magyarfutball.hu

Újpesti Törekvés SE - MTK 2 : 3

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1923/1924, 22. forduló
játékvezető : Vértes Imre
nézőszámok:
  1. Sporthírlap: 7.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.05.26, 19:26
    MTK-UTSE 3:2(1:1)

    A nagy lelkesedéssel játszó UTSE kétszer is magához
    ragadta a vezetést. Az MTK csak az utolsó negyedórában tudta a maga javára dönteni a mérkőzést.
    MTK : Kropacsek— Mandl, Senkey-Kertész II., Nadler, Stallmach— Braun, Molnár, Varga, Orth, Jeny.
    UTSE: Mészáros— Szinay, Dankó, — Wilheim, Buza, Hosó—Radócz, Gally, Török, Laukó II., Reisner.
    Hungária-úti pálya. — 7000 néző. — Biró: Vértes Imre.

    Az MTK kezd

    és a jobbszárny azonnal felnyomul az UTSE kapuja elé, ahol a csatársorba előrenyomuló Kertész II-s lövés előtt leszerelik. Rövid ideig tartó középjáték után Braun két lefutása tereli az UTSE térfelére a játékot. Braun beadásai közül az egyiket Molnár elöl halássza el a kapuból kifutó Mészáros, a másikat pedig Varga a kapu fölé fejeli. Orth és Jeny szép összjátékából levitt labdájával Orth kiszökni készül, de faulttal szerelik. Majd Orth remek passzát Molnál kapja, de kifut vele a kapuvonalon. Az MTK balszárnyának gyors összjátéka Varga kapu mellé lőtt labdájával semmisül meg. Most Reisner lefutása az UTSE-t dobja frontba, Senkey hibáz, de nyomban helyrehozza hibáját. A következő percben Nadler hibáz el egy labdát. Buza a jobbszélre nyomja a labdát, amellyel Radócz lefut, de magasan a kapu fölé lő. Orth és Jeny nagy lendülettel keresztülvitt támadása csaknem meghozza az MTK gólját. Orthnak a kapuvonalról bravurosan becsavart lövését azonban Mészáros rávetéssel fogja. Mészáros kirugott labdája Buza közvetítésével Gallyhoz jut.
    Gally Reisnernek adja a labdát, ez lefut, letolja a labdát a szabadon hagyott Laukónak, aki jó helyzetből plasszírozott gólt lő. 10. p. 0:1
    Az MTK-csatársor a váratlan gól után sem találja meg az egységét. Fölváltva támadnak a szárnyak, de a résen levő UTSE-védelem, Buzával az élén, szétrombolja az egyoldalu, erőtlen akciókat., Az UTSE csatársor ezzel, szemben folytatja lendületes támadásáit, amelyek közül az egyik a 20. percben, csaknem ujabb gólt hoz. Taccsbedobásból a labda Törökhöz kerül, ez kiugrik a tétovázó MTK-bekkek között, de lövés előtt a kifutó Kropacsek elszedi előle a labdát. Valamivel később Buza nagy erővel lőtt szabadrugása süvölt el az MTK kapuja fölött.
    Az MTK csatársora még mindig nem tud teljesen lábrakapni. A szélsőhalfok az UTSE szélsőkre koncentrálják a figyelmüket, Nádler pedig fölösleges driblijeivel fékezi az iramot. Csak Orth
    játéka visz színt és elevenséget a csatársorba, de eredményre nem vezet, mert Orth egyéni áttörések és lövés helyett néhány jó labdát középre tol, ahol Varga nem tud velük mit kezdeni. Az UTSE további támadásai kemény munkát adnak az MTK bizonytalan lábon álló védelmének, de végre Kertésznek sikerül előretörni a labdával. Passza Molnárhoz kerül, ez átadja Orthnak, aki a tizenhatosról bombaszerű lövést küld a kapu fölé. Néhány veszedelmes MTK-támadás következik és két korner is fenyegeti az UTSE keményen védett kapuját. A jobboldal akciója Varga rossz fejelésén törik meg, majd Orth passzát Molnár kési el, Braun beadását pedig Orth fejeli a kapu mellé. Senkey rövid ideig kiáll, hogy a kioldódott cipőfűzőjét megigazítsa, ezalatt az UTSE igen vehemens támadást intéz az MTK-kapu ellen, de a Mandl mellett kiugró Törököt a pályára visszatért Senkey idejében leszereli. Az MTK-nak csak a 40. percben sikerül a kiegyenlítés.
    Jeny beadását Varga tétovázza, de mégis elfogja, a labdát áthuzza a tuloldalra, ahonnan Orth fordulatból jobblábbal a bal felső sarokba 3 mesteri gólt (1:1). ,
    A kiegyenlítő gól lendületbe hozza az MTK-csatársort, de a félidő végéig ujabb eredményt már nem tud elérni.

    Ujrakezdés után

    az erősödő széltől támogatott MTK két szélsője hevesen támad. Braunt beadás előtt Dankó szereli, Jeny beadását Orth fölé lövi, majd ugyanő Jeny passzát kapura fejeli, de Mészáros véd. Majd a Varga passzával lefutó Jeny lövése ad dolgot az UTSE kapusának. Braun és Molnár leszerelt akciója után eredménytelen, kornert, ruúg az MTK, majd ismét Braunt szereli Szinay, Molnárt pedig a lövés pillanatában Dankó kapcsolja le. A 13. percben Orthnak fej fölött átemelt lábdáját Molnár plaszirozva lövi, de Mészáros rávetéssel kornerre véd. A sarokrugás nem hoz eredményt.
    Az MTK továbbra is a frontban marad, de támadásai sikertelenek. Előbb Nádler lő kapu fölé, majd Jeny két kornere marad kihasználatlanul, azután a középre bekanyarodott Braun lő a kapu fölé, Orth éles fejesét pedig Mészáros kivédi. Az UTSE-t Reisner lefutása szabadítja föl a nyomasztó helyzetből. Kertész II nem tudja feltartóztatni a gyors balszélsőt, ez beadja a labdát a bekkek között offszájdra futó Gallynak, aki közelről a kapuba lövi a labdát. A bíró nem ítél gólt.
    A következő, 22. percben Gally ujabb passzt kap a baloldalról és az MTK-bekkek meglepetését kihasználva, éles lövéssel megszerzi az UTSE-nek a vezetést (1: 2).
    Az MTK-csatársor most kemény munkába kezd. Braun helyet cserél Vargával s irányításából azonnal veszedelmes támadás alakult ki, amelyet Buza és Szinay akaszt meg. Nádler is beleveti magát a küzdelembe és több szép labdával táplálja a góléhes belső csatárokat.
    A 32. percben Nádler passzával Molnár kiszökik az UTSE-bekkek között és élesen plasszírozott labdával kiegyenlít (2 : 2).
    Az MTK-csatárok lendülete egy pilanatra sem lanyhul. A 37. percben Jeny—Orth összjátéka után Orth Molnárhoz passzol, aki nagy erővel a bal kapufának lövi a labdát.
    Két perccel utóbb Orth hátratol egy labdát Stallmachnak, ez Jenyhez küldi, aki a kapu fölé kanyarodva lefut és éles szögből lőtt pompása, góllal megszerzi a győzelmet.
    Még néhány MTK támadás követkekezik, de az UTSE-védelem nagy erőfeszítéssél tisztáz minden kényes helyzetet.

    Sporthirlap, 1924. április 17.