magyarfutball.hu

  1. 2021.07.02, 21:41 - Goldstein Hermann
    Igazoltattak

    BAK részére: Goldstein Hermann a feloszlott Csepeli AK-ból.
    Nemzeti Sport, 1910. szeptember 17.
  2. 2021.07.02, 21:39 - Fehéry Ákos
    Igazoltattak
    BAK részére: Fehéry Ákos a feloszlott Csepeli AK-ból.
    Nemzeti Sport, 1910. szeptember 17.
  3. 2021.07.02, 21:34 - KUCSERA
    Igazoltattak

    BAK részére: Kucsera István a feloszlott Csepeli AK-ból.
    Nemzeti Sport, 1910. szeptember 17.
  4. 2021.07.02, 21:30 - Késmárky Ákos
    Igazoltattak

    BAK részére: Késmárky Ákos a feloszlott Csepeli AK-ból.
    Nemzeti Sport, 1910. szeptember 17.
  5. 2021.07.02, 21:27 - JANCSAREK
    Igazoltattak

    BAK részére: Jancsárek Pál feloszlott Csepeli AK-ból
    Nemzeti Sport, 1910. szeptember 17.
  6. 2021.07.02, 19:43 - FRIEDMANN
    Igazolások

    Terézvárosi TC részére: Friedmann Sándor
    Nemzeti Sport, 1910. július 23.
  7. 2021.07.02, 18:59 - Nemzeti SC - MTK 1910
    Nemzeti S. C.— M. T. K. 1 : 0.

    (Tattersalli pálya.) Közel négyezer főnyi közönség nézte végig a két csapat bajnoki küzdelmét és az uj tattersalli pálya már a megnyitáskor alaposan lefőzte öreg kollégáját, a millenárist, mert ott jóval kevesebb közönség nézte végig a nemzetközi mérkőzést. A N. S. C. mindjárt győzelemmel is emlékezetessé tette a meg­nyitást, a mennyiben legyőzte a kupanyertes M. T. K.-t. A nemzetieknél Hlavay helyén Fábry, a testgyakorlóknál pedig Biró helyett Tauszig játszott. Mindkét csapatban a védelem volt a csapat jobbik része. Fényes formában van Feldmann, a ki előreláthatólag Rumbold helyét fogja betölteni a válogatott csapatban; jó volt még Reich és Kanyaurek is. A M. T. K.-ben a védelmen kívül a csatársor produkált szép játékot, különösen a második félidőben, azonban balszerencséjük és a N. S. C. elszánt védekezése miatt nem tudtak eredményt elérni.
    A nemzetiek nagy lelkesedéssel kezdik a játékot és az első félórában állandóan veszélyeztetik a M. T, K. kapuj...
  8. 2021.07.02, 18:52 - MAC - Törekvés SE 1910
    Törekvés S. E.—M. A. C. 4:1

    (Margitszigeti pálya.) Meglepetésszerü nagy goalarányban győzte le a kitűnő formába jött Törekvés Sport Egylet az idei szezonban magyar csapattól még vereséget nem szenvedett M. A. C.-ot. A győzelem értékét növeli az, hogy a Törekvés három elismert legjobb játékosa,Hauswald, Nyilas és László nélkül játszott, mig az atlé­táknál egyedül Medgyessy hiányzott.
    A Törekvés győzelme teljesen megérdemelt volt.Az első félidőben még balszerencséje is üldözte a munkás­csapatot, a mennyiben a kapott goal a kapus hiájáből esett. Kitűnő volt Csonka és Takáts, mig az atlétáknálcsak Krempelsz játéka tetszett.

    Mindjárt az első perczekben a Törekvés támad és kornert ér el (3. p.). A Törekvés újabb támadását ugyan­csak korner árán mentik a sárga-kékek (9. p.) A M. A. C.első lerohanásának rögtön van eredménye, a mennyiben a Krempelsz által gyengén továbbított labdát Dürr ugyan a kezébe fogja, de valahogy a goalba ejti. (12. p.) Goal után a Törekvés húsz perczig ost...
  9. 2021.07.02, 18:44 - Budapesti TC - Budapesti AK 1910
    B. A. K.—B. T. C. 2 : 2.

    (Millenáris 'pálya.) Az október küenczedikóre ki­sorsolt B. A. K.—B. T. C. bajnoki mérkőzést ma dél­után játszották le a millenáris pályán aránylag kisszámú közönség előtt, mert a ki szabad idővel is rendelkezett,nyilván a szomszéd lóversenytérre rándult ki. A B. A. K.egyébként nem elégített ki, mert a csapat mai összeállí­tásában aránylag gyengébben játszott, mint a régi B. A. K. Nagy hibája a csapatnak, hogy nem szokik az összjátékhoz, továbbá az, hogy minden perczben változtatják az összeállítást. Egyénileg Szury, Kutsera és Károly ját­szottak jól.
    A piros-fehérek a játéktól eltiltott Simon nélkül,tehát alaposan meghandicapelve áltak ki. Rendkívül vehemensen, tüzesen dolgoztak és annak is köszön­hetik, hogy eldöntetlen eredményt értek el.
    A mérkőzés legnagyobb részében a B. A. K. volt offenzivában, mig a B. T. C. csak lerohanásokkal közelí­tette meg a B. A. K. hálóját.
    A második félidő utolsó perczeíben, a mikor a bíró jogos tizenegyest diktált a B. T...
  10. 2021.07.02, 18:35 - Budapesti AK - Nemzeti SC 1910
    B. A. K.— N. S. C. 2: 1.

    (Millenáris pálya.) A Budapesti Atlétikai Klub a Csepeli A. C.-al történt fúziója óta tegnap játszott elő­ször a millenáris pályán nagy közönség előtt. A bemutat­kozás nem járt a legfényesebb sikerrel, a mennyiben a két tartalékkal (Hlavay és Rometh nélkül) játszó Nemzeti
    S. C. ugyancsak megszorította a B. A. K.-ot,
    A mérkőzés első félidejében a nemzetiek széllel játszva, nagyrészt fölényben voltak, a más dik félidőben azonban teljesen visszaszorultak.
    A B. A. K.-nál a védelem (a fedezetsort is bele­értve) csak közepesen dolgozott, mig a csatársor feltűnő gyengén játszott és csak a jobboldal produkált figyolemre- méltót. Legjobb embereik Rudas és Konrád voltak.
    A Nemzeti Sport-Club nagyon lelkesen játszott, de kevés szerencsével operált, a mennyiben
    ngoalt hibá­zott, azonkívül tizenegyest kiaknázatlanul hagyott. Jók voltak Feldmann, Tóth és Kanyaurek, de különösen Bodnár, a kiben megvesztegető technikája, játékstílusá­nak elanja, éles lövései azt a jo...
  11. 2021.07.02, 18:24 - Törekvés SE - MTK 1910
    M. T. K.—Törekvés 2 : 0.

    (Margitszigeti pálya.) Váratlanul fölényes győzel­met aratott az M. T. K. komplett csapata a Törekvés fölött, mely győzelem azonban goalarányban korántsem fejezi ki a kék-fehérek nagy fölényét.
    M. T. K. főerőssége a kitűnő fedezetsor. A Bíró— Kürschner—Kertész III.-triász szinte áttörhetetlen s csatársorát úgy követi, mint azt magyar fedezetsortól alig láttuk. A belső csatárok közül különösen Kertész I. mutat nagy javulást. A védelem kitünően végezte dolgát, különöseu Nagy Feri dolgozott sokat, de Domonkostól is láttunk néhány gyönyörű védést.
    A Törekvés csapatában úgyszólván kizárólag Dürr nagyszerű védése érdemel említést, A csapatnak sehogy sem felelt meg az egyenlőtlen, göröngyös talajú, füves pálya. A csatársorban Nyilas, László, a régi Typographiából, majd később a győri Egyetértésből jól ismert Orsolyák és Boti mutattak jó egyéni játékot.
    A mérkőzés az M. T. K. fölényes játékával kezdő­dik, de goal csak az első félidő 30. perezében esik Kertész
    I....
  12. 2021.07.02, 18:19 - Rákóczi Jenő
    Rákóci Jenő, a BTC football csapatának rend­kívül rokonszenves csatára, hastífusz áldozata lett. A közszeretetben állott footballistát szerdán d. u. temet­ték el. Temetésén megjelentek a társ klubokból is, sőt a BTC-é mellé a FTC, 33 FC és NSE is elhelyezték a korán, 19 éves korban elhunyt footballista ravatalára.
    Sportvilág, 1910. október 3.
  13. 2021.07.02, 18:10 - Budapesti TC - UTE 1910
    Budapesti Torna Klub—Újpesti Torna Egye­sület 3:0 (félidő 2:0).

    A F. T. K.W. A. K.-mérkőzés előtt találkozott a két csapat, a melyek közül a föltétlenül erősebb, szivósabb és rutinosabb B. T. K. került ki győztesként. A B. T. K. csapatában ugyan még mindig nincsen meg a kellő összehangzás, a csapat működése korántsem egyöntetű és hogy mégis eredményt tud fölmutatni, azt csakis gyors csatázó­sorának köszönheti. Ha majd a fedézetsor megta­nulja, hogy a csatázósort támogatnia kell és ha a védelem rájön arra, hogy a védőjáték nemcsak a labdának mennél messzebbre való visszarugdosásából áll, a B. T. K. csapata elsőrangú teljesítmé­nyekre lesz jogosult. A klub — mint már közöltük — szerződtette Gillemot Ferencet, a ki mindenkép­pen predesztinálva van arra. hogy a B. T. K. mos­tani csapatából olyan csapatot képezzen ki. a mely visszaállíthatja a B. T. K. régi dicsőségét és hírne­vét. Az Újpesti Torna Egyesülettől jóval többet vár­tunk. Védelme ugyan tűrhető, de csatázósora már fizikum dol...
  14. 2021.07.02, 18:03 - Budapesti TC - UTE 1910
    Budapesti Torna Klub—Újpesti Torna Egyesület 3:0. (2:0).

    Az első félidő változatos játékkal telt el. Mind­két csapat egyformán támadott, bár a Torna Klub tempóbirása már itt is nyilvánvaló volt. Többszöri sikertelen lerohanás után megszerzi Dobó révén a ВТК. vezető-goalját, amit nemsokára az újpesti ka­pus ügyetlensége folytán egy második követ.
    Helycsere után a piros-fehérek fölénye állandó lesz, de csatársoruknak a goal elótti ügye-fogyottsága folytán egy goalnál többhöz nem jutnak.
    Az újpestieknél a védelemben a két hátvéd, a csatársorban a három belső csatár jó és gyors volt. A BTK.-nál a Levák Játéka tűnt ki erősen, noha több ízben offsideről indult. Biró Schubert M. Fe­renc (MUE) volt, aki az offsidokat nem valami nagy lelkiismeretességgel kezelte.

    Pesti Napló 1910 szeptember 20.
  15. 2021.07.02, 17:54 - Krizsán Endre
    Krizsán Endre, a Törekvés SE jóképességű fedezet játékosa, aki Trencsénben való tartóz­kodása miatt több mint egy év óta nem vett részt a Törekvés mérkőzésein, átlépett a Ferenc­városi TC-ba, ahol hir szerint [url=https://www.magyarfutball.hu/hu/szemelyek/adatlap/291/gorszky_tivadar]Gorszky utóda lesz.
    Nemzeti Sport, 1910. szeptember 24.
  16. 2021.07.02, 17:49 - Budapesti TC - UTE 1910
    B. T. C.—U. T. E. 3: 0.

    (Millenáris pálya.) Az első félidőben még válto­zatos volt a játék, mégis Dobó a 14. és 22-ik perczben két goalt rúg. A második félidőben, daczára annak, hogy a piros-fehérek állandóan támadnak, csak egy goalt érnek el a 30-ik perczben Horváth révén. A félidő utolsó perczeiben U. T. E. is felnyomul, csakhogy a jól működő
    B. T. C. védelemmel szemben nem ér már el eredményt. Bíró: Schubert M. Ferenoz (M. U. E.).

    Az Újság 1910 szeptember 20.
  17. 2021.07.02, 17:42 - MAC - Terézvárosi TC 1910
    M. A. C.—T. T. C. 5 : 1.


    (Margitszigeti' pálya.) A mintegy kétezer főnyi közönséget nem annyira a M. A. C. győzelme, mint inkább a nagy goalarány lepte meg. Mert ha a M. A. C. tényleg jobb is volt a kapu előtti játékban, a T. T. C. minden­képpen méltó ellenfele volt az atlétáknak. Különösen Önody és Krempels éles lövései hozták veszélyes hely­zetbe T. T. C. kapuját,
    A T. T. C.-ben Beimel és Hegyi mutattak kiválót. A half sor a csatársor lehetetlen rossz játéka miatt idegesen játszott, a mi a csatárok játékát még bizonytala­nabbá tette. Scbönfeld tréning nélkül, bizonytalanul dolgozott, a második félidő közepén pedig lábrándulás miatt kiállt. M. A. C. támadásával kezdődik a játék. Rooz II. vezet azután szép támadást, czenterezését azonban Maly a kapu mellé lövi; Maly czenterezése kornert eredményez. Újhelyi újabb beadását Batik kornerre menti, a melyből Batik öngoalt csinál (32. p.). T. T. C. veszélyes támadása eredménytelen kornerrel végződik, majd Újhelyi szép czenterét Önody a ...
  18. F. T. C.—B. A. K. 3: 0.

    (Üllői-uti pálya.) Ha az 1910—11; évi bajnoki küzdelmekbe oly nagy — és tegyük hozzá: jogosnak látszó — reménységekkel indult Budapesti Csepeli Atlé­tikai Klub a múlt héten a Törekvéstől szenvedett várat­lan veresége által el is vesztette minden esélyét a bajnok­ság második helyének megszerzésére, mégis előrelátható volt, hogy a példátlan sikerekben gazdag, kimagaslóan legjobb magyar csapat ellen teljes tudását latba veti a valóban magasra taksálható győzelem, vagy csak a döntetlen eredmény elérése érdekeben is.
    Így is történt. A B. A. K.- teljes csapata a kék- feketéktől utóbbi időben éppen meg nem szokott lelkes, bravúros játékot produkált, és bizony a játék képe meg­közelítőleg sem mutatta a csapatok között a goalarányban kifejezett erőkülönbséget. A B. A; K: többet és veszélyesebben támadott, úgy hogy a ferenezvárosiak kapuja a mérkőzés folyama alatt legalább is kétszerannyiszor forgott veszélyben, mint ellenfelüké: Hogy az eredmény mégis az F. T. C. föl...
  19. 2021.07.01, 21:59 - Budapesti TC - Törekvés SE 1910
    Törekvés -B. T. C. 1:1.

    (Millenáris pálya.) A két csapat egy-egy tartalék­kal állt fel. B. T. C. Rákóczit, T. S. E. Horvátot nélkü­lözte. Középjáték után az első veszélyes támadást B. T. C. vezeti, a mely kornert eredményez (8. p ). A következő perezben Törekvés rohan le s r&vid egymásutánban két kornert rúg. Kapu előtti küzdelemre azután hosszú ideig nem kerül sor, daczára annak, hogy mindkét részről nagy ambiczióval, de tervszerütlenül játszanak. B. T. C. a 34-ík perczben rúgott kornere után Törekvés a 37. és 39-ik perczben ér el sarokrúgást és utóbbi a Törekvés vezető goalját eredményezi, miután Szednicsek gyengén lőtt labdáját Bihari a saját hálójába vágja.
    Félidő 1:0 T. S. E. javára.
    Szünet után a B. T. C. rendkivül erősen támad és Dürr két súvitő labdát bravúrosan véd, Hauswald erő­sen hátraadott labdája azonban akadály nélkül a Törek­vés goaljába gurul, miután a hálójából kirohanó kapu­véd a bal sarokba irányított labdát elfogni nem tudta (10. p.). A piros-fehérek azontúl i...
  20. B. A. K.—T. T. C. 4:0.

    (Soroksári-úti pálya.) A B. A. K.-Csepel-csapat első bajnoki mérkőzéséhez szokatlanul nagyszámú közön­ség ment ki vasárnap a poros soroksári-uti pályára, A nagy érdeklődés teljes kielégítésre talált, mert a B. A. K. tényleg olyan kiváló képességekről tett bizony­ságot, hogy abban az esetben, ha állandóan olyan brilliáns formát mutat,, az elsőosztúlyu bajnokság első két helyé­nek legjogosultabb aspiránsa. Első ellenfele, a T. T. C. vasárnap ugyan még nem volt fitt kondiczióban, de fölénye után ítélve a B. A. K. tetszésszerinti goalaránynyal győzhetett volna.
    A csapat minden egyes embere kitűnő technikájú, rutinos játékos; legjobb embere Károly. Nagyon jó összjátéka van a komplett csatársornak, a melyből Késmárky gyönyörű shotjaival, Salamon és Konrád önzetlen, agilis játékával, Cseh pedig precziz, kitűnő czentereivel tűnt ki.
    A T. T. C.-ban a védelem brillírozott. A Beimel— Hegyi—Batik-triász mentett, a mi menthető volt, A íedezetsorban Jergenz és Vágó II. vo...
  21. 2021.07.01, 21:41 - UTE - 33 FC 1910
    U. T. E. — »33« F. C. 2 : 2.

    (Népszigeti pálya.) U. T. E. rendes első csapatából két, a »33«-asokéból egy ember hiányzott. A »33«-asokon az első perczekben bizonyos elbizakodottság látszott, miután tavaly, a mikor még másodosztályú volt a csapat, 4 : 1 arányban verte meg az újpestieket és az U. T. E. múlt heti súlyos veresége is a »33«-asok győzelme mellett szólt. U. T. E. azonban az utolsó héten erősen javult, úgy hogy csak nagy lelkesedésüknek köszönhették a »33«-asok, hogy a reájuk nézve már elveszettnek hitt mér­kőzést eldöntetlenné tudták tenni. Az U. T. E.-ban is­mét játszott Molnár II.
    Kezdés után U. T. E. rögtön támad és már a negyedik perezben megszerzi a vezetést Molnár II. révén szabad­rúgásból. Öt perczre rá rúgja Szidon a második goalt. A félidő végéig, habár a »33«-asok fölényben vannak, nem változik az eredmény. Félidő 2 : 0 az U. T. E. javára.
    A második félidőben U. T. E. is sok veszélyes tá­madást vezet, de a »33«-as védelem résen van. Úgy lát­szik, hogy a »33«-as...
  22. F. T. C.—N. S. C. 8: 3.

    (Millenáris pálya.) Mintegy háromezer főnyi közön­ség előtt folyt le a gyönyörű, nagyrészt változatos, rend­kívül heves iramú mérkőzés. A N. S. C. a második félidő tizenötödik perozeig teljesen egyenrangú ellenfele volt a zöld-fehéreknek, a mikor is 3 : 3 volt az eredmény. De a mikor a nemzetiek a negyedik, illetve egy perczre rá az ötödik goalt kapták, teljesen visszaestek, úgy hogy bajnokcsapatunk tetszés szerint győzött. Hozzájárult a N. S. C. nagy goalarányu vereségéhez az is, hogy, egyik legjobb embere, Feldmann a második félidő huszadik perczében kiállt.
    A mérkőzés elején a N. S. C. van frontban. Schlosser a hetedik perczben húsz méterről váratlan goalt rúg, a mit három perczczel később megtold még egygyel. Felállás után Tóth lefut és gyönyörű goalt ló (12. p.). Változatos játék után ismét Schlossernél a labda, a ki természetesen a hálóba rúgja (29. p.). F. T. C. harmadik goalja után a N. S. C. nyomul fel s mintegy nyolcz percznyi támadását Kovács goa...
  23. 2021.07.01, 21:24 - MTK - 33 FC 1910
    M. T. K. — »33« F.C. 3:1.

    (Millenáris pálya.) Nagyszámú, mintegy 5000 főnyi közönség előtt játszotta a Magyar Testgyakorlók Köre a szezón első bajnoki mérkőzését a másodosztályból előre­rukkolt »33« Football Clubbal. M. T. K. csapatában Károly helyét Kürschner foglalta el, mig utóbbinak he­lyén Kertész III. játszott, mind a kettő kitünően. A közép­csatár helyén Holics észszerű leadásaival és gyorsaságá­val rendkívül hasznára van a csatársornak. A két össze­kötő — Kertész I. és II. — igen jók, ellenben a szélsők (Sebestyén, illetve Farkas) nem sokat produkáltak. A csapat legjobb embere Biró Gyula.
    A »33«-asok csapata, a balszélsőt kivéve, a ki igen ügyes és gyors játékos, csupa közepes játékosokból áll. Összjátékuk csak a mezőnyben érvényesül, mig az ellen goalja közelében mindegyik egyéni játékkal akar érvé­nyesülni. A védelem nagy hibája, hogy erőszakos játék­modort folytat.
    Az első félidő elején M. T. K. állandóan támad, eredményhez azonban csak a 34-ik perezben jut, a mikor Ker...
  24. 2021.07.01, 21:21 - Törekvés SE - Nemzeti SC 1910
    Törekvés S. E.—Nemzeti S. C. 3:1.


    (Népszigeti pálya.) Az eredmény nem fejezi ki egészen hűen a két csapat erőviszonyát, mert a N. S. C. fölénye daczára sem tudott — csatársora goalképtelensége miatt — eredményt elérni.
    Változatos, váratlan mozzanatokban gazdag játék, így Beöthy beadása Bednár lábáról a saját kapujába pattan (14. p.). N. S. C. ezentúl fölénybe kerül. A 33-ik perczben Törekvés kornert rúg és Burián a labdát saját kapujába üti. A második öngoal. Törekvés azontúl vehe­mensen támad és középcsatára a kapujából kirohanó Burián feje fölött a goalba továbbitja a labdát (35. p.). N. S. C. nem csügged és szép támadással megszerzi egyetlen goalját (36. p.). Félidő 3:1.
    A második félidőben változatosan folyik a játék. Burián néhány biztos goalnak látszó lövést gyönyörűen véd, mig a nemzetiek csatárainak néhány pompás shotja a kapufáról pattan vissza. Biró: Havas Lajos.

    Az Újság 1910 szeptember 6.
  25. B. A. K. — B. T. C. 3: 2

    ( Üllői-úti pálya.) Alig hat-nyolczszáz főnyi közön­ség előtt játszotta utolsó bajnoki mérkőzését a két csapat. Mind a ketten lehető legjobb játékosaikat szerepeltették, sőt a Budapesti Csepeli A. K.-ban az állítólag az M. T.K.-ba lépett Szűry, a hossza idő óta nem játszó Prétyi is elfoglalták régi helyüket, középcsatár pedig ismét Klement volt. A B. T. C.-ben a beteg Szendrő helyén Bayer próbálkozott, azonban uj posztján egyelőre még gyengén állta meg helyét.
    A két csapat különben meglehetősen egyenlő erejű volt, sőt a B. T. C. játéka jobban tetszett nekünk, úgyhogy az eldöntetlen eredmény lett volna a legreálisabb. A mérkőzés tényleg eldöntetlenül is végződik, ha a játékbíró a- B. A. K. első goalját, a mi feltűnő kettős off-sideállásból eredt, meg nem ítéli.
    A győztes csapatban egyedül Waldner baloldali fedezet nem felelt meg, azonban a B. T. C. nem vette észre ellenfelének ezt a gyengéjét, mert csak igy magya­rázható meg, hogy minden támadással a balsz...
  26. 2021.07.01, 14:33 - MTK - Terézvárosi TC 1911
    M. T. K.--T. T. C. 2:0

    (Millenáris pálya.) A Rusz és Friedmann helyéntartalékkal játszó T. T. C.-bal szemben M. T. K. teljes első csapatát szerepeltette. A mérkőzés az első negyed­órában látott remek játék, után érdekfeszitőnek ígérke­zett, de később alaposan ellanyhult a küzdelem, nyilván mert a játékosok a hosszú őszi campagne-ba már alaposan belefáradtak. A két goalarány elég híven fejezi ki a kétcsapat közötti erőkülönbséget, azonban ha- a kék-fehérek goalképesebbek lennének, mint a mennyire nem azok, jóval hízelgőbb eredménynyel is győzhettek volna.
    A T. T. C. óriási ambiczióval játszott, a- csapat játékstílusa azonban sokkal rendszertelenebb, semhogy olyan klasszisa csapatokkal szemben, mint az F. T, C.és M. T. K-, érvényesülni bírjon. A csatársor váratlan lerohanásai ugyan nagyon veszélyesek, jó és óvatos védőjáték azonban könnyen szereli le támadásaikat.A terézvárosiak védelme különben ma sokkal jobb volta csatársornál. Különösen a fedezetsor tett ki magáért,de a védelem m...
  27. F. T. C. — T. T. C. 6: 0.

    (Üllői-úti pálya.) A sokaktól reméit meglepetés tehát elmaradt és a terézvárosiak súlyos vereség áránj uttatták a bajnokcsapatot őszi bajnoki szezónja méltó befejezéséhez. Azt a bizonyos, sokat emlegetett meglepe­tést különben, a mely a zöld-fehérek esetleges vereségében nyilvánult volna meg, inkább csak a laikusok és a T. T. C.játékával kevéssé ismerős körök várhatták. Mert a kik a terézvárosiak eddigi működését figyelemmel kisérték, azoknak figyelmét nem kerülhette el az a körülmény, hogy a zöld-pirosak egy-egy szezónban felcsillanó, lelkesés ambieziózús játéka révén elért kitűnő eredményeknek többnyire egy súlyos vereség vetette gátját; így történt ezúttal is. 1 '
    A terézvárosiak óriási ambiczióval készültek amérkőzésre. A Törekvés elleni matchen megsérült Fried­mann kivételével, a kit Rösner pótolt a jobboldali fedezet szerepében (utóbbi helyére pedig egy Proczenko nevűjátékos került), teljes ’csapattál * állottak' ki és valóban elismerésreméltó lelkes...
  28. B. A. K.—III. ker. T. V. E. 2:1.

    (Amerikai-úti pálya.) A III. kerületi Torna- és Vivó-Egylet utolsó bajnoki mérkőzését a B. A. K. ellen is elveszítette és ezzel körülbelül megpecsételte sorsáta z elsóosztályu bajnokságban. A jobb sorsra érdemes csapat főleg a szezon két utolsó mérkőzésében mutatott szép formát, de a football]átéknál olyannyira fontos szerencse állandóan elkerüli. Már a Törekvés ellen is mint a jobbik csapat szenvedett vereséget, tegnap azon­ban nemcsak hogy jobb volt,' mint ellenfele, de reális körülmények közt a mérkőzést meg is nyerte volna.A III. ker. T.V. E. ugyanis ezúttal a biró vaskos el­nézésének köszönheti vereségét, mert második goalját,a melyet a biró, már megítélt, a határbiró közbelépésére érvénytelennek minősítette.
    A mérkőzés túlnyomó részében a III. kerületi T. V. E. volt frontban.. Csatársora gyönyörű játékot produkált és csak a kék-feketék kapusának, Györgynek bravúros védésén múlott, hogy lövéseik nem értek czélt. Legjobb emberük Hönich II...
  29. 2021.06.30, 18:33 - Budapesti TC - 33 FC 1911
    »33«-as F. C. — B. T. C, 3:2.

    (Üllöi-uti pálya.) A mikor a »33«-asok tartalékos csapatát megláttuk, - tudniillik a beteg Bosnyákovics és a gyászoló Zsák hiányoztak — ugyancsak kevés győ­zelmi esélyt, adtunk a fekete-fehéreknek. A mérkőzés első fele igazat is adott nekünk, mert a Torna-Club ügyes összjátékkal működő csatárai sokat veszélyeztették ,a »33«-as F. C. kapuját. Később azonban hamarosan meg­találták a »33«-asok igazi formájukat és az első sikerült lefutásuk olyan lelkesedést öntött a szimpatikus csapatba, hogy ezzel a match sorsa el is volt döntve.
    Zsákot Schüler nagyszerűen pótolta, annál gyen­gébb volt azonban a Bosnyákovics helyén játszó Eichinger. A fedezetsorban Mandl és Horváth játéka elégített ki, mig a csatársor s egyúttal a csapat legjobb embere a fá­radhatatlan Weisz Frigyes. Nagyon hasznosan játszott ezúttal a »33«-asok angol balszélsője, Wattkins; mind ahárom goal az ő érdeme.
    A B. T. C.-ben az elkésett Takács helyett Kelemen játszott, eléggé mérsékelt képess...
  30. 2021.06.30, 16:38 - 33 FC - Nemzeti SC 1911
    N. ‎S. C.— ‎»33«-as F. C. 3 : 0.


    (Vörösvári-uti pálya.) Az Óbudai Torna-Egylet tribünje zsúfolásig megtelt közönséggel. ‎egy ‎lelkes budaiak hangos szóval biztatták kedvencüket ‎»33«-asokat, azonban ‎egy ‎technikai fölény, a ‎mely ‎a ‎Nemzetieket a ‎győ­zelemhez segítette, mindjárt ‎a ‎játék kezdetén sejtetni engedte, hogy a ‎fürge ‎N. ‎S. C. szaporítani fogja győzelmei számát.
    Az első negyedórában hullámzó mezőnyjáték folyik, mintha az ellenfelek egymás gyengéit ‎iparkodok ‎kipuhatolni. Hlavay ‎I. ‎hosszú — ‎egy ‎csatárokhoz juttatott — átadása adta meg az impulzust az első vehemens támadáshoz. Tóth a ‎labdát Hlavay II.-höz passzolja, ‎a ‎‎melyik ‎lefutja ‎a ‎»33«-asok védelmét, czenterez és a ‎25. perczben Székely védhetetlen ‎goalt rug.
    A ‎‎goal ‎után ‎a ‎»33«-asok erősen belefekszenek a ‎játékba s perczekig bombázzák ‎a ‎Nemzetiek kapuját, Burrián azonban mindent fénye­‎sen ‎ment. Félidő 1: 0 az N. ‎S. C. javára.
    ‎A ‎második félidő kezdetén ‎a ‎Nemzetiek támadást támadásra...
  31. 2021.06.30, 15:33 - Ferenczvárosi TC - MAC 1911
    F. T. C.- M. A. C. 6:1.

    (Üllői-uli pálya.) A Ferenczvárosi Torna-Club váratlanul klasszisokkal jobb volt ellenfelénél s a Magyar Athletikai Club inkább csak a szerencséjének köszön­hette, hogy több goalt nem kapott.
    A zöld-fehérek csapata ismét a tavaszi nagy for­máját mutatta. Az egész csapat igen jól játszott, de még ebből a kitűnő együttesből is kitűntek Schlosser, Koródy, Blum és Payer. Schlosser és Koródy ismét a félelmetes csatárok, kiknek kiszökései elsőranguak, lövéseik pedig mindig nagy veszedelmet jelentenek, Payer pedig kitűnő fejjátékával sokat és jól mentett. A fiatal Blum, a ki csak mostanában vett részt erős matcheken, máris otthonosan és biztosan mozog. Jól helyezkedik, biztosan kapcsol s e mel­lett pontosan adogatja a labdát. Weisz játéka is feltűnést keltett, a mennyiben szokatlanul bátran játszott.
    A M. A. C. védelme (Sipos, Sárközi és Krempels)jól működött, mentett is, a mi menthető volt. de a gyenge fedezetsor nem tudta feltartóztatni a zöld-fehérek vehe­men...
  32. T. T. C.— N. S. C, 2: 1.

    (Millenáris pálya.) A tartalékkal játszó Terézvárosi Torna-Club meglepetésszerü győzelmet aratott az eddig oly szépen szerepelt Nemzeti Sport-Club felett.
    A T. T. C. kapujában a régi Typografiából ismert BoJla védett, mig a bal hátvéd, jobbhalf és a jobbszélső volt tartalék, a kik azonban mind várakozáson felül szé­pen játszottak, sót Friedmann a jobbhalf posztján első­rangút produkált. Kiváló volt a terézvárosiaknál Hegyi és a csatársorban Fekete. A nemzetiek Stick miatt fel­forgatták csapatukat és ennek tudhatják be, hogy vesz­teseként, kellett elhagyniok a pályát. A csapat egyetlen klasszis-emberét — Hlavayt — bal hátvédnek állították,míg a czenterhalf nehéz szerepét a gyenge fizikummal rendelkező Fábryra bízták. A halfsor Hlavay kiválása miatt feltűnő gyenge játékot produkált, s a csatársor labdával való ellátása helyett inkább a védelemre szo­rítkozott. A csatársor feltűnő idegesen, kapkodva ját­szott és az ellenfél egyes támadásainál a halfsor min...
  33. Terézvárosi Torna Klub—Nemzeti Sport Klub 2:1 (0:1). Millenáris versenypálya.

    A kettős baj­noki mérkőzés iránt érdeklődő közel háromezer főnyi közönségnek mindjárt az első meccs nagy meg­lepetést szerzett. A N. S. K. a játékjogától ideigle­nesen megfosztott Stick helyett Hlavayt állította hát­védőnek és ezzel annyira meggyöngitetle a halfsort, hogy- talán ebben találja magyarázatát meglepetésszerű veresége. Igaz ugyan, hogy a csatázósor sem volt a megszokott jó, hiszen az állandóan egyforma kitűnő formában játszó Tóth is indiszponáltnak lát­szott. Pedig a T. T. K. nagyon nehezen jött lendü­letbe. úgy hogy kissé ügyesebb erőbeosztás a N. S. K.-nak győzelmet jelentett volna. A győztes csapat a második félidőben igen lelkesen játszott. A táma­dásokba a nagyszerű képességű Fekete öntött lelket, mig a védelemben az ifjúsági csapatból avanzsált Friedmann volt a legagilisabb. — Az első félidőben a tiz emberrel játszó T. T. K. védekezésre szorult, de a sokat támadó N. S. K. csak a harmincad...
  34. 2021.06.30, 15:14 - Nemzeti SC - Budapesti TC 1911
    N. S. C.—B. T. C. 5: 2.


    (Millenáris pálya.) A B. T. C., előttünk rejtélyes okokból, hétről-hétre más és más összeállitásu csapattal játszik. Hogy Ficzere, Németh és Bayer miért maradt ki,a mikor velük a csapat a múlt vasárnap az M. T. K. ellen olyan respektábilis formát mutatott, igazán nem tudjuk, a mint hogy érthetetlen a tréningjét abbahagyott Simon és a katonáskodó Mészáros reaktiválása, Afféle old boysokból és ifjúsági játékosokból összeállított csapat próbált tehát szerencsét tegnap, és talán boldogult is volna (mert a N. S. C. is ugyancsak gyenge formát muta­tott), azonban Szendrő tiz percznyi játék után megsérült,úgy hogy a piros-fehérek veresége kikerülhetetlen volt.
    A mérkőzés egyik részről sem nyújtott élvezeteset,sőt a legnivótlanabb küzdelmek egyike volt. Az alaposan felázott pályán csak elsőrendű labdatechnikával lehetett volna boldogulni. Tóth és Hlavay kivételével azonban egyik sem bírt a labdával mit kezdeni. Igaz, hogy a sáros talaj alaposan megnehezítette a...
  35. 2021.06.30, 14:58 - Ferenczvárosi TC - 33 FC 1911
    F.T. C.— 33 as F. C. 5:0

    ( Üllói-uti pálya.) A mikor megkezdődött a mérkő­zés, előre lehetett látni, hogy a játékidő nagy részét bokáig vízben és sárban fogják lebonyolítani a mérkőző felek,s ezzel el is volt döntve a mérkőzés sorsa, A Ferencz­városi Torna-Club szinte az első villanattól kezdve meg­semmisítő fölényben volt és éppen ezért csak dicsérőleg emlékezhetünk meg a' »33«-asok agilis, nem lankadó,ambicziózus játékáról, a mmelylyel az F. T. C. csatársorá­nak ostromzára alól kiszabadulva támadásba mentek át. A zöld-fehérek kifejlettebb technikája a gyengébb ellenféllel szemben a csatakos pályán még a rendesnél is jobban érvényesült és ha csatársoruk kissé jobban vigyáza jól előkészített kapu előtti helyzetek értékesítésénél,bizonyára a fenti imponáló goalarányuál is jobbat ért volna el.
    A győztes csapatban a beteg Szeitler helyén Kórody játszott, mig a középcsatár fontos poziczióját Pataki töl­tötte be. A csatársor ebben az összeállításban is kitűnő volt és különösen Pataki sz...
  36. T, T, C. — Törekvés 1:0.

    (Millenáris pálya.) A terézvárosiak tegnapi, tegyük hozzá jól megérdemelt győzelmükkel az elsőosztályu baj­nokság második helyére küzdötték fel magukat és ezzel
    bebizonyították, hogy eddigi sikeres szereplésük vég­telenül lelkes és agilis játékuknak jól megérdemelt ered­ménye. Érdeklődéssel várjuk legközelebbi küzdelmüket,mely a bajnokcsapat F. T. C.-vel deczember 3-án fog el­döntésre kerülni és a mely izgalmas sporteseményt helyez kilátásba.
    Törekvés kezd Nyilassal és Wolenszkyvel teljes csapatával T. T. C. kilencz embere ellen. Ugyanis Maly,a ki jelenleg katona, nem jelenhetett meg idejében. He­lyét ezért fentartották és csak a 10-ik perezben töltötték be Mandllal, Friedmann jobboldali fedezet pedig Takács-csal összeütközve, már az első félperczben annyira meg­sérül, hogy a mentőknek ad dolgot. Ezek a körülmények azonban felvillanyozzák a T. T. C.-t s oly szép játékot folytat, hogy már az első perczekben a maga részére hódítja a megjelent szép számú köz...
  37. B. A. K. — N. S. G. 2

    (Amerikai-úti pálya.) A Budapest-Csepeli Atlétikai Klub a mérkőzés első negyedóráján túl végig óriási fö­lényben volt és csak csatárainak goalképtelenségén múlt, hegy a matchet meg nem nyerte. Kiválóan játszott Kucsera, György, Károly, Salamon és Orosz balszélső, a míg egy véletlen összeütközés harczképtelenné nem tette. .
    .. . A Nemzeti Sport-Club váratlanul, energikus ellentállást fejtett ki, a miben főként Feldmannak és Hlavaynak van érdeme. A csatársorban Tóth, de főként Kovács magaslott ki.
    A vezető goalt 22 percz után a B. A. K. rúgja, a melyet a Szury gáncsa miatt megítélt tizenegyesből N. S. C. Kovács révén kiegyenlít. Félidő 1:1.
    A második félidő elején Kovács remekül helyezett labdája a Nemzetieket juttatja a vezetéshez, mire Károly és Kucsera a B. A. K. csatársorába, vonul és miután Károly egy tizenegyest a kapu mellé plasziroz, Kucsera az, utolsó perczekben remekül irányított szabadrúgásból megszerzi a kiegyenlítő goalt. Bíró: Izsó László

    A...
  38. B.A. K__Törekvés 2:2.

    (Üllői-uti pálya.) »Ha a Törekvés csapatában Wolenszky játszik, a B. A. K. súlyos vereséget szenve­dett volna« — ez volt az általános vélemény ma délután a B. A. K.—Törekvés matekén. A nagy formában lévő munkáscsapat ugyanis nem szerepeltette jeles középcsatárát, miután Wolenszky, mint ismeretes, jövőre már a B. A. K. csapatában fog játszani. A kék-feketék az első félidő erős iramától teljesen kifulladtak, úgy hogy a játék második felében a Törekvés szinte ostromzár alatt tartotta ellenfele kapuját és csak goalképtelensége rová­sára írandó, hogy a mérkőzés nem az ő javára dőlt el.
    Mind a két csapat néhány tartalékjátékost volt kénytelen szerepeltetni. így a B. A. K.-ban nem játszott Kézsmárky, a kinek a játékjoga tudvalevőleg november végéig fel van függesztve, továbbá Jancsarek és Prétyi, utóbbit azonban Knerczer kitünően pótolta. A Törekvés csapatából Wolenszkyn kívül Béki és Kiss hiányzott. Egyénileg a kék-feketéknél György, Kucsera, Szury és Gállos, a munk...
  39. 2021.06.29, 21:17 - MTK - III. kerületi TVE 1911
    M. T. K. — III. kerületi T. V. E. 4:1.

    (Amerikai-úti pálya.) A Csüdör és Révész nélkül játszó Magyar Testgyakorlók Köre könnyű győzelmet ara­tott a kissé erélyesen játszó III. kerületi Torna- és Vivó- Egylet ellen. A mérkőzés nagyobb részében a III. kerüle­tiek voltak frontban, de a jól működő M. T. K.-védelmén minden támadásuk meghiúsult. Az M. T. K.-nál a fedezetsor, a III. kerületieknél a közvetlen védelem volt jó.
    Az első félidő első negyedórájában az M. T. K. támad, majd a III. kerületiek kerülnek frontba, míg Se­bestyén kétszeri lefutását csak korner árán mentik (31. p.). A következő perczben Lane lefut, a III. kerület védelme handset vét, és a megitélt tizenegyesből Biró a vezető goalt rúgja. A goal után a III. kerületiek erősen szoron­gatják a kék-fehéreket ós csak Domonkos ügyes védésén múlik, hogy támadásaik eredménytelenül végződnek.
    Félidő 1: 0.
    A második félidő elején a III. kerületiek támadnak és mégis az M. T. K. ér el goalt; Kertész II. gyenge lövé­sét ugyanis a k...
  40. F. T. C. — N. S. C. 7:0.

    (Millenáris pálya.)Mintegy kétezer főnyi közönség volt a. szemtanúja a kitűnő formahirrel megelőzött Nem­zeti Sport-Club és a múlt héten a B. T. C. által legyőzött zöld-fehérek bajnoki küzdelmének. Az F. T. C. kissé,deprimáltán állott ki a küzdőtérre, s nem vette holt bizo­nyosra a győzelmet, mig az N. S. C. a legnagyobb lelke­sedéssel, s tele optimista reményekkel készült az F. T. C. ellen a küzdelmet felvenni. Az N. S. C. nem mint titkos tip, hanem mint a mérkőzés határozott favoritja indulta küzdelembe. A mérkőzés kimenetele azonban egyrészt óriási meglepetést, másrészt óriási csalódást hozott. A legfanatikusabb F. T. C.-hivek is szinte hihetetlenül fo­gadták kedvencz csapatuk szenzácziósan nagyarányú győzelmét. Az N. S. C. hívek reménykedéseit pedig keserű csalódás váltotta fel. Lehetetlennek hitték az F. T. C..nagyarányú győzelmét, pedig, a mint a mérkőzés igazolja,az F. T. C. játéktudásban oly annyira magasan van az N.S. C. felett, hogy az F. T...
  41. III. ker. Torna- és Vivó E.—Terézvárosi T. C. 1:0.

    (Amerikai-uti pálya.) A III. kerületiek reorganizált csapata megérdemelte a győzelmet, ha a megfordítot teredmény talán hivebben fejezte volna is ki a küzdelem képét. A T. T. C. győzelme nem is maradt volna el, ha a csapat halfsora nemcsak védójátékot produkál, csatársora pedig legalább kissé összjátékra törekszik. Mindenesetre érdekes, hogy ugyanaz a csatársor, a mely a B. A. K.-nak két, az N. S. C.-nek két és a M. A. C.-nak egy goalt lőtt, a III. kerületiek hálójába egy labdát sem volt képes juttatni. A csatársor aránylag leggyengébb embere Maly, a ki örökös hátrafelé való labdavezetésével a máskor gyors akcziókkal operáló társait feltartja; Fekete lassú labda-osztogatásával ugyanezt éri el. Schönfeld már nem első-osztályú csapatba való, Pach és Russ pedig szintén nem tudják rendes formájukat elérni. Nagy hiba különben,hogy egyik sem játszik a saját helyén, a mi különösen Malynál tapasztalható, a ki a jobbszélen egyike volt a legj...
  42. 2021.06.28, 21:59 - 33 FC - Budapesti-Csepeli AK 1911
    *33* as F. C. -B. A. K. 1 :1.
    (Vöröevári-uti -pálya.) A kék-feketéknek a beteg Károlyt és a katonáskodó Salamont nélkülöző csapata a mindvégig lelkesen játszó és a megszokott pályán ott­honosan játszó >33«-ások ellen csak a legnagyobb erő­feszítéssel sikerült fenti. eredményt elérni. A B. A. K.kétségtelenül jobb volt ellenfelénél, a mely inkább csak az alkalomszerű kitörésekkel próbálkozott és bizony,ha támadásaikat kissé nagyobb szerencse kíséri, a külön­ben túlerőben s nagyobbára offenzivában lévő favoritcsapat vereséget szenvedett volna. így is csak a match vége felé, az egész mérkőzés folyamán remek formát mutató Zsák kapuvéd ügyetlenségén, illetve könnyelmű­ségén múlott a B. A. K. kiegyenlítő goalja.
    A »33«-asok játéka meglehetősen kielégítette nagy­számban megjelent híveit. Agilisan, gyorsan, nagy lel­kesedéssel játszottak. A csapat lelke Weiss Frigyes- közép­csatár, a ki ismét kitűnő formában van. mellette Székány Géza produkált néhány szép kiszökést, mig az angol balszélsó eg...
  43. 2021.06.28, 21:44 - Törekvés SE - MAC 1911
    Törekvés—M. A. C. 4:1.


    ( Üllői-úti -pálya.) A szürke egyhangúságban indult mérkőzést érdekessé tette a sárga-kekek technikai fölénye daczára is erősen támadó Törekvés. Az eredmény nagy meglepetés, a mennyiben a múlt vasárnapi M. T. K.—M. A. C. döntetlen mérkőzése után csak kevesen gondol­ták, hogy az atléták vereséget fognak szenvedni az eddig egy győzelemmel sem rendelkező Törekvéstől.
    A győztes csapatban minden ember egyformán jól játszott, de még ebből a jó együttesből is kiemelkedett Szentey és Beöthy játéka. Wolerszky ismét félelmetes goellövőnek bizonyult; most is három goalt ó rúgott.A szélsők gyorsak, és kiszökéseik mindig veszedelmesek.A belső csatárok jól lőnek és helyezkednek. A fedezetsor,élén Takácscsal, fáradhatatlan és jól ellátja labdával a csatársort. A védelem kitünően végezte dolgát.
    A M. A. C. jelenlegi legjobb összeállításában ját­szott. Rácz a jobbszélen kitűnő volt; gyors lefutásai pontos czenterezéssel végződtek, de szép beadásait a belső csatárok nem tud...
  44. B. T. C.—F. T. C. 3 : 2.

    ( Üllői-uti pálya.) Mint az atlétikában a szeptember hónap utolsó vasárnapja, úgy a labdarúgásban az október nyolczadiki dátum kerül bele váratlanul piros betűkkel a sportsmanek naptárába. Mindkét nap mérsékelt jelen­tőségű, úgynevezett »szürke« napnak ígérkezett, s mig amott a hétköznapiasnak készült és gyenge érdeklődéssel várt B. E. A. C. meeting zárult a sportvilág nem kis örömére öt értékes országos rekorddal, addig tegnap az üllői-uti pályán a sokak által egyoldalúnak s a ferenczvárosiak fölényes győzelmével végződének hitt F. T. C.— B. T. C. mérkőzés eredményezett olyan szenzácziót, a milyenhez hasonlóra, a közelmúltban kutatva, alig emlékezünk vissza. A győztes piros-fehérek uj összeállítású csapata kitünően bevált. A csapat minden egyes tagja óriási ambiczióval és határtalan lelkesedéssel játszott, a mivel, mig egyrészt hiányosabb technikáját pótolta, másrészt teljesen kiérdemelte győzelmét. A csapat legjobb része jelenleg a csatársor, a melynek két...
  45. 2021.06.27, 23:01 - MTK - MAC 1911
    M. A. C. — M. T. K. 1:1.


    Első félidejében változatos és izgalmas játék folyt a két csapat között, a második félidőben azonban a kék­fehérek állandóan támadtak. A sárga-kékek csapata hatá­rozott javulást mutatott, miután a tehetetlennek bizo­nyult Oldal helyére a jobbszélső Ráczot tették, mig a jobbszélre a »33«-as F C.-ból átlépett Kehrling került. A csatársor akczióképességét ezek a változtatások nagy­ban elősegitették. A védelem, élén Sípossal, nagyszerű munkát végzett. A második félidőben a Testgyakorlók támadásai vagy az önfeláldozó Krempelsen, vagy a fénye­sen helyezkedő Síposon akadtak meg, a ki mindent vé­dett, a kapott goal azonban nem volt védhető. Az M. T. K. is változtatott játékmodorán, a mennyiben csatárai most már lőnek is a kapura, a mi eddig nem tartozott erényeik közé. Csatársorában Sebestyén és az angol Lane tűntek ki. Lane kiegyenlitő-goalja remekszép volt. A fedezetsorban meglátszott Kürschner hiánya, de azért elég jól támogatta a csatársort. A védelem is jól v...
  46. 2021.06.27, 19:15 - MTK - 33 FC 1911
    M. T. K.—»33« F. C. 4: 0.


    (Üllői-uti pálya.) Kétkedve csóváljuk fejünket,a mikor a sporttelep bejáratánál állók egyikétől arra a kérdésünkre, vájjon a Testgyakórlóknak a 33-asok elleni mérkőzése bajnoki jellegü-e, igenlő választ nyerünk. A szemünk elé táruló kép éppen nem biztató, s leg­kevésbé sem olyan, hogy abból a kitűzött bajnoki matchek megtartására lehetne következtetni. A szombat este óta szakadatlanul zuhogó eső ugyanis sártengerré változtatta a pályát, a mely pedig tudvalevőleg a múlt hétén is oly kitünően »állotta« az előző éjjeli jeges esőt. Annak daczára Ujváry Ödön játékbiró bajnoki mérkőzés meg­tartására alkalmasnak találta a pályát s igy »vígan«folyt ott a küzdelem. Valójában azonban vígan csak a tribünön voltak, mert a pályán bukdácsoló játékosok szánandó helyzetükben inkább csak komikus hatást kel­tettek. Reális játékról szó sem lehetett, a labda mind­untalan elakadt a nagy sárban, és a játékosok a leg­biztosabbnak látszó helyzetekben sorra hibáztak. Hogy a mérkő...
  47. 2021.06.27, 19:03 - Törekvés SE - Nemzeti SC 1911
    Törekvés—N.S.C. 1:1.

    (Millenáris pálya.) A pálya nagy része vízzel borí­tott, de azért mégis megtartják a bajnoki mérkőzést.Mindkét csapat néhány uj játékossal próbálkozik, azonban csak félsikerrel. A Nemzetieknél Krappán hiányzik, a ki helyett Rometh játszik elég gyengén középcsatárt, mig a széleken Feuerstein és Székely játszanak. Mindkettő talentumos, biztató kvalitású játékos és különösen a görbe lábú jobbszélső Feuersteintól várunk szép fejlődést.A fedezetsorban Hlavay játéka emelkedik ki, annál keve­sebbet predukálnak a szélső fedezetek, mig a hátvédsorban a játékjogát csak az imént visszanyert Stick mutatott nagystílű védőjátékot.
    A Törekvés csapatában újra játszott Nyilas, de bizony egyelőre még korántsem nyerte vissza régi, kitűnő formáját és Wolenszky sem volt a szokott jó. Ellentétben a N. S.C.-vel, itt a védelem jobb volt a támadásnál.
    Az első félidőben a Törekvés, a másodikban a N. S. C.volt a jobbik s a többet támadó fél s ennek megfelelően a munkáscsapat az első, ne...
  48. 2021.06.27, 18:53 - Budapesti TC - Törekvés SE 1911
    Helyesbítem: Az Újság 1911 szeptember 26-i száma a forrás.
  49. 2021.06.27, 18:45 - MTK - Budapesti-Csepeli AK 1911
    M. T. K.—B. A. K. 2:2.


    ( Üllöi-uti pálya.) Mi, meg velünk együtt még vagy nyolczezren, a kik vasárnap a fenyegető rossz idő daczára is kimentünk a rövid idő alatt oly páratlan népszerűségre szert tett üllői-uti pályára, abban a hiszemben tartottunk a főváros legújabb sporttelepe felé, hogy ott az őszi szezon egyik legszebb s legizgatóbb mérkőzésében lesz részünk. Sajnos, csak az utóbbi vágyunk teljesült, de az sem abban az irányban, a melyben reméltük. A mérkőző felek ugyanis az első félidő aránylag eléggé élvezetes játéka után a második half-timeban a játékbirónak egy tévedéséből kifolyólag — a mi azonban az M. T. K.-nak egy goaljába került — oly brutális játékmodorba kezdtek,a minőt harmad- s negyedosztályu, vadságukról közismert csapatainknál sem igen tapasztalhattunk. A mellett a Testgyakorlók egyes játékosai a bíróval szemben is hihe­tetlenül nagyfokú tiszteletlenséget tanúsítottak, a mit természetesen minden jóizlésü ember a legnagyobb fel­háborodással fogadott, és a biró a ...
  50. 2021.06.27, 18:30 - Terézvárosi TC - MAC 1911
    T. T. C.— M. A. C. 1:0.

    (Üllői-uti pálya.) A B. A. K.—M. T. K. match előtt játszott a fenti két csapat, a melyek közül azonban nem a jobbik, hanem a szerencsésebb győzött. A Teréz­városi Torna-Club nem mutatott valami jó formát; összjátéknak nyomát is alig találjuk s inkább csak a csatárok szöktetésére dolgoznak. Ez a játékmodor azutána gyors sárga-kékek ellen nem igen érvényesült, s egyedül önfeláldozó védelmüknek és szerencséjüknek köszönhetik győzelmüket. A játékosok, tekintet nélkül arra, hogy a büntetővonalon belül vagy kívül állanák-e, ha nem tudják máskülönben a labdát elfogni, kézzel ütik azt le. Egyedül a kapus, Beimel, és a két hátvéd játéka emelkedett ki,s különösen Hegyi produkált elsőrangú játékot.
    ,
    A M. A. C., nem tudván teljes csapatot kiállítani,ismét játszatta Oldalt, a ki ezúttal is úgyszólván minden egészséges akcziónak elrontója volt. Később, a mikor fedezetnek ment, sokkal szebben működött a csatársor,s hogy győzni még sem tudott, a T. T. C.-nak már emli-tot...
  51. ‘N. S. C.—III. ker. T. V. E. 2:0.
    Millenáris pálya.) Sorrendben a B. T. C.—Törekvés match előtt következett, de érdekesség és színvonal tekintetében messze mögötte maradt amannak a Nem­zetiek és a III. kerületiek találkozása. Mindkét csapat vajmi kevés lelkesedést vitt a küzdelembe s habár a lelkesebbek a III. kerületiek voltak, N. S. C. kiforrottabb tudása lanyha játéka daczára is érvényesülni tudott.A III. kerületiek korántsem mutatták már azt a friss, lendületes, gyors játékot, melylyel az elsőosztályban való működésüket megkezdették; viszont azonban a Nemze­tiekben sem lehetett ráismerni arra a csapatra, mely a szezon elején a legszenzácziósabb eredményeket produ­kálta. Ez alkalommal Sztick pótlása végett már nem forgatta fel csapatát; baloldali hátvédként a fiatal Szabovics elég jól szerepelt, de a nézőnek mégis az volt a be­nyomása, hogy a védelem többi tagja nincs bizalommal a beállított tartalék képességei iránt, és ezáltal játékában zavarva van. Voltaképpeni csődöt azonban a ...
  52. 2021.06.27, 18:13 - Budapesti TC - Törekvés SE 1911
    B. T. C.—Törekvés 2:1.

    (Millenáris pálya.) A B. T. C. néhány jelentős ósszeállitásbeli változással igazolta a csapat reorganizá­lásáról terjesztett híreket. A »renitens elemek« mellőzé­séről szóló híradás azonban, úgy látszik, egyedül csak Simonra vonatkozhatott, a kinek a helyén Földi szerepelt
    mint czenterhalf. Simonon kívül ugyanis csupán Saly,az eddigi középcsatár maradt ki a csapatból, de utóbbi semmi esetre sem kifogás alá eső viselkedés miatt, hanem csupán azért, mert helyén egy sokat ígérő fiatal játékos mutatkozott be. Ez a játékos a B. A. K. tavalyi kiváló ifjúsági csapatából átlépett Takács, a ki hatalmas képes­ségekről tett tanúságot. Kitűnő egyéni játékos, azonfelül önzetlenül s jól passzol, hirtelen és veszedelmesen lő; főként pedig igen fejlődés képes. A csapat munkája határo­zottan kiváló fegyelmezettségre mutatott. Az első fél­időben inkább lelkesedéssel és egyéni rohamokkal própálkoztak, a második félidőben azonban néhányszor valóban mintaszerű összmunkát láttunk...
  53. 2021.06.27, 00:08 - UTE - MAC 1910
    M. A. C.—U. T. E. 3:1.

    (Népszigeti pálya.) Mindkét csapat hiányos összeállitásban állt fel; U. T. E. Mathesz, Fandl és Küschner, a M. A. C. Ónody, Feketeházy, Oláh és Sipos nélkül. A győztes csapatban a fedezetsor végzett dicsérendő munkát és a csatársor jobbszárnya volt kitűnő. Az U. T. E.-nél, a melynek csapata kissé elbizakodottan ment a küzdelembe, Veiner kapuvéd és Molnár I. voltak jók.
    M. A. C. azonnal támad és U. T. E. csak nehezen szabadul ki szorongatott helyzetéből. A 15. perczben M. A. C. állandó ostromának megvan az eredménye, a mennyiben Lator, Krempels-szel összejátszva, védhe­tetlen lövéssel megszerzi a vezetést. Változatosan folyik a játék, mig Fodor (M. A. C.) hands-et vét, és a tizen­egyest Molnár I. goallá értékesíti (32. p.). A félidő hátra­levő részében is M. A. C. támad.
    Félidő 1:1.
    A második félidőben a M. A. C. úgyszólván kapujá­hoz szorítja U. T. E.-t, de goalt rúgni az újpestiek össze­tömörült védelme miatt nem tud. Végre a 40-ik perezben Lator beadásábó...
  54. 2021.06.26, 13:15 - Nemzeti SC - Budapesti TC 1911
    Terézvárosi Torna Klub—Nemzeti Sport Klub 2:1 (0:1). Millenáris versenypálya.

    A kettős baj­noki mérkőzés iránt érdeklődő közel háromezer főnyi közönségnek mindjárt az első meccs nagy meg­lepetést szerzett. A N. S. K. a játékjogától ideigle­nesen megfosztott Stick helyett Hlavayt állította hát­védőnek és ezzel annyira meggyöngitetle a halfsort, hogy- talán ebben találja magyarázatát meglepetésszerű veresége. Igaz ugyan, hogy a csatázósor sem volt a megszokott jó, hiszen az állandóan egyforma kitűnő formában játszó Tóth is indiszponáltnak lát­szott. Pedig a T. T. K. nagyon nehezen jött lendü­letbe. úgy hogy kissé ügyesebb erőbeosztás a N. S. K.-nak győzelmet jelentett volna. A győztes csapat a második félidőben igen lelkesen játszott. A táma­dásokba a nagyszerű képességű Fekete öntött lelket, mig a védelemben az ifjúsági csapatból avanzsált Friedmann volt a legagilisabb. — Az első félidőben a tiz emberrel játszó T. T. K. védekezésre szorult, de a sokat támadó N. S. K. csak a harminca...
  55. 2021.06.26, 13:09 - Ferenczvárosi TC - MAC 1911
    Ferencvárosi Torna Klub—Magyar Atlétikai Klub 6:1 (2:1.) Üllői-uti versenypálya

    Ötezer főnyi közönség volt tanúja a F. T. K. nagyarányú győzel­mének. a melyet a második félidőben produkált pompás játékával vívott ki. A M. A. K.. a melynek csapatából a Feketeházy-fivérek hiányoztak, koránt­sem mutatott olyan formát, mint azt előbbi szerep­lése után várni lehetett. A csatázósor nagyon gyönge volt, különösen Oldal abszolút hasznavehetetlensége hatott bénítóan a támadó sorra. A Feketeházyak he­lyén szereplő Vangel és Riedl sem vált be és igy a nagy igyekezettel játszó két összekötő, Bodnár és Ónody, sem tudott eredményesen működni. A F. T.K. minden játékosa páratlan energiával küzdötte végig a mérkőzést. A Manglitz helyén játszó Payer éppen olyan jól bevált uj szerepében, mint Blum, a ki a födözetsornak hamarosan főerőssége lesz.
    Az első félidőben a bajnokcsapat kissé indiszponáltan játszott, hiányzott a nyugalom, a mi az eredményes játékot biztosította volna. De még igy is ura volt ...
  56. 2021.06.26, 13:02 - Törekvés SE - 33 FC 1911
    33-as Futball Klub—Törekvés Sport Egyesület 1:0 (0:0.) Millenáris versenypálya.

    A 33-asok gvőzelmének értékét növeli, hogy ifjúsági játékosokkal fölfrissitett csatázósorral vívták ki. A fiatal játéko­sok fürgesége legyűrte a Törekvés védelmének túl­súlyát, viszont a kitűnő kondícióban játszó 33-as vé­delem kitűnőnek bizonyult a Törekvés támadásai­nak leszereléséhez. A 33-as F. K. csatázósorából hiányzott Székány Géza, a kit a volt összekötő Cavoljac teljesen pótolni tudott és az ő helyén játszó Schleimer is kitünően bevált. A védelemnek az egyöntetűen működő halfsor és a régi formájára emlékeztető biztossággal játszó Bosnyákovics volt a főerőssége. A Törekvés, bár többet támadott, mint ellenfele, nem játszott agilitással. A csatázósorban egyedül Bőti, a védelemben pedig Takács volt a régi. Wolenszky, a kit a 33-asok védelme alaposan lefogott, nem tudta azt produkálni, a mit tud. A mérkőzés egyetlen gólját a második félidő 20-ik percében Bosnyákovics II. lőtte. Biró: Izsó László.

    ...
  57. 2021.06.26, 12:31 - Budapesti-Csepeli AK - MAC 1912
    BAK—MAC 1 : 0 (1 : 0) Üllői-uti p. Biró : Schuberth.

    A csapatok majdnem tel­jesen hasonló dreszben állanak fel, amit nem szabadott volna megengedni és ez által sok off-side és egyéb tévedés elkerülhető lett volna.
    Az első f lidőben a MAC van jobbára fölényben támadásait azonban nem koronáza positiv siker, mert szélső csatárai arány­lag gyöngén játszanak. A félidő közepe tá­ján egy erős off-sideből keletkezett táma­dásból kifolyólag Cseh beadását Klement védhetlen a kapu sarkába juttatja.
    Helycsere után eleinte a BAK támad és egy off-side goalt is rúg, amit a biró nem adott meg. Majd a MAC kerül jó fél­óráig fölénybe, hiába való azonban Bodnár nagyszerű játéka a BAK kiváló fedezet sora mindent ment. A végén ismét a MAC tér­felében folyik a játék, de uiabb eredmény nincs.

    Sportvilág 1912 március 11.
  58. BAK - BTC 2 : 1 (1 : 0) Biró: Kiss Menyhért, Üllői-uti pálya.

    A BTC igen agi­lisán és hasznosan kezdi a játékot; e csa­pat különben is szeszélyes játékosait azonban a játékot vezető biró oktalan lefütyülései annyira kihozták sodrukból, hogy az első kapott gól után majd, hogy le nem vonultak a pályáról. — A biró elkövette azt a hibát, hogy tekintet nélkül arra, vajjon az off-side- helyzetben levő játékos zavarja-e az ellenfe­let, vagy befolyást gyakorol e a játékra, vagy sem : megszakította a játékot és szabadrúgást ítélt az ellenfélnek. Megvagyunk győződve a biró jóhiszeműségéről, de történetesen úgy esett, hogy kivétel nélkül a BTC hátrányára fütyülte le az ilyen off-side-okat és ha ritkáb­ban elnézett egy-egy off-side-ot, úgy az sem történt a BTC javára. BAK gólját Salamon úgy szerzi, hogy a kornerből jövő labdát, a kapussal együtt, midőn utóbbi a labdát éppen kezében tartja, a hálóba juttatja. A gól teljesen szabályszerűen éretett el, mert a kapus megtámadható, ha a labda birtok...
  59. BAK—Törekvés 3:1 (0:1). Millennáris pálya. 800 néző. Biró: Lucius K.

    Óriási lárma, aminő 8000 embertől is sok lett volna, reklamációk a gólok után, belőtt és be nem lőtt, megítélt és meg nem Ítélt tizenegyesek, ezek jellemezték nagyjából a két csapat bajnoki küzdelmét. Törekvést ha­tározottan balszerencse üldözte, mert bár a második félidőben úgyszólván szóhoz sem jutott, az első félidőben azonban kis szeren­csével 3 : 0-ra vezethetett volna. BAK csa­patában a két összekötő, továbbá a második félidőben Kucsera, Törekvésnél a csatársor jobb szárnya és Szentey végzett elismerésre méltó munkát.
    BAK támadásával kezdődik a játék, de hamarosan Törekvés kerül frontba és a Prétyi faultja miatt megítélt tizenegyest Ta­kács a kapu mellé lövi. Állandó támadások közben kornerből éri el a Törekvés gólját Nyilas révén a 20-ik percben. Majd újból tizenegyes veszélyezteti a BAK hálót, melyet ezúttal Horváth, a jobb hátvéd lő a kapu mellé. Törekvés a félidő végéig megtartja fölényét, de további er...
  60. 2021.06.26, 11:38 - 33 FC - MTK 1912

    MTK—„33FC“ 4:0 (2 : 0) Üllői-uti pálya. Biró: Ujváry. 8000 néző.


    MTK csapata: Domonkos—Biró, Csüdör,—Ellinger, Kürschner, Kertész 111,-Se­bestyén, Kertész II, Lane, Kertész I, Szántó.
    „33FC“ csapata : Zsák, - Biró, Eichinger, —Szöllősy, Horváth, Wanischek,—Csárdás, Wanischek II, Weisz Frigyes, Bosnyákovits, Bayer.

    Vasárnap délelőtt az idő enyhébbre for­dult, minek következtében a pálya aránylag rossz állapotba került; különösen a közepe táján, a hol a labda úgyszólván a sárba ragadt. A sáros pálya nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a játékosok teljes tudásukat nem fejthették ki. Meg említjük még, hogy ezen mérkőzés az eddig fairen lefolyt MIK —33-asok matchei közé nem
    számítható, mert a játékosok ez egyszer mindkét részről erőszakosságoktól sem riadtak vissza
    A mérkőzés az otthonosabban mozgó MTK támadásával kezdődik, de rövid idő múlva a játék hullámossá válik a nélkül, hogy a kapusoknak voltaképen munkájuk akadna. Az első félidő közepe táján Szántó kiszabadul, beadását Lan...
  61. 2021.06.26, 09:57 - Budapesti TC - Nemzeti SC 1912
    Nemzeti Sport Klub—Budapesti Torna Klub 1:0 (0.0). — üllői-uti pálya.

    — Mind a két egye­sület legjobb összeállítású csapatát küldte a küz­delembe. — A N. S. K.-ben Szabovits helyett avjó kvalitásn Lesszingleitner. a B. T. K. csapatában pedig a betegségéből fölépült Szendrő szerepelt. A
    B. T. K. az egész mérkőzést erősen meghendikeppelve játszotta végig, mert Kősztler kapuvédö a játék első perceiben egy szerencsétlen összeütközés következtében annyira megsérült, hogy kénytelen volt helyét elhagyni. Helyét Kőszegi hátvédő fog­lalta el. A játék meglehetősen kevés élvezetet nyúj­tott A támadások sűrűn váltakoztak s egyenlőenkivették belőle a részüket a csapatok s csak a má­sodik félidő közepén került a N. S. K. némi felsőbb-ségbe. Ekkor érte el győzelmet jelentő gólját is.A védelem alkotta a csapatok erősségét. A N. S. K.védelme. Burián, Feldmann és Lesszingleitner sokszép dolgot produkált, mis a födözetsorban Hlavay
    I. játéka az egész mezőnyből kimagaslott. A csa­tázósor legtöbb tám...
  62. 2021.06.26, 09:46 - Budapesti TC - Nemzeti SC 1912
    N. S. C.—B. T. C. 1 : 0.

    ( Üllói-uli pálya.) Keményre fagyott talajon mint­egy négyezer főnyi lelkes közönség előtt találkozott a két, csapat. A matchet rendkívül erős, de a mellett ab­szolút nivótlan küzdelem után a nagyobb szerencsével játszó Nemzetiek nyerték meg a legminimálisabb goal- különbséggel.
    A mérkőzést egyes jobbkválitásu játékosok jeles produkeziója mellett a csapatok többi tagjainak föltűnő gyenge játéka jellemezte, a miből az következik, hogy a csapatok trenirozatlansága miatt az egyéni játék az össz­munka rovására ment.
    A győztes csapatban, a mint azt már megszoktuk, a vakmerő Burián és az agilis Feldmann voltak a leg­jobbak, sőt el lehet mondani, hogy szinte klasszisokkal múlták felül társaikat, a kik közül csak a Hlavay-testvérek és Székely játszottak kifogástalanul. Meglepett Kovács és Tóth gyenge játéka és főképpen utóbbinak, a ki tudvalevőleg mint rendkívül agilis játékos tette is­mertté nevét, nemtörődömsége. Á Nemzetieknél újból játszott a Bécsből visszatér...
  63. 2021.06.25, 17:27 - Ungár Gyula
    Ungár Gyula, 19 éves, betűszedő, A FTC ifj. csapatában nevelkedett és a múlt év őszén Fritz megsérülése után került az I. csapatba, hol fürge­ségével jól megállja a helyét.

    Sportvilág 1912 március 31.
  64. 2021.06.25, 17:25 - Weisz Ferenc
    Weisz Ferenc, 25 éves gyógyszerész. 11 év óta játszik. A footballt Erzsébetfalván az Erzsé-betfalvai Vihar Kerékpár és Athletikai Club football-csapatában kezdte, mint kapus. 1902-ben ment át a FTC-hoz, de ott kapust már csak néha játszott.1904 és 1905-ben az általánosan elismert legjobb lövő volt. Játszott majd minden poszton. Többszö­rös válogatott, jelenleg jobb szélsőt játszik.

    Sportvilág 1912 március 31.
  65. 2021.06.25, 17:22 - Pataki Mihály
    Pataky Mihály, 18 éves, középisk. tanuló.A FTC ifjúsági csapatában kezdett footballozni, ahol balösszekötőt játszott és ezen a ponton az ILSz válogatott játékosa volt. A FTC idei diadalmas tourneján tűnt ki igazi képessége és azóta Weiszszel együtt olyan erős jobboldalt alkot, amelynek alig van párja a magyar csapatok között.

    Sportvilág 1912 március 31.
  66. 2021.06.25, 17:17 - Koródy Károly
    Koródy Károly, 24 éves, MÁV gépgyár tisztviselője, centercsatár, 8 év előtt a József-téren kezdett el játszani. 1905 óta a FTC tagja, állandó repr. játékos, ki már sok örömet okozott híveinek.

    Sportvilág 1912 március 31.
  67. 2021.06.25, 17:15 - Borbás Gáspár dr.
    Dr. Borbás Gáspár, 27 éves, fogalmazó a tiszti ügyészségnél, balszélső, 12 évvel a piarista gymnáziumban kezdett footballozni, egy évre rá a FTC tagja lett, majd onnan a MAFC-ba, majd ismét a FTC-ba, onnan pedig a MAC-ba lépett, két éve tért vissza régi egyletéhez, állandó repr. játékos.

    Sportvilág 1912 március 31.
  68. 2021.06.25, 17:13 - Schlosser Imre
    Schlosser Imre, a legnépszerűbb játékos, a FTC kitűnő görbelábu balösszekötője. Nemcsak já­téktudásával, hanem szimpatikus, fair játékmodorá­val és önzetlen agilitásával lett a közönség kedven­cévé. Jelenleg 22 éves, 6 éve játszik a FTC-ban, más nyilvános egyletben nem volt, ezt megelőzőleg azonban a zöld réti Remény Football Clubnak volt a goallövöje. A főváros hivatalnoka. Mindig csatárt játszott. A válogatottban jobb szélsőt kivéve, min­den helyen.

    Sportvilág 1912 március 31.
  69. 2021.06.25, 17:10 - Weinber János
    Weinber János, 23 éves, fővárosi tisztvi­selő, jobbhalf, 11 évvel ezelőtt a Remény FC-ban Schlosserrel együtt kezdett játszani a zöld réten.Innen a BAK-ba lépett, 1902 óta pedig a FTC tagjahol 5 éve játszik az I.-ben.

    Sportvilág 1912 március 31.
  70. 2021.06.25, 17:07 - Bródy Sándor
    Bródy Sándor, 28 éves, gázgyári tisztviselő. 14 éve játszik. Gorszky Tivadar által alapított Pan­nónia FC-ban kezdett footballozni a Cséry-féle tele­pen. A FTC megalakulása után fél évvel 1910 őszén lépett át a Pannóniától tömegesen a többi pannon játékossal. A csapatnak évek óta kapitánya.
    Sportvilág, 1912. március 31.
  71. 2021.06.25, 17:06 - Payer Imre
    Payer Imre, 23 éves, műszerész, jelenleg a katonaságnál őrmesteri rangban. A footballt vi­déken kezdte tanulni. Végig járta Győr, Pozsony, Sopron, Komárom városokat, mígnem, mint katona Esztergomba került, onnan a fővárosba, illetve a FTC-ba. Itt eleinte halfot játszott s legújabban hát­védet. Nagy és erős rúgásai valóban backnek pre­desztinálják. Újabban kezd népszerű lenni. Minthalf már tagja volt a válogatott csapatnak.
    Sportvilág, 1912. március 31.
  72. 2021.06.25, 17:03 - Manglitz Ferenc
    Manglitz Ferenc, 30 éves, műszaki raj­zoló, nős. Balhátvédet játszik a csapatban. 14 éve játszik footballt, 10 éve a FTC-ben, Football böl­csője a Budapesti Sport Club volt. A magyar válo­gatott csapatnak mint balhátvéd volt tagja. Való­színű, hogy nemsokára a rendszeres szerepléstől, visszavonul.
    Sportvilág 1912 március 31.
  73. 2021.06.25, 17:01 - Rumbold Gyula
    Rumbold, Gyula, 25 éves, iparművész. A Ferencvárosi Football Clubban. A mostani FSC-ban ismerte meg a footballt. Állandóan hátvédet játszott. Eleinte bátortalan játékos volt. Kiváló ké­pessége az Ifjúsági Labdarugók Szövetsége által 1905 szeptember 20-án a Margitszigeten rendezett football-tornán tűnt fel, hol is a Ferencvárosi Sport Club győztes a) csapatában vett részt. Játszott az ILSz válogatott csapatában is az UTE ellen. A FTC 1-ső csapatába hamarosan bekerült s állandóan bennmaradva többször reprezentatív játékos lett.

    Sportvilás 1912 március 31.
  74. 2021.06.25, 16:58 - Sebestyén Béla
    Sebestyén Béla, 27 éves, magánhivatalnok. 8 éve játszik a MTK-ben. Elismert legjobb jobb-szélső, aki ezen a poszton legtöbbször játszott a válogatott csapatban. A balhalfok réme, mert ti­pikus dribblingjével állandóan zavarba hozza őket.Népszerű nevén ő a »Szapáry«. A footballjátékot a Remény Football Club-ban ismerte meg, honnan Feleki Gyula az egész csapatot bevitte a MUE-be-s Révész Béla után innen lépett át a MTK-be.

    Sportvilág 1912 március 31.
  75. 2021.06.25, 16:56 - Kertész Vilmos
    Kertész Vilmos (II), 21 éve játszik a MTK-ban. Óriási szívóssággal, vagy rutinnal és kiváló technikával rendelkezik. Csatárjátékos, de mint half is megállja helyét. Többször szerepelt a válo­gatott csapatban. A footballt ugyancsak ott kezdte kultiválni, ahol az öcscse és ahonnan Gyula bátyjuk azután mindkettőjüket a MTK-be szólí­totta.

    Sportvilág 1912 március 31.
  76. 2021.06.25, 16:52 - Kertész Gyula
    Kertész Gyula (I), 23 éves, fényképészeti műterem tulajdonos. A Kertész család legidősebb tagja. 8 éve játszik a MTK-ben. A belső csatárok mindhárom helyén játszik s játéka még mindig fej­lődőben van.
    Sportvilág, 1912. március 31.
  77. 2021.06.25, 16:51 - Lane Joe
    Lane József,22 éves, magánhivaialnok.Watfordi születésű. Első éve játszik a MTK-ben, ahol typikus angol passjátékával és éles lövéseivel kitünően tölti be a centercsatár nehéz szerepét.A magyar válogatott csapatban csak azért nem volt helye, mert nem magyar honosságú. Lane tulajdonkép halfjátékos és csak a MTK-ben játszik csatárt.

    Sportvilág 1912 március 31.
  78. 2021.06.25, 16:48 - Szántó Károly
    Szántó Károly, 24 éves, gyógyszerész, 4 éve játszik a MTK-ben. Igen gyors játékos és ki­váló labdatechnikával rendelkezik.

    Sportvilág 1912 március 31.
  79. 2021.06.25, 16:47 - Bíró Gyula
    Biró Gyula, 23 éves, műegyetemi hall­gató. Alig mult 13 éves, mikor először játszott footballt. A MTK-ben 10 éve szerepel. Nagy tech­nikájú játékos. Kapustól a balszélsöig minden helyen játszott már. Reprezentatív formája a szélsőhalf szerepében van s mint ilyen 18-szor játszott a válogatott csapatban. Résztvevője volt a MLSz nagy külföldi turneéjének.
    Sportvilág, 1912. március 31.
  80. 2021.06.25, 16:45 - Kertész Adolf
    Kertész Adi (III), 19 éves, kereskedő. 5 éve játszik a MTK-ben. Az ILSz 1906—7 évi II-od osztályú bajnokcsapatában a Barátok Körében kezdte a foolball-játékot. A magyar válogatott csa­patnak egy ízben volt tagja. A csapatban balhalfot játszik. Labdaszedése és leadásai elsőrangúak.
    Sportvilág, 1912. március 31.
  81. 2021.06.25, 16:42 - Csüdör Ferenc
    Csüdör Ferencz, 26 éves, postahivatalnok.Gyors futása, biztos és erős rúgása folytán a legjobb hátvédek közé emelkedett. Többszörös válo­gatott játékos. Nagy előnye, hogy mindkét lábával egyformán tudja a labdát rúgni. A Remény FC-ban footballozott először, innen a MUE-be lépett, majd a Postások csapatába és innen jött a MTK-be, hol rövid megszakítással 4 éve játszik.
    Sportvilág, 1912. március 31.
  82. 2021.06.25, 16:38 - Révész Béla
    Révész Béla, 26 éves, magánhivatalnok 8-ik éve játszik a MTK-ben. Hatalmas rúgásaival tűnik ki. A válogatott csapatban többször szere­pelt. Részt vett — többek között — Páris, Milano és Zürich városokban lefolyt válogatott csapat turnéén. A Remény FC-ban kezdett footballozni honnan az egész csapattal együtt a MUE-be lépett s onnan jött a MTK-be.
    Sportvilág, 1912. március 31.
  83. 2021.06.25, 16:35 - Domonkos László
    Domonkos László, 25 éves, munkásbiztositó pénztári hivatalnok. 8 éve játszik a MTK-ben.A válogatott csapatnak úgyszólván állandó kapusa. Egész külön kapus stylust honosított meg. Nagy rutinja és páratlanul, szorgalmas trainingje avatták a legbiztosabb kapuvéddé. Mint iskolás fiú, a stefánia-uti sporttelepen kezdett footballozni.
    Sportvilág, 1912. március 31.
  84. 2021.06.25, 16:31 - Kürschner Izidor
    Kürschner Dóri, (kapitány) 26 éves, fényképészeti műterem tulajdonos.

    A MTK-ban 9-ik éve játszik jobbára a centerhalf szerepében, de jobb vagy balfedezetet is kiválóan játszik. Öt ízben játszott a válogatott csapatban s szintén részt vetta MLSz Páris, Milano, Zürich városokban tett turnéján. Midőn Károly Jenő a MTK csapatát oda­hagyta, Kürschner lett utóda és hozzátehetjük, hogybár Károly akkor nagy formában volt, méltó utóda lett. Kürschner az Erdőtelki Football Clubban kez­dett játszani, honnan Révész szólította a MTK-hez. 3 éve a MTK kapitánya.
    Sportvilág, 1912. március 31.
  85. Törekués Sport Egyesület—III. kerületi Torna és Vivó Egyesület 2:1 (1:0). — Határ-utca...

    — A Törekvésnek sikerült megakasztani az eddigi mér­kőzésein veretlen III. kér. T. V. E.-et győzelmes út­jában. Győzelmét a Törekvés a csatázósor higgadt és ellenfelénél sokkal fejlettebb passzjátékának köszönhtei, a mellyel a III. kerületiek feltűnő bizonytalan­sággal játszó védelmét előbb alaposan kifárasztotta, majd ellentállóképességét teljesen megtörte. A győz­tes csapat védelme már nem árult el annyi nyugodt­ságot, mint a csatázósor; sőt a második félidőben a III. kerületi T. V. E. élénk támadásainak leszerelé­sénél a védőjátékosokat izgatottságuk több Ízben szabálytalanságra is ragadta, a minek a kölcsönös foultok egész sora lett az eredménye. A III kerü­letiek játéka csalódást kellett. Különösen feltűnő volt a hátvédők gyönge szereplése. A második gól egyenesen Oderszky hibájából eredt. A halfsor meg­állta a helyét, mig a csatázósor, a mely a múlt hé­ten gólképesnek mutatkozott, elfogul...
  86. Alig mentette fel a MLSz tanácsa Nagyhegyi Mátyást, a III. k. TVE játékosát,már újra fegyelmi elé kerül. A múlt heti BTC—III. k. TVE elleni mérkőzésen ugyanis kiállította és e miatt feljelentést tett ellene Wellisch Imre játékbiról annál is inkább, mert mérkőzés után súlyosan sértő szóval illette Vámos határbirót.

    Sportvilág 1912. június 10.
  87. 2021.06.25, 16:08 - Budapesti TC - MAC 1912
    Budapesti Torna Klub — Magyar Atlétikai Klub 4:2 (4:0)

    Az üllői-uti versenypályán aratta a B. T.K. a bajnokság utolsó helyezésére döntő jelentőségű győzelmiét. Most már csak két pontot kell szerezniük a piros-fehéreknek s megszabadulnak a kieséstől. Formájukban lényegesen javultak s ha hátralévő el­lenfeleik is úgy akarják, mint a M. A. K„ akkor az idén nem a B. T. K. lesz az, a ki kiesik az első- osztályu bajnokságért küzdő csapatok sorából.
    Az atléták három elsőrangú játékosuknak - a helyén tartalék játszott. Hiányzott a csapatból Medgyessy, Ónody és Kehrling. Ennek a tudata a B. T. K. legénységébe óriás ambíciót és önbizalmat öntött, a mi az első félidőben szerzett gólok nyomán mind nagyobbra fokozódott. Rendkívül erős tem­pót diktált a B. T. K.. csatázósora igen ügyesen kom­binált s a mi a legfőbb, a centercsatázó kitünően ki tudta használni a kedvező helyzeteket. A második félidőben a M. A. K. már hiába kerekedett fölül, az első félidő eredményét egalizálni nem tudta tö...
  88. 2021.06.25, 15:55 - MTK - Budapesti TC 1912
    BfC—MIK 1 : 0 (1 : 0) Hungária-utipálya. Biró : Herczog, 800 néző. —

    MTK Domonkos és Szántó helyén tartalékokkal(Knapp és Bányai) állt fel, mig BTC teljes csapatát_szerepeltette. BTC végig nagyszerűen tartotta magát s különösen védelme felelt meg derekasan feladatának, mig csatársora lelkes- ...aival állandó munkára kényszeritette MTK védelmétét. — MTK csapata múlt heti játéka után nagy csalódást keltett s különösen a csatársor volt az, mely foly­tonos hibázásaval a közönség elégedetlen­ségét váltotta ki. BTC-nél különösen a két hátvéd, Ficzere a csatársorból pedig Dobó és Pócz tűntek ki, mig a MTK-nál csupán Révész és Lane tettek ki magukért, mig különösen Vágó feltűnő gyenge volt.
    BTC kezd s több szép támadást vezet MTK kapuja ellen, melyek a 12. percben sikerrel is járnak; Máhr beadását Knapp fogja, de Kovács rászalad a kapusra, ki a labdát fordulat közben a kapuvonalon átemeli, mire a biró gólt itél. A lanyhán játszó MTK-át a kapott gól felvillanyozza s vehe­mens támadásokat i...
  89. 2021.06.25, 15:45 - REICH E.
    Reich Ede a NSC bal fedezetete 28 napi fegyvergyakorlatra Kolozsvárra utazott,ahol ezen idő alatt a KKASK csapatában fog játszani.
    Sportvilág, 1912. június 17.
  90. 2021.06.24, 22:09 - Budapesti-Csepeli AK - MAC 1912
    BAK — MAC 1 : 0.
    (Üllői-uti pálya.) A BAK-hak szinte kabalája,bogy a sárga-kékektől vereséget szenved, sőt épen a Magyar Athlétikai Club legénysége volt az, a mely egy­koron a legsúlyosabb csapást (16:1) mérte a BAK csa­patára, A Budapesti Csepeli AK érthető ambiczióval készült tehát a találkozásra, hogy revánsot vegyen a MAC-on. A reváns ezúttal sikerült'is, és a BAK teljesen reálisan jól megérdemelt győzelemhez jutott.
    A kék-fekoték csapata határozottabban és egysége­sebben játszik, mint ellenfele. A mi elsősorban és fel­tűnőbben megkülönbözteti a kék-feketék legénységéta MAC-étól, az abban nyilvánul meg, bogy mig a BAK-nak az egész csapata körülbelül egy klasszis-nívón mozog,addig a MAC-nak egy-két kimagasló klasszisa játékosa van, viszont azonban a csapat zöme nem üti meg az első-osztályú színvonalat. Ez karakterizáita azután az egész játék menetét. Á BAK főleg a szélsői révén nagyon szép támadásokat vezetett, a melyek többnyire a belső csatárok által ügyes folytatásra találtak. ...
  91. 2021.06.24, 21:34 - III. kerületi TVE - MTK 1912
    III. ker. Torna- és Vivó-Egylet— MTK 1:0.
    (Millenáris pálya.) Nem sokáig örülhetett az MTK az FTC fölött aratott diadalának. A kék-fehérek veresé­güket semmivel sem menthetik, hacsak azzal nem, hogy ezúttal ismét goaliszonyban szenvedtek. Mert olyan kon­zekvensen és csökönyösen a goal mellé, fölé és tudja Isten merrefelé, csak a goalba nem irányítani, labdát,arra csak az MTK képes.
    A III. TVE-nél mindenekelőtt a védelem (Oderszky,Suhrajdy és Hegyi) produkált elsőrangút. Hihetetlen ön­feláldozással védekeztek, és főleg a második félidőben,a mikor teljesen visszaszorultak, bámulatos szívóssággal dolgoztak. A csatársorban Guttmann jobbösszekütő és Hőnick II. voltak a legjobbak. Az egész csapat különben lelkesen és végig tűzzel játszott.
    A Testgyakorlók (Domonkost és Csüdört kivéve)egyik játékosa sem állott hivatása magaslatán. Unottan,fáradtan, lélek nélkül játszottak, és csak a második félidő végén, a mikor már a mérkőzés elveszett, dolgoztak elfogadhatóan.
    A mérkőzést a IIl. kerület...
  92. 2021.06.24, 21:14 - III. kerületi TVE - MTK 1912
    III. kér. i VE - MTK 1 : 0 (1 : 0) Mil­lenáris p. 1500 néző. Biró : Ujváry.

    Ha másutt nem, a footballban mindig történnek csodák. Lám a Franzstadt verő MTK-át legyőzte a bajnokság utolsó helyezettje s a vereség enyhítésére alig találnak mentséget, mert MTK bár végig nagy fölényben volt, játé­kában csak ritkán láttuk felcsillani azt a nagy technikai tudást, amely a FTC ellen győzelemre segítette. Szemmel láthatólag ide­gessé tette a kék-fehéreket az ellenfél által az első percekben elért gól s az ellenfél közönségének fölötte zajos viselkedése; a második félidőben pedig az óbudai csapat minden elképzelhetöt megtett a kiegyenlítés megakadályozására, a labdakat touchra rúgták, a kapu előtt pedig annyira összetömörültek, hogy a MTK csatarai úgyszólván lövést nem tudtak a kapura küldeni. A győztes gólt Nagyhegyi joobösszekötő lőtte.

    Sportvilág 1912 március 11.
  93. 2021.06.24, 21:10 - III. kerületi TVE - MTK 1912
    III. ker. Torna- és Vivó Egyesület—Magyar Testgyakorlók Köre 1:0 (1:0).

    A millenáris versenypályán 1200 főnyi közönség volt tanúja a kolosszális meglepetésnek. A M. T. K. könnyedén vette a dolgot, hagyott magának tempót diktálni a III. kerületeiktől s a mikor ezek a 10-dik percben Hönich II. révén gólhoz jutottak, hiába igyekezett az iram gyorsításá­val, hosszú labda-adogatással, sőt még az erő latbavctésévcl is. A III. ker. rossz néven nem is vehető módon mindent elkövetett, hogy megakadályozza a kiegyenlítést. Rugdalózott, foutolt, kivágta a labdát az outvonalon, de mentől messzebbre, végül is sike­rült célját elérni. A szerzett gólt az ellenfél nem tudta egalizálni s öve lett a legszenzációsabb győzelmek egyike. A küzdelem nem volt sem nívós, sem érdekes s bizony a közönségnek nem nagy öröme tellett benne. Volt két csúnya jelenet is. Az egyiket a III. ker. balszélsője, Szekula, a másikat Révész produkálta afö­lötti haragjában, hogy csúnyán végig szántott a lá­bán egyik ellenfelé...
  94. 2021.06.24, 19:12 - Terézvárosi TC - 33 FC 1912
    Terézvárosi Torna Klub—33-as Futball Klub1:0 (0:0). — Határ-utcai pálya. —

    Csekély számú közönség elölt változatos, fair mérkőzést vívott a két csapat. A legyőzött 33-asok annak ellenére, hogy még mindig nem tudták teljes csapatukat sorom­póba állítani, voltak olyan jók, mint komplett össze­állításban szereplő ellenfelük, sőt némi felsőbbségben is játszottak. A csatázóik azonban, az egy Weisz Frigyest kivéve, nem voltak eléggé határozottak és így sok szép támadásuk közül egyet sem tudtak érté­kesíteni. A védelmük annál elénkebben dolgozott, különösen a régi formáját mindinkább visszanyerő Bosnyákovics és Horváth Ferenc. A győztes T. T. K. csatázósora nem fejtette ki a tőle megszokott élénk­séget. Legfőltünőbb volt a támadások főerősségének, Feketének gyönge szereplése', a kinek szerepét ez­úttal Rosner vette át. Ö volt a csatázósor legagilisabb tagja. A védelemben Vágóés Beimel odaadó játéka érdemel említést. A mérkőzés sorsa úgyszólván a vé­letlen folytán dőlt el a T. T. K. javára...
  95. 2021.06.24, 19:04 - Terézvárosi TC - 33 FC 1912
    TTC-33 FC 1 : 0 (0 : 0) Határ u. 500 néző. Bíró : Wellisch.

    A két egyenrangú csapat mérkőzése a TTC megérdemelt győ­zelmével végződött. 33 FC-nál a védelem volt kitűnő s ennek köszönheti, hogy csak a legkisebb gólkülönbséggel vesztette el a matchet. A terézvárosiak csapatában Vágó II. játéka emelkedett ki. Első félidőben változatos a játék, második félidőben TTC fölénybe kerül, gólját a 7 p.-ben éri el olyképen, hogy Maly eles lövése Zsák hibás védése folytán Rösnerhez kerül, áki a jobb sarokba plasziroz.

    Sportvilág 1912 március 11.
  96. Törekvés—III. TVE 2 : 1 (1 : 0) Határ-u. p. 1500 néző Biró: Túri.

    A mérkőzést a jobb és lelkesebben játszó csapat nyerte meg. Pedig az első félidőben úgy lát- szott, hogy a III. kerület ismét győzelmet arat, midőn azonban fél órai fölénye dacára a Törekvés rúgta az első gólt, a csapat kedvét vesztve teljesen összeroppant.
    Második félidőben újra a Törekvés jut először gólhoz és állandóan támad, mig a III. kérőiét 10 perhcel a befejezés előtt éri el egyetlen gólját..

    Sportvilág 1912 április 1
  97. 2021.06.24, 18:51 - MAC - Nemzeti SC 1912
    MAC—NSC 3 : 1 (3 : 1). Üllői-úti p. 1200 néző. Biró: Hajós.

    Érdekes, heves küzdelmet eredményezett a két csapat talál­kozása, kár azonban, hogy a játék a máso­dik félidő végén eldurvult, aminek főképen a biró erélytelensége volt az oka.
    NSC kezd szél ellen és rövid közép­játék után felnyomulva a 8-ik p.-ben kornert rúg, majd a MAC balszélsője lefut és cen­terét Bodnár kapásból a gólba vágja. NSC tovább megtartja offenziváját, miközben Ko­vács mintegy öt méterről biztos gólt hibáz, a 23-ik p.-ben kornerrel veszélyeztet, gólt azonban megint a MAC ér el a szabadon hagyott Onody szép lövése révén. (27. p)
    : Tóth remek kiszökése után lövése a kapu­fát súrolva a gólvonalon gurul végig, majd a középcsatárt játszó Rometh a védelmet kicselezve gólt lő. (38. p.) A MAC szoron­gatott kapuját ismét a balszélső lefutása sza­badítja fel, akinek centerét Bodnár kényel­mesen lestoppolván, hatalmas erővel a gólba vágja.
    Helycsere után a szél csendesül, a já­ték változatos képet ölt. A 7-ik p.-ben...
  98. 2021.06.24, 13:41 - 33 FC - MTK 1912
    MTK — »33« FC 4:0.
    (Üllói-uti pálya.) A 33-asok ugyan az idén még egyáltalában nem mutattak olyan formát, a melynek alapján a bajnokaspiráns Magyar Testgyakorlók Köre csapatával szemben a győzelem reményével vehették volna fel a küzdelmet, mégis az MTK-nak ez első bajnoki mérkőzésén a Törekvéstől szenvedett veresége alapján sokan érdekes és változatos játékot vártak, a mely majd legalább megközelítőleg egyenrangú ellenfelek matchet mutatja. A mérkőzés ebben a tekintetben csalódást hozott a nagy tömegekben megjelent közönségnek, másfelől azonban a publikumnak elfogulatlan részét kellemesen lepte meg a Testgyakorlók pompás kondicziója, a mely arra mutat, hogy a kék-fehérek két hét előtti játéka nem felel meg igazi formájuknak. Ezzel szemben a 33-asok-nak abszolút kezdetleges játéka olyan benyomást tettreánk, mintha nem is egjosztályba tartozó egyesületekcsapatai lettek volna a mérkőző felek, meri. a játék képeinkább dijmérkőzést sejtetett, a melyben első- és másod­osztálynak állanak eg...
  99. BAK—Törekvés 3:1
    (Millenáris pálya.) Az MTK fölött aratott -győzel­mével favorittá emelt. Törekvés az első félidőben fölény­ben volt és úgy látszott, mintha a matchet meg is nyerné. Helycsere után azonban a BAK került domináló fölénybe.Ennek meg is van a magyarázata. A pályának a Thököly-ut felé eső része ugyanis jó állapotban volt, mig másik oldala pocsolyákkal és sárral tele ; félidőnként, tehát az a csapat játszott jobban, a mely ellenfelet a száraz tér­félen szorongatta.
    A BAK legjobb embere Károly kÖzépfedézet volt, a ki légi stílusára emlékeztető formában játszott. Igenjó volt még Kutsera és a csatársor balszárnya. A Törek­vésnél egyedül a fedezetsor, Takáts-csal az élén, produ­kált kitűnő játékot. A közvetlen védelem kissé erősza­kosan játszott, mig a csatársor a kapu előtt túl sokat kombinál.
    Az első félidőben a Törekvés volt a többet támadófél. Bőti lefutását Kutsera szereli le, mig Urgödi táma­dását Prétyi csak gáncscsal tudja megakasztani. A meg­ítélt tizenegyest azonban ...
  100. 2021.06.23, 22:21 - Fővárosi TC - Budapesti TC 1904
    Budapesti Torna-Club győz 3:0 Fővárosi Torna-Club ellen.
    A Lehel-utczai pályán folyt le a két bajnoki csapat mérkőzése, melyet különben egy kellemet­len inczidens is megakasztott.
    Az első félidőben B. T. C. elég energikusan támad, de a Fővárosiak védelme ügyesen ellent-áll, s igy az első 45 perez eredmény nélkül múlik el.
    A második félidőben a Tornaklub hevesebben lát munkához s hét percez után a vezető goalt éri el. Fölállás után a Fővárosi T. C. kerül a piros­fehérek kapuja elé, a hol a B. T. C. kapuvédje, Felhössy, a labdával arczon vágja az ellenfél egyik csatárát. A versenybíró e miatt szigorított sza­badrúgást ítél meg a fővárosiaknak, mire a B.T.C. kivonul a pályáról, de nehány perez múlva ismét visszatér. Rapos egy veszedelmes lövést kézzel véd ki, s a F. T. C. javára megítélt handsin goalra ismét ott akarja hagyni a pályát a Tornaklub. A játék azonban békésen tovább folyik,annál inkább, mert a hands in goal révén sem érnek el a fővárosiak eredményt. A B. T. C. második goalj...