magyarfutball.hu

  1. 2024.02.20, 19:59 - Budai 11 - Soroksár FC 1933
    Budai „11”—Soroksár 4:2 (3:0)
    Mezőnyben egyenrangúak voltak a soroksáriak
    Góllövő: Vadász, Rökk, Sztancsik, Zimonyi, Tőrös, László
    Sport utca, 1500 néző (150 hölgy). Bíró: Magyar.
    Budai „11”: Fábián — Vadász, Fekete — Wéber, Burger, Schuszter — Rökk, Sztancsik, Tőrös, Kárpáti I I., Polgár.
    Soroksár:Pécsi — Schweier, Ligeti — Elblinger, Réti, Kompóti — Farkas, Zimonyi, László, Kis, Schwarc.
    Buda kezd, de előbb a soroksáriak támadnak. A 4. percben Polgár bombáját fogja Pécsi. A 6. percben hendsz miatt szabadrugáshoz jut a Budai „11”. A 16-os vonalhoz közel teszik le a labdát. Tőrös úgy csinál, mintha ő rúgná, rúgás helyett azonban átlépi a labdát s a háta mögül
    előugró Vadász nagy erővel küldi a jobb sarokba. 1:0.
    A pálya talaja kitűnő. Az egész nap tartott, de a meccs kezdetére elállt esőtől itt-ott ugyan csúszós. S ezen a pályán a budaiak vígan játszák pontos tologatós játékukat. A 8. percben Rökk messziről fut el, bekanyarodik s éles lövése
    szintén a jobb saro...
  2. 2024.02.20, 19:44 - Bocskay FC - Somogy FC 1933
    Bocskai-Somogy 5:1 (2:0)
    A Somogy igen gyenge ellenfél volt
    Góllövő : Markos, Eőry, Eőry, Markos, Vincze, Csizi
    Debrecen, 2000 néző. Bíró: Hartmann.
    Bocskai: Fehér — Vágó, Janzsó — Palotás, Moóré, Keviczky —. Markos, Vincze, Teleki, Eőry, Hevesi.
    Somogy: Váli — Szattyin, Miklósi — Egri, Boros, Győrffy — Mészáros, Galambos, Csizi, Dormos, Nákovics.
    Az idő napfényes volt, de hideg, szeles és a közönség — bármilyen kiváncsi is volt a három hete túrázó csapatára — csak mérsékelt számban vonult ki. A helyválasztásnál a Somogynak kedvezett a szerencse és az élénk széllel hátban ő irányítja az első támadásokat.
    Ezek kezdetben eléggé biztatóak. Az egyik után Dormos bombáz kapu fölé, a másik után Galambos teszi ugyanezt. Csakhamar kiderül azonban, hogy akik a Bocskai személyében túráktól fáradt csapatot biztatni jöttek, azok nagyon csalódtak. A debreceni fiúk olyan frissen játszottak, mintha el sem mozdultak volna hazulról, a Somogy azonban valósággal ólomlábakon járt mellet...
  3. 2024.02.19, 23:43 - Kispest FC - Szeged FC 1933
    Szeged-Kispest 2:0 (1:0)
    Tehetséges újonc mutatkozottt besa szegedi színekben
    Góllövő: Bognár, Korányi II.
    Üllői út, 12.000 néző. Bíró: Klug Frigyes.
    — Egy kis meglepetéssel szolgálhatok — mondja a szegedi öltözőben Beck Totyi —, ma délelőtt leszerződtettük a Lágymányosi TE-ből Bognárt!
    A kispestieknél az kelt élénkséget, hogy a csapat a szegediek mezéhez hasonló színű piros ingét nem használhatja. Zöld-fehér inget kapnak a Fraditól s melléje fekete nadrágot húznak fel.
    Szeged: Pálinkás — Werner, Raffay — Gyurcsó, Somogyi, Bertók —
    Korányi II., Harmat, Lukács, Bognár, Havas.
    Kispest: Dénes — Szemere, Rozgonyi — Mikes, Szenes, Purceld — Szabó I., Szabó II., Kormos, Szepes, Serényi.
    Széllel hátban állnak fel a szegediek. Az első támadás azonban a kispestieké. Nagyon tapogatódzó a játék. Az 5. percben a kopaszra nyírt Korányi II. beadása az álmélkodó Dénes mellett lécről csúszik ki. Mezőnyjátékkal telnek a percek... A 13. percben 25 méteres szabadrúgás után Lukács...
  4. 2024.02.18, 22:10 - Hungária FC - Budai 11 1933
    Hungária-Budai „11“ 3:0(1:0)
    A budaiak szünetig nagyon jól tartották magukat, de nem tudták kihasználni Helyzeteiket
    Góllövő: Gergely, Kárpáti (öngól), Barátky
    Hungária-út, 3000 néző. Bíró: Majorszky.
    Hungária: Ujváry — Mándi, Kocsis — Barátky, Weber, Sebes — Szegő, Cseh, Gergely, Dudás, Titkos. Budai „11”: Fábián — Weber, Tőrös — Kárpáti II., Burger, Schuszter — Rökk, Sztancsik, Polgár, Czumpf, Magda.
    A Hungária kezd. Változatos mezőnyjátékkal telnek el az első percek. A Hungária szorongat, de nem sokáig. Egy-egy sarokrúgás után a 8. percben Rökk ofszájd, Barátky hendszel, majd Rökköt Kocsis szereli. Labdájával Gergely cselezve tör előre s nagy lövése a sarok mellett száll el. A következő pillanatban már Dudás csatázik Fábiánnal s csak szerencse menti a kaput. De érik a gól.
    A 13. percben Cseh kap labdát, kapura lő, Feketéről Gergely elé pattan a lövés s Gergely a bal fa mellé vágja. Fábián csak érinteni tudta. (1:0).
    Kezdés után Burger beleszáll Weberbe, aki össz...
  5. (Szerdán, délután bajnoki meccs volt. Ez: Bocskai—III.ker. FC 3:3' (0:0).)
    Igen sokan siettek Óbudára, hogy tanúi legyenek a Kerület és a Bocskai mérkőzésének. A szűk kapukon ömlött a nézősereg, eléggé megtelt a tribün, állóhely egyaránt. Voltak, vagy kétezren, amikor Boronkay bíráskodása mellett a két csapat játékba kezdett. .....
    Bocskai: Varga - Kovács III, Jadzsó - Palotás, Moóré, Keviczky — Magyar, Vincze, Teleki, Eőry, Hevesi.
    III. ker. FC: Gallina — Beretvás, Bíró — Steiner, Lutz, Magyar— Fenyvesi, Budai, Kármán, Horváth, Dömötör.
    A játék köznapinak indult. Fáradtság, idegesség látszott a játékosokon. A debrecenieknél abban jelentkezett ez, hogy különösen Teleki, meg Eőry mozgása, határozottsága elégtelennek bizonyult a döntő pillanatokban. A kerület azzal vétette észre, hogy sok baja volt a játékvezetővel, s mindenen felfortyant. Kissé a közönség is segített az idegeskedésben. Közel ül a néző, közel áll a játéktérhez, minden szó, minden hang ott dobol a játékos do...
  6. 2024.02.17, 18:59 - Soroksár FC - Nemzeti SC 1933
    AAz afrikai túrától fáradt fekete-fehérek nem tudták érvényesíteni tudásbeli fölényüket a szívvel-lélekkel küzdő soroksáriakkal szemben — Szabadrúgásból esett a mérkőzést eldöntő gól Soroksár—Nemzeti 1:0 (0:0)
    Kiesési hangulat az egyik öltözőben, fölényes túrahangulat a másikban. És ez a hangulat a mérkőzés kezdetén is, amikor, Csárdás Gusztáv bíró jelt ad a kezdésre. A csapatok így állanak fel:
    Soroksár: Pécsi — Schmidt, Kis — Elblinger, Réti, Turi — Kelemen, Farkas, László, Gruber, Schwartz —
    Nemzeti: Vermes — Flóra, Odry— Sós, Buza, Belcsik — Acél, Vadas, Szecsey, Bihámy, Szeder.
    Szél segíti a soroksáriakat, ezzel nyomulnak fel, kornert is szereznek és Réti lapos lövését elegáns elvetéssel védi a Nemzeti kapusa. Azután hirtelen átveszi az irányítást a Nemzeti és fölényes technikai tudásával szinte egyedül játszik a pályán. De csak a tizenhatosig. Ott összeütközik a soroksári védőkkel, akik lótnak-futnak, izzadnak, kínlódnak, de védik a kapujukat.
    Csak tudásbeli fölén...
  7. 2024.02.17, 18:14 - Kispest FC - Budai 11 1933
    11-essel dőlt el.
    Kispest-Budai „11” 1:0 (1:0)
    a kispestiek lelkes játékukkal megérdemlik a győzelmet
    Góllövő: Serényi (11-esből)
    Kispest, Szent Imre herceg útja, 2500 néző. Bíró: Biró Sándor.
    Kispest: Dénes — Szemere, Rozgonyi — Mikes, Szenes, Keresztes — Szabó I., Kormos, Szabó II., Szepes, Serényi.
    Budai „11”: Fábián — Vadász, Fekete — Wéber, Burger, Magda — Rökk, Stancsik, Polgár, Tőrös, Schuszter.
    Előbb a budaiak támadnak, de fölényük csak pünkösdi királyság. A 8. percben Serényi elfut, de a beadásnál kitűnik, hogy a belsők gyengék. Fokozatosan jönnek fel a kispestiek, a 10. percben Szepes helyzete remek, de ahelyett, hogy bevinné a labdát, elhamarkodva lő. Majd Rozgonyi egyenesen a félpályáról céloz a kapura. A 12. percben Szabó II. bombája az esemény. Innen kezdve hangzik a „Hajrá Kispest" s egymásután futnak a piros-feketék akciói. Tíz percen belül már a harmadik szögletrúgás jelzi a kispestiek fölényét. A budaiak beszorultak.
    A 34. percben is a kispestiek...
  8. 2024.02.16, 19:05 - Újpest FC - Szeged FC 1933
    Ujpest-Szeged FC 5:1 (2:0)
    A harcos küzdelem csak a mérkőzés vége felé adta át a teret az igazibb játéknak
    Góllövő: Jávor, P. Szabó, Sáros, Havas (11-esből), Jávor, P. Szabó
    Ujpest, 3000 néző. Bíró: Kohányi.
    Ujpest: Aknai — Kővágó, Dudás — Kiss, Szűcs, Szalay — Sas, Avar, Jávor, Sáros, P. Szabó. , Szeged FC: Pálinkás — Werner, Rafai — Gyurcsó, Somogyi, Bertók — Korányi, Gerle, Lukács, Harmat, Havas.
    Rafaival szemben P. Szabónak kedvez a szerencse, tehát a szegedi csapat áll fel az erősen tűző nappal szemben kezdéshez. Pálinkás hamarosan kénytelen a játékba avatkozni, mert Avar csúsztatott fejesét kell fognia. Ekkor tűnik ki, hogy Avar játszik centert Ujpest csapatában s Jávor a jobbösszekötő. A 3. percben Havas kap jó labdát, befelé húz vele, de jobbal félre lövi jó helyzetből. Lanyha, iramnélküli a játék s csak helyi csatározások töltik ki az időt. A 7. percben Werner lábáról kornerre pattan a labda s P. Szabó jó rúgását Pálinkás teszi ártalmatlanná. Ujpest három szab...
  9. 2024.02.16, 18:39 - Somogy FC - Hungária FC 1933
    Hungária-Somogy 2:1 (1:1)
    Az I. félidőben Somogy többet támadott, szünet után felforgatott csatársorral kerekeden felül
    a Hungária
    Góllövők: Cseh, Galambos, Cseh (11-esből)
    Kaposvár, 2000 néző. Bíró: Boronkay.
    Hungária: Szabó — Mándi, Kocsis — Sebes, Wéber, Szaniszló — Szegő, Cseh, Barátky, Dudás,Titkos. Somogy: Váli — Miklósi, Joós — Egri, Boros, Győrffy— Mészáros, Galambos, Berecz, Dormos, Tunyoghy.
    Kocsis és Joós sorsol. Somogynak kedvez a sors, ő játszik enyhe széllel hátban, de nap ellen.
    Barátky kiadásával Szegő szökik, szögletre szerelik. Ezután hosszabb ideig pattog a labda Váli kapuja előtt, míg végre Miklósi szabadít: Berecz lapos lövését Szabó fogja. Most Somogy feljön, ekkor látszik, hogy a Hungária hátvédjei nem tökéletesek. Változó játék közben a Hungária térfeléről indul el a labda. Barátky a félvonalnál indul, a kaputól 30 méternyire rátámad Joós. Barátky a feje fölött adja ki a labdát Csehnek, akit Váli kifutással akar szerelni.
    Cseh azonban ügy...
  10. 2024.02.15, 18:45 - Ferencvárosi FC - Attila FC 1933
    Ferencváros- Attila 4:1 (2:0)
    az Attila nagy csalódást kelten, mert pillanatig sem vett komoly ellenfele a zöld-fehéreknek Góllövő: Székely, Toldi, Takács, Takács, Zilahy
    Üllői út, 3500 néző. Bíró: Kovács P.
    Ferencváros: Háda — Hunyadi, Korányi — Laky, Sárosi, Lázár — Táncos, Takács, Székely, Toldi, Kohut.
    Attila: Alberti — Bán, Szidor — Buzássy, Szabó, Virág — Rudas, Simonyi, Zilahy, Máttéffy, Sajó.
    Alig indítja útnak Zilahy a labdát, máris a Ferencváros támad. Toldi okosan átlépi a balra guruló labdát s Kohut hatalmas lövése elakad középen. A következő roham végén Sárosi emeli balra a labdát s Kohut most kapásból küld félelmetes bombát a kapus mellé. Ujra, meg újra rohamoz a Fradi. Kohut átíveli jobbra a labdát s onnan Takács vágja kapásból, nagyszerűen kapura, de a labda a felső fáról pattan a mezőnybe. 3. p. Az Attila is lefut, Simonyi gurulós lövéssel fejezi be a támadást. A 6. percben már újra Székely-Kohut roham viszi a labdát s Alberti véd. Hamarosan Táncos ját...
  11. Ferencváros-Soroksár 7:0 (2:0)
    A játék szépségeit elfujta a sűvítő szél, de a gólokat nem tudta kifujni Soroksár kapujánál Góllövő: Kohut, Takács, Székely, Takács, Takács, Toldi, Toldi
    Soroksár, 3000 néző. Bíró: Hertzka.
    Ferencváros: Háda — Hunyadi, Korányi — Laky, Sárosi, Lázár — Táncos, Takács, Székely, Toldi, Kohut.
    Soroksár: Pécsi — Scheier, Ligeti — Elblinger, Réti, Kompóti — Farkas, Zwick, László, Fekecs, Schwarz.
    Az első ferencvárosi támadás elakad a védőkön s máris Farkas vezet támadást, amiből az első szögletrúgás születik. Utána mezőnyjáték folyik, majd Ligeti taccsra szereli a Táncos—Takács támadást s két bedobás követi egymást csaknem ugyanazon a helyen. Táncos ofszájdja oldja fel a keserves vergődést, majd Ligeti kornerre ad haza. Lanyha és unalmas a játék, csupán a határbíró integetései keltenek izgalmat. A 11. percben azonban Táncos átmegy Ligetin, bead, Székely balra fejeli tovább a labdát, Toldi meg Kohut elé tolja, aki nagy lendülettel fut rá s félelme...
  12. 2024.02.14, 19:15 - Nemzeti SC - Kispest FC 1933
    Kispest—Nemzeti 4:4 (1:0)
    Álmosan folyt, de a második félidőben viharosan izgalmassá válta mérkőzés

    Góllövő: Kormos, Szecsey,Szepes, Bihámy, Kormos, Bihámy, Szecsey, Serényi
    Millenáris, 1500 néző. Bíró: Gombos.

    (Az öltözőkben serényen készülődnek a játékosok, Gallovich idegessége pedig máris a forrpont körül mozog. Nagyon fájlalja, hogy nem tud csapata legjobb összeállításában kiáltani. A jobbszélső Stahl nevéről esik szó s a Sár nevet tartják legjobbnak a tehetséges fiataljátékos számára.

    A két csapat így áll fel a sorsolás után, amelyben a Nemzeti volt a szerencse fia:

    Kispest: Dénes — Szemere, Rozgonyi — Szenes, Purczeld, Keresztes — Szabó I., Szabó II., Kormos, Szepes, Serényi.
    Nemzeti: Vermes — Odry, Szendrő — Hossó, Buza, Belcsik — Sár, Vadas, Bárány, Szecsey, Szeder.

    Kispest kezdi nap ellen a játékot, amely igen köznapi iramban, még köznapibb módon indul és folydogál. Vadas labdája az első, amely kapusig jut, a 4. percben pedig szögletrúgása van...
  13. 2024.02.14, 18:45 - Attila FC - Somogy FC 1933
    Attila-Somogv 2:1 (1:0}
    az élet-halálharcban nagyon keservesen született meg a hazai győzelem

    Góllövő: Zilahi, Darmos, Simonyi
    Miskolc, 2500 néző. Bíró: Boros(Dél).

    Attila: Albert — Bán, Sziklai — Szabó, Buzásy, Virág — Magyar, Simonyi, Zilahi, Rudas, Sajó.
    Somogy: Váli — Miklósi, Joós — Egri, Boros, Győrffy — Mészáros, Galambos, Dormos, Berecz, Tunyoghy.

    (A csapatösszeállítások érdekessége, hogy Zilahi, a volt debreceni csatár, akiért mind a két egyesület versenyzett, az Attila ingét ölti magára. Ebben a versenyben tehát az Attila nyert. De még hátra van a meccs, a két utolsó helyezett élet-halálharca.
    A pályára lépő Attila üdvözli az állóhelyen zászló alatt felsorakozó új miskolci „középet”, az „Attila Barátainak Körét". A Somogy választ. Az Attila széllel szemben kezd és Sajó beadása rögtön nagy helyzetet teremt, de Rudas is, Zilahi is hibáz. Bán a 4. percben első nagy könnyelműséget követ el, majdnem baj lesz belőle, de a somogyi csatárok sem ügyesebbek, ...
  14. 2024.02.13, 20:09 - Szeged FC - Budai 11 1933
    Budai „11”-Szeged 1:1 (1:0)
    12:0 a szögletrúgások aránya a szegediek javára
    Góllövő: Tőrös, Harmat (11-esből)
    Szeged, Temesvári körút, 2000 néző. Bíró: Himmler.
    A mérkőzés előtt különös izgalmat kelt Nádas Ödön szövetségikapitány megjelenése. Izgalomvan a bíróöltözőben is, ahol Himmler bíró meséli el kalandos utazását. Budapesten lekéste a vonatot, erre autóval utánaeredt, de csak Cegléden tudta elcsípni a gyorsvonatot.
    Kint a pályán már elült a koradélutáni szélvihar. Előjönnek és felállnak a csapatok:
    Budai „11”: Fábián — Vadász, Fekete — Wéber, Burger, Magda — Rökk, Stancsik, Tőrös, Czumpf, Schuszter.
    Szeged FC: Pálinkás — Werner, Raffai — Polgár, Somogyi, Bertók — Korányi II., Gyurcsó, Lukács, Gerle, Harmat.
    Szeged rúgja a szögletrúgásokat, a Budai „11** a gólt
    Már a 2. percben Gerle pompásan tör előre, de Vadász ráesik a labdára, amíg alóla kiszedik, addig oda a helyzet és Harmat mellé lő. Az 5. percben megindul a szögletrugássorozat. A 11. percben a Gerle...
  15. 2024.02.13, 19:55 - Bocskay FC - Újpest FC 1933
    Bocskai-Ujpest 4:2 (3:2)
    Ujpest szünet utáni nagy fölényét csak 9 kornerre és egy kapufalövésre tudta váltani
    Góllövő: Jávor, Teleki, Eöry, Sáros, Eöry, Eöry
    Debrecen, 6000 néző. Bíró: Salgó.
    Az ujpestiek a középkörön állnak fel, úgy üdvözlik a közönséget. A köszöntést zajos taps viszonozza. Aztán jön a Bocskai a DTÉ-től kölcsönvett mezben. A legtöbb szem Eöryre, az új szerzeményre vigyáz s valami „extra” mindjárt szembeötlik: a balösszekötő piros bőrből készült futballcipőben játszik.
    Bírói síp, sorsolás, Ujpest választ, a Bocskai kezd,
    Bocskai: Fehér — Vágó, Janzsó — Palotás, Moóré, Kevitzky — Markos, Vincze, Teleki, Eöry, Hevesi.
    Ujpest: Huba — Kővágó, Futó — Kiss G., Szűcs, Szalay — Sas, Avar, Jávor, Sáros, P. Szabó.
    Alig indul a játék, a tribünön már megkezdődik a két kórus hangversenye, ami aztán végigkíséri az izgalmakban bővelkedő mérkőzést. Rövid ideig középen folyik a játék, végre UÚjpest jobbszárnya támadásba lendül, Sas beadása azonban rövid. A 4. per...
  16. Hungária - III. kar. FC 2:1 (i:1)
    Irreális mérkőzés, gyenge bíráskodás, elkésett kiállítás, egyik csapat sem játszott jól, a Hungáriának Szabó védése szerezte meg a győzelmet Góllövő: Fenyvesi, Cseh (11-esből), Cseh
    Nagyszombat utca, SOOO néző Bíró: Viczenik.
    Hungária: Szabó — Kállai, Kocsis — Barátky, Wéber, Szaniszló — Szegő, Kardos, Cseh, Dudás, Titkos.
    III. ker.: Budai I. — Győry, Bíró — Beretvás, Lucz , Magyar — Fenyvesi, Budai II., Kármán, Horváth, Dömötör
    A III. ker. kezd, Fenyvesi vezeti az első támadást, de Szaniszló résen áll és hazaad. Szabó rögtön másodszor is labdát kap, könnyű. Komolyabb eset, mikor Barátky mellé rúg a labdának. Dömötör eléri, beadja és Kállai remekül vetődve tisztázó fejjel az óbudai belsők elől. Budai első labdája is hazaadás, a szinte túl fölényes Biró adott hátra. Egyelőre nem történik semmi tervszerű. Inkább a III. ker. az, amelyik tervszerűségre törekszik. A 5. perc hozza meg az első akciót: Fenyvesi szépen emeli át Beretvás labdájá...
  17. 2024.02.12, 19:37 - Somogy FC - Soroksár FC 1933
    Soroksár-Somogy 1:0 (1:0)
    Somogynaknak még mindig nincsenek góllövő csatárai
    Góllövő: Zwick
    Kaposvár, 1200 néző. Bíró: Iváncsics.
    Soroksár:Pécsi — Schweier, Ligeti — Elblinger, Réti, Turi — Farkas, Zwick, László, Fekecs, Schwarz.
    Somogy: Váli — Miklósi, Joós - Egri, Boros, Győrffy — Mészáros, Galambos, Dormos, Berecz, Tunyoghy.
    Szép, enyhe tavaszi időben a Somogy kezdi a játékot és rögtön szögletrúgást ér el, ebből Berecz mellé lő. A Somogy feltűnő élénken játszik és ez kellemesen lepi meg az ettől már elszokott nézőket. A 8. percben Galambos elfut, a végén a kapu elé kanyarodva begurít a tisztán álló Dormos elé, aki ragyogó helyzetben, három lépésre a kaputól kapkod s elhirtelenkedve a kapusba lő. Óriási helyzet volt pedig! Galambos lába kissé megrándult lefutás közben, de hamar helyrejön. A 14. percben újabb veszélyes helyzet adódik a soroksári kapu előtt. Dormos eltalpalja a labdát Schweier elől, teljesen tisztán fut a kapura, de kissé balra téved, nem is áll jól a...
  18. 2024.02.11, 22:38 - Szeged FC - Bocskay FC 1933
    Bocskai-Szeged 3:2 (1:1)
    Két 11-es és a szegediek által vitatott dugó okozott különösebb izgalmakat
    Góllövő: Gerle, Vince, Kovács, Harmat (11-esből),Teleki (11-esből)
    Szeged, Temesvári körút, 3000 néző. Bíró: Koch (Győr)
    Bocskai: Fehér — Vágó, Janzsó .— Palotás, Moóré, Keviczky — Markos, Vince, Teleki, Kovács, Hevesi.
    Szeged: Pálinkás — Werner, Raffai — Gyurcsó, Somogyi, Bartók —
    Korányi II., Gerle, Lukács, Kiss, Harmat,
    A Bocskai kezd, már a 2. percben Teleki pompásan, szökteti Vincét, éles lapos a lövés, de nehéz szögből jön, így Pálinkás könnyen védi. Jó a játék, gyors az iram, érdekes a mérkőzés. Markos tör ki a következő akciónál, Bartók rajta van, csinnel akaszt, szabadrúgás: Markos kapu mellé küldi. A 10. percben feljön a Szeged is. Gerle ballal kapásból nagy lövést küld kapura , Fehér a jobbsarokra tartó lövést csak kornerre tudja védeni. A 15. percben Markos és Bertók párharca újra faulttal végződik. Szabadrúgás a Bocskai javára s ennek nyomán fejelő akadé...
  19. 2024.02.10, 23:22 - III. Kerület FC - Attila FC 1933
    III. ker. FC-Attila 2:1 (1:1)
    A két puha csatársor közül az óbudai mégiscsak többet ért
    Góllövő: Simonyi, Budai I., Kármán
    Nagyszombat utca, 1200 néző. Bíró: Rubint.
    III. ker.: Budai I. — Győry, Biró — Beretvás, Lucz, Magyar — Fenyvesi, Budai II., Kármán, Horváth, Dömötör.
    Attila: Alberti — Bán, Sziklai — Szabó, Buzássy, Virág — Magyar, Simonyi, Rudas, Mátéffy, Stanzl.
    A játékot a III. kerület kezdi. Az első percekben Óbuda támad, de az Attila az 5. percben parázs rohammal felel: Simonyi szép kiadásával Magyar, Bírót egyáltalában nem respektálva lefut, egészen a kapufáig, onnan szépen hátragurít és az érkező Simonyi lövése a befutó Győry lábáról bepattan (0:1).
    A váratlan eredmény nem veszi el az óbudai közönség hangját. Sőt! De az Attila az idegen környezetben is megtalálta már a nyugalmát. Egy-egy hazaadással, egész ügyes passzokkal elveszik az óbudai támadások amúgy sem erős lendületét. A 15. percben ugyan kihagy a miskolci védelem, de Dömötör nagy helyzetét sem...
  20. 2024.02.10, 23:09 - Budai 11 - Nemzeti SC 1933
    1933. március 25.
    Budai „11”-Nemzeti 3:0 (3:0)
    Gyenge játék két szép Kárpáti I.-fejesgóllal és egy nagy Vermes-mellényúlással
    Góllövő: Kárpáti I., Czumpf, Kárpáti I.
    Sport-utca, 1000 néző. Bíró: Gerő.
    Budai „11”: Fábián — Vadász, Fekete — Wéber, Burger, Magda — Rökk, Sztancsik, Kárpáti I., Czumpf, Schuster.
    Nemzeti: Vermes — Flóra, Szendrő — Hossó, Buza, Belcsik — Stahl, Odry, Sós, Bihámy, Szeder.
    Szombat. Napfény. Koratavasz. Egy meccs, amelyet vasárnapról előrehoztak. A derbi elöl!
    Mérkőzés előtt mindkét tábor tele van sirámmal. A Nemzetiben Vadas, a budaiaknál Polgár jelentett az utolsó pillanatban beteget. A Nemzeti 13 tagú keretéből így hárman (Paczolay, Szecsei és Vadas) betegek s az amatőr Stahlt kell beállítaniok jobbszélsőnek.
    A Nemzeti kezdi a játékot. Nap ellen játszanak a vendégek, az enyhe, szél azonban őket segíti. Át is veszik rögtön a támadó szerepét, de az első lövést csak a 6. percben küldi kapura Bihámy. Azután lassan megembereli magát a Budai „...
  21. 2024.02.10, 22:35 - Rökk Ede
    Játékosforgalom a Budainál.
    Szerdán a Budai „11” benyújtotta Rökk Ede és Burger Istvánszerződését. Ugyanakkor benyújtotta Tárnokkal való szerződésbontás iratait is.
    Sporthirlap, 1933. március 23.
  22. 2024.02.10, 22:33 - Burger István
    Játékosforgalom a Budainál.
    Szerdán a Budai „11” benyújtotta Rökk Ede és Burger István szerződését. Ugyanakkor benyújtotta Tárnokkal való szerződésbontás iratait is.
    Sporthirlap, 1933. március 23.
  23. 2024.02.09, 21:47 - Nemzeti SC - Szeged FC 1933
    Nemzeti - Szeged 0:0
    Izgalmas és kemény harc során született meg a tavaszi idény első dugónélküli mérkőzése
    Millenáris, 1000 néző. Bíró: Stern T.
    Igy állnak fel:
    Nemzeti: Vermes — Flóra, Szendrő — Hossó, Buza, Belcsik — Paczolay, Odry, Bihámi, Vadas, Szeder.
    Szeged: Pálinkás — Werner, Raffai — Gyurcsó, Somogyi, Bertók —
    Korányi II., Gerle, Lukács, Kiss, Harmat.
    A Nemzeti kezd, de előbb a paprikás csapat veszélyes. A 3. percben Kiss nagy helyzetet hagy ki. Nem sokkal utána Szeder beadása nyomán nagy a zavar a szegedi kapu előtt. Előbb emberbe megy Vadas lövése, de aztán a labda Bihámi elé pattan, a center becélozza,
    ám a dugó nem érvényes:
    lesállás miatt már jóval előbb intett a határbíró.
    A 6. percben újabb fekete-fehér roham során Odry lövege éppen csak hogy mellé süvít.
    Heves iram, érdekes játék. Az izgalom a nézőtérre is átragad, két rendőrnek munkája akad.
    A 13. percben Vadas 25 méteres szabadrúgása fölé megy, majd egy perccel később Nemzeti-szögletrú...
  24. 2024.02.09, 21:34 - Kispest FC - Somogy FC 1933
    Kispest-Somogy 3:0 (2:0)
    Potyaízű gólok
    Góllövő: Serényi, Szabó II., Szabó II.
    Kispest, 1500 néző. Bíró: v. Karsay.
    Kispest: Dénes — Szemere, Rozgonyi — Szenes, Purczeld, Keresztes —
    Szabó I— Szabó II., Kormos, Szepes, Serényi.
    Somogy: Váli — Miklósi, Joós — Egry, Boros, Győrffy — Mészáros, Galambos, Csizi, Dormos, Tunyoghy.
    Kispest a város felé eső kaput választja és Somogy kezd. Idegesen csapkodják mindkét részről a labdát. Nem alakul ki játék. Váli kap egymásután két hosszú labdát A 7. percben végre formás Somogy-támadás a jobbszárnyon és Galambos lövése zúg Dénes kapujára, de a kapus biztosan véd.
    — Tavaly az ilyen labdát beeresztette volna, — hallatszik a tribünön.
    A 8. percben hirtelen felszabadul a kispesti kapu. Konyor hosszú labdát kap Szemerétől. Joós szalad rá, de nem tudja szerelni, elesik, Konyor pár lépést megy a labdával, aztán kiadja Serényinek, aki a tizenhatos sarkán áll. Ebben a pillanatban indul ki kapujából Váli is.
    Serényi két lépést meg...
  25. 2024.02.08, 21:05 - Budai 11 - Ferencvárosi FC 1933
    PROFIBAJNOKSÁG I. liga
    Budai „11"— Ferencváros
    Sport-Utca, fél 4. Bíró: Szél.
    Nemzeti Sport, 1933. március 12.
  26. 2024.02.08, 20:26 - Budai 11 - Ferencvárosi FC 1933
    Ferencváros-Budai „11” 6:1 (4:1)
    Tíz az emberrel játszva nagyobbi ellentállást tudott kifejteni a budai csapat
    Góllövő: Toldi, Polgár, Táncos, Takács II., Toldi, Vadász (öngól), Takács II.
    Ferencváros: Háda — Hunyadi, Korányi — Laky, Sárosi, Lázár — Táncos, Takács II., Turay, Toldi, Kohut.
    Budai „11”: Fábián — Vadász, Fekete — Magda, Kárpáti I., Schuster — Wéber, Sztancsik, Polgár, Czumpf, Tárnok.
    Wéber adja le az első lövést, kapu mellé csavar. A Ferencváros szögletrúgással válaszol. A zöld-fehérek mintha kissé könnyen vennék a mérkőzést, a budaiak is vezetnek támadásokat, amik elég veszélyesek. Lassan azonban ferencvárosi fölény alakul ki. A 8. percben Takács II. veszélyesen húz be az alapvonalról, de Fábián szépen elcsípi a labdát. Látszik a mozgásán, hogy jó formában van. A 10. percben Sárosi—Turay— Kohut—Lázár—Laky—Turay a labda eléggé hosszú útja. Turay kiteszi Takácsot, akinek lövését Fábián még ki tudja ütni, de
    a földön fekve már tehetetlen Toldi lövésével sz...
  27. 2024.02.08, 20:03 - Attila FC - Újpest FC 1933
    Ujpest-Attila 2:1 (2:0)
    Csak egy félidőig szaladt az ujpesti henger
    Góllövő: Avar, Jávor, Simonyi
    Miskolc. 3000 néző. Bíró: Kann.
    Ujpest: Aknai — Kővágó, Futó — Kiss G., Szűcs, Szalay — Sas, Avar, Jávor, Sáros, P. Szabó. Attila: Alberti — Bán, Sziklai — Szabó, Buzássy, Virág — Magyar, Simonyi, Rudas, Mátéffy, Stanczl.
    Kezdés után Futó rögtön kornert vét: Rudas fölé küldi. Majd Simonyi lő mellé. A tulsó oldalon Avar szökteti P. Szabót, de az kiengedi a labdát. Szalay fejel, rosszul esik, kiáll. Az oldalvonal mellett dörzsölik. Később visszajön. Közben Futó újra hibáz: újabb miskolci szögletrúgás, majd még egy korner. Ebben már 3:0-ra vezet az Attila. A 10. percben Rudas ballal a sarok mellé küldi a labdát. Lassan feljön az Ujpest. A 16. percben Kővágó szabadrúgásánál Alberti kiugrik, a labdát Jávor elé üti, de Bán beszalad s elrúgja előle — csaknem a saját kapujába. Kapufáról pattan vissza a lövés! A 20. perctől mind nagyobb lesz az ujpesti fölény. Sáros P. Szabóhoz ját...
  28. III.ker. FC-Soroksár 2:1 (l: 1)
    A soroksáriak tavaszi csapata egyenrangú ellenfele volt a kerületieknek
    Góllövő: Budai II., László, Kármán
    Soroksár, 1000 néző. Bíró: Barna.
    A két csapat a következőképpen állott fel, miután Lutz választott kaput Turival szemben.
    III. ker: FC: Budai — Győry, Biró — Beretvás, Lutz, Magyar — Fenyvesi, Budai Il,Kármán, Horváth, Lakner.
    Soroksár: Pécsi — Schweier, Ligeti — Elblinger, Réti, Turi — Farkas, Zwick, László, Schmidt, Schwartz.
    A cérnahangú soroksári gyerekek hiába huj, huj, hajráznak, a kerület lendül először támadásba. A 3. percben azonban már nehéz pillanatok játszódnak le Budai kapuja előtt. De jó támadást visz Fenyvesi, Budai II. elé tolja a labdát, aki a kapu mellé továbbítja. Elblinger fejese szögletrúgást hoz, s változatosan, de tűz nélkül megy a játék. A 6. percben Fenyvesi és Schweier összecsap s szélső nehezen áll lábra, biceg utána. Az öszszecsapásból eredt kornert Pécsi öklözi s Horváth háló fölé küldi a labdát.
    A k...
  29. 2024.02.07, 19:14 - Bocskay FC - Hungária FC 1933
    Bocskai-Hungária 2:1 (0:0)
    Pompás, száp küzdelem, amely eleinte Hungária győzelmet ígért, a végén azonban a remekül játszó Bocskai felülkerekedett
    Góllövő: Vince, Cseh, Teleki
    Debrecen, 4000 néző. Bíró: Boronkay.
    Bocskai: Fehér — Vágó, Janzsó — Palotás, Moóré, Keviczky — Markos, Vincze, Teleki, Kovács, Hevesi.
    Hungária: Szabó — Mándi Kocsis — Barátky, Wéber, Szaniszló — Ottávi, Cseh, Dudás, Vörös, Titkos.
    Boronkay sípjelére Markos és Kocsis választ. Utóbbinak kedvez a szerencse és övé a széltől támogatott, nappal szemben lévő kapu,
    A Hungária fogadja meg jobban a közönség biztatását. Cseh, Titkos, majd Ottávi támad.
    A Bocskai nem tud kibontakozni, Markos többször is elveszti a labdát. Ottávi beadását Fehér fogja, a 8-ik percben Keviczky és Vágó együttes erővel kornert csinál. Ebből Wéber fölé lő.
    A szél zavarja a játékot. Teleki—Hevesi—Vincze szép támadása Szabóé. A 14-ik. perc jelenti az első szép Hungária támadást Barátky~Cseh—Ottávi—Dudás—Cseh a labda útja é...
  30. Kispest—III. ker.FC 2:2(2:1)
    Kétszer vezetett a Kispest, de a mérkőzés mégis az elbizakodott kerületiek fölényének jegyében folyt le
    Góllövő: Kormos, Kármán, Szepes, Horváth
    Nagyszombat utca, 2000 néző. Bíró: Tihanyi.
    A mérkőzés előtt meglepetéssel szolgálnak a kispestiek. Nem az a meglepetés, hogy a „megtért” Dénest újra kispesti mezben látjuk, hanem az, hogy két új ember vetkőzik. Mindkettőt délelőtt szerződtették villámigazolással. Az egyik, a jobbszélső nem is olyan régen még az UTE-ban futballozott, Molnárnak hívják. A másik, a jobbösszekötő a Kőbányai TK-ból került a kispestiekhez. Pintér a neve.
    III. ker. FC: Budai I. - Győry, Biró — Beretvás, Lucz, Magyar — Fenyvesi, Budai II., Kármán, Horváth, Dömötör.
    Kispest: Dénes —, .Szemere, Rozgonyi — Szenes, Purczeld, Keresztes — Molnár, Pintér, Kormos, Szepes, Serényi.
    Budai II. csínnel mutatkozik be s a szabadrugás nyomán Budai I. csak nehezen fogja a labdát. Tapogatózó játék közben Kispest támad többet. Eredménye...
  31. 2024.02.06, 20:14 - Újpest FC - Soroksár FC 1933
    Ujpest-Soroksár 7:2 (2:1)
    A soroksári csapat egy ideig jól állta a harcot a megcsonkult Ujpesttel szemben
    Góllövő: Kelemen, Jávor, P. Szabó, P. Szabó, P. Szabó, Jávor, Kelemen, Jávor, Sas
    Ujpest, 3000 néző. Bíró: Gellért.
    Ujpest: Huba — Kővágó, Dudás — Kiss, Szűcs, Szalay — Sas, Sáros, Jávor, Déri, P. Szabó. Soroksár: Pécsi — Schweier, Lichtner — Eiblinger, Réti, Turi — Kelemen, Gottlieb, Schmidt, Zwick, Schwartz.
    Az első ujpesti támadást Déri fejezi be azzal, hogy kapu mellé lövi a labdát. Kirúgás után Soroksár is előre tör, de a 2. percben Sas már kornert rúg, amiből Sáros mellé fejel. Kelemen lesre fut, majd Huba szed fel kétszer labdát a gyors és igen frissen mozgó soroksári csatárok elől. Déri jól ad, de P. Szabó lesre, majd az új támadásnál túlfut a vonalon. Ujpest erőteljesen támad, Pécsi munkába kerül. Sas fejesét, majd hosszú labdát fog, a nagy lendülettel rohanó Jávor átesik rajta s még a következő roham is lesen találja a centert.
    A 9. perc váratlan esemén...
  32. 2024.02.05, 18:58 - Werner Ignác
    A szegedieknél is új ember öltözik: az óbudai Werner, aki nehezen felejti el tízesztendős óbudai multját, de hát, mit tegyen a szegény futballista, ha ott nem engedik szóhoz jutni.
    Nemzeti Sport, 1933. február 27.
  33. 2024.02.05, 18:49 - Hungária FC - Szeged FC 1933
    Hungária—Szeged 4:0 (1:0)
    Az I. félidő gólja 11-esből esett, csak szünet után ment a játék az új center irányította kék-fehér csatársornak
    Góllövő: Barátky (II-esből), Dudás, Dudás, Titkos
    Hungária út, 2000 néző. Bíró: Biró Sándor.
    Hungária: Szabó — Mándi, Kocsis — Barátky, Wéber, Szaniszló — Ottávi, Cseh, Dudás, Vörös, Titkos.
    Szeged: Pálinkás — Werner, Raffai — Polgár, Somogyi, Bertók — Korányi II., Gyurcsó, Lukács, Gerle, Harmat.
    A Kék közép bemutatkozása...A nagytribün közepén sereglettek össze a lelkes szurkolók a kék-fehér zászló körül A szurkolók az új centert keresik. Dudás, akit a héten szerződtettek Budafokról, szőke, jóképű fiú. Földije, Titkos „gardírozza\". Az „új arc\" mellett régnem látott arcok is feltűnnek: a „gyógyult” Mándi és a „megjavult” Wéber.
    A szegedieknél is új ember öltözik: az óbudai Werner, aki nehezen felejti el tízesztendős óbudaimúltját, de hát, mit tegyen a szegény futballista, ha ott nem engedik szóhoz jutni. A csatársorból a kitil...
  34. Ferencváros-Nemzeti 5:0 (2:0)
    Amitől legjobban féltek,az volt a legjobb: a talaj
    Góllövők: Sárosi, Sárosi, Sárosi, Takács II., Toldi
    Millenáris-pálya. Bíró: Majorszky.2200 néző,
    Ferencváros: Háda — Hunyadi, Korányi — Laky , Bukovai, Lázár - Táncos, Takács II., Sárosi, Toldi, Kohut.
    Nemzeti: Vermes — Flóra, Szendrő — Hossó, Buza, Belcsik — Vadas, Odry, Bihámy, Szecsei, Szeder.
    Klement sürgeti a csapatokat, nehogy besötétedjék. Pontosan kezdenek, Szendrő választ, a Ferencváros indítja el a labdát.
    Már az első akciónál Szeder jó labdát kap, de Laky szereli. Az ellentámadást Sárosi indítja, Kohut folytatja, Flóra gikszert csinál, Sárosi rajta van a labdán és
    öt lépésről az alsó kapufát találja el.
    Az első gól se várat sokáig magára. Kohut jól lefut, befelé ívelt labdájára Sárosi fut rá, mellel pontosan ejti maga elé, engedelmesen gurul a labda Sárosi előtt. Vermes tétováz és amikor dobni akarja magát Sárosi elé, ez nyugodtan a hálóba gurítja a labdát. 1:0.
    Szecse...
  35. 2024.02.03, 19:20 - Somogy FC - Budai 11 1933
    Somogy-Budai „11” 1:1 (1:1)
    Egyenlő ellenfelek: sivár küzdelem
    Góllövő: Vadász (öngól), Polgár
    Kaposvár, 1000 néző. Bíró: Fenichel.
    Somogy: Váli — Miklósi, Joós — Egri, Boros, Győrfy — Mészáros, Galambos, Kővágó, Dormos, Tunyoghy.
    Budai „11”: Fábián — Vadász, Fekete — Magda, Kárpáti I., Schuster — Wéber, Sztancsik, Polgár, Czumpf, Tárnok.
    Az amatőrmeccs késése miatt fél 3 után tíz perccel kezdenek csak gyönyörű napsütésben játszani a csapatok. Somogy választ és érezhető hátszéllel játszik az I.félidőben. A pálya elsőrangú, a közepén már majdnem poros.
    Polgár indítja el az első labdát, de Tunyoghy adja le az első lövést. Fábián már ekkor megmutatja, hogy még mindig tud. Polgár kiugrik, sarkos lövését Váli védi. Az 5. percben Sztancsik öt méterről sem találja el a kaput.
    Sok lövés megy mind a két kapura, úgyhogy az első percek sok gólt sejtetnek. Hamarosan elromlanak azonban e passzok, Somogy egyre idegesebben játszik. Tunyoghy két szögletrugást csikar ki, azután el...
  36. 2024.02.03, 18:56 - Szeged FC - Ferencvárosi FC 1933
    Ferencváros—Szeged 4:1 (2:0)
    A II. félidő közepén megfordulhatott volna a mérkőzés sorsa
    Góllövő : Kovács, Kovács, Lukács, Takács II., Kovács
    Szeged. Bíró: Gombos. 2500 néző.
    Ferencváros: Háda — Hunyadi, Korányi — Laki, Sárosi, Lázár — Táncos, Takács II., Turay, Kovács, Kohut.
    Szeged FC: Pálinkás — Kovács I., Raffai — Polgár, Somogyi, Bertók — Korányi II., Gyurcsó, Lukács, Gerle, Harmat
    Borús, majdnem szélcsendes, hűvös, de nem túlhideg időben sorsolt Kohut és Raffay. Szeged választott kaput, a Ferencváros kezdett alig érezhető szél ellen. Kohutot szabálytalanul szerelik, a szabadrugás azonban visszakerül a mezőnybe. Turayt lökik, Laky hendszel, sok a sípolás. Szabadrugássorozat után mezőnyjáték következik. A 4. percben Lukácsot akasztják, Gerle szabadrugása kapu fölé kerül. A Ferencváros szorongat, Takács lövését Pálinkás menti. A 7. percben Kohut támadásából szögletrugás lesz. Kohut irányítja a labdát, a rugás kissé rövidnek látszik, de
    Kovács résen van, jól bete...
  37. 2024.02.02, 22:15 - Budai 11 - III. Kerület FC 1933
    III. ker. FC-Budai „11" 6:1 (2:0)
    A fekete-fehérek védelme összeroppant a II. félidőben Góllövő: Dömötör, Kármán, Kármán, Fenyvesi,Sztancsik, Kármán, Kármán
    BSzKRT-pálya. Bíró: Viczenik, 1000 néző.
    III. ker. FC: Budai — Győry, Biró — Steiner, Lutz, Magyar — Fenyvesi, Blaskó, Kármán, Horváth, Dömötör.
    Budai „11": Raffai — Wéber, Fekete — Magda, Kárpáti I., Schuster — Rökk, Sztancsik, Polgár, Czumpf, Tárnok.
    Polgár rúg bele elsőnek a labdába. Már az 1. percben Schuster keményen belemegy Blaskóba, aki kisántikál. Pár perc mulva visszajön jobbszélsőnek, de hamarosan visszaállítják az eredeti csapatot. Blaskó azonban végig csak próbálkozik a játékkal, futni alig tud. Szép támadásokat vezet a Budai „11”, amely az első negyedórában határozottan veszélyesebb és többet is támad. Polgár 20 méteres szabadrúgása centiméterrel kerül kapu fölé. Czumpf jó helyzetből eltéveszti a célt. Az óbudaiaknál Magyar ront, Biró ront, Sztancsik teljesen tiszta, de pár lépésről a felső lécet tal...
  38. 2024.02.02, 22:00 - Nemzeti SC - Somogy FC 1933
    Nemzeti—Somogy 2:1 (0:1)
    Mind a két oldalon sokkal több gól is eshetett volna
    Góllövő: Vermes (öngól), Bihary, Szecsei
    Millenáris. 1200 néző. Bíró: Csárdás
    Nemzeti: Vermes — Flóra, Szendrő — Vadas, Buza, Belcsik — Paczolay, Szecsei, Odry, Bihámy, Szeder.
    Somogy: Váli — Miklósi, Joós — Egri, Boros, Győrffy — Mészáros, Galambos, Pető, Dormos, Tunyoghy.
    Tapogatózó játékkal indul a mérkőzés. A Somogy az ötödik percben feljön s és egymásután három szöletrugást ér el. Majd a tulsó oldalon Odry szökteti Paczolayt, a szélső bead Szedernek, Váli rosszul fut ki, közben Bihámynál a labda s nagy zavar támad a kapu előtt, Bihámy lő, de Váli befelé futva kornerre öklöz.
    Vermes a 16-oson is vetődik, Tunyoghy lesállással ront, Bihámy öt lépésről téveszt célt, Vermes nehezen fogja Boros lövését... Alabda egyik oldalon sem akar bemenni a „V”-formában kék-fehérre csiokozott kapufák közé. Végre a 37. percben Galambos több dribli után egészen a vonalig viszi a labdát. Ott a kapu felé l...
  39. 2024.02.01, 23:12 - Attila FC - Hungária FC 1933
    Hungária—Attila 3:2 (0:1)
    A Hungária hiányos csapata csak akkor javult fel, amikor Barátky centerbe állt
    Góllövő: Rudas, Titkos, Barátky, Mátéffy, Cseh
    Miskolc, 2500 néző, bíró: Gerő.
    Fagypont alatt volt hőmérő tegnap Miskolcon. Hideg idő járta s mégis szép számú közönség gyült egybe a Hungária elleni mérkőzésre. A hosszú téli szünet, a kiéhezettség előcsalta a miskolci szurkolókat is.
    Mérkőzés előtt a Hungária a szállóban öltözik mezbe s így jön ki a pályára. Megjelenését taps kíséri, de még nagyobb taps jelzi a hazai csapat kivonulását s nagyon tetszik a közönségnek, hogy az Attila a pálya közepéről a nézőtér mindkét oldalát üdvözli. Felállnak:
    Hungária: Szabó I. — Kállai, Kocsis — Barátky, Gergely, Szaniszló II. — Ottávi, Cseh, Sebes, Vörös, Titkos.
    Attila: Alberti — Bán, Sziklai — Szabó, Buzási, Virág — Sugár, Simonyi, Rudas, Mátéffy, Magyar.
    Az Attila szél ellen kezd s rögtön támad. A gyors támadás megzavarja a Hungária ujonc hátvédjét, Kállait. Előbb gyerty...
  40. 2024.02.01, 22:46 - Újpest FC - Kispest FC 1933
    Ujpest—Kispest 9:1 (3:1)
    Az ujpesti gépezet még csikorog, de a gólt már gyártja
    Góllövő: Avar, Kormos, Jávor, Avar, Jávor, Avar, Jávor, Sas, Avar, Jávor
    Ujpest, 2000 néző. Bíró: Klein Árpád.
    Ujpest: Huba — Kővágó, Dudás — Kiss Gábor, Szűcs, Szalay — Sas, Avar, Jávor, Sáros, Déri. Kispest: Dobozy —'Szemere, Rozgonyi — Szepes, Purczeld, Keresztes — Mikes, Szabó, Kormos, Szenes, Serényi.
    Kispest kezd, de rögtön Ujpest támad és a 2. percben megvan a vezető gól is: Sas passzával Avar a 16-os sarkán kiugrik, egy cselt csinál, a nagyszerűen eltalált bomba félmagasan feltarthatatlanul vágódik a tulsó sarokba (1:0)
    Ujpest örül a remek gólnak, de csak egy percig, mert: Dudás rövid felszabadító rúgását Szemes rögtön visszafejeli a 16-oson belül álló Kormoshoz, aki fordulásból továbbít és
    az ívelt labda a meglepett Huba felett hálóba akad (1:1).
    Kispest tovább is hallat magáról: a 6. percben Serényi kapu elé húzott labdája Kővágó kezén akad meg!
    Kispest 11-est követel,
    a b...
  41. 2024.02.01, 00:24 - Soroksár FC - Bocskay FC 1933
    AZ elbizakodott Bocskai pontot vesztett Soroksáron

    Teleki nélkül oda a tudomány?

    Bocskai-Soroksár 2:2 (2:0)
    Egy kis meglepetést hozott ez a hétközi mérkőzés. A Bocskai a tavasszal még nem adott le pontot, megnyerte valamennyi mérkőzését. Ezúttal is egészen a félidőig azt lehetett hinni, hogy a debreceniek győznek, könnyen, stílusosan, fölényesen és azután vasárnap a Ferencváros elé mind a százszázalékos tavaszi teljesítmény nimbuszával lépnek. Ez a Ferencváros-mérkőzés lebegett a háttérben és alighanem ez feküdt rá a Bocskai-legények kedélyére olyannyira, hogy a hétközi mérkőzésen csak félsikerrel tudtak szerepelni.

    Késői kezdés.
    Nehezen indult a mérkőzés. Félhatra tűzték ki s emiatt a játék vége teljes sötétségben veszett el. A Bocskai autóbuszon érkezett a fővárosban bérelt szállásáról, vidámkedvű pesti futballcsemegézőkkel vegyesen, akikkel együtt sem tett ki többet a közönség száma 300 főnél. Teleki is jelen volt az expedícióban, a játékban azonban nem vett r...
  42. 2024.01.30, 19:37 - Soroksár FC - Hungária FC 1932
    Hungária-Soroksár 6:3 (2:1)
    . Egészen komoly ellenfele volt másfél félidőn keresztül a Soroksár a kék-fehérek csapatának Góllövő: Gruber II., Bácsay öngól, Cseh, Wéber öngól, Titkos, Barátky 11-esből, Cseh, Szabó Mischung
    Soroksár, 3500 néző. Bíró: Boronkay.
    Hungária: Ujvári — Mándi, Kocsis — Barátky, Wéber, Szaniszló — Ottávi, Cseh, Kalmár, Titkos, Szabó III.
    Soroksár: Bácsay — Schweier, Lichtner — Elblinger, Illik, Turi — Mischung, Zwick, Schmidt, Gruber II., Kohut II.
    A Hungária választ, Soroksár kezd, de már az 1. percben Ottavit szerelik kornerre. A sarokrúgást Kalmár élesen fejeli a sarok fölé. A 4. percben újabb kornert ér el a Hungária, ezt Szabó irányítja és ezt is Kalmár fejeli, de már gyengébben. Eddig a mérkőzés szabályos eredményt ígér. Az 5. percben azonban fordulat következik. A soroksári jobbszárny kornerrel fejezi be a támadását. Mischung sarokrúgását Gruber II. fejeli élesen kapuba, a labda a védők sorfala előtt átsuhan és a kapuvonalon álló
    Barátky...
  43. 2024.01.30, 19:09 - Ferencvárosi FC - Somogy FC 1932
    Ferencváros—Somogy 7:2 (2:0)
    Kapufa-arány: 6:1
    Góllövő: Takács II., Takács II., Lázár, Kohut, Takács II., Kohut, Sárosi, Kővágó, Dormos
    Üllői út, 2000 néző. Bíró: Pohlenz
    Ferencváros: Kutasi — Hunyadi, Papp — Laky, Bukovai, Turay — Táncos, Takács II., Sárosi, Lázár, Kohut.
    Somogy: Jókai — Miklósi, Joós — Egri, Vadász, Berecz — Steiner, Galambos, Kővágó, Dormos, Tunyoghy.
    A Ferencváros két válogatottját, Korányit és Hádát nélkülözi. egyébként „új rendszerű” csapata játszik. A Somogy három fiatal amatőrt állított be: Vadászt, Kővágót és Steinert.)
    Élénk iramban kezd a Fradi. Már az 1. percben 11-est követel a B-közép s ha ez nincs is, van helyette korner, kettő is. Lázár ereszti az első lövést. Fölé. Turay szabadrúgás kapufát ér. Kornerarány a 6. percben. 3:0! A 7. perc-ben Táncos ballal bead, Lázár fejjel Takács II. elé ejti a labdát s ő kapásból a balsarokba helyezi (1:0).
    A 13. perc majdnem bajt hoz a Fradinak. A szabadon hagyott Tunyoghy — nem lesből, ahogy a köz...
  44. 2024.01.29, 21:20 - Kispest FC - Bocskay FC 1932
    Bocskai—Kispest 3:2 (2:2)
    Kispesten „köszönöm Dénes"napot tartottak
    Góllövő: Serényi, Zilahi, Serényi, Vince, Markos
    Kispest, 800 néző. Bíró: Himler.
    Bocskai: Varga — Vágó, Janzsó — Palotás, Moóré, Keviczky — Markos, Vince, Teleki, Zilahi, Hevesi.
    Kispest: Dénes — Szemere, Laky — Szabó, Purczeld, Keresztes — Mikes, Szenes, Kormos, Szepes, Serényi.
    — Huj, huj, hajrá — bíztat a szép számmal felvonult Bocskai szurkoló had, de a kispestiek se hagyják magukat. Kispest már az első percben szögletrúgáshoz jut, de Szepes labdája a kapufát találja el. A 4. percben váratlan gólt érel a Kispest. Vágó hazajátszik, Serényi azonban szemfüles. Hiába akarja Palotás tartóztatni, Serényi kitör mellette, rászalad a hazajátszott labdára, Varga későn fut ki a gyorslábú szélső elé,
    Serényi elkanyarodik jobbra, majd az üres kapuba passzolja a labdát. 0:1.
    A Bocskai rögtön válaszolni akar. A 6. percben Markos jól megy le, szépen, küldi be a labdát, de Teleki közelről emberbe lövi. A Boc...
  45. Ferencváros— Kispest 8:0 (4:0)
    Az idő nagyobb részében 10 emberrel játszó Kispest csak statisztálni tudott a Ferencváros gólzáporának
    Góllövő: Toldi, Turay, Takács II., Kohut, Takács II., Toldi, Lázár, Takács II.
    Kispest. Bíró: Gombos. 2500 néző.
    Ferencváros: áda — Takács I., Korányi — Laky, Sárosi, Lázár — Táncos, Takács II., Turay, Toldi, Kohut.
    Kispest: Dénes — Rozgonyi, Laky — Gállos, Purczeld, Keresztes — Szabó, Szenes, Kormos, Szepes, Serényi.
    Nemzeti Sport, 1932. szeptember 5.
  46. 2024.01.27, 19:36 - Újpest FC - Attila FC 1932
    Ujpest—Attila 4:1 (3:0)
    Megdőlt a kabala: az ujpestiek új meze nem jelentett vereséget, csupán gyenge játékot
    Góllövő: P. Szabó, Sáros, Jávor, Mátéffy, Avar
    Ujpest, 1500 néző. Bíró: Sólymos.
    Ujpest: Huba — Kővágó, Futó — Borsányi, Szalay, Kiss G. — Kovács, Avar, Jávor, Sáros, P. Szabó.
    Attila: Alberti — Bán, Sziklai — Szabó, Sós, Buzássy — Haraszti, Simonyi, Virág, Mátéffy, Magyar.
    Az Attila rohamoz először, de Haraszti lesben áll. Másodszor is a miskolciak támadnak. Majd jön az Ujpest is: Sziklai lyukat rúg, de Jávor is ront, hogy aztán P. Szabó a lába alatt engedje taccsra a labdát. Nem sokkal később Avar tör ki, de lövése mellé megy, tíz méterről is. Majd meg Jávor lövése megy alig mellé, ez már öt lépésről jött. A 7. percben Kővágó messziről szabadrúgást küld az Attila kapujára, két miskolci és egy ujpesti összefejel, az ő feje felett
    emelkedik Alberti és kiüti a labdát, mégpedig olyan szerencsétlenül, hogy az a szabadon álló P. Szabó elé pattan s az ő lövése nyo...
  47. III. ker. FC— Ferencváros 3:2 (1:1)
    Örülhet a Ferencváros, hogy csak így kapott ki, mert emberemlékezet óta nem játszott ilyen gyengén
    Góllövő: Dömötör, Táncos, Kármán, Kármán, Sárosi
    Üllői út, 7000 néző. Bíró: Klug.
    III. ker.: Budai — Győri, Biró — Beretvás, Lutz, Magyar — Fenyvesi, Blaskó, Kármán, Horváth, Dömötör.
    Ferencváros: Háda — Hunyadi, Korányi — Laky, Bukovai, Turay — Táncos, Takács II., Sárosi, Lázár, Kohut.
    A Ferencváros kezd, és támad. A 3.percben Budait megzavarja Sárosi, elszedi a labdát tőle. Takács II.-nek passzol és ez - kapufát lő. Öt percig az óbudai térfélben folyik a játék, majd változatosabb lesz. Kölcsönösen rosszak az akciók — a 10. percig. Akkor — gól jón. Dömötör szögletrúgását Bukovi visszafejeli, a szélső újabb beadása elszáll a fejek felett, Fenyvesi lő, a közeli labda Hádáról kipattan, éppen
    Dömötör elé, aki hálóba vágja. (1:0).
    Negyedóra után a Ferencváros mégis kezdi magát összeszedni. Egy korner után Budai bizonytalankodik és Buk...
  48. 2024.01.26, 19:08 - Soroksár FC - Somogy FC 1933
    Somogy -Soroksár 2:1 (2:1)
    Góllövő: Joós, László, Galambos
    Soroksári pálya, 500 néző. Bíró:Klug F.
    Ragyogó tavaszi délelőtt, enyhe déli szél, 500 soroksári és vagy tíz budapesti néző (a Phöbus Barna Sándor vezetésével a jövendő osztályozó ellenfelet nézi meg.) Jól fellocsolt pálya, vidám emberek. Ez a keret. A csapatok:
    Somogy: Váli — Miklós, Krumpach II. — Egry, Boros, Győrffy — Mészáros, Galambos, Joos, Dormos, Tunyoghy.
    Soroksár: Pécsi — Schweier, Lichtner — Elblinger, Réti, Turi — Farkas, Zimonyi, László, Kis, Fekecs.
    11 óra 10 perckor Klug indít. Somogy széllel és nappal szemben kezd. Hamarosan süvít Mészáros
    nagy lövése a kapu előtt. A 3. percben pedig itt a gól. Schweier gyengén ad hátra. Pécsi kiszalad, de
    Joós fürgébb és a kapus mellett beteszi a labdát. 1:0.
    Élénk, szép a játék. Soroksár gólja sem késik. Farkas jól megy el, beadása pontos és
    László okosan helyez alig 5 méterről. 1:1.
    — No, kezdjük elölről — mondják a soroksáriak. A csikópáholy huj,...
  49. 2024.01.26, 18:49 - Bocskay FC - Budai 11 1932
    Betegség és sérülés tizedeltemeg a Bocskai csapatát
    Budai „11"—Bocskai 2:0 (0:0)
    Ez ellen a Bocskai ellen győznie kellett a jól játszó Budai „11"-nek
    Góllövő: Polgár, Polgár
    Debreczen, 2500 néző. Bíró: Majorszky.
    Budai „11”: Hóri — Wéber, Fekete — Kárpáti II., Kárpáti I., Schuszter — Polgár, Sztancsik, Rökk, Czumft, Tárnok.
    Bocskai: Fehér — Vágó, Janzsó — Palotás, Zilahy, Keviczky — Markos, Vincze, Teleki, Remmer, Hevesi.
    Már a rajtnál elveszítete a mérkőzést a Bocskai. Moorét furunkulusok támadták meg, képtelen volt játszani. Vincze meghült, 39 fokos lázával ágyba kellett feküdnie, de hősiesen kiállt, hogy ne hozza még nagyobb hátrányba csapatát. De ezen felül Teleki, Markos és Palotás sem volt egészen itt. El kell ismerni azonban, hogy a Budai „11” jó futballt játszott és gólerősebb belsői révén megérdemelten vitte el a két pontot Debrecenből. A Bocskai az első a pályán s a közönség nem nagy örömmel fogadja a rossz híreket. A Budai „11”-et udvarias taps köszönti....
  50. 2024.01.25, 17:35 - Kispest FC - Újpest FC 1932
    Ujpest—Kispest 3:0 (3:0)
    Ujpest csak az I. félidőben játszotta az új stílust, de ez elég volt a győzelemhez
    Góllövő: Sáros, Avar, Avar
    Hungária-út. Bíró: Majorszky. 6000 néző.
    Ujpest: Aknai — Kővágó, Futó — Borsányi, Szalay, Kiss G. — Kovács, Avar, Jávor, Sáros,
    P. Szabó.
    Kispest: Dénes — Szemere, Laky — Szenes, Gálos, Keresztes — Szabó, Mikes, Kormos, Szepes, Serényi.
    Ujpest játéka volt ennek a mérkőzésnek az eseménye. Tóth Pista nagyszerű iskolája mindig jobban kezd kibontakozni. Amit I. félidőben az ujpesti támadósor produkált, minden ízében nagyszerű futball volt és magán viselte az új edző kezemunkájának jelét. Eltűnt minden kínos állítgatás, forgolódás és töprengés. Minden labda kapásból szállt tovább és folyamatos, villámgyorsan gördülő támadások alakultak ki a gyors adogatások nyomán. Még ugyan gyakran előfordult, hogy nem voltak pontosak ezek a gondolkodás nélkül továbbadott labdák, de mihelyt sikerültek, váratlan és veszélyes helyzetek alakultak ki nyomuk...
  51. 2024.01.25, 17:01 - Soroksár FC - Újpest FC 1932
    Ujpest—Soroksár 9:0 (4:0)
    Az ujpesti lendület ezúttal kilencven percig tartott s még az utolsó percben is gólt eredményezett
    Góllövő : Avar, Jávor, Jávor, Avar, Kovács, Avar, Sáros, Jávor, Avar
    Soroksár, 800 néző. Bíró: Salgó
    Ujpest: Huba — Kővágó, Futó — Borsányi, Szűcs, Kiss — Kovács, Avar, Jávor, Sáros, P. Szabó. Soroksár FC: Augusztinovits — Lichtner, Schmidt — Elblinger, Illik, Tury — Izsépy, Pflum II., Kautzky, Zwick, Kohut II.
    Ujpest kezdi nappal szemben a játékot s támad. Hamarosan lábra kap azonban a soroksári jobbszárny is s a 7. percben Izsépy sarokrúgást harcol ki. Némi szorongatás után Hubáé a labda s mezőnyjáték alakul ki. Szűcs értékes játéka tűnik ki a mezőnyből. Jávornak helyzete akad, de csak korner lesz belőle. Tovább is változatos a játék, Kautzky szép labdákat ad szélre, de általában az Ujpest van frontban. A lövések bizonytalanok, a labda járása sem sima, még nem szokták meg a játékosok a talajt. A sok sikertelenség után végre a 24. percben Avar ...
  52. 2024.01.23, 20:09 - Hungária FC - Attila FC 1932
    Hungária—Attila 9:0 (2:0)
    Az Attila félóra alatt elkészült erejével
    Góllövő: Titkos, Barátky, Cseh, Cseh, Kalmár, Kalmár, Cseh, Szaniszló, Cseh
    Hungária-út. 8000 néző Bíró: Vicenik
    Hungária: Ujváry — Mándi,Kocsis — Barátky, Wéber, Szaniszló — Ottávi, Cseh, Kalmár, Titkos, Szabó III.
    Attila: Alberti — Vadász, Dankó — Buzássy, Sós, Bán — Hernády, Simonyi, Magyar, Haraszti, Sziklai.
    Pompásan indul a játék. A Hungária balszárnya lefut s Titkos remek lövése kapufára viszi a labdát. Ez már igen! Utána azonban mezőnyjáték alakul ki, amelyben Szabó III. játszik ügyesen, tetszetősen, de egyelőre nem hasznosan. A 4. percben a jobbról jövő labdát Cseh kapásból vágja kapura, de Alberti nagyszerűen védi a nehéz labdát, pedig az irányt is változtatott. A 7. percben Szabó szögletrugása rossz, majd a rontogató Ottávi is kapu mögé küldi a sarokról a labdát. Hosszas adogatás után azonban Ottávi jól emel kapu elé, de Alberti fényesen öklöz.
    A miskolci kapusra mindenki felfigyel.
    Wéb...
  53. 2024.01.21, 19:26 - Budai 11 - Szeged FC 1932
    Budai „11\"—Szeged 4:1 (1:0)
    Nem ment jól a szegedi csatársornak, de a bírónak sem
    Góllövő : Sztancsik, Tárnok, Polgár, Havas, Polgár
    Sport utca, 1000 néző. Bíró: Glück J.
    Budai „11”: Hóri — Wéber, Fekete — Kárpáti II., Kárpáti I. Magda — Rökk, Sztancsik, Polgár, Czumpf, Tárnok.
    Szeged: Pálinkás — Gerle, Raffai — Polgár, Somogyi, Bertók — Korányi II., Gyurcsó, Lukács, Harmat, Havas.
    A vendégek kezdik s övék az veszélyes támadás, — Havas fejel és Hóri csak szögletre tudja tolni az éles labdát. Változatosa játék, de Szeged valamivel élénkebb. Havast a 9. percben kézzel húzzák vissza a budai védők a büntető területen, a bíró azonban nem lát szabálytalanságot, bár tőle pár lépésre történt az eset. A budaiak inkább lefutásokkal jutnak szóhoz, de ezek veszélyesebbek, mint a lassú és hibát hibára halmozó szegedi kombinációk. Rökk a legélénkebb budai csatár, de neki sem „jön ki”. Polgárt nagy lesállásból engedi el a bíró, de a lövés így sem sikerül. A 17. percben Lukács fej...
  54. 2024.01.21, 18:59 - Attila FC - III. Kerület FC 1932
    III. ker. FC-Attila 1:0 (0:0)
    Küzdelem több volt ebben a játékban, mint szépség
    Góllövő: Dömötör
    Miskolc. Bíró: Stern, 1500 néző.
    III. ker. FC: Budai — Győri, Biró — Beretvás, Lucz, Magyar — Fenyvesi, Blaskó, Kármán, Horváth, Dömötör.
    Attila: Alberti — Bán, Sziklai — Szabó II., Sós, Virág — Haraszti, Simonyi, Buzássy, Mátéffy, Magyar.
    Napsütéses, de hideg időben a a III. ker. választ, az Attila kezdi a játékot. Az Attila szép támadásokat vezet, a főérdem a centerben játszó Buzássyé. A 8. percben szögletrugást ér el az Attila, ebből Magyar a kapu fölé lő. Most feljön a Kerület, de Lucz lövése magas. Fenyvesi megy el ezután szépen, kidolgozott labdája jól száll be, Kármán négy lépésnyire a kaputól fölé fejel. A 18. percben 18 méteres szabadrugást Horváth az Attila kapuja mellé küld.
    A Kerület most szépen tologatja a labdát, Alberti Blaskó lábáról szedi le azt. Haraszti és Biró összecsapásából a szélső sántán kerül ki, de rövidesen visszajön és játszik tovább.
    A bíró...
  55. III. ker. FC— Soroksár 2:1 (1:1)
    A csatárok mondtak csődöt mind a két oldalon

    Nagyszombat u. 2000 néző. Bíró: Viczenik Ede.
    A soroksáriak is szép számmal vonultak fel, de nagyon csendesen viselkednek, látszik rajtuk, hogy nincsenek különösebb reményeik. A mérkőzést zászlócsere előzi meg.

    III. ker. FC: Gallina — Király, Biró — Beretvás, Lutz, Magyar — Fenyvesi, Blaskó, Kármán, Győry, Dömötör.
    Soroksár: Augusztinovits — Lichtner, Schmidt — Elblinger, Kompóti, Turi — Mélykuti, Zwick, Kautzky, Gruber II., Kohut II.

    Már a 2. percben szögletrúgást érnek el a soroksáriak. Lassan azonban a kék-fehérek veszik át a támadó szerepét, az 5. percben Győry kellemetlenül pattogós lövését Augusztinovitsnak védenie kell. A 6. percben Kautzky jár elől, lövése Gallináról visszapattan, a kapus a földön marad, Zwick céloz, ámde most Kautzkyról jön vissza a labda. Balszerencse ...
    A mérkőzés erős iramú. A soroksáriaknál feltűnik az új embernek, Kompótinak egy-két eszes labdája.
    Maj...
  56. 2024.01.20, 22:49 - Szeged FC - Nemzeti SC 1932
    Szeged FC-Nemzeti 3:1 (2:1)

    A Nemzeti két gól jogosságát vitatja
    Góllövő: Havas (11-esből), Bihámy (11-esből),Korányi II., Lukács
    Szeged, 1500 néző. Bíró: Kann Ferenc.

    A két csapat minden, izgalom nélkül készülődik. A Szeged öltözőjében Somogyi fejtegeti, hogy 1932-ben most játsza a negyedik bajnoki mérkőzést a Nemzeti ellen: Sabaria, Hungária és Somogy után most a Szeged színeiben. A két csapat a következő felállításban fut a pályára

    Szeged: Pálinkás.— Sirály, Raffai — Polgár, Somogyi, Bertók — Korányi II., Gyurcsó, Lukács, Harmat, Havas.
    Nemzeti: Vermes — Flóra, . Szendrő — Vadas, Buza, Belcsik — Odry, Stefanovits, Gergely, Bihámy, Szeder.

    Jó futballidőben kezdődik a változatos játék. Lukács elől Szendrő hazajátszik, a következő percben pedig Stefanovics fejel a kapufára az ellenkező oldalon. A visszapattanó labdát Gergely lövi és Pálinkás vetődve-nehezen fogja a lövést. Korányi nagy centerét. Lukács, fordulásból lövi, Szendrő azonban elcsípi a labdát. Gy...
  57. 2024.01.19, 22:12 - Nemzeti SC - Budai 11 1932
    Budai „11"— Nemzeti 2:2 (2:1)
    A Nemzeti többet volt támadásban, a Budai „11" csak néha adott ízelítőt stílusából
    Góllövő : Vadas, Sztancsik, Polgár, Buza
    Millenáris-pálya, 1000 néző. Bíró: Klein Árpád.
    Nemzeti: Vermes — Flóra, Szendrő — Vadas, Buza, Belcsik — Paczolay, Odry, Bihámy, Szecsei, Szeder.
    Budai „11”: Hóri — Wéber, Fekete — Kárpáti II., Kárpáti I., Magda — Rökk, Sztancsik, Polgár, Czumpf, Tárnok.
    Az első támadást a budai balszárny vezeti, de azután az otthon játszó csapat veszi át a játék irányítását. Bihamy jó labdát kap elől, de elveszik tőle. Magda gikszere nyomán Fekete sarokrúgást vét, Paczolay jól irányítja, Hóri fogja. A 4. percben Kárpáti I. — akinek első húzásai bizonytalanok — hendszet vét, Vadas áll neki a jó 20 méteres szabadrúgásnak. Jól megvágja a labdát, amivel azonban Hóri még helyezkedhet is.
    A budai kapus mellre akarja fogni a labdát, de kezéből kiperdül — nyilván erős fals volt benne — és az ijedtségtől megdermedt kapus mellett begurul ...
  58. 2024.01.19, 21:52 - Szeged FC - Kispest FC 1932
    Kispest—Szeged FC 1:1 (1:0)
    Szeged a 48-ik percben mentett meg egy pontot
    Góllövő: Serényi, Havas (11-esből)
    Szeged, 2000 néző. Bíró: Karsai.
    Kispest: Dénes — Laki, Szemere — Szabó, Purczeld, Keresztes — Mikes, Szenes, Kormos, Szepes, Serényi.
    Szeged: Pálinkás — Raffai, Bertók — Polgár, Somogyi, Harmat — Korányi II., Gyurcsó, Lukács, Kiss, Havas.
    Igen változatosan indul a mérkőzés. Már az első percben bemutatkozik Bertók, a Szeged szükségbekkje, de nem valami biztató, hogy hatalmas bombát küld kornerre. Lukács jó szöktetésére Korányi II. fut rá, a nagy lendületben azonban hendszet vét. Kispest kornert ér el, mire az eső is megered. Perceken át változatos, élénk játék folyik anélkül, hogy feljegyzésre érdemes esemény történne, vagy valamelyik kaput veszély fenyegetné.
    A 11-ik percben Szenes lő a 16-osról remekül, de Pálinkás bravúrosan védi a veszélyes labdát. Egy percre rá Havas kornert ér el, Dénes kiüti a labdát Lukács elé, aki meglepetésében hirtelen fölé lő. Sze...
  59. III. ker. FC—Ujpest 3:2 (1:1)
    A csatársorok és a kapusok közti különbség döntötte el a mérkőzés sorsát
    Góllövő: Fenyvesi, Avar, Blaskó, Fenyvesi, Farkas
    Nagyszombat u. Bíró: Klein Árpád. 3000 néző,
    III.- ker. FC: Gallina — Győri, Bíró — Beretvás, Lutz, Magyar — Fenyvesi, Blaskó, Kármán, Dinnyés, Dömötör.
    Ujpest: Aknai — Kővágó, Ligeti — Borsányi, Szalay, Vig — Farkas, Avar, Jávor, Sáros, P. Szabó.
    Ujpest választ, a III. ker. nap ellen kezd. Az első támadásokat a kerületiek vezetik, rövidesen az ujpestiek is támadásba mennek át. Jávor jó labdát ad Farkasnak, akit Bíró szépen szerel. Most változó támadások következnek. A 4. percben Aknai kiejti az első labdáját. Ugyanebben a percben az ujpesti balszárnyat az átvágtató Biró csak kornerre tudja szerelni. Ebből Farkas kerül jó helyzetbe, de késik. Kármánt túl keményen szereli Ligeti. Ligeti homlokán is felhasad a bőr, percekig kötözik künn. Kármán azonban az egész mérkőzés folyamán sínyli az összeütközést. Lesállások után ...
  60. 2024.01.18, 17:27 - Kispest FC - Nemzeti SC 1932
    Nemzeti—Kispest 2:1 (2:0)
    Stílusos kezdés után visszaesett a Nemzeti, de rossz a kispesti csatársor
    Góllövő: Bihámy, Paczolay, Kormos
    Kispest, 1000 néző. Bíró: Boronkay.
    Nemzeti: Vermes — Flóra, Szendrő — Vadas, Buza, Belcsik — Paczolay, Odry, Bihámy, Szecsei, Szeder.
    Kispest: Dénes — Szemere, Laky — Szabó, Purczeld, Keresztes — Mikes, Szenes, Kormos, Szepes, Serényi.
    A Nemzeti „nyolcgólos” csapatával áll ki, a Kispest a beteg Gálos helyett Szabót szerepelteti. A felek hamarosan megálapítják, hogy a Nemzetiben egy volt kispesti (Paczolay), a Kispestben viszont két volt Nemzeti-játékos(Szepes és Szenes) játszik, akik persze mind meg akarják mutatni — a másik csapatnak__
    A Nemzeti kezd — most már lassanként megszokottá váló — szép stílusában. Az 5. percben Szeder átdolgozza magát a kispesti védelmen, még a kapust is kicselezi és — mellé gurít. Bihámy szép akciókat indít el, de maga egyelőre még kényelmesen mozog. Kispest üdvöskéjére, Serényire játszik minden labdát, de...
  61. 2024.01.17, 19:54 - Somogy FC - III. Kerület FC 1932
    III. ker. FC—Somogy 3:1 (2:0)
    A III. ker. győzelme reális és megérdemelt
    Góllövő: Kármán, Fenyvesi, Galambos, Kármán
    Kaposvár. Bíró: Tihanyi. 1000 néző.
    III. ker. FC: Budai — Győry, Biró — Beretvás, Lutz, Magyar —Fenyvesi, Blaskó, Kármán, Horváth, Dömötör.
    Somogy: Jókai — Szattyán, Miklósi — Pető, Egri, Berecz — Mészáros, Galambos, Halas, Dormos, Tunyoghy.
    Somogy kezdi a játékot és Miklósi 25 méteres szabadrúgása a kapu mellett süvít el. Halas kiadását Tunyoghy elszeleskedi. A 9.percben a kerületi balszárny támadását Fenyvesi kapu fölé lövi. Jókai Kármán lábáról az utolsó pillanatban szedi le a labdát. A 15.percben Fenyvesi jól megy el,
    beadása tisztán találja Kármánt, aki nyugodtan lövi a labdát a balsarokba.
    Jókai kissé elmélázott. 1:0. A kerületi fedezetsor most iskolázik, Somogy pedig két kornert ér el. A 28. percben Pető miatt a tribünről érthetetlennek látszó szabadrúgást ítél a bíró. Horváth a 16-osról íveli a labdát és
    Fenyvesi Jókai mellett begurítja a...
  62. 2024.01.17, 19:38 - Budai 11 - Hungária FC 1932
    Hungária-Budai„11“ 1:0 (0:0)
    A budaiak hét kornert rúgtak, a Hungária csak kettőt, de az egyikből esett a gól
    Góllövő : Vörös
    Üllői út, Bíró Antalics, 5000 néző.
    Hungária: Szabó I. — Mándi, Kocsis — Sebes, Gergely, Szaniszló — Ottávi, Cseh, Barátky, Vörös, Titkos.
    Budai „11”: Hóri — Wéber, Fekete — Kárpáti II., Kárpáti I., Schuszter — Rökk, Sztancsik, Polgár, Magda, Tárnok.
    A Hungária választ, a Budai „11” kezd széllel hátban. Az első támadás a budaiaké. Sztancsik lövése gyenge, de erősen kapu mellé megy. Már a 2. percben sarokrúgáshoz jutnak a budaiak, mert Mándi túl rövidre fogott labdáját Polgár lövi és az Kocsisról kornerre pattan. Tárnok kapu mögé íveli a labdát. Veszélyes budai támadás után Cseh hendszel, majd Sebes átadását Vörös kapu mellé fejeli. Most újabb kornerhez jut a Budai „11”, Tárnok rúgja, a labda keresztben kimegy. Cseh jó labdáját Titkos kapu mögé centerezi. Az első nagy helyzet Hóri kapuja előtt alakul ki Wéber gikszere révén, de Cseh Hóri kezébe ...
  63. 2024.01.16, 22:40 - Hungária FC - Somogy FC 1932
    Hungária—Somogy 6:0 (3:0)
    A kék-fehérek zökkenőkkel teli játéka is elég volt a fölényes győzelem kivívásához
    Góllövő : Kalmár, Kalmár, Titkos, Vörös, Barátky(11-esből), Cseh
    Üllői út, 3000 néző. Bíró: Kovács P.
    Elsőnek a Somogy csapata fut ki, majd hamarosan feltűnik a Hungária is a szépen elegyengetett, sima, hengerelt pályán. Kovács bíró új jelenség a nagy mérkőzések vezetői között. Sípjelére sorsolnak s mivel a Somogy választott, a Hungária áll fel kezdéshez.
    Hungária: Szabó — Wéber, Kocsis — Barátky, Gergely, Szaniszló — Ottávi, Cseh, Kalmár, Vörös, Titkos.
    Somogy: Jókai — Miklós, Joós — Egri, Halas, Berecz — Steiner, Galambos, Kővágó, Dormos, Tunyoghy.
    Hungária-támadással indul a játék, szabadrúgást is rúg Gergely, de utána Kármán ugrik ki s előle Kocsis hazaad. A Halas—Galambos—Steiner támadás szép, a szélső beadását Wéber kornerre fejeli. A jó rúgás után Szabó öklöz, máris Ottávi fut, hogy kornerre szereljék. Nehezen szabadul fel a Somogy-kapu, mert a Hungári...
  64. 2024.01.16, 22:16 - Nemzeti SC - Soroksár FC 1932
    Nemzeti—Soroksár 8:1 (3:0)
    A „kiesőderbi" két csapata közt két klasszis különbség mutatkozott
    Góllövő : Szeder, Bihámy, Bihámy, Bihámy, Bihámy,Odry, Bihámy, Zwick, Bihámy
    Millenáris* 1000 néző. Bíró: Csárdás,
    Nemzeti: Vermes — Flóra, Szendrő — Vadas, Buza, Belcsik — Paczolay, Odry, Bihámy, Szecsei, Szeder, ű
    Soroksár: Apgusztinovics —, Lichtner, Schmidt - Elblinger, Kompóti, Turi — Izsépy, Mélykúti, Kautzky, Zwick, Kohut II.
    A Nemzetiről hamar meg lehet állapítani, hogy ő tud jobban futballozni.. A 4. percben már meg is van a gól: Szeder a határvonalról elindulva — bár nyomják - a 6-os sarkáig fut és onnan a hálóba bombáz (1:0). A Soroksár — széltől támogatva — jól induló támadásokat kezd, de gyenge ez a csatársor a szilárd Nemzeti-védelemhez képest. A soroksári védelemről viszont nem lehet elmondani, hogy szilárd volna: a 10. percben Lichtner röviden fejel haza, Augusztinovics fel akarja venni a labdát, de Bihámy megzavarja, kirúgja a kezéből s döcögve bár, de bent v...
  65. 2024.01.14, 22:28 - Szeged FC - Attila FC 1932
    Szeged—Attila 3:2 (1:2)
    Szegeden kemény pontharc volt— még a detektívek is beleszóltak
    Góllövő: Vadász, Simonyi, Havas, Havas, Gyurcsó
    Szeged, Temesvári körút, 1200 néző. Bíró: Glück.
    A csapatok így álltak fel:
    Szeged FC: Pálinkás — Sirály, Raffai — Polgár, Somogyi, Bertók — Korányi II., Gyurcsó, Lukács, Kis, Havas.
    Attila: Alberti — Vadász, Sziklai — Bán, Sós, Buzássy — Haraszti, Szabó, Virág, Mátéffy, Simonyi.
    Szeged lendül előbb játékba, Havas gólhelyzetet is kidolgoz, de a belsők még nem tudják befejezni a támadásokat. Az Attila elég jól játszik, különösen Mátéffy vonja magára a figyelmet. A 7. percben
    Sirályról kornerre pattan a labda, Simonyi küldi be, de Pálinkás kiöklözi. A 9. percben a védelembe ment Kis Sósba akar talpalni. A bíró 25 méterről szabadrugást ítél a Szeged ellen.
    Vadász áll a labdának, amely mint a villám vágódik a felső sarokba. Védhetetlen. 0:1.
    A szegediek támadnak de nem túl komolyan. Somogyi lövését a kapufa menti. A 20. percben Sós...
  66. 2024.01.14, 22:14 - Budai 11 - Kispest FC 1932
    Budai „11" - Kispest 2:2 (1:1)
    Kétszer vezettek a budaiak
    Góllövő: Polgár, Serényi, Rökk, Szepes
    Sport utca, 1500 néző. Bíró: Salgó.
    A budaiak választanak és a széltől támogatott oldalt kapják.
    Budai „11”: Hóri — Wéber,Fekete — Kárpáti II, Kárpáti I.,Schuszter — Rökk, Stancsik, Polgár, Czumpf, Tárnok.
    Kispest: Dénes — Szemere,Laki — Gálos, Purczeld, Keresztes — Szabó, Szenes, Kormos,Szepes, Serényi,
    Sokáig szép játék folyik, de minden különösebb esemény nélkül. Tárnok nagy helyzetet ront, mire bekiabálnak:
    — Ébredjetek budaiak!
    A 20. percben Polgárnál a labda, jobbra kanyarodik, Szemere és Laki között átmegy, engedik lőni, hiszen nem olyan veszélyes a szög,
    Polgár lő is, Dénes azonban feltűnően rosszul vetődik és a jobb sarokban köt ki a labda. 1:0.
    Kispest szögletrugással válaszol, majd Serényi két emberen is átmegy, betolja a labdát, de Szepes ügyetlen. Most két kornert rúg a Budai „11”, a másodiknál (26. perc) Stancsik fejese
    a lécről esik vissza.
    Majd ...
  67. Ferencváros—Bocskai 1:1 (0:0)
    A bajnokcsapat gyenge csatárjátékával nem tudta elhozni Debrecenből mind a két pontot
    Góllövő : Kohut, Markos
    Debrecen. 4000 néző. Bíró: Kohányi.
    Ferencváros: Háda — Hunyadi, Korányi — Laky, Sárosi, Lázár — Táncos, Toldi, Turay, Kovács, Kohut.
    Bocskai: Varga — Vágó, Janzsó - Palotás, Moóré, Keviczky — Markos, Vincze, Teleki, Zilahi, Hevesi.
    Kohut választott kaput s így a Bocskai áll fel az eléggé érezhető széllel szemben. Markos viszi az első támadást, majd rövid mezőnyjáték után Zilahy lábáról kerül először kapu mellé a labda. A szél és a Ferencváros beszorítja a Bocskait, de Vargának csak Turay hosszú, félmagas lövése ad nehéz munkát az 5. percben. Varga vetődve üti ki a labdát s Sárosi fölé lő. Változatos játék után a 19.percben Táncos kornere esemény, melyből Kovács szépen fejel, de Varga ölébe. A kapus kirúg s máris Sárosi rúgása viszi el a háló felett a labdát.
    Utána Toldi szabadrúgása akad a sorfalba, majd Kovács hendsze szabadí...
  68. 2024.01.12, 19:13 - Újpest FC - Somogy FC 1932
    Ujpest—Somogy 4:2 (3:1)
    A Somogy a felforgatás után veszélyesebbnek látszott
    Góllövő: P. Szabó, Jávor, Jávor, Mészáros, Dormos(11-esből), Jávor
    UTE-pálya, 2000 néző. Bíró:Gerő Ferenc.
    Az állóhely tündöklő napfényben fürdik, de a pályán hideg szél táncol, amikor kivonul piros-fekete mezőkre osztott mezben a Somogy és jól kifakult lilában az Ujpest.
    Ujpest: Aknai — Kővágó, Futó — Borsányi, Szalay, Kiss G. — Kovács, Avar, Jávor, Sáros, P.Szabó. Somogy:Jókai — Miklósi, Joós — Egri, Halas, Berecz — Mészáros, Galambos, Dormos, Kocsis,Tunyoghy.
    Somogy kezd széllel hátban, de rögtön az Ujpest jut szóhoz. Alig néhány húzás után Avar szökteti Jávort, az mellel viszi tovább a labdát és a 11-es tájáról bombát ereszt a kapura. Jókai rávetéssel védi a jobb sarokra tartó lövést, a labda P. Szabó elé perdül, emberbe lő, újabb lövését pedig a gólvonalon álló Miklósi küldi vissza a mezőnybe. Meleg volt!
    Ujpest támad továbbra is. P. Szabót Miklósi kornerre szereli, a kornért kiüti Jókai. Sá...
  69. 2024.01.12, 18:58 - Újpest FC - Somogy FC 1932
    Ujpest—Somogy 4:2 (3:1)
    A Somogy a felforgatás után veszélyesebbnek látszott
    Góllövő: P. Szabó, Jávor, Jávor, Mészáros, Dormos(11-esből), Jávor
    UTE-pálya, 2000 néző. Bíró:Gerő Ferenc.
    Az állóhely tündöklő napfényben fürdik, de a pályán hideg szél táncol, amikor kivonul piros-fekete mezőkre osztott mezben a Somogy és jól kifakult lilában az Ujpest.
    Ujpest: Aknai — Kővágó, Futó — Borsányi, Szalay, Kiss G. — Kovács, Avar, Jávor, Sáros, P.Szabó. Somogy:Jókai — Miklósi, Joós — Egri, Halas, Berecz — Mészáros, Galambos, Dormos, Kocsis,Tunyoghy.
    Somogy kezd széllel hátban, de rögtön az Ujpest jut szóhoz. Alig néhány húzás után Avar szökteti Jávort, az mellel viszi tovább a labdát és a 11-es tájáról bombát ereszt a kapura. Jókai rávetéssel védi a jobb sarokra tartó lövést, a labda P. Szabó elé perdül, emberbe lő, újabb lövését pedig a gólvonalon álló Miklósi küldi vissza a mezőnybe. Meleg volt!
    Ujpest támad továbbra is. P. Szabót Miklósi kornerre szereli, a kornért kiüti Jókai. Sár...
  70. 2024.01.10, 18:53 - Soroksár FC - Szeged FC 1932
    Soroksár—Szeged 1:0 (1:0)
    Elbizakodottak voltak a szegediek - de bírói tévedések is sújtották
    Góllövő: Schmidt
    Soroksár, 700 néző. Bíró: Juhász dr.
    Soroksár: Augusztinovits •— Schweier, Lichtner — Elblinger, Kompóti, Túri — Izsépy,
    Pflum II., Kautzky, Schmidt, Kohut II.
    Szeged FC: Pálinkás — Sirály, Raffai — Polgár, Somogyi, Bertók — Korányi II., Gyurcsó, Lukács, Kis, Havas.
    A széllel játszó soroksáriak az 5. percben Bertók miatt szabadrúgáshoz jutnak. Izsépy küldi be a labdát, Pálinkás csak kiütni tudja
    s a jobbösszekötőben termett Schmidt közelről hálóba lövi. 1:0.
    Két perccel később szögletrúgás nyomán Kautzky csaknem újabb gólt ér el. A 15. percben Kohut hatalmas helyzetből emberbe lő, majd szögletrúgás is jelzi a soroksáriak fölényét A szegediek csatársora gyámoltalan, amellett könnyelműen, elbizakodottan is játszanak. A 20. percben egyperces gyászszünetet rendel el a bíró. Játék továbbra sínes: "A szegediek alig-alig mozognak, de a soroksáriak is csak lelk...
  71. 2024.01.10, 18:34 - Attila FC - Bocskay FC 1932
    Attila—Bocskai 1:0 (1:0)
    Csapnivaló volt a Bocskai csatársor
    Góllövő: Haraszti
    Miskolc, 2000 néző. Bíró: Mikolovics.
    Attila: Szemző — Bán, Sziklai — Szabó, Sós, Buzásy — Haraszti, Simonyi, Virág, Mátéffy, Magyar. Bocskai: Varga — Vágó, Janzsó — Palotás, Zilahi, Keviczky — Markos, Vincze, Teleki,
    Kovács III., Hevesi.
    Az Attila kezd, a Bocskai támad. Az első komoly esemény Magyar húszméteres szép lövése, ami süvítve repül el a kapu mellett. Ujabb Attila-támadás és Mátéffy éles lapos lövését vetődve kell védeni Vargának. A 14. percben éri el első kornerét az Attila. A Bocskainak is van helyzete, Teleki áll tisztán néhány lépésre a kapu torkától, Szemző kifut, Teleki elegánsan pöccint egyet a labdán, amely szépen elsétál a kapufa mellett.
    Most feljön az Attila. Magyar vezeti az egyik rohamot a másik után, míg végre a 19. percben el is dől a mérkőzés.
    Magyar lefut, bead, a belsők átengedik a labdát Harasztinak, akinek még arra is van ideje, hogy nyugodtan beállítsa és köze...
  72. 2024.01.10, 17:59 - Attila FC - Bocskay FC 1932
    Attila—Bocskai 1:0 (1:0)
    Csapnivaló volt a Bocskai csatársor
    Góllövő: Haraszti
    Miskolc, 2000 néző. Bíró: Mikolovics.
    Attila: Szemző — Bán, Sziklai — Szabó, Sós, Buzásy — Haraszti, Simonyi, Virág, Mátéffy, Magyar. Bocskai,Varga — Vágó, Janzsó — Palotás, Zilahi, Reviczky — Markos, Vincze, Teleki, Kovács III., Hevesi.
  73. 2024.01.08, 20:10 - Nemzeti SC - Hungária FC 1932
    Hungária—Nemzeti 5:1 (1:0)
    A Hungária meddő fölényéből csak az utolsó negyedórában alakult ki a nagy győzelem
    Góllövő: Kalmár, Kolontár, Cseh, Kalmár, Titkos, Cseh
    Millenáris, 3000 néző. Bíró: Denhoffer.
    Hungária: Szabó — Mándi, Kocsis — Barátky, Wéber, Szaniszló — Ottávi, Cseh, Kalmár, Titkos, Szabó III.
    Nemzeti: Gallina — Török, Szendrő — Paczolay, Buza, Belcsik — Czétényi, Vadas, Horváth, Bihámy, Kolontár.
    Kalmár indítja el tehát a labdát, de az első támadásokat a Nemzeti vezeti. Hamarosan átveszi azonban az irányítást a Hungária s kétszer is tévesen állítja meg lesállás címén a bíró a csatárokat. A 4. percben Vadas elől Szabó csak vetődéssel tudja megszerezni a labdát, de a következő percben Ottávi Kalmár elé játszik, akit Szendrő nem éppen szabályosan vág el. Az eset a tizenhatoson belül van, de a bírói síp néma marad. Egy-egy korner jelzi a játék változatosságát, majd Ottávi beadását húzza le Gallina. A 11. percben Cseh Titkos elé játszik, akit gánccsal akaszt ...
  74. 2024.01.08, 19:18 - Kispest FC - Hungária FC 1932
    Hungária—Kispest 3:3 (2:2)
    Izgalmak, tizenegyes, három kiállítás, a Hungária a finisben menti meg az egyik pontot
    Góllövő: Cseh, Serényi, Serényi, Titkos, Szepes, Titkos
    Hungária-út, 8000 néző. Bíró: Barna.
    Hungária: Ujváry — Mándi, Kalmár — Barátky, Wéber, Szaniszló — Ottávi, Konrád, Cseh, Titkos, Szabó III.
    Kispest: Dénes — Szemere, Laky — Gálos, Purczeld, Keresztes — Mikes, Szenes, Kormos, Szepes, Serényi.
    A sorsolásnál Purczeld nyer Mándival szemben s így a Hungáriának nappal szemben kell kezdenie. Kispest veszélyes először. Kalmár, mint hátvéd, rövid rugással mutatkozik be s Mikes rohamát csak izgalmak után ússza meg a Hungária-védelem. A Hungária erre komolyan belefekszik, de a csatársornak egyelőre még nem megy és Dénes kapujára az első veszélyt Barátky 35 méteres hatalmas lövése jelenti. Dénes épphogy fölé tudja tolni. A 12. percben Kormos lövése Mándi kezén akad: a kispesti és a kapcsolt (ferencvárosi) közönség
    11-est követel,
    de a bíró nem látott szándé...
  75. 2024.01.07, 23:31 - Siska Mihály
    Siska — portugál válogatott
    Porto, december 2.
    Siska, a Vasasok egykori kapusa, aki itt már benszülöttnek számít, olyan régen élt itt, ujból nagy formában van. Ő fogja védeni a portugál válogatott kapuját.
    Sporthirlap, 1933. december 11.
  76. 2024.01.07, 23:25 - Nyúl Ferenc
    Porto, december 2.
    Nemrég került ide Jeny Rudi, a KAC, majd a Hungária egykori kiváló balszélsője, aki sokáig Madridban volt edző és Nyul Feri, aki szintén a kék-fehér mezt hordta hosszú éveken át. Jeny a lissaboni Sporting edzője, Nyul pedig a Viana Castello csapatát oktatja a futball tudományára. Mind a kettőnek szép sikere van, mert csapata jól szerepel. De egyébként is jól bevált mind a kettő. Legutóbb csapatuk barátságos mérkőzésén szerepeltek és mint játékosok is olyan kiváló teljesítményt produkáltak, hogy állandó játékra kérték fel őket klubjukban. Az itteni sajtó már hirdeti, hogy Jeny és Nyul is játszani fog bajnoki mérkőzésen is.
    Sporthirlap, 1933. december 11.
  77. 2024.01.07, 17:56 - Somogy FC - Bocskay FC 1932
    Somogy—Bocskai 1:0 (1:0)
    A Somogy átszervezett csapata lelkesen küzdött a nagytekintélyű Bocskai ellen
    Góllövő: Galambos
    Kaposvár, 1500 néző. Bíró: Rubint.
    Somogy: Jókai — Miklósi, Joós — Egri, Halas, Berecz — Mészáros, Galambos, Dormos, Kocsis, Tunyoghy.
    Bocskai: Varga — Vágó, Janzsó — Palotás, Keviczky, Remmer — Markos, Vincze, Teleki, Orth, Hevesi.
    A Bocskai kezdi a játékot s tekintélyének megfelelően támad is azonnal. A Somogy lelkesen ellenáll. Orth a 4. percben jól küldi előre Hevesit, aki azonban lesre futott. A következő percben Orth átlépi a labdát, Hevesi előtt helyzet nyílik, a szélső azonban háló fölé lő.
    A Bocskai támadásai sorozatosan, futnak. A 6. percben Markos vezeti a labdát, a ráfutó Joós összeütközik vele s megsérül kissé. A beadott labda közben Bereczről a kapu sarkára pattan, de Jókai remek védéssel elfogja. Jókai hamarosan több labdát fog s a közönség tetszését azonnal megnyeri kitűnő védéseivel. A 15. percig tart a Bocskai fölénye. Ekkor Koc...
  78. 2024.01.05, 18:44 - Hegyi Mátyás
    A magyar futball nagy családjából ismét az örökkévalóság honába költözött egy igaz, vérbeli futballista. Hegyi Mátyás, az óbudaiak közismert Matyija, aki több, mint két évtizeden keresztül élő alakja, részese, építője és rajongója volt az óbudai futballnak, vasárnap elhunyt. Már évek óta gyógyíthatatlan kór rágta szervezetét s vitte tragikus biztossággal az elmúlás felé, míg nem egész két héttel ezelőtt már maróluggal próbált véget vetni a szerencsétlen ember szomorú életének. Kórházba szállították, javulása azonban nem lehetett többé teljes. Hegyi Mátyásban a magyar futball egyik igen érdekes alakja költözött el abból a hatalmas seregből, amelyet az MLSz kartonjai tartanak nyilván. 1892 február 2-án született. Kora gyermekkorában magához vonzotta a sport, amit a Margitszigeten ismert és szeretett meg az óbudai utcagyerek, a szigeti teniszpályák egyik legjobb, de legvásottabb labdaszedője. Fiatalon rajongója lett a futballnak s 1908-ban, tizenhat éves korában a Fővárosi TC igazo...
  79. 2024.01.05, 18:11 - Hegyi Mátyás
    Sajátságos és szomorú véletlen, hogy a III. kerületi FC-Ujpest bajnoki mérkőzés előtt mind a két csapat játékosai egy hozzájuk nagyon közelálló halottat sirattak. Az ujpestiek a klub népszerű és nobilis társelnökét, Maros Oszkárt gyászolják, a III. kerületiek pedig a háború előtti csapat egyik legkitűnőbb játékosát, Hegyi Mátyást, aki szombaton halt meg 46 éves korában. Hegyi a világháború után évekig Németországban trénereskedett, majd ujra letelepedett Budapesten, ahol nyomdavállalatot nyitott és üres óráiban a BEAC trénere vett. Hegyi a régi játékosgárda egyik harcos lelkű, jeles kvalitású képviselője volt. A válogatottságig ugyan az akokri nagy konkurenciában, nem vitte, de aktív futballista korában az amatőr III. kerületi TVE legjobbjai közé tartozott.
    Ujság, 1932. október 25.
  80. 2024.01.05, 18:01 - Soroksár FC - Budai 11 1932
    Budai „11"—Soroksár 3:1 (2:1)
    Augusztinovits a soroksáriak legjobbja
    Góllövő: Polgár, Kautzky, Rökk, Sztancsik
    Soroksár, 800 néző. A pályán kívül, a kerítés tetején 150 néző. Bíró: Szél L.
    A választásnál Soroksárnak jut a széltől támogatott oldal:
    Budai „11”: Hóri — Kárpáti II., Fekete — Magda, Kárpáti I., Schuszter — Rökk, Sztancsik, Polgár, Czumpf, Tárnok.
    Soroksár: Augusztinovits — Schweier, Schmidt — Elblinger, Illik, Túri — Mélykúti, Pflum II., Kautzky, Zwick, Béres.
    A soroksáriak vezetik az első támadást, de Schuster hatalmas rúgással felszabadít. Tárnok és Polgár jár elöl, Tárnok lő, Augusztinovitsról visszapattan a labda, kis zavar és
    Polgár egy lépésről az üres hálóba helyez az első percben. 1:0.
    Változatos játék közben Illik a 9. percben lerándul, két percre ki is áll, majd amikor visszajön - erősen sántít. Éppen ezért centerbe kerül s Zwick jut a csapat tengelyébe.
    — Ébredjetek — kiabál Faragó Loja a csapatának.
    — Nyomjátok meg a gombot — harsogna...
  81. 2024.01.05, 17:45 - Ferencvárosi FC - Szeged FC 1932
    Ferencváros—Szeged FC 7:1 (3:0)
    A Ferencváros friss lendülettel törte meg a lelkesen harcoló szegedi együttest
    Góllövő: Kovács, Turay, Turay, Turay, Turay, Turay, Kovács, Havas
    Hungária út, 3000 néző. Bíró: Kohányi.
    A sorsolásnál a Ferencvárosnak kedvez a szerencse s így Szeged áll fel kezdéshez nap ellen. Ferencváros: Háda — Hunyadi, Korányi — Laky, Sárosi, Lázár — Táncos, Toldi, Turay, Kovács, Kohut.
    Szeged FC: Pálinkás — Sirály, Raffai — Polgár, Somogyi, Bertók — Korányi II., Gyurcsó, Lukács, Kiss, Havas.
    Szeged , kezdi a játékot, de az első tíz percben állandóan a nagy lendülettel kezdő Ferencváros támad. Csak Korányi II. lefutása töri meg a támadások sorát, mikor a szélső lefutja bátyját. A Ferencváros kornert rúg s hamarosan próbára teszi Pálinkást is. A 10. perc után Szeged is komoly rohamokat vezet s a Ferencváros védelme nem egyszer nagy harcba keveredik. Havas lövését Háda fogja, a másik kapunál Kovács lövése lesz Pálinkás zsákmánya. Igen élénk, heves és él...
  82. Nemzeti - III. kerület 2:1 (1:1)
    Gergely, Dinnyés és Bihámy voltak a gólszerzők
    Az égiek vagy egyhónapos szünet után szerdán délben némi esőt permeteztek Budapestre. Kicsinyke, vékonyka esőt, amely valamelyest megáztatta a Millenáris talaját, csak a hőséget nem tudta még eltüntetni. Forró ez az augusztus, a kánikula nyomása még a földre szorítja a futballistát...
    Közönség persze alig akadt. Vagy ötszázan mentek ki a Nemzeti—III. kerület mérkőzésre. Pedig volt a levegőben valami, hogy ez a mérkőzés meglepetést hoz. Hát a meglepetés meg is született, csak a meglepetésszerű játék maradt még el.
    A csapatok így állottak fel:
    Nemzeti: Vermes — Flóra, Szendrő — Vadas, Buza, Belcsik — Paczolay, Gergely, Horváth, Bihámy, Czétényi.
    III. kerület: Zoch — Győry, Bíró — Beretvás, Lutz, Magyar — Fenyvesi, Blaskó, Dinnyés, Kármán, Dömötör.
    Himmler Oszkár volt a bíró. Csupa jószándék, de nagy igyekezetben majdnem döntően avatkozott az eredmény alakulásába.
    A 9. percben ellentámad...
  83. Nemzeti—III. kerület2:1
    Szerdán délután a Millennárison bajnoki mérkőzést rendeztek. A meccset 2:1 arányban a Nemzeti nyerte. A félidő eredménye 1:1 volt, s akkor még úgy látszott, hogy a III.kerület fog győzni-Az óbudai csapatban nagyon jó ah alfsor és a fiatal csatárokban is sok tehetség van. Lehet felőlük valami, ha még tanulnak egy eveset.A Nemzeti nem magasabbrendű játékkultúrájával, hanem szívósságával nyerte meg a meccset.Gergely révén megszerezte a vezető gólt, azután kitartóan védekezett, ha pedig egy pillanatra felszabadult a III. kerület nyomása alól, már az óbudai kapu elé vonult és mindig veszélyes volt. Dinnyés lőtte az egyenlítő gólt, s vagy egy negyedóra hosszat úgylátszott, hogy Óbuda még egy pár gólt szerez. Közben Himmler bíró néhány ítélete ejtette lázba a publikumot. Különösen feltűnő volt az ítélkezése, amely egy góltól fosztotta meg a Nemzetit Nagy rumli támadt az óbudai kapu előtt, de a Nemzeti-játékosok többségben voltak és miután a kapus is a rumliban...
  84. A mérkőzést augusztus 31-én játszották.
    Szerda, 1932 augusztus 31.
    Ma a tizedik ligabajnoki mérkőzés, avagy még mindig nincs szerencséje a Nemzetinek a III. ker. FC ellen?
    Adatok a mérkőzéshez:
    Hely:Millenáris-pálya. Idő: fél 5 óra. Bíró: Himler. (Határbíró: Tihaméry és Polgári.) Csapatok: Nemzeti: Vermes — Flóra,Szendrő — Gergely, Buza, Belcsik — Paczolay, Vadas, Horváth, Bihamy, Czétényi.
    III. ker. FC: (valószínűleg) Zach — Werner, Bíró — Steiner, Lutz, Magyar — Fenyvesi, Blaskó (Kármán), Dinnyés, Győry, Dömötör.
    Nemzeti Sport, 1932. augusztus 31.
  85. Nemzeti-III. ker. FC 2:1 (1:1)
    A jobb futballt játszó óbudai csapattal szemben a többet támadó Nemzeti győzött
    A Nemzetinek eddig nem sok szerencséje volt a III. ker. FC elleni mérkőzések során. A sok találkozásból csak egyszer tudta legyőzni az óbudai csapatot, ezt az egy győzelmet azonban most megszaporitotta s végig nyílt játék után győztesként hagyta el a pályát.
    A mérkőzést a Nemzeti kezdte. Az első percek csapkodással teltek el, a kilencedik percben Paczolay középről kapott labdával lefut s beadását
    Gergely góllá értékesíti. (1:0).
    A gól után sem változott meg a mérkőzés nívója. A szó szoros értelmében „magasnívójú\" játék folyik, szép kombinációt alig látni, de annál több magasba vágott, célszerűtlen labdát.
    A III. kerület támadásai során Blaskó gyönyörűlövése az esemény, de a lövést Weinhardt még szebben védi. A 40. percben csaknem kiegyenlít a III. kerület. Dinnyés kiszökése közben Flóra handszet vét, amit a bíró nem vesz észre, a labda Kármán elé pattan, ak...
  86. 2024.01.02, 22:26 - Szeged FC - Somogy FC 1932
    Szeged—Somogy 3:1 (1:1)
    Középfedezet nélkül is ment a játék a gyenge kaposváriak ellen
    Góllövő: Galambos, Lukács, Korányi II., Lukács
    Szeged, 1500 néző, bíró: Szabó Kálmán.
    Szeged FC: Pálinkás — Sirály, Raffai — Polgár, Harmat, Bertók — Korányi II., Gyurcsó, Lukács, Kiss, Havas.
    Somogy: Erdős — Miklósi, Joós — Egri, Somogyi, Berecz — Mészáros, Galambos, Pető, Czizi, Nákovics,
    A fekete karszalaggal játszó szegediek kezdenek. A 4. percben Lukács, a center négy méterről nagyon akar helyezni s a labda kapufának megy. Mezőnyjáték után a 14. percben Kiss is kapufát lő, majd Havas kornert ér el A játék nem hoz sok szépséget. A szegediek támadnak, az eső eláll ... A 24. percben a második szegedi szögletrúgás van soron, majd egy perccel később már a harmadik. Közben a sérülten játszó Harmat és Polgár cserél, Polgár amatőrkorában centerhalfot játszott, de most neki sincs sok sikere a csapat tengelyében...
    A sok szegedi támadásnak a kaposvári gól a vége. A 28. percben
    Galamb...
  87. III. ker. FC—Bocskai 1:1 (1:1)
    Nem vált be a Bocskai új centerhalfja
    Góllövő: Kármán, Markos
    Debrecen, 3000 néző. Bíró: Biró Sándor.
    III. ker. FC: Gallina — Király, Biró — Beretvás, Lutz, Magyar — Fenyvesi, Blaskó, Kármán, Győri, Dömötör.
    Bocskai: Varga — Vágó, Janzsó — Palotás, Tatár, Keviczky — Markos, Teleki, Zilahi, Vincze, Hevesi.
    A mérkőzés kezdetére az eső elállt, az égbolt kiderült.
    Kerületi támadásokkal indul a a játék. Keviczky faultja miatt veszélyes helyzet alakul ki Varga kapuja előtt, Győri alig fejel a kapu mellé. Varga hatalmas kirúgásai élénkítik a játékot. Blaskó lövését Varga védi, majd kerületi támadás következik, amiből Fenyvesi lő kapu fölé. Vincze lövése a kapu mellé kerül. Zilahi gáncsolja Lutzot, nagy elcsodálkozás a nézőtéren! Dömötör beadását Varga kiöklözi. Kármán jó helyzetben hendszel, Markost kornerre szerelik. Zilahi kiugratja Telekit, az első komoly helyzet, de a debreceni csatár lövése gyenge, Gallina könnyen fogja. A 15. percben K...
  88. Ferencváros-Nemzeti 2:0 (1:0)
    A feljavult Nemzeti kemény dió volt a meddő csatársorával bajlódó zöld-fehérek számára
    Góllövő: Kohut, Takács /
    Hungária út. Bíró: Juhász dr. 5000 néző.
    Ferencváros: Háda — Takács I, Korányi — Laky, Sárosi, Lázár — Táncos, Takács II., Bukovai, Turay, Kohut.
    Nemzeti: Vermes — Flóra, Török — Vadász, Gergely, Belcsik — Czétényi, Paczolay, Horváth, Bihámy, Kolontár.
    A Ferencvárosban Hunyadi, a Nemzetinél Buza nem vállalja a játékot. A zöld-fehéreknél így jut szóhoz újra Takács I., a fekete-fehéreknél pedig csatárokkal spékelik meg a halfsort.
    Kezdés idejére a felhők meghasadnak, a Nemzeti kezd erős szél és nap ellen. A Ferencváros első támadásait a hibás passzok rontják el. A 2. percben Sárosi gikszere révén Kolontár jó helyzetbe kerül, éles beadását Háda remek előrevetéssel halássza el. Változatos játék közben Kohut kapu mellé lő, Török teszegeti a labdát, mire Bukovai belép. de a labda elpattan. Kohutot lesen fújja le a bíró. Szép három...
  89. 2023.12.23, 19:40 - Hungária FC - Újpest FC 1932
    Hungária út, 12.000 néző. Bíró: Iváncsics.
    Ujpest: Aknai — Kővágó, Dudás — Borsányi, Szalay, Víg— Farkas, Avar, Jávor, Sáros, P. Szabó. Hungária: Szabó I. —? Mándi, Kocsis — Barátky, Weber, Szaniszló — Ottávi, Cseh, Kalmár, Titkos, Szabó III.
    Nemzeti Sport, 1932. október 17.
  90. 2023.12.23, 19:35 - Kispest FC - Soroksár FC 1932
    Kispest-Soroksár 7:2 (3:0)
    Jól játszottak a kispestiek, de gyenge volt a soroksári védelem
    Góllövő: Serényi, Mikes, Kormos, Szepes, Kormos Kautzky, Szepes, Serényi, Elblinger
    Kispest, 2000 néző. Bíró: Gerő Ferenc.
    Kispest: Dénes — Szemere, Laky — Gállos, Puczeld, Keresztes — Mikes, Szenes, Kormos, Szepes, Serényi.
    Soroksár: Bácsay — Schweier, Lichtner — Elblinger, Illik, Túri — Mélykúti, Zwick, Kautzky, Gruber II., Béres.
    Soroksár hatalmas lelkesedéssel lendül a játékba. Dénesnek rögtön elnyúlva kétszer is kell védenie. A 7. percben szögletrúgás is a soroksáriak fölényére mutat, de azután Serényi beadásai a kispestieket is veszélyessé teszi. A 16. percben Béres már harmadszor ad be szépen, a lövésszerű beadást Dénes csak kiütni tudja s a befutó Kautzky két lépésnyire a kaputól átugorja a labdát. A túlsó oldalon Serényi lő közelről, de Bácsay lábbal véd. A gólok késnek, a szögletrúgások egymásután sorakoznak. Itt Zwick lövése centiméterekkel megy mellé, amott Serényi ...
  91. 2023.12.22, 19:54 - Attila FC - Nemzeti SC 1932
    Attila—Nemzeti 2:0 (1:0)
    A Nemzetin nem segített a csereberélés sem
    Góllövő: Mátéffy, Virág
    Miskolc. Bíró: Himler, 1500 néző.
    Attila: Alberti — Vadász, Sziklai — Bán, Sós, Buzássy — Haraszti, Simonyi, Virág, Mátéffy, Magyar.
    Nemzeti: Vermes — Flóra, Szendrő — Vadas, Gergely, Belcsik — Czétényi, Paczolay, Horváth, Bihámy, Kolontár.
    A gyönyörű idő ellenére is csak kis közönség jelent mega pályán, amelyen a Nemzeti kezdte a játékot, de már az 1. percben az Attila akciója nyomán alakult nagy helyzet. Magyar passzát azonban Virág kapu fölé lőtte. Egy perc mulva Horváth „egyenlít” a másik kapu előtt. Hullámzó játék után a 10. percben Sziklai vét kornert, amit Kolontár kapu mögé irányít. A 13 percben Belcsik vét kornert, ezt Mátéffy fejeli, Szendrő a kapufa tövében ment. Mátéffy nagy bombája után hiába veti magát Vermes, mert a labda arasszal amugyis a kapufán túlra kerül. Az Attilatámadásai most állandósulnak.
    A...
  92. 2023.12.22, 19:38 - Nemzeti SC - Bocskay FC 1932
    Bocskai—Nemzeti 6:1 (3:0)
    A debreceniek kitűnő csatárjátéka ellen nem volt ellenszere a bágyadtan játszó Nemzetinek Góllövő: Vincze, Hevesi, Remmer, Gergely, Teleki, Markos, Hevesi
    Millenáris, 2500 néző. Bíró: Antalics.
    Bocskai: Fehér — Vanicsek, Janzsó — Palotás, Moóré, Keviczky — Markos, Vincze, Teleki, Remmer, Hevesi.
    Nemzeti: Vermes — Flóra, Szendrő — Buza, Halas, Belcsik — Paczolay, Horváth, Gergely, Bihámy, Szeder.
    A Nemzeti kezd, de a debreceni csapat nagyszerű lendülettel fekszik a játékba. A Nemzeti nehezebben mozog s így a Bocskai csatárok lába előtt igen könnyen bontakoznak ki a sorozatos támadások. Az 5. perc pedig már gólt is hoz. Vincze remekül szökteti Markost, aki villámgyorsan rohan el a labdával. A vonaltól begurító Vermes hiába vetődik, hogy elcsípje a labdát, mert Vincze a kapus elöl a hálóba emeli az első gólt (1:0).
    A Bocskai továbbra is remekül támad, de a hatásossága nem olyan, mint az első percekben. Ezért a Nemzeti is szóhoz jut , az elfutó ...
  93. 2023.12.22, 19:05 - Nemzeti SC - Bocskay FC 1932
    Bocskai Attila 4:0 (2:0)
    A Bocskai kitűnő csatárjátékával szemben tehetetlen volt a gyengélkedő Attila
    Góllövő: Orth, Teleki, Teleki, Orth
    Debrecen, 2000 néző. Bíró: Nürnberger.
    A mérkőzés előtt két körülmény keltett feltűnést és bizonyos zavart. Az egyik az volt, hogy az Attila csak tíz emberrel érkezett meg Debrecenbe. A miskolci vezetőség csak úgy tudta megoldani a helyzetet, hogy az utolsó percben villámigazolással igazolta az egykori Bocskai játékost, Villányit, akit azután csatársorába áhított. A másik eset az volt, hogy két bíró érkezett meg a mérkőzésre. A szolnoki Nürnberger és a szegedi Vezér. Az adminisztrációs tévedést a két érdekelt fél úgy döntötte el, hogy szolnoki Nürnberget kérte fel a mérkőzés levezetésére, amelyre a két csapat így állott fel:
    Bocskai: Fehér — Vágó, Janzsó — Remmer, Moóré, Keviczky — Markos, Teleki, Orth, Vincze, Hevesi.
    Attila: Szemző — Bán, Sziklai — Virág, Sós, Buzássy — Hernády, Simonyi, Villányi, Rudas, Magyar.
    A pályára lépő...
  94. 2023.12.22, 00:02 - Possák Vilmos
    Ugy látszik Possák nem vált be az FC Bielnél. Lövi ugyan a gólokat, de a svájciak arról panaszkodnak, hogy lassan mozog, így aztán aránylag nagyon hamar kiszemelték az utódját Lóczy, a BSE volt játékosa személyében. Lóczy három évvel ezelőtt a BSE MILL csapatában tűnt fel, de már két éve nem játszik a BSE-ben, cégcsapat meccsein szerepelt néha, de állandóan tréningben volt. 24 éves, ha odakint levetkőzi félénkségét, sikere is lehet. Lóczy egyébként szombat este már elutazott. A pályaudvarra kikísérték volt BSE-klubtársai is.
    Nemzeti Sport, 1932. október 10.
  95. 2023.12.21, 23:35 - Somogy FC - Attila FC 1932
    Attila—Somogy 3:2 (2:1)
    A Somogy a két 11-es közül csak az elsőt tudta berúgni
    Góllövő: Mészáros (11-esből), Haraszti, Mátéffy, Simonyi, Joós
    Kaposvár, 600 néző. Bíró: Storch.
    Még csak 400 néző van jelen, amikor az Attila kivonul. A választásnál Somogyival szemben Szemzőnek kedvez a szerencse. Gyenge széllel a háztban állnak fel a miskolciak.
    Attila: Szemző — Vadász, Sziklai — Bán, Sós, Buzássy — Haraszti, Simonyi, Virág, Mátéffy Magyar.
    Somogy: Erdős — Miklósi, Joós — Egri, Somogyi, Kárpáti .— Mészáros, Galambos, Pető, Csizi, Nákovics.
    Haraszti rögtön kezdés után meleg helyzetet teremt a Somogy kapuja előtt. Magyar kapura is lő, de Erős helyén van, a ravasz labdát kiöklözi. Hamar kitűnik, hogy az Attila csatársora bizony elég gyenge. Mégis a 8. percben újra a miskolciak járnak elől s a Joósról lecsúszott labdát Erdős csak lábbal tudja védeni. A 10. percben Joós küld szabadrúgást a félpályáról a hatos tájékára. Sokan vannak egy csomóban és a tumultusban Sziklai kar...
  96. 2023.12.20, 20:06 - III. Kerület FC - Szeged FC 1932
    Szeged FC - III. ker. FC 4:2 (2:1)
    A szebben játszó „paprikás" csapat megérdemelten nyert a kerület ellen
    Góllövő: Lukács, Havas, Győry, Gyurcsó, Lukács, Blaskó
    Üllői út, 3500 néző. Bíró: Vass Ernő.
    Szeged FC: Pálinkás — Raffai, Sirály — Polgár, Gerle, Bertók — Korányi II., Gyurcsó, Lukács, Kiss, Havas.
    III. ker. FC: Zoch — Hefkó, Bíró — Steiner, Lutz, Magyar — Győri II., Blaskó, Sárvári, Kármán, Dömötör.
    A szegedieket biztatja a közönség rögtön s van is foganatja. A lendületesen támadó „paprikások” már a 4. percben gólt érnek el. Havas labdáját ugyan elnézik a belsők, de Korányi ujra beküldi s most már
    Lukács kis állítgatás után beteszi, öt méterről. 1:0.
    A következő percekben is a Szeged támad, de a bíró nem ítél 11-est, amikor Havast a 16-oson belül kézzel tartják vissza. Ezután
    a közönségnek
    egymásután többször van panasza a bíró ellen. Szidják, kifütyülik és kórusban sértegetik a megzavarodó és öt perc alatt hibát hibára halmozó játékvezetőt. Három „civi...
  97. 2023.12.20, 19:39 - Szeged FC - Újpest FC 1932
    Ujpest—Szeged FC 1 -0 (0:0)
    A szétválasztás óta még nem látott szánalmas játékban, sportszerűtlenségtől hemzsegő mérkőzésben a véletlen szülte az eredményt
    Góllövő: Avar
    Szeged, 2000 néző. Bíró: Majorszky.
    Ujpest: Aknai — Kővágó, Dudás — Borsányi, Szalay, Vig — Farkas, Avar, Jakube, Kis, Kovács. Szeged FC: Pálinkás - Sirály, Raffai — Gerle, Tóth, Bertók — Korányi II., Gyurcsó, Lukács, Halas, Havas.
    Raffay választott Borsányival szemben, így Jakube nap ellen indítja útnak a labdát, mely Vig lábáról taccsra fut. Szeged támadásai hevesek és, veszélyesek, de elakadnak. Az 5. percben Jakube kerül jó helyzetbe s nagy lövése nyomán kipattan a labda Pálinkás melléről.
    A következő rohamban Kis és Gerle összeütközik, az ujpesti csatár nehezen áll lábra. Igen tartalmatlan, de fárasztó mezőnyjátékban inkább az Ujpest irányítja a játékot, de a kaput csak Borsányi szabadrúgása veszélyezteti, amit azonban Pálinkás kifutva,, biztosan hárít el a 26.percben. Bertók átöleli Farkast, Bo...
  98. 2023.12.19, 20:48 - Attila FC - Kispest FC 1932
    Kispest—Attila 3:1 (1:0)
    A Vadász miatt adott 11-es után nincs már remény
    Góllövő: Szenes, Serényi (11-esből), Serényi. Magyar
    Miskolc, 1500 néző. Bíró: Géber.
    Kispest: Dénes — Szemere, Laki — Gállos, Purczeld, Keresztes — Mikes, Szenes, Kormos, Szepes, Serényi.
    Attila: Szemző — Vadász, Sziklai — Szabó II., Sós, Buzássy — Hernády, Simonyi, Virág, Bán, Magyar.
    Purczeld és Szemző sorsol a bíróval. A miskolciak kapitánya választ kaput, tehát Kispest kezdi a játékot s azonnal támad. A második percben már Kormos lövése ad alkalmat Szemzőnek arra, hogy bravúros védést mutasson be. Az ellentámadás azzal végződik, hogy Magyar kapu mellé küldi a labdát. Változatosan folyik most a játék, míg a 8. percben Virág kiugrik oldalt s lőtt labdája a kapu előtt suhan végig. Senki sincs azonban, aki beletegye a lábát. Az iram nem valami nagy, egészen lanyha a játék. A 16. percben Bán ravaszul lő, Dénes zavarba is jön, kiejti a labdát, de még idejében javít. Kispest-támadások töltik ki a ...
  99. 2023.12.19, 19:56 - Somogy FC - Nemzeti SC 1932
    Somogy—Nemzeti 4:4 (3:2)
    Változatos játék .
    Góllövő: Galambos, Galambos, Horváth, Bihámy, Mészáros, Nákovics, Gergely, Paczolay
    Kaposvár &OQ,néző. Bíró: Csárdás.
    (A mérkőzés előtt egy kis kapkodás van a Somogynál. Köves ugyanis nem érkezett meg Kaposvárra így át kell forgatni a csapatot, így állnak fel:
    Somogy: Erdős— Miklósi, Joós — Egri, Somogyi, Kárpáti — Mészáros, Galambos, \'Pető, Csizi, Nákovics.
    Nemzeti: Vermes — Flóra, Szendrő —\' Halas, Buza, Belcsik — Paczolay, Horváth, Gergely, Bihámy, Czétényi.
    .A Somogy rögtön lerohan. Vermes, lábbal akar védeni, rosszul találjál el a labdát, az Nákovics elé pattan, a fiatal szélső gyorsan beemeli és
    Galambos fejjel szépen a hálóba teszi: 1:0.
    Válaszképpen Bihámy messziről kísérletezik lövéssel. A Somogy szépen kombinál s ennek hamar
    megvan az újabb eredménye. A Nemzeti-védelem kapkod, Nákovicstól Petőhöz, majd Csizihez, végül Galamboshoz kerül a labda.
    Galambos Szendrő mellett elmegy s ballábbal a balsarokba ...
  100. 2023.12.18, 22:58 - Újpest FC - Nemzeti SC 1932
    Ujpest—Nemzeti 3:1 (0:0)
    Verejtékesen meg kellett küzdeni Ujpestnek a győzelemért
    Góllövő: Jakube, Avar, Gergely, Avar
    Ujpest. Bíró: Kohányi. 2000 néző.
    Ujpest: Aknai — Kővágó, Dudás - Borsányi, Szalay, Víg — Farkas, Avar, Jakube, Kis, P. Szabó. Nemzeti: Vermes — Flóra, Szendrő — Gergely, Buza, Belcsik — Paczolay, Vadas, Horváth, Bihámy, Szeder.
    Az első támadásokat Ujpest irányítja, de vagy Vermes véd, vagy a kapu fölé mennek a lövések.
    Az 5.percben a balszárny vezeti az első Nemzeti támadást, Bihámy lövésszerű beadása éppen csak hogy kapu fölé kerül. A Nemzeti további támadásai erőtlenek. Kis egy jó labdájának Avar rettenetes erővel lendül neki, de ballábra jön és így kapu fölé repül a labda. Farkas szép lefutása után begurítja a labdát, amit Avar kapu fölé lő. Szép Nemzeti-kombináció után Paczolay Aknai kezébe küldi a labdát. Kis előretolt labdájára P. Szabó behúz, de Vermes résen van.
    Sok a gikszer!
    Farkas majdnem mindent ront. Dudás hendsze miatt szabadrúgás ...