magyarfutball.hu

  1. 2021.10.06, 21:43 - Typographia - Fővárosi TC 1907
    FŐV. TC—Typographia 4 : 3

    A mult vasárnap legelkeseredettebb küzdelmét e két csapat találkozása hozta meg az ame­rikai úti pályán. Az eredmény magában véve meglepetés, mert a papírforma alapján inkább a Typographia győzelme volt várható. Ez be is következett volna, ha a csapat vé­delme, különösen Cseh a fedezetsorban, minduntalan meg nem feledkezett volna a fair modorról s a biró ezért ki nem állítja. A mérkőzés egyébként igen változatos volt. A Főv. TC. az utóbbi hetekben meglehetősen javult. Félidő 2 : 1 Typographia javára. Csapatok:
    Főv. TC.:Szentey, Müller—-Rauch, Jérgeúcz, Wittenberg— Roóz. ll., Kiss, Steiner, Klingenberg, Schönfeld. Typographia:Fried—Krausz II., Horváth—Cseh, Schwartz, Blitz—Viklász, Gécser I., Orsolyák, Krausz I., Mandl. Biró: Szüsz Hugó (BFC.) volt.

    Nemzeti Sport 1907 április 21.
  2. 2021.10.06, 21:37 - Typographia - Fővárosi TC 1907
    Fővárosi T. C.—Typographia S. C. 4 : 3.

    (Amerikai-uti pálya.) Elejétől végig lelkesés elkeseredett küzdelmet vívott a két csapat.A mérkőzés kimenetele az utolsó pillanatig két­séges volt. A mezőnyben a Föv. T. C. látszott a jobb csapatnak, mig a kapu előtt feltűnően jobb volt a Typographia, ellenben gyorsabb ismét a Fővárosi T. C. A fővárosiak rúgják a vezető goalt,azonban a Typographia lassanként fölénybe kerül és szünetig két goalt lő.
    Félidő 2 : 1 a T. S. C. javára.
    Újrakezdés után a Fővárosi T. C. jut offenzi­vába, csakhamar kiegyenlít, sőt ismét a vezetőgoalt éri el, mire a Typographia tizenegyessel egyenlíti ki az eredményt. A győztes goalért vívott küzdelem a Fővárosinak kedvez, mire T. S. C. egé­szen odaszögezi kapujához a Főv. T. C.-ot, de már késő, mert a fővárosiak védelme sikerrel helyt áll.Szász Hugó biró a Typographia Cseh nevű játéko­sát a mérkőzés utolsó perczeiben kénytelen volt kiállítani. A pályának az eső alig ártott.

    Az Újság 1907 április 16.
  3. 2021.10.05, 21:20 - 33 FC - MTK 1907
    MTK.-33 FC. 11 :1

    A 33 FC. immár nem kerülheti el az első osztályból való kibukását. Hétről-hétre szenvedett nagy gólarányu vereségei éppenséggel nem alkalmasak arra, hogy a róla általában kedvezően hangzó rnyilvános kritikát sportszempontból igazolják. A csapat különösen a védelemben , sokkal gyöngébb, hogysem olyan nehéz küzdelemben, mint az I. osztályú bajnokság, megáll- hasson. A mérkőzésről álta­lában kevés megemlíteni valónk van. A MTK. végig teljes fölényben játszott, még akkor is, mikor a biró kiállította Bírót. A. lágymányosi pályán lefolyt mérkőzést Langfelder Ferenc (UTE.) biró vezette. két csapat a következő összeállításban játszott:
    MTK.\': Holics- Nagy, Csüdör—Bíró, Koltai, Szűcs-— Hoffer. Károly, Ellinger, Weisz, Holub: 33FC.: Schiller— Knausz, Szaffka— Kiss,; Kiss Gy. Banay—Cavoljac, Koch, Vanicsek, Schil­ler J., Cavoljac.

    Nemzeti Sport 1907 április 21.
  4. 2021.10.05, 20:55 - 33 FC - MTK 1907
    Testgyakorlók—33. Football-Club 11:1.

    (Lágymányosi pálya.) Felázott talajon, állandó esőben mérkőzött a két csapat. M. T. K. a beteg Sebestyén helyett Hofferrel és középen Elemérrel szép és eredményes játékot produkált. A csapat­nak mind a tizenegy embere kitünően dolgozott és ha Károly bravúros szereplésének külön dicsére­tet juttatunk, teszszük ezt azért, hogy rátereljük válogató bizottságunk figyelmét, mert a jeles jobb-összekötő csatár ha a vasárnapihoz hasonló formá­ját májusig megtartja, a Bécsbe kiküldendő ma­gyar csapat egyik megbízható támasza lesz.
    A 33. F. C. tavaszi rossz szereplésébe beleját­szik a balszerencse is. A csapat állandóan klasszisán aluli hátvédekkel kénytelen játszani, mert hogy csatársora jó kvalitásokkal rendelkezik, bizonyítja az, hogy minden mérkőzésen goalt is ér el. Sajnál­nók, ha ez a szimpátikus csapat az őszre kimaradna
    I. osztályú csapataink sorából.
    A játékot M. T. K. heves támadása vezeti be és a kék-fehérek mindjárt az első öt perczben há­ro...
  5. 2021.10.05, 20:46 - MTK - MAC 1907
    MAC.—MTK.
    3:1

    Rendkívül nagy érdeklődés mellett az 1906—07. évi bajnokságért második mérkőzését játszotta le e két csa­pat husvétvasárnapján a millennáris pályán. A MAC. a M.T.K. ellen rendszerint nagy ambícióval és önbizalommal szokott játszani már a múlt években is; igy ment küzdelembe most is. Joggal. Bizton számíthatott jobb gólképességü csatársorá­val a győzelemre. Hogy azonban ekkora gólkülönbséggel győzzön, azt kevesen hitték a MTK. fedezetsorának szép fej­lődése után. Pedig a győzelem realitásához szó nem fér. A győztes csapat főleg a támadásban jeleskedett s bizonyos, hogyha a MTK. fedezetsora nem dolgozik olyan önfeláldozóan, mint ahogy tényleg dolgozott, akkor még nagyobb lett volna a gólkülönbség. Mert éppen a fedezetkor volt ismét az, mely a mezőnyben egyenrangúvá tette a MTK.-át a MAC.-al, a fedezetsor volt az, amely valósággal tolta előre a csatársort, melyben még betegen is az egyetlen gólképes ember volt Károly s amelynek munkáját fölösleges erőszakoskodásaival H...
  6. 2021.10.05, 20:05 - MTK - MAC 1907
    Magyar Athletikai Club—Magyar Testgyakorlók Köre 3:1.

    A B. T. C.—F. T. C. matchet nyomon követte az Atléták és a Testgyakorlók bajnoki küzdelme, talán a legszebb mérkőzés, a mit eddig két magyar csapat között láttunk. Élvezetes és fair küzdelemben nyújtotta mind a két csapat tudásának legjavát. A mezőnyben határozottan M. T. K. volt a jobbik, a goal előtt összehasonlíthatatlanul veszélyesebb a M. A. C. Az Atléták gyors csatársora kimerítő sok munkát adott a Testgyakorlók védelmének, mig a kék-fehéreknél a támadósor veszélyes jobb szárnya késztette a M. A. C.-ot a lehető legerősebb védelemre. A Magyar Athletikai Club feltétlenül megérdemelte a győzelmet, de a két csapat hatá­rozottan egy klasszist képvisel és nem csodálkoz­nánk, hogy a két csapat matche, ha jövő vasárnap ismét megmérkőzne egymással, megfordított eredménynyel végződne. A két csapat egy nívójú, azon­ban a M. A. C. játékosai sokkal komolyabban és lelkesebben végzik feladatukat, és ha a labda bir- hatásáért van szó, ne...
  7. 2021.10.05, 19:50 - UTE - Ferenczvárosi TC 1907
    Ferenczvárosi T. C.—Újpesti T. E. 5: 0.

    (Népszigeti pálya.) A ferenczvárosiak, látszó­lag kímélni akarván erejüket a másnapi bajnoki mérkőzésre is, kényelmes iramban játszottak,a mit Újpest az első félidőben olyan ügyesen használ ki, hogy a zöld-fehérek csak egy goalt rúgnak. F. T. C. a második félidőben már bele-melegedik a játékba és további négy goalt lő, amelyek közül kettő Vranáknak, az U. T. E. hát­védjének öngoalja volt. Schubert M. Ferencz (M. U. E.) bíráskodott.

    Az Újság 1907 március 26.
  8. Ferenczvárosi T. C.—Typographia S. C. 3:1.

    (Amerikai-uti pálya.) Ezzel a meglepetésszerü eredménynyel végződött F. T. C. — T. S. C. bajnoki matche, melyet a ferenczvárosiak mult őszszel 15:0 arányban nyertek meg. A Typo­graphia daczára annak, hogy tartalékokkal ját­szott, igen derekasan tartotta magát. A Ferencz­városi T. C. mintha lekicsinyelte volna ellenfelét,lanyhán, kedvetlenül és kissé fáradtan is játszott.
    F. T. C.-nek jut a széllel kedvező oldal. A zöld-fehérek aznonal erősen támadnak, Korody csakhamar megszerzi a vezető goalt és kornerbő la másodikat, a mely Typographia-játékos lábáról jutott a hálóba. F. T. C. azontul is fölénynyel támad, azonban Typographia erélyes védelme minden további eredményt meghiúsít.
    Félidő 2 : 0.
    Szünet után a széltől is támogatva a Typo­graphia többet támad, de F. T. C. védelme résen van, sőt a csatársor ügyesen keresztülvitt táma­dása meghozza a harmadik goalt, mire a T. S. C.a Krausz által rúgott tizenegyessel is goalhoz jut.Biró Langfelder...
  9. FTC.—Typogr. 3 : 1

    Az Amerikai-uti pályán mérkőzött a két csapat. A FTC. az előző nap ujpesti mérkőzés fáradalmait nem pi­hente ki. A játékosok lekicsinyelték ellenfelüket és a gól előtt túl sokat kombináltak. Az első félidőben óriási fölény­ben volt a FTC. és a Typographia teljesen védelemre szo­rult, úgy hogy csak a kapus ügyessége, meg a szerencséjén múlott, hogy több gól nem esett, mint 2: 0 e félidőben. Máso­dik félidő változatos. FTC. még egy gólt lő, mely után a Typographia egy 11-es büntetőrugásból éri el egyetlen gólját. A FTC. csapatában Ecker és Csizmadia mutatkoztak be. Tehetséges erők, bár még csak egyénileg. Csapatösszeállítá­sok a következők voltak:
    FTC.-. Dobronyi— Rumbold, Weinber— Gorszky, Bródy, Csizmadia—Braun, Ecker, Kórody, Schlosser, Weisz F.
    Typographia: Kluszt—Geiser A., Krausz—Konrád, Schwarz, Blitz—Cseh, Viklász, Orsolyák, Marinach ( ?), Mandl.

    Nemzeti Sport 1907 március 31.
  10. 2021.10.05, 19:33 - Typographia - 33 FC 1907
    Typogr.—33FC. 3:1

    A fokról-fokra javuló 33 FC- ezúttal az amerikai úti pályán szép játék után vesztette csak el a mérkőzést, az erélyesebb és szerencsésebb ellenféllel szemben. A vezető gólt a nyomdászok érik el, azonban a 33 FC csakhamar ki­egyenlít, a félidő végül 2:1 arányban végződik. A második félidőben is többet támad és szebben a 33 FC., a Typographia ellenben eredményesebben dolgozik — bár egyénileg — s egy gólt lő. Ez a mérkőzés a 33 FC.-ra nézve igen fontos volt, mert az osztályozóba való jutás dőlt el vele. Csapatok:
    Typographia: Kluszt— Gergelyi, Krausz II— Cseh N. L., Schwartz, Blitz II— Viklász, Geiser, Orsolyák, Krausz I, Mandl. 33FC.: Schiller R.— Banai, Hampl—Kiss M., Kiss Gy., Székány—Forstinger, Koch, Vanicsek, Schiller, Cavoljac. Biró: Horváth Ferenc (FTC.) volt.

    Nemzeti Sport 1907 március 31.
  11. 2021.10.05, 19:26 - Typographia - 33 FC 1907
    Typographia S. C.—33 Football Club 3 : 1.

    (Amerikai-uti pálya.) A 33 F. C. volt az erősebb ellenfél, mig a Typographiánál jórészt az egyéni játék dominált. Krausz I. közreműkö­désével nagy lelkesedéssel játszott a T. S. C. és főként lelkesedésének köszönheti győzelmét, merta 33-asok kiforrott passz játékkal s fegyelmezetten dolgoztak, úgy hogy leveretésük ezúttal meglepe­tésszámba megy.
    Typographia játszik az első félidőben a szél­lel kedvező oldalon. Annak daczára a 33 F.C. kerül fölénybe és majdnem állandóan támad, mígnem Typographia Orsolyák váratlan shotjával megszerzi a vezető goalt. A 33-asok erre még erélyesebben folytatják támadásaikat és csak­hamar kiegyenlítő goaljukhoz jutnak, azonban a Typographia tizenegyes révén ismét magához ragadja a vezetést.
    Félidő 2:1.
    Szünet után a szél is támogatja offenzivájá-ban a 33 F. C.-ot, de az ellenfél védelme elszántan és jól védi kapuját. Vanicsek révén ugyan goalt rúgnak a 33-asok, a mely azonban ofside miatt nem volt megítélhető, ...
  12. 2021.10.05, 19:14 - Ferenczvárosi TC - 33 FC 1907
    FTC.—33FC.
    9 : 2

    Mint előre látható volt, a FTC. e mérkőzést a soroksári-uti pályán könnyen nyerte, bár a kapott két gól nem jó fényt vet a csapat védelmére. Különösen Dobronyi védte könnyelműen A csapat egyébként még min­dig nincs teljes formában, ami a bizonytalan lövéseken látszik meg leginkább. A 33FC. erősen fejlődött. Főerőssége a csapatnak Schiller, a kapus, aki néha igazán kiváló munkát végez. Ha a csapat állóképességet szerez s vezetése komolyabb kezekbe kerül, még sikereket érhet el, mit bizonyit az is, hogy az első félidőt 3 : 2-re veszítette csak el. Bíró: Hajós József (MTK.) volt. A csapatok igy álltak föl:
    FTC.: Dobronyi—Weinber, Rumbold—Gorszky, Bródy, Fischer—Braun, Schőn, Kőrody, Schlosser, Weísz. 33FC.: Schil­ler—Szafka, Józsa—Banay, Kiss, Székány—Forstinger, Koch N., Vanicsek, Schiller, Covoljac J.

    Nemzeti Sport 1907 március 24.
  13. 2021.10.05, 19:07 - Ferenczvárosi TC - 33 FC 1907
    Ferenczvárosi Torna Club—»33« Football Club 9 : 2.

    (Soroksári-utczai pálya.) A F. T. C., szívesen konstatáljuk, a lehető legkorrektebb játékmodor­ban játszotta végig a mérkőzést. A csapat formá­ban nagyot haladt s különösen a csatársor bal­oldala és a fedezetsor volt igen jó. Schlosser és Weisz gyönyörűen játszott.
    A »33« F. C. matchről-matchre javul, de kitűnő hátvédeinek hiányát nagyon megérzi.Vasárnap is a két hátvéd és a két tehetetlen szélső csatár okozta az aránylag nagy goalarányu vereséget, mert a »33«-asoknak az első félidőben produkált játéka szép és eredményes volt és csak a védelem összeroppanása okozta, hogy műkö­désűk a második félidőben teljesen meddő volt.
    Az első félórában a »33«-asok gyönyörűen támadnak és 8 percz után Vanicsek a vezető­goalt rúgja. F. T. C. tizenegyessel kiegyenlít, a mit Szafka hands-e miatt ítélt meg a biró. Újból a »33« F. C. kerül offenzivába és Koch Nándor remek shotjával ismét a fekete-fehérek ragadják magukhoz a vezetést. Azután a ferenez...
  14. 2021.10.05, 19:02 - MAC - Fővárosi TC 1907
    MAC.- FŐV. TC. 9 : O

    Mint előre látható volt, a MAC. ismét szaporította egygyel nagy gólarányu győzelmeinek sorozatát. A csatársor ismét fényes tanujelét adta céltudatos összjátékának és gól- képességének. A Főv. TC.-ot is elismerés illeti, mert jó vé­delme mellett az egész csapat a mérkőzést fairen küzdötte végig. A két hátvéd jobb' fedezet és a szélső csatárok nagyon jó erők. A mérkőzésen végig a MAC. volt fölényben, bár a Főv. TC. is sokszor és szépen támadott. A MAC. csapatá­ban Kelemen lábfájása miatt tartózkodó volt, azonban Borbás annál nagyobb ambícióval vezette a támadásokat. Fél­idő 3: 0. A Főv. TC. a második félidőben nem bírja a MAC. által diktált gyorsított tempót s annak áldozatául esett. Bíró: Szász Hugó (33. FC.) volt, A két csapat igy állt föl:
    MAC.: Sípos—Oláh, Veres—Meleghy, Hildebrand, Bayer— Niessner, Krempels, Kelemen, Vangel, Borbás. Főr.TC.: Herner— Nobejl, Szentey—Rauch, Jergenz, Müller—Klingenberg, Schőnfeld, Kiss, Hayek, Poremba.

    Nemzeti Sport 1907 m...
  15. 2021.10.05, 18:56 - MAC - Fővárosi TC 1907
    Magyar Athletikai Club—Fővárosi Torna-Club 9: 0.

    (Margitszigeti pálya.) Végre belátja a közön­ség, hogy a M. A. C. mérkőzések most már fel­tétlenül a legérdekesebbek sorába tartoznak, ugy hogy nem csodáljuk, hogy a vasárnapi bajnoki matchre jól megtelt a sziget szellős tribünje. A M. A. C. csapata változatlanul igen jó s főként a csatársor brilliáns. A Fővárosi Torna-Club csapatáról is ezúttal csak elismeréssel szólhatunk.Fairül, sok lelkesedéssel játszottak s a két hátvéd,a jobbszélső fedezet és a jobbszélső csatár hasznos,kitűnő erők. A mérkőzésen mindvégig az atléták voltak főlényben, de a fővárosiak is igen sokszor támadáshoz jutottak, mindamellett Síposnak mind­össze csak 4—5 védeni való labdája akadt.
    A Főv. T. C. eleinte kitünően védekezik, mig a Niessner által vezetett támadás Krempels és Vangel shotjai után Kelemen révén az első goalt eredményezi (11 percz.). A 24, perczben Hildebrand jobbra Niessnerhez juttatja a labdát,ez Krempelshez és ismét Kelemen lő eredményesen. Van...
  16. 2021.10.05, 18:50 - Budapesti AK - Typographia 1907
    BAK. Typogr. 4 : 2

    Ugy látszik a Typographia a tavaszi szezonban is a meglepetések csapata lesz. Míg a mult vasárnap biztos győ­zelmet arat az UTE-n, most aránylag meglepő gólarányu ve­reséget szenved a BAK.-tól, mely egyébként ezuttal jobb is volt. A BAK. büntető rúgásból szerzi meg a vezető gólt, mit a Typographia erélyes támadásai dacára sem tud ebben a félidőben visszaadni. A második félidőben azonban a Typo­graphia is 11-esből egyenlit ki. Ezután még két 11-es szerez egy'egy gólt a BAK.-nak, mig egy gól szép játék eredménye. A játékot a Typograhia szép gólja fejezi be. Biró: Horváth Ferenc (FTC.) volt.
    A két csapat igy állt föl
    BAK.: Kormos—Müller, Rác— Ligeti, Gerő, Fey— Halász, Lieblich, Oldal, Rudas, Grosz. Typographia: Kluszt— Gergelyi, Horváth— Cseh, Schwarz, Krausz— Viklász, Geiser, Orsolyák, Ma- rinach, Mandl.

    Nemzet Sport 1907 március 24.
  17. 2021.10.05, 18:43 - Budapesti AK - Typographia 1907
    Budapesti Atlétikai Klub — Thypographia Sport-Club 4 : 2.

    (Amerikai-uti pálya.) A B. A. K. vasárnap igen jó formában játszott; főként, a védelem tett ki magáért, első sorban Müller és Kormos. A fede­zetsorban Fey hasznos erőnek bizonyult és a csatár­sorban annak baloldala tűnt ki.
    Mint a B. A. K.-nál, a Typographiánál is csak az egyéni játék dominált. A mérkőzés folyamán egyébként Horváth Ferencz (F. T. C.) biró négy tizenegyest — hármat a B. A. K.-nak és egyet a T. S. C.-nek — ítélt meg és mind a négyből goal lett. A sok tizenegyesből azonban nem kell erősza­kos játékra következtetni.
    Az első negyedórában a B. A. K. támad erősen és közben tizenegyesből vezető goaljához jut. Azon­túl rendkívül változatosan, mind a két kapu előtt folynak a támadások, de eredményt egyik csapat sem ér el.
    Félidő 1 : 0 B. A. "K. javára.
    Újrakezdés után Typographia erősen támad és tizenegyesből csakhamar kiegyenlít. Most már a B. A. K. jut offenzivába és majdnem állandó vé­delemre szorítja ellenfelé...
  18. 2021.10.04, 22:10 - Fővárosi TC - Budapesti AK 1907
    B. A K. — Főv. T. C. 1:1

    A soroksári-uti pályán folyt le e mérkőzés. Mindkét csapat teljesen tréning nélkül állott ki. A match a B. A. K. támadásával kezdődik meg, mely csakhamar megszerzi a vezető gólt Ezt változatos játék követi. A Főv. T. C. igen gyakran ostromolja a B. A. K. kapu­ját, majd Schönfeld (Főv. T. C) kicselezve az ellenfélvédelmét, szép lövéssel kiegyenlíti az eredményt Máso­dik félidőben újabb gólt egyik csapat sem lő. A B A.K. erősen támad, a Főv. T. C pedig sikerrel védekezik.Általában a B. A. K. csapata van fölényben, noha ered­ménnyel nem jár.

    Bíró : Szüsz Hugó („33* F. C) volt.
    Sport-Világ, 1907. március 3.
  19. 2021.10.04, 22:00 - Fővárosi TC - Budapesti AK 1907
    BAK. — Főv.TC. 1:1

    A tavaszi szezon első bajnoki mérkőzése — mint előre látható volt heves, de nem nagy értékű küzdel­met hozott. Mindkét csapat tréningje legelején van még s formáról alig lehet náluk beszélni. Mindkét csapat inkább a védelemre fektette a fősulyt, mert a mérkőzés sorsa eset­leg befolyással lehet az 1907—08. évi osztályozó mérkőzé­sekre is. Mindazonáltal — ha a mostani jelek nem csalnak — azt hiszszük az osztályozóba a 33 FC. mellé a Főv. TC. kerül, mert úgy a stílus, mint akcióképesség dolgában a BAK. volt ezúttal a jobbik csapat.

    A mérkőzés egyébként minden különösebb dolog nélkül folyt le Szüsz Hugó (33 FC.) bíráskodása mellett.
    Nemzeti Sport, 1907. március 3.
  20. 2021.10.04, 21:38 - Typographia - MAC 1906
    M. A. C. — Typographia 0:0 (2:2)

    Október 28-ról elhalasztott bajnoki match 17 perczének lejátszása nem hozott változást az eredményre vonatkozólag, daczára, hogy mindkét csapat 11 ember­rel állt ki. A támadásból javarészt a M. A. C. vette kirészét, egy kornert is elér, de sem ő, sem pedig a le­-lerohanó Typographia nem ér el eredményt.
    Sport-Világ, 1906. december 9.
  21. 2021.10.04, 21:34 - Typographia - Budapesti AK 1906
    Typographia—B. A. K. 4:1

    Typographia múlt heti szenzácziós veresége után általában a B A. K győzelme volt várható; de amily váratlan volt múlt heti nagy arányú legyőzetése, épp oly váratlan goalarányu győzelmet aratott régi riválisán, a B. A. K.-on. Typographia teljes csapattal állott ki, csu­pán a sérült kapus Kostyál helyét Kluszt töltötte be elég jó sikerrel, mig a B. A K. csapatának csatársora nem volt teljes. B. A K csapata az első perczekben kapott két goal miatt kissé deprimáltan játszott. A match általában véve, — különösen az első félidőben — igen változatos és izgalmakban gazdag volt, mig a második félidőben B. A. K. teljesen visszaesett.

    Typographia kezd, azonnal felnyomul és alig néhány percz múlva Viklász kapufáról visszapattanó labdáját Krausz I. rendeltetési helyére juttatja Néhány percz múlva ugyancsak Viklász lerohanva czenterez, mit Orsolyák a goalba továbbit. Ezután változatos játék folyik, de minden eredmény nélkül.

    Félidő 2 : 0.

    Második félidőbe...
  22. 2021.10.04, 21:25 - Fővárosi TC - MTK 1906
    Magyar Testgyakorlók Köre — Fővárosi Torna-Club 5 : 0.

    (Lágymányosi pálya.) A Fővárosi Torna-Club, ha elég nagy goalaránynyal szenvedett is vere­séget, erős ellenfélnek bizonyult és többször elég veszedelmesen támadott, de Domi ismét bravúrral mentett. A F. T. C.-ba visszakerült Bucsok rend­kívül agilisán és szépen játszott. A játék nem tartozott a legfairebbek közé és Szász Hugó (»33«F. C.) biró Sárt kénytelen volt is kiállítani. A Test­gyakorlók csapatának főerőssége Károly és Hoffer volt előbbi három, utóbbi két goalt rúgott. A fővárosiak ellen két tizenegyest ítéltek meg, de az egyiket F. T. C. kapuvédje mentette. Fél­idő 3:0..

    Az Újság 1906 november 26.
  23. 2021.10.04, 21:20 - MAC - 33 FC 1906
    MAC.—33FC.
    6:0.

    A múlt vasárnap a Margit-szigeten lefolyt e mérkőzés a két csapat között a tavaszi eredmény megismétlődésére vezetett. A MAC. ez alkalommal sem volt teljes, mert hiányzott Borbás és Meleghy. Mig azonban Vangel jól be­töltötte a csatársor balszélén szerepét, addig Niessner meg­lehetős gyönge játékot produkált. A hosszú szünet, labdatechnikája rovására ment, úgy hogy a tél folyamán sok pó­tolni valója lesz, ha régi kitűnő formáját akarja vissza­nyerni. A 33. FC. eltekintve Kiss hiányától, az általa kiál­lítható legjobb nevű játékosokat küldte ki, ami azonban nem vált a csapat előnyére, mert pl. Rhezák minden tréning nél­kül, csak testi erejének kihasználására törekedett. A MAC. fölénye látható volt s győzelme biztos.
    A két csapat a következő volt:
    MAC.: Sípos—Höfle, Oláh—Niessner, Hildebrand, Lipovetz—Medgyessy, Krempels, Kelemen, Petz, Vangel.
    33FC.: Schiller—Rhezák, Banay—Lili E., Székány, Steiner—Forstinger, Koch, Vanicsek, Weisz M.
    A játék kezdetén mindjárt a...
  24. 2021.10.04, 21:15 - MAC - 33 FC 1906
    Magyar Athletikai Club — 33. Football Club 6 : 0.

    (Margitszigeti pálya.) A M. A. C. figyelemreméltóan szép formában játszotta végig utolsó bajnoki matchét. A csapat egy hét alatt szemláto­mást megjavult, a mi nyilván már Gillemot mester érdeme. Különösen a védelmé volt jó,' de a csatársor is erős goaltréninget folytathatott.'
    A 33. F. C. gyöngített csapattal állt ki Né­hány egyénileg kiváló játékosa kellő támogatás híján nem boldogulhatott. Az első félidőben a 33 F. C. a szél által támogatva néhányszor ügyesen támadott, de a M. A. C. a goal előtt sokkal eredményesebb volt. Vangel a 19-ik percz­ben a vezető goalt rúgta, a 26-ik perczben Kele­men a másodikat és fél perczen belül Medgyessy a harmadikat.
    Félidő 3: 0.
    A második félidőben a M. A. C. játszott a széllel kedvező oldalon és majdnem végig fölényben volt. A negyedik goalt Krempels rugta (14 p.). Kelemen lövése a 33-asok egyik hátvédjének lábáról pattant a goalba (17. p.) és a 25. perczben Kelemen hatra szaporítja a M. A. C. ...
  25. 2021.10.04, 21:07 - Typographia - Budapesti AK 1906
    Typographia Sport-Club — Budapesti Atlétikai Klub 4:1.
    Lehel-utczai pálya

    A fenti eredmény bizo­nyítja, hogy a foothallban papírforma nincsen.
    A Ferenczvárosi T. C. a B. A. K.-ot 3 : 2, a T. S,C.-ot pedig 15 : 0-al verte, most pedig a Typo­graphia három goalkülönbözettel győz a B. A. C. ellen. A T. S. C. a legszeszélyesebb csapatok közül való és éppen tegnapi győzelme igazolja, bogy helyes vezetés mellett jobb pozicziója is lehetne a bajnokságban. A B. A. K. teljesen formán kívül játszott, a Typographia pedig meglepő akczióképességgel. A T. S. C. az első félidőben két goalt rugott; helycsere után is majd mindvégig fölény­ben volt, ujabb két goalt ért el, mig a favorit­csapatnak csak egy goalt sikerült rugnia.

    Biró Nagy Ferencz (F. T. C.) volt.
    Az Újság, 1906. november 26.
  26. FTC.-Typographia 15 : 0

    Vasárnap a soroksári-uti pályán küzdött a két csapat és a mérkő­zés szenzációs gólaránynyal, a FTC. fölényes diadalával végződött. A Typographia leg­utóbbi eredményes szereplése (MAC. ellen 2:2 — UTE. ellen 2:2) küzdelmet helyezett kilátásba, annál feltűnőbb ezen rekordszámba menő veresége. A napilapok helytelenül azzal igyekeztek magyarázattal szolgálni, hogy a Typographia II. csapatát állította ki az I. helyett. Ilyen sportszerűtlen eljárás súlyos következményeket vonhatna maga után, mit a csapat vezetősége el sem követhetett. Összehasonlítva a csapat já­tékosait a múlt mérkőzésen szerepeitekkel, a FTC. ellen ugyanazzal a csapattal állt ki, melylyel legutóbbi szép sike­rét elérte, csupán két közepes játékos: Blitz és Schwarz-ot pótolták: Viklász és Kaufmannal. Nem is ebben rejlik a sú­lyos vereség oka, hanem azon meggondolatlan beosztásban, melylyel a Typographia mérkőzésről-mérkőzésre kiáll. A kapust kivéve valamennyi játékos más-más helyen játszik. A vez...
  27. Ferenczvárosi Torna-Club—Typographia Sport-Club 15:0
    Soroksári-utczai pálya

    A Typographia, mert első csapatának most már semmi esélye síncsen a bajnokságban, második csapata pedig legjogo­sultabb aspiránsa a szövetségi díjnak, jobbik csa­patát a szövetségi díjért állította ki és ez a magya­rázata, hogy a T. S. C. miért szenvedett vasárnap olyan goalrekordszámba menő vereséget a F. T. C.-től, mely azonban ezúttal is frissen, igen jó kondiczióban játszott. Az első negyedórában még változatosan folyt a játék, de azután teljesen visszaesett a Typographia és hálójába egymásután potyogtak a goalok. A F. T. C. javára megítélt tizenegyes a kapufáról pattant vissza, a T. S. C. jobbszélső csatára néhányszor veszedelmesen le­rohant, de javarészt lesben állva, csapata ered­ményt nem érhetett el.

    Félidő 9:0.

    Szünet után a ferenezvárosiak még hat goalt rúgnak, sőt Typographia védelme erőszakoskodni kezdvén.

    Vámos Soma (Főv. T. C.) két játékost kénytelen volt kiállítani.
    ...
  28. 2021.10.04, 20:19 - 33 FC - Ferenczvárosi TC 1906
    FTC. - 33FC. 7:1

    Vasárnap a lágymányosi pályán mérkőzött a két csapat az idei bajnokságért. E mér­kőzés azért bírt különös vonzerővel, mert a 33 FC. csapata volt tavaly az, mely váratlan győzelmével a FTC. biztos győzelmi esélyeit megzavarta. A FTC. fényes revansot vett legyőzőjén és bár Bródy, Kovács ós Pákay nél­kül állt ki, elejétől végig biztos főlényben játszva, győzött. A 33 FC. csapatában jó erők játszanak, mégis az őszi sze­zonban, dacára annak, hogy minden ellenfelének rúgott goalt — balsorsüldözött. Működésűkkel a helyezésben eddig ered­ményt elérni nem tudtak. Székány, Sztana, Hangel, Kiss Gy., Koch N.. Forstinger oly erők a csapatban, hogy az egységes tréning mellett kétségtelenül a csapat még szebb jö­vőnek néz elébe. A FTC. láthatólag respektálta ellenfelét, lel­kesedéssel, élénken és tetszetősen játszott. Bebizonyította ez­zel, ha ellenfelét nem becsüli le, kitűnő eredményeket képes elérni. Beigazolódott, hogy tartalék játékosai is olyanok, akik­kel méltón fo...
  29. 2021.10.04, 20:03 - 33 FC - Ferenczvárosi TC 1906
    Ferenczvárosi Torna-Club — 33 Football-Club 7:1
    Lágymányosi pálya

    A 33 F. C. kezdettől fogva kedvetlenül játszott, a F. T. C. győzelme tehát csakhamar nyilvánvaló volt, de meglepett a goalok tömege, a miknek egy részét a 33-asok kapuvédje rovására kell betudnunk. Az első fél­időben a F. T. C. szél ellen játszik, az első perczek­ben Korodi révén vezető goaljához jut és Weisz negyedórán belül a második goalt rúgja. A 33 F. C. is sokat támad, de a zöld-fehérek támadásai mindig veszélyesebbek.

    Félidő 2 :0 a F. T. C. javára.

    Szünet után Weisz M. lerohanással meg­szerzi a 33-asok egyetlen goalját, mire F. T. C. offenzivába jutva, állandóan uralja a helyzetet és Weisz, Schön (nagyon ügyesnek ígérkező jobb összekötő-csatár), Kórodi és Schlosser révén to­vábbi öt goalt rúg.

    Hajós József (M. T. K.) kitűnő biró volt.
    Az Újság, 1906. november 12.
  30. 2021.10.03, 19:18 - Budapesti AK - Fővárosi TC 1906
    B. A. K. — Főv. T. K. 2:0.

    A két csapat mér­kőzését nagy izgalom kisérte. A bíró kissé tétovázó volt, ami idegessé tette a játékosokat s a sovén publikumot. Az első félidőben a Főv. T. K. kemé­nyen megállotta helyét s balszerencséjén, meg Kor­mos kapuvéd önfeláldozó védelmén múlt, hogy nem tudott goalhoz jutni. A második félidőben egy-két goal miatt nagy izgalom támadt s a B. A. K. lel­kes közönsége nagy zajt csapva, a bírót a goal el­ismerésére akarta kényszeríteni. A biró azonban azt nem adta meg. A match már-már eldöntetlen­nek látszott s csak az utolsó percekben sikerült a B. A. K.-nak a győzelmet jelentő goalokat beadni. Az első goal büntető rúgás eredménye volt. Biró Puskás István (Typ.)

    Pesti Napló 1906 november 2.
  31. 2021.10.03, 19:16 - Budapesti AK - Fővárosi TC 1906
    BAK.—Főv. TC. 2 : 0.

    Rendkívül heves küzdelem után jól kiérdemelt győzelemhez jutott a BAK. az Amerikai-uti pályán. Az első fél­időben a Főv. TC. fölénye dacára nem esik gól; a második félidőben BAK. a támadó fél s- gólt lő, mit a Főv. TC. nem akar elismerni s a tehetetlen biróval vitatkozásba ele­gyedik. Végül a biró enged, de a BAK. 11-esből mégis a vezetéshez jut, majd még egy gólhoz. A közönség botrányosan viselkedett. Puskás J. (Typographia) igen gyengén biráskodott.

    Nemzeti Sport 1906 november 4.
  32. 2021.10.03, 19:12 - Budapesti AK - Fővárosi TC 1906
    Budapesti Atlétikai Klub—Fővárosi Torna-Club 2 : 0.

    (Amerikai-uti pálya.) A küzdelem mindvégig rend­kívül heves volt. Az első félidőben a szél által támogatva a Főv. T. C. fölénynyel játszik, de goalt rugni mégsem tud. Kormos a B. A. K. kapujában remekelt. A fővá­rosiak ellen megítélt tizenegyest Herner kapuvéd menti. Félidő : 0 : 0.
    Ujbóli felállás után a B. A. K. veszi át a támadást, de Szentey és Müller hátvédek mindent mentenek. A B. A. K. által rugott vitás goal miatt Puskás (Typographia) biró és a játékosok között perczekig tartó vitatkozás támad, sót a goal miatt a közönség is pártokra oszlik és tettlegességekkel érvel egymás igazáért. A biró a goalt végül nem ítéli meg. Már-már eldöntetlennek látszik a küzdelem, mikor a biró a Főv. T. C. két játékosát, Szenteyt és Müllert kiállítja. A B. A. K. erre tizenegyessel a vezető goalhoz jut és az utolsó perczben ügyes lerohanással a második goalt rúgja.

    Az Újság 1906 november 2.
  33. 2021.10.03, 19:05 - MAC - MTK 1906
    M. T. K. I. — M. A. K. I. 3:1.

    A két egyesület hivei a tribünön nagyobb küzdelmet fejtettek ki, mint a mérkőző csapatok a pályán. A publikum tudniiLlik két részre oszlott a mérkőző egyesületek vallási jellege szerint s valóságos merkantil-agrár csatározások folytak a magyar sport szent nevében. Hát bizony ez nagyon elszo­morító dolog, hogy a sportba vallási vonatkozáso­kat vonnak be s az amúgy is felcsigázott kedélyeket a végsőkig felizgatják. A küzdelem azonban nem­csak a nézőtéren, hanem a pályán sem volt valami lélekemelő. A football igazi intencióját meg­hamisító s a bajnoki címet megszégyenítő jele­netek folytak le a küzdelem hevében. E téren Saar és Révész az M. T. K., Kelemen. Kraft és Höfle a másik részen a M. L. Sz. figyelmére méltót produkáltak. A M. T. K. a match folyamán jobb volt. Csatársora remekelt s ezúttal egységesen, egyöntetűen s ügyes összjátokkal dolgozott. Ä fe­dezetek közül Szücs klasszikus játéka kimagaslott. A védelem többi játékosai közül azonban csak Domo...
  34. 2021.10.03, 18:55 - MAC - MTK 1906
    Magyar Testgyakorlók Köre - Magyar Athletikai Club 3:1.


    (Margitszigeti pálya.) Váratlanul érdekes és izgalmas küzdelmet folytatott a két csapat. Mind­végig élénk, legtöbbször erős iramban folyt le a mérkőzés; a játék; sok szépsége mellett. azonban kirívó ellentétül legtöbbször kitört a brutalitás, a nyers erőszak és az inkorrekt játékmodor. Es mindezt amateur-játékosok cselekszik a bajnoki czimért ! Football-sportunk klasszisa figyelemreméltóan fejlődik, erkölcsi niveau-ja pedig süllyed. Sajnos, hogy minderről két vezérszerepet játszó egyesület között lefolyt mérkőzésen szerzett be­nyomásaink alapján kell beszámolnunk.
    Mindkét részen egyébként a hátvédek nagyon gyen­gén játszottak. Sem Höfle, Oláh, sem Buócz és Révész nem ütötte meg a csapat nívóját és feltűnően sokat rontottak. Igen szépen játszott
    M. T. K. csatársora, különösön annak jobb oldala; Hoffer pompásan dolgo­zott és igen hasznos erő Weisz. Szűcs finom, és hasznos labdaleadogatásaival tűnt ki, Deutsch jól helyettesít...
  35. 2021.10.03, 18:42 - Typographia - MAC 1906
    MAC — Typographia 2:2

    Nagy meglepetést hozott e két csapat vasárnapi mérkőzése a Lehel-utcai pályán. A MAC. játékosai a nekik szokatlan, homokos pályán nem érvényesít­hetik kellőkép összjátékukat, mig a Typographia a kissé na­gyon is lelkes közönség buzdításai által ösztönözve, megle­pően kemény és eredményes játékot mutatott, A MAC.-ot láthatóan befolyásolta a közönség íékezhetetlen viselkedése, miért kívánatos lenne, ha a MLSz. a pályatulajdonost a pálya jobb elkerítésére kötelezné. A MAC. csatársora ezúttal is gyorsan és szépen játszott, a kapu előtt azonban nem volt eléggé eredményes, A fedezetsorban kivált Lipovetz, mig a hátvédek és a kapus gyengék voltak. Typographia csapatában a baloldal gyors és veszélyes lerohanásai s a kapus igen jó helyezkedése keltettek figyelmet.
    MAC. kezd, de csakhamar Typographia veszi át a támadó szerepet s több támadással közeliti meg a MAC. kapuját. Egy ily támadásból Krausz I. hosszú magas lövéssel megszerzi a ve­zető gólt, mely könnyen ...
  36. 2021.10.03, 18:33 - Typographia - MAC 1906
    Magyar Athletikai Club—Typographia S. C. 2:2 (eldöntetlen).
    Lehel-utczai pálya

    A mérkőzést a beállottsötétség miatt tizennyolcz perczczel a befejezése előtt félbe kellett szakítani. A Typographia az első 45 perczben saját pályáján váratlanul jól tartja magát; később a M. A. C. is megszokja a pályát és élénk támadásaival erős munkája akad T. S. C. védelmének. A Typograpbia vehető goal­ját rugja és ezzel az eredménynyel véget is ér a félidő. Szünet után az atléták, daczára annak,hogy hiányos csapattal álltak ki, fölénynyel tá­madnak, két tizenegyeshez jutnak, melynek egyike a kiegyenlítő goalt eredményezi. Rövid időre a Typographia jut offenzivába és ügyes támadás­sal ismét vezető goaljához jut. Rövid küzdelemután a M. A. C. újra kiegyenlít, mire a matchet
    27 percznyi játék után félbe kell szakítani.

    Biró Vámos Hugó (Főv. T. C.) volt.
    Az Újság, 1906. október 29.
  37. 2021.10.03, 18:25 - MTK - 33 FC 1906
    MTK. - 33FC. 6 : 1.

    Bár maga a győzelem előre látható volt, a nagy gólarány, melylyel a MTK. győzött, mégis nagy meglepetést keltett. A győzelem jól kiérdemelt és reális volt, A csapat szépen, önfeláldozással játszott és gólképes volt. Szépen dol­gozott különösen Weisz és Domonkos.
    A 33FC. súlyos vere­sége dacára is javuló formát mutatott. A csatársor ezúttal összjátékra törekedett már s nem csekély munkát adott az önfeláldozó MTK. védelemnek.
    A következő összeállítással állt ki a két csapat:
    MTK.: Domonkos - Buocz, Révész - Deutsch, Kürschner, Sár - Sebes­tyén, Károly, Hoffer, Weisz, Káldor.
    33FC.: Schiller - Hampl, Steiner - Banay, Kiss Gyula, Székány - Forstinger, Kocb, Wanicsek, Weisz, Cavoljac.
    A játék nagyon heves iramban kezdődik és már az ötödik percben eredményt hoz a 33-oknak. Egy a balszélről centerezett labdát Sár elhibáz és a résen álló Forstinger belő. MTK. Zulu által a nyolcadik percben kiegyenlít, Rövidre rá szép összjáték révén Weisz a vezető gólt lövi....
  38. 2021.10.03, 18:21 - MTK - 33 FC 1906
    Testgyakorlók — »33« Football-Club 6 : 1

    (Népszigeti pálya.) A >33« F. C. az őszszel még nem játszott oly kitűnő formában, mint a
    M. T. K. ellen, mely azonban ezúttal is —- F. T. C. elleni vereségétől eltekintve — ismét nagy goalaránynyal győzött.
    A 33-asok tüzes támadásai vezetik be a játé­kot és a balszelsőnek a jobbszélsőhöz juttatott labdája meghozza a fekete-fehéreknek a vezetőgoalt. Fokozatosan M. T. K. jut túlsúlyba és Sebestyén balra átadott labdájával Zulu kiegyen­lít. A kék-fehérek a szünetig offenzivában is marad­nak. Weisz kapásból remek goalt rúg, majd Hoffer a félvonalról egyedül lerohanva, háromra szapo­rítja a Testgyakorlók goaljait. Félidő 3:1.
    A második félidő elején is még M. T. K. a helyzet ura, de a 33. F. C. néhányszor veszélyesen és nagyon agilisen támad. M. T. K. kapujában azonban szerencsére ott a kis Domi, a ki többször ismert bravúrjával ment. A Testgyakorlók a támadásokat sikeresen visszavervén, újabb háromgoalt rúgnak. Kettőt Károly és Weisz révén, az...
  39. 2021.10.03, 17:56 - Fővárosi TC - Typographia 1906
    Főv. T. C.—Typographia 2:1.

    Alapos meglepetésben részesítette a Főv.T.C. reorgani­zált csapata a sportköröket, hogy az erősebb Typographia ellen győzelmesen tudta megállni helyét. Az az elbizako­dottság, az az ellenfelet semmibe sem vevő játékmodor,melyet Typographia a mérkőzésen tanúsított, méltó ju­talmat nyert. Typographia elejétől végig nagy fölénnyel játszott, úgy, hogy a hátvédek is megirigyelve a csatá­rok szerepét, feldribliztek a csatársorig; a halfsor és a csatársor szintén lanyhán, unottan, rendszertelenül ját­szott Általában az összjátéknak még csak nyomát sem áttuk, daczára, hogy a csapat minden egyes tagja igen jó labdatechnikával és szívóssággal rendelkezik. Ezzel szemben dicséret illeti a Fővárosi Torna Club fiatal csapatát, hogy oly lelkesedéssel küzdött erősebb ellen­fele ellen. Minden egyes ember nagy energiával dolgo­zott a győzelem eléréséért, mely kiérdemelt volt. Első félidő 2:1 Főv. T. C. javára Mindhárom goal szabad­rúgás eredménye. Biró Langfelder (U.T.E.) ...
  40. 2021.10.03, 17:32 - Fővárosi TC - Typographia 1906
    Fővárosi Torna-Club—Typographia S. C. 2:1.
    (Soroksári-utczai pálya.) A Fővárosi T. C. mely tavaszszal egy goal különbséggel vereséget szenvedett, ezúttal hasonló goalkülönbözettel revanche-ot vett a Typographián. Két közel egyen­rangú ellenfél érdekes küzdelme volt egyébként ez a tegnapi játék, a melyből végül az erélyesebb csatársor került ki győztesként; Biró: Lang­felder Ferencz (U. T. E.).

    Az Újság 1906 október 22.
  41. FTC.—BAK. 3:2.

    A FTC.-nak a MTK. fölött aratott szép győzelme után óriási meglepetésszámba megy e látszólag nehéz küzdelem árán kiví­vott eredmény, amely azonban inkább a FTC. elbizakodott és unott játékának tudandó be. A csapat visszaesik régi hibá­jába s igy megeshetik, hogy — miként az előző években — erősebb ellenfeleinek legyőzése után a biztosnak vélt matchek egyikét fogja elveszíteni. A csatársor ezúttal némi változással állt föl. Kovács kikerült a csapatból, ami igen helyes dolog; helyén Pákay még nem volt otthonos, de szorgalmas tréning­gel még megszokhatja e helyet is, bár ismert agilitálása tán nem fog érvényesülni. Weinber kissé erőszakos modorban dolgozik s némi mérsékletre lenne szüksége. A BAK. ezúttal igen szépen játszott; a csatársor a leggyorsabbak közé tar­tozik s az összmunka is kielégítő. Kár, hogy a fegyelem nem elég nagy s a játékosok túlsokat reklamálnak s kelleténél jobban figyelik egymás játékát. Ez magyarázza a sok ellentétes jellegű eredményt.
    A mérkőzé...
  42. Ferenczvárosi T. C. — Budapesti Atlétikai Klub
    3 : 2.

    (Amerika-uti pálya.) A legérdekesebb bajnoki mérkőzések egyike volt. A B. A. K., daczára an­nak, hogy csapatában több tartalékos szerepelt, váratlanul kitűnő formát mutatott. Kormos kapu­véd bravúros védése általános tetszést keltett és a csapat többi tagjai is lelkes, élvezetes küzdelmet folytattak. A F. T. C. fedezet- és csatársora kitűnő volt, csupán Weinber ismételten durva játékát kell határozottan kárhoztatnunk.
    A játékot F. T. C. támadása vezeti be és már a negyedik perczben Weisz a kapus által kivédett labdát a goalba juttatja. Schlosser éles lövését Kormos csak korner árán tudja menteni.
    A B. A. K. baloldalának támadásai Dobronyit erősen foglalkoztatják. Változatos támadások után
    F. T. C. ismét kornert ér el. Grosz ügyesen veze­tett támadása eredményesnek látszott.
    Félidő 1 : 0 F. T. C. javára.
    A második félidőt B. A. K. erős - támadása vezeti be. Rudas Groszhoz juttatja a labdát, a ki védhetetlen ...
  43. 2021.10.02, 20:10 - Fővárosi TC - 33 FC 1906
    „33“ F. C.—Főv. T. C. 4 : 3.

    A soroksári-uti versenypályán kis számú nézőközön­ség jelenlétében folyt le e két csapat bajnoki mérkőzése. Mig a Főv. T. C. teljes csapatát állította ki, addig a 33-asok csak csonka csapattal állnak ki.
    Változatos játék folyik mindkét részről, a csapatok felváltva támadnak s mert a mérkőzés kimenetele sokáig kétséges, hol erről, hol arról a részről esik egy-egy goal. A Főv. T. C.-nál a védelem a 33-asoknál a csatársor működik szebben. Szivosabbnak a 33-asok mutatkoznak, a 2-ik félidő utolsó negyedórájában rendkívül erősen támadnak, minek eredménye a győzelmet meghozó goal lett. .
    A játékot a 33-asok kezdik s mindjárt erősen támad­nak is. Nehány percz múlva azonban a Főv. T. C. váratlanul lerohan és Kis védhetetlen goalt lő. (5 percz). A ,,33“-asokat nem hangolja le a váratlan eredmény, folytatják támadásaikat, minek eredménye a Koch által lőtt goal lett. (30-ik percz). A felváltott támadások mind­két kapunál veszélyes helyzeteket teremtenek, de a 33-a...
  44. 2021.10.02, 20:05 - Fővárosi TC - 33 FC 1906
    33FC.-FővTC.i 4 : 3

    Régi játékosokkal megerősödve áll ki mindkét csapat a Soroksári-uti pályára.
    A 33 FC.-hoz katonáskodásuk után Lili Erich és Steiner, a Főv. TC.-hoz Szemethy kerültek vissza. Bár mind a három játékos még tréningje elején van csak, mű­ködésük mégis fokozta az illető csapatok önbizalmát. így a nyújtott sport valamivel már jobb volt e két csapat eddigi munkájánál. Különösen áll ez a 33-asokra. E mérkőzésen egyébként az ellenfelek teljesen méltók voltak s a 33 FC. győzelmét csak szerencséjének köszönheti. A vezetést Főv. TC. szerzi meg, amit változatos játék után 33 FC. kiegyen­lít. Félidő 1:1. A második félidő a 33-asoknak hoz rövid időre vezetést, de a Főv. TC. átveszi azt tőle, mígnem a 33 FC. 3:3 araányban kiegyenlít. A döntő gólért elkeseredett küzde­lem indul, miközben a Fóv. TC. erőszakosan is dolgozik, vé­gül pedig egy szabadrugás meghozza a győzelmet a 33 FC- nak. Biró: Hajós József (MTK.) volt.

    Nemzeti Sport 1906 október 21.
  45. 2021.10.02, 20:01 - Fővárosi TC - 33 FC 1906
    »33« Football-Club — Fővárosi Torna-Club 4: 3.

    (Soroksári-utczai pálya.) Változatos és érde­kes mérkőzés volt. Mind a két csapat elejétől végig érdekfeszitő küzdelmet folytatott és a győz­tes goal csak az utolsó perczekben esett. A 33-asok megerősödtek két régi játékosukkal, Stanával és Lili Ericb-hel, a kik kitünően játszottak és a Főv. T. C.-hoz is visszatért a katonasorból egyik régi erőssége : Szemethy.
    Főv. T. C. azonnal támad s egy lerohanásból megszerzi a vezető goalt, de 33 F. C. is offenzivába kerül és csakhamar kiegyenlít. A hátralévő időben változatosan a két kapu előtt, de eredménytelenül folyik a játék.
    Félidő 1:1.
    Szünet után a 33-asok jutnak a vezető goal- hoz. Főv. T. C. tizenegyese nem jut a hálóba, de a Fővárosiak további támadásaik során kiegyenlí­tenek, sőt rövid idő múlva harmadik, vezető goal­jukat rúgják. A fehér-feketék azonban az iramot fokozva, magukhoz ragadják a támadást és Koch Nándor szép rúgással kiegyenlít. A hátralévő idő­ben érdekfeszitő küzdelem...
  46. 2021.10.02, 19:57 - Budapesti AK - 33 FC 1906
    B. A. K.—33 as F. C. 2 : 1.

    B. A. K. erélyes támadásai vezetik be a játékot, melyet a 10 emberrel játszó 33-asok imitt-amott viszonoznak is. A B. A. K. a 10-ik perczben éri el a vezető goalt Azután elég változatos játék folyna, melyet csak egyes játékosok szabálytalan és lovagiatlan durvaságai akasztanak meg. Hajós József (M. T K ) biró sípjának elég dolga is akadt, sőt egynéhány magán uralkodni nem tudó játékost ki kellett állítania. A B. A. K. a 31-ik perczban Grosz révén éri el a második goalját. Szünet után a 33-asok is megemberelik magukat és fölényes játékot produkálnak, de csak rövid ideig, mert az elég sebes iramban kifáradva, összeesnek. A 33-asok kapusa sokat és jól ment. A 33 asok egy javukra meg­ítélt 11-est goallá értékesítenek. A játék utolsó perczeiben a B. A K. is összeszedi minden erejét, hogy táma­dásait eredményessé tegye, ami azonban nem sikerül nekik. Végeredmény : 2 : 1.

    Sport-Világ 1906 október 7.
  47. 2021.10.02, 19:55 - Budapesti AK - 33 FC 1906
    BAK.—33FC. 2 : 1.

    A két I. osztályú csapat az Amerikai-uti pályán játszotta bajnoki mérkőzését, me­lyet jól megérdemelt győzelemmel a BAK. csapata nyert meg. A BAK. csapatában uj erők szere­peltek, kik lelkes játékukkal segítették reparálni azon nagy­arányú vereségeket, melyeket sokszor nem érdemelt meg. A mérkőzésen a két csapat egyenrangú ellenfélnek bizonyult, egyénileg a „33FC.“ jobb játékosokkal rendelkezik, de a lel­kesedés inkább a BAK. játékosain volt észlelhető.
    A csapatok a következő összeállításban játszottak:
    BAK.Kormos—Rác, Weisz, Halász, Gerő—Ligeti, Rudas,Grosz, Weidlinger, Müller.
    33FC.Schiller—Banai, Szabó, Hampl, Kiss—Székány,Forstinger, Koch, Vanicsek, Weis, Cavoljak.
    A mérkőzés lefolyása a következő volt. A kezdésnél BAK. uralja a helyzetet, de a veszedelmes támadásokat a kapuvédő teszi ártalmatlanná. A 10. percben a BAK. támadását siker koro­názza. Oldal—Fischer előretörnek és az előbbi éles lövéssel szerzi csapatának a vezetőgólt. A 33FC. támadása is lend...
  48. 2021.10.02, 19:49 - Budapesti AK - 33 FC 1906
    Budapesti Atlétikai Klub győz 2 : 1 a 33 Football- Club ellen.

    (Amerikai-uti pálya.) 33 F. C. természetesen tiz emberrel kezd és azonnal erősen támad, de eredmény nélkül, viszont a B. A. K. mindjárt első lerohanásával Oldal révén goalt ér el (10 p.), melyet Grosz a 31-ik perczben kettőre szaporít.
    Félidő 2 : 0 B. A. K. javára.
    Szünet után eleinte a 33-asok vannak fölény­ben, majd fáradtan visszaesnek. A játék mindkét részről erősen durvul, úgy hogy Hajós József (M.T. K.) biró több játékost kiállítani kénytelen. A játék utolsó perczeiben Schiller, a 33-asok kapuvédje sokat és szépen ment. A 33 F. C. egyetlen goalja tizenegyesből eredt.

    Az Újság 1906 október 1.
  49. 2021.10.02, 19:45 - Fővárosi TC - MAC 1906
    M. A. C.—Fővárosi T. C. 4 : 1.

    A M. A, C. tetszésszerinti győzelme előrelátható volt ugyan, de a szép számmal egybegyült közönség mégis meglepetve szemlélte azt a változatos, érdekes mozzana­tokban bővelkedő játékot, melyet mindkét csapat az első félidőben, mely eredménytelenül végződött, produ­kált. A Főv. T. C. csapatának fair játékmodora kellemes feltűnést keltett; a M. A. C. egyes játékosainak labda­technikája meg felülemelkedik a sablonon. Különösen Borbás van igen jó kondiczióban. A második félidő ele­jén a Főv. T. C. csatárainak ügyes játéka sok gondot ad a
    M A. C. jól helyezkedő védelmének A M. A. C. kétségtelen fölényét bizonyítja, a rövid időközökben elért három szépen kidolgozott goal. Az első goalt a M. A. C. Borbás nagystylü lefutásával érte volna el. Egy fault azonban megakadályozza a labdának szabályos hálóba jutását, mire a biró 11-est ítél a M. A. C javára, mely védhetetlenül fönnakad a Főv. T. C. hálójába. Ez az első goal volt a M. A. C. negyedik eredményes kapur...
  50. 2021.10.02, 19:42 - Fővárosi TC - MAC 1906
    MAC.—FővTC. 4 : 1

    Mint előre látható volt. a MAC. biztos győzelmet aratott a Eőv. TC.-on, amely
    azonban e mérkőzésen figyelemreméltó fairen és fegyelmezetten játszott. Ha a csapatban ez a szel­lem állandó marad, akkor lassanként kiköszörülheti azt a csorbát, amelyet a múltban tanúsított sokszor sportszerűtlen magatartása az egylet hírnevén ejtett. Egyes játékosok mo­dorán ugyan most is van csiszolni való, általában azonban jobb szellemben és jobban játszanak, mint a múltban. A MAC. e mérkőzésen, bár most sem a rendes összeállításban játszott, már jobb összjátékot mutatott, mint az előző héten. Újra játszott Kelemen is, azonban régi lábbaja harcképtelenné tette ismét. Igen szépen játszott Borbás, ki ezúttal nemcsak tudásra,hanem az ambiciózus játékára nézve is a mezőny leg­jobb embere volt. A Főv. TC. jó játékára jellemző, hogy a félidőt 0:0-al végezték. Biró Pick Pál (MTK.) volt.

    Nemzeti Sport 1906 október 7.
  51. 2021.10.02, 19:39 - Fővárosi TC - MAC 1906
    Magyar Athletikai Club gyöz 4:1 a Fővárosi T.C. ellen.

    (Margitszigeti pálya.) Az első félidőben kissé lanyhán, de érdekes, változatos támadásokkal folyik a játék, de eredményt egyik csapat sem ér el.
    Félidő 0:0.

    A második 45 perczben Főv. T. C. erősen támadni kezd és a csatársor ügyes játéka sokat foglalkoztatja M. A. C. védelmét. Az atléták azonban végül fölénybe kerülnek és bár Kelemen lábrándulása miatt ismét hasznavehetetlenné válik, a sárga-kékek rövid időközben négy goalt rúgnak. Az első goal tizenegyes rugásból eredt, a többit Borbás remek játéka eredményezte. A Főv. T. C. egyetlen goalját Schönfeld rúgta, a ki az egész pályán végig egymaga rohant le a labdával. Biró Pick Pál (M. T. K.)

    Az Újság 1906 október 1.
  52. 2021.10.02, 19:20 - MTK - Typographia 1906
    MTK. — Typographia 7 : 2

    Meglepő nagy gólaránynyal aratja győzelmeit a MTK. ki­tűnő formában lévő csapata, mely a régi összeállításában most teljesen egyöntetű munkát vegez. A Typographia vele szemben egyenrangú klasszist nem mutatott s inkább egyénileg érvényesült. Igen csúnyán és erőszakosan játszott azonban Cseh, kinek stilusa aztán át­ragad az egész csapatra, mely pedig e nélkül eredményesebb lenne. A MTK. végig biztos fölényben játszott. A két csapat igy állt föl az amerikai-uti pályán: MTK.: Domonkos— Nagy, Révész—Biró, Kürschner, Sár—Sebestyén, Károly, Hoffer, Faragó, Káldor. Typographia: Hauber—Gergelyi, Krausz—Blitz, Schwarz, Cseh—Ocsolyák, Geiser, Matuskovics, Krausz I., Mandl. Félidő 4:2. Biró: Langfelder Ferenc (UTE.) volt.

    Nemzeti Sport 1906 szeptember 30.
  53. 2021.10.02, 19:11 - MTK - Typographia 1906
    M. T. K. — Typographia 7:2.

    Az Erzsébet királyné-uti pályán állottak szemben a fenti csapatok s végig erős, kemény küzdelmet vívtak egymással. A Testgyakorlók még nem jöttek teljesen formába, különösen a csatárser sokat kombinál és a goal előtt kap­kod. A védelem azonban kitűnő, különösen a két hátvéd. A Typographia derekasan megállta helyét, a kapott goalok nem voltak védhetők s sehbgysem írható a védelem rovására, mig elért két goalja csatárai jóságáról tesz tanúságot. Kár, hogy tulerősen, olykor durván játszottak, mit időnként ellenfelei is viszonoztak.
    A M. T. K. kezdése után Typographia tá­mad és egy éles lövés goal mellé jut, majd kornert ér el, mely mozgalmas életet teremt a kék-­fehérek kapuja előtt, a kik csakhamar lendü­letbe jönnek és Sebestyén czenterezéséből Zulu szerzi meg a vezetést. A goalt Károly csakha­mar ujabbal szaporítja. A typographisták szé­pen keresztülvitt támadása is sikerrel jár Ma- tuskovich révén; a félidő vége felé Károly egy szabadrúgás után hozzáker...
  54. 2021.10.02, 12:36 - Ferenczvárosi TC - MAC 1906
    FTC.—MAC.
    3:2

    Érthető érdeklődéssel néztek a sportkörök e két csapat találkozása elé, mely a jobban trenírozott és a pályán otthonosabb FTC. győzelmével végző­dött. A játék két egyenrangú csapat utolsó pillanatig erős iramban folyt küzdelme volt, melyet azonban igen kedvezőt­lenül befolyásolt az egyik kapu előtt volt tócsa melyben a labda állandóan megfeneklett. A MAC. csapata tavasz óta igen nagy változáson ment át. Most is a csatársora a legjobb, melyben Kelemen helyén Petz játszik. Nem képes pótolni tel­jesen kitűnő elődjét, mert bár mozgékony és kiváló egyéni tulajdonságokkal rendelkezik, labdaelosztó képessége mégis gyengébb s különálló stílusával megrontja a csatársor egysé­gét. Ez az'oka annak, hogy MAC. ismert összjátéka most még nem tudott kibontakozni. A fedezetsorban Meleghy volt leg­jobb. de igen jól megállta helyét Hildebrand és Schöffer is bár labdaleadásuk gyenge. A védelem a szokott jó volt, bár Bayer rúgásai nem voltak elég erőteljesek. Oláh a kapuban elsőrangú m...
  55. 2021.10.02, 12:28 - Ferenczvárosi TC - MAC 1906
    Ferenczvárosi Torna-Club I. 3:2 arányban győz a Magyar Athletikai Club I. ellen.

    (Soroksári-úti pálya.) A Ferenczvárosi Torna Club az eddigiektől eltérő összeállításban ját­szott. Gorszky a legutolsó matchekén megsérült s helyét Weisz, a kitűnő csatár töltötte be, még pedig sikerrel. A csatársorban pedig Braunt reaktiválták. A F. T. C. csapatában a csatár­sor volt a legjobb s az első félidő eredménye is mutatta, hogy goallövő képessége határozot­tan javult. A fedezetsor agilis játékát fölösleges külön megdicsérnünk s elég jól dolgozott a vé­delem. A M. A. C. uj összeállításában imponált. A csapat felfrissült a fiatalabb játékosgárda be­vonásával. Agilitás, tudás és lelkesedés jelle­mezte a M. A. C.-ot, mely őszi mérkőzései folyamán sok meglepetést fog szerezni.
    A mérkőzés a F. T. C. támadásával kez­dődött s rendkivül vehemensen indult. A M. A. C. eleinte védelemre szorult s Oláhnak a ka­puban sok dolga volt a sűrűn érkező labdákat ártalmatlanná tenni. Az első goal a 25 perczben ese...
  56. FTC.—FŐV. TC. 6:2.

    E két csapat bemutató mérkőzésén a soroksári-uti pályán, jó benyomást tett. a közön­ség előtt fair játékával. A FTC. volt a jobb. a Főv. TC. a lelkesebb. Teljes igyekezetével védekezett a FTC. jó formába levő csapata ellen. Első félidőt szép eredménynyel 2:1 vesztette el, mig a II. félidőben már a FTC. állandó folytonos támadással dominálja a helyzetet. A két csapat őszszeállitásainál uj neveket találunk. A FTC. a csatársorát alakította át, ugy látszik sikeresen. Kóródy a centerben elég leleményesnek ígérkezik. A védelemben Weinber—Fischer uj erők és biztos technikájú játékosok, csak kezeikkel egy kissé túlbuzgók. A Főv. TC. csapatából hiányoznak a fegyelmezet­len játékosok, még csak Szentey játékmodorát kell elítélnünk, melylyel egy büntető rúgást is szerzett csapatának. A csapa­tok összeállítása a következő volt: FTC.:Dobronyi—Weinber. Rumbold—Gorszky, Bródy, Fischer—Weisz, Pákay,
    Kóródy, Schlosser, Kovács. Főv. TC.: Pauer—-Rauch, Szentey-—Jergencz, Schönfeld...
  57. Ferenezvárosi T. C. győz 6:2 a Fővárosi T. C. ellen.
    (Soroksári-utczai pálya.) A Ferenezvárosi Torna-Club a Slavia ellen szerepelt csapatjával állt ki, de a tegnapi gyengébb ellenféllel szemben korántsem játszott oly szépen, sem olyan lelke­sen, mint a csehek ellen. Rumbold, Gorszky, Bródy és Schlosser azonban egyénenként pompás játékot produkáltak.
    A Fővárosi Torna-Club a következőképpen reorganizálta csapatát:
    Pauer — Rauch, Szentey — Jávor, Schön­feld, Müller — Klingenberg, Kiss, Steiner, Heiek,Nebenzahl.
    A hátvédek megbízhatatlanok, a mellett Szen­tey alattomosan durva. Legjobb a fedezetsor volt, mely az első 45 perczben igazán szépen támo­gatta a csatárokat. A csatársorban is jó anyag van, mert gyorsak, elszántak, de labdatechnikájuk egyelőre nincsen.
    Fővárosi T. C. kezd tiz emberrel, a tizen­egyedik csak húsz perez elmúltával áll be. Eleinte változatosan folyik a játék és az első negyedórá­ban mindkét kapuvédnek két-két könnyű labdát kell védenie. A fővárosiak két eredményt...
  58. 2021.10.01, 20:15 - 33 FC - Typographia 1906
    33FC.—Typogr. 1 • 1

    Alacsony színvonalon álló, a mi jobb másodosztályunknál is gyengébb já­tékot eredményezett e két csapat ta­lálkozása a múlt vasárnap a Lágymányosi pályán. A Typo­graphia — mint már azt annak idején is mondottuk — nem való az első osztályba, valamint a 33FC. most bemutatkozott csapata sem. Mindkét csapat játékelméleti és technikai tu­dása gyenge volt. Összjátéka nem volt egyiknek sem, amint­hogy egyik csapat sem voLt teljesen fair, sőt a Typographia végig erőszakosan játszott. Ugy hisszük azonban, hogy a 33FC. még javulóképes. Rendkívül botrányosan viselkedtek az egy­letek második csapatai és tagjai — a tribünön, hol féktelen kiabálásaikkal izgatták a játékosokat. A pálya hiányosan volt felfestve s a benne levő ugró és dobóhelyek valósággal élet­veszélyesek.
    A két csapat igy állt föl:
    33FC.: Schiller—Biró, Rhezák—-Martin, Székány, Eichinger—Forstinger, Koch N., Vanicsek, Weisz M., Csavolják.
    Typographia: Schenk—Gergely, Krausz II.—Blitz, Cseh, Schwarcz—Matusk...
  59. 2021.10.01, 20:08 - 33 FC - Typographia 1906
    »33» Football-Club — Typbgraphia S. C.

    1:1 eldöntetlen.


    (Lágymányosi pálya.) Mind a két csapat már jó formában állt ki első bajnoki mérkőzéséhez és körülbelül egyenrangu ellenfélnek bizonyult. Az első negyvenöt perczben a 33-asok voltak az erő­sebbek és a 13-ik perczben megszerezték a vezetést. Azontúl a Typographia védelme leszerelte a fehér-feketék minden támadását és 1 : 0-al- a »33« F. C. javára helyet cserélt a két csapat,
    A második félidőben javarészt a Typographia dominált és támadásai ugyancsak erősen foglal­koztatták az ellenfél védelmét. A kiegyenlitő goalnál többet azonban a T. S. C. sem volt képes elérni. A mérkőzést Hajós József (M. T. K.) a legkorrektebbül vezette, a ki a játék utolsó negyedórájára a durván játszó Cseh-et kénytelen volt kiállítani.

    Az Újság 1906 szeptember 17.
  60. 2021.10.01, 20:00 - MTK - Budapesti AK 1906
    MTK. BAK.
    9:2.

    Ezzel a szenzációs gólaránynyal végződött e két egyesület első bajnoki mérkőzése a múlt vasárnap az újpesti népszigeti pályán. Bár maga a MTK győzelme reális, a nagy gólarány magya­rázata mégis csak az, hogy a BAK. védelmében játszott tar­talékok gyengéknek bizonyultak. Ezzel szemben a csapat tá­madó sora a tavaszi figyelemreméltó formát mutatta. A MTK. jó tréningformában jelent meg a pályán. A csapat egységesen és jól játszott ; kár, hogy általában sokat használják tagjai a kezet is játékközben. Domonkos a magas kaput is elég jól bírta. A mérkőzés fair volt.
    A két csapat igy állt föl:
    MTK.:Domonkos—Révész, Nagy—Birő, Kürschner, Sár— Káldor, Faragó, Hoffer, Károly, Sebestyén.
    RAK.: Bárányos—Rácz, Preisz—Ligeti, Gerő, Halász— Fischer, Grosz, Rudas, Oldal, Müller.
    Változatos játék után BAK. csakhamar erősen támad s a javára megítélt szigorított szabadrúgást Gerő veszélyesen lövi. Újabb szabadrúgás a BAK. javára, mely után MTK. támad s a
    8. percben kornert, a 12....
  61. 2021.10.01, 19:53 - MTK - Budapesti AK 1906
    Magyar Testgyakorlók Köre győz 9:2 a Budapesti Atlétikai Klub ellen.

    (Népszigeti pálya.) A Testgyakorlók serleggyőztes csapatjukkal álltak ki ; hogy jó formában vannak, a legfényesebben nagy goalarányu győ­zelmük igazolja. A B. A. K. még kissé vissza van formájában, de a csatársor már ezúttal is sok jeles kvalitást árult el.
    Az első félidőben igen szép és elég változatos a játék. Károlyi a 15-ik perczben megszerzi a vezető goalt, majd két kornert rug M. T. K. és Hoffer révén a 23-ik perczben a második goalt. A félidő hátralevő részében váltakozva folynak a támadások, miközben B. A. K. egy kornert ért el. Félidő 2:0 a M. T. K. javára.
    Újrakezdés után a B. A. K. szép kombináczióval azonnal goalt lő, mire a kék-fehérek teljesen visszaszorítják ellenfelüket és rövid időközökben hét goalt lőnek. Közben a B. A. K. ügyes lerohanással, Grosz révén második goalját rúgja. Biró Malaky Mihály (F. T. C.) volt.

    Az Újság 1906 szeptember 17.
  62. 2021.10.01, 18:42 - BEIMEL
    1906-ban a Postás kapusa volt.
    Postás: Beimel — Fekete, Csüdör — Barcsay, Koltai, Korda — Balló, Buda, Lieblich, Fitt, Holub
    Nemzeti Sport 1906 március 4.
  63. 2021.09.30, 17:20 - Bartus Gyula
    Bartus Gyula, 20 éves; footballozik 1902 óta. Az egyletben 2 éve tartalék. Fejlődésképes önzetlen játékos.

    Nemzeti Sport 1906 január 7.
  64. 2021.09.30, 17:18 - Koltai János
    Koltai János, 20 éves;: footballozik 1898 óta. Tartalék. Hasznos szürke játékos. 3 éve játszik az egyletben.
    Nemzeti Sport, 1906. január 7.
  65. 2021.09.30, 17:16 - Korda Győző
    Korda Győző, 18 éves; footballozik 1901 óta. 2 éve játszik az egyletben. Jó tartalék, akár mint csatár, akár mint fedezet. Labdatechnikája jó. Nyugodt, rutinos játékos. Idővel erős tá­masza lesz a csapatnak.

    Nemzeti Sport 1906 január 7.
  66. 2021.09.30, 17:14 - Bodor Ödön
    Bodor Ödön, 23 éves; footballozik 1898 óta. Kapust ki­véve, mindent játszik. 4 éve játszik az egyletben. Rendszeres foot­ball tréninget atletizálása miatt nem tarthat. Elsőrangú játékos. Labdatechnikája kitűnő, lövése és hátvédrugásai jók és biztosak. Kétszer játszott a szövetség válogatott csapatában. Behatóan atletizál. Tart több magyar és osztrák rekordot. Többszörös futó bajnok. Jelenleg a legjobb magyar középtávfutó.

    Nemzeti Sport 1906 január 7.
  67. 2021.09.30, 17:12 - Holub Nándor
    Holub Nándor, 22 éves; footballozik. 1898 óta. Játszik az egyletben 3 éve. Legfairebb játékosok egyike. Önzetlen, hasznos játékos. Labdatechnikája jó.

    Nemzeti Sport 1906 január 7.
  68. 2021.09.30, 17:10 - Kertay Lajos
    Kertay Lajos, 22 éves; footballozik 1899 óta. Állandóan csatárt játszik. 4 éve van a csapatban. Egyszer játszott a szövet­ségi csapatban. Lelkes, gyors játékos. A támadás gyorsaságának letéteményese. Hibája a szelesség és a gyenge összjáték. De gyors lerohanásai megbecsülhetlenek, zavarba hozzák az ellen védelmét, Atletizál.

    Nemzeti Sport 1906 január 7.
  69. 2021.09.30, 17:09 - Ligeti Ignác
    Ligeti Ignác, 18 éves; footballozik 1902 óta, Egy éve ját­szik az egyletben. Mindig csatár volt. Jó technikája, de még nem kiforrott játékos. Legjobb reményekre jogosít.

    Nemzeti Sport 1906 január 7.
  70. 2021.09.30, 17:07 - Buda István
    Buda István, 21 éves; footballozik 1898 óta, az egyletben játszik 3 éve. Nyugodt, biztos játékos. Kitünően lő. Labdatechni­kája a legjobb a csapatban. Vérbeli csatár játékos. Játéka öntudatos, de kissé lassú, egyszer játszott a szövetség válogatott csa­patában.

    Nemzeti Sport 1906 január 7.
  71. 2021.09.30, 17:05 - Balló Károly
    Balta Károly, 22 éves; footballozik 1897 óta. 3 éve játszik az egyletben. Hosszú ideig fedezet volt, az idén jobbszélső. Lassú, de erős játékos. Nagy alakja dacára mindig fair. Megbecsülhetelen sarokrúgásoknál. Atletizál és birkózik.

    Nemzeti Sport 1907 január 7.
  72. 2021.09.30, 17:03 - Túri Jenő
    Turi Jenő, 25 éves; footballozik 1897 óta, fedezetet játszik. 3 éve játszik a csapatban. Foglalkozik atlétikával és vívással is. Labdatechnikája kezdetleges, mégis gyorsaságával, szívósságával és labdaszedésével jó szolgálatot tesz a csapatnak.

    Nemzeti Sport 1906 január 7.
  73. 2021.09.30, 17:01 - Koltai József
    Koltai József, 23 éves; footballozik 1897 óta. Rövid ideig csatárt, egyébként állandóan középfedezetet játszik. 3 éve játszik a csapatban. Kitűnő labdatechnikával bir. Szívós, fáradhatatlan, jól helyezkedő, energikus játékos. Lelke a csapatnak. Egyaránt segíti a támadást és védelmet. Labdaleadása, lövése pontos, három­szor játszott a szövetség válogatott csapatában.

    Nemzeti Sport 1906 január 7.
  74. 2021.09.30, 16:59 - Virágh Ferenc
    Virág Ferenc, 22 éves; footballozik 1900 óta. Állandóan fedezetet játszik. 3 éve játszik a csapatban. Fáradhatatlan, önzetlen játékos. Hasznos játékos, bár kissé erőszakos.

    Nemzeti Sport 1906 január 7.
  75. 2021.09.30, 16:58 - Fekete Leó
    Fekete Leó, 20 éves; footballozik 1899 óta, 3 éve játszik az egyesületben. Kezdetben balszélső csatárt és 2 év óta hátvédet játszik. Labdatechnikája elsőrangú, kitünően szed labdát és jól helyezkedik. Rúgásai nagyok és biztosak. Hátránya kis termete, bár játékával teljesen pótolja.

    Nemzeti Sport 1906 január 7.
  76. 2021.09.30, 16:55 - Bádonyi Gyula
    Bádonyi Gyula, 21 éves: footballozik 1898 óta. Játszott rö­vid ideig jobb szélsőt, egyébként mindig kapust. 4 éve játszik az egyesületben. Más sportot nem űz. Kétszer játszott a szövetség vá­logatott csapatában. Jelenleg önkéntesi évét szolgálja. Elsőrangú kapus. Labdatechnikája kitűnő. Higgadt, biztos, gyors mozdulatai miatt nagyon nehéz gólt lőni kapujába. Jellemző, hogy az ő vé­dése mellett a Postások az idén egy mérkőzést sem vesztettek.

    Nemzeti Sport 1906 január 7.
  77. 2021.09.30, 16:53 - Giba Gyula
    Giba Gyula, 21 éves: footballozik 1900 óta. Állandóan ka­pust játszik. 4 éve játszik az egyletben. Nyugodt, hidegvérű ka­pus. jó technikával. Betegség miatt hosszabb ideig volt kénytelen pihenni.

    Nemzeti Sport 1906 január 7.
  78. 2021.09.30, 16:51 - Bienenstock Sándor
    Bienenstock Sándor, 21 éves; footballozik 1900 óta. Állan­dóan hátvédet játszik. Egy éve játszik az egyesületben. Múlt év­ben szerepelt első ízben a szövetség válogatott csapatában. Kitűnő labdatechnikája, önfeláldozó merészsége, odaadása és testi ereje, a legjobb magyar hátvédek egyikévé avatták. Kitűnő a he­lyezkedésben és a labdaszedésben. Hátránya, hogy rúgásai nem elég nagyok. A csapat kapitánya.

    Nemzeti Sport 1906 január 7.
  79. 2021.09.30, 16:37 - Pösztinger Nándor
    | Pösztinger Nándor|

    '
    Megilletődye, szivünk mélyéig megrendülve vettük a lesújtó hirt, hogy a sportvilág egyik legszimpatikusabb alakja, a régi gárdának egyik legkitűnőbb aktiv szerep­lője, Pösztinger Nándor nincs többé. Élete legjavá­ban, alig 10 hónapi boldog házasság után, 32 éves korában, egy hosszú és kínos betegség, gégetuberkulozis döntötte a korai sírba. És szomorodott lélekkel állunk meg e tragikum láttára, mely annyi jó barátot fakaszt őszinte könnyekre.
    Pösztinger Nándor még a nyolczvanas évek végén tűnt fel, midőn mint a „Sportkedvelő Ifjak Körének“ tagja, a M. A. C. Orczy-uti pályáján egy akadály-versenyben lett győztes. Attól fogva egymásután nyerte a hosszútáv versenyeket, nem egy rekordot állitván fel.Legszebb győzelmei közé számíthatók a marathonitávon aratott első dija, továbbá a 3 angol mértföldes, melynek rekordját (17 p 7 mp.) csak Gillemot tudta egynéhány évvel ezelőtt megdönteni Időközben beteglett, tüdővérzést kapott, mire nehány évre visszavonult az akti...
  80. 2021.09.30, 16:15 - Izsó László
    Izsó Lászlót a külföldiek fedezték fel nekünk. Az a briliáns védelem; melyet a Corinthiánok, de leg­inkább múlt tavaszszaí a Sparta és a Deutscher Football-Club ellen produkált, a legkiválóbb magyar kapuvédek sorába emelte. Mindig kézzel véd s a labdát nagy rúgással adja ki a csatársornak. Helyez­kedése mesteri. Izsó Lászlóban a B. T. C. oly erőt bir, kire nyugodtan bizhatja kapujának védelmét. Izsó nemcsak footballban, hanem az athletikában is elismerésreméltót produkált Két év óta tagja az első csapatnak. 19 éves, joghallgató.

    Sport-Világ 1905 december 24.
  81. 2021.09.30, 16:13 - Sárközy Sándor
    Sárközy Sándorcsak újabban tűnt fel játékával, melyet biztonság, nyugalom és erő jellemez. Kezdet­ben sokszor elragadtatta magát heves természete által s nem egyszer hajlott büntetést érdemlő durva­ságokra. Újabban azonban a fair játék keretében működik s a durva játék mellőzésével nagy hasz­nára válik csapatának. A védelemnek egyik főerős­sége. 17 éves, középiskolai tanuló.

    Sport-Világ 1905 december 24.
  82. 2021.09.30, 16:09 - Kisfaludy Árpád János
    Kisfaludy Árpád a csapatnak valósággal lelke. Nem ismerünk oly magyar játékost, kinek tudással párosult agilitása Kisfaludyéval összehasonlítható lehetne. Ha hibáz, hibáját rögtön jóváteszi, önfel­áldozó, lelkes és önzetlen játéka pedig követésre méltó. A csapatban uralkodó korrekt gondolkozás és becsü­lésre méltó szellem meghonosításában Kisfaludyt illeti a legnagyobb érdem, ki úri modorával és fair játékával mintaképül szolgálhat minden magyar labdarugónak. Repräsentativ játékos, 19 éves, bölcsészettanhallgató. Három év óta tagja az első csapatnak.

    Sport-Világ 1905 december 24.
  83. 2021.09.30, 16:06 - BLAZSEK II
    Balázs (Blazsek) Dezső játéka sokban hasonlít Drégelyéhez. Mindig önzetlen, sokszor tulszerény volt s bátyjával való összjátéka mindig gyönyörű­séget szerzett a B. T. C. publikumának. Egyetlen hibáját, a lassúságot pótolja példátlan odaadó, agilis játéka, jó labdatechnikája s kitűnő helyezkedése. Két év óta játszik az első csapatban s jelenleg mint első tartalék szerepelt. 18 éves, műegyetemi hallgató.

    Sport-Világ 1905 december 24.
  84. 2021.09.30, 16:02 - DRÉGELY
    Drégely (Dvorschak) János, balösszekötő csatár, angolosan hidegvérű, elegáns és mindenkor hasznos játékával tűnt fel. Soha semmiféle bravúros szerepre nem vágyakozott; szürkének tetsző játékával azon­ban értékes munkát végzett s az a példás összjáték, melyet csatártársaival egyetemben produkált, ön­zetlenségének és odaadásának megannyiszor fényes bizonyságát szolgáltatta. 19 éves, joghallgató s négy év óta játszik az első csapatban.

    Sport-Világ 1905 december 24.
  85. 2021.09.30, 00:10 - Pick Hugó
    Pick Hugó Szegeden is játszott a Sz A K csapatában Jó kapus és jó csatár egy­aránt.

    Sport-Világ 1905 december 17.
  86. 2021.09.30, 00:09 - Molnár Béla
    Molnár Béla a B. A K. legrégibb játékosainak egyike, sok oldalú sportsmann, kiváló atléta és tornász

    Sport-Világ 1905 december 17.
  87. 2021.09.30, 00:05 - Grósz József
    Grosz József (balszélső csatár). 22 éves tisztviselő. 1900 óta játszik Időközben a Műegyetem tagja volt, a hol több nemzetközi mérkőzésen vett részt és Cambridge ellen az egyetlen magyar goalt rúgta. Két ízben volt a szövetségi választott csapat tarta­léka Kitünően cselez, lerohanásai alig tartóztathatok fel. Formája még mindig fejlődésképes. Atlétizál: futás és magasugrásban.
    Sport-Világ, 1905 december 17.
  88. 2021.09.30, 00:02 - Oldal Mihály
    Oldal Mihály Középső csatár. 20 éves. 1899 óta játszik, 1902 óta a B. A K.-ban Tisztviselő. Kifej­lett labdatechnikával rendelkezik. Jó goallövő és jó futó Két Íízben megnyerte a labdarugók összetett ver­senyét Játszott a cseh és horvát csapatellen Atlétizál.

    Sport-Világ 1905 december 17.

  89. 2021.09.29, 23:56 - LIGETI
    Ligeti Ferencz. Jobb fedezet. 20 éves Ezidőszerint önkéntes. 1901 óta a B A. K. egyik legrégibb játé­kosa. Fej játéka kiváló, labdaállitása és leadása igen hasznosak. Önfeláldozóan véd. Atlétizál: diszkosz és sulydobó.

    Sport-Világ 1905 december 17.
  90. 2021.09.29, 23:53 - GERŐ
    Gerő Jenő Középfedezet. 9 éve játszik 20 éves, gimnáziumot végzett tisztviselő. A Főv. T. C-tól lépett a B. A. K.-ba, a hol játékmodora alaposan csiszolódott Igen ügyes cselező, a csatársort kitü­nően támogatja, a védelemben aligisan működik közre. Rövidlátása kárára válik, ha beáll a homály. Atlétizál : Kitűnő futó.

    Sport-Világ 1905 december 17.
  91. 2021.09.29, 23:51 - GRÜNWALD
    Grünwald Miksa 17 éves tanuló. 1901 óta játszik Technikája fokoza­tosan javul, leadásai hasznosak.
    Sport-Világ 1905 december 17.
  92. 2021.09.29, 23:45 - Kormos Károly
    Kormos Károly. Kapus. 23 éves. Biztosítási tiszt­viselő. 1897 óta játszik; a B A K.-ban 1901 óta. Nyugodt, hidegvérű játékos, labdafogása és rúgásai biztosak, jói helyezkedik. Atlétizál: a hármas és távolugrást kultúrálja.
    Sport-Világ, 1905. december 17.
  93. 2021.09.29, 23:22 - MUE - Fővárosi TC 1905
    M. U. E. — Főv. T. C. 3:1.
    Szenzácziós eredmény. A Főv. T. C. tartalékkal s minden lelkesedés hiján játszott, mig a M. U. E. ezút­tal megemberelte magát s meglepő szép játékot pro­dukált.
    Az Uszók végig fölényben voltak és a szünetig két goalt lőttek. A Fővárosiak a goalt büntető rúgás révén érték el és igen rossz taktikával dolgoztak (a csapat emberei egymással folyton helyet cseréltek), miáltal minden győzelmi esélyüket elveszítették.
    Biró Pick Pál (Bak) volt.

    Sport-Világ 1905 december 3.
  94. 2021.09.29, 23:06 - Ferenczvárosi TC - MTK 1905
    Ferenczvárosi T. C.— Magyar Testgyakorlók Köre 0:0 (félbeszakítva)

    '(Csőmön-úti -pálya.) A Ferenezcvárosi T. C. fedezet­sorában újra játszott Deutsch, a ki azóta, hogy a balkezét törte el, nem szerepelt a fehér-zöldek csapatában. Takács ennélfogva régi helyére a csatársorba került, de balössze­kötőnek semmiképpen sem érvényesült, a minthogy Weisz is a bal szélsőcsatár helyén nagyon gyenge volt. A csapat különben is — mint előreláttuk — elvesztette jó formáját,mert a fedezetsoron kívül a többiek nagyon gyengén játszottak.
    A Magyar Testgyak rlók Köre ismét tartalékokkalállt ki.; Levák, Biró és Markó Il-ik csapatbeli és Ellinger III. csapatbelivel. A kék-fehérek az első félidőben önfeláldozóan védtek, mig a második 45 perczben szép nivóju játékot produkáltak. Nagyon veszedelmesen és sokat támadtak és ha teljes lett volna a csapatjuk, bizonyára a maguk javára is döntötték volna el a küzdelmet. A csapat két legjobb embere Deutsch és Biró volt, nem szólva Domyról, a ki kiválóan védett ...
  95. 2021.09.29, 00:32 - MAFC - MAC 1905
    M. A. C. I. — M. A. F. C. I. 11:0.

    Eleinte a M. A. C. nagyon határozatlanul játszik, de ennek daczára is nyilvánvaló fölénye. Az első goal a 22-ik perczben esik Vincze szép lövése révén, a melyet a 30-ik perczben a második követ. Vangel beadását Vincze kapásból továbbítja a goalba. Két perczre rá Vangel jól helyezett rúgással a harmadik goalt éri el, mig közvetlenül a félidő előtt Vangel négyre szaporítja a M. A C. goaljainak számát. Aschner védett minden védhetőt, de egymaga képtelen volt a M. A. C. ostro­mot leszerelni. Half time 4 : 0 a M. A. C. javára.
    A második félidőben mindkét csapat változtat össze­állításán. Aschner középcsatárnak megy és a goalba Baros áll. A M. A. C kapuvédje, Oláh is beáll közép­fedezetnek, a goalba a lábán megsérült Medgyessy ke­rül, mig jobbszélső csatárnak Mészáros középfedezet megy. A játék ebben a félidőben igen egyhangú volt, a mennyiben az athleták teljesen körülzárták a M. A. F. C.-ot. 10 percz után Mészáros az ötödik goalt lövi, melyet öt percc...
  96. 2021.09.29, 00:29 - MAFC - MAC 1905
    MAC.—MűFC.
    11 : O.

    Ezzel az óriási gótkülönbséggel vég-ződött a múlt szerdán e két csapat találkozása a Margitszigeten, szo­morú bizonyságául annak, hogy,az egykor oly félelmetes pi­ros—fekete színek, a helytelen vezetés, a nem törődömség s különösen a csapat régi tagjainak kicsinyes személyi okokból való torzsalkodása miatt ma már alig számbavehető szerepet visznek a football terén. A mellett még a csapat még a ren­delkezésére álló erőket sem képes egyesíteni, ami arra mu­tat, hogy a csapat kapitányai e tisztüket nem végzik azzal a lelkiismeretességgel, amelyet egy uj csapat kiképzése meg­kíván. Kívánatos és helyes lenne, ha a csapat ambiciósus fia­tal erői vennék kezükbe a szervezés nehéz munkáját. A MAFC. csapata ebben az összeállításban igen gyenge volt s csak Niessner, Fischer, üybas és Ságody munkája érdemel említést. Niessner ezúttal középfedezetet játszott. A kezdet­hez képest igen jól, bár a kapu előtti helyezkedése még rossz volt. A csapatok a következők voltak: MAC.: O...
  97. 2021.09.28, 23:12 - MAC - Postás 1905
    Postások—MAC.
    2:0. A szőnyegen fekvő Postás—FővTC. botrány miatt a Postások 'a felfüggesztett Bienenstock és Turi nél­kül voltak kénytelenek kiállani, mi­vel erősen csökkentek győzelmi esélyeik a MAC.-al szemben, A csapat azonban a vélt sérelem miatt való elkeseredésében oly lelkesen játszott, — a MAC. csatársora viszont annyira gólképtelennek bizonyult ismét, hogy általános meglepetésre a Póstások az adott körülmények között elég jelentős gólaránynyal győztek. A Póstásoknál Bienenstock helyén Bodor elég jól végezte feladatát, ugyszinte Turi helyén Korda is. Legjobb embere az egész mezőnynek azonban Koltai volt, ki ezúttal nagy tudása mellett bámulatos agilitásával tűnt ki A MAC.-ról ezúttal kevés jót mondhatunk. Síposnak rossz napja volt, ellenben Oláh és Höfle jól játszottak. A csatár és fedezetsorban csak Medgyessy és Meleghy játéka volt hasznos.
    Következőképpen állnak fel a csapatok: Postások: Bádonyi—Bodor, Fekete—Virág Koltai, Korda—Balló, Buda, Li­geti Kertay, Holub. MAC.:Síp...
  98. 2021.09.28, 22:22 - MAC - Postás 1905
    Postás Tisztviselők Sport-Egyesülete győz 2: 0 a Magyar Athletikai Club ellen.

    Az igen érdekes lefolyású mérkőzés csekély számú érdeklődőt vonzott a margitszigeti sporttelepre. A M. A. C. jobb volt, a Postások szerencsésebbek. A sárga-kékek csatársora mezőnyben nagyon szépen összejátszotts vitte előre a labdát, goal előtt azonban határozatlan és tehetetlen volt. A M. A. C. védelmében Höfle és Oláh játéka messze kimagaslott, míg Sipos a kapuban sokat hibázott s ha ellenfelei ügyesebbek lettek volna, a goal-arány sokkal nagyobb differencziát tüntetne fel. A Postás­csapat a szokott stílusban játszott. A kitűnő egyéni játé­kosok mindegyike magának játszott, mert összjátékról szó sem lehetett. Bienenstock helyett Bodor játszott hátvédet; önfeláldozó, odaadó játékával sokszor tartóz­tatta,fel a M. A. C. kitűnő bal szélsőjének veszélyes rusheit.Túri helyén Korda elég jól vált be. A csatársorban egyedül Buda ügyes cselezései és éles lövései érdemelnek említést.
    M. A. C. kezdi a játékot, de...
  99. 2021.09.28, 22:13 - Ferenczvárosi TC - 33 FC 1905
    33FC.-FTC.
    2 :1.

    Az őszi szezon legnagyobb meglepetése volt ez a mérkőzés, mely ha érdemetlenül is, de tényleg egy csa­pásra kétessé tette a FTC.-nak a baj­nokságra való jogos reményeit. Az bizonyos, bogy a 33FC. ezúttal olyan erős csapattal állt ki, aminővel még az ősszel nem szerepelt; az is tény, hogy Lill K. ezúttal ismét pompá­san védte kapuját: hogy azonban FTC. ismét kikapott, annak oka első sorban saját hátvédeiben keresendő. Ez a két — a csapat támadásánál jóval gyengébb — játékos ugyanis elhi­bázott taktikával az one back sistem-át alkalmazta (az ellenfél csatársorának off-sidera való juttatása azáltal, hogy az egyik hátvéd állandóan az ellencsatársor mögött játszik). Ez a módszer sikerrel is alkalmazható ott, ahol a hátvédek klasszis dolgában fölötte állanak, vagy legalább is egyenrangúak az ellencsatársorral. Sajnos, ez az eset most nem állott fönn s igy maga a zöld-fehér védelem könnyítette meg a 33FC. csa­társor támadását. Viszont a fehér-feketéknek meg kell adni ho...
  100. 2021.09.28, 22:02 - Ferenczvárosi TC - 33 FC 1905
    »33« F. C. I. győz 2:1 Ferenczvárosi T. C. I. ellen.

    (Millennáris pálya.)
    Nemcsak a vasárnapnak, de az idei bajnokságnak legszenzácziósabb eredménye. A »33« F. C. az őszi fordu­lóban szánalmasan szerepeit s minden komolyabb egyesü­let részéről súlyos vereséget szenvedett. Utóbbi időben némiképpen javult ugyan a csapat, arra azonban gondolni sem mert, hogy a Ferenczvárosi T. C. csapatát megverje. A szenzácziós eredmény okát kutatva, a
    »33«F. C. győzelmét egyrészt az utóbbiak meglepő jó játiékában, másrészt a F. T. C. csapatának letörésében lát­juk. A Ferenczvárosi T. C. tegnapi játékában hiányzotta kedv és lelksedés, s játékuk klasszisa sem ütötte meg azt a nívót, melyet őszi mérkőzésein tapasztaltunk. Áll ez különösen a csatársorról, mely rendszertelenü, lfejvesztetten játszott, s goal előtt teljesen tehetetlennek bizonyult. Egyedül Kóródi odaadó játéka magaslott ki a csatársorból, míg a védelemben Manglitz erélyes el­lenállása érdemel dicséretet. A »33« F. C. lelke Kiss Gyula vo...