magyarfutball.hu

VAC - Budapesti TC 2 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1923/1924, 22. forduló
játékvezető : Schissler József
nézőszámok:
  1. Sporthírlap: 2.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.05.26, 20:10
    VAC-BTC 2:0(2:0)

    A VAC csatársorában beállott kedvező változás a sikerének a titka.

    VAC: Fischer — Grosz II, Singer — Grünblatt, Weisz, Hermann — Haar, Engl, Boross, Lébi, Ivanovszky.
    BTC: Palcsek — Orbán, Gruber — Borsányi, Zsin, Schweng — Hajdu, Horváth II, Kirschenbaum, Horváth III, Brauchler.

    Lóversenytéri pálya. — 2000 néző. — Bíró: Schiessler József.

    A VAC kezd

    és Boros—Lébi—Ivanovszky rögtön támadólag lép fel, de utóbbi beadását Lébi gyengén lövi kapura és a labdát Fischer fogja. A támadásra a BTC azonnal válaszol, de Singer, illetve Grosz II. résen vannak. A 3. percben Hajdu támadását Hermann kornerre menti, amelyet Hajdu kapu mögé küld. A VAC támadása Lébi lecsuszott lövésével végződik, majd Gruber hibája hozza veszélyes helyzetbe , a piros-fehérek kapuját, de Orbán idejében közbelép. Most a VAC szemmel látható fölénybe kerül, de Lébi-Boros átadását magasan kapu fölé lövi, majd Engl lövése Gruberről kornerre pattan, amelyet ugyanő kapu mögé küld. A 13. percben a BTC jut szóhoz, sőt egy Fischer által oktalanul kiboxolt labda a kapu előtt meleg helyzetet teremt, de Grosz II. azt a kellő pillanatban a mezőnybe továbbítja. Rögtön rá Weisz jól irányított labdájával Haar megszökik, szép beadását Lébi nyugodtan stoppolja és toronymagasan kapu fölé lövi. Brauchler offszeid állása elrontja a BTC támadását, míg Haar lefutásból beadott éles labdáját Ivanovszky fogja, átadja Lébinek, de ez kapu fölé lő. A 18. percben Orbán kornerre hibázza Grünblatt szöktetését. Haar rugásából Gruber ismét kornert vét, melyet ugyanő tisztáz végül. A VAC ujabb támadása Boros hatalmas offszeidjén akad meg, míg végül
    a 24. percben siker koronázza a VAC sorozatos támadásait. Ivanovszky támadását Orbán kornerre hibázza. Ebből Haar a kapott labdát Boroshoz továbbítja, aki éles félmagas lövéssel megszerzi az első gólt (1:0).
    A VAC nem lankadó erővel, az erős szél ellen is kezében tartja a játék irányítását. A piros-fehér védelem kapkodó játéka folytán két kornert is elér Borsányi hibájából, míg a 32. percben Boros beadását Lébi hosszu lapos lövéssel kapu mellé küldi. A sorozatos támadásoknak csak
    a 35. percben van látható eredménye, amikor Orbán ismét kornert vét, Haar beadását Boros fejeli, a Gruberről visszapattanó labdát ugyanő süvítő lövéssel góllá értékesíti (2: 0).
    A félidő hátralevő részében is a VAC- ot látjuk frontban. Halfsora imponáló stílusban dobja frontba csatársorát, amely állandóan foglalkoztatja a piros-fehér védelmet. A 40. percben Boros átadását Lébi kapásból hatalmas lövéssel küldi kapura, de Palcsek helyén van, a további támadásokat elidegeskedik a különben jól funkcionáló belső csatárok. A BTC csak az utolsó percben jut szóhoz Brauchler támadása révén, de fordulatból leadott lövése Grosz II. gyomrát éri, utóbbi összeesik, de ismét talpra áll és máris szereli a késlekedő Brauchlert, majd az utolsó pillanatokban Schwenget teszi ártalmatlanná.

    Helycsere után

    a BTC Horváth II. kiujult sérülése miatt csatársorát felforgatni kénytelen. A cserélés azonban nem emelte annak akcióképességét, mert a Hajdu, Kirschenbaum, Horváth III., Brauchler, Horváth II. csatársor ugyszólván egy egészséges akciót nem volt képes végrehajtani. Ennek ellenére az első támadást a BTC hajtja végre, azonban a lefutó Hajdu beadását Brauchler kapu fölé emeli. Majd Horváth II. akcióját Grosz II. foultal akasztja meg, amelyet Horváth III. Hermannal szemben torol meg. A BTC lendületesebb játékba kezd, heves iramu, változatos mezőnyjáték alakul, de lassan szemmel látható is lesz, hogy a VAC áldozata lett az elsőt félidőben diktálta iramának. Áll ezt elsősorban a csatársorra, de azt is el kell ismerni, hogy a piros-fehérek fedezetsora ebben félidőben egy klasszissal jobb játékot mutattak. A 13. percben is Haar gyors lefutása és ivelt beadása kedvező helyzetet teremt, de Ivanovszky csavart bombalövése alig a felső sarok mellett süvít el. A 15. percben Hajdu lefutása hozza veszélybe a Vivók kapuját,, de Horváth III. állított labdából továbbított lövését Fischer védéséből Grosz II. a mezőnybe továbbítja. Erre ismét Haar felel gyors tá- madással Engl passzából, de éles beadását Palcsek fogja. A 20. percben viharszerű szél keletkezik és ebben kitűnő segítőtársat nyer a VAC. Ivanovszky kornert ér el, ebből Gruber ment, de az elfogott labdát Weisz Gy. kapus mellé lövi. A 29. percben izgalmas helyzet keletkezik a VAC kapuja előtt. Hajdu lövésszerű beadása a felső kapufáról a mezőnybe pattan, Kirschbaum, Horváth III. lövései a tömörült védelemben akadnak meg, míg végül Grósz II. felszabadít. A játék ezután ellaposodik. A BTC erős fizikumu védelme könnyen elbánik a fáradt, könnyűsulyu VAC csatárokkal, akik a védelembe huzódott fedezeteiktől elhagyatva csak ritkán jutnak szóhoz. Haart Gruber könnyen szereli, de a 39. percben a Boros labdájával kiszökő Ivanovszky akciója csaknem sikeresen végződik, amikor is éles, 30 méteres lövése a felső kapusarokról pattan vissza, amelyet azután a befutó Haar kapu fölé lő. A hátralevő percek gyenge mezőnyjátékkal telnek el, amelynek kiemelkedő mozzanata Lébi lövése, amely, Gruberről gyengítve lesz Palcsek zsákmánya és Ivanovszky kiszökése Weisz szép labdájával, de lövését Palcsek könnyen fogja.

    porthirlap, 1924. április 17.