magyarfutball.hu

  1. 2022.03.18, 21:17 - MTK - UTE 1921
    A II. félidő 8. percében Szidont kiállítják. A 14. percben Opata beadá­sából Schlosszer Kertész II.-höz passzol, aki Knoll mellett a labdát a gólba ­­helyezi; (1:0). Az MTK második gólját a 35. percben Opata centeréből Schlos­­szer rugta.
    MTK: Kro­pacsek— Mandl, Senkey— Nyul II., Guttmann II., Vágó— Braun, Molnár, Kertész II., Schlosszer, Opata,
    UTE, Knoll— Fogl II, Fogl III.— Ke­­lecséryi, Baubach, Szimon— Paulusz, Kősa, Egyházi, Schaller, Szidon.
    Nemzeti Sport, 1921. június 13.
  2. 2022.03.18, 21:10 - MTK - UTE 1921
    MTK - UTE 2:0 (0:0)

    Hungária-ut, 5000 néző
    Biró:Ujváry Ödön

    A mérkőzés, amelynek reváns jellege is volt, az MTK a jól megérdemelt győ­zelmét hozta. Azért mondjuk hang­sulyozottan, jól megérdemelt győzel­mét, mert a kék-fehéreknek nemcsak az ellenfél tudásbeli képességével kel­lett megküzdenie, hanem azzal a já­tékmodorral is, amely a legtávolabbi vonatkozásban sem áll a „fair“ foga­lommal. Az ujpesti csapat erőnek erejével győzni akart, ami hiven viszszatükröződött a visszatetsző erősza­kos és durva játékstílusában. A csa­pat nem a technika finom eszközeivel, hanem a veszélyesen rámenő, az ellenfelet megfélemlítő játékával akarta magának a fölényt biztosí­tani. Egyes játékosok, mint a Vogel testvérpár, Kelecsényi, Schaller és később Baubach is, oly következe­tesen forszírozták az erőszakos rá­menést, hogy mindegynek látszott a néző előtt is, hogy a labdát találják-e el, avagy az ellenfél lábát. Sőt Vogel II eléggé nem korholható mó­don egyizben Kertész II-t anélkül, hogy...
  3. 2022.03.18, 21:00 - 33 FC - Törekvés SE 1921
    33 FC: Zsák— Kramer, Kutik— Bo­ros, Vanicsek, Eichbaum— László, Bel­ler­, Kovácsy, Bakonyi, Beck.
    Törekvés: Dürr— Horváth, Vass—­ Csermely, Hajós, Wetzer— Szántó, Weisz, Micsinay, Kautsky, Hirzer.
    Nemzeti Sport, 1921. június 13.
  4. 2022.03.18, 20:56 - 33 FC - Törekvés SE 1921
    „33“ FC - Törekvés SE 2:1 (1:0)

    Üllői-uti pálya
    Bíró: Nagy László
    (Szombat.)

    Becsülettel verekedtek mai utolsó mérkőzésükön a Harminchármasok, jóllehet ez a meccs számukra semmi­féle jelentőséggel nem birt már. Meg­mutatták, hogy lelkesedésük és am­bíciójuk nemcsak hogy nem csök­kent, hanem növekedett, ami meg­nyugtatóan hathat a klub barátaira. Zloch, Csárdás és Kramer II. nélkül kellett felvenniök a küzdelmet a Siegl hijján komplett Törekvés ellen és mégis sikerült győzniük, pedig a vasutas csapatnak a negyedik hely elnyeréséhez feltétlenül szüksége lett volna a pontokra.

    A győzelem kivívásában oroszlánrész illeti a közvetlen védelmet, mely­ben Zsák néhány bravuros védésével bizonyította be, hogy ismét közel van igazi formájához. Imponáló biz­tonsággal dolgozott a balhátvédet játszó Kutik s a tartalék Kramer I is megfelelt az első félidőben. A halfsor szorgalmával tűnt fel s agilitásáért dicséretet érdemel a Boros—Vanicsek—Eichbaum trió minden tagja. A csatársorban ...
  5. 2022.03.18, 20:17 - MAC - VII. Kerületi SC 1921
    VII. ker. SC: Kocsis - Juhász, Hoff­­mnann— Weszter, Kojsza, Melich— Lederer, Brenner, Csuzmann, Pollák, Herzog.
    MAC: Fehér— Jancsár, Szaffka— Lenz, Kocsis, Omelka— Rácz, Bodnár, Zsáry, Szalay, Levente.
    Nemzeti Sport, 1921. június 13.
  6. 2022.03.18, 20:02 - MAC - VII. Kerületi SC 1921
    MAC - VII. ker. SC 2:1 (0:1)

    Üllői-uti pálya, 4000 néző
    Biró: Iváncsics Mihály
    (Szombat.)

    A lét — vagy nemlét kérdése ha­talmas mértékben megnövelte az atlé­ták lelki erejét, a mindenáron való győzni akarás az ambíciónak és a lelkesedésnek szuperlativuszát vál­totta ki a MAC csapatából, mely vé­gül is megérdemelt győzelmet aratott, megszabadulván ezzel az osztályozó mérkőzésekben való részvételtől is. Pedig a start nem volt valami biz­tató. Weiner a csapat legjobb embere sérülése miatt nem játszhatott; he­lyére Omelka került, mig center Zsáry lett s Fodor helyett Kocsis játszott centerhalfot. Az első félidőben az erős szelet kapták szembe az atléták és a VII. kerületnek gólt is sikerült rugnia. Mind e sikertelenség azonban nem csüggesztette el a csapatot, mely a második félidőben döntő fölénybe került s a gól előny ellenére is a maga javára tudta fordítani a mérkő­zés sorsát.

    Fehér felesleges pózolásától eltekintve, jól védett. A hátvédek, Jancsár és Szaffka hibátlan...
  7. VII. ker. SC — III. k. TVE 2:0 (1:0)

    Bíró: Balassa

    Igazi szezonvégi mérkőzés. Kevés lendülettel és a nagy melegtől elbá­gyadva, lanyhán, un­almasan mozogtak­ a játékosok é­s csak­­ akkor lendültek bele a játékba, mikor már a II. fél­idő-ben a fényben pompázó nap az Üllői uti házak mögé bujt. Még a VII. ker­ jobban ambicionálta a játékot és a szi­­vósságával, meg a gyenge Vi­vó-véde­­­lem jóvoltából meg is szerezte a győ­zel­m­ét. Garai a kapuban idegesen,­ bizonytalanul mozgott, mindkét gól­­nál kiszaladt indokolatlanul.

    A beck-ek nem voltak ­­elég erélye­sek, a halfsor nagyon jól dolgozott, pompásan szerelt és osztotta a labdát, Keck szemmel láthatóan, fejlődik hét­­ről-hétre. A csatársor lanyhán, lélek nélkül játszott.
    A VII. ker. kapujában Kocsis jól helyezkedett, a labdákat biztosan fogad­ta. Hoffmann játékával kiemelkedett a mezőnyből. A halfsor, bár szürkén,­ de okosan és hasznosan dolgozott. A csatársorba­n főleg Herzog a balszélső gyors le­rohan­ásai jelen...
  8. VII. ker. SC - III. ker. TVE 1:0 (1:0)

    Üllői-uti pálya, 1000 néző
    Biró: Bíró Sándor
    (Szombaton.)

    Tipikus szezonvégi mérkőzés. A rekkenő hőségben egyik csapat sem ambicionálta a győzelem megszerzését. A VII. ker. csatárai, amikor látták a Vivók tartalék kapusának. Garainak primitív munkáját, igyekeztek a ka­pura lőni s gólszerző kísérletük a 32. percben sikerrel is járt. Ekkor érte el a VII. ker. győztes gólját Brenner révén. Az első félidőben a Vivók is kerültek néhányszor gólhelyzetbe, de csatáraik góliszonyban szenvedtek. Hasonlóan folyt le a II. félidő is. Bár ekkor a Vivók kerekedtek felül, VII. ker. kitűnő védelme azonban résen volt. A mérkőzés vége felé ujból a VII ker. támadott veszélyesen, de a csatárok gólképtelenek voltak. A VII. ker. csapatában Hoffmann hátvéd, Kojsza centerhalf a csatárok közül Herczog és Pollák voltak a legjobbak. A Vívóknál Huszár, Kléber, Majherr és Weisz jobbszélső tűnt ki.
    Sporthirlap, 1921. június 6.
  9. 2022.03.18, 18:41 - III. Kerület - Vasas 1921
    Vasas: Farkas— Zatykó, Stengl— Klein, Gottlieb, Turi—­ Katzer, Jellinek, Rákosi, Szentmiklósi, Himmer,
    III. ker.: Neuhaus— Steinitz, Huszár— Majherr, Kléber, Khek- Weisz, Horváth,­ Skvrek, Szabó, Schwartz.­
    Nemzeti Sport, 1921. május 30.
  10. 2022.03.18, 18:37 - III. Kerület - Vasas 1921
    Vas- és fémmunkások SC — III. ker. TVE 1:0 (1:0)

    Határ-utcai pálya, 2000 néző
    Bíró: Schil­ler Gyula

    Nagy érdeklődés kisérte a Vasasok utolsó bajnoki mérkőzését. A Vasasokat tulfűtötté az a gondo­lat, hogy győzelem esetén előrelát­hatólag még csak osztályozót sem kell játszaniok. Ennek alapján azután kemény és nívós küzdelmet folytat­tak, amelyet a III. ker. TVE is teljes mértékben viszonzott, anélkül azon­ban, hogy igyekezetét siker koronázta volna.

    Mindkét csapat komplett össze­állításu csapattal szerepelt és a játék elején jóidéig a Vasasok voltak front­ban. A 15. percben azután eldőlt a meccs sorsa: egy a jobbszélsőtől be- centerezett labdat Kléber a saját háló­jába fejelt. A gól meglepte a III. ker. TVE-t, de a — Vasasokat is és utób­biak azontul tulnyomóan a védeke­zésre fektették a fősulyt. A második félidőben a III. ker. TVE nagy erő­feszítéseket tett, hogy az eredményen változtasson, a jól működő „egyesí­tett" Vasas-védelemmel azonban nem tudott megbirkózni.
    A...
  11. 2022.03.18, 18:30 - 33 FC - Terézvárosi TC 1921
    33 FC: Zsák— Csárdás, Kutik— Boros, Zloch, Eichbaum— László, Va­­nicsek, Kovácsy, Beck, Beller.
    TTC: Kopácsy— Kovács, Fried— Neumann, Kluger, Palkovits— Maly, Recht, Procenko, Győry, Bornstein.
    Nemzeti Sport, 1921. május 30.
  12. 2022.03.18, 18:24 - 33 FC - Terézvárosi TC 1921
    TTC — „33„ FC 0:0

    Üllői-uti pálya
    Bíró: Spranring István

    A TTC csütörtöki játéka után érthető érdeklődés előzte meg mai szereplé­sét. A TTC-nek a „33“-asok elleni mérkőzései az utóbbi esztendők során mindenkor a legkeményebbek közé tartozott s az előzmények után félő volt, hogy a mai mérkőzés durva lesz. Szerencsére azonban, a mérkőzés ve­zetése Spanring bíró kezében erős kézben volt, a játékosok is uralkod­tak indulataikon s bár a küzdelem mindvégig kemény volt, megmaradt a fair játék keretein belül. A csapatok közül a „33“-as volt a jobbik. Máso­dik félidőbeli fölényét csak balsze­rencséje és Kopácsi nagyszerű védései miatt nem tudta gólokban is kifeje­zésre juttatni. Zsák néhányszor nagy bravurral mentett, Csárdás és Kutik, de főleg az utóbbi, kiválóan funkcio­nált mint hátvéd. A fedezetsorban Zloch csak a második félidőben ját­szott kedvvel —, s akkor kiválóan is. Boross jól, Eichbaum gyengén dolgo­zott. A csatársorban László gyors le­futásai voltak veszélyesek s ügye...
  13. FTC — KAC 1:1 (1:1)

    Üllői- uti pálya, 6000 néző
    Bíró: Nagy László

    Egyenrangu ellenfelek kemény küzdelme, amely a mutatott formáknak megfelelően eldöntetlenül végződött. A KAC csapata teljes mér­tékben igazolta utóbbi időben elért kitűnő eredményeinek realitását és minden tekintetben kiváló játékot pro­dukált. Vargának nem volt nehezebb védeni valója. A hátvédek közül Tury nyugalmával és határozott fellépésével a legkritikusabb helyzetekben is siker­rel mentett. Mihalek szürkén játszott. A fedezetsorban Blachnik végzett ha­talmas munkát, fegyelmezetlenségéről azonban — ugylátszik — sohasem fog leszokni, a második félidő 30. per­cében a biro feleselés miatt ki is állí­totta. Tóth és Budai szélső fedezetek szintén jól dolgoztak. A csatársor gyorsaságon alapuló kombinativ já­téka a legkényesebb igényeket is ki­elégítette. Eisenhoffer körültekintő, agilis centercsatár volt, akinek külö­nösen hatalmas lövéseivel voltak si­kerei, Jeny ma a szokottnál gyengébb volt, ugyszintén Sá...
  14. 2022.03.17, 23:14 - MAC - UTE 1921
    UTE: Knoll— Fogl II., Fogl III.— Kelecsényi, Raubach­, Szim­on, Paulus, Kósa, Priboj, Schaller, Szidon.
    MAC: Fehér— Janicsár, Szaffka— Lenz, Fodor, Kocsis­—Rácz, Bodnár, Omelka, Zsáry, Levente.
    Nemzeti Sport, 1921. május 30.
  15. 2022.03.17, 23:12 - MAC - UTE 1921
    UTE -MAC 2:2 (0:0)

    Margit­sziget
    Bíró: Ujváry Ödön

    A mérkőzés ugy indult, hogy az uj­pestiek játszva nyerik meg a mérkő­zést, de éppen ez a megsemmisítő fölény érzete ragadtatta könnyelmű és kényelmes játékra az UTE csapa­tát. A MAC az első félidőben, az el­lenfél kapuját messze elkerülő lövé­sektől eltekintve, alig jutott szóhoz. Teljesen az UTE dominálta a hely­zetet, de nagy fölénye ellenére sem tudott pozitív eredményt elérni. A második félidőben teljesen egyen­ranguak voltak az ellenfelek és csak a kék-sárgák hihetetlen rossz taktikája okozta, hogy a javukra 2 : 0 arányban álló mérkőzést, hajszál híján el nem veszítették. Az első gólt Bod­nár fejese révén a MAC érte el egy kapu előtti kavarodásból, miután elő­zőén Vogl II. könnyelműen durva hibát követett el. Közvetlenül a gól után Vogl II. a tizenhatos vonalon hendset vétett, amit a biró nem mi­nősített szándékosnak.

    Sorozotos MAC támadás után Zsárynak, a MAC balösszekötőjének sikerült a kék-sárgák második góljá...
  16. VII. ker. TC: Kocsis— Juhász, Hoff­m­ann— Weszter, Kojsza,­ Mellich— Léde­­rer, Brenner, Csuzmann, Pollák, Herzog.
    BTC: Palcsek— Kőszeghy I., Kőszeghy II.—Szabó, Kanyaurek, Zettelmayer— Hajdu, Schweng, Brauchler, Tichovsky, Szántó,
    Nemzeti Sport, 1921. május 30.
  17. VII. ker. - BTC 3:1 (1:0)

    Margitsziget, 3000 néző
    Bíró Schreiner Károly

    A nagy hőség károsan befolyásolta a játékosokat képességeik kifejtésében, de a bemu­tatott gyenge játék, még a hőséggel sem magyarázható. A mérkőzést egy játékosnak, a VII. kerületi Brennernek lélekjelenléte döntötte el, aki két kedvező helyzetet góllá értékesített. Rendszeres, stílusos játékot egyik csapat sem mutatott. Észszerűtlen, össze-vissza csapkodás folyt mind a két félidőben. — A győztes csapat legjobb játékosai a balhátvéd Hoffmann, a középfedezet Kojsza és a középcsatár Brenner voltak. A többiek szürkén, de mindenesetre nagyobb élénkséggel és ambícióval mozogtak, mint az ellenfél játékosai. A piros­fehéreket réges régen láttuk ilyen rosszul játszani. — Mindenesetre ment­ségükre szolgál, hogy négy legjobb játékosukat, Grubert, Pócot, Horvátot és Rauchmault nélkülözniük kellett. Ettől eltekintve mégis különb játékot várt mindenki a csapattól, amelyben egyedül Kőszegi I. és a jobbfedezetet já...
  18. 2022.03.17, 22:38 - MAC - III. Kerület 1921
    III. ker. TVE: Neuhaus— Steinitz, Huszár— Majherr, Kléber, Khek— Weisz, Horvát, Skwarek, Szabó, Schwarz.
    MAC,: Fehér­— Jancsár, Szaffka— Lenz, Fodor, Kocsis— Rácz, Bodnár, Kunst, Szalay, Levente.
    Nemzeti Sport, 1921. maus 30.
  19. 2022.03.17, 22:34 - MAC - III. Kerület 1921
    III. ker. — MAC 1:0 (0:0)

    Üllői-uti pálya
    Biró: Gerő Ferencz

    A MAC nagyon rossz politikával dolgozott, amikor veszélyes helyze­tében három erős meccset vállalt egy hétre. A sárga-kékek csapata az MTK meccstől fáradtan állt fel a Vívók ellen, s akkor sem tudott energiát vinni a játékába, amikor ellenfele már 1: 0 arányban vezetett. Bodnár ugyan a játék első felében néhány pompás áttörést produkált, de lövéseivel nem volt szerencséje. Partnerei teljesen tehetetlenek voltak. A halfsorban csak Kocsis és néha Lenz volt a helyén, Fodor hasznavehetetlen. A védelem­ben Jancsárnak kellett Szaffka hibáit is korrigálni. Fehér bizonytalan volt.
    A III. ker. semmivel sem volt jobb, mint előző meccsen. Csupán a half- soron láttunk fejlődést, amely ener­gikusan vetette ujból és ujból előre csatársorát. Nagyszerű volt Kléber és Keck. A védelemben Neuhaus vált ki, a két bekk gyenge ember. A csa­társorba a két szélső vitt életet, a belsők nem igen mutattak valamit tudásukból.

    Az I. fél...
  20. 2022.03.17, 22:27 - Törekvés SE - Budapesti TC 1921
    TSE: Dürr— Horváth, Vass— Siegl, Hajós, Wetzer— Szánthó, Weisz, Micsi­­nay, Hirzer, Mesner.
    BTC: Palcsek— Kőszegi, Auerbach— Zettelmayer, Rauchmaul, Szabó--Hajdu, Schweng, Pócz, Tichovszk­y, Szánthó II.
    Nemzeti Sport, 1921. május 28.
  21. 2022.03.17, 22:20 - Törekvés SE - Budapesti TC 1921
    Törekvés — BTC 1:0 (0:0)

    Ha­lom-utcai pálya, 1500 néző
    Bíró Fiedler Konrád

    Elsőrangu sportélvezetben volt ré­szük azoknak, akik Urnapján a halom­utcai pályára rándultak ki. A késői szezont, a nagy meleget megcsufoló eleven, lendületes, amellett nívós játék keretében vivta meg a két csapat ne­mes csatáját, mely annak ellenére, hogy csak a helyezésre lehetett befolyással, a legteljesebb erőkifejtésre ösztönözte a csapatokat.

    A játék folyamán az ellenfelek egyenranguaknak bizonyultak, bár mintha a második félidőben a Törekvés jobban állta volna az iramot. Mindkét csapatnak számos góllövési alkalma volt, s 10 perccel a mérkőzés befejezése előtt igazán nem lehetett még a győz­test megjósolni. A Törekvés csapatában Csermely helyén tartalék játszott, mig a BTC-ből Gruber és Kanyaurek hiá­nyoztak.
    A győztes csapat kapujában Dürr minden labdát biztosan fogott. A hátvédek közül Horváth kiválóan, s Vas is megfelelően játszott. A halfsor Wetzer, Hajós, Siegl összeállításban jól f...
  22. 2022.03.17, 21:37 - UTE - III. Kerület 1921
    UTE: Knoll— Fogl II, Fogl III— Ke­­lecsényi, Baubach, Szido­n— Egyházy, Kósa., Priboj, Schaller, Szidon.
    III. ker. TVE: Mayherr— Oláh, Hu­szár— Kléber, Schwitzer, Kheck—­ Weisz, Horváth, Skwarek, Szabó, Schwarz.

    Tíz perccel befejezés előtt Schwarzot a bíró megsértése miatt Gerő kiállítja.
    Nemzeti Sport, 1921. május 23.
  23. 2022.03.17, 21:12 - UTE - III. Kerület 1921
    UTE - III. ker. TVE 8:2 (6:2)

    Népsziget, 3000 néző
    Bíró: Gerő Ferenc

    Az UTE legutóbb a BAK ellen mutatott gólképtelensége és mérsékelt teljesítménye után váratlanul nagy formát játszott. Különösen a csatár­sora brillírozott az indiszponált Egy­házi kivételével s nehéz volna a leg­jobbat közülök kiválasztani. Szidon gyors lefutásaival és a gólok kidolgo­zásával, Schaller és Priboj lövéseik­kel, Kósa labdaadogatásával tűntek ki. A fedezetsor is végig bírta az iramot és jól támogatta a csatársort. Talán csak Kelecsényi volt a szokottnál gyengébb. A védelem a szokott meg­bízható volt.

    A III. ker. kapuját Neuhaus helyett Majherr védte, aki néhány labdát szépen fogott, két gólt azonban vé­denie kellett volna. A hátvédek közül Oláh volt kitűnő és fair. A fedezet­sor csak a II. félidőben volt jó, amikor Kléber és Schwitzer tetszettek. A csatársor sokat hibázott, s csak a mezőnyben dolgozott jól. Jó erőnek ígérkezik Weisz jobbszélsó, aki gyö­nyörű gólt lőtt. Schwarc balszélső t...
  24. 2022.03.17, 20:05 - Vasas - VII. Kerületi SC 1921
    Vasas: Farkas— Zatykó, Stengl— Klein, Gottlieb, Tury— Katzer, Jellinek, Rákosi,­ Szentmiklóssy, Himmer.
    VII. ker.: Wagner— Juhász, Hoffmann—­­ Melich, Kojsza, Wester— Jánossy, Bren­­ner, Csuzmann, Kno­ll, Hertzka.
    Nemzeti Sport, 1921. május 23.
  25. 2022.03.17, 19:59 - Vasas - VII. Kerületi SC 1921
    Vas- és fémmunkások SC — VII.ker. SC 1:0 (0:0)

    Üllői uti pálya
    Bíró: Spannring István

    Határtalan lelkesedés és ambíció fűtötte a Vasasok minden egyes já­tékosát, s a lelkes munkának megér­demelt jutalmaként két igen értékes ponthoz jutottak, mellyel előrelátha­tólag a kieséstől is megszabadultak. A vasasok mindvégig valamivel job­bak voltak, s emellett ügyes taktiká­val dolgoztak. A győztes gól után ugyanis Rákossyt hátrahozták a vé­delembe harmadik hátvédnek s négy csatárral operáltak; ez a szisztéma kitünően bevált. A Vasasok kapujá­ban a beteg Nyerges helyett Farkas állott, akinek munkája teljesen kielé­gített. A két hátvéd, Zatykó és Stengl megingathatatlan sziklafalként verte vissza az ellenfél támadásait. A fede­zetsorban Gottlieb emberfelettit pro­dukált, bár a szélső halfok sem vol­tak rosszak. A csatársorban a Szentmiklósi—Himmel balszárny produkált klasszikus játékot, a többieknél csak az igyekezetét jegyezhetjük fel ér­demül.

    A VII. kerület az első félidőben...
  26. 2022.03.17, 19:53 - Budapesti TC - Kispesti AC 1921
    BTC: Palcsek— Kőszegi I, Kőszegi II— Szabó, R­auchmaul, Szettelmayer- Hajdu, Schweng, Pócz, Tichowszky, Szántó II.
    KAC: Vargha— Saguly, Tury- Mi­halek, Tóth, Buday— Stallmach, Cson­­tos, Eisenhoffer, Sándor, Jenny.
    Nemzeti Sport, 1921. május 23.
  27. 2022.03.17, 19:49 - Budapesti TC - Kispesti AC 1921
    BTC - KAC 2:2 (1:1)

    Hungária-uti pálya, 2000 néző
    Bíró:Iváncsics Mihály

    A kispesti csapatot és különösen védelmét erősen befolyásolta középfedezetének, Blasniknak hiánya. A pi­ros-fehéreknél Kanyaurek és Gruber hiányoztak, akik közül az utóbbit Kőszegi II. gyengén helyettesítette. — A BTC csatársora, különösen a két szélső, Hajdu és Szántó ma elemük­ben voltak. Teljesen beleilleszkedtek az együttesbe Schweng és az ujonc Tichowszki, aki bemutatkozásakor mindjárt két góllal örvendeztette meg a BTC híveit. — A kispesti csatársor­nak csak a jobb oldala állotta ki a legerősebb kritikát is. Eisenhoffer ked­vetlenül és kényelmesen játsszott; tel­jesen elhanyagolta a kitűnő formában levő Jenyt.

    Az első félidőben a KAC mutat­kozott jobbnak, mégis a BTC érte el a vezető gólt a 36-ik percben. Hajdu lefutását okos beadással fe­jezte be, amint Tichowszki gólba ér­tékesített. Kispest lelkes játékát is csakhamar siker kisérte, Jeny beadá­sát Csontos a kapuba helyezte. A második félid...
  28. 2022.03.17, 19:43 - 33 FC - Ferenczvárosi TC 1921
    FTC — „33“ FC 4:0 (1:0)

    Üllői-uti pálya, 6000 néző
    Biró: Schiller Gyula

    A „33“-asok végzete beteljesedett; mai vereségükkel a dicstelen utolsó helyre csuztak vissza, a honnan az eddig látottak után ítélve jelenlegi csapatával nem is kerülhet már előbbre. Mai mérkőzésüket a fejvesztettség és ideges kapkodás jellemezte s ez indolenciával és fegyelmezetlenséggel párosulva megérdemelt sulyos vereségnek lett az előidézője. A csa­pat amig gólt nem kapott lelkesen küzdött az első bekapott gól után azonban elvesztette a fejét és rendszertelen kapkodásával harmadosz­tályu nivon mozgó játékot produkált, Zsák beteg uj- javal is jól dolgozott, a a gólokkal azonban hihetetlen pecche volt. Rajta kívül csupán Csárdás, Kovácsi, Vanicsek és Beller voltak azok, akiktől valamit láttunk, akiknek játékában ítt-ott a lelkesedéssel páro­sult tudást is feltalálhattuk, a többiek valósággal egymást multák felül rossz játékban és indolenciában. Nem szol­gálhat a csapat mentségére, hogy Lászlót, Kra...
  29. 2022.03.17, 19:31 - MAC - MTK 1921
    MTK: Fábián- M­andl, Senkey— Ker­tész II., Gutmann, Vágó— Braun, Molnár, Opata, Schlosser, Dobsa.
    MAC: Fehér— Jancsár, Szaffka— Lenz, Fodor, Weiner— Rácz, Bodnár, Kunst, Szalay, Levente.
    Nemzeti Sport, 1921. május 23.
  30. 2022.03.17, 19:29 - MAC - MTK 1921
    MTK - MAC 5:2 (3:1)

    Margit­sziget, 4000 néző
    Biró: Ujváry Ödön

    Az Orth és Kropacsek nélkül játszó kék-fehérek csak a legnagyobb erő­feszítéssel az utolsó negyedórában tudták a maguk részére biztosítani a győzelmet. Bebizonyosodott az a régi sejtelem, hogy Orth nélkül bajnokcsapatunk nem az a félelmetes csapat, ami volt s a minek eredményei mu­tatják. A mérkőzésen meglepően sok gól esett, ami a kapusok abszolut gyenge játékának az eredménye. Fehér a MAC kapuvédője hihetetlenül indiszponáltan védett. A kapott első három gólt kezdő kapus is kivédte volna. Ugyanezt mondhaljuk az MTK tartalék-kapusáról, az ifjúsági Fábián­ról,akinek az első gól írandó a ro­vására. A csapatok egészen a kímélet­lenség határáig erősen játszottak, a miben a két középfedezet Guttmann és Fodor vitték a vezérszerepet. Álta­lában fölöslegesen sokat személyes­kedtek egymással a játékosoK, s ez a mérkőzést vezető bíró figyelmét anynyira lekötötte, hogy különösen az offsiede helyzetek megitélésében hely...
  31. 2022.03.17, 19:04 - Budapesti AK - UTE 1921
    BAK: Mayer— Müller. Forika— Gut­­willig, Szabó I.Erbstein— GrünwaW, Szabó II. Fröhlich, Czimet, Strasser.
    UTE: Knoll—Fogel II., Fogel III— Kelecsényi, Baunbach, Szimon— Egy­házi, Kósa II., Priboj, Schaller, Szidon,
    Nemzeti Sport, 1921. május 17.
  32. TTC: Kopácsi— Kovács, Fried— P»u­kovics, Kluger, Neumann— Maly, Győri, Procenkó, Bornstein, Rosenberg.
    KAC: Vargha— Mihalek, Turi— Tóth, Blaschnik. Buday— Stallmach, Csontos, Eisenhoffer, Sándor, Jenny.
    Nemzeti Sport, 1921. május 17.
  33. Kispesti AC - TTC 1:0 (0:0)

    Üllői-uti pálya
    Bíró: Ujváry Ödön

    A meg nem adott gólok jegyében folyt le a mérkőzés. A sorozatot a kispestiek kezdték, akiknek egy sike­rült akcióból eredt gólját offside cí­mén érvénytelenítette a biró. Ellen­sulyozásul a TTC is elért egy gólt, ami viszont kezezés miatt nem volt érvényesíthető. Volt még egy gólja a TTC-nek, amely azonban Procenko offside állása miatt animináltatott. A hálót ért negyedik labdából végre ér­vényes gól született. Eisenhoffernek a jobbösszekötő helyéről ballábbal lőtt gólja minden várakozáson felüli volt. Az első félidőben Kispest volt a jobb és a többet támadó fél, a máso­dik félidőben viszont a TTC uralta a helyzetet. Kinos feltűnést keltett Var­gának a győztes csapat kapuvédjének bizonytalan védése. Határozottan visszatetsző volt Blasnik középfedezet magatartása, aki elsőrangu játékát egészen lerontja modortalan viselke­désével. Hol az ellenféllel, hol a bíró­val kerül ellentétbe és ha véletlenül ezekkel a tény...
  34. 2022.03.17, 18:25 - Budapesti AK - III. Kerület 1921
    BAK — III. ker. 1:0 (1:0)

    Üllöi-ut
    Bíró: Schiller

    Odaadó, lelkes játékával megérde­melten jutott a BAK a sokat jelentő két ponthoz. Minden embere megfeszített erőval dolgozott elsőtől az utolsó per­cig, míg a III. ker. meglehetős unott játékot produkált. Különösen a III. ker. csatársorának gyenge játéka köny­­nyitette meg a BAK munkáját. Csak Szabó a centerben dolgozott lelkesen, a két szélső következetesen elfelejtett centerezni, az összekötők pedig a lö­vésekkel maradtak adósok. Jó munkát végzett a Vivó-halfsor élén Kléberrel. Az ujonc Kaufmann is jó játékosnak ígérkezik. Stark sokat hibázott, rugásai is erőtlenek. Oláh nem akar leszokni anti­patikus j­á­ték m­odo­rá­ró­l. Neuhaus jó volt, a gólt nem védhette.

    A BAK minden embere dicséretet érdemel, soha nem lankadó, minden labdáért küzdő játékáért. Egyénileg Gutwillig, Szabó centerhalf és Fröhlich vált ki. A BAK Strasser és Donáth he­lyén tartalékkal állott fel.

    Kezdés után a BAK kapu többször forog veszélybe...
  35. 2022.03.17, 18:10 - Törekvés SE - Kispesti AC 1921
    Tőrekvés — Kispesti AC 1:1 (0:0)

    Hungária-ut
    Bíró: Gerő Ferenc

    A meccs nagy részében Kispest volt fölényben, tetszetősebb akciói is vol­tak, mégis a Törekvés rugta a vezető gólt, miután a KAC különben nagysze­rűen dolgozó centerhalfja, Blasnik, el­készült erejével.

    Kispest csapatának legjobb része a védelem­ volt. Varga néhányszor bra­vurosan védett, máskor azonban rend­kívül bizonytalan volt. Dicséretes agi­litást fejtett ki a fedezetsor, mely csak Blasnik visszaesése után volt kénytelen teret engedni a vasutas­csapatnak. A csatársor éltető eleme s a mezőny legjobb játékosa Jenny volt, míg Eisenhoffer kissé kényelmesn­ek tetszett. A Törekvés közvetlen vé­delme biztosan állotta meg helyét, a fedezetsor és a támadás magas lab­dákkal dolgozott.

    A 3. percben kornerrel veszélyeztet a Törekvés, de már egy-két pec mulva Kispest támad. A 16. percben Kispest jut kornerhez, miután előbb Eisenhoffer jó helyzetben handszet vét. A kornerből Dürrnek két pompás vé­désre nyílik...
  36. 2022.03.17, 17:58 - MTK - VII. Kerületi SC 1921
    MTK — VII. ker. SC 2:0 (1:0)

    Hungária-ut
    Biró: Schreiner

    Lendületes játékával a meccs nagy részében teljesen nyílt jelleget biztosí­tott a VII. kerület e mérkőzésnek, me­lyet nagy erőfeszítése ellenére a Braun nélkül felálló MTK csak igen nehezen nyert maga s több ízben a kiegyenlítés a levegőben lógott.

    Az MTK erősen megérezte Braun hiányát, valamint Gutmann centerhalf indisz­pozícióját, bár ezuttal a csatár­sor idők­özön­kint nagy ambíciót árult el. Különösen a belső csatártrió volt elemében, míg a szélsők csak s­zorgal­­­­mukkal tűntek ki. Az MTK legjobb embere Mandl volt.

    A VII. kerület kimagaslóan legjobb játékosa Hoffmann baloldali hátvéd, aki sokszor egymaga állott ellen a­­ Testgyakorlók támadásának és kis termete ellenére, legtöbbször sikerrel küzdött meg az MTK-csatárokkal. Wagner a kapuban a nehéz labdák eg­ész sorát védte, önfeláldozóan dol­gozott — különösen a védelemben — a VII. kerületiek halfsora, a támadó akciókat részben Herzog, részben pe­dig J...
  37. TTC - BTC 1:0 (0:0)

    Hungária ut
    Biró: Ivancsics

    Változatos meccs, melynek első fél­idejében a BTC, szünet után pedig a TTC volt fölényben. A két pont sorsát a véletlen döntötte el a TTC javára.
    Mindkét csapat főleg a védelemben tűnt ki, míg támadásuk nélkülözte az egységet s a fedezetsorok nem is tá­mogatták a csatárokat kellően.
    A TTC Maly nélkül szerepelt. A BTC-ből Horváth tulerős játéka miatt a II. félidő közepén ki lett állítva. Győrit és Klugert faultolta. A meg­ítélt szabadrugásból Rosenberg a ma­gát rosszul elvető kapus alatt hálóba lövi a gólt. Tíz perccel befejezés előtt Kőszegi egy szabadrugásból kapufát lőtt.

    TTC: Kopácsi— Kovács, Fried— Neu­mann, Kluger, Palkovics— Recht, Pro­­cenko, Győri, Bornstein, Rosenberg.
    BTC: Palcsek— Kőszegi­­— Kőszegi II.— Nagy, Kanyaurek, Rauchmaul— Hajdu, Horváth, Pócz, Schweng, Szántó.
    Nemzeti Sport, 1921. május 9.
  38. 2022.03.16, 22:12 - MAC - Vasas 1921
    MAC - VASAS 2:1 (0:0)

    Üllői-ut
    Bíró: Ujváry

    Favoritként mentek a Vasasok ebbe a mérkőzésbe, de a szerencse most sem állott melléjük. Mezőnyben körülbelül­ egyforma képességű volt a két csapat és csak a MAC-csatársor nagyobb gólképes­sége döntötte el a mérkőzés sorsát. A Vasas-csatárok gólképtelenségét bizo­nyítja az a körülmény is, hogy a mérkő­zésnek mind a három gólját a MAC rugta, a Vasasok egyetlen gólját ugyanis Szaffka rugta a saját hálójába. Az első félidőben a Vasas, a másodikban a MAC volt a többet támadó fél.

    A győztes csapat még­­ mindig nem árul el mindenáron való győzni­ akarást, de ami a lelkes játékot illeti,­­ a legutóbbi mérkőzéseihez képest lényeges javulást mutat, Fehér a kapuban jól dolgozott, csak a kifutásokhoz nincs érzéke, a gólt is ilyen helyzetben kapta. A hátvédpár tiszta helyzetben jó volt, de ha „me eg“ volt, hamar elvesztette a fejét. A fede­zetsor és egyuttal a mezőny kimagas­lóan legjobb embere volt Weiner, agili­tása páratlan. Fodor m...
  39. 2022.03.16, 21:54 - Kispesti AC - 33 FC 1921
    KAC — 33 FC 5:3 (3:2)

    Üllői-ut
    Bíró: Ujváry

    Váratlanul sok gól esett a két ve­szélyes zónában lévő, de jóképességű csapat találkozóján. Akik az Ü­llői­­-utra áldozócsütörtökön kifáradtak, azok nem bánták meg azt­, hogy köz­ben meg is áztak. Igazán szép meccs volt, mert mind a két csapat a győ­zelem fontosságának tudatában el­szántan és lelkesen ment a küzde­lembe.

    A KAC igazolta azokat, akik a kis­pesti­ csillag elhomályosodása idején is vallották, hogy régi nagy képességei­­ből még megmarad­ egy jókora adag. Fürge és veszélyes csatársora mögött nagyon megbízható halfsor áll. A hát­védek jól rugók, bár gyengébben sze­retnek. A kapuban pedig a válogatott Varga áll, aki mellesleg ez alkalom­mal csapata leggyengébb embere volt.
    A 33-as erőssége a László—Krammer —Kovácsy oldal volt, amelyik Hoch és Boross által támogatva, remek támadá­sokat vezetett. A közvetlen védelem­ben egyedül Csárdás érdemel említést, de a második félidőben már ő sem bírt Jennyvel lépést tartani...
  40. 2022.03.16, 21:37 - Budapesti AK - UTE 1921
    UTE - BAK 0:0

    Hungária uti pálya
    Bíró : Fiedler Konrád

    A BAK játékosai teljes tudatában voltak annak, hogy ez az utolsó al­kalom pontok szerzésére. Sikerült is nekik megérdemelten egy pontot sze­rezniük és ha Fortuna jobban ke­gyeibe fogadta volna őket, könnyen megszerezhették volna a másodikat is. Az egyébként kifogástalanul bí­ráskodó Fiedler biró egy alkalommal tanusított határozatlansága ugyanis a BAK kárára történt, amikor is Fied­ler egy lefujt tizenegyest utólagosan tévedésből eredőnek minősített. Az ítélkezés természetesen nagy megüt­közést váltott ki a közönség körében, mi azonban helyeseljük a biró eljá­rását, mert az a helyes, ha a biró nem ragaszkodik csökönyösen ítéle­téhez abban az esetben, ha meggyő­ződött róla, hogy tévedett.

    A küzdelem meddősége erősen be; folyásolta a játék szépségét. Az első félidőben nagyobbrészt az UTE volt a többet támadó fél, de a BAK sike­resen védekezett az erélytelen táma­dások ellen. Az ujpesti csapat csatár­sorában csak a ba...
  41. 2022.03.16, 20:38 - III. Kerület - MTK 1921
    MTK-III. ker. TVE 5:0 (2:0)
    Határ-utcai pálya. Bíró: Ujváry,­
    ­ Váratlanul fölényes győzelmet ara­tott a Testgyakorlók csapata, a techni­kai hiányokat ezuttal lelkesedéssel sem pótló III. kerületieket, a kiknek egy-egy játékosa több kritikus pillanatban megkésve kísérelte meg a beavatko­zást. A szél és eső is sokat rontott a játékon.
    Szünetig heves szélvihar ellen küz­dött a III. ker. TVE, helycsere után pedig egy-eg­y rövid időszakos fellen­düléstől eltekintve, a csuszós, csatakos pálya gyengítette az óbudaiak el-­lentálását. Neuhaus a kapuban min­den menthető labdát védett.
    Stark hibás helyezkedése, Oláh könnyelműsége egy-egy gólba került, a többi a fedezetsor összeroppanására, meg egy kirívó affride-lefutásra ve­zethető vissza. A ­­Testgyakorlók fede­zetsora pompás játékával biztosította ezt a­­győzelemet, melynek góljait Ort­h ( I. 16.), Molnár. (I. 30), Braun. (II. 8.), Orth (II. 10) és Molnár (II. 27.) lőtte.

    Nemzeti Sport, 1921 május 2.
  42. 2022.03.16, 20:33 - III. Kerület - MTK 1921
    MTK - III. ker. TVE 5:0 (2:0)

    Határ-utcai pálya, 4000 néző
    Bíró Ujváry Ödön

    A kék fehérek frissen és nagy ambícióval játszották végig a mérkőzést. A győzelem nagy arányát azonban az időjárás szeszélye is elősegítette. Az első félidőben ugyanis orkánszerü hátszéllel játsszottak, a szél azonban a második félidő­ben elállt és helyette megeredt az eső. A fölázott sáros talaj azután teljesen érvényre juttatta az MTK nagy tech­nikai fölényét. A győztes csapat tul sokat játszott a belső csatárokra, pedig tegnap nemcsak Braun volt kitűnő formában, de jó volt Opata is a bal­szélen.

    A III. ker. csapata mindent el­követett a vereség enyhítésére, de a nagyobb tudás előtt meg kellett ha­jolnia. Neuhaus kapus elemében volt. Oláh durvaságaival kirítt a fair és szimpatikus csapatból.
    Az első félidő 16-ik percében Oláh könnyelmüsködése folytán lefutott és a hátrafelé beguritott labdával Orth az első gólt helyezte. Pár perccel később Schlosszer okos átadását Molnár a második góllá érté...
  43. FTC — Törekvés 3:0 (1:0)

    Üllői-uti pálya, 7000 néző
    Bíró: Friedmann Hugó

    Az FTC határozottan medérdemelte ezt a nagy győzelmet, mindvégig jobb volt, turf nyelven szólva, egyszerűen lelépte ellenfelét. Az értékes győzelem annál szebb, mert az FTC nélkülözte Hungler Il-őt és Obitzot, akiknek hiányában szokatlan összeállításban játszott.

    A kapuban Csajka állott, aki azt a kevés labdát, amit a Törekvés csa­táraitól kapott; többnyire lábbal védte. A védelemben Takács elsőrangu, de elsőranguan is durva játékot produ­kált. Partnere Kertész Géza csak a közönségnek játszott. A jobb fedezet helyén a betegségéből felépült Nikolsburger szerepelt, aki nagyszerűen bírta az iramot.

    Szabó ezuttal is megfelelt. Blum a mezőny legjobb embere volt. A csa­társor a Héger—Schwarcz—Kelemen—Tóth—Mészáros összeállításban szere­pelt. Héger gyorsaságával, Schwarcz gyönyörű lövéseivel, Kelemen okos labdaosztásaival aratott tapsot és Tóth is mindinkább formába jön, mig Mé­száros ezuttal nem muta...
  44. VII. ker. SCC - BAK 3:0 (1:0)

    Üllői-ut
    Bíró: Nyul

    A szorgalmas VII. ker. csapatot a tréner keze mind stílusabbá teszi s ma az eddig gyengébb csatársor is megle­pett fürge és erélyes játékával.
    A VII. ker. nagy gólarányu győzel­mét lelkes játékának köszönheti, mely mellett annál kirívóbb volt a BAK in­­dol­ens játékmodora.
    A BAK vereségét nem menti az, hogy a bíró a szokott tulerélyesen játszó Müllert kiállította. Ez a második fél­idő 24. percében történt, amikor a VII ker. már 2: 0-ra vezetett.
    A győztes csapatnak kitűnően ját­szott a fedezetsora, Melich—Kojsza— Wester, a csatársorban jó volt a két szélső, különösen Jánosy és Csuzmann, aki mindhárom gólt lőtte. A BAK-ban Szabó I. és Forika dolgozott szorgal­masan. A gólok az I. félidő 15, a II. félidő 20 és 40. percében estek Csuz­mann szebbnél-szebb lövéseiből.
    Nyul képességeihez mérten gyengén bíráskodott.
    Nemzeti Sport, 1921. május 2.
  45. VII. ker. SC - BAK 3:0 (1:0)

    Üllői-uti pálya
    Bíró: Nyul Dezső

    A várakozás ellenére rendkívül érdekfeszítő és mindvégig változatos mér­kőzés, amely végeredményben a VTT. ker. SC nagy gólarányu győzelmét hozta. Annak ellenére, hogy a VII. kerület, főként a csatársora, ma igen tetszetős játékot produkált, a három góldifferenciás győzelem nem fedi a tényleges erőviszonyokat, mert a BAK is szép játékot produkált.

    Míg azonban csatárai rendre elhi­bázták a kínálkozó helyzetet, addig a VII. kerület centere: Csuzman egy­maga három gólt lőtt és így csapatá­nak biztosította a győzelmet.

    A csapatok a szokott összeállítás­ban szerepeltek. Csupán a VII. ker. csatársorában volt változás. Léderer játszott jobb szélsőt és Jánossy összekötőt, Knoll viszont bal összekö­tőt. A csatársor munkáját lényegesen megkönnyítette az a körülmény, hogy a fedezetsor, főként Kojsza Weszter feladata magastatán állott. A védelemben ezuttal is Hoffmann volt a mentőangyal.

    A BAK csapatnak peches na...
  46. 2022.03.16, 20:06 - Vasas - UTE 1921
    UTE—Vasas 1:0 (1:0)
    Hungária-ut. Bíró: Gerő F.
    A balszerencse csak nem akarta el­hagyni a Vasas csapatot. Jobbak vol­tak az ellenfélnél, mégis vereséggel kellett elhagyniuk a pályát. A mérkő­zést eldöntő gól az első félidő 15. perc­ben Zatykó handse miatt megítélt és Priboj által rugott 11-esből esett.
    Mindkét félidő Vasas fölényt muta­tott és hogy nem tudtak győzni nem rajtuk, de Fogl II. és Knoll hatalm­as, kitűnő munkáján mulott, akik életük egyik legszebb játékát produkálták. Mellettük Schaller és Kelecsényi tűn­tek ki. A Vasasoknál Stengl, Gottlieb, Rákosi és Jellinek játéka tűnt ki.

    Nemzeti Sport, 1921 május 2.
  47. 2022.03.16, 20:04 - Vasas - UTE 1921
    UTE — Vas- és Fémmunkás SC 1:0 (1:0)

    Hungária-ut, 2500 néző
    Biró Gerő Ferenc

    Ugy indult a mérkőzés, hogy az UTE legalopozza ellenfelét, a helyzet azonban ugy ala­kult, hogy végül és csak egy 11-esbő1 elért góllal tudta biztosítani az a UTE győzelmét. A mérkőzés mindvégig nívós volt, különösen a második fél­idő, a melyben a Vasasok ugyszólván döntő fölényben voltak. Az első fél­idő óriási tempóban változatos játékkal telt el. A Vasasok több kapufát lőttek.
    A második félidőben Vogl II, de különösen Knoll aki talán életének legjobb és legszerencsésebb védéseit produkálta — megakadályozza a Va­sasok sorozatos támadásának ered­ményes befejezését. Jól játszott még Baubach és Szidon is. A Vasasok egész csapata lelkes értékes munkát végzett. A 11-est Zatykó handseért ítélte meg a biró.
    Sporthirlap, 1921. május 2.
  48. 2022.03.16, 19:54 - 33 FC - Budapesti TC 1921
    BTC -„33“ FC 1:0 (1:0)

    Mar­gitszigeti pálya, 2000 néző
    Bíró: Schiller Gyula

    A „33“-asok ma folytatták balszerencsés s szerie­süket. Bár a mérkőzés nagyobb ré­szében fölényben voltak, mégis vere­séget szenvedtek, még pedig 11-esből elért góllal. Az első félidő 35. percé­ben egy a korner vonal felé haladó ártatlan labdát Eichbaum annak elle­nére, hogy ellenfél a közelben sehol- sem volt, karral tart fel, melyért, a bíró tizenegyest ítél, s ebből szerzi meg Pócz csapatának a győzelmet.

    A BTC-böl Hajdu és Gruber, a „33“-asoknál Zsák és Grüner hiá­nyoztak. A BTC-ben a Palcsek— Kőszegi I. és II. közvetlen védelem s Kanyaurek a fedezetsorban vég­zett, kiváló munkát, mig a csatár­sorban Pócz és Szánthó voltak a leg­jobbak. A „33“-asoknál a Zsákot he­lyettesítő Singer, László és a Kramer—Kovácsi jobbszárny nyujtott elfogadhatót, mig a csatársor bal­szárnya teljesen csődöt mondott.

    Az első félidő első negyedórájában a „33“-ok nagy fölényben játszottak, csatáraik lövésekkel se...
  49. TSE: Dürr— Horváth, Siegl— Francz, Hajós, Csermely— Szántó, Kautsky, Wetzer, Micsinay, Weisz.
    TTC: Kopácsi— Fried, Kovács— Pal­­kovits, Kluger, Neumann— Maly, Ölvedy, Győri, Bornstein, Rosenberg.
    Nemzeti Sport, 1921. április 25.
  50. Törekvés - TTC 0:0

    Millenáris pálya, 1500 néző
    Biró: Ujváry Ödön

    Mindvégig élvezetes, izgató küz­delem, amely csak a futballjáték legfőbb kelléket, a gólokat nélkülözte. Az utolsó pillanatig nyílt volt a mér­kőzés. A Millenáris pálya nehéz, ho­mokos talaja ugyancsak próbára tette a játékosok szívósságát. A mély talaj a labda irányát is erősen befolyásolta és sokszor szerzett meglepetést a já­tékosoknak. A Törekvés végre magára talált. Nagy megértéssel és lelkesen játszottak az utoisó pillanatig. A balszerencse, amely a második félidőben végigüldözte a csatársor minden ak­cióját, nem vette el a csapat kedvét. A Weisz-Micsinai balszárny a legké­nyesebb igényeket is kielégítette, ugy összjáték, mint egyéni teljesitmény dolgában. Még veszélyesebb volt a jobbszélső Szántó. Gyors lerohanásait többnyire éles lövéssel fejezte be. Ha centerezéseire nagyobb gondot fordí­tana, Braun után ő lenne a legjobb jobbszélsőnk. Jól megállotta helyét a Törekvés halfsora is.

    A TTC csalódást...
  51. 2022.03.16, 00:08 - Vasas - Budapesti AK 1921
    Vasas: Nyerges— Zatykó, Stengl— Makovy Gottleb, Tury— Katzer, Koff­­ler, Rákosi, Jellinek, Himmer.
    BAK: Mayer— Müller, Forika— Erb­­stein, Szabó I., Klein—Fröhlich, Okos, Szabó, Donáth, Strasser.­
    Nemzeti Sport, 1921. április 25.
  52. 2022.03.16, 00:00 - Vasas - Budapesti AK 1921
    BAK — Vasas 1:1 (1:0)

    Hungária-ut, 2000 néző
    Biró: Fiedler Konrád

    A győzelem minden áron való megszerzése és igy a kiesés vesze­delmétől való megszabadulás remé­nye ébren tartotta az erőt a Szentmiklóssy helyén tartalékkal felállított Vasas csapatában, amely talán csak azért nem vivta ki a sokat jelentő győzelmet, mert a játékosok kissé iz­gatottan indultak a küzdelembe. A Vasasok a játékidő háromnegyed ré­szében döntő fölényben voltak és Mayernek a BAK kapujában sokszor nyílt alkalma közbelépni. Tűzzel telí­tett és lelkes volt a Vasasok küz­delme és mégis tartalmatlan volt maga a játék. Az egyetlen Jellinek volt a csatársorban az, aki helylyel közzel fel tudta hívni technikai tudá­sára a nézők figyelmét. Partnerei frissen mozogtak ugyan, de megértés híján kárbaveszett minden fáradozá­suk. Jól dolgoztak a védelemben a hátvédpár, különösen a biztos rugásu Zatykó és a halfsorban Turi.

    A BAK komplett felállításában sem tudott szóhoz jutni. Erőtlen tá­madások, a technikái ...
  53. FTC: Szamossy— Takács, Hungler II.— Szabó, Obitz, Blum— Héger, Schwarz, Ke­­lemen, Tóth, Mészáros,
    III. ­­ker. TVE: Neuhaus— Oláh, Huszár— Kleber, Stark, Kheck— Szabó, Horváth, Ebel, Skvarek, Schwarz.
    Nemzeti Sport, 1921. április 18.
  54. FTC — III. ker. TVE 3:1 (2:0)

    Üllői-uti pálya, 4000 néző
    Bíró: Iváncsics Mihály

    Az FTC csapata ismét meglepe­téssel szolgált és a változatosság kedvéért ezuttal ismét kellemes meg­lepetéssel. A zöld-fehérek csatár­sorukon igen előnyösen változtattak: balszélsőnek betették a már tavaly feltűnt Mészárost, jobbszélsőnek Hé­gert, mig a belső csatársort Schwarz— Tóth—Kelemen alkották. A csatársor ebben az összeállításban igen ered­ményesnek bizonyult. A négy fiatal csatár mindegyike agilis, rámenő, jó technikáju, amellett a gólra is veszé­lyes játékos. Tóth a centerben lát­ható kedvvel és passzióval adogatta a fiataloknak a labdát, lövéseivel azonban nem volt szerencséje. Part­nerei közül Schwarz a kapu előtti bátor mozgásával, Kelemen lövéseivel tűnt ki. A két szélső egyformán hasznos, megbízható játékos s ben­nük végre az FTC is megtalálta meg­felelő szélső csatárait.

    A csatársor után az FTC két bekkjének: Takács-nak és Hungler II-nek nagy formájáról kell dicsérőleg meg­e...
  55. 2022.03.15, 22:44 - Kispesti AC - Vasas 1921
    KAC: Varga— Mihalek, Tury—Raix, Blaschnik, Buday—Stallmach, Csontos, Eisenhoffer Sándor, Jenny.
    Vasas: Nyerges— Zatykó, Stengl— Mákovy, Gottlieb, Tury— Koffler, Takács, Jellinek, Szentmiklóssy, Himmer.
    Nemzeti Sport, 1921. április 18.
  56. 2022.03.15, 22:41 - Kispesti AC - Vasas 1921
    Kispesti AC — Vas- és fémmunkások SC 2:1 (2:0)

    Sárkány-utcai pálya, 2000 néző
    Bíró: Gerő Ferenc

    A bajnokság két utolsó helyezettje csapott össze a nehéz talaju kispesti pályán s a meccs mégis fair és nívós volt. A csapatok teljesen egyenlő erejűek voltak és a KAC csak azért győzte le kissé puhán játszó riváli­sát, mert hamarabb jött lendületbe. Mire ugyanis a Vasasok összeszedték magukat, már két gólt kaptak, vagyis már féligmeddíg el is vesztették a meccset.

    Az I. félidő majdnem teljesen a KAC-é volt, Jeny a balszélen állan­dóan utban volt a Vasas-kapu felé, alig lehetett feltartoztatni. Eisenhoffer, mint center debütált és aratott sikert. Csontos pompás passzaival tűnt fel, Stallmach gyors jobbszélső volt. A KAC csatársora diktálta ebben a fél­időben az iramot és a heves ostromot kétszer koronázta siker. Nyerges a 7. percben kiejtett kezéből egy a Vasas-kapura lőtt labdát, a mit a ráfutó Sándor a gólba nyomott. A második golt Blasnik lőtte a 27. percben.

    Szünet ut...
  57. 2022.03.15, 22:31 - UTE - VII. Kerületi SC 1921
    UTE: Knoll— Fogl II, Fogl III— Kele­­csényi, Baubach, Szimon— Egyházi, Kósa Priboj, Schaller, Szidon.
    VII. kerület: Wagner— Juhász, Hoff­­mann— Weszter, Poplitzky, Méhely— Já­­mossy, Brenner, Léderer, Knoll, Herzl.
    Nemzeti Sport, 1921. április 18.
  58. 2022.03.15, 22:24 - UTE - VII. Kerületi SC 1921
    UTE - VII. ker. 2:0 (0:0)

    Népszigeti pálya, 3000 néző
    Bíró: Nagy László

    Erős, keménv, szép mérkőzés, a melyben az UTE Király és Paulusz, a VII. ker. Kojsza helyén tartaléko­kat szerepeltetett. Az UTE a szezon­ban ma játszotta ki a legjobb formá­ját. A megbízható védelem mellett ez­uttal a csatárok is kitettek magukért. Priboj vezetésével nagy ambícióval és megértéssel dolgoztak. Elsőranguak voltak Priboj egyéni áttörései is. A VIL ker. közvetlen védelme teljesen egyenrangunak bizonyult az ujpesti­ekével, viszont a fedezetsora és külö­nösen a csatársora - amely a szo­kott stílusában a szélsőkre játszott, — gyengébben működött az ellenfelénél. Ez a különbség is döntötte el a mér­kőzés sorsát A VII. ker. legjobb em­bere Wester jobbfedezet volt.

    Az első félidőben állandóan az uj­pestiek támadtak többet. Csak a fél­idő utolsó perceiben jutott szóhoz a VII ker. is, amikor több eredmény­telen kornert ér el. A félidő egyetlen megemlítésre érdemes eseménye a Priboj által kapu m...
  59. 2022.03.15, 21:44 - MTK - 33 FC 1921
    MTK: Kropacsek— Mandl, Senkey— Kertész II, Gutmann II, Vágó— Braun, Molnár, Orth, Schlosser, Opata,
    „33“ FC: Zsák— Csárdás, Kutik— Boross, Zloch, Eichbaum— László, Kramer, Vani­csek, Grüner, Baráth.
    Nemzeti Sport, 1921 április 18.
  60. 2022.03.15, 21:29 - MTK - 33 FC 1921
    MTK —„33“ FC 5:1 (1:1)

    Hungáría-uti pálya, 4000 néző
    Biró: Szeiff Aladár

    A nagy gólarány ellenére is heves iram, izgalmas lefolyásu, csunya jele­netektől tarkított mérkőzés, a melyet az MTK tudásbeli felsőbbségének megfelelően érdemszerüen (ha nem is a fenti gólarányban megérdemel­vén) nyert meg, bár a „33“-ok érték el a vezető gólt, s egy teljes órán keresztül komoly győzelmi esélyekkel küzdöttek.

    Az MTK jelenlegi legerősebb össze­állításában szerepelt. Kropacseknek egyetlen komoly védeni valója volt abból is gól lett. Mandl és Senkey könnyű munkáján nem találtunk ki­vetni valót. A fedezetsorban sérülése óta először játszott Kertész II — kivá­lóan. Gyógyult sérülése ugy látszik jótékonyan hatott játék modorában, mert nem használja testi erejét, s csak technikájának érvényesítésére helyez sulyt. Guttmann szürkén, Vágó kezdetlegesen játszott; emellett foly­ton beszél, amivel zavarja a játék menetét A második félidő közepén visszataszító módon lerugta Zlochot. A csatárs...
  61. 2022.03.15, 21:05 - Budapesti TC - UTE 1921
    BTC: Palcsek— Kőszegi, Gruber— Szabó, Kanyaurek, Rauchmaul— Hajdu, Zilizi, Pócz, Schweng, Szánthó II.
    VTE, Knoll— Fogl II., Fogl III.— Ki­rály, Liszák II., Kelecsényi—Fogl I,­­Kósa, Priboj, Schaller, Szidon.
    Nemzeti Sport, 1921. április 11.
  62. 2022.03.15, 20:32 - Budapesti TC - UTE 1921
    UTE - BTC 1:1 (1:1)

    Millenáris pálya, 1500 néző
    Biró: Fiedler Konrád

    Lendület, erő, igyekezet volt a csapatok játékában, ellenben a stiiust hiába vizsgáltuk, ’ hiába kerestük : hiányzott. Stilus nélkül pedig csak ideig óráig lehet boldogulni, igazi, eredményeket elérni azonban nem lehet. Érdemi részét a mérkőzésnek ezzel le is tárgyaltuk, csupán még annvit kell el­mondani enyhitésképen, hogy a BTC csatá­rainak a játékában, megmutatkozott a tech­nikai készség és a kombinációs játékba irá­nyuló. hajlandóság, de a jó- szándékkal nem áll arányban a fizikum. így hát az érvényesülés a BTC részére, egy oly nagy testi sulyt reprezentáló osapattal szemben;mint az UTE, eleve leredukálódott.

    Hogy azonban a BTC mégis méltó, sőt egyennrangu ellenfele volt az UTE-nek csak az ellenfél érdemét kisebbíti. Csatársorában a kiérdemesült Vogel I-el, valamint a tréningje elején álló Kósával, fedezetsorában. a tehetségtelen Liszákkal, igazán nem szá­míthat az UTE arra, hogy favoritja legy...
  63. 2022.03.15, 20:00 - VII. Kerületi SC - 33 FC 1921
    Törekvés: Dürr— Horváth, Vass— Cser­mely—Hajós, Siegl— Senkey II, Weisz, Wetzer, Micsinay, Hirzer.
    III. ker. TVE: Neuhaus—Oláh, Harrer­­—Stark, Kléber, Keck—Mengl, Horváth, Ébel, Skwarek, Schwarcz.
    Nemzeti Sport, 1921. április 11.
  64. 2022.03.15, 19:53 - VII. Kerületi SC - 33 FC 1921
    VII. ker. SC - „33“ FC 0:0

    Üllői- uti pálya
    Bíró: Spanring István

    Az FTC ellen elért győzelme után a mér­kőzés favoritja a VII. kerület volt, a mely azonban ezuttal nem tudta igazolni mult heti győzelmének realitását. Ambíció, lelkesedés, fegyelmezettség, azok az erények, amelyek a csapat játékában dicséretet kívánnak, labda- kezelés, technika összjáték azonban már a csapat gyengéi közé tartorik. Igaz ugyan, hogy a jelenlegi körülmények között, amikor tudásról a csapatok nagy részénél nem is beszélhetünk, igen gyakran a lelkesedés is elegendő az oly fontos pontok megszerzésé­hez. A csapat legjobb része a közvetlen vé­delem. Wagner ezuttal biztos kezű kapuvédnek bizonyult. Juhász és Hoffmann agilis, gyors és labdabiztos hátvéd. A fedezetsor Weszter—Kojsza—Melich összeállításban szür­kén, de annál hasznosabban játszott. A csatársorban ismét csak a gyors szélsők, Jánosy és Herzog jelentettek veszélyt, a belsők nem sokat produkáltak: igaz ugyan, hogy Bernát megsérült. A „33“-...
  65. FTC - TTC 5:3 (1:1)

    Üllői-uti pá­lya, 4000 néző
    Bíró: Schiller Gyula

    A TTC mult heti nagy golarányu győ­zelme, s az FTC váratlan veresége után ke­mény küzdelmét várhattunk, de a nyujtott sport minden várakozást felülmult. Hosszu idő óta nem láttunk magyar pályán oly érde­kes és nívós mérkőzést, mint a mai. Hatal­mas, szinte öldöklő iram, gyors kombinációk, mesteri lövések váltották fel egymást, s kü­lönösen a csatárok tettek ki magukért mind­két részen.
    Az FTC Blum és Takács nélkül állott fel. Takács helyén Wiener I., Blum helyén pedig Kertész játszott, míg a centerbe Kelemen került. A csapat mai összetétele, a védelem se­bezhető pontjaitól eltekintve, elsőrangu, játékerőt reprezentál s a ma produkált küzdőképességgel

    még nagy eredményekre hivatott Szamosi már csak árnyéka a réginek. Klaszszis kapus a kapott gólok közül kettőt feltét­lenül kivéd. Wiener már osak jó rugótechni­kájával használ, fordulatai nehézkesek, nehéz helyzetben bizonytalan. Annál szebben és stí­...
  66. 2022.03.14, 23:32 - Kispesti AC - Budapesti AK 1921
    BAK: Mayer— Müller, Fórika— Erbstein, Szabó I., Klein—Fröhlich, Okos, Szabó II., Donáth, Strasser.
    KAC: Varga— Mihalek, Turi— Budai, Blasnik, Sándor— Fatter, Stallmach, Ki­­kinger, Eisenhoffer, Jenny.

    Nemzeti Sport, 1921 április 11.
  67. 2022.03.14, 23:30 - Kispesti AC - Budapesti AK 1921
    BAK — Kispesti AC 2:1 (1:0)

    Sárkány-utcai pálya, 1500 néző
    Biró: Ujváry Ödön

    A szerencsésebb csapat könyvelte el a maga javára a sokatérő két bajnoki pontot. A kispesti csapaton egyáltalában nem látszottak meg a német tura fáradalmai. Frissen és élénken mozogtak, kedvvel játszottak, ós iga­zán csak hallatlan balszerencséjükön mulott, hogy vesztesként hagyták el saját pályájukat. A BAK-ot a kiesés réme kétségbeesett erő­feszítésre sarkalta. A második félidőben a csapat teljesen a védekezésre alapította játé­kát összesen kétszer került ekkor a kispes­tiek kapuja elé és az egyik helyzetből sike­rült is a győztes gólt megszereznie. Mindkét csapat a mérkőzés fontosságának tudatában keményén és erősen játszott. Visszatetszést keltett a BAK játékosok állandó protestálása a bíróval szemben. Helytelen viselkedésükre még csak olajat öntött a tűzre futballigazgató­juknak, Neuwelt Emilnek izgága viselkedése. Neuwelt magából kikelve rohant be a pályára, megsértette a KAC játékosait és...
  68. Törekvés: Dürr— Horváth, Vass— Cser­mely—Hajós, Siegl— Senkey II, Weisz, Wetzer, Micsinay, Hirzer.
    III. ker. TVE: Neuhaus— Oláh, Harrer­­— Stark, Kléber, Keck— Mengl, Horváth, Ébel, Skwarek, Schwarcz.
    Nemzeti Sport, 1921. április 11.
  69. Tőrekvés — III ker. TVE 0:0

    Határ-utca, 2500 néző
    Bíró: Renner Ferenc

    A Törekvés a papírforma ellenére jól tar­totta magát, pedig a második félidőben csak tiz emberrel játszott. Sőt a mérkőzés vége felé határozott fölénybe került, de kihaszná­latlan kornereknél egyéb eredményt nem tu­dott elérni. A játék kemény és erős volt. itt-ott kölcsönös durvaságokkal tarkítva. Ennek lett áldozata Hirczer, a Törekvés játékosa is. Az óbudaiak csatársorában egyedül a jobbszélső emelkedett ki. Lefutásai és centerezései semmi kívánni valót nem hagytak. A csatársor többi játékosai csak a kínálkozó gólhelyzetek elhibázásában tündököltek. A fedezetsorban a jobbfedezetet játszó Stark nem nyujtotta azt, amit a középfedezet helyén megszoktunk tőle. A neki szokatlan helyen hamar kifulladt. A közvetlen védelme az óbudaiaknak ma is megbízhatóan és határo­zottan látta el dolgát. Neuhaus néhány labdát jól mentett, ugy látszik kezdi visszanyerni őszi jó formáját.

    A Törekvés csapatától a tavaszi s...
  70. 2022.03.14, 22:07 - MTK - Vasas 1921
    MTK - Vasas 2:1 (1:1)

    Hungária-ut, 5000 nézö
    Bíró: Bálint László.

    A bajnokcsapat siralmas vergődés.,élettelen és színtelen játék után csak a legszű­kebb gólaránnyal tudott győzedelmeskedni a Vasasok ambiciózus csapatán. Balkezes tak­tikával a vezetőség a lábát még mindig fáj­laló Orthot a balszélre helyezte, jobb össze­kötőnek a sérülése miatt ujra pihentetett Molnár helyére Nagy József került, a halfsort pedig szintén felforgatták, amennyiben a felépült V&gó a centerhalf helyén szerepelt, Guttmann pedig jobbfedezetnek ment. Az egy­ségességében. ily képpen megbukott csapat kapkodása alaposan megbosszulta magát, sornál is inkább, mert a nagybeteg, kedvnélküli játék, átragadt a közvetlen védelemre is. amely as első félidőben erősen formáján alul játszott. A támadósor együttes munkája nagyon vérszegény volt, egyéni játékkal pe­dig nem tudtak boldogulni. Nagy csoda, ha ilyen körülmények között a kedvező széltől is támogatott MTK eldöntetlen eredményt tu­dott az első félidőben...
  71. 2022.03.14, 21:19 - Budapesti AK - MTK 1921
    MTK: Kropacsek— Mandl, Senkey — Weisz L. Guttmann, Nyul II— Braun, Orth, Opata, Schlosser, Molnár.
    BAK: Mayer— Müller, Forika— Klein, Szabó, Erbstein —Weiner, Fröhlich, Do­­nátb, Okos, Gállos.
    Nemzeti Sport, 1921. április 5.
  72. 2022.03.14, 21:14 - Budapesti AK - MTK 1921
    MTK — BAK 3:0 (0:0)

    Hungária-ut, 5000 néző
    Bíró: Hoffenreích Károly

    Az MTK futballvezetösége helyte­len taktikai érzéssel, olyan intézkedé­seket tett, amelyek könnyen megboszulhatták volna magukat és az MTK-nak két bajnoki pontjába kerülhettek volna. Az MTK csapatába ugyanis a megsérült Vágó és Kertész II. helyére tartalékok — Nyul és Weisz — kerül­tek. Ez a tény már magában véve is elég sulyos handicapet jelentett a csa­patra. Énnek tetejébe azonban a veze­tőség még azzal is kísérletezett, hogy Molnárt, aki az eddigi mérkőzésben, indiszponáltságától eltekintve, nagy­szerűen egészitette ki a jobbszámyat, a balszélsö helyére tette, ahol már több mint egy éve nem játszott és amely poszton tehetetlen vergődése szinte nevetségszámba ment. Mikor azután a mérkőzés első negyedórájá­ban az ellenfél lerugta Orthot, olyan szánalmas és improduktív játék fejlő­dött ki, amelyért másodosztályu csa­patoknak is szégyenkezniük lehetett volna. A halfok, a rutinirozottabb Guttmannt kivéve, ...
  73. 2022.03.14, 21:02 - MAC - Terézvárosi TC 1921
    TTC: Kopácsy— Kovács, Fried— Palko­vics, K­luger, Neumann— Maly, Recht, Győri, Bornst­ein, Rosenberg.
    MAC: Fehér— Kehrlin­g, Szaffka,— Ko­csis, Fodor,­­ Wein­er— Rácz, Bodnár, Kunst, Sz­alay, Boldog.
    Némzeti Sport, 1921. április 5.
  74. 2022.03.14, 20:23 - 33 FC - UTE 1921
    UTE: Knoll— Fogel II, Fogel III— Ke­­lecsényi, Baubach, Liszák— Paulusz, Hei­­mann, Priboj, Schaller, R­osmann.
    33 FC: Zsák— Csárdás, Grüner— Boros, Zloch, Eichbaum— László, Kramer II., Ko­vácsi, Vanicsek, Vendelin.
    Nemzeti Sport, 1921. április 5.
  75. 2022.03.14, 20:18 - 33 FC - UTE 1921
    UTE — „33" FC 2:0 (0:0)

    Üllői-uti pálya
    Bíró: Vértes Imre

    A „33"-asok a WAF ellen Pozsony­ban kivívott győzelmük után némi győzelmi sansszal indultak a küzde­lembe annál is inkább, mert az UTE Szidon és Király helyén tartalékokkal állott fel; igaz ugyan, hogy a „33"-asoknál is hiányzott Kutik és Bakonyi. Erós tempóju, kemény, ha nem is nívós küzdelmet vívott a két csapat, amelynek során az UTE jobb volt ellenfelénél, a mérkőzést azonban csakis Vértes biró érthetetlen ítélkezésével nyerhette meg. A második félidő 22.percében, a mikor a közönség izgalma átragadt már a játékosokra is a tizen­hatos vonal közelében Boross kemé­nyen a labdára lépett miközben remplízte Schallert. Schaller a földreesett, Boross reá, s Vértes általános meg­rökönyödésre tizenegyest itél a „33"- asok ellen. A tizenegyest Príboj véd­hetetlen belövi. A lehangolt eset ért­hetően kedvét szegi az eddig lelkesen dolgozó „33"-asoknak, s a 35. perc­ben Rosmann egy könyü labdáját Zsák elidegeskedi, _ amiből...
  76. VII. ker. SC — FTC 1:0 (0:0)

    Üllői-uti pálya, 5000 néző
    Biró: Spannring István

    A nap legnagyobb meglepetése! A nagy lelkesedéssel és ambícióval játszó VII. ker. SC megtudta ismételni őszi nagy bravurját, s a minden lélek és komolyság nélkül, nemtörődömséggel és elbizakodottan dolgozó zöld-fehére­ket sikerült legyőznie. E győzelmével két, oly értékes ponthoz jutott, amelylyel talán az első osztályban való bennmaradását is sikerült biztosítania.
    A VII. kerületiek csapatának mai játéka az eddigiekkel szemben örven­detes javulást mutatott, s ami a leg­fontosabb, mindvégig fair keretek kö­zött mozgott. A mérkőzés nagy jelen­tőségének a tudatában, a csapat minden, egyes embere lelkesen dolgozva, tudá­sának legjavát igyekezett nyujtani, s bár a startnál győzelmi esélyük szinte a semmivel volt egyenlő, kiismerve a zöld-fehérek gyengéit, ügyesen hasz­nálták ki azokat, s igy nemcsak a védelemre, de a támadásra is maradt elég erejük. Wagner nehány labdát több szerencsével, mint tud...
  77. 2022.03.14, 18:58 - MAC - Terézvárosi TC 1921
    TTC - MAC 3:0 (1:0)

    Margit­sziget, 2000 néző
    Bíró: Ujváry Ödön

    Meglepetésszerűen nagy gólarányu győzelmet arattak a Terézvárosiak a teljesen formán kívül levő atléták csa­patán. Az eredmény még nem is hü tükre a mérkőzés képének, mert ha a győztes csapat csatárai két abszolut biztos gólhelyzetet el nem hamarkod­nak, az eredmény még nagyobb lehe­tett volna. Mindkét csapat játékosai­nak dicséretes érdemeül szolgál, hogy az intézők közötti háboruskodás okozta paprikás hangulatot egyáltalán nem vitték, át a játéktérre, amitől az előzmények után alaposan lehetett tartani. A győztes csapat minden tagja, a mérkőzés fontosságának tudatában, teljes energiával és nagy lelkesedéssel játszott. A csapat híveinek kellemes meglepetésére fegyelmezetten és fairen dolgozott, aminek meg is volt a meg­érdemelt jutalma. Kopácsi kapus ke­vés dolgát biztosan és határozottan végezte. Két nehéz labdát védett. A hátvédek közül Fried teljesítette a nehezebb és nagyobb munkát, mig a fiatal Kovács hé...
  78. VII. ker. SC — Törekvés 2:1 (2:0)

    Hungária-uti pálya
    Bíró: Vértes Imre

    Lelkes, ambiciózus játékkal megérde­melt győzelmet aratott a VII. kerület a vasutascsapat ellen, értékes pontokat sze­rezve ezzel a kiesés ellen folytatott rend­kívüli erős küzdelemben.
    A VII. kerület csapatának legjobb ré­sze a közvetlen védelem volt, amelynek mindhárom tagja biztosan megállotta a helyét. Wagner több nehéz ­labdát bravur­ral védett, Juhász és Hoffmann energi­kus belépéseikkel meghiusították a Tö­rekvés csatársor tulkombinált támadóak­cióit. Hasznos munkát végzett a fedezet­sor, Kojszával az élen, míg a­ csatársorból főleg a szélsők tűntek ki, továbbá Bren­­ner jobbösszekötő.

    Az egyenkint­­ jókvalításu va­suta­scsapat, még mindig nem tud elfogadható formát kijátszani, hiányzik belőle a játékkedv s ha ez­időközönkint fel is csillámlik, a tul­­kombináció mindent elront. A védelem eléggé megbízható, már a fedezetsor csak szünet után dolgozott képességének m­eg­­felelően, a­ csatárs...
  79. 2022.03.13, 22:37 - MTK - Kispesti AC 1921
    MTK — Kispesti AC 2:0 (2:0)

    Hungária-uti pálya
    Bíró: Gerő Ferenc

    Az MTK­-nál a közvetlen védelemnek nem volt sok dolga, Kropacsek csak el­vétve jutott labdához, a­ védőmunkát a jól helyezkedő fedezetsor rendkívül megköny­­nyítette. Gutmannn nehezen küzdött meg agilis ellenlábasával. A csatársorból csak Braun volt nagy formában. Orth mint jobbösszekötő­ szerepelvén, a gólokon kí­vül nem mutatott sokat. Opata a center­ben a meccs első részében dicséretes am­bícióval játszott, később azonban teljesen visszaesett. A Schlosser—Nagy balszárny játéka teljesen elüt azt MTK-stílustól.

    Kispestnél Varga és a fedezetsor emel­kedett ki. Varga ma kétségtelenül legjobb aktív kapusunk, bár két kézzel kiütött labdát rámenő csatároknak pompás zsák­mányul kínálkoznak. A hátvédek szolid, de nem kvalitásos­­ munkát végeznek, annál jobban állja meg helyét fáradhatat­lanságával a fedezetsor — élén Blasnik­kal — nem engedve tiszta helyzetet az MTK csatárainak, aminek pozitív ered­ménye a gó...
  80. 2022.03.13, 22:26 - UTE - Terézvárosi TC 1921
    TTC - UTE 1:0 (1:0)

    Népsziget
    Bíró: Ujváry Ödön

    A Népsziget törzsközönsége gunyolódva kiáltotta kedvenc c­sapatának a mérkőzés végén: ,,a veretlen UTE“. Nem teljes igazsággal. Mert bár a TTC győzelme el­­vitázhatatlanul megérdemelt volt­­, az Ujpesti csapat is rászolgált vereségére, komoly tréninggel, higgadt játékkal és kevesebb, ­­elbizakodottsággal az ujpestieket legjobb csapataink között említhetjük ismét.

    A főh­iba az egymással játék közben folyto­n vitatkozó UTE csatársorában van, melyből ezuttal Schaller hiányzott s a helyén játszó fiatal Czank­­ sehogy se tudott­ használni csapatának. A jobbösszekötő­­ játéka nagy visszaesést mutatott s Priboj Schaller nélkül ugyszólván egyedül ál­lott a játékban javarészt — eredményte­lenül. A balszélen lévő és jól játszó Szi­­dont ugyszólván teljesen elhanyagolták. Baubach a fáradt játékos benyomását kel­tette s a különben jól játszó Fogl II. is, a sok labdaállítgatásokkal a fürge ellen­félnek kedvezett.

    A TTC-ben legtö...
  81. 2022.03.13, 22:11 - MAC - Budapesti AK 1921
    MAC - BAK 2:1 (1:1)

    Üllői-ut
    Bíró: Nagy László

    Ismét egy mérkőzés, amit elrontott az indiszponá­lt bíráskodás. Fairnek és élve­zetesnek indult a játék, a bíró sorozatos tévedései azonban megzavarták a játéko­sokat, akik idegességükben annyira elra­gadtatták magukat, hogy a kombinálást sutba dobva, csak emberre menő játékot produkáltak. A BAK-ot annyira kihozta sodrából a MAC győztes gólja, hogy fe­jetlen és durva játékba fogott, aminek Szabó és Gábor kiállítása, let­t a következ­­­ménye. A második félidő foult-széri­ájá­ból azért, a MAC is kivette részét.

    A győztes csapat eddig mutatott for­májában visszaesés volt tapasztalható. Különösen Kunst és Boldog voltak gyön­gék. A halfsorban Weiner volt a legjobb. Kocsis nem tudja v­isszanyerni őszi nagy formáját. Kehrling jó, Szaffka könnyelmű. Fehérnek csak a második félidőben kel­lett komolyan közbelépnie. A gólt véd­­hette volna.

    A BAK a mérkőzés fontosságának tu­datában lelkesen ment bele a mérkőzésbe, idegei azonb...
  82. BTC-FTC 1:0 (0:0)

    Üllői-uti pálya
    Bíró: Fiedler Kon­rád

    A FTC szeszélyes formaváltozásaiból ujabb ízelítőt adott. Egy góllal legyőzte a BTC, mely ízig lelkes játékával, fegye­lemmel és erős akarattal megtalálta, azt az utat, mely régi dicsős­ég­éhez vezet. A mérkőzés kezdetétől egész­­ lefuvásáig nívós, gyors és változatos volt, és h­a­ a FTC volt is a többet támadó fél, a BTC min­den akciója veszélyesnek mutatkozott. A mérkőzés sorsát a nagyszerűen játszó Pócz döntött­e el a BTC javára, aki­t gól­­n­élkü­li első fél- idő után (Wiener ofside helyzetből elért fejes gólja nem­ volt meg­adható) a II. félidő 16-ik percében len­­dülettel támadott és­ könnyen értéke­sithető gólhelyzetet teremtett a jobbössze­kötőt játszó ujonc Zilizi számára, aki azt ügyesen kihasználva, biztosan lőtte a labdát Szamosi kapujának balsarkába, helyet foglalván ezen kiváló teljesítmé­nyével az elsőosztályu góllövők sorá­ban. A FTC a hátralévő időben erős tá­madásokkal igyekezett a helyzetet a mag...
  83. 2022.03.13, 19:57 - MAC - 33 FC 1921
    MAC.: Fehér— Kehrling, Szaffka— Kocsis, Fodor, J­ancsár, Rácz, Bodnár, Kunst, Szalay, Boldog.
    33 FC: Zsák— Csárdás, Grüner— Boross, Vanicsek, Eichbaum, Ottó, Kramer, Ko­vácsi, Bakonyi, Vendelin,

    Nemzeti Sport, 1921 március 7.
  84. 2022.03.13, 19:52 - MAC - 33 FC 1921
    MAC — „33“ FC 4:0 (1:0)

    Üllői- uti pálya, 3000 néző
    Bíró : Ujváry Ödön
    Szombat

    Az atléták nagy gólarányu győzelme fö­lényes játékra enged következtetést, azonban nem így volt. A mérkőzés nagy részében a „33“-asok voltak a támadók, sőt az első fél­órában olyan fölénnyel játszottak, hogy nagv gól arányu győzelmükre lehetett számítani. Hiába vitték azonban szépen, ügyesen előre a labdát a „33“-asok fiatal csatárai, a kapu elé érve, felmondta a szolgálatot a góllövési tudományuk s a legtisztább gólhelyzeteket sem tudtak kihasználni. Ezzel szemben a MAC szórványos, de nagy gyorsasággal és erélylyel keresztülvitt lerohanásai mindenkor veszélyesek voltak s négy ritkán látott sike­res lövés négy gólhoz juttatta az atlétákat. A MAC osapata a nagy gólarányu győzelem ellenére sem tudta kiérdemelni az objektív néző tetszését: Fehérnek a kapuban nem volt komolyabb védenivalója. A két hátvéd, Kehrling és Szaffka, ezuttal tul kényelmesen ős feltűnően bizonytalanul dolgozott; különösen...
  85. KAC: Vargha— Mihalik, Mészáros— Stallmach, Blaschnik, Buday—Futter, Bol­dog, Sándor, Eisenhoffer, Jenny.
    VII. ker. SC: Wagner— Juhász, Hoff­mann— Weszter, Kojsza, Mellich II.— Jánossy, Csuzmann, Brenner, Mellich I. Herczog.
    Nemzeti Sport, 1921. március 7.
  86. KAC - VII.kerületi SC 2:2 (1:1)

    Üllői-uti pálya
    Bíró: Gerö Ferenc
    Szombat

    A kispestiek nagy favoritként indultak a küzdelemben, de játékuk alapján egyáltalán nem szolgáltak rá a győzelemre. A VII. ke­rületiek, a kiket szinte osztatlanul elparentált már az egész közvélemény, nagy ambícióval és lelkesedéssel feküdtek bele a játékba, s ahol technikájuk fogyatékosságot mutatott e jó tulajdonságaikkal pótolták a hiányokat. Wágner néhány labdát jól fogott. A két hát­véd, Juhász és Hoffmann szorgalmasan és megbízhatóan látta el feladatát. A fedezetsorban Weszter jobbhalf kiváló munkája keltett feltűnést, bár Kojsza és Melioh is megfelel­tek. A csatársorban a gyors szélsők, Herzog és Jánosy hozták a leg- többször frontba a csa­patot, mig a belsők összmunkája még sok kívánni valót hagy hátra. Jó erőnek Ígérke­zik Csuzmann.

    A kispestiek tudásbeli fölényük tudatá­ban egy kissé elbizakodottan mentek a küz­delembe, ami majdnem alaposan megbosszulta magát. Varga a két gólért nem ok...
  87. 2022.03.13, 12:58 - Budapesti TC - Vasas 1921
    BTC: Palcsek— Gruber, Kőszegi I.— Rauchmaul, Bélteky, Szabó— Ma­hr, Hor­váth, Pócz, Hajdu, Szánthó II.
    Vasas: Nyerges— Zatykó, Stengl— Klein, Gottlieb, Turi—Kelbein, Jellinek, Rákosi, Szentmiklósy, Hímmel.
    Nemzeti Sport, 1921. március 7.
  88. 2022.03.13, 12:56 - Budapesti TC - Vasas 1921
    BTC — Vasas 1:0 (1:0)

    Millenáris pálya, 1000 néző
    Biró: Nagy L.

    Érdektelen, nivótlan mérkőzés, amelyet a BTC mint a kevésbbé rossz csapat reálisan nyert meg. Jó védelmekkel szemben gyenge csatársorok működtek s ezért nem tudott ní­vós játék kifejlődni. A BTC Kanyaurek és Schwenk, a Vasas Katzer nélkül játszott. A BTC szél és nap ellen játszva kezd s győztes gólját Pócz az első félidő 44. percében lövi.

    A második félidő is a BTC fölényének jegyében telik el, de pozitív eredmény nél­kül. A BTC-ben & Palcsek—Kőszegi—Gruber védelem hibátlanul végezte dolgát; a fedezet­sor is megfelelt hivatásának, mig a csatársor1 gyengén funkcionált. Hajdu mint balössze­kötő sehogysem vált be. A Vasasoknál is csak a Nyerges—Zatykó—Stengl közvetlen véde­lemről szólhatunk diceérőleg, mig a csapat többi része Gottlieb kivételével nem ütötte meg a kívánt mértéket.
    Sporthirlap, 1921. március 7.
  89. TTC: Kopácsi— Kovács, Fried— Neu­mann, Kluger, Palkovics— MaJv, Reoht, Győri, Bornstein, Rosenberg.
    BAK.:­ Mayer—Müller, Fórika—Erb­­stein, Szabó, Gábor—Maczkó,­­ Okos, Szabó, Fröhlich, Strasser,­
    Nemzeti Sport, 1921. március 7.
  90. TTC — BAK 2:0 (1:0)

    Amerikai uti pálya, 800 nézö
    Biró: Schiller Gyula

    Hangos nézőközönség előtt mérkőzött a két csapat a ritkán frekventált pályán. A BAK a közelmultban elért öt pontjára támasz­kodva, elbizakodottan ment a küzdelembe, ami alaposan megbosszulta magát.

    A TTC Proeenko nélkül, a BAK komplet­tem állott fel. Kopácsi néhány labdát ritkán látott bravurral mentett. Fried és Kovács szorgalmasan dolgozott. A csapat legjobb része a Palkovits—Kluger—Neumann halfsor volt. melyben Kluger ésszerű labdaadogatá­sával, Neumann, pedig állandó beszédével vonta magára a figyelmet. A csatársorban Mely inkább durván, mint jól játszott, miért a biró a második félidő 20. percében kiállí­totta. Elfogadható összjátékot mutatott a Recht—Győry—Bornstein belső trió. s Rosenbergnek is voltak sikerült beadásai.

    A BAK-ra egyszerűen rá sem lehetett ismerni, olyan unottan, indolensen játszott, Mayer és Forike a védelemben minden tőlük telhetőt megtettek, de Müller és a teljes fedezets...
  91. 2022.03.13, 12:42 - UTE - Törekvés SE 1921
    UTE: Knol— Vogl II., Vogl IIT.— Kele­­csényi, Bsubach, Király—Paulusz, Egy­házi, Priboj, Schaller, Szidon.
    Törekvés: Dürr— Vass, Horváth— Cser­­mely, Hajós, Siegl— Senkey, Weisz, Kautzky, Csapkacsy, Hirzer­­Nemzeti Sport, 1921 március 7.
  92. 2022.03.13, 12:38 - UTE - Törekvés SE 1921
    UTE — Törekvés 2:1 (0:0)

    Nép­sziget, 3000 néző
    Bíró: Schwarc Ernő

    Az UTE csak nehezen tudja bebizonyí­tani, hogy tényleg olyan veszélyes ellenfél, amilyennek őszi eredményei után látszott. Ezuttal a Törekvés volt az ellenfele s noha mint favorit indult a küzdelembe, gyenge játékot produkált és végeredményben csak egy vitás 11-es révén tudta legyőzni a vas­utas csapatot. A játékosok közül csupán Vogl II. állott feladata magaslatán, mig a többiek céltalanul csapkodták a labdát.

    A Törekvés gyenge csapatában több ifjusági játékost szerepeltetett, mindamellett egyerangu ellenfele volt az UTE-nak és fel­tétlenül megérdemelte volna a döntetlen ered­ményt.
    A játék az UTE támadásaival indul meg, a Törekvés többnyire védekezik és noha az UTE csatároknak ebben a félidőben több jó alkalmuk nyílik a góllövésre, mindig időt adnak a Törekvés védelmének a támadások elhárítására.

    A második félidő elején is az UTE-t lát­juk frontban, ennek ellenére & Törekvés éri el az első gólt Hir...
  93. 2022.03.12, 23:13 - MAC - Törekvés SE 1921
    MAC — Törekvés 3:0 (1:0)

    Űllöi-uti pálya
    Bíró: Gerö Ferenc

    A nap legszebb mérkőzése. Elejétől végig öldöklő iram, szép akciók, tervszerüen keresztülvitt támadások jellemezték a játékot.
    A MAC csapata a győzelmet teljesen meg­érdemelte, a gólarány elérésében azonban már egy kíssé a szerencse is segitette. Emellett a MAC csatárai az akciók kihasználásában ügyesebbek voltak, mint ellenfele csatársora és fedezetsora mindvégig kitűnően támogatta őket is, a védelmet is. A Törekvés csatársorának eredményességét már eleve megakadályozta fedezetsorának a védelembe való huzódása. Védelme kifogástalanul dol­gozott, a harmadik góltól eltekintve, melynél az egész védelem hibázott.

    A MAC támadásával indul meg a játék, s már az elsö percekben Bodnár lövése fog­lalkoztatja Dürrt. Ezután csaknem a félidő végéig teljesen hullámzó játék folyik és mindkét kapu gyakran van veszedelemben. A 36. percben Rácz centerét Dürr elvetéssel védi, de a labda Kunst elé kerül, aki védhetetlenül bevágj...
  94. 2022.03.12, 22:28 - 33 FC - Budapesti AK 1921
    BAK - "33" FC 1:0 (0:0)

    Hungária-uti pálya
    Bíró: Schiller Gyula

    Egyenrangu ellenfelek változatos lefolyásu, erős, sőt helyenkint durva mérkőzése. A BAK mult heti győzelme után egv kissé elbizakodottan ment a küzdelembe s bár egységesebb munkát végzett ellenfelénél, nem szolgált rá különösképpen a győzelemre. Mayernak nem volt komolyabb dolga a kapuban. Imponálóan dolgozott Müller, aki ezuttal kivételesen igen fair is volt. Jó partnere volt Forika. Erbstein—8zabó—Gábor összeállitásu halfsor agilisan, de tulerélyesen játszott. A csatársor ezuttal gyöngébb volt. A Mackó—Okos szárny­tól láttunk ugyan tetszetős akciókat, de ugy az ő, mint csatárpartnereik játékából hiány­zott a kellő igyekvés. A \"33\" -asok győzelmi esélyeit a minimumra redukálta az a körülmény, hogy Zlochon kívül Boross és Müller is hiányoztak a csapatból. A csapat önnek ellenére is jól tartotta magát s csak az utolsó 20 percben esett vissza. Zsák a kapott gólnál sokkal veszélyesebb labdákat védett már; kül...
  95. III ker. TVE: Neuhaus— Stark, Huszár­­ — Totisz, Kléber, Keck— Klub, Horváth, Ébel, Szabó, Schwarz.
    TTC: Kopácsi— Kovács, Fried— Győri, Kluger, Palkovits- Recht, Procenko, Bornstein, Rakottyaí, Rosenberg;
    Nemzeti Sport, 1921. február 28.
  96. III. ker. TVE - TTC 1:1 (1:0)

    Hungária-uti pálya
    Biró: Ivancsics

    A két csapat erős elkeseredett küzdelmét vivott, amelyre aTTC meghendikepelve állott ki, amennyiben legjobb játékosát, Malyt, betegsége miatt nélkülözni volt kénytelen. Ennek tulajdonítható, hogy a csapat nem tudta az MTK ellen mutatott formáját kiját­szani. A TTC kapuját ezuttal ismét Kopácsi védte — bizonytalanul. Jobb helyezkedéssel a gólt védhette volna. A hátvédek közül Kovács volt a jobbik. A fedezetsorban Palkovits és Kluger nyujtott elfogadhatót. Győri mélyen formáján a ul játszott. A csatársorban az ifjú­sági csapatból előre rukkolt Rakotyai méltóan helyettesítette Rechtet, aki ezuttal jobbszélsöt játszott, A Vivók csapata hétről hótre javuló formát mutat. Különösen kiváló a közvetlen védelme, az élen Starkkal, aki egyre komo­lyabb jelölttévé lesz a válogatott csapatnak. A fedezetek közül kitűnt Kiéber agiliitisával, míg a csatársorban Klug és Horváth játéka elégített ki.

    Vívó támadással kezdőd...
  97. 2022.03.12, 20:17 - MAC - Ferenczvárosi TC 1921
    FTC — MAC 5:0 (1:0)

    Üllői-uti pálya, 9000 néző
    Bíró: Schiller Gyula

    A MAC mult heti győzelme után komoly sanszokkal indult a küzdelembe s annak elle­nére. hogy nagy gólarányu vereséggel kellett elhagynia a küzdőteret, egy félidőn keresztül kétessé is tudta tenni a ma nagy formát mu­tató zöld-fehérek győzelmét. Mielőtt a mérkő­zés taglalásába fognánk, meg kell állapíta­nunk, hogy a MAC igazán nem szolgált rá a nagy gólárányu vereségre a a játék menete sem tudta igazolni ez 5:0-ás eredményt.

    A mérkőzést két élesen elhatárolható részre, az első és második félidőre bonthat­juk szét, amelyek teljesen ellentétben állottak egymással. Az elsö félidőben két egyen­rangu csapat hatalmas iramu, változatos lefolyásu, valóban grandiozus küzdelmében gyönyörködhettünk, melynek során mindkét csapatnak számos kedvező alkalma nyílott eredmény elérésére, de a lövések vagy célt tévesztettek, vagy a jól védő kapusokon akad­tak meg. A második félidőben azután kidom­borodott az FTC nagyobb te...
  98. 2022.03.12, 19:52 - Budapesti TC - Budapesti AK 1921
    BTC: Palcsek — Kőszegi, Kőszegi II­­, - Szabó, Bélteki, Rauchmaul — Hajdu, Horváth, Pócz, Schweng, Szántó.
    BAK: Mayer — Müller, Fórika — Erb­­stein, Szabó, Gábor —• Maczkó, Okos, Szabó, Fröohlich, Strasser.
    Nemzeti Sport, 1921. február 28.
  99. 2022.03.12, 19:47 - Budapesti TC - Budapesti AK 1921
    BTC - BAK 0:0

    Millenáris-pálya, 2000 néző
    Biró: Schreiner Károly

    A BAK az előző hetekben elért kettős győzelme után nagy ambícióval feküdt bele a játékba s ha munkáját ezuttal nem is kí­sérte teljes siker, teljesen megnyugtathatja az elért eldöntetlen eredmény, mert a BTC máris jó formában van éa kemény ellenfél. Az elért eredménnyel annak ellenére, hogy a BTC volt a többet támadó, mindkét fél meg lehet elégedve, mert mig a BTC fölényét nem tudta gólokban kifejezésre juttatni, addig a BAK egy javára megítélt tizenegyessel könynyen megnyerhette volna a mérkőzést.

    Az első percekben erős BAK támadás, amely két eredménytelen kornerrel végző­dött. Egy ideig a BTC térfelében folyik a játék, de a BAK csatárai csak a BTC védel­méig tudnak eljutni ; a BTC ritkább táma­dásai több veszélyt jelentenek. Horváth kapufalövése után kornert ér el a BTC. amelyből Pócz lövése a kapu fölé jut. Szántó, majd Pócz lövését a BAK kapusa bravurosan védi. Kőszegi II. és Hajdu fouljal miatt a BT...
  100. 2022.03.11, 23:46 - Budapesti TC - III. Kerület 1921
    BBTC: Palcsek —­ Kőszegi I., Gruber —Rauchmaul, Szabó S., Kanyaurek— Hajdu, Schweng, Pócz, Horváth, Szántó.
    III. ker. TVK: Neuhaus — Stark, Hu­szár — Totisz, Kléber, Schwitzer — Klug, Horváth, Ébel, Göttler, Schwarz.
    Nemzeti Sport, 1921. február 21.