magyarfutball.hu

  1. 2022.01.07, 22:24 - MTK - UTE 1917
    MTK.—UTE. 6 : 1 (3 : 0).

    Hungária-ut. 4000 néző. Bíró: Wellisch Imre. A MTK. csapatában Nyu!,Orth és Braun személyében tartalékok szerepeltek,akik azonban kitünően beváltak. Változatos, végigélvezhető küzdelem volt. A MTK. goaljait Schaffer,Braun, Taussig rugták, az UTE.-ét Molnár III.

    Pesti Hirlap, 1917 október 16.
  2. 2022.01.07, 22:22 - Budapesti TC - Budapesti AK 1917
    BTC.—BAK. 2 : 1 (1 : 0).

    Üllői-ut. Bíró: Fe­héry Ákos A BTC. lelkesebben, odaadóbban játszott, míg a BAK. tétovázó, lusta játékot folytatott.
    Pesti Hirlap, 1917 október 16.
  3. 2022.01.07, 22:20 - Vasas - Kispesti AC 1917
    Vas- és Fémmunkások—Kispesti AC. 3 : 1(3 : 0).

    Sárkány-utca. Bíró: Reich Zs. A mérkőzésmindvégig fair és nyugodt lefolyású volt.

    Pesti Hirlap, 1917 október 16.
  4. 2022.01.06, 20:07 - Kispesti AC - III. Kerület 1918
    III. kar. TVE — KAC 3:2 (0:1)

    Hungária-ut pálya
    Bíró: Gerő Ferenc

    A várakozásnak megfelelőleg erős iramu, vál­tozatos lefolyást), mérkózés, mely az erőviszonyoknak megfelelőleg a Vivók kis gólarányu, de megérdemelt győzelmével végződött. Mindkét félidőben a Vivók voltak jobbak, de balszeren­cséjük miatt csak az utolsó percekben sikerült a győzelmet jelentő gólt elérniök. A csapat leg­jobb embere Rázsó jobbösszekötő volt, jó volt Futó s kielégített Stark is. A KAC-nál csak a közvetlen védelem volt jó, bár Varga egy kissé bizonytalanul mozgott. A két hátvéd főleg Jurcsó hibátlanul dolgozott, a fedezel sorban Kincs volt jó. A csatársor gyenge játékában része van annak a körülménynek, hogy legjobb emberét Boldogot teljesen elhanya oltók.

    Az első gólt a 28. percben Boldog lövi. A második félidő 5, percében Rázsó kiegyenlít, majd a következő percben ugyancs k ö meg­szerzi a vezetést is. A 11. percben Szücs kiegyenlit. Ezután a Vivók erősen belefekszenek, de csak a 39. percbe...
  5. 2022.01.06, 20:01 - Budapesti AK - MAC 1918
    BAK—MAC 3:1 (1:1)

    Üllői-ut
    Bíró: Békés

    Változatos, heves mérkőzésben volt része a szépszámban megjelent közönségnek. A második félidő közepéig még eldöntetlen volt az ered­mény, ekkor azonban a MAC visszaesett és a BAK könnyűszerre! érte el. A BAK csatárso­rában ma csak Takács volt elemében, míg a csatársor többi része szürke munkát végzett. A Deutsch—Károly—Pollák összeállításu halfsor kitűnő volt. Burrián a kapott gólt nem védhette. A két hátvéd Gutwillig és Székely első­rangu volt. Bodnár még messze van régi formá­jától, Vangel leszokott idegességéről s ez csak előnyére szolgál a csapatnak. A védelem legjobb tagja a két Tóth fivér. Az első gólt a 18. percben Takács hosszu guruló labdájával éri el a BAK, majd Vangel kapásról kiegyenlít. A má­sodik félidőben Takács lő még két gólt.
    Sporthirlap, 1918. április 29.
  6. 2022.01.06, 19:49 - MÁV Gépgyár - Vasas 1918
    Vas és Fémmunkások SC—Máv. Gépgyár 4:1

    Halom-utcal pálya, 500 néző
    Biró: Gerö Ferenc.

    Az eredmény nem hü kifejezője a két csa­pat játék rejének, mert a Máv. jó összeállítában szereplő csapata mindvégig igen erős ellen­fele volt a Plattkó és Gottlieb nélkül játszó Vasasoknak. Az első félidőben a Máv. volt a többet támadó fél, ám a jól működő Vasas védelmében a Plattkót helyettesítő Nyergessel kitünően dolgozott. A félidő vége felé Rákosi pompás lövése révén érik el a Vasasok első góljukat. A második félidőben a Máv. csapata fok -zatosan visszaesik, a miközben Bánás 30 méterről könnyen védhető gólt lő (14 perc) A gól kedvét szegi a csapatnak s a 20. percben ugyancsak a kapus hibájából ugyancsak Rucskai megszerzi a harmadik gólt. A negyedik Katzer jobbszélső bombaszerű lövéséből eredt A Vasasoknál említést érdemel Katzer mint jobbszélső, valamint Deutsch és Kojsza já­téka, A Máv. legjobb játékosa Rometh, Bobor, Szecsei és Oswald volt.
    Sporthirlap, 1918. április 29...
  7. 2022.01.05, 15:49 - KORDA
    Korda Győző, a BAK békecsapatának kitűnő játékosa, ismét tréningbe kezdett. Egyelőre a második csapatban fog szerepelni.

    Sporthirlap, 1918 április 15.
  8. 2022.01.05, 15:39 - Budapesti TC - 33 FC 1918
    »33« FC—BTC 2:1 (1:0).

    Biró : Fehéry Ákos. A mérkőzést, a Boros—Zloch—László- halfsor nyerte meg. a mely inkább frontban bírta tartani csatárait, mint a BTC, a hol Kanyaurek és Szántó II. is kissé hanyatló formát mutatott. Ugyanez szól azonban Boros II.-rő! is, a ki pedig már titkos reprezentatív jelölt volt. A BTC egyik védőjátékosának kezére rálőtt labda miatt tizen- egyest diktál a bíró a piros-fehérek ellen, a mit Zsák goallá értékesít,' Tizenegyes segíti a BTC-t is a kíegyenlítéshez. Csárdás unfair játéka miatt, ezt Kanyaurek érvényesíti.
    Az utolsó perczekben a »33«-asok hevesen támadnak és Boros II. két perczczel a befejezés előtt a győztes goalt rugja.

    Az Újság, 1918 április 2.
  9. III. ker. TVE—Törekvés SE 2:0 (1 : 0)

    — Hungária-uti pálya. — Bíró: Szüsz Béla.
    A nap legnagyobb meglepetése. A Törekvés, "mely eddig veretlenül játszotta, végig mérkőzé­seit. váratlanul kikapott a nagyszerű formát kijátszott Vívóktól. A Vivők sikerének titka nagyban abban leli magyarázatát, hogy a vivók a multban is mindenkor nagy szerencsével ope­ráltak a Törekvés ellen s ezúttal is nagy am­bícióval és lelkesedéssel mentek a küzdelembe. Győzelmük feltétlenül megérdemelt volt, mrt bár a vasutas csapat többet volt frontban, a Vivók támadásai formásabbak, szebbek voltak. A győztes csapat legjobb része a közvetlen- vé­delem volt, melyben Stark szinte egyedül tartotta fel a Törekvés meg megujuló támadásait.A fedezetsor rendkívül szorgalmasan szedett labdát, fáradhatatlanul vetette frontba csatár­sorát, s a mérkőzés utolsó pillanatáig szívvel, tűzzel küzdött. Kellemesen lepett meg a csa­társor eleven mozgásával, gyors labdára mené­sével, amiben különösen a Ludvig — Rázsó— Hönic...
  10. 2022.01.05, 14:36 - UTE - MTK 1918
    MTK—UTE 5:1 (3:0)

    — Hungária-uti pálya. - 6000 néző — Bíró: Vértes Imre.
    Könnyen, gólokban ki sem fejezett fölényes játék után győzött az MTK a legerősebb össze­állításban szereplő ujpestiek felett. A mérkőzés, bár meglehetősen egyoldalu volt, a második félidő 20-ik percéig a legszebbek közül való volt, csak miután két ujpesti játékost kiállított a bíró, laposodott el az MTK csatárok jóvoltából. Az MTK közvetlen védelme kevés és könnyű dolgát jól végezte. Feldmann játékán legutóbbi gyenge szereplései után nagy mérvű javulást tapasztalhattunk, egyenrangu partnere volt Csüdör, mig Knappot nem érheti gáncs a kapott gólért. A fedezetsorban megint Kertész II játéka magaslott ki, bár jól dolgozott Nyul is. A csatársor s egyben a mezőny legjobb em­bere Konrád II volt. Kolosszális technikai tu­dása, gólképessége még erélytelenségét is feled­tetni tudta velünk, s mai játéka alapján feltét­lenül benne látjuk a válogatott csapat jobbösszekotőjét. Mellette jól mozgott Tauszig, csak a b...
  11. 2022.01.05, 14:27 - Budapesti AK - 33 FC 1918
    BAK—33 FC 2:1 (2:0).

    Üllőí-uti pálya. 1500 néző. Bíró Békés Mór.
    Elbizakodottságának és índollenciájának tu­lajdoníthatja a »33«, hogy mezőnybeli főlénye ellenére is kénytelen volt vereséggel elhagyni a pályát. Az első félidőben oly ambíció és lélek nélküli játékot produkált a budai csapat, hogy ellenfelének nem került nagy fáradságába a győzelmet biztosító vezetést magához ragadni.
    A második félidőben azután teljesen megválto­zott a játék képe. A »33« mintha kicserélték volna, lendülettel és eréllyel látott hozzá a já­tékhoz, de már késő volt. A BAK rendkívül lelkesen és ügyesen védekezett mindvégig és si­került is megakadályozni a kiegyenlítést. Erre és az első félidőben mulatott erélyes támadó játékára való tekintettel megérdemeltnek kell győzelmét tartanunk.
    A győztes csapat legjobb része a fedézetsor volt. Károly klubcsapatban még mindig rend­kívül hasznos játékos, de igen jó a két szélső fedezet is, különösen Deutsch, akinél nincs ma jobb balhalfunk. A védelem is ki...
  12. 2022.01.05, 14:21 - MAC - Budapesti TC 1918
    MAC—BTC 2:0 (2:0).

    Margitszigeti pálya. Bíró Taffel Miksa.
    Az eredmény meglepetést kelt, mert mindenki a jelenleg jó formában lévő BTC győzelmét várta. A MAC azonban kivételesen olyan erős csapatot állított ki, amivel régen nem szerepelt Hátvédet Kehrling és Krempels, fedezetet Vigyázó, Tóth és Szücs játszott:. A csatársort Rácz, dr. Lator, Bodnár, dr. Vangel és Onódy alkotta. A MAC az 5. percben dr. Vangel ré­vén éri el az első gólját. A második gólt Bod­nár lőtte régi nagy formájára emlékeztető éles lövéssel. Az első félidőben a MAC, a második félidőben a BTC volt a többet támadó csapat. A MAC-ben Kehrling és Krempels a védelem­ben, valamint a kis Tóth centerhalf volt jó. A BTC-ben Pócz úujból szerepelt. Menti a BTC vereségét, hogy három tartalékkal szerepelt.

    Sporthirlap, 1918 április 8.
  13. 2022.01.05, 14:05 - STREITFÖRDER
    Streitförder Ferenc, a »33« FC volt játékosa husvét vasárnapján eljegyezte Bodor Annuskát Maroshévizen.

    Sporthirlap, 1918 április 1.
  14. 2022.01.05, 14:00 - BENKE
    A legkellemesebb ünnepeket kívánom öröknek és összes sporttársaimnak. Benke Mi­hály (BTC).

    Sporthirlap, 1918 április 1.
  15. 2022.01.04, 21:14 - Budapesti TC - UTE 1918
    BTC-UTE 3:2 (2:1).

    Népsziget. — 2000 néző — Bíró: Schiller Gyula.
    Nagy meglepetésszámba megy az UTE-nak saját pályáján szenvedett veresége. Két fóoka volt az UTE kudarcának. Az egyik, hogy csatárai a kapu előtt teljesen tehetetlenek voltak a másik, hogy Vranák hátvéd játéka csődöt mondott. Főképpen rajta mulott, hogy a BTC gólokat tudott szerezni. A BTC-ről csak a leg­nagyobb dicsérettel lehet szólani Lelkesen dolgozott az egész csapat, a védelem kemény munkát végzett a folytonosan támadó UTE csatársor feltartóztatásával, csatársora pedig minden alkalmat ügyesen kihasznált a támadásokra. Ha lényegesen ritkábban támadott is a BTC mint az UTE, támadásai veszélyesebbek voltak. Kü­lönösen jó formában volt Szántó II. balszélső. A végig fair mérkőzés 14-dik percében szerezte meg a BTC első gólját, a melyet hat perc múl­tán a második követett. A 35. perc hozza meg az UTE első gólját P iboj lövéséből, A második félidő 20 pe céhen P iboj kiegyenlítéshez segíti csapatát, a 35. percbe...
  16. 2022.01.04, 20:30 - Törekvés SE - Kispesti AC 1918
    Törekvés—Kispesti AC 3:0 (1:0).

    Halom-utcai pálya. — 700 néző. —Bíró Gerő Ferenc.
    A Törekvés, bár kis gólarányban; de igen biz­tosan verte ellenfelét. Az első félidőben a Tö­rekvés játszik szél és nap ellen s mintegy ne­gyedórán át erősen ostromolja Kispest kapuját, majd a KAC-nak is jut szerepe a támadásban, helyzetei azonban csak látszólag veszedelmesek. A Törekvés első gólját a 43. percben Kisala jól irányított korneléből Nagy fejelte. A máso-, dik félidőben a Törekvés csaknem állandóan fölényben vár. A 30. percben Urik nehéz hely­zetben kapufát lő, majd Csermely leadásából Csapkay védhetetlenül küldi a labdát a kapuba. Ezután a KAC szélsői néhány támadást vezet­nek, ám a belső csatárok rendre elrontják a beadásokat. A 38. percben tizenegyesből rugja Csapkay a harmadik gólt. A mérkőzés vége felé Boldognak, a KAC jobbszélsöjének erős lövését a kapufa menti. A Törekvés csapatában a két hátvéd biztosan szerelte le a KAC támadásait. A fedezetek közül Viola és Ging mutattak ...
  17. 2022.01.04, 20:15 - 33 FC - MAC 1918
    „33“ Football Club -Magyar Atlétikai Club 4:0 (0:0)

    Üllöí-uti pálya 500 néző. Bíró: Szüsz Béla.
    A »33« ujból beigazolta mostani kitünö formáját is a legnagyobb könnyűséggel győzte le ellenfelét. A MAC, a mely pedig jelenleg elég jó csapattal rendelkezik, egy pillanaig sem tu­dott veszélyes lenni ellenfelére és elég sűrű, de erőtlen támadásait a »33« védelme könnyedén tette ártalmatlanná. Az eredmény tulajdonké­pen nem is felel meg egészen a játék lefolyá­sának, mert a MAC kapuját sokszor csak a szerencse mentette meg a gól ól, viszont a »33« csatárok, ha jobban megeröltetik magukat, még jobb mrdményt érhettek volna el.
    A »33« csapatának mindegyik része jól meg­felelt feladatának. A védelem nem tulnehéz dol­gát hiba nélkül végezte, Zsáknak alig akadt védeni valója. A fedezetsor ugy a védelemben, mint a támadásban igén agilis volt, egyénileg László tetszett ezuttal legjobban, a ki hétröl-hétre fejlődést árul el.
    A csatársor a megszokott szép kombinációk­kal vezette a támad...
  18. 2022.01.04, 19:55 - Budapesti AK - III. Kerület 1918
    III. ker. TVE—BAK 0:0.

    — Hungária-uti pálya. — Bíró: Békés Mór.
    Egyenrangu ellenfelek változatos lefolyásu küzdelme, mely végül is a mutatott formáknak legjobban megfelelő eldöntetlen eredménnyel végződött. Mindkét csapat legerősebb összeállí­tásában szerepelt s különösen a Vívóknál ha­tott igen szimpatikusán a rég nem látott nagy ágyuk. Szabó, Hőnich I. részvétele. Mindkét részen a védelem munkája messze felette állott a csatársorok teljesítményének. A Vívóknál a tartalékkapusnak alig akadt dolga, a hátvédek, Stark és Szabó annál többet dolgoztak — s hozzátehetjük — hibátlanul. A fedezetsorban Futó játéka magaslott ki. A csatársor játékán meglátszott, hogy nem összeszokott játékosok alkották; ennek megfelelőlég egyéni játékkal kísérleteztek kevés sikerrel. Egyénileg Ludvig érdemel említést. A BAK-ban a Burián—Gá­bor— Székely védelmi trió volt a csapat leg­jobb része. A fedezetsorban Deutsch volt a legjobb: Károlynak rossz napja volt. A csatár­sorban Engel mutatott jó form...
  19. BAK— MÁV 2:1 (2:0)
    Sárkány-utca, 300 néző.
    Bíró Békés Mór

    Kevés számu, de annál hangosabb közönség előtt folyt le az elejétől végig heves, izgalmas és gyakran-a fair játék határait tullépő játék. A BAK érdemszerüen jutott a győzelemhez, mert agilisabban és lelkesebben játszott ellenfelénél. A három belső csatár gyenge, annál jobb a két szélső. Kitűnő napja volt Gálosnak. A csapat legjobb része a halfsor volt Károly hasznosan dolgozott, Deutsch ugy a támadás­ban, mint a védelemben lelke volt a csapat­nak. Guttwillig néha durva volt. A Máv. csa­pata ma gyengén szerepelt, A jobbszélső Klausz állandóan lesben állott. A csatársornak nem volt egy egészséges akciója. A halfsor volt talán a csapat legjobb része. Egyébként a BAK mindkét gólja védhető lett volna.

    Az első ne­gyedórában Donáth lövi a BAK első gólját. A félidő közepe táján Gálos lefut és a kapufát suroló labdája a Máv. egyik hátvédjének a lá­báról a gólba pattan. A második félidőben a Máv. erősen belefekszik és kor...
  20. 2022.01.03, 19:34 - Vasas - Budapesti TC 1918
    Vas és fémmunkásak SC—BTC 6:0 (2:0).


    Hungária-uti pálya. 1000 néző. Bíró: Sebők.
    A mult heti lelkes játéka után nem várt sulyos vereség érte a BTC csapatát. Az első negyedórában meglehetősen sűrűn támadott a piros-fehér csapat, de eredményt nem tudott elérni és ez a kedvét szegte. A Vasasok kezde­nek széllel és nappal hátban. Negyedórái hul­lámzó játék után a 15 percben Pálffy cente­réből Katzer kapásból 20 méterről lövi az első és a nap legszebb gólját. Lassankint a Vasasok kerülnek fölénybe. Egy vasas támadás alkal­mával Gruber a BTC hávédje leüti kézzel a labdát, a megítélt 11-esből Plattko lövi 20. percben a második gólt. A második félidőben Rudasi—Rákosi összjátékból utóbbi lövi a har­madik gólt. A BTC ezután csak egyes lefutá­sokkal kísérletezik de eredmény nélkül. A ne­gyedik gólt Katzer s az ötödik gólt Rákosi— Rudasi összjáték után Rudasi lövi. A 37. perc­ben Hollós centeréből Pálffy lövi a hatodik gólt. A 40. percben megitélt tizenegyest Plattkó a háló mellé lövi...
  21. 2022.01.03, 19:15 - UTE - III. Kerület 1918
    Ujpesti Torna Egyesület— III. ker. Torna és V.E. 1:0 (1:0)

    Népszigeti pálya 1600 néző. Biró:Vértes Imre.
    Nagyszámú közönség jelent meg az UTE. hivatalos, pályamegnyitó mérkőzésén. A kezdö rugást az UTE. elnöke végezte. A közönségnek: élvezetes és izgalmas játékban volt része, jóllehet a játékosoknak meg kellett küzdeniök a rossz talajviszonyokkal is. Az UTE. volt a többet támadó fél. Csatársora gyors passzjátékkal veszélyeztette az ellenfél kapuját s a tá­madások zömét
    P iboj és Racskó készítették elő. A halfsorban Baubach játéka magaslott ki. A védelem kifo- gástalanul látta el feladatát. Nem mondhatjuk ugyanazt el a Vivók védel­méről. A tartalék kapus hibás védése volt az oka a kapott gólnak. A hátvédek sem mozog­tak a m gszokott biztonsággal, bár Stark sokat mentett. A halfsor volt a csapat leggyengébb része, köztük még Ravasz állta meg legjobban a helyét. A csatársorban nyoma sem volt a kombinációnak, egyéni kísérletezéseik. Az ellen­fél védelmén megtörtek. Mindent ös...
  22. 2022.01.03, 18:54 - MAC - Kispesti AC 1918
    Kispesti AC—MAC 2:2 (1:0).

    Margitsziget.500 néző. Bíró : Gerő Ferenc.
    A MAC Kehrlirg és Krempels, a KAC Hungler nélkül állott fel. Az első félidőben a KAC játszott szél ellen s a félidőben a MAC uralta a helyzetet. Innen kezdve a KAC veszi át a támadást s csak balszerencséjén mult. hogy gólt csak a 40-dik percben ért el olyanképpen, hogy Simon foult vétett és a megítélt tizen­egyest Thury belőtte. A második félidőben a MAC erősen nekifekszík a játéknak s a 12. percben az egyedül kifutó Latort elgáncsolják. A kijáró tizenegyest Simon a kapu mellé lövi. Továbbra is erősen küzd a MAC a kiegyenlítő gólért, amit sikerül is megnyernie a 18. perc­ben Kertész révén. Közvetlenül ezután Lator szép helyezett labdája meghozza a vezető gólt is. A 35. percben a biró Thurit kiállítja. A 10. emberrel játszó KAC-nak sikerül Vargha II. révén kiegyenlíteni. Az utolsó percben a MAC támad, de akciójában nem kiséri a szerencse. A KAC-ban a Friedmann—Kincs—Thury összeállhásu fedezetsor volt a csa...
  23. 2022.01.03, 18:38 - Törekvés SE - MTK 1918
    MTK Törekvés 2:2 (0:1)

    — Halom-utcai pá­lya _ 5000 néző. — Bíró: Fehéry Ákos.
    Minden várakozást felülmulóan izga lmas, he­ves iramu, érdekfeszitö küzdelem keretében folyt le a két csapat mai mérkőzése. A bajnoki döntőnek titulált mérkőzés a ma látottak alap­ján méltán rászolgált a dicsérő jelzőre, mert a maihoz hasonlóan érdekes küzdelmet magyar csapatok között a háboru alatt alig láttunk. Az MTK technikai készültség és tudás dol­gában legalább is egy klasszissal felette állt ellenfelének, de hiányzott játékából, a két leg­fontosabb tulajdonsága, mely a vasutas csapat mai váratlanul nagy sikerének legfőbb rugója: a szív küzdeni és a lelkesedés.
    Az MTK nagy tudásáról a játékidő 90 per­céből 80 percig szinte kapujához szegezte a Törekvést, de ez ha egyik pillanatban védett is mind a tizenegy emberével, nem mulasztott el egyetlen alkalmat sem, hogy, ha a helyzet ugy alakul, már a kővetkező másodpercben egész csatársorával támadásba kezdjen. Az MTK-ná! a közvetlen védelemben c...
  24. 2022.01.03, 18:15 - BURIÁN
    Burrián a BAK-ban Burrián Géza, ez NSC kitűnő kapusa belépett a BAK-ba s már ő védi uj egyesületének a kapuját.

    Sporthirlap, 1918 március 4.
  25. 2022.01.02, 23:07 - Vasas - III. Kerület 1918
    III. ker. TVE—Vas és Fémmunkások SC 1:1 (1:0)

    Hungária-ut 1500 néző. Biró: Vértes Imre.
    Erős és mindvégig izgalmas mérkőzés kere­tében találkozott a két csapat, s a küzdelem a formáknak megfelelően döntetlen eredmény­nyel végződött. A játék igen heves iramban indult, és csak 20 perc után csillapult a tempó. A vivók csapatában a védelem, Starkkal az élén, hibátlanul látta el dolgát, gyengébb volt a halfsor, különösen Futó, aki nem bírta végig tüdővel. A csatársor legjobb embere az agilis Hőnich I. volt, mellette Ludwig tűnt ki: a balszárny nem elégített ki. A Vasasok Plattkó és Gottlieb helyén tartalékkal álltak fel, a vé­delem kivált Zatykó igy is kifogástalan volt, a hnlfsorban Weisz volt a legjobb, annál gyen­gébb volt a csatársor, amely teljesen kombiná­ció nélküli játékot produkált.
    A Vívók kezdenek, de már a 3. percben a Vasasok kornert érnek el, amelyet Sugár csak nehezen véd. Igen heves iramú játék folyik, és lassan a Vasasok jutnak fölénybe. Katzer kapásból lőtt sz...
  26. 2022.01.02, 22:59 - MÁV Gépgyár - UTE 1918
    UTE—MÁV. 4:1 (3:0).

    Halom-utcza. Bíró: Fehéry Ákos. Az UTE hét tartalékkal állott ki. Az első csapatból ugyanis mindössze Vogl II és III, Molnár III és Priboj vett részt a. mérkő­zésben. A Kazárt helyettesitő Csajka kitűnő védést produkált; a három tartalék half közül különösen a régen látott eenterhalf. Fürst és a most beigazolt Milosovics vált ki. A csatársorban Pribojnak fényes napja volt. Molnár III mint szélső ugylátszik jobban beválik, mint az össze­kötőben. A csatársor jobbszárnya gyengén, de agilisan dolgozott.
    A MÁV-nak a körülmények alakulása folytán jó alkalma volt, hogy győzelem révén kimoz­dulhasson az utolsó helyről és hogy ez nem sikerült, az a két backen mulott, akik absolut gyenge játékot produkáltak. A csatárok mun­kája nem volt egységes és ez is aláásta a san­szokat. A csapat legjobb embere Rometh volt.
    Az UTE az első félidő 15. percében ll-es révén, majd a 20. és 25. 'percben Priboj revén éri el gólját. A második félidőben Vogl III kiállítása a MÁV kerü...
  27. 2022.01.02, 22:54 - Törekvés SE - 33 FC 1918
    Törekvés—„33“ Football Club 3:0 (0: 0).
    -Halom-utcai pálya, — 2000méző. — Biró : Fehéry Ákos,
    Az erőviszonyoknak és a várakozásnak megfelelően a Törekvés ha nem is könnyü, de biz­tos győzelmet aratott a hanyatló budai csapat felett. A »33« a második félidő közepéig kitü­nően tartotta magát és szívós védekezéssel ár­talmatlanná tudta tenni az ellenfél vehemens támadásait, amikor egy véletlen hands miatt megítélt ll-es kedvét szegte a csapatnak, amit a Törekvés ügyesen értékesített a maga javára.
    A győztes csapatnak legjobb része a fedezet­sor volt, amely pontosan leadott labdáival na­gyon megkönnyitette a csatársor játékát. Ging mellett még Viola produkált egyénileg kiválót. A csatársor igen agilisán dolgozott, de Csapkai­nak túlzott favorizálása egyoldaluvá tette akcióit. A védelem itt-ott bizonytalan volt. A »33«-ban viszont éppen a fedezetek nem tudtak a védelembe való tulságos huzódásuk miatt feladatuknak megfelelni. A csatársor se volt jó, erélytelensége és irtózása miat...
  28. 2022.01.02, 22:46 - Budapesti AK - Budapesti TC 1918
    BAK—BTC 5:0 (1:0).

    Üllői-uti pálya. Bíró Boronkay Gábor.
    Meg nem érdemelt nagy gólaránnyal kapott ki a Torna Club néhány harctérről hazatért játékossal megerősitett csapata. Hajdu, Szabó és Kertész Géza részvétele erősen növelte a csapat játékerejét, de a tréninghiány a második félidőben nagyon megbosszulta magát, a csaoat kifulladt, s Stier kapus hihetetlenül primitiv játéka révén egyenesen klasszis differenciát je­lentő vereséggel kellett elhagynia a pályát. A kapott gólok közül bármely harmadrangu kapus­nak hármat feltétlenül ki kellett volna védeni, A két hátvéd sem bizonyult a szokott biztos rugásu játékosnak. A fedezetsorban Kanyaurek, a csatársorban Hajdu és Szántó II játéka elé­gített ki.
    Legutóbbi állandó jó formájának ma végre gólarányban is megnyilvánult, jól kiérdemelt gyümölcsét élvezte a BAK csapata. A mérkő­zés első pillanatától kezdve nála ritkán tapasz­talt szivvel-lélekkel játszva, oly győzelmet si­került kivívnia, mely az egyesületet elsegitette a veszél...
  29. FTC—KAC 3:0 (3:0) —

    Üllői-úti páiya. 4000 néző. — Bíró: Gerő Ferenc.
    Legerősebb *>hadi« csapatukat állították start­hoz a zöld-fehérek, mely a várakozásnak meg­felelően — különösen az első félidőben — igen jó játékkal örvendeztette meg az egyesület szokatlanul nagyszámban összegyűlt híveit. »Köves«. Hegyi és Farkas részvétele erősen növelte a csapat játékerejét, s bizonyos, hogy ha a fentiekhez még Pataki és Binder is csat­csatlakozik, oly együttessel rendelkezik majd a az FTC, mely még az MTK-nak is kemény munkát fog adni. A közvetlen védelem könnyű dolgát jól végezte, a válogatott »Köves« és Wiener főleg nagyszerű rugótechnikájukkal excellálták, bár nehéz helyzetben még nem elé­gítették ki teljesen. A fedezetsorban Virág já­téka magaslott ki; különösen helyezkedése és fejjátéka volt elsőrangu. A csatársor legjobb embere a jobbösszekötő Nemes volt, aki rend­kívüli gyorsasága, jó technikája és nagy lövő­képessége alapján feltétlenül komoly válogatott jelölt; mellette Hegyi ...
  30. 2022.01.02, 21:19 - MÁV Gépgyár - MTK 1918
    MTK—Máv. Gépgyári Sport­kör 6 : 0 (3 : 0).

    Biró Schreiner Károly. Az MTK-nak (Konrád II. helyén Braunnal) nagyon rossz napja volt. Unottan, kényelmesen játszottak, csak Schaffer, Taussig, Kertész II., Feldmann és Knapp látta el poszját komolyan és lelkiismeretesen. A Máv. Gépgyár mindvégig nagy agilitással játszott, sőt a második félidőben, a midőn néhány ügyes, sőt veszélyes támadást vezetett, közel egyenrangu ellenfele volt a kék-fehéreknek, a kiknek goaljait Schaffer (3), Schlosser (2) és Szabó rugta.

    Az Újság, 1918 március 26.
  31. 2021.12.31, 22:45 - HETESSY
    A vándorló játékosok között az MTK-ba készül Gcguss Gusztáv (BSE), Feldmann Gyula (FTC), Hetessy Lajos (BTC).

    Budapesti Hirlap, 1916 december 16.
  32. 2021.12.29, 21:04 - Törekvés SE - Kispesti AC 1918
    Törekvés SE—-Kispesti AC 3:0 (1:0).

    Biró : Gerő Ferencz. Kispestnél ismét csak a közvetlen védelem, de különösen a bravurosan dolgozó Varga vonta magára a figyelmet, mig a mezőnyben ügyesen kombináló csatársor a kapu előtt ismét rendre elhibázta akczióit, hozzá még a vasutasok nagyszerű védelme is résen volt. A Törekvés imponáló formnában játszott és Nagy, meg Csapkay két goaljával könnyen győzőtt.

    Az Újság, 1918 március 26.
  33. 2021.12.29, 21:01 - Budapesti TC - UTE 1918
    BTC—Ujpesti TE 3: 2 (2: 1).

    Bíró: Schiller Gyula. A piros-fehérek beigazolták, hogy az MTK ellen produkált szép játékuk nem a szerencsén, még kevésbé a kék-fehérek gyenge szereplésén mult. Ma is lelkesen, nagyszerű agilitás­sal dolgoztak, védelmük könnyen szerelte le a kapu előtt tehetetlen UTE-csatárok támadásait, csatársora pedig ügye­sen használva ki Vranák, Újpest baloldali hátvédjének hihe- tetlenül gyenge játékát, az ismét reprezentatív formát mutató Szántó II. támadásait három goallá értékesítette, mig UTE mindkét goalját Priboj rugta.

    Az Újság, 1918 március 26.
  34. 2021.12.29, 20:56 - 33 FC - MAC 1918
    »33« FC—MAC 4:O (0:0).

    Biró: Szüsz Béla. A MAC az első 45 perczben még jól védekezett, sőt csatársora a mezőnyben ügyes kombinácziókkal dolgozott, a fekete-fehérek goaljáig azonban nem jutott el. A 33-asok csatársora csak nehezen jött lendületbe, de mikor komoly akcziókba kezdett, már el is dőlt a match sorsa és Boross II., meg Vancsai II. két-két goallal terhelték meg az atlétáknak nem a legügyesebben védett kapuját.

    Az Újság, 1918 március 26.
  35. 2021.12.29, 19:01 - Budapesti AK - III. Kerület 1918
    III. kerületi Torna- és Vivó-Egylet—BAK. 0:0.

    A viharszerü szélben félidőnként az a csapat volt fölényben, a mely szél ellen játszott, érdektelen, egyéni kombinácziókra alapított játék, a melynek során mindkét részről a közvetlen védelem tett ki magáért, a BAK-nál.Székely, a III. kerületieknél pedig a kitűnő Stark. Szabó hátvédpár. A BAK színeiben debütált Schön rendkívül durván játszott. A mérkőzés egyetlen goalját, a mit a Vivók egyetlen szép kombinácziója eredményezett, Békés Mór nem ítélte meg.

    Az Újság, 1918 március 26.
  36. 2021.12.23, 19:12 - MTK - 33 FC 1917
    MTE—33. FC 5: 0. (2: 0).

    Taussig helyén a nagy­saerü klasszist sejtető Orttal mindvégig döntő fölényben voltak a kék-fehérek, a kik a játékot az első félidőben nem vették nagyon komolyan , szünet után azonban már ambiczióval ostromolták a 33-asok kapuját, a melyben ma Zsák né­hány felülmulhatatlanul bravuros védést produkált. Zsákon kívül a két hátvéd is sok önfeláldozásnál játszott, a goalarány mégis jóval kedvezőbb lett volna, ha Schlosser ma olyan hihetetlen balszerencsével nem játszik, hogy a leg­biztosabbnak hitt labdái is sorra czélt tévesztettek. Az MTK fölényére jellemző, hogy 16 kornerrel veszélyeztetett, mig a 33-asok egyetlenegy, de majdnem goalt eredményezett támadásuk volt a másodig félidő első perczeiben. Az első goalt a 25-ik perczben hands miatt megítélt tizenegyesből Spcbaffer rugta, ezt Orttnak a jobb szélről az ellenkező sarokba remekül ivelt labdája követte a 40-ik perczben. A második half time 6, 12 és 14-ik perczében Schaffer ujabb három goalt lőtt. Bír...
  37. 2021.12.23, 18:57 - MÁV Gépgyár - MAC 1917
    Máv. gépgyári sport kör—Magyar Atlétikai Club 7:3 (3:0).

    Á Halom-utcai pályán lezajlott meccs eredménye, a hadibajnokság eddigi legna­gyobb meglepetése. A Máv. összeszokott és egyre fej­lődő csapatával állott ki, a MAC ezzel szemben is­mét uj összeállítással kísérletezett. A régi jő idők­ben tréningeken próbálták ki az uj erőket, a MAC azonban mint reformátor lép föl és erre a célra anyilvános, komoly mérkőzéseket használja föl. Ilyen körülmények között persze az sem használ, ha a csa­pat tagjait kényelmes magánautón szállítják át a Margitszigetről a mérkőzés színhelyére. A MÁv. összejátszása, gyorsasága, csatázóinak lövöképessége, födözeteinek szorgalma és védelmének biztos­sága kiállja a legszigorubb kritikát. A gólszériesből legnagyobb részt Baki vette ki magának. Ő lőtte az első, a mások, negyedik és a hatodik gólt A har­madik és ötödik gól érdeme Klauszé volt, mig a hetedik gól érdemi szerzője Bobor. A búcsú gól 11-esből esett. Kehring és Bodnár (2) volt a MAC góllövője...
  38. 2021.12.23, 18:49 - MÁV Gépgyár - MAC 1917
    MÁV gépgyári sportkör—MAC 7:3 (3 : 0).

    Bíró : Gerő Ferencz. A gépgyáriak lelkesen játszó együttesével szemben az atléták uj összeállításu csapattal kísérleteztek, a mi azonban két pontjukba került. A MÁV goaljait Baki (4), Klausz (2) és Bokor, a MAC-éit Bodnár (2) és Kehrling rugta.

    Az Újság, 1917 szeptember 11.
  39. 2021.12.23, 18:45 - Budapesti TC - Vasas 1917
    BTC—Vas- és Fémmunkások 2 : 0 (1 : 0).

    Bíró : Fehéry Ákos. A BTC szép játék után biz­tosan győz Pócz.és Dobó goaljaival a kissé elbizakodottan startolt Vasasok ellen.

    Az Újság, 1917 szeptember 11.
  40. 2021.12.23, 18:41 - Budapesti TC - Vasas 1917
    Budapesti Torna Club—Vas- és Fémmunkások SC 2:0 (1:0).

    A vasmunkások elbizakodottan, a BTC játékosai lel­kes ambícióval mentek a küzdelembe. A siker a piros-fehérek mellé szegődött, de a győzelmet szép játékával ki is érdemelte a BTC. A vasmunkások födözetsora csődöt mondott, a csatázósora is csak addig tudott valamit, a mig távol volt a kaputól. A mezőny legjobb játékosa Kanyaurek,a BTC kitűnő födőzete volt. Az első gólt Pócz,a másodikat Dobó lőtte.

    Budapesti Hirlap, 1917 szeptember 11.
  41. 2021.12.22, 19:35 - 33 FC - Budapesti TC 1917
    »33»FC——BTC 2 : 0 (0 : 0).

    A szerencse ezúttal a »33« FC felé mosolygott. A piros-fehérek az első 45 perczben igen nagy fölénynyel játszottak. Zsák azonban, a ki a mezőny leg­jobb embere volt, kivételesen nagy bravúrural mentett. A »33« FC első goalját tizenegyesből Zsák, a másikat Zeitler rugta. Biró: Gerő Ferencz.

    Az Újság, 1917 szetember 4.
  42. 2021.12.22, 19:26 - Kispesti AC - Budapesti AK 1917
    BAK—Kispesti AC 0:0.

    Biró : Sebők. A Kispest bi­zonyult jobbnak, néhány eredménytelen kapufalövésen kivül azonban mást nem bírt elérni. Jó napja volt a BAK kapusá­nak, Nagynak, a ki számtalan lövést tett ártalmatlanná. Az első félidő vége felé a bíró Károlyt a BAK-ból éa Schillert a KAC-ból kiállította. A BAK két tartalékkal ezcrepelt.

    Az Újság, 1917 szeptember 4.
  43. 2021.12.22, 19:10 - UTE - MÁV Gépgyár 1917
    [UTE—Máv. 1:0 (0:0).

    Molnár lőtte a meccs egyet­len gólját a második félidő huszonötödik percében. Az UTE még távol áll tavaszi formájától.

    Budapesti Hirlap, 1917 szeptember 4.
  44. 2021.12.22, 19:00 - UTE - MÁV Gépgyár 1917
    UTE—MÁV 1:0 (0:0).

    Amerikai-uti pálya.1500 néző. Biró: Vértes. Az ujpestiek bár állandóan nagy fölényben voltak, fölényüket csak egy gol-ban tudták érvényre juttatni, a lelkesen játszó MÁV-al szemben.

    Pesti Napló, 1917 szeptember 4.
  45. 2021.12.22, 18:57 - MAC - Vasas 1917
    MAC—Vasas 1:1 (0 : 0).
    Margitsziget. 600 néző. Biró: Reich. Az eredmény rendkívül hízelgő a MAC-ra, melynek kitünően játszó csapata, élén a reprezentativ Bodnárral nemcsak hogy meghiusította, de kétségessé, tette még az eldöntetlen eredményt is.

    Pesti Napló, 1917 szeptember 4.
  46. 2021.12.22, 18:55 - MAC - Vasas 1917
    MAC—Vasas 1:1 (0:0).

    Biró: Reich Zsigmond. A Vasasok jelenleg Jó erőt képviselő csapatának a MAC vá­ratlanul kemény ellenfele volt. A MAC ujból szerepeltette Bodnárt, a ki még nincsen formában, de agilitásával nagy hasznára van csapatának. A Vasasok pompásan dolgoztak, csatársoruk akcziói azonban nem sikerültek. Eredménytelen félidő után a Vasasok kezdenek, a labda a nélkül jut hálóba, hogy csak egy MAC-játékos érintette volna. A kiegyenlítést Bodnár szerzi meg gyönyörű goallal.

    Az Újság, 1917 szeptember 4.
  47. FTC—III. ker. TVE 2:1 (1 : 0).

    Üllői-ut. 1300 néző. Bíró: Sebők. Izgalmas lefolyásu mérkőzés, melyben nagy szerep jutott a durva faultoknak. A FTC-ből Kisst, a III. ker.-ből Ravaszt a biró ki­állította. Ravasz kiállítása után kínos botrány tört ki. Az öltözőjébe távozó Ravaszt a FTC második csapatbeli játékosai tettleg inzultálták. Egy eddig ismeretlen kadétőrmester kardot is rántott, a FTC egyik választmányi tagja azonban szerencsére meg­akadályozta a vérengzést. A botránynak a szövetség előtt lesz a folytatása.

    Pesti Napló, 1917 szeptember 4.
  48. Ferenczvárosi Torna-Club—III. leer. Torna és Vivó-Egylet 2 : 1 (1 : 1).

    Biró : Sebők. Heves, izgalmas és erős küz­delem. Az FTC a következő uj összeállítású csapattal kísérle­tezett Szamosi — Kiss, Wiener — Wilhelm, Medgyessi, Hegy, — Bodis, Okos, Nemes, Gábor, Nagy. A balszárny pom­pásan bevált. A IIl. kerület csapata nem volt komplett. A vezető goalt Kollár lőtte Szamosi hibájából. Gábor—Nagy összjátékából utóbbi szerzi meg az FTC kiegyenlítő goalját. A második félidőben Nemes szerzi meg az FIC győzelmet jelentő goalját.

    Az Újság, 1917 szeptember 4.
  49. 2021.12.22, 18:44 - MTK - Törekvés SE 1917
    MTK—Törekvés 7:1 (2: 1).

    Hungária-uti pálya. 10.000 néző. Biró: Fehéry Ákos.A Magyar Testgyakorlók Körének bajnoki csapata hatalmas golarányu revánsot vett tavaszi legyőzőjén, a Törek­vés Sportegylet legénységén. Az eredmény meglepe­tés, mert ilyen nagy golarányu győzelemre még a MTK legfanatikusabb hívei sem számítottak, már csak azért sem, mert a Törekvés, ha klasszis dolgá­ban nem is, de játékerő tekintetében teljesen egyen­rangu, sőt, tul is szárnyalja a MTK-ét. S hogy mégis ilyen sulyos vereséget szenvedett, annak oka leg­inkább az, hogy játékosai nem az ideális football-játékot játszották, hanem a fotball gyermekkorára emlékeztető kíméletlen, a testi épséget állandóan veszélyeztető modorban, igyekeztek ellenfelüket harc- képtelenné tenni s tőle a győzelmet ily módon ki­csikarni. Szerencsére ez irányu törekvésük hajó­törést szenvedett Fehéry biró erélyén, aki szigoruan, torolt meg minden szabálytalanságot. Éppen azért a mérkőzés nem tartozott a legszebbek közé s nagyrés...
  50. 2021.12.22, 18:27 - MTK - Törekvés SE 1917

    MTK—Törekvés 7:1 (2:1).

    A football-gourmandoknak jó napjuk volt : Az MTK az 1917—1918. évi hadi- bajnokság első fordulójában összetalálkozott legerősebb riválisával, a Törekvés Sport-Egylettel, a mely a tavaszi őszi forduló végével csak két ponttal maradt el a kék-fehérek mögött, aőt tavaszszal 4 : 2-re legyőzte az MTK-t, más csa­patok elleni gyenge szereplése folytán azonban mégis a má­sodik helyre szorult. A két csapat korai találkozása a Törekvésre volt inkább hátrányos, - mely tudvalevőleg csak nehe­zen jön formába, noha az MTK-ról sem keringtek a legjobb hírek, mintán a nyár folyamán alig tartott pihenőt, a WAF ellen mult vasárnap 6:0 arányban kivivott győzelmével azonban alaposan ráczáfolt a top formájában kételkedőkre. Nos, a 7 : 1-es eredmény éppen ugy meglepte az MTK, mint a Törekvés híveit, miután a goal különbözet olyan klasszis-differencziát jelent, a minő talán az első osztály első és utolsó helyezettje között sem áll fenn. Viszont azonban meg kell állapítanun...
  51. 2021.12.21, 19:54 - MTK - MÁV Gépgyár 1917
    MTK—Máv.Gépgyári Sportkör 17:0 (9:0).

    Bíró: Sebők Ármin. A kék-fehérek Knapp és Kertész III. helyén Kossuthot, illetve Nyult szerepeltették, a közvetlen védelem­nek és a halfsornak azonban ezuttal alig volt dolga Az egész játékot az MTK csatársora dominálta és a mit tegnap Orth—Schlosser—Schaffer-trió a legelegánsabb stilusban produkált, különösén a goalzáport kedvelők táborának szerzett gyönyörűséget. A Máv. Gépgyáriak mindvégig sok ambiczióval, nagy lelkesédéssel dolgoztak és hogy annak daczsára annyira várakozáson alul szerepeltek, megmagyarázza az, hogy a gépgyáriakat ezuttal éppen a csapat kapitánya, Rometh hagyta cserben és hiányzott a csapat jókvalitásu szélső halfja, Kartai is. Ás első két goalt Schaffer, a kővetkező kettőt Orth rugja; majd Schlosser, Orth, Schlosser (2) é» Schaffer a goallövők sorrendje. Szünet után Taussig, Orth, Sohlosser, Vágó, Schaffer, Vágó, Schaffer, Orth nevéhez, illetve lábához fűződ­nek a további goalok.

    Az Újság 1917 november 27...
  52. 2021.12.21, 19:40 - Budapesti TC - Kispesti AC 1917
    BTC~Kispesti AC 0:0

    Bíró: Boronkay Gábor, A Kőszegivel megerősödött piros-fehéreket egy tizenegyes a győzelemmel kecsegtette, Kanyaurrek labdája azonban ezuttal célt tévesztett. Az utolsó negyedórában Kanyaureket és Kincset., a kik tettleg inzultálták egymást, kiállitották.

    Az Újság, 1917 november 27.
  53. 2021.12.21, 19:37 - UTE - Törekvés SE 1917
    Törekvés—Ujpesti TE 2:2 (1:0).

    Biró : Reich Zsigmond. A vasutasokat Vogl II. öngoalja segíti a vezetéshez majd Urik ujahb goalt szerez. Ujpest tizenegyessel, Vogl l. révén, majd Priboj goaTjával egyenlít ki.

    Az Újság, 1917 november 27.
  54. 2021.12.21, 19:33 - Vasas - 33 FC 1917
    Vas- és Fémmunkások—*33* FC 1:0 (1:0). Biró: Gerő Ferencz. Mindvégig Vasas-fölény, a csatárok
    azonban szokás szerint, a goal előtt nem tudnak mit kezdeni a labdá­val, habár igaz, hogy Zsák néhányszor még nála is ritkán látott bravurral védett.

    Az újság, 1917 november 27.
  55. 2021.12.21, 19:28 - III. Kerület - Budapesti AK 1917
    III. kerületi TVE—BAK 3 : 2 (2 : 0).

    Biró : Schreinei Károly. A Futó nélkül starthoz állt Vívók már 3 : O-ra vezetnek, mikor a kék-feketék veszélyes támadásai 3: 2-re javitják az eredményt.

    Az Újság, 1917 november 27.
  56. 2021.12.21, 18:54 - III. Kerület - Budapesti TC 1917
    III. ter TVE—BTC 2:1 (0 : 0).

    Biró : Gerő Ferencz. Változatos játék. A győzelmet a saját pályáján játszó Vívók­nak sikerült megszerezniük, jobb csatársoruk révén. A győztes csapat goaljait Ravasz és Schrott, a BTC goalját büntetőrugásból Pócz lőtte. A III. kerület védelme és halfsora már fitt kondiczióban van. A BTC csatársora gyenge, a csapat többi része azonban kifogástalanul működött.

    Az Újság, 1917 augusztus 28.
  57. 2021.12.21, 18:50 - 33 FC - Törekvés SE 1917
    Törekvés—>33« FC 1:0 (1:0).

    Bíró: Fehéry Ákos. Unalmas mérkőzés a csatársorok tehetetlensége miatt. A mér­kőzésen a Törekvés volt inkább fölényben. Hauswvald mint balszélső, beválik, mögötte Szentey finom iátéka érdemel emlitést. A >33«asoknál a védelem állott feladata magasla­tán. Zsákot kivéve, a ki inkább pózol, mint véd. A goalt Csapkai lőtte, az is védhető lett volna.

    Az Újság, 1917 augusztus 28.
  58. 2021.12.21, 18:47 - MÁV Gépgyár - Kispesti AC 1917
    Máv. Gépgyári Sportkör—Kispesti AC 1:1(1:1).

    Halom-utcai pálya. Fegyelmezett, szimpatikus csapat mutatkozott be a máv. legénységében. Vá-rady (Máv.) és Boldog (KAC) voltak a góllövők.

    Budapesti Hirlap, 1917 augusztus 28.
  59. 2021.12.21, 18:43 - MÁV Gépgyár - Kispesti AC 1917
    Máv Gépgyár—Kispesti AC 1:1 (1:1).

    Bíró : Reich Zsigmond- Érdeklődés kísérte a Máv.-nak az első osztálybanvaló első szereplését. Csatársora gyors és fejlődésképes. Vé­delme, ugy mint Kispesté, kifogástalan volt. A Máv.-nak még néhány mérkőzésre van szüksége, hogy állóképes legyen. Kispest a második félidőben döntő fölényben volt.

    Az Újság, 1917 augusztus 28.
  60. 2021.12.21, 18:39 - Vasas - UTE 1917
    Vas- és Fémmunkások-Ujpesti Torna-Egylet 4:2 (3:1)

    Biró: Sebők Ármin. A nap legszebb mérkőzése. Rendkívül heves iramu változatos mérkőzés, melyet a nagyobb szerencsével dolgozó Vasasok nyertek meg, nem is érdemtelenül. Lelkesebben dolgoztak, mint ellenfelük, azonkívül a Vasasok csatársora sokkal goalképesebb volt az UTE-énál.A Vasasok goaljait Jelinek (2), Rákosi és Piesch, az UTE két goalját Priboj lőtte.

    Az újság, 1917 augusztus 28.

  61. 2021.12.20, 00:04 - DONÁTH
    Hírek a BAK-ból.

    Jelen Lajos, sv* első csapat jobbszélsője, menetszázadával az olasz harctérre ment. — Dolezsál Béla és Pollák Dániel felmentését visszavonták s bevonultak, Klein Manó zászlós a vaslabdagyőztes ifjúsági csapat kapitánya egyhavi szabadságot kapott katonáéktól s részt vesz a mérkőzéseken. — Kele­men Győzőt, az ifjúsági csapat tehetséges jobbszélsőjét alkalmasnak találták, mig Donáth Ár­mint alkalmatlannak nyílvánitották.
    Sporthirlap, 1918. február 11.
  62. 2021.12.19, 23:57 - FUTÓ
    Futó (Unterreíner) Győző, a III. kerületnek ki­váló fedezetjátékosa, a legutóbbi népfelkelő szemlén katonai szolgálatra alkalmas lett.
    Sporthirlap, 1918. február 4.
  63. 2021.12.19, 23:00 - KEREKES
    Vissza a frontra,
    Kerekes István a TTC játékosa szabadságának lejártával visszatért a frontra.
    Sporthirlap, 1918. július 8.
  64. 2021.12.19, 22:55 - LENZ
    Haza orosz fogságból.
    Lenz Oszkár a MAC fedezett játékosa, két évi orosz fogság után a mult héten haza érkezett.
    Sporthirlap, 1918. július 1.
  65. 2021.12.19, 22:49 - III. Kerület - Vasas 1918
    Vas és fémmunkások SC — III. ker. TVE 2:0 (1:0).

    Határ-u. — 2500 néző
    Bíró : Vértes Imre.

    Igen heves iramban lefolyt, folytonosan változó képet nyujtó mérkőzésben volt része a közönségnek. A győzelmet az a csapat vívta ki. a melyiknek a csatársora észszerűbben kom­binált. Megszerezte pedig a győzelmet a Vasa­sok csapata annak ellenére is, hogy már az első félidőben el kellett veszítenie kapusát és tiz emberrel volt kénytelen végigjátszani a mérkőzést. A 13-dik percben ugyanis az történt, hogy a kapujából kifutó Plattkót egy néző kő­vel megdobta. Plattkó fölháborodásában kirohant a pályáról és a dobálózót arcul ütötte. A biró a nézőt kivezettette, Plattkót pedig kiál­lította. Plattkó helyét Rudasi foglalta el. Az esemény hatása alatt a vasasok kettőzött erő­vel feküdtek belé a játékba s különösen a két hátvéd Takács és Zatykó produkált kitűnő já­tékot. A csapatok általánosságban egyenlő erőt reprezentáltak, egyformán vették ki a részüket a támadásokból is, ám a vasasok t...
  66. Máv-TTC 3:2 (1:0)

    Üllői-ut. Bíró: Langfelder Ferenc.
    Nagy érdeklődés várta az elsöosztályba vissza­került TTC első mérkőzését, A bemutatkozó nem járt sikerrel, bár el kell ismerni, hogy három legjobb játékosát nélkülöznie kellett, azonfölül Langfelder bírónak egy hatalmas té­vedése az első félidőben biztosnak mondható góltól is elütötte. A TTC nevezetesen egy tá­madása alkalmával lövő helyzetbe jutott. Az egyik csatár a kapus felé lőtté a labdát, a ka­pus nem állott a helyén s az egyik hátvéd az utolsó pillanatban kézzel ütötte ki a labdát, a melyet visszakerülvén a csatárhoz, a TTC az ellenfél hálójába juttatott. Langfelder gól, vagy a legrosszabb esetben tizenegyes büntetörugas helyett offsidet ítélt a TTC ellen. ,
    Későbben elismerte a bíró, hogy sulyosan té­vedett, s azt mondotta,' hogy a Máv kapusá­nak bordó szinű dressze tévesztette meg, miután a TTC is bordószinü dresszt viselt.
    TTC kezd, rögtön támad s már is foglalkoz­tatja a Máv kapusát. Általában a Máv gyak­rab...
  67. 2021.12.19, 22:29 - 33 FC - Budapesti TC 1918
    33 FC—BTC 2:1 (1:0).

    Hungária-ut. Bíró Fehéry Ákos. Meg nem érdemelt vereséggel járt a BTC. első bajnoki szereplése. Nemcsak egyen­rangu volt ellenfelével, hanem jóval lelkesebben és agilisabban is játszott és a támadásból is nagyobb mértékben kivette részét. Csak némi balszerencsén és csatárainak gyenge lövőképes­ségén mult, hogy nem tudta legalább a ki­egyenlítést megszerezni, Legjobb része a csapat­nak a védelem volt. Gruber és Kelemen pom­pásan tették ártalmatlanná az ellenfél legtöbb támadását és hosszu felszabadító rugásaikkal a csatársort is akárhányszor frontba hozták. A fedezetsorban Ficzere és Kanyauerek váltak ki. Gyengébb volt a csatársor, a melyben a két szélső támadása jelenteti leginkább veszélyt. A 33 FC szereplése igen különös volt. Az első fél­időben kitűnő összjátékkal - és tetszetős stílus­ban vezette a támadásokat és ugy látszott, hogy könnyű szerrel megnyeri a mérkőzést. A másodikban azután teljesen összeesett a csapat és csak a legnagyobb erőfeszítésse...
  68. 2021.12.19, 22:21 - MTK - Budapesti AK 1918
    MTK--BAK 6:1 (3:0)

    — Hungária-uti pálya — 3500 néző— Bíró: Taffel Miksa.
    A várakozásnak megfelelően biztosan győzött a Konrád II. és Szabó helyén tartalékkal lát­szó MTK. Bár a csapat teljes egészében még nem fitt eléggé, a mai bemutató alapján meg­jósolhatjuk, hogy az ősszel miben sem fog el­maradni a bajnokcsapat tavaszi formájától. Takács a kapuban néhány labdát szépen fogott, de a gólt védhette volna. A hátvédek közül Orth volt imponáló. Feldmann még nem az igazi A fedezetsorban Kertész II játéka emelkedett ki. Vágó és Nyul valamivel gyengébbek voltak. A csatársorban a tartalék Sebestyén III és Nagy József elfogadhatót produkált, különösen az előbbinek volt néhány kitűnő momentuma. Braun mint jobb összekötő is nagyszerűen illesz­kedett bele az együttesbe Schlosszernek nem volt jó napja, de mint balszélsőnek voltak sike­rült akciói. A támadás lelke Schaffer volt, aki­nek labdaosztása tetszett ma különösképen, míg a lövéseit balszerencse kisérte. A BAK legerő­sebb összeál...
  69. 2021.12.19, 21:58 - DOLEZSÁL
    Haza a frontról

    [url=https://www.magyarfutball.hu/hu/szemelyek/adatlap/36767]Jelen Lajos és Dolezsál Béla a BAK tehetséges játékosai, hosszabb szabad­ságra hazaérkeztek s részt vesznek csapatuk mérkőzésein.
    Sporthirlap, 1918. augusztus 26.
  70. Máv. GSK—Törekvés 5:1 (4:1)

    — Halom-utcai pálya. — Bíró Ujvári Ödön.
    A két vasutas csapat találkozása szenzációs meglepetést hozott. Maga az eredményűhú kifejezője a mutatott erőviszonyoknak, mert a Máv. az egész mérkőzés alatt jobban és lelke­sebben játszott ellenfélénél. A Máv. csapatában a védelem, de különösen a fedezetsor produkált igen tetszetős munkát. A csatársornak is fölötte jó napja volt és akcióik nagy részét sikeresen tudta befejezni.
    A Törekvés csapata ma nagyon gyenge játé­kot produkált. A kapott gólok közül Fodor leg­alább kettőt védhetet volna.
    Törekvés kezd és már az első percben sikerrel támad, mert az első Ierohanásbó! Csermely az első gólt lövi. Felállás után a Máv erélyes já­tékba fog és a 17. percben lőtt góllal sikerül kiegyenlítenie. Az elért gól fellelkesíti a Máv csapatát és a 26. percben a vezető gólt lövi. A 34. és 41, percben további két gólt rug a Máv.
    A második félidőben sem változik a játék képe. Továbbra is a Máv uralja a helyzetet,
    de ...
  71. 2021.12.18, 23:20 - Terézvárosi TC - MTK 1919
    MTK—TTC 7:0 (3:0).

    — Hungária-uti pálya, 2500 néző. — Bíró Vértes Imre.
    A két csapat mérkőzése, a nagy gólarány ellenére is, elejétől végig heves és erős tempó­ban folyt le. A keményre fagyott pálya délután kissé felengedett és a rendkivül síkos talaj mindkét csapat mozgását kissé megnehezítette. Az MTK csapata mindezek mellett már igen tetszetős játékot mutatott, bár érdemleges véle­ményt ma csupán a csatársor és a fedezetsor játékáról alkothatunk. A védelemnek ma kevés alkalma volt képességei bemutatására, Orth azqnban szemmelláthatóan biztonságot és tudást jelent a csapat védelmében. A fedezetek közül Vágó már is kiváló formát mutat. Nyulnak a rendszertelenül játszó TTC csatárok ellen nem volt nehéz a feladata. Kertész II kifogástalanul végezte feladatát. A csatársor már is respektábilis tudásról tett bizonyságot. A Winkler—Braun jobbszárny semmivel sem marrad a Nagy— Schlosser balszárny képességei mögött. A közé­pen Konrád II okos és erélyes játékkal terem­tett harmóniá...
  72. FTC - BTC 3:0 (1:0)
    Üllői-uti pálya, 4000 néző
    Bíró Szüsz Béla

    Meg nem érdemelt gólarányu vereséget szen­ved tt a BTC csa pata az FTC-től. A játékidő első 20 percétől eltekintve egyenrangú ellentele volt az FTC-nek, sőt a második félidő első negyedórájában ugy látszott, mintha kiegyenlítenie is sikerül majd. Az FTC Gansl, a BIC Schwenk nélkü! állt fel. Négy percnyi játék után éri el az FTC első gólját, amennyiben Kőszegi egy veszélytelen labdát fél méterrel a 16-oson belül érthetetlenül kézzel fog meg. A tizenegyest Payer értékesítette góllá. A félidő nagy része kölcsönös veszélytelen támadásokkal telik el.

    A második félidő első negyedórájában a BTC nagy vervvel fekszik bele a játékba, de Breznik kapufalövésén kívül egyéb eredményt elérni nem tud, ezzel szemben az FTC Nemes lefutásaiból a 18 és 36. percben Pataki révén további két gólhoz jut. Az FTC-ben csak a két hátvéd, különösen Wiener, Wilhelm és főleg Nemes érdemel dicséretet. Ez utóbbi különben a mezőny legjobb em...
  73. 2021.12.18, 14:16 - Vasas - MTK 1919
    MTK—Vas- és fémmunkások SC 0:0.

    Hungária-uti pálya. 7000 néző. Biró: Vértes Imre.
    A nap legnagyobb meglepetése. A legteljesebb összeállításban szereplő MTK ellen eldöntetlen eredményt elérni oly teljesítmény, melyért egyen­ként és együttesen a legteljesebb dicséret illeti a Vasasok játékosait Az eredmény értékét emeli az a körülmény, hogy, a Vasasok nem folytonos vé­dekezés után, hanem egyenrangu játék után érték azt el.
    A játék folyamán az MTK volt ugyan a többet támadó, de minden erély nélkül keresztülvitt táma­dásait a nagyszerűen tömörülő Vasas védelem könnyűszerrel akasztotta meg. A Vasasok az első félidőben sokszor és veszélyesen támadtak, a má­sodik félidöben azonban főleg a védelemre fektettek sulyt s néha percekig öt halffal is játszottak. Ez azonban nem akadályozta meg őket abban, hogy a következő percben teljes csatársoruk táma­dásba ne menjen át. Rendkívüli munkabírás és állásképesség tette lehetővé a Vasasok számára a nagyszerű eredmény elérését
    Az MTK kapujá...
  74. III. ker. TTE—M.Á. V. 5:1 (1:1)

    Halom-utcal pálya. Biró Ujvári Ödön. Az első félidő egyen­rangu ellenfelek küzdelme volt, néha azonban ki-kitűnt az óbudai csapat fölénye. A III. kerületiek teljes csapata ellen a MÁV 2 tartalékkal játszó csapata az egész félidőben oly heves tempóban küzdött, hogy erejével teljesen elkészült és a má­sodik félidőben a III. kerületiek nagy fölénnyel játszva könnyű szerrel érték el góljaikat, melyek közül kettő a kapus hibájából esett Az óbudai csapatnál különösen a csatársor végzett elsőrendű munkát, Hőnich I. pedig a mezőny legjobb em­bere volt és válogatott formát játszott ki. A MÁV- nál a védelem gyengén szerepelt, mig a fedezetsor jói bevált. A küzdelem példásan fair mederben folyt le.

    Sporthirlap 1919 április 28.
  75. 2021.12.18, 14:04 - Törekvés SE - Budapesti TC 1919
    BTC—Törekvés 1:1 (1:0)

    Halom-utcai pálya. Bíró: Fehéry Ákos. 2500 nézó. A szezonban gyengén és lelkesedés nélkül játszó BTC nagy meglepetésre ezúttal alaposan rácáfolt eddigi játékmbdorára: nagy ambícióval, ésszerűen küzdötte végig a mérkőzést.
    Az első félidőben a BTC állandó támadásban volt és a Törekvés alig-alig vezetett néhány táma­dást, melyek különben is veszélytelenek voltak. .
    A 15. p.-ben Szántó lefut és beadását Horváth kapásból védhetetlcnül lövi a Törekvés kapujába. A BTC további támadásai Dürrt alaposan foglal­koztatták és csak az ő kiváló védésén mulott, hogy a BTC további eredményt elérni nem tudott.
    A második félidő 20 p.-ig ugyanaz volt a játék képe, mint az elsőben, Ekkor a Törekvés játéko­sai durváskodni kezdtek és a BTC csatársorából a két szélsőt harcképtelenné tették, ami után a Törekvés került főlénybe.
    A 20. p.-ben a BTC egy tizenegyest a kapufá­nak lő, később a bíró Violát a Törekvés durva­ságáról híres játékosát ismételt durva játékáért ki­állít...
  76. TTO—KAC 4: Ó (3:0)

    Hungária-uti pálya.
    Bíró: Szüsz Hugó.

    Váratlanul nagy gólarányu győzelmef aratott a terézvárosiak csapata a két tartalékkal szereplő KAC felett. A mezőnyben a FTC csak kevéssel volt jobb ellenfelénél, de a kapu előtt tervszerűen dolgozó és a gólhelyzeteket jól kihasználó csatársorával döntő felsőbbségben volt.

    A Kopácsi—Hegyi—Fried összeállításu közvetlen védelem jól dolgozott. A fedezetsorban Friedmann végzett nagy munkát, míg a csatársorban egyaránt dicséret illeti Malyt, Procenkot és Bornsteint.
    A KAC-ban Vargának rossz napja volt, mert fitten legalább két gólt menthetett volt. A hátvé­dek bizonytalanul dolgoztak, s a fédezetsor játékából is hiányzott kellő lendület. A csatársor pe­dig csak a mezőnyben nyujtott elfogadhatót, a kapu előtt csődött mondott.

    Az első gólt az első félidő 13. percében Maly szép beadásából Bomstein lőtte. A 36. percben Recht lövi a második gólt. A félidő utolsó percé­ben Procenko háromra szaporítja a gólok számát.
    ...
  77. 2021.12.18, 12:34 - UTE - Budapesti AK 1919
    UTE — BAK 2:1 (1:0)

    Népsziget. — 3000 néző
    Bíró: Fiedler Konrád

    Erőteljes, mindamellett fair mérkőzés, amelyben a BAK a várakozás ellenére, respektábilis ered­ményt ért el. Oroszlánrész illeti ebben Károly Jenőt, aki hosszu szünet után ismét beállott a csapatba s nagy önfeláldozással játszva, régi rutinjának lelkes hasznosításával legértékesebb tagja volt a BAK együttesének. Nélkülözte a BAK Deutschet és Székelyt, Károly részvétele azonban az erőveszteséget ellensúlyozta. Az UTE-ból hiányzott Szidon és Vogl I. Az utóbbi helyét Kósa foglalta el és szerepét kitünően töltötte be. Tagja volt a csapatnak Priboj is, aki sérüléséből még nem épült föl teljesen, de még félig rokkan­tán is derekasan megállta a helyét.

    Az első félidőben az UTE sűrűn támadott, gólt azonban csak a 27-dik perc hozott, amikor is Schaller ért el eredményt. A második félidőben Gácsi és Donáth kitűnő játéka révén a BAK ke­rült főlénybe bár a G-dik percben tíz emberre ol­vadt le a csapat létszáma. Ekkor ...
  78. 2021.12.18, 12:26 - OMELKA
    A MAC a husvéti serlegmérkő­zéseken ismét szerepeltette a BEAC-nak igazolt Omelka Nándort
    Sporthirlap, 1919. április 28.
  79. 2021.12.15, 20:48 - Orbán Pál
    Egy régi footballistánk halála.

    Aki a footballsportunk gyermekkorában, a kilencvenes években már ki-kijárt a labdarugó mérkőzésekre, biztosan emlékszik még Orbán Pál főhadnagyra, aki a MAC csapatában katonás energiával és visszaverhetetlen ambícióval töltötte be a centerhalfback szerepét. Még ma is emlékezetes az a bal­esete, amikor egy matchen tulbuzgalmában a földbe rugva a lábát törte. Idők multán már nem játszott a sárga-kékek csapatában, de megmaradt a footballsport lelkes hívének és azon a vidéken, ahová katonai hivatása, szólította, mindig hatásos propagandát csinált. Most szomoru hirt kell adnunk : Orbán Pál honvédgyalogsági őrnagy, a harctéren hősi halált halt. Azokban a sportsmanekben, akik még emlékeznek a szimpatikus sportbarát-katonára, mély részvétet kelt a halála.
    Sporthirlap, 1914. december 7.
  80. 2021.12.15, 19:56 - Ficzere Péter
    Két halott, egy sebesült a Ficzere-családban.

    Már megírtuk, hogy Ficzere Péter, a BTC nép­szerű footballistája megsebesült a harctéren. Eh­hez azt a szomoru híradást kell most hozzáfűz­nünk, hogy Ficzere Péter két bátyja, István tar­talékos hadnagy és Sándor tartalékos zászlós — mindakettő a BTC tagja volt — elesett a csata­téren.
    Sporthirlap, 1914. november 23.
  81. Ferencvárosi Torna-Klub—Terézvárosi Torna- Klub 7:0. Félidő 4:0. (öszszel 4:0.)

    A millenárison lefolyó nemzetközi mérkőzés dacára is jókora, leg­alább is 3—4 ezer főnyi publikum verődött össze az üllői-uti versenypálya tribünjein. A mérkőzést természetesen az erősebb fél nyerte. A goalarány azonban, amelylyel nyert, egészen váratlan. Elsőosztályu csapatok között ily goaldifferenciáju gyöjelemenek reálisan előfordulnia nem szabad. Nem is volt ez a nagy goalarány reális. A TTK annak dacára, hogy a mérkőzés már az első perctől kezdve rá nézve veszve volt, jobb sorsra érdemes lelkese­déssel küzdött végig. Hogy mégis 7:0-ával végző­dött a mérkőzés, annak egyszerűen az a magyará­zata, hogy a FTK csatársorának minden sike­rült.
    Alig állnak fel a csapatok Schlosser kibujik a kissé könnyelműen álldogáló TTK védelemből s éles lövéssel már a 30-ik másodpercben megszerzi az első goalt. A hirtelen eredmény kissé meglepi a TTK-ot, aminek következtében kapkodva játszik. A 10. percben ismé...
  82. 2021.12.13, 20:48 - NEMETZ
    Sebesültek.

    Ujabban a következő sportemberek sérüléséről kaptunk hirt: Nemetz Jenő TTC, Her­zog Jenő ETC, Grosz Gyula TTC, Reich Ede NSC, Gábor József MTK, Révész Ferenc Megyeri SC, Stein József és Friedrich Boldizsár a Bádogosok és Szerelők TK alelnökei és Bodnár József a Bá­dogosok balösszekötője, Koródy L FTC, Pozsgay FTC, Rónai FTC és György BAK.
    Sporthirlap, 1914. szeptember 28.
  83. 2021.12.13, 20:40 - SALY
    Sebesültjeink.
    Gyarapodik a lista, amelyen sze­retett hazánkért vérüket áldozó hőseink neve ragyog. Az utolsó napokban a mi szivünkhöz legközelebb állók közül a következők dűltek ki a csatasorból: Weinber János az FTC játékosa, Vágó Zoltán (MTK), Győry László (MAC) a pécsiek hires kapusa, Székely Aladár az NSC balszélsője, Nagy István (III. ker. TVE), Kunst a MAC bal­szélsője, Saly József a BTC játékosa, Ullerich Ferenc dr. (BEAC), Izsák Károly (ESC), Kaposi Károly (ESC), Stoffa István (KAOE), Csonka Kálmán (Máv. Gépgyár), Oswald (Máv.), Ternei (Máv.), Burián (NSC), Szűcs István (MAC), Zsoldos Andor az ILSz. alelnöke.

    Sporthirlap, 1914 szeptember 21.
  84. 2021.12.13, 20:10 - HAUSWALD
    Hauswald Károly, a Törekvés jeles hátvédje, sulyosan megsebesült a szerb harctérén.

    Sporthirlap, 1914 szeptember 14.
  85. 2021.12.13, 19:46 - BAKOS
    Rumbold Gyulát (FTC), Bakos Kálmánt (TTC) és Vágó Zoltánt (MTK) meg­dicsérte a katonai parancsnoksága az ellenség előtt tanúsított vitéz magatartásáért.

    Sporthirlap, 1914 augusztus 31.
  86. 2021.12.13, 18:45 - GLATTER
    Glatter Rezső, a BAK első csapatának hosszu időn át volt kíiünó játékosa, eljegyezte Kertész Jolán kisasszonyt Miskolcról.

    Sporthirlap, 1914 június 29.
  87. FTC--BTC 1: 0 (0:0).

    Üllői-uti pálya. —9000 néző. Bíró : Fehéry Ákos.
    A match az első félidőben, amikor csak szi­tált az eső, meglehetősen reális volt. Itt-ott volt ugyan egy-egy tavacska, amiben megakadt a labda, sokat csuszkáltak a játékosok, de az össz- játék még igy is érvényesült.
    A FTC igy állt föl: Ungár—Rumbold, Payer— Kiss, Bródi, Blum-Weisz F., Tóth, _ Pataki, An- tony, Weisz. A BTC csapatösszeállitasa ez volt: Bihary—Kertész, Szendrő—Kovács, Einwag, Kele­men—Dobó, Takács, Horváth, Mészáros, Szántó.
    . Az FTC-nek a védelme volt a föerőssége. Rum­bold és Payer még a sáros pályán sem hibázták s jó napja volt Ungárpak is. Szorgalmasan, ha nem is tulságosan bravurosan játszott a halfsor s igen jó volt a csatársor centere és jobbszárnya..
    Az FTC egy árnyalattal jobb volt a BTC-nál, de csak a hátvédői révén.
    A BTC-nek ugyanis fürgébben mozgott és job­ban is kombinált a csatársorra, de Rumboldon és Payeren megtört minden rohama.
    Horváth és Dobó vezette a legtöbb támad...
  88. 2021.12.12, 21:46 - Törekvés SE - Budapesti AK 1914
    Törekvés—BAK 3:1 (2:0).

    Halom-u. — 1500 néző. — Bíró: Taffel Miksa.
    A Törekvés ezuttal is megőrizte a veretlenségét s a győzelemre teljes mértékben rá is szolgált.Fölénye döntő módon a második félidőben dom­borodott ki, a mikor is folytonos védekezésre utalta ellentelet
    Már az első percekben a Törekvés javára billent a mérleg s kétséges sem volt pillanatig sem a yőzelme. A 3. p.-ben Bőti lövi, a labda Duschek kezéből Salamon elé pattan s belövi az első goalt. (1 : 0).
    Tíz perc múlva Bőti lefut s közvetlen közelből goalt lő (2 : 0). Ezután a BAK is összeszedi magát és szép változatos játék következik, több kornerrel és sok szabadrugással tarkítva.
    A második félidőben oly hevesen támad a Tö­rekvés, hogy a BAK-nak még a halfsora is védeni kényszerűl de még igy sem tudja meggátolni a kitünően játszó Bőti gyors lefutásait.
    Az ö centeréből lövi Ürögdi a 22. p.-ben a har­madik goalt. Uj fölállas után BAK támad s Haus-wald kézzel lefogja a lövésre kész Kordát.
    A megitélt ll-es ...
  89. 2021.12.12, 21:35 - Nemzeti SC - Budapesti TC 1914
    BTC - NSC 6:0 (2:0).

    Millenáris — 1000 néző. — Biró: Schubert M. Ferenc.
    Az NSC-ben ujra szerepelt Faragó, a kapu­ban Geggus védett. A BTC-ben Szántó volt balszélső, balösszekötő Mészáros, center Horváth,jobbösszekötő Kovács, mellette Dobó.
    A védelemben viszontláttuk ismét Kőszegit.
    Az első félidőben az NSC jól tartotta magát, gyakran támadott, a csatársor baloldala azonban csődöt mondott, mig a fiatal job szárny nem tu­dott megbirkózni a BTC rutinirozott védelmével.
    Teljes dicséret illeti a BTC csatársorát. Szántó, Mészáros és Horvát elsőrangú volt,_ Kovács is okosan és hasznosan dolgozott, Dobó az egyéni játékot forszirozta.
    A match erős tempóban kezdődik. A BTC vehemensen támad és az 5. perczben Horváth goalt lő (1:0).
    A BTC baloldala több szép támadást vezet és a 32. perczben Szántó beadása után támadt kavarodásban Mészáros a 2-dik goalt lövi (2:0).
    A második félidő erős NSC támadással kezdő­dik, de azért a 6. p-ben a BTC jut goalhoz Hor­váth révén (3:0). A 9. pe...
  90. FTK—BAK 3:2 (1:2).

    Az Üllői-uti páiyán folyt le a két csapat bajnoki küzdelme, amelyből a sze­rencsésebb fél került ki győztesként. Mindkét fél le­hető legjobb csapatával igyekezett kiállani. A mér­kőzés a BAK támadásaival indul meg. Csatársora sok veszélyes helyzetet teremt Fritz kapuja előtt, aki több nehéz labdát volt kénytelen menteni. A 16-ik percben Schaffer egy előre adott labdával megszö­kik és a kifutó Fritz mellett goalt lő. A goal után a FTK erősen iparkodik, de csatárainak semmi sem sikerül. Az „erős“ iramnak csakhamar áldozata van. Weinber a jól dolgozó Schaffert lerugja, ugy, hogy a BAK jó ideig 10 emberrel dolgozik. A Schaffer legáncsolása miatt megítélt szabadrugásból Károly a BAK második goalját lövi. A goal után is a kék­feketéké marad a támadás szerepe. A kapujukhoz ritkán eljutó FTK azonban egy meglehetősen indo­kolatlan tizenegyeshez jut, amelyből Schlosser goalt lő. A BAK támadásaival záródik a félidő. Szünet után a FTK erősen belefekszik a játékba s le...
  91. 2021.12.11, 18:35 - WOLENSZKY
    A BAK védelme a szigorú kritikát is kiállja. Wolenszky, a kapussá lett középosatár — á la Worpitzky — mind jobban belemelegszik uj szerepébe.

    Sport-Világ, 1913 június 23.
  92. 2021.12.11, 18:25 - MAC - Nemzeti SC 1913
    MAC—NSC 5:3 (3:3)

    Margitsziget. Biró: Ujvári. Hlavay, Kovács és Romet helyén tarta­lékkal állt ki az NSC a MAC komplett csapata ellen. Az első 15 percben hat gól esett. NSC sze­rezte meg minden vezetést. Az első gólt az 5-ik percben Székely rugja egy sikerült lefutásból.Rá egy percre, MAC Bodnár révén kiegyenlíti.A 8-ik percben ujra az NSC-é a vezetés. Vangel azonban egy percen belül kiegyenlít, majd Bod­nár éles lövése akad meg Burián hálójában. A 28-ik percben Hlavay II révén NSC egalizálja az eredményt. A második félidőben a MAC Bod­nár 25-ik és Vangel 32 p. rugott góljaival bizto­sítja magának a győzelmet.

    Sport-Világ 1913 június 16.
  93. 2021.12.11, 18:20 - 33 FC - Budapesti TC 1913
    BTC—33 FC. 4:2 (1:1).

    Üllői-ut. Biró: Schu­berth. Könnyű győzelmet aratott a BTC a biró íté­letei miatt kedvét vesztett ellenfelén. BTC Mészáros helyén Bayert, jobb halfnak pedig Kovácsot szere­peltette, 33 FC pedig Mandl és a jobb oldal helyén állított tartalékot, A vezető gólt a 33 FC rugja Csár­dás révén. Rá egy percre Pócz kornerből fejessel kiegyenlít. A második félidőben a BTC a támadó fél és Pócz a 4., 30. és 37. percben három gólt rug, az utolsót erős offside-helyzetből. A 33-asck felforgat­ják csapatukat, Biró centerbe megy, helyét a jobb­szélső foglalja el. E változtatás offenzivába hozza a 33-asokat és a 38. percben Biró Csárdás centerezett labdáját Ginzeri feje fölött a kapuba rugja.,

    Sport-Világ, 1913 június 16.
  94. 2021.12.11, 00:08 - WEINER
    Az UTE első csapatának kapusa az FTC-be átigazolást kért Kazár helyett Werner Imre, a má­sodik csapat kapusa lesz, a ki Váradira magya­rosította a nevét, Váradi különösen a Törekvés el­leni mérkőzésen mutatott kitűnő formájával lepett meg.


    Sporthirlap, 1913-12-22
  95. 2021.12.11, 00:00 - 33 FC - Budapesti AK 1914
    „33“ FC-BAK 1:0 (0:0)

    Üllői-ut, — 3500 néző, — Biró : Friedmann Mór.

    A szezon utolsó napja meghozta a „33“ FC-nek a tavaszi szezonban az első s tegyük mindjárt hozzá a jól megérdemelt győzelmet Horváth, Bosnyakovics és Dreischok helyén tartalékokkal ját­szottak ugyan, de csak igen jól beilleszkedtek az együttesbe. Egyáltalában a budai csapat a szezon­ban legszebb játékát produkálta.
    A védelem és fedezetsor jól megállta a helyét, a csatársor pedig tőle rég látott mezőnyjátékot produkált. Csak a kínálkozó goathelyzetek ki­használásában mutatkozott gyengének. Zsák fényesen védett.

    A BAK komplett csapattal álltt ki és mind­végig lelkesen es szépen játszott. Ha csatárai gyakrabban próbálkoznak lövésekkel, ugy pozi­tív eredménynyel járhattak volna sürü táma­dásai. Elsőrangu volt Károly, ellenben Ludwig nem volt teljesen kielégítő.

    A mérkőzés nagyobb részében a „33“ volt a támadó fél, különösen az első félidőben tudott sok goalhelyzetet teremteni.
    A második félidő változ...
  96. 2021.12.10, 23:40 - Priboj István
    Priboj.
    Az elmult vasárnap játszott először az UTE-ben Priboj István, az UTSE volt csapat­kapitánya. A BAK ellen, centert játszott, de ezen­tul mint jobb összekötő fog szerepelni. Az UTE az ő két goaljával szabadult meg a kieséstől.

    Sporthirlap, 1914 június 1.
  97. 2021.12.10, 23:34 - RECHT
    A siker hatása.
    Recht Ferdinánd, a TTC jobb­szélsője visszavonta a „33“ FC részére bejelentett átigazolási kérelmét. Recht kitűnően játszott a TTC—MAFC-matchen, oroszlánrész illette meg a győzelemből s így érthető, hogy hü marad ahhoz a csapathoz, a mely olyan sokat köszön neki.
    Sporthirlap, 1914. június 1.
  98. 2021.12.10, 23:08 - Nemzeti SC - 33 FC 1914
    „33“ FC-NSC 2:2 (1:1)

    Üllői-ut. — Biró: Schubert M. Ferenc.
    Igen szimpla játékot produkált a két csapat s a „33“ FC csak azért volt valamivel jobb, mert ritkán bár, de mutatott valamelyes összjátékot is.
    Az NSC rendszertelknül és megértés nélkül dolgozott. Az elnöntetlén eredményt, a mely nagyot lendített a sorsán Kovács és Székely II., valamint Posner elimerést érdemlő játékának köszönheti.
    A csatársorban egyedül Szüry közelíti meg az első osztályú nivót. A „33“ FC-ben egyik-másik játékos siralmasan gyönge játékot produkált, el­lenben a régi formáját visszanyert Horváth és Vanicsek I. kitűnő volt. -
    Az első goalt szabadrúgásból Horváth lőtte a 10. p.-ben, majd a 30. p.-ben Szüry kiegyenlített.
    A II. félidőben ujra Horváth szerezte meg a vezetést szép helyezett lövéssel s ugyancsak Szüry egyenlített ki a „33“ FC védelmi hibájából. Landsmannt durva játékáért kiállította a biró.

    Sporthirlap, 1914 május 18.
  99. 2021.12.10, 23:04 - Budapesti AK - Budapesti TC 1914
    BAK-BTC 2:0 (1:0).

    Üllői-ut. Biró: Taffel Miksa.
    A BTC annak ellenére, hogy a betegségéből fölépült Pócz újra szerepelt a csatársorában, éppen a támadásokban volt gyönge.
    Pocz ugylátszik még nem heverte ki teljesen lábbaját. Szántónak a bal szélen egyetlen egészsé­ges akciója sem volt. Mészáros pedig nem érvé­nyesült a balösszekötő szerepében. Dobó és Horvát sem nyujtotta tudása javati ugy hogy igazán veszedelmes támadást a csatársor alig egyet-kettőt Aezetett.
    A védelem, Rauchmaul és Kőszegi hiányát na­gyon megérezte. A Kőszegit helyettesitő Kertész, mint hátvédő nem sokat ért a gyors Gállossaí szemben, Kelemen pedig még nem érett meg az első csapatban való játékra.
    A BAK meglepetést keltett váratlan följavavulásával. A csatársort — talán az egyetlen Cseh kivéte­lével — mozgékonyság, ötletesség és gyorsaság jellemezte. Klemen és Gálos különösen sokat nyújtott.
    Az előbbi a goalhelyzetek előkészítésével és két szép goaljával, az utóbbi pedig lefutásaival és gyönyörű cente...
  100. 2021.12.10, 22:45 - MAC - Budapesti AK 1914
    MAC—BAK 1: 0.

    Félbeszakítva a harminczadik perczben. Üllöi-uti pálya. Biró Tafíel Miksa. A MAC csapatában ujra játszott Bodnár, még pedig ragyogó formá­ban. A mérkőzésnek csak az első tíz percze volt élvezetes, mert azon tul a szakadó eső lehetet­lenné tette a kombinálást.
    A MAC ebben a rövid időben is jobban, öntudatosabban játszott az ellenfelénél, a sárban és esőben meg épen szóhoz sem engedte jutni a BAK-ot. Különösen Bodnár ereje és lendülete ér­vényesült nagyszerűén a csatakos pályán.
    A match fénypontja Bodnár gyönyörű kiszökése és lerohanása volt á 22. percben. Bodnár, noha hárman is fedezték, áttört a védelmen, s mintegy harminc méterről éles lövéssel fejezte be az akciót.A lövést rávetéssel sem tudta védeni Duschek ka­pus s igy a megismétlésnél a MAC egy goal ve­zetéssel áll föl,

    Sporthirlap, 1914 május 11.