magyarfutball.hu

  1. 2022.02.12, 21:27 - UTE - Nemzeti SC 1919
    UTE — NSC 5:0 (1:0)

    Népszigeti pálya, 4000 néző
    Biró: Friedmann Hugó

    A népszigeti pályán megjelent nagy közönség­nek élénk és változatos játékban volt része. Az NSC, amely alapos változtatásokat tett csapatá­ban, nem volt statisztaszerepre kárhoztatva, ha­nem alaposan kivette részét a játékból, sőt a já­ték első félidejében többet is támadott, mint nagy ellenfele. A csapat azonban ilyen összeállításban még nem szokott össze s ennek tulajdonítható,hogy fokozatosan engedett az iramból, s az UTEstílusa és technikája mindjobban felülkerekedett.

    A játék ennek ellenére sem vált érdektelenné,mert az NSC kitartóan védekezett. Az UTE csatár­sor összjátéka és a belső csatárok lövőképessége azonban megfelelő időközökben öt gólt hozott az ujpesti csapatnak.

    A csatársor volt ezuttal a csapat legjobb része. Paulusz—Kósa a jobbszélen hétről-hétre fejlődnek amint jobban kiismerik egymást, Schaller és Priboj pedig nemcsak passzaival, hanem lövéseivel is erőssége a csapatnak. Szidon ...
  2. 2022.02.12, 21:17 - Rácz Győző
    Rácz Győző, a MAC volt válogatott jobbszélsőcsatára, ujból aktív játékosok sorába lépett s már tegnap szerepelt is a MAFC elleni mérkőzésen.
    Sporthirlap, 1919. szeptember 22.
  3. 2022.02.12, 21:08 - MAFC - MAC 1919
    MAC — MAFC 4:1 (2:1)

    Üllői-uti pálya
    Biró: Hajós József

    Még jobb formájában sem adhatott volna előnyt a MAFC a MAC-nak, érthető tehát; hogy a bírói ítélkezés, amely két pompás góljától elütötte, le­törte és energiájától, erkölcsi erejétől megfosztotta.
    A MAC Rácz jobbszélsóvel megerősödve vette fel a küzdelmet a Műegyetem ellen s nagy érde­meket szerzett magának a győzelem kivivasában.A mérkőzés a bírói tévedéseket megelőzően eléggé változatos volt.

    A Műegyetem csapata különösen az első fél­időben produkált szép játékot, de csak addig,amíg a birói tévedések sorozata játékosának ideg­zetét elő nem vette. Ugy látszik, hogy a Műegye­tem csapatának tagjai már megértik egymást és így biztató sikert ígér a jövő.

    Az eredmény nem fejezi ki híven a két csapat erőviszonyát, mert a MAFC csapata volt oly jó,mint a MAC-é. A mérkőzés abszolut fair volt.
    A MAC csapatában jó volt Szaffka. Nyugodt, biztos játéka általános feltűnést keltett. Fodor centerhalf agilisan dolgozott. Az ...
  4. 2022.02.12, 21:00 - Törekvés SE - MTK 1919
    MTK — Törekvés SE 3:2 (0:1)

    Hungária-uti pálya, 8000 néző
    Bíró: Gerö Ferenc

    A vasutas csapat előző szereplése után hatalmas meglepetés a mai eredmény. A csapat régi riváli­sával szemben hatalmas lelkesedéssel és nagy tűz­zel feküdt bele a játékba, ugy hogy közel 85 per­cen keresztül kétessé tudta tenni a kék-fehérek győzelmét. Dürr a kapuban mentett minden ment­hetőt. Igen jól dolgozott a Horváth—Siegl hátvédpár. A Guttmann I.—Béky—Löffler összeállításu fedezetsor sok igyekezettel, ha nem is ugyanannyi tudással látta el jobbára védelmi munkáját. A csa­társorban ismét játszott Csapkay; ezuttal azonban még távol legjobb formájától. Egyénileg Csermely és Lottka érdemel említést.

    Az MTK csapatának mai játéka ismét csalódást keltett. A csapat a mezőnyben most is kifejezésre tudta hozni nagy technikai felsőbbségét s szinte állandó ostrom alatt tartotta ellenfelének kapuját, de a csatárok oly puhán és lagymatagon dolgoz­tak a kapu előtt, hogy az erélyes Törekvés véde­lemmel s...
  5. 2022.02.11, 23:01 - Gellér Sándor
    Geller Sándor és [url=https://www.magyarfutball.hu/hu/szemelyek/adatlap/35794/gacsy-gyula]Gácsy Gyula, a BAK első csapatának játékosa, meg­betegedtek s emiatt nem vettek részt a mult vasárnap az UTE ellen tartott mérkőzésen.
    Sporthirlap, 1919. december 25.
  6. 2022.02.11, 22:46 - Terézvárosi TC - UTE 1919
    UTE — TTC 4:1 (3:0)

    Népszigeti pálya, 4000 néző
    Biró: Vértes Imre

    A népszigeti pályán kitünően dolgozó ujpesti csapat szép játék után megérdemelt és biztos győ­zelmet aratott a derekasan védekező TTC felett. A játék különben a második félidőben volt érde­kes és változatos, amikor is az ujpesti csapat kom­bináló csatársorának akcióit, sűrűn váltotta fel a gyors szöktetésekkel dolgozó TTC csatársor táma­dása. A két csapat közül feltétlen az UTE volt a jobbik. Védelme elsőrangu és hiba nélküli játékot nyujtott. A fedezetsorban az ismét jó formában lévő Baubach excellált, míg a csatársor a szebbnél-szebb támadásokkal operált. Schaller észszerű játéka, Priboj lendületes áttörései, Kósa finom és pontos passzai kész veszedelmet jelentettek az ellenfél kapujára. A TTC csapatáról is csak dicsé­rettel szólhatunk. Az első félidő gyenge és erély­telen játéka után, a játék második részében, bár ellenfele már három góllal vezetett, nem adta fel a küzdelmet, hanem lelkes játékkal igyeke...
  7. 2022.02.11, 22:27 - MAC - Kispesti AC 1919
    KAC - MAC 1:0 (0:0)

    Hungária-uti pálya
    Bíró: Ujvári Ödön

    A két csapat nagy érdeklődéssel várt mérkőzése, a kispesti csapat hatodik egymásután következő győzelmét hozta. Azoknak, akik az atléták csa­patától meglepetést vártak, a MAC csak annyi­ban hozott meglepetést, hogy csatársora néhány momentumtól eltekintve alig volt veszélyes a KAC-ra nézve, ha sikerült is lejutniok a KAC kapuig, messziről lőtt lövéseik a kapu mellett,vagy a kapu fölött süvítettek el. Mindennek elle­nére is ki kell emelnünk, hogy azt a pár labdát, amely a kapura ment, Varga meglepő bizonyta­lanul fogta, ugy hogy ha a MAC csatárok erre számítottak volna, aligha nyerte volna meg a KAC a mai mérkőzést.

    A KAC különben a győzelmet határozottan megérdemelte. A két csapat közötti különbség főként a halfsorok játékában domborodott ki. A KAC halfsora kitűnő helyezkedésével, agilitásával és pontos leadásaival nagy hasznára volt csapa­tának és sikeresen szerelte le a MAC csatársor támadásait is. A MAC halfso...
  8. 2022.02.11, 22:12 - MAFC - ÚTSE 1919
    UTSE - MAFC 1:0 (1:0)

    Millenáris pálya, 1000 néző
    Bíró: Fiedler Konrád

    Az UTSE teljes csapattal, a MAFC az Egri centercsatár helyén Adorjánnal állott fel. Az UTSE sokkal jobb volt ellenfelénél s csupán a belsőcsatárok ügyefogyottságán mulott, hogy csak legminimálisabb arányban vivta ki a győzelmet. A győztes csapatban különösen a védelem, a centerfedezet és a két szélső csatár játéka emelke­dett ki. A MAFC minden technikai tudás nélkül, rendszertelenül s a második félidőben még minden lelkesedés nélkül is küzdött. A csatársor egyetlen egészséges labdát sem kapott a fedezetektől. Dvorzsák centerhalf sehogy sem találta a helyét. Az első-félidóben Reick, aki jobbszélsőt játszott, megsérült s 25 percig nem játszott. A MAFC-ból különben Gyuricska balszélső volt a legjobb, de elfogadhatóan játszott dr. Smóling, Ernst és Kossár is.

    Az első félidőben az UTSE hátszéllel játszva, állandó fölényben volt és a 25. percben egy Ginzery által hibásan védett labdát Szabó a kapuba jut...
  9. Egy éles lövés. Maly, a TTC jeles jobbszélsöje, a mult vasárnap a III. ker. TVE elleni mérkőzésen olyan erővel lőtte a labdát a kapufának, hogy a kapuléc a lövés erejétől eltörött.
    Sporthirlap, 1919. október 23.
  10. 2022.02.11, 21:12 - Vasas - 33 FC 1919
    Vas és fémmunkások SC — "33" FC 1:0 (0:0)

    Hungária-uti pálya
    Biró: Ha­jós József

    A két csapat bajnoki küzdelméről kellene tudó­sítanunk, de sajnos csak céltalanul, minden terv nélkül való csapkodásról, ide-oda futkozásról refe­rálhatunk.

    A football őskorában játszották ugy a footballt mint a Vasasok és „33“-asok ezuttal; tervszerű támadásról, vagy védekezésről szó sem volt. A csapatok közül a Vasasok voltak kevésbbé roszszak, a minek megfelelőleg a játékidő nagyobb részében az övéké volt a támadó szerepe, de csa­társoruk olyan gyatrán játszott, hogy a győzel­met s ezzel együtt a két igen értékes pontot iga­zán nem érdemelte meg. A győzelmet jelentő gólt különben igen szerencsés körülmények között ér­ték el a vasasok két perccel a mérkőzés befeje­zése előtt Rucskay kapásból lőtt labdájával, ame­lyet Zsák az előtte álló védjátékosok és a biró miatt nem láthatott s igy nem védhetett.

    A „33"-asok Grüner és Csárdás nélkül, a Va­sasok Szabó helyén tartalékkal állottak fe...
  11. 2022.02.11, 21:06 - UTE - ÚTSE 1919
    UTSE - UTE 1:0 (0:0)

    Népszigeti pálya, 4000 néző
    Biró: Vértes Imre

    Az ujpesti hegemóniáért lefolyt küzdelem hatal­mas meglepetéssel végződött. A lelkesen és oda­adással küzdő UTSE csapata értékes győzelmet aratott kissé elbizakodottan játszó ellenfelén. Távol áll tőlünk, hogy az UTSE jól megérdemelt győzel­mének értékét redukálni akarnánk, csupán a tár­gyilagosság kedvéért kell leszögeznünk azt a tényt,hogy a mérkőzés elvesztésében nagy része van az UTE gólképtelen csatársorának. És ha a mezőny­ben közel egyenlő erejűnek is bizonyult a két csa­pat, a kapu előtt az UTSE sokkalta veszélyesebbé tudott válni. A játék képe eléggé élénk és válto­zatos volt. A gyors iramban vezetett támadásokata jól helyezkedő és hibátlanul működő védelmek fair játékkal szerelték le, csupán a mérkőzés utolsó perceiben kellett a birónak sűrűbben közbelépnie. Az UTSE csapatának főleg a fedezetsora játszott jól, amelyből Liszák II, fáradhatatlan agilitása emel­kedett ki. Szívós és hasznos segítőtár...
  12. 2022.02.11, 20:43 - Budapesti AK - MAFC 1919
    MAFC - BAK 2:0 (1:0)

    Üllöi-uti pálya
    Bíró: Nyul Dezső

    Nagy közönség nézte végig ezt a játékot. Leg­többen a football játék szépségét mentek ki ez alkalommal élvezni; a nézők sorában többségben voltak azok, akik a játékban a pikantériát keresik s kimennek a legkisebb pályára is, ha ezt meg­találhatják. A két utolsó helyen álló csapat élet­halál harca pedig, különösen azért, mert mind a kettő pont nélkül volt eddig, ígért ilyen pikanté­riákat.

    Hát ami a játékot illeti, az némileg csalódást hozott a nézők többségének. Csak az egyik csapat érezte át teljesen a mérkőzés jelentőségét, csak az egyik csapat szedte össze minden akaratát és a tudományát is, hogy — ha törik, szakad — meg­nyerje a mérkőzést. Ez a MAFC volt. Régen láttuk a technikus csapatot ilyen okosan, beosztással és ami a fő, önfeláldozással játszani, mint ma. Min­den ember ment a labdára, öreg, fiatal egyaránt,s egv alkalmat sem hagytak kihasználatlanul, hogy az ellenfél kapuját megközelítsék. Igaz, hogy né­h...
  13. 2022.02.11, 20:17 - Törekvés SE - Kispesti AC 1919
    Kispesti AC — Törekvés 2:1 (0:0)

    Halom-utcai pálya, 1500 néző
    Biró: Weisz Ferenc

    Rendkívül erős mérkőzést vívott a két csapat s a KAC-nak sikerült megőrizni veretlenségét. Törek­vés kezdi nap ellen támadását. Kispest leszereli és viszonozza^ s egymás után két kornert ér el, ame­lyeket a védelem elhárít. A 10. percben Törekvés is felszabadul, de támadását a kispesti védelem gánccsal akasztja meg. A kb. 20 méterről Horváth által szépen irányított erős lövést Varga bravurral védi. Ujra a Törekvés támad, de Francz süvítő lövését ismét Varga fogja. Most Kispest lendületbe jön a mezőnyben határozott fölénybe kerül, de eredményt nem tud elérni, egyrészt a Törekvé svedelem biztos munkája, másrészt Eisenhoffer egyébként jó, de összjátéka unott. A 25. percben Jenny szépen lefut és lő; éles lövése centiméterek­kel jut a léc mellé. Ujból hullámzó játék követke­zik a Törekvés részéről egyéni kiszökésekkel. Ujabb kispesti támadás után a 28. percben Hauszvald 30 méteres hosszu lövését ...
  14. BTC-FTC 1:0 (0:0)

    Üllöi-ut, 6000 néző
    Biró: Schiller Gyula

    Rá sem lehetett ma ismerni a BTC csapatára. Egy hét leforgása alatt olyan előrehaladást tett, aminőre alig tudunk példát. A kapkodó, csapkodó csapat helyett egy egységesen dolgozó, összhang­gal átitatott és lelkesedéssel fütött együttes állott előttünk, amely ehhez mérten megérdemelt, rend­kívül értékes győzelmet aratott. Amilyen örömmel állapítjuk meg a BTC ujabb nagyfoku formajavulását, éppen olyan fájdalommal szólunk az FTC ujabb hanyatlásáról. A klub eletében duló és hiába leplezett válságot tükrözi vissza az FTC csapatá­nak szomoru szereplése. A zöld-fehéreknek amugyis meggyengült csapata ma a már megszokottnál is gyengébb volt. Hiányzott Kovács és Nemes. Előbbit Kiss helyettesitette, Nemes távolmaradása pedig Wilhelm II-nek, az ifjúsági csapat közép­fedezetének a beállítását vonta maga után — a centercsatár helyére. A csapat ilyen összeállításban abszolut gólképtelennek bizonyult s még szeren­csés esetnek mo...
  15. 2022.02.11, 19:57 - Nemzeti SC - MAC 1919
    MAC—NSC 1:0 (0:0)

    — Népszigeti pálya. Bíró: Gerö Ferenc.
    A footbalban annyira megszokott mottó: Győ­zött a szerencsésebb csapat. Az NSC-hek lénye­gesen több alkalma volt a győzelem megszerzé­sére s_ csupán balszerencséjén mulott, hogy már az első félidőben a maga részére nem biztosította a mérkőzést. Az NSC támadásával kezdődik a játék, majd a MAC veszi át a játék irányítását s mintegy 15 percen át fölényben marad. Ekkor visszaesik s az NSC végig uralja ebben a félidő­ben a helyzetet. Csatársora meglepő szépen össze­játszik, a kapu előtt azonban erőtlenek a lövései.
    A második félidőben a MAC csatársorát a fede­zetsor ugyszólván tömi labdával, mégis csak kísér­letet sem tesz komoly akció keresztülvitelére. Az NSC ebben a félidőben is jobbnak bizonyult, de csatárai egy lépésről sem tudnak gólt lőni. Az utolsó negyedórában Kiss, az NSC hátvédje meg­sérül s kiáll. A tartalék hátvéd hibájából a befe­jezés előtt 8 perccel Bodnár két lépésről védhetetlen gólt lő, ugyancsak Bodnár...
  16. 2022.02.11, 19:49 - Nemzeti SC - MAFC 1919
    MSC - MAFC 1:0 (0:0)

    Üllői uti pálya
    Biró: Kiss Menyhért

    Hétről-hétre javul az NSC. A mult vasárnapi kissé még nyers csatársora ma Künsztler nélkül is már csiszoltabb összjátékot mutatott s ezzel megérdemelten a maga javára döntötte el a mér­kőzést. Különösen a Zsíros—Spitz balszárny ve­zetett sok fürge, ügyesen konstruált támadást s törte meg fokozatosan a MAFC különben is gyen­gécske védelmét. Már a jobbszárny nem operált hasonló sikerrel, mert a Künsztler helyén játszó Székely Aladár sokat rontott. Megállta a helyét az NSC halfsora is Szegedy centerhalffal az élén. Hibátlanul dolgozott a Hesser—Kis hátvédpár. Gallovits kapus bizonytalanságával sok fölösleges izgalmat szerzett az NSC híveinek.

    A MAFC-nak fényesen ment az első husz perce,de nem tudta kihasználni. A meccs további folya­mán már egyetlen jóravaló gólhelyzetet sem tudott teremteni. Gaug már nem a régi, Egry tétováz a kedvező helyzetekben, Toiffelt fényesen fogták, egyegül Gyuritska balszélső elégített ki....
  17. BTC — TTC 1:0 (0:0)

    Üllöi-uti pálya, 6000 néző
    Biró: Weisz Ferenc

    Győzött a BTC, mert a gól beszél, de a tudásá­ról már nem tudta meggyőzni a közönséget. Állí­tólag footballt játszott a két csapat. Annak kellett lenni, mert kapuk és mészvonalak között futkároztak láthatóan cél és rendszer nélkül. Néha a labdát is eltalálták a játékosok, de ebben semv olt köszönet, mert az is mindig közelebb járt a csillagokhoz, mint a gyephez, amelyen pedig passzolni, kombinálni, más szóval footballozni kellett volna. Soha ilyen sivár, lelketölő másfél órát! S nem volt könyörület. Sem a BTC, sem a TTC nem szánták meg a közönséget egy negyedórácska erejéig. Mintha a tizenöt év előtti stílus elevenedett volna meg: most is egy ember bele­rugott mindig a labdába és tizen szaladtak utána.

    Furcsa ilyenkor azt irni, hogy a BTC volt a jobb csapat. Nem. A BTC csak nem volt annyira rossz. Legalább volt egy Dobója, meg egy Kol­lárja, akik próbáltak valami kis stilust belevinni a borzalmas csapkod...
  18. Törekvés — IlI. ker. TVE 1:1 (1:0)

    Halom ­utcai pálya, 1800 néző
    Biró Gerö Ferenc

    Szerencsés ponthoz jutott a Törekvés csapata a balszerencsétől üldözött Vivókkal szemben. Gólokkal volt jobb a III. ker. TVE s ugy is in­dult a játék, hogy a Vivók biztos győzelmét kel­lett várni mindenkinek. Ám váratlanul Hönich I-nek, a csapat legjobb játékosának kiugrott a térd­kalácsa s a mérkőzésen végig csak statisztált. Az első félidőben a Vivó az erős nappal szemben játszik, keményen szorongatja a Törekvés kapu­ját, mig nem a 15. percben Hönich I. balesete miatt kénytelen volt felforgatni a csapatát. A Tö­rekvés néha-néha veszélyesen támad. A 32. perc­ben Garai, a Vivók kapusa könnyelműen véd, amit Csapkay ügyesen kihasznál s megszerzi a vezetést. Azonban a Vivóók tiz embere meglepő szépen dolgozik, de ebben a félidőben nem tud eredményt elérni.

    A második félidőben a Törekvés állandó véde­kezésre szorul. Csatárai csak ritkán jutnak támadó szerephez, mert a jobboldalt erősen elhany...
  19. 2022.02.11, 19:23 - MTK - Vasas 1919
    MTK—Vasas Hungária-ut 4 óra
    Vértes
    Sporthirlap, 1919. október 17.
  20. 2022.02.11, 19:20 - MTK - Vasas 1919
    A nemzetközi mérkőzést követte a MTK—-Vas-,és Fémmunkások SC bajnoki meccse-, a melyet a MTK nyert meg 3:0 (3:0) arányban. Szánalmas já­tékot produkált a két csapat. Egyetlen vigasztaló momentum a MTK födözetsorának (Kertész II—Orth —Nyul) a régi nívót megközelítő játéka volt. A MTK az első félidőben Winkler. Molnár és Nagy révén érte el góljait. Meglepetést keltett Feldmann teljes hanyatlása. A vasmunkások födözetsora jól játszott; a védelem bizonytalan, a csatázósor érték­telen volt.

    Budapesti Hirlap, 1919 október 19.
  21. 2022.02.11, 19:10 - MTK - Vasas 1919
    MTK — Vas- és Fémmunkások 3:0 (3:0)

    A hideg, szeles időjárás daczára közel ötezer főnyi közönség volt a Hungária-uti pályán, a mely a meglehetősen unalmas nemzetközi mérkőzésért némi kárpótlást talált az élénk iramban lefolyt és elég nívós bajnoki matchben. A Vasasok közvetlen védelme és halfsora ugyan kitünően dolgozott, még sem akadályozhatta meg a frissen és ötletesen játszó kék-fehérek fölényes győzelmét. A goalokat szünet előtt Winkler, Nagy és Molnár rugta.
    Az Újság, 1919. október 19.
  22. III. ker. TVE - TTC 3:1 (2:0)

    Határ- utca, 1500 néző
    Biró: Hajós József

    A III. ker. eddigi gyönge eredményei után kellemes meglepetéssel szolgált híveinek. A csapat hirtelen gó­lokkal javított formáján s ma már könnvedén győzte le a TTC teljes összeállításban szerepelt csapatát. A mérkőzésnek az első része volt az érdekesebb és izgalmasabb. A második félidőben ellanyhult a játék s főképpen a TTC esett vissza szembeötlő módon. A III. ker. erős iramban, támadóan lépett fel s rövid időn belül két gólt ér el. Mindkettőt Stark lőtte. Ezután a TTC is akcióba lép és Schwarz balszélső gólhoz juttatja. A III. ker.-et harmadik góljához Hegyi segítette.
    Sporthirlap, 1919. október 20.
  23. 2022.02.11, 18:59 - ÚTSE - MAC 1919
    MAC — UTSE 4:0 (1:0)

    Népszigeti pálya
    Biró: Schiller Gyula

    Azoknak volt igazuk, akik az UTE elleni „hege­móniás" győzelmet nem ismerték el reális alapnak az UTSE képességeinek megítélésére. A vasárnapi mérkőzésben kitűnt, hogy az UTSE jó csapat, jobb mint amilyennek első mérkőzései után in­dult, de még nem edződött bele az elsöosztályu küzdelmekbe. Ennek tulajdonítható, hogy fölénye ellenére is nagy, meg nem érdemelten nagy gólkülönbségü vereséget szenvedett a MAC csapatá­tól. Tény, hogy a MAC-nak szokatlanul jó napja volt, de ha az UTSE kapusa nem véd olyan indiszponáltan, ugy semmiesetre sem lett volna na­gyobb a MAC győzelme a minimálisnál. A kapus mellett azonban hibásak ebben az UTSE csatárok is, akik sok gólhelyzetüket sorra kihasználatlanul hagyták.

    A MAC-ban ezuttal kitűnt az öreg jobbszárny, Rácz és Bodnár játéka, de jó volt a többi három csatár is. A védelem ellenben bizonytalánul végezte a dolgát, kivéve a halfsort, amelyben Lencz volta legjobb ember.

    Az ...
  24. 2022.02.11, 18:46 - UTE - Budapesti TC 1919
    BTC — UTE 2:1 (2:0)

    Népsziget, 5000 néző
    Biró: Fiedler Konrád

    Az UTE-ra rájár a rud. Nyolc nap leforgása alatt két vereséget kellett elszenvednie s ezzel mérföldekkel távolodott el a végső győzelem re­ménységétől. A szezont oly szépen kezdő csapat­ban ugy látszik belső bajok kaptak lábra, a veze­tőségnek tehát erős kézzel kell megfogni a gyeplőt,hogy a további hanyatlást megakadályozza. A konszolidáció megbomlását mutatta a csapatot átható indolencia, a lelkesedés minden hiánya, de kiváltképpen a fegyelmezetlenség, amely megnyi­latkozott a játékosok egymással folytatott egyenetlenkedésében. Ezzel szemben a BTC nagy kedvvel, dicséretre méltó lelkesedéssel dolgozott; játékosai között teljes a harmónia, nem csoda tehát, hogy a csapat formája is ujabb nagy fejlő­dést illusztrált.

    Mig a BTC rendes csapatává! állott fel, addig az UTE-ban hiányzott Király Dezső s helyét Baubach foglalta el. Centerfedezetet Priboj játszott s az ő helyére viszont uj ember került Kuchta személy...
  25. 2022.02.11, 18:33 - MAFC - Törekvés SE 1919
    MAFC — Törekvés SE 1:0 (1:0)

    Üllői-uti pálya
    Biró: Schuberth M. Ferenc

    Lelkes munkájának megérdemelt gyümölcseként értékes győzelmet aratott a műegyetemiek szimpa­tikus csapata. Bár ezúttal a játékosok tudásán és lelkesedésén kivül a szerencse is pártfogásába vette a MAFC együttesét s Fortuna istenasszony segítette hozzá az értékes pontokhoz, a csapatot átható lelkesedésről és fáradhatatlan agilitásról csak a legnagyobb dicséret hangján emlékezhetünk meg.

    A csapatok a mezőnyben közel egyenranguak­nak bizonyultak, mert míg az első félidőben a MAFC volt a többet támadó, addig szünet után a Törekvés volt frontban s igy eldöntetlen eredmény lett volna a legigazságosabb.

    A MAFC csapatának legjobb része a Reik—Gaug—Egry—Teuffel—Gyuricskó összeállításu csa­társor, mely meglepő intelligensen és szépen kom­binál; egyénileg itt is Egry és Gaug emelkednek ki. Gaug nagyszerű lövőképessége külön említést és a válogatobizottság figyelmét is kiérdemelte. A fedezetsorban dr. Smoli...
  26. 2022.02.11, 18:23 - Nemzeti SC - Budapesti AK 1919
    NSC — BAK 5:1 (1:0)

    Hungária-uti pálya
    Biró: Vértes Imre

    A lelkesen és derekasan küzdő NSC biztos győzelmet aratott a BAK fegyelmezetlen csapatán.A győztes csapat minden embere teljes szívvel és odaadással küzdött a győzelemért és a sikerre a legteljesebb mértékben rá is szolgált. A csatár­sor meglepő frissen és egészségesen kombinált és a kapu elé érve nem fukarkodott a lövésekkel. Künstler, Horváth és Spitz voltak a legjobb emberei az NSC csatársorának. A halfsorban Killermann játéka emelkedett ki. A védelem legjobb tagja a fiatal Hesser volt, aki rövidesen legjobb hátvédeink sorába fog tartozni.

    Semmi jót nem mondhatunk a BAK csapatáról. Hétről-hétre távolodik az első osztályból és ugyanebben a mértékben veszít a csapat tudásából és enged a fegyelemből. Pedig egyénileg jó kvalitásu játékosokból áll a csapat. A két hátvéd, amig fel nem adták a küzdelmet, derekasan dolgozott. Károly kissé kiöregedett, Deutsch sok feleslegeset szaladgál. Geller volt a legértéktelenebb...
  27. 2022.02.10, 22:57 - Roykó Béla
    Royko Béla meghalt. A biró testületének első titkára, a magas növéséről is ismert biró, Roykó Béla meghalt. A birák testületének alakulása évében tagadhatatlanul nagy érdemeket szerzett magának szorgalmas munkájával. Korai halálát tüdőbaj okozta.
    Sporthirlap, 1919. október 23.
  28. 2022.02.10, 22:42 - SCHWARZ
    A III. ker. TVE uj balszélsője. A Vivók csa­patában uj balszélső fog vasárnap bemutatkozni Schwarc Béla személyében, feltéve hogy az intézőbizottság megengedi. Schwarc ugyanis a mult év október 20-én játszott legutóbb az OTE csapatában és igy vasárnap az átigazoláshoz szükséges egy évtől, egy nap hiányzik. Az intéző, bizottság azon­ban, a precedensek alapján, megadja Schwarcnak a játékengedélyt.
    Sporthirlap, 1919. október 17.
  29. 2022.02.10, 22:28 - Schönfeld Aladár
    Schönfeld Aladár a TTC volt játékosa tréningbe kezdett s belépett az Ékszerészek Sport Clubjába.
    Sporthirlap, 1919. október 10.
  30. 2022.02.10, 21:57 - György Ferenc
    A BAK amatőr trénere György Ferenc, az egyesületnek egykori válogatott kapusa lett. György működése iránt nagy a bizalom.
    Sporthirlap, 1919. szeptember 22.
  31. 2022.02.10, 21:52 - III. Kerület - Nemzeti SC 1919
    Az NSC kapusa Szegeden. Müller Gyula, az NSC tehetséges kapusa, Szegedre költözött. Helyét az ifjúsági csapat kapusa, Stettler fogja betöl­teni. Stetler a múlt vasárnap a. III. ker.-TVE elleni bajnoki mérkőzésen debütált — jó sikerrel.
    Sporthirlap, 1919. szeptember 20.
  32. 2022.02.10, 21:31 - Kispesti AC - UTE 1919
    Az UTE veresége Kispesten

    KAC-UTE 2:1 (2:0)

    Csütörtökön délután a KAC sárkány-utcaí pá­lyáján találkozott az UTE az ugyancsak hatalmas formában levő KAC csapatával. Bár a bajnoki mérkőzés színhelye a fővárostól távol fekszik, s hétköznap került lejátszásra, mégis mintegy 2000 főnyi közönség rándult ki Kispestre, hogy tanuja legyen az érdekes mérkőzésnek.

    A mérkőzés valóban rászolgált a nagy érdeklődésre, mert heves iramu, s az utolsó pillanatig bizonytalan kimenetelű küzdelem látványosságá­ban részesítette a nézőket.

    A mérkőzés favoritja az UTE volt, amely a mezőnyben mindvégig döntő fölényben is volt, de a nagyszerűen működő KAC védelemmel szemben csak egy gólt tudott elérni. Ezzel szemben azon­ban két feltűnő of-side gól apott, s Schreiner biró jóvoltából el is vesztette a mérkőzést. Mint­hogy Schreiner biró ilyen formán a vereség köz­vetlen előidézőjévé vált, nem mulaszthatjuk el azalkalmat, hogy néhány kritikai megjegyzést tegyünk működésére.

    Sc...
  33. 2022.02.10, 21:20 - III. Kerület - Nemzeti SC 1919
    III. ker. TVE - NSC 1:1 (1:0)

    Határ-u. pálya, 3000 néző
    Biró: Klug Frigyes

    A saját pályáján játszó Vivók csapata — meg­lepetésszerűen — csak döntetlen eredményt tudott elérni az igen frissen és ésszerűen dolgozó Nemzetiek ellen.

    A mérkőzés rendkívül érdekes, heves iramu, de amellett fair lefolyásu volt. Mindkét csapat ígen tetszetős játékot produkált. — Az NSC mindjárt a mérkőzés kezdetén támadólag lép fel a 8 percben Garay nehéz helyzetben ügyesen véd. Ettől kezd­ve a játék hullámzó, mindkét kapu sürün van veszélyben, azonban a résen álló védelmek min­dent mentenek. A 28. percben Stettner a Nemze­tiek fiatal kapusa megsérül, helyét Künstler fog­lalja el. Ezután a Vivók fölénybe kerülnek és egymásután három eredménytelen kornerhez jut­nak. Stettner 10 perc múlva ismét beállt és a Vi­vók az ő hibájából a 48. percben (Stettner sérü­léséből kifolyóan meghosszabbított félidő) gólt ér­nek el (1:0).

    Szünet után már a 3. percben kornert érnek el de ez is eredménytelen mara...
  34. 2022.02.10, 21:13 - 33 FC - Budapesti TC 1919
    BTC—"33" FC 4:0 (0:0)

    Hungária-uti pálya
    Biró: Kenessey Géza

    A „33“-asok nagy gólarányu veresége mult heti jó játékuk után meglepetés számba megy. A csa­pat, a mely az UTE ellen igen biztató formát mutatott, ma is csak az első félidőben állta az iramot, szünet után azonban teljesen összeesett, s második félidőbeli játéka nem volt egyéb kínos vergődésnél. Igaz ugyan, hogy a csapat gyenge játékának mentségére számos mentő okot hozhat fel. így Zsák egy az orrában inficiálás folytán támadt daganattal, bepólyázott arccal csak szük­ségből állott be a csapatba, s e gátló körülmény természetszerűleg lehetetlenné tette képességeinek teljes kifejtését.

    Á második félidőben oly rosszul érezte magát Zsák, hogy a 26-ik percben a pályát is kénytelen volt elhagyni. Zsák elvesztésén kívül érzékenyen sújtotta a csapatot Horváth III. kiállítása is. akit alig negyedórái játék után zárt ki a játékból a biró, életveszélyes foultjai miatt. Ha még meg­említjük, hogy Zloch is lesántult a másod...
  35. 2022.02.10, 21:08 - ÚTSE - Törekvés SE 1919
    Törekvés — UTSE 3:1 (1:1)

    Népsziget
    Biró: Gerő Ferenc

    AZ UTSE három tartalékkal állott fel, az első félidőben kétszer, a másodikban egyszer a kapu­fáról pattant vissza a csatárok lövése s mindehhez járult még kapusának gyönge szereplése, ami abban domborodott ki, hogy két védhető lövést a hálójába engedett, ilyen módon megállapítható, hogy az UTSE nem érdemelte meg a vereséget, mert egyébként a fedezetek és a hátvédek eddig mutatott formájukat játszották ki.

    A csatárok szép lapos passzjátékot folytattak most is, a kapu közelében azonban határozatla­nok voltak.

    A mérkőzés a Törekvés támadásával indult meg s már az 5-dik percben gólt ért el olyan módon, hogy a balszélén lefutó Rábel beadását az UTSE kapusa beengedi. A gól után az UTSE keményen ostromolta a Törekvés kapuját, két kornert ért el, de ezek pozitív eredményt nem hoztak a számára. A félidő vége felé Szabó kiszökött s szép gólt lőtt (1:1). A hátralevő időben a Törekvés volt frontban.

    A második félidőben az...
  36. Kispesti AC — TTC 1:0 (1:0)

    Népszi­get, 2000 néző
    Biró: Kiss Menyhért

    A Kispest csapata lelkes és kitűnő védőjátékkal értékes győzelmet aratott a nála jobban játszó Terézvárosiak felett. A TTC vereségét főleg fegyemezettlenségének tulajdoníthatja. Játékosai állandóan és hangosan veszekednek egymás kö­zött és szüntetlenül protestálnak a biró ítéletei ellen. Idegességüknek tudhatják be azt is, hogy egy tizenegyest nem tudtak góllá értékesíteni.
    Az első félidő 5-dik percében Saguly révén ért el a KAC egyetlen gólját. Kispest mintegy husz percig fölényben van, majd a TTC kezébe kerül az irányítás s a küzdelem utolsó percéig fölény­ben marad. A mérkőzés vége felé Hegyi egy 11-est a kapu fölé lő.

    A KAC-ot nem kis mértékben Varga kapus brilliáns védése segítette a győzelemhez. A két hátvéd között Túri volt jó, a fedezetsor gyengén játszott. A csatársorban csak Boldog és Jeny játéka érdemel dicséretet.

    A TTC csapatában a Kopácsi helyén játszó tartalék kapusnak nem volt dol...
  37. 2022.02.10, 21:00 - MAC - Vasas 1919
    Vas- és fémmunkások SC — MAC 1:0 (1:0)

    Margitsziget, 1500 néző
    Biró: Schreiner Károly

    A MAC Telkes és Kunst kivételével vissza­nyerte játékjoguktól felfüggesztett játékosait s így lényegesen erősebb összeállításban vehette fel a küzdelmet a Vasasokkal. Egyenrangu ellenfelek küzdelmét élvezhette a közönség, a melynek han­gulatát döntetlen eredmény elégítette volna ki a leginkább ugy ís festett a helyzet, hogy a küz­delem meddő marad, mert a védelmek mindkét csapatban a legnagyobb könyedséggel szerelték le a még bizonytalanul operáló csatárokat. A vé­letlen azonban ugy hozta magával, hogy a MAC-ot ismét 11-es sujtotta és immár ebben a szezonban harmadszor kellett elszenvednie a leg­sulyosabb büntetést, a 11-est. Ebből érte el a Vasas egyetlen és győzelmét jelentő gólját.
    Sporthirlap, 1919. szeptember 15.
  38. 2022.02.10, 20:21 - Ferenczvárosi TC - MAFC 1919
    FTC - MAFC 2:0 (0:0)

    Üllöi-ut, 1500 néző
    Biró Bóna Pál

    A Műegyetemieknek a multkori sulyos vereség után elért szép eredménye nagy meglepetés. A MAFC a védelemben némi változást eszközölt, a mi igen jól bevált. Ugyancsak megerősödött a támadás is Egry kőzépcsatárral, a ki tehetséges, sokat ígérő játékos. A technikusok óriási lelkese­déssel mentek a küzdelembe. Különösen a véde­lem teti ki magáért, ami annál dicséretesebb, mert a beteg Ernst helyett tartalék szerepelt. A csapat kimagaslóan legjobb emberei Landsmann, Kossár és Dvorzsák voltak. Kossár igen jó volt mint hát­véd. A csatársór szép akciókkal dolgozik de a kapu előtt még bizonytalan. Ginzery a szokott fényes stílusban védett. Az FTC-ben Pataki helyén Tóth játszott s kevés tréningje ellenére is jól ál­lotta meg a helyét. A csapat még mindig nem fitt. A csatársorban mindent Nemesre játszanak s ha ő rá megfelelően vigyáz az ellenfél, akkor a táma­dás ereje megbénul, ö az egyedüli nagy formában levő csatára az FTC-nek...
  39. 2022.02.10, 20:11 - MTK - UTE 1919
    MTK — UTE 1:1 (1:1)

    Hungária-uti pá­lya, 15.000 néző
    Biró: Ujvári Ödön

    Hatalmas érdeklődés előzte meg a két csapat mai találkozását, amelyet méltán neveztek el a bajnokság döntőjének.

    A rossz közlekedési viszonyok ellenére már a kora délutáni órákban megindult a népvándorlás a Hungária-uti pályára, a mérkőzés időpontjára oly hatalmas nézőközönség lepte el a pályát övező tribünöket, mint ennek előtte MTK—UTE meccsen még soha. S a mérkőzés rá is szolgált a rendkí­vüli érdeklődést, mert oly grandiózus küzdelmet hozott, amely még a legkényesebb igényeket is kielégíthette.

    A csapatok jelenlegi legjobb összeállításukban állották starthoz, s a meccs nagy favoritja, a kék- fehér csapat volt. A játék első percei azonban ha­marosan kiábrándították a vérmes reményeket tápláló MTK hívőket, s meggyőzték a szakértő szemlélőt arról a nagy feladatról, amely az MTK csatárokra az ujpestiek legyőzésével várt.

    Magát a játékot kritikai szempontból két egy­mástól teljesén elkülöníthe...
  40. 2022.02.10, 19:54 - Blaschnik József
    Blasnik a Kisp. AC első csapatának "Pipa“ né­ven ismert középfedezete, felépült betegségéből és vasárnap a TTC elleni mérkőzésen már elfoglalta helyét a csapatban.

    Sporthirlap, 1919 szeptember 15.
  41. 2022.02.10, 19:49 - DUNNER
    Dunner Sándort a Máv. GSK hátvédjét, aki durva játék miatt már többizben volt büntetve, a VII ker. SC elleni mérkőzé­sen tanusított durva játékáért, 1920 május 15-ig tiltotta el a játéktól a fegyelmi-bizottság.
    Sporthirlap, 1919. szeptember 15.
  42. 2022.02.10, 19:45 - ÚTSE - III. Kerület 1919
    III. ker. TVE - UTSE 2:0 (1:0)

    Népsziget, 4000 néző
    Biró: Biró Sándor

    A népszigeti pálya közönsége rendkívül erős iramu, változatos lefolyásu mérkőzésnek volt a tanuja, amelyből a rutinirozottabb Vivók kerültek ki győztesen. Az UTSE vereségét annak tulajdo­níthatja, hogy Liszák I. a második félidőben ön­kényesen felforgatta a csapatot s ezzel, valamint egy sereg faultjával teljesen megbénította a csapat egységes játékát. Az első félidő 4. percében a Hönich fivérek a kapu előtt összefutottak, Hönich I. a kapuba fejelte a labdát, öccse azonban az összeütközés következtében annyira megsérült, hogy végig statisztálni volt kénytelen. Röviddel ezután az UTSE kapusa is megsérült védés köz­ben s mintegy husz percen át 10 emberrel játszott a csapat. Ebben a félidőben az UTSE volt a jobb, a kapu előtt azonban csatáraik lassan mozogtak. A Vivók csak a félidő vége felé jutottak szóhoz.

    A második félidőben a Vivók támadása kornert hozott, majd Hegyi III. foultja révén az UTSE ju­to...
  43. 2022.02.10, 19:37 - Fritsch Tivadar
    A csapat főerőssége, Plattkó Béesbe költözött; helyét a kapuban Firitsch a BAK egykori kapusa foglalja el. Firitsch testben hatalmasan megerősödve Plattkó meg­felelő helyettesének ígérkezik.

    Sporthirlap, 1919 szeptember 8.
  44. 2022.02.10, 19:34 - Ferenczvárosi TC - Vasas 1919
    FTC — Vas- és fémunkások 1:0 (1:0)

    Üllöi-uti pálya, 8000 néző
    Bíró: Vértes Imre

    A csaknem egyenrangu játékerőt képviselő el­lenfelek küzdelméből a szerencsésebb csapat ke­rült ki győztesként. Nem az FTC győzelmének realitását kívánjuk ezzel vitatni, mert hisz a zöld­fehérek javára 'a mérkőzés folyamán feltétlenül megnyilvánult egy nüansz különbség, hanem csu­pán azt a tényt szögezzük le, hogy kisebb balszerencsével a Vasasok csapata nem hagyta volna el legyő0zöttként a helyét. Két jó védelemmel ren­delkező csapat küzdelmét láttuk, amelyeknek fe­dezetsorai hátrahuzódva sűrűn magára hagyták saját csatársorukat. Az FTC védelmének az Achil­les sarka Kiss, de ma ő is beleilleszkedett társai­nak munkájába. A fedezetsorban Szabó agilis já­tékával tűnt ki, gyengébbnek bizonyult azonban a Blum helyén játszó Izsák. A csapat és a csa­társor legjobb embere Nemes volt, aki lendületes támadásokat vezetett. Pataki a jobbösszekötő he­lyét még nem szokta meg; Kovács kissé nehéz­kes volt a...
  45. 2022.02.10, 19:27 - Budapesti AK - Törekvés SE 1919
    Törekvés — BAK 1:0 (0:0)

    Üllöi-uti pálya
    Biró: Hajós József

    A két csapat meglehetősen unalmas és nivotlan mérkőzéséből a szerencsésebb Törekvés került ki győztesként. A játék mindvégig nélkülözött min­den szépséget. A játékosok céltalan rugdalózásai erősen mutatták, hogy a szezon kezdetén vagyunk. A Törekvés csapatában több reaktivált játékos szerepelt, nem kevésbbé rosszul, mint a BAK fiataljai. A halfsorban Béki játszott középfedezetet, több igyekezettel, mint tudással. A csatársor­ban csupán Lottka játéka volt kielégítő. A BAK csapatában csupán a védelem nyujtott elfogad­hatót. A Deutschot nélkülöző fedezetsor egészen gyenge volt. Szánalmas volt a BAK három belső csatárának minden kritikán aluli játéka. A szél­sők által teremtett számos kedvező helyzet elle­nére nemcsak hogy azok akcióit megfelelően tá­mogatni nem tudtak, hanem ehelyett indolenciá­jukkal megakasztották a támadások eredményes befejezését is. Különösen Károly III. gyenge já­téka volt kirívó a belső trió ...
  46. 2022.02.10, 19:23 - Kispesti AC - Budapesti TC 1919
    KAC — BTC 3:2 (2:0)

    Hungária-uti pálya
    Biró Békés Mór

    A várakozásnak megfelelően rendkívül érdekes, heves iramu és változatos játék keretében vívta meg a két csapat mai küzdelmét. Az első félidő­ben változatos, hullámzó a játék, de mig a KAC támadósora tervszerű, lapos paszokon alapuló ak­ciókkal dolgozott, s két jól irányított lövéssel ugyanannyi gólhoz is jutott, addig a BTC ebben a félidőben csupán egyéni kirohanásokkal kísérle­tezett — természetesen sikertelenül. A második félidőt öldöklő iramban kezdje a BTC s tiz percig lélekzethez sem engedte jutni ellenfelét és miután kiegyenlített, a mérkőzés győztesének is látszott. A kiegyenlítő gól után azonban engedett a tem­póból, amit a KAC ügyesen felhasználva még egy utolsó rohamott intézett a BTC kapuja ellen, még pedig Stier kapus jóvoltából sikerrel. Ezután azon­ban teljesen visszaestek a Kispestiek s nyolc em­berrel védekezve sikerült is gól nélkül kihuzniok a hátralévő időt.

    Az egyes játékosokról szólva a KAC csap...
  47. 2022.02.10, 19:18 - MAC - Terézvárosi TC 1919
    TTC — MAC 1:0 (1:0)

    Népszigeti pálya
    Bíró: Fiedler Konrád

    A MAC a játékjogától felfüggesztett Bodnár, Kunst és Telkes nélkül játszó csapattaT állott ki. Unalmas, nivotlan játék folyt s csak a második első félidőben leginkább a MAC volt fölényben, tartalékcsatársora azonban hibát hibára halmozott. A félidő vége felé a lélek nélkül dolgozó TTC is lendületbe jött. A 45. percben Proczenkó zavarja a MAC kapusát, aki eközben Proczenkót megrugja. A megítélt 11-est Hegyi góllá értékesíti.

    A második félidőben a TTC jut némi fölénybe. A 8. percben Proczenkó offside gólt rug, amit a biró nem ítél meg. Ezután mintegy 20 percig a MAC erősen szorongatja a TTC kapuját s a 28. percben kornert szerez. Ez azonban eredménytelen marad. A 31. percben Recht szép lövését Fehér csak nehezen tudja védeni. A 34. percben Szalai gyönyörű lövését Kopácsi kornerre menti. A 36. percben a TTC jut kornerhez, majd Maly bombaszerü lövése a kapu fölött süvít el. A 42. percben a bíró Malyt kiállította. A ...
  48. 2022.02.10, 19:10 - MAFC - MTK 1919
    MTK — MAFC 9:0 (4:0)

    Hungária-uti pálya, 5000 néző
    Bíró: Langfelder Ferenc

    Meglepő könnyedséggel, szinte lépésben nyerte az MTK mai mérkőzését a műegyetemiek ellen. Az MTK csatársora Schaffer, Konrád II és Szabó nélkül is oly szép és tetszetős összjátékot produ­kált, hogy teljesen feledtetni tudta a nagy ágyuk távollétét. Braun, aki még két hét előtt teljesen tormán kívül volt, rövidesen ismét a régi lesz. Winkler mint jobbösszekötő félelmetes lövőnek bizonyult. Orth ezúttal is csak azt bizonyította be, hogy igazi football fenomén, de nem vérbeli cen­tercsatár. Schlosszer máris top formában van, mig Nagy játékán meg látszik, hogy nem született centercsatárnak, bár nagy technikája itt is érvé­nyesül. A fedezetsorban Kertész II dominált; Nyul sérülését még nem heverte ki. mig Vágó átlagfor­mát mutatott. A Kropacsek—Székely—Mandl köz­vetlen védelemnek nem volt komoly dolga.

    A MAFC csapatán meglátszik a hosszu, hábo­rus kényszerpihenő; kellő előkészítés nélkül még csak for...
  49. 2022.02.10, 18:59 - Nemzeti SC - MTK 1919
    Szeptember 8. (hétfő)
    MTK — NSC
    Hungária-ut d. u. fél 5
    (Kiss M.)
    Sporthirlap, 1919. szeptember 8.

    MTK — NSC 12:2 (6:0)

    Az MTK csapata az előző napi MAFC mérkőzéssel a lábában állott ki, ennek ellenére oly frissen és könnyedén mozgott, hogy hatalmas technikai fölényével szinte pillanatig sem engedte szóhoz jutni ellenfelét és tetszése szerint érte el góljait. Előző napi csapatán annyi­ban tett változást, hogy Székely, Nyul és Winkler helyett Feldmann, Kertész III. és Boros II. ját­szott. A közvetlen védelemnek nem volt komo­lyabb dolga; a kapott gólok szabadrugásból eredtek s miattuk nem érheti gáncs sem a hát­védeket, sem a kapust. A fedezetsorban a Kertész-testvérpár, a csatársorban pedig Orth volt ele­mében.

    Az NSC dicséretére kell megállapítanunk, hogy a csapat 10:0-nál sem adta fel a küzdelmet, s lelkes játékkal sikerült is két gólt elérnie. A csapat legjobb embere Künstler jobbszélső volt, aki mellett csupán Hesser és Killermann I. neve em...
  50. 2022.02.10, 18:52 - 33 FC - UTE 1919
    Szeptember 8. (hétfő)
    "33" FC — UTE
    Hungária-ut d. u. fél 3
    (Gerő)
    Sporthirlap, 1919. szeptember 8.
  51. 2022.02.10, 15:27 - 33 FC - UTE 1919
    UTE — "33" FC 3:0 (1:0)

    E mérkőzés meg­lepetése a "33" asok kitűnő játéka volt, amennyi­ben a játék első felében nemcsak egyenrangu ellenfelei voltak az UTE-nek, hanem határozottan fölénnyel játszottak. Szünet után azonban kifuladt a csapat s az UTE nagyobb állóképességé­vel felülkerekedett. Az UTE csak a második fél­időben mutatta meg oroszlánkörmeit, mikor is csatársorának minden támadása komoly veszélyt jelentett. Egyénileg Volg II., Milosovits, Paulusz és Priboj voltak a legjobbak. A »33«-asoknál a közvetlen védelem Zsákkal az élén dolgozott kiválóan, különösen Oláh, aki rövidesen legjobb beckjeink közé fejlődhetik. A fedezetsorban Zloch vált ki, mig a csatársor tehetetlenségével exceláll. Az UTE mindhárom gólját Priboj lőtte, az elsőt tizenegyesből.
    Sporthirlap, 1919. szeptember 13.
  52. 2022.02.10, 15:22 - Froncz Antal
    Froncz a Vasasok uj trénere. A Vasasok csa­patainak vezetését ezen a héten Froncz Antal, a BSE volt trénere vette át. Froncz hosszabb ideig volt aktív játékos az MTK-ban és tagja volt az MTK bajnok csapatának is. Játszott az URAK és a Törekvés csapatában is, majd felhagyva az aktiv sportolással, a Testvériség SpE trénere lett. A Testvériség után a BSE csapatainak tréningjét vezette. A Vasasok szorgalmas trénert nyertek Fronczban, aki értékes tapasztalataival sokat használhat a jóképességü Vasas csapatnak.
    Sporthirlap, 1919. szeptember 13.
    Tudomásul vette ezután a tanács három egyesületnek azt a bejelentését, hogy pro­fesszionalista trénereket alkalmaztak, Csüdör Ferenc (volt MTK) a Testvériség, Frontz Antal (Törekvés) a VII. ker., Haber Antal (BTC) pedig a BEAC fizetéses trénere lett.
    Sporthirlap, 1920. október 4.
  53. 2022.02.10, 15:03 - TELKES
    Vajon hány Telkes nevű jobbszélső játszhatott a MAC-ban abban az időben?
  54. 2022.02.09, 23:39 - Kispesti AC - MAFC 1919
    A MAFC első bajnoki mérkőzése. Kispesti AC — MAFC. 4:1 (0:1)

    Üllői-uti pálya
    Bíró: Ujváry Ödön

    Szerdán játszotta le a két egyesület a mult va­sárnap elmaradt mérkőzését, amelyet a KAC csa­pata biztosan nyert meg. Az első félidőben igen tetszetős játékot mutatott mindkét fél s a kapuk gyakran forogtak komoly veszedelemben. A MAFC gyors csatárai erélyes támadásokat intéztek a KAC kapuja ellen. Varga kitünően védett, mégis sikerült a MAFC-nak Gaug révén a 20. percben egy hosszú éles lapos lövéssel a vezetést meg­szerezni. A KAC ezután erősen támadott, — főleg Jeny balszélső remekelt a támadások keresztül­vitelében, — ám a lassu belső csatárok rendre hibáztak. A MAFC-nak ebben a félidőben még egy biztos gólhelyzete volt, a veszedelmet azon­ban Varga kornerre hárította el.

    A második félidőben a MAFC csapata teljesen kifuladt, olyannyira, hogy a Kispestiek csaknem az egész félidőben a MAFC térfelében tartózkod­tak. A MAFC-nak még igy is sikerült mintegy 20 percen át a vezeté...
  55. 2022.02.09, 23:31 - TELKES
    A MAC—FTC múlt vasárnapi mérkőzésén történt botránnyal a fe­gyelmi-bizottság pénteken este foglalkozott. Kihall­gatták a MAC részéről Kunst Ottó és Telkes László kiállított játékosokat, Langfelder Ferenc bírót és több tanút. A bizottság nem hozott vég­leges határozatot, mert még Krempels Bélát és Bodnár Sándort a MAC játékosait, valamint több tanút kell kihallgatnia. ítélethozatalig azonban Kunst, Telkes, Krempels és Bodnár játékjogát fel­függesztette a bizottság.

    Sporthirlap, 1919 szeptember 8.
  56. 2022.02.09, 23:30 - MAC - Ferenczvárosi TC 1919
    A MAC—FTC mult vasárnapi mérkőzésén történt botránnyal a fe­gyelmi-bizottság pénteken este foglalkozott. Kihall­gatták a MAC részéről Kunst Ottó és Telkes László kiállított játékosokat, Langfelder Ferenc bírót és több tanut. A bizottság nem hozott vég­leges határozatot, mert még Krempels Bélát és Bodnár Sándort a MAC játékosait, valamint több tanut kell kihallgatnia. ítélethozatalig azonban Kunst, Telkes, Krempels és Bodnár játékjogát fel­függesztette a bizottság.

    Sporthirlap, 1919 szeptember 8.
  57. 2022.02.09, 23:19 - Terézvárosi TC - Vasas 1919
    Vas- és fémmunkások SC — TTC 0:0

    Népszi­geti pálya
    Bíró: Nyul Dezső

    Két jó védelemmel, de rossz csatársorral ren­delkező csapat közel egyenrangu küzdelme, mely végül is — az erőviszonyoknak megfelelően — eldöntetlenül végződött. A Vasasok Szabó és Ta­kács helyén tartalékkal, a TTC kompletten állott fel. A mezőnyben valamivel többet láttuk ugyan frontban a TTC-t, de csatárainak munkájából hiányzik az összjátékra való érzék, s a folytonos egyéni kisérletezés teljesen értéktelen. Nem hagy­hatjuk megrovás nélkül, hogy a csapat játékosai folytonosan civakodnak egymással, s a legválogatottabb diszitő jelzőkkel és káromkodásokkal ille­tik egymást a közönség fülei hallatára. Kopácsi­nak könnyű dolga volt. Hegyi és Fried hibátla­nul dolgoztak. A fedezetsorban Neumann volt jó, mig a csatársor Malyt is beleértve gyengén mű­ködött.
    A vasasoknál is csak a védelem tett ki magá­ért. Firitsch a kapuban jó erő. Zatykó és Mar- kovits megbízható hátvédpár, mig a fedezetsorban különösen a „...
  58. 2022.02.09, 23:13 - Kispesti AC - MAFC 1919
    MAFC — Kispesti AC mérkőzése az Üllöi-uti pályán közbe jött akadály miatt elmaradt. A matchet szerdán délután 4 és fél órakor tartják meg az Üllői-uti pályán Ujváry Ödön vezetésével.
    Sporthirlap, 1919. szeptember 1.
  59. 2022.02.09, 23:12 - Nemzeti SC - Budapesti TC 1919
    BTC — NSC 3:0 (1:0)

    Hungária-uti pálya
    Biró Renner Ferenc

    Vasárnapra kisorsolt bajnoki meccsét, minthogy erre a napra megfelelő szabad pálya nem állott rendelkezésre, szombaton játszotta le a két csapat a Hungária-uti pályán. Az NSC debüje az első osztályban meglehetősen gyengén sikerült, amenynyiben szokatlanul nagy gólarányban szenvedett vereséget a biztató formát mutató piros-fehérektől, A csapat, jóllehet csak a közelmultban vett részt az osztályozó mérkőzéseken, s igy kellő tréning­gel rendelkezik, egyáltalán nem mutatott első osz­tályu játékot. Müller a kapuban a gólok miatt nem okolható. A hátvédek közül a jobboldali, Hesser jó játékos, mig Kiss inkább durvaságaival vonta magára a figyelmet. A fedezetsorban még Killermann sem elégített ki. A csatársorban egye­dül Künstler veszélyes, de nagy hibája, hogy sokat protestál és durva, ami különben a második félidő 5. percében kiállítását eredményezte. A BTC csa­pata meglepően jól játszott. Stiernek nem volt komol...
  60. 2022.02.09, 23:02 - 33 FC - ÚTSE 1919
    „33“ FC - UTSE 0:0

    Üllői-uti pálya
    Biró: Hajós József

    Az UTSE első bajnoki mérkőzésén is igazolta az osztályozó mérkőzéseken mutatott jó formáját. Mindvégig egyenrangu ellenfele volt a budai csa­patnak, sőt a mérkőzés utolsó félórájában fölénybe is jutott. Igaz, hogy addig viszont a „33“-nak volt több alkalma a küzdelmet a maga javára eldön­teni, amelyeket azonban kiaknázatlanul hagyott. Szemmel látható előnye volt az UTSE-nak, hogy csapata teljes mértékben már formában van, mig a „33“ még tréningjének legelején van. Egyébként meg­állapítható már most is, hogy az UTSE minden való­színűség szerint derekasan meg fogja helyét állani az első osztályban.

    Védelme és fedezetsora megbízható, csatársora pedig ritka szép, az első osztályban is feltűnést keltő_ stílusban játszik; csak a kapu előtt meg­lehetős gyámoltalan, ami viszont a csapat érvé­nyesülését fogja megnehezíteni. Egyénileg Dankó, Liszák II., Gally és Blahuta a legjobbak. A „33“ várható szerepléséről még nem lehet...
  61. 2022.02.09, 22:45 - UTE - III. Kerület 1919
    UTE - III. ker. TVE 2:0 (0:0)

    Népszigeti pálya
    Biró: Fiedler Konrád

    Rendkívül érdekes és nivós küzdelem keretében vívta meg a két csapat mai meccsét, melyet a mutatott formáknak megfelelően az ujpestiek nyer­tek meg gólokban ki sem fejezett fölényes játék után. Mindkét félidő első félórájában az UTE oly tetszetős összjátékot produkált, mintha már a sze­zon derekán lennénk. Az első félidó utolsó negyedórájában a Vivók is lábrakaptak, sőt a mérkőzés utolsó tizenöt percében, miután a biró Kósát és Vogl Il-t kiállította s az UTE kilenc emberrel ját­szott, némi fölényre is szert tettek.

    Knollnak az UTE kapujában nem volt egyetlen nehéz labdája sem. Vogl II. máris top formában van s méltó partnere az öccse, Vogl III. is. A Ki­rály—Baubach—Milosovits összeállításu halfsor csak a második félidő első felében elégített ki, kü­lönben a szokottnál gyengébben funkcionált. A csa­társorban igen jól debütált az ujoncz Paulusz a jobbszélen. A Schaller—Príboj pár rövidesen félel­metes r...
  62. 2022.02.09, 22:37 - MAC - Ferenczvárosi TC 1919
    FTC — MAC 3:3 (1:0)

    Margitszigeti pálya
    Biró: Langfelder Ferenc

    Az FTC a következő csapattal szerepelt: Sza­mosi—Kis, Wiener—Wilhelm, Szabó, Izsák—Ne­mes, Pataki, Kovács, Köves, Héger. A MAC csapata igy állott fel: Arató—Szafka, Okasek—Lenz, Fodor, Reiner—Telkes, Bodnár, Omelka, Szalai, Kunst.

    A mérkőzés végső eredménye megfelel a csa­patok által mutatott erőviszonynak. A MAC a második félidőben, amikor már 3:1 arányban vezetett, a mérkőzés biztos győztesének látszott, de a szívósan és mindvégig lendülettel dolgozó FTC nem csüggedve, támadást támadásra intézve, kicsikarta a félgyőzelmet.
    A mérkőzés a maga egészében nem sok élve­zetet nyujtott. Nívós játékot egyik csapat sem pro­dukált, szép összjátékot sem lehetett látni. Tetsze­tősebb mégis az FTC csatársora volt, mig a véde­lemben a MAC volt a jobbik.

    Nemes és Pataki összjátéka vitte előre az FTC támadásokat; sem Kovács, sem Köves nem váltak be, Hégert pedig elhanyagolták. A fedezetek közül egyedül Izsák ...
  63. 2022.02.09, 22:25 - MTK - Budapesti AK 1919
    MTK — BAK 2:0 (1:0)

    Hungária-ut
    Bíró: Vértes Imre

    Az MTK-nak a többi egyesületekkel szemben mindig meg volt az az előnye, hogy egyik-másik játékosának kényszerű kimaradása folytán mód­jában volt megfelelő tartalékot állitani. Ezuttal sem jött zavarba, amikor Schaffer, Konrád II., Szabó, továbbá a gyengélkedő Nyul és Feldmann helyett kellett tartalékról gondoskodni. A csapat igy állt fel: Kropacsek—Székely, Mandel—Ker­tész II., Kertész III., Vágó—Braun, Winkler, Orth, Schlosser, Nagy. Szezon közepén vagy a BAK-nál erősebb ellenféllel szemben, kemény próbára lett téve a kék-fehéreknek az a csapata, a BAK ellen azonban biztos győzelmet aratott. Az első félidő­ben, amikor villámgyors és eleven támadásokkal ugyszólván a kapuhoz szögezte a BAK-ot, az egymásután következő lövések sokasága valóság­gal feledtették a nézővel a mesteri trükökkel dol­gozó nagy ágyuk hiányát. Csak később és külö­nösen a második félidő közepétől kezdve volt erősen szembeötlő az elerőtlenedő tempó, az ö...
  64. TTC — Törekvés 2:0 (1:0)

    Csütörtökön ezer főnyi közönség előtt folyt le a Halom-utcai pályán a tavaszi szezonból visszamaradt TTC—Törekvés első osztályu bajnoki küzdelme. Mindkét csapat több tartalékkal állott fel. A heves, de fair küz­delemből a TTC került ki győztesként a Recht és Procenkó által szerzett goolokkal.
    Sporthirlap, 1919. július 28.
  65. 2022.02.09, 22:01 - Károly Béla
    Károly Jenő a BAK kiváló válogatott fedezet­játékosa a harctéren szerzett betegségéből fel­épült s hamarosan tréningbe áll, hogy ujból el­foglalja helyét a BAK csapatában. Érdekes, hogy jelenleg öcscse, Károly Béla tölti be a helyét, mg Károly III. a centercsatár helyére kerül.

    Sporthirlap, 1919 július21.
  66. 2022.02.09, 21:31 - Budapesti AK - Kispesti AC 1919
    BAK — Kispesti AC 3:2 (0:2)

    Üllöi-uti pálya, 1500 néző
    Biró: Reiner Sándor

    A BAK hétröl-hétre javuló formát mutatva két értékes pontot szerzett, jóllehet a mérkőzés sorsa már a KAC kezében volt. A második félidő középéig két góllal vezetett, ekkor azonban érthetetlenül visszaesett és a BAK-nak nem csak kiegyenlíteni, hanem az utolso percben még a győzelmet jelentő golt is sikerült elérni. A BAK Engel helyén tartalékkal, Kispest pedig 4 tartalékkal játszott. Alaposan meg­érezte a csapat Varga hiányát. A kitűnő kapus kézsérülése miatt előreláthatólag hosszabb ideig kénytelen lesz pihenni.

    A játék az első félidőben eléggé élvezetes volt. A KAC a 19-ik percben Kreps, a 32-ik percben Kónya révén gólt szerez. Szünet után teljesen megváltozik a játék képe; a BAK csapatát mintha kicserélték volna, belefekszik a játékba, nagy fö­lénybe jut és 25-ik percben Gácsi, majd a 32-ik percbe Takács révén eredményhez jut. Az utolsó percben Takács rugja a győztes gólt A BAK a védelmében S...
  67. 2022.02.09, 21:26 - UTE - Törekvés SE 1919
    UTE - Törekvés 2:1 (0:0)

    Népszigeti pálya, 3000 néző
    Bíró: Ujvári Ödön

    A két csapat talál­kozása a várakozásnak megfelelően erős mérkőzést eredményezett. A match az UTE megérdemelt győ­zelmével végződött s a diadalra lelkesen és tartal­masabban játszó ujpesti csapat teljesen rá is szolgált. Az UTE Priboj és Szidon II. helyén Kelecsényivel és Polacsekkel állott fel.

    UTE kezd és Schaller—Polacsek összjátéka azonnal frontba hozza a csapatot, a Törekvés vé­delmének elszánt munkáján azonban megtört min­den akciója. Lassan a Törekvés, csatársora is belemelegszik és a Böjti—Csapkay szárny játékával a vasutas csapat is gyakori támadásokat vezet. Változatos közép játék folyik, ám a csatárok mun­káját a mindkét részről hibátlanul dolgozó védel­mek sikeresen leszerelik.

    A második félidőben az UTE vezet sürü táma­dásokat. A 20. percben Pollacsek szép lövéssel megszerzi az UTE vezető gólját. A Törekvés vehemens támadásokat intéz és sikerül is a 25. percben Csapkay menthetetlen l...
  68. FTC — III. ker. TVE 4-0 (1:0)

    Határ-utcai pálya, 5000 néző
    Biró: Fehéry Ákos

    Zsufolt ház. A tribün roskadásig telve, az álló­helyen valóságos hegyek az embertömegekböl, a tribün előtti keskeny ut eltorlaszolva a megrekedt közönségtől. Igy festett a pálya külső képe annak ellenére is, hogy a közönségnek borsos áron kellett megváltani a sport élvezetre való jogot. A tribün­jegyeket 5 koronán, az állóhelyét 3 koronán áru­sítják a Határ-utcai pályán s ez bizony kissé sok. Még hagyján volna, ha ezzel szemben a nézők kényelme biztosítva volna, de hát valósággal har­cot kell vívni egy kis helyért amelyen az ember megvonja magát. Kényelmetlen a ki és bejutás egyaránt, nem jogos tehát, hogy a football hívei­nek éppen a III kerületi pályán kell a legsulyosab­ban adózni a miért szereti és támogatja a sportot.

    A konjunktúrának klubgazdasági szempontból való kihasználását és az elhelyezkedés kellemetlenségeit azonban feledtette a mérkőzés, a melynél tartalmasabb és érdekesebb aligh...
  69. TTC — BTC 1:0 (1:0)

    Népszigeti pálya
    Biró: Kenessei Géza

    A mérkőzés meglepetésszerűen a Terézvárosiak minimális győzelmével végződött. A BTC csapata négy tartalékkal állott fel és igy már a starttól kezdve nem sok esélye volt a komplett csapattal, derekasan dolgozó Terézvárosiak ellen, A mérkőzés folyamán a TTC többet, a BTC ve­szélyesebben támadott. A játék képe az első fél­időben változatos volt, de szünet után, amidőn a bíró Póct kiállította, a BTC visszaesett és a TTC határozott főlénybe került. A mérkőzés előtt a TTC vezetősége meleg ünneplésben részesítette csapatá­nak jeles hátvédjét Hegyi Árpádot, aki tíz éve ját­szik a Terézvárosiak csapatában.

    TTC kezd, azonnal támad, de a BTC védelme erősen áll ellen a terézvárosi csatárok fürge táma- dásairje. A BTC fedezetsora kiváló agilitással, veri vissza az ellenfele megújuló támadásait, mig a piros-fehér csatárok akcióit többnyire Hegyi sze­reli le. A 38. percben esett a mérkőzés egyetlen gólja, olyan módon, hogy Pro...
  70. 2022.02.09, 20:56 - Pick Pál
    A BAK amatőr trénere. Bottka (Pick) Pál. a BAK.-nak sok évvel ezelőtt volt aktív játékosa átvette az egyesület amatőr tréneri tisztét.
    Sporthirlap, 1919. április 14.
  71. 2022.02.09, 18:50 - 33 FC - Vasas 1919
    A 33-asok meglepő győzelme a bajnokság negyedik helyezettje, a Vasas csapat ellen volt a hét egyik szenzációja. A "33" FC, amelynek csatársorában csupa fiatal játékos szerepelt, régen kitett lelkes játékának köszönhette szerencsés győzelmét; aminek indító oka viszont az volt, hogy Boross ll.-t, aki átigazolási kérelmét mai napig sem vonta vissza, a csapat egyhangu határozatával kihagyta a csapatból.

    A győzelem oroszlánrésze a kipróbált védelem, Zsák —Grüner, Csárdás —Boross I. Zloóch, Molnár érdeme,- akik a Vasas csatársor sorozatos támadásait nagy szerencsével, de meglepő tudással is verték vissza.
    Sporthirlap, 1919. június 16.
  72. FTC — Törekvés 5:1 (3:1)

    Üllői-ut
    Biró: Fehéry

    FTC Rumbold és Weinbeer helyén tartalékokkal állt ki, mig Törekvés teljes csapatát szerepeltette, mely azonban nagy csalódást keltett, mert erélytelen játé­kával minden helyzetet elrontott. FTC vi­szont örvendetesen agilis játékot produkált,s bár a mezőnyjáték nem fejezi ki híven a fenti eredményt, az ellenfél védelmének bi­zonytalanságát ügyesen kihasználó játékával a nagy gólkülönbségü győzelmet megérde­melte.

    FTC széltől támogatva már a 4. perc­ben Pataki révén gólhoz jut. Törekvés rö­vid ideig tartó támadása után ujból FTC veszi át a támadó szerepét s Borbás a 23. percben egyéni lefutással gólt lő. Két perc­cel később kornerböl Schlosser a harmadik gólt fejeli. Törekvés a 38. percben Ging révén jut egyetlen góljához.

    A második fálidőben is FTC a többet támadó s Schlosser már a 4. percben kiszökésból a negyedik gólt lövi. Mindkét részről több jó helyzetet hagynak a csatárok kihasználatlanul,
    míg a 39. percben Pat...
  73. 2022.02.08, 21:02 - Budapesti TC - MAC 1912
    BTC — MAC 4:2 (4:0)

    4000 néző
    Biró: Hajós

    A MAC-ból Kehrling, Onody és Medgyessy hiányzott. A BTC a mérkőzés fontossága tudatában óriási lelkesedéssel és energiával feküdt bele a játékba s különösen az első félidőben, midőn hátszéllel játszott, teljesen visszaszorította ellenfelét.

    BTC támadása vezeti be a játékot, melynek korner az eredménye. 14. percben a MAC tizenegyest vét, melyet Dobó góllá értékesít. A BTC további támadása is ered­ménnyel jár s Pócz az ellenfél védelméből kiszökve, a 22. percben gólt lő. A BTC harmadik gólját szintén Pócz lövi kornerböl folyólag a 29. percben, BTC továbbra is veszélyezteti az ellenfél kapuját s Mészáros egyéni támadásának korner az eredménye, melyből Kertész a negyedik gólt lövi.

    A második félidőben változatos a játék képe, Bodnár támadását Szendrő szabálytalanul akasztja meg. A tizenegyest Bodnár belövi, majd ugyancsak ő lövi a 38. p.-ben a második gólt is.
    Sport-Világ, 1912. június 3.
  74. FTC — III. ker. 11:3 (3:2)

    2000 néző
    Biró Schubert

    Irreális pályán folyt le a mérkőzés, melynek folyamán a FTC abszolut főlénye mutatkozott. Schlosser nagy formája segítette a FTC-ot e nagy gólarányhoz. III ker. védelme megtett mindent, hogy a gól záport megakadályozza, de a II. félidőben összeroppant a csapat és ennek tudható be sulyos veresége.

    A FTC védelme Rumbold kivéve rend­kívül erélytelen és gyenge volt. Ungár he­lyett Fritz játszott Fritz gyenge védésének tudható be a III. ker. csatársorának sikeres szereplése. FTC folytonos támadása után Koródy Schlossert szöktetve, ez gólt lő (18 p.)A III. ker. nehezen kibontakozva szabad­rugást ér el, mely Fritz hibás védése folytán a kiegyenlítést eredményezte (23). Gyönyörű összjáték után Sch osser lefutja a védelmet és megszerzi a vezető gólt (39 p.). Lanyha játék következik erre a III. ker. visszaesikés a FTC offside állásból 3-ik góljához jut(41 p.). Hönich II. a védelem hibájából megszökik és a kifutó Fritz mellett...
  75. 2022.02.08, 20:09 - MÁV Gépgyár - UTE 1919
    UTE - MÁV. 3:0 (1:0)

    Üllői-ut, 4000 néző
    Biró: Kiss Menyhért

    Mindkét csapat teljes össze­állításban szerepelt. Egy véletlen baleset teszi a mérkőzést emlékezetessé. Az első félidő 13 p.-ben Priboj, az UTC center csatára: olyan szerencsétle­nül futott össze a MÁV kapusával, hogy Priboj bal vállában inszakadást szenvedett. Mentők szál­lították a lakására. A mérkőzés egyébként fair volt, csak a második félidő első részében történtek mindkét részről durvaságok addig, amíg a biró Brennert (MÁV) kiállította.

    Hullámzó játék után Priboj áttörve a MÁV eré­lyesen dolgozó védelmét, védhetlen gólt lőtt, azon­ban a lövés pillanatában megtörtént az említett sulyos baleset. A 10 emberrel játszó UTE ezután is fölényben maradt. A második félidő első részé­ben mindkét csapat,sok durvaságot vét. A 25 p.- ben Szidon II a MÁV védelem hibájából gólt lő,. míg a harmadik gólt a 45 p.-ben Vogl III szerezte meg a MÁV kapusának hibájából.

    Az UTE szép és nívós játékot produkált. A csa­pat le...
  76. 2022.02.08, 20:03 - Terézvárosi TC - Vasas 1919
    Vas és fémmunkások SC - TTC 3:1 (1:1)

    Üllöi-ut
    Biró Konrád Jenő

    Mindkét csapatban egy-egy tartalék szerepelt A Vasasoknál Weisz helyett Turi, a TTC-ben Procenkó helyett Mandl játszott. A Vasasok határozottan jobbak voltak ellenfelüknél, azonban teljesítményük így sem elégített ki. A csatársor teljesen akcióképtelen, olyannyira, hogy Jellinek hiányában egy joraváló támadást sem tudna ke­resztül vinni. A fedezetsorban egyedül Gottlieb dolgozott. Az ő fáradhatatlan játékának köszön­heti a csapat a győzelmet. A két hátvéd is gyenge volt s ha a TTC csak valamit is tud, több gólt szerezhetet volna. Plattkó kevés dolgát jól végezte. A TTC teljesen nivótlan és gyenge játékot produkált. A csapat játékában nincs egység, jó egyéni játékosa pedig egy sincs, talán Csillag az, a ki említést érdemel.

    Az első félidőben a küzdelem változatos volt. A támadások mindkét részről erőtlenek. Eredményt a 34-ik p.-kor, amidőn Recht beadását Mandl góllá értékesíti, megszerezvén vele a TTC veze...
  77. 2022.02.08, 19:54 - III. Kerület - Budapesti AK 1919
    BAK — III. ker. TVE 3:3 (2:1)

    Határ-utcai pálya, 2000 néző
    Biró: Kenessei Géza

    A BAK Geller helyén Móra II-vel, a Vivók négy tartalékkal állottak fel. Az eredmény nem hü kifejezője az erőviszonyoknak, mert a BAK volt a jobbik csapat A második félidő 32-ik per­cében még 3:1-re vezetett, ekkor azonban a III. ker. az erős széltől támogatva, döntő fölénybe jutva és a biró téves ítélkezéseinek segítségével két egymás után szerzett góllal kiegyenlített.

    A mérkőzés első percében a BAK játszott fö­lényben. ennek ellenére a 3. p.-ben a Vivók érték el az első gólt Hönich L. egyéni játéka révén. Három perc multán Gulyás, a BAK balösszekö­tője kiegyenlitett. A 30 percben Donáth messziről jött labdáját a Vivók kapusa a hálóba ejtette. A második félidő első részében a szél ellen játszó BAK megtartotta fölényét és a 25 p.-ben Gácsi a harmadik gólt rugta. Azután a Vivók sorozatos támadásokat vezettek és végig urai voltak a hely­zetnek.

    A 28. p-ben a Vivók 11-esét Nagy kivédte. A 32...
  78. FTC — Törekvés 1:0 (1:0)

    Halom-utca, 7000 néző
    Biró Vértes Imre

    A nap legfontosabb mérkőzése a várakozásnak megfelelően heves iramu, változatos lefolyásu, meglehetősen durva küzdelmet hozott, mely végül is szavakkal el nem ítélhető csunya botrányba fulladt. A botrányok sorozata már a délelőtti ifjú­sági mérkőzésen kezdődött, melyet be sem lehetett fejezni, folytatódott a második csapatok meccsén, amelyen különösén a Törekvés játékosok excalláltak, ritkán tapasztalt durva foultjaikkal, s méltó befejezést a közönség botrányos viselkedésével az első csapatok játéka után nyert. A botrány előz­ményei a következők:
    A második félidő 43-ik percében egy Törekvés támadás alkalmával Wiener lefoultolta Lottkát, mindketten a földre kerültek a labda azonban tovább gurult. Vértes igen helyesen lefujta a foult, közben azonban Urik a labdára startoló Herrmannt ugy altesten rugta, hogy az elterült a földön. Erre a biró Urikot, aki a játék folyamán is folyton protestált, kiállította. A köz...
  79. 2022.02.08, 19:24 - Budapesti TC - MTK 1919
    MTK — BTC 6:0 (2:0)

    Hungária-uti pálya, 9000 néző
    Biró: Herczog Ede

    Hosszas várakozás után végre ma igazi klasszi­sát megközelítő játékkal örvendeztette meg az MTK csapata a mérkőzésen megjelent szép számu közönséget. A védelemben voltak ugyan még hi­bák, de azért megfelelt, a fedezetsor korántsem produkált oly rendszertelen játékot mint legutóbb, míg a csatársor elemében volt.

    A kapuban Kropacsek néhányszor szépen vé­dett. Orth kitünően, Feldmann gyengébben ját­szott. A fedezetsorban Kertész II. játékán határo­zott javulás észlelhető. Vágó mint centarhalf szin­tén megfelelt, míg Nyul II a balhalf helyen egy­előre még gyenge.

    A csatársorban feltűnt Nagy gyenge játéka, a támadósor többi négy tagja azonban igen jó volt. Egyénileg Schaffer játéka magaslott ki. Áttörései, passzai, cselzései és lövései a régi Schaffert jut­tatták eszünkbe, s bizonyos, hogy még egy-két kilót leadva testsulyától á legjobbat foeja produ­kálni. Konrád ismét rendkívüli technikai tudását csil...
  80. 2022.02.08, 19:16 - Vasas - III. Kerület 1919
    Vas- és fémmunkások SC — III. ker. TVE 0:0

    Hungária-uti pálya
    Bíró: Szüsz Hugó

    A mutatott formákat hűen visszatükröztető eredmény. A Vivók Futó és Szabó nélkül, a Vasasok legutóbb szerepelt csapatukkal állottak fel. Ugy a Vasasok, mint a Vivók rendes formájukon aluli játékot produkáltak, amiben része volt a nagy szélnek is, mely a csapatok kombinációját telje­sen megzavarta s a játékot igen ellapositotta. Plattkónak néhányszor volt alkalma nagy tudását csillogtatni, a hátvédek közül Markovits végzett elismerésreméltót. A fedezetsorban ezuttal a bal­half Tury játéka magaslott ki. A csatársorban Szabó lövéseivel, Katzer lefutásaival, Jellinek ado­gatásaival szolgált rá a dicséretre, de Rucskay— Bánás II. balszárny kritikán aluli játékot mu­tatott.

    A Vívóknál a közvetlen védelemben Stark és Hires végzett nagy munkát. Hönich I. mint cen- terhalf a csapat lelke volt, kit Csáky jól támoga­tott munkájában. A csatársorban Breuer és Hönich II. érdemel említést.

    A játék folya...
  81. 2022.02.08, 19:08 - 33 FC - Ferenczvárosi TC 1919
    FTC — „33“ FC 1:0 (1:0)

    Üllöi-uti pálya, 6000 néző
    Biró: Ujvári Ödön

    Meglehetősen érdektelen mérkőzés, amelyen egyik csapat sem mutatott kielégítő formát. Áz FTC volt egyébként a jobbik csapat és győzelme telje­sen megérdemelt volt, bár a „33 “-asok kissé eré­lyesebb csatársorral könnyen tehették volna eldön­tetlenné a küzdelmet.

    A győztes csapatban a védelem volt a legjobb. Payer ismét játszott és a csapat iöerössége volt, akin megtört az ellenfél legtöbb támadása. A fedezetsor elég jól oldotta meg feladatát. Medgyesi agilis és hasznos játékos. A csatársor nem tudott igazán jó játékot produkálni. Tulnyomórészt egyéni akciókat láttunk tőle, mig az összjáték még sok kívánni valót hagy hátra. Egyénileg Pataki, Gansl és Nemes jók, de megérteni nem igen tudják vagy akarják egymást.

    A ,,33“-ban is a védelem tett ki a legjobban magáért. Zsák sokat és szépen védett, de igazán nehéz dolga nem akadt. A fedezetsorban Zloch játéka magaslott ki. A csatársor a mezőnyben tűrhetőe...
  82. 2022.02.08, 19:01 - MTK - 33 FC 1919
    MTK - 33 FC 4:0 (3:0)

    Hungária uti pálya, 6000 néző
    Biró Gerö Ferenc

    Az ismét nagy formát elért MTK-val szemben természetesen nem volt esélye a 33-nak, a mely csak azt a célt tűzte ki maga elé, hogy lehetőleg megnehezítse ellenfelének győzelmét. Ezt a célt annyiban el is érte a 33, hogy mindvégig lelkes és szép játékot produkált, az MTK-t tudása leg­javának kifejtésére kényszeritette ugy, hogy a mér­kőzés első félideje igen élvezetes és nívós sportot nyujtott A másodikban azután, egyoldaluvá vált a játék, de a „33" szívós védekezése elhárította a gólzáport.

    A győztes csapatban a csatársornak volt alkalma első sorban brillánsformáját érvényre juttatni. Kü­lönösen jó napja volt Konrád II.-nek, a ki kima­gaslott társai közül. De nem sokkal maradt el Schaffer sem, a ki ismét fiten játszik. A balszé­len az ujra szerepelt Szabó kielégítő játékot nyuj­tott. A fedezetsor egységesen és hasznosan ját­szott, a védelemnek pedig nem volt tulnehéz dolga. A „33“-bán a védelem tett k...
  83. 2022.02.08, 16:18 - Budapesti AK - MTK 1919
    MTK — BAK 6:1 (5:0)

    Hungária-uti pálya, 7000 néző
    Biró: Fiedler Konrád

    A nagy gólarányu győzelem ellenére sem elégí­tett ki az MTK csapata. Feldmann, Nyul és Schlosszer helyén tartalékok szerepeltek ugyan, ez azonban nem indokolja még eléggé a az MTK gyengébb játékát. Kropacsek a kapott gólt védhette volna. A Feldmann helyén játszó Weisz ezuttal sem bizonyult megfelelő jobbnak, mint legutóbb. Orth jó volt, de egy kissé könnyelmű. A Kertész II—Konrád I.—Vágó összeállitása fedezetsor nem elégített ki. Kertész II. ugylátszik sehogy sem tudja visszanyerni régi formáját. Konrád I játékán erősen megérzik még a hosszu pi­henő. Technikai tudása tudása labdaadogatásaiban itt-ott elég jól érvényesült labdaszedése, állóké­pessége azonban még sok kívánni valót hagy maga mögött. Vágó folyton elkalandozott. A csatársorban a még mindig nem teljesen fitt Braun volt a legjobb. Konrád II egy kissé kényelmes volt. Winkler nem funkcionált oly jól, mint leg­utóbb. Schafferre sérülése óta egys...
  84. 2022.02.08, 15:56 - III. Kerület - UTE 1919
    UTE - III. ker. TVE 3:2 (2:1)

    Határ-ut­cai pálya, 3000 néző
    Biró: Kenessey Géza

    Mindvégig rendkívül izgalmas, érdekfeszitő és példásan fair mérkőzés. A győztes csapatban a védelem játéka fölülmulta a támadó sorát, kivéve Kazárt, aki nagyon gyengén védett. A két Voglból alkotott hátvedpár ezúttal is a csapat legjobb része volt. A fedezetsorban Baubach centerhalf játéka magaslott ki, aki ugy a védelemnek, mint a csatársornak fő támasza volt. A csatárok közül Priboj és Szidon játéka érdemel dicséretet.

    A III. ker. TVE erős hendikeppel állott ki. Leg­jobb játékosa Futó centerhalf ugyanis e héten szerencsétlenül járt. Revolver tisztítás közben fegy­vere elsült és a golyó átfurta a lábát ugy, hogy meg kellett operálni, Távolléte miatt az egész csapatot föl kellett forgatni. Hönich I. játszott centerhalfot, Hires középcsatárt, mig Hires helyen, mint jobb hátvéd az ifjusági Erdélyi szere­pelt. Ludwig jobbszélső ezuttal játszott először a szezonban. Szabó Jenő fájós, bekötött l...
  85. 2022.02.08, 14:41 - Kispesti AC - Vasas 1919
    Vas- és fémmunkások SC. — KAC 1:0 (0:0)

    Hungária-uti pálya
    Biró: Vértes Imre

    Rendkívül érdekfeszitő, változatos lefolyásu, erős tempóju mérkőzés, mely a mutatott formáknak megfelelően a Vasasok jól megérdémelt győzel­mét hozta. A játék képe két ellentétes stílus har­cát mutatta; a Vasasok rövid, lapos passzokkal dolgoztak, mig a KAC gyors szélsőivel jobbára egyéni akciókkal kisérletezett. Az eredmény az összjáték elhatározó győzelmét jelentette s hogy az arány a Vasasokra nézve nem volt még ked­vezőbb, az Varga nagyszerű védésén kivül csu­pán a Vasas csatárok lövéseit kisérő balszeren­csének volt tulajdonítható.

    Plattkónak a Vasasok kapujában egyetlen egy­szer volt csak alkalma nagy tudását bemutatni. Zatykó és Markovits, különösen azonban az utóbbi igen jól látta el feladatát. A fedezetsorban Gottlieb végzett nagyszerű munkát. A csatársor mai összeállításában a mezőnyben igen jót pro­dukált, a kapu előtt nem fukarkodott, a lövések­kel egyelőre azonban még nem a remélt...
  86. BTC - Máv. 2:2 (1:1)

    Halom-utcai pálya
    Biró: Szüsz Hugó

    Lanyha tempóju unalmas és nivótlan mérkőzés, amelyben a BTC. volt némi fölényben, de a játé­kosai nagyrészt léleknélküli játéka miatt a győzel­met kivívni nem tudta. A Máv. csapata, ha a tu­dásban el is maradt ellenfele mögött, lelkesedés­ben messze tulszárnyalta. Csupán így volt lehet­séges. hogy a BTC vezető góljait mindkét eset­ben sikerült kiegyenlítenie.

    Máv. kezd, de a BTC. azonnal támadólag lép fel. AZ 5. percben Németh lövi a piros-fehérek vezető gólját, amely után a BTC kissé visszaesik és a Máv támadásai a 15. p.-ben eredményesen végződnek. A Máv. által rugott kornert Bihari hi­básan védve öngólt vét. Innen kezdve a Torna Club erősen szorongatja a Máv. kapuját, de a Máv. védelmének lelkes munkáján, minden kísérletezé­sük hajótörést szenved.

    Szünet után erősbbödik a tempó és a BTC mind­jobban védekezésre szorítja ellenfelét.

    A 20. percben Hajdu gyengén guruló labdáját a Máv. védőjátékosai elhibázzák...
  87. 2022.02.08, 14:28 - Törekvés SE - 33 FC 1919
    Törekvés — „33“ FC 3:1 (2:1)

    Halom utcai pálya, 2000 néző
    Biró: Ujvári Ödön

    Igen érdekes és nivós küzdelem, amelyben a Törekvés egy árnyalattal jobbnak bizonyult ellen- felénél. Győzelme ugyan feltétlenül megérdemelt volt, de a „33“ játéka is teljes elismerést érdemel és ha határozott balszerencse nem kiséri akcióját, könnyen eldönthetetlenné tehette volna a küz­delmet.

    A győztes csapat legjobb része a fedezetsor volt, a mely pontosan és bőven juttatott labdáival a támadás dolgát szerfelett megkönnyítette. A csa­társor a mezőnyben nem volt egészen kielégítő, mert összjáttéka és kombinációi sok kívánni valót hagytak hátra, de viszont a kapu előtt nagyszerű lövőképességnek adta tanujelét. Egyénileg Csapkai, Viola és Urik voltak jók, míg Csermely índiszponáltan játszott, Bőti pedig nem vált be. A ka­puban Dürr néhány remek védést produkált.

    A „33“ talán ezúttal produkál a a szezonban legjobb játékát. A csatársor, a melyben Boros II helyét Zeitler foglalta el, tetszetős...
  88. FTC — TTC 1:0 (1:0)

    Üllői-uti pálya, 5000 néző
    Biró Gerő Ferenc

    A bajnokság élén álló FTC nagy zavarban lehet. Erre vall az a folytonos kísérletezés, amely­nek hétről-hétre tanui lehetünk. Ma is fölforgatott csapattal állott ki s a legszerencsétlenebb megol­dásnak az bizonyult, hogy Nemest tették meg centerhalfnak. Tipikus csatárjátékot produkált, olyant azonban, amellyel még mint csatár sem tudott volna használni. Önző volt nevezetesen és folyton driblizétt. Ilyen körülmények között nem is volt csuda, hogy a csatársor nem jutván rendes labdához, abszolut tehetetlen és meddő volt Va­lósággal fájdalmas, látnivaló volt az egykor ellen­állhatatlan FTC csatársor gyámoltalan vergődése. Ha Pataky játéka kissé meg nem vigasztalt volna, szomorusággal töltöttek volna el mindenkit a lá­tottak. Különös módon gyengén játszott Tóth. Ha az FTC sürgősen talpra nem állítja csatársorát, rövidesen le kell bukni a vezető helyről.

    Az FTC nélkülözte Payert, Medgyesit és Bódist, mig a TTC t...
  89. TTC—BTC 1:0 (0:0) Saár Izidor.

    A millenáris pályán volt nagyobb a szenzáció. A FTC felett aratott győzelem dicsőségében fürdő BTC csapatot megverte a gyengének vélt s tényleg gyengé­nek bizonyult TTC. Nem tudjuk, hogy az elbizakodott­ság volt-e az eredmény oka, de igazunk volt akkor, amikor bizonyos matcheken a papírformát figyelmen kívül hagyandónak véljük. Ilyenek a BTC—TTC matchek is, amelyek rendszerint homlok­egyenest ellenkeznek a papírformával. Nem csodálkoz­tunk tehát, amikor a BTC a remélt nagy goalarányu győze­lem helyett 1 :0 ra kikapott a FTC-tól. Mint mindig, ugy most is a BTC támadott többet, a TTC azonban veszélye­sebb volt, mig védelme biztosan szerelte le a BTC csatár­sor kedvetlen támadásait TTC-ben ismét játszott Jergenc, a csapat régi centerhalfja, aki igen hasznos volt; jó volt a védelemben Beimel és Hegyi is A BTC ban Szendrő dolgozott igazán, a halfsor ismét gyenge volt. Az egyetlen goalt Rösner lőtte a második félidő 25. percében, mig a 31. percben má...
  90. 2022.02.07, 22:05 - Budapesti TC - Kispesti AC 1919
    BTC — KAC 4:2 (1:2)

    Üllői-uti pálya, 4000 néző
    Bíró: Gerő Ferenc

    A nap egyetlen bajnoki meccse a várakozásnak megfelelően a nagyobb álló képességgel rendelkező piros-fehérek biztos győzelmével végződött A BTC Kanyaurek és Szánthó II. helyén, a KAC pedig Turi, Kincs és Blachnik helyén szerepeltetett tartalékot. A hosszu, négy hetes kényszerpihenő mély nyomokat hagyott a csapatok játéktudásán, aminek megfelelően küzdelmük alatta maradt a rendes nívónak s vajmi kevés szépet és gyönyörködtetöt produkált. A mezőnyben a BTC csak kevéssel volt jobb a KAC-nál, amit ez utóbbi lelkesedéssel teljesen pótolni tudott, de mig a BTC csatárai az ellenfél kapuja elé érve, lövésekben sem fukarkodtak, addig a KAC csatárok lövőtudománya a BTC kapuja előtt teljesen csődött mondott.

    A BTC kapujában Stier állott; nem sok dolga akadt, a második gólt védhette volna. Kőszegi és Gruber tűrhetően, de meglehetősen kíméletlenül végezték feladatukat. A fedezetsorban Szabó centerhalf játéka érdemel ...
  91. 2022.02.07, 21:39 - STITZL
    StitzI József itthon.

    Stitzl József, a BEAC kitűnő csatára és halfjátékosa, aki azelőtt a 33-asok egyik főerössege volt, négy évi orosz fogság után hazatért Oroszországból. Stitzlt első utja a BEAC pályára vezette, ahol klub­társai meleg szeretettel fogadták. Stitzl állan­dóan játszott Oroszországban s már az első tréningen látszott, hogy mit sem vesztett régi formájából s egy-két heti tréning után elfog­lalhatja helyét a BEAC csapatában.
    Sporthirlap, 1919. május 26.
  92. Máv. — TTC 1:1 (1:0)

    Népszigeti pálya, 300 néző
    Biró: Kiss Menyhért

    Az eredmény nem hű kifejezője a két csapat közötti erőviszonynak, mert a míg az első félidő­ben mindkét csapat egyenlő tudást mutatott, addig a második félidőben a TTC. megsemmisítő fölénynyel ostromolta ellenfelének kapuját. Azonban a legbiztosabbnak látszó helyzetek is eredménytele­nek maradtak a TTC belső csatárainak ügyefogyottsága miatt.

    Az esőtől átázott talajon a játékosok nehezen jöttek lendületbe. Mindjárt az első percekben lát­szott, hogy a csuszós talaj a Máv. játékosoknak jobban konveniál. A 18. p.-ben a TTC egész vé­delme a Máv. tér felén állott s ennek volt a követ­kezménye, hogy Csida a félvonalról megszökve egyedül futhatott le a TTC kapuja elé, s védhetlen lövéssel megszerezte a Máv. vezető gólját. Ez a félidő változatos játékkal telt el s inkább a Máv. volt a jobbik csapat.

    A második félidő rendkívül heves iramban folyt le. A Máv. kifulladt, a TTC mindjobban lábra kapott s egyik os...
  93. 2022.02.07, 21:01 - Budapesti TC - 33 FC 1919
    BTC — „33“ FC 1:0 (0:0)

    Űllői-ut
    Biró: Kenessey Géza

    A reorganizált BTC hétról-hétre javuló formával örvendezteti meg híveit és a legjobb uton halad, hogy lelkes és szép játékával ismét visszaszerezze régi népszerűségét. A csapat minden tagja tuda­tában van, hogy a közelmult mulasztásait pótolni kell és igyekszik a maga részéről a siker kivívá­sához hozzájárulni.

    A „33“ elleni mérkőzésen is az utóbbi hetek szép játékát produkálta a csapat és méltán meg­érdemelt győzelmet aratott. Feltétlenül jobb volt ellenfélénél és csak csatársorának gólképtelensé­gén mult, hogy kénytelen volt a legminimálisabb eredménnyel megelégedni.

    A csapat legjobb része a fedezetsor volt, amely ritkán látott kiváló játékot produkált Mind a három fedezet — Rauchmaul, Kanyaurek és Ker­tész G. — pompás védő és támadó játékkal segí­tette a csapatot érvényesüléshez, ami ily körül­mények között nem is került nagy megerőltetésbe. Jól végezte dolgát, a védelem is, amely könnyen tette ártalmatlanná el...
  94. 2022.02.07, 20:16 - MTK - Kispesti AC 1919
    MTK - KAC 9:1 (5:1)

    Hungária-uti pálya, 5000 néző
    Biró: Gerö Ferenc

    A rendkívül nehéz, mély talajon az MTK nagy technikai készültségével megsemmisítő fölénnyel, impozáns gólaránnyal győzte le a kispestiek csa­patát. Az MTK Schlosser es Feldmann nélkül, a KAC legerősebb összeállitásában állott fel.

    Az MTK közvetlen vkdelmének meglepően könynyü dolga volt. Kropacsek a kapott gólt nem véd- hette, a Feldmann helyén játszó Weisz egyelőre még nem üti meg az első csapat nívóját. Orth különálló klasszisa ma is teljes fényében csillogott. A fedezetsorban Kertész II — főleg mint centerhalf — kitűnő játékot produkált, Vágó nem igen ambicionálta a játékot, míg Nyult néhány percnyi játék után annyira megrugták, hogy csak statisz­tált. A csatársorban ujra játszott hosszabb szünet után Braun is, akinek játékán azonban meg meg­látszanak betegségének nyomai. Winkler ezuttal a center helyén sokkal jobbat produkált, mint a jobbszélen. Nagy élvezetet szereztek Konrád II., valósággal zson...
  95. FTC — BAK 3:0 (0:0)

    Üllöi-ut, 5000 néző
    Biró: Fiedler Konrád

    Payer távolmaradása az FTC összeállitásában változást tett szükségessé. A kitűnő reprezentatív helyét Blum foglalta el, a centerhalf posztját Ko­vács Elemér, a balhalf helyét pedig Herrmann töltötte be. Á védelem ilyen módon is jól meg­oldotta a feladatát, a csapatnak jobbik része azonban a csatársor volt, amely ma valóban ki­tűnő játékot produkált. Pataki régi nagyságára emlékeztetett, pompás labdákat osztogatott, leg­jobb tagja azonban a támadó sornak a legjobb csatáraink közé emelkedett Gansl volt. Tóthról egyelőre nem sok jót mondhatunk. Az FTC álta­lában kezében tartotta a mérkőzés sorsát, a BAK védelme azonban oly derekas munkát végzett, hogy győzelmét mégis nehezen tudta kivívni az FTC. A két hátvéd az FTC kombinációs támadá­sait rendre megzavarta és csupán Nussbaum indiszpozícióján múlott, hogy a győzelem aránya nem volt mérsékeltebb. A fedezetsorban Geller brillírozott, a csatársorban Engel, Gulyás és D...
  96. 2022.02.07, 19:43 - Törekvés SE - Vasas 1919
    Vas és fémmunkások — Törekvés 2:0 (0:0)

    Halom-utcai pálya, 800 néző
    Biró Vértes Imre.

    A két munkáscsapat találkozásából a papírforma ellenére a Vasasok csapata került ki megérdemelt győztesként. A Törekvés csapata a karján gyászszalaggal jelent meg, osztozván Violának a gyá­szában, A jeles fedezetjátékos ma temette feleségét. Helyette Guttmann játszott, míg a Vasasoknál Weisz helyét Turi töltötte be. A játék folyamán inkább a védelmek nyujtottak elfogadhatót, a csa­társorok játéka mindkét részről sok kívánnivalót hagy maga után. Nagy része volt ebben annak a körülménynek is, hogy a játék elején mindkét csapat egy-egy csatára lesántult és a mérkőzést mindkét csapat csonka csatársorral játszotta végig. A Vasasok csapatának főerőssége a védelem. Plattkó bravuros védései, Zatykó erőteljes, de fair backjátéka és Markovics jó helyezkedése a legjobb védelmek egyikét adja. A fedezetsorban kimagas­lott Bánás I nagyszerű játéka. Gottlieb és Turi hasznos segítőtársainak bizonyultak...
  97. BAK - Máv. 3:1 (3:0)

    Üllői-uti pálya
    Bíró: Ujvári Ödön

    Hosszu idő után ismét győzelmet aratott a BAK csapata revánsot véve a Mávon őszi vereségéért.

    A BAK Károly kivételével, teljes összeállításban jelent meg és lelkes játékával biztos és megérde­melt győzelmet aratott. A kapuban Nagy jól védett, a hátvédek közül Székely volt a jobbik, A fedezet­sorban Szendrő játéka érdemel dicséretet, mig a csatársorban Engel és Gácsy voltak jók. A Máv csapata nélkülözte Romethet, ami a fedezetsor gyengülését vonta maga után. A hátvédek kímélet­lenül, sőt helyenként durván játszottak. A csatár­sorban Bobor és Renner mutattak elfogadhatóbb játékot.

    Az első félidőben a BAK uralja a helyze­tei és veszélyes támadásokat vezet a Máv kapuja ellen. A 15 percben a kifutó Gácsyt elfoultolják. a megítélt tizenegyesből Székely a BAK vezető gól­ját lövi (1 : 0). Kezdés után, ismét a BAK támad és a 25 percben Takács szép lövéssel szerzi meg a 2 gólt; A Máv csak ritkán jut szóhoz és a fél­idő...
  98. 2022.02.07, 18:53 - III. Kerület - Budapesti TC 1919
    BTC - III ker. TVE 1:0 (0:0)

    Határ-u., 4000 néző
    Biró: Hoffenreich Károly

    A BTC annak ellenére is, hogy az első félidő­ben elveszítette csatársorának főerösségét, győzel­met aratott a saját pályáján játszó és a hazai kö­zönségtől elkeseredett erővel buzdított III ker. TVE fölött. A 33-ik percben történt, hogy Dobó össze­futott Starkkal s a BTC csatára olyan szerencsét­lenül esett el, hogy bal alsó karja eltörött. Dobót a mentők szállították el, a BTC-nek pedig tiz emberrel kellett folytatnia a játékot. Igen érdekes, változatos játék folyt, jobbára a III ker. TVE volt a támadó fél, ám a BTC védelme mindent elhárított. A fedezetsorban Rauchmaul brillírozott, éppen ugy támogatván a hibátlanul dolgozó hát­védpárt, mint a kapu közelében bizonytalanul játszó csatársort. A támadásnak Dobó volt a lelke, kidőlésével megszűnt a csatársorban minden lendü­let. Biharinak alkalma volt néhány bravúros védésre. — A III ker. csapatában kimagaslott Futó pompás teljesítménye. Stark a szokot...
  99. FTC — KAC 2:0 (1:0)

    Üllői-uti pálya, 4000 néző
    Bíró: Szüsz Béla

    Az eredmény hűen fejezi ki a két csapat közti különbséget Mérkőzés folyamán az FTC döntő fölényben volt és csupán csatárain, illetve Varga kitűnő védésein mulott, hogy nem nagyobbarányu győzelemről számolhatunk be. A győztes csapat­ban Szamosi kevés dolgát jól végezte. Payer ma gyengén; szerepelt. Wiener lába a II. félidő elején megrándult és csupán statisztált. A fedezetek kö­zül Medgyessy agilitása és Blum passzai érdemel­nek dicséretet. A csatársorban igen tetszetős játé­kot produkált a három belső csatár. A KAC ka­pujában Varga ismét kiváló védéseket produkált, Jók és megbízhatók a hátvédek és agilis a halfsor, bár ma inkább a védelemre helyezte a fősulyt. A csatársorban a Jenny és Stallmach érde­melnek dicséretet.

    Az első félidőben FTC igen heves támadásokat vezet, de a jól helyezkedő kispesti védelem sokat ment. A 15. percben Okos szép lövéssel szerzi meg az első gólt, a félidő további részében azonb...
  100. 2022.02.07, 18:39 - 33 FC - Terézvárosi TC 1919
    TTC — „33“ FC 2:0 (1:0)

    Hungaria-uti pálya.
    Biró: Szüsz Hugó

    Megérdemelt győzelmet aratott a szépen és lelkesen játszó TTC ideges és kapkodó ellenfele fölött. A TTC volt mindvégig a jobbik csapat és ugy a támadások előkészítésében, mint azok kivitelében ügyesebbnek bizonyult. A „33“ mentségére ugyan meg kell említeni, hogy a mérkőzés legnagyobb részét tiz emberrel, majd egy részét kilenc emberrel játszotta végig, de viszont ezt a handikepet egyes játékosainak fegyelmezetlensége okozta, a kik rá­szolgáltak a bírói ítéletre.

    A győztes csapatban különösen a védelem és a támadás szolgálta az elismerésre, mig a fedezetsor gyengébben szerepelt. A védelemben Hegyi első­rangú játékos, de partnere, is megfelelő. A csatársor különösen agilis és lelkes játékának köszönheti sikerét, a mellyel sok veszélyes helyzetet tudott teremteni ellenfele kapuja előtt. Egyénileg Mali érdemel említést.

    A „33“-ban csak a védelem munkájáról lehet elismeréssel szólani, különösen Zsáknak volt a...