magyarfutball.hu

  1. 2021.12.10, 22:27 - UTE - MAC 1914
    UTE-MAC 1:1 0:0)

    Bíró: Ujvári ődön. Népszigeti pálya — 1500 néző. Az utólsó hely körüli kétségbeesett küz­delem adott fontosságot a mérkőzésnek A MAC csatársorából Bodnárral hiányzott az energia ismert Nógrádi semmiképpen nem tudta pótolni Bodnár.
    Az UIE nagy ambícióval feküdt bele a já­tékba, az első félidöhen azonban a MAC tech­nikai tulsulyával nem tudott megbirkózni, a második félidőben azonban mér felül is kere­kedett ellenfelén. A goal a 42-ik percben esik Nógrády révén (1:0). A második félidőben az UTE kétségbeesett erővel törekszik a kiegyen­lítésre. Roppant heves a tempó, főleg az UTE játszik kíméletlenül, sürü fouljait a MAC he­lyenként viszonozza.
    Az UTE élénk támadásai a 36. p.-ben eredménynyel járnak. Novák centerezésébö! Vágó szép goalt lő !!! Az UTE a játék végéig támad,a MAC védelme azonban mindent ment.

    Sporthirlap, 1917 május 4.
  2. 2021.12.10, 22:18 - III. Kerület - 33 FC 1914
    Védelem nélkül áll a „33“ FC s ugyancsak ne­héz a dolga Zsáknak. Bosnyákovics torokgyulla­dásban szenved, Dreischok Mihályt pedig a fe­gyelmi-bizottság május 15-ig eltiltotta a játéktól.

    Sporthirlap, 1914 május 4.
  3. 2021.12.10, 22:13 - III. Kerület - 33 FC 1914
    Egy fecske nem csinál nyarat

    Sopronból jött föl Horváth Ferenc a „33‘ FC önkéntesi évét szolgáló centere, hogv a III. ker. TVE—33 FC mérkőzé-en játsszék. A match mégis elveszett,mert Horváth nem tudott annyit produkálni, minta mennvit társal elrontottak.

    Sporthirlap, 1914 május 4.
  4. 2021.12.10, 22:09 - Vágó Zoltán
    Vágó a Rapidban.

    Vágó Zoltán, a TTC jó-képességü balhalfja, a ki Bécsben szogálja az önkéntesi évét a 44. gyalogezredben. a Rapidba lépett s egyelőre az osztrák bajnokklub második csapatában fog játszani, de az sem fog meglepe­tést kelteni, ha hamarosan a bajnokcsapatiba kerül.

    Sporthirlap, 1914 május 4.
  5. 2021.12.10, 18:22 - MTK - MAC 1914
    MTK-MAC 7:0 (4:0)

    Üllöi-uti pálya. - 10,000 néző. - Biró: Schaschek Ödön.
    A MAC nagy győzelmek után, látszóan for­májának a tetőpontján állt ki, azt a hitet keltve,hogy végét veti az MTK veretlens gének.
    Az MTK azonban kolosszális formával lepte mega MAC-ot és a közönséget. Különösen a csatár­sora játszott nagyszerűen Tauszig és Szántó ve­zették a támadásokat, a belső csatárok pedig min­den helyzetet kihasználtak s apró passzokkal és szöktetésekkel mindig két-három méter távolságra közelítették meg a MAC kapuját, ugy hogy Dömö­tör a legtöbbször tehetetlenül állt velük szemben. Ebben a manőverezésben különösen a két Konrád volt elsőrangu. A csatársor legjobb játékosa a onban mégis Tauszig volt ha labdahoz jutott, mert mindig az adott helyzethez mert legjobbat csiná ta vele.
    A csatársor különben rekordot teremtett az­zal, hogy minden embere lőtt goalt.
    A halfsorban Vágó végzett nagyszerű munkát.Hlavay végig egyforma tűzzel dolgozott, de csak a második félidőben volt teljese...
  6. 2021.12.10, 17:55 - ÜRÖGDY
    Egy évi szünet után mult vasárnap játszott elő­ször Ürögdi Imre a Törekvés csatársorában.Reuma kínozta a lábát s tartotta vissza a játéktól.A jeles csatár játékán nem látszott meg sem a betegség, sem a pihenő. Friss és rugalmas voit.


    Sporthirlap, 1914 április 27.
  7. 2021.12.10, 17:53 - GERŐ
    Gerő Jenő a BAK második csapatának a centerhalfja (hosszu ideig játszott az első csapatban is) bírói vizsgára jelentkezett s ha megkapta a bírói minősítést visszavonul az aktív játéktól.[/quote

    Sporthirlap, 1914 április 27.
  8. 2021.12.10, 17:49 - 33 FC - Budapesti TC 1914
    BTC-,33* FC 3:0 (1:0).

    Üllői-ut. — Biró: Langfelder Ferenc.
    A BTC csapatán meglátszott, hogy alaposan megviselték a husvéti mérkőzések.
    Hogy ennek ellenére is győzött a mezőnyben jobban kombináló ellenfelénél, azt főként annak köszönheti, hogy a harminchármasok a 16-os vo­nalon belül elveszitették a bátorságukat és a kí­nálkozó jó helyzeteket rendre elrontották.
    A BTC az ellenfél kombinációs játékával ellen­tétben szöktető játékot folytatott s mert Szántó balszélső és Dobó elég frissek voltak, eredményes volt ez a taktika. A BTC-t különben belső csatá­rainak fáradt, lélektelen játéka szinte kényszeritette erre a harcmodorra.
    A 33 FC nem szolgált rá a sulyos vereségre, mert több része volt a já ékből, de a szerencse teljesen a BTC mellé szegődött. Goalt is lőtt a budai csapat. Az 5 p.-ben Baráth magasan iveit labdáját a kapuvonalon belül fogta el Bihari, de a távol álló biró nem ítélt goalt.
    A BTC a 27- p.-ben érte el a vezető goalt. Dobó hosszu lövését az Eichingertől ak...
  9. FTC—BAK 3:1 (1:0).

    Üllői-ut. — 8000 néző. - Biró: Langfelder Ferenc.
    Sima lefolyásu, tartalmas, szép mérkőzést pro­dukált a két csapat. A BAK legerősebb összeállí­tásában jelent meg, az FTC is csaknem komplett volt. Ma már csak Pataki hiányzott, a kinek a helyén Rumbold II. játszott.
    A kapuban viszont láttuk Ungárt. Az FTC régen volt oly egységes, mint ma. A csatársor megközelítette régi nagy formáját. Rumbold jóval hasznosabbnak bizonyult Koródynál.
    Schlosser brilliáns formát játszott, de a közönség örömmel látta Borbás, Tóth és Weisz határozot­tan nagy javulását is. igen tetszett a BAK játéka is. Sarkalatos hiba csak a csapat középső részé­ben van, de ez súlyos.
    Cseh lehetetlen center, Károly sem tud többé hasznára lenni klubjának. A második félidőben Kiss-el történt _ karamboljában meg is sérült s ettől kezdve a csatársorban kellett tétlenkednie.
    Elsőrangu volt a BAK halfsora, ugyszintén a vé­delme is. Ludwig óvatosan és mégis kitünően ját­szott. Duschek ujabb jelét...
  10. 2021.12.09, 20:11 - Nemzeti SC - III. Kerület 1914
    NSC - III. ker. TVE 2:1 (1:1).

    Margitsziget 1500 néző — Biró: Schu­bert M. F.
    A bajnoki lista, végén álló két. csapat elkesere­dett és kemény, de a fair játék keretén kelül ma­radt küzdelemből a hétröl-hétre javuló formát mu­tató NSC került ki győztesként.
    Az NSC győzelme feltétlenül megérdemelt volt, mert csatársora rendszeresebb és tervsze­rűbb játékot produkált és védelme is öníeláldözó és fáradhatatlan munkájával kiérdemelte a legteljesebb elismerést. Különösen a kitiltott Kovács helyén játszó Feldmann nyujtott nagy- szerűt, ellenére annak, hogy a neki szokatlan baloldalon játszott.
    Feldmann helyét Székely II. töltötte be elég jól.
    A Burriánt helyettesítő Geguss ismét beigazolta kitűnő klasszisát. A csatársorbán a jobbszélen játszó fiatal Almássy játéka keltett feltűnést. A III. kerületiek komplett csapattal állottak ki a küz­delemre.
    Csatársoruk még: mindig a régi hibában szenved az összjáték iránt érzett kevés hajlamukat rendszertelen egyéni játékkal igyekeznek ...
  11. 2021.12.09, 20:04 - Törekvés SE - MTK 1914
    MIK—Törekvés 2:2 (2:0).

    Hungária-ut. — 6000 néző. — Biró: Gorszky Tivadar.
    A tavaszi szezon legszebb és legtartalmasabb mérkőzése, amely mindvégig megőrzve fair jellegét, bővelkedett izgalmas mozdula­tokban.
    A legteljesebb dicséret hangján kell nyilatkoz­nunk a Törekvésről. Mai játékával igazolta az FTC ellen mutatott kihívó formáját.
    Lelkesedéstől áthatva dolgozott a csapat mindenik tagja. Eleinte ugy látszott, hogy a védelem erősen felülfogja mulni a támadást, de a játék folyamán harmonikusan egybekapcsolódott mind­kettőnek a munkája.
    _ Ha kivetnivaló volt a játékon, ami azonban a támadás egységességét nem bontotta meg, az az volt, hogy a halfsor hosszú labdákkal dolgozott.
    A csatárok azonban igen ügyes taktikával felhuzódtak egészen az ellenfél védelméig és ezáltal sokszor jutottak nem nékik szánt labdához.
    Az MTK addig, amig komplett volt a csapata magas nívójú kombinációs játékot folytatott és egyre-másra szerezte a veszélyes helyzeteket a kapu előtt.
    Az első fé...
  12. 2021.12.09, 17:58 - Herschkovits László
    Herschkovits Lászlót az UTE-nak, majd ké­sőbben az NSC-nek hasznos játékosát, a ki néhány év óta Kolozsvárt szerepelt, a MÁV Piskire he­lyezte. A Piskii Vasutas SE igen megerősödik vele. Piskin játszik majd Hera is, a ki abban a remény­ben, hogy a fővárosba helyezik, a Törekvés ré­szére kért átigazolást. Terve azonban kutba esett.

    Sportvilág, 1914 április 6.
  13. 2021.12.08, 18:28 - MAC - Nemzeti SC 1914
    NSC- MAC 2:1 (2:0).

    Margitsziget. — 300 néző. — Bíró: Havas L-
    A margitszigeti pályán dühöngött a legvadabban.a szél, mégis lebonyolították a bajnoki mérkőzést, óriási örömére az NSC-nek, a mely győzelmével féllábbal kiszabadult a hínárból.
    A MAC volt tagadhatatlanul a jobb csapat, de az NSC. oly lelkesen, fáradhatatlanul dolgozott, oly ügyesen kihasználta a hátszelet és oly keményen védekezett a második félidőben, hogy a győzelmet kiérdemelte.
    Sikerét elsősorban Feldmannak és Buriánnak köszönheti, de oroszlánrésze volt a kincset érő két pont megszerzésében Kubicseknek is. Az első félidőben centert játszott, majd későbben hátravonult centerhalfnak.
    A MAC csatárai a második félidőben állan­dóan ellenfelük térfelében táboroztak, de mégcsak goalhelyzetet sem tudtak csinálni. Részint a maguk tehetetlensége, részben az NSC nagy­szerű védekezése miatt.
    Egyetlen goalját a II. félidő 15. percben hands­ért megítélt li-esből szerezte a MAC Bodnár révén. Az első goalt Faragó lőtte...
  14. 2021.12.08, 18:05 - KOCSIS
    Kocsís Gyulának, a MAC uj jobbhalfiának a bemutatkozása volt a szerdai MAC—„33“FC-match egyik szenzációja. Kocsis ugyanis nagyon előnyö­sen tűnt ki az együttesből. Lámpaláz nélkül ját­szott s helyezkedésével, labdaszedésével, de külö­nösen a gyors, nem habozó startolásával már is elárulta az igazi klasszist. Á labdaadogatása, per­sze gyönge s javításra szorul még. Kocsis a Hatvani Sport Egyesületben kezdett játszani.

    Sporthirlap, 1914 március 30.
  15. 2021.12.08, 18:00 - PACH
    Pach Ferenc, a TTC volt kitűnő csatára ismét tréningbe állt s tegnap már játszott a TTC máso­dik csapatában. Pach inrándulás miatt pihent kö­zel egy évig.

    Sporthirlap, 1914 március 30.
  16. 2021.12.07, 20:14 - MAC - 33 FC 1914
    MAC—„33“ FC: 0 : 0.

    Felázott, csuszós talajon játszották le e mérkőzést, amelynek eldöntetlen eredménye nem fejezi ki hiven a csapatok erőviszonyát, mert a kék-sárgák határozottan jobbak voltak, mint a „33“-asok és ha a MAC csatársor nem játszik olyan rendszertelenül, a két pontot könnyen javukra könyvelhették volna el.
    A MAC-nak legjobb embere az ifjú jobbhalfja: Ko­csis volt, aki nagyszerű játékával élénk feltűnést keltett Jó volt még Ocskay és Medgyessy. Fodor gyakran durváskodott.
    A „33"-asok legjobb embere Zsák volt, aki azon­ban könnyelmű védéseivel gyakran ejtetto rémületbe a budai csapat hiveit. Önfeláldozöan dolgozott Wanicsek I.
    A mérkőzés legnagyobb részében a MAC volt fö­lényben, de a jobbszárny feltűnő gyenge játéka miatt eredményt elérni nem tudott A „33"-asok támadásait Baráth és Csárdás vezették.

    Pesti Hirlap, 1914 március 26.
  17. 2021.12.07, 20:08 - MAC - 33 FC 1914
    MAK—33 FK 0:0.

    Az Üllői-uti pálya sáros,felázott pályáján folyt le a két csapat bajnoki mér­kőzése. Az eldöntetlen eredmény nem fejezi ki híven a csapatok közötti erődifferenciát, mert az atléták lé­nyegesen jobb játékot produkáltak ellenfelüknél. A 33-asok legjobb csapatukkal, a MAK uj összeállításban szerepelt, amely kitünően bevált. Különösen Kocsis jobbfedezet mutatkozott nagy klasszisu játékosnak. A MAK kezd s azonnal Zsák kapuja előtt terem, de Bod­nár II. lövése a kapu mellé kerül. Barát,a 33-asok balszélsője próbál támadást intézni, de Kehrling leszereli. A továbbított labdát Medgyessy élesen lövi a kapura, azonban Zsák ment. Ugyane sorsra jut Ónody szép lö­vése is. A 33-asok eredménytelen kornere után ujra a 33-asok térfelén folyik a játék. Krempels, majd a Boddár-testvérek néhány akciója nagy veszélybe hozza a 33-asok kapuját, de a védelem szerencsésen ment. Ugyancsak eredménytelen maradt a MAK kornere is. Közben a 33-asok is átrándulnak az atléták térfelébe s Dömö...
  18. 2021.12.07, 19:53 - III. Kerület - Budapesti AK 1914
    BAK - III. ker. TVE 2:1 (1:1).

    Határ-utca — 1500 néző — Biró Hajós József.
    Változatos, élénk küzdelmet vivott a két csapat. A BAK-nal a védelem volt a csapat jobbik része, különösen Rudas elsőrangu.
    Károly ugy látszik közelébe sem jut többé régi formájának. A jobbhalf posztját Ligeti igen gyen­gén töltötte be.
    A csatársor nem tudta megismételni mult vasár­napi játékát sem.
    A közvetlen védelemnek Ludwig volt a lelke. Tapasztalhatta most, hogy fair játékkal is használ­hat a csapatának, sőt csakis ezzel.
    A III. kerületiek csapatában a Szabó—Gáiczik hátvédpár játéka magaslott ki. A csatár­sorban a Hönich II—Sommer jobbszárny sok veszélyes támadást vezetett. Gutmann, mint balszélső elég jól bevált.
    A játék nem tartozott a legfairebbek közzé, de sulyos durvaság nem esett, véletlen baleset azonban mégis történt. A második félidő 18. p-ben egy III. kerületi támadásnál közvetlenül a BAK kapuja előtt a BAK kapusa, valamint Károly, Ligeti és Guttmann összefutottak.
    Az összefutásb...
  19. FTC-Törekvés 1:1 (1:1).

    Üllői-ut — 9000 néző. — Biró. Fehéry Ákos.
    A formájának a javulásához fűzött remény­séget eloszlatta az FTC mai játékával. A csa­társorban egyedül Schlosser játéka emlékezte­tett a régi félelmetes FTC csatársorra.
    Borbásnak ugy látszik nem okoz már örömöt a játék, Tóth még mindig nincs formában, Weisz kényelmes, Koródy igazi old boys benyomását kelti.
    A haifsort tönkreteszi Weinber abszolút rosszjátéka, de Kissé sem sokkal különb. A védelem pompás teljesitménye üdítő oázisként hat a nézőre.
    A Törekvés nemcsak egyenlő erejű ellenfele volt az FTC-nek, de ha csatársora nem oly tehe­tetlen a 16-os vonalon belül, övé lett volna a győ­zelem is.
    Weisz későn áll be s a tiz emberrel kezdő FTC már a 3-dik percben veszedelemben forog, de Bo­risz kapu mellé lő.
    A 6. p.-ben Tóth a jobbszélen lefut, Korody-hoz és Schlosserhez passzol, a ki goalt helyez(1:0). Tiz percen át FTC támad, azután fölnyomul a Törekvés. A 27. p.-ben Szecsei bead,Nyilas fejel, a roszul ...
  20. 2021.12.07, 19:20 - DEUTSCH
    Deutsch Jenőnek, a TTC megsérült játékosá­nak az állapota annyira javult, hogy a kórházból a lakására szállíthatták. A baleset szerencsére könnyebbnek bizonyult, mint a milyennek eleinte hitték.
    Sporthirlap, 1914. március 23.

  21. 2021.12.06, 19:26 - Budapesti AK - MTK 1914
    MTK — BAK 1 : 0 (0 : 0.)

    Nagy közönség előtt, az Üllöi-uti pályán folyt le ez a mérkőzés, amelynek szerencsétlen kimenetéről már fentebb megemlékeztünk. Az első félidő 18-ik percéig — amikor is a szerencsétlen­ség történt — igen tartalmas volt a mérkőzés. Innen kezdve azonban az agyonhandicapolt MTK az első félidő végéig úgyszólván állandóan védekezésre szorult és gyenge fizikumú csatársora sehogy sem boldogult a to­vább is durván játszó BAK védelemmel. Knappnak sok­szor nyílott alkalma szép védésre, amit megkönnyilett neki a nagyszerűen dolgozó Révész. A kék-fehér halfsor csak a második félidőben játszotta ki formáját. A csatár­sornak és az egész mezőnynek legjobb embere Rácz volt, akinek ideálisan lőtt goalja döntötte el a mérkőzés sorsát a MTK javára. Győzelme nemcsak 2 pontot hozott neki, de nagy erkölcsi elégtételt is.
    A BAK nagyot javult. Ifjú kapusa: Duschek, nagy­szerűen védett, kitűnő volt Ludwig, akinek azonban meg­könnyítette helyzetét, hogy ellenfelei nem mertek...
  22. 2021.12.06, 18:47 - Törekvés SE - Nemzeti SC 1914
    Törekvés—NSC: 5 : 0. (2 : 0).

    Az első félidő 2 goalját Salamon és Borisz lövi. A második félidőben Bőti 3 goalt csinált a 18., 21. és 32. percben. Biró: Biró Sándor volt. A Törekvés mindvégig szép fair játékot produkált.

    Pesti Hirlap, 1914 március 17.
  23. 2021.12.06, 18:38 - Budapesti TC - UTE 1914
    BTC—UTE: 5 : 1. (1 : 0).

    (Millennáris-pálya.) Mintegy kétezren voltak szemtanui a fenti két csapat bajnoki küzdelmének. Bár­milyen reális körülmények között érte el a BTC. a fen­ti respektalis eredményét, még sem érdemelte meg az UTE. ezt a nagyarányu vereségét, mert a mezőnyben mindvégig teljesen egyenrangu ellenfele a BTC.-nek, amely különben csak a második félidő közepe táján ját­szotta ki a formáját. A BTC. uj összeállításu csatársor­ral kísérletezett és ha a második félidőben nem helyezi vissza Poótz-ot a jobb összekötő helyére, alighanem ve­reségébe került volna ez a kísérlete. Dobó unalmas já­téka sem üti meg a Tornaclub jelenlegi klasszisát, mert hogy valaki csak az eléje tányérozott labdákat játssza meg, az kevés teljesítmény egy első osztályú csatárnak, pláne, ha az illető reprezentatív is szeretne lenni. A fe­dezetsorban Einvagon traininghiány észlelhető, Rauchmaulból tapintatosság és erőbeosztás hiányzik, mert a második félidő közepe felé még eddig minden mérkőzé­...
  24. 2021.12.05, 19:26 - Nemzeti SC - Budapesti AK 1914
    BAK-NSC 1:0 (0:0)

    Üllői-ut. Biró Herzog Ede.
    Jobb volt a BAK csapata, kiérdemelte a győzelmet, de megnyerni csak bírói tévedés segítségével tudta. A második félidőben Gállos elől a mögötte futó Feldmann elrugta a labdát.
    Mind a két játékos elcsuszott, s noha Feldmann nem ért Gálloshoz; a biró mégis tizenegyest ítélt.
    A mérkőzés nivotlan volt s a labda céltalan csapkodása jellemezte. Fizikum dolgában azonban jobban győzte a BAK, amelyben egyedül Ludwig játszott igazán jól. A mérkőzés lefolyása ez volt:
    Az első félidőben a BAK játszott a széllel és végig uralta a helyzetet anélkül, hogy igazán ve­szélyes tudott volna lenni. Az NSC csak az utolsó percekben támadt szabadrugásból goalt is lőtt, de mert a labda érintés nélkül jutott a kapuba, nem volt megítélhető.
    A második félidőben a szél kiegyenlítette az erőkülőnbözetet. A 26. p-ben Gállos lefutott a labdá­val s noha Feldmann szabályosan vette el a lab­dát, Gállos elcsuszása miatt Herczog 11-est ítélt,amit Ludwig belőtt.
    ...
  25. 2021.12.05, 19:12 - MAC - III. Kerület 1914
    MAC —III. ker. TVE 3:0 (2:0).

    Határ-utca Biró Havas Lajos. 600 néző.
    A III. kerületiek csak az első husz percben voltak a MAC-ra veszedelmesek.
    A mérkőzés legnagyobb részében inkább vé­dekezésre szorultak és védelmünk a brilliáns Szabóval az élén kitünó munkát is végzett.
    A MAC uj összeállítással próbálkozott — siker­rel. Novajkay az uj center éppen ugy bevált mint Krempels, a beteg Rácz posztján a jobb szélen Szalay balszélső is jó volt. A támadásokban Krem­pels és Bodnár Sándor vitték a fő szerepet, a goolok is az ő érdemük.
    A MAC részéről Bodnár S., a III. kerületből Wist visszatetszőén erőszakosan dolgozott.
    Bodnár Andor lőtte a 10. percben az első goalt a Krempels által centerezett labdával, ugyanő sze­rezte meg kornerből néhány perccel később a má­sodikat is. A II. félidő egyetlen goalját BodnárSándor lőtte oífsideból. Később ujabb offside goalt csinált Bodnár, ezt azonban már nem ítélte mega biró.

    Sporthirlap, 1914 március 9.
  26. 2021.12.05, 19:06 - MAC - III. Kerület 1914
    MAK—III. ker. TVE 3:0 (2:0). —

    Határ-u.
    A MAK csapatában Novaykay, Szalay és Szűcs vol­tak uj emberek. A játék legnagyobb részében a MAK van fölényben. A III. kerületiek csak a mér­kőzés első 10 percében mutatkoztak méltó ellenfél­nek. A MAK, Krempelsz jobbszélső gyönyörű be­adásából jut első goaljához, amelyet Bodnár I. jutta­tott a kapuba. Ugyancsak ő lövi a második goalt is. A III. ker. egyetlen veszélyes lövését Dömötör gyönyörűen menti. Szünet után állandóan a- III. kerületiek kapuja előtt tanyázik a MAK csatársora. Különösen a Krempels—Bodnár II. pár produkált gyönyörű játékot. E félidőben Bodnár II. lőtte a MAK harmadik goalját. Biró: Havas.

    Pesti Napló, 1914 március 10.
  27. 2021.12.05, 19:00 - Budapesti TC - MTK 1914
    MTK-BTC 3:1 (3:0).

    Hungária-ut — 12.000 néző, — Biró: SugárIstván.
    Az MTK a mai győzelmével megpecsélte a baj­nokság sorsát. A BTC volt az eddig mutatott for­mák alapján az egyetlen veszélyes ellenfele, s így most már nem vitatható el tőle a végleges győ­zelem.
    A matchnek a BTC volt a favoritja, a III. ker.és a MAC csapatán aratott nagy győzelme, meg az MTK mult vasárnapi veresége miatt. S ha jobban operál a két szélsője, esetleg meg is szerezhette volna a győzelmet.
    De nem igy történt, Dobót és Mészárost cser­ben hagyta a tudása, a belsó csatárok jó játékát mindig vissza vetette a szárnyak hasznavehetet­lensége.
    Gyönge volt az MTK balszárnya is. A Klein helyett játszó Szántó csapni valóan rossz volt s példája átragadt Owenre is. Béna csatársorral ját­szotta tehát az MTK végig a mérkőzést.
    Élénken elütött az első félidő stílusa a második­tól. Az első klasszikusan szép volt. Öldöklő iram,a támadások folytonos váltakozása, lapos passzjáték és a szélsők ügyes szöktetése jel...
  28. 2021.12.05, 18:49 - 33 FC - Ferenczvárosi TC 1914
    FTC—„33“FC 3 : 0 (1 : 0).

    A zöld-fehérek hatalmas feljavulásáról tett tanuságot ez a mérkőzés. A javulás főként az uj centerhalfnak köszönhető, aki, ha sokat játszik a bajnokcsapatban, hamarosan elfelejteti a legjobb Bródyt is. A fedezetsorban még Blum mutatott ki­tűnő formát. A csatársor is kezd kialakulni, Borbás, Schlosser, Weisz a legjobb idejükre emlékeztetnek.
    A „33“-asok sem voltak méltó ellenfelek s ha nem Zsák védi kapujukat, nem 3, hanem legalább 8 goallal terhelten hagyják el a küzdőteret. Igen jó volt még Bosnyákovics, Vanicsek és Biró.
    A mérkőzést a FTC támadása vezeti be és Zsáknak már az első percekben dolga akad Schlos­ser labdájával. A „33“-asok szélsőik révén igyekez­nek, de az erélytelen közép mindent elront Hoszszas támadás után Schlosser kidriblizvén az egész védelmet, a 21. percben goalt lő. A „33“-asoknak egy alkalmuk van a kiegyenlítésre, de Csárdás a biztos labdát Fritzbe vágja.
    A második félidőben állandóan a FTC támad, a 4. percben Biró a kapu el...
  29. 2021.12.04, 19:44 - MAC - Budapesti TC 1914
    BTC—MAC 6:0 (2:0)
    Üllől-ut.
    Biró: Herczog Ede.

    A legnagyobb elragadtatás hangján szólhatunk a BTC minden izében kitűnő csapatának a telje­sítményéről.
    A piros-fehéreket egykor annyira jellemző lelke­sedés hatja át az egész csapatot, a melynek min­den része kitűnő. Gyorsak a szélső csatárok, pom­pásan stoppolnak, adogatnak és lőnek a belsők. Pocz egyenesen fenomenális s Késmárky szom­szédságában még jobban érvényesül, mint Saly mellett.
    Koronája a csapatnak a halfsor, a melynek Eínwag a főerósége. A védelemben talán csak Szendrő nem érte még el legjobb formáját. Bihari egészen biztos a kapuban.
    A match legnagyobb részében a BTC volt ura ahelyzetnek. Á csatársor vehemens támadásainak képtelen volt ellentállani a gyenge formában lévő MAC védelem s a még gyöngébben operáló fede­zetsor.

    Sovány dolog volt a csatársor ideges játéka is. Bodnárból állott az egész, ő ki is tett magáért, dehát egyedül nem lehet boldogulnia a BTC véde­lemmel. Dicséretet csak azért érdemel a MA...
  30. 2021.12.03, 20:49 - Budapesti TC - III. Kerület 1914
    BTC - III. ker. TVE 6:1 (2:0)
    Üllői-ut.
    Bíró : Buócz Gyula dr.

    Délben 12 órakor állott föl a két csapat ebben az összeállításban:
    BTC: Bihari - Kőszegi, Szendrő - Kertész, Rauchmaul, Einwag - Dobó, Pocz, Saly, Horváth, Mé­száros.
    III. ker. TVE: Kösztler - Stark, Szabó - Viszt, Sporkó, Beringer - Hőnich I, Guttmann, Hőnich II, Schrott, Nagyhegyi.

    Elejétől végig erős iramu, gyors, és fair mér­kőzésben volt része a 3000 főre tehető közön­ségnek Az első félidő közepéig a III. ker. oly szépen dolgozott, hogy győzelmére lehetett gon­dolni.
    A kis pályához szokott csapat azonban gyorsan elkészült az erejével, a BTC mindjobban föléje kerekedett, s fokról-fokra domborodott ki a két csapat között lévő klasszis-különbség. A BTC szakadatlan ostromát csak egy-egy egyéni lefutással tudta megtörni a III ker. TVE. A BTC fáradhatatlan, gyors és önzetlen játékával alaposann rácáfolt a tréningben mutatott formá­jára.

    Az egész csapat a lehető legjobb benyomást tette, Poc villámgyor...
  31. 2021.12.03, 19:48 - 33 FC - Törekvés SE 1914
    Törekvés - „33“ FC 2:1 (2:1)
    Hungária-ut, 2500 néző.
    Bíró: Havas Lajos

    Két kevés tréninggel rendelkező és a sáros pályán nehézkesen mozgó csapat állott egymással szemközt. A Törekvés őszi összeállitásában jelent meg, mig 33-asok csatársorából az őszi csapat két érőssége Horváth és Székány hiányzott. A Törekvés ennélfogva játékának egyöntetübb voltával, de játékosainak nagyobb testsúlyával is jobban érvényesülő mint a 33-as FC., a melynek különösen a csatársora valósággal pehelysúlyú játékosokbol állt.

    De nem a anyira ez, mint inkább a támadások­ban a gyorsaság hiánya volt a budai csapat Achil­les sarka s főképpen lassu startjaikkal szalasztották el a második félidő -több goalhelyzetének értékesítését.

    A csatársorok között különösen az első félidő­ben, volt föltűnő á különbség, a mi azonban, a félidő végén, - a mikor a biró a Bosnyákovitsot foul-oló Nyilast kiállitotta - kiegyenlitődött.
    A második félidőben frontba is került a,33-asok csatársora, öe Franz jobbszé...
  32. 2021.12.02, 18:50 - KÖSZTLER
    Kösztler Zoltán, a III. kerületi TVE ka­pusa visszavonta már az NSC-be való átigazo­lási kérelmét.
    Sport-Világ, 1913. december 22.
  33. 2021.12.02, 18:38 - CZECZELY
    Czeczely Rezső (33 FC) játékjogát 1914. junius 30-ig felfüggesztette a fegyelmi bizottság, mert a Szombathelyi SE színeiben több ízben igazolatlanul játszott.
    Sport-Világ, 1913. december 15.
  34. 2021.12.02, 18:22 - Friedmann Sándor
    Friedmann Sándort, a TTC kiváló jobb- halfját áthelyezték Budapestre és mivel egy éve nem szerepelt a TTC-ben, az FTC részére iga­zolták.
    Sport-Világ, 1913 december 8.
  35. 2021.12.02, 17:47 - MTK - Nemzeti SC 1913
    MIK—NSK 4:1 (1:1).

    A szezon utolsó bajnoki mérkőzése került eldöntésre a MTK Hungária-uti pá­lyáján. A MTK kezd szél ellen. Huzamosabb ideig tartó mezőnyjáték után, amelyben a MTK némi fö­lényt mutatott, a huszonnyolcadik percben éri el a kék-fehér csapat a vezető goalt. Ugyanis az angol Owen a balszélen lefut s beadásából Kertész II. he­lyezett goalt lő. Alig egy perccel utóbb a Nemzetiek Galambos réven kiegyenlít. A még hátralevő időt a MTK támadásai töltik ki. Szünet után a MTK fö­lénybe kerül. A hatodik percben Rác, Tauszig beadá­sából ujból a MTK-nak juttatja a vezetést. A NSK küzd a kiegyenlítésért, de erőfeszítése eredményte­len. Ezután eldurvul a játék. A MTK a harminckettedik percben, egy kapuelőtti kavarodásból Owen révén harmadik goaljához jut. Egy perccel később Kertész II. váratlan lövése újból goalt eredménye­
    zett, amelyet Burián kivédhetett volna.

    Biró:Fehéry.
    Pesti Napló, 1913-12-09
  36. 2021.12.02, 17:00 - VÁRADI
    Az UTE első csapatának kapusa az FTC-beátigazolást kért Kazár helyett Werner Imre, a má­sodik csarat kapusa lesz, a ki Váradira magya­rosította a nevét, Varadi különösen a Törekvés el­leni mérkőzésen, mutatott kitűnő formájával lepettmeg.
    Sporthirlap, 1913-12-22



  37. FTC—NSC 8:0(5 :0)

    Üllöi-ut Biró: Langfelder Ferencz. 6OOO néző.
    Csaknem egy kapura ment a játék, mert a mig az NSC. csupa fiatal játékosokból álló vé­delme nem tudta megakadályozni a komplett és ismét régi nagy formáját játszó FTC. csatársor támadásait, addig az FTC. védelem minden támadást biztosan szerelt le.
    Ennek következtében még az NSC csatárok is a védelembe vonultak vissza, úgy, hogy csak igen ritkán folyt a zö d-fehérek térfelében a játék. A pompásan játszó FTC csatársor és egyuttal a me­zőny legjobb embere Pataki center volt, aki amel­lett, hogy nagyszerűen osztogatott, még kitünően szedett is labdát.
    Kitűnő volt a két összekötő és jól játszot­tak a szélsők is. A folyton javuló halfsorban Bródi igen frissen és hasznosan játszott.
    A 3.-dik percben lövi Tóth az első goalt. Néhány sikertelen kísérlet után Pataki kaparintja meg a labdát és lövése Burrián kapus kezéből pattan a kapuba.
    NSC korner következik erre. A 30 percben Weisz pompás centerét Sch...
  38. 2021.12.02, 13:53 - MTK - MAC 1913
    MTK—MAC 3:0 (1:0)

    Hungária-ut Biró: Schubert M. Ferenc. 3000 néző.
    Méltatlan módon fejezte be a MAC az őszi for­dulót. Nem a vereségre célzunk most, mert arra rászolgált s mert a legyőzetés nem szégyen a sportban.
    De minden sportszerűséget megcsufoló volt az a kíméletlenség és sokszor életveszélyes játék, a mellyel az MTK akcióit megakasztotta.
    Szinte csodálkozni sem lehet fölötte, hogy a közönség hangot adott a fölháborodásnak és kórusban emlegette a társadalmi akciót,« a me­lyet a MAC a durva játék ellen kezdeményezett,
    Bodnár Sándor adta a jelt a durvaságok özönére. Kegyetlenül megrugta Knappot, a ki lesántult s félig bénán védte az MTK kapuját A durvaságok hőse azonban Fodor centerhalf volt, a ki akár volt az ellenfélnél labda, akár nem, irgalmatlanul a lábába rugott.
    Meg kell állapítanunk, hogy e durvaságokért a biró felelős, mert tehetetlen gyöngeséggel vezette a matchet Csak a második félidő 20 p.-ben állította ki Bodnárt és tiz percre rá Medgyessyt, mig Fodort megtűrte...
  39. 2021.11.30, 21:21 - Budapesti TC - 33 FC 1913
    BTC— „33" FC 3:0 (2:0)
    Üllői-ut. Biró: Sugár István.

    A két védelem közölt lévő nagy különbség döntötte el a mérkőzés sorsát a BTC javára. Csupa határozottság, megfontoltság volt a BTC védelme és rendszertelenül, bizonytalanul dolgozott a 33- asoké, Az első félidő két goalja, _ egyenesen Dreischok — jobb back vaskos hibájából eredt A BTC halfjai — élükön a kitűnő Einwaggal — a védelelemnek és támadásnak egyaránt hasznára voltak, mig a 33-asök szélső halfjai csak a véde­lemmel törődtek és a csatárok támogatására egye­dül Vanicsek János centerhalf gondolt

    A csatársorok közül a 33-asóké tetszetősebb passzjátékot mutatott a mezőnyben és a mér- közésről-mérkőzésre fejlődő Franz jobbszélsó ré­vén számos goalhelyzetet teremtett a BTC. kapuja előtt. A csatárokból azonban hiányzott az élel­messég és nyugodtság, ugy hogy a BTC. hatá­rozott védelme mindig kellő időben szerelte le a szépen keresztülvitt támadásaikat.
    A BTC csatársora a két gyors szélső szöktetésével vezette a támadá...
  40. 2021.11.30, 21:12 - Budapesti AK - III. Kerület 1913
    BAK —III. ker. TVE 2:2 (1:1)

    Amerikai-ut Biró : Kiss Menyhért.1000 néző. — Erős, de nem durva, nivótlan mérkőzés. BAK-ban ismét védett György, az óbudaiaknál a kitiltott Szabó I. és Nagyhegyi helyén két gyengén játszó tartalék szerepelt.
    Á jobbik csapat a BAK volt s csak fegyelme­zetlenségén múlott, hogy nem tudta a győzelmet megszerezni, sőt a mikor 2:2-re állt a mérkőzés az óbudaiak egy 11-est nem tudtak goallá értéke­síteni.
    A pálya hiányos elkerítése miatt a közönség minduntalan a pályára tódult. Különösen a BAK hívei tanúsítottak olyan viselkedést, a mi miatt az óbudaiak második és kiegyenlitő goalja után a játék három percen át szünetelt.
    Kraust, a BAK jobb szélsőjét a biró a má­sodik félidőben kiállította a határbiró megsér­tése miatt. A BAK-ban jó volt a védelem és a cstársorban Okos, aki a BAK két goalját rugta.
    Az első félidőben a támogatott BAK sokat támad, de sok biztosnak látszó goalt hibáz. Az óbudaiak egy részben keresztül vitt táma­dással a 17. percben Ilőnich II...
  41. 2021.11.30, 20:12 - Budapesti AK - III. Kerület 1913
    BAK—III. ker. TVE 2:2 (1:1)

    Amerikai ut. Biró Kiss M.
    A mérkőzés egyenlő erők küzdelmét mutatta. A kültelki pályán lefolyt mérkőzés nem mult el botrány nélkül, mert a közönség egy a BAK elleni off-sid goal megítélése miatt nagy botrányt rende­zett. A BAK Károly és Gálos nélkül állt fel, kiket Deutsch és Grosz helyetetesitett. Ligeti centert ját­szott, Klement helyett György védett. Az első fél­időben változatos játék után a 20-dik percben Guttmann szerzi meg az óbudaiak első goalját,melyet a BAK Okos révén egyenlít ki. Szünet után Okos rugja a vezető goalt, mig 20 perccel a be­fejezés előtt Hőnich I. rugja a kiegyenlítő goalt s ebből keletkezett a már említett botrány. A mér­kőzés vége élőt 2 perccel a III. kerületiek megsze­rezték volna a győzelmet, de a Guttmann által lőtt tizenegyest György kivédte.

    Sport-Világ 1913 december 1.
  42. 2021.11.30, 18:46 - JURÁK
    Jurák Sándor, az ILSz válogatott játékosa be­lépett NSC-be és annak első csapatában már résztvett az FTC elleni mérkőzésen. Jurák egyike a leg­jobb ifjúsági játékosoknak és személyében értékeserőt nyer az NSC.

    Sport-Világ 1913 december 1.
  43. 2021.11.29, 20:41 - 33 FC - MTK 1913
    ,33* FC—MTK 1:0 (1:0) Valójában 1:1 volt az eredmény.

    Hungária-ut Bíró: Sugár István 5000 néző,
    A rendkívül nagy izgalom közepette lezajlott mérkőzés igazat adott azoknak, a kik az MTK rérszére korántsem tartják elintézettnek a baj­nokságot,
    Ime, nem a „nagy* csapatok egyike került az utjába s mert az szinte fanatikus lelkesedéssel küz­dött, megtudta állítani győzelmes útjában. A 33“ FC, amelyet minimális goalarányu győzelmei­ért a szerencse kegyeltjének deklaráltak, megmutatta ma, hogy nem a szerencse az egyetlen titka sikereinek.
    Megmutatta, hogy a lelkesedés leküzdhetlen ereje többet jelent a szerencsénél is és pótolni tudja a fizikum gyöngeségét, sót a mérsékeltebb technikát is.
    Való igazság, hogy a lelkesedés küzdött ebben a matschben a tudassál párosult rutinnal s csak külső körülményeken mulott, hogy nem az első­nek emlitett footballerényé lett a babér.
    A 33-asok egy igen ügyesen megcsinált goallal magukhoz ragadták a vezetést s a kezükben tartották a küzdelem sorsát vé...
  44. 2021.11.29, 20:04 - 33 FC - MTK 1913
    33 FC—MTK 1:1 (1 :0).

    Hungária-ut.Bíró: Sugár.
    Rég nem látott közönségünk ennél izgalmasabbsabb mérkőzést A Harminchármasok bámu­latos szerencséje ezuttal sem tagadta meg ma­gát. Az élső félidőben rugott góllal majdnem megnyerték a mérkőzést, jóllehet, alig kerültek túl a félvomalon. Ez az eredmény teljesen meg­hamisított képe a tényleges erőviszonyoknak,mert az MTK legalább 5 góllal vot jobb elenfelé­nél. azonban annak elszánt védekezése meghiusított minden támadást. Zsák egyik legbámula­tosabb védését produkálta. Beigazolta, hogy nála nagyobb klasszisu kapus nálunk nem akad.A védelem ezuttal nem két hátvédből, hanem ugyszólván a teljes csapatból állott., s csupán két-három csatár állott elől, hogy az eőrevágott labdákat elfogják. Ezek közül Barát és Székány voltak veszélyesek, ha a labda hozzájuk került.Az MTK csapata általában jó játékot produkált.Knapp a gólt nem védhette. Révész elsőrangu volt, annál gyengébb azonban Csüdör. A halfsor kitűnően működött. Állandó támadásban tar...
  45. FTC—III. TVE 5:0 (3:0)

    Határ-utca. 3000 néző. Biró: Fehéri.
    A Határ-utcai pálya még sohasem látott oly hatalmas tömeget, mint amilyen vasárnap kereste fel tribünjét a kerületi csapatnak az FTC-vel való mérkőzése alkalmából. Nem várt goalaránynyal győzött a teljes formáját játszó bajnokcsapat a két tartalékal szereplő óbudaiak ellen, akik egyébként sem tudták azt a játékot produkálni, melyet tőlük is saját pályájukon el­várhatunk. A kitiltott Nagyhegyi és Szabó játé­kosok hiányát ugyancsak megérezték annál is inkább, mert azokat helyettesitő Melczner és Singer semmiképen sem tudtak a csatársor összájtékába beleilleszkedni. Legjobb emberük Szabó hátvéd volt, ki valóban reprezentatív formát mutatott s ma már legjobb védőjátékosainkkal álitható egyvonalba. Képességeit csak fair játéka mulja felül, ami egyébként az egész csapat mai mérkőzését jellemezte. Jól játszott még Kösztler kapus és Hőnich II., akinek azonban egyébként igen peches napja volt. Legszebb le­futásai maradtak siker n...
  46. 2021.11.29, 19:42 - Budapesti AK - Nemzeti SC 1913
    NSC—BAK 2:1 (1:1)

    Üllői-ut Biró: Benedek Aladár.
    Tervszerűtlen összevisszaság, durva gáncsok, az elleniéi iránti kíméletlen mérkőzés jellemezte a nivótlan mérkőzést
    Az NSC tiz, a BAK pedig kilenc emberrel kezdte félórai késéssel a játékot. Rendesen beállnak a hiányzó játékosok : az NSC Székely II. helyén az ifjúsági Hessert, a BAK pedig Schaffer helyén Li­getit szerepeltette.
    A BAK a második félidőben Károly lesántulása miatt tiz emberrel játszott, ami a match ké­pében is kifejezésre jutott, mert mig az első fél­időben egyenranguak voltak az ellenfelek, szünet után az NSC fölénybe jutott.
    Á nemzetieknél elsőrangúan játszodt Burrián és Kovács a védelemben, Székely, Faragó és Wéber a támadásban; elég jól bevált az első csoportban először szerepelt Hesser is. A BAK- ban Klement kapus, a két hátvéd és a szélső­csatárok, Krausz és Gállos érdemel dicséretet.
    Félórai játék után a BAK (Károly) rugja a Burrián foulja miatt megitélt tizenegyesből a vezető goalt, amit a Nemzetiek csak az...
  47. 2021.11.29, 19:37 - Budapesti AK - Nemzeti SC 1913
    NSC—BAK 2:1 (1:1)

    Üllői-ut. Bíró: Be­nedek.
    Jól megérdemelt győzelmet aratott az NSC a több tartalékkal játszó BAK felett Durva és élvezhetetlen volt a mérkőzés és a bíró Landsmannt és Neubrunnt ki is zárta a játékból. A vezető goalt egy Burrián állítólag elkövetett faulja miatt megítélt 11-esből Károly révén szerzi meg a BAK, melyet a félidő vég felé Holländer Weben beadásából kiegyenlít. Szünet után a BAK Károly nélkül játszik, de igy is offenzivá-ban marad, Neubrunn kiállítása után azonban visszaesik. Az NSC egy támadása alkalmával Glatter hátraadja a labdát, melyet a kifutó Kle­ment már nem tud elérni. NSC-ben Kovács, Fa­ragó és Posner, a BAK-ban Ludwig és Okos játszottak jól.

    Sport-Világ 1913 november 24.
  48. 2021.11.29, 19:26 - Törekvés SE - MAC 1913
    Törekvés SE—MAC 3: 1 (0: 1).

    Üllői-ut. 2000 néző. Biró: Biró S.
    Szép és izgalmas lefolyásu volt e mérkőzés.
    Az elsü félidőben, Fodor helyén tartalékkal játszó MAC a többet támadó fél és egv a kapu előtti kavarodásból sikerül is Bodnárnak a 35-ik percben a vezető gólt rugnia. Szünet után azon­ban megváltozik a játék képe. A Törekvésnek egy tartalékkal játszó csapata kerül fölénybe és már a 3-ik percben Böthi korneréből Kiinga meg­szerzi a kiegyenlítést. Boris a 15-ik percben a félvonalról szökik meg és lövése a kiszökő Dö­mötör mellett a kapuba kerül. Ging átadásából Boris a 22-ik percben ujabb gólt ér el. A mér­kőzés vége felé a MAC kerül némi offenzivába.Két kornert is ér el, azonban az eredményen nem tud változtatni. A győztes csapatban a köz­vetlen védelem tünt ki. Dürr néhány veszélyes lövést tett ártalmatlanná, Hoffmann pedig a me­zőny egyik legjobb embere volt Szorgalmas volt a fedezetsor, mig a csatársorban Boris és Böthi nyujtottak kitűnőt A MAC-ban a két szélső fe­dezet...
  49. 2021.11.29, 19:15 - Törekvés SE - MAC 1913
    Törekvés—MAC 3:1 (0:1)

    Üllői-ut Biró : Bíró Sándor. 2000 néző.
    A jobban'játszó csapat jól megérdemelt győzel­met aratott A Törekvés, a match egy negyedórá­jától eltekintve fölényben volt s a mig biztosan játszó védelme elég könnyen szerelte le a MAC csatársorának szórványos támadásait, addig rend­szeresen dolgozó csatarlánca állandóan veszélyez­tette a MAC-jának Dömötör által ügyesen védett kapuját.
    A győztes csapatban Dürr, Horváth hátvéd, Ging középfedezet, továbbá Borisz, Salamon és Bőti váltak ki, mig a MAC-ban csak a csatársor jobb szárnya (Rácz—Bodnár II—Bodnár 1), Medgyessy és Dömötör játszottak jól.
    Az első félidőben csaknem egyarányuak az el­lenfelek, de mig a MAC támadásainak javarészét a Bodnár—Rácz pár vezeti, a Törekvés inkább összjátékkal igyekszik érvényesülni.
    A 36-ik percben Rácz lefut, magas centeréből kavarodás támad a kapu előtt, a labda Bodnár Sándorhoz kerül, a ki közvetlen közelről goalt rug.
    A második félidőben a Törekvés nagy fölénybe kerül és Salamon ...
  50. 2021.11.29, 18:52 - MTK - Budapesti TC 1913
    MTK—BTC 1:0 (0:0.)

    Hungária-ut Biro: Sugár István 8000 néző.
    A mérkőzést ünnepélyes aktus előzte meg : Brüll Alfréd, az MTK illusztris elnöke a két csapat já­tékosai között néhány meleg szó kíséretében ki­osztotta a klub 25 éves fennállásának jubileuma alkalmából készített művészi plaketteket. A mileu, az időjárás és a pálya nem voltak összhangban a jubileum ünnepi hangulatával, mert ólmos köd nehezedett a sporttelepre és szinte szüntelenül szitáló őszi eső verte csatakossá a pálya gyepét.
    A mérkőzés sportbeli tartalma azonban tel­jesen méltó volt a jubiláris ünnepséghez. A foot- ballsport minden szépségét felölelő, szédületes tempóban végigjátszott sulyos, de munkaképes fair mérkőzést mutatott be a két csapat. A győzelem babérját az MTK szerezte meg, igaz ugyan, hogy egy véletlen — teremtette hely­zetből de megérdemelten, mert ő volt a többet, a veszélyesebben támadó fél.
    Csatársora szép kombinációkkal vitte előre a labdát, a belső csatárok brilliáns technikájuk fel­használásáv...
  51. 2021.11.29, 18:38 - III. Kerület - MAC 1913
    MAC—III. ker. TVE 2:1 (0:1).

    Határ-utcai pálya 1000 néző. Biró: Ujvári Ödön. A csapatok nívón aluli játékot produkáltak. Összjátéknak még a nyomát sem lehetett fölfedezni, egyéni áttörések, vakon csapkodott labdák jellemezték a küzdelmet.
    Az első félidőben a III. ker, TVE uralta a hely­zetet. Csatárai állandóan a MAC kapuja előtt tá­boroztak, anélkül hogy a kínálkozó helyzeteket ki tudták volna használni.
    Egyszer sikerült csak Guttmann centernek a Dömötörtől elejtett labdát az üres kapuba gurítani. Szünet után fölülkerekedett a testi erejét túlságo­san kihasznált MAC s rendszeres ostroma két goalt eredményezett.
    Előbb Bodnár lőtt goalt, amit Kösztler kapus védhetett volna, majd Bodnár II. Rácz ideális centeréből. A match végén kiegyenlítette a III. ke­rületi csapat. Guttmann élesen lőtt labdájával Dö­mötör elesett, a labda kigurult kezéből s mikor utána kapott, a kapuba ütötte.
    A biró azonban, érthetetlenül, nem ítélt goalt.
    A III. kér. TVE a goal annullálása miatt följelenti ...
  52. 2021.11.29, 18:33 - Budapesti AK - 33 FC 1913
    *33“ FC—BAK 1:0 (0:0)

    Üllói-ut Biró: Schubert Ferenc.
    Rég láttunk ehhez hasonló gvönge nívón álló mérkőzést. Különösen a *33“ FC lepett meg ab- szolut silány teljesítményével.
    Egyedül Bosnyákovics játéka ért föl az első klasszis követelményeihez és még talán Vanicsek centerhalf állotta ki a kritikát. Zsák igen jó volt. Neki köszönhetik a 33-asok a két pontot, a mely­hez igazán a szerencse kegyéből jutott.
    A Gálos helyén az öreg Grosz Józseffel és a Schaffer helyén Cseh Jánossal szerepelt BAK jó­val fölötte állott ellenfelének s föltétlenül megérde­melte volna a győzelmet.
    A második félidőben kifejezésre jutott fölénye azt a látszatot keltette, hogy el is nyeri a jutalmát.
    A *33“ FC sikerült védekezése azonban megfosz­totta ettől, sőt az utolsó pillanatban ellenfele ke­zére játszott a szerencse. A 45-dik percben Vani­csek II. leadásából Horvát goalt lőtt s ezzel eldőlt a match sorsa.
    A BAK legjobb embere Okos volt, de Krausz és Neubrunn is jó volt. Kucserának valami baja volt,...
  53. 2021.11.29, 18:14 - Budapesti AK - 33 FC 1913
    33 FC—BAK 1 :0 (0:0).

    Üllöi-ut. Biró: Schu­berth. BAK-nál Gállos és Schaffer hiányoztak. A mérkőzés két csapat unalmas, lélek nélküli játé­kát mutatta és csak egy kis jóakarattal lehet a 33-okat a jobbik csapatnak mondani, de a játékuk­kal nem igen érdemelték meg a győzelmet. Rögtön kezdés után kornert ér el a BAK, melyből gól is esik, azonban Okos offside állása miatt a biró nem ítéli meg. A BAK támadásait nagyobbrészt a szélsők vezetik, azonban a 33-asok veszélyesebbek. A BAK egy negyedórán át 10 emberrel játszik, mert Kucsera, ki betegen állt ki a mérkőzésre, elhagyja a pályát. Szüntet után rövid időre a 33-asok kerül­nek frontba, néhány korneren kívül azonban mást nem érnek el. BAK a 36. és 39. percben jut konerbez. Befejezés előtt egy perccel Ludvig a kistribün mögé rugja a labdát; mire visszahozzák, letelik a rendes idő. A tacsdobásból a labda Vanicsektől Horváthhöz kerü!, ki szép saroklövéssel rugja a mérkőzés egyetlen gólját.

    Sport-Világ 1913 november 17.
  54. 2021.11.29, 17:51 - Nemzeti SC - Törekvés SE 1913
    Törekvés SE—NSC 1:0 (1 : 0)

    Üllöi-ut.Biró: dr. Buócz. Megismétlődött a mult heti eset, az NSC állandóan nagv fölénvnyel játszva vesz­tesként hagyta el a pályát. A szezonban immár harmadik mérkőzését veszti el az NC a legmi­nimálisabb góldifferenciával, pedig a csapatban néhány jóképességü játékos szerepel, akiknek azonban nagy hibája, hogy a kapu előtt tehetet­lenek. .A Törekvés nélkülözte Szenteit, helvette a Kolozsvárról idekerült Hoffmann játszott kissé kényelmesen.
    NSC kezd, 11-ik embere csak az 5-ik percben áll be. Kezdetben Törekvés a támadó fél, a
    7-ik percben kornert is érnek el. azontul az NSC van állandóan offenzivában, azonban csa­társora szinte boszantóan hibázza el a labdákat.Bőthi lerohanása a 18-ik percben kornert ered­ményez, melyből Ging a mérkőzés egyetlen gól­ját fejeli. Az NSC egész csomó kornert ért el, azonban a döntő pillanatban a csatársor tudo­mánya csődöt mond. A Törekvés csak a mérkő­zés vége felé jön ujra lendületbe, egy gólt is ér el, melyet azonban a...
  55. 2021.11.29, 17:41 - KUBICSEK II.
    Kubicsek Gyula, a BTK-ból a NSC részére átigazolt balszélső, mint írja, már négy hétmúlva hazajön Triesztből, hol most katonai szol­gálatát teljesiti.

    Sport-Világ 1913 november 10.
  56. 2021.11.29, 17:18 - 33 FC - Nemzeti SC 1913
    >'33« FC-NSC 2:1 (0:1)

    Hungária-ut, Biró: Schubert M. F.
    A jobb és elevenebb játékot a legyőzött csa­pat produkálta, amelynek mindegyik embere fürgén mozgott és összjátékra törekedett. Egyet­len hibája a csapatnak a testi erő, tuságos és sokszor unfair igénybe vétele.
    Ezzel szemben a harminchármasok szinte álmos kedvvel játszottak. Különösen a balszárny járt ólomlábon s rontotta el a legkedvezőbb helyzete­ket. Annál egészségesebben dolgozott a jobbszárny, a melynek a szélén a még regruta Franz játszott meglepően jól.
    Jo volt Cecely is a centerhalf posztján, — de csak az első félidőben. A matsch egyike volt a legkülönösebbeknek. Az első félidőben a 33 FC kombinált szebben s mégis az NSC csinált goalt Wéber kornerét Székely a kapuba fejelte.
    Szünet után az első husz perctől eltekintve, az NSC támadott többet s most a 33FC csinált két goalt. Az elsőt Csavoljac lőtte a másodikat Hor­váth.

    Sporthirlap 1913 november 3.
  57. 2021.11.29, 16:55 - III. Kerület - MTK 1913
    MTK - III. KTVE. 2:1. (1:0)

    Biró Sugár. 3000 néző. Ismét egy gólnyi differeniával vesztette el mérkőzését a III. ker. csapata első sorban azért, mert néhány játékosa faulok-kal igyekezett képességét pótolni. Az I. félidőben'Óbuda a többet támadó fél és Knappnak határo­zottan több munkája akadt, mint a kitünően védő Kösztlernek, akinek méltó partnere volt a reprezentáció jelölt Szabó és Hönich IT. A 40. percben rugja Kovács a MTK. vezetőgólját egy kapu előtti kavarodásból. Helycsere után a test­gyakorlók támadnak többet s a 14 percben ismét Kovács rugja az MTK. gólját, ugyancsak egvkapu előtt kavarodásból, amire a III. kerület a 28 percben Guttmann helyezett góljával felel. A félidő II. részében eldurvul a játék, ugv hogy ab iró Szabót és Nagyhegyit a III. kerületből, Bírót a NTK-ből kiállítja.

    Sport-Világ 1913 november 3.
  58. 2021.11.28, 21:21 - MTK - Törekvés SE 1913
    MTK — Törekvés 3:0 (1:0)
    Hungária-ut 5000 néző.
    Biró: Fehéry.

    Élvezetes mérkőzés. A Törekvés egyenrangu enenfele volt az MTK-nak. s voltak olyan per­cek, mikor a kapuhoz szögezte ellenfelét. Kom­binációs játékukkal nagv munkát adtak az MTK kiváló halfsorának s csak ennek nagy­szerű játékán mulott, hogy az eredmény nem fordított lett. Az MTK csapatában a halfsor produkált ismét elsőrangut. A csatársor ezuttal gyengén működött, egyedül Kertész II. játszott reprezentatív formában. A hátvédek közül Ré­vész kitünően játszott. Knapp nagvsezrüen vé­dett. A Törekvésben főleg a csapat egyöntetű játéka tűnt ki. Egyénileg a hátvéd Szentev. Ging half, Bőti és alamon voltak jók.

    Az első félidő hatalmas MTK támadással kezdődik, de a csatárok nagyon sok tiszta hely­zetet hagynak kihasználatlanul. A Törekvés lassan frontba jön, s percekig ostromolja az MTK kapuját, de a védelem mindent ment. A félidő végén ujra MTK kerül fölénybe s Kovács, Tauszig szép centerét kapásból góllá értékesít...
  59. 2021.11.28, 20:03 - UTE - Budapesti AK 1913
    BAK — ÜTE 3:0.

    (Népszigeti pálya.) A kék-fehéreknek Györgygyel megerősített csapata ellen az UTE Fandl. Racskó és a még mindig sérült Molnár III. nélkül állt ki.
    Váltakozó mezőnyjáték után Vranák kornert hibáz, a miből Sehaffcr a nyolczadik perczben közvetlen közelről goalt rug. Negyedórával később Novákot a biró feleselés miatt kiállítja. Pillanatnyilag a BAK, majd ismét az UTE kerül fölénybe, azonban Ludvig veszélyes játékán megtörik az ostroma. Ludvig durvasága miatt megítélt tizenegyest Vranák a kapuléczre lövi — a tizenegyest Károly védte -— az újpesti csatárok pedig többször biztos helyzetből kapu mellé rugnak.
    Félidő 1 : 0.
    A második félidőben az UTE a többet támadó' fél. de az UTE könnyű csatárai nem boldogulnak. A 30-ik perczben Schaffer lerohanásból éri el a második goalt, majd teljes sötétségben a 38-ik perczben Gálos a harmadik goalt rugja.
    A mezőny kimagaslóan legjobb embere Kazár volt, a ki nyugodtságával és rutinjával elsőrangu védést produkált. A győztes csapatba...
  60. 2021.11.28, 19:41 - Nemzeti SC - MAC 1913
    MAC—NSC 2:1 0:0)

    Millenáris. Biró: Schuberth Ferenc. 200 néző.
    Burián helyett Szaiai védett az NSC-bcn, Kubicseket pedig Galgóczi helyettesitette.’ Az ilyenkép­pen gyöngült csapatot még az is hendikepelte, hogy László betegen állott ki.
    Hogy még igy is egyenlöerejü ellenfél tudott lenni, csak a MAC gyengeségét bizonyítja. A második félidőben az NSC erösen ostromolta a MAC kapuját s csak Dömötör nagyszerű védé­sén mulott, hogy elmaradt a kiegyenlítés.
    Az első goalt Bodnár lőtte a 42. p.-ben, a má­sodikat Kunst szerezte a II. félidő 35. p.-ben. Az NSC-ét Wéber juttatta goalhoz a 43. p.-ben.

    Sporthirlap 1913 október 13.
  61. 2021.11.28, 19:37 - Nemzeti SC - MAC 1913
    MAC—NSC 2:1 (1:0).

    Millenáris pálya. 200 néző. Biró Schuberth. A NSC. Burrián és Kubicsek, a MAC Ocskai helyén tartalékkal sze­repelt. Az első főidőben jobbára a MAC a tá­madó fé és Bodnár a 15-ik percben rugja a ve­zető gólt. A második félidőben NSC kerül fö­lénybe, mégis a MAC rugja Kunszt révén a má­sodik gólt, mig NSC közvetlen befejezés előtt éri el a balszéső Weber révén egyeten gólját.

    Sport-Világ 1913 október 13.
  62. 2021.11.28, 18:41 - Nemzeti SC - MAC 1913
    MAC — NSC 2:1.

    (Millenáris 'pálya.) Az Üllői-uti sporttelepen le folyó nagy match teljesen elvonta a többi elsőosztályu mérkőzések közönségét, ugy hogy például a Millenárist csak az atléták és a nemzetiek legfanatikusabb hívei, alig ötszázan keresték fel.
    A fekete-fehérek csapatának nagy handicapet je­lentett Burián és Kubicsek balszélső hiánya. Előbbit a fiatal Geguss pótolta sokat ígérőén, mig a szélső posztját Galgóczi töltötte be. Bár még László is betegen küzdötte végig a matchet, az NSC mindvégig egyenrangú ellenfele volt az atlétáknak, sőt a szünet után közel félóráig való­sággal ostromzár alá fogta a Dömötör által nagyszerűen védett MAC-kaput.
    A MAC teljes csapattal, az NSC két tartalékkal vette fel a küzdelmet. Az első félidő kezdetén a MAC óriási iramot diktál, a mi megzavarja a Nemzetieknek különben jól működő védelmét. Geguss már a mérkőzés első perczeiben Bodnár veszélyes lövéseit kénytelen védeni. Majd a MAC ostroma alól fölszabadul az NSC kapuja és a Nemzetiek csatá...
  63. 2021.11.27, 19:54 - Ferenczvárosi TC - 33 FC 1913
    FTC—33FC 8:0 (3:0).

    Üllői-ut. 10.000 néző. Biró: Herczog E. (Szükségbiró). A FTC vasárnap nagy meglepetései szolgált híveinek 'óriási arányu győzelmével. Pedig mikor kijöt­tek a zöld-fehér inges fiuk a pályára, szinte megdöbbentették közönségüket az által, hogy kitűnő ellenfelükkel szemben felforditott össze­állításban szerepeltek. Hiányzott ugyanis Bor­bás dr., akinek vasárnap volt esküvője a Bazili­kában. Az ő helyét Tóth foglalta el, mig jobb­összekötőt Kórody játszott. Bródi helyett is Kis szerepelt. így meggyengülten is, az első pillanattól kezdve a bajnok csapat uralta a helyzetet és ugyszólván csak néha-néha voltak veszélyesek a harminchármasok.
    A zöld-fehér csatársor igazi akadémikus játékot produkált és Tóth a balszélen pompásan megállta helyét. Tóth, Pataki, Schlosser vil­lámgyors önjátékából született meg az első gól, maid Tóth—Pataky játékából a második. Ez­után Weinber könnyelműsége miatt komoly ve­szély fenyegeti Fritz kapuját is, de csakhamar ismét a csatársorhoz ke...
  64. Törekvés—III. ker. TVE 1:0 (0:0).

    Halom-utcai pálya. Biró: Havass. 1000 néző. Egyenrangu elelnfelek változatos játékát mutatta a mérkőzés. A játék folyamán a III. kerületiek erősebbeknek bizonyultak, de a Törekvés jó közvetlen védelme minden támadást biztosan szerelt le. Törekvés gól­ját Salamon révén éri el a II. félidő első percében.A III. kerületiek pozitiv eredményt, dacára annak,hogy fölényüket elért kornereik nagy száma is igazolja, nem tudtak elérni. A III. kerületieknél Hönich II.és Schrott két biztos gólhelyzetet ha­gyott kihasználatlanul. A Törekvésben Szentey és Horváth,a III. ker.-nél Hönich I. volt jó.

    Sport-Világ 1913 szeptember 29.
  65. 2021.11.26, 19:50 - III. Kerület - Budapesti TC 1913
    Budapesti Torna Klub—III. ker. Torna és Vivó Egyesület 3:2 (2:0)

    . Ezer főnyi közönsége volt a határ-utcai pályán lezajlott mérkőzésnek. A B. T. K. határozott teknikai felsőbbségben volt s már 3:0 arányban vezetett, a mikor a III. kerületiek is len­dületbe jöttek és két góllal nyomába jöttek a piros­fehéreknek. A B. T. K. első gólja öngól volt, Nagy István miatt jutott hozzá a III. kerület. A második gólt Késmárky. a harmadikat hosszú lövéssel Einwag csinálta. A III. kerületiek első gólját Kőszegi túlságos előrenyomulása következtében Guttmann lőtte, a másodikat Nagyhegyi szerezte meg éles, szép lövéssel. Biró Schubert M. Ferenc

    Budapesti Hírlap 1913 szeptember 23.
  66. 2021.11.26, 19:46 - III. Kerület - Budapesti TC 1913
    BTC —III. kerületi TVE 3:2 (2:0).

    Majdnem hogy meg nem leczkéztették a derék III. kerületiek az elbizakodott BTC-t, és csak a BTC védelmének önfeláldozó munkáján mulott, hogy a már 3 : 0 arányban vezetett mérkőzésből nem vesztesen került ki. A BTC vasárnapi játékával olyan technikai készült­ségről tett tanuságot, a mely föltétlenül szebb jövőt igér, a csapat fegyelmezetlensége azonban a legszebb kilátáso­kat is le fogja rontani, ha a csapat szelleme nem fog meg­változni és a játékosok személyes ügyeiket a pályán a mérkőzés alatt fogják elintézni.
    Mind a két fél erősen készült, hogy veretlenségét megőrizze. A III. kerületiek a legerősebb összeállításban álltak fel, hogy a BTC-nek Mészárossal megerősített csa­patától a győzelmet elvitassák. A BTC Horváth I.-t a jövő vasárnapi MAC elleni mérkőzése miatt pihentette ez alkalommal. Helyette Saly próbálkozott. Dobó és Mészáros valóságos reprezentatív formát játszottak ki. Hogy a III. kerületiek támadásai már az első félidőben nem voltak ...
  67. 2021.11.26, 19:32 - Budapesti AK - Törekvés SE 1913
    Törekvés Sport Egyesület—Budapesti Atlétikai Klub 3:1 (2:0).

    A meccs a Hungánria-sporttelepen folyt le s a B. A. K. negyedik vereségét eredmé­nyezte. A B. A. K. mentségére szolgál, hogy egyet­len gólképes csatára, Schaffer nélkül állt ki s hogy Kucsera sem játszott. A Törekvés viszont lel­kesen és kitünően játszott. Az első félidőben majd­nem folyton a Törekvés volt a támadó fél és Boris révén két gólt ért el- Szünet után Szentey elgán­csolta a csatázót játszó Károlyt. A megítélt tizen­egyest Károly belőtte. Ezután változatos játék kö­vetkezett, a mely Ürögdi szép góljával végződött. Bíró Benedek Aladár .volt.

    Budapesti Hírlap 1913 szeptember 23.
  68. 2021.11.26, 19:24 - Budapesti AK - Törekvés SE 1913
    Törekvés-BAK 3:1-

    (Hungária-uti pálya.) Az alig néhány száz főnyi publikumnak egy két részre szakadt mérkőzésben volt része. Az első félidő a nagyszerű formában levő Törekvés biztos fölénye mellett valósággal iskolajáték képét mu­tatta, a melyben a kék-feketék alig jutottak szóhoz. A második negyvenöt perczben azonban az előnyét meg­tartani igyekvő vasutascsapat helytelen taktikával a védelemre fektette a fősulyt, ugy hogy a mindinkább lábrakapó BAK önkénytelenül is frontba jutott s bizony csak a csatárok balszerencséjén mulott a vasutasok győzelme. Ezzel korántsem akarjuk azt mondani, mintha a Törekvés győzelme nem lett volna megérdemelt, csak éppen annak a megállapítására szorítkozunk, hogy a szimpatikus vasutascsapat majdnem a saját maga álta kezdeményezett hibás taktikának esett áldozatul. A Törekvés főereje a jeles egyéni kvalitásokkal és ügyes összjátékkal rendelkező csatársor, a melynek megbolyga­ssa, akár csak egy játékosnak is a védelembe vonása által, határozottan könnyelm...
  69. 2021.11.26, 19:19 - Budapesti AK - Törekvés SE 1913
    Törekvés — Budapesti Athletikai Klub: 3 : 1. (2:0).

    A derék munkáscsapat ráduplázott eddigi nagy for­májára, amelyet a „33“-asokkal és a FTC-bal szemben mutatott. Biztosan verte a formájában teljesen vissza­ment BAK-ot, amely immár negyedik bajnoki mérkőzé­sét vesztette el és igy az egyetlen, amelynek egy pontja sincs. A BAK-ra ugyszólván rá sem lehet ismerni; csa­patának nincs egy olyan része, amelyre rámondhatnék, hogy megüti az első klasszist. S a legszomoritóbb, hogy a csapat tagjai között ismeretlen fogalom az egymás megértése és megbecsülése, aminek eredménye az a fe­gyelmezetlenség, amit vasárnap is láthattunk.
    Ezzel szemben a Törekvés a legegyöntetübb csapa­tok egyike. Nagyszerűen megértik egymást a játékosok, nincs köztük primadonna és ezért hiszszük, hogy az idei bajnoki mérkőzések során még az eddigieknél is szebb eredményeket fog elérni. Egyetlen hibája a csapatnak a védelem kíméletlensége, amely vasárnap is 11-eshez jut­tatta ellenfelét.
    A Kucsera és Schaffer nélkül j...
  70. 2021.11.26, 18:32 - III. Kerület - UTE 1913
    ÜTE - III. ker. TVE 1:1.

    (Határ-utczai pálya.) Erős és változatos, helyenként meglehetősen durva küzdelmet hozott a két kis pályához szokott csapat találkozása.
    A III. ker. TVE kezdi a játékot és erős támadásba fog, a mit az UTE csakhamar viszonoz. Élénk, erős iramu játék folyik és a III. kerületiek egymásután öt kornert rugnak, de eredményt elérni nem tudnak. Az UTE is frontba jön és csatárai az egyik lövést a másik után küldik a III. kerületiek kapujába. Kösztler azonban két ízben is szépen ment. Végre a 44-ik perczben Bessenczi megszökik és megszerzi csapatának a vezetést.
    Félidő 1 : 0 az UTE javára.
    A második félidőben már folyton hallatszik a biró sipja, a ki a sűrűn ismétlődő durvaságokat igyekszik az által megakadályozni. A III. kerületiek támadást táma­dásra halmoznak, de az ujpestiek védelme Kazárral az élén pompásan működik. Az UTE csak Molnár lerohanásaival közelíti meg a III. kerületiek kapuját. A 27-ik perczben a III. ker. kornere eredménynyel kecsegtet, a labda azon...
  71. 2021.11.26, 18:24 - MTK - Budapesti AK 1913
    MTK—BAK 7:1 (3:0).

    A Hungária-uti pályán találkozott a két régi rivális, akiknek küzdelme, a BAK abszolut indiszpoziciója miatt, igen egyoldalu lefolyásu volt. A BAK a mérkőzés elején még tar­totta magát, habár már ekkor is észrevehető volta MTK fölénye. Lassanként leszorul a BAK és a kék­fehérek K o v á c s révén a 28-ik percben megszer­zik a vezetést. Ugyancsak ö lőtte a másodlk goalt.A félidő végén Révész hosszu labdáját Vo­lenszky elhibázza, ami a MTK harmadik goalját jelenti. Szünet után a Testgyakorlók abszolut fö­lénybe kerülnek. Rácz, Kertész II. és Klein négy goaljával szemben a BAK csak egyszer tudja a labdát Knapp hálójába juttatni. Biró: Sugár.

    Pesti Napló 1913 szeptember 16.
  72. 2021.11.26, 18:17 - MTK - Budapesti AK 1913
    MTK — BAK 7 : 1.

    A Hungária-uti sporttelep vasárnapi programmja footballban lényegesen kevesebbet ígért, mint az üllői-uti pálya kettős bajnoki mérkőzése és igy némi meglepetés­sel szemléltük az egybegyült négyezer főnyi tömeget. Igaz, hogy az érdeklődők egy részét a KAOÉ népes mezőnyü másodosztályú atlétikai versenye is csábitotta a pályára, de viszont a megjelenteket a látott egyetlen baj­noki mérkőzés sportélvezet dolgában minden várakozáson felül kielégítette.
    A Testgyakorlók későn kerültek sorra a bajnoki küzdelemben. Minden egyesület játszott már bajnoki mérkőzést, a BAK éppen a harmadikra állott ki, csak a Testgyakorlók debütje maradt tegnapra. A Viktoria elleni nemzetközi játékból, valamint a »33« FC és III. kér. TVE elleni barátságos küzdelemből már láttuk, hogy a kék-fehérek pompás kondiczióban vannak és hogy csa­patuk egységesebb mint valaha, de hogy egyik legveszé­lyesebb ellenfelüket, a BAK csapatát olyan imponáló goalaránynyal és megvesztegetően szép stílusban győz­zé...
  73. 2021.11.26, 17:59 - BODNÁR II.
    Ha Széchy mellé az idősebb Bodnárnál csak kissé agilisebb balösszekötő kerül, ugy a MAC balszárnya is rövid idő alatt jó hírnevet szerez magának.

    Az Újság 1913 szeptember 16.
  74. 2021.11.26, 17:52 - Ferenczvárosi TC - MAC 1913
    FTC - MAC 4 : 3

    (Üllöi-ut,) Tíz perczczel a mérkőzés befejezése előtt még 3:2 arányban vezetett a sárga-kékek óriási ambiczióval küzdő csapata ötnegyedes órás változatos küzdelem után és akkor jött a bajnokcsapat fenomenális finishe, a melylyel teljesen beszorította ellenfelét. Két percz alatt meg volt, a kiegyenlítés és a győztes goal. Az már csupán szépséghibája a győzelemnek, hogy a kiegyenlítést Kehrling öogoalja, a győzelmet pedig egy meglehetősen ártatlan összefutás következtében indo­kolatlanul megítélt tizenegyesből esett goal hozta. Erős a meggyőződésünk, hogy a zöld-fehérek finishe a tizen­egyes nélkül is meghozta volna a győzelmet jelentő goalt és éppen ezért nem tudjuk eléggé hibáztatni a mérkőzést vezető játékbiró drákói szigorát, a melylyel egy alig két percz előtti szerencsétlen öngoal által a győzelemtől meg­fosztott és ezért érthetően deprimált csapatot ilyen kétes jogosultságu büntetőrugással a legyőzetésnek kitette. Egyáltalában különösnek találtuk Izsó szereplés...
  75. 2021.11.26, 17:15 - SZÉCSI
    Uj crack-je a csapatnak Széchy Endre, az Óbudai Torna-Egylet volt balszélsője.

    Az Újság 1913 szeptember 16.
  76. 2021.11.25, 20:52 - Törekvés SE - Budapesti TC 1913
    BTC—Törekvés 2:2 (l:l).

    Üllői-ut. Biró:Schaár. A piros-fehérek a mérkőzés legnagyobb részében nagy fölényben voltak és végig vezet­tek is, mégis csupán eldöntetlen eredményt tud­tak elérni, mert a Törekvés kitűnő védelmeélén Dürrel, sikeresen tartotta fel a BTC táma­dásait. A BTC szerzi meg a vezetést Pócz révén,ki Dobó beadását éles lövéssel védhetetlenül bevágja. BTC támad állandóan és a Törekvés csak a félidő vége felé kerül offenzivába, mikor a negyvennegyedik percben Boris kiegyenlít. A má­sodik félidő elején korner veszélyezteti a Törek­vés kapuját, melyet Szentey kézzel tart fel. A megítélt 11-est azonban Késmárky félre placirozza. Szabadrugásból Kertész fejeli a BTC má­sodik gólját, mig a 40-ik percben Boris Böthi beadásából eldöntetlenné teszi az eredményt,

    Sport-Világ 1913 szeptember 15.
  77. 2021.11.25, 20:47 - WÖLFLING
    Hírek a Főv. TK-ból. Anton László, a csapatlegjobb játékosa hazajött a katonaságtól. WölflingJenő, a jobbszélső pedig vidékre költözött.

    Sport-Világ 1913 szeptember 15.
  78. 2021.11.25, 20:27 - Törekvés SE - 33 FC 1913
    Törekvés—33 FK 2:1 (0:1).

    A Határ-utcai pálya vasárnap kemény, csatának volt színhelye. A 33-sok fiatal legénysége váratlanul igen szép és eredmé­nyes játékot produkált, amivel teljesen zavarba hozta a jó formában levő Törekvést. A 33-sok csak­nem az egész első félidőben fölényben vannak, amit Vanicsek II. goalja révén maguknak biztosítanak. Ujrakezdés után a fizikailag jóval erősebb Törekvés elnyomja a 33-sokat. Ennek dacára csak a 35-ik perc­ben tud Ging révén kiegyenlíteni. Kevéssel ezután a fáradt 33-as védelemből megszökő Nyilas megszerzi a győztes goalt, amely csapatát az első pontokhoz juttatta. A mérkőzés vége felé Ürögdi oly durván gáncsolja el Vanicsek I.-t, hogy, azt ájultan viszik ki a pályáról. Biró: Schubert.

    Pesti Napló 1913 szeptember 9.
  79. 2021.11.25, 20:24 - Budapesti TC - Nemzeti SC 1913
    BTC — Nemzeti SC 2 : 2.

    (Hungária-uti pálya.) Kissé tulkorán parentálták el a Nmezeti Sport Clubot a mult héten a III. kerületiek­től szenvedett veresége után, mert néhány uj és jó kvali­tású játékos beállításával már respektabilis formát mu­tattak a nemzetiek, hiszen a BTC, daczára annak, hogy a match jórészében fölényben volt, csak az NSC védelem el­hibázott taktikájának köszönheti, hogy az eredményt egalizálnia sikerült.
    A vezető goalt már a mérkőzés első perczében Faragó révén az NSC éri el, a melyet BTC tizenegyessel Kézsmárky révén egyenlít ki. A Szendrő miatt megítélt tizen­egyes ismét a nemzetieket segíti a vezetéshez. Félidő 2 : 1 az NSC javára.
    Half-time után kissé tulerős a játék, a minek foly­tán Kertész és Kézsmárky lesántul. A kiegyenlítő goalt a félidő közepén az NSC védelmének, de különösen kapuvédjének könnyelmű játéka folytán Horváth rugja.
    Biró : Sár Izidor.

    Az Újság 1913 szeptember 9.
  80. 2021.11.25, 20:21 - Budapesti TC - Nemzeti SC 1913
    NSC—BTC 2:2 (2:1).

    Hungária-ut. Biró:Schaár. Mult heti szereplése nyomán mindenkia NSC, vereségét várta a most kitűnő formábanlevő piros-fehérektől. Ám a NSC a vezető goalhatása alatt nagy lelkesedéssel feküdt a játékban, ami teljesen megzavarta a több tartalékkal játszó piros-fehéreket. A NSC nagyszerűen játszó védelme sikeresen tartotta fel a különben formán alul játszó BTC csatársort.
    Az első félidőben NSC a többet támadó fél és már az 5-ik percben Faragó, Székely beadá­sából megszerzi a vezetést. A BTC Pócz gáncso­lásáért 11-eshez jut, melyből Késmárky kiegyen­lít. 11-esből éri el ujra NSC a vezetést. Kőszegi gáncsolja Szűrit és a megítélt 11-est Kovács be­lövi. A második félidőben a BTC kerül nagy fö­lénybe és Pótz a NSC védelem hibájából ki­egyenlít (25 p.). A piros-fehérek erősen küzde­nek most a győzelemért, azonban négy játékosuk sérülése folytán nem képesek a match sorsán változtatni.

    Sport-Világ 1913 szeptember 8.
  81. FTC—BAK 3:2.

    ( Üllői-uti pálya.) A mikor a tavaszi szezon vége felé a Budapesti-csepeii Atlétikai Klubnak az MTK ellen első alkalommal sikerült komplett csapatot kiállítani, még a mérkőzés megkezdése előtt kijelentettük a kék­feketék egyik vezetőtagjának, hogy csapatuk abban az összeállításban az FTC és MTK egyenrangú riválisa, a mely ha együttmarad, amazokkal egyenlő esélylyel pá­lyázhat a bajnokságért. A közelmult eseményei igazat adtak nekünk, mert a BAK azon a napon legyőzte az MTK-t, s azután egészen a szezon végéig frontban ma­radva, szebbnél-szebb eredményekkel tért nyári pihenő­jére. A pihenők azonban mindig változást hoznak, s mire az őszi szezon megkezdődött, a BAK három jeles képes­ségű játékosa idegen egyesület színeiben »edzette testét«, s hódolt kedvencz sportjának. így történt, hogy a mult héten az amugy is meggyengült csapat kissé felforgatott összeállításban elveszítette a szezonnyitó bajnoki mérkő­zést. Egy bét leforgása alatt azonban sikerült a vérvesz­teséget ném...
  82. 2021.11.25, 19:26 - Törekvés SE - 33 FC 1913
    Törekvés—33. FC. 2:1 (0:1).

    Halom-utcai pálya. Biró: Schuberth.500 néző. Rendkívül erős mérkőzés.. A 33-asok a mérkőzés elején nagy fölényben voltak, de a Törekvés védelme jól dolgozott. Az első goalt Vanicsek II rugta a 20. percben. A félidő végén a Törekvés kerekedik felül minden eredmény nélkül. Szünet után is­mét a 33. FC támad, de már kevesebb szeren­csével. A szivósabb Törekvésa mérkőzés végén döntő fölénybe kerül és a 35-ik percben Ging fejeséből kiegyenlít, majd Nyilas lövéséből a győztes goalt is megszerzi. Vanicsek I. a második félidőben oly sulyosan megsérült, hogy a pályá­ról kivitték.

    Sport-Világ 1913 szeptember 8.
  83. 2021.11.25, 19:14 - GLATTER
    Glatter, a jókepességü volt BAK-játékos Eperjesről a fővárosba költözött és ismét a BAK színeiben fog játszani.

    Sport-Világ 1913 szeptember 8.
  84. 2021.11.25, 19:06 - Budapesti AK - MAC 1913
    MAC—BAC 1:0 (0:0).

    Üllői-ut. Biró: Be­nedek. Mindkét csapat több tartalékkal szere­pelt. Wolenszki centercsatár védte a kék-fe­keték kapuját, Szury helyén Waldner játszott bal fedezetet, miß a csatársorból hiányzott aTörekvésből átlépett Krausz. miáltal a csatár­sorba Korda került a két oldal összekötőjének.'A MAC Kehrling, Tóth és Kunszt nélkül állt ki.MAC kezd és erősen támad, különösen jobb­oldala révén. Majd a széltől támogatott BAK is lábra kap és Schaffer egy szép lövését Ujság csak korner árán tudja menteni. Rácz lerohanása kornert eredményez, melyből Bodnár a kapu fölé fejei. BAK támadása zárja be a félidőt.
    Élénkebb tempóban indul a második fél­idő. Már az első percekben nagy kavarodás van a BAK kapujánál. Vangel azonban közvetlen közelről kapufát lő. Bodnár egymásutáni két lövését Wolenszky bravurosan védi. A mérkő­zés egyetlen gólja a 30. percben esett. Szalay be­adását Bodnár közelről bevágja. A gól után amérkőzés eldurvul és csak a 40.-ik percben lesz erélyes, mikor ...
  85. 2021.11.25, 18:59 - III. Kerület - Nemzeti SC 1913
    111. kér. TVE—NSC 3:0 (1:0).

    Határ-utca.10Ó0 néző. Biró: Izsó. Élvezetesen szép volt ajáték első felé. Mindkét csapat rendkívüli heves küzdelemmel igyekezett a vezetést megszerezni és hogy ez a vívóknak sikerült, a második fél­időben a NSC fiatal csapata teljesen letört. Máris jó formában van mindkét fél és bár a NSC veresége sulyosnak is látszik, képessége fö­lött nem kell pálcát törni, mert komplett össze­állításban sokat vráhatunk még tőle. A vívókra még ráfogni sem lehet, hogy a mult évben a II.osztályban játszottak. Guttman lövi az első goalt a 28-ik percben, majd helycsere után Nagyhegyi két szép goalja következett. A játék mindvégig mintaszerűen fair volt.

    Sport-Világ 1913 szeptember 1.
  86. 2021.11.25, 18:54 - Kopácsi Sándor
    A TTC. uj kapussal fog szerepelni az őszi szezonban. Ugyanis az ILSz válogatott csapatá­nak kapuvédja Kopácsi, ki Szegeden is nagy bra­vúrral védett, igazolását kérte a terézvárosiak részére.

    Sport-Világ 1913 szeptember 1.
  87. 2021.11.24, 19:27 - MAC - Nemzeti SC 1909
    NSC.-MAC.
    4:2

    (Margitsziget.) Az eredmény meglepetésszámba megy azok előtt, akik a mérkőzésén nem voltak jelen. Mert mikor az atléták csapata a pályán megjelent, az összeállítás­ból látni lehetett, hogy mint vesztes fél fogja a küzdőteret elhagyni. Ezt a nézetet ugyan megcáfolni látszott az a kö­rülmény, hogy a vezető gólt a MAC. érte el, a fekete-fehérek azonban hamarosan kiegyenlítenek és öldöklő iramu játék után 3:1-re nyerik a félidőt. A második félidőben a MAO. jut előbb gólhoz, mire heves, sőt kissé durva játék fejlődik ki, aminek 3 játékos kiállítása lett a következménye. Már ugy látszik, hogy az atléták kiegyenlítenek, mikor Tóth vá­ratlan gyönyörű gólja végleg bebiztosítja a nemzetiek győ­zelmét.
    MAC. öt tartalékkal játszott. Boronkay jól pótolta Oláht, AbafFy és Újhelyi is elég jól megállták helyüket, Pagács azonban nagyon gyönge, Katona jobb fedezet pedig egyszerűen képtelen volt a NSC. veszélyes baloldalát le­fogni s a sulyos vereség oka főleg ebben rejlik. A győztes...
  88. 2021.11.22, 20:58 - MTK - Budapesti TC 1909
    BTC.—MTK.

    (Millenáris.) Mint már annyiszor, most is eldöntetlen eredménynyel végződött a két régi rivális találko­zása. A két csapatnak legutóbbi eredményei után, a MTK.- nak nagyobb győzelmi esélyei voltak a piros-fehéreknél. A mérkőzés tényleg ebben a színben is indult meg. A Test­gyakorlók könnyen győznek, — mondogatták a sportsmanok. Támadást támadásra intéznek. A BTC. erősen védekezik, viszonttámadásba átmenni hosszu ideig ugyszólván kép­telen. A védekezés tekintetében azonban minden csapat ál­tal követendőt mutat. Sokszor forog a BTC. kapu komoly veszélyben, de gól csak az első félidő utolsó percében kerül a BTC. hálójába egy kornerból kifolyólag. A második fél­időben nagyot változik a helyzet, a BTC. széltől is segittetve mind gyakrabban foglalkoztatja a MTK. védelmét, s hogy gólt is érhessen el, Révész 11-est vét, amelyet Késmárky
    góllá értékesít. A második félidő innen kezdődő része rend- szertelen rugdalódzással telik el. A MTK-nak még mutat­kozik egy pár alkalom, hogy k...
  89. 2021.11.22, 20:06 - MTK - Budapesti TC 1909
    B. T. C.— M. T. K. 1 : 1.

    (Millenáris pálya.) A. ki temperamentumos,'lelkes, szép akczióju mérkőzést akart látni, az ugyan hiába fáradt ki az M. T. K.—B. T. C. közti matchre, mert a két csapat küzdelme meglehetősen tartalmatlan, unalmas és őszintén szólva elég alacsony nívóju volt. A játékot igazságosan a kék-fehéreknek kellett volna megnyerniük, de hát a footballban nincsen igazság, oda goalképes csa­társor, oda goall kell. Már pedig úgy a B. T. C.-re, mint az M. T. K.-ra minden jót rá lehet fogni, csak azt nem, hogy goalképesek volnának. M. T. K. csatársorának legjobb embere például a második csapatból beállított Kertész II. volt; ez a kis, de talentumos legény veszé­lyeztette egyedül B. T. C. hálóját, mig a piros-fehérek csatárai közül egyedül a feltűnően szabadjára hagyott Mészáros kényszeritette beavatkozásra Domonkost; mert hogy például Kézsmárki nem jó középcsatár, arról Kézsmárki vótumával szemben egyhangu a vélemény.
    A B. T. C.-nek csak bárom jó játékosa van: Bihari, Sárk...
  90. Főv. TC.—Tör. SE 3 : 2

    (Hölgy -u. p.) A WAC. elleni mérkőzéstől összetört Főv. TC. csak nagyobb rutinjának köszönheti, hogy a Törekvést ennek saját pályáján letudta győzni. A TSE. ugyanis kevés kivétellel fölényben volt. A mérkő­zés alatt azonban a Főv. TC. csatársorának erőteljes le­futásait nem tudta kellőleg tartani. A Főv. TC. már az első 10 percben két gólt szerez, amiből egyet a Törekvés még az első félidőben visszaad, ugy hogy a félidő 2:l-re zárul. A második félidőben a Főv. TC. ujabb gólt ér el, ami többé-kevésbé biztosítja részére a győzelmet. A Törek­vés állandó offenzivája dacára csak a mérkőzés vége felé tud helyzetén javítani, második gólja által, de kiegyenlí­teni már nem képes. A Főv. TC. fáradtan állt ki, s Nemetz és Salamon helyén tartalékokat volt kénytelen szerepel­tetni. Rooz I. beket játszott, helyére a csatársorba Fekete állt be a balösszekötőbe. A győztes csapatban Wéisz, Schönfeld, Maly, Rusz és különösen Beiml váltak ki, mig a Tör. SE.-ben Takáts, Szednic...
  91. Fővárosi T. C. — Törekvés Sp. E. 3 : 2. '

    (Hölgy-utczai pálya.) Mindkét félidőben a Dürr kivételével szépen játszó Törekvés volt fölényben, mig a Főv. T. C. rendkívül meggyengült a miatt, hogy a csatársorban Rooz I-et és Salamont nélkülöznie kellett; az előbbi Nemetz helyére hátvédnek került, de nagyon rosszul játszott. A Törekvés legjobb embere Takács volt, a fővárosiaknál a fedezetsor, Maly, de főként a bravurosan védő Beíml járult hozzá a Főv. T. C. legujabb sikeréhez.
    Rdoz II. alig három percz után az első goalt rugja, ezt a tizedik perczben követi a második, a melyet Rusznak a kapufáról visszapattanó labdájával a tartalék Fekete juttat a T. S. E. hálójába. Erre Törekvés kerül fölénybe és Nyilas révén első goaljához jut.
    Félidő 2:1 a Főv. T. C. javára.
    Szünet után Törekvés fölénye még szembetűnőbb, Beimel kapuvéd azonban mesés ügyességgel véd, sőt Maly szép lerohanása harmadik goaljához juttatja a Főv. T. C.-ét (18. p.), mig a Törekvés a befejező perczekben rugja második goal...
  92. 2021.11.22, 19:14 - Ferenczvárosi TC - MAC 1909
    Ferencvárosi Torna Klub — Magyar Atlétikai Klub S:l.

    A millenáris pálya tribünjei roskadoztak a nézők nagy tömegétől, amely a bajnokság sorsára nézve oly fontos mérkőzés megtekintésére már a kora dél­utáni órákban seregestől özönlött
    Két olyan csapat mérkőzött, amelyeknek talál­kozása az utolsó három éven belül mindig szenzációs jellegű volt és amelyeknek küzdelme minden alka­lommal bizonytalan kimenetelű volt.
    Most vasárnap valószínűnek látszott a FTK győ­zelme, de minthogy a MAK csapata már nagyon sok­szor szolgált hatalmas meglepetéssel — indokolt volt a nagy érdeklődés.
    A mérkőzés rendkívüli heves tempóban kezdő­dött, mert mindkét csapat játékosai izgatottak voltak. Eleinte még változatos a játék, de csakhamar a FTK fölénye lesz szembetűnő. A kék-sárgák csatársorá­nak egy sikeres támadása lövéssel végződik, — a mely Fritz hibájából kifolyólag goalt eredményez. Az első goalt tehát a MAK érte el, a vezetés dicső­ségét azonban nem sokáig élvezte, mert Meleghy faultja miatt a FTK...
  93. 2021.11.21, 19:24 - Törekvés SE - Budapesti TC 1909
    Budapesti Torna Klub—Törekvés 6 : 0

    Hatszor találkozott egymással ez a két csapat, háromszor győzött a Törekvés 1—1 goaldiffíerenciával, egyszer eldöntetlen volt a küzdelem és kétszer győzött a BTK. A vasárnapi győzelme a Torna Klub­-nak nagy revanche volt eddigi vereségeiért. A BTK. vezetőség ugyancsak helyesen készítette elő a csa­patot erre a küzdelemre és sikerült is neki egy olyan összeállítást létrehoznia, amely, ha egész tavaszon át együtt játszik, aligha akad leverőre. Főleg a csa­társora jó a csapatnak, amelyet eddig goalképtelennek tartottak. A Molnár testvérek kikerültek a csatár­sorból és helyükön Korda és Máté játszottak, akik szebben és mindenesetre fairebbül játszottak, mint a helyettesítettek. A centerben Késmárky igen szépet produkált. A jobbszárny Kurucz és Levák különösen szép passzjátékával tűnt ki. A fedezetsor a szezon kezdete óta nagyot javult, nagy sulyt fektet a paszszolásra és a tempót birja. A védelemben a Sáry— Széll—Bihary-trio minden támadást sikerrel l...
  94. 2021.11.21, 19:16 - Törekvés SE - Budapesti TC 1909
    BTC.—Törekvés - 6:0

    Hölgy-u. p.) A váratlanság erejével hat a BTC.-nek a Törekvés ellen kivívott, fölötte nagy gólará­nyú győzelme, a saját pályáján otthonosan játszó Törekvés ellen. A BTC. reorganizált csapattal állt ki, amely nem­csak gólképességét növelte, hanem a piros-fehér szinek jó hírnevét is hivatva van öregbiteni. A csatársor uj összeállí­tásában még ugyancsak felforgathatja a bajnoki lista mos­tani állását. A Molnár testvérek távozása jó szellemet köl­csönzött a csapatnak. A második félidőben, mikor győzelme a második góllal bebiztositottnak látszott, a régi tüzes BTC. játékot láttuk visszatérten, amelynek eredményeként rövid időközökben még négy gól hullott az ellenfél kapujába. Le­vák, Rákóczy, Késmárky, Korda, Mészáros, mikor meg­szokták egymást, a gólok lődözésében nem voltak feltartóz­tathatók. A halfsorba, mint ujonc Csendes került, jól töl­tötte be feladatát halftársaival egyetemben. A védelem jó volt, persze Biharyval az élén. A két back ezuttal fair játé­kával t...
  95. 2021.11.21, 19:01 - Budapesti AK - Fővárosi TC 1909
    Budapesti Atlétikai Klub—Föv. Torna Klub 2:1.

    Szépszámu közönség előtt játszotta bajnoki mér­kőzését a fenti két csapat, amely ezen meglepetésszerű eredménynyel végződött. Benedek Aladár biró jelzésére a Főv. T. K. teljes első csapatával áll ki, mig a BAK. kénytelen két tartalékjátékost sze­repeltetni, akik már délelőtt barátságos mérkőzést végigjátszottak. A mérkőzés a kék-feketék támadásá­val kezdődik, azonban csakhamar a Főv. T. K. járt fölényben és heves ostrom alá veszi az ellenfél ka­puját, melyet csak nehezen tudnak védői a goaltól megvédeni. A Főv. T. K. támadásait Maly vezeti leginkább és a 28-ik percben Rusz lövését csak korner árán tudja Grosz II. menteni. Azonban a 35-ik percben Grosz 1. lefut és közvetlen közelből goalt hibáz. Félidő 0 :0.
    A második félidő igen heves tempóban indult meg és már a 8-ik percben Grosz I. lefutását Gállos védhetetlenül goalba továbbítja. Fölállás után a Főv. T. K. vehemens támadást intéz a BAK. kapuja ellen és a 23-ik percben egy szabadrugá...
  96. 2021.11.21, 18:53 - Budapesti AK - Fővárosi TC 1909
    BAK.—FŐV. TC.
    2:1

    (Amerikai -uti p.) Meglepetésnek mondható-e a BAK. győzelme? Azt hisszük, hogy a mostani footballviszonyok, a csapatok jelenlegi formái mellett ez épen ugy, vagy tán kevésbé nevezhető annak, mint a Typ.-nak eldöntet­len eredménye a MAC.-al szemben. A BAK. ez, idei mérkő­zésein már többször keltette fel figyelmünket s el kellett mondanunk, hogy a BAK. megint balszerencsével játszott, munkája alapján más eredménynek kellett volna előállani. Most saját pályáján végre sikerült olyan eredményt elérnie, amely felülemelkedik a mindennapi eredményeken. Mert a Fővárost, az idény szenzációs csapatát először a BAK. ál­lította meg diadalutjáhan s ezzel a bajnokság helyezéseit tette kétségessé. A FTC. már nagyon megszaladt, be­hozni már kb. lehetetlen. A helyezések körül folyik most nagy csata a Főv. TC., MAC. és az előre törő BTC. kö­zött. A Főv. TC.-t épen ezért érinti sulyosan a BAK. győ­zelme. A BAK. három tartalékkal vette fel a küzdelmet, Cseh. Rudas és Waldner helyén...
  97. 2021.11.21, 18:25 - Typographia - MAC 1909
    Magyar Atlétikai Club—Typographia S. C. 1:1.

    (Millenáris pálya.) A szezon legnagyobb meglepe­tése. Az utolsó helyen álló Typographia eldöntetlen eredményt csikart ki a könnyelműen játszó bajnokjelölt M. A. C.-tól. A Typographia ezuttal olyan lelkesedéssel játszott, főleg a második félidőben, hogy a M. A. C. csak az utolsó perczekben volt képes a kiegyenlítő goalt rugni.
    A Typographia védelme elsőrangut produkált, Orsolyák kapuvéd a legerősebb lövéseket is olyan bravurral védte, hogy a M. A. C. nem tudott eredményt elérni. A két Geiser (hátvédek) is elsőrangu erő. Labdaszedéseik és rugásaik biztosak. A fedezetsor és egyuttal a mezőny legjobb embere Kanyaurek volt. Könnyen szerelte le a M. A. C. minden támadását és helyezkedése is kiváló. A csatársor kapkodó játékot folytatott és néhány szép támadást, a legprimitívebb módon rontott el, mind a mellett egyénileg elég jó technikával rendelkeznek.
    A M. A. C. Vangel és Feketeházy I. helyén tartalé­kokkal állt ki. Az egész csapat elbizako...
  98. 2021.11.20, 21:06 - BTC - MUE 1902
    Bajnoki labdarugó-mérkózés. a Magyar Labda­rugók Szövetsége 1902. évi bajnokságáért tegnap délután 3 órakor a Budapesti Torna-Club és a Magyar Uszó-Egyesület mérkőzött első csapataival a csömöri-uti versenypályán. Az idő nagyon ked­vező volt, ugy, hogy a két tágas tribün majdnem megtelt az igazán buzgó fővárosi sportközönséggel.A pálya még mindig nagyon sáros, ugy, hogy a játék menete sokat veszített érdekességéből a kedvezőtlen talaj miatt.
    A M. U. E. kezdi a játékot és sok ideig kö­zépen, egységes támadás nélkül, folyik a játék.Majd a B. T. C. kezd offenzivába jönni s bár né­hányszor erélyesen támadja az Uszók kapuját, eredményt, a M. U. E. nagyon jól működő, hát­védei miatt, nem érnek el. Half time 0:0.
    Szünet után a B. T. C. szépen lerohan az ellenfél kapuja elé s Mannó goalt is lő, me­lyet azonban of-side miatt nem ítéltek meg. Á Budapesti Torna-Club tovább is ostro­molja a M. U. E. kapuját és ugy látszik, hogy az Uszók egymásután kapják be a goalokat. Tiz percz után sikerült is...
  99. 2021.11.20, 19:11 - Törekvés SE - Budapesti AK 1909
    Törekvés SpE—BAK 4:3.

    A FTC—MTK matchet megelőzőleg folyt le ez a mérkőzés. A körülbelül egyenlő képességű két csapat szintén igen változatos játékot produkált. A BAK-ban a támadás, a Törekvésben pedig a védelem volt igen jó. Az első félidőben jobbára a Törekvés volt fölényben s négy szépen keresztülvitt gólt ér el.
    A második halftimeben a BAK vezet igen szép támadásokat a Törekvés kapuja ellen. A Törekvés is néhány szép lefutással próbál­kozik góljait szaporítani, de sikertelenül. Mig a BAK munkája már sikeresebb, mert rövid időn belül négy szabályos gólt ér el, de ezek egyikét a biró tévedésből érvénytelenítette s igy a mérkőzés 4 : 3, arányban a Törekvés győzelmével végződött. A bírói tisztet Szüsz Hugó (MTK) jól töltötte be.

    Sport-Világ 1909 március 13.
  100. 2021.11.20, 19:07 - Törekvés SE - Budapesti AK 1909
    Törekvés — B. A. K. 4 : 3.

    (Millenáris pálya.) A.pályán egybegyült óriási kö­zönség izgalommal várta annak eldöntését, vájjon bajnoki lesz-e a mérkőzés vagy sem ? A mérkőzésre felkért Szüsz Hugó (M. T. K.) biró ugyanis nem találta alkalmasnak a pályát bajnoki mérkőzés megtartására és csak barát­ságos mérkőzés vezetésére mutatkozott hajlandónak. A két csapat vezetője azonban a közönség óhajának akarván megfelelni, ragaszkodott a bajnoki match-hez. Mert igaz, hogy a pálya talaja a játékosokra és különösen a védőkre nehéz feladatot rótt, de semmi esetre sem volt olyan állapotban, hogy miatta a bajnoki mérkőzést megtartani nem lehetett volna. Hogy a csapatvezetőknek volt igazuk, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a mérkőzésnek mind­végig érdekes és zavartalan lefolyása, a melynek tartama alatt mindkét csapat valóban szép játékot mutatott. A csapatvezetők állásfoglalását igazolta továbbá az M. T. K.—F. T. C. match pedáns bírójának eljárása is, a ki a bajnoki mérkőzés vezetését szó nélkül...