magyarfutball.hu

MTK - Vasas 4 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1923/1924, 19. forduló
játékvezető : Fenyves Miklós
nézőszámok:
  1. Sporthírlap: 8.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.05.19, 20:16
    MTK—Vasas 4:2 (3:2)

    Az MTK csak a Braun—Molnár szárny nagyszerű játékával Kutrucz megsérülése után tudta megnyerni a rosszul indult mérkőzést.
    MTK : Kropacsek— Mandl, Senkey I.-Kertész II., Nadler, Nyul II.— Braun, Molnár, Opata, Orth, Jeny.
    Vasas: Kutrucz—R ottler, Király— Kelchen, Sípos, Reiner— Katzer, Takács, Jellinek, Szentmiklóssi, Himmer.
    Hungária-uti pálya. — 8000 néző. — Biró: Fenyves Miklós.

    A Vasasok választanak helyet

    , a város felé eső kaput (a sáros kaput) választják. Az MTK kezd tehát, de rögtön a Vasasnál a labda, a balszárny lefut, de Kertész II. szerel. Az MTK válaszol a támadásra, Orth szökteti Braunt, akinek centerét Opata élesen kapura fejeli, de Kutrucz kornerre védi. (2. p.) A kornert kivédik, Rottler labdája Katzerh jut, aki azonban rosszul centerez. Rögtön rá
    ismét Katzer ugrik ki. Takácshoz passzol, ő szökik, a kornervonaltól visszahuzza a labdát Jellinekhez, ő folytatja az akciót balfelé, az éles labdába Himmer belefut s éles lövése a meglepett Kropacsek hálójába jut. 3. p. (1 :0)
    Az MTK heves támadással válaszol. Molnár hosszu keresztlabdát ad balra, amelyre egyszerre fut ki Kutrucz és lestartol rá Opata is. A labdát Kutrucz elvetéssel megkaparitja, de ekkor teljes erőből belefut Opata s a közben elfordult Kutrucz vállába rug. Kutrucz összeesik s két percig tart, mig felmasszírozzák, annyira, hogy tovább tud védeni. Rögtön ezután Molnár szökteti Braunt, centerét Reiner a 16-oson belül leüti, de a bíró nem lát szándékosságot. Orth kiszökését Sipos szereli le. Utána Molnár ugrik ki, de biztos helyzetben a labdája a hatos közelében a sárbaragad s kivédik. Braun—Molnár akcióját taccsra szerelik.
    Ezután váratlanul ismét a Vasasok lépnek akcióba. Katzer-Takács összjátékából Takács kapu mellé plassziroz. Utána Mandl egy hátraadott labdáját nehezen fogja el Kropacsek a ráfutó Jellinek és Himmer elöl. Most ismét a Molnár—Braun szárny lép akcióba s a 13. percben kornert erőszakol ki. A kornert Molnár kapu fölé fejeli. Braunt Király taccsra szereli, majd centerét Sipos fejeli ki. Orth—Jeny akciója ujabb kornert erőszakol ki. Jeny kornerét Kutrucz Molnár elé üti, de ő kapu mellé lő. Utána veszélyes helyzet, Jeny lefut, Rottler elcsuszik, a centerezésrél kavarodás. Rottler Molnár elé tálalja a labdát, éles lövése kapufáról pattan viszsza, végül Opafa kapu fölé lő. (17. p)
    Most ismét a Vasast látjuk akcióban. Katzert faultolja Nyul. A szabadrugást szerelik. Szentmiklóssi szökik, de hosszu lövése gyenge. Opata szökteti Jenyt, centerét Molnár lövi, de Kutrucz elfogja. Ezután Katzer— Takács akcióját Nyul kornerre szereli (20 p.) A korner Takács faultja miatt eredménytelen. A szabadrugásból Orth szökteti Jenyt, de a centerezésből lőni akaró Opatát Sípos faultolja. A szabadrugást Orth fölé lövi.
    A kapurugás Jellinekhez jut, akit nem fog senki, kiszökik, átmegy a két bekken is, Kropacsek kifut ugyan, de Jellinek a keze közül betolja a labdát a kapuba. 23. p. (2:0).
    A Vasasok ujabb gólja percekre megzavarja az MTK-t, ugy hogy tovább is a Vasas támad. Senkey közben összeüközik Katzerrel s egy percre kiáll, s Kertész II. megy hátra. Ekkor Takács veszélyes kiszökését Kropac ek csak kifutással szereli le.
    Senkey visszajövetele után óriási tempót diktál as MTK. Jeny centere Molnárhoz jut, de ismét elakad szökés közben a sárban.
    Egy percre rá azonban Braun kiszökése már szerencsésebb, pompásan centerez, Orth először emberbe lövi a labdát, amely visszakerül hozzá s egy kis cselezés után most már a gólba helyezi. 30 perc. (2:1).
    Óriási örömujjongás üdvözli a nehezen várt gólt az MTK táborban s az MTK még erősíti az iramot. Alig kezd a Vasas, máris elveszik tőlük a labdát,
    Nadler Molnárhoz passzol, aki szökik, a 16-osról lő, lövését Kutrucz messze kiüti , Braun a labdát élesen belövi. 31. p. (2 : 2).
    Az MTK most már végig fölényben van, Kutrucz csak kifutással tudja Opatát megzavarni, aki mellé lő, Jeny rosszu centerezett labdáját pedig Király rugja a mezőnybe.
    A Molnár—Braun szárny ujabb akcióját azonban már nem tudja a Vasas védelem feltartani.
    Braun kiszökik s éles saroklövéssel ujabb gólt lő. 39 p. (3:2).
    A Vasast teljesen letöri a fordulat a állandó ostrom alatt a kapujuk. Molnár lövését azonban Kutrucz fogja, Orth kétszer is fölé lő, Opata pedig a sárban elakadt labdát melléhelyezi az utolsó percben.

    Félidőben

    felkeressük Kutruczot, aki kijelenti, hogy Opata teljes erőből vállon rugta, ugy, hogy állandóan borzasztó szuró nyilalást érez s ez egész baloldala béna, a kezét sem tudja mozgatni. Ugy nyilatkozott, hogy nem is hajlandó védeni, később azonban engedett a kapacitálásoknak s mégis végig játszotta a mérkőzést sérülten is. Senkey sérüléséről azt mondta, hogy Katzer térden rugta, ami először nagyon fájt neki, de már elmult a fájdalma.

    Ujrakezdés

    előtt Fenyves Miklós összehívja a két csapatot s fair játékra hívja fel figyelmüket. Erre a figyelmeztetésre azért volt főként szükség, mert Kutrucz megrugása teljesen kihozla sodraból a Vasas csapatot s a szünet közben csak növekedett ez az izgalom.
    Az MTK kezdi a játékot s rögtön támad, Reiner azonban szerel. Takács —Katzer válaszolnak. Nyul kornerre véd. A kornert Kropacsek elfogja. (3. p.) Ezután erősebb lesz a játék és sűrűn kell a bírónak közbelépnie. Az MTK támad, a Vasas keményen véd. Csak a 8. percben jut le a Vasas Himmer révén, de Katzer lövését Kropacsek fogja. Utána ismét az MTK jut frontba, de szerelik. A 11. percben Jenynél a labda, centerét Rottler estében leüti, a 11-est Molnár Kutrucz kezébe lövi.
    Ezután az MTK belső trió összjátékkal nyomul fel, Molnár jó helyzetben fölé lő. A 14. percben Reiner elrug egy labdát s rugás után fenthagyja a lábát, ugyhogy a ráfutó Kertészt csunyán megrugta. Reiner, mielőtt a bíró kiállítana, kifut a pályáról. Himmer megy a helyére halfnak.
    Ez az eset csak olaj volt a tűzre. A Vasas játékosok erősen — bár többnyire szabályosan — belefutnak az MTK játékosokba s minden ilyen esetben a soviniszta közönség szidalmakkal halmozza el ugy őket, mint a bírót, aki a szabályok szerint disztingvál és nem fuj le minden esetet. A játék ezek után élvezhetetlen, mind a két fél ideges s ezért nincs is sok kiemelni való momentum, ha csak az nem, hogy egy ízben az ügyeletes rendőrkapitány is bement a pályára, fairabb játékra utasítani a feleket.
    Az MTK állandó fölényben van s mindig a levegőben log az ujabb gól.
    Mielőtt azonban is megszületett volna, a bíró Katzert, aki mint a pulyka ugrott bele mindig ellenfelébe, többszöri figyelmeztetés után kiállitja.
    A negyedik gól a 37. percben esik,
    Jeny szökik, beadására Opata ráfut s mielőtt a Vasas védelem elérhetné a labdát, lábheggyel a kapuba tolja (4:2).
    Az utolsó pár percben is MTK fölény, Molnár helyzetei önzésén hiusulnak meg. Egy kornert ér el akkor az MTK, amelyet kapu fölé rugnak.

    Sporthirlap, 1924. március 17.