magyarfutball.hu

  1. 2022.04.11, 19:13 - Zuglói AC - UTE 1923
    UTE — Zuglói AC 5:0 (4:0)

    Hungária-ut
    Biró: Gerő Ferenc

    Az UTE diadalmas spanyol turája és a mérkőzést megelőző bonyodalmak után hatalmas érdeklődés előzte meg az ujpesti együttes tavaszi bemutatkozását, amely — s ezt örömmel állapítjuk meg — a legteljesebb siker jegyében folyt le.

    Az UTE csapatat már a pályára léptekor hatalmas ovációval fogadták, bár a csapat nagyszámú hívei, mindjárt ez első pillanatban aggódva állapitották meg, hogy az együttes nem komplett; Paulusz helyén Bluhon, Peics posztján pedig Király állott sorompóba. Ez az aggodalom azonban csak néhány percig tartott, mert a csapat olyan lendületes és stílusos játékba kezdett, amely mindenkit meglepett s bizakodóvá tett. Az első lendületes támadásokat ujabbak követték s a meglepett Zugló-védelem alig tudott lélekzethez jutni, amikor a 7. percben már bent volt az első labda a Zugló hálójában. Schaller áttört magát a védelmen, de észrevéve a Zugló kapuja előtt tömörült falanxot, lövés helyett hátra adja a la...
  2. 2022.04.11, 18:54 - VAC - Kispesti AC 1923
    Kispesti AC — VAC 1:1 (0:0)

    Üllői-uti pálya
    Biró: Kiss Tivadar

    Hogy néha mennyire hamis tükre az eredmény a mérkőzés lefolyásának, annak eklatáns példáját szolgáltatta ez a mérkőzés is. Kispest fölénye szinte nyomasztó volt a játék háromnegyed részében, de ez számbelileg semmiképen sem akart kifejezésre jutni. Három kapufát lőtt a KAC és a végén csaknem elvesztette a mérkőzést. A VAC csak a második félidő közepén kapott lábra és akkor szép belső kombinációival egy ideig fölénybe is kerüli, de ez iniciativát azután ujra átengedte ellenfelének s a VAC csak az utolsó öt percben jutott ismét frontba.

    A talaj nehéz, sáros, helyenkint mocsaras volt, a játékosok beleragadtak a sárba. Ezen a nehéz talajon a kispestiek sokkal fürgébben mozogtak.
    Egy ideig a középen harcolnak a labdáért, majd Ölvedy frontba veti a piros feketéket, de a labda célt téveszt. A másik részen Boros igyekszik ellentámadásba vinni társait, ám a sáros talajon a VAC csatársorának belsó lánca semmiképpen ...
  3. 2022.04.11, 18:32 - Törekvés SE - Budapesti TC 1923
    Törekvés — BTC 6:1 (2:1)

    Halom-utca, 1000 néző
    Bíró: Renner Ferenc

    A BTC képviselőjének tiltakozása előzte meg a mérkőzést: a pálya mélyen felázott talaját alkalmatlannak találta bajnoki mérkőzésre, Renner azonban nem akceptálta a tiltakozást és a pályát bajnoki mérkőzésre alkalmasnak jelentette ki. A BTC erre a mérkőzést a pálya használhatatlansága címén előre megóvta.

    Törekvés kezd és Szántó jobbszélső beadása már az első percben alkalmat ad Palcsek kapusnak sikeres közbelépésre. A BTC csatárok vezetnek azután néhány támadást, de az akciók sikeres befejezésével adósak maradnak. A nehéz, sáros talajon a rövid passzjáték teljesen csődöt mond. Amig a BTC tüdővel birta és a Törekvés csatárok ráeszméltek, hogy hosszu labdákkal dolgozzanak, addig a pirosfehérek egyenrangu ellenfelei voltak a Törekvésnek, sőt az első 20 percben a BTC volt a többet támadó fél, miután a Törekvés védelme az első negyedórában bizonytalan volt. Ha szemfülesebbek a BTC csatárok, ezt a negyedórát ...
  4. 2022.04.11, 18:19 - Vasas - MTK 1923
    MTK - Vasas 5:0 (3:0)

    Hungária-ut
    Bíró: Bíró S.

    A bajnokcsapat mai játéka teljes mértékben kielégítette azt a hatalmas tábort, mely a tribünökön sötétlett. Különösen az MTK csatársora olyan futballt játszott ma, amilyenben nagyon ritkán gyönyörködhetünk. Ötletesség, leleményesség, okos számítás, minden körülménynek figyelembe vétele és meglátása, egyszóval intelligencia volt ebben a játékban.Igaz, hogy a Vasas csapat védekezése nem állott arányban az MTK támadásával, ez azonban semmit sem von le annak a játéknak a szépségéből, mellyel az MTK gyönyörködtetett bennünket. Orth a középen ugy oldotta meg feladatát, ahogy azt tőle várhatjuk csak. Irányít, dirigál, helyzeteket teremt és sohasem feledkezik meg a célszerűségről. Sem a Vasas centerhalfja, Gottlieb, sem a bekkek nem tudták megakadályozni tudása kifejtésében. Talán csak lövései nem voltak olyan jók, mint egyébként a játéka. Nagy kedvvel játszott ma Molnár is. Megérti társait, a driblinek nagy mestere, lövőképességét...
  5. 2022.04.11, 17:24 - Vasas - Törekvés SE 1917
    Törekvés — Vasas. 0:0

    Hungária-ut
    Biró : Vértes Imre

    A mérkőzés nagy csalódást keltett. Mind a két csapat formán kivül játszott s a kapu előtti akciók befejezettlenül végződtek.
    Pesti Napló, 1917. április 17.
  6. 2022.04.11, 17:21 - III. Kerület - Kispesti AC 1917
    III. ker. TVe.—Kispesti AC. 2 : 0 (0 : 0).

    Határ-utca. Biró: Horváth János. A III. ker. TVE. pompás együttes.^ biztosan győzött a kispestiek fölött. A második goal egy 11-esböl esett.
    Pesti Hírlap, 1917. április 17.
  7. 2022.04.11, 15:47 - Vasas - Kispesti AC 1917
    Vas- és Fémmunkások — Kispesti AC 2:1 (0:0)
    biró? Gerő Ferenc
    Pesti Hírlap, 1917. április 3.
  8. 2022.04.11, 15:42 - 33 FC - Budapesti TC 1917
    BTC — 33 FC 1:0 (1:0)
    biró: Békés Mór
    Pesti Hírlap, 1917. április 3
  9. 2022.04.11, 15:36 - III. Kerület - Budapesti AK 1917
    BAK — III. ker. TVE 2:1 (2:0)

    Határ-utca. Biró Horváth János. A nap egyetlen meglepetése. A mérkőzés favoritja a III. ker. TVE colt s hogy mégis vereséget szenvedett, az kizárólag a csatársor váratlan akcióképtelenségének tulajdonítható.
    Pesti Napló, 1917. április 3.
  10. 2022.04.10, 21:24 - MAC - Ferenczvárosi TC 1923
    FTC — MAC 1:0 (0:0)

    Margitszigeti pálya, 1500 néző
    Biró : Schissler József

    Nem csupán a pontokért folyt ez a küzdelem, jóval nagyobb érdekek fűződtek mind a két csapat részéről ennek a meccsnek a sorsához. Az FTC-nek be kellett volna igazolnia, hogy a tavasszal jobb helyezésre számíthat-e, hiszen még némi győzelmi aspirációi is vannak, a MAC reaktivált csapata pedig az első osztályban való bennmaradásért kezdte meg bátor és elszánt küzdelmét.

    Nos, a két csapat tavaszi debüje mind a két kérdésre válaszolt, A A zöld-fehéreknek reális körülmények között nem lehet reménye a harmadik helynél előbbre kerülni, aminthogy a MAC sorsa is látszólag meg van pecsételve. Mind a két csapat egyforma betegségben szenved, az ugynevezett gólsorvadásban. Az FTC jónevü csatárai sehogysem tudnak összeszokni, mig a MAC nak egyáltalában nincsen csatársora, csak csatároknak kinevezett öt játékosa, ebben a gyenge társaságban azonban még a kétségkívül jó kvalitású Rácz sem boldogulhat.

    Az FTC...
  11. 2022.04.10, 21:10 - Vasas - VAC 1923
    Vasas — VAC 2:2 (0:0)

    Üllői-ut
    Bíró: Iváncsics Mihály

    A Vasasok minden egyenrangu ellenféllel szemben favoritként indulnak a küzdelembe, győzelmük csaknem mindig várható, de rendszerint elmarad, mert a csapat tudásával és lelkesedésével szemben áll a — mindent legyőző balszerencse. (A Vasasok valóban a balszerencse kegyeltjei.) | Biztosnak látszó és megérdemelt, gyözelmek esnek a áldozatául a Vasasok közmondásos balszerencséjének. Ezzttal is 2:0-ra vezettek már és további gólok is várhatók voltak, ami- kor a VAC öt perc alatt a Vasas védelem két hibájából egalizált s kis hijján volt, hogy a mérkőzést el nem vesztette.

    A Vasasok játékén meglátszik a spanyol tura hatása. Sokkal több erély van a játékában, mint a multban, ez azonban soha sem csap át durvaságba. A kapust állandóan támadjak, a gyorsaságuk határozottan fokozódott, minden játékosuk mint a perpetum mobile, örökösen mozgásban van s csak a helyezkedésben tapasztalható gyöngéjüknek tulajdonithatják, hogy gyakran ...
  12. 2022.04.10, 20:29 - Zuglói AC - Törekvés SE 1923
    Törekvés — Zugló 0:0

    Üllői-ut, 5000 néző
    Biró:Szüsz Hugó

    Az olasz sikerek s a fényes tréningeredmények után a bajnokságban rosszul startolt a Törekvés csapata. Jelenlegi legerősebb összeállításu csatársorától a gólok tisztes számát várták a csekély tréninggel rendelkező Zuglóiakkal szemben. De a várt gólok elmaradtak s nem született meg egyetlen egy gól sem, amely legalább a sovány győzelmet meghozta volna a kőbányaiak részére. Pedig a ZAC. csapata ugyancsak meg volt tűzdelve tartalékokkal. Nem játszott Payer, Sternberg, Steiner és a 10-ik perctől kezdve Sefcsik sem. Ezen a mérkőzésen a balszerencse akaszkodott a vasutas csapatnak a nyakába.

    Az első félidőben szinte olyan képe volt a mérkőzésnek, mintha egy kapura treníroznának a Törekvés játékosai s valószínűnek látszott a nagyobb aránvu győzelmük is.

    A második félidőben azután Zugló elkeseredett támadásaival teljesen megzavarta a Törekvést s eltelt 20—25 perc is, amíg a folytonosan támadó Zuglóiakat le tudta rázni...
  13. 2022.04.10, 20:07 - III. Kerület - Kispesti AC 1923
    III. ker. TVE — Kispesti AC 1:1 (0:0)

    Hungária-ut
    Bíró: Schiller Gyula

    Ahoz mérten, hogy a szezon kezdetén vagyunk, mindkét csapat elfogadható formát mutatott. Erős iramban, lelkesedéstől áthatottan dolgoztak a játékosok, egy érdekes, változatos küzdelem képét tárván a közönség elé. Mindazonáltal a III. ker. TVE-től többet kellett várni s bizony ilyen összteljesítménnyel nem a legbiztatóbb sikerrel kecsegtetett volna tervezett francia turája.

    A kispestiek viszont megleptek határozott fejlődésükkel s önkéntelenül is azt a gondolatot keltették föl, hogy messze tarthatna már az egyesület, ha a vezetőségének meggondolatlansága gátat nem vet kibontakozásának. A csapat minden dicséretet megérdemlő önfeláldozással és ambícióval dolgozott s amig az első félidőben egyenlő erejű ellenfélnek bizonyult, a második félidő nagyobb részében uralta a helyzetet is.

    Az ujlakiak kezdenek, de Kispest vezeti az első attakot, amely Vatter rossz centerezésével ér véget. Az ellentámadást Sc...
  14. 2022.04.10, 19:48 - MTK - Budapesti TC 1923
    MTK - BTC 4:0 (2:0)

    Hungária-ut, 3000 néző
    Bíró: Gerő Ferenc

    Az MTK legkomplettebb összeállításában, a balszélen a három hónapra elitélt Opatával, akinek csak a jövő vasárnap kezdődik a büntetése és a Molnár—Braun jobbszárnnyal állott starthoz. A BTC csapatában Horváth játszott Gceschlecht helyén, Kanyaureket Licskó helyettesítette, mig jobbszélsö ismét Hajdu volt. Az MTK csapatának játékán meglátszott a lelkiismeretes tréning, de ez is inkább a védelemben jutott kifejezésre. A csatársor is fitten mozgott, de a lövőképességük még sok kívánnivalót hagy hátra. Kivétel csak Molnár volt, akit máskor a szezon derekán sem láttunk fittebben mozogni. Lövései precízek voltak. Egymaga három gólt lőtt. Braun, akit Molnár ezuttal valósággal etetett labdákkal, hasznos tagja volt a csatárláncnak. Orth mezőnyjátéka kifogástalan volt, annál hiányosabb azonban lövőképessége. Mintha ezuttal nem is ambicionálta volna a gólokat. Oxforddal és fejesekkel akart célt elérni, mig rendes lövései e...
  15. 2022.04.10, 18:11 - MTK - Kispesti AC 1916
    MTK — Kispesti AK 10:0 (5:0)

    Hungária-ut, Ezer néző
    Biró: Kertész Géza

    A Testgyakorlók megismételték a multheti nagy gólarányu győzelmüket. Óriási fölényük mindvégig állandó volt, s hogy nem rugtak több gólt, az kizáróan Vargának, a Kispestiek ügyes kapusának érdeme, aki számtalan veszélyes labdát tett ártalmatlanná. A gólokat Schaffer (3), Schlosszer (5), Konrád (1) és Szabó (1) rugták.
    Pesti Napló, 1916. december 18.
  16. III. ker. TVE-FTC 2:0 (0:0).

    Határ-ut Hétszáz néző. Biró : Gerő Ferenc. A FTC veresége a nap legnagyobb meglepetése. A Vivók nagy lelkesedéssel játszottak s kombinációs csatár játékuk biztos győzelmet eredményezett. Fölényük azonban csak a második félidőben domborodott ki igazán, mikor Gellért éós Kollár góljai utat találtak a FTC hálójában.
    Pesti Napló, 1916. december 18.
  17. 2022.04.10, 18:04 - MAC - Fővárosi TK 1916
    MAC - Föv. T.Kör 12:1 (3:1)

    Hungária-ut

    A Föv. T. Kör a második gólig csak hét főből álló legénységgel szerepelt, majd teljessé lett a csapat, a melyben hat tartalékjátékos foglalt helyet. Ezzel szemközt a MAC legjobb csapatát állíthatta sorompóba. Játszott Bodnár, Vigyázó, Szafka, Krempels stb. A jó formában levő csatázósor munkáját megkönnyítette, hogy a Föv. T. Kör Ruhmann nevü hátvédője betegen vett részt a küzdelemben s ennek következtében pusztán a statiszta szerepére volt kár-hoztatva. A gólokból négyet Bodnár, négyet Krempels. hármat Vángel és egyet Lator J«t. A Főv. T. Kör egyetlen gólját Szabó Antal szerezte.
    Budapesti Hírlap, 1916. december 18.
  18. 2022.04.10, 17:54 - MAC - Fővárosi TK 1916
    A MAC csapata, amelyet a mult heti sulyos vereség után Bodnár, Vigyázó és Szaffkával erősítettek meg. 12:1 (3:1) goalarányban győzte le a Főv. TK érthetetlenül gyöngén szereplő csapatát, amelynek 5—6 tartalék játékosának gyönge szereplése szolgálhat mentségül, A MAC goaljait Bodnár (4), Krempels (4), Vangel (3) és Lator lőtték.
    Népszava, 1916. december 18.
  19. 2022.04.10, 17:51 - MAC - Fővárosi TK 1916
    MAC—Föv. T. Kör 12:1 (1:0)

    Hungária-ut
    Biró Békés Mór

    A MAC erős összeállításu csapata meglepetésszerű nagy gólarányu győzelmet aratott a hat tartalékkal játszó Főv. T. Kör ellen. A MAC csatársorában hosszu pihenő után ismét Bodnár agilis játékával nagyban hozzájárult csapata győzelméhez. A gólokat Vangel (3), dr. Lator (1), Bodnár (4) és Krempelsz rugták.
    Pesti Napló, 1916. december 18.
  20. 2022.04.10, 17:42 - 33 FC - Törekvés SE 1916
    Törekvés — 33 FK 3:0 (1:0)

    Hungária ut
    Biró: Boronkay Gábor
    Pesti Napló, 1916. november 13.
  21. 2022.04.10, 15:36 - Budapesti AK - Kispesti AC 1916
    BAK - KAC 1:0 (0:0)

    Üllői-ut
    Biró: Orova

    Érdektelen mérkőzés. A BAK a szívósan védekező Kispesti csapattal szemben csak a második félidőén tudta megszerezni egyetlen, győzelmet jelentő gólját .
    Pesti Napló, 1916. október 23.
  22. 2022.04.10, 15:34 - MTK - Budapesti TC 1916
    MTK — BTC 11:1 (6:1)

    Hungária-ut, 1000 néző
    Bíró: Schmieger Vilmos

    A kolosszális gólarány a győzelem méltó jutalma volt a kék-fehér csapat nagyszerű összjátékának. A hatalmas lendülettel keresztülvitt támadásokat a BTC lelkes védelme nem tudta feltartóztatni. A MTK támadósorának állandó ostroma rövid időközökben szerzett gólokkal végződött. Winkler nyitotta meg a gólok sorát, majd Schlosser következett, akinek gólja után a MTK tartalék-kapusának hibájából a BTC Szántó révén jut egyetlen góljához. Ez volt a piros-fehérek támadó lendületének utolsó fellobbanása. A játékidő további részében csak a kék-fehér színeket láttuk frontban. Szabó lövéséből a BTC öngólja folytán jutott a MTK a negyedik gólhoz. Még két gólt Schaffer rugott az első félidőben, mig a második félidő őt gólját Schlosser és SchafTer felváltva juttatták a nagy lelkesedéssel védett BTC kapuba.
    Pesti Napló, 1916. október 23.
  23. 2022.04.10, 15:29 - MAC - Vasas 1916
    MAC — Vasas 4:2 (3:0)

    Hungária-ut
    Biró: Schreiner Károly

    A MAC a körülmények szerencsés alaku-lása folytán biztosan nyerte a mérkőzést, bár abban fölényes játékot nem produkált s akciói sem voltak sikerültebbek, mint az ellenfeléé. A MAC góljait Bodnár és Krempelsz, a Vasasokét pedig Katzer és Jelinek lőtték.
    Pesti Napló, 1916. október 23.
  24. (Üllői-uti pálya.) Törekvés—FTC 3 : 0 (3: 0).

    Az FTC hat tartalékkal szereplő csapata ellen a Törekvés biztos győzelmet aratott. A goalok közül az elsőt Csapkay lőtte a 13. perczben, míg a második és harmadik goalt Urik révén érte el a vasutas csapat 15. és 3O. perczben. A második félidő goal nélkül telt el, bár mindkét t csapatnak volt számos goal helyzete. .Biró: Zsigmondy János volt.
    Az Ujság, 1916. október 23.
  25. 2022.04.09, 19:57 - Vasas - Budapesti TC 1916
    Vas- és Fémmunkások — BTC 3:0 (1:0)

    Hungária-ut
    Biró: Sebők Armin

    A BTC Póc nélkül, többnyire ifjúsági játékosokkal állott ki s igy győzelmi esélye alig volt.
    Pesti Napló, 1916. október 30.
  26. 2022.04.09, 19:54 - UTE - MAC 1916
    UTE—MAC 1:0 (O:O).

    Margitsziget Biró: Orova Henrik. Az UTE, bár kitiltott játékosai miatt erősen meghandicapolva állott ki. erős küzdelem árán mégis győzött a komplett MAC ellen.
    Pesti Napló, 1916. október 30.
  27. 2022.04.09, 19:51 - Törekvés SE - Kispesti AC 1916
    Törekvés — KAC 9:0 (3:0)

    Halom-utca
    Bíró: Boronkay Gábor

    A Törekvés fölénye állandó volt és a csatársor erős támadásai teljesen kifullasztották a kispesti csapatot.
    Pesti Napló, 1916. október 30.
  28. 2022.04.09, 16:11 - 33 FC - MTK 1916
    MTK - 33 FC 5:0 (1:0)

    Hungária-ut, 2500 néző
    Biró; Békés Mór

    A 33-asok az első félidőben nagy lelkesedéssel és tervszerű erőelosztással játszottak s leginkább ennek tulajdonítható az első half-timenek rendkívül minimális gólaránya. A második félidőben azonban már nem bírták a MTK által diktált hatalmas irányu tempót, a nagy erővel és lendülettel keresztül vitt előretörésüket pedig nem tudták feltartóztatni s igy nagy gólarányo vereséggel hagyták el a küzdőteret.
    Pesti Napló, 1916. október 30.
  29. Főv.TKör — III. KTVE 3:1 (1:0)

    Amerikai-ut
    Biró Orova (OTE)

    Az erélyesebben játszó Főv.TKör biztos győzelmet aratott az utóbbi, időkben elért sikerek miatt elbizakodott ujlaki csapat felett. A mérkőzés első gólja off-side volt.
    Pesti Hírlap, 1916. november 13.
  30. 2022.04.09, 16:01 - Budapesti AK - MAC 1916
    BAK — MAC 3:3 (2:1)

    Üllői-ut, 500 nézö
    Biró: Zsigmondy János (NSC)

    Egyenrangu erők küzdelme. Az első félidőben a BAK, a másodikban a MAC volt többet támadó.
    Pesti Hírlap, 1916. november 13.
  31. 2022.04.09, 15:58 - MTK - Vasas 1916
    MTK — Vasas 4:0 (1:0)

    Hungária-ut, 2500 néző
    Biró: Gerő Ferenc

    Régen láttunk ilven szép mérkőzést A legideálisabb football-játék volt, melyet égyetlen büntetőrugás sem zavart meg. A Vasas csapat az első félidőben méltó ellenfél volt s több veszélyes támadást vezetett a MTK kapuja ellen, a második félidőben azonban a kék-fehérek nagy erővel és lendülettel keresztülvitt támadásainak sulya alatt összeroppant de még ennek dacára is szívósan és eredményesen védekezett. A védekezés sikere a csapat kapuvédőjének, a jeles tehetségű Platkótnak tulajdonitható, aki több, mint huszonhat veszélyes labdát tett ártalmatlanná. A győztes csapat góljait Schlosser (2) és Schaffer rugták.
    Pesti Napló, 1916. november 13.
  32. 2022.04.09, 15:53 - Budapesti TC - Kispesti AC 1916
    BTC — KAC 1:1 (0:1)

    Üllöi-ut, 400 néző
    Biró: Schreiner Ferenc.
    Pesti Napló, 1916. november 13.
  33. 2022.04.09, 15:51 - Budapesti TC - Kispesti AC 1916
    KAC—BTC 1:1 (1:0),

    Üllöi-ut. Biró: Schreiner (Törekvés). Érdektelen mérkőzés, melyben a fiatal játékosokból álló BTC, kis szerencsével, győzhetett volna.
    Pesti Hírlap, 1916. november 13.
  34. 2022.04.09, 15:46 - III. Kerület - MAC 1916
    III. kerületi Torna- és Vivó-Egylet — MAC 2:0 (0:0)

    A MAC mátr a startnál vesztette el esélyeit, miután Rumbold és Bodnár nélkül állt fel, viszont ujból játszott Krempels és Szalay. A III. kerületiek Sporko kivételével legjobbjaikkal szerepeltek. Meglehetősen egyhangu, jórészt a játéktér közepén folyt küzdelem, a melynek során a két kapu csak nagyon ritkán került vesézlybe. A két ellenfél közel egyenrangu volt és inkább a szerencse, mint a jobb csatárjáték döntötte el a match sorsát. A két goal half time után a 23-ik és 36-ik perczben esett, mind a kettő olyképpen, hogy a MAC-hátvédek által hátraadott labdákat a kapuvéd elhibázta és Kollár,illetve Ravasz goalokká korrigálta. A MAC legjobbjai Kehrling és Szalay, a III. kerületéi Kollár, Futó, Rázsó és Stark voltak. A Vívók javára az első félidőben megítéli tizenegyest Schrott a kapus kezébe lőtte. Bíró : Kiss Tivadar (BAK).C mát a startnál vesztette el esélyeit, miután Rumbold és Bodnár nélkül állt fel, viszont ujból játszott ...
  35. 2022.04.09, 14:07 - Törekvés SE - MTK 1916
    MTK — Törekvés 1:0 (1:0)

    Halom-utcai pálya, 4000 néző
    Bíró: Schmieger Vilmos

    A football-bajnokság döntő mérkőzése a MTK minimális golarányu győzelmével végződött. A küzdelem mindvégig izgalmas és érdekfeszítő volt. A Winkler nélkül játszó MTK-nek nem konveniált a szűk méretű pálya s a csapat finomabb kombinációkra fölépített csatárjátéka nem fejlődhetett ki az erősen tömörült Törekvés védelme miatt, amely sokszor tulerélyesen szerelte le az ellenfél legveszélyesebb akcióit. A MTK a játékidő első felében még igy is nagy fölényben volt s állandóan saját térfelére szorította ellenfelét, melynek hálójába csak erős küzdelem után sikerült Konrádnak a 33-ik percben gólt rugni. A második félidőben nagyon megváltozott a helyzet. Az eddig szívósan védekező Törekvés hatalmas, erős támadásokba megy át s egymásután a legveszélyesebb helyzeteket teremti a MTK kapuja előtt. Kovács és Kertész 11. kimagasló védőjátéka azonban minden veszélyt elháritt. Ezután Vágó egy kapu előtti kavarodás...
  36. 2022.04.09, 14:00 - 33 FC - Kispesti AC 1916
    33FC—Kispesti AK 4:1 (2:0).

    Üllői-ut
    Biró: Sebők Ármin.

    A 33FC végre jól megérdemelt győzelmet aratott a KAC felett s győzelmével biztosította az első osztályban való benmaradását. Kapuját, Zsák végleges távozásával, Fodor védte, aki kifogástalanul állotta meg helyét. A csatárok ezuttal jól játszottak és Förder, Barát, Vanicsek és Boros négy goallal terhelték a KAC hálóját.
    Pesti Napló, 1916. december 11.
  37. 2022.04.09, 13:57 - Budapesti AK - Fővárosi TK 1916
    BAK — Főv. TKör 1:0 (1:0).

    Amerikai-ut
    Biró: Müller

    Az eredmény nem felel meg a két csapat erőviszonyának. A Föv. TKör volt a többet és veszélyesebben támadó fél, de csatárai nagy balszerencsével küzdöttek s a legjobb goalhelyzeteket elrontották. A győztes csapat goalja 11-böl esett.
    Pesti Napló, 1916. december 11.
  38. 2022.04.09, 13:54 - Törekvés SE - Vasas 1916
    Törekvés — Vasas 4:1 (4:0)

    Halom-utca
    Biró: Vértes

    A Törekvés csak az első félidőben volt nagy fölényben és Csapkai(2) és Urik(2) goaljaival biztosította magának a győzelmet. A második félidőt a Vasasok sűrű és erőteljes támadásai tarkították, melyekből azonban csak Rákosinak sikerült kornerbő] goalt fejelnie. A Vasasok védelme az első félidőben nagyon gyengén és bizonytalanul játszott, viszont a Törekvés védelem hibátlanul működött.
    Pesti Napló, 1916. december 11.
  39. 2022.04.09, 13:53 - MTK - MAC 1916
    MTK — MAC 18:0 (10:0)

    Hungária-ut, 1500 néző
    biró Békés Mór

    A nap legnagyobb meglepetése. A MTK nagy goalarányu győzelmének elsősorban a MTK tüneményes csatárjátéka, igen nagy részben azonban a MAC gyenge csapat összeállítása, különösen kapusuknak indiszponáltsága volt az oka. A MTK már a játék első negyedórájában 5 goalt ért el, ami szemelláthatólag letörte a MAC csapatát. Az am-bícióját vesztett csapattal szemben nem volt nehéz a további goalokat elérni. A MTK mindegyik játékosa elemében volt. Jobbszélsöt Rác játszott, aki Konrádot nagyszerűen helyettesitette, egyébként a csapat a Törekvés elleni összeállításban szerepelt. Mindegyik játékos tudása javát nyujtotta és a nedves talaj csak megkönnyítette a nagy technikai tudás érvényesítését.
    Pesti Hírlap, 1916. december 11.
  40. 2022.04.09, 13:49 - MTK - MAC 1916
    MTK — MAC 18:0 (10:0)

    Hungária-ut, 2500 néző
    Biró: Békés Mór

    A MAC Bodnár és Rumbold nélkül áll ott ki s sulyos vereségét egyrészt az ő távollétüknek. de leginkább Arató kapuvédő abszolut rossz védő- játékának köszönheti. A kék-fehérek hatalmas lendülettel keresztülvitt offenziváját az atléták védelme egy pillanatig sem tudta feltartóztatni, s a nagyszerű formában játszó csatárok valóságos goalzáport zudítottak a rosszul védett MAC hálóba. Összesen tizennyolc goalt rugtak a MTK csatárai, melyeken Schäffer(8), Schlosser(5), Konrád(3) és Rác(1) osztoztak. A MAC a sulyos vereség ellenére is szépen játszott s fair magatartása mindvégig imponáló volt. Csak dr. Vangel feledkezett meg magáról és ezért a biró kiállította. Békés jól bíráskodott.
    Pesti Napló, 1916. december 11.
  41. 2022.04.09, 13:16 - III. Kerület - Budapesti TC 1916
    BTC — III. ker. TVE 2:0 (1:0)

    Határ-utca
    Biró: Boronkay

    A BTC meglepetésszerü győzelme a III- kerület mult vasárnapi pompás szereplése után általános feltűnést keltett.
    Pesti Napló, 1916. szeptember 25.
  42. 2022.04.09, 13:14 - III. Kerület - Budapesti TC 1916
    BTC - III k. TVE 2:0 (1:0)

    Határ-utca
    Biró: Boronkay (MAC)

    A BTC. csapata félidőnkint rugott egy-egy goaljával megérdemelt győzelmet aratott a lélek nélkül játszó Vivók felett.
    Pesti Hírlap, 1916. szeptember 25.
  43. 2022.04.09, 13:11 - Kispesti AC - Fővárosi TK 1916
    Kispesti AC — Főv. TKör 2:1 (1:0)

    Üllöi-ut
    Biró: Gerő Ferenc

    Egyenlő erők játéka, melyet a jobb technikáju kispesti csapat nyert meg.
    Pesti Hírlap, 1916. szeptember 25.
  44. 2022.04.09, 13:06 - Ferenczvárosi TC - 33 FC 1916
    FTC —„33" FC 2:0 (0:0)

    Üllöi-ut, 1500 néző
    Biró: Bánó Sándor

    A mérkőzés a FTC. első és megérdemelt győzelmével végződött. A „33" FC.-ban Zsák a játék elején lábrándulást szenvedett, ami képességeinek kifejtésében kissé megakadályozta.
    Pesti Hírlap, 1916. szeptember 25.
  45. 2022.04.09, 13:03 - Budapesti AK - Vasas 1916
    BAK — Vasas Fémmunkások 1:0 (0:0)

    Hungária-ut
    Biró: Schmieger (FSC.)

    Rendkívül erős iramu, de fair mérkőzés, melyen a BAK. megérdemelt győzelmet aratott a jó védelemmel rendelkező Vasasok felett. A goalt Bódis rugta a II. félidőben egy kornerböl kifolyólag.
    Pesti Hírlap, 1916. szeptember 25.
  46. 2022.04.09, 12:51 - Fővárosi TK - 33 FC 1916
    33 FC — Főv. T. Kör. 2:2 (1:1)

    Hungária-ut
    Biró: Horváth János

    A két csapat egyenlő erejű ellenfél volt. Az első félidőben a Főv. T. Kör támadott többet, a másodikban a 33 FC. Az első gól a 33 FC öngólja volt, amely Völflingről pattant Zsák hálójába. A kiegyenlitó gólt Baráth rugta. A második félidőben mind a két csapat egy egy gólt lő Bartos, illetve Csárdás révén.
    Pesti Napló, 1916. szeptember 18.
  47. 2022.04.09, 12:48 - Budapesti TC - Budapesti AK 1916
    BAK—BTC 3:1 (0:1)

    Üllöi-ut
    Biró: Orova

    A BTC megközelítőleg sem játszotta ki azt a formát, melyet a mult vasárnap a FTC ellen mutatott. A csatársor kapkodóan, a védelem pedig rendszertelenül játszott. Igaz ugyan, hogy az első félidőben állandó nagy fölényben volt, de ezt nem tudta eléggé kihasználni. Az első gólt a BTC lőtte az első félidőben. melyet a másodikban a BAK Engel góljával kiegyenlített és Takács révén kettővel meg is toldott.
    Pesti Napló, 1916. szeptember 18.
  48. 2022.04.09, 12:45 - Törekvés SE - MAC 1916
    Törekvés—MAC 3:1 (1:0).

    Halom-utca, 500 néző
    Biró: Fridmann

    Az eredmény fedi a két csapat közötti erőkűlömbséget. A mérkőzésen, amely mindvégig izgalmas volt, a Törekvés nagyobb technikai fölénye domborodik ki. Az első gólt a Törekvés érte el Csermely révén, melyet tizenegyesből Bodnár egyenlített ki. A Törekvés további két gólját Csapkay rugta. A mezőny legjobb embere Rumbold (MAC) volt.
    Pesti Napló, 1916. szeptember 18.
  49. 2022.04.09, 12:42 - Ferenczvárosi TC - Vasas 1916
    FTC—Vas- és Fémmunkások. 0:0.

    Üllöi-ut 1500 nézö. Bíró: Gerő Ferenc. A Vasasok szívós védekezése lehetetlenné tette a FTC győzelmét. Addig mig a FTC kedvező hátszéltől támogatva játszott, nagy fölényben volt, de a Vasasok védelme a csatársor minden akoióját leszerelte s különösen a kapus volt nagyon hasznos. A második félidőben a Vasasok játszottak kedvező hátszéltől támogatva, de minden eredmény nélkül. Mind a két csapatban a védelem volt jobb s a csatársorok több gólhelyzetet rontottak.
    Pesti Napló, 1916. szeptember 18.
  50. 2022.04.09, 12:38 - III. Kerület - MTK 1916
    MTK — III. ker. TVE 4:2 (2:2)

    Hungária-ut, 2000 néző
    Biró: Sohmieger Vilmos

    A III. ker kezdte meg a játékot erős hátszéltől támogatva. De csakhamar a MTK vette át a tempót s szebbnél-szebb támadásokat vezetett az ellenfél kapuja ellen. A csatársor akcióit azonban teljesen tönkretette a nagy szélvihar. Ezt a körlményt ügyesen kihasználta a III. ker. TVE és egy ügyesen előreadott labdát — Kovács hibájából — Hegyi III. védhetetlenül a MTK hálójába lőtte. A váratlanul megszerzett első: gól felvillanyozta a budai csapatot és egy kornerből eredő, kapu előtti kavarodásból megszerzi a második gólt is. Ezután lassanként a MTK kerül fölénybe és Schaffer fejes góljából és egy tizenegyesből ugyancsak Schaffer által lőtt góllal kiegyenlítette az eredményt.

    A második félidőben visszaesett a budai csapat és teljesen a MTK uralta a mezőnyt. A vezető gólt Schlosser éles lövése juttatta a kék-fehér csapat hálójába, melyet később egy kornerből eredő gól követett. A két csapat küzdelme ...
  51. 2022.04.08, 23:49 - III. Kerület - 33 FC 1916
    33FC—III. KTVE 1:0 (1:0).

    A MTK—Rapid mérkőzés előtt a déli órák melegében játszott a két csapat és főleg ez az oka, hogy mindkét csapat unottan és lélek nélkül játszott. A 33FC egyetlen gólját Zsák lőtte az első félidő közepén 11 méteres büntetőrugásból. Biró: Kis Tivadar
    Pesti Napló, 1916. október 16.
  52. 2022.04.08, 23:44 - III. Kerület - Vasas 1916
    III. ker. TVE — Vasas. 2:2 (0:2)

    Millenáris pálya, 300 néző
    Biró: Kiss Tivadar

    Erős iram, vál-tozatos játék. A Vasasok az első félidőben széltől támogatva két gólt rugnak. A második félidőben a Vívók kerülnek fölénybe és két góllal kiegyenlítik az eredményt. A Vívók további gólját a kitűnően és szerencsésen védő Platkó akadályozta meg. Kínos feltűnést keltett a Vasas publikum viselkedése.
    Pesti Napló, 1916. október 9.
  53. Törekvés — Főv. T. Kör. 0:0

    Határ-utcai pálya
    Biró: Taffel Miksa

    Az elbizakodottan játszó Törekvés támadásait a lelkesen és biztosan működő Főv. T. Kör-védelem eredményesen verte vissza. A mérkőzés vége felé Csapkay kézzel stoppolt labdáját a gólba továbbította, de a biró, helyesen, nem Ítélte meg.
    Pesti Napló, 1916. október 9.
  54. 2022.04.08, 20:54 - Budapesti TC - MAC 1916
    MAC-BTC. 4:0 (2:0).

    Üllői-ut. Biró: Friedmann Mór. A BTC kilenc emberrel kezdte a játékot, de vereségét leginkább annak köszönhette, hogy legerősebb csatárát, Pócot, a biró kiállította. A MAC góljait Bodnár (2), Vangel és Földi rugták.
    Pesti Napló, 1916. október 9.
  55. 2022.04.08, 20:47 - MTK - Budapesti AK 1916
    MTK—BAK 7:1 (3:0).

    Hungária-ut. 2800 néző. Biró : Horváth János. A mérkőzésre mind a két csapat a legerősebb összeállításban állott ki. A MTK halfsorában Kertész II helyén Nyul, a csatársorban pedig Konrád II játszott. A BAK-ban először szerepelt hosszu pihenő után a többszörös reprezentatív Károly. A mérkőzés titkos favoritja a BAK volt, de a MTK tüneményes forma-játékávai nemcsak hogy lerontotta a BAK győzelmi esélyeit, hanem mindvégig domináló fölényével biztos és hatalmas gólarányu győzelmet vívott ki ellene. Bár a BAK is emberfeletti erővel küzdött, de a MTK nagyszerű védelmén minden jobb akciója hajótörést szenvedett. A MTK-ben Konrád II, Schaffer, Szabó, Vágó és Kovács játszottak jól, mig a BAK-ban Deutsch, Engel, és Bódis tűntek ki. Maga a mérkőzés a szebbnél szebb akciók egész sorozata volt. A szél ellen játszó MTK az első félidőben három gólt ért el Schaffer és Konrád II révén, melyet a második félidőben hétre szaporított. Ezeket a gólokat Konrád II (2), Schaffer (...
  56. 2022.04.08, 20:42 - Törekvés SE - Budapesti AK 1916
    Törekvés — BAK 7:1 (4:0)

    Halom-utca
    Biró: Zsigmondy

    A Törekvés nagy fölénye a 7 :1 gól-arányban jutott kifejezésre. A BAK kapusa szinte tehetetlen volt a gólözönnel szemben.
    Pesti Napló, 1916. szeptember 4.
  57. 2022.04.08, 20:18 - Törekvés SE - Budapesti AK 1916
    Törekvés—BAK 7 : 1 (4 : 0).

    Halom-utca. Biró: Zsigmandy. A Törekvés nagy fölénye a 7 :1 gól-arányban jutott kifejezésre. A BAK kapusa szinte tehetetlen volt a gólözönnel szemben.
    Pesti Napló, 1916. szeptember 4.
  58. 2022.04.08, 20:16 - Fővárosi TK - Budapesti TC 1916
    Főv. TKör—BTC 2:1 (1 :1).

    Határ-utca. Biró: Orova. A BTC ifjusági játékosai — dacára a vereségnek — meglepően szépen játszottak. A Fővárosiak gólját Anton és Zabos lőtték. A BTC gólja Kanyaurek II. érdeme.
    Pesti Napló, 1916. szeptember 4.
  59. 2022.04.08, 20:13 - 33 FC - MAC 1916
    MAC - 33 FC 2:1 (1:1)

    Határ-utca
    Bíró: Horváth

    A 33 FC leginkább annak köszönheti ve-reségét, hogy a mérkőzés második felét tiz emberrel játszotta végig, de még igy is méltó ellenfélnek bizonyult. Megütközést keltett Bodnár (MAC) durva játéka. A MAC góljait Bodnár és Vangel lőtték, mig a 33-masokét Vendelin rugta.
    Pesti Napló, 1916. szeptember 4.
  60. 2022.04.08, 19:06 - MAFC - MTK 1922
    MTK: Plattkó— Mandl, Kovács—Kertész II., Nyul, Vágó—Senkey II., Molnár, Orth, Siklóssy, Opata.
    MAFC: Bartzer—Ruprich, Gruber— Alm, Müller II., Havas—Gyuricskó, Gaug, Lukáts, Müller II, Kelly.
    Nemzeti Sport, 1922. december 4.
  61. 2022.04.08, 19:03 - MAFC - MTK 1922
    Gólnélküli döntetlen állásban félbeszakította a bíró az MTK—MAFC meccset.

    - A félbeszakítás oka: a sűrű hóesés zavaró hatása. — A mérkőzésből 30 perc maradt lejátszatlan. — Az MTK igazságtalannak tartja az utánnajátszást és az ujrajátszás elrendelését kéri. — A mérkőzést vezető Vámos Soma bíró nyilatkozata.

    A futballban azonban nincsen „biztos" meccs, s különösen nem volt biztos meccse ebben a szezonban a bajnokcsapatnak, amelynek formája bizonv ugv változott, mint a kaméleon kabátja. Akkor játszott a legjobban, amikor senki sem várta tőle, s akkor játszott a legrosszabbul, amikor biztosra ment.

    Az MTK—MAFC mérkőzés eredménye az utóbbi esetek közé tartozik és — még ilyen csonka alakjában is — határozott meglepetést jelent. Az MTK a havas talajon sehogyan sem tudta érvényre juttatni nagyobb technikai tudását s miután a szezon eleji bajok is jelentkeztek nála, a MAFC-nak lelkes és tegyük hozzá stílusos játékkal sikerült gól nélkül kihuznia ezt az egy órát.

    Az MTK eredm...
  62. 2022.04.08, 00:01 - Kispesti AC - MAC 1922
    MAC: Fehér— Szandovich, Szaffka— Lenz, Kocsis, Omelka— Barabás, Rácz, Kehrling, Tüköri, Levente.
    KAC: Biri— Gasparek, Dudás— Raux, Sándor, Éberhard— Fatter, Boldog, Gresch, Norik, Müller.
    Nemzeti Sport, 1922. december 4.
  63. 2022.04.07, 23:59 - Kispesti AC - MAC 1922
    KAC - MAC 0:0

    Sárkány-utca, 600 néző
    Bíró: Bíró Sándor

    A MAC-nak végre sikerült megszereznie első pontját az őszi szezonban, amit nem annyira régi játékosat (Kehrling, Rácz) csatasorban állásának, mint inkább a KAC balszerencséjének köszönhetett A KAC egy gólt is rugott, a biró azonban hands miatt azt érvénytelenítette.

    Az első félidőben a KAC van fölényben és csak csatárainak a kapu előtti tehetetlensége párosult a balszerencsével, de legfőképen Fehér csodás védései akadályozták meg az eredmény elérésében. A MAC csak lassan jött bele a játékba, s a félidő vége fele változatos mezőnyjáték alakul ki.

    A második félidőben a MAC is belefekszík a játékba, de a KAC kitűnő védelme résen van és minden támadást visszautasít. Ebben a félidőben esik a fentemlitett gól a KAC részéről. Fatter a 27. percben lefut, centerez és Gresch a labdát a hálóba küldi. Mindenki gólt kiált, a biró azonban hands miatt szabadrugást ítél.

    Ezután ellanyhul a játék, mert mindkét csapaton a fára...
  64. 2022.04.07, 23:51 - III. Kerület - VAC 1922
    VAC: Hollós— Singer, Gross— Móra, Weiss, Klopfer— Jocke, Kövess, Breyer, Boros, Engel.
    III. ker.: Neuhaus— Szabó, Harrer— Steinfeld, Kléber, Kovásznay— Pless, Horváth, Palcsek, Skarek, Schwitzer. ,
    Nemzeti Sport, 1922. december 4.
  65. 2022.04.07, 23:49 - III. Kerület - VAC 1922
    III. ker. TVE - VAC 0:0

    Határ-utcai pálya, 1000 néző
    Bíró: Kiss Tivadar

    Keményre fagyott, göröngyös talajon játszotta le utolsó mérkőzését a két csapat. A hó teljesen befedte, s kiismerhetetlenné tette a pályát. Ennek ellenére is, — ha leszámítjuk a két csatársor gólképtelenségét, — azt mondhatjuk, hogy érdekfeszitő, izgalmas helyzetekben bővelkedő játékot láttunk a két csapattól.

    Az eredmény az utolsó másodpercig kétes volt. Az eldöntetlen a két halfsor játéka közti különbségből adódott A VAC kitűnő halfsora előtt működő csatársor nem volt veszélyes; viszont a III. ker. jóképességü csatársora főként a teljesen csődöt mondott halfsora miatt nem tudott eredményt elérni.

    A III. kerület halfsorát még soha sem láttuk olyan rosszul játszani, mint a tegnapi mérkőzésen. A csatároknak, ha labdát akartak kapni, maguknak kellett hátramenniök érte. Még igy is különösen a II. félidőben, nagyon meleg helyzeteket teremtettek a VAC kapuja előtt s ha történetesen a VAC uj kapusa ne...
  66. 2022.04.07, 23:38 - UTE - Budapesti TC 1922
    UTE: Remete—Kelecsényi II., Fogl III. —Kelecsényi I., Baubach, Peics— Paulusz, Kósa, Priboj, Schaller, Szidon.
    BTC: Palcsek— Orbán, Schejbál— Szabó, Schweng, Werner—Lehotzky, Licskó, Horváth, Trihovszky, Brankler.
    Nemzeti Sport, 1922. december 4.
  67. 2022.04.07, 23:36 - UTE - Budapesti TC 1922
    UTE — BTC 5:0 (3:0)

    Ujpesti Stadion, 1500 néző
    Biró: Schissler József

    A válogatott meccs boszankodó nézőseregének ki kellett volna mennie az ujpesti csapat meccsére, hogy lássa: hogyan „kellett" volna játszania mult vasárnapon a „magyar" csapatnak. Az UTE utolsó meccsén teljes egészében bemutatta azokat a jó tulajdonságokat, amik megszerezték neki a bajnokság vezető helyét.

    A labdának állandó követése, a labda birtokában levő ellenfél zavarása, majd azt megszerezve, a támadások villámgyors keresztülvitele, párosulva a jobb helyzetben levő önzetlen passzolással és állandó céltudatos helyezkedéssel; a kapu előtt energikus áttörések, haladék nélkül való lövés, vagy pedig szükség szerint a labdának gólba vitele — azok az erények a fáradhatatlanságon és egymás kölcsönös támogatásán kívül, amelyek legjobban jellemzik az UTE játékát s amelyek megszerezték neki nemcsak az elsőséget s az ezzel egvütt járó népszerűséget, hanem a szakemberek általános becsülését is.

    Ha a magya...
  68. A MÁV gépgyári sportkör pályájának elsö kapavágási ünnepélye. Lélekemelően szép ünnepéllyel, díszes külsőségek közepette történt meg vasárnapon a derék munkásegyesület, a MÁV Gépgyári Sport Kör uj pályájának első »kapavágása«. A leendő bejáratnál díszkaput emeltek szorgos munkáskezek; a sportélet kitűnőségei pedig díszsátorban foglaltak helyet. Az ünnepély a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd a X. kerület elöljárója hivatalosan átadta a telket a körnek s azután megtette az első kapavágást.. Most Szieberth Imre, a klub fáradhatatlan, lelkes elnöke mondott, beszédet, méltatva a sport fontosságát, a munkások és a haza sorsára nézve. Majd a különböző sportszövetségek és társegyesületek kiküldöttei mondották el üdvözlő szavaikat és tették meg a jelképező »kapavágást«. A nagyszámban megjelent érdeklődők azután bejárták a mintegy 5000 négyszögöl terjedelmű földterületet, amelyen teljesen modern sporttelepet épit majd a MÁV Gépgyári Sport Kör. A pálya maga a Kőbányai-uton fekszik; kö...
  69. 2022.04.07, 22:57 - III. Kerület - Zuglói AC 1922
    Miért nem védett Winterstein az ifjusági válogatott csapatban. Az MLSz ifjusági válogatott csapatába Winterstein Rezső (VAC) volt eredetileg beállítva. Winterstein azonban még sem védett és pedig nem azért, mintha beteg lett volna (amint a lapok közölték), hanem fegyelmi okokból. A fiatal kapus ugyanis egyesületében olyan indolens módon viselkedett, hogy a futball-szakosztály fegyelmi büntetésben részesítette s Fenyves intéző a válogatás nyilvánosságra jutása után azonnal tiltakozott is Winterstein beállítása miatt. Így esett el az ifju, önhitt kapus a válogatott szereplés dicsőségétől.
    Sporthirlap, 1922. november 30.
  70. 2022.04.07, 22:20 - III. Kerület - Zuglói AC 1922
    Törekvés—BTC 2:1 (2 : 1). A vasutasok mindkét goalját a csapat üdvöskéje, Hirzer rugta, azontul a lelkesen dolgozó BTC-védelem és a ritkán látott szerencsével védő Palesek akadályozta meg a goalokat. A piros-fehérek goalszerzöje Pócz volt.
    Az Újság, 1922. november 14.
  71. 2022.04.07, 22:05 - III. Kerület - Zuglói AC 1922
    Neuhaus János a Sporthirlapot kérte föl alábbi nyilatkozatának közzétételére:
    — A Nemzeti Sport november 13-én megjelent számában személyemmel is foglalkozik s tulmegy azon a határon, amelyet egy objektív sportorganum megengedhet magának.
    Tény. hogy az UTE—III. ker. TVE mérkőzésén indiszponáltan védtem, de az ilyen malőr bárkivel megtörténhetik, tehát holmi pálinkás kupicával ezt kapcsolatba hozni, határozottan goromba és rosszhiszeműségre valló cselekedet. Különben is furcsa, hogy én ittam a kupicákat és az N. S. tudósitójának még nyolc nappal későbben. a III. ker. TVE —Zugló mérkőzésén is káprázott a szeme. A tiszteletreméltó józan tudósitó ur ugyanis két gól helyett hármat látott, amiről hiteles bizonylatot ad a Nemzeti Sportnak november 13-iki számában a III, ker. TVE—Zugló mérkőzéséről szóló referáda.
    Sporthirlap, 1922. november 20.
  72. 2022.04.07, 21:58 - Vasas - Budapesti TC 1922
    BTC: Palcsek — Orbán, Scheiber, — Werner, Schweng, Szabó, — Lehóczky, Horváth, Pócz, Tichowszky, Brauchler.
    Vasas: Nyerges — Zatykó, Stengl — Kelemen, Sztojka, Tomecskó — Koffler, Takács, Jellinek, Kocsis, Katzer.
    Nemzeti Sport, 1922. november 20.
  73. 2022.04.07, 21:56 - Vasas - Budapesti TC 1922
    Vasas—BTC !:! (0:0).

    Hungária-ut, 2000 néző
    Biró: Biró Sándor

    A BTC talán a jubiláris hangulat hatása alatt váratlanul olyan lelkes játékot produkált, hogy a Gottlieb és Szentmiklóssy helyén tartalékkal játszó Vasasoknak mindvégig méltó ellenfele volt.
    A csapat minden tagját a győzni akarás fűtötte át és amikor kitapogatták a Vasas védelem gyenge pontjait, folytonos támadásokkal közelítették meg a bizonytalanul védett Vasas kaput. Az oroszlánrészt ebből a munkából kétségen kívül a fedezetsor vette ki, amely emberfeletti erővel hiusította meg a Vasas csatársor kombinációs törekvéseit.

    Egyénileg Schweng, aki szép gólján kívül precíz passzokkal dobta frontba csatársorát, míg két partnere Szabó és Werner agilisan szerelt, de magas passzaikkal többnyire a Vasas védelemnek könnyítették meg a helyzetét. Palcsek a mezőny egyik legjobb embere volt; helyezkedése, labdafogása mintaszerű. Kitűnő segítőtársa volt az Orbán—Scheibel hátvédpár, bár előbbi sokszor kissé kíméletlenül i...
  74. 2022.04.07, 21:41 - Zuglói AC - MAC 1922
    ZAC: Barabás, — Payer, Sternbeg, — Rácz, Pálfi, Baán, — Steiner, Tóth, Sefcsik, Zvolenszky, Neumayer.
    MAC: Fehér, — Omelka, Szaffka, — Lenz, Kocsis, Peterdy, — Barabás, Plohl, Krempels, Bencze, Levente.
    Nemzeti Sport, 1922. november 20.
  75. 2022.04.07, 21:39 - Zuglói AC - MAC 1922
    Zuglói AC — MAC 3:0 (3:0)

    Üllői-uti pálya
    Biró: Hertzka Pál

    Zugló csapata mai játékával igazolta legutóbbi jó teljesítményét, impozáns stílusban aratván győzelmet a MAC csapatán. Előnyére volt a csapatnak, hogy az erős széltől támogatott oldalon kezdte a játékot s már az első félidőben biztosította a győzelmet. Az első félidő megpecsételte a MAC sorsát. A MAC nem tudott lábrakapni s a második félidőben felforgatta az összeállítását is. Omelka jobbösszekötőt, Kocsis centert játszott, de ez mit sem használt Amíg a csapat erélyt, lelkesedést nem visz a játékba, eredményt aligha fog elérni.

    Az első félidő teljesen a Zuglóiaké, a MAC alig jut, át a félvonalon s Zvolenszky egy biztos helyzetet hibáz. A ZAC egymás után négy kornert ér el. A 27. percben a MAC védelmének a hibájából Sefcsik védhetetlen gólt lő. Két perc mulva Fehér hibájából Zvolenszky a második gólt lövi. A 42-ik percben Sefcsik leadásából Zvolenszky 20 méterről gyönyörű védhetetlen gólt lő.

    A második féli...
  76. 2022.04.07, 21:34 - Ferenczvárosi TC - MAFC 1922
    FTC: Weisz — Takács, Hungler II.— Wilheim, Szabó, Blum — Matkovich, Nikolsburger, Tóth, Schreiber, Wiener II.
    MAFC: Bartzer — Ruprich, Gruber — Alm, Müller I., Havas — Paróczy, Gaug, Lukács, Müller II., Kelly.
    Nemzeti Sport, 1922. november 20.
  77. 2022.04.07, 21:32 - Ferenczvárosi TC - MAFC 1922
    FTC - MAFC 0:0

    Üllői-uti pálya, 3000 néző
    Biró: Gerő Ferenc

    Utolsó bajnoki mérkőzését játszotta le az FTC a MAFC ellen. Szerencséjére az utolsót, mert a mai összetételű csatársorával eredményt elérni még akkor sem lehet, ha mögötte kitűnő fedezetsor áll. Az FTC-vel, játékával ellentétben a MAFC kitűnő jákot produkált. Nagyobb szerencsével meg is nyerhette volna a mérkőzést, mert több gólhelyzete adódott, mint az FTC-nek. A játék mindvégig élvezetes, igen fair lefolyásu volt.

    Az első félidőben az FTC tiz emberrel játszik, mert Tóth csak a tizenkettedik percben áll be. A MAFC erős szél ellen is jó helyzetbe kerül, de csatárai elhirtelenkedik a kitűnő helyzeteket, Lassankint az FTC is belemelegszik a játékba, s a MAFC két jeles hátvédójéneb sok munkát ad. A második félidő első negyedórájában az FTC hatalmas iramot diktál, a MAFC erősen védekezik, de szerencsésen kiszabadul az ostromból, majd veszélyesen támad. Ezután változatos a játék képe mindvégig.

    Az FTC Amsel hely...
  78. 2022.04.07, 21:25 - Kispesti AC - III. Kerület 1922
    III. ker. TVE: Neuhaus — Harrer, Szabó Jenő — Steinfeld, Kléber, Kovásznay — Plesch, Horváth, Palcsek, Skvarek, Steinitz. KAC: Biri — Boldog, Dudás, — Raix, Sándor, Eberhardt — Fatter, Gresch, Muss, Norik, Müller.
    Nemzeti Sport, 1922. november 20.
  79. 2022.04.07, 21:23 - Kispesti AC - III. Kerület 1922
    III. ker. TVE - KAC 1:0 (1:0)

    Sárkány-utca
    Bíró : Schiller Gyula

    A távoleső kispesti pályát alig 500 főnyi közönség kereste fel, jóllehet a KAC multheti nagy gólarányu győzelme után meglepetés sem volt kizárva. A meglepetés azonban nemcsak hogy elmaradt, de csatársorának gyenge szereplése után a KAC ismét csak a védelmére támaszkodhatik hátralévő mérkőzéseiben. És a védelme valóban alkalmasnak is látszik ennek a feladatnak az elvégzésére, feltéve, hogy a III. kerület csatársoránál erősebb csatársorral nem kell megküzdenie. A III. kerület csatársora, ugy látszik, a Törekvéssel szemben „kijátszotta magát". Gyors startolás a labdára, ügyes szöktetések, pontos passzok, mind olyan tulajdonságai egy csatársornak, amelyek- már magukban véve is fél győzelmet jelentenek. De ha e tulajdonságok mellől hiányzik a leleményesség a kapu előtt és a lövöképesség. ugy bizony a fél győzelmeknél tovább nem igen lehet eljutni. Sokat és veszélyesen támadott a III kerület csatársora, a kapu elő...
  80. 2022.04.07, 21:13 - UTE - VAC 1922
    UTE: Remete— Fogl II., Fogl III.— Kelecsényi, Baubach, Peics— Paulusz, Kósa, Priboj, Schaller, Szidon.
    VAC: Czeizler— Grosz, Engel—Móra, Breuer II., Breuer I.— Gansl, Engl, Fennichel, Köves, Boros.
    Nemzeti Sport, 1922. november 20.
  81. 2022.04.07, 20:29 - UTE - VAC 1922
    UTE - VAC 5:0 (2:0)

    Ujpest, 4000 néző
    Bíró: Vámos Soma

    Az UTE hatalmas gólarányu győzelme a nap égjük legnagyobb szenzációja. Öt gólt rugni a VAC elismerten jó védelmének, kiváló teljesítmény, amelynek értékét még az a körülmény sem csökkentheti, hogy a VAC a kitiltottakon kívül nélkülözte Singert, Weiszet és Jocket.

    Az UTE mai játéka a legkényesebb igényeket is kielégíthette; lendület, határozottság, áttekintés, s mindenekelőtt a saját pálya nyujtotta előnyök ügyes kihasználása jellemezte a csapat játékát. Különösen ezt az erényét kell a csapatnak megdicsérnünk, amellyel a pálya szokatlan méreteit és a mély talaj okozta nehézségeket igyekeznek kihasználni. Így a csapat az általánosan kultivált rövid, lapos passzokon alapuló összjáték helyett cipőorral rugott, emelt labdákkal operál, ami a mély, homokos talajon az egyedül célravezető és nem energia- pazarló. Ezzel szemben a vendégcsapat rendszerint a maga megszokott stílusát igyekszik alkalmazni, de az nem igen sikerül...
  82. 2022.04.07, 20:11 - Törekvés SE - MTK 1922
    MTK: Plattkó— Mandl, Kovács— Kertész, Nadler, Vágó— Senkey, Molnár, Orth, Siklóssy, Opata.
    Törekvés: Lantos— Horváth, Siegl— Stankó, Hajós, Pruha,— Szántó, Urik, Kauczky, Hirzer, Weisz.
    Nemzeti Sport, 1922. november 20.
  83. 2022.04.07, 20:05 - Törekvés SE - MTK 1922
    Az MTK—Törekvés mérkőzést botrány szakította félbe.

    —A bíró a második félidő 24. percében elhagyta a pálcát. — Horváth, a Törekvés hátvédje súlyos sértésekkel fizette. — A pályát a rendőrség ürítette ki. — A botrányt a bíró határozatlan és téves ítélkezései provokálták. — A félbeszakításkor as MTK 4;2 (2:2) arányban vezetett. — A Törekvés két gól jogosságát vitatja.

    Nagy László elég alkalmasnak bizonyult eddig a sima lefolyást ígérő és a csapatok helyzetét kevésbé befolyásoló mérkőzések vezetésére, de a jelentőséggel biró mérkőzéseken való bíráskodáshoz nincs meg sem a kellő nyugalma, sem a biztos körültekintése, sem a határozottsága.

    A játék elején még meglehetősen nyugodtak voltak a kedélyek, de a biró már elkövette első nagy hibáját: az Orthot tettleg inzultáló Hajós cselekedetét nem torolta meg. Később folytatta ezt a fault-elnézést, majd ismét az MTK-t sujtotta egy ítélkezése, Weisz egv kis offsiedről indulva el, futott le és készítette elő a Törekvés kiegyenlítő g...
  84. 2022.04.07, 00:03 - III. Kerület - Zuglói AC 1922
    III. Ker — Zugló AC 3:1 (2:0)

    Határ-utca
    Biró: Gerő F

    Zugló nem érdemelte meg a vereséget, mert legalább olyan jó volt, mint ellenfele s többet is támadott a III. kerületieknél, de csatársorának indiszponáltsága, főleg Rácz balösszekötő lehetetlenül gyenge játéka eleve kizárt minden eredményt. Elismerésre méltóan működött a halfsora s amikor a második félidőben a III. ker. TVE kifáradt és visszahanyatlott, szinte tömte labdával a csatársorát. Legjobb emberük s egyuttal a mezőny legjobb embere Payer volt, aki nagyszerű helyezkedésével, kapcsolásaival s a régi nagy Payerre emlékeztető felszabadító rugásaival köztetszést keltett a nézőknél. Zvolenszkynek nem volt jó napja, mindhárom gól az ő hibájának volt a következménye. A III. kerületieknél Neuhaus elvégezte, amit kellett. A gólt nem védhette. Szabó igen jó. Harrer nincs formában. Kléber sem csinált semmi különöset. A csatársor ellenben határozottan gyengén szerepelt s igen sok gólhelyzetet hagyott kiaknázatlanul. III. ...
  85. 2022.04.06, 23:57 - III. Kerület - Zuglói AC 1922
    III. ker. TVE - Zuglói AC 2:1 (1:0)

    Határ-utcai pálya, 1000 néző
    Biró: Gerö Ferenc

    A Vivók az UTE-től mult vasárnap elszenvedett sulyos vereséget igyekeztek kikorrigálni a zuglóiak ellen mutatott jó játékkal. De szükségük is volt arra, hogy megembereljék magu- kat., mert Zugló csapata is nagy formajavulást árult el legutóbbi játékához képest. Hogy a két közel egyenrangu csapat heves küzdelméből mégis a Vivók kerültek ki győztesen, azt a zuglóiak csakis a csapatukon eszközölt helytelen változtatásnak tulajdonithatják.

    Eitner kapus ugyanis az egész szezonon keresztül kifogástalanul védte Zugló kapuját; miután azonban történetesen az elmult vasárnap rosszul védett, kitették a csapatból. A helyébe beállított Barabás azután teljesen bizonytalanul védett és a két gólt is legnagyobb részben az ő rovására írjuk. Ezzel ellentétben az állandóan tehetetlenül játszó belsőcsatársoron nem változtatott a Zugló vezetősége, pedig ennek feljavítására volna szüksége, ha eredményesebben ...
  86. 2022.04.06, 23:45 - VAC - Vasas 1922
    Vasas: Nyerges— Zatykó, Stengl— Kelchen, Gottlieb, Tomecsko— Koffler, Takács, Jellinek, Himmer, Katzer,
    VAC: Czeisler— Gross D., Singer— Breuer, Weisz, Móra— Engel III, Engel II, Köves, Boros, Lébi.
    Nemzeti Sport, 1922. november 13.
  87. 2022.04.06, 23:42 - VAC - Vasas 1922
    Vasas - VAC 1:0 (1:0)

    Üllöi-uti pálya, 4000 néző
    Biró: Kiss Tivadar

    Nagyszerű ideának bizonyult a mérkőzés délelőttre való kitűzése, mert a kellemes, napsütéses őszi délelőttön meglepő szép számu közönség érdeklődött a két csapat játéka iránt.
    A szokatlanul nagy érdeklődés ezuttal teljesen indokoltnak bizonyult, mert a csapatok valóban érdekes és nívós küzdelmet vívtak a bajnoki pontokért. Győzött a Vasas csapat és hozzátehetjük; hogy megérdemelten győzött, mert ő játszotta a jobb futballt; bár talán a VAC játékában, különösen a második félidöben több volt a lendület.

    A csapatok teljesítményéről szólva meg kell állapítanunk, hogy Nyerges a Vasasok kapujában ezuttal feltűnő nyugalommal és ennek megfelelően hibátlanul látta el feladatát. Jó volt Zatykó, főleg a második félidőben, ellenben partnere Stengl ezuttal a csapat leggyengébb embere volt és szarvashibáival ugyancsak sűrűn hozta izgalomba a Vasasok nagyszámu híveit. A fedezetsor bár ezuttal nem mutatott kiválót, ...
  88. 2022.04.06, 23:31 - Kispesti AC - MAFC 1922
    KAC: Biri— Gasparek, Dudás— Raix, Sándor, Eberhard— Fatter, Boldog, Gresch, Norik, Müller.
    MAFC: Bartzer—Ruprich, Gruber— Alm, Müller, Havas—Paróczy, Gaug, Lukáts, Kelly, Gyuricskó.
    Nemzeti Sport, 1922. november 13.
  89. 2022.04.06, 23:30 - Kispesti AC - MAFC 1922
    KAC - MAFC 3:0 (3:0)

    Kispest, 1000 néző
    Biró: Vámos Soma

    A kispestiek eddig szerzett hat pontjukat védelmük és halfsoruk kitűnő munkájának köszönhették. Ugy látszik, végre a csatársor is megtalálta gólképességét, legalább is a három gól, a melyet a MAFC elismerten jó védelmének rugott ezt bizonyítja. A MAFC-nak ma nem igen voltak sikerült momentumai. Védelme nem volt a szokott jó, halfsora is teljesen szürkén játszott, csatársora pedig bosszantóan lanyha volt. Az első félidőben a KAC volt óriási fölényben. Az első gólt már a 6-ik percben rugta Müller egyéni akcióból. A második gólt Fatter készítette elő, beadását a belső csatárok átlépik, igv kerül a labda a balszélsöt játszó Műllerhez, ki az ellenkező sarokba belövi a 18-ik percben. A harmadik gól a 27-ík percben esik a MAFC védelmi hibájából.

    A második félidőben ugyanaz a kép, mint az elsőben, de a támadó fél a MAFC. A gólok azonban a csatársor rossz játéka miatt elmaradtak.
    A MAFC főlénye ebben a félidőben állandó ...
  90. 2022.04.06, 23:23 - Budapesti TC - Törekvés SE 1922
    Törekvés: Lantos — Horváth, Siegl — Stanko, Hajós, Pruha — Szántó, Weber, Urik, Hirzer, Weiss.
    BTC: Palcsek — Orbán, Scheibl — Werner, Schwenk, Szabó — Lehoczky, Horváth, Pócz, Thychovszky, Bnauchler.
    Nemzeti Sport, 1922. november 13.
  91. 2022.04.06, 23:17 - Budapesti TC - Törekvés SE 1922
    Törekvés - BTC 2:1 (2:1)

    Millenáris pálya, 800 néző
    Biró: Nyul Dezső

    A BTC hosszu idő után először játszott régi dicsőségének színhelyén s mintha a régi levegő megihlette volna a csapatot, olyan lelkes játékot produkált, aminőt az idén csupán a VAC ellen láttunk tőle. Lelkes játékáért annál is inkább dicséretet érdemel, mert győzelemre, sőt még döntetlenre sem volt kilátása egy percig sem. A Törekvés sokkal jobb volt s a 2:1-es eredmény egyáltalán nem hü kifejezője az erőkülönbségnek. A Törekvésről ismét meg kell állapítanunk, hogy nem egységes csapat, de nem is lehet az, miután klasszis játékosok mellett egészen gyenge erők állanak, akik sehogy sem tudják kiegészíteni klasszis játékostársaiknak a munkáját. Szembetűnő hiba volt a Weisz— Hirzer és Szánthó—Urik pár közé centernek beállitani az ifjusági Wébert. Minden támadásnak ő volt a kerékkötője. A legegyszerűbb, legkönnyebb helyzetekben is rontott; legalább három elmaradt gól terheli. Hirzer ismét pompás munkát végzett....
  92. 2022.04.06, 23:06 - MAC - UTE 1922
    UTE: Remete— Fogl II., Fogl III.— Király. Baubach. Pejcs—Paulusz. Kósa, Priboj, Schaller, Szidon.
    MAC: Fehér—Omelka. Szaffka— Lenz, Kocsis. Petrakovis— Barabás, Vass, Krempels, Bencze. Levente..
    Nemzeti Sport, 1922. november 13.
  93. 2022.04.06, 22:51 - MAC - UTE 1922
    UTE — MAC 3:0 (1:0)

    Margitsziget, 1000 néző
    Biró: Nagy László

    A MAC, tudatában mindinkább veszélyessé váló helyzetének, nagy igyekezettel játszotta végig az UTE elleni mérkőzését. Az igyekezet azonban nem volt elegendő a mérkőzés megnyeréséhez, már pedig egyéb jó kvalitásokat csak Fehérnél tudtunk a MAC csapatában felfedezni, aki ezuttal ismét bebizonyította, hogy legjobb kapuvédőnk. Volt ezen a mérkőzésen is hat-hét „parádés" védése, amikor holtbizonyosan gólnak vélt labdákat tett az utolsó pillanatban bravurosan ártalmatlanná. Fehérnek jó támogatói voltak, míg ki nem fulladtak, a bekkek, s a halfsor is (különösen Kocsis tűnt ki), mig a csatársor minden invenció nélküli, sivár játékába a kissé oldbojos termetű Lederer lefutásai vittek élénkséget.

    Az UTE csapata, a MAC-cal szemben, csak időnkint játszotta ki igazi formáját, aminek oka a keskeny pályán kívül az a körülmény is volt, hogy a Kelecsényit helyettesítő Király az első percekben, oly sulyosan esett a karjára, h...
  94. 2022.04.06, 22:36 - Kluger Sándor
    TTC játékos az MTK-ban. Kluger Sándor, a TTC volt centerhalfja, belépett az MTK-ba. Kluger több mint egy éve nem játszott a TTC-ben és így azonnal igazolható.
    Sporthirlap, 1922. november 6.
  95. 2022.04.06, 22:05 - Zuglói AC - MAFC 1922
    MAFC: Bartzer— Ruprich, Gruber— Alm, Müller, Flavas— Reick, Gaug, Lukáts, Kelly, Gyuricskó.
    Zugló: Eitner—Payer, Zvolenszky— Czéh, Pálfy, Hajdu— Steiner, Rácz, Sefcsik, Bán, Newmayer.
    Nemzeti Sport, 1922. november 6.
  96. 2022.04.06, 22:03 - Zuglói AC - MAFC 1922
    MAFC - Zugló 2:1 (0:0)

    Üllői-uti pálya
    Bíró: Nyul Dezső

    Megérdemelt győzelmet aratott a technikusok szimpatikus csapata régi másodosztályu riválisa, a Zugló felett. A csapat, amely legutóbbi meccsén igen bágyadtan és puhán játszott, végre rátalált önmagára s játékában szint és lendületet fedezhettünk fel. Ez örvendetes tény felidézéséért az oroszlánrész kétségtelenül a csapat legjobb emberét, Reik jobbszélsót ilieti, aki félévi külföldi távollét után családi ügyben (házassága alkalmából) tartózkodván a fővárosban, „beszállt" a csapatba s gyors lefutásaival, szép beadásaival magával ragadta az egész csapatot. Mellette Gaug is kiválót nyujtott, mig a többi csatár ezuttal szürkén játszott. A fedezetsorban Müller volt a legjobb; hibátlanul dolgozott a Barczer—Rupricht— Gruber közvetlen védelem is.

    _ A Zuglóban ezuttal éppen a csapat főerőségének tartott közvetlen védelem mondta fel a szolgálatot. Eitner kapus a gólt feltétlenül védhette volna. Payer megfelelt, ellenben Zwo...
  97. 2022.04.06, 21:57 - Vasas - MAC 1922
    Vasas: Nyerges— Zatykó, Stengl— Klein, Gottlieb, Kelchen— Katzer, Takács, Jellinek, Szentmiklósi, Himmer
    MAC: Fehér— Szaffka, Plohl— Lenz,Kocsis, Weiner— Barabás, Omelka, Krempels, Bencze, Boldog.
    Nemzeti Sport, 1922. november 6.
  98. 2022.04.06, 21:54 - Vasas - MAC 1922
    Vas- és fémmunkások — MAC 2:0 (1:0)

    Hungária-uti pálya
    Bíró: Iváncsics Mihály

    A komplett felállításban szereplő Vasasok csapata mai játékával csak ismét megerősítette a róla táplált jó véleményt. Azt a futballt játszotta a Vasasok csapata, amelyet szakkifeje-zéssel „igazi futballnak" nevezünk. Erő, lendület, s amellett technikai készültség és határozottság jellemezte játékukat, amely csak azért nem volt gólokban még eredményesebb, mert a MAC elszántan védekezett és ráment mindent labdára. Különösen emeli a Vasasok hétröl-hétre konstatált teljesitményének értékét az a körülmény, hogy a csapat nagyszerű formája im- már állandó jellegű.
    A csapatnak minden része kiválóan játszott, s ezért csak Zatykót emeljük ki, aki ma formájának tetőpontján van a szerelésben, rugásban egyaránt.

    Mai ellenfele, a MAC ezuttal abban mutatott javuló formát, hogy a védelem erélyesebb játékot produkált és ezáltal sokszor hiusította meg a Vasas csatárok góllövésre irányuló törekvését. Sajnos a...
  99. 2022.04.06, 21:42 - Törekvés SE - VAC 1922
    VAC: Czeizler-- Grosz, Lébi— Breuer II., Weisz II., Móra— Engl III., Engl II., Köves, Boros, Jocke. Törekvés: Lantos— Vass, Horváth.— Sztankó, Hajós, Siegl— Szántó, Kautzky, Pruha, Hirzer, Weisz.
    Nemzeti Sport, 1922. november 6.
  100. 2022.04.06, 21:40 - Törekvés SE - VAC 1922
    VAC — Törekvés 3:1 (1:1)

    Halom-utcai pálya, 2000 néző
    Biró: Nagy László

    A Törekvéstől vártuk, hogy a Vivó és Atlétikai Club ellen be fogja bizonyítani, hogy csupán muló természetű indiszpoziciójan mulott legutóbbi sikertelen szereplése. Mindig fáj látnunk a hanyatlást, kétszeresen fáj az, ha olyan csapattal szemben kell megállapítanunk, mint aminő a Törekvés, amelyben a kiváló egyéni játékosokhoz méltó keretet szolgáltattak a multban a játékostársak. A VAC ellen lefolyt mérkőzésben a keretek mondták fel a szolgálatot. Hirzer és Hajós emberfeletti munkát végeztek, Szántó szintén sokat és jól dolgozott, de a csapat többi tagja siralmasan gyenge volt. Áll ez elsősorban a védelemre, amelynél gyengébbet alig találhatunk az első osztályban.

    A VAC-nak a gólokban kifejezett siker mellett is a mai egyik legértékesebb teljesítménye volt az idén. Szinte kivétel nélkül minden játékosa a tőle telhető legjobbat nyujtotta. Kiváltképpen a helyezkedésben, a gyors labdáramenésben és pon...