magyarfutball.hu

Törekvés - BEAC 9 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Budapest, I. osztály, 1925/1926, 1. forduló
játékvezető : Schissler József
nézőszámok:
  1. Nemzeti Sport: -
  2. Sporthírlap: 1.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.05.30, 22:14
    Törekvés - BEAC 9:0 (3:0).

    Halom-utcai pálya. — 1500 néző. — Bíró: Schiessler József.
    Minden labda gól volt, ami a BEAC kapura ment.

    Törekvés: Lantos — Mészáros, Siegl — Wéber, Pruha, Bartos — Szánthó, Urik, Kautzky, Tritz, Holló.
    BEAC: Fábián — Kotraschek, Boór — Pesovnyik, Sághy, Hidassy, Pluhár, Kertész, Reinhard, Erhardt, Marczinkó.

    A sulyos vereség oka elsősorban a csapat kapusában keresendő, akiról az első pillanatban lehetett látni, hogy olyan lámpalázzal küzd, ami a legnagyobb mértékben korlátozza. Később az is kitűnt, hogy nemcsak a lámpaláza nagy, de tehetsége is aligha van a kapuvédéshez, mert olyan labdákat is beengedett, amiket a legrosszabb kapusnak is fognia kell. Fábiánt hir szerint előfogta délelőtt harctéren szerzett betegsége, s ha így áll a dolog, ugy a BEAC hibája, hogy mégis beállította kapujába. Tény az, hogy közepes kapussal is aligha kap ki a BEAC egy-két gólnál jobban. Vereségét azonban semmiesetre sem kerülhette volna el, mert a csapatban, — egyes játékosok nagy tehetségét elismerve is, — erős fogyatékosságok vannak. Az első hiba a csapat egységének a hibája, ami viszont a tréninghiánnyal van kapcsolatban. Ugyanerre a tréninghiányra vezethető vissza egyes játékosok technikai fogyatékossága és tempónembirása.
    A technikai hiányosságok a leginkább a fiatal centercsatár, Reinhardt munkáján látszottak meg, aki nem felel meg azoknak a feltételeknek, amiket a támadósor irányítójától megkövetelünk. Bizonytalanul mozog, ballábát nem tudja használni, hátrafele stoppol s tulerősen passzol. Bizonytalansága volt az oka, hogy a BEAC sok támadása ellenére sem volt eredményes. A halfsor nem bírta végig az iramot s ezért tudtak azután oly gyakran áttörni a II. félidőben a Törekvés csatárok, bár a BEAC támadott.
    Az egyetemi csapat egyéb részében nem volt rossz. A csatársor két szárnya végig lendületesen dolgozott, de nem volt kapcsolata a másik szárnyhoz. A két bekk is, egyes hibáktól eltekintve, kifogástalanul dolgozott.

    A Törekvésről.

    A Törekvés, bár az óriási gólzáporról nem ő tehetett, nagy formában van máris. A csapat fő erénye az egysége. Ez a csapat tavaly óta egy-két nem lényeges változástól eltekintve, ugyanebben az összeállításban szerepel, a csapat tagjai értik egymást s ez óriási előny. A csapat nagyra hivatott az idei bajnokságban. Lantos a kapuban most forrja ki magát, biztosan és bravurosan fogja a váratlan labdákat is. Az öreg Siegl még mindig kitűnő s nagyszerű partnert kapott Mészárosban, a KAC volt játékosában, aki friss, energikus és ötletes. A halfsor tengelyében Pruha ugyan visszaesett időnkint, Bartos sem bírta végig a tempót, de Wéber végig jó volt. A csatársor legjobb része a jobbszárny volt, de időnkint a belső csatársor is pompás, kombinatív munkát végzett. Holló balszélső csak a játék végén jött lendületbe, akkor néhány szép momentuma volt.

    A B£AC 10 emberrel

    áll fel a játék kezdetére, miután Erhardt elkésett s várnak rá. A Törekvés indítja utnak a labdát s azonnal frontba kerül, mert a csonka BEAC nem mer akciót kezdeni. A Törekvés támadásai sem veszélyesek azonban, mert a kapu előtt nem lépnek fel határozottan. Az első komolyabb veszély az 5. percben fenyegeti a BEAC kapuját, amikor Bór egy labdát éppen Kautzky elé stoppol, aki kiugrik avval, de gyenge lövését a máris kapkodó Fábiánnak sikerül elfognia, utána Lengyel centerezését lövi Urik a kapu fölé, majd a belső csatársor szerb akcióját fejezi be az ideges Tritz közelről kapu fölé lövéssel. A Törekvés támadásai mind hatásosabbak, de a szép összjáték után Kautzky fölé lő, Tritz öt lépésről leadott lövését pedig Bórnak sikerül kornerre menteni. A korner után kavarodás, de Kotraschek ment. A 9. percben Tritz jut jó helyzethez, de három lépésről ismét fölé lő.
    A 10. percben Erhardt megérkezik s ez élénkséget visz bele a BEAC-játékába. Rögtön rá támadást is intéz, de leszerelik. A 13. percben azonban Sághy—Marcinko—Erhardt támadását Bartos már csak kornerre tudja védeni. A korner kapu mögé kerül. A következő percben Sághy ideális paszszát az esetlen Reinhardt fölélövi, majd egy szabadrugást rug a BEAC mellé.
    A BEAC állandóan frontban ven. Kotraschek—Kertész átadása Marcinkót offszeiden találja, majd a BEAC balszárny támadásából Marcinko lövését védi Halmos kornerre. A szép kornert végig luttatja a Törekvés védelem s az az ötösön gurul végig, de a BEAC belsői nincsenek-ott s a labda tacsra megy. Utána Marcinkó hosszu lövését fogja Lantos.
    Mintegy tíz percig tartott ez a BEAC offenziva, azután ismét a Törekvés veszi át az irányítást. Szántó-Urik passzjátékát Bór szereli le, majd Szántó offszeidje gátolja akcióját. A 22. percben Szántó—Urik lefutnak, de Urik szép lövése hajszálra fölemegy.
    A 23. percben ismét veszélyes BEAC támadás, Pluhar beadását Marczinkó magasan lövi, az ivelt labdát Lantos felüti. Kertész fejesét azonban bravurosan elfogja. Utána a kiszökő Erhardot faultolja Siegl, a szabadrugást Lantos fogja.
    Ezután ismét a Törekvésé a szó. A 29. percben Urik lő a jobbszárny támadásakól, lövése Fábián hasa alatt a kapuvonalon megy ki. A BEAC kapus bizonytalanságát a Törekvés állandó lövésekkel igyekszik kihasználni. Ez pár percnyi mezőnyjáték után a 32. percben meghozza az első gólt.
    A jobbszárny akciója ismét keresztülfut a gyenge Hidasyn, Urik körülbelül 20 méterről laposan, de nem erősen lő s a labda a későn vetődő Fábián mellett a kapu balsarkába jut (1:0).
    A gól föllelkesíti a Törekvést, most Holló fut le, de tuljut a kapuvonalon. Szántó lefutását viszont a 37. percben Kautzky fölé lövi. A 38. percben Mészáros luftol egy labdát, mellyel Pluhár lefut, de Mészáros, szépen visszaveszi tőle a zsákmányt. Erhardt ügyes támadása után átadása Kertészt offszeiden éri.
    A Törekvés ismét a jobbszárnyon támad s két szabadrugást ér el. Az elsőt Boór hendse miatt Pruha mellé lövi, míg Hidassy faultja miatt megitéltből esik váratlanul a második gól (40. p.).
    Halmos rugja a taccsvonalról, körülbelül 35 méterről a szabadrugást, amely élesen, ivelve a kapu belső felső lécéről pattan a háló tulsó oldalára. Fábián nem is próbálta védeni a jó kapusnak nem nehéz labdát (2 :0).
    A gól után a REAC elveszti a fejét s ebben a hangulatban a Törekvés még erősíti az iramot.
    A 42. percben Tritz kiszökik, de elveszti a labdát s míg a Boórral küzd, a háta mögött Kautzky körülbelül tíz méterről spiccel élesen a gólba helyezi a labdát (3 :0).
    A REAC támad az utolsó percekben, Kertész elnyomása miatt az utolsó percben szabadrugást is kap, de mielőtt Pluhár rughatná, letelik a félidő.

    Helycsere után

    a REAC kezd, de rögtön a Törekvés birtokába jut a labda, a belső csatársor összjátékából
    Tritz kapta a labdát, aki balra cselezi Kotrasckecet, s 12 méterről gurított lassu labdája a teljesen kábult Fábián hasa alatt a gólba jut. 1 p. 4:0).
    A REAC nem csüggedve, hevesen támad, Erhardt—Reinhardt szépen át is jutnak a Törekvés halfsoron, de Wéber szerencsésen ment. E kis erőfeszítés után is a Törekvés térfelében folyik a játék, de veszély nélkül. A 7. percben szabadul fel a Törekvés kapu, amikor Urik—Kautzky— Tritz összjátékábó
    l Tritz kiugrik , 20 méterről gurított labdáját Fábián váratlanul ismét a hálóba engedi.
    (5 :0).
    A BEAC elkeseredetten olyan támadásba fog most, ami teljesen frappírozza a Törekvést. Szinte szárnyakat adott a BEAC csatársornak az öt gól, nemhogy letörte volna őket. Előbb Pluhár fut le s centerez Marcinkohoz, aki 3 méterről az üres kapu mellé fejel, majd Kertész jut lövőhelyzethez, de hatalmas lövését a ma kitűnő Lantos védi. A 11. percben Reinhardt félmagas átadását Erhardt lehajolva pompás, éles fejessel küldi - kapu mellé. Tovább is tart az offenzíva. Pluhár átmegy egy egész védelmen, Marcinkó azonban helyezés helyett kapásból lövi
    a labdát 3 méterről mellé. Ismét Pluhár támad, centerét Erhardt fejeli a kapura, már gólnak látszik, de Lantos utolsó percben kinyomja. Pluhár magas lövése kapufáról pattan vissza. Sághy következő lövését kornerre védik. A közel negyedórás BEAC offenzíva alól a 20. percben menti fel a Törekvést egy hosszu bekkrugás, amelyet Holló kap, lefut,
    magas centerét a tétovázó bekkek közt beugró Szántó élesen a gólba fejeli (6: 0).
    A BEAC ismét átveszi a támadó szerepét, de most már letörve kapkod s nem tud veszélyes lenni.
    A 25. percben ismét belső összjátékkal nyomul fel a Törekvés, 30 méterről Urik kapura 16, magas labdája természetesen a gólba jut (7 :0).
    A közönség már nevet a BEAC kapus ügyetlenségén, a BEAC csatársor azonban még nem nyugszik bele sorsába. A 26. percben Bartos passzát Kautzky mellé lövi. A 28. percben Marczinkó lefutását Halmos kornerre védi. A kornert Kertész mellé lövi. Utána Marczinkó lefutásából Pesovnyik lő kapu mellé, majd ugyanő átadását Reinhardt lövi, Lantos védi. Utána egy szabadrugást véd Lantos kornerre, amely eredménytelen, sőt a kirugott labdával a Törekvés intéz támadást,
    Kautzky kiszökik s jó messziről, 35 méterről lőtt labdáját Fábián ismét gólba ereszti. 62 p. (8 : 0).
    Ezt már a BEAC-isták sem tudják nézni. Fábiánt Kotraschek kiküldi s ő áll be fájós lábával, de nem tud mozogni s egy perc mulva kiáll s igy ismét Fábián áll a kapuba.
    Ezután már a Törekvés támad, s negy lövést küld Holló kapu fölé, majd végre Fábián is véd egy lövést, amiért osztatlan, viharos tapsot kap. A 37. percben Pluhár lövése kapu mellé megy, majd Erhardt fut le, de lövés helyett a szélre passzol, s Bartos kornerre véd.
    A 42. percben esik az utolsó gól, Holló lefut s 10 lépésről gólt lő. (9 :0).
    Az utolsó pár percben a Törekvés támad, de további eredmény nélkül.

    Sporthirlap, 1924. szeptember 8.
     
  2. avatar: erdosor
    2019.05.25, 18:39

    Törekvés—BEAC 9:0 (3:0). Halom-utca. Bíró: Schissler.
    Törekvés: Lantos — Mészáros, Siegl — Weber, Pruha, Bartos — Szántó, Urik, Kautzky, Tritz, Holló,
    BEAC: Fábián — Kotraschek, Boór — Pesovnik, Sághy, Hidassy — Pluhár, Kertész, Reinhardt, Erhardt, Marczinkó.

    Góllövők:
    (1:0) Urik 34 p.
    (2:0) Wéber ? p.
    (3:0) Kautzky 44 p.
    (4:0) Tritz 46 p.
    (5:0) Tritz 52 p.
    (6:0) Szántó 66 p.
    (7:0) Urik ? p.
    (8:0) Kautzky 80 p.
    (9:0) Holló 90 p.
    Nemzeti Sport, 1924.09.08.