magyarfutball.hu

Törekvés - Zuglói VII. Ker. AC 3 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Budapest, I. osztály, 1925/1926, 3. forduló
játékvezető : Schiller Gyula
nézőszámok:
  1. Sporthírlap: -
  2. nela: 4.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.05.31, 23:17
    Törekvés-Zuglói VII. ker. AC 3:2 (1:1)

    — Hungária-uti pálya. — Bíró: Schiller Gyula. —

    Törekvés: Lantos— Mészáros, Siegl —Weber, Pruha, Halmos — Szántó, Urik, Kautsky, Bartos, Holló.
    Zuglói VII. ker. AC: Eitner — Juhász, Blaskó — Pollák, Pálffy, Ellinger — Vaczek, Kittl, Sefcsik, Brenner, Neumeyer.

    Mult heti nagy gólarányu győzelme után sikerrel járt a Vasutas csapatnak nagy pályán való bemutatkozása is annak ellenére, hogy győzelme ezuttal korántsem volt oly imponáló, mint előző héten. A start ugyan arra engedett következtetni, hogy a Törekvés kitűnő csatársora révén ezuttal is gólokkal fogja a maga javára eldönteni a meccs sorsát, a 10. perc után elért vezetőgól után azonban a csapat erősen engedett az iramból, minek következtében a játék szépsége is lényegesen szenvedett s a mérkőzés lesülyedt az átlag meccsek színvonalára. A Törekvés győztes csapata mindenképpen rászolgált a győzelemre, bárha ennek elérésében sok kedvező körülmény volt a segítségére. Kapujában Lantos személyében vakmerő kapuvéd áll, aki főleg vakmerő kifutásaival excellált ezuttal is, bárha egy, Sefcsikkel történt összefutása alkalmával, könnyen drága árt fizethetett volna vakmerőségéért. A hátvédek közül a fiatal Mészáros a megbízhatóbb, bár a veterán Siegl is megél régi rutinjából. A fedezetsort hatalmas szép szál legények alkotják, akik fáradhatatlan agilitással helyükön vannak úgy a védelemben, mint a támadásban. Különösen Wéber az, aki minden tekintetben kiállja a legszigorúbb kritikát ; kapcsolásai, pontos labdaadogatásai rövidesen a legjobbak közé fogja emelni. Pruha a régi fáradhatatlan romboló half, aki azonban nem helyez elég sulyt a pontos labdaadogatásra. Halmos alig marad el tudás dolgában az előbb említettektől s jól egészíti ki fedezettársait. A csatársorban öt egyénileg kitűnő s egymást is igen jól megértő játékos szerepel. Gyorsaság, határozottság, megfelelő lövőképesség jellemzi a csatársor minden egyes tagját s ugyancsak résen kell lenni az ellenfél védelmének, ha a Törekvéscsatárok gólképességének gátat akar vetni. A két gyors szélső közül Szántó a gyorsabb és rutinirozottabb. Hollónak időre van még szüksége, míg az elsőosztályu levegőt megszokja. A támadások irányítója a center helyén játszó Kautzky, aki ugy az összekötőknek juttatott rövid passzokkal, mint a szélsőknek adott hosszu labdákkal biztosítani tudja a támadások változatosságát. Az összekötők közül ezuttal a Tritz helyén balösszekötőt játszó Bartos volt a jobbik, első gólja ritkán látott szép lövés méltó jutalma volt. Urik két góljával ugyancsak ízelítőt adott gólképességéből, néhányszor azonban elidegeskedte a jó helyzetet. A Zugló csapata a vereség ellenére elismerésre méltóan, becsülettel küzdötte végig a mérkőzést s ha történetesen Eitner helyett más kapuvéd őrzi a hálóját, egy nagyértékű eldöntetlennel tarsolyában hagyhatta volna el a küzdőteret. Eitner azonban akkor, amidőn a csapatnak sikerült a kiegyenlítés s a játék képe arra engedett következtetni, hogy ezt az eredményt sikerül majd meg is tartani, megfeledkezett önmagáról, a rátámadó csatárt megrugta, amit a biró 11-essel torolt meg, s amelyből a Törekvés megszerezte a vezető gólt.
    A harmadik gól is az ő lelkén szárad, mert Urik könnyű labdáját minden valamireveló kapusnak fognia kell. A hátvédek, Juhász és Blaskó szürkén, de hasznosan dolgoztak s ugyanezt mondhatjuk el a Pollák— Pálffy—Eilinger összeállításu halfsorról, amelyben egyénileg az utóbbi mutatja a legjobb formát. A csatársor legjobb része a Wacek—Kittl jobbszárny, mely mellett Sefcsik egyéni kitörései jelentenek veszélyt. Brenner a balösszekötőbe nem tudta észrevétetni magát s mikor Pollakkal a második félidőben helyet cserél, az utóbbi e helyen feltétlenül jobbat produkált. Neumayer betegen állt ki s igy nem játszhatta szokott formáját.
    Hatalmas irammal kezdi a Törekvés a játékot s a start nagy gólarányu Vasutas győzelemre enged következtetni. Már az első percben kornert ér el a Törekvés, amelyet a Zugló védelem jól paríroz. 10 percig a Zugló kapuja előtt folyik állandóan a játék, aminek a 10. percben meg is van a pozitív eredménye.
    Wéber szökteti Kautskyt, aki keresztbe a baloldalra adja a labdát és a ráfutó Bartos kapásból gyönyörű magas lövéssel gólt szerez (1:0).
    A gól után a Törekvés enged a tempóból és a Zugló is szóhoz jut, de Neumayer gólt ígérő támadása befejezéseképen a kapus kezébe emeli a labdát. A 39. percben éri el a Zugló kiegyenlítő gólját. Kittl lövését Lantos védi, de Sefcsiktől zavartatva kiejti, mire ugyancsak Sefcsik a hálóba lövi a labdát. Közben Schiller bíró sípja megszólól, mindenki szabadrugást vár a hendszet vétő Sefcsik miatt, de Schiller általános meglepetésre gólt ítél. (1:1).
    A második félidőt veszélyes Törekvés támadás vezeti be, mely azonban eredménytelen. A nyolcadik percben
    Eitner, miközben a labdát kirugja, belerug az őt zavaró Urikba, ámde pechje van, mert Schiller észreveszi a szabálytalanságot és 11-est diktál a Zugló ellen, melyet Urik lapos lövéssel rendeltetési helyére juttat. C2:1.)
    Két perccel később Kautzky egy kapu előtti tumultusban az egyik védőjátékos után rug, mire a bíró kiállítja. A 19-ik percben éri el a Törekvés harmadik gólját oly modon, hogy
    Szántó beadását Bartos fejjel Urik elé tálalja, akinek lapos lövését Eitner rossz elvetődéssel védi, ugy hogy a labda kezéről a kapufára és onnan a hálóba jut (3 : 1).
    A 21-ik percben ismételt figyelmeztetés ellenére elkövetett fault miatt Vacek is Kautsky sorsára jut. A 32-ik percben Bartost a zuglói kapu előtt elfaultolják, a megítélt szabadrugásból Urik bombaszerű lövése kapufát ér. A 34-ik percben Sefcsik egy kiszökésére Lantos nagy vakmerőséggel fut ki, miközben Sefcsik oly erővel rugja meg, hogy percekig tart, míg eszméletre tudják téríteni.
    A játék 6 percig szünetel, mialatt Lantost kiviszik a pályáról, majd magához tér és ismét elfoglalja helyét a kapuban. Alig áll azonban be, mikor Sefcsik hosszu labdája feje felett utat talál a hálóba. (3 :2)
    A meghosszabbított időben Zugló még egy eredményes kornerrel veszélyeztet.

    Sporthirlap, 1924. szeptember 15.
     
  2. avatar: erdosor
    2019.05.27, 15:24
    Törekvés—Zugló 3:2 (1:1).
    Hunagária-ut. Bíró: Schiller Gyula.
    Törekvés: Lantos—Mészáros, Siegl—Wéber, Pruha, Halmos- Szántó, Urik, Kautzky, Bartos, Holló.
    Zugló: Eitner—Juhász, Blaskó— Pollák, Pálffy, Ellinger—Vaczek, Kittl, Sefcsik, Brenner, Neumayer.

    Góllövők:
    (1:0) Bartos (10 p.)
    (1:1) Sefcsik (40 p.)
    (2:1) Urik (52 p.)
    (3:1) Urik (59 p.)
    (3:2) Sefcsik (85 p.)

    Kiállítva:
    Kautzky (55 p.)
    Vaczek (? p.)
    Nemzeti Sport, 1924.09.15.