magyarfutball.hu

MTK - III. Kerület 2 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1923/1924, 21. forduló
játékvezető : Kiss Tivadar
nézőszámok:
  1. Sporthírlap: 5.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.05.25, 21:27
    Az MTK Orth nélkül is győzött, bár nem a megszokott fölényes biztossággal a III. kerület ellen, amelynek védelme, élén Neuhaus Lajossal, a legreménytelenebb helyzetben is biztosan mentett. Hogy az MTK mégis csak megszerezte a két pontot, kizárólag a Braun—Molnár—Opata szárny érdeme, amely gyors egymásutánban indult, támadásnak, a 2:0-ra végzett meccs mindkét goalját Opata lőtte.

    Pesti Hírlap, 1924. április 1.
     
  2. avatar: seamandarin
    2022.05.24, 23:05
    MTK—III. ker. TVE 2:0 (1:0)

    Opata két kitöréssel lőtte a gólokat a szenzációs formában védő Neuhaus kapujába.
    MTK : Kropacsek— Mandl, Senkey L — Kertész II., Nadler, Stallmach— Braun, Molnár, Opata, Siklósi, Jeny.
    III. ker. TVE: Neuhaus— Mayherr, Szabó— Nagy, Kovásznay, Vadas— Mengl, Kenyeres, Palcsek, Hönich, Drössler.
    Hungária-uti pálya. — 5000 néző. — Biró: Kiss Tivadar.

    MTK választ

    s a Vivó-csatársor hamarosan magához ragadja az iniciativát. Opata— Siklóssi—Jeny gyors és szép akciója fölmelegíti a hangulatot. Braun következő lefutását gánccsal akasztják meg, az általa szépen rugott szabadrugásból Opata szép fejesét Neuhaus védi. Mengl lefutását Stallmach faulttal szereli.
    A 4. percben Opata a fedezetsorból kapott labdával kitör s bár két hátvéd is szorongatja, tíz lépésről remek helyezett gólt lő a balsarokba.
    A következő percben esik az első korner az MTK javára, amelyet már is második követ, de mindkettőt parírozzák. Molnár ujabb támadását Kovásznay már csak gánccsal tudja szerelni, a 30 méteres szabadrugást Neuhaus védi, Braun ezután lefut, de hendssel megakadályozzák támadásának a kifejlődését. A szabadrugásból Siklóssi gyengén a kapu mellé fejel. Utána Siklóssi erős labdát kap a tarkójára, a földre szédül és pár percre kiáll. Ezután Molnár—Braun ügyes összjátékkal közelítik meg Neuhaus kapuját, de Molnár oldalt kerül a kaputól s igy az éles szögből küldött erős lövését a jól helyezkedő Neuhaus védi. Molnár egy már autra menő labdát csodaszépen a kapu elé visszahuz, a Vivó hátvédek azonban tisztázzák a kritikus helyzetet. A Vívók első tetszetős támadását Drössler-Hönich vezetik. Drössler a lőni készülő Kenyereshez centerez, de Stallmach az utolsó pillanatban ment. (25 p). Ezután Opata váratlanul a jobbszélre fut ki a labdával, mialatt Braun a helyére megy, de Opata a kapu mögé centerez. Braun következő támadásából Szabó kornert vét, amely eredménytelenül végződik. Molnár okos taktikával a tisztán álló fényt szökteti, akinek kapu elé centerezett labdáját Opata kapja, a lövés azonban lecsúszik. Kenyerest Senkey a 16-os vonalon faultolja, a megítélt szabadrugást Szabó bombaszerű lövéssel a kapura irányítja, Kropacsek az éles lövést fogja ugyan, de a labda kiesik a kezéből. Kropacsek a labda után véti magát és megkaparintja. Az MTK következő, sikerrel kecsegtető támadását Opata felesleges faultolása rontja el. A III. kerületiek ismét Drössler révén indítanak szép offenzívát, aki Hönich-hez passzol, ő pedig jobbra továbbit, azonban Stallmach másodízben is tisztázza a veszélyes helyzetet. Ezután gyors egymásutánban két eredménytelen kornert ér el az MTK, amelyeket Neuhaus fényes stílusban paríroz. Nagy MTK fölényben folyik a félidő hátralévő perceiben a játék, amelyben az MTK csak ujabb két eredménytelen kornert ér el.

    A második félidő

    Kertész II. faultjával kezdődik, ami bár kritikus helyzet keletkezik az MTK kapuja előtt, Palcsek végül is elkéslekedi a kitűnő gólalkalmat. Jenynek ezt követő támadása kornerrel fejeződik be, amelyből Molnár gyenge fejesét Neuhaus lábbal küldik a mezőnybe. Drössler Mandl-al összeütközik, közben megsérül, de pár perc mulva ő is visszatér. Ezután Jeny ismert felesleges ugrándozásával elront egy kitűnő centerezési alkalmat, majd Opata tör ki váratlanul, éles lövését azonban Neuhaus pompásan védi.
    A 8. percben korner MTK javára, amelyből Siklóssi a kapu mellé lő. Nadler felesleges faultjából csaknem gólt szereznek a Vivók, de Palcsek és Kenyeres összefutnak, mire Stallmach ment. Senkey faultol, a szabadrugást Szabó a kapu mellé küldi. A 12. percben az MTK javára korner, amelyet a Vívók rosszul védenek, Molnárhoz kerül a labda, de Neuhaus résen van, s az éles lövést kivédi. Két perc mulva Kovásznay előreadását Kenyeres Palcsekhez tolja s helyezett lövése alig kerüli el Kropacsek kapuját. Braun kap ezután kitűnő szöktetést, ideális centerét Siklóssi az alsó kapulécre lövi. Kertész II szép passzát Molnár kidolgozza, azonban a biztos gólnak látszó lövését Neuhaus pompásan védi. Utána Jeny centerét Molnár ballábbal lövi, de Neuhaus ismét parírozza a veszélyes labdát.
    Most Drössler futja le Kertészt, Hönichhez passzol, akinek kapásból lőtt labdáját Kropacsek jól védi. Drössler megismétli előbbi teljesítményét, most hosszabban centerez, a belső csatárok sorra hibáznak, végül a befutó Mengl is elrontja a jó helyzetet. Molnár ideális szöktetéséből Braun gyönyörűen centerez, Molnár tiszta helyzetben kapja a labdát, de pár lépésről lőtt bombaszerű lövése azonban a pompásan helyezkedő Neuhaus kezében akad meg. Drössler lefutásából Kertész II. felesleges mókázása folytán korner keletkezik, amit elrontanak a Vívó belső csatárai.
    A 33. percben Jeny a félvonalról szélsebesen megfut a védelemtől, beadása Szabóhoz kerül, akitől Siklóssi elveszi a labdát, majd a berohanó Opatának tolja, aki öt lépésről a léc mellett remek helyezett gólt lő.
    Már a következő percben ujabb gól fenyeget. Molnár keresztül dolgozza magát a tömörült védelmen, s nyolc lépésről egészséges lövést ad le, azonban Neuhaus fényes stílusban véd.
    A 38. percben Hönich egy belső csatár akcióból keresztül megy az MTK védelmén, Kertész II. a biztos gólnak látszó helyzetben faultolja Hönichet, a bíró azonban nem ítél 11-est.
    A hátralevő percek változatos játék mellett telnek el, amelyekben a Vivók eredménytelen kornert érnek el. Az utolsó percben Opata Jenyt juttatja kitűnő lövőhelyzetbe, de a sarokba irányított labdája éppen hogy elkerüli a kaput.

    Sporthirlap, 1924. március 31.