magyarfutball.hu

Magyarország † Kónya Ferenc (Budapest 1892.12.09 - 1977.03.11)

alias
François Konya
Franz Konya
nemzetiség
Magyarország
életkor
† 84 évesen elhunyt
(131 éve született)
poszt
csatár
kapcsolódó weboldalak
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: magyarfutball.hu
    2022.08.09, 19:39
    Hogy valami jót is írjak a magyar futballistákról, megemlítem, hogy a Modena nagyon meg van elégedve új trénerével, Kónyával, a Kispestiek volt játékosával, aki igazán nagy szakértelemmel vezeti a csapatát. Újabban szépen is szerepel az egyesület, a szerencsétlenül járt Winkler nélkül azonban — akinek örvendetesen javul az állapota — nehéz lesz a bajnokságot megnyerni.

    Pesti Napló, 1925. április 10.
     
  2. avatar: seamandarin
    2022.05.21, 19:51
    Báthory Ferennc, a Kispesti AC intézője:

    Kónya Ferenc, a csapat trénere is visszatért Németországból és ismét megkezdte működését nálunk.

    Sporthirlap, 1923. november 22.
     
  3. avatar: magyarfutball.hu
    2022.04.19, 12:05
    Kónya Ferenc is Svájcba megy trénernek. Ugy látszik még mindig sokan vagyunk magyar sportemberek, hogy annyit tudunk közülük nélkülözni és szinte marasztaló szó nélkül engedjük őket utnak. Most Kónya Ferenc, a KAC egykori kitűnő csatára vállalt trénerséget Svájcban, az FC Biel-nél, ahol annak idején a BAK kivált néhány játékosa is menedéket talált. Kónya egy ízben már működött mint tréner Németországban, de hazahuzta a szíve, míg most olyan előnyös szerződést kapott a svájciaktól, hogy a nehéz megélhetési viszonyok, ha átmenetileg is, ismét arra kényszerítették, hogy a külföldön keresse meg a kenyerét. Kónya Ferenc azonban, mint a többi külföldön élő sportsman, hazájától távol is tehetségével, szorgalmával és rátermettségével csak ujabb becsülést fog szerezni a magyar sportnak, amely íme olyan magas fokon áll, hogy egész Európát elláthatja tanítómesterekkel. A Sporthírlap szerkesztőségét annál közelebbről érinti Kónya távozása, mert Németországból való visszatérése óta lapunk derék, lelkiismeretes, internacionálisan tájékozott és kitűnő tollu munkatársa volt, akit nehéz szívvel engedünk ugyan utnak, de bírjuk ígéretét, hogy mihamarább viszont fogjuk látni, ha őt magát talán nem is, de legalább friss, eleven és ötletes írásait, amelyekben a svájci sporteseményekről fog a Sporthírlap olvasótáborának rendszeresen beszámolni.

    Kónya Ferenc az NSC-ben kezdte meg futballkarrierjét, ahonnan a Kispesti AC-hoz lépett át. Közel tíz évig játszott a KAC első csapatában, majd amatőr trénere lett Kispestnek, amely főként az ő bravurjának köszönhette, hogy az 1919—1920. évi fordulóban az MTK mögött a bajnokság második helyén végzett. Németországban az 1921—1922. évi idényben az FV Kaiserlautern-nek volt a trénere, amely trénersége alatt az utolsóelőtti helyről a második helyre került. 1922—1923-ban a brémai Werder hívta meg tréneréül, amellyel megnyerte a kerületi bajnokságot, holott a csapat a megelőző évben utolsóelőtti volt. Január óta ismét a KAC-ot trenírozta és az ősz végén elparentált csapat ma már megszabadult a kiesés rémétől Kónya Kaiserlauternben Sport Presse címmel.lapot is alapított és szerkesztett, amely nemcsak hogy ma is fennáll, de elég virágzó vállalattá fejlődött.

    Sporthirlap, 1923. május 17.