magyarfutball.hu

  1. 2022.02.07, 00:00 - MTK - UTE 1919
    MTE>-UTE 2:1 (2:0).

    Hungária-uti pálya. — 12.000 néző. — Biró: Gerő Ferenc.
    A várakozásnak megfelelően rendkívül izgalmas, változatos lefolyásu, erőszakossággal és dur­vasággal fűszerezett mérkőzés.
    Az UTE kompletten, az MTK Braun nélkül állott fel. A csapatok küzdelme az első 20 perc­ben, amíg az MTK győzelme kétséges lehetett, meglehetősen fair volt, amikor azonban az MTK — a 24. percben — két gól előnyhöz jutott, az UTE játékosok elvesztették nyugalmukat és labda helyett inkább az MTK játékosok testét rugták. Az első félidőben az MTK is reagált néha-néha a foulra, amelyeket az UTE részéről a Vogel hát- védpár és Király jobbhalf kultivált különös sí­kerrel, a második félidőben azonban _ csak az ujpestiek részéről láttunk drasztikus játékot. A durva játék első áldozata Schlosser volt, akit az első félidő 35. percében ugy lerugtak, hogy to­vább nem játszhatott s előreláthatólag hetekig nem is jáitszhatik. Lerugták még Feldmannt, Kertész Il-öt, Nyult és Nagyot, akik azonba...
  2. 2022.02.06, 23:42 - László Győző
    László Győző, a "33" FC jeles játékosa vissza­vonta az UTE részére benyujtott átigazolási ké­relmét.
    Sporthirlap, 1919. március 3.
  3. 2022.02.06, 23:33 - 33 FC - Budapesti AK 1919
    „33“ FC — BAK 2:0 (1:0)

    Üllői-uti pálya, 3000 néző
    Biró: Szüsz Hugó

    A jobb csatársorral rendelkező „33“, ha nem is könnyű, de eléggé biztos győzelmet aratott ellen­felén. A BAK ismét abban a hibában szenved, hogy a jó mezőnyjáték mellett a kapu előtt ab­szolute nem tud veszélyes lenni.

    A győztes csapatban ugy a védelem, mint a támadás elég elfogadhatót produkált, bár a csapat még távolról sem érte el őszi jó formáját. A csa­társorban a jobbszárny volt a veszélyesebb; Gansl és Boros II. agilisan és ügyesen mozogtak, ellenben Piskó igen lassu, mig a balszélen játszó Kramer igen jó és fejlődésképes erőnek ígérkezik. A fedezetsor igen hasznosan dolgozott, a védelem pedig megbízhatóan hárította el a BAK-nak egyéb­ként meglehetősen erőtlen támadásait.

    A BAK-nál csak a fedezetsor és a védelem ál­lott feladata magaslatán, különösen a Károly he­lyén játszó Geller és Székely voltak jók. Ellenben a csatársorban csak Engl nyujtott némiképen ki­elégítőt.
    Az első félidőben a „33...
  4. III. ker. TVE - TTC 1:1 (1:1)

    ÜlIői-uti pálya
    Biró: Kenessey Géza.

    A Vivók mult heti győ­zelme után meglepetésként hat a TTC mai telje­sítménye. A Vivók csapata kissé elbizakodottan ment a küzdelembe és midőn ellenfelénél erélyes ellenállásra talált, feküdt bele komolyabban a mér­kőzésbe. A TTC ma lelkes játékkal igyekezett jóvá tenni mult heti gyenge szereplését. Kopácsi a kapuban sok nehéz labdát mentett. A hátvédek közül Hegyi volt a jobbik, Fried ma szokása elle­nére játszott is és evvel többet használt csapatának, mint a szokásos heti diskurzusaival. A halfok közül Friedmann, mig a csatársorban Maly érdemel dicséretet. Az első félidőben egyenlő erő­sek az ellenfelek. A Vivók vezető gólját a TTC rövidesen kiegyenlíti. A második félidőben a Vivók némi fölénybe jutnak, de a derekasan mű­ködő TTC védelem mindent elhárít.
    Sporthirlap, 1919. február 24.
  5. 2022.02.06, 23:14 - III. Kerület - Kispesti AC 1919
    III. ker. TVE — Kispesti AC 3:0 (0:0)

    Határ-­utcai pálya, 2000 néző
    Biró: Gerő Ferenc

    A várakozásnak megfelelően rendkívül heves iramu, változatos lefolyásu küzdelmet vívott a két csapat s a tusakodás csak a második félidőben dőlt el a síkos pályán biztonságosabban mozgó vivók javára. Mindkét csapat legtelje­sebb összeállitásban szereplö s a korai szezon ellenére is egységes, szép kombinációkkal ke­resztülvitt támadásokkal támadásokra fektették a fösulyt. Az első félidőben igen óvatosan ját­szik mindenik fél s komoly veszedelembe csu­pán egy ízben jutott a KAC kapuja, a védelem azonban idejében mentett. A másodig félidőben már erősebb tempóban folyik a játék A 15. percben a kifutó Hegyit elgáncsolják, a meg­ítélt tizenegyest Híres belövi. Közvetlenül ez*után Jeny, a KAC balszélsűje, gyönyörű ak­cióját Boldog két méterről a jól helyezkedő Neuhausnak guritja. Ezután a KAC ereje lany­hul. A 22. percben Hegyi lövését Varga védi, de közben megcsuszik s a labda a gólba jut. áll...
  6. 2022.02.06, 23:03 - Budapesti AK - Vasas 1919
    Vasas - BAK 1:1 (1:1)

    Üllői-uti pálya
    Bíró: Szüsz Hugó

    Két gyenge csapat meglehetősen nivótlan küzdelme, mely végül is — győzelmet egyik fél sem érdemelvén meg — eldöntetlenül vég­ződött. A me- őnyben határozottan a Vasas volt a jobbik, csatársora elég tetszetős összjátékkal is dolgozott, de a kapu elé érve egyszerűen csődött mondott a tudományuk. A közvetlen vé­de em Platttóval és Zatykóval az élén hibát­lanul dolgozott a fedezetsorban Gottlieb és Bánás, végzett elismerésreméltó munkát. de a csatársorban nem találtunk dicséretet érdemlő teljesítményt. A BAK-ból hiányzott Károly, A csapat még formája legelején tart, összjátéknak alig találjuk nvomát, a csatársorok egyéni akciókkal kísérleteznek. Székely és Szendrő mint hátvédek, Geller mint centerhalf végzett ki­tűnő munkát. Az első gólt a BAK éri el a 39. percben Engel révén: A 45. percben Plattkó tizenegyesével egyenlítenek ki a Vasasok.
    Sporthirlap, 1919. február 17.
  7. 2022.02.06, 22:27 - UTE - 33 FC 1919
    UTE - „33" FC 1:0 (1:0)

    Népsziget
    Biró: Kenessey Géza

    A „33"-asok hét emberrel kezdték a játékot, 10 perc elmultával érkezett meg a nyolcadik játékos, majd egyenkint szállingóztak a pályára. Zsák egyáltalában nem jelent meg, helyét László foglalta el, az ö posztján viszont Wölfling ját­szott. Az első félidőben az UTE csaknem ál­landó fölényben volt, a jobbszárny révén támadást vezetett támadás után, a „33" hátvédjei, kü önösen Csárdás sikerrel állották utját az ak­cióknak. Mindössze Szidonnak sikerült a 7-dik percben gólt elérnie, ezt is azonban megakadályozhatta volna a „33“ FC „beugrott" ka­pusa. A 33-asok a játék első részében szóhoz is alig jutottak, itt-ott tudtak csak az ellenfél kapujának közelébe jutni, komoly helyzetbe azonban nem kerültek.

    Az UTE-nak megítélt 11-est Priboj nem tudta góllá értékesíteni. A második félidőben már kivették részüket a fehér-feketék is. sőt volt időpont, amikor döntő fölénybe kerültek. Minden pillanatban számítani lehetett a kiegye...
  8. 2022.02.06, 21:33 - MTK - Budapesti TC 1918
    MTK — BTC 8:2 (4:1)

    Hungária-uti pálya, 4000 néző
    Bíró Reich Zsigmond

    Fölényes játék után könnyen győzött MTK csapata mely a rendkivül nehéz, síkos talajon nagy technikai tudásával egyszerüen le­lépte ellenfelét. Az MTK ma Nagy József távolléte miatt uj összeállítással kisérletezett mely nagyjában egészében megfelelt a várako­zásnak, Takácsot a kapott gólok miatt nem érheti gáncs, különben kevés dolgát jó! végezte. A Feldmann—K rtész II hátvédpár igen bizonytalanul játszott a síkos talajon, kül nősen Feldmann gyenge formája volt feltűnő. Kertész sem tudott megbékülni uj szerepével. Kitűnőn ját­szott Nvul I a centerhalf helyén, míg Nyul II a jobbfedezet posztján végzett dicséretreméltó munkát, mig Vágó csapatának leggyengébb tagja volt. A csatársorban a Braun—Konrád II jobbszárny volt elemében. Braun hatalmas rushel kere ztülvitt támadásai Konrád II finom nüanszokon alapuló passzját ka, labdavitele és driblingjei egyaránt dícséretet érdemelnek, Schaffer még mindig nem fitt...
  9. 2022.02.06, 21:03 - Terézvárosi TC - 33 FC 1918
    TTC—»33« FC 3:1 (1:0).

    Hungária-uti pálya. Bíró: Orova Henrik.
    Hellyel-közzel érdekes küzdelem keretében mérkőzött a két csapat, s találkozásuk as TTC legutóbbi jó eredményeit igazolandó a Terézvárosiak. győzelmével végződött. A játék 60 percig egvenrangu ellenfelek küzdelmét mutatta, míg a hátralevő negyedórában inkább a TTC-t láttuk frontban. A pályát vékony, megfagyott hóréteg fedte, mely rendkívüli módon megnehezitette a játékot, s a játéktudáson kívül kü őnös alkalmazkodó képességet is követelt a játékosoktól. A csapatok kő ül a TTC jóbban tudott alkalmazkodni a nehéz talajviszonyokhoz, e ez a körülmény biztosította is számukra a győzelmét. Kopácsinak a TTC kapujában nem igen volt komoly dolga.
    A két hátvéd, Portörő és Hegyi, hibátlanul, meglepő biztonsággal végezte dolgát, különösen Hegvi játéka volt imponáló. A Neumann— Fried—Csillag összeállításu halfsor rendkívül szorgalmasan szedett labdát, emellett azonban gondja volt a helyes labdaadogatásra is. A csatársor a l...
  10. 2022.02.06, 19:42 - Kormos Károly
    Üdvözölte az MLSZ Kormos Károlyt, az uj detektívfőnököt, aki jó néhány esztendővel ezelőtt a BAK kapuját védte.
    Sporthirlap, 1918. november 25.
  11. FTC — III. ker, TVE 2:1 (1:1)

    Üllöi-uti pálya, 4000 néző
    Bíró: Gerő Ferenc

    A várakozásnak megfelelően igen érdekes és változatos lefolyásu játék keretében találkozott a két csapat, a küzdélműk a mutatott formákat leghívebben vissza tükrőztetően az FTC minimális gólaránya győzelmével végződött.

    Szamosinak nem volt komolyabb dolga. Payer megingathatatlan oszlopként állott a térben, s nem egyszer egymaga tartotta fel a Vívók tel­jes csatársorát. Partnere Wiener bizonytalanul dolgozott. A fedezetsorban csak Wilhei nyujtott elfogadhatót, míg Virág és a Medgyesyt helyettesite Móra gyengén szerepelt. A csatár­sor a mezőnyben szép összjátékkal dolgozott de a kapu előtt tulságosan fukarkodott a lövé­sekkel. emes—G nsl jobboldal volt a jobbik szárny, bár mindketten sokat rontottak önzésükkel Pataki játékán erősen meglátszott a hosszu betegségének nyomai. Tóth meglehető­sen kényelmes volt, mig Iványos szürkén ját­szott.

    A vivók játéka első és utolsó negyedórájá­ban kiválót ...
  12. 2022.02.06, 16:45 - Spátay János
    SPÁTAY bemutatkozott

    A csepeliek kispadján egy vékony dongájú, nyurga, hirtelenszőke, fiatal játékos szorongva várta, hogy edzője, Takács György beállítja-e az MTK el­leni tartalékbajnoki mérkőzésen. Szünet után Sebestyén meg­sérült. „Talán most!..”— gondolta. De az ed­ző Molnár Il-t küldte
    be a pályára. Véget ért a mérkőzés. Szo­morúan felöltözött, s éppen a helyét keres­te a lelátón, amikor az intéző lélekszakad­va odafutott, s így szólt: „Menjen azon­nal az öltözőbe!” Lesietett, Keszthelyi Mihály türelmetlenül várta: „Gyorsan vet­kőzz! Losonczi meg­betegedett, s te leszel a balszélső . . .”
    Azt hitte álmodik. De nem sokat tépelődhetett, mert nógat­ták, segítették öltöz­ködésében. Es a 17. percben Spátay János játékra jelentkezett Schoppnál, a mérkő­zés bírójánál. Spátay-ból NB I-es játékos lett!
    Amikor a mérkőzés után megemlítettü kneki, hogy most már jár neki ez a cím,szabódott, elpirult.Csendesen, akadozva mondta: „Mindig arra vágytam, hogy eljus­sak az NB I-ig. De ez...
  13. 2022.02.06, 15:40 - MTK - Csepel SC 1967
    Meglepetést keltett, hogy a Csepel csupán tíz játékossal állt fel a kezdéskor, s már eltelt egy negyedóra, amikor Losonczi még mindig nem volt a pályán. A közönség nem tudta, hogy en­nek mi az oka. Később kiderült, hogy a bemelegítésnél Losonczi fájdalmakra panaszkodott. A sportorvos megvizsgálta, injek­ciót adott a csatárnak, s aztán kijelentette, hogy Losonczi tü­dőgyulladás gyanús, s nem játsz­hat. A 17. percben aztán egy tartalékjátékos, a fiatal Spátay állt be a bal szélre.
    Népsport, 1967. október 1.
  14. 2022.02.05, 23:39 - Kispesti AC - MTK 1918
    MTK - KAC 6:2 (1:1).

    Hungária-uti pálya
    Biró Vértes Imre

    A zárt ajtók mögött rendezett bajnoki meccs a kék-fehérek megérdemelt győzelmé­vel végződött. Az MTK Schaffer és Orth nél­kül, a KAC Tresánszky és Boldog nélkül ál­lott fel. A játék első felében, a mikor a KAC játszott széllel hátban, teljesen egyenrangu ellenfele volt az MTK nak, de szünet után mindjobban kidomborodott a kék-fehérek technikai fölénye, s a kifulladt kispesti véde­lem nem tudta megakadályozni a gólok özönét.

    Kossuth a maga obligát gólját ezuttal sem engegte el, de különben nem volt rossz. Feldmann és Winkler voltak a hátvédek, de mindketten különösen azonban Winkler igen gyengén dolgoztak. A fedezetsorban Nyul já­téka magaslott ki. Kertész II és Vágó ma sem elégített ki. A csatársorban Braun és Nagy voltak a legjobbak. Igen szépen dolgo­zott a csatársor, amikor Braun—Konrád II—Nagy alkotta a belső triót. Rácz csak az első félidőben elégített ki, mig Schlosszer nem volt jó.

    A KAC nála szokatlanu...
  15. BTC — MÁV Gépgyári SK 3:2 (1: 2).

    Hungária ut
    Biró: Kenessey Géza

    Az őszi szezónban az óriási balszerencsével operáló BTC ma is csak nagy küzdelem árán tudta a győzelmet kivívni. Az első félidőben változatos játék folyik; a Máv jut a vezetés­hez s a BTC csaknem állandó fölényben van. A 12. percben Póczot gáncsolják, a megítélt ll-est Pócz belövi, majd Kőszegi gyönyörű gólt lő, a mit a biró érthetetlenül nem ad meg. Ezután a Kelemen handse miatt megítélt 11-est a BTC kapusa bravúrral menti. A 30. p.-ben Kőszegi megszerzi csapatának a győztes gólt. Az utolsó percekben korner a Máv javára, majd a BTC egyik hátvédje a kapuból kaparja ki a labdát.

    A BTC mindvégig lelkesen játszott. Kapujában Stier pompásan védett. A Kertész—Kanyaurek— Rauchmaul összeállítású fedezetsor volt a csa­pat legjobb része. A csatársorban Kőszegi és Dobó II. érdemel dicséretet. A Máv. csapatá­ban Baki, Rometh és Oszwald voltak jók. A csapat hátrányára szolgál, hogy Klausz, Szecsey és Dunner durván ...
  16. 2022.02.04, 19:09 - 33 FC - Kispesti AC 1918
    33 FC - Kispesti AC 1:1 (0:0)

    Hungária-uti pálya
    Biró Fehéry Ákos

    Igen érdekes és nívós küzdelmet vívott a két csapat, a mely végül is, meglehetős megfelelően a mutatott játéknak, eldöntetlenül végződött. A »33« egy árnyalattal talán jobb volt, minden­esetre több teknikai tudást árult el, viszont a KAC több lelkesedéssel és agilitással dolgozott. A »33«-nak hibaként rovandó fel, hogy nem vitt elég lendületet és erélyt a játékba és e miatt nem tudott játéka kellően érvényesülni. Főleg a csatársor iniciálta a lanyha játéktem­pót. a mi miatt a különben ügyeseit keresztül­vitt támadó akciói: sorra kiaknázatlanok ma­radtak. Egyénileg Boros II és az e helyen elő­ször szereplő László voltak a legjobbak. A fe­dezetsor védekezésben jó volt, de a csatársor támogatásáról sokszor megfeledkezett. A véde­lem néhány hibától eltekintve — a melyek egyike végzetessé is vált — megbízhatóan mű­ködött. A KAC nál dicséretet leginkább a gyors és energikus labdára menés érdemel. Legjobb része a ...
  17. 2022.02.04, 19:02 - MTK - III. Kerület 1918
    MTK—III. ker. TVE 7:1 (3:1).

    — Hungária-uti pálya. 3000 néző Biró : Taffel Miksa.
    A várakozásnak megfelelően fölényes játék után könnyen győztek a kék fehérek. Meglepe­tést csupán a győzelem stílusa keltett, mert az MTK jóllehet nem igen ambicionálta a játé­kot kénye-kedve szerint érte el góljait s a vivók szintegy beletörődve a megváltozhatatlanba, nem sok igyekezetét árultak el a vere­ség arányának csökkentésére. Az MTK Konrád II. helyén Sebestyén III-al, különben mult heti csapatával startolt, viszont a vívók Sterbával megerősítve állottak fel.
    Ginzery az MTK kapujában meglepően gyenge és bizonytalan munkát végzett; tisztán a vivó csatárok gyenge lövöképességén mulott, hogy nem kapott néhány gólt. Jelenlegi formá­jában komoly mérkőzésen még sok nehéz per­cet fog szerezni az MTK hívőknek. A két hát­véd, Feldmann és Orth, nem rossz, de koránt­sem produkálják azt, amit tudásuk alapján méltán elvárunk tőlük. A edezetsorban csak Kertész II. játéka volt hibátlan. Nyul a játék ...
  18. BAK—FTC 1:1 (1:0).

    Üllöi-uti pálya. — Blró Kiss Menyhért, — 2500 néző.
    Rendkívül izgalmas, a közönség részéről han­gos, a játékosok részéről gyakran durva volt a mérkőzés. A bírónak példátlan eréllyel kellett közbelépnie minden egyes vitás esetben, hogy a küzdelem el ne fajuljon. Az izgatott hangu­lat tulajdonképpen.a közönség köréből terjedt át a játéktérre s valósággal uralta az egész mérkőzést.
    Az FTC közönsége ugylátszik visszaesik régi hibájába, átadja magát a tulságos fanatizmus­nak. amely tombol, amikor kedvelt csapata a balszerencsével küzdve, nem tud olyan ered­ményt elérni, aminőt a játéktudása alapján megérdemelne. Persze a közönség megfeledke­zik arról, hogy a lelkesedés tulhajtása nemhogy használna, de árt a csapatnak. Árt azért, mert izgatottá teszi a favorizált csapat játékosait, akik azután folyton a bírót molesztálják. S ha véletlenül gerinces a mérkőzés bírája s nem engedi magát terrorizálni, akkor azután a za­varok a kedveit csapat részéről teljessé váln...
  19. FTC - Törekvés SE 0:0

    Üllői-uti pálya, 6000 néző
    Biró: Vértes Imre

    Rendkívül érdekes, heves iramú játék keretében vivta meg a két csapat mai bajnoki mecscsét: mely a mutatott formákat leghívebben visszatükröző eldöntetlen eredménnyel végződött. A mezőnyben többet látuk ugyan frontban a zöld-fehéreket, de támadásaik szinte ki­vétel nélkül hijján voltak a kellő átgondoltság­nak; tervszerűségnek, s ha lendületes támadás­sal a Törekvés kapuja elé terelték is a játé­kot, a befejező akciókkal maradtak adósak. A Törekvés játékán határozott javulás nyomai voltak felismerhetők, s ha kevesebbet is támadott, támadásai veszélyesebbek voltak, mint a zöld-fehéreké, s több szerencsével meg is nyerhették volna a meccset.

    Szamosinak az FTC kapujában csak könynyebb labdákat kellett védenie; egy izben azonban bizonytalansága majdhogy a mérkőzés elvesztését vonta maga után. Jól dolgozott Payer, akinek hasznos segítő társa akadt Kiss-ben. A fedezetsorban Medgyessy fáradhatatlan, hasznos já...
  20. 2022.02.03, 20:03 - Kispesti AC - MÁV Gépgyár 1918
    Kispesti AC — MÁV 2:0 (1:0)

    Hungária-uti pálya
    Bíró: Taffel Miksa

    Az első félidő nagy részében unalmas mezőny­játék folyik, amelynek egyetlen kiemelhető mo­mentuma Jeszmás gólja volt. A második fél­idő gólját Szedlacsek lőtte. A Kispestiek közül különösen Jurcsó játékát illeti feltétlen elisme­rés, aki mindkét félidőben jó volt. Kívüle Jesz­más, Varga kapus és Boldog váltak ki az együttesből. A MÁV játékosai közül Dunner, Szecse de különösen Rometh volt jó.
    Sporthirlap, 1918. október 14.
  21. 2022.02.03, 19:56 - UTE - III. Kerület 1918
    UTE — III. ker. TVE 1:1 (1:1)

    Határ-utcai pálya, 2000 néző
    Bíró: Gerő Ferenc

    Rendkívül heves, változatos, mindvégig fair lefolyásu mérkőzés, amelynek eredménye a mu­tatott játék alapján hü kifejezője az erőviszo­nyoknak. Már az 5. percben a 10 emberrel kezdő III. ker. gólt ér el Ludwig révén, aki a Kazár által elnézett labdát a gólba továbbí­totta. A váratlan eredményre az UTE erősen belefekszik a játékba, s egy ideig fölényben is van. A 37. percben egy kapu előtti kavarodás­ban a gólhelyzetbe jutó Pribojt hátulról fel­lökik; a megítélt 11-est Priboj védhetetlenül belövi. Ezek után a III. ker. intéz veszélyes támadást, de Vogl II. mindent ment.

    A máso­dik félidőben mindkét kapu gyakran van ko­moly veszedelemben. Az UTE-nek egy biztos labdáját Vogl I. a kapu fölé lövi, majd a III. ker. részéről Breuer a Vivók ballösszekőtője az üres kapuba egy lépésről sem tudja belőni a labdát. Ebben a félidőben a védelmek dolgoz­nak önfeláldozóan. Az UTE részéről Vogl II. mindent meg...
  22. 2022.02.03, 19:30 - Vasas - Budapesti AK 1918
    Vas- és fémmunkások SC — BAK 2:1 (1:0)

    Hungária-uti pálya
    Bíró: Szüsz Béla

    A papírformának megfelelően minimális gólkülönbséggel győzött a Vasasok csapata. Saj­nos, a mérkőzés sima lefolyását sajnálatos bal­eset zavarta meg. A második félidő 30. percé­ben Takács, a Vasasok hátvédje olyan szeren­csétlenül ütközött össze TóthtaJ, a BAK bal­összekötőjével, hogy előbbinek a lábszárcsontja eltörött A közönséget és a játékosokat mélyen lehangolta az eset s voltak a nézők soraiban vérmes természetűek, akik a pályára futottak és Tóthot bántalmazni akarták. Takácsot a 3. számú tartalékkórházba szállították.

    A Vasasok az első félidőben nappal szemben és szél ellen játszanak s a támadó szerepét a BAK tölti be. Támadásai veszélyesek, de egy­részt Plattkó mindent ment, másrészt azonban a BAK csatárai a kapu előtt határozatlanok­nak bizonyultak. A 30. p-ben Takács hosszu felszabadító rugását Jellinek Rucskainak továb­bítja, aki gólt lő. A második félidő 12. percé­ben Engel lefutását...
  23. 2022.02.03, 19:16 - UTE - Vasas 1918
    UTE - Vas- és Fémmunkások Síc. 3:0 (1:0)

    Népszigeti pálya, 1000 néző
    Bíró: Zsigmondi János

    Priboj, Kelecsényi és Kosa nélkül szereplő újpestiek szerezték meg az értékes pontokat , Vasasok hat tartalékkal alaposan meghandicapelt csapata ellen. Az UTE-ben ismét játszott a harctérről megérkezett Milosovics balhalf.

    Az UTE kezd s azonnal támadólag lép fel. Az 5. percben Polacsek (UTE) tiszta helyzet­ből, közvetlen közelről kapufát lő. Ugyanilyen sorsra jut Vogel I. lövése is. Bár nagyobbrészt az UTE támad, a Priboj nélkül játszó csatár­sor tervszerűtlen játékával nem tud eredményt elérni. A 37. percben egy kapu előtti kavaro­dásból Schaller a vezető gólt rugja. A félidő további részében a Vasasok erősen támadnak, de a két Vogl mindent ment.

    A második félidő 5. percében Polacsek leadá­sából Schaller szép lapos lövéssel szerzi meg.az UTE. második gólját. A 25. percben Rosner magas leadását, Zatykó (Vasas) hibásan rugja a kapu előtt leeső labdát Rosner beguritja. Ez­után...
  24. 2022.02.03, 19:08 - Budapesti AK - Budapesti TC 1918
    BAK - BTC 3:1 (1:1)

    Üllői-uti pálya
    Biró: Fiedler Konrád

    Megérdemelt győzelmet aratott a BAK csa­pata a BTC felett. Mindkét csapat rendszer­telen, kapkodó játékot mutatott, s a mérkőzés nem tartozott a legszebbek közé, mert a BTC játékosai kőzül Kőszegi, Kelemen, de különösen Bayer emberre menő játékot folytattak. Hogy komolyabb következménye nem lett a durva játéknak, az tisztán a mérkőzést vezető biró érdeméül tudható be. A BTC éri el a vezető gólt már az első percben Horváth révén, amit Gácsy azonnal viszonoz. A félidő hátralévő részében leginkább mezőnyjáték folyik, s a kapusoknak csak elvétve akad dolguk.

    A második félidőben a BAK felforgatja csa­patát. Székely előremegy, mig Engel hátvédet játszik, csaknem állandóan a BAK van offenzivában, a 32. percben megítélt szabadrugásból Székely szép, helyezett gólt lő. A 44. percben Engel lövését a BTC kapusa a gólvonalon jóval belül fogja, a biró — igen helyesen — gólt ítél, amit a BTC nem akar respektálni; a reklamá­lás ...
  25. TTC —KAC 3:0 (1:0).

    Hungária-uti pálya
    Bíró Taffel Miksa

    A sorozatos meglepetések sorában tekintélyes hely illeti meg a fenti mérkőzést is. A Teréz­városiak mindvégig jobbak voltak ellenfelüknél, s meglepetésszerüleg, de megérdemelten győztek. Maga a mérkőzés nem tartozott á legszebbek közé, inkább egyéni játék, mint összmunka dominált. De mig a TTC rendkívül lelkesen és nagy ambícióval dolgozott, addig a KAC érthe­tetlenül unottan, blazirtan játszott, aminek az­tán az elkerülhetetetien vereség lett a követ­kezménye.

    A TTC kapujában Kopácsi állott, nem akadt komolyabb dolga. A két hátvéd Portörő és Hegyi kitünően játszott,különösen Hegyi muta­tott kimagasló formát. A fedezetsor szürkén, da agilisén dolgozott. A csatársorban a Maly— Recht jobbszárny tetszett. A KAC-nál megle­pően bizonytalanul dolgozott ezuttal a közvet­len védelem, a fedezetsor sem elégített ki, s a csatársor is igen rendszertelenül dolgozott.

    Az első gólt a 30. percben éri el a TTC oly módon, hogy...
  26. 2022.02.03, 18:55 - 33 FC - MTK 1918
    MTK-33 FC 1:1 (1 : 0)

    Hungária-uti pálya, 5000 néző
    Bíró Filkorn Lajos

    A nap legfontosabb bajnoki meccse hatalmas meglepetéssel végződött, amennyiben a nagy formában levő 33-asok eldöntetlenül mérkőztek a nagy favoritként startoló MTK-val.
    Az MTK Schaffer és Orth nélkül, a 33-asok Csárdás, Grüner és Weck nélkül állottak fel. Az MTK nagyobb technikai tudását a 33-asok nagy lelkesedéssel és ambícióval teljesen ki­egyenlítették, s a második félidöbeli játékukkal teljességgel rászolgáltak a hízelgő eredményre.

    Az MTK kapujában Kossuth néhány labdát jól fogott, bár a gólt menthette volna. A hát­védek közül Singer volt a jobbik, Feldmann egy kissé bizonytalanul dolgozott. A fedezetsor­ban Vágó volt a legjobb, mig Nyulnak és Ker­tész II-nek rossz napja volt. A csatársor csak az első félidőben produkált klasszisához méltót, mikor is szebbnél szebb támadásokkal gyönyör­ködtettek, a melyek befejezésének sikerességét azonban Zsák kolosszális formája akadályozta meg. Egyénileg S...
  27. Törekvés SE—III. ker. TVE 1 : 1 (1:1)

    Ha­lom-utcai pálya, 1000 néző
    Bíró: Kenessey Géza

    A Törekvés Siegl és Löffler helyén tartalékkal állott fel. A jobb hátvéd helyén Viola, a jobb fedezet helyén pedig Guttmann játszott, bal fedezet Hauszwald volt, a csatár­sor pedig Csermely—Lottka—Rákosi—Csapkai— Bőti összeállításban szerepelt.

    Az óbudai csapat teljes volt. Az első percek­ben ugy látszott, mintha a Törekvés nagy gól­aránnyal nyerné a mérkőzést. Rendkívüli nagy hevességgel feküdt bele a játékba, amelynek a
    3-ik p-ben meg is lett az eredménye. Rákosi beadása Csapkayhoz került, aki a védelmet ki­játszva, védhetlen lövéssel a vezető gólhoz jut­tatta csapatát. Ezután egy sajnálatos incidens történt, amelynek következménye azután telje­sen irrealizálta a küzdelem további eredményét. Az 5-ik p.-ben ugyanis a földön fekvő Hönich Lajost Ging megrugta, amiért a biró Ginget kiállítással büntette. A Törekvés igy alaposan meghendikepelten küzdött tovább, de ennek ellenére sem v...
  28. 2022.02.03, 18:29 - RECHT
    [url=https://www.magyarfutball.hu/hu/szemelyek/adatlap/36812]Weisz Béla, a VII. ker. Sport Club játékosa megnősült, elvette Komanovics Erzsi­két, ugyszintén megnősült Recht Ferdinánd, aT TC ismert játékosa is.
    Sporthirlap, 1918. október 21.
  29. Máv. Gépgyári SK—BAK 2:0 (0:0).

    Halom utcai pálya. 500 néző. Biró: Vértes Imre.
    Az őszi szezon utolsó mérközése hatalmas meglepetésben részenlet e a Halom-utcai pályán megjelent kisszámu, de hangos közönséget A két csapat a ezőnvben nagyjából egyenlő erősnek mutatkozott, de a kapu előtt a Máv. csatárai bizonyultak határozottabbnak. A mérkőzés egyébként nivótlan, sőt helyenként durva volt és a sok tervszerűtlen rugdalózás között néha láttunk egy egy átgondolt támadást. A BAK csapata elbízakodottan és könnyelműen játszott. Az első félidőben határozottan jobbnak mutatkozott ellenfelénél, de a csatárok gól- képtelenségén zátonyra jutott minden akciója. A második télidébena Máv. gólja után a BAK játékosai elveszítették nyugodtságnkat és ideges kapkodás közepette próbáltak kiegyenlíteni. Annál nagvobb dicséret illeti a Máv. csapatát, amely végig lelkesen és teljes szívvel játszotta le a mérkőzést.
    B4K kezd és azonnal erős támadásokba fog, amelyeket főleg Enge! és Cseh vezetnek....
  30. 2022.02.02, 21:17 - NEUMANN
    Neumann Imre a TTC harctérről visszajött játékossa házasságot kötött Fischer Ilonkával.
    Sporthirlap, 1918. december 23.
  31. 2022.02.02, 21:00 - Schaller József
    Saller József, az UTE csatárjátékosa, állandó tartózkodásra Temesvárra költözött s így az UTE tavaszi mérkőzésein már nem vesz részt.
    Sporthirap, 1918. december 16.
  32. FTC-Máv. GSK 6:1 (2:1).

    - Üllői uti pálya. 1000 néző. — Bíró Nyul.
    Az átzáott talaju és hótól csuszós pályán megtartott mérkőzésre mindkét csapat több tartalékkal állott fel. Az FTC nélkülözte csa­társorából a Nemes—Tóth—Pataki triót, kiknek helyére azonban megfelelő képességű tartalékokat állithatott Dendisz, kos és Schönfeld sze­mélyében, A mély talajon mindkét csapat természetesen nehézkesen mozgott. A Máv. az első félidőben szépen tartotta magát az FTC meg­ujuló támadásaival szemben, sőt a félidő végen egy gólt is ért el, a mely után lelkes játékkal tiz perccel a befejezés előtti időig el tudta hárítani kapujától az ellenfél csatárainak veszé­lyes támadásait.
    FTC kezd azonnal támadólag lép fel és rövid játék után a 8 ik percben Okos a vezető gólt lövi. Kezdés után ismét az FTC van frontban és a 15-ik percben Schönfeld lövéséből éri el a második gólt.
    Időnkint a Máv. csatársora is kísérletezik támadásokkal, de Payer jó játékán, no meg a belső csatárok gyengesége meghiu...
  33. 2022.02.02, 20:03 - MTK - Terézvárosi TC 1918
    MTK-TTC 14 : 1 (6: 1)

    - Hungária-uti pálya. 3000 néző. Bíró: Vértes Imre.
    inden várakozást felül uló, gólarányban, megsemmisítő föl nnyel győzte az MTK a Te­rézvárosiakat, akiktől legutóbbi jó szereplésük után bizony nagyobb ellenállást vártunk és reméltünk. Az esőből felázott, hótól boritott, síkos pályán azonban technikai tudásáva1 oly felsőbbségben volt az MTK, hogy a játék képe az első percektől eltekintve, inkább valami ismeretterjesztő football előadást, mint komoly bajnoki meccsre emlékeztetett.
    Az MTK kapujában ma Kropacsek szemé­lyében uj crack mutatkozott be. képességeiről egyelőre nem mondhatunk kritikát, mert nem volt alkalma tudását bemutatni, de néhány nyugodt akciója biztató képességet sejttet; alakja mindenesetre predes tinálja rá, hogyjió kapus váljék belőle. A Feldmann—Kertész II. hátvédpár szabadon állva, tiszta labdákkal még meg tudott birkózni, de nehéz helyzetben nem elégített ki. A Nyul II.—Nyul I.—Vágó . ö szeállitásu fedezetsorban Nyul II. észszer...
  34. 2022.02.02, 19:39 - Vasas - Kispesti AC 1918
    Vas- és fémmunkásak SC-KAC 2:1 (1:0)

    — Hungária-uti pálya. — Biró Reich Zsigmond.
    A várakozásnak megfelelőlag rendkívül érde­kes és nívós küzdelem keretében találkozott a két csapat, melynek során különösen a vasasok csapata tett nagy technikai készültségről taunú­ságot. Plattkó helyén Farkas nem bizonyult különös klasszisnak, a kapott gólt védhette volna, A hátvédek közül atykó volt fejjel ki­magaslóan a jobbik. Nagyszerű munkát végzett a Bánás—Gottlieb—Weisz, halfsor. mely ugy a védelemben, mint a támadásban kimagaslót produkált. Kapcsolásaik, labdaadogatásuk, fejjátékuk egyaránt kiállja a legszigorubb kritikái. A csa- társor Kojsza és Szabó Antal beállításával lendület dolgában nagyot emelkedett, de azért mindkettőjük stílusán még sok a csiszolni való, hogy megfelelőleg beilleszkedhessenek a vasasok passzoló csatársorába, amelyben különösen Jellinek nagy technikája és agilitása érdemel személy szerint is dicséretet.
    A AC Jurcsó és Jeszmás helyén tartalékok­kal állott ...
  35. 2022.02.02, 19:29 - 33 FC - UTE 1918
    UTE—»33« FC 4:2 (3:0).

    Margitsziget pálya.800 néző. Bíró : Gerő Ferenc.
    A kitűnő formában lévő UTE biztos győzel­met aratott az erősen hanyatló »33« felett. Igaz ugyan, hogv a »33«-mal ezuttal nagyon mosto­hán bánt a hadiszerencse, mert különös bal­szerencse folytán két oly öngólhoz jutott, ami párját ritkítja. De ez mit sem von le az UTE érdeméből, mert mindvégig jobb volt ellen­felénél és egy pillanatig sem volt kétséges, hogy a mérkőzést meg fogja nyerni.
    A győztes csapatnak mindegyik része ki­válóat produk lt. Csak Kazár a kapuban moz­gott kissé bizonytalanul, de a »33« nem tudta ezt a körülményt a javára kihasználni. Annál ­me bizhatób- ban működött a védelem, ahol ogl II. a legtöbb esetben egymagában meg­tudta hiusítani az ellenfél akcioit. Igen hasz­nos munkát végzett a fedezetsor is, amelv mindvégig frontban tudta tartani a csatársort. A csatársor megértő összjátékkal intézte táma­dásait és ügyesen értékesítette a kínálkozó helyzeteket.
    A »33«-ban csak a védelemrő...
  36. 2022.02.02, 18:36 - Budapesti TC - Törekvés SE 1918
    BTC—Törekvés 0:0.

    Millenáris pálya. — 200 néző. Bíró Vámos Soma.
    A pályát b ritó vastag, hóréteg, valamint a tribünökön fagyoskodó kicsiny, de annál lelke­sebb közönség, tipikus téli hangulatot adott a mérkőzésnek. A rendkívül nehéz talaj végtele­nül megnehezített minden tervszerű játékot és a csapatok - ehhez alkalmazkodva, nagyrészt egy ni akciókkal kísérleteztek. Mindkét részről inkább a védelmek végeztek elismerésre mél­tóbb munkát, a mire a csatársorok primitív munkája gyakori alkalmat adott. Ugy a BTC, mint a Törekvés csatársora számos kedvező helyzetet hagyott kiaknázatlanul. A játék folyamán a Törekvés volt némi fölényben. Az első félidő egyenlő erők képét mutatja nivótan, de heves küzdelem keretében. A 20. perc­ben Rákosi labdája a kapulécről pattan vissza a mezőnybe, mig Lottka közvetlen közelről kapu mellé lö. A'másod k félidőben a játék eldurvul, a miben Viola jár elől. A BTC táma­dásait a két szélső Hajdu és Szántó II vezetik de a belső csatárok tehetetlenségén...
  37. 2022.02.01, 20:25 - Budapesti AK - III. Kerület 1918
    III ker. TVE—BAK 1:0 (0:0).

    Margitsziget. — 800 néző. — Bíró: Kiss Menyhért.
    A nagyobb technikai készültség, a fair játékmodor és a fegyelmezettség döntötte el a, mér­kőzést az ujlaki csapat javára. Miután a BAK sem lelkesedéssel, sem fegyelmezettséggel nem dicsekedhetett, a vereségre rászolgált, sőt nem csekély hálával tartozik Fortunának, hogy csak a legminimálisabb győzelmet aratta rajta el­lenfele. Általában a match nem tartozott a ní­vós mérkőzéseknek a sorába. De hát végén va­gyunk a szezonnak, a játékosok kifáradtak, pihenőre vágynak, rovására volt azonban a nívónak a hótól borított talaj és a téli hideg is. A BAK nélkülözte , Károlyt, a III. ker. TVE-bőI hiányzott Kollár. A hellyel-közzel erős játéknak és az ezzel kapcsolatos, durvasá­goknak a következménye 2 BAK és 2 III. ker. játakos kiállítása volt.
    . emcsak a győztes csapatnak, de az egész mezőnynek legjobb játékosa Futó volt. EIsőrahgu teljesítményt adott Hönich Lajos és Hires, a BAK ban pedig Gutwillig játéka...
  38. Törekvés Sport Egylet— Máv. Gépgyári Sport Kör 3:0 (1:0).

    Halom-utcai pálya. 500 néző . Biró: Vértes Imre.

    nagvrészt hóval boritott Halom-utcai pá­lyán találkozott a két vasutas csapat. A mér­kőzés a Törekvés- megérdemelt, biztos győzel­mével végződött. Az egész mérkőzés folyamán a Törekvés, !endületesebben és nagyobb tech­nikai tudással játszott; az elért eredmény hűen fejezi ki a két csapat közti különbséget. A Tö­rekvés csatarsora kombinativ, gyors összjatékával a játék nagy része alatt sakkban tartotta ellenfelét. Csapkay helyén a hazatért Ürögdi játszott és ismét a régi kitűnő csatárnak bizo­nyult. A csatarsorban még az agilis Bőti és Rákossi érdemeinek dicséretet. A fedezet sorban Viola volt a legjobb, mig a hátvédek közül Siegl volt a jobbik. A Máv. csapatában Dunner hátvéd és Oswald középfedezet voltak a véde­lem legjobb emberei. A csatársorban a vissza­tért Bobor volt a legjobb ember, mellette Szedlacsek érdemel dicséretet.

    Törekvés kezd, és azonnal támadóla...
  39. 2022.02.01, 19:43 - MTK - Vasas 1918
    MTK-Vas- és fémmunkások SC 4:0 (0:0).

    — Hungária-uti pálya. — 2500 nézö. — Biró: Herzog Ede.
    Meglepően érdekes, változatos küzdelem ke­retében találkozott a két csapat, s találkozásuk a várakozásnál és a mutatott formáknak meg­felelően a kék-fehérek biztos győzelmével vég­ződött;
    Az MTK csapata mult heti összeállításában állott starthoz. Kropacseknek a kapuban ma több ízben nyílott alkalma kivételes talentumát bebizonyítani • néhány határozott közbelépése, kifutása, égv-két rávetése megnyugtathatta az MTK hívöket, hogv személyében végró meg­találták a kék-fehérek standard kapusukat, hátvédek közül Feldmann volt a jobb k, csu­pán felszabadító rugásaival nem vagyunk kibé­külve Kertész II. a szezon végére teljesen for­mán kívül van. A fedezetsorban Vágó volt a legjobb; Nyul I különösen az első félidőben gyenge munkát végzett míg Nyul II. átlag teljesítményt végzett. A csatársorban a Konrád II—Schaffer-Schlosszer trió volt elemében.
    Közülök is kivált azonban Konrád II, akit ...
  40. 2022.02.01, 19:18 - Kispesti AC - UTE 1918
    Kispesti AC—UTE 1:0 (1 :0).

    Sárkány-utcai pálya. 800 néző. Bíró:G erő Ferenc.
    A nap legnagyobb meglepetésével a Kispes­tiek szolgáltak, mert annak ellenére, hogy csa­petából Jurcsó, Tresánszky, Jeszmás és Balla, nem szerepeltek, megérdemelt győzelmet arat­tak a komplett UTE felett. Az első félidőben husz percen keresztül oly nagy fölényben volt a KAC csapata, hogy az UTE csatárai egyszer sem jutottak át a félvonalon. A 32. percben esett a gvőztes gól oly módon, hogy a KAC jobbszélsőjét biztos gélhelyzetben elgáncsolják, a megítélt 11-est Bachnik védhetetlen gollá értékesíti. A nem várt eredményre az UTE. erő­sen belefekszik a játékba, fölénybe kerül, de az eredmény mm változik.
    A második félidőben az UTE nagy fölénybe kerül, azonban a jól működő KAC védelem mindent ment. Az UTE vereségét egymást meg nem értő játékának és főként elbizakodottsá­gának köszön-
    eti. A védelemben Vogl II. volt a jobbik. A fedezetsor gyengén működött. A csatársor lélek nélkül játszott. Egyéni...
  41. FTC—TTC 2:0 (1:0).

    Üllői-ut. Bíró Nyul Dezső.
    Az FTC bár sikerült kivívnia a győzelmet, meglepően gyenge játékot produkált, olyannyira, hegy Payer helyett csak valamivel kisebb ké­pességü hátvédnek kellett volna játszania s a TTC csatársorának csak valamivel lendületes bben kellett volna támadnia, készen lehetett volna a szezon egyik legnagyobb méglepetése.
    Ás FTC-ben csupán a védelemről mondha­tunk némi jót. Az egész mezönyben mess e ki­magaslott Payer játéka. Rugásai, kapcsolásai erőteljes, de emberkimélő belemenései a legjobb magyar back jel ő ét biztosítják a r szére. Wiener az első félidö 40-ik percében megsérült s cs k a második félidőben tért vissza. A fején szenvedett sebe miatt azonban nem tudott kellő erőt vinni a játékába. Szamosinak nem volt sok dolga. A fedezetsor teljesen csődöt mondott. Az ellenfél csatársorának megakasztáában mig csak megfelelt, de amikor saját csatársoré ak támogatásáról volt szó, akkor láthatatlanok voltak.
    A ‘Weiss—Okos—Ganzl—Tóth—-Bód...
  42. 2022.02.01, 16:54 - Neubrunn Hugó
    Neubrunn az MTK-ban. Neubrunn Hugó, a Győri Egyetértés jeles hátvédje a fővárosba tér vissza s az MTK tagjainak a sorába lép.

    Sporthirlap, 1918. december 9.
  43. 2022.02.01, 16:48 - KRAUSZ
    Krausz Tivadar, a BAK békebeli csapatának jobbszélssö csatára. aki már most jó formában van, a jövő héten szerepelni, fog a KAC elleni mérkőzésen.

    Sporthirlap, 1918 december 9.
  44. 2022.01.31, 22:40 - Vasas - Budapesti TC 1918
    Vas és fémmunkás SC - BTC 2:0 (1:0)

    Hungária ut Bíró: Kiss Menyhért 200 néző
    Mindkét csapat három tartalékkal szerepelt. A mérkőzés nem állott első osztályú nívón, nélkülözött minden külső szépséget is, aminek főképpen az átázott nehéz pálya lehetett az oka. A Vasasok gyenge teljesítményére némi mentség, hogy játékosai érezték még a mult heti FTC elleni erős játékot. A BTC lelkesen dolgozott ugyan, de a gyenge fizikumu játé­kosok a nehéz talajon a rutinírozottabb ellen­féllel szemben nem tudtak boldogulni. A mér­kőzés példásan fair volt, csupán egy durvább foult vétett a BTC védelem a második félidő­ben a büntető területen belül, ami által a Va­sasok a megítélt 11-esből a második gólhoz ju­tottak. A Vasasoknál Rucskay mindjárt az első iélidő elején lesántult s azontul csak statisztált az egész játékidő alatt. Az első gólt az első félidő 13-ik percben Jellinek rugta, a második gólt a második félidő 35 percben 11-esből Plattkó. A Vasas csapatban jó volt Takács hátvéd, (ő volt ...
  45. 2022.01.31, 22:31 - MÁV Gépgyár - 33 FC 1918
    »33« Fc-Máv gépgyári SpK 2: 2 (1:1)

    Halom- utcai pálya. Biró Fehéry Ákos.
    Ismét beigazolódott, hogy a Halom-utcai pá­lyán a Máv annyira otthon van, hogy mind­egyik csapatnak veszélyes ellenfelévé válhatik. Elejétől végig méltó ellenfele volt a »33«-nak és csak ennek nagyobb rutinján és játékosainak nagyobb technikái tudásán mult, hogy nem tudta a győzelmet megszerezni. Mindenesetre figyelembe kell azt is venni, hogy a Máv rend­kívüli lelkesedéssel, minden labdáért szívesen küzdve játszotta végig a mérkőzést mig a »33« meglehetősen kényelmesen, sőt szemmel látható elbizakodottsággal ment a küzdelembe.
    A »33« és egyben a mezőny legjobb embere Zloch volt, aki hétről-hétre oly formát játszik, amely a legmesszebb menő igényeket is kielé­gíti. Boros I. és Molnár ezuttal tulságosan elől kalandoztak. A csatársorban csak Boros II. elégített ki, aki most szintén igen jó kondíció­ban van. A védelem néha kissé könnyelműen fogta fel feladatát. A Máv sokkal egységesebb benyomást tett é...
  46. TTC—III. ker. TVE 1:0 (0:0).

    Határ-utca. Bíró: Taffel Miksa. 800 néző.
    Az általánosságban egyenlő erejű csapatok között a tervszerűbben kombináló TTC szerezte meg a kétségkívül értékes győzelmi pontokat. Az első negyedórában egyhangu középjáték folyik, amelyet csak az elég gyakori foul-ok tarkítanak. Eredménytelen félidő után a TTC erős iramot diktál, ugy hogy a Stark—Híres hátvédpár sem tudta megakadályozni, hogy Pach a 24. percben gólt ne löjjön. Ezután még állandóan a TTC volt fölényben, csak az utolsó percekben kezdi a III. ker. TVE forszírozni a játékot, de Portörő és Hegyi védekezésen min­den akció megtörik.
    A győztes csapatban kiváltképpen Portörő játékát illeti feltétlen elismerés, de igen jó volt Recht jobbösszekötő és Neumann balösszekötő is. A III. ker.-nél Hönich I. Csíki, és Breier ní­vós játékot produkált. Ez utóbbi a második fél­idő közepén megsérült s kiállt. Stark elég jó formát mutatott, ellenben Híres nem volt disz­ponálva. Ludvig jobbszélső durvasággal ...
  47. 2022.01.31, 22:20 - Törekvés SE - Kispesti AC 1918
    Kispesti AC—Törekvés 3:2 (2:0).

    Halom-utca. 600 néző. Bíró Vértes Imre.
    Heves és mindvégig érdekes mérkőzést vívott a két csapat, s a küzdelemből a szerencsésebb KAC került ki győztesként. A Törekvés uj összeállítással kísérletezett, amely azonban nem felelt meg teljesen a várakozásnak. Hogy a csapat hétről-hétre nem tudja azt a formát ki­játszani, amely tudásának megfelelne, ennek nagy oka abban rejlik, hogy a csapatban nincs meg az az egyetértés, amely a harmonikus munkát lehetővé tenné. Hiányzik a lelkesedés is, amely lendületessé teszi és magával ragadja a játékosokat. A védelemben Dilrr és Siegl já­téka emelkedett ki- Fáradhatatlan volt Ging, mig a csatársor ui összeállításában — Úrik he­lyén Lottka játszott, s ennek helyét a halszé­len Eőti töltötte be — egyenlőre még nem szo­kott össze. A szélsők jó lefutásait a középen nem tudják értékesíteni, s az ellenfél kapuja előtt lövés helyett passzokkal töltik az időt. A KAC mai teljesítményét a legteljesebb elisme­rés hangj...
  48. 2022.01.31, 22:08 - Ferenczvárosi TC - MTK 1918
    MTK—FTC 2:2 (1:0).

    Üllői-uti pálya. 18000 néző. Bíró Gerő Ferenc.
    A két régi nagy rivális mai bajnoki meccse hatalmas meglepetéssel végződött. Eldöntetlenül mérkőztek az ellenfelek, emellett azonban oly gyenge és nivótlan játékot produkáltak, aminőt a két csapattól rég nem láttunk. Az MTK csa­pata Knapp halála miatt láthatólag deprimál­tán, indiszponáltan állt starthoz, viszont a zöld­fehérek, jóllehet Wiener cs Blum nélkül álltak fel, rendkívül tűzzel és lelkesedéssel játszottak, ugy hogy nemcsak egyenrangu ellenfelei voltak az MTK-nak. hanem a második félidőben hatá­rozottan jobbak is voltak annál.
    Kossuth az MTK kapujában várakozáson felül jól védett, néhány labdát szép stílusban tett ártalmatlanná. A hátvédek közül Orth, amig meg nem sérült, igen jó volt, sérülése után azonban már csak statisztált. Feldmann egy kissé bizonytalanul dolgozott. A fedezetsor munkájának elbírálásánál figyelemre kell mél­tatnunk azt a körülményt, hogy a csatársor minden kritikán alul, gyengé...
  49. 2022.01.30, 23:51 - Csárdás Gusztáv
    Csárdás (Csavoljac) Gusztáv gyásza. Csárdást, a »33« FC reprezentatív játékosát fájdalmas gyász érte. A mult héten meghalt az édes atyja, Csavoljac József, a Dunagőzhajózási Társaság hajóskapitánya, 59 éves korában. Édes atyját veszítette el az elhunytban Csavoljac József, a »33« FC egykori derék játékosa is, aki csak nemrégiben tért haza hosszu orosz fogságból.
    Sporthirlap, 1918. július 29.
  50. 2022.01.30, 23:48 - Cavoljak Ágoston
    Csárdás (Csavoljac) Gusztáv gyásza. Csárdást, a »33« FC reprezentatív játékosát fájdalmas gyász érte. A mult héten meghalt az édes atyja, Csavoljac József, a Dunagőzhajózási Társaság hajóskapitánya, 59 éves korában. Édes atyját veszítette el az elhunytban Csavoljac József, a »33« FC egykori derék játékosa is, aki csak nemrégiben Tért haza hosszu orosz fogságból.

    Sporthirlap, 1918 július 29.
  51. 2022.01.30, 23:18 - UTE - Budapesti TC 1918
    BTC—UTE 2 : 2. (2:1).

    Népsziget
    Bíró: Fiedler Konrád
    3000 néző

    A szeszélyes BTC ma ismét kitett magáért. A tartalékos UTE-nek nemcsak veszélyes ellen­fele volt, de a vezetést is a kezében tartotta a második félidő elejéig, amikor azután az UTE 11-eshez jutott s ebből sikerült a kiegyenlítést megszereznie. A BTC tetszetősen és tartalma­sán játszott. A csatársora el ven és gyors volt s különösen a két szélső produkált igen jó já­tékot. Elfogadható center volt Bihari, a piros- fehérek egykori kapusa, de a legjobb része a a csapatnak a védelem volt. Stier a kapuban, Kelemen, Bayer hátvéd, valamint Kanyaurek centerhalf kiállotta a legszigorúbb kritikát is. Nélkülözte a csapat Rauchmault, akit Szalay helyettesitett mint szélső fedezet. Az UTE-ból hiányzott Vogel II, (furunkulus támadt a lábá­ban) és Szídon II. (spanyolbetegségöbl szár­mazó tüdőgyuladásban fekszik). Vogel II. he­lyett Erhatics játszott igen jól Szidont pedig Kohn; az URAK volt jobbösszekötője volt hi­vatva póto...
  52. 2022.01.30, 23:06 - Kispesti AC - III. Kerület 1918
    III. K. TVE--Kispesti AC 2:0 (0: 0)

    Üllői- uti pálya. — Bíró; Langfelder Ferenc. A jobb csapat nyerte meg a mérkőzést, amelyből ki­emelkedő játékot produkált az óbudai csapat baloldali hátvédje. Híres. Mindkét csapat há­rom tartalékkal állott fel. A III. ker .-ből Kol­lár, Futó és Huszár II. hiányzott, a KAC-ból pedig Turi. Jurcsó és Krepsz I. A közdelem nivótlan volt, de — különösen a II. félidőben, nagyon, durva,_ aminek az volt a következmé­nye, hogy a bíró a KAC-ból Ballát és Jeszmást a III. ker.-ből pedig Hírest kiállította. Ez utóbbit nyilván elnézésből mert igazán nem szolgált rá a szigoru elbánásra.
    A II. félidőben annyira elfajult a játék, hogy mindkét részről egyesek többször formálisan összeverekedtek, ütötték, pofozták egymást.
    Az első gól ugy esett, hogy Varga a labdát a kezéből kiejtette s a birói ítélet szerint azt a kapuban fogta ujból meg. Ámde akik köze­lebb voltak a kapuvonalhoz, mint a bíró, azok ugylátták, hngy a labda nem volt tul a kapuvonalon. A más...
  53. 2022.01.30, 22:59 - 33 FC - Törekvés SE 1918
    „33“ FC — Törekvés 1:0 (0:0)

    Hungária-uti pálya
    Biró: Gerő Ferenc

    A A »33« ugyan nem volt jobb ellenfelénél, de azért teljesen megérdemeltnek kell győzel­mét tekinteni. Stílusosabban, simábban játszott és ha a Törekvés nagyobb állóképessége a mér­kőzés vége, felé észrevehetően érvényesült is, viszont a támadások kidolgozásában és a gól­helyzetek teremtésében a »33« volt előnyben.

    A győztes csapatban alig lehet annak egyik részét a másik rovására kiemelni. Sőt éppen azt kell megjegyezni, hogy ilyen egységesen alig láttuk még a budai csapatot játszani és ez a körülmény volt a döntő tényező a győze­lem kivivásában, A védelem higgadtan és jó helyezkedéssel tette ártalmatlanná az ellenfél inkább erővel, mint taktikával keresztülvitt támadásait és Zsáknak is volt alkalma termé­szetesen tudását csillogtatni. A fedezetsor mű­ködésében sem akadt kivetni való. sőt Zloch a mezőny legjobb embere volt, akit Molnár és Boros I. önfeláldozóan támogatott. A csatársor a mezőnyben igen t...
  54. BAK—TTC 2:1 (1:1)

    — Üllői-ut. — Bíró: Kiss Menyhért. — 600 néző.
    Mindkét csapat teljes legénységével állott fel. A BAK játéka csalódást keltett. A WAC és az FTC ellen mutatott játéka után mindenki a, BAK fölényes győzelmét várta, e helyett azonban a csapat csak véletlennek köszönheti a két pontot. Eldöntetlenül állott a mérkőzés a má­sodik félidő 41 p.-ig, amidőn egy erős BAK tá­madásban a labda a TTC. egyik hátvédéhez került, aki véletlenül a saját kapujába juttatta. Enélkül a mérkőzés döntetlen lett volna. Vég­eredményben a BAK megérdemelte a győzel­met, mert a játéka fejlettebb, akciói pedig tel­jesebbek és befe- jezettebbek. Hogy gólt mégis csak egyet tudott szerezni, annak a, magyará­zata az, hogy a TTC a védelemben nagyszerűen megállotta a helyét. A BAK csapatában kima­gasló játékot produkált a védelemben Székely bal hátvéd és a kapuban Nagy. Székely representativ formát játszott. Kitűnő volt és fárad­hatatlanul dolgozott Károly, végül Deutsch ér­demel dicséretet. A T...
  55. 2022.01.30, 21:13 - Vasas - Ferenczvárosi TC 1918
    FTC—Vas és Fémmunkások SC 2:0 (0:0)

    Halom-utcai pálya. 5000 néző. Biró: Vértes Imre.
    Tulságosan hangos közönség jelenlétébsn ját­szotta le a két csapat a bajnokság helyezésére fontos bajnoki mérkőzését a melyben az FTC-nek sikerült revansot venni mult őszi legyőze- téseért. Az eredmény hű kifejezője a két csa­pat képessége közötti differenciának. Míg a já­ték első felében két egyenlő erejű ellenfél küz­delmét láttuk, a második félidőben azonban a Vasasok visszaestek és az FTC mindinkább ki­domborodó főlénye két gólban jutott kifejezésre. Az FTC csapata bár Payer, Kiss és Virág he­lyén tartalékkal állott ki, a második félidőben felhagyva az egyéni kísérletezésekkel, tartalma­sabb kombinációs szép játékkal örvendeztette meg híveit. A két hátvéd között Mandl volt a jobbik. A fedezetsorban Medgyessy fáradhatat­lan agilitással dolgozott, mig a csatársor leg­jobb embere ismét Pataki volt. Mellette Nemes és Tóth játéka érdemel még dicséretet.
    A Vasasok csapata ma mélyen a rendes ...
  56. 2022.01.29, 13:49 - Szoó József
    Gyászol az SBTC
    HALÁLOZÁS. Hosszan tartó súlyos betegség után, 59 esztendős korában elhunyt Szoó József, a Salgótarjáni BTC egykori olimpiai válogatott ke­rettag jobbszélsője, aki a fekete-fehér csapatban 1970 és 1982 között 201 mérkőzésen 26 gólt szerzett.

    Nemzeti Sport, 2011 szeptember 26.
  57. 2022.01.28, 21:39 - Budapesti TC - III. Kerület 1918
    III. kerületi Torna- és Vivó Egylet - BTC 4:0 (1 : 0).

    Bíró: Kenessey Géza. A Kanyaurek és Szántó nélkül játszó piros-fehérek a teljes csapattal starthoz állt és kitünően diszp­onált III. kerületiektől váratlanul sulyos vereséget szenved­tek, pedig Bihari a BTC goaljában mentett, a mi menthető volt. A gyözteseknél Stark, Híres, Futó és Hönich remekelt. Breuer és Ludwig goaljai után Híres két gáncs miatt megítélt tizenegyesből négyre emeli a goalok számát.

    Az Újság, 1918 november 12.
  58. 2022.01.28, 21:34 - Budapesti TC - III. Kerület 1918
    III. ker. TVE - BTC 4:0 (1 : 0)

    Millenáris pálya, Bíró: Kenessey Géza. Fölényes győzelmet aratott a III. kerület pompás formában levő csapata a BTC-nek Biharival és Kőszegivel megerősített, de Kanyaureket és Szántót nélkülöző csapatán. Az első félidő még egyenlő erők küzdelmének képét mutatta, de a második félidőben a III. kerületiek uralták a mezőnyt, ugyannyira. hogy még a középvonalon sem tudott keresztül jutni a BTC csatársora.
    A győztes csapatban különösen a fedezetsor produkált elsőrangu játékot. A második félidő­ben ugyszólván tömte a csatársort szebbnél-szebb labdákkal, amelyeket a csatárok igyekez­tek is legjobb tudásuk szerint kihasználni. Futónak cseppet sem ártott, hogy katonai szolgálata hosszu pihenésre késztette. A csatár­sor legjobb embere Hőnich volt, aki fárad­hatatlanul vezette a támadásokat. Mellette még Breuer és Ludwig vált ki hasznos játékával. A Stark—-Híres hátvédpár már csirájában elfoj­totta a BTC támadásokat. Híres két védhetet­len 11-essel is bi...
  59. 2022.01.28, 21:27 - Budapesti AK - UTE 1918
    Ujpesti TE—BAK 2:0(0: 0).

    Bíró : Fiedler Konrád. A kék-feketék négy tartalékja, közül Széndrő a kőzépfedezet helyén feltűnően jól állta meg helyét. Az egész csapat az első félidőben derekasan küzdött és csak szünet után esett vissza, a mikor Aut megsérült, ugy hogy azontul csak tíz emberrel játszott a BAK, Ujpest két góalig terjedő győzelmét azonban megakadályozni nem tudta.

    Az Újság, 1918 november 12.
  60. 2022.01.28, 21:24 - Budapesti AK - UTE 1918
    Ujpesti Torna Egyesület —Budapesti Atlétikai Club 2:0 (0:0).

    Margitsziget, 3000 néző Bíró: Fiedler Konrád.
    Erős iramú, változatos, de végig fair játék után győzött az ujpesti csapat.
    A mérkőzés első félideje egyenlő erők küzdelme volt, a csatárok gyors labdáramenéssel, de mégis többnyire egyénileg kísérleteztek, ami azután mindkét fél védelmének óvatos játéka folytán nem lehetett eredményes, Az UTE csa­patában Váradi nyugodt védeseivel, Vogel II és Vogel III pedig kitűnő kapcsolásaikkal és hatalmas felszabadító rugásaikkal tűntek ki. A halfsor, de egyben az egész mezőny egyik legjobb embere a fiatal Milosovics volt; aki reprezentatív formáról tett bizonyságot. A csa­társorban Szidon szélső, valamint Priboj és Schaller belső csatár játéka érdeme! említést. A BAK ma nem nyujtotta azt a játékot, amely egyenlő lenne a csapat legutóbbi teljesitményé­vel. Ennek az oka részben az volt, hogy a csa­patban négy tartalék szerepelt, részben pedig az hogy Aut az első félidőben annyira ...
  61. Törekvés—TTC 7:0 (2:0).

    Hungária-uti pálya. Bíró: Vértes Imre.
    Sok balszerencse után tegnap aratta a Törek­vés első bajnoki győzelmét. Hozzá tehetjük, hogy győzelme teljesen megérdemelt és reális volt, mert a játék mindkét részében feltétlenül jobbnak, agilisabbnak és labdabiztosabbnak bizonyult ellenfelénél, A csapat szemmel látha­tóan javult, de a csatárok még mindig fukarkodnak az ellenfél kapuja előtt a lövésekkel. Bár a csatárok összjátéka általában kielégíthe­tőnek mondható, a tulzásba vitt kombinációik a gólképesség rovására történnek. A fedezetsorban Viola és Ging érdemelnek említést, míg a hátvédpár a már szokott biztos védelmet al­kotta az élen Dürrel, a kiváló kapussal. A TTC csapatának, nem a fegyelem a legerősebb oldala. Játékosai tulsokat beszélnek, állandóan civakodnak, aminek következménye volt aztán, hogy Kopácsi, a csapat kapusa, a 4-dik gól után elhagyta a pályát. Innen kezdve a mér­kőzés teljesen elvesztette komolyságát és a Törekvés állandó fölénnyel já...
  62. 2022.01.28, 21:02 - MTK - MÁV Gépgyár 1918
    MTK-MÁV. GSK. 13:0 (8:0)

    Hungária-ut — 4000 nézG. Bíró: Gerő Ferenc. Hatalmas gólzápor tanuja volt a Hungária-uti pálya közönsége. Az előő Törekvés — TTC mérkőzés már némi ízelítőül szolgált, s az ezt követő MTK mérkő­zés grandiózus folytatásnak bizonyult. Az MTK a szezonban tőle alig látott koloszális formáról tett bizonyságot és a ma hosszu idő után ismét komplett csatársora a szebbnél-szebb támadásokat vezette ellenfele kapuja ellen. A csatársor lapos passzjátéka, ötletes kombinációi és a tö­kéletes technika impozáns gólarányu győzelem­mel jutott kifejezésre. A csatársor legfürgébb embere az ifju, de óriási tudásu jobbszélső Braun volt. aki egymaga öt gólt lőtt. Schaffer szintén őt góllal járult a győzelem kivívásához játéka azonban nélkülözte az erélyt, mozgása meg kissé nehézkes, csaknem lomha volt, Konrád finom driblingjei és passzai, valamint Nagy pontos beadásai és Schlosser agilitása tették teljessé a csatársor munkáját. A fedezetsorban Nyul agilisán dolgozott, Kert...
  63. BTC - TTC 1:1 (1 : 0).

    Hungária-ut. Bíró Fiedler Konrád. 1500 néző.
    Az első félidő 16-ik p.-ben Pach offside hely­zetből rugott gólját a biró nem adta meg. A 20-ik percben Szántó a labdát a kapu elé viszi, ott Horváthnak passzolja, a ki védhető gólt lő. A második félidő 10. p-ben Csillag hibájá­ból a BTC 11-hez jut, amit Kertész a kapu fölé rugott. A 18. p-ben Recht beadásából Beer gólt lőtt, amit a biró nem adott; meg, mivel Beer a lövés előtt a BTC egyik védő játékosát kézzel ellökte, A 22. p-ben Maly éles lövéssel kiegyenlített. Utána a TTC döntő fölénybe ke­rült, de a győztes gólt nem tudta megszerezni. Többek között három biztosnak látszó gólt a kapufa mentett meg. Általában a TTC volt a jobbik csapat s a győzelmet megérdemelte vol­na. Kivált a csapattól a két szélső csatár és a fedezetek közül Hegvi. A három belső csatár gyenge volt, sok biztosnak látszó gólt hibáztak. A BTC csapata csak az első félidőben elégített ki, a második félidőben visszaesett. Kertész, a ki c...
  64. 2022.01.27, 19:58 - III. Kerület - 33 FC 1918
    III. kerületi Torna- és Vivó-Egylet—»33« Football Club 1:1 (1: 0).

    Bíró: Kenessey.' A »33«-asok jelenlegi legjobb csapatával szemben a III. kerületiek három tartalékkal álltak starthoz, többek között Futó nélkül. Az első félidőben még változatos volt a küzdelem, szünet után azután fölénybe ke­rült a »33« FC- a kapu előtt azonban szokás szerint energiátlan volt. Tizenegyesből szerzik meg a Vivók Kollár révén a vezető goalt, szünet után a »33«-asok is tizenegyeshez jutnak, a büntetőrugást a soha nem hibázó Zsák azonban most hibáz, ugy hogy Boros II. goaljával csak a kiegyenlítés sikerül.

    Az Újság, 1918 szeptember 10.
  65. 2022.01.27, 19:54 - III. Kerület - 33 FC 1918
    33 FC—III. ker. TVE. 1 : 1 (0 : 1).

    Határ-utcai pálya. 1500 nézó. Bíró: Kenessey.
    Mindvégig rendkívül heves iramú, izgalmas és erős, de azért nem durva mérkőzés, melynél az eldöntetlen eredmény nem fejezi ki elég hí­ven az erőviszonyokat. A 33 volt a jóval többet támadó fél, technika és lendület dolgában is szemmel láthatólag felülmulta ellenfelét és csak balszerencséjén és csatárainak idegességén mult, hogy nem hagyhatta el győztesen a pályát. Viszont a III. kerületiek javára kell megemlí­teni, hogy három tartalékkal voltak kényte­lenek kiállani.
    A 33-ban a fedezetsor volt ezuttal a csapat legjobb része. Zloch mellett Boros I. mutat hétről-hétre emelkedő formát és Molnár is meg­találta mint balfedezett igazi helyét. A csatár­sor a mezőnyben igen szép és ügyes kombiná­ciókkal dolgozott, sorra teremtette az ígérkező gólhelyzetekkel, de értékesíteni nem tudta őket. a miben a kapufélfa is néhányszor segít­ségére volt a Vívóknak. Egyénileg Boros II. és Vancsai produkáltak kiv...
  66. 2022.01.27, 19:41 - Törekvés SE - MTK 1918
    MTK-Törekvés 5:3 (4 : 1).


    Eleinte azt hittük, hogy bécsi pályán vagyunk. A magyar-osztrák mérkőzés napján, ott szokták ugyanis olyan barátságos fütyzsivajjal fogadni a magyar csapatot, mint a minővel ma a Halom-qtezai pálya közönsége fo­gadta a starthoz álló MTK-át. Kár ezt a bécsi szokást nálunk meghonosítani, a sportkedvelő publikum alapo­san kiábrándul a sportból az efajta ízléstelenségek láttára és hallatára. Érthetetlen is a vendégcsapattal szemben már eleve ellenséges magatartást tanusítani, a miért előreláthatólag legyőzi a pályatulajdonos csapatot. A Kőbánya és vidéke pályáinak népszerűségéhez ez aligha fog hozzájárulni, pedig a kezdet elég biztató, mert vasár­nap közel hatezer ember szorongott a Törekvés pálya kényelmesnek éppen nem nevezhető nézőterén, a honnan a felsrófolt helyárak daczára bizony vajmi keveset látni.
    A mérkőzés egyébként az MTK — Törekvés match tipikus képét mutatta. Starttól kezdve főlénynyel ját­szik az MTK, mégis a Törekvés rugja a vezető goa...
  67. 2022.01.27, 19:05 - Törekvés SE - MTK 1918
    MTK — Törekvés SE 5:3 (4:1).

    Halom-utcai pálya. 6000 néaő. Bíró Fehéry Ákos.
    Rendkívül érdek feszítő, öldöklő iramú játék keretében vívta meg mai nagy csatáját a két régi rivális, mely végül is a kék-fehérek meg­érdemelt győzelmével végződött. A Törekvés legteljesebb összeállításában, az MTK Szabó helyén Nagy Józseffel, de Konrád ll-vel és a kapuban Ginzeryvel állott fel. A kék-fehérek nagyobb technikai tudásukkal mindvégig urai voltak a helyzetnek, de mig az MTK állandó ostromát a Törekvés kitünöen tömörült vé­delme nagy sikerrel, hárította el, addig a vas­utas-csapat hosszú labdákkal dolgozó, szöktető játékot folytató csatárainak ritkább támadásai a sokszor igen előrehuzódott MTK védelem könnyelműsége folytán a legtöbbször komoly veszélyt jelentettek. Ginzery a kapuban né­hány labdát szépen fogott, de azért munkáján egésren érthetően meglátszik még a négy évi pihenő okozta bizonytalanság, mely különben a harmadik gól előidézője volt. A két hátvéd Feldmann és Orth ma egy ...
  68. 2022.01.27, 18:46 - Vasas - MÁV Gépgyár 1918
    Vas- és Fémmunkások—Már. Gépgyári Sportkör 2:1 {0 : 1).

    Bíró : Vértes Imre. A Vasasok tartalékos halfsoruk daczára elbizakodottan mentek a küzdelembe, a mi majdnem vesztüket okozta, mert a nagy lelkesedéssel, önfeláldozó agi- littásal és intelligens footballt játszó gépgyáriak ugyancsak keményen védték egy goal előnyüket és csak a Vasasok na­gyobb állóképessége döntötte el végre a játékot a vasmunká­sok javára. Klausz szerzi meg a gépgyáriak vezető goalját, míg a Vasasoknak csak half time után 20 perczczel a rossz játéka miatt Patzernek csúfolt Katzer goaljával sikerül kiegyenlíteni, hat perczczel befejezés előtt pedig Knerczer a győztes goalt lövi. A Vasasok csatársora még mindig energiátlan, Zatyko pedig egészen elromlott.

    Az Újság, 1918 szeptember 10.
  69. 2022.01.27, 18:39 - Vasas - MÁV Gépgyár 1918
    Vas- és fémmunkások SC—Máv. gépgyári SK 2:1 (0:1).

    Hungária-uti pálya. Bíró: Vértes Imre.
    A Vasasoknak a remélt könnyű győzelem he­lyett nehéz küzdelmet kellett vivniók a Máv. lelkesen játszó csapatával. A Vasasokat a Máv. heves ellenállása idegessé tette, s a kissé el­bizakodottan induló csapat a Máv. vezető gólja után teljesen elvesztette nyugalmát, kap­kodó. rendszertelen játékba kezdett, amelyet apróbb durvaságok élénkítettek. A kiegyenlítő gól után azonban ismét megtalálta önmagát a csapat és szép kombinációs játékkal lassan ki­domborodott technikai fölénye.
    A Máv. csapata lelkes és meglepően intelli­gens játékkal energikusan védekezett az ellen­fél csatárainak támadásai ellen, s különösen a játék első részében méltó ellenfélnek mutatko­zott. A második félidőben azonban visszaesett, s kénytelen volt a győzelmet átengedni ellen­felének. Máv. kezd hátban széllel és nappal s erélyes támadásokat vezet Plattkó kapuja el­len. A Vasasok hátvédeitől nélkülözzük a meg­szokott ...
  70. 2022.01.26, 23:41 - AUT
    Aut Józsefet, a BAK tehetséges játékosát a fővárosba vezényelték s már is játszott mult vasárnap az FTC ellen.
    Sporthirlap, 1918. szeptember 23.
  71. 2022.01.26, 23:26 - Pluhár István
    Pápai (Pluhár) István, a BEAC nagytehetségű jobbszélsöje, aki három ízben volt első aspi­ránsa a válogatott csapat megfelelő helyének s ugyanannyiszor tartalékja, huszonöt hónapi orosz fogság után megszökött s haza érkezett. Mindjárt az első héten részt vett a BEAC te­mesvári kirándulásán s játékából — melynek nagy része volt a BEAC győzelmében — ki­tűnt, hogy mit sem vesztett régi tudásából s csakhamar a régi lesz. Pluhár ki harmadéves jogász, sok kalandon ment keresztül Orosz­országban s favágótól — szakácsig minden volt fogsága alatt, de nem mulasztotta el az alkal­mat kedves sportjának gyakorlására sem.

    Sporthirlap, 1918 szeptember 9.
  72. 2022.01.26, 23:19 - Bobor Kálmán
    Üdvözlet a frontról. Benke Mihály zászlós, a BTC tagja közli velünk, hogy az olasz front közelében maláriában fekszik egy kórházban. Betegágyából üdvözli klubtársait. Az olasz frontról küldik üdvözletüket közös tábori la­pon: [url=https://www.magyarfutball.hu/hu/szemelyek/adatlap/36806]Wolf Aladár (TTC), Bobor Kálmán (Máv.), [url=https://www.magyarfutball.hu/hu/szemelyek/adatlap/36807]Ostermann (OTK), Pálfy János (Zuglói SC) és [url=https://www.magyarfutball.hu/hu/szemelyek/adatlap/36808]Steklács (ETC).

    Sporthirlap, 1918 szeptember 9.
  73. 2022.01.26, 23:11 - Budapesti AK - 33 FC 1918
    Változás a BAK csapatában. Jelen Lajos és Dolezsál Béla, a BAK két tehetséges játékosa hosszabb szabadságot kapott a katonaságtól s ennek következtében részt vehetnek csapatuk­nak mérkőzéseiben. Ujból elfoglalta he!yét Nagy Ferenc is, aki a »33« FC elleni mérkő­zésben máris kitünően védte a BAK ka­puját.
    Sporthirlap, 1918. szeptember 9.
  74. 2022.01.26, 23:04 - UTE - MÁV Gépgyár 1918
    UTE—MÁV 3:0 (1:0)

    Népsziget Biró: Kiss Menyhért — 2500 néző. Az UTE csak a második félidőben tudta kijátszani a múlt va­sárnap a Törekvés ellen mutatott formáját. Az első félidő egyenlő erők küzdelmét mutatta, mert az igen heves iramot ebben a félidőben még birta a MÁV gyenge tüdejü csapata, de a második félidőben elhanyatlott az ereje. Min­dennek ellenére a MÁV az utolsó percig sem adta fel a küzdelmet. Fogl I. rugta az UTE első gólját az első félidő 16 p-ben Priboj bea- adásából. Ebben a félidőben a MÁV-nak is többször lett volna alkalma gól elérésére, de a belső csatárok sokat hibáztak. A második fél­időben az UTE öldöklő iramban játszott, amely a 19. és 20. p.-ben Priboj (11-esből) és Schaller által elért gólokat eredményezte. Ebben a fél­időben a MÁV úgyszólván kizárólag a védeke­zésre szorult s ha támadtak is, nem volt ve­szélyes, az UTE jó! működő védelme mindig résén állott s ha azokon keresztül jutott a labda, Kazár minden lövést biztosan fogott. Egyénileg az UTE-ba...
  75. 2022.01.26, 22:59 - Kispesti AC - Budapesti TC 1918
    Kispesti AC — BTC 3:0 (2:0)

    Hungária-ut
    Bíró Gerő Ferenc

    A Kispesti AC nagy gólarányu győzelme a a nap legnagyobb meglepetése. A mikor meg­állapítjuk, hogy a KAC megérdemelten jutott a sikerhez, el kell ismernünk, hogy nem volt jobb három góllal. Hogy a BTC tehetetlen csa­tárai gólt nem rugtak, nem írandó teljesen az ő rovásukra, hanem dicséretére szolgál Vargá­nak, a KAC kiváló kapusának, a ki a legjobb napjaira emlékeztető védést produkált.

    Az első félidőben a BTC játszik erős nap ellen, a ked­vező oldalon a KAC némi lölénybe kerül, s a 8-dik percben Balla hosszu, csavart lövése a hálóban akad meg. A BTC kevesebbet támad ellenfelénél, de annál veszélyesebben. A KAC második gólját Krebs TI. lövi. A hátralévő idő­ben a BTC támad.

    A második félidőben a BTC erősen belefekszik a játékba. A 9-dik percben a KAC ellen 11-est ítél a biró. A büntető rugást Pócz lövi, de Varga bravurosan kornerre menti. A KAC ettől kezdve fölénybe kerül, számtalan gólhelyzetet teremt, de c...
  76. 2022.01.26, 22:54 - Vasas - Törekvés SE 1918
    Törekvés Sp.—Vas- és fémmunkások SC 1:1 (1:1).

    Hungária uti pálya. 4000 néző. Bíró: Vértes Imre.
    Izgalmas és igen változatos, sőt helyenként erős mérkőzés keretében találkozott a két csapat. Az eredmény hű kifejezője az erőviszonyoknak; az első félidőben a Törekvés többet, de a Va­sasok veszélyesebben támadtak, a második fél­időben mindkét csapat egyenlően vette ki részét a támadásokból. A támadó csatársort nem kö­vette eléggé a fedezetsor, s a védelem által a középre továbbított labdáért, mindkét csatársor a játéktér közepe körül koncentrálódott. A Tö­rekvés inkább a szélsőire bazirrozta támadásait, mig a Vasasok tetszetősen kombináló belső csa­tárai könnyűsulyuknál fogva, a Törekvés nehéz védelme ellen eredményt el nem érhettek. Mind­két csapatban a védelem végzett erősebb és tetszetősebb munkát. A Törekvésnél Dürr, Ging, Viola és Csapkay. a Vasasoknál Plattkó, Gottlieb, Katzer és Jellinek érdemelnek dicséretet.
    Törekvés kezd és az első támadásuk mindjárt eredménnyel jár...
  77. 2022.01.26, 22:48 - Budapesti AK - 33 FC 1918
    „33“ FC - BAK 0:0

    Üllői-uti pálya
    Bíró: Klug Frigyes

    Meglepően egyhangu, unalmas és nivótlan küzdelmet vívott a két csapat, mely végül is a mutatott formáknak legjobban megfelelően eldöntetlen eredményt hozott egy-egy pontot juttatva a küzdő feleknek. A »33«-asok Vancsay I . a BAK Károly és Burián helyén tartalékok­kal állottak fel. A még formájuk legelején tartó csapatok a tikkasztó hőségben rövid néhány perc alatt meglepetésszerüleg ugy letörtek, hogy a hosszú 90 perc alatt egyetlen egészséges tá­madást sem láttunk tőlük.

    Különösen a »33«-asok gyenge formája volt meglepetés, mert csatársoruk a mult heti BTC elleni mérkőzés első félidejében már igen tet­szetős és hasznos játékot produkált, mig ma nyomát se láttuk összjátéknak.

    A BAK jelenlegi összetételében különben is gyenge játékerőt képvisel s ha még meggondoljuk, hogy a csapat lelke Károly is hiány­zott, kezdetleges játékára megkapjuk a kellő magyarázatot. A BAK-ba a két hátvéd Gutwíllig és Székely volt kiváló,...
  78. FTC—Kispesti AC 4:0 (2:0).

    Üllői-uti pálya. 3000 néző Bíró Gerő Ferenc.
    Imponáló stílusban győzte le az FTC a szin­tén nagy formát mutató KAC csapatát. Annak ellenére, hogy az első félidőben a KAC játszott nagy szél ellen, még sem szólhatunk nagy FTC fölényről, mert a KAC többször igen veszélye­sen támadott, azonban csatárai a kapu előtt gólképtelennek bizonyultak. Az FTC hatalmas tempóban kezdi a játékot, s már a 3. percben Pataki gólt lő. A második gólt Tóth lövi Ne­mes szép beadásából. A második félidőben az FTC játszik szél ellen s az első negyedórába még is erősen szorongatja ellenfelét. A 13. percben Balla (KAC) a 16-os vonalon belül érthetetlenül megfogja a labdát, a megítélt 11-est Pataki belövi. A negyedik gólt Nemes lövi a 32. percben. A hátralevő időben mezőnyjáték folyik. Az FTC-ben a két hátvéd közül Wiener volt a jobbik, de azért Kiss sem volt rossz. A Wilhelm—Medgyesi—Virág fedezetsor jól fogta a KAC csatársorát. Wilhelm volt közülük a leg­jobb. A Nemes—Tóth ...
  79. 2022.01.26, 22:26 - Törekvés SE - UTE 1918
    Törekvés - -UTE 1:1 (1 : 1).

    Halom-utcai pálya — 2500 néző. — Bíró: Fiedler Konrád.
    Heves iramu, erős játék keretében vívta meg a két csapat mai bajnoki meccsét, amely végül is eldöntetlen eredménnyel végződött, égy-egv pontot juttatván a mérkőző feleknek- A mérkőzés folyamán félidőnkint a széllel hátban játszó csapat volt inkább frontban, de mig az első félidőben az UTE is támadott néhányszor igen veszélyesen, a második félidőben a Tőrekvés alig tudott szóhoz jutni, A Törekvésnél kitünöen dolgozott a közvetlen védelem Dürrel és Siegllel az élén A fedezetsor, egyben a me­zőny kimagaslóan legjobb embere Ging volt, aki mellett Viola igen jó. A csatársorban a belső trió mindent elrontott, annál jobb volt azonban a két széjsó, Csermely és Lottka, kü­lönösen az utóbbi, akit azonban érthetetlenül elhanyagoltak. Az UTE kapujában Kazár ál­lott; feladatát közmegelégedésre végezte. Kitünően dolgozott VogI lI., mig a Fürst—Matesz — Baubach halfsor különösen a védelemben mű­ködött áttö...
  80. 2022.01.26, 22:04 - Törekvés SE - UTE 1918
    Törekvés SE—Ujpesti TE 1:1 (1: 1).

    Bíró: Fiedler Konrád. A Törekvés csak az első félidőben játszott hírnevéhez méltóan, mig szünet után, nyilván a tréninghiány miatt, egé­szen visszaesett. A vasutasoknál ismét csak a közvetlen vé­delem tett ki magáért, mig Ujpestnél a csatársor mondott csődöt, mert, ha Priboj és Schaller történetesen jól játszik, a Törekvés aligha menekült volna meg a vereségtől. A Törek­vés goalját Csapkay, Ujpestét tizenegyesből Priboj rugta.

    Az Újság, 1918 augusztus 27.
  81. 2022.01.26, 20:43 - III. Kerület - Budapesti TC 1916
    BTC — III. kerületi TVE 2:0 (1:0)

    Biró: Boronkay Gábor

    A mérkőzés eredménye nagy meglepetést keltett, mert az otthon, saját pályáján játszó III. kerületi csapat győzelme volt várható. A piros-fehérek azonban lelkesen játszottak, a vívók ezzel szemben kapkodóan. A BTC az első félidő harminczadik perczében Bócz és a második fél­időben ugyancsak Pócz révén érte el mindkét goalját.
    Az Újság, 1916. szeptember 25.
  82. 2022.01.25, 23:34 - Törekvés SE - Budapesti TC 1917
    Törekvés—BTC. 6 : 0 (2 : 0). Halom-utca. Bí­ró: Sebők Ármin.

    Pesti Hirlap, 1917 október 23.
  83. 2022.01.25, 23:31 - UTE - MAC 1917
    MAC—UTE 1:0 (0:0). Amerikai-uti pálya. Biró : Békés Mór

    Pesti Napló, 1917 október 23.
  84. FTC.—Kispesti AC. 2 : 2 (1 : 2). Üllői-ut. 2000 néző. Bíró: Fehéry Ákos.

    Pesti Hirlap, 1917 október 23.
  85. 2022.01.25, 23:26 - Vasas - MTK 1917
    MTK.—Vas- és Fémmunkások 2 : 0 (1 : 0).Margitsziget. 2500 néző. Bíró: Gerö Ferenc (BAK.)

    Pesti Hirlap, 1917 októbr 23.
  86. 2022.01.25, 23:23 - Vasas - MTK 1917
    MTK—Vasasak 2 : 0 (1 : 0).

    A margitszigeti pályán megtartott sportünnepély után került döntésre ez a mérkő­zés, a melynek folyamán a Vasasok kitünő védelme, élén az önfeláldozóan védő Plattkóval teljesen megbontotta a bajnoki csapat egységes játékmódját, a melyre a szokatlan pályaviszonyok is káros hatást gyakoroltak. A mindvégig élénk és változatos játék folyamán mindössze két goal esett, félidőnkint egy-egy, még pedig mindig pontosan a 30. perczben. Félórai játék után Schaffer fejelt labdaátadásából Orth éri el az első goalt, mig negyedórával a játék befejezése előtt Schaffer védhetetlen lövéssel kettőre növeli a goalok számát. A mérkőzést Gerő Ferencz kiválóan vezette.

    Az Újság, 1917 október 23.
  87. MÁV—BAK 2:0 (2:0). Üllői-uti pálya.. Biró : Fehéry Ákos.

    Pesti Napló, 1917 október 23.
  88. 2022.01.25, 23:09 - III. Kerület - 33 FC 1917
    33 FC—III. ker. TVK. 2:0 (1:0) Hungária-uti pálya. 1000 néző. Biró: Zsigmondy Dénes.

    Pesti Napló, 1917 október 23.
  89. Az üllői-uti sporttelepen a FTC 2:2 (1:2) arányban döntetlenül mérkőzött a Kispesti AC-al. A FTC-ban szerepelt Pajor hátvédő is. a ki most szabadságot élvez a katonaságtól. A régi jejes hátvédő természetesen nincsen egykori formájának a birtokában. A Kispesti AC védelme rend-kívüli elszántsággal. csatázósora pedig dicséretes lelkesedásse! dolgozott. Legjobb játékosa a csapatnak Turi középső födözet.

    Budapesti Hirlap, 1917 október 23.
  90. FTC—Kispest 2:2 (1:2)

    A kitűnő régi játékosok közűl Payer és Weisz hozott elevenséget és stílust a küzdelembe, úgy hogv ezúttal szép játékban gyönyörködhetett a mintegy 2500 fönyi közönség. FTC góljait Hegyi, Kispestéit Kincs és Schiller rúgták. Biró: Fehéry Ákos.

    Magyarország, 1917 október 23.
  91. 2022.01.25, 20:06 - Kispesti AC - 33 FC 1917
    Kispesti AC.~„33“ FC. 2 : 1 (1 : 0).

    Üllői-ut Megérdemelt győzelmet arattak a lelkesen játszó Kispestiek a „33“ FC. felett, melynek csatársora tel­jesen goalképtelen volt. Gyengítette a „33" FC. esé­lyét az a körülmény, hogy Boross II. nélkül játszott és legjobb emberét, Csárdást, a második félidőben a bíró kiállította.

    Pesti Hírlap, 1917 szeptember 25.
  92. 2022.01.25, 19:48 - 33 FC - UTE 1917
    ,33« FC—Ujpesti TE 4 : 2 (2: 1.)

    Bíró: Fehéry Ákos. A játékjogától felfüggesztett Csárdás hiánya szerencsét hozott a >33«-asoknak, a kik két régi játékosukkal (Pisko és Székány) megerősödve a lehető legjobb
    formájukat játszották ki. Vonatkozik ez elsősorban a csatár­sorra, a mely különösen az első félidőben szép akcziókkal tá­madott és kivételesen goalképesnek is bizonyult-. Ujpest erő­sen megsínylette Vogl II. hiányát, a ki alighanem csökken­tette volna a kapott goalok számát, a vereséget azonban ő sem akadályozhatta volna meg. Molnár III nem játszott., a ki azonban éppen ugy, mint összekötő partnere, Vogl I., olyan rossz formában van, hogy az UTE őszi gyönge szerep­lése is részben erre vezethető vissza. A győztes csapat goaljait Zeitler, Ujpestéit Prlboj rugta, a ki alighanem a válogatásnál is kombináczióba jött volna, hozzá méltó partnerek nélkül azonban nem produkálhatta a tőle várt legjobb formát.

    Az Újság, 1917 október 2.
  93. III. kerületi TVK—Máv. Gépgyári Sportkör 1:0 (0:0)-

    Nívós elég izgalmas, kemény és változatos mérkőzés. a melyet a Vívóknak a kapu előtti ügyesebb játéka döntött el egy goallal, a melyet a szerencsés nevű Kapala juttatott a gépgyáriak hálójába, Biró; Vértes Imre.

    Az Újság, 1917 október 30.
  94. 2022.01.25, 19:18 - MAC - Törekvés SE 1917
    Törekvés—MAC 3:1 (0:1).

    A Krempelszt, Feketeházyt és Medgyessyt nélkülöző MAC tizenegyesből, Kehrling révén éri el változatos támadások közben a félidő egyetlen goalját. Szünet után is csak az atléták balösszekötőjének ki­állítása után domborodik ki a Törekvés fölénye. A vasutas csa­pat szintén tizenegyessel, Urik révén egyenlít ki, majd Csapkay és Uik a győztes goalokat rugja. Bíró : Friedmann Hugó.

    Az Újság, 1917 október 30.
  95. 2022.01.25, 19:16 - Budapesti AK - Vasas 1917
    Vas és fémmunkások—BAK 1:1 (1: 0).

    A Vasasok a játéktól egyelőre eltiltott Kojsza, továbbá a balszélső helyén két feltűnően gyenge tudásu játékost szerepeltettek. A csapat legjobb embere a czenterh0afl Gottlieb volt, a többiek unottan és rendszertelenül dolgoztak. A BAK starttól szinte állandó fölényben volt és hogy mégsem győzött, annak tudható be, hogy Donáthon kívül egy goalképes csatára sincsen. Károlynak megvesztegetően szép a fejjátéka, küzdeni azonban már nem tud, vagy nem akar. A kék-feketék legjobb játékosa sze­rintünk Gutwillig. A goalokat Rákosi, Illetve Jelen rúgta, Reich Zsigmond igen jól bíráskodott.

    Az Újság, 1917 október 30.
  96. 2022.01.25, 19:11 - MTK - Kispesti AC 1917
    MTK—Kispesti AC 8 : 0 (2 : 0).

    A kék-fehérek Taussig helyén Braunnal kísérleteztek, a ki a első félidőben sokat hi­bázott, később azonban már elég hasznosan játszott, Schlossernek és Schaffernek ma ismét rossz napjuk volt, ugy látszik, tultrenírozottak, a mit a jövő vasárnapi komoly erőpróba előtt nem jól esik konstatálnunk. Feldmann kivételesen szép felszabadító rugásokkal dolgozott, jóval frissebb és tempóbiróbb a szokottnál volt Kertész III. és teljesen kielégített Vágó is, csak mindig megfájdul a szemünk, valahányszor ke­ressük a mezőnyben, hogy merre van, mert mindenfelé talál­ható, csak éppen a balha00lf posztján nem. A mérkőzés meglepe­tése az MTK fiatal, alig 16 esztendős jobbösszekötöje, Orth György volt. Már ma is méltő versenytársa legjobb csatáraink­nak és ha fegyelmezni tudja magát, legkiválóbbjaink között fogják emlegetni. Kispest a halfsorát okolhatja a nagyarányu vereségéért, különösen feltűnő volt Simon indiszponáltsága a balhalf helyén. A két hátvéd nagyon ...
  97. 2022.01.24, 23:24 - III. Kerület - MAC 1917
    III. ker. TVK-—MAC 2:1(2 : I).

    Bíró : Vértes Imre. A mérkőzés sorsa már az első öt perczben dőlt el. Schrott egy-kettőre kezdés után megszerzi a Vívók vezető goalját, éppen olyan váratlanul esik a MAC kiegyenlítő goalja Lator révén, da Schrott csakhamar ujból a vezeti, egyszersmind győztes goaljához juttatja csapatát. Az első és az utolsó negyed­órában komoly, nivós, lendületes játék, azontul azonban lélek nélkül folyt a küzdelem. A III. kerületieknél Hires és Schrott, az atlétáknál Feketeházy, Krempelsz, Simon és Medgyessy magaslott ki.

    Az Újság, 1917 október 17.
  98. Máv. Gépgyári Sportkör—BTC 1:1 (l: 1).

    Bíró: Reich Zsigmond- Lanyha mérkőzás, némi BTC-fölénynyel. A plros-fehérek némi szerencsévelvel megnyerték volna a mér­kőzést, három labdájuk azonban a kapufáról pattant vissza. A Máv. goalját Váradi, a BTC-ét Pócz lőtte.

    Az Újság, 1917 október 2.
  99. 2022.01.24, 23:13 - Ferenczvárosi TC - Vasas 1917
    Vas- és Fémmunkások—FTC 2: 0 (1: 0).

    Bíró: Oláh Aladár. Az a kétezer főnyi közönség, a mely az FTC atlétikai versenyét követő Vasas—-FTC-mérkőzést akarta végigélvezni. inkább harcztéri jeleneteknek, mint footballjáték- nak volt szemtanuja. Sajnos, az FTC mostani hadícsapatának néhány tagja nem viselkedik olyan sportszerűen, a mint azt a zöld-fehér dresszt viselő játékostól méltán elvárhatnánk, söt Kiss Béla (FTC) életveszélyes gáncsa után Olasz Andor rendőrségi segédfogalmazó, l5 perczczel a szabályos befejezés előtt a játékot betiltotta. A Vasasok sem játszottak kíméletesen, a durvaságokat azonban Nemes (FTC) kezdte, a ki Kojszával kezdett ki, mire mindkettőt ki állították, folytatta Hegyi, a ki Zatykót inzultálta, mire Hegyit is kiáliitották, majd negyedórával a befejezés előtt Kiss olyan brutálisan bele­rugott Jellinekbe, hogy utóbbi — hír szerint — a lábát törte. Hogy a mérkőzésről is szó essék, majdnem mindvégig az FTC volta többet támadó, de a Vasasok veszélyesebbek és ...
  100. 2022.01.24, 23:03 - Budapesti AK - Törekvés SE 1917
    Törekvés SE—BAK 0: 0.

    Bíró : Rojkó Béla. Mindkét csapat legjobbjaival állt starthoz, a mérkőzés mégis nívón aluli sportot nyújtott, sőt mintha az ellenfelek csak azt ambiczionálták volna, hogy erős és erőszakos játékban melyik mulja felül a másikat, a minek Hauswald (TSE) és Dolezsál kiállittatása volt a következménye. Jellemző a küzdelem fair (?) voltára, hogy a mezőny legjámborabb játékosa — Viola volt. Váltakozó támadások közepette a csatárok mindkét részről a goalholyzetek légióját hagyták kiaknázatlanul, sőt saját környezetében Urik sem tudott érvényesülni, a mi kü­lönösen a válogató-bizottságnak okozhatott hétfőn este némi fejfájást. A mérkőzés végével a pályáról távozó bírót egy néző (Rojkó állítása szerint Törekvés-jelvényt láttak rajta) inzultálni akarta, az alattomos támadást azonban Havas Lajos, a BAK alelnóke megakadályozta.

    Az Újság, 1917 október 2.