magyarfutball.hu

  1. 2021.09.28, 21:44 - MUE - MAC 1905
    M. A. C. — M. U. E. 9:0.

    A mérkőzés elejétől végig lanyha, élettelen volt. Kezdetben a M. U. E. csatársorának néhány szép lerohanása élénkítette a játékot, de mihelyt a M. A. C. csatárai lendületesebb játékot kezdtek, a M. U. E. fel­hagyva az addigi passjátékkal, teljesen fejvesztetten játszott. Első félidő eredménye 3 : 0 a M. A. C. javára. A második félidőben teljesen a M. A. C. dominálta a helyzetet a fáradt, kedvetlen M. U. E csapattal szembeni ennek eredménye a beadott 6 goal A mérkőzésről általában nincs mit mondani, a M. U. E. kedvetlenül játszó csapatával szemben a M. A. C sem erőltette meg magát. Csatársora úgyszólván ellentállás nélkül jutott az ellenfél kapuja elé. A M. U. E. részéről szép tudással játszott Endl, a M. A. C. részéről Oláh, ki a bal hátvéd szerepében igen hasznos védőjátékosnak bizonyult. Biró Harsády József (Postás) volt.

    Sport-Világ 1905 november 12.
  2. 2021.09.28, 21:40 - MUE - MAC 1905
    Magyar Athletikai Club győz 9:0 a Magyar Uszó-Egyesület ellen.

    (Margitszigeti pálya.) Az atléták óriási goalaránynyal győztek, pedig az 1uszók is jó formában játszottak és elég élénken támadtak. A goalok javarésze úgy esett, hogy a sárga-fehérek túlságosan előretolták védelmüket és a M. A. C. csatársora ismert gyorsaságával lerohanva, könnyű szerrel jutott a töméntelen goalhoz. A biró Kazár csatárt mindjárt a játék első perczeiben végig kiállitotta, mert a M. A. C. egyik játékosát megsértette. (Half time 4:0). Biró Harsády József (Postás T. S.E.) volt.

    Az Újság 1905 november 6.
  3. 2021.09.28, 00:18 - MTK - Postás 1905
    Postás — MTK 2:1

    Az őszi szezon második nagy meglepetését hozta ez a mérkőzés egy he­ves, izgató harc után, amelynek realitását azonban erősen befolyásolta az a körülmény, hogy a vesztes bajnokcsapat majdnem az egész mérkőzést egyik legjobb játékosa, Nagy nélkül volt kénytelen végigjátszani. Nagy Kertayval való összeütközés áldozata lett; a baleset alkalmával egyik fél sem követett el szabálytalanságot, de mindketten oly erővel alkalmazták a megengedett eszközöket, hogy — mint az eredmény mutatja — az végzetessé is vált. Régóta hangsúlyozzuk mi már azt, hogy a testi erő észszerű kihasználása egyik fő kelléke a labdarúgásnak; nem jelenti ez azonban azt, hogy testi erejét mindenki úgy és annyira használja ki, amennyire csak tudja. Kertay tipikus alakja a régi iskolának, aki mint összekötő csatár megtestesült kép­viselője az elvnek, hogy feladata első sorban az ellenvéde­lemnek mindenáron való zaklatása és lekötése, hogy a szélső- és középcsatár annál jobban dolgozhassanak. Aká...
  4. 2021.09.28, 00:13 - MTK - Postás 1905
    Postás Tisztviselők S. E. győz 2:1 a Magyar Testgyakorlók Köre ellen.
    Millennáris pálya

    Óriási közönség, izgató han­gulat. A küzdelem azonban nem hozott reális eredményt, mert a mérkőzés nyolczadik perczében Nagy Ferencz, a M. T. K. csapatának lelke inrándulás következtében kénytelen volt kiállni. M. T. K. végig tiz emberrel játszva, régül is gyengébbnek bizonyult, pedig bizonyára meg­változik az eredmény, ha a kék-fehéreket nem éri az a kellemetlen inczidens. A csapat ezúttal is jól játszott, különösen a kapuvéd, a fedezetsor, élén Szücscsel, mig a csatársorban Sebestyén és Udvari összjátéka tetszett. Károly önző, a minthogy a csapatnál nélkülözzük az együttműködést. A fedezetek okárhányszor cserben hagyták a csatárokat.

    A Postásokról nem mondhatunk újat. Erős, de rendszertelenül játszó csapat, a melyikben abszolut jó csak a a két hátvéd és a középfedezet. Bádohyinak szerencsés korszaka az idei ősz s a. csatársorban Ligeti volt jó, mig Kertay még a szokottnál is vadabb, ...
  5. 2021.09.28, 00:00 - MUE - MTK 1905
    MTK — MUE 3:0

    A Millennáris pályán érte el ezt a meglepetésszerűen gyenge eredményt a MTK. a múlt vasárnap. Általá­ban nagy gólkülönbségre számított mindenki, azonban a MUE. ügyesen kihasználta a pálya roszszaságát, mig az alacsony csúsztatott labdákkal dolgozó MTK. munkáját csak rontotta a sáros, ragadós pálya, melyet — ugylátszik — hasztalan gyepesítettek be. A MUE uj össze­állításban határozottan javult; másrészt pedig a MTK ezút­tal a szokottnál gyengébben játszott. A MUE.-ban igen ügye­sen játszott Kazár a kapuban és Marosi a csatársorban; ellen­ben nem váltak be Risovszky és Engl. A megengedett mérté­ken túl erőszakos volt Péczely, Chrappan és Révész.

    A két csapat a következő összeállításban játszott:
    MTK.: Domonkos—Weisz A., Révész—Deutsch, Kürschner, Scliaar—Sebestyén, Károly, Hoffer, Shires, Káldor.
    MUE.: Kazár—Bittner, Horváth—Pejtsik, Péczely, Krappán—Risovszky, Lengyel, Kazár, Marosi, Engl.

    A mérkőzést a MUE. támadása vezeti be, MTK. azonban nyomban átve...
  6. 2021.09.27, 23:51 - MUE - MTK 1905
    Magyar Testgyakoriók Köre győz 3:0 a Magyar Uszó-Egyesület ellen.
    Csömöri-uti pálya

    Csatakos, sáros pálya, mely kombinácziót és szép játékot lehetetlenné tett. Ez ma­gyarázza meg a kék-fehérek gyenge eredményét is, bár el kell ismernünk, hogy a
    M. U. E. meglepő jól tartotta magát, de abszolut formát, vagy klasszist mutatni nem tud. Az uszók lerohanásával kezdődik a játék, de csak­hamar visszavonulnak a sárga-fehérek. Shyres rúgását Kazár II. védi, mig Károly meg Udvari rúgásai czélt tévesztenek. Akárhányszor megtörténik, hogy a labda a nagy sárban megakad, mialatt a játék szünetel. Marosi ügyes lövése a goal mellett sivít el. Korner-arány: M. T. K 4, M. U. E. 1.

    Félidő 0 : 0.

    Szünet után M. T. K., mely most a szárazabb helyenjátszik, élénkebben támad, de nagyritkán M. U. E. is offenzivába jut. Shyres lövése a kapu fölé megy, egyéb­ként Kazár menti a labdákat nagy ügyességgel. Az Uszók szabadrúgásból kornert érnek el, mely eredménytelen.Már-már eldöntetlennek látszik...
  7. 2021.09.27, 22:58 - 33 FC - Postás 1905
    A lágymá­nyosi pályán szintén biztos a Postások győzelme 33 FC. fölött.
    Nemzeti Sport, 1905. október 22.
  8. 2021.09.27, 22:46 - 33 FC - Postás 1905
    Posás — 33FC 7:0

    A 33FC. meggyengült csapatával szemben a Postások Bodorral megerősödött csapata könnyűszerrel győ­zött, annyival inkább, mert a Postá­sok fizikailag is nagy fölényben voltak. A 33FC. csak néha törte át a kitűnő ellenvédelmet, de veszélyessé komolyan so­hasem vált.

    A két csapat a következő volt:

    Postások: Giba— Bienenstock, Fekete—Koltai, Bodor, Túri—Balló, Buda, Liba, Kertay, Holub.
    33FC : Schiller R.—Weisz, Rzehák—Varga, Kiss, Székány—Steiner, Schiller, Wanischek, Hampl, Singer.

    Félidő 3:0.

    Biró: Hajós Alfréd (BTC.) volt.
    Nemzeti Sport, 1905. október 29.
  9. 2021.09.27, 22:42 - 33 FC - Postás 1905
    Postás Tisztv. S. E. győz 7:0 a "33" Football Club ellen.

    A "33"-asok szokás szerint ismét hiányos csapattal állottak ki s a tulajdonképpeni I. csapatot csak négy játékos képviselte. Magától értetődik, hogy ilyen körül­mények mellett semmiféle reménye nem lehetett a győ­zelemre. A Postások csapata teljes volt ugyan, de egy­általán nem produkálta azt a játékot, melyet a bajnokság második helyén szereplő csapattól joggal elvárhattunk volna. A csapat föereje a nagy agilitásban s a fizikai túl­súlyban rejlik s ez a két tulajdonság segítette eddig is legtöbbször sikerhez. A "33"-asok gyenge csapata ellen nagy fölénynyel játszottak s az első félidőben 3, a második félidőben négy goalt minden megerőltetés nélkül lőttek. Bodor középfedezettel a csapat rendkívül megerősödött s kitűnő erőt bir Ligeti középcsatárban is, a ki ügyes cselezőnek és kitűnő lövőnek bizonyult.

    A Postás-védelem szokás szerint pompásan állotta meg helyét. . A "33" F.C.-ban csak Kiss és Székács játéka érdeme...
  10. 2021.09.27, 22:27 - MUE - 33 FC 1905
    "33" F. C. — M. U. E. 2:2 eldöntetlen.

    Az első félidőben a 33-asok szép összjátékkal sok­szor az Uszók kapujához jutottak, de a bizonytalan lövések miatt nem tudtak goalt csinálni. Székány, majd Koch kedvező alkalmat mulasztott el, végre is a M. U. E. jutott Marossi révén vezető goalhoz. Ezután a M. U. E. kezdett erősen támadni, úgy hogy Lillnek több­ször kellett közbelépni.

    A második félidőben bár a 33-asok uralták a hely­zetet, mégis a M. U. E. jutott újabb goalhoz. Már a M. U. E. részére eldöntöttnek látszott a mérkőzés sorsa, mert a kapuba szorult Uszók visszaverték a 33-asok sürü támadásait. A játék vége felé Steiner két gyönyörű lövéssel kiegyenlítette az eredményt.
    Sport-Világ, 1905. október 22.
  11. 2021.09.27, 22:24 - MUE - 33 FC 1905
    33 FC — MUE 2:2

    A MUE. újból megerősödött csapata erős küzdelmet vívott a múlt vasárnap délelőtt a milleunáris pályán a meggyengült 33FC.-al.Mindkét csapat figyelemre méltó lelkesedéssel játszott.Különösen kitűnt Kazár szép játéka a MUE. kapuban s Steineré a 33FC. csatársorában. Félidő 1 : 0volt a MUE.javára. Mindkét csapat munkája fejlődést mutatott.

    Biró: Fehéry Ákos (BTC.) volt.
    Nemzeti Sport, 1905. október 22.
  12. 2021.09.27, 22:15 - MAFC - MTK 1905
    MTK. — MAFC. 15:1

    Bár ez a hihetetlenül nagy gólkülönbség a papírforma szerint újabb hanyatlást jelent, mégis
    a technikusok csapata ezúttal sokkal jobban játszott, mint a megelőző szerdán a MAC. ellen. A nagy gólarány főleg Aschner erős indiszpoziciójának és elbizakodottsá­gának tudandó be. A csapat lelke a most 100-ik matchét játszott Niessner volt, mig mellette figyelemre méltót az újak közül Márton, Weinwurm, Dávid és Pollák mutat­tak. A mérkőzés eleinte változatos volt, később azonban a MAFC. fiatal játékosait teljesen kimerítette a MTK.hatalmas iramú munkája. Kellemetlen hatást keltett a MTK. csapatában uralkodó örökös zajongás, mely miatt egy ízben a biró a mérkőzést félbeszakítva a csapatot meg is rótta.

    Félidő: 5:1.

    A csapatok a következők voltak:
    MTK: Domonkos—Révész, Steiner—Sár, Kürschner, Deutsch—Levák, Sebestyén, Károly, Hoffer, Káldor.
    MAFC. Aschner—Ságody, Dybas—Pollák, Niessner, Ke­rékgyártó—Márton, Weinwurm, Dávid, Róna, Fischer.

    Biró: Schuber...
  13. 2021.09.27, 22:09 - MAFC - MTK 1905
    Magyar Testgyakorlók Köre győz 15:1 a Mű­egyetemi A. F. C. ellen.
    Lágymányosi pálya.

    M. T. K. Nagy és Shires nélkül is nagyon jól megállta helyét és a csatársor uj összeállításában: Levák, Sebestyén, Károly, Udvari,Zulu rendkívül goalképesnék bizonyult. M. A. F. C. ismét néhány uj játékossal próbálkozott, de a kitűnő Niessneren kivül nincsen kit dicsérnünk.
    A játék folyamán majdnem mindvégig M. T. K.volt óriási fölényben. Károly 6 percz után az első goalt lövi, míg Fischer beadása a műegyetemiek váratlan ki­egyenlítő goalját eredményezi. Udvari jól helyezett lövéssel a második goalt rúgja (19 percz), mig a harmadik Dybas hibájából öngoal volt. Károly négyre szaporítja a kék-fehérek goalját (28 percz), mig az ötödiket Sebes­tyén beadásából ismét Károly rúgja, M. T. K. két of side goalt is rúg, mig Domonkos egy ízben Marton lövését jól védi.

    Half time 5:1 M. T. K. javára.

    Half time után 2 perczczel Sár goalra rúg és a labda a kapuvéd lába között fordul a goalba. Aschne...
  14. 2021.09.27, 21:59 - 33 FC - UTE 1905
    Vasárnap, október 29-én. UTE.—MAC. 3 : 1.

    Óriási meglepetésre súlyos vereséget szenvedett a MAC. a népszigeti pályán az idén óriásit fejlődött UTE.-től. A vereség fő oka Oláh indiszpoziciója volt, kit ezúttal, különösen ,a második félidőben, a balszerencse üldözött, ami annyira idegessé tette, hogy később nem bízván magában, a mezőnybe ment játszani, mig őt a kapuban Kelemen helyettesítette. Az eredmény egyébként a két csapat rendes erőviszonyául el nem fogadható. A. MAC. az első félidőben erős főlénynyel játszott s igazán csak Vince terjengős játékán múlott, hogy több gólt nem lőtt, bár meg kell adni neki azt, hogy a MAC. egyetlen gólját bravurosán lőtte be. A csatársorban főleg Vangel agilis játéka tűnt ki, mig a fedezetsorban Bayer végzett jó munkát. A győztes csa­patban főleg a csatársor jobb oldala, különösen Prácser érdemel említést, de jó volt a fedezetsor és Molnár F. hátvéd is.

    A két csapat a következő volt:
    UTE.: Schwarc—Molnár F., Achner—Barcsay, Szabó, Fand...
  15. 2021.09.27, 21:51 - Ferenczvárosi TC - MUE 1905
    FTC - MUE 12:0

    Könnyű szerrel, igen szép csatárjátékkal érte el a FTC. ezt a nagy gól. arányt a MTK.-el oly szép gólarányt elért MUE.-el szemben a Soroksári- uti pályán.
    A két csapat a következő összeállitásban játszott:

    FTC.: Dobronyi—Lissauer, Manglitz—Gorszky, Bródy, Ta­kács—Braun, Kórody, Pákay, Weisz, Kovács.
    MUE.: Kazár II.—Horváth, Bittner—Pejtsik, Péczely, Lengyel—Springer, Kovalszky. Kazár I., Marosy, Engel,

    Félidő 8:0.
    Biró: Harsády József (Postás) volt.
    Nemzeti Sport, 1905. november 5.
  16. 2021.09.27, 21:47 - Ferenczvárosi TC - MUE 1905
    Ferenczvárosi T. C. győz 12:0-ra Magyar Uszó E. ellen.
    Soroksári-utczai pálya

    M. U. E. ismét feltűnően gyengén játszott, F. T. C. pedig újra nagy goalképességéről tett tanúságot. A játék az uszók támadásával kezdődik és öt perczig ugyancsak veszélyes a Ferenczvárosiak pozicziója. Azután F. T. C. kerül fölénybe s Kovács (6 és 10 percz), Korody (12 percz), Kovács (16 p.),Korody (20 p.), Pákay (27 p.), Weisz (36 p., és Korody(42 p.) nyolcz goalt rúg.

    A második félidő 5. és 11. perczében Weisz a 9.,illetve tizedik goalt éri el, Braun hands in goal révén(29 p.) a tizenegyediket és Weisz a 40. perczben a tizen­kettediket.

    Biró Harsády József (Postások) volt.
    Az Újság, 1905. október 31.
  17. 2021.09.27, 21:38 - MAFC - 33 FC 1905
    „33“ F. C. - M A. F. C 3 : 1.

    A margitszigeti pályán vasárnap délelőtt találkozott a két csapat. Mindkét fél bizakodott a győzelemben, mert néhány jobb játékost szerepeltethettek. így a M. A. F. C.-ben játszott Major, a 33-asoknál Várady Az első félidőben a M. A. F. C. csatársora Aschner vezetése és Niessner támogatása mellett meglepően játszott és zavarba hozta a 33-as védelmet A M.A.F.C. a 15-ik p.-ben Aschner révén szépen helyezett goalt lő.
    A M. A. F C. az elért eredménytől buzdítva még egy kis ideig akczióban volt, de Steiner kiegyenlítő, majd Kiss vezető goalja után teljesen visszaesett. A második félidőben a 33-asok elég fölénynyel játszottak és Kiss szépen helyezett goaljával megszerezték a győzelmet A 33-asoknál szép javulás volt észlelhető, ami az összjátékban jutott kifejezésre.

    Igen határozatlan biró volt Simon Imre (T. L. E.)
    Sport-Világ, 1905. november 5.
  18. 2021.09.27, 21:36 - MAFC - 33 FC 1905
    33 FC - MAFC 3:1

    A margitszigeti pályán vasárnap délelőtt, játszott e két egyenrangú csapat. A MAFC. ezúttal a szokottnál is gyengébb csapattal szerepelt, amit még inkább gyengített az, hogy Aschner játék közben csak­ hamar inrándulása miatt harcképtelenné lett. A játék első felében a MAFC. a másodikban a 33FC. volt fölényben.

    Fél­idő 2:1.

    Biró: Simon László (TLE.) volt.
    Nemzeti Sport, 1905. november 5.
  19. 2021.09.27, 21:30 - MAFC - 33 FC 1905
    33 Football-Club győz 3:1 a Műegyetemi A. F. C. ellen.
    Margitszigeti pálya

    A két csapat vasárnap dél­előtt 10 órakor játszott; 33 F. C. Koch és Lill nélkülállt ki. 33 F. C. kezd, de Műegyetem erősen támad. M. A. F. C.-nek Niessner és Aschner (középcsatár) a főerőssége■s Aschner 10 percznyi játék után remek goalt lő. Majd 33 F. C. kerül fölénybe s Steiner révén (25. percz) sikerülis kiegyenlítenie. Forstingert elgáncsolják s a megítélt hands in goal Kiss Gyula révén a 33-ások vezető goalját eredményezi.

    Half time 2:1 a 33 F. C. javára.

    A második félidőben a fehér-feketék állandóan offenzivában vannak, de Műegyetem keményen véde­kezik. Kiss, a ki a második 45 perczben jobb összekötőcsatárt játszott, ügyes rúgással háromra szaporítja a 33-asok goaljainak számát.

    Biró Simon (T. L. E.) volt; pártoskodása a M. A. F. C. javára határozottan vissza­tetszést keltett.
    Az Újság, 1905. október 30.
  20. 2021.09.26, 21:04 - MAC - MTK 1905
    M. T. K. - M. A. C. 2:1
    November 1-én.

    A M. T. K.-ról azt hitték, hogy teljesen letört, mert egyik kiváló játékosát nélkülözni volt kénytelen. Pedig nem igy áll a dolog, a minek bizonyítéka, hogy nov. 1-én a M T. K. csapata szép győzelmet tudott aratni a M A. C komplett csapata ellenében, melynek kapu­ját a B. T. C.-nak egykor hires kapusa, Sipos védte. A kék-fehérek okulva múlt vasárnap Bécsben a W. A. C -tói szenvedett vereségen, gyorsabb játékot mutattak s ez a M. A. C. csapatát meglepte Tavaszszal for­dítva volt s ezúttal a kék-fehéreknek ugyancsak gyors labdaleadásai teljesen zavarba hozták a M. A. C.-ot. A játékot a M. T. K. kezdi és csakhamar erős védelemre készteti ellenfelét. Károly kicselezi a hátvédeket és a leadott labdát Shires az 5 ik perczben goallá értéke­síti. A tizedik perczben a M. A. C kornert ér el. Sikerült védelem után a kék-sárgák jobb fedezete kapu felé lő, melyet Domy ismét kornerré véd A 16-ik perczben korner esik a M. T. K javára; ezután a M. A. ...
  21. 2021.09.26, 20:59 - MAC - MTK 1905
    MTK — MAC 2:0

    Második nem kevésbé meglepő vereségét szenvedte e héten e mérkőzéssel a MAC. a Margitszigeti Sporttelepen.
    A nálánál lassúbb MTK.vel szemben a gyors kéksárga csapat annyival inkább számíthatott győze­lemre, mert a saját pályáján játszott, Sípossal pedig ezúttal a legjobb magyar kapusok egyike került kapujába. A még meg nem szokott uj összeállítás s a MTK. jó játéka azonban vereséget hozott, bár a mérkőzés végig érdekes és izgató volt. Igen jól dolgozott Oláh a hátvéd szerepében is, ellenben társa, Veres gyengén játszott s amellett durva volt. Krafl tehetséges középcsatár, erős mérkőzéseken érvényesülni azonban csak ak­kor fog, ha fizikailag is nagyobb erélyt fejt ki. A győztes csa­patban Sebestyén és Domonkos játéka tűnt ki.

    Félidő 1:1.

    A két csapat a következő volt:
    MTK.: Domonkos - Weisz, Révész - Biró, Kürschner, Sár - Sebestyén, Károly, Hoffer, Shyres, Káldor.
    MAC.: Sípos - Veres, Oláh - Bayer, Mészáros K., Meleghy Gy. - Borbás, Vangel, Kraft K....
  22. 2021.09.26, 20:51 - MAC - MTK 1905
    Magyar Testgyakorlók Köre győz 2:1 a Magyar Athletikai Club ellen.
    Margitszigeti pálya

    M. T. K. Deutsch és Nagy nélkül állt ki, M. A. C. csapatában Oláh hátvédet, Sipos kapuvédet és Kraft II. középcsatárt játszott. A kék- fehérek 10 emberrel kezdenek s öt percz után Sebestyén és Károly leadása után Zulu nagy erővel rúgja M. T. K. vezető goalját. Erre M. A. C. kerül offenzivába és a Sár miatt megítélt szabadrúgás kornert eredményez. Az atléták következő támadása Borbás hibás lövésével végződik ; Meleghy shot-ja kornert hoz a sárga-kékeknek, melynek újabb korner az eredménye. M. T. K. lefutása Shires magas rúgásával ér véget. Borbás lerohan, a kapuvonalnál czenterez és Kraft II. a kiegyenlítő goalt rúgja (20 percz). Károly lerohanása kornert juttat M. T. K.-nek, melyet heves küzdelem követ a M. A. C. kapuja előtt. A kék-fehérek támadásait javarészt Károly vezeti, de a csapat mást, mint újabb kornert (36 percz) nem ér el.

    Félidő 1:1.

    A második half time-ban a Testgyakorl...
  23. F. T. C. — Főv. T. C. 3:3.

    Az őszi bajnoki mérkőzések legnagyobb szenzácziója. A Főv. T. C. a jobb csapatok közül egyedül a M. A. C. csapata ellenében tudott valahogy győzni, a M. T. K. 5:0, az Ujp. T. E pedig 7: 1 arányban verte. Ily körülmények mellett semmi esélye sem lehetett a győzelemhez s mégis — a mint a mérkőzés szenzácziós lefolyása is mutatta — csekély híja, hogy le nem verte az idei bajnokságban veretlen Ferenczvárosi T. C.-ot. A szenzácziós eredmény okát kutatva, egy­részt a F. T. C fáradt és rendszertelen já­tékában, másrészt a Főv. T. C. nagy lelke­sedésében és meglepő formajavulásában találjuk. A Főv. T. C. csapata leszokott az egyéni játékról s a match folyamán oly szép összjátékot produkált, hogy a csapat egy­szerre a legjobbak közé emelkedett. A Főv. T. C.-nak eddig az volt a baja, hogy kiváló egyéni játékosai irtóztak az összjátéktól; s ime, az összjáték elsajátitása csodát művelt s a Főv. T.C. oly fölénnyel játszott, hogy a győzelmet is méltán kiérdemelte...
  24. Ferenczvárosi Torna-Club — Fővárosi Torna-Club 3:3 eldöntetlen.
    Erzsébet királyné-uti pálya

    Az a nagyszámú közönség, mely vasárnap délután az Amerikai-uti pá­lyába jött, aligha hitte volna, hogy olyan szenzácziós eredménynyel végződő izgalmas küzdelem fog ott lefolyni. A Fővárosi T. C. két tartalékkal (Bucsek nélkül a goalban és Szednicsek középcsatár nélkül) játszott és erélyes tüzes támadásával zavarba hozta a fehér-zöldeket. A fővárosiak tegnapi játéka határozott klasszisról tesz bizonyságot és nagy dicsérettel szólhatunk a két hátvéd és Roóz remek játékáról.

    A Ferenczvárosi T. C. teljes első csapatával állt ki és bár minden erejét kifejtette, eldöntetlennél jobb ered­ményt nem volt képes elérni, sőt kiegyenlítő goalját is csak az utolsó perczekben rúgta,
    Az első 45 perczben a Fővárosi T. C. volt fölényben. F. T. C. kezd, rövid ideig erősen szorongatja a fővárosiak goalját, majd a középre terelődik át a játék. Braun le­rohan, középre adja a labdát és Kórody a Ferencz...
  25. 2021.09.25, 00:06 - Ferenczvárosi TC - MAC 1905
    FTC — MAC 3:1

    A szezon egyik legelkeseredettebb és legerősebb mérkőzése volt ez a mult vasárnap a Soroksári-uti pá­lyán, nagy közönség előtt. E két leggyorsabb csapatunk küzdelme szépnek ígérkezett; sajnos, élvezését megrontotta az, hogy egy-két játékos — úgy látszik a legutóbbi föltűnően enyhe szövetségi ítéletek hatása alatt — testi erejének túlságos igény­bevételével igyekezett eredményeket elérni. Valóban sajnálatos lenne, hogyha a csapatnak a FTC. kitűnő munkájával megszerzett jő hirnevét egyesek meggon­dolatlan játéka veszélyeztetné. A csapatban egyébként most is a Bródy—Gorszky—Kórody—Braun négyszög volt a támadás gerince. A MAC. fedezetsora ezúttal nem felelt meg a beléje helyezett bizalomnak s játéka a szokottnál gyengébb volt. Ellenben igen jól játszott Borbás, ki e napon valósággal lelke volt a csapatnak. Mellette Vangel, Mészáros Gy. és Veresjátéka érdemel említést.

    A két csapat a kővetkező összeállításban játszott: FTC.-.Fritz—Lissauer, Manglitz—Gorszky, Bró...
  26. 2021.09.24, 23:43 - MUE - 33 FC 1905
    "33" Football-Club — Magyar Uszó-Egyesüíet 2:2 eldöntetlen.
    Soroksári-utczai pálya.

    A két csapat vasárnap dél­előtt játszott, a »33« F. C. több tartalékkal, a M. U. E. Holics kivételével, a ki helyett Kazár játszott, teljes csapattal. A »33«-asok kezdenek, szépen, de eredmény­telenül támadnak, mire a játék változatos jelleget ölt és negyed óra múlva M. U. E. Marosi révén megszerzi a vezető goalt. A játék további folyamán egyik csapat sem jut domináló szerephez, bár a kapuvédeknek mind­két részről ismételten közbe kell lépniök.

    Half time 1 : 0 a M. U. E. javára.

    A második félidő elején is a fehér-feketék támad­nak többet, de egy sikerült támadás Marosi révén meg­hozza az uszóknak a második goalt (25 percz). Innen­től kezdve a »33«-asok a helyzet urai és bár a sárga-fe­hérek a kapuba állnak, a »33« F. C. a 30. és 40-ik perczben Steiner révén két goalt ér el, de a győztes goallal már elkésett.

    Versenybíró Fehéry Ákos (B. T. C.) volt.
    Az Újság, 1905. október ...
  27. 2021.09.24, 23:35 - 33 FC - Fővárosi TC 1905
    FŐV. TC.—33FC. 5 : 0.

    Hatalmas fejlődésének újabb bizonyságát adta a FővTC. ez eredmé­nyével, amit az ellenfél gyengesé­gén kívül első sorban csatárai határozott játékának köszön­het, Bizonyos, hogyha e csapat helyes szellemben nevelkedik tovább, sok vizet fog még zavarni. A két csapat a következő volt: FővTC.: Bogács—Szentey, Herschkovits—Rauch, Nebenzahl, Bucsek—Kaufmann, Roóz, Weisz, Szednicsek, Rusz. 33FC:Lill—Kiss, Rzehák—Nagy, Steiner II., Seress—Fortsinger, Koch N., Hampl, Székány, Cavolják. Az első félidőben (2:0) a FővTC. erős fölényben volt; a másodikban a játék változatosabb vala. Biró: Hajós Alfréd (BTC.) volt.

    Nemzeti Sport 1905 október 15.
  28. 2021.09.24, 23:28 - 33 FC - Fővárosi TC 1905
    Fővárosi T. C. győz 5:0 a »33«-as Football-Club ellen

    (Erzsébet királyné-uti pálya.) A két csapat vasár­nap délelőtt 11 órakor mérkőzött, nagyszámú közönség jelenlétében. »33« F. C., mely négy tartalékkal játszott, most formán kívül van, csupán Kiss Gyula, Koch N., Székácsy és Hampl játéka nyújtott élvezeteset. Lill könnyelműen védett.
    A Fővárosi T. C. lelkes és ügyes játékkal szerezte meg jól megérdemelt győzelmét. A csapat most már szépen összejátszik, s kitűnő erői Weisz, Bucsek és Szentey. A Főv. T. C. ilyen helyes irányban fejlődve, a hátralevő bajnoki mérkőzéseken kemény ellenfél lesz.
    A 33-asok mindjárt a kezdet után támadnak, de a goal eilen intézett rohamuk megtörik a Fóv. T. C. erélyes hátvédeinek védelmén. Változatos támadások után a Főv. T. C. kezd fölénybe kerülni, s csakhamar kornerhez jut (12 percz). Lill néhányszor szépen véd. A 18. perczben ismét kornerhez jut Főv. T. C. ; a játék színhelye folyton változik, de a csatárok támadása min­dig hajótörést szenved a kitü...
  29. 2021.09.24, 23:19 - 33 FC - MTK 1905
    MTK.—33FC. 8:1.

    Úgy látszik bajnokcsapatunk Pozsonyi távoztával nagyot javult gólképesség dolgában. Immár másod­ízben arat igen nagy gólarányu győzelmet. Sajnos ezzel a gólképességgel nem fejlődött együtt az összjátéka, mert e mérkőzésen is tulnyomólag egyéni játékot láttunk, amiben Károly és Hoffer tüntek ki. A védelem igen jó volt A 33FC.- nál néhány szépen kidolgozott támadást láttunk; sajnos azonban a csapatban egységes játékmodor még nem tudott kifejlődni. A kapuban Lilil K. igen megbízhatatlan volt s könnyelműen védett.
    A két csapat következő összeállításban játszott: MTK:Dobó—Nagy, Révész—Deutsch, Kürschner, Sár—Sebestyén, Károly, Hoffer, Weisz, Káldor. 33FC: Lili K.—Lili E., Depold— Zsidó, Kis, Rátonyi—Forstinger Koch, Kampl, Steiner, Singer, 33 Fó. kezdés után rögtön felnyomul s Steiner veszélyes lövése kornert eredményez. Ezután az MTK. veszi át a támadást és hosszú ideig szorongatja a Lill által jól védett kaput, közben kornert ér el, mit azonban szintén nem tud kihaszn...
  30. 2021.09.24, 23:09 - 33 FC - MTK 1905
    Magyar Testgyakorlók Köre győz 8:1 a 33 Football-Club ellen.

    (Millennáris pálya.) A Testgyakorlókból őszi goalképes csapat lett; brilliáns formát mutattak és önzetlen, ügyes összjátékot produkáltak. Shires helyet a második csapatbeli Weisz Béla játszott, a ki jól bevált. A 33 F. C. a mérkőzés folyamán sokszor meglepő vesze­delmesen támadott, a kapuvédeknek mindkét részen erős munkájuk volt, de a 33-asok védelme végül lehe­tetlennek bizonyult a M. T. K. vehemens támadásai ellen.
    Változatos játék után, melynek folyamán Lill és Domonkos többször csudásan ment és »33« F. C. 2., a M. T. K. pedig 1 kornert ér el, a kék-fehérek kereked­nek felül és Sebestyén magas ívben rugott labdáját Zulu befejeli és Udvari a második goalt rúgja. Half time 2: 0 M. T. K. javára.
    A második félidőben Károly szép rúgással a har­madik goalt éri el. Egy Lill által védett labda Udvari lábáról a goalba pattan. Hampl lerohanása védhetetlen lövéssel a »33« F. C. egyetlen goalját eredményezi. Az utolsó négy percz...
  31. 2021.09.24, 23:03 - Fővárosi TC - MAC 1905
    Főv. TC.—MAC. 1:0.

    A múlt hét szenzációs meglepetése volt ez az eredmény a Margitszigeti pályán, amelyre nem számított senki, legkevésbbé maga a győztes csapat. A MAC. két legjobb csa­tára, Borbás és Mészáros ugyanis a legutolsó pillanatban mondta le a játékot, úgy hogy már megfelelő tartalékról gon­doskodni nem lehetett. Ez igen lehangolta a csapatot; hozzá még a fedezetsor is feltűnő gyengén játszott. Midőn aztán a fölényben levő csapat bekapta a gólt, teljesen fejvesztetten játszott tovább s kiegyenlíteni a teljes erejéből védő Főv. TC-al szemben nem tudott. A két csapat a következő volt: Főv. TC. Bogács—Gulyás, Szentey—Bucsek, Rauch, Nebenzahl—Kaufmann, Roóz, Szednicsek, Russ, Weisz. MAC:Oláh—Höfle, Veres—Meleghy, Mészáros K., Bayer—Riedl, VangeL Kodó, Fitt, Medgyessy. Félidő 1:0. Bíró Pich Bál (BAK.) volt.

    Nemzeti Sport 1905 október 1.
  32. 2021.09.24, 22:57 - Fővárosi TC - MAC 1905
    Főv. T. C.—M. A. C. 1 : 0.

    Főv. T. C. kezd és a M. A. C. a kedvező széljárást kihasználva azonnal támad. A játék azonban hosszú ideig középen folyik és az össze-vissza vagdalkozásnak a labda adja meg az árát, mely szétpattanva, haszna­vehetetlenné válik. A M. A. C. 13 percz után kornert rug, mely végzetesnek látszott Szintúgy az athlétáknak megítélt hands in goal, melyet Riedl a kapu bal sarkába agyonplaciroz. A Főv. T. C. messzire előrerugott labdáival nem ér czélt, de Oláh kirohanása majd hogy goalt eredményezett. A Fővárosiak támadá­sának korner az eredménye, majd ismét a M. A. C. jut offenzivába, de csak kornert ér el. Főv. T. C. újbóli lerohanásakor Róz balra Weiszhoz adja a labdát, az a jobbszélsőnek és a zavarba hozott M.A.C. védelem már nem akadályozhatja meg, hogy Kaufmann lövése az athléták hálójába ne kerüljön. Róz ügyes rúgása a kapu mellett sivít el. Halftime 1:0 a Főv. T. C. javára.
    A második félidő elején a Főv. T. C. ügyesen ki­használja a kedvezőbb oldalt, de azutá...
  33. 2021.09.24, 22:52 - Fővárosi TC - MAC 1905
    Fővárosi T. C. győz 1:0 a Magyar Athletikai Club ellen.

    (Margitszigeti pálya.) Váratlan és súlyos vereség érte vasárnap a M. A. C.-t, mely Borbás helyett Kodót volt kénytelen beállitani. A csapat hihetetlenül rossz formát mutatott, különösen a fedezetsor, mely teljesen felmondta a szolgálatot. A csatársort is annyira depri­málta az első goal, hogy fejetlenül, rendszertelenül ját­szott és ezúttal teljesen goalképtelennek bizonyult.
    A Fővárosi T. C. egyénenkint jó képességű játé­kosokból áll, de a csapatban nincsen rendszer. Két hát­védjük igen jó, fedezeteik a csatársornak sokszor jó szolgálatot tesznek; a csatárok gyorsak, rendkívül lel­kesen és agilisán játszanak és ha megértenék egymást, nyilván szebb eredményeket érne el a Főv. T. C.
    A fővárosiak kezdenek, szél ellen, kilencz ember­rel, de az első negyedórában a hiányzó két ember is beáll. A játék középen folyik, lanyhán indul meg és nagyobb érdeklődést csak az kelt, mikor a labda nagy robajjal elpattan. Az atléták kornere vesz...
  34. 2021.09.24, 22:46 - Ferenczvárosi TC - Postás 1905
    Ferenczvárosi Torna Club 1:1 Postások

    .A labda­rúgás iránt érdeklődők nagy táborának elméjébe már jó hosszú idő óta úgyszólván beleékelődött — nem feszegetjük, hogy önkéntelenül-e vagy mesterséges injekcziótól előidézve — az a vélemény, hogy az idén a bajnokság sorsa a tavaszi forduló két első helye­zettje, a Ferenczváros és Postások között fog eldőlni. E két csapat tegnapi mérkőzését látva, csak arra a következtetésre juthatunk, hogy ha a Ferenczvárosiak megverik a Testgyakoríókat, hát ők lesznek a bajno­kok, mert annak daczára, hogy tegnap eldöntetlenül mérkőztek a Postásokkal, mégis az egész játékidő alatt nagy fölényben játszottak a Ferenczvárosiak. Kü­lönben a Postások nagyobb arányú vereségét csakis a Postások szerencséjének és főképpen a kapus, Bádo- nyi, bámulatos védelmének köszönhetik. Bizony oly szép kapuvédelmet, mint amit tegnap Bádonyi teljesí­tett, magyar kapustól még alig láttunk. A F. T. C. csatársora minden tekintetben kiválóan játszott, gyor­san, nagy erélylyel és...
  35. 2021.09.24, 22:40 - Ferenczvárosi TC - Postás 1905
    FTC.—-Postás 1 : 1

    Igen nagy érdeklődés mellett folyt le ez a mérkőzés a soroksári-uti pályán,
    hiszen eredménye a bajnokság vég­eredményére is jelentős lehetett. A FTC. ezúttal ismét Braun­nal és Kovácscsal jelent meg; mindkettő a régi jó is volt, sőt Braun lövőképesége határozottan fejlődött. A csapatban egyébként legnagyobb figyelmet Kórody és Pákay játéka kel­tett. E két fiatal erő valóban értékes tagja lett csapatának. Kórody technikára és bátorságra nézve tán jobb, de Pákay viszont lelkes agilitásával igazán lendületet vitt a csatár­sorba. A fedezetsorban Brody—Gorszky a szokott jók vol­tak, ellenben Takács igen kíméletlenül játszott. A hátvédek gyengék voltak. A csapat egyébként méltán megérdemelte volna a győzelmet, s ha a balszerencse nem üldözi (hét lövés pattant le a kapufáról) más is lett volna az eredmény. A Pos­tásoknál a vedelem dolgozott igen jól; különösen —'Bádonyi munkája volt bámulatos. A fedezetsor rossz formában volt. A csatársor kezdetben szépet, később alig ...
  36. 2021.09.24, 22:15 - 33 FC - MAC 1905
    MAC.—33FC. 2 : 0.

    A 33FC-ról keringett kedvezőtlen hírek után általános érdeklődés nyilvánult a Margitszigeti Sport­telepen lejátszott e mérkőzés iránt. A MAC. ezúttal az előző napon pihentett játékosait is beállította csapatába, amely igy teljes volt. Sajnos, maga a mérkőzés nem elégítette ki a hozzáfűzött várakozást, mert a MAC. oly nagy fölényben volt ellenfeleivel szemben, hogy a játék egészen egyoldalúvá lett. Bizonyos azonban az, hogy a 33FC. védelme most kitűnő formában van, különösen Lili E., ki jelenleg a leggyorsabb hátvédünk. Kíméletlenül játszott Rzehák.
    A két csapat a következő összeállításban játszott: MAC.: Oláh—Höfle, Veres—Meleghy, Mészáros K., Bayer — Medgyessy, Fitt, Mészáros Gy., Vangel, Borbás. 33FC.: Lili K.—Lili E., De­pold—Zsidó, Kis, Rhezák—Várady, Koch N., Steiner, Székány, Eichinger.
    A mérkőzés maga meglehetősen egyhangú. Szél ellen is rögtön a MAC. támad s alig pár percnyi játék után Meleghy egy pompás hosszú lövéssel megszerzi a vezető gólt, amelyet ...
  37. 2021.09.24, 22:10 - 33 FC - MAC 1905
    Magyar AthleíikaiClub győz 2:0 a »33« Football- Club ellen.

    (Margitszigeti pálya.) A M. A. C. daczára annak, hogy az előző napi nemzetközi mérkőzést még a lábaiban érezhette, frissen és jól játszott; a 33. F. C. védelme derekasan megállta helyét, de a csatársor gyenge volt. A 33 F. C. az első félidőben a széllel kedvező oldalon játszik; annak daczára M. A. C. támad, szabadrúgáshoz jut, melyből Meleghy a vezetö goalt rúgja (5 percz). Öt perczczel későbben Vangel ügyes start-tal kettőre szaporítja az atléták goaljainak számát. Váltakozó játék után 2:0 eredménynyel a M. A. C. javára véget ér a félidő. A második félidőben majdnem mindvégig a sárga-kékek vannak fölényben, de a >33« F. C. önfeláldozó védelme ellenfelének minden to ábbi eredményét meghiúsítja. Biró Pick Pál (B. A. K.)

    Az Újság 1905 szeptember 18.
  38. 2021.09.24, 22:05 - MUE - Postás 1905
    Postás—MUE. 5.: 0.

    Mint előre látható volt, könnyű és fölényes győzelmet arattak a Pos­tások a MUE. folytonosan változó csapatán a soroksári-uti pályán s csak a csatársortól függött, hogy még több gólt nem rúgott, mert ellenfele később már kedv nélkül és rosszul védett. Feltűnt különösen Holics rossz játéka, mig vele szemben Lieblich, a Postások uj középcsatára jó erőnek bizonyult. A két csapat a következő volt: Postás: Bádonyi—Bienenstock, Fekete—Virág, Koltai, Túri —Balló, Buda, Lieblich, Kertay, Holub. MIJE: Holics— Keresztes, Rákóczy—Peitsik, Péczely, Lengyel—Bittner, Kazár, Marosi, Munk, Horváth. Félidő 2 :0. A mérkőzés érdektelen volt; folyton a Postások támadtak. Biró: Szüsz Hugó (33FC.)

    Nemzeti Sport 1905 szeptember 24.
  39. 2021.09.24, 22:01 - MUE - Postás 1905
    Postás Tisztviselők S. E. győz 5:0 a Magyar Uszó-E. ellen.

    (Soroksári-utczai pálya.) A postások mindvégig óriási fölényben voltak s a Magyar Uszó-E., miután ellenfele két goalt rúgott, már nem is vette komo­lyan a játékot. Feltűnően gyengén védett Holics, a M. U. E. kapusa, mig a Postások uj középcsatára: Ligeti jól bevált. Half time 2:0 volt, a Postások a 23. és 80-ik perczben rúgtak goalt, mig a második félidő 1., 13. és 15. perczében ötre szaporították azok­nak számát. A goalokat Kertay (hármat), Buda és Ligeti rúgta. M. U. E. a játék folyamán egy- és a P. T. S. E. hét kornert rúgott. Biró Szász Hugó (--33c E. C.) volt.

    Az Újság 1905 szeptember 18.
  40. 2021.09.24, 21:59 - Fővárosi TC - MTK 1905
    M. T. K. —Főv. T. C. 5:0.

    A mérkőzésen a M. T. K. állandóan fölényben volt. Az első félidőben a Főv. T. C. kedvező széllel játszik, de előnyét nem tudja kihasználni, bár a 17-ik perczig szívósan ellentáll és kapusuk ügyesen kivéd mindent, mig a jelzett időben Károly és Sebestyén szép összjátéka, Károly lövésével meghozza M. T. K. első goal­ját. A kék-fehérek tovább támadnak és a 32-ik perczben, majd rövid idő múltán Károly ismét egy goalt szerez csapatának. Ezután a Főv. T. C. is felnyomul, de a M. T. K. védelmén megtörik kísérlete vagy lövésük messzire a kaputól megy ki a határvonalon, mindössze egy kornert tud elérni Félidő 3 : 0.
    A második félidőben mindjárt a kezdés után kornerhez jut a M. T. K. amit Hoffer révén goallá értékesítenek. Ekkor történt a fentemlitett inczidens, mely Schön­feld és Shyres kiállítását vonta maga után. A Magyar Testgy. Köre csapatát láthatólag lehangolta e sajnálatos esemény és ettől kezdve lanyhánban játszik. Fölényben van tovább is, de támadásai már ...
  41. 2021.09.24, 21:43 - Fővárosi TC - MTK 1905
    MTK.—Főv TC. 5:0.

    Meglepetésszerűen könnyű és fölényes győzelmet aratott bajnokcsapatunk a mindig veszélyessé vál­ható Főv. TC. ellen, ,a Lágymányoson lévő sporttelepen. A Főv. TC. ezúttal teljes első csapatával állt ki s hogy azt a csapatot ilyen nagy gólaránynyal le tudta győzni a MTK. (tavaszszal 1 : 0 volt az eredmény), az azt mutatja, hogy a csapat formája javult. A MTK. teljes fölénye mellett kü­lönben egyhangú mérkőzést egy botrányos eset zavarta meg. Schönfeld, a Főv. TC. szélső csatára, egy a durva játékáért már büntetett játékos, oly durván inzultálta Shirest, a MTK. angol játékosát, hogy a különben nyugodt, komoly és mindig fair angol magáról megfeledkezve, sajátkezüleg vett magának elégtételt. Az ügy már a szövetség előtt fekszik. A két csapat a következő volt: MTK: Domonkos—Révész, Nagy—Kürschner, Sár, Deutsch—Káldor, Shyres, Hoffer, Károly, Sebestyén. Főv. TC: Bogács—Szentey, Gulyás—• Russ, Bucser, Rauch—Schőnfeld, Kaufmann, Roóz, Szednicsek, Weisz. Félidő 3:0. Biró ...
  42. 2021.09.24, 21:32 - Fővárosi TC - MTK 1905
    Magyar Testgyakorlók Köre győz 5:0 a Fő­városi T. C. ellen.

    (Lágymányosi pálya.) M. T. K. végig óriási fölénynyel játszott, mig a Főv. T. C. tendencziózusan emberre ment és botrányos viselkedése a. Labdarugó- Szövetség erélyes beavatkozását teszi szükségessé, így Schönfeld Shires-t, mikor utóbbinál labda sem volt, brutálisan gyomron rúgta, mire Shires tettleg inzultálta Schönfeldet. A biró mindkét játékost szükségesnek találta kiállítani. M. T. K. az első félidőben Károly révén három goalt ér el. Szünet után Károly li-es büntető rúgással a negyedik goalt rúgja, mig Udvari révén ötödször jut a labda a Fővárosiak hálójába. Biró Schubert Ernő (M, U. E.) volt.

    Az Újság 1905 szeptember 18.
  43. 2021.09.24, 21:22 - MTK - MAC 1905
    MAC.—MTK. 1 : 0.

    A befejező bajnoki mérkőzések egyik legérdekesebbje folyt le az Erzsébet királyné-uti pályán mult vasárnap. A csatársorának rendkívüli gyorsasága a MAC.-ot min­dig az MTK. egyik legkeményebb ellenfelévé avatta, de a vasárnap lefolyt küzdelem szépség és erő dolgában messze felülmúlt minden várakozást. A MAC. lelkesenés odaadással, tűzzel és kitartással játszott. Komplettvédelme gyönyörűen megfelelt feladatának, mert ez volt az MTK. idei első bajnoki mérkőzése, melyen ellenfelének nem tudott gólt adni. Veres II. és Höfle formájuk tető­pontján állanak és Bayer ismét szép játékot produkált, Mészáros I.a áték utolsó 10 percében, midőn az MTK.fölénybe került, eddig még nem látott önfeláldozó játék­kal szerelte le az MTK. minden támadását. Borbás hiá­nyát a csatársor alig érezte meg Schöffer lelkes játéka folytán. Az MTK. valamivel jobban játszott, mint a WAC. ellen és különösen a bekapott gól után nagy erővel játszott. Csatársorukban különösen Shires vált ki, aki meglep...
  44. 2021.09.24, 21:05 - MTK - MAC 1905
    Magyar Athletikai Club győz 1:0 a Magyar Testgyakorlók Köre ellen.

    A két csapat óriási közönség jelenlétében az Erzsébet királyné-uti pályán mérkőzött. M. T. K. csapatából Révész, M. A. C.-óból Borbás hiányzott. Az első félidőben a Testgyakorlók voltak fölényben, de a rossz kondiczióban lévő csatársor kedvező helyzetét nem volt képes kihasználni. Half time 0 : 0. A második félidőben az atléták voltak állandóan offenziváhan s bárM.T. K. jól védekezett, Medgyessy oldalról rúgott éles goalját nem védhették ki. Biró Szász Hugó (»33« F. C.) volt. A M. A. C. fedezetsora meglepő jól játszott.

    Az Újság 1905 május 29.
  45. 2021.09.24, 20:18 - MAFC - Ferenczvárosi TC 1905
    A technikusok sorozatos vereségeinek szomoru negismétlődése folyt le a népszigeti pályán, két mérkőzésből 29 goalt kaptak és egyet adtak. Érthetetlen, hogy egy hatalmas főisko­lán ne legyen legalább 11 közepes játékos. Mindkét csapat 9 emberrel állt ki és igy játszó dolga volt a Ferenczvárosi T. C. komplett legénységeinek, melyek tetszés szerint győz­tek, úgyszólván tiz csatárral játszva.
    A M. A. F. C. első csapatában csak Aschner és Major játszottak első osztályú nívón, mig a második csapat tisztán kezdő játékosok­ból áll.
    F. T. C—M. A. F. C. 14 : 0.
    Vagy tizenöt perczig nincs eredmény, sőt Szántó kis híja goalt lő a zöld-fehérek kapujába. Csakkamar egy­hangú lesz a játék és Ferenczváros beszögezve ellen­felét, első félidőben 5, a második félidőben 9 goalt lő, legnagyobbrészt Pokorny és Takács révén. A bírói tisztét Gabrovitz (Postás) lanyhán és kedvtelenül töltötte be, többek közt két of-side goalt megítélt.

    Sport-Világ 1905 május 28.
  46. 2021.09.24, 20:08 - MAFC - Ferenczvárosi TC 1905
    FTC —MAFC. 14 : O.

    Ezzel a szenzációs eredménynyel végződött a múlt vasárnap egyetlen baj­noki mérkőzése az ujpesti népszigetipályán. A nagy gólarányt az magyarázza, hogy a MAFC.végig 9 emberrel, köztük 5 tartalékkal játszott. De bi­zonyítja ez azt is, hogy a főiskolai csapatok a mostani rendszer mellett a bajnoki mérkőzéseket rendben le nem játszhatják, különösen a technikusok, kiknek tanul­mányi szempontból május hóban játszaniok már alig lehet. Biró: Gabrovitz Emil (Postás) volt.

    Nemzeti Sport 1905 május 28.
  47. 2021.09.23, 23:32 - Postás - MAC 1905
    Postás—MAC. 4:3.

    A bajnoki mérkőzések egyik legizgatottabbika volt e két egyesület mérkőzése a mult vasárnap a millennárispályán. Mindjárt szembetűnik a mindkét részről esett gólok nagy száma, amely azt bizonyítja, hogy mindkét csapat csatársora derekas munkát végzett. A két csapat teljesen egyenrangu volt és a gólok számában mutatkozó differencia tisztán onnan van, hogy Bayer a MAC. véde­lem egyik főerősége helyett Vince gyengén játszott bal­fedezetet. A MAC. csatársora ezúttal kitünően működött Borbás is hatalmas munkát végzett; kár, hogy össze­kötője nem játszott eléggé rája. A Postás védelem mostis kitűnő volt, mig a csatársorban Kertay vált ki, 3 gólt lővén egymaga. Kolhanek mint középcsatár gyengébb volt.
    A két csapat a következő összeállításban játszott:
    Postás: Giba—Bienenstock, Fekete—Virág, Bodor, Turi Kolhanek, Buda, Bodor, Kertay, Holub.
    MAC: Oláh—Höfle, Veress—Meleghy, Vince, Mészáros K. —Medgyessy, Fitt, Mészáros Gy., Riedl, Borbás.
    A játék lassan és nehézkesen in...
  48. 2021.09.23, 23:12 - Postás - MAC 1905
    Postás T. S. E, győz 4:3 a Magyar Athletikai Club ellen

    A Postás Tisztviselők S. E. és a Magyar Athle­tikai Club vasárnap délután 5 órakor a csömöri-uti pályán tartotta bajnoki mérkőzését, mely rendkívülheves küzdelem után a Postások győzelmével végző­dött. A M. A. C. csapatában Bayer hiányzott, kinek^helyén Vincze játszott. Az atléták csatársora ezúttal nagyon dicséretesen állta meg helyét, úgy hogy a sárga-kékek half timekor még 2 : 1 arányban vezet­tek. A Postások a második félidőben fokozva az iramot, végül berúgták a győztes goalt. Biró Szász Hugó (33 F. C.) volt.

    Az Újság 1905 május 8-
  49. 2021.09.23, 22:57 - Postás - UTE 1905
    Postás—Ujpesti Torna-Klub 2:0.

    A margitszigeti pályán mérkőzött a két csapat az elsőosztályu bajnokságért. Az U. T. K. teljes csa­patát állította a küzdelembe, míg a Postások Gibát és Kolhaneket voltak kénytelenek nélkülözni. A Pos­tások ez alkalommal megmutatták, hogy simán is tudnak játszani és főleg ennek köszönhették csonka csapatuk dacára győzelmüket. Az Ujpestiek kissé kedvetlenül játszottak, a balszélső csatár szép be­adásait a középcsatárok nem tudták kellőképpen érvényesíteni, a védelem gyönge, az ellenfél játé­kosait szabadon engedik játszani. A mérkőzést csekélyszámu közönség nézte végig, melynek játékle­folyása körülbelül ez volt: Az Ujpestiek kezdik a játékot, de kénytelenek a támadást a Postásoknak átengedni. A harmincadik percben sikerül Buda ré­vén a Postásoknak az első goalhoz jutni. Fölállás után az Ujpestiek támadnak, de támadásuk meddő maradt. A második félidőben ismét a Postások van­nak fölényben és a játék befejezése előtt Buda véd­hetetlen lövéssel megszerzi ...
  50. 2021.09.23, 22:38 - MUE - Ferenczvárosi TC 1905
    A Ferencvárosi T. K.—Magyar U. E. 5:2.

    Csekély számú nézőközönség előtt folyt le ez a mérkőzés. Első félidőben a F. T. K. ugyan fö­lényben volt, de a M. U. E. csatárai közvetlen a kezdés után egy sikerült lerohanás alkalmával goalt rúgnak. Ezután Takács a F. T. K. balszélső csatára fut le, de a M. U. E. hátvédje elbuktatja; a bíró 11 méteres büntetőrugást ad, mely goalt eredményez. Az első goalt két perccel később egy másik követ A második félidő elején a M. U. E. támad, s a 20. percben az eredményt kiegyenlíti. Erre a F. T. K. hevesen játszik, 10 perc alatt 3 goalt sikerült el­érnie. Végeredmény 5:2 a F. T. K. javára. Meg­előzőleg mindkét egyesület második csapata mérkő­zött a szövetségi díjért. Eredmény 9:1 a F. T. K. javára. Biró mindkét mérkőzésnél Pösztinger Nán­dor (0. T. E.) volt.

    Pesti Napló 1905 május 8.
  51. 2021.09.23, 22:26 - MAC - MAFC 1905
    A margitszigeti sport­telepen ma a Magyar Atlétikai Klub és a Műegye­temi Football Klub I. csapatai mérkőztek az I osz­tályú bajnokságért. A műegyetemiek nagyon fogya­tékos csapattal állottak ki, melylyel szemben az athlétáknak könnyűi dolga lett volna, ha komolyabban veszik fel a küzdelmet. A M. A. K. csapata azonban kedvetlenül, bántó indolenciával játszott s ennek tu­lajdonítható, hogy csak két goallal tudta az abszolút gyönge M. A. F. K.-ot megverni. A két goalból egyet a műegyetemiek rovására kell írnunk, mert a külön­ben kitünően védő kapuvéd — Aschner — a labdát úgy védte ki, hogy az egyik M. A. K. csatár mellé­nek vágta, honnan a labda a goalba perdült. Félidő állása: 1 : 0. Biró : Simon L. (Tisztviselők Sp. E.) volt. A mérkőzést nagyon gyér számú közönség nézte végig.

    Pesti Napló 1905 május 5.
  52. 2021.09.23, 21:58 - MAC - MAFC 1905
    Magyar Athletikai Cl. győz 2: 0 a Műegyetemi A. és F. C. ellen.

    A Magyar Athletikai Club és a MűegyetemiAthletikai és Football-Club ma délután 1/2 6 órakor tartotta bajnoki mérkőzését a margitszigeti pályán,csekély számú sportközönség jelenlétében. A mérkő­zés érdektelen és egyhangú volt. A M. A. C. mind­végig nagy fölényben volt, ugyannyira, hogy a mű­egyetemiek alig jutottak túl a félvonalon s a sárga-kékek két goalnál nagyobb arányban mégsem tudtak győzni. Az atléták csapata ezúttal nem volt formá­ban. Beyer hiányát is megérezték; Oláh kapuvéd,mint középfedezet elég agilisén és hidegvérrel ját­szott. Veress nagyon keveset tud, szintúgy Mészáros II. középcsatár. Borbás czinikusan, kedvetlenül ját­szik, csak ha éppen nagyon kedvezően kapja a labdát,próbál vele szerencsét. Jól játszott Höfle, Meleghy és Fitt.
    A műegyetemiek a következő csapattal álltak ki:
    Aschner — Major, Ságodi — Dybas, Székely,Hevesi — Szántó, Kerékgyártó, Pohl, Mátrai,Niessner.
    Javarészt uj játékosok, a kik m...
  53. 2021.09.23, 21:27 - MTK - MUE 1905
    Magyar Testgyakorlók Köre győz 7:0 a Magyar Uszó-Egyesület ellen.

    A csömöri-uti pályának tényleg pompásan hasz­nált a tavalyi feltöltés; bebizonyult ez ma, mikor a két napi nagy esőzés daczára a pálya jó állapot­ban volt. Kissé csúszós, de viztócsáknak és sár­rétegeknek semmi nyoma.
    A mai bajnoki mérkőzés, a mi a goalaránvt illeti, meglepetéssel végződött. A ferenezvárosiak múlt vasárnapi 5 : 2 goalarányu győzelme után az Uszók ellen, a Testgyakorlók 7 : 0 arányú győzelmét a sárga-fehérek ellen nem lehetett volna feltételezni. Ha a kék-fehérek mégis olyan nagyarányú1 győzel­met arattak, első sorban a csatársor jó helyezkedésé­nek, a goal előtti öntudatos játéknak, a sikerült át­töréseknek és a két szélső fedezet kitűnő támogatá­sának köszönhetik. A hátvédeken az ellenfélnek majd minden támadása megtört és a kapuvéd külö­nösen remek helyezkedésével tett ártalmatlanná né­hány jól irányított lövést.
    Az Uszók talán kisebb goalaránynyal szenved­nek vereséget, ha goaljukban Holics állt ...
  54. 2021.09.23, 20:01 - 33 FC - MUE 1905
    33. F. C. — M. U. E. 3:2.


    A 33 F. C. játszik szél ellen, de azonnal offenzivába jut s Székány ügyes labdaleadását Kiss goallá értékesíti. Majd változatosan mindkét kapu előtt folyik a játék s M. U. E.-nak 25 percz után sikerül kiegyenlítenie. A játék további folyamán a 33-asok vannak fölényben s ennek eredménye a Kiss Gyula által rúgott második goal (35 perez). Halftime 2; 1 a 33 F. C. javára.
    Szünet után a 33-asok ismét erősen támadnak, de a csatársornak a goallövésekkel nincsen szerencséje. M.U. E. következő offenzivája folyamán szigorított szabadrúgás­hoz jut, mely a sárga-fekete-fehérek kiegyenlítő goalját eredményezi Újra a fekete-fehérek kerülnek fölénybe, s a 40-ik perczben szép összjáték után Székány révén a győztes goalt érik el. Fehéri Ákos (B. T. C.) jó biró volt.

    Sport-Világ 1905 április 30.
  55. 2021.09.23, 19:52 - 33 FC - MUE 1905
    33. Football-Club győz 3:2 a Magyar Uszó- Egyesület ellen.

    A két csapat vasárnap délelőtt 10 órakor tar­totta bajnoki mérkőzését a lágymányosi pályán, kis közönség előtt. A M. U. E. javarészt tartalékokkal játszva, elég jól megállta helyét. Holics, a kitűnő kapuvéd, középcsatárt játszott, de nem vált be, mig Kazár a goalban nagyon ügyesnek bizonyult. A 33 Football-Club csapatában Kiss Gyula a közép­csatár helyén nagyszerűen bevált és szépen játszott Koch Nándor és Biró Zoltán.
    A 33 F. C. játszik szél ellen, de azonnal offenzivába jut s Székány ügyes labdaleadását Kiss goallá értékesíti (15 percz). Majd változatosan mindkét kapu előtt folyik a játék s M. U. E.-nak 25 percz után sikerül kiegyenlítenie. A játék további folyamán a 33-asok vannak fölényben s ennek eredménye a Kiss Gyula által rúgott második goal (35 percz). Half time 2:1 a 33 F. C. javára.
    Szünet után a 33-asok ismét erősen támadnak, de_ a csatársornak a goallövésekkel nincsen szeren­cséje. M. U. E. következő offenzivá...
  56. 2021.09.22, 22:03 - Fővárosi TC - 33 FC 1905
    Főv. T. C.—»33« F. C. 0 : 0.

    Főv. T. C. kezd és azonnal támad. Az első perczekben állandóan a 33-asok kapuja előtt folyik a játék, de az ügyes védekezés folytán csakhamar a középre tere­lődik a küzdelem. Roóz ügyes czenterezését, Szednicsek a kapu mellé rúgja. A fővárosiak határozottan fölénybe kerülnek s a fehér-feketéket teljesen visszaszorítják. A támadások azonban nem járnak eredménynyel, sőt a Fővárosi Torna-Club 23 percz után a „33“ F. C. egy lövését kénytelen menteni. A Fővárosiak a 26. perczben eredménytelen kornert rúgnak. A játék a félidő közepén kissé élénkül, a „33“-asok is belemelegednek a küzde­lembe ; támadásukkal azonban komoly veszedelembe sohasem sodorták a Főv. T. C. kaput. A Főv. T. C. 38 percz után ismét kornert rúg. Az utolsó perczekben erős ostrom folyik a fehér-feketék goalja előtt, de Szed­nicsek nehány jól irányított goalrugását Lill sikeresen védi. Half time 0 : 0.
    Szünet után sem változik a helyzet képe, a Főv. T. C. kerül offenízvába és a „33“ F. C. nag...
  57. 2021.09.22, 21:59 - Fővárosi TC - 33 FC 1905
    Fővárosi Torna-Club—33. Footbal-Club 0:0 eldöntetlen.

    (Csömöri-uti pálya.) A két csapat közepes számú közönség jelenlétében, vasárnap délelőtt mérkőzött. A nyújtott sport nem volt valami él­vezetes, a mi talán abban leli magyarázatát, hogy egyik fél sem állíthatta ki teljes csapatát. 33. F. C. Kiss, Hampl, Rzehák, Bosnyákovits és Martin helyén tartalékokat kénytelen kiállítani, míg Főv. volt T. C. Schönfeld, Kaufmann és Rauch nélkül játszott.
    A mérkőzés eldöntetlen eredménye meglepő, mert a matchben javarészt a Fővárosiak voltak fölényben és az első félidőben úgy látszott, mintha a győzelmet könnyen kivívhatnák. Csatársoruk azonban a goal előtt fölöslegesen sokat dribliz és bár igen sokszor kritikus helyzeteket teremtettek az ellenfél goalja előtt, Lill Károly nagyszerű védelme és a «33«-asok önfeláldozó védekezése a vereséget sikeresen megakadályozta. A Föv. T. C. csapatában jól játszott Szednicsek, Roóz, Weisz, Héra és kitűnő volt a két hátvéd. A 33 F. C.-nál Koch Nándor játéka m...
  58. 2021.09.22, 21:46 - MAC - MUE 1905
    A Magyar Athletikai Club 4: 0 győz a Magyar Uszó-Egyesület ellen.

    A Margitszigeten mérkőzött a két egye­sület az első osztályú bajnokságért, és amint előre volt várható, a M. A. C. nagy fölénynyel győzött, ugy annyira, hogy védelmének alig volt munkája és hogy a M. U. E. nem szenvedett még nagyobb vereséget, azt tisztán kitünően védő kapusuknak Holicsnak köszön­hetik. Kezdettől fogva a M. A. C. dominálja a poron­dot, és csak nagynéha tudták az Uszók megközelí­teni ellenfelük kapuját. A M. A. C. gyors csatársorá­ban legjobban érvényesült Medgyessy és Riedl,mig Borbáds nagyon színtelenül játszott. Jól védett Bayer.Félidő: 1:0 végződött. A mérkőzést Herezeg Ede (Soproni T. C.) vezette közepesszámu közönség előtt.

    Magyarország 1905 április 18.
  59. 2021.09.22, 21:43 - MAC - MUE 1905
    M. A C. I.—M. U. E. I. 4 : 0.

    A nedves talaj kezdetben nehezíti az összjátékot, de a kék-sárgák gyorsan akklimatízálódnak s Medgyessy pontos beadását Fitt a kapu elé továbbítva Mészáros I. védhetetlen goalt lő. M. U. E. gyors lefutásai Höfle jó helyezkedésén törnek meg s Péczely buzgalma sem tudja őket a M. A. C. kapura veszélyessé tenni. A M. A. C. csatársor szép összjátéka Borbás indolenciája folytán eredményt nem ér ei.
    A második félidőben erősebbé válik az athléták fölénye. Borbás kezdi méltányolni Rák szép játékét s jól kiadott labdáit s a csatársor állandó ostroma Mészáros I., Rák s egy Fitt által lőtt büntetőrugás révén 3 goalt ered­ményez Herczog E. (Soproni F.C.) pártatlan és erélyes biró volt.

    Sport-Világ 1905 áprili 23.
  60. 2021.09.22, 21:38 - MAC - MUE 1905
    Magyar Athletikai Club győz 4:0 a Magyar Uszó-Egyesület ellen.

    (Margitszigeti pálya.) A Magyar Athletikai Club mindvégig nagy fölénynyel játszva, igen könnyen nyerte meg vasárnapi bajnoki mérkőzését a Magyar Uszó-Egyesület ellen, mely Csüdör, Krappán és Horváth helyett tartalékokat volt kényte­len beállítani. A M. A. C. nagyon frissen, lelke­sen, jó kondiczióban játszott, csupán Borbás já­téka nem elégített ki.
    M. A. C. azonnal támad s offenzivája már három percz után eredménynyel jár. Medgyessy lefut, középre adja a labdát s Mészáros II. védhetetlen czenterét Holics nem védheti. Azután M. U. E. veszi át a támadást s Bittner lövése a goal fölé jut. Majd ismét a sárga-kékek vannak fölényben s » félidő végéig 2 kornert rúgnak. Half time 1 : 0 a M. A. C. javára.
    A második félidőben az atléták mindvégig ofíenzivában vannak és csak Holics klasszikus védelmén múlik, hogy a M. U. E. súlyosabb vere­séget nem szenved. A második goalt Riedl lövi, a ki szabadon állva, védhetetlenül juttatja ...
  61. 2021.09.22, 21:27 - Postás - MTK 1905
    M. T. K.-Postások 1 : 1.

    A játékot a Postások erős támadással kezdik, melyet M. T. K. viszonoz s Sebestyén centerezése a kapu mellé gurul. Postások újból támadnak s Holub lövése a hálóra esik. M. T. K. szép összjátékkal támad, de Károlyt elgán­csolják, az ebből származó szabadrúgást ugyan ő a goal fölé fejeli. Ezután Postások erős tempót diktálnak s kézzel leütés miatt szabadrúgáshoz jutnak, amit Kol­hanek kapu fölé juttat. M T. K. támadását Giba kifutás­sal védi. M. T. K szabadrúgását Károly fejeli, Giba védi M. T. K. Kolhanek és Kertay gáncsolása miatt szabad­rúgáshoz jut. mit azonban kihasználni nem tud. M. T. K. szép összjátékkal újra támad, Schwarz és Bienenstock mindent mentenek. Postások erélyesen támadnak, Bodor lövését Révész menti. Zulu támad, Bienenstock kornerre véd, az elfogott labdával Buda 3/4 pályán szép cselezé­sekkel lefut s a 37. perczben védhetetlen goalt lő. Fel­állás után M. T. K támad s két kornert ér el Postások Balló és Buda révén támadnak, Kertay és Nagy a ...
  62. 2021.09.22, 18:08 - Ordódy Béla
    Ordódy Béla a B. T. C -nak volt kitűnő középfedezete, miután a B. E. A. C. csa­patában 2 éven át igazi képességeit nem tudta érvényesíteni, ujból egyletet cserélt s a Ferenczvárosi T. C. csapatában próbál­kozik régi szerepében.

    Sport-Világ 1905 április 16.
  63. 2021.09.22, 17:56 - Postás - MTK 1905
    Magyar Testgyakorlók K. — Postás Tisztviselők S. E. 1 : 1 eldöntetlen.

    Ha a magyar labgarugó-sport valamikor veszí­teni fog népszerűségéből, ennek oka a Postások csa­pata lesz. Hasonló durva, erőszakos, mélyen meg­botránkoztató játékra még nem sülyedt magyar csapat, mint ma a Postások, miután a kiegyenlítő goalt bekapták. Kolhanek, a Postások középfedezete, a ki csak a múlt héten tréningmérkőzés alkalmával Oláh, a M. A. C. ügyes kapuvédjének orrát súlyosan megrugta, ma tovább ment és czélzatosan az ellenfél játékosainak testi épsége ellen támadt. A csömöri-uti pályán jelen volt nagyszámú közönség hangos megbotránkozásának többször kifejezést adott, de Kolhanek ezzel mitsem törődött. Kolhanek példája saját csapatában ragadós lett és igy megtörtént, hogy Virág az ellenfél egyik csatárát egy ízben szelíden fojtogatta, Túri pedig half-sorának taktiká­ját követve, nagy »kézi* ügyességet tanúsított, holott a lábával kellett volna játszania.
    A fentiek felsorolása után önkéntelenül az a ké...
  64. 2021.09.22, 17:39 - Postás - MTK 1905
    Magyar Testgyakor­lók Köre—Postások 1:1.

    A várva-várt M. T. K.—Postás-match a nemzeti ünnepen dőlt el a millennáris pályán. A szépszámú közönség előtt lefolyt mérkőzés ismét a megszokott képet nyújtotta, mely­hez hasonlót csak a Postás-mérkőzéseken láthatunk. A hosszú rugásokat követő gyors rohamok jelle­mezték a játékot, főleg a Postások részéről, kik ehez még nagyarányú fizikai erejűket is igénybe veszik. Hibának tartjuk a testi erőnek túlságos használatát mindenkinél, de leginkább Kolhaneknél, kinek ki­tűnő teknikája, nagyratartott formája mellett ily eszközök használatára semmi szüksége sincs.
    A M. T. K. csak a második félidőben játszott rendes összjátékkal. Nagyon megérezte a csapat Sár hiányát; a helyette játszó tartalék gyönge fizi­kumával nem érvényesült.
    A játék a Postások támadásával kezdődött; de csakhamar M. T. K. is felrándul ellenfele térfelébe, hol egynéhány veszélyes helyzetet ment a kitűnő Postás-védelem. Majd Budához kerül a labda, ki félpályán lefutva, a Testgy...
  65. 2021.09.22, 17:30 - MAC - Fővárosi TC 1905
    M. A. C—Főv. T. C. 1 : 0.

    M. A C győzelme előre látható volt, mivel F. T. C. három legjobb csatárjait Roóz, Kaufmant és Schönfeldet kénytelen volt nélkülözni, s igy annál meglepőbb volt a végeredmény. F. T. C. védelme kifogástalanul műkö­dött, mig a csatársora igen gyenge volt. M. A C. a szokott jó formában játszott. M. A. C kezdi kevés szél­lel a játékot és rögtön támad, melynek eredménye kor­ner és ennek révén egy véletlen goal Fitt részéről (2 percz). Főv. viszonozza a kék-sárgák támadását, de a czenter hiányát nagyon is érzi. Szednicsek majd Weisz II. szép lövéseit Oláh könnyen védi. M. A. C. kezd támadni, de minden támadásuk a két kitűnő hát­védeken meghiúsul Fölváltva mindkét fél támad, de sikertelenül. M. A. C. kornert rúg, majd Főv. szabad­rúgáshoz jut, de eredmény nélkül. Félidő : 1 : 0 M. A. C. javára.
    Ujból felállás után Főv. némi fölénynyel játszik, de minden komolyabb akczió nélkül. Borbás nem tud érvé­nyesülni Rauch fedezet miatt, s igy a játék inkább a pálya közepén ...
  66. 2021.09.22, 17:12 - MTK - MAFC 1905
    M. T. K—M. A. és F. C. 2:0

    M. T. K. választ szelet hátban és a Műegyetemiek kezdik a játékot. A labda hamar a M. T. K. hatalmába kerül és élénken foglalkoztatja a piros-feketék kapuvédjét. Sebestyén (M T. K.) által beadott labdát a középcsatárok elhibázzák. Hoffer lövése a kapu félfáról pattan vissza, majd a Pozsonyi által előre adott labdát Shires a kapus kezébe lövi. Olykor a piros-feketék is támadólag lépnek fel, de félvonalon túl alig tudnak jutni. Több korner esik a M. T. K. javára eredmény nélkül, Shires cselezéseivel sokat használ s egy ily alkalommal a labdát Hofferhez juttatja, ki azt 15 méterről védhe­tetlenül a kapuba lövi (37 percz). A további 8 perczet is a M. T. K. uralja, de a hátvédek és. fedezetek úgy összetömörülnek a kapu előtt, hogy valósággal fedezik a kaput. Félidő állása 1 : 0 a M. T. K. javára.
    A második félidőben a Műegyetemiek felhasználva a kedvező szelet, több ízben támadólag lépnek fel, míg­nem a hátvédek által előreadott labdával a kék-fehérek nyomulna...
  67. 2021.09.22, 17:06 - MTK - MAFC 1905
    Magyar Testgyakorlók Köre 2:0 győz a Mű­egyetemi A. és F. C. ellen.

    A múlt héten a Műegye­temiek 7 : 1 arányban vereséget szenvedtek a Fővárosi T. K.-tól, ennek folytán tegnap a M. T. C. nagyarányú győzelme volt várható, azonban a Műegyetemiek oly erős csapatot állí­tottak tegnap tegnap a küzdelemben, hogy a M. T.K.-nak ugyancsak erős munkájába került a győzelem. No meg a nagy szél is zavarta a játékot. Kez­dettől fogva végig nagy főlényben játszott a bajnoki csapat, de több jó alkalmat mulasztottak el goallövésre. A játékot heves támadással kezdi a M. T. K. és folytonosan támad is, de goalt csak a 37. peczben ér el, amikor a Shires által beadott labdát Udvari nagy erővel rúgja a kapuba. Rögtön utána csak corner árán szabadíthatja meg kapuját Aschner. Félidő 1:0 a M. T. K. javára. Ujrafelállás után a M. A. és F. C. is intéz néhány támadást, de csak egyik támadásuk veszélyes, amelyet Do­monkos cornerre véd. Majd több szép lövést véd Aschner, mig öt perczezeí a befejezés előtt Ká­rol...
  68. 2021.09.22, 16:58 - MTK - MAFC 1905
    M. T. K. 2:0 győz a Műegyetemi Atl. és Football-Klub ellen.

    Az Erzsébet királyné-uti pályán folyt le a fenti egyesületek bajnoki mérkőzése. A sportkörök nagy fölényü győzelmet jósoltak a M. T. K.-nek, csakhogy. — mint az eredmény mutatja, — a Műegyetemieket a Fővárosi Torna-Klubtól kapott nagy vereség szorgalmasabb tréningre serkentette és ennek tulajdonítható a csekély goal-arányu eredmény. Bajnoki csapatunk mindamellett nagy fölénynyel, még nagyobb balszerencsével játszott. Az erősen dühöngő szél nagyon befolyásolta a játékot és csupán a szél elleni támadásnál láthattunk adogató játékot. A M. T. K. csapatának min­den egyes játékosa lelkesen és önfeláldozóan működött, mig a Műegyetemiek csapatáén Aschner kapus védett bravúrosan. A játék lefolyást a következő volt: M. T. K. választ szelet hátban és a Műegyetem kezdi a já­tékot. Mindjárt a félidő elején a M. T. K. támadása sikertelen marad, amennyiben kétizben a legszebb alkal­mat elszalasztja. A szél által segitvie a félidő a M. T....
  69. 2021.09.22, 16:41 - MUE - MAFC 1905
    M. A. F. C.—M. U. E. 3 : 0.

    Kezdés után a technikusok térfelén folyik a játék és védelmük csakhamar, nehéz munkát végez. A félidőt csaknem egészen a sárga-fehérek uraiják, de a tech­nikusok két lerohanása, két goalt hoz, mindkettőt a szerencsésen lábai elé kerülő labdával, Pohl lövi. Az első korner szülötte, mig a második goalnál a biró tévesen lefütyült, de ebben a pillanatban ért a goalkeperhez a labda és — a füttyszóra — nem védte. A biró azonban megítélte.
    A második félidő képe is alig változik. M. U. E. határozott főlényben van, de éppen Pohl, a M. A. F. C. leggyöngébb játékosa a 3-ik goalt lövi. Biró : Gabrovitz (Postás) volt.

    Sport-Világ 1905 április 2.
  70. 2021.09.22, 16:37 - MUE - MAFC 1905
    Műegyetemi A. és F. C. 3:0 győz Magyar Uszó Egyesület ellen. Az utóbbi időben gyenge ered­ménynyel szereplő Műegyetemiek győzelme a M. U. E. kipróbált, erős védelmével szemben megle­petés számba ment. Mindkét félidőben többet támad ugyan a M. U. E., de a Műegyetem kapusa, Aschner, a legveszedelmesebb lövéseket is kivédi. Félidő 2:0. A második félidőben Niessner szép játékával megszerzi a harmadik goalt. Biró: Gabrovitz (Postás-).

    Magyarország 1905 március 28.
  71. 2021.09.22, 16:18 - MUE - MAFC 1905
    A millennáris pályán két mérkőzés folyt az elsöosztályu bajnokságért. De e mérkőzéseknek csak a cime voit elsőosztályu, a csapatok fejnélküli, unalmas játékot mutattak. Különösen a M. U. E. — M. A. F. K. mérkőzésen a technikusok néhány játékosának szánalmas vergődése keltett kómikus hatást. Tény az, bogy a két jobb csapat szenvedett vereséget a két gyengébb csapattól.
    A M. U. E. mérkőzése felhárom órakor kezdő­dött. Eleinte változatosan folyik a játék Az uszók teknika és tudás do gában határozottan felette állot­tak ellenfelüknek s csak elbizakodottságuknak s ellenfelük lebecsülésének köszönhetik vereségüket. Hogy goalt el nem értek, azt az egyéni játék kulti­válásának, no meg a Műegyetemiek jó védelmének tulajdoníthatjuk. A M. A. F. K.-nak csak a vé­delme produkált jó játékot. Csatársorában csak a két szélső üti meg a klasszist; a három középcsatár tehetetlen kezdőjátékot produkált. Az első félidőben, a 15. és 30-ik percben a M. A. F. K. középcsatára — az eddigi kapus — szerencsésen ...
  72. 2021.09.22, 14:05 - Fővárosi TC - MUE 1905
    M. U E.—Főv. T. C. 3: 3.

    Az újpesti pályán mérkőző ellenfelek igen sok figye­lemre méltó dolgot produkáltak s oly játékerősségét árultak el, melyet minden csapatnak komoly figyelmébe kell venni. A Fővárosi Torna-Club csatárai kiváló labda­technikájuk mellett támadásaiknak sokszor a kíméletlen­ségig menő vehemencziával, igen veszélyeztetik az ellenfél' kapuját s ugyancsak biztos hátvéd legyen, ki rohamukban feltartóztatja. Fedezetsoruk rendkívül agilis, hátvédjeik jó futók és biztos rugók.
    A Főv. T. C. kétségtelenül a legnagyobb haladást felmutató csapat, melynek azonban igen hagy hibája a fegyelmezetlenség s a csapat tagjai közötti veszekedés, ha egy-egy műrugás nem sikerül A Magyar Uszó- Egyesület az őszi befejező mérkőzéseknél rendszerint villámgyors támadással lepte meg ellenfelét, egy goal beadása után védekezett Az idén a folytonos támadás taktikáját követik. Utolsó mérkőzéseikben a második félidő vége felé mindig oly energiával támadott s tar­totta körülzárva az ellenfél kap...
  73. 2021.09.22, 14:00 - Fővárosi TC - MUE 1905
    Magyar Uszó-Egyesület 3 : 3 eldöntetlenül mér­kőzik a Fővárosi Torna Club-bal.

    Az újpesti pályán volt ez a játék. A Fővárosiak kezdetben nagy főlénynyei játszanak és három goalt érnek el, mig a M. U. E. egy goalját a biró of side miatt nem adja meg. Félidő 3:0 a fővárosiak javára. A második félidőben változik a helyzet; a M. U. E. kerül fölényben és kiegyenlítik mind a három goalt. Biró : Tolnay József (M. A. F. C.)

    Magyarország 1905 március 21.
  74. 2021.09.22, 13:45 - MTK - 33 FC 1905
    M. T. K. I. — »33« F. C. I. 6:0.

    M. T. K. kezdi a játékot s rögtön támad, mit ellen­fele viszonoz. Változatos játék után, Hoffer a Váradytól elhibázott labdával lefut s élesen lő a kapura, a mit Lill nem képes elfogni A gyors eredménytől a 33-asok meglepődve, csakhamar összeszedik magukat s erősen támadnak, azonban Bosnyákovits a goal mellé lő. Ismét a Testgyakorlók támadnak s az ellenfél kapuja előtti kavarodásban Kürschner belövi a második goalt. Nemsokára ezután Stern czenterezését Shires goallá értékesíti A biró Károlyt durva játékáért 15 perczre kiállítja. Ettől kezdve unalmasan s egyhangúan folyik a játék a félidő végéig. A második félidőben, miután Károly beállt, a Testgyakorlók ismét erősen támadnak s az utóbbi révén szép goalt is érnek el. Martin gyors lerohanásai teszik élénkké a játékot, a melyek­nek egyike csaknem goalt is eredményez. 33-asok hevesen támadnak s csak a játék vége felé kerül ismét a M. T. K. fölénybe, a midőn Hoffer s Shires révén még két goalt érnek el. B...
  75. 2021.09.22, 13:40 - MTK - 33 FC 1905
    Magyar Testgyakorlók Köre és 33-as Football klub 6:0.

    M. T. K. kezdi a játékot és mindjárt erősen szorongatja a 33-ok kapuját, de eredményt elérni nem tud. Majd a 33-ok kerítik hatalmukba a labdát, de csak a középvonalig viszik, hol aztán hosszú ideig vesztegel a játék. Hoffer a 15. percben áttöri a 33-ok védelmét és meg­szerzi a csapatának az első goalt. A M. T. K. to­vábbra is szorongatja a 33-ok goalját és több kornert ér el. A 31. percben ismét kornert rug, melybői kifolyólag Kürschner a labdát éles lövéssel a goalba továbbítja. Közvetetten utána Shires meg­szerzi a harmadik goalt. A játék ezután kezd durva jelleget ölteni; a durvaságokat meglepetésszerűen a 33-ok kezdik, melyet a M. T. K. részéről Károly viszonoz, de kárára, mivel a biró 10 percnyire ki­állítja. A második félidő elején a 33-ok támadnak és Martin révén veszélybe hozzák a M. T. K. ka­puját: közben a 33-ok védelme is előre jön, me­lyet Hoffer kihasznál és biztos lövéssel goalt rúg. A 35-ik percben Lill, a 33-ok k...
  76. 2021.09.22, 13:37 - MTK - 33 FC 1905
    Magyarország 1905 február 28.
  77. 2021.09.22, 13:31 - MTK - 33 FC 1905
    Magyar Testgyakorlók Köre 6 :0 győz a „33-as“ Football Club ellen.

    M; T. K. kezd, de csakhamar a „33-asok“ ve­szik át a támadást és a 9. perczben cornert ér­nek el és ezután is az első negyedórában szép összjátékkal folyton támadnak, mig a 14-ik perczben Sebestyénhez kerül a labda, aki át­törve a „33-asok“ védelmén, beadja a labdát Udvarinak, aki védhetetlen goalt lő. Ezután a „33-asok“ támadnak. Koch remek lövését és Kiss hosszú rúgását gyönyörűen védi Domon­kos. A 30. perezben a Testgyakorlók corneréből Káldorhoz kerül a labda, aki azt a kapu elé rúgja, ahol a fürge Szűcs révén szép lapos lö­véssel a második goalt érik el. Két perczczel később az angol Shires, balösszekötő, védhetet­len lövéssel rúgja a harmadik goalt. Félidő 3 : 0 a M. T. K. javára. A második félidőben már mindenképpen kitűnik a Testgyakorlók fölénye, annál is inkább, mivel a „33-asok“ védelme in­kább emberre, mint labdára megy. Az elején Martin szép rush-sel leszalad a jobb szélen és mintegy 30 méterről remek lö...
  78. Ferenczvárosi T. C. győz 3:0 a Fővárosi T. C.ellen.

    A két csapat vasárnap délután a soroksári-uti pályán tartotta bajnoki mérkőzését. A játék elég változatos, de Ferenczváros határozottan fölényben volt. A fővárosiak ezúttal is nagyon erős ellenfélnek bizonyultak, sőt az utolsó 20 perczben erősen támad­ták a ferenczvárosiak goalját. Az első félidő 1:0-al végződik; Braun a 25 percz után remek lövéssel szerzi meg a vezető goalt. A második félidő közepén Weisz ügyes lövéssel a második goalt lövi, mig tiz perczre rá Braun a harmadik goalt rúgja. Biró Schuberth Ernő (M. U. E.)

    Az Újság 1905 május 3.
  79. 2021.09.21, 23:53 - Postás - MUE 1905
    A Postások 1:0 arányban győznek a Magyar Uszó-Egyesület ellen.

    Az Erzsébet királyné-uti pályán volt ez a mérkőzés. Kezdetben az Uszók támad­nak, de a Postások védelme jól működik. Később a Postások támadnak, de az első félidőben egyik csapat se ér el eredményt. Félidő 0:0. A máso­dik játékfíélben lankadni kezdenek az Uszók és igy történt, hogy a Postások mind több és több lövést intéznek a M. U. E. kapuja felé, ahol Holics kitünően véd. Végre hosszas kísér­letek után sikerül végre a Postásoknak az egyet­len és vezető goalt elérni. Jó biró volt Hajós Alfréd (B. T. C.)

    Magyarország 1905 február 28.
  80. 2021.09.21, 23:50 - Postás - MUE 1905
    Postások I — M. U. E. I. 1:0.

    Szép számú közönség jelenlétében folyt le a két csapat mérkőzése. A gyönge északi széltől eltekintve, az idő és pálya komoly football-match megtartására mintegy predesztinálva volt A matchet II. csapatok késése miatt 3/4 órával a kitűzött időn túl kellett meg­kezdeni, a mi jogos bosszúságot idézett elő a jelen­voltakban. A match maga igen fair és változatos le­folyású volt s a publikum ezúttal meglepően csöndesen viselkedett, a mi a játékosok temperamentumára ked­vező hatást gyakorolt s a biró munkáját megkönnyítette.
    Az első félidőben a M. U. E támadt gyakrabban. Eleinte az uszók térfelén folyik a játék és 11 percz után kornert kell védeniök. Ettől kezdve azonban a sárga-fehérek kerülnek offenzivába és sűrün lövöldöz­nek a postás kapura, melyet Giba játéka, sokszor azon­ban a nagy szerencse ment meg. Egy kornerből rúgott lövés á felső kapufától pattan vissza a mezőnybe. A Postások meglehetősen kapkodva védekeznek s nyakra-főre csinálnak kornereket mag...
  81. 2021.09.21, 23:45 - Postás - MUE 1905
    Postások—Magyar Uszóegyesület 1 : 0.

    Postások kezdik a játékot gyönge ellenszél mellett. M. U. E. azonnal offénzivába lép s erő­sen szorongatja a Postások kapuját. A Postás hát­védek hatalmas rugással adják előre a labdát, de a lassu csatárok kénytelenek komolyabb akcióra. A Magyar Uszóegyesület csatárai szép összjátékkal nyomulnak a Postás-kapu felé s erősen bom­bázzák ellenfelük kapuját. Egy szépen rúgott korner után a középről lőtt labda a kapulécbe ütkö­zött; több lövést Giba kapuvéd nagy ügyességgel védett. A Postások el-ellátogatnak ugyan ellenfe­lük térfelébe, de komolyan egyszer sem veszélyez­tetik a M. U. E. kapuját. Félidő 0:0. Második félidőben a M. U. E. a kezdetben diktált erős tempó folytán visszahanyatlik s a Postások fö­lénybe kerülnek. Támadásaik energikusak, lövé­seik félelmetesek, viszont a M. U. E. kitűnő hát­védei is emberek a talpukon s különösen reme­kül játszott Holics a kapuban. A legveszélyesebb lövéseket nagy bravúrral tette ártalmatlanná. Egy kevésbbé ves...
  82. 2021.09.21, 23:41 - Fővárosi TC - MAFC 1905
    A Főv. T. C.—Műegyetemi F. C. match eredménye az előbbi győzelmét fogja jelenteni; a műegyetemiek ugyanis jelenleg nagyon gyönge qualitásu csapattal rendel­keznek, mig a Főv. T. C. legénysége a múlt heti szereplése alapján egyike a leg­kiválóbb első osztályuaknak s igy megtör­ténhetik, hogy a Főv. T. C. egy évi első­osztálybeli meddő szereplés után csak ma jut az első győzelemhez. A match a Lehel- uti pályán kerül döntésre.

    Sport-Világ 1905 február 26.
  83. 2021.09.21, 23:34 - Fővárosi TC - MAFC 1905
    Föv. T. C.- M. A. F. C. 7:1. A Műegyetemiek, miután második csapatjuk már játszott, e három hiányzó játékosukat harmadik csapatbeliekkel vol­tak kénytelenek kiegészíteni. A beállított tartalékok többet ártottak, mintha ott sem lettek volna. Ezen súlyos vereség egyébként jó példa azon csapatoknak, kik rendszeresen nem jelennek meg teljes számban. Első félidő 4:1. A mérkőzés a Lehel-utcai pályán, Weiszkopf Jenő (Typographia) bíró vezetése alatt folyt le.

    Pesti Hírlap 1905 február 27.
  84. F. T. C. — Főv. T. C. 3 : 0.

    Gyönyörű szép időben és igen szép számú közönség jelenlétében tartotta meg e két egyesület múlt vasárnap bajnoki mérkőzésüket Főváros kezd és azonnal támad. Roóz remek lövése már foglalkoztatja Fritz-et a kapu­ban. Majd a zöld-fehérek támadnak, de Gulyás és Szentey hátvédek mindent elkövetnek, hogy kapujukat goaltól megmentsék. Változatos játék után mindkét részen a kombinált támadások meddők maradnak, mig a félidő - 41 -ik perczében Braun vagy 30 mtr-ről a kapura lő úgy, bogy Bogács észre sem veszi, hogy a labda kapu­jában van Félidő 1 : 0. Fer. T. C. javára.
    Amily szép és fair volt az első félidő, annál durvább volt a második . Ferenczváros mindenképen akart goalarányt felállítani és ezen czéljának keresztülviteléhez íootballnál meg nem engedett eszközökhöz folyamo­dott. Szentey-t a kitűnő hátvédet oly harczképtelenné tették, hogy 10 perczre a játéktérről távoznia kellett, utána Bucsek-kel bántak el hasonlóképen. Daczára Ferenczváros durva és kíméletl...
  85. 2021.09.21, 23:24 - Fővárosi TC - MAFC 1905
    Főv. T. C. 1.—M. A. F. C. I. 7 : 1.

    Műegyetem kezdi a játékot, de csakhamar Főv. T. C. veszi át a támadást, Roóz éles lövése Pohl kapus kezében akad meg. Műegyetem támad, mely kornert eredményez, de sikertelenül. Ismét Fővárosi támad és Schönfeld által rúgott korner-labdát Weisz szép fejpasszal a kapuba juttatja. Fővárosi fölénynyel játszik és egy­másután 2 kornert ér el, eredmény nélkül. Rauch fede­zettől jobbra adott labdával Schönfeld a kapuba fut. Műegyetem kezd támadni, de minden kombinációjuk Szentey és Gulyás hátvédeken meghiúsul. Herskovics által gyengén lőtt labda a kapus lábai közt gurul a goalba. Főváros mindinkább hevesebben támad és Roóz által a kapura lőtt labda a kapusról visszapattan, de következő pillanatban Schönfeld berúgja. Biró a goalt nem adja meg, mivel Schönfeld offside állásból a kapust izgatta. Műegyetem kornert rúg és Aschner éles lövése révén megszerzik első goaljukat.
    Halftime 4 : 1 Fővárosi javára.
    Felállás után lila-zöld ismét támad. Szednicsek és Ro...
  86. 2021.09.21, 23:17 - Fővárosi TC - MAFC 1905
    Főv. T. K. I.—Müe gy. A. és F. K. I. Főv. győz 7:1.

    Végre sikerült Főv. T. K.-nak I.osztályú csapat felett győzelmet aratni. Újonnan szervezett csapata jól bevált csatársora szép Összjátékot pro­dukált, és védelme kifogástalanul működött. A Műegyetemiek teljes első csapatjukat állították ki. s igy annál meglepőbb a Fővárosiak győzelme. Műegyetem kezdi a játékot de már az első per­cekben látható a Fővárosiak fölénye. Mind az öt csatárja rúgott goalt. Jól játszottak Főv. részéről: Gulyás, Szentey, Roóz, Szednicsek és Weisz I. Mű­egyetemieknél: Relle, Major és Niessner, mig Pohl a kapuban gyenge volt. Első félidő: 4 : 1, má­sodik: 3 : 0. Főv. javára. Weiszknopf (Typ.) bíró kitünően bíráskodott, mindkét csapat teljes meg­elégedésére.

    Pesti Napló 1905 február 27.
  87. 2021.09.21, 23:13 - UTE - MUE 1905
    Ujpesti Torna Egylet 2 : 1 arányban győz Magyar Uszó Egyesület ellen.

    Vagy 500 ember nte végig ezt az izgalmas mérkőzést Ujpesten, asly az U. T. E. kitartó, ügyes játéka folytán aő győzelmével végződött, igaz ugyan, hogy aUszók egyik hátvédje helyén egy tartalékos jskos állott. Az első félidő az újpestiek folyto- E támadásaival telik el, még pedig oly ügye- a, hogy kétszer rugják be a lapdát a M. U. E. bujába. A második félidőben az Uszók támad- k többet, ugy hogy az U. T. E. már kézzel ivéd, minek következménye két büntető rúgás, aelyekből az egyiket Kazár goallá értékesíti, itiinő biró volt Fehéry Ákos (B. T. C.), aki n nézte el az erőszakoskodásokat és két Ujstit és egy Uszó játékost kiállitott.

    Magyarország 1905 március 7.
  88. 2021.09.21, 22:19 - Postás - Fővárosi TC 1905
    Fővárosi Torna-Club—Postás Tisztviselők Sport- Egyesülete 0:0 eldöntetlen.

    (Erzsébet királyné-uti pálya.) A két csapat rendkívül heves és változatos játékot folytatott, a mely sokszor kíméletlen és nagyon erőszakos is volt. A kapuvédek mindkét részről jók voltak, mert sok és igen veszélyes goaloktól mentették meg csapatjukat. A Postásoknál elsősorban Bienen­stock és Kolhanek, továbbá Buda és Holub vált ki, mig a fővárosiaknál Szendy, Gulyás, Szednicsek, Bucsek, Roóz és Schönfeld érdemel dicsé­retet.
    Postások igen erélyes irammal kezdik a játé­kot s Kertay éles lövése már dolgot ad a Főv. T. C. kapusának. A fővárosiak berobanása kornert ered­ményez. Majd újra a fehér-zöldek kerülnek offenzivába, de Buda lövése a goal fölé repül. Herskovics éles rúgása a kapufáról pattan vissza. Holub skootja a kapu mellett gurul tova. Schönfeld lerohanás köz­ben összeütközött Kleinnal; utóbbi kulcscsont ficzamodást szenvedett és a mentők vették ápolás alá. A Postások tiz emberrel folytatják a játéko...
  89. 2021.09.21, 22:12 - Postás - Fővárosi TC 1905
    Fővárosi Tornaklub—Postás 0:0. Minkét csa­pat a kezdés után fölváltva támad és elkeseredett védekezésre szorítja a védelmi játékosokat. Néhány percnyi játék után Klein (Postás) lábficamodást , kapott s a küzdelemből kiáll. .Ezután a. Postások csak 10 emberrel játszanak és dacára, hogy a Fővárosiak goalját erős ostrom alá veszik, eredményt nem érnek el, mivel lövéseik egyrészt a goal mellé gurulnak, másrészt a kapus háritja el a biztosnak látszó goalokat. A második félidőben a játék semmiképp sem változik, csak a durvaságot forszírozza, mindkét csapat, melynek ismét megvan az eredménye. A játék vége felé Szentey (Fővárosi) hátvédét rugják meg ugy, hogy ő is kénytelen a játékot abbahagyni. Biró Schubert Ernő (M. U.
    E.) volt.

    Pesti Napló 1905 március 6.
  90. 2021.09.21, 22:08 - Postás - MAFC 1905
    A Postások 3:0 győznek a Műegyetemi Athletihai és Foolball-Club ellen.

    A Margitszigeten folyt le ez a bajnoki mérkőzés és a két nemzetközi match daczára is jutott közönség ide is. A Pos­tások kezdettől fogva nagy fölénynyel játszot­tak, Buda és Bodor hatalmas támadásainak nem igen tudott ellenállani a Műegyetem védelme. Tiz percz sem múlik el és Buda megcsinálja az első goalt. Ezután a Műegyetem támad csaknem a félidő végéig és néha-néha veszélyben van a Postások kapuja is, mig a M. A. F. C. kapujá­ban Aschner kitünően véd. Félidő 1:0. Ujrafelállás után, mint az első félidőben újra tiz percz múlik el és Buda Bodor-tói segítve megszerzi az első goalt. Ezután folytonosan bombázzák a M. A. F. C. kapuját, mig a 22. percz meghozza a második és utolsó goalt; bár a Műegyetemiek az utolsó perezekben támadnak, de támadásuk nélkülözi már a megszokott erélyt. Jó biró volt Szász Hugó (33-as F. C.).

    Magyarország 1905 maárcius 21.
  91. 2021.09.21, 21:01 - Postás - MAFC 1905
    Postás — M. A. és F. C. 3:0.

    Az eredmény azt a szép játékot, amit mindkét csapat a margitszigeti pályán kevés közönség előtt produkált, nem fejezi ki A M. A. F. C. bebizonyította, hogy a múlt héten M T. K.-el elért 2 : O eredményét reális küzdelem alapján érte el, mert tényleg sokat javult és méltó ellenfele volt ma is a Postásoknak. Az első fél­időben a Postások feletti fölénye nyilvánvaló volt, mely után a Postások ilyen arányú győzelmét bizony a jelen­levők közül senki sem remélte A Postások a második félidőben M. A F. C -al egyetemben olyan összjátékot mutattak, amilyet bajnoki mérkőzésen ritkán láthatunk. Csak a M. A. F. C. szívós játékának, Aschner kapus és Dybas hátvéd kitűnő védelmének köszönhetik az eredményt. Major játéka ezúttal a várakozásnak nem felelt meg teljes mértékben. Fischer kitűnő szélső csatár csak az nagy kár, hogy nagyon sokszor lesben áll Niesner bár kitűnő, de a ma fényesen játszó Feketével szemben érvényesülni nem tudott. Elismeréssel kell adóznunk Kolhane...
  92. 2021.09.21, 17:55 - MAFC - MAC 1904
    A Műegyatemi Football Ciub 8: 1 győz a Magyar Athtétikai Club eilen.

    Csütörtökön délután csúnya, havas idő­ben folyt le a két csapat bajnoki küzdelme a csömöri-uti pályán csekély számú érdeklődő közönség előtt. A játékot roppantul befolyásolta a hó és szél, azonban már az első negyed óra után kitüní a Műegyetemiek fölénye, akiknek játékán meglát- szott a rendszeres training. Csatársoruk gyors; ügyes és jó goalrugó, az összjátékra nagy sulyt fektet; védelmük, — különösen a fedezetsorban — hathatós. A M. A. C. csatársora ma is megállotta helyét, főképpen az első félidőben, azonban a vé­delem nem állott a helyzet magaslatán. Az egyetlen goaljukat Megyessy rúgta. A nagy goal különbség erős meglepetést keltett. Biró : Kiss Gyula (33-as)

    Magyarország 1904 február 27.
  93. 2021.09.21, 17:44 - MAFC - Fővárosi TC 1904
    Műegyetemi Football-Club győz 6:3 a Fővárosi Torna-Club ellen.

    Meglepetésszerü jó eredmény a Föv. T. C. részéről, mely a műegyetemiek teljes csapatának 3 goalt tudott beadni. A mérkőzés vasárnap dél­után a Lehel-utczai pályán folyt le s miután
    M. F. C. durva játékba fog, ellenfele is hasonló­val felel, úgy hogy Schwarz ( Postások) verseny­bíró egy csomó játékost volt kénytelen kiállítani. Az első félidőben természetesen Feyt állították ki. Half time : 3 : 1 a M. F. C. javára. A második félidőben a műegyetemiek három goalja ellenében, Fővárosi T. C. két goalt rng, sőt kicsibe múlt, hogy a piros-feketék a mérkőzést el nem vesztet­ték. A második half timeban a F. T. C.-ból Schön­feld, Szeiff és Takács, a M. F. C. részéről Halász, Lichtmann és Relle lett kiállítva.

    Az újság 1904 április 26.
  94. 2021.09.21, 17:21 - MAFC - Fővárosi TC 1904
    A Műegyetemi Football-Club 6:3 győz a Főv. Torna-Club ellen. Vasárnap délután a Lehel-utczai pályán mérkőzött ez a két csapat az elsőosztályu bajnokságért. Az eredmény a Főv. T. C.rohamos javulásáról tesz tanúbizonyságot, amennyi­ben a Műegyetemieknek három goalt be tudtak adni. Első félidő 3:1 a M. F. C. javára. Sainálattal láttuk, hogy a játékban hiába kerestük a játékot mint olyant, hanem ehelyett talál sok durvaságot bőven. Ladbarugó-Szövetség! Hol késel az éji homályban ? Végre is nem lehet eltűrni, hogy a játék őrve alatt merénylet követtessék el egyes játékosok testi épsége ellen. Biró: Sehwarcz (Postás), aki kénytelen volt három—három játékost kiállítani mindegyik csapatból durva játékuk miatt.

    Magyarország 1904 április 27.
  95. 2021.09.21, 17:15 - MAFC - Fővárosi TC 1904
    A Lehel-utczai pályán a M. F. C könnyű j győzelmet aratott a Fővárosi T C.-on. A I M. F. C. csapatának nehány játékosa a vasúti ; sztrájk folytán vidéken rekedt s a gyönge j összeállítás daczara is fölényes játékot pro- j dukált Fővárosi ellen. Ez utóbbinak csatár- ! sora figyelemre méltó összjátékot mutatott, j védelme azonban nagyon is gyönge. A M. F. C. 6 : 3 arányban verte ellenfelét.

    Sport-ilág 1904 május 1.
  96. 2021.09.21, 17:05 - MAFC - Fővárosi TC 1904
    A Lehel-utcai pályán tegnap délután volt a Műegyetemi Futball-Klub és a Fővárosi Torna-Klub bajnoki mérkőzése. Végső eredmény hat gól három ellen a Műegyetemi Futball-Klub javára.


    Budapesti Hírlap 1904 április 27. !!!














    4
  97. 2021.09.20, 22:51 - MAC - 33 FC 1905
    M. A. C. I. — "33" F. C. I. 2:1

    Az első félidő csaknem végig a 33-asok térfelében folyt le, de az egész csapat védvén, a M. A. C. mind­össze Borbás szabadrúgása után Vangel éles fejese révén jutott egy goalhoz.

    Helycsere után a fekete-fehé­rek használják ki a szelet s bár támadásaik nem veszélyesek, egy szabadrúgás után keletkezett tolongásból Bosnyákovits révén ki tudnak egyenlíteni. E váratlan sikertől fellelkesedve, már-már veszélyeseknek látszanak, mig végre korner után Vangel a szélsők támogatásával lefut s éles lövése arasznyira süvít el a kapu mellett. Pár perezre rá Lill kénytelen védeni lövését. Koch vezetésével a 33-as csatársor is támad s Oláh gyors kifutással szépen véd, s utána két ízben van alkalma tudását bemutatni. A játék vége felé Medgyessy a bátor­ságot merített Fitt szép passza után a kapuba fut s 6 m.-ről lő. A labda a kapus lábáról mellére pattan s onnan a goalba A biró épp ez esetben nem követve a labdát, a 33-as kapus óvására, állítólagos hands mia...
  98. 2021.09.20, 22:48 - MAC - 33 FC 1905
    M. A. K. — 33-asok 2:1

    Szép játékban volt része a kis számban megjelent közönségnek a mar­gitszigeti pályám A már többszőr elparentált 33-asok ugyancsak kemény munkát adtak a M. A. K. kitűnő csapatának.

    Az első félidő elején az Atléták egy gyönyörű goalt érnek el Vangel révén, amit azon­ban a 33-asok a második félidőben kiegyenlítenek. Közvetlen a befejezés előtt Vince megszerzi az Atléták második goalját. Mindkét csapat védelme kitünően működött.

    Fehéry (B. T. K.) 30 verseny­bíró volt.
    Pesti Napló, 1905. február 20.
  99. 2021.09.20, 22:45 - MAC - 33 FC 1905
    Magyar Athletikai Club 2:1 győz a 33-as Football Club ellen.

    Az uj tagokkal és uj vezetéssel sze­replő M. A. C. győzelme előre volt látható és tényleg az első félidőben nagy fölénynyel ját­szottak : úgy hogy a 33-asok alig tudták a já­ték színhelyét az ellenfél térfelébe áttenni. A tréning-hiány nagyon meglátszott a 33-asok rend­szertelen játékán, különösen az első félidőben*' A M. A. C. egy szabad rúgásából kifolyó­lag Borbás oldalról beadja a labdát, amelyet az ügyes középcsatár fejjel belőtt a kapuba.

    Félidő 1:0 a M. A. C. javára.

    Az uj kezdésnél a 33-asokat segíti a szél és most már nagyobb igyekezettel is játszanak, úgy hogy mintegy ne­gyedórái játék után Bosnyák megcsinálja a kiegyenlítő goalt, ami olyannyira leveri a M. A., CL-ot, hogy teljesen fejvesztve, kapkodva játszik tovább és csak a félidő vége felé emberellk meg ismét magukat és Vincze megszerzi csapatának a vezető goalt.

    A mérkőzést Fehéry Ákos (B. T. C.) teljes pártatlansággal, kitünően vezette.[...
  100. 2021.09.20, 21:58 - Postás - MAFC 1904
    Postások I. — M. A. F. C. I. 3:0

    M. A. F. C. kezd és azonnal támad; támadását azonban a Postások csakhamar viszonozzák. A játék meglehetős változatossággal folyik, de a felek ritkán jutnak oly helyzetbe, hogy positiv eredményt elérhesse­nek. A veszélyesebb támadásokat mindkét csapat vé­delme leszereli, sokszor korner árán. A Műegyetemiek részéről Niessner ad munkát többször éles lövéseivel Gibá-nak, a kitünően védő kapusnak A félidő végéig azonban mindkét csapat próbálkozása meddő marad.

    Half time 0 : 0.

    Helycsere után a Postások hatalmas iramot diktálnak. Műegyetem visszaszorul s a védelem erős munkát kénytelen végezni. Virág centerez s Bodor védhetetlen goalt lő. A 38-ik perczben Buda szépen helyezett rúgással a Postások második goalját szerezi meg. A Postások 40 percz elmúltával kornert rúgnak, majd Holub ügyesen czenterezett labdáját Kertay szép lövés­sel juttatja a M. A. F. C. hálójába.

    Gillemot Ferencz (M U. E.) nagy szakértelemmel és biztos kézzel ve­zette a...