magyarfutball.hu

III. Kerület - MTK 1 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Budapest, I. osztály, 1925/1926, 7. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 4.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.06.08, 13:47
    MTK-III. ker. TVE 2:1 (1:1).

    — Hungária-uti pálya. — 4000 néző. — Bíró : Kiss Tivadar.—
    Csődöt mondott fedezetsora miatt, csak éppen hogy győzni tudott keményen harcoló ellenfelén. MTK: Kropacsek — Mandl, Senkey I — Nyul I, Nyul II, Weisz L. — Senkey II, Molnár, Orth, Opata, Jeny. —
    III. ker.: Neuhaus — Harrer, Mayherr _, Werner, Schwitzer, Keck — Mengl, Kenyeres, Skvarek, Szabó, Dröszler.

    A III. ker, TVE kezd
    de a labdát az MTK csatárok kapják. Orth — Senkey II — Orth — Opata —Jeny akciót utóbbi pompás lövéssel fejezi be, a labdát Neuhaus kiejti, de ujból elfogja. A tetszetős akcióra összeverődnek a tenyerek. Csak ez kellett az MTK csatároknak ! Időt sem engedve az ellenfélnek a csodálkozásra,
    a 2. percben Mandl hosszan előrerugott labdájára Opata rástartol, a labdát visszarugni szándékozó Mayherr lábáról azt leveszi és közelről védhetetlenül behelyezi. (1 :0).
    A gyorsan elért gól frappirozza a Vívókat és ennek tudható be, hogy a következő percekben is a Testgyakorlók csatársora dominálja a terepet. Orth gyönyörű kiadásával Jeny nagyszerű helyzetet teremt a Vívók kapuja előtt, Molnár azonban a kifutó Neuhaus által üresen hagyott kapu mellé helyezi a labdát, majd Harrer a mezőnybe továbbítja e labdát. Az 5. percben
    Senkey II lefutása jelent komoly veszélyt, beadását Neuhaus elnézi, de Opata a kapu mellé helyezi a labdát. A 7. percben jutnak a Vivók első ízben az MTK térfelére, de Szabó és Dröszler egymást zavarják és Mandl tisztáz. A 8. percben Schwitzer faultolja Orthot. A megítélt szabadrugást Orth bombaszerű lövéssel a kapura lövi, azonban Neuhaus kapujára, tolja, majd a lepattanó labdát Mayherr a gólvonalról küldi a mezőnybe.
    A 11. percben Szabó—Dröszler vezetnek támadást, ebből előbbi közvetenül a kapu mellé lő, majd Mengl hibáz jó helyzetben. A 15. percben Orth ideális kiadásával Jeny indul rohamra, Neuhaus elfogja, de a labdára startoló Orth-al összeütközik. A közönség élénk zajongása kiséri az akciót és ettől kezdve állandóan a legcsekélyebb szabálytalanságra pro vagy kontra élénken reagál. Szabó—Dreszler támadásából utóbbi beadását Kropacsek elfogja, amikor
    a 20. percben a magát szépen átdolgozó Skvareket Senkeyt a büntetőterületen belül kézzel lerántja, amit a bíró 11-essel torol meg. Neuhaus a labdát védhetetlenül juttatja rendelkezési helyére (1:1)
    A kiegyenlítés váratlanul éri az MTK-t. A gyorsan elért vezető gól most kezdi magát megbosszulni. A csatársor elveszti nyugodtságát, a Vivók vérszemet kapnak és hihetetlen el- szántsággal védekeznek egyfelől, hogy erélyes rajtaütésekkel próbáljanak szerencsét másfelől. Az MTK fedezetsora ezek alatt a támadások alatt recseg-ropog, minden figyelmüket a szemfüles ujlaki csatárokra kell fordítaniok és így saját csatáraiknak a támogatására alig marad idejük. Orth azért nem hagyja magát zavartatni, kissé hátrahuzódik és onnan dirigálja széthullni készülő csatárláncát. Opata—Jeny, majd ujból Jeny vezetnek eredménytelen támadást, amikor a 26. percben Nyul I. foultolja Skvareket. A szabadrugást Dröszler kapja, akinek kapura lőtt labdáját, Kropacsek kornerre védi. Ezt Orth fejjel tisztázza. Szabó—Dröszler—Kenyeres akciójából utóbbi lövését Kropacsek fogja.
    Az első félóra elteltével kezdődik a mérkőzést teljesen elcsufító faultok hosszu sorozata, amely a második félidőben folytatódott, és csaknem a teljes élvezhetetlenségig vezetett. Werner Nyúl I-et, Dröszler Mandlt faultolja, amikor a 35. percben Nyul I— Senkey II—Orth—Opata—Jeny csodaszép akciójának befejezéseképen Jeny a háló oldalába lő. Orth—Molnár— Lenkey II kombinált támadásból utóbbi beadását Harxer fogja el, majd Szabó—Dröszler támadását Kropacsek teszi ártalmatlanná. Nyúl II Dröszlert faultolja — aki rövid időre a pályát is elhagyja —, Skvarek lövését Kropacsek biztosan fogja. Jeny—Orth, valamint Opata—Molnár támadását Harrer teszi ártalmatlanná, amikor a 39. percben Mengl, Schwitzer labdájával megszökik, átemelt labdájával Kenyeres Nyúl I mellett elhuz, ebből Skvarek lövését Kropacsek kiejti. Kavarodás keletkezik, de Szabó offszeidje megakadályozza, hogy az odakerült labdát góllá értékesíthesse. A hátralevő percek Opata—Orth egymást tulforszírozó, illetve a Vívók belső triójának agyonkombináló törekvéseiben telnek el. Kiemelkedő momentum még Neuhaus pompás védése, aki Jeny precíz kornerrugását a magasból lehuzza.
    A második félidőt
    a Vivók támadása vezeti be, azonban Dröszlert Mandl leszereli. Az előreadott labdával Opata nagyszerűen átdolgozza magát, átemelt labdáját Molnár hosszan vezeti és Harrer leszereli. Schwitzer Molnárt földre ülteti, ami Molnárnak szemmel láthatóan nem tetszik. Most Jeny - Werner ugranak egymásra két lábbal, míg Senkey I kézzel tartja fel a labdát. Percenként szól a birói sip, pedig alig kezdték ujra a játékot. Molnár szöktetéséből Senkey is lefutja a Vívók védelmét, de beadása közvetlenül a kapu fölött csuszik el.
    Az 5. percben Orth kiadásával Senkey II lefut, beadott labdája Orth—Jeny—Opatán keresztül Opata ideális passzával hátrakerül Orth-hoz, aki ballábbal védhetetlen gólt lő. (2:1 !) Molnár—Jeny akcióját Harrer szereli, majd Orth—Opata összjátékából Molnár lehuzott, labdáját Neuhaus elkapja Orth elől. Most Schwitzer faultolja Orthot, a letett labdát előbbi messzire elrugja, de a bíró a közönség tapsa közepette elhozatja vele. Schwitzer Orthot ismét, szabálytalanul szereli, a szabadrugást Orth hatalmas falsos lövéssel küldi, a kapura, Neuhaus kiejti, de elfogja. A 10. percben , Dröszler beugrása bírói figyelmeztetést von maga után. A következő percben Jeny plaszirozott labdájába Orth belelép és összeütközik Neuhaussal, aki könnyen megsérül. A labda közvetlenül a kapu mellett, hagyja el a játékteret ! A Vivók rendszertelen támadásai megzavarják az MTK védelmét, különösen a fedezetsort,amely közeláll, ahhoz, hogy teljesen felmondja a szolgálatot. De Mandl—Senkey hátvédpár biztonsággal dolgozik és előretöréseikkel még a halfoknak is segítéségére vannak. A 18. percben Orth—Senkey II összjátékából Opata kitör, becsuszott lövését Neuhaus elfogja, Jeny támadását pedig Schwitzer teszi ártalmatlanná. A 22. percben Skvarek— Dröszler támadásából Dröszler Mandl mellett elhuz, a kifutó Kropacsek lábáról a labda kornerre pattan. Kropacsek kiáll, helyét Orth foglalja, el és védi a kornert. Skvarek nagyszerű magasugrónak bizonyul; Senkey I nyakába ugrik, Werner pedig Opatába. A Vivók támadását Skvarek offszeidje akadályozza. Opata—Jeny támadása Neuhaus kezében nyer befejezést, míg Szabó — Skvarek — Dröszler támadásai Mandl szereli. A 26. percben beáll Kropacsek, Orth is elfoglalja helyét, és már munkában is látjuk, amint Nyul II.— Jeny — Opata után hozzákerült labdával kiugrasztja Jenyt, ez befelé kanyarodva Opata elé helyezi a labdát, de csak lábheggyel éri el és a labda a kapu fölé kerül. Három lépésről !
    A 28. percben Mandl faultolja Szabót. Ebből Kenyeres—Mengl fejesét Kropacsek fogja, majd Orth faultolja Kenyerest, ebből Mayhert Kropacsek kezébe lő. A 30. percben Orth szabadrugását Jeny behuzza, ebből Molnár kapu mellé fejel. A Vívók támadása, az ötös vonalig jut el, amikor Skvarek offszeidje megállítja, őket. A 33. percben Szabó nagyszerűen átdolgozza magát, de kitűnő gólhelyzetben elügyetlenkedi a lövést, majd Mandl faultolja Dröszlert, ebből Harrer kitűnően irányított szabadrugásáról Kernyeres az ötös vonalon tiszta helyzetben lekésik. Az utolsó 10 percet már nem is a játék szempontjából kell megörökítenünk. Az idegesség a nézőtérről átragad a játékosokra, egyetlen akció sem tud befejezést nyerni, mert minduntalan előforduló faultok ezt lehetetlenné teszik. Jeny a 37. percben sikeresnek látszó támadást vezet, de Orth lövése a kapu előtt megy át a kornervonalon, majd a 40. percben Nyul II hosszu labdáját Neuhaus elkapja a teljes erővel startoló és lábát feltartó Opata elől. A 43. percben Orth és Kenyeres összeütköznek. Kenyeres megsérül, kiviszik a pályáról, majd az öltözőbe szállítják. Az MTK még egy támadást vezet, de Senkey II-et Neuhaus a taccsvonalon leszereli.

    Sporthirlap, 1924. november 2.
     
  2. avatar: erdosor
    2019.05.28, 14:09 (szerk.: 2019.05.28, 14:10)
    MTK—III. ker. 2:1 (1:1)
    Hungária-út. Biró: Kiss Tivadar.
    MTK: Kropacsek — Mandl, Senkey I. — Nyúl I., Nyúl II.. Weisz —Senkey II., Molnár, Orth, Opata, Jeny.
    III. ker. Neuhaus - Harrer, Szabó — Werner, Schwitzer, Kheck — Mengl, Kenyeres, Skvarek, Szabó Jenő, Drössler.

    1:0 Opata (3 p.)
    1:1 Neuhaus (20 p.)
    2:1 Orth (50 p.)

    Nemzeti Sport, 1924.11.02.