magyarfutball.hu

  1. 2021.09.11, 21:04 - Postás - 33 FC 1904
    A Budapesti Posta- és Távirda-Tisztviselők Sportegyesülete 1 : 0 győz a 33 Football-Club ellen.

    A csepegő eső, és a csömöri-úti pátyán egyidőben tartott B. T. C.—F. T. C. mérkőzés miatt, nagyobbára csak a legközelebbről ér­dekeltekből álló csekély számú közönség előtt folyt le a „33" Football-Club és a Pos­tások bajnoki mérkőzése a Margitszigeti Sporttelep pátyáján. A téli szünet folyamán mindkét egyesület — de különösen a Postá­sok — újra szervezte csapatát, így a közön­ség érthető érdeklődéssel várta a két csapat szereplését. A Postások csapatának nagy előnyére szolgált ez az újjászervezés. Néhány kiváló új játékost nyert, s régi játékosait is előnyösebb poziczióban használhatja ki. Gabrovicz, Harsády és Minder, kik mindhárman a legrégibb magyar footballisták közül valók, visszavonultak a játéktól s ezeknek helyét új játékosokkal kellett betölteni A csapat játék­modorán is változtatott. Tavaly ugyanis in­kább, a csapat játékosainak egyéni kiválóságait felhasználva, hosszú e...
  2. Ferenczvárosi Torna Club 2:0 győz a Budapesti Torna Club ellen.

    A sors szeszélyes játéka folytán a legérdekesebb mérkőzések egyike a labdarugó idénynek mindjárta legelejére jutott, hogy mily nagy fontosságot tulaj­donított a nagyközönség a mérkőzésnek, bizonyítja az is, hogy a kedvezőtlen, minden pillanatban eső­vel fenyegető idő daczára óriási közönség ment ki a csömöri-uti pályára és feszült érdeklődéssel várta a küzdelem kezdetét.

    A F. T. C. a tavalyi összeállításban jelent meg, mig a B. T. C. a múlt heti ifjú uj erőkkel lépett sorompóba; az eredmény pedig, amint az előre látható volt, a Ferenczvárosra volt kedvező; mert hiszen minden egyes játékosuk úgy a csatár-, mint a fedezet-sorban kitűnő egyéni játékos; amellett pompásan összejátszanak, remek labdatechnikájuk van, jó futók és önzetlen, lelkes játékot produkál­nak. A két hátvéd nem üti meg a csapat klasszisát, bár nagyon hasznavehető játékosok, azonban külö­nösén Manglitz gyakran él vissza nagy testi erejével, ami ...
  3. 2021.09.10, 21:18 - Postás - MTK 1903
    Postások (3 : 0) győztesek a Magyar Testgyakorlók Köre ellen.

    A magyar baj­noki mérkőzések a tavaszi turnusban vége felé kö­zelednek. A most küzdő csapatok nagyon is egyenlő ranguak, amit az eredmények egyformasága és a bajnoki listában való helyezés igazolnak. Az első 5 helyen álló csapatok pont differenciája csak 4 pontot tesz ki s igy az őszi forduló eredményei és a csa­patok kondíciója fog dönteni a bajnokság végleges sorsa felejt.

    Vasárnap a bajnokság két komoly aspiránsa, a Magyar Testgyakorlók Köre és a posta- és táviró- tisztviselők football-csapata állott egymással szem­ben a margitszigeti sporttelepen. Sokan a M. T. K. győzelmében reménykedtek, hiszen csak egy hét­tel ezelőtt aratott szenzációs diadalt a verhetetlen­nek hitt B. T. K.-on. A tegnapi match azonban ismét meglepetést hozott. A postások ezúttal dere­kasan kitettek magukért. Lelkesen, tűzzel játszot­tak, és főleg ennek tulajdonítható sikerük.

    Osszjáték szempontjából még mindig sok kí­vánni valót hag...
  4. 2021.09.10, 21:05 - MUE - Postás 1903
    Posta Távirda Tisztviselők Sportegylete — Magyar Úszó Egylet 2 : 0.

    A M. U. E. kezdi a játékot, de csakhamar a Postás veszi át a támadást. A játék kezdete után1 perczczel Schwarcz (Postás) leszalad a labdával és a szél által segítve goolt csinál, A felállás utána M. U. E. kezd támadni, de eredmény nélkül, A Postások egy ideig lankadtan játszanak, majd az első félidő vége felé a ismét lendületbe jönnek és több lövéssel veszélyeztetik a M. U. E.goolját.' Egy erős támadás után Kertay a labdát fejjel a goal felé irányitja és már biztos goalnak látszik, mikor Fehérv kézzel kivédi. Ezáltal a Postások 11 méterest rúgnak, miáltal megszerzik a második és a mérkőzés utolsó goalját. A második félidőben mindkét tél lanyhán támad és a küzdelem nagyobbrészt a középen folyik, mig végül a biró a játékot lefütyüli.

    Biró.Ordódv Béla volt, ki szakavatottsággal végezte nehéz feladatát.
    Pesti Napló, 1903. október 20.
  5. 2021.09.10, 20:49 - Törekvés SE - 33 FC 1903
    A ferenczvárosi pályán az utolsó helyen álló Törekvés győzött a formában nagyon is el­maradt "33"-asok ellen. Az utóbbiak az idén igazán szánalmas szerepet játszottak; az egy M. A. C.-ot kivéve egy csapat felett sem győz­tek; a postásokkal szemben ugyan ki tudtak erőszakolni eldöntetlen eredményt, de a többi egylettel szemben nagy kudarczokat vallottak. Legcsúfosabb azonban múlt vasárnapi matchük, midőn az I. osztályúvá beprotezsált, klasszison aluli Törekvés is elrakta őket.

    Az első félidőben még vezettek 3:1-al, a másodikban azonban 4:1 eredményt ért el a Törekvés s megszerezte ezzel a szezonban egyet­len győzelmét.
    Sport-Világ, 1903. április 26.
  6. Ferenczvárosi Torna-Club — Törekvés 8:1.

    A Soroksári-úti pályán meglehetős érdektelen küzdelem folyt két első osztályú csapat között.A F. T. C. elsőrangú csapata ellen a Törekvés Sport-Egylet csapata játszott, mely még a jobb­fajta másodosztályúak nívóját sem ütötte meg ezen mérkőzésével is bebizonyította azt, a mit az egész éven át hangoztattunk, hogy t. i. nem méltó az első osztályra. A F. T. C. könnyen,óriási fölénynyel verte a Törekvés úgy első,mint második csapatját s a beadott 19 goal ellenében csak 1-et kapott (első csapat 8:1,második 11 :0 eredménynyel győzött). A Szövet­ség tehát nagyon blamálta magát az év elején,midőn ezt az egyletet erőnek erejével, osztályozó mérkőzés nélkül az első osztályba beprotegálta.

    Sport-Világ 1903 május 31.
  7. 2021.09.09, 20:00 - Törekvés SE - MAC 1903
    Magyar Athletikai Club 3 : 0 győz a Törekvés ellen.

    A lágymányosi pályán csekély közönség előtt folyt le ezen mérkőzés. A M. A. C. kezdettől fogva nagy fölényben van, Vincze remekel és a 14. percz­ben, az első és a második félidő vége felé a máso­dik goalt megcsinálja. Utána mindjárt elérik a har­madik goalt is. Biró: Herzog (M. U. E.)


    Magyarország 1903 november 10.
  8. 2021.09.09, 19:54 - MTK - Postás 1903
    Magyar Testgyakorlók Köre 1:0 ered­ménynyel győz a Postások ellen.

    A legérdekesebb mérkőzést kétségkívül a ne­vezett két egylet találkozása képezte, melynek eredménye, mint már említettük, döntő befolyás­sal birt a bajnoki csapatok helyezését illetőleg. A M. T. K.-nek az őszi fordulóban határozott szerencséje van. A M. U. E.-tel szemben nagy küzdelem után 1 : 0 eredménynyel győzött; a »33«-asokat csak a második félidőben beadott két goallal tudta megverni; a B. T. C.-vel szem­ben elért goaljai közül egy sem volt tiszta munka eredménye, míg a Postásokkal szembeni győzelmét nem tudásának, hanem éppen e bámu­latos szerencséjének köszönheti. A múlt vasár­napi mérkőzésen a Postások határozott fölényben voltak. Első félidőben a M. T. K. még bírta ellenfelének hatalmas tempóját, a második fél­időben azonban teljesen defenzív játékra szorult s csak a vége felé tudott a Postások ostromától megszabadulni s azokkal szemben az utolsó perczekben a győzelmet hozó vitás goalt elérni. Ez a g...
  9. 2021.09.09, 19:39 - Budapesti TC - MAC 1903
    Budapesti Torna-Club I. 5:0 győz a Magyar Athletikai Club ellen.

    Október 18.

    A Budapesti Torna Clubnak idei első mérkő­zése a tavaszi fordulóban a Magyar Athletikai Club újdonsült I. osztályú csapatával óriási meg­lepetésképpen 0:0 eredménynyel végződött. A B. T. C. mizerábilisen rossz kondiczióját s a M. A. C. ambiczionált csapatának aránylag jó játékát szem előtt tartva sem remélte volna senki, az említett eredményt, legkevésbbé azon körül­mények mellett, melylyel a B. T. C. kedvező poziczióval, erős hátszél által segítve kezdte játékát. A M. A. C.-ot ezen eredmény kvali­fikálta tulajdonképpen az I. osztályba való fel­vételre s habár a bajnoki küzdelmekben elért eredményei nem tartoznak éppen a legkiválóbbak közé, többé-kevésbbé elismerésre méltó szerep­lésével az I. osztályú bajnokságban csúfot nem vallott. Ez év őszén először a Postásokkal mér­kőzött, de ezekkel szemben kudarczczal végződött küzdelmük. A nagy vereséget leginkább a kapuvéd vétkesen indolens játékának tu...
  10. 2021.09.09, 19:27 - Budapesti TC - MAC 1903
    Budapesti Torna Club 5:0 győz a Magyar Athletikai Club ellen.

    Nagyszámú és díszes közönség gyűlt össze a csömöri-uti millenáris pályán, hogy ezen érdekesnek ígérkező mérkőzésben gyönyörködjék. És nem is csalódott várakozásában a közönség, mert a tegnapi mérkőzés minden tekintetben kifogástalan és fair jellege, az erős tempó, mindkét csapat szép játéka tényleg élvezetet nyújtott. A M. A. C. kezdi a já­tékot, azonban rögtön a B. T. C.-hoz kerül a labda és már az első perczben cornert rúg Blazsek, ame­lyet gyönyörűen kivéd a M. A. C. kapusa; és utána a M. A. C. egy remekül keresztül vitt támadással a B. T. C. kapuja előtt terem, eredményt azonban nem tud elérni. Ezután erős tempóban, hol az egyik, hol a másik fél támad, amely támadásokban külö­nösen a M. A. C. csatársora tűnik ki gyorsaságával. A B. T. C. az első goalt a 30-ik perczben éri el Róka révén, a másodikat Blazsek klasszikus játéka folytán a 36. perczben,

    Félidő 2:0 a B. T. C. javára.

    A második félidőben ismét r...
  11. 2021.09.09, 19:02 - MUE - Postás 1903
    Postások—Magyar Úszó-Egyesület 2:0.

    A margitszigeti sporttelepen csekély számú nézőközönség jelenlétében folyt le a fent jelzett match. A Postások általában főlényben voltak, de nem produkálták azt a játékot, melyet tőlük joggal elvárhattunk volna. A M. U. E. eleinte kilencz emberrel játszott s ezen idő alatt kapta be az első goalt; a második goal büntető rúgás ered­ménye volt. A M. U. E. forwardssorában négy ember hiányzott ; nem eléggé esik megrovás alá azon játékosok eljárása, kik vétkes könnyelmű­séggel a matchről lekéstek, minek folytán »har­madik« csapatbeli játékosoknak kellett a csa­patba beugrani. A Postások teljes legénységgel,de meglehetős lanyhán és kedvetlenül játszottak.

    A Postásoké a helyválasztás joga s így a M. U. E. kezdi a játékot, »de csak megkezdi«,mert a Postások védelme előtt és az erősen fújó szélnek kénytelenek voltak engedni. Ily kö­rülmények mellett a Postások veszik át a táma­dási szerepet és erős ostromot intéznek a M. U. E. goalja ellen. Három...
  12. 2021.09.09, 18:36 - 33 FC - Postás 1903
    Postások—33. F. C. 2:2 eldöntetlen.
    November 15.

    A Postásokat az őszi szezonban határozottan a balsors üldözi. Az első M. A. C. match ki­vételével, valamennyi mérkőzésen ellenfele javára dőlt a küzdelem, de aképpen, hogy hajszál híjjával győzhetett volna. így volt ez a B. T. C.— M. T. K. és F. T. C. matchen, melyeket be­tetőzött a »33« F. C.-bal való bajnoki mérkő­zése. A Postások ezúttal új csatársorral állottak sorompóba, melyben oly játékosok szerepeltek, kik ellentétben a régiekkel — Minder kivételé­vel — a modern passzjátéknak hódolnak. Talán ez a változás volt oka annak, hogy a csapat nem mutatta játékában azt a határozottságot, melyet nála az utóbbi időben tapasztaltunk s az a körülmény, hogy a védelemnek előtte ismeretlen játékú csatársort kellett támogatni, hozzájárult ahhoz, hogy maga sem volt tisztában feladatával s egynéhány oly könnyelműséget engedett meg magának, melynek megitta levét. A »33«-ások csapata, tartalékjai daczára, derekas munkát végzett s tény az, ...
  13. 2021.09.09, 18:28 - 33 FC - Postás 1903
    "33." F. K. —Postások 2:2.

    Első goalt a Postás adja be az első félidőben, melyben 1:0-al végig vezet. A második félidőben ismét a Postások lőnek egy goalt, mely Arany fedezet érdeme volt, ki 30 méter­ről gyönyörű shoottal szerezte meg a goalt. A «33»-asok erre erejüket összeszedik s csakhamar visszaadják 5 percnyi időközben a kapott két goalt. Ez az eredmény a match végéig aztán is nem változott.
    Pesti Napló, 1903. november 16.
  14. 2021.09.09, 18:24 - 33 FC - Postás 1903
    Postások 2 : 2 eldöntetlen a «33»-as Football Club ellen.

    Vasárnap délelőtt mérkőzött a két egylet a Margitszigeten. Az eredmény meglepetésszerü, mivel a Postások erős csapatát tippeltük a papírforma szerint győztesnek, és ime csak eldöntetlenül tudott végezni a 33-asok gyengének tartott csapatával, bár az utóbbi időben a 33-asok kezdik a régi formájukát felvenni. Első félidő 1:0 a Postások, a második félidő 2:1 a 33-asok javára.

    Biró Pick (B. A. K.)
    Magyarország, 1903. november 17.
  15. 2021.09.09, 18:18 - Ferenczvárosi TC - MAC 1903
    Ferencvárosi T. C. — M. A. C. 5 : 1.

    A soroksár-uti pályán mérkőzött a két egyesület a baj­nokságért. A játék a pálya kicsinysége folytán nem volt valami változatos. A F. T. C. otthonosan érezvén magát, jobb játékot produkált ellenfelénél. Az öt goal közül egyet egy „hands in goal“-ért adott szabad­rúgásból kifolyólag kapott a M. A. C. Megemlítendő, hogy három ily szabadrúgásból kettőt sikerült a M. A. C.-nak kivédeni
    Pesti Hírlap, 1903. november 2..
  16. 2021.09.09, 18:12 - Ferenczvárosi TC - MAC 1903
    Ferenczvárosi Torna-Club — Magyar Athletikai Club ellen győz 5 : 1.

    A ferenczvárosi pályán lefolyt eme bajnoki mérkőzés eredménye előrelátható volt, annál is inkább, mert a Höfle kitiltása folytán amúgy is meggyengült athleták egy nekik szokatlan pályán játszottak.
    A Ferenczvárosiak a játék folyamán 5 goalt szereztek, míg a M. A. C. csak a játék utolsó perczében tudott egy goalhoz jutni.
    Sport-Világ, 1903. november 8.
  17. 2021.09.09, 18:05 - 33 FC - MUE 1903
    A csömöri-uti millenáris versenypályán ma délután három órakor a Magyar Uszó-Egyesület és a 33-as Futball-Klub mérkőzött a magyar bajnokságért. Az első félidőben a játék majd­nem mindig az úszók mezejében folyt; s az ellenfél kapuja elé csak ritkán került a labda. A 33-asok gyors támadásának a félidő végén meg is volt az ered­ménye, mert a 33-asok megszerezték az első gólt, melyet több gól egyik részről sem követett, így az első félidő eredménye egy gól ellen zérus a 33-as Futball-Klub javára. A második félidőben a 33-asok még erősebb tempóban játszottak. Ebben a fél­időben a 33-asok csapata bárom gólt rúgott, melyekközül az Úszók egyet sem tudtak visszaadni. így a második félidő eredménye három gól ellen zérus a 33-asok javára. A végső eredmény pedig négy gól ellen zérus a 33-as Futball-Klub javára. A győztes csapat­ban a csatázó sor érdemel dicséretet, mely gyors és szép játékával tűnt ki.
    Budapesti Hírlap, 1903. november 12.
  18. 2021.09.08, 21:24 - Postás - Budapesti TC 1903
    Budapesti Torna-Club I. győz a Posta- és Távirda-Tisztviselők Sport-Egyesülete I. csapata ellen.

    A magyar bajnokság két legkomolyabb aspi­ránsának találkozása hétköznap daczára rendkívül nagyszámú közönséget vonzott a millenáris pályára. A Postásoknak a Magyar Athletikai Club csapata felett múlt vasárnapon aratott fölényes diadala után mindenki élénk érdeklő­déssel nézett a szerdai mérkőzése elé, melyen a B. T. C. csapatával, mely egy esztendő alatt rendkívüli változáson ment keresztül, mérte össze erejét. A szerdai match megérdemelte azt a nagy érdeklődést, mely iránta mutatkozott. Régen nem volt alkalmunk ily fair jellegű mérkőzést végigszemlélni, mint a nevezett két csapaté volt s tekintve azt, hogy a Postások matcheiről eddigelé csak erőszakos jelenetekkel kapcsolatban referálhattunk, melyek úgy a nagy fizikai erővel biró Postások, mint ellenfelük részéről követtettek el. Leggyakrabban ez utóbbi esettel találkoztunk, mert a mi a Postásoknál a fizikai túlsúly és erély kife...
  19. 2021.09.08, 21:15 - Postás - MAC 1903
    Postások I. — Magyar Athletikai Club I. 7 : 0.

    Nem várt eredménynyel végződött a M. A. C.—Postás mérkőzés. A nagy formáról, melyet a győztes csapat ezúttal mutatott, senki sem álmodott. Pedig ez megvan. Nem az egész csapatban ugyan, hanem egyes játékosokban. A többiek érdeme az, hogy most már megtalálták a helyes irányt. Támogatniok kell goalképes kitűnő játékosaikat. Híven betöltik ezt a szerepet; innen van, hogy minden goal csak egyes játé­kos által kidolgozott és belőtt labda volt.

    A mérkőzés különben nagyon alacsony nívón állott; ez azonban nem a győztes csapat hibája, hanem tisztán a M. A. C.-é. Meg volt babonázva a szó szoros értelmében. Az első féiidőben legalább is három goalt könnyen szerezhetett volna, de úgy látszik lőni nem akartak, csak passzolni, azt is rosszul. A csatársor minden labdája mértani pontossággal jutott oda, a hol a kapus áll, annak kezébe, nem kellett utána egy lépést, egy mozdulatot se tenni. Mentségéül szolgál, hogy az ellenfélnek a pálya is n...
  20. 2021.09.08, 20:46 - MTK - MUE 1903
    A Magyar Testgyakorlők Köre ma mérkőzött a soroksári-uti pályán a Magyar Úszó Egyesület csapatával. Az ered­mény 1:0 a M. T. K. javára.

    A játék lefolyása a következő volt: A M. T. K. a tőle megszokott össz-játékkal igyekszik az ellenfél kapujához, de annak védőjátékosai meghiustiottak minden támadást.

    A félidő 0:0 eredménynyel zárul. A második félidőbena M. T. K. folytonosan támad, mely támadásnak meg is volt az eredménye, mert egy szabadrúgás­ból kifolyólag Károly, illetve Hoffer révén goalt érnek el. A M. T. K. minden egyes játékosa kitű­nőén játszott, nem lehet azonban ugyanezt mon­dani a M. U. E. játékosaira, mert Sternen és Jó­náson kívül csaknem mind, különösen Péczely, Weisz és Révész adták a legtöbb alkalmat a biró beavatkozására.

    Biró Steiner Bertalan volt, való­ban hozzáértően végezte nehéz szerepét.
    Pesti Napló, 1903. szeptember 28.
  21. 2021.09.08, 20:39 - MTK - MUE 1903
    A Magyar Testgyakorlók Köre I. 1 :0 győz a Magyar Úszó-Egyesület I. ellen.

    A soroksári-úti versenypálya múlt vasárnapon érdekes match színhelye volt. A bajnokságért küzdött két jónevű egyesületünk a M. T. K. és M. U. E. A M. T. K. határozott fölényével szemben a M. U. E. kapuvédjének kiváló játéka egyenlítette ki a két fél küzdelmét. Az egyetlen goal egy szabadrúgás eredménye volt, melyet Károly Hoffer réven ért el a M. T. K.

    A mérkőzés lefolyása a következő volt:
    A helyválasztás joga a M. U. E.-é; a kék­fehérek kezdenek s azonnal erősen ostrom alá fogják a M. T. K. kapuját. Az Úszók kitűnő védelme ellensú­lyozza a kék-fehérek ügyes táma­dását ; annak daczára a M. U. E. kapusának is sok munkája akad, melyet ugyan kifogástalanul, de sok szerencsével is végez.

    Half­time 0:0.

    A második félidőben a M. T. K. csaknem állandóan támad s a csatárok egyre foglalkoztatják az Úszók védelmét. Tizenhét percz után a Testgyakorlók Károly és Hoffer révén a döntő golt rugják, a mely...
  22. Vasárnap délután folyt le a Csömöri uti pályán az ezidei bajnoki mérkőzések egyik legérdekesebbike. Ugyanis a B. T. C. állott szemben legerősebb rivá­lisával a F. T. C.-bal.

    A mérkőzést nagy közönség nézte végig. A játékot a B. T. C. kezdi nap ellen és erős támadás után Román megcsinálja gyönyörű oldallövéssel az első goalt. A 11. perczben elér ugyan a F. T. C. egy cornert, azonban daczáfa, hogy erősen szorongatják a B. T. C. kapuját, goalt nem tudnak rúgni. A 30. perczben Pokorny áttör a B. T. C. védelmi vonalán, Siposs, a kapus, eléje rohan, hogy vissza rúgja a labdát, ez azonban nem sikerül neki, úgy hogy Pokorny rohan az üresen hagyott kapu felé ; azaz csak rohanna, de az elbu­kott Siposs, mindkét kezével belecsimpaszkodik, úgy, hogy Pokorny néhány lépésnyire vonszolja őt maga után, mig végre lerázva magáról Siposst, be­rúgja a labdát az üres kapuba, a biró azonban nem ítéli meg a goalt, mivel állítása szerint, amidőn Siposs megfogta Pokornyt, ő lefütyülte a játékot és m...
  23. Budapesti Torna-Club I. 2:1 győz a Ferenczvárosi Torna-Club I. ellen.

    Az őszi bajnoki fordulónak legfontosabb s az idei bajnokság sorsára úgyszólván döntő befo­lyással biró mérkőzése folyt le múlt vasárnapon a millenáris versenypályán. A tavaszi fordulóban tudvalevőleg a Ferenczvárosi T. C. csapata vezetett 11 ponttal, mögötte a B. T. C. és a Postások következtek 10—-10 ponttal, míg a M. U. E. 9 ponttal a negyedik helyet foglalta el. A football bajnokságnak tehát három leg­komolyabb aspiránsa a B. T. C, Postások és a F. T. C. az őszi fordulóban mindjárt a kezdetén találkoztak s e találkozások eredményeiből, ha nem is végérvényésen, de körülbelül következtetni lehet a M. L. Sz. idei bajnokságának sorsára. E szerint legtöbb esélye a B. T. C.-nak volna, mely csapatnak -— ha továbbra is minden küzdelemből győztesként ke­rülne ki — feltétlenül biztosítottnak látszanék az idei bajnokság. Persze számolnia kell még azon ellenfeleivel, kikkel a tavaszi fordulóban vagy eldöntetlenül kü...
  24. 2021.09.08, 18:38 - Budapesti TC - MTK 1903
    Magyar Testgyakorlók Köre 2:1 győz a Budapesti Torna Club fölött.

    Hogy az idei bajnoki mérkőzések Iegérdekesebbike vasárnap fog lejátszódni, azt tudta a nagy sport­közönség is, mert zsúfolásig megteltek a tribünök és az állóhelyek is a gyönyörű őszi, verőfényes na­pon. Roppant izgatott volt már előzetesen is a kö­zönség, mert a B. T. C. múlt vasárnap mutatott nagystílű játéka után, teljesen egyenlőnek tekintették a két csapatot.

    Azonban úgy látszik a B. T. C. maga nem nagyon bízott a győzelemben, mivel rögtön a játék kezdete után, midőn a Testgyakorlók fürge csatárai a B. T. C. kapuja előtt teremnek, a védelem kézzel-lábbal dolgozik, azonban az erélyes biró határozott fellépésével megakadályozta a durvaságokat. Ilyen jegyben kezdődött a játék, azonban a biró intésé­nek meg volt a foganatja, és a további játéknak teljesen fair jellege volt. Hol az egyik, hol a másik fél támad, amig a 35. perczben egy büntető rúgás­ból kifolyólag Oláh fejpasszal centerezi a labdát Rókának, a...
  25. 2021.09.08, 18:29 - Budapesti TC - MTK 1903
    Magyar Testgyakorlók Köre 2: 0 győz a 33. F.C. ellen.

    Érdekes mérkőzés színhelye volt a lágy­mányosi pálya is, ahol a M. T. K. — egyik legko­molyabb bajnokjelölt — mérkőzött a 33-as F. C. csapatával. Á 33-asok kezdik a játékot, de csakha­mar a M. T. K. veszi át a vezetést; eredményt azonban az első félidőben egyik fél sem tud elérni. A második félidőben a 16. perczben a M. T. K. ismert szép összjátékával lerohan az ellenfél kapuja elé és Károly megcsinálja az első goalt. Majd a 33-asok támadnak eredmény nélkül, míg a 37. perczben HofFer gyönyörű shoottal megcsinálja a második goalt. Mindkét csapattól szépen keresztül vitt támadásokat láttunk. Eredmény 2: 0 a M. T. K. javára.

    Biró: Schubert Ernő (M. U. E.)
    Sport-Világ, 1903. november 1.
  26. 2021.09.07, 23:42 - MAC - MTK 1903
    Magyar Atlétikai Club 3:2 győz a Magyar Test­gyakorlók ellen.

    A margitszigeti pályán folyt le ez az érdekes mérkőzés a zord őszi idő miatt csekély közönség jelenlétében. A M. T. K. támad és mind­járt az első perczben goalra lö, melyet a kapus cornerre véd, azonban a cornerrugást kivédi a M. A. C, sőt rögtön offensivába megy át és a 4. és 10. perczken már neki van két cornerrugása, azonban goailá nem tudja érvényesíteni. A folytonos támadás meg is hozza az eredményt, amennyiben Teasdale leszalad a M. T. K. kapuja felé, czenteres és Fitt éles lövéssel megszerzi az első goalt a 20. perezben. A M. T. K. igyekszik kiegyenlítem', de ez a félidő végéig nem sikerül.

    Első félidő 1: 0 a M. A. C. javára.

    A második félidőben a M. T. K. támad; néhány nehéz shoot-ot gyönyörűen véd a M. A. C. kapusa azonban a 15. perczben Herquett éles lövéssel megcsinálja a M. T. K. első goalját, melyet a M. A. C. 5 perczczel későb Medgyessy révén kiegyenlít, A játék is­mét váltakozva folyik, mig a...
  27. 2021.09.07, 23:34 - MAC - MTK 1903
    Magyar Athletikai Club I. 3:2 eredménynyel győz a Magyar Testgyakorlók Köre ellen.

    A tavaszi B. T. C. — M. A. C. eldöntetlen matchhez hasonló óriási meglepetést keltett a M. A. C. múlt vasárnapi győzelme a M. T. K. felett. Bár az athleták csapatja az utóbbi időben nagy javulásról tett tanúságot, tán ő maga sem merte volna remélni azt, hogy a B. T. C. verő Testgyakorlókon diadalt arasson. Az eredmény hihetetlen s bármiként próbáljuk a M. T. K. mentségére felhozni az előttük ismeretlen s kü­lönösen sikamlós pályának a játék menetére nézve nagy befolyással biró okait, levezetésük csak azzal az egy komoly indokkal exkuzálható : hogy nem vették komolyan a matchet s tavaszi nagyarányú győzelmük után kissé el is voltak bizakodva, A csapaton az első goal után pedig oly lehangoltság vett erőt, hogy szinte tehetet­lenül nézték a M. A. C. ezúttal gyönyörűen összejátszó csatársorának támadását.

    Nagy hibát követett el a védelem azáltal, hogy nem vette elég komolyan az ellenfél gyors­lá...
  28. 2021.09.07, 23:16 - 33 FC - MAC 1903
    A "33" Football-Club 4:1 győz a Magyar Athletikai Club ellen.

    A Magyar A. C. múlt vasárnapi győzelme a M. T. K. felett hamar nyert kiigazítást. Papír­forma szerint fölényes diadalt kellett volna aratnia, annál is inkább, mert csapatát erre a mérkőzésre még meg is erősítette s a »33« F. C. csapatából még mindig hiányoztak a nagy ágyúk Kiss Gyula, Koch Lexi és Haraszti. A mérkőzés lefolyása azon­ban mást bizonyított A »33« F. C. csatársora szép kombináczióval jut a M. A. C. kapuja elé s a jobbról beadott labdát Weisz bal összekötő a goalba fejeli. Felállás után Vincze egy szép lövése révén ugyan sikerül a kiegyenlítés, de ez nem sokáig tart, mert a »33«-asok csapatába be­áll a hiányzó 11-ik ember s most a hátszéltől támogatva beszorítva tart­ják ellenfeleiket s a mi nem sikerül a megadott büntető rúgás révén, az sikerül a középső csatár egy remek lerohanása és ismét a bal összekötő fejelése, révén.

    Az első félidő 2: 1 eredménynyel végződött s most a M. A. C. kapja a hátszel...
  29. 2021.09.07, 22:57 - Budapesti TC - MUE 1903
    Budapesti Torna-Club I. 5 : 0 eredménynyel győz a Magyar Úszó - Egyesület I. ellen.

    A M. U. E.-t bátran a meglepetések csapatjának lehet nevezni. Alig egy esztendős korában megverte a Budapesti Torna-Clubot, melyet ma­gyar csapat akkortájban meg sem tudott közelí­teni s alig két hónappal később csúfosan kika­pott a B: T. C.-tól. Magyar csapatokkal szemben a legváltozatosabb eredményekkel szerepelt. Hol fölényes diadalt aratott, hol meg csúnyán helyben­hagyták. Tavaly őszszel nagyon gyengének tar­tották a csapatot, mert tagjai csupa fiatal generáczióbeli játékosok voltak. Eleinte nagy vere­séggel szerepelt, csakhamar azonban annyira megjavult, hogy a legjobb magyar csapatokkal szemben a legszebb sikerekkel szerepelt, sőt a B. T. C.-al két ízben sikerült eldöntetlen ered­ménynyel játszania. A M. U. E. változatosságban igazán gazdag eredményei egyrészt a csapatban uralkodó folytonos változásokban, másrészt a M. U. E. csapat szeszélyes játékmodorában lelik magyarázatukat, mely az...
  30. 2021.09.07, 22:35 - Postás - Ferenczvárosi TC 1903
    Ferenczvárosi F. C. I 2:1 eredménynyel győz a Postások ellen.

    Az első osztályú bajnokság helyezéseinek sor­rendjét a F. T. C. múlt vasárnapi győzelme megváltoztatta ; a F. T. C. ezzel az élre került, míg a Postásoknak legcsekélyebb esélyük sem lehet a győzelemre. A múlt vasárnapi mérkőzé­sen a F. T. C. múlt tavaszi jó formájában ját­szott s biztos fölénynyel verte a Postásokat, kik formájukban teljesen visszaestek. A két héttel ezelőtt a M. T. K. ellen produkált energikus és szép játéknak nyomát sem láthattuk s külö­nösen a védelem részéről követtettek el olv könnyelmű hibák, melyek a match kimenetelére végzetes befolyás­sal bírtak. A F. T. C.-nál a csatársor dominált s hathatós támogatásban részesült a fede­zetsor részéről.
    A részletes lefolyásról a kö­vetkezőkben adunk számot:
    Ferenczváros kezdi a játékot nappal szemben és több gyenge támadást intéz a Postás goalra.
    Csakhamar a Postások támad­nak, majd hosszú ideig folyik a küzdelem, közben hol az egyik, hol a másik csapat felv...
  31. 2021.09.07, 22:28 - Postás - Ferenczvárosi TC 1903
    A Ferenczvárossi Torna-Club 2:1 győz a Postá­sok ellen.

    Vasárnap délután mérkőzött ezen két erős ellenfél egymással a Margitszigeten. Az első goalt a Postások csinálják. Minder a kapura lő, a hátvéd véd, azonban a labda a hátvéd lábáról a kapuba pattan. Pokorny a 41. perczben kiegyenlít. Első félidő 1:1. A második félidőben F. T. C. foly­ton támad, azonban a Postások kitünően védenek, mig a 30. perczben Weisz megcsinálja a vezető
    goalt.

    Biró: Ullench (B. E. A. C.)
    Magyarország, 1903. november 10.
  32. 2021.09.07, 22:12 - MUE - MTK 1903
    A Magyar Úszó Egyesület és a Magyar Testgyakorlok Köre küzdelme Csömöri-uti millennáris versenypályán nagy és díszes közönség jelenlétében folyt le.
    A M. U. E. kezdi a játékot kedvező széllel s mindjárt az első perczekben 2 corner-rugást is csinál, azonban eredmény nélkül, és ettől kezdve folyton a M. T. K. kapuja előtt folyik a játék és hosszas küz­delem után a 20. perczben Stern, a 40. perezben Csermák belövik a labdát a M. T. K. kapujába. A második félidőben sikerül ugyan kezdetben a M. T. K.-nak a játékszinhelyet a M. U. E. kapuja elé tenni, azonban folytonos támadásuk megtörik a M. U. E. súlyos védekezésén, ugv hogy még cornert sem tudnak elérni. A második félidőben nem esett goal. Ami a játék menetét illeti, konstatálnunk kell, hogy a M. U. E. gyorsaság és fürgeség tekintetében és főkép a fizikai erő tekintetében erős fölényben van a M. T. K. fölött és főkép ezen erőbeli túlsúlyt meglehetős erőszakossággal ki is használta. Némi összjátékot és fairjátékot csak a M. T. K. produkál...
  33. 2021.09.07, 20:39 - MTK - Ferenczvárosi TC 1903
    Ferenczvárosi Torna Club 3:0 győz a Magyar Testgyakorlók Köre ellen.
    A ke lemetlen, szeles idő daczára óriási közönség szorongott a csömöri-uti versenypálya mindkét tr bünjén vasárnap délután, hogy végignézze a tel­jesen nyílt jellegű döntő bajnoki mérkőzést. A teg­napi magas színvonalon álló játék beigazolta, hogv bizony lehet fair játékkal is szép és eredményes mérkőzést produ álni, és szerettük volna, ha a teg­napi gyönyörű és mindvégig érdekes küzdelmet végignézték volna a football játék csekély számú ellenségei is, mert meggyőződhettek volna arról, hogy az ilyen mederben folyó játék, mint a tegnapi, min­den tekintetben csakis előnyére válik sportot űző ifjainknak. Örömünkre szolgált látni az eredménvt is, mert megerősítette bennünk azt a hitet, hogy azon csa­pat, melv ügvesebb, jobb és szebb játékot produkál, mint a többi, előbb-utóbb győzni fog. A F. T. C tegnapi dicsőséges szereplésével az első osztályú bajnoksá­got megnyerte, még pedig nem érdemetlenül, mert csaknem összes edd...
  34. 2021.09.07, 20:20 - 33 FC - Budapesti TC 1903
    Budapesti Torna Club—„33“ Football Clubja 2 : 2 eldöntetlen.
    Az intéző bizottság ama határozata után, mely­iket a Ferencvárosi Torna Club és „33“ Football Clubja közötti matchet megsemmisítette s a 2 pontot a „33“ F. C. javára irta, a sportkörök élénk érdek­lődéssel tekintettek a vasárnapi match elé, mert a B. T. C. győzelme esetén, övó lett volna bajnokság. A „33“ FC.-ról már hetek óta suttogták a beava­tottak, hogy a mai mérkőzésen akarja tulajdonképeni formáját s játókerősségét bemutatni. A bemutatás sikerült, még pedig oly mértékben, hogy mai formája után a legjobb magyar csapatnak kell tartani s hogy az eredmény mégis eldöntetlen, az a B. T. C., a biró s „33“ F. C.-ot egy játékosának elvesztésével ért csapás együttműködésének tulajdonítható.
    Mig tizenegy „33“-as játszott a tizenegy B. T. C. és a biró ellen, addig a fölény szemmel lát­ható volt, a bajnok csapatot derék ellenfeleik beszo­rítva tartották s csak Sipos művészete tudta meg­védeni a kaput a feléje röpülö lövések özönév...
  35. 2021.09.07, 19:46 - 33 FC - Budapesti TC 1903
    Budapesti Torna Club 2:2 eldöntelten a *33« Football Club ellen.
    Most következett a nap szenzácziója.
    A Labdarugó Szövetség megsemmisítette a F. T. C.-nak a 33-asok ellen aratott győzelmét, mivel egyik játékosuk nem volt jogosítva résztvenni a játékban és igy a F. T. C. két pontját átírta ellenfelének a 33-as F. C. javára ; ha tehát a mai mérkőzésen a B. T. C. gvőz, akkor újra ő került a bajnokság élére. És ime mi történt? A »33« F. C. ma oly szép klasszist mutatott, hogy biztosnak látszott á győzelme, annál is inkább, mivel a B. T. C. óriási hanyatlást mutatott és mai játékából nem ismertünk rá a bajnoki csapatra. Mindjárt a kezdés után nyil­vánvalóvá válik a 33-asok fölénye és támadást tá­madásra intéznek a B. T. C. kapuja, ellen ; azonban amint kritikus kezd lenni a helyzet, a biró érthe­tetlen okokból lefütyüli a játékot. A 32 perczben Spitz, a 33-asok kitűnő csatára, lerohan a B. T. C. kapuja elé, már-már biztos a goal, amikor hátulról fellökik őt, még pedig oly szerencsétlenül,...
  36. 2021.09.06, 23:49 - MAC - MUE 1903
    Magyar Athletikai Club 5:1 győz a Magyar Uszó Egyesület ellen.

    A játék elején néhány szépen keresztülvitt támadást láttunk a M. U. E.-től, azonban csakhamar
    túlsúlyba kerülnek az Athléták. Első félidő 1 : 1, A második félidő 15. perczéig rendes mederben folyik a játék, ettől kezdve azonban a biró egymásután állítja ki a M. U. E. játékosait durva játékmoodorukért addig, mig csak 5 játékos marad a porondon, úgy hogy a kapus a kezdéskor elment csatárt játszani és a kaput üresen hagyta. Végre a biró lefütyülte a játékot a vég előtt. Nézetünk szerint a bírónak kelleti volna mindjárt kezdetben arra törekednie, hogy a játék megtartsa fair jellegét és nem íly kómikusan ható kiállításokkal előállani és ha akaratának nem tud érvényt szerezni, hát fütyülje le az egész csa­patot. Biró: Gabrovitz (Postás).

    Magyarország 1903 december 1.
  37. 2021.09.06, 23:45 - MAC - MUE 1903
    Magyar Athletikai Club 4:1 eredménynyel győz a Magyar Úszó Egyesület ellen.

    Tavaszi küzdelmük a M. U. E. 1 :0 arányú győzelmével végződött, csakhogy akkor a M. U. E. nagyon jó kondiczióban volt, a M. A. C. pedig csapatjának megcsorbítása folytán kevésbbé jó formát mutatott. Ez idő szerint éppen a fordított viszony áll fenn. A M. A. C. aránylag elég jó kondiczió­ban van, míg a M. U. E. csapata úgyszólván teljesen felbomlott; őszszel egyetlen egy bajnoki mérkőzést nem nyert meg s a Törekvés ellen is csak barátságos küz­delemben tudott — igaz, hogy óriási fölényben — diadalmaskodni.
    A M. A. C. mindjárt a match kezdetén hatal­mas iramban támadott s állandó ostrom szín­helyévé tette a sárga­fehérek kapuját.
    A M. U. E. folytonos deffenzivára szorult s csak olykor tett elkese­redett kísérletet az ellen­fél kapuját megközelí­tendő. A M. A. C. vé­delme nagyon sarkában van a támadásnak, s csak így történhetett, hogy a M. U. E. meg­lepetésszerű lerohanása goalt eredményezett. Az athleták azo...
  38. 2021.09.06, 23:32 - Vermes Sándor
    Vermes Sándor, 18 éves. A csapat egye­düli nehézsúlyú tagja, ki erejét azonban sohase használja ki. Bal back, méltó partnere Molnár­nak, kivel kitünően megértik egymást. Rúgásai hosszúak, olykor túlmagosak.

    Sport-Világ 1903 december 20.
  39. 2021.09.06, 23:31 - Prácser Imre
    Prácser Imre, 15 éves. Az U. T. E.-ben a labdatechnika mestere. Mint jobbszélső csatár ellenfeleit művésziesen kidriblizi. Kitünően cen­terez és élesen lő.

    Sport-Világ 1903 december 20.
  40. 2021.09.06, 23:30 - Molnár Imre
    Molnár Imre, előbbi öcscse, 16 éves. A csapat legkisebb játékosa, az U. T. E. szűkebb hazája közönségének kedvencze s ezért sokszor önző. A legjobb dribler és lövő. Sokszor meg­történt, hogy a labdát magánál tartva, négy öt ellenfelét kicselezi és megszökik ; lövései ilyen­kor védhetetlenek. Bal összekötő csatár.

    Sport-Világ 1903 december 20.
  41. 2021.09.06, 23:28 - Molnár Ferenc
    Molnár Ferencz, 18 éves. A legjobb játé­kos, mint jobboldali hátvédő a védelem lelke. Rúgásai rendkívül hosszúak, a labdaszedése ki­tűnő. A nyáron a Népszigeti L. Cs. védelmének főerőssége volt s mint ilyent a legjobb backnek ismerték el.

    Sport-Világ 1903 december 20.
  42. 2021.09.06, 23:26 - Ludwig Antal
    7. Ludvig Antal, 17 éves. Középcsatár. A szélről jött labdákat stoppolás nélkül élesen lövi, kitűnő labdaosztó, sok goal köszönhető az ő jó helyezkedésének.

    Sport-Világ 1903 december 20.
  43. 2021.09.06, 23:25 - Kuschner János
    Kuschner János, 18 éves. A legerősebb, szinte áttörhetetlen half. A szélső csatárok lefo­gásában kiválót produkál. Technikája és labda­szedése mesteri. Bal fedezetet játszik.

    Sport-Világ 1903 december 20.
  44. 2021.09.06, 23:24 - Herczeg Oszkár
    Herczeg (Fürst) Oszkár, 19 éves. A csapat kapitánya. Régi jó játékos ; önzetlen működése és dirigálása jó hatással van a csapatra. Lövé­seit szépen placirozza. Jobb összekötő csatár.

    Sport-Világ 1903 december 20.
  45. 2021.09.06, 23:22 - Hänisch András
    Hänisch András, 18 éves. Balszélső csatár, a csapat legjobb futója, mint ilyen ő diktálja a »tempót«. Ellenfeleit lefutva, szépen centerez, de legtöbbször goalba fut.

    Sport-Világ 1903 december 20.
  46. 2021.09.06, 23:21 - Glozbach Kálmán
    3. Glotzbach Kálmán, 16 éves. Fáradhatatlan játékos, labdaszedései és leadásai biztosak. A legtöbb támadást ő tartja fel. Előbb középcsatár volt, most jobb half.

    Sport-Világ 1903 december 20.
  47. 2021.09.06, 23:20 - Bey Lajos
    Bej Lajos, 16 éves. Sasszemű és biztos kezű goalkeeper. Rúgásai hosszúak.

    1903 december 20.
  48. 2021.09.06, 23:19 - Barcsay Ödön
    1. Barcsay Ödön, 18 éves. A csapat (UTE) leghasz­nosabb játékosa. Technikája kitűnő, gyors futó, jó dribler. Meglepetésszerű lövései a halfsorból igen veszélyesek. Azelőtt oldal-, most középfede­zetet játszik.

    Sport-Világ 1903 december 20.
  49. 2021.09.06, 19:44 - Postás - MUE 1903
    Vasárnap délután mérte össze erejét a Magyar Úszó Egyesület a Pósta és Távírótisztviselök Sportegyletével a bajnoki czimért melynél az utóbbi fényes győzelmet aratott. Igaz ugyan, hogy a M. U. E. néhány tartalékos játékos­sal állott ki; de a hiba ott volt, hogy a M. U. E. nem bírta ki a Postások által diktált erős tempót. Az első goalt a M. U. E. csinálja a 7 perczben, melyet a Postások csak a 38 perczben tudnak ki­egyenlíteni Kertay révén és ezután rövid 6 percz alatt még kétszer viszik be a labdát a M. U. E. kapujába, előbbit Minder, utóbbit nagyon szép lövés­sel Schwarcz balszélső csatár. Első félidő 3:1 a Postások javára. Felállás után a második íéjidőben lerohan Minder a M. U. E. kapuja elé és a kapus hibája folytán fennakad a labda a hálóban. A 40 perczben ismét csak Minder rúgja be a második goalt. Második félidő 2:0 a Postások javára. A mai játékot eldöntötte az, hogy Fehéry a kitűnő hátvéd nem játszhatott. Péczely mindjárt a játék elején megsérült, úgy hogy nem érvényesülhetet...
  50. 2021.09.06, 19:32 - Postás - MTK 1903
    Vasárnap délután állottak egymással szemben a Margitsziget kies pályáján a Magyar Testgyakorlók Köre és a Posta- és Távirótisztviselők Egylete díszes és szép számú közönség jelenlétében. A mérkőzés ismét meg­lepetéssel végződött, amennyiben a B. T. C. legyőzőjét, a M. T. K-t megverték a Postások, amiből nem követ­kezik az, mintha a Postások jobban meg szebben játszottak volna, mint a Testgyakorlók. A mai mér­kőzést eldöntötte a Postások erőbeli túlsúlya, melylyel a Postások ma bőven éltek is, úgy hogy tulaj­donképpeni labdarugó-játékot csak a Testgyakorlökná! láttunk, mert a Postások minden rendszer nélkül, össze-vissza rúgták a labdát, anélkül, hogv tudnák, kihez kerül az. A játék kezdetén a Postások támad­nak s a 8. perczben Kertay rúgja be először a labdát a M. T. K. kapujába, a 15. perczben pedig Minder csi­nálja a második goalt. Néha-néha támad a M. T. K. is, azonban támadásuk meghiúsul a minden módot felhasználó Postások erős védelmén.

    Első félidő 2:0 a Postások javára...
  51. 2021.09.06, 19:15 - MTK - Budapesti TC 1903
    Sikereinek legszebbikét múlt vasár­napon érte el, mikor a Budapesti Torna-Clubot le tudta győzni. A Magyar Testgyakorlók Köre egy csapással az elsők közé emelkedett s az a játék, melylyel győzelmét magának biztosította, a jövő csapatját engedi benne sejtetni. Játéka magas nívón áll ; tagjainak egyéni tudása vete­kedik bármely magyar csapatéval s a klasszisát emeli ama körülmény, hogy az egyéni tudás az összjátékkal teljesen harmóniába olvad. A Buda­pesti Torna-Club vereségét menti az a körül­mény, hogy három legjobb játékosa : Fey, Siposs és Buda, hiányzott. Előbbi kettőnek, mint a védelem legerősebb támogatóinak távollétét na­gyon megérezte a csapat, mely biztos védelmű játékosokban tudta letéve a végső pillanatok sorsát.
    A támadás nyugalma és biztossága is szenve­dett legjobb csatárjának, Budának hiányzása által. Hozzájárult még ehhez a csapatban ural­kodott kedvetlenség, mely csak a második fél­időben tünt el, midőn energikusabb támadást produkált s be akarta hozni az ellenfél előn...
  52. 2021.09.06, 18:54 - MTK - Budapesti TC 1903
    A Magyar Testgyakorlók Köre 3 : 1 győz a Budapesti Torna Club fölött. Az eredményt óriási meglepetéssel fogadta a közönség, amely a match hatása alatt teljesen a testgyakorlókhoz pártolt és óriási örömrivalgással fogadott minden goalt. A test­gyakorlók a játék elején elkezdett tempóban foly­tatják állandóan a játékot és gyönyörűen passzolva viszik a labdát, amivel az ellenfél védelmét teljesen kifárasztják és igy aztán gyors egymás utánban csi­nálják a tehetetlenül álló B. T. C.-nak a goalokat.A testgyakorlók ez alkalommal még magyar csapat­tól nem látott magas nívójú játékot mutattak.
    A játék kezdetével a B. T. C. lép föl támadólag és mintegy 10 percig ostromolják a M. T. K.-kaput, azonban minden igyekezetük dacára csak egy cornert érnek el, miből azonban goal nem lesz. Ezután a játékba belemelegedő M. T. K. kezdi szoron­gatni a B. T. C. kapuját és pedig nem eredményte­lenül, mert 15 perc alatt Hoffer utján jutnak egy élesen lőtt goalhoz, mit 10 perccel rá szép kombi­náció után Károl...
  53. 2021.09.06, 18:44 - MTK - Budapesti TC 1903
    Ezután bajnoki mérkőzés következett, melyben a Budapesti Torna-Klub és a Magyar Testgyakorlók Köre voltak az ellenfelek. Ez a mérkőzés, mely a Testgyakorlók győzelmével végződött, sportszempontból igen érdekes volt. De az eredmény értékét csökken­tette, hogy a Torna-Klub három tartalék játékossal játszott. Az első félidőben a testgyakorlók igen erős tempóban kezdtek játszani, a mi meg is hozta az ered­ményt, mert háromszor rúgták be a labdát a Torna- Klub kapujába. Az utóbbi azonban a kapott gólok kö­zül egyet sem tudott visszaadni. így az eredmény az első félidőben három gól ellen zérus a 'Testgyakorlókjavára. A második félidőben a testgyakorlók már el­fáradták. A Torna-Klub pedig erős tempóval játszott s a játék közepén megszerezte az első gólt. De ezt több egyik részről sem követté. így a második félidő eredménye egy gól ellen zérus a Torna-Klub javára. A végső eredmény /tárom gól ellen egy a Magyar Testgyakorlók Köre javára.

    Budapesti Hírlap 1903 május 11.
  54. 2021.09.06, 18:40 - MTK - Budapesti TC 1903
    A Buda­pesti Torna Club veresége. A vasárnap délutáni labdarugó mérkőzés a csömöri-uti pályán az avatat­lanoknak meglepetést hozott, amennyiben a bajnoki B. T. C. csapatát fényesen verte a M. T. K. ifjú csapata; azonban aki a B. T. C. és M. T, K. leg­utóbbi mérkőzéseit figyelemmel kisérte azt nem lepte meg a mai eredmény. Igaz ugyan, hogy a B. T. C. csapatjából hiányzott a föerősség, Siposs a kapus, továbbá Bulcsu és Buda; azonban ma az M. T. K. oly gyönyörű összjátékot produkált, hogy bármely angol csapattal szemben dicsőséggel állotta volna meg a helyét. És amit nem győzünk eléggé hangsúlyozni, játékuk ment volt minden durvaságtól. Különösen az első félidőben folyton-folyvást táma­dott a M. T. K. és háromszor vitte a labdát a B. T. C. kapujába. A második félidőben már mintha kissé kime­rültek lettek volna a M. T. K. játékosai, úgy hogy csak a védelemre szorítkoztak, és megmutatták, hogy nem csak támadni, de védeni is tudnak és igy a máso­dik félidőben a nagy igyekezet daczára csak eg...
  55. 2021.09.06, 18:14 - MUE - MAC 1903
    A Magyar Úszó Egyesület 1 : 0 győz a Ma­gyar Athletikai Club fölött. A játékot az úszók kez­dik hátszéllel, ami tetemesen támogatja őket és a játék 18-ik percében egy szabadrúgásból kifolyólag Szűz megszerzi csapatának a match egyetlen goal­ját. A pálya ezután a folytonosan eső hótól annyira sikamlós lesz, hogy minden pillanatban fekszik a földön egy egy játékos és az úszók, dacára óriási fölényüknek, nem tudnak ezen a lehetetlen pályán goalt csinálni. Első félidő 1:0 az úszók javára. A második félidőben megint csak az úszók vannak fö­lényben és nem egyszer nagyon kétséges helyzetbe hozzák az athleták kapuját, de eredményt elérni nem tudnak.
    Az úszók csapatában nagy szorgalommal ját­szott mindvégig Péczely, ki matchról-matchre javul, igen jó volt még Fehéry, Halmay és Jónás, az athletáknál kivált Silberieitner és Bayer, kik nagy szor­galommal szaladtak a labda után.

    Pesti Hírlap 1903 április 20.
  56. 2021.09.06, 18:09 - MUE - MAC 1903
    Ma délután négy órakor a margitszigeti sporttelep pályáján a Ma­gyar Atlétikai Klubés a Magyar Uszó-Egyesület csa­patai mérkőztek a bajnokságért. A mérkőzést nagy érdeklődéssel várta a sportközönség, mert mindkét csapat eldöntetlenül mérkőzött a Budapesti Torna-Klub csapatával. A nagy hóvihar igen megnehezítette a csapatok játékát. Az első félidőben fölváltva hol az uszók, hol meg az atléták támadtak. Az első gólt a félidő közepe felé rúgták az uszók, melyet az atléták nem tudtak visszaadni. így az első félidő eredménye egygól ellen zérus az úszók javára. A második félidő­ben a síkos pályán már alig lehetett játszani s mind­untalan elcsúszott egy-egy játékos. Ebben a félidőben egyik csapat sem rúgott gólt s igy az eredmény 0:0 arányában eldöntetlen volt. A végső eredmény pedig egy gól ellen zérus a Magyar Uszó-Egyesület javára.

    Budapesti Hírlap 1903 április 20.
  57. 2021.09.06, 18:04 - MUE - MAC 1903
    vasárnap délután mérkőzött a M. U. E. a M. A. C.-bal az első osztályú bajnokságáért a Margitszigeten. Tiszta képünk nem lehet a mai ered­mény után a játéktudásról, mivel a hóvihar roppant akadályozta a játékot.
    Eredmény 1 : 0 a M. U. E. javára.

    Magyarország 1903 április 21.
  58. 2021.09.06, 17:49 - MUE - Budapesti TC 1903
    A bajnoki mérkőzések, — az idegen csapatokkal való match-ek folytán, — egy kissé leszorultak a labdarugó-sport színpadának műsoráról, mig végre tegnap tartatott meg az első osztályú bajnokságért való küzdelem legérdekesebbje; ugyanis az eddig veretlen csapat, a Budapesti Torna Club a Magyar Úszó Egyesület-tel mérte össze erejét a csömöri-uti millennáris versenypályán, szép számú közönség jelenlétében.
    A csapatok összeállítása a következő:
    B. T. C. kék-fehér
    Sellő
    Pálfay Bulcsu
    Lucius Kurucz Mannó Balázs Buda Róka Román Hajós
    Holub Hannah Csermák Szüsz Sern
    Halmay Péczely Jónás
    Révész Fehéry
    Holics
    M. U. E. fehér-sárga
    Biró: Steiner (Postás).
    A játékosok megjelenésével a közönség lelkes tapssal üdvözölta a magyar sportéletnek egyik legrokonszenvesebb tagját, Mannó Miltiadeszt, ki már csaknem egy év óta nem vett rész egyletének labda­rugó mérkőzésein, lévén ő a télen át egyéb spottokkal elfoglalva és egyéb téren ar...
  59. 2021.09.06, 15:06 - MUE - Budapesti TC 1903
    A csömöri-uti millenáris versenypályán ma igen érdekes mérkő­zés volt. A Budapesti Torna-Klub és a Magyar Uszó-Egyesület csapatai mérkőztek az első osztályú baj­nokságért. Mindkét csapat már régen készült a mai versenyre és igy érthető a nagy érdeklődés, mely a játék iránt mutatkozott. Az első félidőben az úszók majdnem állandóan támadtak, de a gólrugásban meg­akadályozta őket a hátvédők és a kapus ügyessége. Az egész első félidő gólrugás nélkül folyt le. A máso­dik félidőben a Torna-Klub kezdett erősen támadni, de gólt ők sem tudtak rúgni. Az úszók a játék végefelé újra neki fogtak az erős támadásnak, de szintén eredménytelenül. így a végső eredmény 0 : 0 arányában eldöntetlen volt. Az úszók csapatában jól játszott Holics, Fehéry és Halmay. A Torna-Klub csapatában kitűnt Sipos, Lucius és Oláh.

    Budapesti Hírlap 1903 április 12.
  60. 2021.09.06, 00:44 - MTK - 33 FC 1903
    Bajnoki mérközésis volt ma a Lehel-utczai pályán,hol a 33»-asokkal küzdöttek a Testgyakorlók,

    M.T. K.
    Sebők
    Nagy Steiner
    Deutsch Pozsonyi Vadas
    Frank Károly Hoffer Herquet Zulu
    Lindtner Székány Spitz Hararaszti Koch S.
    Hampel Kiss Zsidó
    Lili E. Bosnyákovices
    Lili K.
    «33» F. C.
    A mai mérkőzés megmutatta, hogy mily óriásit haladt a Testgyakorlók rokonszenves csapata, mely eddig is szép fair és összjátékukkal tűntek ki. Az elsőfélidőben 2:0, a második 7:1 aránvban végződötta M. T. K. javára. Végeredmény 9:1 a M. T. K.javára.
    A M. T. K.-nál jól játszottak Herquet, Zulu és Pozsonyi, a 33-asoknál Kiss, Lindtner és Lili K.
    Biró: Gillemot.

    Magyarország 1903 március 31.
  61. 2021.09.06, 00:13 - MAC - 33 FC 1903
    »33« Football-Club I. — Magyar Athletikai Club I. ellen győz 2:1 eredménynyel.

    Az első osztályú bajnokságért küzdő eme két csapat mérkőzése, múlt szerdán csekély számú közönség előtt folyt le a margitszigeti pályán. Győztes, erős küzdelem után a »33«-asok voltak fenti eredménynyel.
    Biró Herczogh Ede.

    Sport-Világ 1903 március 29.
  62. Vasárnap délután mérkőzött a két legjobb magyarlabdarugó csapat az első osztályú bajnokság kiküzdéseért u. m. a Budapesti Torna-Club, amelyik a bajnoksági mérkőzések elején nem mutatott jó formát,bár azóta óriásit haladt és a Ferenczvárosi Torna-Club, mely csapat kezdettől fogva vezetett és első helven is állolt a tegnapi küzdelemig.
    Minthogy tulajdonképpen a tegnapi napon dőlt el a bajnokság, tehát óriási közönség vonult ki a csömöri-uti pályára és megtöltötte mindkét tribünt az utolsó zugig." Mindkét egyesület teljes első csapatját állította ki.
    F. T. C. (zöld-fehér)
    Weinber
    Berán Manglitz
    Gorszkv Kolhanek Bródy
    Braun Novotny Pokorni Kovács Borbás
    Hajós Román Buda Róka Balázs
    Kurucz Skrobák Lucius
    Bulcsu Ráday
    Sellő
    B. T. C. (piros-fehér.)

    A játékot B. T. C. kezdi nap ellen. Mindjárt az elején roppant hevesen folyik a játék, azonban mint­egy 4 perczig csupa ...
  63. 2021.09.05, 19:35 - Ferenczvárosi TC - MUE 1903
    A gyönyörű tavaszi nap, no meg az is, hogy két eddig még veretlen csapat állott ki a Csömöri-uti versenypályára, óriási közönséget vonzott ki a sza­badba. Ma mérkőztek ugyanis a Ferenczvárosi Torna Club és a Magyar Úszó Egyesület. A csapatok összeállítása:
    Holló
    Harry, Révész
    Jónás, Péczely, Halimay
    Friedmann, Stern, Csermák, Hannah, Holub.
    Weisz, Kovács, Pokorny, Novotny, Braun,
    Brody, Kolhanek, Gorszky,
    Manglicz Berán,
    Weinberg,

    A ferenczvárosiak kezdik szél és nap ellen a játékot és kezdetben a M. U. E. folyton támad, azonban minden erőlködése megtörik a két kitűnő hátvéd hatalmas védelmén. Majd átterelődik a játék a M. U. E. kapuja elé, azonban csak a 20. perczben sikerült Weisznak a labdát belőni a M. U. E. hálójába. Az első félidőben nem is történt egvéb. Eredmény 1:0 a F. T. C. javára. A második fél­időben szintén nagyon változatosan folyik a játék, azonban ismét csak a 23. perczben koronázza siker ...
  64. 2021.09.05, 18:56 - MTK - MAC 1903
    Magyar Testgyakorlók Köre győz 6:0 a Magyar Athletikai Club ellen.


    Az elmúlt vasárnap csak egy első osztályú bajnoki mérkőzés volt, és pedig a fenti csapatok között a Lehel-utczai pályán. E mérkőzés ki­menetele elé érdeklődéssel néztek azért, mert a M. A. C. idei bajnoki szereplései folyamán meg­lepő eredményeket ért el, midőn eldöntetlenül mérkőzött hazánk bajnoki csapatával, a B. T. C.-bal, a Postásoktól pedig csak egy goallal kapott ki és a Törekvést 5:0 arányban verte. Érdekes volt még a match azért is, mert a M. A. C. az osztályozó mérkőzésén a M. T. K.-vel került össze és tudvalevőleg attól 5 : 1 arányban vere­séget szenvedett. A M. A. C. azóta erősen javulván, e mérkőzés győztesének sokan a M. A. C.-ot tippelték.
    Ezen érdeklődés daczára azonban a mérkőzést kis számú, jóformán csak a szereplő egyletek tagjaiból alakult közönség nézte végig, a minek oka az, hogy e napon tartotta a B. T. C. első nemzetközi mérkőzését és ekkor játszott a szi­geten a F. T. C. a Műegyetemi F. C....
  65. 2021.09.04, 23:59 - MAC - Budapesti TC 1903
    ...Visszatérve a tegnapi matchre, még csak annyit konstatálunk, hogy a játék mindkét részről teljesen fair volt. A B. T. C. részéről külö­nösen Lucius, Buha, Róka és Sipos (kapuvédő), a M. A. C. részéről Capelle, Bayer, Vincze és Felhőssy (kapuvédő) tüntette ki magát.
    Magyarország, 1903. február 17.
  66. 2021.09.04, 23:38 - MAC - Törekvés SE 1903
    A Magyar Áthletikai Club a Törekvést könnyen verte meg 4 : 0 arányban.
    Magyarország, 1903. március 3.
  67. 2021.09.04, 23:37 - Ferenczvárosi TC - MTK 1903
    A csapatok felállítása a következő volt:
    F. T. C.
    Weinbeer
    Berán Manglitz
    Gorszky Kolhanek Bródy
    Braun Novotny Pokorny Borbás Kovács
    Zulu Herquett Hoffer Károly Frank
    Saár Pozsonyi Deutsch
    Steiner Nagy
    Dóder
    M. T. C.
    Biró : Ordódy Béla.

    Magyarország 1903 március 3.
  68. 2021.09.04, 23:33 - Budapesti TC - Postás 1903
    A csapatok összeállítása a következő volt:
    Postások:
    Bádonyi
    Szemeti Gabrovicz
    Bodor Harsádi Arany
    Klein Jenő Steiner Kertán Minder Schwartz
    Hajós Román Buda Róka Ferry
    Cost Skrobák Lucius
    Pálfai Radai
    Sellő
    B. T. C.
    Biró: Persenleitner.

    Magyarország 1903 március 3.
  69. 2021.09.04, 23:15 - MAC - Törekvés SE 1903
    A Magyar Athlelikai Club és a Törekvés Sport Egyesület tegnap tartotta bajnoki labdarugó-mérkőzé­sét a ferencvárosi pályán. A match — mint előre­látható volt — a M. A. C. győzelmével végződött. Az első félidő 3 : 0 arányban végződött a M. A. C. javára, a második félidő eredménye 1 : 0, ugyancsak a M. A. C. javára és igy a végeredmény 4 : 0 a M. A. C. javára.
    Pesti Hírlap, 1903. március 2.

    A Pesti Napló ugyancsak 4 : 0 eredményt ír.
    A Magyar Atlétikai Klub a Törek­vés abszolúte rossz csapatával szemben 4:0 arány­ban győzött. A M. A. K. elejétől végig fölény­ben volt.
  70. 2021.09.04, 23:09 - MAC - Törekvés SE 1903
    Magyar Athletikai Club 5:0 győz a Törekvés ellen.

    A mérkőzés csekély közönség jelenlétében foly le múlt vasárnap a Soroksári-utczai pályán. Mindinkább bebizonyul, hogy nagy hibát kö­vetett el a Magyar Labdarugó-Szövetség, midőn a Magyar Testgyakorlók Körével együt az azzal egyenlő pontszámú, de jóval gyengébb Törekvés Sport-Egyletet is, az első osztályba sorozta. A Törekvés játéka messze mögötte áll a többi első osztályú csapatok játékának.

    A M. A. C. már a mérkőzés kezdetétől kezdve folyton offenziviában van. A Törekvés teljesen a védelemre szorul és összes embereit a kapu felé csoportosítja. A játék mindinkább veszít fair voltából és mind a két részről megindul az erő­szakos játék. Vincze centercsatár egymásután két goalt rug a Törekvés kapujába, melyet közvet­lenül a félidő vége előtt követ a Riedl által rúgott harmadik. Az első félidő 3:0 a M. A. C. javára. A második félidőben előbb Kraft, majd Vincze rúgnak egy-egy goalt és ezzel 5 : 0 arány­ban zárul a mérkőzés a M. ...
  71. 2021.09.04, 23:05 - Ferenczvárosi TC - MTK 1903
    A millenáris pályán a Magyar Testgya­korlók Köre mérkőzött a Ferencvárosi Tornaklubbal. Előbbi a tavalyi II-od osztályú, utóbbi az elsőosztályu bajnokság második helye­zettjeként szerepelt s így első találkozásuknak igen érdekes jellege volt.
    A F. T. K. győzött 3:1 arányban, bár a M. T. K.-ben meglehetős kemény ellenfélre akadt s erős munkájába került őt legyőznie. Első félidő­ben 2:1 volt az eredmény, ami tekintettel arra, hegy a M. T. K. kapuvédje idén ezúttal először játszott az első csapatban és nem igen volt disz­ponálva, elismerésre méltó siker a fejlődő fiatal csapatra nézve. A második félidőben a ferenc­városiak szívóssága csakhamar érvényesülni kez­dett és harcias rohamok révén egy újabb goal se­gítségével biztosították győzelmüket. Ordódy B. korrekt bíró volt.

    Pesti Napló 1903 március 2.
  72. 2021.09.04, 23:03 - Ferenczvárosi TC - MTK 1903
    Ferenczvárosi Torna-Club I. — Magyar Testgyakorlók Köre I. 3:1 a F. T. C.javára.

    Minthogy az egyidejűleg a Margitszigeten folyó mérkőzés nagyobb vonzerőt gyakorolt sportkedvelő közönségünkre, a kedvező időjárás daczára csak gyér közönség kereste fel a Csö- möri-úton levő pályát, mely a bajnokság egyik komoly jelöltje, a F. T. C. és az első osztályú csapatok legifjabb tagjainak egyike, a M. T. K. csapata közötti mérkőzésnek színhelye volt.
    A M. T. K. csapata, kivált annak csatársora, most is szép összjátékával tűnt ki, csak hogy védelme, főleg pedig kapuvédője nem állt a csapat egyéb tagjai képességének szinvonalán. A csapat átlaga testileg is gyengébb ellenfeleik­nél és így a játék második felében, midőn kedve­zőtlenebb helyzetben is játszottak, ellentállásképességük rohamosan hanyatlott.
    A F. T. C. csapatán meglátszik, hogy az idényben már sokat játszott ; csatárai közül többen gyors lerohanásaikkal tűntek ki, testi erejükkel pedig nagy fölényben voltak gyengébb ellenfeleikkel sz...
  73. 2021.09.04, 22:55 - Budapesti TC - Postás 1903
    A margitszigeti sporttelep pá­lyáján a Budapesti Torna-Klub és a Posta- és távirótisztviselők labdarugó csapatai voltak az ellenfelek. Az első félidőben egyik csapat sem rúgott gólt s igy az eredmény ebben a félidőben 0:0 arányában eldön­tetlen volt. A második félidőben körülbelül tíz perc alatt a Torna-Klub megszerezte az első gólt, melyet nem­sokára követett a második. A postások ellenben ebben a félidőben sem rúgtak gólt s igy a második félidő eredménye hét gól ellen zérus a Torna-Klub javára. A végső eredmény pedig ugyancsak két gól ellen zérus a Budapesti Torna-Klub javára.

    Budapesti Hírlap 1903 március 2.
  74. 2021.09.04, 22:51 - Budapesti TC - Postás 1903
    Budapesti Torna-Club I. 2:0 eredménynyel győz a Postások ellen.

    A margitszigeti sporttelep fennállása óta nem látott — az angol matchek kivételével — oly nagyszámú nézőközönséget, mint a milyen múlt vasárnapon szemtanúja volt az idei bajnokság két komoly jelöltje küzdelmének. Sokan talán azért jöttek el a szeles, csípős idő daczára, hogy egy esetleg érdekes eredményű mérkőzést végigszemlélhessenek s a verhetetlennek tartott Budapesti Torna-Clubot magyar csapat által le­győzve lássák, a mi — tekintettel a B. T. C.- nak a M. A. C.-al szemben elért rossz ered­ményére és a Postások jelenlegi kitűnő kondiócziójára — nem tartozott a lehetetlen esetek közé. Ismerve azonban a B. T. C. ama jó tulaj­donságát, hogy a veszély növekedésével energiája és kedve arányban áll, a Postásoknak a leg­nagyobb erőfeszítés mellett sem sikerült elérni azt, — a mi különben legfőbb vágya minden magyar csapatnak — hogy a magyar bajnoki csapatot legyőzzék.
    A Budapesti Torna-Clubról örömmel konsta­táljuk, hogy ...
  75. 2021.09.04, 22:40 - MUE - MTK 1903
    A második mérkőzés a csömöri-uti versenypályán volt, a hol a Magyar Úszó-Egyesület a Magyar Testgyakorlók Köré-vel játszott. Az első félidő eredménye két gól ellen zérus az úszók ja­vára, mig a második félidőben az eredmény 0:0 ará­nyában eldöntetlen volt. így a végső eredmény két gól ellen zérus a Magyar Uszó-Egyesület javára.

    Budapesti Hírlap 1903 február 23.
  76. 2021.09.04, 22:34 - MUE - MTK 1903
    Magyar Úszó Egyesület I. Magyar Testgyakorlók Köre I. ellen 2:0 M. U. E.javára.

    Szép tavaszi napon és meglehetős nagyszámú nézőközönség előtt folyt le múlt vasárnap a csömöri-uti versenypályán a magyar bajnokság­ban jelenleg vezető M. U. E. és a M. T. K. közti bajnoki mérkőzés.
    A csapatok következő összeállításban szere­peltek :
    M. U. E.: Holics, Fehéry, Révész, Jónás, Péczely, Halmay, Friedmann, Stern, Csermák, Hannah, Holub.
    M. T. K.: Lipovecz, Steiner, Nagy, Gaál, Pozsonyi, Deutsch, Zulu, Herquet, Hoffer, Károly, Frankl.
    Az Úszók szél irányában játszanak és csak­hamar ostromolják a kék-fehérek kapuját. A Testgyakorlók ügyes védekezése daczára 20 percz múlva Sternnek sikerül a sárga-fehérek javára az első goalt megszerezni. A játék ezentúl is csak­nem kizárólag a Testgyakorlók térfelében folyik és a 40-dik perczben a kapus ügyetlen kiszaladása folytán Csermák középcsatár, a második goalt szerzi meg csapatának.
    Helycsere után a Testgyakorlók kedvezőbb viszonyok között folytatt...
  77. 2021.09.04, 22:26 - 33 FC - Ferenczvárosi TC 1903
    A 33-as Football Club és a Ferencvá­rosi Torna Club Ó-Budán megtartott football-mérközése kevés néző előtt folyt le Ó-Budán. A harminchármasok csapata igen gyönge volt, amennyiben hat védőjátékosuk közül öt nem játszott, kiket a máso­dik csapatbeliekkel pótoltak. Csak Lill, a kapus és Zsidó voltak az első csapatból, kiken igen sokszor meg is akadt a ferencvárosiak támadása. Az első félidőben a ferencvárosiak a szél ellen játszva 3 goalt csináltak 4, 21 és 8 percnyi időközökben, ugy, hogy a félidő 3 : 0 végződött a ferencvárosiak ja­vára. A második félidőben még két goalt érnek el a ferencvárosiak 11 és 10 percnyi időközökben. A félidői vége felé a 33-asok kezdenek támadni és si­kerül egy hands in goalért kapott büntető-rúgást Spitznek a kapuba lőni, ugy, hogy a második félidő 2 ; 1 arányban a ferencvárosiak javára végződik s igy a végeredmény 5:1 a ferencvárosiak javára. A 33-asok mentségére felhozhatjuk, hogy védelmük tartalékemberekből állván, csatársoruk támogatás hiá­nyában nem fej...
  78. 2021.09.04, 22:21 - MAC - Postás 1903
    A margitszigeti sporttelepen a Magyar Atlétikai Klub mérkőzött a Postásokkal. Szép és változatos küzdelem után a Postások győztek 1:0 eredmény­nyel; a győzelmet kivivó goal a második félidőben esett. Mind a Postások, mind a Magyar Atlétikai Klub vasárnapi játékával nagy haladást mutatott s mindinkább megközelíti azt a nívót, mely az első osztályra mindkét egyesületet méltóvá teszi. Különö­sen a M. A. K. javult az utóbbi időben s múlt héten a B. T. K.-bal szemben elért meglepetésszérü eredménye, mind pedig mostani magatartása reor­ganizált csapatának jó kvalitásai mellett szól.

    Pesti Napló 1903 február 23.

    A mérkőzést a Sport-Világ tudosításával ellentétben február 22-án játszották!
  79. 2021.09.04, 22:14 - MAC - Postás 1903
    Postások I. a Magyar Athletikai Club I. ellen. 1:0 a Postások javára.
    Múlt hó 21-én szép számú közönség jelenlétében folyt le ezen bajnoki mérkőzés a Margitszigeti pályán. Daczára a szeles időnek a játék változatos mozzanatokban nem szűkölködött.
    A helyválasztás joga a M. A C -ot illetvén, a Postások kezdték a játékot szél ellenében, a M. A. C. veszi át a támadást, mely azonban meg­törik Bádonyi játékán, ki higgadtan védi a Pos­tás kaput, a játék változatosan folyik tovább, de a csatársorok támadását mindkét fél védelme megtöri. Eredményt az első félidőben egyik csapat sem ér el.
    A második félidőben a Postások játszanak szél mentében a játék a M. A. C. térfelében folyik, egy-két támadás kivételével, csaknem állandóan ; daczára a M. A. C. kapus Felhőssy remek védelmének a 17-ik perczben Mindernek sikerül lerohanásával csapatának egyetlen goalját megszerezni. A M. A. C. minden igyekezete arra irányul, hogy megszerezzék a kiegyenlítő goalt, de a Postások védelme, minden támadást siker...
  80. 2021.09.04, 22:11 - MAC - Postás 1903
    A mai nap folyamán két baj­noki mérkőzés is volt. Az első a margitszigeti sport­telep pályáján folyt le nagyszámú közönség jelenlé­tében. Az ellenfelek itt a Magyar Atlétikai Klub és a Postások voltak. Az eredmény az első félidőbon 0:0 arányában eldöntetlen volt. A második félidőben a postások a játék vége felé megszerezték az első gólt, melyet az atléták már nem tudtak visszaadni, így a második félidő eredménye, a mely egyszersmind a végső eredmény is, egy gól ellen zérus a Postások labdarugó csapata javára. Mind a két csapat igen szépen játszott.

    Budapesti Hírlap v1903 február 23.
  81. 2021.09.04, 22:06 - 33 FC - Ferenczvárosi TC 1903
    A Ferenczvárosi Torna-Club a »33« F. C.-ot 5:1 eredménynyel fölénynyel győzte s a match elejétől végig a helyzet ura volt. Támadásai tervszerűen keresztülvitt szép kombináczókon alapultak, melyekkel szemben a »33« F. C. erőben alaposan megfogyott csapata vajmi keveset tehetett. A Ferenczvárosiak védelme is derekasan megállta helyét s vele szemben a »33«-ok csatársora eredményeket elérni nem tudott. Az egyetlen goal büntető rúgás eredménye lön.

    Sport-Világ 1903 március 1.
  82. 2021.09.04, 22:01 - MAC - Budapesti TC 1903
    Budapesti Torna-Klub—Ma­gyar Atlétikai Klub 0:0 eldöntetlen.

    Akik ezt azeredményt látják, azok talán arra gondolnak, hogy nyomdahiba esett, mert szinte lehetetlennek látszik,hogy Magyarország legjobb csapata, az esztendő­kön át verhetetlen Budapesti Torna-Klub egy tulaj­donképpen második klasszisba való csapattal eldön­tetlen eredménynyel végzett.. A váratlan ered-eredmény okát több körülményben találhatjuk. A
    B. T. K. ezúttal először játszott a Margitszigeti Sporttelepen, tehát a helyi viszonyokat (talaj, stb.)nem ismerte és csak nehezen tudott hozzászokni a gyepes és kemény pályához. Másrészt pedig a szél lehetetlenné tett minden összjátékot s csoda, hogy akár az egyik, akár a másik részen nem a játékosok,hanem a viharszerü orkán nem vitte be a lapdát a kapuba. A B. T. K. rossz szereplésének főoka azon­ban a csapatösszeállításban rejlett. Hiányzottak sor­jaiban oly játékosok, mint Ordódy, Rapos, Mannó, Fey, stb., kiknek részvétele talán megváltoztattavolna az eredményt, am...
  83. 2021.09.04, 21:45 - MUE - 33 FC 1903
    A csömöri-uti versenypályán bajnoki mérkőzés volt a 33. Futball Klubja és a Magyar Úszó-Egyesület között. Az eredmény az első félidőben egy gól a zérus ellen az Úszók javára, a második félidőben pedig két gól egy ellen ugyancsak az Úszók javára. A végső eredmény 3:1 a Magyar Úszó Egyesület javára.

    Budapesti Hírlap 1903 február 16.
  84. 2021.09.04, 21:44 - MAC - Budapesti TC 1903
    A legérdekesebb mérkőzés a Margitszigeten volt a Magyar Atlétikai Klub pályá­ján, a hol a Magyar Atlétikai Klub első csapata állott szemben a Budapesti Torna-Klub első csapatával. Hat évi ellenségeskedés után a két előkelő, elsőrendű egye­sület kibékült s hogy ezt külsőképpen is igazolják, ma nemes versenyre keltek egymással. Szépszámú közön­ség nézte a versenyt, a mely váratlan eredménynyel végződött, a mennyiben 0:0 arányban eldöntetlen maradt. Ez az eredmény igen dicsérő a Magyar Atlé­tikai Klub fiatal csapatára, tekintve különösen, hogy olyan kiváló ellenféllel szemben sikerült helyét meg­állnia, mint ilyen a Budapesti Torna-Klub.
    Budapesti Hírlap, 1903. február 16.
  85. 2021.09.04, 21:36 - Postás - Törekvés SE 1903
    Postások I. 4:0 eredménynyel győznek a Törekvés I. ellen.

    A soroksári úti pályán mérkőzött a két csapat s a Postások győzelme a match elejétől kezdve nyilvánvaló lett, mert a Törekvés még a teljes csapatot sem tudta kiállítani, a mi egy első osztályú csapatra nézve bizony szomorú szegény­ségi bizonyítvány. A Postások elejétől végig fölényben voltak s állandóan ostromolták a Törekvés kapúját, mely annak köszönheti, hogy négyszer akadt meg a labda a hálóban, mert az egész csapat »mint egy ember« védett s kézzel- lábbal meg akarta akadályozni ellenfele szándé­kait. Rendes játékról így szó sem lehetett.

    Sport-Világ 1903 február 22.
  86. 2021.09.04, 21:24 - MAC - Budapesti TC 1903
    Budapesti Torna-Club I.—Magyar AthletikaiClub I. 0:0.

    Hosszú, hét esztendős áldátlan viszálykodás végét jelentette az a küzdelem, a melyben a magyar bajnokság büszke czímeért mérkőztek egymással a Budapesti Torna-Club és a Magyar Athletikai Club immár nem mint ellenségek, hanem nemes versengésben küzdő ellenfelek.

    A Budapesti Torna Club a Magyar Athletikai Clubot otthonában a margitszigeti sporttelepen kereste fel. Az athletikában valamikor legféltettebb ellenfelével s ezúttal először találkozott footballmérkőzésen. A mérkőzést az orkánszerű szél rendkivül befolyásolta s lehetetlenné tett mindkét részről minden kombinácziót, úgy hogy a mérkőzés lefolyása a két csapat tudásá­nak és képességeinek viszonyairól nem nyújtott felvilágosítást. Az első félidőben a Budapesti Torna-Club játszott széllel, de nem tudott boldogulni a M. A. C. erélyesen ellenálló védel­mével szemben s kedvező helyzetét nagyon ügyetlenül használta ki.

    Lövöldözései nem igen tettek kárt a M. A. C. kapuj...
  87. 2021.09.04, 21:17 - MUE - 33 FC 1903
    Magyar Úszó-Egyesület I. 3:1 eredmény­nyel győz a »33« F. C. I. ellen.

    A millenáris versenypályán a Magyar Úszó-Egyesület mérkőzött csekélyszámú közönség jelen­létében a »33« F. C.-al, melyet reális küzdelem után legyőzött. A »33«-ások veresége csak azo- kat lepte meg, kik a »33 «-asok csapatának hanyatlását, melyet az elkedvetlenedés és a training hiány idézett elő, nem észlelték s a múlt vasárnapi csapatban a Slavia-verő lelkes és kitűnő kondiczióban volt őszi legénységet látták. Eltekintve attól, hogy ezen csapat 3 leg­kiválóbb játékosa nem szerepelt a M. U. E. ellen, egyrészt a tagok betegeskedése, másrészt a training-hiány az egész csapatot teljesen kondiczión kívül helyezte, úgy hogy a M. U. E folyton javuló csapatával szembeni mérkőzésen le kellett mondani a győzelem reményéről.
    A csapatban ezúttal is kiváltak azok, kik utóbbi időben egyéni tudásukkal domináltak, de az önzetlenség és együttérzés nem lévén vérük­ben, az összjátékot megbontották, úgy hogy az a csapat, mely hí...
  88. 2021.09.04, 21:06 - Törekvés SE - MUE 1903
    M. U. E. — Törekvés 4 : 0.
    1903. február 8.

    A Törekvés első szereplése az első osztályú bajnokságban alapos kudarczczal végződött. A Magyar Úszó-Egyesület csapata — mely jelenleg nem igen mondható kiválónak - csúnyán rakta s ezzel beigazolódott azok álláspontja, kik a Törekvésnek az I. osztályú csapatok sorába való felvételénél aggályaiknak adtak kifejezést. A Törekvés múlt évben egy jelentős eredményt sem ért el (kivévén mikor a postásokat legyőz­ték ezek tönkrenyomorítása után), legtöbbször eldöntetlenül vagy csekély goaldifferencziával győztek, mit nem annyira támadásuknak, mint csökönyös védelmük elszánt játékának köszön­hettek. A pontszámban vele ugyan egyenrangú, de tudásban őket messze felülmúló Magyar Test­gyakorlók Körének, a 33. F. C. elleni szereplésé­nek köszönhetik, hogy az első osztályba fel­vétettek s ha osztályozó mérkőzést kellett volna a 33. T. C.-al játszaniok — a múlt vasárnapi mérkőzésből ítélve — aligha lett volna remé­nyük az első osztályba való bejutásra.
    A...
  89. 2021.09.04, 20:38 - Ferenczvárosi TC - Postás 1903
    Ferenczvárosi Torna-Club. — Postások.1:1 eldöntetlen.

    A tavaszi football-szezón a múlt vasárnapon tartott bajnoki mérkőzésekkel kezdetét vette. A külső soroksári uti pályán a Ferenczvárosi T. C. jóhírű csapata mérkőzött az egy esztendő alatt elsőrangúvá fejlődött Postásokkal s bár a mérkőzés nem állt azon a színvonalon, melyet két első osztályú magyar egylet játékától méltán kívánhatunk, érdekes mozzanatokban nem szű­kölködött. A Ferenczvárosi Torna-Club játékának nívója felette állt a Postásokénak ; összjátékuk s lerohanásaik szebbek voltak, csupán szívós­ság és erőben nem tudták megközelíteni ellen­felőket.
    Ez utóbbi tulajdonságnak köszönhetik főleg a Postások múlt vasárnapi sikeres szereplésüket oly csapattal szemben, mely a múlt évi első osztályú bajnokságban jó másodikként végzett. A Postások csakis egyéni tudásukkal és erejük­kel domináltak ; régi hibájuk az összjáték teljes hiánya, a magas játék, a folyton kitörő hátvéd — természetüknek árulója -— múlt vasár­napi mérkőzésükö...
  90. 2021.09.04, 20:15 - Ferenczvárosi TC - BSC 1902
    Ferenczvárosi Torna-Club I. 4:0 győz Budapesti Sport-Club I. ellen.

    A M. L. Szövetség idei I. oszt. bajnokságáért ez volt az utolsó mérkőzés, mely múlt vasárnap folyt le a soroksári úti pályán.
    ÍA F. T. C. 9 emberrel kezdi a játékot, mert a 3 középső csatár Novotny, Pokorny és Fekete- házy nem jelent meg. 10 percz múlva Manglitz, majd a 30-ik perczben a megérkezett Feketeházy áll be. A hiányos csatársor nem tud eredményt elérni, főleg azért, mert csak a legritkább eset­ben kísérlik meg a lövést. A B. S. C. is több kedvező alkalmat szalaszt el eredmény nélkül.
    A II. félidőben a F. T. C. csapata mind na­gyobb lendületbe jön s csakhamar goalt lő; ettől kezdve egyre fokozódó fölénynyel támadja a B. S. C. kapuját s a goalok számát már négyre szaporítja, mikor a B. S. C. csüggedt csapata 7 perczczel a befejezés előtt, a sötétédésre hivatkozva, lemond a további küzdelemről.
    Kitűnt remek védelmével Juhász a B. S. C. kapusa; míg a F. T. C. csapatában az őszi szezónban még nem szerepelt Ko...
  91. 2021.09.04, 11:09 - 33 FC - BSC 1902
    »33« Football-Club 2:0 győz a Budapesti Sport-Club ellen.

    Az I. osztályú bajnokság eldőlt és a »33« Football-Clubja inkább csak a labdáért, mint a bajnokságért szállt síkra. Különben is biztosnak vette a győzelmét és meglehetős hanyagsággal állott ki. A »33« F. C. 9 emberrel kezdi a já­tékot és ezek között is egy csatár, egy fedezet és egy hátvéd a II. csapatból való. Hiányzó emberei azonban lassanként megjönnek, de a B. S. C. szép játéka ellen alig tudnak érvénye­sülni és ezt a csekély eredményt is nehezen érhetik el. Biró: Fülöp (Postás) volt.

    Sport-Világ 1902 november30.
  92. 2021.09.04, 10:58 - Ferenczvárosi TC - BTC 1902
    Délután három órakor a csőmöri-uti versenypályán az első osztályú bajnokságért küzdött a Budapesti Torna-Klub és a Ferencvárosi Torna-Klub. A mérkőzés igen nagy közönséget vonzott a millená­ris pályára, mert a két csapatnak eddigi szereplése kétessé tette az eredményt, A játék mind a két félidőben igen érdekes volt, de, sajnos, a Budapesti Torna-Klub játékosai kissé erőszakosan játszottak így a ferencvárosi csapat fiatal játékosait teljesen megakadályozták ügyességük kifejtésében. Mindjárt a játék elején Braun-t, a ferenevárosiak bal szélső csa-tázóját úgy megrugták, bogy annak a játékból ki kel­lett állania. Az első félidőben a Budapesti Torna-Klub játékosai kétszer rúgták be a labdát a ferenc­városiak kapujába, mig ezek a megcsonkított csa­tázósorukkal egy gólt sem tudtak szerezni. így az eredmény az első félidőben két gól ellen zérus a Budapesti Torna-Klub javára. A második félidőbena ferencvárosiak fokozott erővel fogtak a játékkor,de gólt rúgni nem tudtak a Torna-Klub erőszakos já...
  93. 2021.09.04, 10:51 - Ferenczvárosi TC - BTC 1902
    Budapesti Torna-Club I. 2:0 eredmény-nyel győz a Ferenczvárosi Torna-Club I.ellen.

    Idei bajnoki mérkőzéseinek utolsóját tartotta a Budapesti Torna-Club múlt vasárnapon a Ferenczvárosi Torna-Clubbal. Eddigi őszi mér­kőzéseiben nem állított ki oly erős csapatot, mint a F. T. C. ellen, tudván, hogy legerősebb magyar ellenfelével van dolga. A mérkőzés le­folyása és eredménye igazolta erős készülődését, s alaposan össze kellett minden erejét szedni, hogy a ferenczvárosi csapat felett biztos fölény­nyel győzzön. A B. T. C. tehát idén is birto­kába jutott a magyar bajnokságnak, a nélkül, hogy legyőzetett volna s csak a 33-asoknak sikerült eldöntetlen eredménynyel a bajnoki csapattal szemben az október 19-iki mérkőzésen egyenlő erejű ellenfélként szerepelni.
    A B. T. C. — F. T. C. I. múlt vasárnapi mérkőzését rendkívüli érdeklődés kisérte az ugyanakkor tartott Slavia — »33« F. C. match daczára. A két tribünön megoszlott a két egye­sület pártja s hol az egyik, hol a másik oldal adott hangos...
  94. 2021.09.04, 10:41 - BSC - BTC 1902
    B. T. K. I. — B. Sp. K. I.

    A Budapesti Torna Klubot mindjárt a játék elején az a meg­lepetés éri, hogy a labda egy elhibázott védelem folytán fennakadt kapuja hálójában. Alig nehány percre azonban visszaadja a kapott goalt s rövid időközökben négy újabb goallal megtoldja, úgy, hogy az első félidő 5 : 1 eredménynyel zárult a B. T. K. javára. A második félidőben állandóan támad a Torna Klub s ellenfele csak elszánt védelmével és nagy erőfeszitéssel tudja elhárítani a legveszélye­sebb lövéseket. Három goalt azonben mégis kény­telen beengedni, melyet a B. T. K. remek kon­dícióban levő csatárosa lőtt be kapujába. Biró Po­zsonyi Imre (M. T. K.) volt.

    Pesti Napló 1902 október 27.
  95. 2021.09.04, 10:38 - BSC - BTC 1902
    Budapesti Torna-Club I. 8:1 eredmény­nyel győz a Budapesti Sport-Club ellen.

    A Magyar Labdarugók Szövetsége bajnok­ságának sorsát a Budapesti Torna-Club teg­napi győzelmével döntötte el, a mit esetleg kérdésessé tehetett volna legerősebb riválisa a Ferenezvárosi Torna-Club, ha ez utóbbit le nem győzi a kitűnő kondiczióban levő »33«-as F. C. A magyar football-sport megalapítója tehát ily módon ismét birtokába jutott a magyar labdarugó bajnokságnak, megőrizvén idén is a magyar csapatokkal szemben való elsőségét.
    : Múlt vasárnapi mérkőzésének eredménye a Budapesti Sport-Club ellenében előrelátható volt, bár ily fölényes győzelemre nem igen gondolt senki. Csatársorának szép összjátéka s a kapu előtti határozottsága biztosította számára a győ­zelmet s a küzdelem első perczében bekapott goal nem annyira a védelem gyöngeségének, mint az előtte ismeretlen pályaviszonyoknak tulaj­donítandó, a csapat nem lévén hozzászokva a süppedő homokos talajhoz s ennek folytán a labdának szokatlanul gyen...
  96. 2021.09.04, 10:27 - 33 FC - Ferenczvárosi TC 1902
    Vasárnap a labdarúgás hívei bőven választhattak a mérkőzésekben. A labda­rugó-versenyek közül legérdekesebb volt a Ferencvá­rosi Torna-Klub és a 33-as Futball-Klub mérkőzése, a mely a margitszigeti sporttelep pályáján folyt le nagy közönség előtt. Mind a két csapat eddig elért sikere nagyon is kétessé tette az eredményt. Az első félidő elején a ferencvárosiak sokszor támadták a 33-asok kapuját, de eredménytelenül. A 33-asoknak azonban a félidő végéig sikerült a labdát egy­szer berúgni a ferencvárosiak kapujába. így az eredmény az első félidőben egy gól ellen zérus a 33-asok javára. A második félidőben a játék na­gyon elvadult. A biró kénytelen is volt kiállítani a 33-asok közül Koch-I, a ferencvárosiak közül pedig Bródy-t. Ebben a félidőben is az első gólt a 33-asok rúgták és a ferencvárosiak csak a félidő vége felé tudták a kapott gólt visszaadni. így a második fél­idő eredménye egy gól ellen egy gól. A végső ered­mény két gól ellen egy a 33-as Futball-Klub javára. Mind a két csapat i...
  97. 2021.09.04, 10:22 - 33 FC - Ferenczvárosi TC 1902
    33. F. K. — F. T. K.

    Szépszámú közönség előtt folyt le ez a mérkőzés. Tiz emberrel kezdik a játékot, mert Depold bal back csak a huszonegyedik percben állt be. Dacára ennek a F. T. K. táma­dásait erőteljesen viszonozzák, habár a játék csak Depold megérkezése után kezd élénkülni. Ekkor mindinkább leszorítják az F. T. K.-t saját mező­nyére. Spitz egyik hirtelen lövését a kapus elfogja ugyan, de nem birja megtartani s igy a 35. p.-ben elérik a 33-asok az első goalt. Félidő 1:0 —. Újból való felállítás után váltakozva folyik a táma­dás. A biró a szabályellenes játék miatt sok szabad­rúgást kénytelen adni. A játék 20. p.-ében a balszélsönek szép passzolását. Haraszthy ügyesen be­lövi s eléri a második goalt. Nemsokára kellemetlen incidens zavarta meg a játékot, minek következté­ben a biró egy-egy játékost mindegyik csapatból kénytelen volt kiállítani.
    Mikor azután még Gillemont sérülés folytán otthagyia a játékot, a 33-asok 9 embere nem tudja megakadályozni, hogy az ellencsapat Novotny...
  98. 2021.09.04, 10:01 - Zsidó Lajos
    1902-ben a és »33« F. C.játékosa.

    Sport-Világ 1902 október 5.
  99. 2021.09.03, 23:43 - Dobronyi Béla
    1902-ben az Erzsébetfalvi Torna-Club kapusa volt.

    Sport-Világ 1902 augusztus 10.
  100. 2021.09.03, 23:20 - Pozsonyi Imre
    Pozsonyi Imre, a Magyar Úszó-Egye­sület kitűnő center halfja, mint értesülünk, meg­vált ezen egyesülettől és a Magyar Testgyakor­lók Körébe lépett be. A Műegyetemi Football- Club ellen vasárnap tartott mérkőzésen Pozsonyi már a M. T. K. csapatában játszott.

    Sport-Világ 1902 június 1.