magyarfutball.hu

  1. 2021.09.03, 23:03 - MUE - Ferenczvárosi TC 1902
    Ma délután ötödfél órakor a csömöri-uti versenypályán két elsőosztályú labdarugó-csapat, a Ferencvárosi Torna-Klub és a Magyar Uszó-Egyesület küzdött az elsőségért. A mérkőzésen, mely mindvégig érdekes volt, nagyszámú közönség jelent meg. Az úszók mindjárt a játék meg­kezdése után egy percre megszerezték az első gólt, melyet több gól ebben a félidőben egyik csapat részé­ről sem követett. így az első félidő eredménye egy gól a zérus ellen az úszók javára. A második félidőben a ferencvárosiak szép berohanással, a játék megkez­dése után rövid időre megszerezték a kiegyenlítő gólt, a mit egy negyedórái játék után még egy gól követett, így az eredmeny a második félidőben két gól ellen zérus a Ferencvárosi Torna-Klub javára; a végső eredmény pedig 2:1 ugyancsak a Ferencvárosi Torna-Klub javára. Biró Kiss (B. T. K.) volt.

    Budapesti Hírlap 1902 április 21.
  2. 2021.09.03, 13:43 - BTC - BSC 1902
    Budapesti Torna-Club I. 10 :0 eredmény­nyel győz a Budapesti Sport-Club I. ellen.

    Az idei football-szezon hivatalos megnyitását képezte a nevezett két egyesület csapatainak múlt vasárnap délután tartott mérkőzése. A hét folyamán uralkodott havazás és azt követő eső­zés annyira feláztatta a Csömöri-uti versenypályát, hogy már a mérkőzések elhalasztásáról kezdtek beszélni s csupán a pályaszövetség ügy­buzgalmának volt köszönhető, hogy a pálya félig- meddig használható állapotba jutott. Mindennek daczára szép számú közönség jelent meg, hogy az 1902. évi bajnokságnak első küzdelmének tanúja legyen, mely — daczára a B. T. C. szemmel- látható fölényének — változatosságban, de főleg mulatságos mozzanatokban rendkivül gazdag volt.
    A B. T. C. csapatát illette a helyválasztás joga s a támadásra nézve kedvezőtlenebb pozi- cziót választja.
    Daczára ennek rögtön átveszi a támadó szere­pét s csakhamar a B. S. C. kapuját állandóan bombázza. Alig 5 percz lefolyása alatt Ordódy egy éles lövése után...
  3. 2021.09.03, 13:37 - BTC - BSC 1902
    Az uj szezon első bajnoksági mérkőzése ma délután három órakor volt. Az olvadó hó pocsolyává változtatta a kü­lönben is rossz pályát. A játszók hiába öltöztek a má­sodik félidő előtt száraz ruhába, öt perc múlva csupa viz és sár volt valamennyi. Nem járt jobban a ját­szóknál a közönség sem, a mely a villámos megállótól a tribünig bokáig érő sárban s hóban juthatott csak előre. A játék mindvégig érdekes volt. A Budapesti Torna-Klub és a Budapesti Sport-Klub állt egymással szemben. Az utóbbi nagy vereséget szenvedett, de mentsége, hogy a rossz talajon játékosai nem fejthet­ték ki ügyességüket. Azonkívül a Budapesti Torna-Klub kitűnő legénysége nagyon jól játszott. Kitűnt Wagner hátvédő, Ordódy és Fey elővédő, Buda, Hajós és Mannó csatázó. Az eredmény az első félidőben négygól ellen zérus a Torna-Klub javára, a második fél­időben pedig hat gól ellen zérus ugyancsak a Torna-Klub javára. Végső eredmény 10:0 a Budapesti Torna-Klub javára.

    Budapesti Hírlap 1902 február 3.
  4. 2021.09.03, 00:42 - Bádonyi Gyula
    Bádonyi Gyula (19 éves) a B. T. C. ifjúsági csapatának 1900. évben lett tagja s mint back kezdett a footballjátékokban szerepet játszani. Midőn a »Sport-Világ« 1900. őszén rendezett
    footballtornáján a B. T. C. B) csapatában a kapuban játszott, feltűnt nyugodt és biztos vé­déseivel s ezen mérkőzés után rögtön az I. csa­patba került s játszik azóta úgyszólván szakadat­lanul. Jó kvalitását külföldi csapatok is dicsérték és elismerték s tehetségének bizonyítéka azon körülmény, hogy tavaly a Richmondi Football- Club ellen összeállított szövetségi válogatott csapatnak ő volt a goalkeepere.

    Sport-Világ 1902 január 12.
  5. 2021.09.03, 00:40 - Buda István
    Buda István (18 éves) a B. T. C. ifjabb generacziójának egyik legtehetségesebb tagja, az
    I. csapat jobb szélső csatára. Bádonyival együtt hanem a csapat együttes sikere sarkal az ön­zetlen játékra.
    Először 1900. év húsvéthétfőjén játszott az I. csapatban a Slavia ellen (centerforwards) s azóta csaknem valamennyi hazai és nemzetközi footballmérkőzésen szerepelt.

    Sport-Világ 1902 január 12.
  6. 2021.09.03, 00:36 - Rapos Béla
    Rapos Béla (19 éves). Egyik legjobb játszója a második csapatnak, hol hátvédet szokott ját­szani. Ha első csapatban játszik, rendesen a goalban van a helye. Erőteljes játékos, hatalmas rúgásaival egyedül álló, egy gyöngéje van: a lassúság. Ha gyorsaságra és hirtelen elhatá­rozásra szert tudna tenni, legjobb játékosa lenne Magyarországnak. 1899 óta tagja a B. T. C.-nak.
    Sport-Világ 1902 január 12.
  7. 2021.09.03, 00:34 - Wagner Rudolf-Ernst
    Wagner Rudolf (31 éves). A monarchiában nem ismerünk népszerűbb játékost nálánál. - A bécsi Crickettereknek tagjaként játszott az elmúlt év őszéig s mint annak kapitánya egyletét úgy­szólván nagygyá tette, csapatjának képességét kiváló klasszisra tudta fokozni.

    Legszívesebben mint fedezet szerepel s ebben a minőségben épp oly kiválót tud produkálni mint hátvéd.
    A kapuban azonban oly briliánsán állotta meg helyét, hogy az itt járt angolok őt a kontinens legkiválóbb goalkeeperjének ismerték el. A bécsi válogatott csapatokban az ő neve soha­sem hiányzott s a labda technikai fortélyoknak olyan mestere, hogy a kontinensen alig találunk e téren hozzá hasonló klasszist.

    Az elmúlt év őszén Budapestre jött állandó tartózkodásra s belépvén a B. T. C.-be, Harsády- val együtt oly kiváló hátvédeket képviselne!:, hogy párjuk nemcsak Magyarországon, de talán külföldön is alig akad. Wagner játékmodora a legjobban megfelel az angol backek elszánt és gyors elhatározású védelmének s a B. T....
  8. 2021.09.03, 00:32 - Skrabák István
    Skrobák István (19 éves) szintén jeles talen­tummal biró játékos. A labdatechnikában és kapura lövésekben elsőrangú; képességének ki­fejtésében azonban rendkivül akadályául szolgál az, hogy lassan indul s lassan fut. Hogy meny­nyire hasznos játékosa az első csapatnak, mutatja az a körülmény, hogy az egész éven át alig egy-két match kivételével, valamennyi mérkőzés­ben szerepelt mint bal fedezet. Budával együtt lépett be az ifjúsági, majd pedig múlt évben a rendes tagok sorába.
    Sport-Világ, 1902. január 12.
  9. 2021.09.03, 00:30 - Róka János
    Róka János (22 éves). Az angol flegma meg­testesülését látjuk az ő játékában, mely ment minden egoizmustól s a mindenképpen feltűnni kívánó szándéktól. Mint forwards kezdte szerep­lését a B. T. C.-ban (1898), de csakhamar a halfbacksorba jutott s mint ilyen fortélyaival s a csatárok hathatós támogatásával a legjobb já­tékosok sorába küzdötte fel magát. Később is­mét visszatért szereplésének első helyére, s mint jobb összekötő csatár a csapat egyik leghaszno­sabb tagja. A fortélyoknak, cselezéseknek s a labdatechnikának mestere. Jelenleg a katonáéknál szolgálja önkéntesi évét s ebbeli elfoglalt­sága miatt a csapat gyakran kénytelen nélkülözni fáradhatlan közreműködését. Róka a footballjátékon kívül ügyes tornász és az athletikában mint magas és távolugró, jelentős szerepet játszott.

    Sport-Világ 1902 január 12.
  10. 2021.09.03, 00:28 - Ordódy Béla
    Ordódy Béla (22 éves). Az I. csapatnak leg­jobb játékosa s nemcsak Magyarország, hanem talán az egész kontinens legjobb centerhalfja. Mikor az 1898-ban B. T. C. I. csapatába lépett, mint középcsatár működött, de legtökéletesebbet a középfedezet helyén produkálta s ezen minő­ségben oly kiváló tehetséget képvisel, hogy nem­csak hazánkban, hanem a külföldön is alig akadt párja. Fáradhatlan játéka hathatós támaszául szolgál a B. T. C. védelmének, de sohasem hiányzik ott, hol a támadás támogatásáról van szó.
    Az I. csapatnak jelenleg ő a kapitánya s a játékban a lelke; kitünően helyezkedő, gyors el­határozású s önzetlen játékos. Tehetségét a kül­föld legjelesebb footballjátszói elismerték ; a vá­logatott csapatban a jobb fedezet szerepében brillírozott.

    Sport-Világ 1902 január 12.
  11. 2021.09.03, 00:26 - Lucius Károly
    Lucius Károly (27 éves). A csapatnak leg­gyorsabb játszója. Csaknem minden szerepben volt már alkalmunk őt játszani látni, de leg­jobban a jobb fedezet helyét tölti be, melyet jelenleg a csapatban elfoglal. Tavaly inkább mint bal hátvéd szolgált támaszául a B. T. C. védelmének, s hogy e szerepében szintén meg­állotta helyét, mi sem bizonyítja jobban mint az a körülmény, hogy a Szövetségi válogatott csapatban (Richmond ellen), ugyanezen szerepben sok munkát adott az ellenfél támadásának. 1897- ben lépvén a Torna-Clubba, a kerékpározás terén járult hozzá egylete győzelmeinek szaporításához. Újabban a síkfutást forcirozza s szorgalmas trainingjével csakhamar a legjobbak sorába küz­dötte fel magát s különösen az elmúlt évben szép győzelmeket (Csehország bajnoksága stb.) számíthat sikeres eredményei sorába.

    Sport-Világ 1901 január 12.
  12. 2021.09.03, 00:23 - Harsády József
    Harsády József (24 éves). Mikor a footballsport minálunk még gyermekczipőben járt s a
    B. T. C. még a kezdetlegesebb játékot produ­kálta, kiválott csapatában gyorsaságával s ügyes rúgásaival egy játékos, ki csakhamar Magyarország legkiválóbb backja lett. Midőn 1898. ta­vaszán a B. T. C. először jelent meg Bécsben, a Crickettereknek annyira tetszett Harsády játéka, hogy Yolland és Ray-vel egyetemben tiszteletbeli tagokul választották meg s meghívták őt, egy a I. Vienna F. C. ellen játszandó mér­kőzésben való részvételre. Legszebb formát a
    1901. évi tavaszán tartott bajnoki mérkőzéseken mutatta, mindig merész és elszánt játéka, gyors elhatározású védelme s kitűnő labdatechnikája révén.
    Harsády nemcsak mint back kiváló tehetség, hanem mint halfback (ez volt különben legelső szerepe), sőt mint forwards is számos ízben dicséretesen megállta helyét. Mikor a B. T. C. tagjai sorába (1896. évben) belépett, különösen a síkfutásban szerepelt diadalmasan s a B. T. C. athletizáló gárdájának egyik...
  13. 2021.09.03, 00:21 - Fey Viktor
    Fey Viktor (19 éves) csak nemrégibben lépett a B. T. C. tagjai sorába; azelőtt a Budapesti Sport-Clubban játszott s különösen II od klasszisú bajnokságért folyó mérkőzéseiben az Újpesti T. E. csapatában kivált.
    Az I. csapatban bal fedezetet szokott játszani s ebben a szerepében sokkal kiválóbb tehetség mint forwards, bár ez utóbbi minőségben szintén elsőrangú játékos.
    Sport-Világ, 1902. január 12.
  14. 2021.09.03, 00:18 - Cservenka Sándor
    Cservenka Sándor (21 éves) 1900 óta rendes tagja a B. T. C.-nak. Legjobb szerepe a half­back, bár mint csatár is derekasan megállta helyét nemcsak hazai, hanem külföldi csapatokkal szemben is. A B. T. C. II. csapatának jelenleg egyik főerősségét képezi, gyors, elszánt s önzetlen játékos.

    Sport-Világ 1902 január 12.
  15. 2021.09.02, 23:53 - BSC - MUE 1901
    Magyar Úszó-Egyesület I.—Budapesti Sport-Club I. 4:2 M. U. E. javára.

    Hólepte pályán folyt le a M. U. E. és B. S. C. I.csapatainak bajnoki mérkőzése, mely match egyúttal az idei bajnoki mérkőzések utolsója volt. E matchnek a bajnokság végeredményére,mely már régen eldőlt, semmi befolyással sem volt. Ez volt az oka annak, hogy a M. U. E.egy igen vegyes csapatot állított ki — hat másodcsapatbeli játékos volt a M. U. E. csapat­ban —, melynek dicsőségére válik, hogy a Sport-Clubot 4: 2 arányban el tudta verni.
    A játékra magára kevés megjegyzésünk van.Nem is csodáljuk, hogy egyik csapat sem muta­tott valami különös formát, mert a pálya, mint már előbb is említettük, a két napi erős hava­zás miatt, a hótól teljesen be volt borítva.
    A játékot a M. U. E. kezdi s mindjárt az első perczekben megszerzik az első goalt. Újabb felállás után a játék hosszabb ideig a Sport-Club mezejében, végre a Sport-Club csatárai maguk­hoz kerítik a labdát, Fehéry, ki folytonosan a pálya közepén áll, egy darab...
  16. 2021.09.02, 23:23 - Schwarz Ármin
    Schwarz Ármin Bp. Sp. C.

    Spport-Világ 1901 november 3.
  17. 2021.09.02, 20:35 - MUE - Ferenczvárosi TC 1901
    A csömöri-úti ver­senypályán ma délután két bajnoki mérkőzés volt. A Ferencvárosi Torna-Klub csapatai küzdöttek a Magyar Uszó-Egyesület csapatai ellen. A második csapatok mérkőzése délután két órakor, az első csapatok mérkőzése pedig negyed két órakor volt. A második csapatok mérkőzésének végső ered­ménye 3 : 2 volt a Ferencvárosi Torna-Klub máso­dik csapata javára. Az első csapatok küzdelmében az első goal-rugást a ferencvárosiak kapták a saját hátvédőjüktől. Ezt a különös módon kapott goalt vagy két percnyi időköz után visszaadta az úszók­nak a ferencvárosiak csatázó sora. Az első félidő végéig még két goalt kaptak a ferencvárosiak. A második félidőben a Ferencvárosi Torna-Klub csa­tázó sora folytonosan támadott, a mi nemsokára meg is szerezte nekik a második félidő egyetlen goalját. Végső eredmény 3:2 a Magyar Uszó-Egye­sület javára. A győztes csapatban jó volt Klein, Tamny és Kiss. A ferencvárosiak csapatában Borbás, Braun, Pokorny, Fekák és Kovács. Versenybiró Wagner (B. T. K.) vo...
  18. 2021.09.02, 19:23 - BSC - Ferenczvárosi TC 1901
    A bírói jelentések kapcsán, miután a Bp.Sp. C.— Ferenczv. T. C. junius 16 -iki bajnoki mérkő­zésén a Bp. Sp. C.-ban két jogosulatlan játékos,Ugró és Szemethi játszott, a Bp. Sp. C.-ot ezen szabálytalanságért 10 korona pénzbüntetésben elmarasztalja.

    Sport-Világ 1901 június 30.
  19. 2021.09.02, 19:15 - Surány Géza
    Surány Géza 1901-ben a Műegyetem csapatában játszott.

    Sport-Világ 1901 május 19 1901 június 30.
  20. 2021.09.02, 19:10 - Műegyetemi FC - BSC 1901
    Műegyetemi Football-Club I. 4:0 győz a Budapesti Sport-Club I. ellen.
    Budapest, junius 23.

    Az I. oszt. bajnokság első fordulójának utolsó mérkőzése folyt le múlt vasárnap a csömöri-úti pályán nevezett két egylet közt. Az eredmény,a M. F. C. győzelme előrelátható volt és mind­járt a játék elején nyilvánvalóvá vált a Műegye­temiek fölénye. A M. F. C. csapata kezdet után rögtön támad és csakhamar Surány belövi a labdát a B. S. C. kapujába. A M. F. C. újból támad és alig 5 percznyi játék után Surány útján újból belekerül a labda a kapuba. Erre a gyors eredményre a B. S. C. összeszedi mindenerejét és sikerül is megakadályozni, hogy a Mű­egyetemiek folytonos támadásaik daczára újabb eredményt érjenek el az első félidőben.
    Szünet alatt megeredt az eső és a második félidőben alaposan megáztak a játékosok.
    Eleinte változatosan folyik a játék, lassanként azonban a M. F. C. határozott fölénybe jut és Gillemot révén két goallal szaporítja az addigi eredményt.
    A játék meglehetős heves modorb...
  21. 2021.09.02, 18:51 - MUE - BSC 1901
    Csütörtök délután a Magyar Uszó Egyesület játszotta le bajnoki mérkőzését a Budapesti Sport Clubbal.Közönség, tekintve a meleget, de meg az atléták nemzetközi versenyét és az alagi lóversenyt, kevés számmal jelent meg a millennáris versenypá­lyán. Előzőleg a második csapatok mérkőztek. Az első félidő 1 : 0 végződött a M. U. E. javára. Második félidőben a M. U. E. 2, a Sport Club 1 goalt csinált. A győztes csapatban Vidor, Péczely és Ka­zár játszottak kimagaslóan a többi fölött.
    Az első csapatok mérkőzése 6 órakor vette kezdetét. A játék első negyedórája csupa fütty volt, Klebersberg biró az erős és fault-os játékot meggátlandó, a legcsekélyebb hibát sem nézte el. Valakinek engednie kellett. Ezek a játékosok voltak. A további játékban már csak nagyon ritkán fordult elő holmi gáncsolás, stb. Csak a játékosok egymást fi­gyelmeztető szózatai adtak néha okot birói beavat­kozásra.
    Első félidőben, dacára az ellenszélnek és a szembe sütő napnak, a M. U, E. csapata két goalt ér el Halmay,ille...
  22. 2021.09.02, 18:18 - Juhász Jenő
    Az igazgató tanács 1901. évi május hó 25-iki ülé­sének határozata folytán Ray Ferencz és Juhász Jenő ezentúl csak a M. U. E. csapatában játszhatnak a baj­nokságért, mivel előbbi egyleteikből kiléptek.

    Sport-Világ 1901 június 2.
  23. 2021.09.02, 18:17 - Ray Ferenc
    Az igazgató tanács 1901. évi május hó 25-iki ülé­sének határozata folytán Ray Ferencz és Juhász Jenő ezentúl csak a M. U. E. csapatában játszhatnak a baj­nokságért, mivel előbbi egyleteikből kiléptek.

    Sport-Világ 1901 június 2.
  24. 2021.09.02, 18:11 - Lill Erik
    Pótlólag bejelentett játékosok:

    A »33« Football-Clubja (II. oszt.): Lili Erich.

    Sport-Világ 1901 június 2.
  25. 2021.09.02, 18:09 - Stein Ferenc
    Pótlólag bejelentett játékosok:

    Magyar Úszó-Egyesület (I. oszt.): Stein Ferencz

    Sport-Világ 1901 június 2.
  26. 2021.09.02, 18:08 - Weidlinger Andor
    Pótlólag bejelentett játékosok:

    Magyar Úszó-Egyesület (I. oszt.): Weidlinger Andor.

    Sport-Világ 1901 június 2.
  27. 2021.09.02, 18:01 - Bier Dezső
    Pótlólag bejelentett játékosok:
    Budapesti Sport-Club (I. oszt.) : Bier Dezső

    Sport-Világ 1901 június 2.
  28. 2021.09.02, 17:24 - BTC - MUE 1901
    a M. U. E. csapatát játék előtt nagy csapás érte, mert kapusa nem jelent meg, a mely körülmény nagyon deprimálólag hatott a csapatra, eltekintve attól, hogy tény­leg nagy veszteség volt az ő hiánya. Ezenkívül azt a hibát követték el, hogy egyik hátvédet állították a kapuba, a mivel nemcsak nem pótol­ták a hiányzó kapust, hanem elvesztettek egy jó hátvédet, a kit pótolni nem tudtak. A M. U. E. csapata követett el még egy hibát, a második goal után ugyanis teljesen elvesztették a játéko­sok fejüket és helyeiket folyton cserélgették, a mi tönkretette azután azt az összjátékot is, a mi még fen maradt az ellenfél kemény játéka daczára.
    A játékot a M. U. E. kezdi, a labdát azon­ban a B. T. C. csatárai hatalmukba kerítik és hamarosan a M. U. E. kapuja előtt vannak. A hirtelen támadás eredményességét meghiúsítja a M. U. E. védelme és a labdát saját csatáraihoz juttatja, a kik ügyes kombináczióval igyekszenek áttörni az ellenfél védelmén. Az ő kísérletüket sem koronázza azonban siker. A játék ...
  29. 2021.09.01, 23:31 - Ferenczvárosi TC - BSC 1901
    Ferenczvárosi Torna-Club 5:4 győz a Budapesti Sport-Club ellen.
    Budapest, 1901. nov. 5.

    A két klubnak november 10-re kitűzött bajnoki mérkőzése közös megegyezésük és a M. L. Sz. elnökségének jóváhagyása folytán múlt kedden délután tartatott meg a csömöri-úti pályán.
    Különös nagy érdeklődés nem kisérte e matchet, melyet előre eldöntöttnek vélt mindenki a F. T. C. javára mindkét csapatnak ismert formája alapján. Azonban, mint az eredmény is mutatja, a forma nem maradt a régi. Még a B. S. C. csatársorának jobb oldala a B. T. C. matchén nélkülözött egyik legjobb játékosukkal erősbödött, addig a F. T. C. védelme ép ezzel szemben a bal oldalon nagyon gyenge lett, itt Gabrovitz helyett egy új backet láttunk, ki azon­ban nélkülözte Gabrovitz határozottságát és biz­tosságát. így történt, hogy a B. S. C. támadásai ezen az oldalon mindig veszedelmesek és mint az eredmény mutatja, sikeresek is voltak.

    Kezdet után alig 10 percz alatt 2 goalt lőtt Kovács a B. S. C kapujába. Egy támad...
  30. 2021.09.01, 23:01 - MUE - BTC 1901
    A MUE támadója helyesen Ray Ferenc volt!
  31. Ferenczvárosi T. C. — Fővárosi T. C.

    A két bajnoki csapat küzdelmének megszemlélésére sok ember rándult a külső soroksári úti pályára. Az eredmény nagy csalódást hozott a Fővárosiak híveinek, kik ha nem is bíztak a csapat győzelmében, mégis más szereplést reméltek. Az első félidőben még valahogy ellentállt a csapat a Ferenczvárosiak szorongatásainak; a második félidőben azonban tehetetlennek bizonyult a F. T. C. kitűnő csatárai támadásaival szemben A goalok lövésében mindegyik ferenczvárosi forward kivette a maga részét: Weisz és Braun 3—3, Pokorny, Kovács, Borbás 2 — 2 goalt rúgtak. A 13-iknak pedig Bródy volt az okozója.

    Biró Stobbe Ferencz volt.
    Sport-Világ, 1904. március 6.
  32. 2021.09.01, 18:52 - Postás - MAC 1904
    A margitszigeti versenypályán délután 3 órakor mérkőztek a Magyar Atlétikai Klub és Posta és Táv­iró tisztviselők Sport Egyesülete első csapaiai a baj­nokságért. A M. A. K., mely még csak csütörtökön a Műegyetemi Futball-Klubbal szintén 8:1 arányban szenvedett vereséget, ma gyönyörű játék után 3:0 el­len a Postásakon győzelmet aratott, A mérkőzést szép számú közönség nézte. Az első félidőben a Postások kezdték a játékot és hol az egyik, hol a másik fél tá­madt veszedelembe azonban egyik kapu sem került. A félidő gól nélkül végződött. A második félidőben a M. A. K. rögtön a játék elején Medgyessy révén gól­hoz jutott, a mit négy perc múlva egy másodikkal és öt perc múlva egy harmadik góllal szerzett meg.

    A mérkőzés eredménye 3:0 a Magyar -Atlétikai Klub javára.
    Budapesti Hírlap, 1904. február 29.
  33. 2021.09.01, 18:41 - Postás - MAC 1904
    M. A. C. — Postás.

    A játék lefolyása igen változatos volt. Az első félidőiben a Postások támadnak többet, a M. A. C. védelme folytonos out-ra rúgásokkal hiúsítja meg a támadást A M. A. C. csatársora alig né­hány lerohanással tarkítja a játék menetét. Ered­mény 0:0. A helycserével a szerencse is fordult és a M. A. C. veszi át a folytonosan támadó szerepét és rögtön a félidő elején gyors egymásutánban 3 remek | goalt ér el. Erre a Postások is több lélekkel kezde­nek játszani, sikeresebben védekeznek, sőt támadásba is bocsátkoznak. A félidő vége felé goalt is rúgnak, azonban a gyöngén guruló labdát a M. A. C. kapusa a goalból kirúgja, a biró pedig a goalt nem adja meg. Közvetlen ezután a mérkőzés véget is ért

    Biró Kiss Gyula volt.
    Sport-Világ, 1904. március 6.
  34. 2021.09.01, 18:38 - Budapesti TC - MUE 1904
    B. T. C. — M. U. E.

    A játékot a B. T. C. kezdi 10 emberrel. Eleinte a Torna-Club támad s jó ideig ostromolja a M. U. E. kapuját. Azután a játék negyedóra hosszat váltakozva, mindkét kapu előtt folyik s a két csapat csatársora meglehetős erélylyel támad. A B. T. C csakhamar cornert ért el, majd a M. U E. kerül szép rush-sel a B. T. C kapuja felé, a hol Rapos a labdát már csak a goalvonalon fogja el. Az utolsó negyedórában vissza­szorul a M. U. E. A Torna-Club cornert rúg, majd erős támadást vezet a fehér-sárgák kapúja ellen. Holics, hogy egy goal lövést megakadályozzon, kiszalad a kapúból és mielőtt a labdát megfogná, Hlavay kényel­mesen berúgja az üres kapuba a Torna-Club első goalját. Négy perczre rá Blazsek I. czenterez s öcscse Blazsek II. a kapu bal sarkába védhetetlenül rúgja a második goalt.

    Az első félidő 2 :0-al a Tornaclub javára ér véget.

    A második félidőben a B. T. C. óriás főlénynyel ját­szik. A M. U. E. emberei folyton helyet cserélnek, a mi nem sokat hasz...
  35. 2021.09.01, 18:29 - 33 FC - Ferenczvárosi TC 1904
    F. T. C. — „33“ F. C 5:2

    Minden tekintetben fair lefolyású mérkőzésnek ked­vezett az uralkodó szélcsend, mely nem befolyásolta a játék reális lefolyását. A „33“-asok kezdték a játékot és a kezdés után 3 perczczel megszerzik az első goalt Haraszty, illetőleg Weisz révén. Felállás után a Ferencz­városi T. C. erős ostrom alá vette a „33“-asok kapuját és a tizenegyedik perczben kiegyenlítette a goalt Weisz éles lövése révén Majd cornert érnek el, melyet Bródy goallá érvényesített. Közvetlen utána Borbás szép rush-sel a goal felé szaladt és mielőtt rúghatott volna, Lili kéz­zel fellöki, mi által a F. T. C. szigoritott szabadrúgást nyer, mely állásból Gorsky védhetetlen goalt rúgott. A félidő vége felé Weisz cornert rúg és mielőtt a kapus védhette volna a goalt, Pokorny fejjel a labdát a goalba löki.
    A második félidő elején a Ferenczvárosiak támadnak és a negyedik perczben megszerezték a félidő első goalját. A játék ezután félóra hosszat váltakozva folyt mindkét kapu előtt s a két...
  36. 2021.09.01, 18:25 - 33 FC - Ferenczvárosi TC 1904
    Ferenezvárosi T. C. győz 5:2 a »33« Football Cl.ellen.

    A tavalyi »Polónyi-dij« két riválisának idei első találkozása meglehetős érdeklődés mellett folyt le vasárnap a margitszigeti pályán. A F. T. C. első csapata már az idén is sok szép jelét adta képességének és ha a »33« F. C múlt évi őszi eredményeivel szemben utóbbi mérkőzéseinél némi visszaesést is mutatott, azt a beavatottak a kellő tréning hiányának tulajdonították. A »33«-asok játékosai azonban az utolsó két hetet szorgalmas tréningre használták és ezen az alapon sok re­ménységgel tekintettek a mérkőzés kimenetele elé.

    Az eredmény tényleg igazolta a »33«-okról keringő kedvező híreket, de igazolta egyúttal azt is, hogy a Ferenczvárosiak határozottan jobbak.A játékban legtöbbnyire utóbbiak vezették a tá­madást és a »33 «-oknak csak helylyel-közzel si­került azt átvenni.

    Dicséretükre szól, hogy ezeket a rájuk nézve kedvező helyzeteket eredményesen ki is használták. A Ferenczvárosiak nagy fölényét igazolja azon kö­r...
  37. 2021.09.01, 18:15 - MTK - 33 FC 1904
    A M. T. K. és „33“ F. C. mérkőzése kü­lönböző szempontból tanulságos volt s így nem annyira a játék lefolyását, mint inkább annak jellegét fogjuk referáda helyett ismer­tetni s a tanulságait leszűrni. Eredmény kü­lönben erős és változatos játék után 1 : 0 a M. T. K. javára.

    A „Testgyakorlókat“, mint azt már több­ször említettük, lassú, alacsony passjáték jellemzi A lassúság indokolt addig, míg a játékos labda technikája nem áll oly magas fokon, hogy a labdát bármely helyzetből elő­nyösen tudja „leadni“ társainak. Akkor fő­dolog a stoppolás, hogy a labda a játékos birtokában maradjon és hogy az illető körül­tekinthessen : hová volna legalkalmasabb azt „leadni“. A M. T K. azonban túl van a kezdet nehézségein. Technikája jó és játé­kosai — véleményünk szerint — már képe­sek volnának a labdát megállás nélkül, gyor­sabb tempóban továbbítani. Ez nagyban gyorsítaná a csapat játékát és a támadását eredményesebbé tenné. Ugyancsak kifogásol­juk a passjáték túltengését. Minden játékos m...
  38. 2021.09.01, 18:04 - MTK - 33 FC 1904
    Magyar Testgyakorlók Köre győz 1:0 a "33" Football-Club ellen.

    A tegnapi vasárnapra csak egy bajnoki mérkőzés: a Testgyakorlók és »33«-asok között jutott, mely a sportkörök és sportkedvelő közönségünk óriási érdeklődése mellett folyt le. A csömöri-uti pálya mind a három tribünje (mert az állóhely tribünje is elkészült már) tele volt kiváncsiakkal, már azért is, mert a millenáris pálya régen látott ven­dége volt mind a két csapat.

    A küzdelemből ismét — immár negyed­szer — a Testgyakorlók kerültek ki győztesként. Beigazolást nyert föltevésünk, hogy a kék-fehérek, csapata nagy mértékben javulóképes, a mit mai játékával fényesen beigazolt. A csatársornak precziz, alacsony labdaadogatása, a fedezetsorral való folytonos hasznos érintkezés és a bár kissé lassú, de pompás technikával rendelkező hátvédek oly szép játékot nyújtottak, a milyent régen láttunk magyar csapattól.

    A »3300« F. C. csapata utolsó nyilvános szerep­lése óta nagyot haladt. Különösen szól ez a »33«-asok szép ...
  39. 2021.09.01, 17:43 - Budapesti TC - MAC 1904
    Budapesti Torna-Club győz 2:1 a Magyar Athle­tikai Club ellen.

    Nem nagy bizalommal ment a piros-fehérek csapata a mai mérkőzésbe, mert legjobb játékosu­kat, Skrabákot, kénytelenek hosszú ideig nélkü­lözni. Helyébe a hátvéd-sorba Kisfaludy került, a ki igen derekasan látta el tisztjét. A fedezet-sorban Sárközy játszott, a ki hasznos, de kissé erőszakos játékos. A csatársorban Rókát láttuk viszont, a ki Hlavaynál természetesen klasszisokkal jobb, sőt ma igen ügyesen játszott. A csapat ma lelkesen, sok tűzzel küzdötte végig a mérkőzést, de játékmodora még mindig a régi. Magas labdák, a labdáknak az ellenfél hátvédei mögé való előreadogatása és lerohanások, melyek csak ritkán vezetnek ered­ményre.

    A Magyar Athletikai Club is nagy csalódást okozott mai játékával. Tavaly őszszel szerepelt pompás csatársoruk azóta sem tud formába jönni. Vinga és Medgyessy a lelke a forwards-sornak. A fedezetsor teljesen felmondta a szolgálatot. Wagner rendkívül kényelmes, Hedinger hamar elfárad é...
  40. 2021.09.01, 17:01 - Postás - MUE 1904
    Postás-Tisztviselők—Magyar Úszó-Egyesület 1:1 eldöntetlen.

    A helyválasztás joga az Úszóké. Postások kezdenek és azonnal erős támadást intéznek a sárga-fehérek kapuja ellen. Majd a M. U. E. is offenzivába jut és támadása a 10-ik perczben kor­nert eredményez. Hosszú ideig változatos támadás folyik mind a két kapu előtt. Csermák gyönyörű lövését bravúrosan védi Giba, mig Holics Kertay néhány veszedelmes goal-shootját tartja fel. Végül Bienenstock miatt kornert rúgnak a zöld-fehérek; a Holics által leadott labdával Buda a 34-ik perczben a Postások vezető-goalját éri el, a melyet nem lehetett kivédeni. A hátralevő perczekben a M. U. E. erélyesen támad, de a Postások kitűnő védelme kifogástalanul működik.

    Helycsere után az Úszók hatalmasan támad­nak és öt percz után sikerül Szüsznek oldalról éles lövéssel az eredményt kiegyenlíteni. A hátra­levő időben mindkét csapat a győztes goalt igye­kezik elérni. Csermák három veszedelmes lövését Giba biztosan védi, mig a Postások erős játé...
  41. 2021.09.01, 14:21 - MAC - MTK 1904
    Magyar Testgyakorlók Köre győz 2:0 a Magyar Athletikai Club ellen.

    Szép szereplés vár az idén a bajnokságban a Testgyakorlók fiatal csapatára, mely tegnap nyerte meg harmadik bajnoki matchét egyik legveszedel­mesebb ellenfele, a Magyar Athletikai Club ellen. Az M. T. K. csapatából Pozsonyi hiányzott, a kinek helyét a II. csapatbeli Kürschner töltötte be; nagyon fiatal, gyönge testalkatú játékos, de máris klasszist árul el.

    A M. A. C. csatársora ezúttal alig produkált valamit, pedig jó kvalitásaikat eléggé bebizonyí­tották a Postások elleni mérkőzésüknél. A véde­lem kitűnő volt, jónak bizonyult ismét a kapuvód is; a két goalt nem védhették ki.

    A kék-fehérek kezdik a játékot s eleinte vál­takozva, mindkét kapu előtt folyik a támadás. Majd a M. T. K. határozottan előre kerül s a szépen keresztülvitt támadás hét percz után Hoffer ügyes lövése révén a testgyakorlók első goalját eredményezi. Hoffer újbóli shootját remekül védi Vangel. Azután az atléták kerülnek offenzivába. d...
  42. 2021.09.01, 14:17 - MAC - MTK 1904
    M. A. C. — M. T. K.

    Délután a Magyar Testgyakorlók Köré-nek csapata játszott a Magyar Athletikai Club csapatával. A játékot a M. T. K. kezdi, azonban rögtön a M. A. C. veszi át a támadást. A M. T. K. játékán nagyon meglátszik Pozsonyi hiánya, kit a M. T. K. nem tud helyettesíteni. Ennek daczára a M. T. K. rúgja az 5. perczben az első goalt. Egy lerohanás alkalmával ugyanis Wagner lab­dája az ellenfélről visszapattan, Hoffer ügyesen felhasz­nálja az alkalmat és alig 6 méter távolságból védhetetlenül lövi a labdát a kapuba. Ezután is többnyire a M. A. C. tartja hatalmába a labdát, azonban lövésre nem igen kerül a sor, mert a M. T. K. három kitűnő hátvédje, Steiner, Révész és Nagy megállítanak minden támadást. Ritkábban ugyan, de sokkal veszedelmesebben támadnak a M. T. K csatárai, Hoffer, majd Herquett veszélyes lövésekkel fenyegetik a kaput, Vangel azon­ban, a ki ez alkalommal valósággal remekelt, könnyű szerrel teszi azokat ártalmatlanná. Első félidő 1:0 a M. T. K. javára

    ...
  43. 2021.09.01, 14:05 - Budapesti TC - MAFC 1904
    Budapesti Torna-Club — Műegyetemi F. C.
    1:1 eldöntetlen.

    Teljesen reális eredmény, a mennyiben ki­fejezi, hogy a két csapat játékbeli tudása körül­belül egyforma arányban áll. A Torna-Clubnak a védelme jobb, a műegyetemieknél a csatársor, bár goalt rúgni a labda fölösleges sok igazgatása miatt alig képesek. Különben érdekes, hogy mind­két goal véletlen müve volt.

    Az M. F. C.-nak Grosz a legjobb játékosa és lerohanásai rendszerint veszedelmet jelentenek az ellenfél kapujára nézve. Fey és Niernsee erősza­kos játéka ezúttal is botrányos jelenetekre adott alkalmat; szintúgy Reiner, a ki véletlenül a földre bukott le s igy rúgott egyet az ellenfél egyik csatárán. A B. T. C. védelmének Skrabák a lelke, a ki biztos, jó játékával rendkívül hasznos erő. Felhösi kezdi régi kitűnő formáját visszanyerni. A csatársorban Blazsek I. klasszikus játéka vált ki, de igen szépen játszott ezúttal Oláh is, mig Újvári, de különösen Hlavay még a II. csapatok nivóját is alig üti meg.

    A B. T. C...
  44. 2021.09.01, 13:57 - Budapesti TC - MAFC 1904
    B. T. C. — M. F. C

    A M. F. C. szél és nap ellen kezdi a játékot. A B. T. C. ki akarja használni előnyét s rögtön támadó­lag lép fel, ostromolja is egy ideig a M. F. C — kaput, de mindinkább visszaszorul a saját mezőnye felé s a játék körülbelül a pálya közepén folyt le az egész félidőben, mely a B. T. C. javára három cornert, a M. F. C. ja­vára pedig egy cornert eredményezett. Goalt azonban — számos kedvező alkalom daczára — egyik fél sem csinált Az egy-egy goal csak a második félidőben kö­vetkezett, még pedig a mint említettük, véletlen folytán. Az elsőt Felhőssy vétette el, mert már kezében volt a labda, de minthogy magasból jött és ő nem volt jó pozi- czióban, beejtettette a hálóba. A M. F. C. terhére esett goalban Blazsek 1-nek van érdeme és Reinernek hibája. Blazsek szépen irányítja a labdát a goal felé s azt Reiner valami ügyes rúgó-stiklivel bejuttatja a saját kapujába. Mindkét fél erőlködött azután, hogy meg­szerezze még azt a bizonyos döntő goalt, de hiába : egy-egy ...
  45. 2021.09.01, 13:52 - Postás - Fővárosi TC 1904

    Postások S. E. győz Fővárosi T. C. ellen
    1 : 0.

    A két csapat mérkőzése vasárnap délelőtt 10 órakor folyt le a margitszigeti pályán. Helytele­nítjük, hogy a Fővárosi T. C. közel fél órai ké­séssel állt ki a küzdőtérre; a matcbeket a közön­ség érdekében pontosan kell megkezdeni, s legin­kább elvárhatjuk ezt a fővárosiak csapatától, melynek kezdő csapat létére leginkább áll érdeké­ben, hogy a közönség szimpátiáját megnyerje.
    A mérkőzés nívója egyébként nagyon ala­csony volt. Ennél primitívebb, élettelenebb matchet keveset láttunk. Összjátéknak, kombinácziónak mind­két részről semmi nyoma, csupa magas, irány nél­kül rúgott labda, s a modern, észszerű, alacsony pass-játék teljes mellőzése. A Postások csapatában Bodor, Svarcz hátvédek, de különösen Palócz (fe­dezet) játszott kitünően.
    A fővárosiaknál a védelem messze fölülmúlja a csatársort. így Szentey nagyon hasznavehető, jó játékos, a fedezetsor összjátéka a csatárokkal figyelemreméltó. A csatársorban is sok a jó kvalitás. így elé...
  46. 2021.09.01, 13:45 - Postás - Fővárosi TC 1904
    Postások — Fővárosi T. C.
    A Margitszigeti Sporttelep pályáján vasárnap délelőtt állott egymással szemben a Budapesti Posta- és Távirda- Tisztviselők Sportegyesületének és a Fővárosi Torna- Clubnak csapata. A játékot a Postások kezdik még pedig szél és a nap ellen. Rögtön vehemensen támad­nak és a Főv. T. C. játékosait alig engedik labdához jutni. Az erős támadásnak csakhamar meg van az ered­ménye, mert Polócznak ügyes előreadása és Buda jól helyezett lövése által a Postások goalt érnek el. A Pos­tások ezután is folytatják a Főv. T. C. kapuja ellen az ostromot, a melyet a Főv. T. C. csak a legvakmerőbb gáncsolás és hasonló erőszakoskodás által tudnak ered­ménytelenné tenni. A bíró azonban a legszembetűnőbb szabálytalanságokat sem veszi észre. Az első félidő a Postások állandó támadása daczára sem jár több ered­ménynyel s 1 : 0-al a Postások javára záródik.
    A második félidőben némileg változik a játék képe. A Postások elkedvetlenedvén a játék eredménytelenségé­től és a bíró képtelen ít...
  47. A Ferenczvárosi Torna-Club 2 : 0 győz a Budapesti Torna-Club ellen.
    Budapest, február 21.

    A múlt vasárnapi football-matchek clouja minden bizonynyal az az I. oszt. bajnoki mér­kőzés volt, melyet a Ferenczvárosi Torna-Club és a Budapesti Torna-Club vívtak a millenáris pályán. A F. T. C. eddig, a hány­szor csak szembe került a B. T.-C-bal, mindannyiszor vereséget szenvedett tőle; tavaly is, mindazonáltal megnyerte a bajnok­ságot. A két év előtti bajnoki csapat és a tavalyi bajnoki team találkozott tehát egy­mással ; sorshúzás szeszélye szerint: mindjárt a szezon legelején.

    Érthető tehát az a nagy érdeklődés, a mit a publicum mutatott: mind a két tribünt és az állóhelyet annyi ember töltötte meg, a mennyi csak nemzetközi matcheken szokott összegyűlni. A B. T.-C. a F. T.-C.-bal szemben meg­őrzött verhetetlenség nimbuszával állott ki a küzdőtérre, a F. T.-C. pedig azzal az erős akarattal és elszántsággal lépett a porondra, hogy a tradíciót megszakítsa. A F. T.-C.-nak sikerült...
  48. 2021.08.31, 23:38 - MTK - MUE 1904
    Magyar Testgyakorlók Köre 1:0 győz a Magyar Úszó-Egyesület ellen.

    A soroksári-úti kis pályán mérkőzött e két csapat a bajnokságért. A játék első 5 perczében heves támadás révén jut a M. T. K. egyetlen goaljához, mely után a jelen volt szemlélők nagy goal-differencziát jósoltak. Azonban a nagy szélvihar a M. T. K. összjátékát rendkívül megzavarta, úgy hogy kombináczióra gondolni sem lehetett. Ezen első mérkőzésén a csapat új összeállítással sze­repelt. Steiner hátvéd a fedezet-sorba került Deutsch helyébe, míg emez Lipovecz helyére jobb szélsőnek Uj ember volt a csapatban Révész, a M.U.E. kitűnő hátvédje, ki ezúttal is ezen szerepkört töltötte be és méltóan helyettesítette Steinert. A játék mindkét fél­ről eleinte vehemensen folyt, a vége felé azonban meglátszott a training hiánya. Biró : Spitz (,,33-as“) volt.

    Sport-Világ 1904 február 28.
  49. 2021.08.31, 22:50 - MAFC - MAC 1904
    A csömöri-úti ver­senypályán ma délután tartották meg a Műegyetemi Futball-Klub és a Magyar Atlétikai Klub bajnoki mérkőzését. A kedvezőtlen idő mellett is nagyon sokan néztek a küzdelmet, mely a Műegyetemi Futball-Klub 8:1 arányú győzelmével végződött. A mér­kőzés elején még koránt sem látszott a teknikusok ilyen arányú felsőbbsége, sőt az atléták csapata kez­detben szép támadásokkal veszedelembe sodorta az ellenfél kapuját. A Műegyetemi Futball-Klub csapata szépen és gyorsan játszott. Az első félidőben az atlé­ták kezdik a játékot és gyors passzszokkal jutnak az ellenfél védelméig, mely hosszú rúgásokkal visszatereli a játékot a M. A. K. térfelébe. Öt percig tartó küzde­lem után Bartl, a teknikusok jobbösszekörő csatára szép lövéssel eléri a vezető gólt, melyet a tizenötödik percben Aschner center-csatár egy másodikkal told meg. A Magyar Atlétikai Klub csapata ezután igen gyors tempóba kezd, lábról-lábra adják egymásnak a labdát, minek eredménye Medgyessy jobbszélső csatár által belő...
  50. 2021.08.31, 20:03 - 33 FC - Fővárosi TC 1904
    33 Football-Club győz 3:1 a Fővárosi T. C. ellen.

    A Lehel-utczai pályán mérkőzött a fenti két csapat; a Fővárosiak meglepő jó formát mutattak és nem sok idő telik bele, hogy mint komoly ellen­féllel számolni kell a folyton javuló F. T. C.- val. Csatársoruk ugyan majdnem teljes hiányában van a lövöképességneb, de a védelem derék, önfel­áldozó munkát végez. Az első félidőben határozottan a Fővárosiak vannak fölényben s majd mindvégig védelemre kényszerítik a 33-asokat, a kiknek hátvédsorá­ban ezúttal uj játékos szerepelt Steiner helyén.

    Half time 0 : 0.

    A második félidő első husz perczében is a Fővárosi T. C. dominál, a mely körülbelül 20 percz után Roóz révén a vezető goalt éri el. A következő perczben a F. T. C. szabadrúgást véd, a mely Gillemot rúgása révén Koch N. fejpasszával a 33-asok kiegyenlítő goalját eredmé­nyezi. A Fővárosiak a hátralevő időben teljesen kifáradva, kizárólag a védelemre szorulnak és a 33-asok Haraszthy és Weisz utján elért győztes két goalját n...
  51. 2021.08.31, 19:53 - MUE - MAFC 1904
    Műegyetemi F. C. — Magyar Úszó E. 0:0 el­döntetlen.

    Az Úszók legutóbbi rossz formái alapján ma súlyos leveretést jósoltak a sárga-fehérek csapa­tának és ime eldöntetlen lett az eredmény a Műegyetemiekkel szemben. A mai játék után be­bizonyult, hogy a M. U. E. csapatának csak hosszabb tréningre van szüksége, hogy kellő for­mába jöjjön, mig a Műegyetemiek, bár egyénileg elsőrangú játékosokkal rendelkezik a csapat, nem képes megfelelni a várakozásoknak.
    Az M. U. E. kezdi a játékot szél ellen. Eleinte a piros-feketék erősen szorongatják az Úszók kapuját, de öt percz után M. U. E. viszo­nozza a támadást. Majd váltakozva mindkét kapu előtt folyik a játék s a védelemnek mindkét olda­lon kijut a munkából. A fehér-sárgák kapuja az első kornernél komoly veszedelembe jut. de Holics bravúrosan menti a kapuját; Grosz remek lövése is a kapuvéd kezében akad meg. A Műegyetemiek csatársora Grosz vezetésével továbbra is veszélyez­teti a M. U. E. kapuját, majd a M. F. C. kapuvédje is remekül véd néhá...
  52. 2021.08.31, 19:47 - Postás - Ferenczvárosi TC 1904
    Postások győznek 2:0 a Ferenczvárosi Torna- Club ellen.

    A bajnoki csapat veresége a mai nap sportszenzácziója. Pedig nem is találunk rá mentséget, hacsak azt nem, hogy a F. T. C. veszített kitűnő formájából és csatársora ezúttal majdnem teljesen felmondta a szolgálatot.
    A Postásokat sem formajavulásuk segítette a győzelemhez. Uj csapatösszeállítással szerepeltek ma, a mely azonban, daczára az összjáték tel­jes hiányának, ugylátszik bevált. Bodor és Svarcz került a hátvédsorba, mind a kettő derekasan dol­gozott, de különösen Bodor. Szebb, biztosabb backátékot még nem láttunk magyar hátvédtől. A csapat neki köszönheti, hogy kapujuk goal nélkül szabadult meg az erős játékból.
    A Postások elejétől végig hatalmas, tüzes iramot diktáltak, s bár mindenki az ellenkezőjét hitte, végig kibírták az erős tempót. Roppant hasznavehető, jó technikájú játékosnak bizonyult Virág és Polócz, a két fedezet, a kik alig enged­ték labdához jutni a ferenczvárosiak csatársorát. A Postások csatársora kevese...
  53. 2021.08.31, 18:54 - Budapesti AK - MAC 1909
    MAC—BAK. 3 : 1
    (Amerikai u. p.)

    Szokatlan, mintegy 900 néző előtt folyt le a két csapat bajnoki küzdelme, amely nem hozta meg a sokak által várt meglepetést. A MAC. ugyanis rácáfolt utóbbi gyenge formájára és jobb napjaira emlékeztetö stílusban a BAK.-nak szintén igen szép játékot produkált csapatát aránylag könnyen verte. A két csapat a következő volt: MAC.: Sipos—Oláh, Major—Meleghy,Foczy, Medgyessy — Fekete, Krempels, Kelemen, Duda II., Vangel. BAK.: Gross II.—Glatter, Grünwald — Halász, Gerő, Waldner—Cseh, Varga, Rudas, Gállos, Gross. A MAC. csapatában az első félidőben a csatársor produkált igen tetszetős és eredményes játékot. Kelemen szép lövé­seivel tűnt ki. Kár, hogy a driblizésben túlzásba megy. Duda II. és Vangel jól támogatták egymást. Fekete kevés labdát kapott. A halfsor ez alkalommal jó volt, különösen Meleghy. Foczy is javul, Medgyessy is agilis volt. A csa­pat legerősebb része most kétségtelenül a védelem. Sipos felgyógyulva ismét játszott, ami a védelem mu...
  54. 2021.08.31, 18:40 - Typographia - Törekvés SE 1909
    Tör. SE. —Typ. SE 3 : 2

    (Amerikai u. p.) Igazán balszerencséjének köszönheti a Typ. SC., hogy lelkes játékának nem lett meg meg­érdemelt jutalma! Az első félidőben a Typ. SE. 2 gólt lő. A Törekvésnek sikerült a második félidő 22. és 34-ik perc­ben lőtt góljaival kiegyenlíteni. Már-már úgy látszik, hogy a Typ.-nek sikerül legalább egálban kihúzni a mérkőzést, mikor a játék utolsó percében Törekvés Nyilas által a győztes gólt szerzi meg. A Typ. ez alkalommal ismét tanujelét adta életképességének. Az első félidőben erőteljes, lelkes játékkal többször tartotta sakkban ellenfelét. Két kidolgozott gólt lőtt. A második félidőben a Törekvés mind­inkább fölénybe kerül, a Typ.-án a fáradtság nyomai mu­tatkoznak. A visszaesésnek a Törekvés kiegyenitése lesz az eredménye. A nyomdászok a kiegyenlítés után összeszedik magukat, hogy az eredményt legalább az eldöntetlenség stá­diumában kitartsák. A Törekvésnek azonban végül mégis sikerül a 44-ik percben a győzelmet megszerezni. A Törek­vés nyugodt ...
  55. 2021.08.31, 18:30 - MTK - Budapesti AK 1909
    MTK—BAK 3 : 1

    (Millenáris.) A tikkasztó meleg miatt, — a többi vasárnap lefolyt mérkőzések­hez hasonlóan — ez a mérkőzés sem volt élvezetes lefolyású. Amellett az ellenfelek oly durván játszot­tak, hogy ez a küzdelem is arra a meggyőződésre juttatta a nézőket, hogy az egyes játékosok nem technika és játéktudás tekintetében igyekeznek egymást felülmúlni, hanem durva­ságok által előbb ellenfelüket teszik tönkre s mikor ez már megrugdalva nem képes játszani, akkor mérkőzést eldöntő gól és gólok könnyű szerrel érhetők el. Az MTK.-nak jelen kö­rülmények között erre szüksége nem volt, mert első két gól­ját hamarosan érte el. A BAK. viszont, ha ezt a módot vá­lasztotta arra, hogy a MTK.-t a további gólok elérésében meggátolja: akkor szintén rosszul számított, mert a rövidebbet ebben is ő húzta.
    A MTK. ez alkalommal igen gólképes játékot folyta­tott. Csatársora eredményes passzjátékával tűnt ki. Vida pedig szép lövéseivel keltette fel az érdeklődést. A csa­társor minden egyes embere jól tö...
  56. 2021.08.31, 18:19 - Fővárosi TC - Budapesti TC 1909
    BTC.—Főv.0 TC 2:1

    (Millenáris.) D. e. 11 órakor. Az idény egyik legszebb mérkőzése lett volna a BTC. — Főv. TC., ha a délelőtti hőség a játékosokat nem gátolja képességeik kifejtésében. A mérkőzés a délelőtti meleg dacára is egy pár szép jelenetet tartalmazott. A két csapat játékát megfigyelve, megállapítható, hogy mig a B. TC. utolsó mérkőzése óta is formájában előre haladt, addig a Főv. TC. épenséggel nincs képességeinek azon a fokán, amelyen szenzációsabbnál szenzációsabb győzelmeit aratta. Az őszi fordulóban karácsonykor játszott a két ellenfél, amikor is a Főv. TC. meglepetésszámba menő könnyű győzelmet aratott 3 : 0 arányban a piros-fehérek felett. Ime most. Mig a Főv. TC. a tavasz folyamán a bécsi WAC. match óta las­san formáját veszti, addig a BTC. reorganizált csapata ro­hamlépésekben fejlődik. A két csapatnak őszi eredményét a mostani 2 :1 arányúval összevetve, az ellentétes fejlődési processzus könnyen észlelhető.
    A BTC. csapatában ismét legjobbat a csatársor pro­duká...
  57. 2021.08.31, 18:04 - MAC - UTE 1909
    MAC .— UTE. 5 : 1

    (Margitsziget.) Szitáló esőben, felázott talajon játszotta le a két csapat bajnoki
    mérkőzését a MAC. országos athletikai versenye után. Az athleták csapata az esőtől felázott tala­jon az első félidőben óriási fölényben volt. Az Újpestiek úgyszólván képtelenek voltak ellenállni a MAC. támadásai­nak. A második félidőben az UTE. megszokva a pályát a sárga-kékeknek egyenrangú ellenfele lesz. Sőt — miután mindjárt a 2-ik percben jut egyetlen góljához — ezen fel­lelkesedve : a félidő legnagyobb részében fölényben yan. De mig támadó munkája könnyű belső csatárain törik meg a MAC. nehéz védelmével szemben, addig védő munkáját a MAC. erőtlen, elbizakodott csatár játéka könnyiti meg. A második félidőt az UTE. gyakoribb gyenge offenzivája jel­lemzi, tarkítva a MAC. lefutásaival, amelyek vagy nem nyernek befejezést, vagy Kazár zsákmányaiul esnek. Az első félidőben a MAC., a második félidőben az UTE. játé­káról lehet beszélnünk. Mig a MAC. fölénye 5 csatára által lőtt egy-eg...
  58. 2021.08.31, 17:50 - MAC - UTE 1909
    M. A. C.—U. T. E. 5:1.

    (Margitszigeti pálya.) Könnyű győzelmet aratott a M. A. C. tartalékos csapata az U. T. E. felett. A pálya síkos, sáros volta teljesen lehandicapelte az újpestieket, a kik az első félidőben nem is voltak képesek az atléták vehemens támadásainak ellentállni, a második félidőben azonban, a mikor a síkos pályát valahogy megszokták, szép játékot produkáltak. Az első félidőben a M. A. C., a második félidőben pedig az U. T. E. volt teljes fölényben. Az atlétáknál a két tartalék Onody és Sporkó játszottak a legjobban. Kitűnt még Vangel és Feketeházy. Az U. T. E.-nél Kazár remekelt, a kinek mesés védésén múlott, hogy a sárga-kékek több goalt nem értek el. Jó volt még Ludvig és Szabó.
    M. A. C. kezd és teljesen leszorítja az U. T. E.-t. Feketeházy lövése kapu mellé jut. mire U. T. E. nyomul fel, de Szabó gyenge lövését Abafi fogja. (7. p.) Kelemen két éles lövését Kazár szépen menti. Vangel beadását Krempels óriási erővel továbbítja, de Kazár bravúrosan ment. (16. p.) I...
  59. 2021.08.31, 17:35 - Typographia - Budapesti TC 1909
    Budapesti Torna Club —. Typographig SpC : 2 : 0.

    Az amerikai-uti pályán kb. 1000 ember előtt volt e mérkőzés, amelyet a piros-fehérek kitűnő csapata biz­tosan nyert meg. Az első félidőben esett mind a két goalés pedig Simon fejesei révén.
    Helycsere után dacára a BTC. fölényének, több goal nem esik, mert a Tipográfia elszántan védekezik.Közben nehány játékos megfeledkezik magáról és durváskodik, miért is Hajós J. (FTC.) biró négy játékost ki­állít.

    Pesti Hírlap 1909 május 11. A mérkőzést május 10-én (vasárnap) játszották!
  60. 2021.08.31, 17:27 - Typographia - Budapesti TC 1909
    BTC. Typ. SC. 2 : 0

    (Amerikai u. p.) A Typ. utóbbi jó eredményei után igen jól tar­totta magát a BTC.-vel szemben, de ennek dacára alig remélhető, hogy bennmarad az első osztályban. A BTC. az első félidőben szép játékot produ­kált, a második félidőben azonban teljesen gólképtelennek bizonyult, amennyiben a megcsonkított Typ.-nak egy gólt sem tud lőni. Győzelmét a Typ. pillanatra sem tudta kétessé tenni. Egyébként mind a két csapat tartalékokkal állt fel, BTC.-ből Sáry és Dobó, Typ-ből Geiser II. hiányzott. A já­ték folyamán állandóan BTC. volt frontban, Typ. csak egyéni játékkal veszélyeztette néha-néha ellenfele kapuját. A mérkőzés menete a második félidő utolsó húsz percében különös képet nyújtott. Typ. kapuvédjét, majd még két já­tékosát a biró kiállitja, mikor a Typ. a komikus oldaláról kezdi felfogni a helyzetet, kapuját több ízben egészen üre­sen hagyja s a BTC. igy sem képes gólt rúgni. Mind a két gólt cornerből kifolyólag Simon fejelte. Félidő: 2:0.
    Csapatok: BTC.: Bihary—K...
  61. 2021.08.31, 17:19 - Fővárosi TC - UTE 1909
    UTE. — FŐV. TC. 2 : 1

    (Margitsziget.) A nap legnagyobb meglepetése. Az UTE.-nek evvel a győzelmével sikerült el­érnie azt, hogy jövőre is az első osztályú csapatok között marad, annál is inkább, mert ebbeli riválisa a Typ. a BAK.- tól vereséget szenvedett. A Főv. TC., amely eleinte a baj­nokság vezető helyén volt, ezen veresége folytán az 5-ik helyre szorult. Az UTE. óriási lelkesedésének és a Főv. TC. balszerencséjének köszönheti győzelmét. A második félidő­ ben ugyanis a Főv. TC.-nak nem kevesebb, mint 3 játé­kosa válik úgyszólván teljesen harcképtelenné. (Rusz, Rauch, Nemetz) Az UTE. ilyenformán a II-ik 45 percben odaadó, lelkes játékával elhatározó fölénybe jut ellenfelén és biztosan győz. A győztes csapatban Kazár kapus, Kovács,Ludvig hátvédek Vranák és Fandl csatárok váltak ki. A Főv. TC. csak az első félidőben mutatott jobb formát, a második félidőben azonban teljesen összeesett.
    Főv. TC. támad. Mindjárt a 2-ik percben Ludwig hibázik és Rusz lövése a kapufát találja. ...
  62. 2021.08.31, 17:13 - Typographia - Budapesti AK 1909
    A Budapesti Atlétikai Klub 2:1 arányban le­győzte a Tipográfia Sport Klubot, (félidő 1:1).

    Nagy érdeklődés mellett folyt le a két csapat mérkőzése az amerikai-uti versenypályán. A Tipográfia fair, szimpátikus csapata, méltó ellenfele volt a B. A. K.néhány tartalékjátékossal szereplő csapatának. Kár, hogy a nyomdászcsapat csak mostanában tért öntu­datra, holott, ha az egyesület vezetősége régebben is a mai szellemben dirigálja a csapatot, nem kerül ki az elsőosztályból. Tegnapi veresége most már végleg megpecsételte sorsát és helyét az elsőosztályu csapatok sorában kénytelen a Nemzeti Sport Klub­nak átengedni.
    A mérkőzés első gólját a B. A. K. szerezte meg Gálos révén már a harmadik percben. Érdekes, vál­tozatos játék után Geizer a félidő letelte előtt egy si­került lövéssel kiegyenlített. A második félidőben ide-oda hullámzott a játék. Annyira egyforma volt a két csapat, hogy még sejteni sem lehetett, melyik lesz a győztes. Végre sikerült a B. A. K.-nak ugyan­csak Gálos ált...
  63. 2021.08.31, 17:07 - Typographia - Budapesti AK 1909
    BAK. — Typ. 2 : 1

    (Amerikai-u. p.) A Typ.-nak első osztályból való kiesését pecsételte meg a fenti mérkőzés. Eldöntött tény tehát, hogy a Typografia Sport Egylet a Nemzeti Sport-Clubban helyet cserél. A Typ. már tavaly osztályozóba ke­rült, ahol azonban megmentette az első osztályban való ma- radhatását. Erre az ütközetre erősen készült is a nyomdá­szok csapata. Úgy látszik, most is igy számított. Csapatát a tavasz folyamán erősen reorganizálta és általában fejlő­désképes formát mutatott. Azonban a Typ. mégis elszámitotta magát, mert az osztályzó-mérkőzések rendszere már nincs életben. Az utolsó helyen végzettet kérlelhetetlenül az utána következő osztályba teszik, hogy helyét az egygyel alantasabb osztály első helyezettje foglalja el. Későn volt tehát a Typ. szorgalmas munkája. A II. osztályban remél­hetőleg az elsők között látjuk jövőre! A BAK. teljesen tartalék-halfsorral vette fel a küzdelmet, ez az oka bizony­talan győzelmének. A BAK.-ban a kapus, a hátvédek voltak jók....
  64. 2021.08.31, 17:02 - Budapesti TC - MAC 1909
    MAC. — BTC. 0 : 0

    (Millenáris.) MTK. — Sounderland előtt játszott, a két csapat, hogy az 1908/9. évi bajnokság második he­lyét eldöntsék. A BTC. indult nagyobb esélylyel a küzde­lembe, illetve az első félidő letelte után mindenki a piros- fehérek nagy arányú győzelmét várta. A MAC. ugyanis Borbás dr. helyére — akinek közvetlen a mérkőzés előtt Budapestről Kecskemétre kellett utazni — egy-két év óta teljesen tréningen kívüli játékost kellett beállítani. Pár percnyi játék után Oláh inrándulást szenved, úgy hogy, bár a játéktéren marad, mint balszélső csatár, képtelen a játékban részt venni. Az első félidő vége felé Forray,majd később Vangel Gy. is megsérülnek. A MAC. védelem azonban fényesen áll ellen a piros-fehérek támadásainak. Major, aki az Oláh helyén működő tartalék Vangel Károly helyett is játszik, valósággal emberfeletti munkát végez. A négy csatár pedig veszélyebbnél-veszélyesebb támadást intéz a BTC. gólja ellen. Különösen a jobb szárny, Fekete révén hozza nem egyszer...
  65. 2021.08.31, 14:50 - Typographia - UTE 1909
    Újpesti T. E.—Typographia 3 : 0.
    (Népszigeti pálya.) Az utolsóelőtti és utolsó helyen álló két egyesület csapatainak mérkőzése nagyszámú közönség előtt folyt le. A Typ. S. C. óriási ambiczióval készült a Fóv. T. C.-t verő újpestiekét saját pályájukon legyőzni, mig az U. T. E. tudatában annak, hogy az eset­leges vereség sokat levonna múlt heti győzelmének érté­kéből, teljes tudásával ment a küzdelembe.
    U. T. E. és a Typographia is komplett csapattal állt ki. U. T. E. azonnal offenzivába lép. Szabó lerohanásai egymásután veszélybe hozzák a T. S. C. goalját, de be­adásait Fandl és Lévay elhibázzák. Godstein precziz beadását Krausz I. menti. Mandl lefutását Ludwig kap­csolja le. A 20-ik perczben a fedezetsorból előretörő Klein magasan iveit goalt lő, mit a nyomdászcsapat kistermetű kapusa érint, de nem védhet. Az eredmény lelkesitóleg hat az újpestiekre és szinte kapujukhoz szögezik ellen­felüket, de az erőtlen csatárlövések mind a kapus kezébe kerülnek.
    Félidő 1:0.
    A második félidőben...
  66. 2021.08.31, 00:10 - MAC - Fővárosi TC 1905
    MAC.—FővTC. 1 : 0

    A megérdemeltnél kisebb gólarányu győzelmet aratott a MAC. a múlt vasárnap az Erzsébet királyné úti pályán. A MAC. ez alkalommal szép, lelkes játékot pro­dukált; hogy több gólt elérni nem tudott, azt az ellen­fél jó védelmén kivül főleg a középső csatároknak a kapu előtti határozatlansága okozta, bár a mezőnyben az uj középcsatár, Mészáros Gyula, hasznos erőnek bizo­nyult. Igen jól játszott öcscse, Mészáros Károly, mint középfedezet, mig Meleghy többször adott okot a biró közbelépésére. A védelemnek könnyű dolga volt. A Főv.T. C. Schőnfeld, Kaufmaun és Roóz nélkül igen gyenge csatársort állított ki, mely a MAC. kapujára veszélyes nem is volt. a Főv.T.C. a bíró ébersége miatt a szokott­nál fairebben játszott ugyan, de azért Szentey, Bucsek és Herschkovits durván játszottak. Dicséretet érdemel ellenben Gulyás szép játéka.
    A két csapat a következő volt:
    MAC.(kék-sárga): Oláh—Höfle, Veres—Meleghy, Mészá­ros K., Bayer—Medgyessy, Fitt, Mészáros Gy., Vincze, Borbás.
    F...
  67. 2021.08.31, 00:01 - MAC - Fővárosi TC 1905
    Magyar Athletikai Club győz 1:0 a Fővárosi Torna-Club ellen.

    (Erzsébet királyné-úti pálya.) Kisszámú, de annál lármásabb közönség nézte a két csapat küzdelmét, sőt a zajongást odáig vitték, hogy a biró háromszor megakasztani volt kénytelen a játékot.
    A M. A. C., csatársorának bal oldala kivéte­lével, jól játszott. Mészáros, az atléták uj közép-
    ­csatára agilis játékos; a védelemben különösen Mészáros vonta magára a figyelmet.
    A Fővárosi T. C. Roóz, Kaufmann és Schön­feld nélkül játszott s igy a csatársor három leg­jobb erejét nélkülözvén, komolyabb akczióra kép­telen volt. Gulyás a védelemben kitűnő munkát végzett.
    M. A. C. erős támadása vezeti be a játékot, mely csakhamar kornert eredményez és a Főv. T. C. kapuja előtti kavarodásban Fitt az atléták győztes goalját lövi (3 percz). A sárga-kékek a élidő végéig uralják a helyzetet, de további eredményt, a jól vé­dekező Fővárosiak ellen nem képesek elérni. Half time 1:0 a M. A. C javára.
    A második félidőben már nagyon változatos...
  68. 2021.08.30, 23:50 - MAC - Ferenczvárosi TC 1905
    Ferenczvárosi Torna-Club győz 2:0va Magyar Athletikai Club ellen.

    (Margitszigeti pálya) A két csapat a követ­kező összeállításban játszott:
    F. T. C.: Fritz—Berán, Ullerich—Lissauer, Bródy, Gorszky — Takács, Deutsch, Pokorny, Weisz, Scheibl.
    M. A. C.: Terrai II.—Kelemen, Veres— Bayer, Mészáros, Meleghy—Schöffer, Vincze, Man­gel, Fitt, Medgyessy.
    A leggyorsabb két magyar csapat tegnapi mérkőzése nem okozott csalódást azoknak, a kik nagy várakozással néztek eléje. Szinte végig ér­dekes volt a játék, a tempó általán friss, sőt he­ves s a két csapat ereje körülbelül egyenlő.
    Ötödfél órakor szólal meg a biró sípja. A F. T. C. kezdi a mérközé t erős irammal. A M. A. C. védelmét meglepi a heves támadás, a csatárok nem tudnak nyugodtan helyezkedni s összjáték nem tud kifejlődni. A zöld-fehérek kiaknázzák az ellenfél gyöngeségét, hevesen támadnak s már öt percznyi játék után kevés híján kornert érnek. A következő öt percz szintén a F. T. C.-é. A tizedik perczben sarokrúgást ítél meg javuk...
  69. 2021.08.30, 23:32 - Fővárosi TC - MUE 1905
    MUE.—Főv.TC. 3 : 3

    Nem kis meglepetést keltett e két csapat szokatlan eredménye a nép­szigeti pályán s bár a gólarány ma­gában véve megfelel e két csapat erőviszonyának: mégis azt mutatja, hogy mindkét csapatnak gyengébb volt a védelme a támadásnál. A MUE. védelme nagyon meg­érezte Bienenstock utódjának, Van-Becknek távozását s bár a helyére került Pap biztató, fejlődésre képes erő,
    pusnak volt rossz napja. A MUE. csatársorában a három középső csatár vált ki ügyes összjátékával és lövőké­pességével, mig a FővTC.-nál Roóz elszánt és gyors já­téka érdemel külön említést; kár, hogy sokszor durva a játéka.
    A két csapat a következő összeállításban játszott:
    MUE.(sárga-fehér): Holics —Pap, Csüdör—Chrappan, Péczely, Géber—Radóczi. Bittner, Kazár, Manossy, Horváth.
    Föv.TC.(lila-zöld): Bogács—Gulyás. Szentey—Rauch, Herschkovits, Bucsek-Schönfeld, Kaufmann, Roóz, Szednicsek, Weisz.
    A mérkőzést a FővTC. rendkívül heves iramban tartott támadása vezeti be, mely oly erős, hogy a sárga-fehér...
  70. 2021.08.30, 23:28 - Postás - MAFC 1905
    Postás—MAFC. 3 : 0

    Érdekes és élvezetes játékot produkált e két csapat a margitszigeti sporttelepen. A játék főérdekessége abban volt, hogy a két csapat játékmodora igen jól ki­domborította a labdarúgás igazi lényegét. Az egyik csa­pat, a győztes, játéktudását igen jól egészítette ki fizikai erejével (az igaz, hogy súlyra és nagyságra nézve messze felülmúlták ellenfeleiket), a másik még a tényleges já­téktudását sem tudta kifejteni erélytelen, már szinte túlságosan kíméletes játéka miatt. Szinte szemet szúr az az ellentét, mely a MAFC. régi és mostani játék­modora között fennáll; a régi a legerélyesebbek közé tartozott: a mostani pedig a legfairebb magyar csapat. A győztes csapatban az erőmegosztás igen jó, mégis feltűnik a védelem kitűnő volta Kolhanek-kel és Bienenstock-kal; a csatársorban Buda jó játéka volt meglepő. A MAFC.-nál kitűnő volt Lichtmann; kár, hogy a mel­lette levő két tartalék-fedezet nagyon gyenge volt. A védelemben Major, Dybas és Aschner, a támadásban Niessner és...
  71. 2021.08.30, 23:19 - UTE - MUE 1905
    A csapatok összeállítása a következő volt:
    UTE. (lila-fehér): Bey—Molnár I., Rozmann—Fandl, Szabó, Kuschner—Prácser, Herceg, Petz, Molnár II., Fejér.
    MUE. (sárga-fehér): Holics—László, Csüdör—Géber, Péceli, Chrappan—Horváth, Marosi, Kazár, Bittner, Radóczi.

    Nemzeti Sport 1905 március 12.
  72. 2021.08.30, 23:16 - Postás - Fővárosi TC 1905
    Postás—FŐV. TC. 0 : 0

    Ezzel a váratlan eredménnyel végződött e két csapat bajnoki mér­kőzése a múlt vasárnap az Erzsé­bet királyné-uti pályán. Általában a Postások győzelmét várták, ami be is következett volna, ha 11 emberrel játszanak. Azonban Túri mindjárt a mérkőzés elején áldozata lett a Fővárosiak ismert vad játékának, igy a Postások végig 10 emberrel játszottak. Mindazáltal lelkes és önfeláldozó munkával nemcsak góltól mentette meg a csapat kapuját, hanem az utolsó pillanatig veszélyesen ostromolta az ellenkaput, melyet azonban jól védtek. Igen jó volt a csapatban Kolhanek mint középfedezet, mig Bodor ismét nagv tevékenységével vitt lendületet a játékba. A Fővárosi TC.-ban a jó védelem érdemel említést. A fedezetsor játéka, valamint a csatársoré, semmi különöset nem mutat. Minden sikerüknek forrása a kíméletlen, semmitől vissza nem riadó erély és gyorsaság.
    A két csapat a következő összeállításban játszott:
    Postások (fehér ing, zöld csillag): Giba—Bienenstock, Fekete—Virág, ...
  73. 2021.08.30, 23:11 - MAC - Ferenczvárosi TC 1905
    A két csapat a következő összeállításban játszott:
    FTC. (zöld-fehér): Fritz—Berán, Ullerich—Lissauer, Bródy, Gorszky—Takács, Deutsch, Pokorny, Weisz, Scheibel.
    MAC. (kék-sárga): Janisch—Kelemen, Veres—Bayer, Mé­száros, Meleghy—Schöffer, Vincze, Vangel, Fitt, Medgyessy.

    Nemzeti Sport 1905 március 12.
  74. 2021.08.30, 19:48 - SUHAJDY
    Suhajda recte Suhajdy István Tisztviselők részére való igazolása ellen III. ker. TVE tagdijhátralék miatt óvást emelt. Tisztviselők azonban azt állítják, hogy Suhajdy III. kerületnek semmivel sem tartozik, így igazolásának akadálya nem lehet. Bizottság megbízza főtitkárt győződjék meg arról, volt-e Suhajdy III. ker. részére igazolva, s ha nem volt, úgy igazolójegyét kiadhatja.
    Nemzeti Sport, 1905. február 5.
  75. 2021.08.30, 14:44 - Budapesti AK - MAC 1907
    Budapesti Atlétikai Club -Magyar Atlétikai Club.
    M. A. C. győz 8:0.

    ( Amerikai-uti pálya.) Az atléták múlt vasár­napi kitűnő formájukban álltak ki ; múlt héten úgy látszik főleg a goalra treníroztak, mert a csatársor ezúttal rendkívül goalképesnek bizo­nyult. A csatársor gyors és alacsony passjátéka teljesén megzavarta és kifárasztotta az ellenfél védelmét. Egyedül Kormos, kapuvéd állta megfényesen a helyét; vasárnapi szereplésével kapu-védjeink első sorába emelkedett. A B. A. K.csapatában még Grosz játéka emelkedett ki ;kitünően viszi a labdát, gyors és göalrugásai veszedelmesek.
    M. A. C. játszik a hátszéllel és olyan vehe­mensen támad, hogy Kormos az első négy percezben kilenc lövést ad. Az első goalt Krempels rúgja a 11. perczben és két perczczel későbben is Krempels lő eredményesen. A harmadik goalt (23. p.) Kormos kétszeri közbelépése daczára sem tudja megakadá­lyozni, mig a negyedik goalt Bayernek Vangelhez előreadott labdájával Kelemen éri el. Korner 3 : 1 M. A. C. javára.
    ...
  76. 2021.08.30, 14:38 - MTK - Fővárosi TC 1907
    Fővárosi T. C.—Testgyakorlók.
    M. T. K. győz 9: 0.

    (Soroksári-uti pálya.) A ferenczvárosiak pá­lyája még mindig sáros, sőt egyes helyeken viz-tócsák is vannak, a játékosok azonban hamarosan hozzászoktak a talajhoz. A Magyar Testgyakorlók Köre az utolsó héten erősen megjavult. A jobbszélső fedezetnek beosztott Szűcs helyén Koltai játszott, míg bal-összekötő csatárnak Ellinger ment, a ki pompásan állta meg helyét, mert mind­járt első szereplését négy goallal tette emlékeze­tessé. A csapat gyönyörű összjátékot produkált, az egyéni játékot teljesen kerülte, sőt M. T. K. jeles jobb-összekötőcsatára is annyira önzetlenül játszott, hogy csak egy goalt rúgott.
    Az ellenfél támadása főleg Károly akczióit igyekezett meg­zavarni, úgy hogy a másik négy csatár szaba­dabban dolgozhatott.
    A Fővárosi T. C.-ról ezúttal sok jót nem mondhatunk. M. T. K. harmonikus munkája nyil­ván megzavarta a fővárosiakat, a kik erre az egyéni játékra fektettek súlyt. Hogy közben a fair játéktól teljesen megfeledke...
  77. 2021.08.30, 14:28 - UTE - Typographia 1907
    A Typographia I. a következő csapattaljátszott : Kluszt — Gergelyi, Horváth — Blitz II.,Schwarcz, Cseh — Geiser, Viklász, Orsolyák, Krausz I., Mandl.

    Az Újság 1907 március 12.
  78. 2021.08.30, 14:26 - UTE - Typographia 1907
    Typographia S. C.—U pesti T. E.
    T. S. C. győz 3: 1.

    (Népszigeti pálya.)Mind a két csapatnak ez volt idei első szereplése. Az újpestiek csapatá­ban, főleg a csatársorban, sok az uj játékos;habár saját pályájukon játszottak, tréning nélkül álltak ki. A csapat lelke Herskovics, a ki igen jó, de erőszakos játékos. A Tipographia sem tre­nírozott eddig, de a csapat nagyon lelkesen és agilisén játszott. Ha szorgalmasan treníroznak,sokat javíthatnak bajnoki pozicziójukpn.
    A népszigeti pálya még mindig sáros, a mi természetesen a játékra is kihatással volt. De nemcsak a sáros labda nehezítette meg a játékot,hanem a süppedő talaj és a mérkőzés közben megeredt hóesés is.
    Eleinte Újpest szorgalmasan támad, de a Typographia jól védekezik, csupán büntető-rúgást hibáz, a mely U. T. E. egyetlen goalját is ered­ményezi. A Typográphia is felnyomul, a nélkül azonban, hogy élénk támadásai goalt eredmé­nyeznének.
    Félidő 1 : 0 U. T. E. javára.
    Szünet után tiz perczig még az újpestiek vannak frontban...
  79. 2021.08.30, 13:38 - Budapest, Budapesti AK Respect
    [1905. Budapesti Athlet. Klub: Bárányos Jenő (5), Vörös Fer. (5), Robicsek Rich. (5), Linich Rezső (4), Rott Pál (4), Schuller Alad. (4), Grünwald Miksa (4), Nagy Dezső (4), Egri Géza (4), Molnár Béla (3), Wenke Sánd. (3).

    Nemzeti Sport 1907 január 20.
  80. 2021.08.30, 13:07 - MAC - Nemzeti SC 1909
    Nemzeti Sport-Club — Magyar Athletikai Club 4 : 2.

    (Margitszigeti pálya.) A N. S. C. harmadik bajnoki mérkőzése nagy meglepetésre ismét fölényes győzelmet hozott a legifjabb elsőosztályu csapatnak. A M. A. C. tartalékos csapata igen gyenge játékot produkált. A má­sodik félidőben a mérkőzés eldurvult, s a bíró kénytelen volt Majort, Fodort és Hlavayt kiállítani.
    A mérkőzés végig heves iramú volt, a nemzetiek jobb csatársora azonban könnyűszerrel a maga számára biztosította a győzelmet. A M. A. C.-nál Sípos és Major játszott csak elsőosztályu nívón, utóbbi kissé erőszakosan. A N. S. C. csapatában kimagaslott Tóth kiváló játéka, mellette még Hlavay és Kanyaurek voltuk jók. Burrián néhány labdát szépen védett.
    N. S. C. kezd ; támadását Major gáncscsal akasztja meg. Hosszú ideig tartó középjáték után M. A. C. jobbszésője révén lerohan, melynek eredménye a 13-ik percz­ben rúgott korner. Ismét N. S. C. támad ; Tóth lövését Sipos fogja. M. A. C. felnyomni a jobbösszekötő lövését Burrián v...
  81. Terézvárosi Torna-Club—Budapesti Atlétikai Klub 2:1.

    (Millenáris-pálya, délelőtt.) Szépszámú közönség előtt, meglepetésszerü eredménynyel végződött a fenti két csapat küzdelme. A kék-fehéreknek, a kora szezonban mutatott jó formájuk után ítélve főlénynyel kellett volna a győzelmet kivivniok, s hogy nem így történt. egyrészt a Terézvárosiak óriási javulása, másrészt a B. A. K. fegyel­mezetlen és nyers játékmodora volt az oka. Igazán saj­nálatra méltó, hogy egy kvalitásai révén jobb szerepre hivatott csapat miként rontja le esélyeit az ellenfélnek úgy szavakban, mint játékban való bántalmazásával.
    A Terézvárosiak igazán szép és észszerű játékot produkáltak. Az ifjú erőkkel megerősített csatársor a csapat legjobb része. A három belső csatár, különösen Gyárfás, gyors szöktetéseivel cs éles lövéseivel válik ki. A fedezetsor sem marad mögötte a csatársornak. Jergcnz és Schönfeld, hogy a hátvédek hibáit is jóvátegyék, iga­zán emberfeletti munkát végeztek. Scbőnfeld érdeme, hogy a B. A. K....
  82. 2021.08.30, 12:46 - Törekvés SE - MTK 1909
    Magyar Testgyakorlók Köre — Törekvés 1:1.
    (Hölgy-utczai pálya.)

    A szimpatikus munkáscsapat ismét bebizonyította hogy saját pályáján bármelyik elsőosztályú csapatunknak méltó ellenfele. A Testgyakorlók Domonkos és Révész nélkül játszó csapata nagyon jól működött, a kissé erőszakosan játszó Törekvés-véde­lemmel szemben azonban nem tudott kellően érvényesülni.A kék-fehéreknél Károly játéka magaslott ki, mellette Kürschner, Biró és a jobbszélső tűnt ki.

    A Törekvés-védelem nagyon jól működött. Dürr néhány labdát szépen védett. A hátvédek közül Horváth a jobbik, mig Hauswald erőszakos. A fedezetek közül csak Szednicsek elégített ki. A csatársor nagyon durván játszik ; legjobb embere Takács.

    M. T. K. kezd és már a második perczben kornert rúg. A kék-fehérek állandóan támadnak, Vida lövése azonban a kapufáról pattan vissza a mezőnybe, Szántó gyenge lövését pedig Dürr fogja. A 16-ik perczben újból kornert rúg M. T. K., majd a Törekvés nyomul fel és Nyilas lövését Knapp gyönyör...
  83. Ferenczvárosi Torna-Club — Budapesti Torna-Club 4:2
    (Millenáris pálya.)

    Mindvégig erős iramú játék után, csak nehezen tudta legyőzni bajnokcsapatunk az uj összeállításban játszó és váratlanul erős ellenállást kifejtett
    B. T. C.-t. A piros-fehérek a Wiener Sp.-Cl. elleni mérkőzé­sük óta igen sokat fejlődtek, s igy már erős ellenfélnek bizonyultak. A zöld-fehérek kissé lanyhán játszottak,mig a B. T. C. rég nem látott tűzzel dolgozott.

    A Ferenczvárosnál ismét a csatársor baloldala vég­zett elsőrangú munkát. A fedezetsor a megszokott jó volt.A közvetlen védelem a hátvédsorba állított Kucserával igen megerősödött.
    A B. T. C.-nél úgy a védelem, mint a támadósor egyenlően jól végezte dolgát. Legjobb emberük Bihari volt. Dobó és Rákóczy is kielégített. Szendrő lassanként visszanyeri őszi kitűnő formáját.
    A fair mérkőzést mintegy kétezer főnyi közönség nézte végig.

    F. T. C. kezd. Tiz percznyi mezőnyjáték után B. T. C. támad, de Oláh lövését Fritz fogja. Ferenczváros Weisz ...
  84. 2021.08.30, 12:06 - Budapesti AK - Törekvés SE 1910
    Budapesti Atlétikai Klub — Törekvés Sport-Egylet 1:0
    (Amerikai-uti pálya.)

    Az elsöosztályu bajnokság két hátul kullogó csapata erős küzdelmet vívott, hogyaz elsőosztályban való benmaradását biztosítsa. A mér­kőzés favoritja a Törekvés volt, a B. A. K. azonban győzelmével beigazolta, hogy méltó az elsőosztályban való pozicziójára. Csapata egy-ket játékosuk kivételével elsőrendű. Csatársora gyors és jól összejátszik. A fedezet­sor sokat és hasznosan dolgozik, védelme pedig, különö­sen a kapuban dolgozó Grósz, igen jó. A Törekvésnél csatársor csak valamivel jobb a gyenge fedezetsornál. A két hátvéd, különösen Hauswald, a legjobb a csapat­ban. A mérkőzés elég élvezetes volt.

    Kaput a Törekvés választ s B. A. K. heves irammal kezdi a játékot. Egy igen kedvező helyzetet Rudas nem tud kihasználni, mert a labdát a goal fölé rúgja. Törekvés támadása B. A. K. fedezetsorán akad meg; a labda a balszélre kerül Grószhoz, a kinek beadását Cseh a kapu fölé lövi. A B. A. K. támadásai ké...
  85. 2021.08.30, 11:53 - Törekvés SE - Nemzeti SC 1910
    N. S. C. - Törekvés 3:1
    (Millenáris -pálya.)

    A nagy szél daczára is eléggé élvezetes játékban volt része a közönségnek, mert a közel egyenrangú csapatok mindvégig fair mérkőzés keretében élénk, gyors iramú játékot produkáltak.

    A Nemzetiek a match folyamán valamivel jobbnak mutatkoztak ellenfelüknél, úgy hogy a goalaránv teljesen hü kifejezője a két csapat erőviszonyának. Mindkét rész­ről a csatárok munkája messze alatta maradt a védelemé­nek, mert bár a mezőnyben tetszetős volt a játékuk, a befejező akczióval a legtöbb esetben tulsokáig késle­kedtek. A N. S. C.-ben Kanyaurek, Feldmann és Hlavay kiválóan játszottak, de jó volt Rometh és a középcsatárt játszó Tóth is, mig a balszélre beállított Tanyay csak megkönnyítette a Törekvés jobboldali védelmének mun­káját. A Törekvésben Dürr keltett feltűnést biztos védé­seivel ; Hauswald, Csonka, de különösen a reprezentatívtartalék Takács is igen jól játszottak, mig a csatársorban inkább csak a szélsők munkája érdemel említést.
    ...
  86. 2021.08.29, 17:17 - STICK
    Igazolások:
    NSC részére: Stick Károly (Győri Egyetér­tésből).
    Nemzeti Sport, 1911. szeptember 3.
  87. 2021.08.29, 16:50 - FARAGÓ
    Igazolási ügyek. Postatakp. TSE részére: Faragó Béla NSC.
    Nemzeti Sport, 1911. július 2.
  88. 2021.08.29, 16:44 - FÜRST
    Igazolási ügyek. BAK részere : Fürst Béla UTE.
    Nemzeti Sport, 1911. július 2.
  89. 2021.08.29, 16:37 - Froncz Antal
    Igazolási ügyek. Testvériség SE részére : Froncz Antal MTK,

    Nemzeti Sport 1911 július 2.
  90. 2021.08.29, 16:34 - Sárközy Sándor
    Igazolási ügyek. — MAC részére : Sárközy Sándor BTC,

    Nemzeti Sport 1911 július 2.
  91. 2021.08.29, 16:24 - POLLÁK
    Igazolási ügyek. Pollák Antal VAC, - MTK részére.
    Nemzeti Sport, 1911. július 2.
  92. 2021.08.29, 15:59 - MTK - Nemzeti SC 1909
    Csapatok: MTK. Domi—Nagy, Révész—Biró, Károly,Kürschner—Sebestyén, Tauszig, Kertész I és II., Szántó.NSC. Burián—Feldmann, Konyaurek—Rejtő, Hera, Palóc—Romet, Hlavay, Menich, Faragó, Tóth. Biró: Izsó László.

    Nemzeti Sport 1909 november 6.
  93. 2021.08.29, 15:51 - Gilly-Goldberger Pál
    Egy footballista jubileuma.

    A Harminchármasok szimpatikus kapuvédője: Dr. Goldberger Pál, ki „Gilly“ néven már 14 éve szerepel footballpályán, vasárnap játszotta háromszázadik mérkőzését. Olyan rekord ez, amit kevés footballistánk ért el, s csakis a szép sport iránti igazi sportszerelet jellemzi. Egyetemi tanulmányai közben Európa több városában fordult meg s mindenütt sietett felkeresni a neki meg­felelő társaságot, akiknek körében nemes szenvedélyének hódol­hasson.
    Már 1895-ben kezd footballozni, de nyilvános egyesület szí­neiben először 1898-ban szerepel Bécsben mint a WAC., majd a First Vienna tagja. 1900-ban Budapestre kerül, hol a műegye­temiek. később) a MUE. csapatának leli lelkes játékosa. Tudásá­nak és ambíciójának első jutalma volt beválasztása a Richmond ellen szerepelt magyar reprezentativ csapatba. Legszebb sikereit Németországban érte el. 1901-töl 1905-ig a berlini Britanniának volt kapuvédöje. Mint ilyen hamarosan nagy hírnévre telt szert s tekintélyes része volt az...
  94. 2021.08.29, 15:45 - MTK - Budapesti TC 1909
    Csapatok: MTK : Knapp—Nagy, Biró—Kürschner, Károly, Ellinger II.—Sebestyén, Taussig, Kertész I., Ker­tész II., Vida. BTC.: Bihary—Sárközy, Szendrő—Schasek. Simon, Leitner—Levák, Dobó, Kézsmárky, Rákóczi, Oláh. Biró: Klug Frigyes (MAFC.).

    Nemzeti Sport 1909 október 9.
  95. 2021.08.29, 15:41 - MTK - Budapesti TC 1909
    Testgyakorlúk—Budapesti Torna Club 2:1.

    (Millenáris-pálya.) Óriási, de a lehető legzajosabb publikum előtt folyt le a fenti mérkőzés, a melynek folyamán, mint mindig, most is, a piros-fehérek sovén közönsége, támogatva a kék-fehérek mind megannyi »jóakaróitól«, állandóan terrorizálta a győztes csapat játékosait és a birót.
    A leglehetlenebb és semmi szakértelemre nem valló bekiáltásaikkal nemcsak a szép játékot tették lehetetlenné,hanem valósággal beleszuggerálták a piros-fehérek játékosaiba, hogy bármely uton és módon nyerjék meg a mérkőzést.
    Sajnos, ma már odáig jutottunk, bogy a B. T. C.—M. T. K. mérkőzés vezetésére nem vállalkozhat biró, hacsak úgy nem, mint tegnap, hogy a fanatikus közönségdühe elől a match végén a rendőrségnek kell a birót megoltalmaznia.
    A játék egyébként igen alacsony színvonalú volt. A kék-fehérek, a fent említett okoknál fogva jóval for­májukon alul játszottak. Knapp a kapuban rendkívül ideges volt. Nagy és Biró gyakori hibáit Károly és Kürsch­ner szorga...
  96. 2021.08.29, 13:25 - MAC - Törekvés SE 1909
    Törekvés S. E.— M. A. C. 1 : 0.

    (Margitszigeti sporttelep.) Kisszámú, főleg munká­sokból álló közönség szemlélte végig vasárnap a két csapat érdekesnek ígérkezett mérkőzését. A két csapat elsőklasszisu játékot produkált, daczára annak, hogy mindkét részről éppen a legjobbak hiányoztak. A Törekvés Csonka és Kiss, a M. A. C. pedig Borbás (a ki ismét, játszani fog), Kelemen, Oláh és Feketeházy nélkül bocsátkozott a küz­delembe. A játék mindvégig hullámzó és rendkívül érde­kes lefolyású volt, ha időnként kissé tulerős mederben folyt is, állandóan a fair játék keretén belül maradt.
    Mind az atlétáknál, mind pedig a Törekvésnél a csatárláncz játékát a védelem klasszisa jóval felülmúlta, a mely utóbbi igazán kiváló munkát végzett. Sipos—Major egyrészről, Dürr- Horváth másrészről a mezőny legjobb emberei voltak. A győztes csapat fedezetsorában Szednicsek, csatársorában pedig Nyilas és Kaufmann váltak ki, utóbbi azonban kissé durva. A Törekvés csatársora igen szép összjátékkal vezeti támadás...
  97. Nemzeti S. C.—Terézvárosi T. C. 1 :0.

    (Millenáris pálya.) A nemzetiek vasárnapról-vasár­napra folytatják diadalutjukat és tegnapi negyedik baj­noki mérkőzésük megnyerésével a vezető helyre kerültek. Tegnapi győzelmük is jól megérdemelt volt, mert ha talán nem is jobban, de sokkal észszerűbben játszottak, mint ellenfeleik.
    A csapat lelke, mint minden alkalommal, a csatár­sor. A Tóth—Faragó pár vetekedik a Ferenczváros hires baloldalával; nagyszerűen megértik egymást. A jobb­oldal (Rometh, Hlavay) ugyancsak kifogástalan. A czenterben uj játékos szerepelt, a rákosszentmihályi Menich, a ki már tegnap is biztató kvalitásokat árult el. Feltűnő gyenge volt a fedezetsor, a hol csak Hera állotta meg he­lyét. A két hátvéd közül Feldmann volt a jobbik, mig Burrián a kapuban összesen két nehezebb lövést védett.
    A terézvárosiak ismét a régi bajban laborálnak. Tetszetős mezőnyjáték, de abszolút fejetlenség a kapu előtt. A csatársor nem jó. Fekete és Rooz II. még csak tud valamelyest játszani, h...
  98. 2021.08.29, 13:09 - UTE - Budapesti TC 1909
    Budapesti Torna-Club—Újpesti Torna-Egyesület 2 :1.

    (Népszigeti pálya.) Érdekes, végig heves, de mind­azonáltal fair küzdelem után végre a piros-fehéreknek is sikerült két ponthoz jutni, s ezáltal eddigi rossz pozicziójukon némileg javítani. Győzelmük értéke annál jelentősebb, mert azt idegen pályán, ellenfelüknek saját otthonában vívták ki s a mi a fő, ezt meg is érdemelték.A csapat a mostani összeállításban a legjobb ; csatár­soruk eléggé goalképes, mig védelmük határozottan első­rangú. Messze kimagaslanak játéktudás tekintetében a reprezentatív Szendrő, Simon és Bihary. Szendrő már teljesen visszanyerte régi kiváló formáját, Simonnak különösen nagyszerű fejkikjei tetszettek, de elismerést érdemel lelkes, fáradhatatlan játékáért is. Meglepett Leitner feltűnő formajavulása, mig az ezúttal újból sze­replő Mészáros sehogysem tudott a jobbszélső meg nem szokott szerepébe beilleszkedni.
    Az U. T. E. is kitűnő formáról tett vasárnapi játé­kával bizonyságot. Csatársoruk fürge, de gyenge l...
  99. 2021.08.29, 13:01 - Ferenczvárosi TC - MTK 1909
    F. T. C.— M. T. K. 3 : 2.

    (Millenáris pálya.) A bajnokság őszi fordulójának legérdekesebb mérkőzése is immár a múlté. A két jelenleg legjobb magyar csapat küzdelméből az F. T. C. került ki győztesként egy goalkülönbözettel, azzal a bizonyos goallal, a mi előnyt F. T. C. csatársorában Weisz—Schlosser goalképes játéka jelent. És tényleg — mint vasárnapi megbeszélésünkben is előre gyanitottuk —csak Weisz és Schlosser döntötte el a mérkőzés sorsát.Ettől a két kitűnő csatártól eltekintve, az F. T. C. csatár­sora is csak olyan akczióképtelen, mint az M. T. K.-é,a mely utóbbinak azonban minden embere rossz. Korody teljesen elvesztette formáját, szintúgy Sebestyén, válo­gató bizottságunk tehát ugyancsak törheti a fejét, hogy kit állítson a magyar reprezentativ-csapat csatársorának jobboldalára és közepére ? Taussig az egyetlen csatára a kék-fehéreknek, a ki vervvel dolgozik, a többi álmosan és rendszertelenül játszik.
    Mindkét csapatnál a legszebb munkát a fedezetsor végezte. A fedezetsor...
  100. 2021.08.29, 12:42 - Nemzeti SC - Budapesti AK 1909
    Nemzeti Sport-Club—Budapesti Atlétikai Klub 2:1.

    (Millenáris pálya.) Gyönyörű küzdelem után, csak a legcsekélyebb goaldifferencziával tudta legyőzni a bajnokságban még mindig veretlen N. S. C., a balszeren­csével játszó B. A. K.-ot. Mindkét csapat élvezetes,észszerű játékot produkált.
    N. S. C. győzelmét főleg szerencséjének köszönheti,mert a B. A. K. semmivel sem volt gyengébb nála. Az első félidőben változatos volt a játék, de a N. S. C. többet támadott és egy goalt el is ért. A második fél­időben a Nemzeti S. C. az első félidő erős tempójától visszaesett, mindazonáltal egy lerohanásból goalt rúg, mig a B. A. K. állandó offenziva mellett nem volt képes többet, mint egy goalt rúgni.
    A N. S. C.-nál főleg a csatársor játéka tűnt ki.A jobboldal (Rometh—Hlavay) kitűnő, főleg Hlavay,hosszú, a baloldalt kiszöktető labdáival. Menich közép­csatár szintén jó. Tóth formáján alul játszott. A csapatnak aránylag a fedezetsor a leggyengébb része. A közvetlen védelem Burián kapussal az élen, el...