magyarfutball.hu

Vasas - Kispesti AC 0 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1923/1924, 21. forduló
játékvezető : Szüsz Hugó
nézőszámok:
  1. Sporthírlap: tekintélyes számú
  2. Nela: 3.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.05.25, 23:08
    „Vasas“ -KAC 0 - 0.

    A „ Vasas\" csatárok heves, de meddő viaskodása Kispest elszántan küzdő kiváló védelmével. (
    Vasas: Kutrucz— Király, Rottler —Kelhen, Sipos, Gottlieb— Katzer, Takács, Jellinek, Szentmiklóssy, Himmer.
    KAC: Biri— Saguly, Dudás— Raix, Tóth, Budai— Fatter, Morvay, Bene, Ölvedy, Gulyás.
    — Hungária-uti pálya. — Biró: Szüsz Hugó. —

    Kispest választ

    s már az első percben védekezésre szorul. Szorongatott helyzetéből csak Jellinek lesben állása folytán szabadul ki. A «Vasas» csatársor idegesen folyó középjáték után ujból felnyomul, egy jobbra kiadott labdát Katzer középre fejel, amelyet Szentmiklóssy Biri kezébe továbbít, (5. p.) Ezután Morvay szökteti Fattert, aki lefutja a védelmet, de rosszul centerezett labdáját kivédik. Hatalmas iramban némi Vasas fölény közben Himmer visszaadja a látogatást, tul erős beadása autra megy. Himmer következő centerét Szentmiklóssy-fejjel stoppolja s a 20 méterről lőtt erős labda a léc fölött süvít el. A 10. percben adódik az első igazi gólhelyzet Kispest részére. Morvay- Fatter összjátékából előbbi csaknem a kornervonalról ideálisan a védőjátékosok feje fölött balra adja a labdát, a befutó Gulyás nyugodtan stoppol, majd éles lapos lövése már-már gólnak látszik, amikor Kutrucz bravuros elvetéssel kornerre ment. Az eredménytelen korner után a félvonalon üresen álló Himmer kapja a labdát, aki gyors lefutás után Szentmiklóssyhoz passzol. Ez stoppolás után a 16-osról gyenge, de erősen csavart lövést ad le, amelyet Biri ugyan kiejt, de utánavetve magát, újból magához kaparintja a labdát. (17. p.) Saguly egyik lecsuszott labdáját Himmer elfogja, de jó beadását Szentmiklóssy a kapu fölé fejeli.
    A következő percben Ölvedy szökteti Gulyást, aki a tisztán álló Benéhez centerez, a jól helyezkedő Kutrucz azonban a gyenge lövést elvetéssel parírozza. Takács akcióját Dudás szabálytalanul tartja fel, majd Jellinek gáncsolja Dudást. Bene váratlanul 35 méterről a kapu mellé lő. A 23. percben Raix és Gottlieb összecsapnak. Raix sántikálva kiált, de két perc mulva visszatér. Közben a „ Vasas\" csatárok egymás után két eredménytelen kornert érnek el, Ölvedy utánozza Benét s két ízben is nagy távolságból a kapu mellé lő. A 35. percben Gulyás lefutása kornerrel végződik, amelyet Kutrucz szintén kornerre ment. A két korner az előbbiek sorsára jutt, Gottlieb Benét faultolja, aki szintén néhány percre harcképtelenné válik. A szabadrugást Raix a jó helyzetben levő Morvayhoz továbbítja, akit késlekedése folytán leszerelnek. A félidő hátralevő percei heves iramú játék mellett, »Vasas« fölény jegyében telnek el, amelyben csupán két, a »Vasas» javára megítélt eredménytelen korner érdemel említést.

    Helycsere után

    még fokozottabb iramban folyik a mérkőzés. Már az első percben Gulyás ölvedy által szépen szöktetve magasan centerez, azonban a befutó Fatter elrontja a kitűnő helyzetet. Majd ölvedy fordulásból a kapu mellé lő. A »Vasas» következő támadása az egy beckrendszerrel játszó KAC-védelem taktikája folytán négy csatárt is offszeid helyzetbe juttat. (8. p.) Gyors egymásutánban Gulyás, majd Himmer — a két balszélső csatár — egy-egy kornert ér el, amelyek kiaknázatlanul maradnak. (16. p.) Két perc mulva Fatter szép beadását Olvedy rontja el, majd ugyanő 30 méterről kapura lő, de Kutrucz ment. Gulyás következő támadása ismét kornerrel végződik , amit Gulyás a kapu mögé rug.
    A 21. percben óriási tumultus keletkezik a KAC kapuja előtt: Takács áttöréssel kísérletezik, közben oldalon nyomják, a labda csaknem autra megy, de Takács váratlanul a kapu elé csavarja be. Kispest tömörült védelme végül is tisztázza a kritikus helyzetet. Szorongatott helyzetéből felszabadulva Fatter fut le, de centerezés előtt kornerre szerelik. A kornerből ölvedy magasan a kapu fölé lő. Az iram nem lankad, mindkét csapat erősen küzd a győztes gólért. Leginkább a »Vasast« látjuk fölényben, azonban Kispest egyes kitörései sokkal veszélyesebbek.
    A Vasas támadásait rendszerint a balszárny vezeti. Himmer egyik lefutásából Szentmiklóssy 20 méterről a kapu fölé lő. (30. p.) Alig két perc mulva a »Vasas» kapu forog veszélyben, Gulyást Ölvedy szökteti, akinek pompás centerét Bene a kapuléc mellé helyezi. Himmer újból kornert ér el, amit Biri ismét kornerre öklöz. A második korner kivédése után a labdát Raix Gulyásnak továbbítja, aki gyors lefutás után pompásan centerez, Bene azonban öt lépésre a kaputól rosszul stoppol, mire a résen álló »Vasas» védelem tisztázza. Az utolsó percekben Kispest csapata láthatóan megelégszik a döntetlen eredménnyel s a védelemre fekteti a fősulyt. Ezalatt a Vasas még két kornert ér el, amelyek szintén eredménytelenek maradnak.
    — A bíró érdektelen középjáték közben — amelyet folytonos taccsolások tarkítanak — fujja le az izgalmakban bővelkedő, élvezetes mérkőzést.

    Sporthirlap, 1924. április 10.
     
  2. avatar: seamandarin
    2022.05.25, 19:28
    Vasas-KAC
    A Hungária uti pálya tribünjein, a kellemetlen időjárás ellenére, már déli 12 órakor tekintélyes számú futballrajongó helyezkedett el...
    ...nagyon kétségessé vált, hogy a Vasas—KAC mérkőzést megtartják-e. A közönség azonban — miután az eső kissé alábbhagyott — még bízott abban, hogy a másik sorsdöntő mérkőzés mégsem marad el. Feszült várakozás kísérte szemleutján Szüsz Hugó bírót, aki a Vasas és a KAC intézőjével végigjárta a pályát. Nagy volt az elkeseredés, amikor szócsövön kihirdették, hogy a bíró a pályát bajnoki mérkőzés tartására alkalmatlannak találta s a Vasas-KAC mérkőzés elmarad.

    Sporthirlap, 1924. március 31.