16.
  24. 2022.04.04, 19:37 - Vasas - Törekvés SE 1922
    Törekvés — Vas- és Fémmunkások SC 1:1 (1:0)

    Hungária sporttelep, 3000 néző
    Bíró: Renner Ferenc

    Ha a győzelemért kijáró pontok mellett szépség díjjal is jutalmaznák a csapatok teljesítményét, a Vas- és Fémmunkások SC első aspiránsa lenne a jutalomnak. Nem esztétikai szépséget értünk, mert hiszen Gottieb és ujabban Stojka, sót kisebb mértékben Stengl is gyakori szabálytalanságokkal nagy igyekezettel rontja le a Vasas csapat játékának a szem- revalóságát, ellenben játékának stílusa, technikájának fejlettsége, mozgásának élénksége, kiforrott összjátéka és észszerüsége a Vas- és Fémmunkások SC csapatát határozottan a legjobb magyar csapatoknak a sorába állitja. Idáig is a legteljesebb elismerést vivta ki magának a csapat értékes teljesítményeivel, de a dicséretet mindig nyomon követte annak a megállapítása is, hogy keményebb küzdelmekben nem tudja érvényre juttatni igazi képességeit. S valóban, - a csapat puhának mutatkozott s erélytelenségén mulott sokszor, hogy bár jobb volt...
  25. 2022.04.04, 18:57 - UTE - MTK 1922
    MTK - UTE 0:0

    Ujpesti Stadion, 17000 néző
    Bíró: Gerö Ferenc

    Az ujpesti Stadionnak az MTK mérkőzés volt a második nagy attrakciója, s erre, az alkalomra még a felavató napinál is nagyobb közönség lepte el az uj pálya nézőhelyeit.

    Az UTE és FTC mérkőzés óta eltelt négy hetet is felhasználta a pálya építkezésének a folytatására, s ma mondhatjuk, ujabb kellemes meglepetésben volt részünk. A pálya körtöltésébe már mindenütt be vannak vágva a lépcsőfokok, amelyek egyelőre beton helyett falapokkal vannak fedve ; a pálya azonban már igy is teljesen stadionszerüvé vált és impozáns látványt nyujott.

    A közönség természetesen el tudott helyezkedni a sokkal több nézőre berendezett sporttelepen, csak a tribün és korzó telt meg mind egy szálig, jelezvén azt, hogy sporttelepeinknek az ülőhelyek szaporítására kell törekedniök.

    Általában MTK vereséget jött ki nézni a közönség többsége, a másik része pedig „drukkolni\" jött a kedvelt kék—fehér színek viselőinek. Ez a hangulat azonb...
  26. 2022.04.03, 23:46 - MTK - VAC 1922
    MTK - VAC 2:2

    A pótmérkőzésen kiegyenlített az MTK. — Braun a tizenegyest a kapufának lőtte. — A 24. percben szabadrugásból lőtte Braun a kiegyenlítő gólt. — Céltalan csapkodás jellemezte a 28 percet. — Az MTK volt fölényben.

    Négy óra 10 perckor tátongó tribünök előtt halálos csöndben ad jelt Klug biró a felállásra. A felső kapunál lövöldöző MTK csapat levonul az alsó kapu hoz, ahol Klug még néhány rövid intő szót szó! a játékosokhoz s megadja a jelt a tizenegyes rugására.

    A játékosok a tizenhatoson kívül helyezkednek el, csupán Köves feszeng idegesen a VAC kapujában és Braun a tizenegyest lövő marad a büntetési területen belül. Félelmetes csendben, láthatóan erőltetett nyugalommal tesz Braun néhány lépést a labda felé s azt jobb lábának belső részével oly módon éri, hogy a labda ne erőből, de jól helyezve jusson a VAC kapujába. A labda elindul, laposan, egy kissé lassan siklik a VÁC kapu jobb sarka felé, a másodpercnek csak tizedrészei telnek el, szinte érezni lehet, h...
  27. 2022.04.03, 23:20 - Kispesti AC - UTE 1922
    UTE: Remete—Fogl II., Fogl III.— Kelecsényi, Baubach, Peics—Paulusz, Kósa, Priboj, Schaller, Szidon. KAC: Biri—Mihalek, Dudás—Raix, Sándor, Eberh ard—Falter, Muss, Gresch, Norik, Müller.
    Nemzeti Sport, 1922. október 9.
  28. 2022.04.03, 23:18 - Kispesti AC - UTE 1922
    UTE - KAC 1:0 (0:0)

    Sárkány-utcai pálya, 1500 néző
    Biró: Orova Henrik

    A KAC mai lelkes, önfeláldozó játékával ismét alaposan rácáfolt azokra, akik már elparentálták s neki előlegezték az I. osztályból való kiesés szomoru sorsát. Az UTE ellen két félidőn keresztül olyan hősiesen s amellett eredményesen védekezett, hogy az UTE nagy fölénye ellenére is teljesen bizonytalanná tetté a mérkőzés sorsát.

    Már ez a körülmény is jó bizonyítvány a KAC csapatának, de még nagyobb elismerést érdemel a stílus, amelyben a KAC védekező taktikáját végrehajtotta. Minden embere ráment a labdákra; szivvel-lélekkel dobta bele magát a küzdelembe, s igazán nem ők tehetnek róla, hogy az UTE csapata mégis ki tudta fejezni fölényét egy góllal. A csapatot nem kell félteni, meg akkor sem, ha így marad ; — tavaszra el fogja érni a jó I. osztályu nívót.

    A KAC csapatának a lelke Sándor volt, akinek tehetsége ma szépen kibontakozott; ő irányította a védekezést; egyben ő volt az, aki a legtöbbször ak...
  29. 2022.04.03, 23:07 - MAFC - Törekvés SE 1922
    Törekvés: Lantos— Vass, Horváth — Pruha, Hajós, Siegl— Szántó, Kautzky, Bartos, Hirzer, Weisz. MAFC: Bartzer— Rupprich, Gruber— Alm, Müller I, Havas— Müller II, Gang, Lukáts, Kelly, Gyuricskó.
    Nemzeti Sport, 1922. október 9.
  30. 2022.04.03, 23:05 - MAFC - Törekvés SE 1922
    Törekvés - MAFC 4:2 (2:2)

    Hungária-uti pálya, 1000 néző
    Biró: Biró Sándor
    Szombaton

    A MAFC-tól régen láttunk olyan tetszetős, stílusos játékot, mint amilyent a Törekvés ellen produkált. A technikus csapat, ugy látszik, kezd magára találni és az elsöosztályuság mellé mindinkább elsajátítja az elsőosztályu játékmodort is. A csapat eddig tulságosán lassan kombinált: akciói pedig erőtlenek voltak. Ezuttal azonban mar gyorsabb és erőteljesebb támadásokat intéztek a Törekvés kapuja ellen, s ha lövötudományuk nem mondja fel a szolgálatot, ugy legalább is eldöntetlent vívtak volna ki a bajnokságban vezető csapattal szemben.

    A MAFC-nak még igy is a csatársora volt a legjobb része ; különösen Lukács és a fiatal Müller, aki most debütált a jobbszélen, váltak ki. A halfsor megfelelt; a védelem azonban bizonytalan volt.
    A MAFC az I. félidőben jobb volt a Törekvésnél, a II. félidőben azonban a Törekvés tíz emberrel is olyan lelkes játékba fogott, amellyel szemben nem tudott helytá...
  31. 2022.04.03, 22:50 - MTK - Vasas 1922
    MTK: Plattkó— Gerber, Kovács— Niedler, Mandl, Nyul II—Senkey, Kertész II, Braun, Siklóssy, Opata.
    Vasas: Nyerges—Zatykó, Stendl— Keletay, Gottlieb, Sztojka—Katzer, Keleheim, Szentmiklóssy, Himmer.
    Nemzeti Sport, 1922. október 9.
  32. FTC: Weisz— Takács, Hungler I— G. Willheim, Wilhelm, Fuhrmann —Matkovics - Kővágó, Pataky, Tóth, Wiener. III. ker. TVE: Neuhaus—Harre, Szabó— Nagy, Kléber, Schwitzer— Plesch, Horváth, Palcsek, Schkvarek, Schwarcz,
    Nemzeti Sport, 1922. október 9.
  33. III. ker. TVE - FTC 2:2 (2:1)

    Üllői uti pálya, 7000 néző
    Bíró: Schiller Gyula

    Az FTC ezuttal is a Törekvés ellen szerepelt csapatával állott fel. Változás csupán annyiban történt, hogy Csajka helyett az ifjusági Weisz védett — mérsékeltebb sikerrel. Amsel,Blum, Héger. Hungler II. továbbra is a tribünökről nézték a meccset. Játékukra pedig annál inkább nagy szüksége lett volna az FTC csapatának, mert a III. ker. TVE igen veszélyes ellenfélnek bizonyult. A budai csapat az első félidő 18. percében már 2:0 arányban vezetett és játékával azt sejttette, hogy további eredménvre is képes. Amikor azonban az FTC is lendületbe jött, a budaiak fokról-fokra engedtek az iramból, a második félidőben pedig, az FTC kiegyenlítő gólja után, a fél csapat a védelembe vonult, hogy legalább döntetlen eredménnyel fejezhessék be a küzdelmet. Az FTC csapatában Weisz László néhány labdát ügyesen fogott, látszott azonban, hogy „lámpalázzal" küzd. Az első gólért alacsony termete miatt nem okolható, ...
  34. 2022.04.03, 22:04 - MTK - VAC 1922
    Pénteken folytatták az MTK—VAC meccset
    Az ügy az intézőbizottság előtt — A meccset pénteken d. u. 4 órakor a Hungária uton a 11-essel kezdik — Ki lesz a bíró?
    ...a szabályok értelmében le kell játszani a még hátralevő 22 percet és pedig ugy, hogy a pótmérkőzés a 11-es rugásával fog kezdődni. Az intézőbizottság előreláthatólag ki fogja zárni a közönséget erről a csonkameccsről és csak bizonyos számu — valószínűleg tíz-tiz klubtagnak fogja megengedni, hogy a pótmeccset végignézzék. Sőt valószínűleg meg fogják követelni, hogy a klubok előre írásban jelentsék be ezeknek a tagoknak névsorát. Ami a pótmeccsen résztvételre jogosult játékosok kérdését illeti, a szabályok világosan rendelkeznek: a folytatásban csak azok a játékosok vehetnek részt, akik a mérkőzés első részének lejátszásában résztvettek. Nem játszhatnak azonban a már kiállítottak (jelen esetben Molnár) és azok, akiknek játékjogát a szövetség a mérkőzésből kifolyólag felfüggeszti. Ez a sors vár előreláthatólag Fischerre...
  35. 2022.04.03, 21:50 - MTK - Vasas 1922
    MTK - Vasas 2:2 (1:1)

    Hungária-ut, 7000 néző
    Biró: Schiessler József

    Végre egy minden izében érdekfeszitő és változatos mérkőzésben gyönyörködhetett a közönség. A Vasasok csapata máskor is ambicionálta a győzelmet a kék-fehérek ellen, ezuttal azonban győzelmi reménysége jogosultabb lévén, minden erejével és képességének teljes latbavetésével harcolta végig a mérkőzést. A lelkes és tüzes akaratot híven visszatükrözte mindkét félidőnek a lefolyása. A Vasasok csapatától közismert, hogy szép futballt játszik, de játékában idáig a technikai készség nem állott arányban a keresztülvitel energiájával.

    Mai élénk és erélyes fellépésével tehát külön meglepetéssel szolgált nagyszámban megjelent híveinek. Védelme bátran és energikusan utasította vissza a kék-fehérek támadásait, halfsora fáradhatatlanul zavarta az előretörő csatárokat és amellett jól táplálta labdákkal a saját csatársorát is.

    A csatársor kitünően kombinált és egységes munkájával általános tetszést aratott. Jellin...
  36. 2022.04.03, 21:01 - Vasas - Kispesti AC 1922
    Vasas: Nyerges— Zatykó, Stengl— Tomecskó, Gottlieb, Turi—Koffler, Takács, Kaizer, Szentmiklóssy, Hünner. KAC: Biri—Mihalik, Dudás—Raix, Sándor, Eberhardt—Fatter, Musz, Gresch, Norik, Müller.
    Nemzeti Sport, 1922. október 2.
  37. 2022.04.03, 20:58 - Vasas - Kispesti AC 1922
    Vas- és fémmunkások SC— KAC I: I.
    Ü!lői-ut Biró: Renner Ferencz.
    A várakozásnak megfelelően heves iramu, érdekfeszitö, sőt hellyel-közzel izgalmas küzdelem keretében vívta meg a két csapat mérkőzését. A játék közel egyenrangu ellenfelek küzdelmét mutatta, de míg a Vasas csatárok fölényes technikai készségükkel sorra készítették elő a kapu előtt a veszélyesebbnél veszélyesebb helyzeteket, addig a KAC csatárai nem tudtak veszélyesek lenni a Vasasok kapujára.
    A mérkőzés első tiz percében ugy látszott, mintha a Vasasok minden megerőltetés nélkül gólokkal győznének, a csatárok lendületes áttöréseikkel mindenkor veszélyt jelentettek az ellenfél kapujára. A vezetést a Vasasok már a második percben megszerezték s a gól aaposan felvillanyozta a — KAC csapatát. Olyan lelkesen, önfeláldozóan játszott a KAC csapat, ahogyan az utóbbi időben még nem láttuk a kispestieket játszani.
    Minden emberük oroszlánként küzdött, a két hátvéd és a hátravonuló halfsor mindig a helyén volt, de a csatár...
  38. 2022.04.03, 20:52 - III. Kerület - Budapesti TC 1922
    III ker.TVE: Neuhaus, — Harrer, Szabó — Nagy, Kléber, Schwitzer, — Plesch, Horváth, Palcsek, Schwarek, Schwarcz.
    BTC: Palcsek, — Orbán, Geschlecht — Zettlmayer, Kanyaurek, Rauchmal — Schneveisz, Hajdu, Pócz, Schweng, Szántó.
    Nemzeti Sport, 1922. október 2.
  39. 2022.04.03, 20:28 - III. Kerület - Budapesti TC 1922
    III. ker. TVE - BTC 1:0 (1:0)

    Határ-utcai pálya, 2000 néző
    Biró: Vágó Zoltán

    Megérdemelt győzelmet aratott a Vivók csapata a hétről-hétre változó formát mutató BTC fölött. A játékidő nagy részében övé volt a támadó szerepe, a mezőnyben komoly tréning tanuságaképen a rövid, lapos passzjátékot kultiválva közelítették meg csatárai a BTC kapuját, de az akciók sikeres befejezésével rendre adósak maradtak.

    Neuhausnak nem volt egyetlen komoly védeni valója sem. A két hátvéd, Harrer és Szabó hibátlanul látták el feladatákat. A fedezetsor lelke Kléber volt, de megfelelt Nagy és Schwitzer is. A csatársor, különösen a belső trió a mezőnyben valóban tetszetős passzjátékot folytatott, az ellentél kapuja előtt azonban csak Horváth tudott veszélyes lenni, a többiekből hiányzott a szükséges energia.

    A BTC kapuját Palcsek védte — jól. A hátvédek, Orbán és Geschlecht, keménykötésü, labdabiztos játékosok, kár hogy tulerélyesek, sőt erőszakosak, ami ezuttal Geschlecht megérdemelt kiáll...
  40. FTC - Törekvés 2:2 (1:1)

    Halom utca
    Bíró: Kiss Tivadar

    Erős, helyenként durva mérkőzést vívott egymással a két bajnokaspiráns csapat. Az FTC megérdemelte volna a győzelmet, az utolsó negyedórában azonban nem állta eléggé a tempót és nem bírta megakadályozni a nagyszerűen finiselő Törekvés kiegyenlítő gólját. Az FTC Amsel, Blum, Héger, Hungler II. és Szabó nélkül játszott, míg a Törekvés jelenlegi legjobb csapatát szerepeltette. A játékot az FTC kezdi, Potyát azonban szereli Hajós, a labdát Hirzer kapja, majd Weisz, akinek centerét Hirzer 20 méterről a bal sarokba lövi, a 40. másodpercben (0:1). A gól után az FTC halfsora tömi labdákkal a csatársorát, amely veszélyes akciókat vezet s öt kornert ér el, de a Törekvés védelem, élén a kitűnő formában lévő Hajóssal, mindent leszerel. Lantos a 36. percben kiejti Pataky 16 méteres szép labdáját, erre Kővágó ráfut és befejeli (1:1). A mérkőzés ezután erősen eldurvul.

    A második félidő 8. percében Pataky 25 méteres szabadrugásá...
  41. FTC: Csajka, Takác— Hungler I., Wilheim— Wilhelm— Fuhrmann, Matkovich— Kővágó— Pataky— Tóth—Wiener II. Törekvés: Lantos, Vass—H orváth, Csermely— Hajós—Siegl, Szántó— Kautzky— Pruha—Hirzer— Weisz.
    Nemzeti Sport, 1922. október. 2.
  42. Törekvés — FTC 2:2 (1:1)

    Halom-utca, 3000 néző
    Biró: Kiss Tivadar

    Az FTC hatalmas „vérveszteséggel" indult a mai küzdelembe. Nem játszott Amsel, Hungler II., Blum, Héger. Ha még hozzászámítjuk a pihenő Szabót és a büntetését töltő Nikolsburgert, továbbá a Brünnbe távozott Obitzot és Schwarzot, nyilvánvaló, hogy az FTC a lehető legnagyobb előnyt nyujtotta a komplett felállításban szereplő Vasutas csapatnak a győzelem megszerzésére. A meccs előtt, majd az első percekben, amikor a Törekvés gyors játékkal megszerezte a vezetést, oly színezete is volt a játéknak, hogy a Törekvés könnyen nyeri a mérkőzést, ez azonban még sem következett be.
    A zöld-fehérek részéről tervszerű, szép kombinációk jellemezték a játékot, a jó lővőcsatárok hiánya azonban még igy is érezhetővé vált. A Törekvés a kombinációs játékban néhány fokkal alulmaradt és igazán csak a szerencsének köszönhette, hogy a mérkőzés utolsó perceiben döntetlenné tudta tenni a játékot. Az FTC csapatának sikeres szereplése...
  43. 2022.04.03, 19:53 - MTK - VAC 1922
    VAC-MTK 2:1 (0:1) (félbeszakítva)
    Hungária-ut. Bíró: Klug.
    VAC: Fischer— Gross, Singer— Móra, Weisz, Herman— Engel, Breuer, Boros, Köves, Léki. MTK: Plattkó — Kovács, Mandl— Somogyi, Nádler, Nyul— Braun, Molnár, Weisz, Siklóssy, Opata.
    Nemzeti Sport, 1922. október 2.
  44. 2022.04.03, 19:46 - UTE - Zuglói AC 1922
    UTE: Remete— Vogl II., Vogl III.— Kelecsényi, Baubach, Pejcs— Paulusz, Rósa, Priboj, Schaller, Szidon. Zugló: Eitner— Payer, Zwolenszky— Hajdu, Pálffy, Ellinger—Steiner, Tóth, Sefcsik, Rácz, Neumayer.
    Nemzeti Sport, 1922. október 2.
  45. 2022.04.03, 19:44 - UTE - Zuglói AC 1922
    UTE - Zuglói AC 1:0 (0:0)

    Ujpesti stadion, 3000 néző
    Bíró: Herzka Pál

    Az UTE csapatának legutóbbi teljesítménye után szép játékot vártunk az ujpestiek részéről, az óriási szélvihar azonban károsan befolyásolta a csapatok munkáját és igy az UTE-nak a legminimálisabb gólarányu győzelemmel kellett megelégednie. A zuglóiak várakozáson felüli játékot produkáltak. A fedezetsor szívósan küzdött és a védelem is derekasan állta meg a helyét. A csatársor azonban gyengén szerepelt és ez az UTE javára döntötte a mérkőzés sorsát.

    Az első félidőben az UTE csapata játszik szél ellen és ennek a zuglóiak teljes fölénye az eredménye. A 8-ik percben Payer harmincméteres szabadrugása védhetetlenül a hálóba jut, a gól azonban Neumayer balszélső off side állása miatt nem volt megítélhető. Az UTE védelme idegesen dolgozik és a Zuglóiak csaknem ujabb és érvényes gólhoz jutnak, de Remete előbb lábbal hibásan, majd kézzel elhárítja a veszedelmet. A 30-ik percben az UTE erőteljes játékba fog és ...
  46. 2022.04.03, 19:38 - MAFC - MAC 1922
    MAFC: Bartzer, Rupricht— Gruber, Alm—Müller— Havas, Albrecht— Gaug — Lukáts - Kelly—Gyuricskó. MAC: Fehér, Omelka—Szaffke, Lenz — Kocsis — Weiner, Barabás—Plohl— Varga— Boldog— Levente.
    Nemzeti Sport, 1922. október 2.
  47. 2022.04.03, 19:32 - MAFC - MAC 1922
    MAFC - MAC :0 (1:0)

    Üllői-ut, 1500 néző
    Bíró: Nagy László

    A hatalmas, szinte orkánszerü szél teljesen lehetetlenné tette a kombinációs játékot. A különben is gyenge csatársorral rendelkező két csapat teljesítménye igy azután mélyen alul maradt annak annak a nívónak, amelyet első osztályu csapatoktól elvárhatnánk.

    A MAFC határozottan megérdemelte a győzelmet s ha csatársora csak kissé határozottabban állott volna a lábán, ugy gólokkal győzött volna. A csatársorban Lukáts center intelligens, okos játékkal vitte folytonos támadásra társait, de nem voltak megértő partnerei. Kellynek volt egykét szép lövése. A halfsor szorgalmas, agilis játékával teljesen a csatársor segítségére volt, amit annál könnyebben is megtehetett, mert a MAFC közvetlen védelme minden helyzetben megbízhatónak bizonyult.
    A MAC-ban Kocsis és Weiner észszerű játéka érdemel említést, a csapat többi része — eltekintve Fehér kapustól — nem bírja el a komoly kritikát.
    A játék ugy indul, hogy a MAFC könny...
  48. 2022.04.02, 23:14 - MTK - VAC 1922
    A mérkőzés ideges, izgatott hangulatban kezdődött. A tribünökön helyet foglaló mintegy 8000 főnyi nézőközönség, amelynek soraiban a legkülönfélébb egyesületi hívőket ott találhattuk, a csapatok minden egyes akcióját hangos tetszés- vagy nemtetszésnyilvánitással kisérte s a közönség állandó kísérőzenéje szemmelláthatolag idegessé tette a játékosokat is.
    Különben is alig néhány percnyi játék után nyilvánvalóvá vált, hogy az MTK mai gyenge összeállitasában csak árnyéka régi nagyságának, s a ma jó kondícióban levő VAC-nak legalább is egyenlő esélye van a győzelemre.

    Az első félidőben az MTK-é a széllel kedvező oldal, ennek ellenére sincs azonban fölényben, sőt a VAC-nak van két-három igen kedvező helyzete, de Lébi balszélső jó helyzetből Plattkó kezébe lő. A 28. percben az elórehuzódott VAC védelem mellett Braun megszökik, beadását Siklóssi tiszta helyzetben kapja és védhetetlenül belövi (0:1).
    A VAC-ot a gól nem töri le, tovább is kedvvel küzd s az MTK bizonytalan védelme jóvo...
  49. 2022.04.02, 22:59 - MTK - VAC 1922
    Botrányba fult a VAC—MIK mérkőzése.
    A második félidd 17-ik percében félbeszakadt a játék. — A VAC 2:1 (0:1)arányban vezetett. — A VAC ellen megítélt 11-es miatt tőrt ki a botrány-— A közönség a pályára rontott és nagy verekedés támadt.
    Sporthirlap, 1922. október 2.
  50. 2022.04.02, 22:50 - Zuglói AC - Vasas 1922
    Erbstein Pál, a BAK játékosa, csak nemrégiben került vissza megszállott területről s bár ottani szereplésének a körülményei még tisztázva nincsenek, az MLSz fegyelmi-bizottsága nagylelkűen engedélyt adott neki a játékra. Erbstein azonban nem igyekszik, hogy az előlegezett bizalmat kiérdemelje, mert ime, vasárnap, a Testvériség elleni mérkőzésen már is kiállította a biró. A BAK aligha szorult reá, hogy egy durva játékossal több legyen a csapatában, hiszen ilyenekkel eddig bőséggel el volt látva.
    Sporthirlap, 1922.
  51. 2022.04.02, 22:50 - Budapesti AK - III. Kerület 1921
    Erbstein Pál, a BAK játékosa, csak nemrégiben került vissza megszállott területről s bár ottani szereplésének a körülményei még tisztázva nincsenek, az MLSz fegyelmi-bizottsága nagylelkűen engedélyt adott neki a játékra. Erbstein azonban nem igyekszik, hogy az előlegezett bizalmat kiérdemelje, mert ime, vasárnap, a Testvériség elleni mérkőzésen már is kiállította a biró. A BAK aligha szorult reá, hogy egy durva játékossal több legyen a csapatában, hiszen ilyenekkel eddig bőséggel el volt látva.
    Sporthirlap, 1922. szeptember 28.
  52. 2022.04.02, 22:37 - Zuglói AC - Vasas 1922
    Vasas: Nyerges— Zatykó, Stengl—T uri, Sztojka, Tomecskó— Koffler, Takács, Katzer, Szentmiklóssy, Himmer. Zugló: Barabás— Payer, Zwolenszky— Czéh, Pálffy, Ellinger—Steiner, Tóth, Sefcsik, Rácz, Neumayer.
    Nemzeti Sport, 1922. szeptember 18.
  53. 2022.04.02, 22:35 - Zuglói AC - Vasas 1922
    Vasas-Zugló 1:1 (1:0).

    Hungária uti pálya. — Biró: Orova Henrik.
    A meccs favoritja a Gottlieb és Jellinek helyén tartalékot szerepeltetett Vasas csapat volt. A Zuglóiak ezzel szemben a mult héten szerepeltetett csapatukkal állottak fel. Az első félidő valóban a Vasasok fölényét mutatta. Ezt részben a hátszél is magyarázta. A zuglóiak ekkor csak lefutásokkal kísérleteztek. A Vasas csatársor tetszetős akciókkal közelítette meg a zuglóiak kapuját, Payer és Zwo- lenszky azonban sikerrel mentett. A Vasasok a vezető góljukat a 13-ik percben szerezték meg. Koffler lefutott és a centerezett labdát Himmer belőtte.
    A második félidőben a hátszél segítségével a zuglóiak kerekedtek fölül, eredményt azonban a csatárok tétova magatartása miatt sokáig nem tud elérni. A Vasasok szívósan védekeztek, helyenként azonban támadásokba mentek át. Már-már ugy látszott, hogy a meccs a Vasasok javára dől el, amikor fél perccel a meccs befejeződése előtt Zugló balszélsője lefut és centerez, a labda Za...
  54. A Marcibányi-téri sporttelep felavatása.

    A III. osztályu Budai SC vasárnap délután tartja pályaavató mérkőzését a Marcibányi-téren. Ellenfele a BAC csapata lesz. Az ünnepélyes pálya- avatót délelőtt atlétikai verseny előzi meg s a mérkőzés szünetideje alatt pedig boxolóversenv zajlik le.
    Sporthirlap, 1922. augusztus 31.
  55. 2022.04.02, 22:11 - III. Kerület - MAFC 1922
    MAFC: Bartzer— Ruprich, Gruber— Alm, Havas, Landsmann— Albrecht, Gaug, Lukáts, Kelly, Gyuricskó. ,
    III. ker.: Neuhaus— Harrer, Szabó— Nagy, Kléber, Behringer— Plesch, Horváth, Polcsek, Skvarek, Schwarz.
    Nemzeti Sport, 1922. szeptember 18.
  56. Az UTE pályájának felavatása

    A legközönyösebb embert is meghatotta az az ünnepség, amely a testnevelésnek uj templomát avatta fel Ujpesten. Amikor Reich altábornagy, a honvédelmi miniszter képviseletében felszólalva hangsulyozta, hogy ez a pálya nemcsak a testi kulturát hivatott szolgálni, hanem erkölcsi nevelőmunka is vár rá, mert csak e két irányu munka vezethet a régi Magyarország visszaállítására, akkor mindenki érezte, hogy nem közönséges pályaátadás megy itt végbe, hanem szent célok szentélye adatott át rendeltetésének.
    Nemzeti Sport, 1922. szeptember 18.
  57. 2022.04.02, 22:02 - III. Kerület - MAFC 1922
    III. ker. TVE - MAFC 0:0

    Határ-utcai pálya, 2000 néző
    Biró: Schiller Gyula

    Egyenrangu ellenfelek tetszetős, nívós küzdelmének lehettünk tanui a határ-utcai pályán. A meccs, annak ellenére, hogy gólnélküli eldöntetlent hozott, mindvégig le tudta kötni a nézők érdeklődését. Mindkét csapat játékán meglátszott a tréner munkája; kombinációra, összjátékra való hajlam csillant fel minden akciójukban, a kapu előtti határozottság azonban egyelőre legalább — hiányzik még mindkét csapat csatárainál. A gólnélküli eldöntetlen a legigazságosabb eredmény s a leghübb tükre a mutatott játéknak, mert amennyivel jobb volt a MAFC védelme, mint a Vívóké, annyival a Vivók csatársora is különbet produkált a technikusok csatársoránál.

    A csapatok teljesítményéről szólva először a MAFC Bartzer—Rupricht— Gruber összeállításu közvetlen védelméről kell a legnagyobb elismerés hangján megemlékeznünk. Bartzer lassankint a legjobbak közé fejlődik, a Rupricht—Gruber hátvédpárnál megbízhatóbbat pedig a...
  58. 2022.04.02, 19:29 - Vasas - Ferenczvárosi TC 1922
    FTC - Vasas 4:0 (4:0)

    Üllői- uti pálya, 6000 néző
    Biró: Gerő Ferenc

    Az FTC pályát hatalmas munkával várakozáson felül jó állapotba hozták, s igy a szezonnyitó bajnoki mérkőzést sikerült lebonyolítani. A talaj ugyan élég mély volt és a játékosok testi épségé ilyen körülmények közt gyakran forgott veszélyben. Végeredményben azonban négy játékos kiállításán kívül semmi komolyabb baleset nem történt. A mérkőzést a pályára leszállott sűrű köd végig erősen befolyásolta. Az első félidőben még látni lehetett az állóhely közönségét, a második, félidőben azonban teljesen ködbemosódott a pálya képe; a kapusok már a fél pályáig sem láthattak és igen gyakran fél perc is eltelt, amíg a közönség itt vagy ott viszontláthatta a labdát.

    - Hol a labda, hol a labda? — hangzott fel az egész második félidőben a tribünökről és a játékosok is gyakran zavarban voltak, a mikor a labdába akartak rugni. A közönség végül mulatságosan fogta fel a helyzetet. Mindenesetre némi fogalma lehet most má...
  59. 2022.04.02, 19:04 - MTK - Kispesti AC 1922
    MTK—KAC I.o. bajnokság Hungária-ut 3 Bíró
    Sporthirlap, 1922. február 23.
  60. 2022.04.02, 18:37 - UTE - Terézvárosi TC 1922
    UTE — TTC 1:1 (0:0)

    Az ujpesti csapatban a sérült Vogl II. helyén Paulusz játszott. A mérkőzés általában az UTE fölényét mutatta, anélkül azonban, hogy ezt goalokban is kifejezésre juttathatta volna. A második félidő elején nagy meglepetésre a TTC megszerzi Recht révén a vezető goalt. Erre az UTE fokozza az iramot és a teljes erővel védekező ellenfelét valósággal beszorítja, de csak az utolsó percekben sikerül neki Nagy Lajos középfedezet lövéséből kiegyenlíteni és ezzel a már elveszettnek hitt mérkőzésből egy pontot megmenteni. Biró Nyul Dezső.
    Pesti Napló, 1922. március 16.
  61. 2022.04.01, 23:41 - Kispesti AC - Törekvés SE 1922
    Törekvés — Kispesti AC 1:0 (1:0)

    Sárkány-utca, 2000 néző
    Bíró: Nagy László

    A Kispesti Athletikai Club vasárnap ismét leggyengébb tavaszi csapatával állt ki a Törekvés ellen. A csak nemrég visszanyert Saguly és Stalmach játékjogát felfüggesztették, nélkülük pedig lényegesen kisebb játékerőt képvisel a csapat. A Törekvés azonban nem tudta kihasználni a KAC gyenge csapatösszeállitása által nyujtott han- dicapet, sót időnként teljesen átengedték a teret a Kispestieknek. A Törekvés csapata hétról-hétre rosszabb formát játszik ki, ami nagyon valószínűtlenné teszi, hogy a bajnoki listán jelenleg elfoglalt előkelő — második — helyét hosszabb ideig megtartsa.

    A csapatból hiányzik a csatársorhoz és védelemhez méltó centerhalf. Hajóstól sokat vártak, de keveset nyujtott. Egyelőre formán kivül van. A oenterhalf bizonytalansága nem maradhatott hatás nélkül a két szélső halfra sem, akik teljesen szabadjára hagyták a KAC könnyű fajsulyu csa- tárait. A védelem jó munkát végzett. A csa...
  62. 2022.04.01, 23:35 - VAC - Budapesti TC 1922
    BTC - VAC 2:0 (0:0)

    Amerikal-ut, 1500 néző
    Bíró: Biró Sándor

    A BTC győzelme nagy meglepetés, mert a csapatoknak a legutóbb produkált teljesítménye alapján mindenki egyenlő erők küzdelmét várta, De csak az első félidő lefolyása igazolta a várakozást: a második félidőben jobbára a BTC-ét láttuk frontban.

    A mérkőzés rendkívül heves lefolyásu volt s mindjárt megállapíthatjuk, ha stílus tekintetében nem is, de tempó, lendület és lelkesedés dolgában a BTC nyujtotta az elismerésre méltóbbat. A VAC szebb, kiforrottabb stílusban játszott, a sikertelenség láttára azonban játékosai hamarosan alábbhagytak agilitásukkal. Örökös protestálásukkal nem egyszer izgalomba hozták a közönséget is — teljesen feleslegesen, mert a BTC nem volt durva, a biró pedig kifogástalanul bíráskodott. Minden durvaságot megtorolt.

    A győztes csapatban Palcsek bravuros munkát végzett. Helyezkedése, labdafogása elsőrangu. A védelem általában jól dolgozott. A halfsorban különösen Kanyaurek volt elemében, ...
  63. 2022.04.01, 23:20 - MTK - MAC 1922
    MTK — MAC 4:0 (1:0)

    Hungária-uti pálya, 5000 néző
    Bíró: Iváncsics Mihály

    Az MTK-val hanyatló formája alapján jóformán minden csapat eséllyel ' veszi fel a küzdelmet, így volt ez a MAC-al is, de csak a játék kezdetéig, mert néhány percnyi játék után kiderült, hogy a hanyatló formájú MTK még mindig elég erős ahhoz, hogy a MAC mai csapatát könnyen legyőzze. A MAC-nak különösen rossz napja volt. Akciói még elvétve sem sikerültek, aminek az is a magyarázata, hogy Jancsár az első percekben megsérült, helyét Omelka foglalta el és a megmaradt négy csatár munkáját az MTK vádelme rendre sikerrel rombolta szét. Az MTK-nak ezzel szemben könnyebb munkája volt és a nagy igyekezettel játszó csatársor négy góllal terhelte meg az ellenfél hálóját. Fehér a gólok közül egyet sem foghatott.

    Az MTK csapatában Plattkónak semmi dolga nem volt, mert Mandl és Kovács minden labdát elintézett előtte. Mandl ismét kitünően játszott. Kovácsból ellenben aligha lesz igazi klasszis hátvéd. A Weisz—Nad...
  64. 2022.04.01, 22:44 - III. Kerület - MAC 1922
    III. ker - MAC 1:0 (0:0)

    Határ-utcai pálya, 1500 néző
    Bíró: Nagy László

    Unalmasan, lélek nélkül kezdte a játékot a két csapat az első félidőben. Csak ritkán láttunk egy-egy kombina-tiv támadást s mindkét részen inkább a fedezetsorok dolgoztak. A második félidőben azután mintha felvillanyozták volna a két csapatot. Élénkebb és tartalmasabb volt a játék; a csatárok azonban ekkor is képtelenek eredményt elérni. Lassan-lassan a Vivók jutnák főlénybe; Fehér azonban mindent fog. Majd a MAC-csatárok is belemelegszenek a játékba, annak ellenére, hogy Szalai statisztálni kénytelen. Neuhausnak két ízben is alkalma nyílott tudásának bebizonyítására. A győztes gól a 22. percben esett. Fehér kifut, de Schwarc, a Vivók balszélsője hamarabb éri el a labdát, pontosan centerez, s Palcsek az üres kapuba gurítja a labdát. A Vívók továbbra is fölényben vannak, de mégis a MAC-nak van egy biztos gólhelyzete. Ploh! azonban tiszta helyzetben hibáz.

    A Vivók csapatában Neuhaus, Kléber, Palcsek ...
  65. FTC — KAC 1:0 (0:0)

    Üllői-uti pálya, 3000 néz
    Bíró: Gerő Ferenc

    A fiatal erőkből álló KAC csapata már a Zuglóiak ellen is szépen szerepelt és ha történetesen az FTC védelme nem játszik oly kitünően, könnyen másként végződhetett volna a meccs. Lendületes KAC-támadással kezdődött az első félidő. Majd egy ideig változatos játék folyik. Ezután az FTC csatársora vezet veszélyes támadást. Kínos tehetetlenség jellemzi játékukat, olyanynyira, hogy egy alkalommal az öt és feles vonalon adogatják egymásnak a labdát, anélkül, hogy közülök egyik is kísérletet tett volna a lövésre. Mindkét csapatnak volt alkalma gól elérésére, de a lövések gyengék, vagy a védelem zsákmánya. A második félidőben az FTC Hégerre játszik, aki sok veszélyes helyzetet teremt a KAC kapuja előtt. A 7. percben Héger gyors lefutásából és pontos centerezéséből Wagner helyezett labdája meghozta az FTC egyetlen, győzelmet jelentő gólját. Az FTC ezután fölénybe kerül, de a csatárak bátortalanul, lanyhán dolgoznak a ...
  66. 2022.04.01, 22:10 - Budapesti TC - MTK 1922
    MTK — BTC 3:1 (2:0)

    Hungária-utl pálya, 4000 néző
    Biró: Vértes Imre

    A mérkőzés váratlanul igen gyenge és nivótlan sportot nyujtott. Céltalan rugdalózás, csapkodás jellemezte a játékot, amelynek során csak a legritkább esetben csillant fel egy kis stílus és kombináció. Bár az MTK győzelme pillanatig sem volt kétes, a kék-fehérek játékát még szigorubb elbírálás alá kell vennünk, mint a BTC-ét. A magyar bajnoknak soha semmilyen körülmények közt sem szabad oly gyengén játszania, mint ahogyan ezuttal az MTK játszott.

    Egyedül Plattkó és Braun játéka emlékeztetett a régi, nagy MTK-ra. Plattkó, a kapuban a legtökéletesebbet nyujtotta. Helyezkedése, labdafogása és bravuros rávetései ismételten ragadták tapsra a nézők ezreit. Mandl partnere Rakitovszky volt, akinek debüje sehogy sem sikerült, Kovácsnak a balhalf helyére való előrevonása sem vált be. Nadler a centerhalf helyen nagy technikai készséget árult el, de gyenge testalkatával nem tudja betölteni a centerhalf nehéz szerep...
  67. 2022.04.01, 21:16 - Zuglói AC - Kispesti AC 1922
    KAC — Zuglói AC 0:0

    Hungária-uti pálya
    Biró Kiss Tivadar

    A II. osztályból felkerült Zugló bemutatkozása rosszul sikerült. Stílustalan, csapkodó és szokatlanul erős játékot produkált. A csapatról szóló véleményünket egyelőre nem alkotjuk meg magunknak, mert figyelembe kell vennünk, hngy először játszott ilyen nagy közönség előtt nagy pályán. Az egész csapaton észrevehető volt a hatalmas lámpaláz, azonkívül a két összekötő tartalék gyenge volt és a hátvédek betegen játszottak. Eitner kapus ritka szerencsével, ügyesen védett. Wolenszky különösen a második félidőben hivatásának magaslatán állott, mig Payeren meglátszott a tréning hiánya. A halfsor gyenge, A csatársorban Neumayer árult el biztató formát, a többiek nem ütik meg az első osztályu nívót.

    Kellemesen tűnt fel a KAC lelkes játéka. Az első félidőben a kispestiek valósággal kapujához szegezték a zuglói csapatot. Lövés-lövést követett, de a labda mindannyiszor hajszálnyira ment a kapu fölé, mellé vagy bele a kapuba. ...
  68. 2022.04.01, 21:06 - MAFC - Budapesti TC 1922
    BTC - MAFC 1:1 (1 1)

    Üllői-ut
    Biró: Hertzka Pál

    A MAFC az Aradon időző Kelly és a beteg Müller helyén tartalékokat volt kénytelen szerepeltetni, mig a BTC Horváth nélkül állott fel. A MAFC természetesen jobban megérezte centerhalfjának hiányát; játékosai egyenkint jól mozogtak a pályán, de hiányzott a csapatból a gerinc, amely az egésznek egységét biztosítani tudta volna. Áll ez különösen az I félidőre, amikor Havas próbált centerhalfolni; Gárdonyi centerhalfjátéka a II. félidőben már inkább tetszett.

    A BTC-ről sem mondhatjuk ugyan el, hogy nagyon egységes lett volna, de legalább némi stiíust láttunk a játékában. A csapat bizonyosan meg is nyerte volna a játékot, ha Schweng lába meg nem rándul s a BTC nem kényszerül 10 emberrel lejátszani a II. félidőt. Még igy is állandó fölényben volt s Bart zernek minden tudományára szüksége volt, hogy kapuját mentesítse a góltól.
    Az első félidőben meglehetősen egyenlő a játék; a MAFC is vezet néhány szép támadást, a BTC fölénye az...
  69. 2022.04.01, 20:58 - MAC - VAC 1922
    VAC - MAC 2:0 (0:0)

    Margitszigeti pálya, 4000 néző
    Biró: Schiller Gyula

    A futballsport eddig szerencsésen megkiméltetett a faji gyűlölködés mérgétől és ebben része volt a MAC-nak is, amelynek komoly vezetősége sikerrel tartotta féken a szenvedélyeket. A sportnak a felekezeti izgatásoktól való mentesítése jó hatással volt kifelé a társadalomban, de a mi fontosabb, magában a sportéletben. Mától kezdve azonban aggodalommal kell látnunk, hogy a józan megfontoltság helyébe a féktelenkedés lép. A MAC—VAC mérkőzésen történt jelenetek táplálják aggodalmunkat, s késztetnek arra, hogy józanságra hivjuk föl a sportnak minden igaz baratját.
    A mérkőzés nyugodt mederben indult s nem történt komolyabb rendzavarás sem a játéktéren, sem a pályan, de a nyugalom csak addig tartott, amíg a VAC el nem érte a vezető gólját. Az addig szunnyadozó gyűlölet hirtelen lángra lobbant. Mintegy kétszáz torokból hangzott fel az „Erger-Berger“ majd más antiszemita dalok következtek és végig kisérték az ...
  70. 2022.04.01, 20:18 - Ferenczvárosi TC - Vasas 1922
    FTC - Vasasok 2:0 (0:0)

    Üllői-ut, 10000 néző
    Biró: Iváncsics Mihály

    Az FTC csapatáról az egész héten válsághírek keringtek, s ezeket csak megerösitette az a körülmény, hogy az FTC jóval a kezdésre kitűzött időponton tul sem jelent meg a pályán. Jo 20 percig csak a Vasas-csapat lödözött egy kapura, meg körbeállva passzolgatott a középen. Végre megjelenik a bejárónál az FTC csapata — tiz emberrel, s a Brünnbe távozott Obitzon és Schwarzon kivül Szabót és Patakit sem látjuk a megjelenők között. Pataki még nem heverte ki sérülését, Szabót ellenben az FTC nem állította be csapatába.

    Az FTC-vel szemben a Vasasok teljes csapatukat állították a tüzvonalba.
    A mérkőzés azután váratlan meglepetést hozott. Az FTC ebben a csonka összeállításban is határozott fölényben volt kezdettől fogva, s ez a fölény a második telidében csak fokozódott. Az FTC halfsora és bekkjei biztosan fogták a Vasasok tulbecsült csatársorát, amelynek technikája fejlett ugyan, de fizikuma gyenge. Az FTC uj ö...
  71. Az UTE uj sporttelepén már teljesen elkészült a vasbetontribün, a betonkerités, a futópálya s a szép stadion már szeptemberben átadható lesz rendeltetésének. Szeptember 3-ra tervezik a sporttelep ünnepi megnyitását az UTE—WSC (Bécs) mérkőzésével. A nevezetes aktusra meghívja az UTE a kormányzót, a föhercegi családot, a kormányt és valamennyi sporttestületet.
    Sporthirlap, 1922. július 27.
  72. 2022.03.31, 23:05 - Szeged, Szegedi TK
    A Szegedi TK pályájának építését a Hunyadi téren két hete már megkezdték.
    Nemzeti Sport, 1922. június 19.
  73. 2022.03.31, 23:00 - Kispesti AC - 33 FC 1921
    Ítélkezett a bizottság a nagyváradi játékoscsábítás ügyében Singer Ernőt a 33-asok volt kapusát, az „elcsábítót“ a játéktól és a pályalátogatásoktól tiltotta el örökre.
    Nemzeti Sport, 1922. június 19.
  74. 2022.03.31, 22:38 - MTK - UTE 1922
    MTK— UTE 0 : 0

    Orth helyén Braun már meglehetősen frissen és ötletesen mozgott, az indiszponált Molnár azonban valósággal kerékkötője volt a támadásoknak. Szünet után régi posztjára ment vissza Braun, a belsö csatárok azonban a kedvező goalhelyzeteket nem bírták értékesíteni. A mezőnyt a jóval lelkesebben dolgozó UTE dominálta, a goal elé kerülve azouban az ujpesti csatárok tudománya is csődöt mondott.
    Az Újság, 1922. június 27.
  75. III. kerületi TVE—VII. ker. SC 3:0 (0 : 0).

    Szünet előtt a VII. kerületiek védelme még derekas ellentállást fejtett ki, a második 45-ik percben azonban összeroppant a csapat, amikor is Horváth mesterhármasával a Vivók győznek.
    Az Újság, 1922. június 27.
  76. 2022.03.31, 22:33 - MAC - VAC 1922
    MAC—VAC l:0 (0:0).

    Az atléták egyetlen győzelme a tavaszi idényben. Az első félidőben Fehér több ízben nagy bravurral véd. majd boldog halszélső váratlan lövése a sárga-kékeket segíti a győztes pontokhoz.
    Az Újság, 1922. június 27.
  77. 2022.03.31, 22:31 - Törekvés SE - Vasas 1922
    Törekvés—Vasas 0 : 0.

    Jórészt a Vasasok csatársora volt frontban, a vasutas-csapat védelme azonban az élén Dürrel bravurosan mentett.
    Az Újság, 1922. június 27.
  78. 2022.03.31, 22:22 - Budapesti TC - Kispesti AC 1922
    BTC—KAC 1:0 (0:0.)

    A KAC eldöntetlen eredményt akarván kiforszirozni, starttól kezdve a védekezésre fektette a fősulyt, az utolsó negyedórában azonban már nem állta az iramot, amikor is Hajdu centeréből Rácz a győztes goalt lőtte.
    Az Újság, 1922. június 27.
  79. 2022.03.31, 22:12 - VAC - Ferenczvárosi TC 1922
    Weisz I józsef hátvéd, Weisz II Gyula centerhalf volt.
    VAC játékosok gyásza. A VAC két játékosát, Weisz József hátvédet és Weisz Gyula középfedezetet sulyos gyász érte édesatyjuknak halálával.
    Sporthirlap, 1921. október 10.
  80. 2022.03.31, 21:46 - NAGY
    Haza Brünnből. A brünni emigránsok hamar megunták a külföldi élet gyönyörűségeit. Nikolsburger, Boros, Nagy Andor (VAC) és Nyul III. visszatért a fővárosba.
    Sporthirlap, 1922. június 12.
  81. 2022.03.31, 21:26 - VAC - Ferenczvárosi TC 1922
    FTC—VAC 1:0 (1:0),

    Üllői ut. Bíró: Kiss Tivadar. Szegény, haldokló szezon már lassanként megérik a kimulásra. Ezt bizonyította a két csapat csütörtöki mérkőzése, mely alig mutatott némi szépséget, alig nyujtott valami élvezetet a szemlélőnek. Vagy talán a hétköznap szürkesége nyelte magába mindazt a szépséget, amit még alig két hete láttunk a pályán? Mert az FTC sem elégített ki. Csatársorából hiányzott a lendület, az energia, amely a támadásokat hatásossá, eredményessé teszi. Csak Schwarztól láttunk szép dolgokat és Pataky játékában csillogott a klasszikus tudás, de a többi három nem melléjük való. Göbl még teljesen kiforratlan szélső. Hiányos a technikája, erőtlen a játéka. Obitz nem csatár, vele együtt Héger is teljesen gyenge játékot produkált. A halfsorból Szabó agilitása emelkedett ki, bár a támadások irányításában sokat hibázott. Wilhelm szürkén játszott, Blum sem fitt még. Mégis a halfsor játéka érdemel legtöbb dicséretet, ha egyáltalán dicséretről szó lehet, mert a ...
  82. 2022.03.31, 21:13 - VAC - Ferenczvárosi TC 1922
    FTC—VAC 1:0 (1:0).

    A csütörtökön lefolyt mérkőzésben a komplett felállításban szereplő FTC csapata biztosan győzött a VAC ellen, amely három játékosát nélkülözte. A győztes gólt Schwarz lőtte az első félidőben. A zöld-fehérek a második félidőben nagy fölénybe kerültek, a jól működő VAC védelem azonban megakadályozta a további eredményes játékot. Biró: Kiss Tivadar.
    Sporthirlap, 1922. június 12.
  83. 2022.03.31, 21:10 - UTE - III. Kerület 1922
    UTE - III. ker. TVE 6:1 (2:1)

    Népsziget, 2000 néző
    Bíró: Biró Sándor

    Az UTE annak ellenére, hogy teljes védelmét (Knoll—Fogel II.—Fogl III) nélkülözte, imponáló fölénnyel verte a szezon végén letört Vívókat. Ezuttal különössen a csatársora volt elemében, s annak is Paulusz jobb szélső volt a lelke. Minden támadása, lefutása veszélyt jelentett az ellenfél kapujára, s ötödik gólja valóban remek volt.

    A másik négy csatárnak is jó napja volt. A fedezetsor jó! látta el feladatát s a tartalék hátvédpár meglepően jól pótolta a Fogl fivéreket A III. kerületiek katasztrófalis veresége főleg Neuhaus sérülésével hozható összefüggésbe. Szabó hátvéd, Kléber a halfsorban és Horváth a csatársorban voltak a csapat főtámaszai. Kovásznay euttal halfot játszott és szerepelt Plesch a Vasasok egykori jobbszélsöje is, de nem mutatott semmi különöset.

    Az első gólt a III. ker. TVE szerzi meg már az 5. percben Horváth védhetetlen lövésével. Az UTE kiegyenlítő gólját a Schaller legáncsolása ...
  84. TTC - Törekvés 3:2 (3:0)

    Halom-utca
    Bíró: Vértes Imre

    Az eredmény hatalmas meglepetés. A TTC lelkesen, önbizalommal ment a küzdelembe, ami elég volt ahhoz, hogy az első félórában már három góllal bebiztosítsa a győzelmét. A Törekvés csapata az első félidőben lanyhán nemtörődömséggel játszott, a védelme kapkodó játékával igyekezett a TTC-t mennél biztosabb győzelemhez segiteni.

    A TTC ezzel a győzelemmel ugyan nem jutott előbbre az utolsó helynél, most a VII. ker.-el együtt 13 ponttal áll a lista végén, de legalább halvány reménysége van arra, hogy a kibukást elkerüli. Ehhez azonban meg kell verni a jövő héten az FTC-ét. Csatársora, elsősorban pedig Maly veszélyes lefutásokkal viszi előre társait. A belső csatárok közül Procenkó mindenütt ott volt, sokat és veszélyesen lőtt kapura. Bernáth szép góljával tűnt ki, Győry és Poremba ügyesen alkalmazkodtak társaikhoz. A halfsorban Friedmann ügyes labdaadogatása, Palkovics agilitása tűnt ki, a hátvédek közül Fried volt a jobb,...
  85. 2022.03.31, 18:58 - Vasas - Kispesti AC 1922
    Vas- és fémmunkások SC - KAC 4:1 (1:0)

    Halom-utca, 1500 néző
    Bíró: Nyúl Dezső

    A Vasas kétségtelenül legszebb, legegységesebb stilusu csapatunk. Ma ugyan nem volt nehéz dolga, mert ellenfelül gyengébb együttes aligha szerepelt még az első osztályban. A Vasasok nem is törekedtek túlságosan gólra, inkább iskolajátékot produkáljak. A csapat legjobb része a. Jellinek—Szentmiklóssy—Hímmel csatártrió. A régi Pataki—Schlosser—Borbás (FTC) együttest juttatja eszünkbe a három Vasas játékos munkája. Himmel nagy jövő előtt áll, Szentmiklóssy erősebb szervezettel legjobb balösszekötőnk lenne, Jellinek pedig Orth mellett legjobb centerünk. Fejlödésképes csatár Takács, Katzer pedig darabossága mellett is mindig Veszélyes volt A halfsornak nem volt nehéz dolga, jobbára a csatársort támogatta, annál is inkább, mert Stengl, de különösen Zatykó magukban véve is elegendők voltak a KAC próbálkozásának a meghiusítására. Nyergesnek egyetlen komolyabb védeni valója volt, ezt azonban elhibázta s ...
  86. 2022.03.30, 21:15 - VAC - MTK 1922
    MTK — VAC 0:0

    Hungária-uti pálya, 3500 néző
    Biró: Fillkorn Lajos

    Az MTK ezutal is folytatta az utóbbi időben szinte már megszokott lanyha játékát, amellyel szemben a VAC csapata most is lelkesen küzdött. Az eredmény ilyen körülmények között nem lehetett kétséges és a 0:0-ás eredmény meg is felelt a mutatott formáknak.

    Az MTK csapatában Orth most sem játszott. Az MTK vezetősége ugy próbálta a középső csatár kérdését megoldani, hogy Kertész II.-t tette Orth helyére. Kertész azonban csak akkor felelt meg, amikor — hátrament a fedezetsorba. A csatársorba ekkor Nadler került. Reá is az vonatkozik, hogy mint half jobban állja meg a helyet. A közvetlen védelemben Mandl kitűnő játékot produkált és Kovács is kielégített.

    Kropacseknek nem akadt sok dolga. A fedezetsor gyengébben funkcionált, mig a csatársornak csak a jobboldala volt jó. Molnárt nagy balszerencse üldözte és szép induló akcióit sohasem tudta eredményesen befejezni. Amellett feltűnő durván játszott. A csapat min...
  87. 2022.03.30, 20:48 - Budapest, Rákosligeti AC
    Pályaavató Rákosligeten. Pünkösdvasárnapon uj pályát avatnak fel Rákosligeten. Ebből az alkalomból az FTC I/b csapata rándul le Rákosligetre és mérkőzik ott a pályát avató RAC-al.
    Sporthirlap, 1922. június 1.
  88. 2022.03.30, 19:47 - VASS
    Vass Antal, a Törekvés jóképességü játékosa ma, csütörtökön tartja eljegyzését Tögl Rózsikával.
    Sporthirlap, 1922. június 1.
  89. 2022.03.30, 19:41 - Fischer Lajos
    Fischer bemutatkozása a VAC-ban. Vasárnap védett először Fischer, a Wekerletelepiek volt válogatott kapusa a VAC-ban. Nagy tudását bőven volt alkalma bemutatni, mert a KAC időnként ugyancsak szorongatta a VAC kapuját s ha történetesen nem Fischer véd, alighanem megosztoznak a pontokon.
    Sporthirlap, 1922. június 1.
  90. TTC - VII. kerület 0:0

    Lóversenytér, 1500 néző
    Biró Nagy László

    A kiesés Damokles kardja lebeg a két csapat feje felett s igy kettőzött erővel küzdöttek a pontokért. A játékosok tudásuk legjavát vitték bele a játékba; de mindhiába, munkájukból hiányzott az egyetértés és az összjáték. A meglehetősen erős és helyenként durva játékban az első félidőben a TTC volt frontban; a másodikban teljesen egyenlő eséllyel küzdött mind a két fél. Mindkettőjüknek volt több gól helyzete ; a VII. kerületieknek még a befejezés előtt pár perccel is nyílott alkalmuk a győzelem megszerzésére ; de a Klein által védett és kipattanó labdát a VII. kerület csatárai az üres kapu előtt elügyetlenkedik. Mindkét részen csupán a védelem nyujtott elfogadható játékot; a csatársorok egyformán tehetetlenek voltak. A TTC-ben Kovács, Fried és Friedmann, a VII. kerületben Hoffmann Juhász és Wester játéka emelkedett ki.
    Sporthirlap, 1922. május 29.
  91. 2022.03.30, 19:30 - VAC - Kispesti AC 1922
    VAC — Kispesti AC 1:0 (1:0)

    Amerikai-uti pálya, 4000 néző
    Bíró: Kiss Tivadar

    A VAC uj összeállítással kísérletezett. A kapuban a Wekerletelepiektől átigazolt Fischer állott, aki két nagyszerű védésével bizonyságát adta nagy képességeinek. Singer hátvéd a csatársorban debütált jó sikerrel, sőt a győztes gól is az ő lövéséből eredt. A VAC csapatának a Móra—Weisz— Hermann összeállításu halfsor volt a főerőssége, amellyel szemben a csatársor már gyengébben funkcionált.

    A KAC-nak szintén a védelem volt az ereje, a csatársor, különösen a második félidőben, amikor a csapat fölénybe került, gyengén operált és ilyen körülmények közt a VAC győzelme annál kevésbé maradhatott el, mert a VAC tényleg jobb volt.

    Az első félidő a VAC állandó támadásainak jegyében folyt le. Akcióiknak már a 13-ik percben megvolt az eredménye: Lébi ekkor lefut és az általa becenterezett labdát Singer véd- hetetlenül belövi. Singer később ujabb gólt lő, azt azonban a biró off side címén érvényteleníti...
  92. 2022.03.30, 19:24 - Budapesti TC - UTE 1922
    UTE - BTC 1:0 (1:0)

    Népszigeti pálya, 4000 néző
    Bíró: Orova Henrik

    Egyenrangu ellenfelek grandiózus küzdelme, amelyet az UTE csapata csak a legminimálisabb gólarányában tudott a maga javára eldönteni. A játék két félideje élesen elütött egymástól : az elsőben az UTE, a másodikba pedig a BTC volt frontban, a szerint, melyiké volt a széltől támogatott oldal. Az UTE csapata a győzelem ellenére sem elégített ki, játékán meglátszott, hogy 8 nap alatt már s harmadik nehéz mérkőzését játsza, s a fáradság és kimerültség az utolsó 25 percben vált szembetűnővé, amikor is a máskor állóképes csapat valósággal összeroppant, s csak Knoll bravuros védéseinek köszönhető, hogy a minden pillanatban esedékesnek látszó kiegyenlilés nem következett be.

    Mellette Fogl II. ismét a régi jó formáját játszotta ki. A fedezetsor jól dolgozott, a másodikban azonban, miután Baubach kifuladt, nem tudott feladatának megfelelni. A csatársor a mezőnyben szépen kombinált, a kapu előtt azonban tulkényelme...
  93. Törekvés — III. ker. TVE 1:1 (1:1)

    Határ utca, 1500 néző
    Bíró: Gerö Ferenc

    A negyedik helyért nívós küzdelmet vívott a két csapát. A játék élvezetes és élénk iramu volt. Csak a második félidő végén lesz egyhangu a játék; az utolsó husz percben ugyanis a Törekvés csatársora vívott Neuhaus kapussal páros küzdelmet.

    Az.első félidőben a Vivók három belső csatára sok veszélyes helyzetet teremtett. Ennek ellenére is a Törekvés jutott a 13. percben a vezető gólhoz. Szántó gyors lerohanása után pontosan centerezett labdáját Kautzky elfogja és közelről belövi. A Vívók ezután rövid ideig fölénybe kerülnek; több gólhelyzetük van, de csak a 33. percben tudnak kiegyenlíteni Horváth révén. A második félidő első negyedórája heves tempóban folyik, de azután a Vivók visszaesnek és ekkor a Törekvés csatársora sok veszélyes helyzetet teremt. Minden pillanatban várható a Törekvés győztes gólja, de Neuhaus bravurosan véd. A 37. percben Kautzky gólt lő, de a gólt a biró Hirzer offsied állás...
  94. 2022.03.30, 19:14 - MAC - Vasas 1922
    Vas és fémmunkások SC — MAC 1:0 (1:0)

    Margitsziget, 2000 néző
    Biró: lváncsics Mihály

    Élvezetes fair küzdelem, a melyben az otthoni pálya nyujtotta előnyt hatásosan ellensulyozta a nagyobb technikában megnyilvánuló felsőbbség. A MAC a tavaszi szezonban nem tud lábrakapni s ha történetesen védelme nem oly erős, megtörténhetett volna, hogy a jövőre a II. osztályban kellett volna folytatni működését. Halfsora szürke, csatársora pedig kétségbeejtöen gólképtelen.

    A csatársor volt a Vasas csapatnak legjobb része. Ésszerűen kombinálnak, szépen viszik előre a labdát s nem fukarkodnak a lövésekben sem. A Jellinek—Szentmiklóssy pár pompás akciói az egész csapatot magával ragadják. A halfsorban Tomecskó, a közvetlen védelemben Zatykó tűnt ki.

    Az első félidőben inkább a Vasasok vannak fölényben, de a MAC is eléggé gyakran lekerül a 16-os vonalig, ott azonban nem tudnak mit csinálni a labdával. A gólt a 32-ik percben Szentmiklóssy rugta.

    A II. félidő első 25 percében a MAC erő...
  95. KAC- VII. ker. SC 0:0

    Sárkány-utcai pálya, 1000 néző
    Biró: Nagy László

    Rendkívül nivótlan, bár izgalmakban bővelkedő közdelem, a mely a körülményekhez képest a legreálisabbnak látszó eldöntetlennel végződött. A csapatok a mérkőzés fontosságának tudatában óvatosan, elfogódottan játszottak, s ez magyarázza, hogy nívós játék egyáltalán nem tudott kifejlődni.

    Áz első félidőben a VII. ker. játszik szél ellen; ennek ellenére nagy fölényben van, de két kapufa lövésen kívül más eredményt elérni nem tud. A második félidő első öt percében még a VII. kerületet látjuk frontban, majd eláll a szél, de kifogy a VII. kerületiek puskapora is, visszaesnek s ettől kezdve a KAC dominálja a játékot ugyancsak pozitív eredmény nélkül. A KAC-ban Raix és Biri, a VII. kerületben a Kojsza helyén játszó Weszter és Herzog voltak a legjobbak.
    Sporthirlap, 1922. május 22.
  96. 2022.03.30, 00:01 - Vasas - Terézvárosi TC 1922
    Vas- és fémmunkások SC — TTC 3:2 (1:0)

    Hungária-ut
    Biró: Gerö Ferenc

    Az I. osztályból való kiesés veszélyétől igyekezett mindkét fél megszabadulni, és ennek következtében mindkét csapat keményen küzdött a győzelemért. A Vasasok valamivel jobbak voltak, az eldöntetlen eredmény mindamellett jobban megfelelt volna az erőviszonyoknak. Az első félidőben a Vasasok szél ellen játszanak, eredmény azonban csak a 42-ik percben adódik. Katzer lefut, centerezett labdáját Jellinek elfogja és a hátvédek és a kifutó kapus mellett a kapuba helyezi.

    A II. félidőben a Vasasok támadnak, de Katzert biztos gólhelyzetben elgáncsolják. A megítélt 11-est Koffler belövi. Ezután a TTC erősen támad és a 26. percben Nyerges hibájából Pro- cenkó gólt ló. A 31. percben Maly utján kiegyenlít a TTC A csapat ekkor oly lelkesen dolgozik, hogy a győzelmet is megérdemelte volna. A győztes gólt a 39. percben Szentmik- lóssy lőtte 35 méterről. A TTC kapusa erősen elnézte a labdát. A gól lehangolja a TTC-t ...
  97. 2022.03.29, 23:57 - Budapesti TC - Törekvés SE 1922
    BTC — Törekvés 2:1 (2:1)

    Hungária-ut, 2000 néző
    Biró: Nyúul Dezső

    A kiesés veszélyétől való megszabadulás lelkes játékra sarkalta a BTC csapatát, amely megérdemelt biztos győzelmet aratott az unottan játszó Törekvés felett.
    Palcsek megbízható kapusnak bizonyult. A hátvédek közül Orbán a jövő hétvédőjének Ígérkezik. A Rauchmaul, Kanyaurek, Szabó fedezetsor volt a csapat legjobb része. A csatársorból Szántó—Schweng balszárny tűnt ki. Pócz javuló formát mutatott. Horváth a mezőnyben hasznosan dolgozott, Hajdu centerei ezuttal nem sikerültek.

    A törekvés mai játéka nagy csalódást keltett. Nagy hiba volt a beteg Hajóst beállítani, aki igen gyengén játszott. A védelemben egyedül Dürr felelt meg. Siegl ugy a védelem, mint a csatársor támogatásában kitűnőt produkált. Csermely kényelmes volt. A csatársorban Szántót elhanyagolták. Kautzky Hirzerrel megértőén dolgozott, ellenben az ujonc Wéber egyelőre nem vált be. Weisz félénken játszott.

    A BTC már az első percben megszerezte...
  98. 2022.03.29, 23:53 - MAC - UTE 1922
    UTE — MAC 2:0 (1:0)

    Margitsziget, 2500 néző
    Bíró: Kiss Menyhért

    Az UTE minden ambíció nélkül, félgőzzel játszotta végig a mérkőzést. Ha a MAC csatárai egy kicsit ambicionálták volna a játékot, igen könyen mint győztesek hagyhatták volna el a pályát. Az UTE csapatában egyik játékos sem mutatott kimagasló formát. Knollnak a kapuban kevés dolga volt, de azt jól végezte. A Fogl testvérek kényelmesen sőt könnyelműen játszottak.

    A fedezetsorban Baubach már az első félidőben kifuladt s ennek tudható be, hogy a MAC legalább is annyit támadott, mint az UTE. A csatársorban Schaller dolgozott a legtöbbet, Paulusz pedig minden hibáját jóvá tette az általa lőtt szép góllal. Fehér igen jól védett. Hibája még mindég, hogy az alacsony labdákat nehezen fogja és a birtokába jutott labdát gyakran kiejti a kezéből. A hátvédek közül Szaffka volt a jobbik. Hosszan előre adott labdáival többnyire ö jutatta támadásba a csapatát.

    A fedezetek között Kocsis, a csatársorban pedig Fehér emelked...
  99. 2022.03.29, 23:50 - III. Kerület - MTK 1922
    MTK — III. ker. TVE 2:1 (0:1)

    Határ-utcai pálya, 4000 néző
    Biró: Renner Ferenc

    Az MTK mai mérkőzésétől sokan meglepetést vártak. Az első félidő csak táplálta a sóvárgó reménykedést, mert a III. ker. nívós, észszerű játékkal dominálta a helyzetet s a vezetést is a kezében tartotta. A második félidőben azonban megváltozott a helyzet, az MTK döntő fölénybe került s nemcsak kiegyenlített és győztes gólt is szerzett, de ezenkívül is a gólhelyezeteknek egész sorát teremtette meg.

    Az MTK csapatának s egyben a mezőnynek is legjobb embere Kertész II. volt. Az I. félidőben két fedezet társa helyett is kellett dolgoznia s bár a félidő végén kiugrott a karja, a II.félidőben olyan magával ragadó játékot produkált, .ami nem maradt hatás nélkül, Vágóra és Weiszre sem, akik pedig az első félidőben sehol sem voltak. Mandl is csak a második félidőben elégített ki, mig Kovács végig hasznos bár szürke játékot produkált.

    A csatársorban Senkey gyors lefutásait nem mindig követte precíz b...
  100. 2022.03.29, 23:27 - Budapesti TC - VAC 1922
    BTC—VAC 2:0 (2 :0).

    A VAC csatársora goalképtelen,ezzel szemben a piros—fehérek csatárai az első félidőben néhány pompás akcziót vezettek, a melyeket Pócz és Horváth goallá értékesített. Biró: Filkorn.
    Az Újság, 1922. május 9.