magyarfutball.hu

Törekvés - UTE 0 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1923/1924, 21. forduló
játékvezető : Schiller Gyula
nézőszámok:
  1. Sporthírlap: 1.000
  2. nela: 1.300

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.05.25, 23:26
    UTE—Törekvés 0 : 0.

    Nívótlan, helyenként durva, mérkőzés, amelybe a Törekvés lelkes játéka vitt némi lendületet.
    UTE: Klein — Fogl II, Fogl III — Kelecsényi, Baubach, Peics — Szentey, Argyelán, Jeszmás, Csontos, Szidon
    Törekvés: Lantos — Iváncsics, Siegl — Weber, Pruha, Bartos — Szántó, Urik, Kautzky, Tritz, Halmos,
    — Ünllői-uti pálya. — 1000 néző, Biró: Schiller Gyula. —

    A Törekvés kezd

    s néhány percig élénk középjáték folyik. A Törekvés támadásai sűrűbbek, de kevésbbé veszélyesek, az ujpestieké szórványosak, azonban határozottabbak. Az első veszélyesebb akciót Kautzky—Tritz összjátéka teremti.Tritz a Fogl-gáton keresztüldolgozza magát s igen jó helyzetben hat méterről a kapu mellé lő (8. p.). Majd az UTE csatársora is lassan lábrakap, de Jeszmást Bartos szereli, majd Szentey - Argyelán támadását Lantos hiusítja meg. A 14. p.-ben Halmos egyedül felfut, a kornervonalról centerezni készül, de Fog! II. úgy elfaultolja, hogy jóval a vonalon kívül esik s percekig a földön fetreng. A megítélt büntetőt csak nehezen, Bartos luftja után Kelecsényi tisztázza.
    A csatársorok mindkét részen darabos, nem kellően megfontolt támadásait a védelmek mindig idejében zavarják szét. A 25. percben Tritz fut le, ám kitűnő gólhelyzetében addig tétovázik, míg leszerelik. Szántó Fogl III mellett ügyesen elhuz. Fogl III hátulról a sarkába lép. A megítélt büntetőt Urik 35 méterről hatalmas erővel küldi a kapura. Klein szépen védi (30. p.) Az UTE ezután erőszakosjátékba kezd , Fogl III és Csontos több ízben faultolnak. Csontos—Jeszmás összjátéka hozza zavarba a Törekvés védelmét egy pillanatra, Csontos Sieglt cselezve éles lövést küld a kapura, azonban a jól helyezkedő Lantos könnyedén fogja a labdát. (40. p.) Fogl II-nek egy hatalmas, félpályát átölelő szabadrugását nagy tapssal honorálja a közönség. Lantos nagy önfeláldozással tudta csak a szédületes rössel startoló Csontos elől a labdát elkaparintani. (41. p.) Az UTE teljesen hibás taktikával folyton a tehetetlennek bizonyult Szentey—Argyelán szárnyat favorizálja, így a hátralévő percekben vezetett támadásai veszélytelenek.

    Szünet után

    az UTE részéről is valamivel elevenebb játék fejlődik ki. A Szidon révén vezetett első támadás Jeszmás hosszu lövésével nyer befejezést, melyet Lantos fog. (4. p.) Egy erőtlen UTE offenzívat Pruha kornerre ügyetlenkedik, ami nagy veszélyt hoz a Törekvés kapujára. Szidon kornerét Peics fejeli kapura , Lantos ismét kornerra ment. Percekig tumultus támad a kék-fehérek kapuja előtt, Jeszmás, Csontos és Baubach egymásután küldik bombáikat, de azok a tömörült vasutasvédelemben akadnak meg. A 27. percben a bíró kiállítja Szidont sértés miatt. Az UTE részéről mind parázsabb lesz a hangulat. Fogl III. Szántót faultolja, a bíró figyelmezteti, mire Fogl II. odafut, a szabadrugásra letett labdát pedig Fogl III. sportszerűtlenül a pályán kívül rugja.
    A Törekvés változtat csatársorán, Tritz megy balszélre, Bartos balösszekötőbe, míg Halmost balhalfnak vonják hátra. Ez a változtatás nagy előnyére van a csapatnak, ettől kezdve szép összjátékkal egységesebb munkát végeznek. Bartos— Kautzky előretörését Fogl III. az utolsó pillanatban szereli. (32. p.) Majd Kautzky egyedül fut le, Fogl II. nyomja s igy közelről a kapu mellé lő. (35. p.) A Baubach által frontba dobott UTE támadósor veszélyes akciója úgy hiusul meg, hogy Csontos Iváncsicsot áttörése közben csunyán karon bokszolja (38. p.). Az utolsó percek izgatott csapkodó játékkal telnek el.

    Sporthirlap, 1924. április 10.
     
  2. avatar: seamandarin
    2022.05.25, 19:24
    UTE—Törekvés.

    Schiller Gyula a mérkőzés vezetésére kiküldött bíró arra a kérdésünkre, hogy miért nem játszatta le a mecscset, a következő felvilágosítást adta: — A csuszós, mély talajon lehetetlen lett volna megállni, a játékosok testi épsége forgott volna tehát veszélyben, ha a játékot megengedem. Feldobtam a labdát, de nem ugrott, s mert a sárban ragadt, a mérkőzés tehát semmiesetre sem lett volna reális lefolyásu.

    Sporthirlap, 1924. március 31.