magyarfutball.hu

  1. 2022.11.23, 21:09 - Vasas SC - Somogy FC 1928
    Somogy—Vasas 2:1 (1:0)

    UTE-t, 3000 néző. Bíró: Bóna Pál.

    Somogy: Erdős — Szattyin, Morvai — Tallián, Kvasz, Blum — Gacsár, Kittl, Weisz, Schmidt, Steiner. Vasas: Szulik — Burger, Rozgonyi — Remmer, Wilhelm, Fried — Báder, Tóth, Fröhlich, Jellinek, Himmer.

    A Somogy kezdi a játékot. Gyors szöktetéssel iparkodik a Vasas kapuja felé, de Remmer szerel és már is a Vasas van frontban. Fröhlich a 16-oson szökteti az oldalt üresen álló Tóthot, az élesen lő is a kapus kezébe, bár a bíró előbb már leállította a játékot lesállás címén. A kirúgással Gacsár szökik meg, pompás beadása Weisz fejére száll, onnan magasan pattan a léc alá, de Szuliknak sikerül lehúznia. Hatalmas az iram! Nagy gyorsasággal cikázik a labda az egyik csapat térfeléről a másikéra. A közönség megelégedetten biztatja a játékosokat, akik egymást múlják felül az akarásban. Az 5. percben Weisz remek hosszú labdát ad ki Steinernek, ez ráfut és élesen kapura lövi, Szulik azonban pompásan helyezkedve pontosan kézbe...
  2. 2022.11.23, 20:10 - Budai 11 - Újpest FC 1928
    Budai 33-as—Ujpest 2:2 (1:1)

    Izgalmakban páratlan mérkőzés, gyors gólok, tizenegyesek, kiállítás
    Góllövő: Nagy dr., P. Szabó (11-esből), Auer, Steiner (11-esből)

    Ujpesti pálya, 2500 néző. Bíró: Tihanyi

    Budai „33”-as: Fodor - Oláh, Lőwy — Steiner, Kaltenecker, Kovácsi — Schmidt, Czumpft,
    Nagy dr., Stancsik, Ticska. Ujpest: Bácsay — Fogl II., Fogl III. — Borsányi, Lutz, Wilhelm — Ströck, Auer (Avar), Wetzer, Spitz, P. Szabó.

    Ujpest kezd s azonnal támad is. A 2. percben Borsányi lövését lélegzetfojtóan fogja Fodor, olyan veszélyes volt a labda. Majd amott Ticska lövése Bácsayt foglalkoztatja. Most meg Spitz tolja jól a labdát P. Szabónak, de a szélső ront. A 4. percben Avar kapásból szélre ad nagyon gyönyörűen, Ströck is pompásan küld be, ahol Spitz két lépésről a kapus ölébe fejel. Ujpest ottmarad, de az üres kapuba sem tud gólt rúgni. A 6. percben Spitz szép fejese csaknem becsúszik a kapuba, majd meg Wilhelm lövése kecsegtet eredménnyel. Gólhelyzet és gólhely...
  3. 2022.11.23, 19:38 - Sabaria LSz - Kispest FC 1928
    Sabaria-Kispest 0:0

    A tengerentúli utazás előtt utolsó mérkőzését játszotta csütörtökön a szombathelyi SzAK-pályán a Sabaria a kispesti együttes ellen. A Sabariának, bármennyire ambicionáltak is a játékosok, nem sikerült győzelemmel búcsúznia. A mérkőzés kétharmad részében a Sabaria fölényét mutatta, de a csatársor lanyhatósága miatt nem érvényesülhetett a jól védett kispesti kapu előtt. A szombathelyiek ezek után már csak abban bíznak, hogy a kétségtelenül nagy klasszist képviselő, de még nem teljesen összeszokott belső trió a túra alatt egybehangolódik s akkor a tavaszi szezonban a Sabaria viszszaszerezheti elveszített tekintélyét. A védelem, — melyen különben szintén meglátszott a vasárnapi nehéz mérkőzés utáni fáradtság, — elég erős volt ahhoz, hogy szétrombolja a Kispest csatársorának nem túl masszívan felépített támadásait. A halfsor minden tagja hasznosan és fáradhatatlanul dolgozott. A csatársorban csak Buresch mutatott végig jó formát, a többiek bármit is csináltak ...
  4. 2022.11.23, 19:21 - Vasas SC - Nemzeti SC 1928
    Nemzeti—Vasas 1:0 (1:0)
    A többet támadó Vasas gólképtelen csatársorának köszönheti vereségét
    Góllövő: Rémay III.
    UTE-pálya, 1000 néző. Bíró: Viczenik
    Nemzeti: Gallina — Török, Szendrő — Hossó, Odry, Bartos — Rémay III., Singer, Rémay II., Czétényi I., Horváth. Vasas: Szulik — Burger, Rozgonyi — Remmer, Wilhelm I., Fried — Bader, Tóth, Tomecz, Frőhlich, Himmer.
    Nemzeti Sport, 1928. december 3.
  5. 2022.11.23, 18:44 - Vasas SC - Nemzeti SC 1928
    Nemzeti-Vasas 1:0 (1:0)

    Alig 500 ember volt kiváncsi erre a mérkőzésre, meg is kell azonban mindjárt jegyezni, hogy azok jártak jól, akik otthon maradtak.
    A mérkőzés nagy részében a Vasas irányította a játékot, a Nemzeti inkább csak szórványos lefutásokkal kísérletezett. Míg azonban ezek a lefutások a Vasas súlyos védelmi hibáiból sokszor veszélyes szituációkká értek, a piros-kékek gyámolatlan csatárjátéka minden valamirevaló helyzetet megfojtott a Nemzeti kapuja előtt. Nyugodtan megállapíthatjuk, hogy ezt a meccset a Vasas csatársor nyerte meg a Nemzetinek,
    mert bár a mérkőzés 90 perecből csaknem 70 percig tologatta a labdát a Nemzeti kapuja előtt, egyetlenegyszer sem tudta komoly feladat elé állítani a Gallina kivételével gyengén játszó fekete-fehér védelmet.
    Az első tíz percben mindkét kapu előtt jó helyzetek adódnak. Rémay III. mindjárt az első percben ügyesen kiugrik — amiben Rozgonyi volt a hibás —, gurított labdáját azonban Szulik fogja. Az 5. percben Cétényi na...
  6. 2022.11.23, 18:28 - III. Kerület FC - Budai 11 1928
    III. ker. FC-Budai 33 4:1 (1:0)

    Változatos és érdekes küzdelmet eredményezett a „budai derby“, a III. ker. FC és a Budai 33-asok találkozása. A két régi rivális most is kemény harcot vívott a győzelemért, amelyből az újlakiak megérdemelten kerültek ki győztesen.
    Erőteljes III. ker. támadásokkal kezdődik a játék. Schillernek már az első percben nagy helyzete van! Utána Ticska veszélyeztet lefutásával, Schmidt azonban ront. A támadások váltakoznak, a III. ker. főképen Schiller révén veszélyeztet, míg a budaiak Ticskát favorizálják. A 18-ik percben
    Konyor szökteti Schillert, aki nagyszerűen átjátssza magát a 33-asok védelmén és pontos beadását Lengyel védhetetlenül a hálóba juttatja. 1:0.
    A III. ker. továbbra is némi fölényben játszik, közben Ticska éles bombáját Neuhaus bravúrosan fogja. A 28-ik percben Fodor elhagyja a kapuját, ám Drössler az üres kapu fölé emeli a labdát. A 31-ik percben Szekeres félpályáról küldött rúgása kapura megy, Neuhaus a labdát elvéti és csak a...
  7. 2022.11.23, 18:15 - Bástya FC - Újpest FC 1928
    Ujpest-Bástya 2:2 (2:2)

    A szegedi mérkőzésnek szokatlanul nagyszámú, mintegy 5000 főnyi közönség adott keretet.
    A mérkőzésre így álltak fel a csapatok: Bástya: Siflis — Weiglhoffer — Emmerling — Simóka, Tóth, Kronenberger — Varga, Wahl, Possák, Ölvedy, Solti. — Ujpest: Acht — Fogl II., Fogl III. — Borsányi, Lutz II., Wilhelm — Ströck, Auer, Wetzer, Spitz, P. Szabó.

    Ujpest kezd.
    ám a labda hamar a szegedi csatársorhoz kerül, s a kiugró Varga máris dolgot ad a Fogloknak. Fogl II. felszabadító rúgása frontba küldi P. Szabót, Weiglhoffer azonban biztosan szerel. Possák ad először dolgot Achtnak, majd Solti beadása kerül Varga lábáról a kapu fölé. Ez az attak már elárulja a szegedi csatársor nagy eleven erejét, amely a 11. percben gól alakjában robban ki.
    Varga a félvonalról megszökik, a 16-osról centerez, a labdát Possák kapja és nehéz szögből élesen vágja a balsarokba (1:0).
    Kezdés után újabb Varga-centerezés, Wahl fedezetlenül áll, de két lépésről a kapu fölé lő. Mo...
  8. 2022.11.23, 17:56 - Ferencvárosi FC - Somogy FC 1928
    Ferencváros—Somogy 5:0 (2:0)

    A 2500 főnyi tömeg felsorakozott az atlétaöltözőkhöz vezető lejáró előtt és amikor Mester György, a ferencvárosiak kedvelt „Gyuri bácsija” lelkendezve újságolta a Hungária vereségét, olyan parázs tüntetést rendeztek, mintha máris a Ferencváros kezében volna a bajnokság. A Ferencváros színeiben a következő csapat lépett pályára: — Bangi — Takács I., Papp — Fuhrmann, Turay, Berkessy — Koszta, Takács II., Toldi, Szedlacsek, Gödi. — Somogy viszont az alábbi csapatot állította ki: Erdős — Szattyin, Morvay — Tállián, Kvasz, Blum — Gacsár, Kittl, Weisz, Schmidt, Palkó.
    A két csapat nehezen melegszik bele a játékba. Somogy csapata támad az első percekben és „Mari néni” kétszer is kénytelen nagytakarítást rendezni a ferencvárosi kapu előtt. A Ferencváros akcióit egy sikertelen korner nyitja meg. Majd a Somogy kerül gólhelyzetbe, de Schmidt labdája elkerüli a kaput. A Ferencváros újabb kornerét Blum tisztázza. Takács és Koszta nagyszerű akciójából újabb s...
  9. 2022.11.22, 23:14 - Bocskay FC - Hungária FC 1928
    Bocskay—Hungária 2:0 (1:0)

    A napsütés helyett, amint megérkezik a kék-fehér csapat is és a játékosok a pályára lépnek, lassan pihézve esni kezd a hó.
    Zászlócsere, éljenzés, 5000 ember tapsa, fényképezés, a vezetőségek elhagyják a pályát. Megjelenik a bíró: Boronkay Gábor
    A Bocskay választja a jobbik kaput, a Hungária szél és hó ellen kezd. A csapatok így állnak fel: Bocskay: Hübner — Fejér dr., Dettrich — Wampetich, Sághy, Keviczky — Markos, Vincze, Teleky, Semler, Mertin. Hungária: Ujváry — Mandl, Kocsis — Kléber, Wéber, Schneider — Haar, Molnár, Kalmár, Skvarek, Hirzer.
    Tem-pó, Hungária, tempó, Hun-gá-ria! Mire Bocskay kezdi diktálni a tempót, Markos száguld lefelé, de beadása ofszájdon találja Telekit. A debreceni jobbszárny fáradhatatlanul rohamoz. A gyengélkedő Kocsis nem tudja fogni Markost, Schneider is nehezen boldogul vele. Szerencse, hogy Ujvári nagy formában véd.
    Most már a debreceni közönség hangos. Lelkesen biztatja csapatát s a Bocskay ekkor valóban több...
  10. 2022.11.21, 23:52 - Budai 11 - Kispest FC 1928
    33 FC—Kispest 4:2 (1:1)

    Mind a két csapat átcsoportosított 'formációval indul a küzdelembe. Kispest sokat vár, a hosszú idő után ismét játékra jelentkező Deáktól és Fürstnertől. az igy felszabadult Csendest a balszélén igyekszik hasznosítani, Dénest pedig Kutrucz váltja fel. Szóval a csapat így fest: Kutrucz — Wagner, Raix — Paczolay, Purczeold, Deák — Senkey, Fürstner, Dán, Presovszky, Csendes. — A 33-asok nál a hosszú Fodor reprizében bizakodnak. Itt a következő csapat vetkőzik: Fodor — Löwy, Oláh — Szekeres, Kaltenecker, Kovácsy — Schmidt, Czumpft, Ember, Ticska.
    Még a legöregebb Harminchármasok sem emlékeznek olyan jól kifutott félórára, mint amilyen a második félidőben köszöntött rájuk. Az „égimeszelő" öreg Fodorban se hiába helyezték a bizalmukat a vérmesebb 33-asok.
    Az Oláh—Löwy bekkpár is eredményesen munkálkodott, míg a fedezetsorban Kovácsy és Kasta- necker igyekeztek minél többet foglalkoztatni a csatársort, amely az egész mérkőzés alatt aktív volt. Ember szenz...
  11. 2022.11.21, 23:37 - Sabaria LSz - Újpest FC 1928
    Ujpest—Sabaria 6:5 (5:3)

    Négy góllal vezetett már Ujpest, de a Sabaria hatalmas küzdelemben csaknem behozta az előnyt, végül mégis egy góllal vesztett
    A felizgult szombathelyi publikum sárral dobálta meg a bírót

    Ujpest: Acht — Fogl II., Fogl III. — Borsányi, Lutz, Wilhelm — Ströck, Auer, Wetzer, Spitz, P. Szabó — Sabaria, Biri— Nagy, Prém- Pesovnik, Vámos, Bass — Buresch, Kovács, Stofián, Powolny, Tárnok.

    Nagy botrány közepette játszotta le bajnoki mérkőzését a Sabaria az Ujpesttel.
    A botrány már az első félidőben kitört, amikor Széll bíró a Sabaria egyik támadását offszájd címén lefütyülte. Ekkor percekig szünetelt a játék és a rendőrségnek kellett rendet teremte-nie. A második félidőben a terror fokozódott. A játékot ismételten le kellett állítani, majd a mérkőzés végén csak a legnagyobb erőfeszítéssel lehetett a bírót a közönség bántalmazásaitól megóvni.
    A meccs végén pedig többezer főnyi tömeg gyűlt össze az öltöző előtt, úgy hogy a bírót csak nagy nehezen le...
  12. III. ker. FC—Bástya 2:0 (1:0)

    Napsütés, szélcsend a Dunaparton. Ilyenkor a III. kerületi polgár jókedvű, béketűrő, kedélyes. Ezt azért kell előrebocsátanunk, hogy megértsük azt a viszonylag álmos hangulatot, amely vasárnap a III. kerületi-Bástya mérkőzés alatt elömlött a határ utcai pálya nézőterén. Nincsenek sokan, talán mindössze ezeren.
    Ugyan minek izgulni ilyen szép őszi napon? A mérkőzés megkezdése előtt még van egy kis „mozgalom”, a bíró ad rá okot, holott még nem is mutatkozik. Sőt éppen azért. Az első ligában most debütáló Anspitz ugyanis késik, a csapatok már régen a pályán vannak, de bírónak még nyoma sincs.
    Végre, negyedórás késés után, a két csapat így áll fel akezdéshez:III. kerület: Neuhaus — Kenyeres, Semsey — Warner, Magyar, Hauser — Drössler, Schiller, Konyor, Lengyel, Rábl. — Bástya: Beneda — Weiglhoffer, Emmerling — Simóka, Tóth, Kronenberger — Varga, Schwarz, Possák, Wahl, Solti.
    De figyeljük tovább a mérkőzést, amely lendületes és változatos. A Bást...
  13. 2022.11.21, 22:53 - Hungária FC - Nemzeti SC 1928
    Hungária—Nemzeti 4:0 (2:0)
    A Hungária gólképes csatársorával biztosan győzött a gyenge csatársorú Nemzeti ellen
    Góllövő: Skvarek, Haar, Kléber, Haar
    Hungária-út. Bíró: Kann. 6000 néző.
    Hungária: Ujváry — Mandl, Kocsis — Kléber, Véber, Schneider — Haar, Molnár, Barátky, Skvarek, Hirzer. Nemzeti: Gallina — Török, Szendrő — Hossó, Odry, Bartos — Rémay III., Rémay II., Kautzky, Horváth, Czétényi.
    Nemzeti Sport, 1928. november 26.
  14. 2022.11.21, 22:46 - Hungária FC - Nemzeti SC 1928
    Hungária—Nemzeti 4:0 (2:0)

    A közönség — volt vagy kilencezer ember — úgy ment ki a pályára, hogy derby-mérkőzésre váltotta meg a jegyét. Nemcsak azért avanzsált ez a meccs derbyjellegűvé, mert a bajnoki tabella így mutatta, hanem mert a liga két veretlen csapata ütközött meg.
    A Hungária-csatárok formás akciókat vezetnek, Szendrő 1—2 hibát vét, majd felbukkan az első vaskos tévedés: a kiszökő Molnárt faultolják, a csatár tovább megy, de a bíró megállítja és szabadrúgást ítél a Hungáriának. Amire megszületik a legújabb futball-szakkifejezés:
    a bíró „visszafújta“ a támadást.
    A fegyelem is lazul, durvaságok esnek, Török viszi a vezérszerepet, de Skvarek se hagyja magát és a kifutó Gallinát úgy szájon rúgja, hogy menten megered a vére. A játék tovább megy. Meglepetéssel konstatáljuk, hogy Mandl milyen nagyokat rúg s Kleber is egyre emelkedik, igaz viszont, hogy a Nemzeti-csatárok ezúttal nem sokat érnek. Az őszi szép játékok után alig lehet rájuk ismerni. Nem úgy azonban O...
  15. III. kerület—Sabaria 2:1 (1:0)

    A Sabaria kezd
    és az első percben máris Rudolf hálójában a labda. Konyor magasan lő, és a könnyű labdát Rudolf beejti. A gól természetesen lehangolja a Sabariát. Mindamellett támadásba fordul és a 16. percben egész jó helyzetet dolgozik ki a csatársor, de a kapu előtti zavarból Senkey felszabadít A 20. percben Bass és Drössler párharcából Bass kerül ki győztesen, Tárnokhoz küldi a labdát, ám a szélső elesik. Drössler rajta van, erre Boronkay mind a kettőjüket leküldi a pályáról. Senki sem tudja, miért történt a két kiállítás. Stófián lövését Neuhaus fogja, Rudolfot viszont Rábl szórakoztatja gyenge lövésével. A 36. percben Nagy hibáz, de Lengyel szérencsére a kapu mellé lő. Három perc múlva Tárnok Kásának, ad pompás labdát, de ez két méterről hibáz.
    A-II.félidőben is a Sabaria támad többet. A 3. percben Stófián elrontja Tárnok jó labdáját, majd Vámos lő jó helyzetben a kapu mellé. A 6. percben Konyor egy ártatlannak látszó labdával keresztül...
  16. 2022.11.19, 23:15 - Újpest FC - Kispest FC 1928
    Ujpest-Kispest 7:1 (2:1)

    „Uraim, így nem lehet játszani !“
    — mondotta Gerő bíró az Újpest—Kispest meccsen és kiállított négy játékost

    Az újpesti drukkerek aligha láttak még egy ilyen félidőt. Mert még két perc sem telt el, Auer olyan bombát engedett a kispestiek üres kapuja fölé, hogy az újpesti hívek rögtön haza akartak menni. De még magunkhoz sem tértünk, már ismét Auert láttuk a kapu előtt. Lőne, de a labda lecsúszik a lábáról és az oldalhálóba megy. A tribün ezt is lenyelte. De már nem állták meg szó nélkül, amikor P. Szabó közeli szabadrúgását a feltűnően bizonytalan Dénes kiejtette a kezéből és még lámpával sem lehetett volna felfedezni a közelben egy újpesti csatárt. Az újpesti rohamok változatlan erővel dúlnak, meglehetős sikertelenül. Wetzer lassú. Mialatt cigarettára gyújtottunk — hála az újpestiek betontribünjének —, már a multnak adódott át Spitz és Auer egy-egy vaskos hibája. Ujpesti szomszédunk igyekszik magát megnyugtatni: -- Ami késik, nem múlik... Pfuj...
  17. 2022.11.19, 22:52 - Vasas SC - Bocskay FC 1928
    Bocskay—Vasas 2:2 (1:0)

    A csapatok így jöttek ki:
    Bocskay, Hübner — Fejér dr. Dettrich — Wampetich, Sághy, Keviczky, — Markos, Vincze, Teleky, Semler, Mertin. Vasas: Szulik — Király, Pozsonyi — Remmer, Burger, Fried — Stancl, Tóth, Fröhlich, Jellinek, Himmer.

    kőzést egy szabályszerű hármas „Tempó"-val, de a Vasas csatársor a nagyon bizonytalan Bocskay-védelem mellett még így se kap erőre. A 8. percben veszélyes először a Vasas-támadás: Stanclnak véletlenül sikerül egy elfutás, Tóth fejjel Fröhlich elé teszi a labdát, a center öregurasan próbálkozik, de Hübner kifut és tisztáz.
    Ezután egy percet Frontz Döme emlékének szentel a bíró. A 18. peneben Semler kiugrasztja Mertint. Szulik azonban egy bekknek is becsületére való rúgással küldi a mezőnybe a labdát. Egy percre odázta el csak a gólt a Vasas-kapus, mert
    Keviczky pontos keresztpasszával Mertil meglép, labdájába Vince beleszalad és máris a hálóban táncol az első Bocskay-gól (1:0).
    Ez a gól egyébként szólóban tán...
  18. 2022.11.19, 22:19 - Somogy FC - Hungária FC 1928
    Hungária—Somogy 9:2 (5:1)

    A Somogy Csida nélkül, de az elgravitáló Steinerrel jön ki a pályára. A Hungáriából Wéber hiányzik,és Kalmár, aki felkötött kézzel és fájó szívvel üldögél a tribünön.
    Felállnak.
    Hungária: Ujváry — Mandl, Kocsis — Rebró, Kléber, Schneider — Haar, Molnár, Barátky, Skvarek, Hirzer. Somogy: Kubala — Szattyin, Morvay — Tallián, Kvasz, Palkó — Gacsár, Weisz, Sztrakovics, Schmidt, Steiner.

    A somogyiak elfelejtették, hogy mikor megvásárolták Kvaszt, megígérték, hogy a Hungária ellen nem játszatják. Viszont a Hungária nem emlékeztette őket erre az ígéretre. Ha már a Hungáriában nem játszhatott, hadd játsszék a Somogyban. És Kvasz élt is az engedelemmel. Ő volt a Somogy legjobb embere.
    Három perc = 2 gól
    Kezdés. Hungária-támadás, somogyi ellentámadás, Haar-lefutás, Barátky-offszájd, egy perc. Somogy-csatárok csuszkálása a Hungária-kapu közelében, kék-fehér offenzíva, Barátky húszméteres lövése a szél szárnyán röpül Kubala kapujába, 1:0,- a második...
  19. 2022.11.19, 21:56 - Bástya FC - Budai 11 1928
    Bástya—Budai „33“ 6:1 (2:0)

    A szegedi Bástya csapata vasárnap hatalmas pontot tett a szanálási mű végére. Nagyszerű győzelemmel legyűrte a tudásban vele egyenrangú budai csapatot és tette ezt olyan imponáló energiával, hogy a szegedi közönség, — amely már-már elfordult a csapattól, — mámoros lelkesedéssel ölelte ismét keblére a vörös-feketeinges fiúkat.
    A szegedi csapat támadóerejének és gólképességének megnövekedése annak köszönhető, hogy Possák személyében végre megtalálta csatársorának régen keresett dirigensét. Észszerű irányító munka, a váratlan, gyors egyéni akciókra való hajlandóság és a nagy határozottság meg lévőbiztosság jellemzik az új szegedi centert, aki három nagyszerű egyéni góllal szolgált rá a meleg ovációra.
    A mérkőzésre így álltak fel a csapatok: Bástya: Beneda — Weigelhoffer, Emmerling — Simóka, Tóth, Kronenberger — Varga, Wahl, Possák, Schwarcz, Solti, — Budai: ,33‘: Biri — Oláh, Löwy — Czumpft, Kaltenecker, Kovácsi — Schmidt, Ember, Steiner, Sztancs...
  20. Ferencváros—Nemzeti 1:1 (1:0)

    A vén Millenáris boldogan emlékezett, hogy itt vannak a régi idők, itt a Ferencváros, itt a szép tömeg. Új köntösében ragyog a boldogságtól a Millenáris, hogyisne: hétezer fizető néző
    Felszikkadt a talaj, de azért lágy és mély, nehéz rajta a járás." Nem ízlik a Ferencvárosnak sehogyan sem- Már mikor kijönnek a zöld-fehérek, az első rúgásoknál látszik a kedvetlenség, úgy állnak fel, mint rendesen, csak Amsel hiányzik: Hubeer — Takács I., Hungier — Fuhrmann, Bukovi, Berkessy — Koszta, Takács II., Turay, Szedlacsek, Kohut. Azután kijönnek a Nemzetiek is, amire nekibátorodik a tribün, és éljenez. Gallina — Török, Szendrő — Hossó, Odry, Bartos - Rémay III., Rémay II., Kautzky, Horváth, Cétényi — ez a fekete- fehér csapat. Szóval hiányzik Volentik és Bihámi.
    A nézőtéren izgatottan figyelték, hogy a Nemzetiek szél ellen játszanak és mégis milyen jól tartják magukat. Izgalmas volt a levegő, de nem volt semmi vihar, mindössze hangosan drukkoltak az emb...
  21. 2022.11.18, 21:23 - Sabaria LSz - Budai 11 1928
    Sabaria—Budai 33 0:0

    Biri parádés védése egy ponttal ismét szegényebbé tette a Sabariát

    Ami biztos, az sem biztos! — Ezzel a mondással lehet-'legjobban jellemezni a hangulatot, amely a Sabaria—'Budai 33-as meccs után uralkodott a vas megyei futballmetropolisban. A kétezerfőnyi közönség elkeseredetten távozott a mérkőzésről.
    A mérkőzés sorsa végeredményben egy emberen fordult meg, s ez a budaiak kapusa, Biri volt, akinek kiváló képességei olyan impozánsan nyilatkoztak meg ezen a mérkőzésen, hogy nyiltszini taps és a mérkőzés után meleg ünneplés jutott számára a szombathelyi közönség részéről.
    Hogy a Budai 33-asok kapuvédője a Sabaria mily nagy támadófölényével állott szemben, azt kitűnően illusztrálja, a második félidő a 10:1-es korneraránya.
    Pedig a csatársor jó támogatást kapott hátulról,hiszen a halfsor nagyon aktív volt. Különösen Vámos tette ki magáért, de kellemes meglepetést keltett a hosszabb szünet után először szereplő Bass okos védőmunkája (a támadó lendület...
  22. 2022.11.18, 21:04 - Nemzeti SC - Somogy FC 1928
    Nemzeti—Somogy 0:0

    Azt mondták, vasárnap nagy meccs lesz a Millenárison, a Somogy betör Pesten is, majd meglátja a közönség az egészséges vidéki futballt, na és hogy a Nemzeti elveszíti veretlenségét. Mert hogy igen befolyásolható vagyok ezek után, Somogy-győzelemre esküdtem magam is. Úgy látszik azonban a közönséget a nagy mérkőzés árnyékának lázában elfelejtették értesíteni az egész dologról, erre mutat legalább is, hogy a három főnyi autópark a bejárat előtt, továbbá a pontosan 1000 főre becsülhető ezerfejű Caesar igen simán helyezkedett el a maga helyén.
    Klein Árpád a bíró s mint ilyen megindítja a mérkőzést.
    Rémay labdája jól ragad Kubalához. Odry is megereszt egy jó lövést, de a kaposvári kapus úgy húzza le, mintha kókuszdiót szedne. Kétszer elugrik a Somogy-csatársor lelke, a fiatal Steiner, de a belsők kényelmesek.
    Az első öt perc elment, a csapatok nem sokat mutatnak. A következő öt percet Cétényi lefutása nyitja meg, de ez se a helyzet nyitja, mert a balszélső ...
  23. 2022.11.18, 19:22 - Hungária FC - Vasas SC 1928
    Hungária—Vasas 8:0 (3:0)

    Kalmár szenzációs vezérlete alatt kitűnően játszott a kék-fehér csatársor
    Góllövők: Kalmár, Kalmár, Kalmár, Kalmár, Molnár, Barátky, Kalmár, Molnár

    Hungária-út. 8000 néző. Bíró: Magyar.

    Hungária: Ujváry — Mandl, Kocsis — Kléber, Barátky, Schneider — Haar, Molnár, Kalmár, Skvarek, Hirzer. Vasas: Szulik — Remmer, Király - Willheim, Burger, Fried — Báder, Tóth, Tomecz, Fröhlich, Himmer.
    Nemzeti Sport, 1928. november 12.
  24. 2022.11.18, 19:19 - Hungária FC - Vasas SC 1928
    Hungária—Vasas 8:0 (3:0)

    Hungária: Ujváry — Mandl, Kocsis — Kléber, Barátky, Schneider — Haar, Molnár, Kalmár, Skvarek, Hirzer. — Vasas:. Szulik — Remmer, Király —Wilhelm, Burger, Eried — Báder, Tóth, Tomec, Fröhlich, Himmer.)

    Tíz perec folyik a Hungária és Vasas-meccs, váltakozó támadásokkal. Most Haar kapja a labdát, előrekerül. Király keresztezi, de a szélső mellette előrepöcköli a labdát, maga is megkerüli és elhagyja Királyt, kicsit még a kapu felé fut, aztán erősen centerez. A labda a tisztán álló Kalmárhoz jut, aki ahogy kapja, lövi. Szulik hiába vetődik. Igazi profi gól volt!
    A 27. percben Barátky Molnárhoz passzol, az összekötő néhány lépést megy a labdával, aztán Haart szökteti. A Vasas-védelem elmarad Haartól, aki a 16-os vonal mellől ügyesen centerez, Kalmár hatalmasat ugrik, valósággal úszik a levegőben és fejével érinti a labdát, amely a következő pillanatban már a hálóban ül.
    A 38. percben a balodalon lendül támadásba a Hungária. Hirzer röpül Szulik kapu...
  25. 2022.11.18, 18:48 - Kispest FC - Bástya FC 1928
    Bástya—Kispest 2:1 (0:1)

    Hét perccel a befejezés előtt még Kispest vezetett, ekkor két kiáltó védelmi hibával átengedte a győzelmet a lelkes szegedieknek
    Góllövő: Kiss, Possák, Schwarcz

    Sárkány utca, 3000 néző. Bíró: Csárdás.
    Bástya: Beneda — Weiglhoffer, Emmerling Simóka, Tóth, Kronenberger — Varga, Wahl, Possák, Schwarcz, Solti. Kispest: Dénes — Raix, Wégner — Marton, Purczeld, Csendes — Senkey, Paczolay, Dán, Presovszky, Kiss.
    Nemzeti Sport, 1928. november 12.
  26. 2022.11.18, 18:44 - Kispest FC - Bástya FC 1928
    Bástya—Kispest 2:1 (0:1)

    A kispesti öltözőben már felöltözve várja a harcra szólító jelt Kispest csapata: Dénes — Raix, Wagner — Marton, Purczeld, Csendes —Senkey, Paczolay, Dán, Presovszky, Kiss. — Botjára támaszkodva lelkesíti a csapatot Francz Döme, a tréner, aki immár egészségesen jött ki a meccsre. Végre megérkezik a Bástya is bérelt autóbuszán. Magukkal hozzák a kicsiny — 30—40 főnyi — szegedi kolóniát. Egyetlen csöppet hoztak a kispesti tengerbe. Ha nem számítjuk ,,
    idegennek" a már szegedi érzelmű Vargát és Schwarczot, úgy összesen négy „jöttment" tarkítja a szegedi csapatot, amely vadonatúj dresszében így jön ki a pályára: Beneda — Weiglhoffer, Emmerling — Simóka, Tóth, Kronenberger — Varga, Wahl, Possák, Schwarcz, Solti, íme, a szanált Bástya.
    Megindul a meccs és ezzel egyidejűen akcióba lép a kispesti kórus is a tribünön. Nem úgy a kispesti csapat, amelynek egy jó ideig éppen elég munkát ad a szegedi csatársor.
    Possáknak, majd Schwarcznak akad még egy jó helyz...
  27. Ujpest—III. ker. 5:0 (2:0)

    Ujpest javul — de az első félidőben egyenrangú III. kerület a másodikban csak kilenc emberrel játszott
    Góllövő: Auer, Spitz, Spitz, Spitz, Wetzer
    UTE-pálya, 2500 néző. Bíró: Salgó.
    Nemzeti Sport, 1928. november 5.
  28. öt gól esett Ujpesten és mind az öt a III. kerületiek kapujába

    Ujpest—III ker. FC 5:0 (2:0)

    Délután félhárom, Ujpest fölött borús az ég, az őszi eső szomorúan szitál a pályára.
    Aztán eláll az eső és a sáros pályára kiszalad az újlaki csapat, így állnak fel: Neuhaus — Kenyeres, Senkey I. — Werner, Magyar, Steiner — Drössler, Konyor, Horváth, Lengyel, Rábl.
    Néhány pillanat múlva megérkeznek a hazaiak is. Ujpest csapatából hiányzik Fogl III, aki már a válogatottban is fájós lábbal játszott. Acht — Fogl II, Kővágó — Borsányi, Lutz, Wilhelm — Ströck, Auer, Wetzer,Spitz, P. Szabó, ez az Ujpest összeállítása.
    Nagy csendben kezdődik a mérkőzésed, az újpesti kórus hamarosan megtalálja a hangját. Kenyeres mindjárt az első percben a 16-oson belül felvágja P. Szabót. A szélső nagyot esik, a közönség nagyot kiált: 11-es!... De a bíró másként vélekedik.
    Alig tart két perce a játék, mikor Ströck megfut a halfjától, centerez, Senkey kihagy és a labda Auer elé kerül. Az összeköt...
  29. 2022.11.17, 21:13 - Sabaria LSz - Bástya FC 1928
    Sabaria—Bástya 2 : 1 (0:1)

    Sabaria: Weinhardt — Nagy, Prém — Pesovnik, Vámos, Hajós — Buresch Mészáros, Stofián, Holzbauer, Tárnok — Bástya: Beneda — Beck, Weiglhoffer — Tóth, Horváth, Kronenberger — Varga, Schvarcz, Frölich, Wahl, Solti

    A kétezer ember, aki kíváncsi volt az előrelátható Sabaria-győzelemre, megelégedetten távozott a mérkőzésről,mert nem csupán győzelmet, de szép játékot is látott.

    A Bástya kezd és máris a Sabaria hálójában a labda.
    Vámos faultot vét, a büntetőt Weiglhoffer jobbra küldi Schwarczhoz, ez Vargához passzol és mielőtt a Sabaria-védelem magához térne, Varga a bal felső kapuléc alá küldi a labdát. (0:1).
    Hatalmas iramba kezd most a Sabaria is, egymás után két kornert jelzi, hogy a Sabaria nagyon szeretne egyenlíteni. A 12. percben Buresch megszökik, labdájával Holzbauer nagy helyzetbe kerül, de elidegeskedi a helyzetet. Kapu fölé és mellé mennek a kék-sárga csatársor lövései, ám a Bástya jól védekezik. A 20. percben kornerből Buresch haj...
  30. 2022.11.17, 21:01 - Hungária FC - Kispest FC 1928
    Hungária—Kispest 2:1 (1:1)
    k
    Kemény, izgalmas meccs kiállításokkal, vasárnapi izzó hangulattal — Krupitzer kiró gyenge volt, a meccs erős lett .— Kispest gólt és tizenegyest reklamált Góllövő: Presovszky, Hirzer, Barátky

    Hungária-út, 5000 néző. Bíró: Krupitzer.
    Hungária: Fehér — Mandl, Kocsis — Kléber, Wéber, Nádler — Haar, Molnár, Barátky, Hirzer, Opata. Kispest: Dénes — Wégner, Dudás — Raix, Purczeld, Csendes — Senkey, Paczolay, Dán, Presovszky, Kiss.

    Kispest kezd, az első öt percben azonban a Hungária támad, de a támadásának csak két szabadrúgás az eredménye. Az 5. percben a Kispest is feljön, Dán pompás labdát ad Presovszkynak, aki még pár lépést tesz, majd egészen közelről magasan fölé rúg. A következő percben már ismét a kék-fehérek támadnak, kornert érnek el, amit némi zavar után Dudás tisztáz. Újból a Hungária rohamoz. Barátky a félvonalról indítja a támadást. Szép labdáját Hirzer kapja, aki ügyesen tisztára játsza Molnárt. Az összekötő habozás nélkül lő ezú...
  31. 2022.11.17, 20:07 - Hungária FC - Kispest FC 1928
    Hungária—Kispest 2:1 (1:1)

    A Schmeider, Kalmár és Nagy nélkül felálló Hungáriának kemény munkát adott szombaton a Kispest masszív együttese. A Hungária szívósabb játékot mutatott ellenfelénél, kétségtelen azonban, hogy voltak a mérkőzésnek fázisai, amikor a Kispest felé integetett a győzelem. Az I. félidőben helyenként nyomasztó Hungária fölény alakult ki, a csatársor azonban mindent túlkombibált, úgyhogy a különben is jól diszponált kispesti védelem mindig idejében lépett közbe. A második félidőben azután már nagyon meg kellett dolgozni a kék-fehéreknek és a szerencse támogatása is kellett ahhoz, hogy mind a két pontot otthon tartsák. A Hungáriában kellemes feltűnést keltett Barátky játéka. Lendületes- áttörései és kapuelőtti határozottsága a fő erényei. A halfsor nem mutatott semmi különöset, de a védelem játéka sem volt megnyugtató a Hungária-hívők számára. A Kispest játékát erősen befolyásolta Dudás sérülése. A kitűnő, hátvéd az első félidő 11-ik percében történt sérülés...
  32. 2022.11.16, 23:24 - Hungária FC - Sabaria LSZ 1928
    Ugy történt, ahogy szombaton megjósoltuk: a Sabaria a Hungária ellen akarta bebizonyítani, hogy eddigi bajnoki kudarcait balszerencse okozta. És ezt, bár kikapott — vagy talán éppen azért —, sikerült is bebizonyítania. A küzdelem mindvégig változatos és izgalmas volt A szombathelyiek egyre másra támadták a Hungária kapuját és a kiegyenlítés után az egész kis szombathelyi kolónia és az egész nagy ferencvárosi tábor Sabaria-győzelemben bízott. Ekkor történt az a merőben szokatlan eset, mely romba döntötte a szombathelyi reményeket. Hirzer keresztpasszt küldött jobbra. A labdát Haar kapta és fejelt. A szombathelyi védelem rárohant. A labda kapu mellé ment, és a földön három játékos feküdt egyrakáson, Prém, Hajós és legfelül Haar. A bíró fütyült. A játékot azonban nem lehetett folytatni, mert a fekvő játékosok semmi hajlandóságot nem mutattak a felkelésre. Ebben, a pillanatban
    Nagy, a Sabaria bekkje odafutott a fekvő csoporthoz, felkapta Haart és egyszerűen odébb dobta.
    Rettenet...
  33. 2022.11.16, 23:14 - Somogy FC - Budai 11 1928
    Somogy—Budai 33-as 1:0 (1:0)

    Somogy: Kubala — Szattyin, Morvay — Tallián, Kvasz, Palkó — Gacsár, Weisz, Kittl, Schmidt, Steiner. — Budai 33-as: Biri — Oláh, Löwy — Steiner, Kaltenecker, Kovács I. — Schmidt, Czumpft, Ember, Kovácsy III., Ticska.

    Már az első percben kornrt ér el Somogy. Majd a 4-ik percben Steiner lefut, s
    a hatosvonalról centerez, azonban a labdát a budai Steiner kézzel megakasztja.
    A bíró 11-est ítél, amit Schmidt védhetetlenül belő.
    Somogy erősen támad, de csak eredménytelen kornereket tud szerezni. A 10-ik percben Kubala súlyosan hibázik. A labdát kirúgják a kezéből, Kovácsy III. azonban közelről is az üres kapu fölé lő. A 16-ik percben Birinek áll módjában tudását igazolni, amikor Schmidt szép szabadrúgását kornerre védi. A 24-ik perc hozza meg a mérkőzés legszebb jelenetét. Steiner beadását Gacsár bombalövéssel a kapufára küldi, onnan a labda a mezőnybe pattan, a résen lévő Schmidt éles lövését Biri szenzációsan védi. Továbbra is a Somogy van f...
  34. 2022.11.16, 23:05 - Bocskay FC - Bástya FC 1928
    Bocskay—Bástya 2:1 (0:1)

    Bocskay: Hübner — Fejér, Dettrich — Wampetich, Sághy, Keviczky — Markos, Vince, Teleki, Zemler, Mertin. — Bástya: Beneda — Weiglhoffer, Emmerling — Tóth, Horváth, Kronenberger — Varga, Schwarcz, Fröhlich, Wahl, Ölvedy,

    A mérkőzés
    Bocskay-támadással indul, a 4. percben Mertin jó beadását Teleky elhibázta. A túlsó oldalon Schwarcz jut jó helyzetbe, de lövés előtt elesik, majd Ölvedy merész beadását Reviczky, menti a nagy rossel rohamozó Bástya-csatárok elöl. A 14-ik percben egy Bástya-gólt offszájd címén érvénytelenít a bíró. Vince jó támadását Markos önzése rontja, majd Varga akciózik a Bocskay-kapu előtt, de Hübner önfeláldozóan véd. A 19. percben Teleki—Mertin akcióból Mertin magasan fölé lő, a következő percekben Markos ront tiszta helyzetben kétszer is, csavart szabadrúgását pedig Beneda bravúrosan fogja.
    A 30. percben Fröhlich 10 méterről váratlanul gólt lő. (0:1).
    A gól után a Bástya rövid ideig támad, de aztán ismét a Bocskay veszi át...
  35. III. ker. FC—Nemzeti 1:1 (1:0)

    III. ker. FC: Neuhaus — Kenyeres, Senkey — Steiner, Magyar, Hauser — Drössler, Lutz, Horváth, Lengyel, Rábl. — Nemzeti: Gallina - Török, Szendrő — Hossó, Volentik, Bartos — Singer, Odry, Kautzky, Bihámi, Czétényi.

    Az első percek a Nemzeti nyomasztó fölényét mutatják, a vezetőgólt mégis a III. ker. FC éri el. A 12-ik percben kiszabadulnak az ostromgyűrűből,
    Steiner labdája Magyar közvetítésével Ráblhoz kerül, akinek éles centerére Gallina kifut, a labdát Horváth kaparintja meg és az üres kapuba juttatja. (1:0).
    Egy-egy gólhelyzet jobbról-balról, majd a 15-ik percben élénk III. kerületi támadás után Lengyel éles lövését irtózatos erővel veri vissza a kapufa. Nem hoz eredményt Horváthnak a 16-osról indított szabadrúgása sem, sőt ugyanő a Volentik hendsze miatt megítélt szabarúgást is a kapu fölé lövi. Most Lutz összeütközik Bartossal, sérülten terül el a földön és kiviszik a pályáról. A III. kerület 10 emberrel is támadásba marad, akciói a...
  36. Ferencváros-Kispest 5:0 (2:0)

    Ferencváros: Amsel — Takács I., Papp — Fuhrmann, Bukovi, Berkessy — Koszta, Takács II., Turay Szedlacsek, Kohut. — Kispest: Kutrucz — Wégner Dudás — Raix, Purczeldt, Csendes — Senkey, Paczolay, Dán, Presovszky, Kiss.

    Kispest lendületes lefutásával kezdődik a játék.
    Dán egyszer a félpályáról kitör és lapos lövését csak elvetéssel fogja Amsel. Azután megfordul a játék, a Ferencváros könnyedén felvonul és Dudás csak bravúrral állítja meg a kiszökő Takácsot. A 12. percben
    káprázatos akció indul a félpálya vonalán. Bukovi Takácsot szökteti, a labda gyorsan siklik Turay, Takács és Koszta lábán, végül a jobbszélső centerez, a túlnagy rössel futó Kohut a magasba kapja a labdát, amit most már Takács futtában befejel
    A 27. percben Koszta tiszta labdát kap, vad erővel felsőskapufát lő, ott falsot kap a labda, levágódik a kapus háta mögött a gólba, de a pergés szempillantás alatt kihozza s a bíró nem adja meg a gólt, amit nem látott, tisztán. Ám a...
  37. 2022.11.16, 22:17 - Újpest FC - Vasas SC 1928
    Vasas - Ujpest 3:0 (1:0)

    Vasas: Szulik — Király, Rozgonyi — Remmer, Burger, Fried — Báder, Tóth, Tomec, Stanczl, Himmer. — Ujpest: Acht — Fogl II., Fogl III. — Borsányi, Lutz, Eichbaum — Ströck, Wilhelm II., Jakube, Szentmiklóssy, P. Szabó.

    Az Ujpest mindjárt támad,
    Borsányi lő is, de fölé. A Vasas túl élénk, Himmer lő a 3. percben, a labda Acht melléről lepattan, de a hosszúlábú Tomec elől Fogl II. a mezőnybe vágja. Nagy helyzet volt! Báder fut el, Stancl eldriblizi a labdát, Remmer azonban majdnem gólt rúg. Ujpest viszont alig támad és a 10. percben P. Szabó direkt meglepődik, amikor tisztán találja magát a kapu előtt és meglepetésében óriási helyzetben mellégurítja a labdát. Rozgonyi kornerrel segít Ujpestnek, az ellenkező oldalon Tóth ront. A huszadik percben P. Szabó keresztül megy a védelmen, a beadást Jakube elpaccolja, ide-oda pattog a labda, Szulik vetődve kétszer is kitolja, végre Rozgonyi úgy megvágja, hogy Báder majdnem beszalad vele. A veszélyes szélső elő...
  38. 2022.11.16, 22:01 - Hungária FC - Sabaria LSZ 1928
    Hungária—Sabaria 3:2 (1:0)

    Hungária: Ujváry — Mandl, Kocsis — Kléber, Wéber, Schneider — Haar, Barátky, Kalmár, Skvarek, Hirzer. — Sabaria: Weinhardt — Nagy, Prém — Pesovnik, Vámos, Hajós — Buresch, Mészáros, Stofián, Holczbauer, Tárnok

    A Sabariáé a kezdés joga, s már az első percben kornrt ér el, melyből Mészáros éles lövését Ujvári fogja. Kalmár indítja első rohamra a Hungáriát, de Nagy elkaszálja a lábát, s a szabadrúgásnak csak offszájd miatt nincs folytatása. A Sabaria szépen felépített támadásai leszorítják a Hungáriát, de a befejező akciók sikertelenek. Holzbauer rosszul fejeli Buresch szép beadását, viszont a jobbszélső ballábbal csavart lövését Kléber kornerre menti. Ismét Kalmár lendíti támadásba, a kék-fehéreket Hirzer váratlan szöktetésével, a labdát visszakapja a balszélről, ám Prém a lövés előtt lekeresztezi. Most Vámos hibáz, Skvarek megugrik a labdával, jó kiadását Haar centerezi, Nagy kornerre ment. Megint csak Hirzer, majd Kalmár—Hirzer-akció következik...
  39. 2022.11.15, 22:41 - Bástya FC - Nemzeti SC 1928
    Nemzeti—Bástya 3:1 (2:1)

    Nemzeti: Gallina — Török, Szendrő — Hossó, Volentik, Bartos — Singer, Odry, Kautzky, Bihámi, Horváth. Bástya: Szabó— Beck, Emmerling— Tóth, Horváth, Kronenberger — Varga, Schwarcz, Fröhlich, Ölvedi, Solti.

    A Nemzeti kezd
    és Bihamni mindjárt lövéssel is próbálkozik, de a Bástya-védelem tisztáz. A Bástya veszi át most az iniciatívát, Varga centerébe Fröhlich száll bele, de lövése kapu fölé megy. Schvarcz két eredménytelen támadás után, a 15. percben átjátssza a védelmet, lő, Gallina kiejti a labdát, de még idejében korrigál. A 20. percben siker koronázza a Bástya-támadásokat. Varga keresztültöri magát a Nemzeti védelmén és a rosszul helyezkedő Gallina fölött ívelt gólt lő. (0:1).
    A gól után a Nemzeti erősít, de nem sok eredménnyel. A 28-ik percben meleg helyzet adódik a Nemzeti kapuja előtt, Fröhlich szökteti a Schwarczot, ez hatalmas lövést küld kapura, amely a kifutó Gallina mellett majdnem túlmegy a vonalon, Török azonban az utolsó pillanatb...
  40. 2022.11.15, 22:33 - Kispest FC - Vasas SC 1928
    Kispest - Vasas 2:1 (0:1)

    Kispest: Kutrucz — Raix, Wégner — Marton, Purczeld, Csendes — Senkey Paczolay, Dán, Presovszky, Kiss. Vasas: Szulik — Remmer, Király — Szádovszky Burger, Fried - Báder, Tóth, Tomecz, Stanczl, Himmer.

    A mérkőzés első negyedórája változatos támadásokkal telik el. A 18. percben
    Himner lefut, jól irányított centerét Tomecz kapura lövi, a nagy erővel rúgó labdát Kutrucz nehezen elfogja, de kiejti és a résen álló Tóth bevágja.
    A 33. percben Senkey saroklövését Szulik kiejti és csak Király gyors közbelépése hárítja el a fenyegető veszélyt. A 38. percben Dán éles lövése hajszálnyira elkerüli a kaput, a kispesti center újabb lövését pedig Szulik bravúrral menti.
    Kispest lendületes támadásaival kezdődik a második félidő és az ostrom a 10. percben eredményt is hoz. Presovszky a védelmet kicselezve Dánhoz passzol, aki a kifutó Szulik mellett a tizenhatosról a hálóba juttatja a labdát. (1:1). Most a Vasasok balszárnya intéz heves támadást Kutrucz kapuj...
  41. A 22. percben Dressler a labdáért nyúlva gyomorszájon találja Lykát, aki összeesik és hányni kezd. A bíró nem mérlegeli, hogy a fault szándékos volt-e vagy sem, az eset látszólagos súlyosságára való tekintettel, haladéktalanul kiállítja Drösslert. A közönség zöme elkeseredetten tüntet a túl szigorú ítélet miatt.
    Nemzeti Sport, 1928. október 15.
  42. Ferencváros—III ker. FC 3:0 (1:0)

    Ferencváros: Amsel— Takács I., Papp — Fuhrmann, Bukovi, Lyka — Koszta Takács II., Turay, Szedlacsek, Kohut. III. ker. FC: Neuhaus — Kenyeres Senkey — Werner, Magyar, Hauser — Drössler, Lutz, Konyor, Lengyel, Rabl.

    Bár a bajnokcsapat imponáló gólkülönbséggel győztes le az újlakiakat, mégis le kell szögeznünk, hogy a zöld-fehérek még nem jutottak túl gyengeségi periódusukon. A bal hátvéd és a két szélső fedezet és a jobbszélső egyáltalában nincsen formában és ha a III. kerületinek csak kis szerencséje van, no meg a bíró az első félidő közepén, ki nem állítja Drössslert, talán, még pontot is szerezhettek volna a Ferencvárosból.
    Az első komoly helyzetet Bukovi teremti, a labda azonban kapu fölé kerül. Nagy meglepetésre a III. ker. marad frontban és az első negyedóra az újlakiaké. A 13-ik percben Turay össze- játszik Szedlacsekkel, aki nagyszerűen szökteti Kohutot, a balszélső bombáját Neuhaus kornerra tolja ki. Rögtön utána Drössler szágul...
  43. 2022.11.15, 21:58 - Sabaria LSz - Somogy FC 1928
    Somogy—Sabaría 2:1 (1:0)

    Somogyi: Kubala — Szattyin, Morvay — Tallián, Sztrakovics, Budai — Gacsár, Weisz, Dsida, Kittl, Steiner. Sabaria: Weinhardt — Nagy Prém Pesovnik, Vámos, Hajós — Buresch, Mészáros, Holzbauer, Powolny, Tárnok.

    Hideg ezel, süvített vasárnap délután Szombathelyen, mégis vagy 1500 főnyi közönség volt kiváncsi a hazai csapat első idei győzelmére. Mindenki bizonyosra vette ugyanis, hogy a pechszériának vége lesz és a Sabaria is megkezdi a pontgyűjtést.
    Nagy Sabaria-fölény jellemzi az első félidőt és szinte érthetetlen, hogy a sok gólhelyzetből nem születik gól. Illetve a 39-ik percben nagynehezen megszületik, de abban nem nagy öröme telik a szombathelyi közönségnek.
    Steiner ugyanis megszökik, Weinhardt kifut a kapuból, a labda elé áll, azonban Steiner megkerüli őt és a labdát az üres kapuba juttatja.
    A második félidő elején Budai megsérül és Somogy tíz emberrel játszik, illetve védekezik. A Sabaria támad, hiába. A 31-ik percben azután végleg megpe...
  44. 2022.11.15, 21:46 - Hungária FC - Újpest FC 1928
    Hungária-Ujpest 3:3 (1:0)

    Hungária: Ujvári — Mandl, Kocsis — Kléber, Weber, Schneider — Haar, Molnár, Kalmár, Hirzer, Nagy. Ujpest: Acht — Fogl II., Fogl III. — Borsányi, Lutz, Eichbaum — Ströck, Wilhelm, Wetzer, Szentmiklóssy, P. Szabó.

    A döntő fontosságú mérkőzések minden jellemvonását magán viselte a bajnokságra aspiráló két „nagy\" csapat találkozása. Húszezer főnyi, fanatizmustól fűtött közönség a nézőtéren, kemény, lendületes küzdelem a porondon, tarkítva izgalmas jelenetekkel, kiállításokkal, közben szép gólok, amelyek hol az egyik, hol a másik fél oldalára billentették a mérleget, hogy végül is kialakuljon a döntetlen eredménye a rivalizáló trió harmadik tagja javára.
    A mérkőzés
    a bíró késése miatt mintegy tíz perccel a kitűzött időpont után kezdődik. Kalmár indítja el a labdát, de nem alakul ki Hungária-akció,, sőt Ströck jut labdához, beadását azonban Mandl elcsípi. A kirúgással Hirzer ugrik ki, ám Fogl II. faultol-ja. A kivédett szabadrúgás után az Ujpest frontba...
  45. 2022.11.14, 22:07 - Vasas SC - III. Kerület FC 1928
    III. ker. FC-Vasas 3:1 (1:1)

    III. ker. FC: Neuhaus — Kenyeres, Senkey — Werner, Magyar, Hauser —Dröszler, Schiller, Konyor, Lengyel, Rábl. Vasas: Szulik — Rozgonyi, Király — Remmer, Burger, Fried — Báder, Molnár, Tomec, Jellinek, Himmer.

    A III. ker. kezdi a játékot,
    Konyor végigbukdácsol a Vasas halfsoron, balszélre tolja a labdát és mielőtt a Vasas-védelem magához térne,
    Rábl lapos lövése már Szulik hálójában táncol.
    A Vasas, a közönség túl hangos buzdítása közben, erős tempót diktál, de a csatároknak sehogyse megy a játék. Három kornert érnek el egymásután, a III. ker. védelem azonban nagyon vigyáz a hirtelen szerzett előnyre. A 6. percben Tomec kiugratja Molnárt, de Senkei jól lép közbe, Báder fejesét meg Kenyeres fejeli el a szemfüles Molnár elől. Jó a Vasas, az akciók azonban megfulladnak a csatársor puhaságán. A 11. percben Himmer faképnél hagyja a kerületi védelmet és 1 méterről a kapu mellé is ürít. Nagy ziccer volt. A Vasas közönség nem lankad a buzdítássa...
  46. 2022.11.14, 21:50 - Somogy FC - Újpest FC 1928
    Ujpest-Somogy 3:2 (1:0)

    A Somogy nem érdemelte meg a vereséget
    Góllövő: P. Szabó, Weiss, P. Szabó, P. Szabó, Weiss

    Kaposvár, 3500 néző. Bíró: Széll László.
    Ujpest: Beneda — Fogl II., Fogl III. — Wilhelm II., Lutz II., Eichbaum — Ströck, Auer, Jakube, Spitz, P. Szabó. Somogy: Erdőss — Szattyin, Morvai — Tallián, Kvasz, Palkó— Gacsár, Weiss, Dsida, Kittl, Steiner.

    Somogy támad, Ujpest lő gólt
    Somogy kezd nap és széleken. Ujpesté az első percek, de Somogy ér el komért a 3. percben, amelyből Eichbaum kap jó labdát és Spitzel szép kombinációval felnyomul Somogy kapuja elé. Spitz a tizenhatos sarkán szabadon álló P. Szabóhoz passzol. Erdőss bennragad kapujában, az ujpesti balszélső pár lépést megy a labdával és a balsarokba éles gólt lő.
    1:0.
    II. félidő.
    Viharos jelenetek a pályán és a tribünön
    Somogy nagy energiával kezd. Azonnal támadásba lendül, Gacsár szépen megszökik, jó labdát ad Weissnak, aki a meglepett Beneda mellett csőrrel az ellenkező sarokba hata...
  47. 2022.11.14, 21:39 - Somogy FC - Újpest FC 1928
    Ujpest -Somogy 3:2 (1:0)

    Ujpest: Beneda — Fogl III., Fogl II. — Wilhelm, Lutz II., Eichbaum — Ströck, Auer, Jakube, Spitz, P. Szabó. Somogy: Erdős — Szattyin, Morvay Tallián, Kvasz, Palkó—Gacsár, Weisz II., Dsida, Kittl, Steiner

    A mérkőzés
    erős iramban indult. Ujpest lendületes támadásai már a 6-ik percben gyümölcsöt érlelnek. Spitz az offszájdon lévő P. Szabónak passzol, a védelem a kapussal együtt leáll és P. Szabó a tiltakozó és passzív védelem mellett megszerzi Ujpest vezetőgólját.
    A 10. percben Kvasz szabadrúgására Beneda kifut és Gacsár lövése az üres kapu elé tömörült védőjátékosokba megy. Gacsár kornerét Beneda lehúzza. A 25. percben Weiez Kittlnek passzol, aki fordulásból kapu fölé lő. A 37. percben Szabó éles lövését Erdős gyönyörű robinzonáddal menti.
    Óriási izgalmak közepette indul a második félidő. Somogy erősen belefekszik, a 10. percben Palkó a baloldalról átvágja a labdát Gacsárnak, a labda
    Weisz II.-höz kerül, aki azt élesen a felső sarokba továbbí...
  48. 2022.11.14, 21:25 - Nemzeti SC - Budai 33 1928
    Budai 33 as—Nemzeti 2:2 (2:2)
    Szerencsés mérkőzést vívott a Nemzeti szombat délután a budaikkal a Millenáris-pályán. Bár a honi csapat nagy favorit volt, mégis csak az első félidő egy részében tudott egyenrangú ellenfele lenni a budaiaknak. A második félidőben a 33-asok döntő fölénybe kerültek. Nagy sikerrel járt Biri debüje, aki a Nemzeti negyedórájában néhány labdát igazán bravúrosan védett. Az első gólt Bihámy lövi be 11-esből, Steiner egyenlít, ugyanő 11-esből megszerzi a vezetést, Bihámy beállítja a végeredményt.
    Sporthirlap, 1928. október 1.
  49. 2022.11.14, 21:14 - Nemzeti SC - Budai 33 1928
    A szombat egyetlen bajnoki meccse két tizenegyessel, háromezer nézővel és egy-egy ponttal. Nemzeti—Budai „33“ 2:2 (2:2)
    A budaiak túlságosan rászolgáltak a pontra, amit a vezető Nemzetitől hódítottak el
    Góllövő: Bihámy (11-es), Steiner, Steiner (11-es), Bihámy
    Millenáris, 3000 néző. Bíró: Klug

    Nemzeti: Gallina — Török, Szendrő — Hossó, Volentik, Bartos — Rémay III., Odry, Kautzky, Bihámy, Singer. Budai 33-as: Biri — Beller, Lőwy — Steiner, Kaltenecker, Kovácsi — Schmidt, Czumpf, Nagy dr, Stancsik, Ticska.
    Nemzeti Sport, 1928. szeptember 30.
    A főváros futballrajongói nagy örömmel vették a Nemzeti elhatározását, hogy most is szombaton játszotta le mérkőzését. A Millenáris remek tribünjén elég szép számmal gyülekeztek össze a kíváncsiak és várták a két csapat harcát. A figyelmes rendező egylet még előmérkőzésről is gondoskodott, bár a nézők zöme nagyon pontos volt, hiszen majd mindenki munkájából érkezett a pályára.
    Singer fut el. Félmagasan ad be és
    a kapu elé irá...
  50. 2022.11.13, 21:56 - Budai 33 - Hungária FC 1928
    Hungária—Budai 33-asok 4:1 (1:1)

    A Nurmi versenyének keretéül szolgáló bajnoki ligamérkőzés legkevésbé sem volt méltó kísérőzenéje a nagy atlétikai eseménynek. Ami frisseség, ötletesség, küzdőkedv a meccs folyamán felcsillant,az jobbára a fiatal erőkből álló budai csapatból robbant ki, míg a kék-fehérek mindvégig lendület nélkül, szinte bosszantó unottsággal játszottak. Ha a 33-asok kondíciója arányban lett volna a nagy akarásokkal, s megbízhatóbb kapus védi a várukat, úgy könnyen bekövetkezhetett volna a Hungária csúfos veresége. A Hungária ugyan már a 4. percben gólt szerzett oly módon, hogy Kalmár a rosszul kifutó Augusztinovics mellett az üres kapuba fejelte a labdát, de fölényét tartani nem tudta. Sőt lanyha játéka következtében az élénken mozgó budaiak kerültek frontba és a 9. percben pompás akcióból Schmiedt kiegyenített. A 33-asok továbbra is támadásban maradtak, de csatáraik taktikai készség híjján nem tudtak újabb gólt elérni. A második félidőben a budaiak egy idei...
  51. 2022.11.13, 21:52 - Budai 33 - Hungária FC 1928
    Hungária-Budai „33“ 4:1 (1:1)

    A budaiak jó játékát súlyos sikertelenséggé változtatta Augusztinovics rossz védése
    Góllövő: Kalmár, Schmiedt, Hilzer, Kalmár, Molnár

    Hungária-út, 12.000 néző. Bíró: Viczenik

    . Hungária: Ujváry — Mandl, Kocsis ,— Kléber, Weber, Schneider — Haar, Molnár, Kalmár, Hirzer, Opata.
    Budai 33: Augusztinovics — Beller, Lőwy — Steiner, Kaltenecker, Kovácsi — Schmiedt, Czumpf, Nagy dr., Stancsik, Ticska.

    A Hungária biztosabban mozog az alattomosan csúszós pályán és egyik támadást a másik után vezeti. A 4. percben meg is van a támadások eredménye. Kalmár jobbra fejeli a labdát, Haar rajta van és beíveli középre.
    Augusztinovics megérzi a veszélyt, kirohan, hogy öklözze a labdát, de az Kalmár fejéről az üres kapuba száll. A kétségbeesetten rohanó Lőwy már későn érkezik, kézzel sem tudja kiütni a gólt. (1:0).
    A Hungária alig töri meg a budaiak lendületét, mert Kaltenecker szépen passzol Nagynak. A center jól szökteti Ticskát, aki elszalad a ...
  52. Hungária-III. ker. FC 4:0 (1:0)

    A Hungária fölényes játékban, jól megérdemelt, szép gólokkal győzte le az ujlakiakat
    Góllövő: Hirzer, Hirzer, Nagy, Wéber
    Hungária-út, 4500 néző. Bíró: Gerő.
    Hungária: Ujváry—Mandl, Kocsis —Kléber, Weber, Schneider—Haar, Molnár, Kalmár, Hirzer, Nagy. III. ker. FC: Neuhaus—Kenyeres, Senkey—Steiner, Magyar, Hauser— Mácsay, Schiller, Konyor, Lengyel, Drössler.

    A 16. perc nagy jelenetet hoz. A kiugró Kalmárt Senkey felvágja a tizenhatosnál s Molnár jól rúgott szabadrúgását Neuhaus csak kiütni tudja. A labda balra vágódik, ott Kleber csípi el és néhány lépés után ívelve küldi balra.
    Hirzer jól érkezik és fejéről pontosan csúszik a gól a háló bal alsó sarkába (1:0).
    Kevesebb szépség, több eredményesség a második félidőben
    Hirzer a hátulról kapott labdával a tizenhatosnál terem, ahonnan remek, félmagas lövéssel küldi a labdát a kapu tulsó sarkába (2:0). 11. perc: Neuhaus hiába vetődött a jól irányított labda után.
    26. percben.
    Job...
  53. Hungária—III. ker. FC 4:0 (1:0)

    Szombaton délután zuhogó esőben játszotta a két csapat bajnoki mérkőzését, melyből a Hungária megérdemelten került ki győztesként. A sáros talaj az újlakiaknak egyáltalában nem konveniált és ennek tudható be a nagy gólkisebbségű vereségük. Száraz talajon kétségtelenül keményebb lett volna a küzdelem, így azonban a Hungáriának jutott a két értékes pont és — ami ennél is fontosabb — talán ez az eredmény meghozza az önbizalmat is a Hungária együttesének. A gólokat: Hirzer (2), Csomag és Wéber juttatták rendeltetési helyükre.
    Bíró: Gerő Ferenc.
    Sporthirlap, 1928. szeptember 17.
  54. 2022.11.12, 21:47 - Újpest FC - Bocskay FC 1928
    Ujpest—Bocskay 1:0 (0:0)
    Az ujpestiek csak a második félidőben tudták kiverekedni a győzelmet az első félidőben sokkal jobb Bocskayval szemben
    Góllövő: Jakube
    UTE pálya, 4000 néző. Bíró: Bíró Sándor.
    Ujpest: Acht — Fogl II., Fogl III. — Borsányi, Lutz II., Eichbaum — Ströck, Wilhelm II., Jakube, Szentmiklóssy, P. Szabó. Bocskay: Hübner — Fejér, Baik— Wampetics, Sághy, Keviczky — Markos, Vincze, Teleki, Semler, Mertin.
    Nemzeti Sport, 1928. szeptember 17.
  55. 2022.11.12, 21:40 - Újpest FC - Bocskay FC 1928
    Ujpest-Bocskay 1:0 (0:0)

    Ujpest: Acht — Fogl II, Fogl III — Borsányi, Lutz II, Eichbaum — Ströck, Wilheim, Jakube, Szentmiklóssy, P. Szabó — Bocskay: Hübner — Fejér, Baik — Wampetich, Sághy, Kevicky — Martos, Vince, Teleki, Zemler, Mertin

    A múltbeli váratlan pontveszteség után a közel 4WKI főnyi közönség lelkes, nagy játékot várt az ujpesti fiúktól, ehelyett azonban váratlanul a Bocskay feküdt bele a játékba olyan elánnal, hogy az ujpesti drukkerekben meghűlt a vér.
    Ujpest kezd,
    de a Bocskay lendül támadásba. Jakube felesleges driblikkel ront. Markos ugyanúgy tesz autra két jól induló Bocskay-támadást. A Bocskay nagyon belefekszik, de Fogl II. Zemlert, majd Markost pompásan szereli. A 8. percben hosszú tologatás után, Vincze jó helyzetből fölé lő. A Bocskay állandóan támad, de a támadások erőtlenek, az Ujpest védelem mindig jól lép közbe.
    A 11-ik percben végre jó helyzet a Bocskainak. Teleki jobbra kiugrik, bombájába Acht beledobja magát, a befutó Zemler azonban ka...
  56. 2022.11.12, 21:19 - Bástya FC - Vasas SC 1928
    Bástya—Vasas 4:0 (1:0)

    Bástya: Baumgärtner — Weiglhoffer, Emmerling — Tóth, Horváth, Kronenberger — Varga, Schwartz, Fröhlich, Ölvedy, Solti — Vasas: Szulik — Király, Rozgonyi — Remmer, Burger, Wilhelm — Báder, Tóth, Jellinek, Stanczl, Himmer

    A szegedi csapatnak a Hungária ellen elért döntetlenje több mint 4000 nézőt vonzott a Bástya pályájára, s a közönség epedve áhította a győzelmet.
    Az első percekben a Vasas támad,
    azonban rövidesen a hazai csapat veszi át az irányítást és megkezdődik a Vasas-kapu bombázása. Már az 5. percben tiszta gólhelyzet, alakul ki Szulik hálója előtt, azonban Horváth fejese a kapufáról pattan vissza a mezőnybe. Rögtön utána Varga intéz néhány szép támadást. A 14-ik percben Varga egészen a kapu közepéig viszi a labdát, éles lövése azonban hajszálnyira a háló felett süvít el. A következő percben Ölvedy hagy ki szenzációs helyzetet. Két lépésről hibáz.
    A 16-ik percben Fröhlich kiadását a labdába befutó Schwartz mintegy 11 méterről védhetetle...
  57. 2022.11.11, 21:34 - Bástya FC - Somogy FC 1928
    Somogy - Bástya 2:l (1:0)

    Somogy: Erdős — Szattyin, Morvay — Tallián, Kvasz, Buday — Gacsár, Weisz II., Csida, Schmiedt, Palkó. — Bástya: Baumgärtner — Weigshoffer, Emmerling — Tóth, Horváth, Kronenberger — Varga, Wahl, Fröhlich Schwarcz, Solti

    Háromezer ember volt kiváncsi a két vidéki csapat startjára, amely csattanós meglepetéssel szolgált. Ám az eredmény csak azok számára meglepetés, akik nem látták a mérkőzést, mert a Somogy jóval nagyobb gólarányú győzelmet is megérdemelt volna.
    Bástya-kornerrel kezdődik a mérkőzés,
    Varga azonban kapu mellé lő. A következő percben Emmerling kornerre paccol, az 5. percben Schmiedt offszájd gólt lő. Ezután a Somogy hatalmas iramot diktál, a 10. percben a Csida lábáról leperdülő labdát Schmiedt kapura lövi, a kifutó Baumgärtner lábbal ment. A 16. percben a sorozatos Somogy-támadást siker koronázza.
    Kvasz remek passzával Schmiedt megugrik, Csidához küld, aki 10 méterről gólba vágja a labdát. (1:0).
    A 18. percben nagy kavarodás a...
  58. Bocskay—III. ker. FC. 1:1 (1:0)

    Bocskay: Hübner — Fejér, Dettrich — Wampetich, Sípos, Keviczky — Markos, Vincze, Teleki, Zemler, Mertin. -- III. ker. FC: Neuhaus — Kenyeres, Senkey — Steiner, Magyar, Hauser — Mácsay, Lutz III., Konyor, Lengyel, Drössler.

    A Bocskay kezd
    nappal szemben, de Zemler hosszan előrevágott labdáját kenyeres taccsra viszi. Az első percekben nagy rössel mennek labdára a kerületi csatárok, ám a Bocskay-védelem tisztáz.
    A 3-ik percben Senkey félpályán alaposan belelép Telekybe, de a szabadrúgás nem hoz eredményt. Most Markos húz el a jobbszélen, magas centerét Neuhaus a berohanó
    Bocskay-csatárok elől kivágja, majd Zemler hosszú labdáját is védi. Egy perc múlva újra Markosnál a labda, de Neuhaus résen van. A III. ker. nehezen kap lábra, Lengyel ügyesen elhúz Wanspetich mellett, de jól lábra csúsztatott labdáját Konyor mellé vágja. A 8-ik percben majdnem gólt kap a III. ker. Markos Telekyhez tálal, ez elesik és a befutó Mertin fölévágja a labdát. ...
  59. 2022.11.11, 18:57 - Sabaria LSz - Vasas SC 1928
    Vasas—Sabaria 2:1 (1:1)

    Vasas: Szulik — Király, Rozgonyi — Remmer, Burger, Wilhelm — Báder, Tóth Tomecz, Jellinek, Himmer. — Sabaria: Weinhardt — Nagy, Prém — Pesovnik, Vámos, Bass — Buresch, Holzbauer, Stofián, Povolny, Tárnok,

    A Szombathelyen, mintegy 2500 főnyi közönség előtt lefolyt mérkőzése úgy indult, hogy a Sabaria könnyű győzelemmel kezdi meg a bajnoki idényt. Erre engedett következtetni a csapat jó kezdése és gyorsan elért gólja, később azonban mindjobban kidomborodott az együttesben mutatkozó sok fogyatékosság, amivel szemben a Vasasok egyre jobban belejöttek a játékba és végül megérdemelten győztek.
    A Sabaria kezd
    nappal szembe, de az első támadásokat a Vasasok vezetik, ám a szombathelyiek érnek el eredményt. A 3-ik percben
    Powolny kitör, átjátsza magát három játékoson és a 16-os vonalról éles lapos lövéssel védhetetlenül megszerzi a vezetőgólt. (0:1).
    A gyorsan elért gólra a Vasasok támadással válaszolnak, de a Sabaria ismét felnyomul, a Vasasok véde...
  60. 2022.11.11, 18:41 - Kispest FC - Nemzeti SC 1928
    Kispest—Nemzeti 2:2 (2:1)

    Kispest: Kutrucz — Wégner, Dudás — Deák, Purczeld, Marton -- Senkey, Paczolay, Dán, Presovszky, Csendes. — Nemzeti: Gallina — Török, Szendrő— Hossó, Volentik, Bartos — Rémay II, Odri, Kautzky, Bihámi, Vanicsek.

    A mérkőzés.
    A sorsolás Kispestnek kedvez, a játék azonban csakhamar a kispesti kapu elé terelődik és az első labda is Kutrucz kapuja mellett talál kiutat. A 9-ik percben Gallina Presovszky labdájára kifut, a labda előbbi hátáról pattan a kapu mellé.
    Senkey újabb beadását Szendrő elhibázza és Paczolay gyenge lövése a hibásan helyezkedő Gallina mellett hálót ér. (1:0).
    A játékba most a Nemzeti, erélyes támadásai visznek életet. Kautzky-Volentik labdájával elhúz Dudás mellett, lövését Kutrucz kiboxolja, a mezőnybe visszakerült labdát viszont Odri öt méterről, a kapufának vágja. A nagyszerű gólhelyzetet a védelem tisztázza. A Nemzeti sorozatos támadásai Török súlyos hibája miatt szakadnak félbe. A 23 percben, a Csendes centerét Dán hibá...
  61. 2022.11.10, 23:33 - Bocskay FC - Kispest FC 1928
    Szombat
    PROFESSZIONALISTA BAJNOKSÁG
    Ujpest—Nemzeti
    Vasárnap
    PROFESSZIONALISTA BAJNOKSÁG
    Hungária—Bástya Vasas—Budai 33-as Bocskai—Kispest Somogy—III ker. FC

    Sporthirlap, 1928. szeptember 6.
  62. 2022.11.10, 23:26 - Nemzeti SC - Újpest FC 1928
    Nemzeti—Ujpest 2:1 (1:0)

    A Nemzeti lelkes játékával teljes mértékben rászolgált a váratlan győzelemre A halfsor volt a csapat legjobb része , míg Ujpest fedezetei csődöt mondtak
    Góllövő: Volentik, P. Szabó, Odry
    Millenáris, 5000 néző. Bíró: Iváncsics
    Nemzeti: Gallina — Török, Szendrő — Hossó, Volentik, Bartos — Rémay III., Odry, Rémay II., Bihámi, Vanicsek. Ujpest: Acht— Fogl II., Fogl III. — Borsányi, Lutz, Eichbaum — Ströck, Auer, Jakube, Szentmiklóssy, P. Szabó.
    Holits Ödön, a Nemzeti trénere
    Bányay Lajos, az Ujpest trénere
    21. percben Rémay III. szabadrúgást rúg a kornerzászló közeléből. Jó ívben repül a labda félmagasan a kapu elé, ahol Volentik élesen lefelé fejeli, így a földről ugrik a kapu sarkába a labda, amely után már hiába nyúl Acht, mert az kapufáról a másik sarokba gurul. (1:0).
    Változatos játékkal indul a második félidő
    Élesen rúgott labda Hossóba akad, a bíró tévesen hendszet ítél. 22. perc.
    A szabadrúgást Auer fejjel továbbítja jobbra és P. S...
  63. 2022.11.10, 23:04 - Nemzeti SC - Újpest FC 1928
    Nemzeti—Ujpest 2:1 (1:0)

    A szombati meccs eredménye nagy meglepetés! Talán nem is annyira a Nemzeti győzelme, mint inkább az ujpesti együttes tehetetlen és módfelett erőszakos fellépése keltett kínos feltűnést. Az első tíz perctől eltekintve, amikor Ujpest több szép támadást intézett, a Nemzeti játszott fölényben és az eredmény reálisnak mondható. Az első félidő gólját Volentik szerzi meg, majd a második félidő közepén sikerül P. Szabónak kiegyenlítenie. Két perccel később Odry belövi a győzelmet jelentő gólt. A befejezés előtt a bíró P. Szabót sorozatos durvaságai miatt kiállította. A 45-ik percben Volentik kapufának lőtt egy 11-est. A meccs után a Fogl fivérek visszataszító verekedést kezdtek, melynek a PLASz előtt lesz folytatása.
    Sporthirlap, 1928. szeptember 10.
  64. 2022.11.10, 23:01 - Bocskay FC - Kispest FC 1928
    Kispest—Bocskay 2:0 (0:0)

    Kispest: Kutrucz — Wégner, Dudás — Deák, Purczeld, Marton, Senkey, Paczolay, Dán, Presovszky, Csendes Bocskay, Farkas — Baik, Fejér - Wampetich, Sághy, Keviczky — Markos, Vincze, Teleky, Zemler, Mertin

    Nem várt rekordkönség jelent meg "a Debrecenben lefolyt Kispest —Bocskay-mérkőzésen, amely azonban nem sok örömet szerzett a közönségnek, mert a honi csapat nem váltotta be a budapesti bemutatkozása után a szerepléséhez fűzött reményeket.
    A Bocskay kezdi
    erősen tűző nappal szemben az első támadást is a debreceniek vezetik, Baik hibájából mégis a Kispest jut eredménytelen kornerhez a 2-ik percben. Az 5. percben Teleky sarkos lövését Kutrucz bámulatos biztonsággal védi, majd Csendes lefut, de a lövés pillanatában a földbe rúg. Ezután Dán teremt veszélyes helyzetet a Bocskay kapuja előtt, ám Farkas ráveti magát a csatár lábára. Csendes újabb lefutása okoz most gondot a Bocskay védelmének, majd Teleky lövését Kutrucz robinzonáddsal kornerre tolja...
  65. 2022.11.10, 22:48 - Somogy FC - III. Kerület FC 1928
    Somogy—III. ker. FC 0:0

    Somogy: Kubala — Szattyin, Morvay Tallián, Kvasz, Buday — Gacsár, Weisz II. Dsida, Sztrahovics, Palkó, III.ker. FC- Neuhaus, Kenyeres, Senkey - Steiner, Magyar, Mauser — Mácsay, Horváth, Konyor, Lengyel, Dröszler

    A mérkőzés
    a III. kerületiek támadásaival indul és Somogy csak a 10. percben szabadul fel az ostrom alól. A hátulról kapott labdát Sztrakovits átfejeli Palkónak, aki Kenyerestől zavartatva, kapu mellé lő. Palkó húszméteres szabadrúgása a kapufáról pattan vissza. A 17. percben Palkó centerét Csida fejeli, a labda Neuhaust érintve, Csida közvetítésével Sztrakovicshoz kerül, aki azt a kapuba vágja, ám a bíró Sztrakovics offszájdja miatt nem ítél gólt. Somogy fölénye most fölenged és a III. kerületet a jobbszánya hozza fölénybe. Az erős iram kissé kíméletlen fordulatot vesz és a bíró kénytelen Drösslert és Horváthot figyelmeztetni. A 33. percben Mácsay szabadrúgását a kapufa veri vissza, majd Konyor lesállásán akad meg egy élénk
    III. k...
  66. 2022.11.10, 22:47 - Somogy FC - III. Kerület FC 1928
    Somogy—III. ker. FC 0:0

    Somogy: Kubala — Szattypn, Morvay Tallián, Kvasz, Buday — Gacsár, Weisz II. Dsida, Sztrahovics, Palkó, III.ker. FC- Neuhaus, Kenyeres, Senkey - Steiner, Magyar, Mauser — Mácsay, Horváth, Konyor, Lengyel, Dröszler

    A mérkőzés
    a III. kerületiek támadásaival indul és Somogy csak a 10. percben szabadul fel az ostrom alól. A hátulról kapott labdát Sztrakovits átfejeli Palkónak, aki Kenyerestől zavartatva, kapu mellé lő. Palkó húszméteres szabadrúgása a kapufáról pattan vissza. A 17. percben Palkó centerét Csida fejeli, a labda Neuhaust érintve, Csida közvetítésével Sztrakovicshoz kerül, aki azt a kapuba vágja, ám a bíró Sztrakovics offszájdja miatt nem ítél gólt. Somogy fölénye most fölenged és a III. kerületet a jobbszánya hozza fölénybe. Az erős iram kissé kíméletlen fordulatot vesz és a bíró kénytelen Drösslert és Horváthot figyelmeztetni. A 33. percben Mácsay szabadrúgását a kapufa veri vissza, majd Konyor lesállásán akad meg egy élénk
    III. k...
  67. 2022.11.10, 22:32 - Vasas SC - Budai 33 1928
    Vasas—Budai „33“ FC 4:2 (2:0)

    Vasas: Szulik — Király, Rozgonyi — Remmer, Burger Szadovszky — Báder, Tóth, Tomecz, Jellinek, Himmer, Budai „33" FC: Augusztinovics — Oláh, Lőwy — Beller, Kaltenecker, Steiner — Schmidt, Czumpft, Nagy dr., Sztancsik, Ticska.

    A Vasas kezd,
    de a 33-as vezeti az első támadást. Nagy dr. nyitányul beleszáll Rozgonyiba, akit kivisznek, de ő csakhamar visszajön. A Vasas-drukkerek erősen buzdítják a pirosingeseket, de egyelőre a harihárom él. A 4. percben Kaltenecker jó labdájával Czumpft kiugrik, Schmidthez passzol, ez magasan bead, Czumpft kétszer is sikertelenül próbál lőni, Ticska is beszáll, de a jó helyzetet Nagy dr. fejjel kapu fölé tisztázza. A Vasas próbálkozik és majdnem sikerrel, mert a jószívű Steiner csaknem beteszi a labdát a saját kapujába. A következő percben Kaltenecker önző és magasan fölé lő. Báder veszélyes szituációt teremt, de Tomecz elől Augusztinovics elcsípi a labdát. A Vasas formás csatárakciókkal jön fel, de Lövy mindenb...
  68. 2022.11.10, 22:16 - Hungária FC - Bástya FC 1928
    Hungária—Bástya 1:1 (1:1)

    Hungária: Ujváry — Mandl, Kocsis — Klber, Kalmár. Schneider—- Haar, Tritz, Molnár, Hirzer,
    Nagy G. Bástya: Baumgärtner — Weiglhoffer, Emmerling —Tóth, Horváth, Kronenberger Varga, Scbwarz, Fröhlich, Ölvedy, Solti.

    A főváros egyetlen nagy mérkőzésére ,mindössze 6000 főnyi közönség volt kíváncsi. Ha nem lett volna az abnormálisan nagy hőség, amivel magyarázni lehet a részvétlenséget, úgy a Hungária vezetőinek kétségbe kellene, esniük a kék-fehér hívők feltűnő megfogyatkozása miatt. .
    A türelmes közönség ugyanis sok mindent elnéz a kegyeibe fogadott csapatnak, csak egyet nem tud megbocsátani: a tehetetlenségét, amellyel próbára teszi az idegeket.
    A Hungária kezd,
    de a Bástya vezeti az első támadást, amely Kocsison akad meg. A szegediek újabb próbálkozásait Kalmár veri vissza, majd Tritz jut labdához, szökteti Hirzert, akit taccsra szerelnek. Az első lövést a Fröhlich által kiszöktetett Solti adja le a kapu mellé. A Bástya-kaput viszont Hirze...
  69. 2022.11.04, 23:43 - Vasas - Törekvés SE 1917
    Törekvés—Vas- és Fémmunkások 1 : 1 (0 : 1). Hungária-ut. Biró: Gerő Ferenc. A teljesen nyílt és egyenrangú küzdelemben vezetésre a Vasasok jóképességű csapata tesz szert, melynek előnyét azonban a második félidő végefelé a Törekvés vehemens támadásai megsemmisítik. Plattkó kiváló védéseket produkált.
    Pesti Hírlap, 1917. szeptember 18.
  70. 2022.11.04, 23:40 - MTK - Budapesti TC 1917
    MTK.—BTC. 6 : 0 (3 : 0). Hungária-ut. 5000 néző. Bíró: Taffel Miksa. A mérkőzés a MTK. nagy fölényének jegyében zajlott le. A BTC. csak első félidőben produkált jó játékot, a második félidőben azonban teljesen összeroppant és a MTK. csekély megerőltetéssel érte el goaljait.
    Pesti Hírlap, 1917. szeptember 18.
  71. 2022.11.02, 23:11 - Attila FC - Hungária FC 1928
    Hungária—Attila 2:1 (1:0)

    Hungária: Fehér — Mandl, Kocsis — Rebró, Wéber, Schneider. — Haar, Konrád, Orth, Skvarek, Hirzer. — Attila: Németh — Kutik, Dankó — Maszlonka, Pruha, Janovitz — Powolny, Rieff, Siklóssy, Muhoray, Pimpi.

    Nyolcezer néző előtt játszotta le az Attila utolsó mérkőzését, melynek sorsa az Attila egy szerencsétlen pillanatán dőlt el. Egy tizenegyes büntetőrúgáson, amelyet az Attila nem tudott értékesíteni.
    A mérkőzés
    kölcsönös üdvözlés és zászlócsere után miskolci támadásokkal indult. Az 5. percben Konrád szabadrúgását védi Németh. A 11. percben Maszlonka labdájával Powolny lefut, bombája a sarok mellett süvít fel, de a bíró sípja offszájdot jelez. A 12. percben
    Hirzer kornerére Skvarek ráfut és befejeli a vezető gólt. (1:0).
    A 23. percben a Konrád—Orth kettős ragyogó kombinációval Hirzer részére kitűnő helyzetet dolgoz ki, utóbbi bombája a hátvédeken akad meg. A 31. percben Rieff lövését Kocsis kézzel érinti, ám a bíró tizenegyes helyett korner...
  72. Sabaria—III. ker FC 3:2 (1:2)

    Sabaria: Weinhardt — Nagy, Prém — Pesovnik, Vámos, Bass — Kása, Mészáros, Stófián, Holzbauer, Buresch. -- III. ker. FC: Neuhaus — Kenyeres, Senkey I. — Hauser, Magyar, Király, - Werner, Lutz III., Konyor, Lengyel, Drössler.

    A játék Sabaria-támadással kezdődik, azután a kerület támad sorozatosan. A 7. percben Stofián Kásának adja ki a labdát, aki a kornerpontról centerez, Holzbauer pedig a rosszul vetődő kapus mellett gólt fejel.
    A kerületiek támadásait Weinhardt szereli, de a 20. percben az offszájdgyanús helyzetben álló
    Lutz III. Werner beadásából mégis kiegyenlít.
    Most az óbudai csapat a jobb. Veszélyes akcióik a 38. percben újabb eredményt hoznak, Drössler kornerét Konyor befejeli.
    A második félidő is kerületi offenzívával indul, de az első tíz perc után kitűnik a Sabaria technikai fölénye és nagyobb állóképessége. A 12. percben Bass Stofiánhoz juttatja a labdát, aki fejjel Mészároshoz továbbít, az összekötő stoppal és nagy nyugalo...
  73. 2022.11.02, 22:55 - Nemzeti SC - Kispest FC 1928
    Kispest-Nemzeti 2:2 (2:1)

    Kispest: Dénes — Wégner, Dudás — Raix, Purceld, Deák — Senkey II., Mátéffy, Dán, Szabó, Csendes. — Nemzeti: Gallina — Török, Szendrő — Hossó, Volentik, Odry — Rémay III., Rémay II, Kautzky, Vanicsek, Singer.

    Alig ezer nézője volt a nagy hőségben lefolyt mérkőzésnek. Az érdeklődés lanyhaságát érthetővé teszi, hogy a mérkőzés eredményének már semmiféle irányban sem volt jelentősége a bajnokságra nézve.
    Kispest kezd erősen tűző nap ellen s azonnal védekezésre kényszerül. A Nemzeti stílusos összjátékkal lép fel és veszélyesen támad. Különösen veszélyt rejtő Hossó kitűnő kidolgozása után Rémay III. támadása, de a jobbszélső centerezését Kautzky elhibázza. A fekete-fehérek sorozatos támadását megszakítja most egy kispesti támadás, amelynek Török veszi el az élét. Kautzky éles lövését Dénes kiejti, majd az utolsó pillanatban a ráfutó Vanicsek elől elfogja a labdát. Rémay II. a kapu mellé lő, majd Senkey II. jó centerezését Gallina teszi ártalmatlanná...
  74. Ferencváros—Bástya 2:1 (1:0)

    Ferencváros: Huber — Takáts I., Hungler II. — Fuhrmann, Bukovi, Berkessy — Tamási, Takáts II., Turay, Szedlacsek, Kohut. — Bástya: Baumgartner, — Emmerling, Weigelhoffer — Tóth, Horváth, Kronenberger, Varga, Vahl, Fröhlich, Schwarcz, Solti.

    Tízezer főnyi közönséget vonzott a Ferencváros játéka Szegeden.
    Hatalmas irammal kezdődik a mérkőzés. A 3. percben Kohut lefut, nagyszerűbeadását Takáts fölé vágja. Utána Solti rohan le, de lövése a kapu mellé kerül. Takáts labdáját Turay fejjel továbbítja kapura, de Baumgartner a helyén van. A 7. percben Turay remekül szökteti Kohutot, akinek bombája kapu fölé kerül. A 9. percben, a Bástya szép támadást vezet Huber kapuja ellen, Vahl passzát Varga visszacenterezi, és ugyancsak Vahl a kapufának küldi. Végül is Takáts tisztázza a helyzetet. A 10. percben nagy tumultus támad a Ferencváros kapuja előtt. Takáts felvágja Soltit, a közönség tizenegyest reklamál, de a bíró "továbbot" int. Most inkább a zöld-feh...
  75. 2022.11.02, 22:28 - Budai 33 - Vasas SC 1928
    Vasas--Budai 33-ok 3:1 (2:1)

    Vasas: Szulik — Klein, Fleischmann — Remmer, Burger, Wilhelm I. — Báder, Molnár, Jeszmás, Jellinek, Himmer. — Budai 33-ok: Zsák — László, Lővy — Beller, Kaltenecker, Eichbaum — Schmidt, Czumpft, Kovácsy, Steiner, Ticska,

    A
    Vasasok
    csapatában a sérült Kővágó helyett a Bak-tól átvett Fleischmann bekkelt, Szentmiklóssy helyett pedig Jellinek játszott balösszekötőt. Fleischmann amíg meg nem sérült, elég megbízhatóan dolgozott, sérülése után azonban csak statisztált a balszélen.
    A mérkőzés elején a Vasas elfogódottan mozog. A 3-ik percben Steiner jó labdát ad Czumpftnak, aki tisztán állva, Szulik kezébe lő. Jeszmás egymásután két jó helyzetben bosszantóan ront.
    A Vasas halfsor jól ad labdát, de a csatárok ügyetlenkednek. A 6-ik percben
    Burger szökteti Jellineket, ez előrevágja a labdát, amelyet a jól startoló Jeszmás elcsíp és Zsák mellett a balsarokba küld.
    A 9-ik percben Schmidt megrúgja Fleischmannt, akit kivisznek. A következő perc...
  76. 2022.11.02, 22:12 - Bocskay FC - Újpest FC 1928
    Bocskay—Ujpest 4:2 (1:1)

    Bocskay: Hübner — Fejér, Dettrich — Wampetich, Sághy, Keviczky — Markos, Vince, Teleky, Zemler, Mertin. — Ujpest: Beneda — Sternberg, Fogl III. — Buza, Lutz II., Wilhelm II., — Ströck, Auer, Ember Jakube, P. Szabó.

    A Bocskay kezd és azonnal erős tempót diktál, amit Ujpest nem vesz át, így a lila-fehérek részéről nem is alakulnak ki veszélyes rohamok, amíg a Bocskaynak már a 7-ik percben gólhelyzete van, de Markos veszélyes fejesét Beneda kornerre tolja. A 10-ik percben végre erélyesebb ujpesti attak alakul, Ember élesen lő a felső kapufára. Mintegy tíz percig középen hullámzik a játék, néhány félbemaradt támadóakcióval A 20-ik percben az eddig alig észrevehető
    P. Szabó hirtelen észbe kap, átdribliz Fejéren, magasan bead, Hübner alig éri el a labdát, amely mögötte a kapuvonalon esik és a ráfutó Jakube a kapuba nyomja. (0:1).
    A gól után heves Bocskay-rohamok következnek. Beneda nehezen kapja el a fejelni készülő Teleky elöl a labdát, majd éppen...
  77. 2022.11.01, 22:48 - Sabaria LSZ - Budai 33 1928
    Sabaria-Budai 33-as 3:1 (O:1)

    Sabaria: Weinhardt — Nagy, Prém — Pesovník, Vámos, Bass — Buresch, Mészáros, Stofián, Holzbauer, Tárnok.— Budai 33-as: Gallovich — Beller, Löwy — Szekeres, Kaltenecker, Eichbaum — Schmidt, Czumpft, Kovácsy, Steiner, Ticska

    A meccsen megjelent közel kétezer főnyi közönség nagyiramú és helyenként várakozáson felüli szép játéknak volt a tanúja, különösen a Sabariának voltak nagyszerű momentuma.
    Heves iramban kezdődik a meccs . A Sabaria nagy erővel támad, lövést lövés követ, ám a kitűnő Gallovich mindent ment. A 18-ik percben intézi a budai együttes az első szép támadást. Steiner egyéni játékkal átmegy a Sabaria védelmén, Prémet kijátssza, a labdát Crumpftnak adja át, aki a tétovázóan álló Weinhardt felett gólt lő (0:1).
    A gól meglepi a Sabariát és most már a budaiak is gyakrabban szóhoz jutnak. A 25-ik percben Stofián nagyszerű helyzetbe kerül, teljesen szabadon áll, de 10 méterről a kapu mellé lő.
    A 35-ik percben Tárnok megsérül, öt per...
  78. 2022.11.01, 22:37 - Vasas SC - Bocskay FC 1928
    Bocskay-Vasas 2:0 (0:0)

    Bocskay: Hübner — Fejér, Dettrich —Varga, Keviczky, Wampetics — Markos, Teleky, Vince, Zemler, Mertin. Vasas.: Wimmer — Kővágó, Remmer — Szadovszky, Burger, Wilhelm —Báder, Laukó III, Jeszmás, Szentmiklóssy,' Himmer

    A játék
    Vasas-támadásokkal kezdődik és, már a, 3. percben nagy helyzet adódik. A Jeszmás passzával lefutó Báder éles lövését Hübner a sarokról kitolja, Laukó III. rögtön lő, a labda a felső kapufáról visszapattan a tisztán álló Himmer elé, aki fölé vágja. A Vasas tovább támad és fölénye állandósulni látszik, mert a Bocskay-támadásokban kevés a lendület. A 8. percben Jeszmásnak futtából lőtt labdáját védi Hübner. Néhány perccel utóbb a Mertin passzával lövéshez kerülő Zemler lő kapufát, majd a túloldalon ismét Báder jut lövéshez. Hübner kiüti a labdát, Szentmiklóssy rástartol, de egy lépésről zúgó labdáját Hübner remekül kornerre tolja. Most a Bocskay néhány támadása a túlakkurátus határbíró ofszájdjelzésén akad meg, de viszont Mertin...

  79. Ujpest-III. ker. FC 4:0 (O:O)

    Ujpest: Beneda — Sternberg, Fogl III. — Borsányi, Lutz, Buza — Ströck, Wilhelm II, Auer, Száger, P. Szabó. — III. ker. FC: Neuhaus — Kenyeres, Senkey — Werner, Magyar, Hauser — Drössner, Király, Konyor, Lengyel, Mayherr

    A mérkőzés III. kerületi támadással kezdődik, de Werner faultja felhozza az Ujpestet és Neuhaus nem unatkozik. A játék képe állandóan változik. Az ujpesti támadások vezére: Auer. Az óbudaiak jobbszárnyát Buza, a balszárnyat Sternberg fogja. Eredménytelen kornerek élénkítik a mezőnyjátékot. Ströck szép lefutásai elhalnak a középen. Száger egy lépésről az óbudai kapus kezébe fejel. A III. kerületi halfok mindent rombolnak s főként ez az oka, hogy a félidő eredménytelenül végződik-
    A második félidő 4. percében
    Wilhelm II. magagasan ad Auernek, aki a kifutó Neuhaus mellett gólt fejel. (1:0)
    A kerület nem adja meg magát. Támad, de Konyor elrontja a jó helyzetet. Ismét váltakoznak a támadások. Ugy látszik, Óbuda egyenlíteni ...
  80. Attila—Bástya 1:1 (1:0)

    Attila: Németh — Kutik, Dankó — Maszlonka, Pruha, Janovitz — Friesz, Pówolay, Siklóssy, Muhoray, Klein. — Bástya: Baumgartner — Emmerling, Weiglhoffer — Tóth, Horváth, Kronenberger — Varga, Wahl, Fröhlich, Schwartz, Solti

    A Szegeden 3000 néző előtt lejátszott mérkőzés két nagyszerű védelem harcijátéka volt. A Bástya valamivel többet támadott, az offenzív akciókból azonban az Attila is kivette a részét. A mérsékelt színvonalon mozgó mérkőzés eredménye igazságos, mert egyik sem érdemelt volna győzelmet.
    A mérkőzés az Attila támadásaival indul. Az első gólhelyzet a Bástya kapuja előtt adódik. A 10. percben Friesz beadását Powolny kapu fölé emeli. A 15. percben Schwartz labdája hálót ér, a bíró azonban offszájd címén érvényteleníti a gólt. Változatos mezőnyjáték után a 25. percben kitűnő helyzetbe kerül az Attila, de Povolny fejese a kapufáról pattan vissza.
    A 35. percben
    kavarodás támad a Bástya kapuja előtt. Powolny labdáját Muhoray fogja és k...
  81. 2022.11.01, 22:11 - Kispest FC - Hungária FC 1928
    Hungária-Kispest 1:0 (0:0)

    Hungária: Fehér — Mandl, Kocsis — Rebró, Kléber, Schneider — Haar, Tritz, Skvarek, Hirzer, Braun. — Kispest: Dénes — Wegner, Dudás—Raix, Purczeldt, Deák — Senkey, Szabó, Dán, Mátéffy, Csendes

    A játékot a Hungária kezdi és vagy tíz percig némi fölényben is van, Deák egyszer majdnem öngólt vét. Azután felnyomul Kispest, Dán egy lövését Fehér öszötönösen üti fel kornerre. A 18. percben Fehér egy elvetésénél elveszti a labdát, a szintén elbukó Senkey felugrik, de labdája a kapufának megy! Három kispesti korner eredménytelen. A Hungáriakapu előtt állandósulnak az izgalmak. Közben a Hungária szépen finisbe fog, de igazi helyzetet nem teremt, ellenben Fehér egy kirúgásába Dán, a múltheti recept szerint, beletalpal és a labda élesen hajszálra az üres kapu mellé megy!
    Szünet után Kispest erősen kezd, Dán közelről Fehér kezébe lő. A 3. percben
    Kléber szökteti Braunt, ez átpasszol Hirzerhez, aki tisztázza magát és a tizenhatos sarkáról gyilkos erővel ...
  82. Ferencváros—Nemzeti 4:1 (1:1)

    Ferencváros: Amsel — Takács I, Hungler II — Fuhrmann, Bukovi, Obitz, — Tunigold, Takács II, Turay, Szedlacsek, Kohut — Nemzeti: Gallina — Flóra, Szendrő — Hossó, Volentik, Bartos —
    Rémay III, Odry, Kautzky, Bihámi, Vanicsek

    A Nemzeti kezd
    nap ellen és rögtön támadásba megy, úgyhogy már a 2. percben Amselnek közbe kell lépni. Obitz hibájából Vanicsek megfut, beadása Kautzkyt a 6-os vonalon találja, aki hatalmas bombát ereszt meg, de Amsel fogja. Az iram erős. A ferencvárosi csatárok a következő pillanatban már Galina kapuja előtt vannak, aki feltűnően bizonytalan. A 8-ik percben a Bukovi által szöktetett Kohut lövését a Nemzeti kapusa Tunigold elé nyomja, a Ferencváros újonca a kapu elé emeli a labdát. Meleg helyzet, de a bekkek tisztáznak. Mintegy 10 percig változatos mezőnyjáték, melyben inkább a bajnokcsapat a támadó fél, de eredményt elérni nem tud. Kiaknázatlanul marad egy szabadrúgás és egy korner. A 21. perc végre méghozza az eredm...
  83. 2022.11.01, 18:55 - III. Kerület FC - Vasas SC 1928
    III. ker. FC-Vasas 4:0 (1:0)

    III. ker. FC: Neuhausz— Kenyeres, Senkey I. — Werner, Magyar, Király — Mácsay, Lutz III., Konyor, Lengyel, Drössler. Vasas: Wimmer — Kővágó, Klein — Szadovsky, Burger, Remmer — Brunecker, Jellinek,Jeszmás, Szentmiklósy, Himmer.

    A Vasas kezd és rögtön támad. Jellinek viszi a támadást, Senkey szereli, de idegességében kornert, vét. A 10. percben Himmer fut le, Werner csak korner árán szereli. A sarokrúgást Kenyeres hosszan a mezőnybe továbbítja, amivel Drössler fut meg. Befelé kanyarodva lőni készül, de Kővágó elvágja.
    A megítélt tizenegyeshez Lutz áll fel, aki a labdát védhetetlenül a jobb sarokba helyezi. (10.)
    A 14. percben a változatosság kedvéért Senkey vágja fel Jeszmást, a tizenhatosról rúgott szabadrúgás a kapu fölé megy. A játék most áll egy percig, mert a közönség az eső elől a pályán keresztül menekül a tribün alá. A 26. percben Szentmiklósy átadását Jellinek szépen helyezi, Neuhausz azonban gyönyörű elvetéssel kornerra nyomja a ...
  84. 2022.11.01, 18:43 - Budai 33 - Bocskay FC 1928
    Budai 33-asok - Bocskay 1:0 (0:0)

    Budai „33“: Zsák — Beller, Lőwy — Steiner, Kaltenecker, Eichbaum — Schmidt, Czumpft, Nagy dr„ Kovácsy, Ticska. — Bocskay: Hübner - Fejér, Dettrich — Wampetich, Sághy, Keviczky — Markos, Vincze, Teleky, Seiden, Zember.

    A mérkőzés.
    A debreceniek heves támadásaival indul, az első igazi gólhelyzet azonban a Bocskay kapuja előtt adódik, de Nagy dr. közvetlen közelről hibáz. A 7. percben" Markos önmagát szökteti, kritikus helyzetbe hozza a 33-asok védelmét és Zsák csak rávetéssel tudja a veszélyt elhárítani. Ticska nagyszerű támadó akcióját a belsők rontják el. A 16. percben Seiden lövését Zsák hősies rávetéssel menti. A 23. perctől kezdve heves debreceni rohamok keltenek izgalmat, de Zsák ébersége tisztázza a helyzetet. A 23. percben Schmidt kornere Kovácsy fejéről jut ki a mezőnyből. A 31. percben Teleky meglepetésszerű, éles lövése hajszálnyira, húz el Zsák kapuja felett. A 33. percben Zemler kiszökik, ideális beadását Teleky élesen küldi...
  85. 2022.10.31, 23:59 - Kispest FC - Attila FC 1928
    Kispest—Attila 3:1 (1:0)

    Kispest: Dénes — Wegner, Dudás — Raix, Purczeldt, Deák — Senkey, Szabó, Dán, Mátéffy, Csendes— Attila: Németh — Kutik, Dankó — Maszlonka, Pruha, Janovitz — Friesz, Powolny, Hajós, Siklóssy, Pimpi.

    Az erőteljes és jó futballjátékkal fellépő kispesti csapat ellenében a sárkányutcai pályán akkor is nehéz lett volna eredményt elérni, ha történetesen a viharos szél nem fúj pontosan Kispest szájaíze szerint. Szünet előtt az Attila nagy lelkesedéssel tartotta magát a vad szélvihar ellen és szünet utánra mindenki a mérkőzés fordulását várta, amikor a félidőben — mintha elvágták volna — tökéletes szélcsend állott be.
    A játék első fele nagy kispesti fölényt mutat, és Dán már az 5. percben, szabadrúgásból, kapufát lő. Senkey egyre-másra lövi a kornereket, de — Kutikkal az élén — mindent, ment az . Attila. A 34. percben
    Dudás felszabadító rúgásával Csendes lefut, centerezése ott pattog Szabó előtt, akit Dankó és Janovitz együttesen sem tud szerelni, mire...
  86. Bástya—Nemzeti 3:2 (1:1)

    Bástya: Baumgartner — Emmerling, Weigelhoffer — Tóth, Horváth, Kronenberger — Varga, Wahl, Fröhlich, Schwarz, Solti. — Nemzeti: Gallina — Török- Szendrő — Hossó, Volentik, Tóth —
    Rémay III., Odry, Kautzky, Bihámi, Vanicsek.

    A mérkőzés
    első húsz perce nagyon sivár. Mindössze két feljegyezni érdemes akció van ebben az időben. A 10-ik percben Kautzky 25 méterről szép bombát ereszt meg, amit Baumgartner kivéd, majd néhány perc múlva Solti— Schwarcz összjátéka után Fröhlich kerül jó helyzetbe — de hibáz.
    A 24-ik percben Wahl szökteti Vargát, aki Fröhlich elé centerez, aki mellel viszi a labdát, néhány lépést tesz vele és közelről védhetetlen gólt lő. (1 0.)
    A gól után a Bástya támad. Schwarz tiszta helyzetbe kerül, azonban Gallina biztosan szereli. Majd Odry vezet veszélyes támadást, mely kapu mellé kerülő lövéssel végződik.
    A 29. percben Kautzky szökteti Odryt, aki a 16-oson eléri a labdát pár lépést fut és mintegy 12 méterről védhetetlenül...
  87. Hungária - Ferencváros 2:1 (1:1)

    Hungária: Fehér — Mandl, Kocsis — Rebró, Kléber, Schneider — Haar, Tritz, Konrád, Skvarek, Hirzer. — Ferencváros: Amsel — Takács, Hungler — Fuhrmann, Bukovi, Obitz - Rázsó, Takács, Turay, Szedlacsek, Kohut.

    A Hungária kezd,
    de a széltől támogatott Ferencváros jön előbb lendületbe. Takács II. majd Bukovi lövését a kapu mellé sodorja a szél. A kék-fehérek első támadását Hirzer vezeti, akit Takács I. feltart és máris szabadrúgás a Ferencváros ellen.
    A 7. percben Fuhrmann ügyes passzal szökteti Rázsót, akinek pontos beadását Fehér a rátámadó belső csatárok fölé ugorva, kiüti a mezőnybe. A következő percben Takács fejessel kiugratja Turayt, aki miközben Mandllal küzd, a feje fölött áthúzza a labdát, amely a kapu fölé jut.
    A 10. percben a Tritz faultjáért ítélt szabadrúgásból Hungler Kohuthoz továbbítja a labdát, a balszélső nehéz helyzetből beadja, Fehér szépen lehúzza, de a kiugrásnál nem néz körül. Takács beletalpal a labdába, amely F...
  88. Ferencváros—Kispest 5:1 (4:1)

    Ferencváros: Amsel — Takács I., Hungler — Fuhrmann, Bukovi, Obitz — Rázsó, Takács II., Turay, Szedlacsek, Kohut — Kispest: Dénes — Wégner, Dudás — Deák, Purceld, Csendes — Senkey, Juhász, Dán, Fürstner, Cétényi

    A Ferencváros kispesti meccse ugyancsak megélénkítette a Sárkány-utca felé vezető útszakaszt. Hosszú rajvonalban tódult kifelé a közönség, a kispesti villamosok mind telve és a rohanó autók tömege is érthető feltűnést keltett az ehhez nem szokott kispesti polgárság körében. Mire a mérkőzés megkezdődött, már közel hétezer főnyi közönség szorongott az új tribünön és a játéktér körüli térségeken. Itt volt a Ferencváros és a Kispest törzsközönsége, no meg azok, akik ama nevezetes Sabaria-meccs óta mindig valami titkos szenzációt várnak a Kispest otthoni nagy meccseitől.
    Szél ellen kezd a Ferencváros
    és a pillanatnyilag fedezetlenül hagyott Kohut már a 2-ik percben gólt rúghatna, de a kapuelőtér sarkáról lőtt éles labdája elkerüli a ka...
  89. Bocskay - III. ker. FC 2:0 (0:0)

    Bocskai: Hübner — Fehér, Dettrich — Wampetics, Sághy, Keviczky - Markos Vince, Teleki, Seiden, Semler. — III. ker. FC: Neuhaus — Kenyeres, Senkey I — Werner, Magyar, Király — Mácsay, Lutz IlI, Konyor, Lengyel, Drössler,

    Több mint negyedfélezer ember előtt pergett le a mérkőzés, amely a debreceniek számára meghozta a régen áhítozott győzelmet. Mindjárt elöljáróban el kell ismerni, hogy ez a győzelem teljesen megérdemelt volt, mert bár a III. kerületiek nem vesztettek erejükből, de viszont a hetek óta javuló Bocskay, végre eljutott olyan formájához, aminek alapján a bennmaradás gondolata már nem is tetszik olyan utópiának.
    A mérkőzés
    nagy hőségben folyt le. Kezdés után nagy Bocskay fölény támad, ami vagy öt percig tart. Majd Lutz jut jó helyzetbe, de hajszálra a kapu mellé lő. A Bocskay erősen szorongat, többször jut el az ötösig, de nincsen lövés. A 15. percben Semler kornert szerez. Konyor messziről lő a Bocskay kapujára majd Lutz ker...
  90. Bocskay - III. ker. FC 2:0 (0:0)

    Bocskai: Hübner — Fehér, Dettrich — Wampetics, Sághy, Keviczky - Markos Vince, Teleki, Seiden, Semler. — III. ker. FC: Neuhaus — Kenyeres, Senkey I — Werner, Magyar, Király — Mácsay, Lutz IlI, Konyor, Lengyel, Drössler,

    Több mint negyedfélezer ember előtt pergett le a mérkőzés, amely a debreceniek számára meghozta a régen áhítozott győzelmet. Mindjárt elöljáróban el kell ismerni, hogy ez a győzelem teljesen megérdemelt volt, mert bár a III. kerületiek nem vesztettek erejükből, de viszont a hetek óta javuló Bocskay, végre eljutott olyan formájához, aminek alapján a bennmaradás gondolata már nem is tetszik olyan utópiának.
    A mérkőzés
    nagy hőségben folyt le. Kezdés után nagy Bocskay fölény támad, ami vagy öt percig tart. Majd Lutz jut jó helyzetbe, de hajszálra a kapu mellé lő. A Bocskay erősen szorongat, többször jut el az ötösig, de nincsen lövés. A 15. percben Semler kornert szerez. Konyor messziről lő a Bocskay kapujára majd Lutz ker...
  91. Bástya—Kispest 2:1 (2:1)

    Bástya: Baumgartner — Emmerling, Weiglhoffer — Tóth, Horváth, Kronenberger — Varga, Wahl. Fröhlich, Schwarcz, Solti, — Kispest: Dénes — Wégner, Dudás — Deák, Purczeld, Truckenbrod - Senkey, Fürstner, Dán, Mátéffy, Csendes.

    A mérkőzés hangulatát teljesen lerontotta az első félidő 31-ik percében bekövetkezett súlyos baleset, amelynek Fürstner, a Kispest jelesképességű csatára esett áldozatul. Mindenki azt hitte, hogy lábtörés történt, ami különösen a kispesti fiúk játékára hatott bénítólag, szerencsére azonban meccs után — illetve az esti órákban — kiderült, hogy csak súlyosabb ficamról van szó és a játékos hamarosan ki fogja heverni sérülését.
    A mérkőzés
    erőteljes kispesti támadásokkal indul. Az első igazi gólhelyzet is Kispest részére adódik, de Csendes éles lövése a kapu fölött süvít el. A 13. percben egy szép akció eredményeként váratlan sikerhez jut a Bástya,
    Varga gyorsan lefut, kissé magas centerére Schwartz felugrik és védhetetlen feje...
  92. 2022.10.30, 22:53 - Hungária FC - Nemzeti SC 1928
    Hungária-Nemzeti 3:1 (1:1)

    Hungária: Fehér — Mandl, Kocsis — Nádler, Kléber Schneider — Haar, Skvarek, Konrád, Hirzer, Jeny. — Nemzeti: Gallina — Török, Szendrő — Hossó, Volentik, Bartos — Rémay III, Rémay II, Kautzky, Bihámi, Singer.

    A mérkőzés első negyedórája a Nemzetié. Rémay II 25 méterről kapu mellé lő, majd Kautzky ereszt meg egy bombát, azonban Fehér a labdát lehúzza. A Nemzeti több veszélyes helyzetet teremt, de csak két kornert tudnak elérni. A Hungária egyelőre nem jut szóhoz. A 12. percben Hossó 35 méterről szabadrúgást küld a Hungária kapuja felé. A labda a rúgás után megint elébe pattan vissza és ő most ívelten a kapu felé irányít.
    A veszélytelennek látott labdát — melyet a szél is segít — Fehér elnézi és az a kezei felett a hálóba kerül. 0:1.
    A gól után a Hungária veszi át a játék irányítását és — öt percen belül két gólhelyzetet — hagynak kihaszná atlanul. Konrád tiszta labdát enged át Haarnak, aki szabadon állva tíz méterről a kapu felé gurítja a lab...
  93. 2022.10.30, 22:45 - Újpest FC - Budai 33 1928
    Ujpest-Budai 33-asok 2:2 (2:2)

    Ujpest: Beneda — Sternberg, Fogl III — Borsányi, Lutz, Wilhelm II — Ströck, Jakube, Auer, Spitz, P. Szabó. — Budai 33: Zsák — László, Lőwy — Beller Kaltenecker, Eichbaum — Schmidt Czumpft, Nagy dr., Steiner, Iicska.

    A nap egyik legnagyobb meglepetése született meg az újpesti stadionban, ahova a lila-fehérek biztos győzelmeinek tudatában ment ki a mintegy 4000 főnyi közönség. A lelkes budai fiúk azonban, halomra döntve minden reális számítást és papírformát, óriási akaraterővel kiverekedtek maguknak egy nagyon értékes pontot az ujpesti porondon.
    Ujpest kezd
    és övé az első helyzet is, ám P. Szabó pompás beadását Auer tíz lépésről a kapu fölé vágja. Ströcköt kétszer is frontba dobják, de mindkétszer offszájdra fut, majd egy sikerült kiugrása után kedvező helyzetből emberbe lő. Auert ismét elkerüli a szerencse, a Jakubétól kapott jó labdát kapásból vágja a kapu fölé. Tíz percig tart az ujpesti támadó fölény, azután a 33-asok kezdenek rohamo...
  94. 2022.10.30, 22:31 - Vasas SC - Sabaria LSZ 1928
    Sabaria—Vasas 3:2 (2:1)

    Sabaria: Weinhardt — Nagy, Prém — Pesovnik, Vámos, Bass — Buresch, Mészáros, Stofián, Holzbauer, Tárnok. — Vasas: Szulik — Kővágó, Remmer — Szádeczky, Burger, Wilhelm I. — Báder, Jellinek, Jeszmás, Szentmiklóssy, Himmer

    A Sabaria kezdi a játékot, de azonnal a Vasas támad, eredménytelenül. Viszont, a 10. percben Kővágó a tizenhatosán belül kézzel akaszt meg egy nem túlságosan veszedelmes labdát. Rögtön utána bizonyítani szeretné, hogy a hendsz a 16-os vonalon történt, de hiába, mert a bíró habozás nélkül megítéli a jogos 11-est. Először Mészáros áll a labdához, de kapufát lő. Azonban a rúgás érvénytelen. mert Wilhelm I. beugrott.
    Másodszor
    Buresch lövi a 11-est és védhetetlenül helyezi a balsarokba (1:0).
    Két perccel, később 25 méteres szabadrúgás a Sabaria ellen és Jeszmás bombája máris egyenlít. (1:1).
    Ezután Jellinek kapufát lő. Jeszmás, 18 méteres szabadrúgását pedig Weinhardt üti kornerra. A 38. percben Stofián szökteti Burescht, akine...
  95. 2022.10.30, 22:22 - Ferencvárosi FC - Attila FC 1928
    Ferencváros—Attila 5:1 (3:0)

    Ferencváros: Amsel — Takács I, Hungler II — Fuhrmann, Bukovi, Obitz — Rázsó, Takács II, Turay, Szedlacsek, Kohut. — Attila: Németh — Kutik, Dankó — Hajós, Pruha, Janovitz — Friesz, Powolny, Muhoray, Siklóssy, Pimpi.

    A mérkőzés hatalmas ferencvárosi rohammal indul, az első lefutás után máris bent a labda az Attila hálójában, de a Takács fejese offszájdból esik. A fölény hamar kialakul, az Attila-védelem csak futkos a támadások között, míg az 5. percben Szedlacsek labdájával
    Kohut lerobog, centerezésére Németh kivetődik, de későn, mert Takácsnak még sikerül a kapuba nyomni a labdát, amit a hálóba csak még beljebb segít Dankó. (1:0).
    Az Attila-balszárnya kornert hoz, amit Pimpi elront. A 8. percben Takács magas keresztlabdájával
    Kohut kitörni próbál, rövid ideig küzd a halfjával, majd beemeli a labdát Takácshoz, aki a hatosról a hálóba vágja. (2:0).
    A Ferencváros most könnyedén veszi a játékot és szóhoz jut az Attila. Powolny hosszú lövé...
  96. 2022.10.29, 20:17 - Attila FC - Nemzeti SC 1928
    Nemzeti - Attila 2:1 (1:0)

    Nemzeti: Gallina, — Török, Szendrő — Hossó, Volentik, Bartos — Rémay III. Odry Kautzky, Bihámi, Vanicsek — Attila: Németh — Kutik, Dankó — Hajós, Pruha, Jakovitz — Friesz, Powolny, Muhoray, Siklóssy, Pimpi

    A négyezernyi miskolci közönség fájdalommal látta, hogy mint vergődik az Attila csatársora.
    A miskolci csapat ismét többet volt támadásban, de ezúttal nem a balszerencse fogta meg a csapat győzelmét, hanem egészen reálisan következett be a Nemzetiek szép sikere.
    A játékot
    a Nemzetiek támadása vezeti be, de az Attila csakhamar átveszi az irányítást, anélkül, hogy egyelőre gólhelyzet alakulna. A 10. percben Dankó szabadrúgásából Siklóssy végre lövőhelyzetbe jut, ám labdája a kapu mellé kerül. A 15. percben Pimpi veszélyeztet, Gallina kornerre ment. Hullámzó játék, a Nemzetiek kevesebbet, de veszélyesebben támadnak. A 20. percben Pruha és Janovitz együttes hibájából a Nemzeti jobbszárny kitűnő helyzetet dolgoz ki, de Odry a kapu fölé lő. A...
  97. Hungária—Bástya 3:0 (0:0)

    Hungária: Fehér — Mandl, Kvasz — Nádler, Kiéber, Schneider — Haar, Tritz, Skavek, Hirzer, Jerny — Bástya: Baumgarten, — Emmerling, Kronenberger - Tóth, Horváth, Simóka — Ábrahám, Varga, Rakitovszky, Frölich, Solty

    A Hungária kezd
    erős szél ellen. Váltakozó támadások után Tritz lő, de Baumgarten a helyén van. Mandl kornert vét, amely eredménytelen marad. Tritz kiugratja Hirzert, aki bombát ereszt, amit Baumgarten kornerre küld. A berúgás után a Bástya támad és Ábrahám jó tíz méterrel téveszti el a kaput. Skvarek támad veszélyesen, de szerelik. Ujabb korner a Hungária ellen. Egy perccel később Rakitovszky udvariasan adja Fehérnek a labdát. Egy 25 méteres szabadrúgást Tritz, magasan a kapu fölé lő, sorozatos Bástya támadások, melyek végén Fehér Fröhlich fejéről szedi le a labdát. Ábrahám kornert lő, azután Solti is. De Haar veszi haszná4, elfut a labdával, azonban rossz a beadása. Hirzer támad, szerelik. Jeny kornert rúg, Tritz fölé lő. Fröhlieh ...
  98. 2022.10.29, 19:49 - Sabaria LSz - Bocskay FC 1928
    Sabaria - Bocskay 2:0 (1:0)

    Sabaria: Weinhardt — Nagy, Prém — Pesovnik, Vámos, Bass — Buresch, Mészáros, Stofián, Holzbauer, Tárnok — Bocskay, Hübner — Fejér, Dettrich — Wampetich, Sághy, Keviczky — Markos, Vince, Teleki, Semler, Mertin

    Az első félidőben
    a Bocskay határozottan többet és szebbet támadott és nem egyszer alaposan próbára tette a szombathelyi védelem képességeit. A Sabarja elfogódottan kezdett és ezért már a 3. percben nagy gólhelyzet támad a kapuja előtt Markos kiszökik, de Semler kitűnő helyzetben a kapu fölé lő. A játék hullámzó, de a debreceniek jobban rohamoznak. A 10. percben Buresch lövése emberbe fut, a lepattanó labdát ugyanő közelről a kapu fölé küldi. A Bocskay Teleki irányítása mellett kitűnően támad. Mertin üresen kap labdát, Weinhardt eléje fut, a lövés a lécet súrolva, az üres kapu mellé repül. Lassan tér magához a Sabaria és átveszi a támadó szerepét. Stófián 25 méteres bombája a kapu fölé megy, Mészáros erős szabadrúgása a kapus kezébe. Kö...
  99. 2022.10.29, 19:35 - III. Kerület FC - Budai 33 1928
    Budai 33-asok—III. ker. FC 1:1 (1:1)

    Budai 33.: Zsák — László, Beller — Steiner, Kalteneckert, Eicbaum — Schmidt Czumpft,
    Nagy dr.,Kovácsi, Ticska — III. ker. FC: Neuhaus —Kenyeres, Senkey — Werner, Magyar, Király — Mácsay, Lutz III.,Konyor, Lengyel, Drössler

    A Határ utcai pályán, telt nézőtér előtt lefolyt mérkőzés első félidejében izgalmasan változatos, nívós játék folyt.
    A játék első félidejének első eseménye a 33-asok gólja, amely az 5. percben esik, olymódon, hogy
    Nagy dr. passza Czumpftról lepattan a lefutó Schmiedt elé, aki a későn eszmélő Neuhaus mellett a kapuba nyomja. (1:0).
    A III. kerület heves támadósorozattal válaszol, a 8. percben Mácsay beadását Zsák kiejti, de a belsők elkésve érkeznek a labdához, amelyet a 33-as kapus magához kaparint. Egy perccel utóbb Lengyel egy lépésről a kapu fülé rúgja a labdát. Viszonzásul a 33-asok részéről Czumpft juttat egy jó labdát a kapu fölé. A 18. percben megérlelődik a III. kerületiek offenzívája.
    Magyar remekü...
  100. 2022.10.29, 19:24 - Újpest FC - Vasas SC 1928
    Ujpest—Vasas 3:0 (3:0)

    Ujpest-: Beneda — Sternberg, Fogl III, - Borsányi, Lutz II, Wilhelm — Ströck, Jakube, Auer, Spitz, P. Szabó — Vasas, Wimmer — Kővágó, Klein — Remmer, Burger, Szádovszky — Báder, Jellinek, Jeszmás, Szentmiklóssy, Himmer

    A mérkőzés
    a széllel hátban játszó ujpestiek támadó akcióival indult és egy eredménytelenül végződött korner után máris a Vasasok indulnak rohamra. Báder lendületteljes támadó akciója csaknem sikert hoz, de a veszélyt Beneda elhárítja. Ujpest lendületteljes támadásai
    a 6. percben érlelnek gyümölcsöt. Ströck áttöri a védelmet, beadását Wimmer kiboxolja és a labda Auer hátáról a gólba pattan. (1:0).
    A 10. percben Kővágó kornert vét. P. Szabó, pompás sarokrúgását a hátravonult Szentmiklóssy menti. A 11 .percben Jellinek lövése az ujpesti kaput hozza veszélybe, de Beneda kornerre véd. A 13. percben Auer veszélytelen lövése Wimmer zsákmánya. A 12. percben Jeszmás váratlan lövését Beneda fogja.
    A 14. percben P. Szabó lefut, mindenk...