magyarfutball.hu

UTE - MTK 0 : 1 15:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Budapest, I. osztály, 1925/1926, 4. forduló
játékvezető : Iváncsics Mihály
nézőszámok:
  1. Sporthírlap: 15.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.06.03, 21:44 (szerk.: 2022.06.04, 09:27)
    MTK-UTE 1:0 0:0).

    Stadion. — 15000 nézd. — Bíró : Iváncsics Mihály.
    Fogl II a Kropacsek kezébe lőtt tizenegyessel ismét elszalasztotta a kiegyenlítés lehetőségét. MTK: Kropacsek— Mandl, Senkey— Nyul I, Nyul II, Nadler— Braun, Molnár, Orth, Demkó, Jeny. — UTE: Augusztinovics— Fogl II, Fogl III— Müller, Baubach, Peics— Markó, Argyelán, Jeszmás, Csontos, Szidon.

    Ax MTK kezd,

    Orth balra adja a labdát, a csatársorban álló Nadler elfogja, szökteti Jenyt, akit Fogl II. leszerel. Az előreadott labdát Nadler elfogja, kijátssza Müllert, Baubachoz passzol, ez Peicsnek adja, de Nyul I taccsra szerel. A bedobásból Szidon támad, azonban Mandl leszereli, de Baubach elfogott labdájával Peics—Szidon—Jeszmás törnek át az MTK első védvonalán, miközben Argyelán faultot vét. A szabadrugásból Demkó szépen szökteti Jenyt, aki lefutja a mezőnyt, de a gyors Müller nyomában van és a beadás pillanatában kornerre szereli, Jeny precíz beadását Orth Augusztinovics kezébe fejeli.
    Az 5. percben Nyul faultolja Jeszmást, ebből Argyelán kerül jó helyzetbe és hatalmas lövését Kropacsek habár bizonytalanul, de védi. Az UTE tovább folytatja heves támadásait, de kapkodó csatársora nem tud gólhelyzetet teremteni. Szidon előreadott labdája Kropacsek zsákmánya lesz, viszont Orth gyenge kiadását Fogl III. kapja el és küldi a mezőnybe.
    Az eddigi nagyobbrészt UTE támadásokat a 7. percben váratlan MIK. támadás követi, amely megpecsételi a mérkőzés sorsát.
    Baubach ugyanis gyengén ad hátra egy labdát Fogl III-nak, ebbe Orth befut, az összeütközésnél nála maradt labdával Braun lefut, a 16-os vonalon laposan Demkóhoz tolja a labdát, aki éles, védhetetlen saroklövéssel megszerzi a győzelmet jelentő gólt. (1:0.)
    Az UTE-t váratlanul éri a gól, rögtön heves támadást vezet, de a lefutó Szidon éles beadása megakad az MTK védelmén. A 8. percben már Braun—Orth akcióját Fogl III. rombolja szét, de Braun ismét elfogja a labdát, beadását most Fogl II. fogja el és küldi a mezőnybe. Ugyanugy szereli Jeny beadását, miközben Braun Peicset rombolja. A 11. percben az UTE jut szóhoz és Jeszmás váratlan hosszu lövése Kropacseknek ad komoly munkát. Mandl foulja a következő percben ismét szabadrugáshoz juttatja az UTE-t, amelyből
    Szidon lefut, beadását Csontos kapásból Kropacsek kezébe gurítja.
    A 13. percben Müller akadályozza a már magát tisztára dolgozott Jenyt, de mielőtt beadná a labdát, a bíró szabadrugást ítél. Az UTE újabb támadása most Szidon kapu mellé való lövésével végződik, de a 15-ik percben Markó átadásából
    Jeszmás 30 méteres felső sarokra irányított bombáját Kropacsek csak korner árán mentheti.
    Ebből Markó szép, de kissé erős beadását Szidon a háló oldalába fejeli. Nagyszerű küzdelem fejlődik most ki a két csapat között. Az MTK halfsora meg-meginog az UTE-csatárok rohama alatt, akik — különösen Jeszmás — mindent elsöprő erővel — talán sokszor célszerűség nélkül — próbálnak váratlan rajtaütésekkel áttörni a belső védelmi vonalon. Mandl nagyszerű körültekintéssel szereli Szidont, de Csontos ráfut, az összecsapásból a labda Argyelán felé perdül, ez nem éri el és Senkey kikorrigálja a hibát — az UTE javára — mert kornert vét. A sarokrugásból Orth ujabb kornert vét, amelyet végül is Szidon , a kapu mögé rug. A 18. percben Orth-Braun akciójából veszélyes támadás alakul, de
    a kapott labdával Molnár addig forgolódik, amíg rossz lövése Fogl II-be elakad. Az MTK tovább folytatja támadásait, de
    Demkó szép kombináció után leadott éles lövését Augusztinovics elvetéssel pompásan elfogja,
    Fog! III. hibájából Orth—Braun támadását bátyja csak nehezen korrigálja, de a 20-ik percben jóvá teszi hibáját, amikor Molnár Demkó akciójából a kitörő Orth utját elállja. A kapujához szorított UTE a 23. percben váratlan rajtaütést kísérelt meg, amikor
    egy hosszan előreadott labdára nagy erővel startoló Jeszmást, a lövés pillanatában az őt közrefogó Mandl és Senkey felbuktatják a 16-os büntetőterületen belül. A biró 11-est ítél!
    Drámai pillanatok következnek. Halálos csend a pályán, a végsőkig, feszült idegek megmerevítik a játékosokat és a nézőket, és amikor odaáll Fogl II —Ujpest híres 11-es lövője
    a tizenhatos vonalra, szinte torkunkban érezzük szívünk lüktetését. És megszólal a bíró sípja,
    Fogl II. irtózatos erővel lövi a labdát, de csak azt láthatjuk, hogy Kropacsek kezéről visszapattan a labda. Fogl II. ráfut, de ahelyett, hogy behelyezné, addig igazítja jó lábra a labdát, amíg a legelőbb magához tért Nadler hátulról eléje fut és kornerre rugja.
    Egetverő diadalordítás az, egyik oldalon, nagy csend a másikon, utolsó alkalom volt a kiegyenlítésre. A korner alatt felcsillant a reménysugár, veszélyes volt a helyzet az MTK kapuja előtt, de Orth mentett!
    Csak lassan csillapodtak le a felzaklatott idegek, a tömegen urrá lett lassan a bizalom és amikor Jeszmás— Csontos—Szidon ,nagyszerű lendületes támadásából utóbbi beadását Csontos éles lövéssel fejezi be, felzug a taps a kedvenc csapat mellett. Jeszmás kitörését Nyul I. faulttal akadályozza. Baubach szabadrugásával
    Markó lefut, pontos beadását azonban Szidon kapu mellé fejeli.
    A 31. percben Molnár—Orth támadását Müller hazaadja, majd Jeszmás —Csontos egyesült erővel keresztülvitt támadásból Szidon beadását Nyúl II. a mezőnybe fejeli. A félidő közeledő vége fokozott erőkifejtésre sarkalja a lila-fehéreket, Argyelán ujabb bombalövését Kropacsek csak oldalt tudja parírozni, viszont ebből Szidon lövését Nyúl I. teszi ártalmatlanná. Peics faultja miatt Nyúl I. szabadrugásából Orth fejesét Augusztinovics fogja. A 38-ik percben Braun vezet gyors támadást, de a beadás pillanatában Fogl II. a pályán kívül helyezi őt. Braun szabadrugását Orth Augusztinovics kezébe tereli. Müller faultolja Orthot,
    Demko éles, helyezett szabadrugását Augusztinovics elvetéssel ügyesen elfogja.
    A 40-ik percben Orth—Molnár gyönyörűen indult akciójának befejezése elmarad, mert Molnár a döntő pillanatban megijed és Peics ment. A 41-ik perc ismét nehéz pillanatokat hozott az UTE részére.
    Braun megembereli magát, ráfut, Fogl III-ra, a labda nála marad (!), beadja a labdát a tisztán álló Molnárnak, ez egyet fordul és következő pillanatban ballábbal éles saroklövést küld a kapura. Gól! — kiáltja a tömeg, egyesek már kalapjukhoz nyulnak, amikor Augusztinovics nagyszerű lendülettel elfogja a labdát.
    Megérdemelt tapsot kapott még az ellenfél táborából is!
    Megkönnyebbült az UTE, a nehéz pillanatok után és egy olyan, támadást vezetett az MTK ellen, hogy
    menthetetlennek látszott, a kiegyenlítés.
    Jeszmás — Csontos—Szidon a hősei az akciónak,
    Mandl összecsap Szidonnal, a labda utóbbinél marad, lefut vele, de beállását a tisztán álló Jeszmás helyett tulhátra Bauubachnak adja, , akinek magasan helyezett gyenge labdáját Kropacsek könynyen fogja.
    Helycsere után
    kellemesen lepi meg a közönségét, hogy az MTK az eddig csaknem zavarólag ható csikos dressz helyett kék trikóban lép a pályára.
    UTE támadással indul a játék, de Nyúl II. közbelép. Jenyt küldi frontba, amikor Müller taccsra szereli. Mandl faultjából Csontos szabadrugása csaknem kornert eredményez, amikor Nyúl I. taccsra ment. Ebből Szidon beadását Kropacsek elhalássza. Orth támadása Molnáron szenved hajótörést, akit Fogl II könnyen leszerel.
    A 4. percben Senkey roszszul adja hátra a labdát. Kropacseknek, ez természetesen időt veszt a kifutással, Argyelán befut és csak egy hajszállal tudja előbb elérni a labdát a büntetőpont tájékán.
    A kirugott labdával Jeny—Demkó—Orth szép kombinációval törnek előre, de Molnár távolról küldött lövése méterekkel elkerüli az UTE kapuját. Az 5-ik perc ismét meleg helyzetet teremt az UTE kapu előtt.
    A Fogl II lábáról leperdült labdával Jeny lefut, fordulatból beadott labdáját, Orth elnézi és Fogl III ment. Ha Orth idejében a helyén van, menthetetlen gólt fejel.
    A mérkőzés kezd eldurvulni és ha erőskezű bíró nem tudja megakadályozni a sorozatos faultokat. Első áldozat Senkey, akibe Argyelán beletalpal, ebből Nadler szabadrugását Baubach visszafejeli. A 7. percben pedig Fogl III. lép bele Braun combjába, de a szabadrugást már ő irányítja, igaz hogy rosszul. Ezt azzal igyekszik kikorrigálni, hogy az ismét hozzákerült labdával vagy öt UTE játékost kidribliz, de lövése Müllerről a mezőnybe pattan.
    Nyul 11 az orrán megsérülve, kiáll a 9. percben, de csakhamar visszatér és viszszataszító módon vesz magának elégtételt: a kapura lövő Baubach lábába talpal. Éles reccsenés hallatszik, Baubach elesik, mindenki katasztrófától tart, de Baubach felkel és tovább játszik.
    Az UTE halfsorán a fáradtság jelei mutatkoznak,
    az MTK állandó fölénye alakul ki,
    lövések is gyakrabban mennek az UTE kapujára. Orth nyitja meg a tűzelést , 30 méteres bombalövésével, amely kapu fölé jut, míg Molnár hosszu lövése oldalt kerüli a kaput. Orth kiadása Fogl II-őn már elakad, Demkó elveszi , tőle a labdát, ezt Jeny nem veszi észre, viszont az előbbi a szélre játszik, s a labdát Fogl II zavartalanul a mezőnybe küldi. Orth—t Molnár támadásai Fogl II rombolja szét, amikor
    a 15. percben Braun lefutásból átadott labdáját Orth mintegy 22—23 méterről irtózatos lövéssel küldi hajszállal a kapu mellé.
    Hosszu szünet után a 18. percben szóhoz jut az UTE is. Szidon—Csontos szépen átdolgozzák magukat a Testgyakorlók védelmén, Mandl utánuk iramodik és
    mielőtt Szidon beadása a kitűnő helyzetben álló Jeszmáshoz érne, Mandl elfogja a labdát és Kropacsekhez tolja.
    Az MTK folytatja támadásainak megszakított láncolatát, aki szép kiadással Jenyt szökteti, lefutásból küldött, de elgyengült lövését Augusztinovics könnyen fogja. A 20. percben az Orth által szöktetett Jeny beadását Fogl II kézzel stoppolja, de a szabadrugás elfogásával hibáját jóváteszi. Orth— Molnár—Braun kombinációja biztató kezdet alatt azzal végződik, hogy Braun faultolja Peicset. Orth - Demko támadásból a kitörő Demkót a két Fogl taccsra szereli. A 25. és a következő pár perc alatt
    feléled ismét az UTE támadó kedve.
    Az MTK halfsor lanyha játéka csaknem egy pontjába kerül a bajnokcsapatnak. Marko átadásából
    Jeszmás ördöngös trükkel megtéveszti a védelmet, nehéz helyzetből küldött lövését azonban Kropacsek elvetéssel fogja.
    A következő percben a labda balról indulva halad keresztül az egész csatársoron, de Markó gyámoltalan játéka folytán beadása a kapu mögé megy. Mandl hendsze Fogl II-őt hozza előre, de hatalmas szabadrugás a kapu mellé kerül. A kiadott labdával az MTK vezet veszélyes támadást, amenynyiben
    a balszélre került Orth beadása közben Peics lyukat rug, a befutó Braun Molnárhoz huzza hátra a labdát, de őt Baubach leszereli.
    A 32. percben Nadler—Molnár—Braun szépen indult támadása elveszik Molnár gyámoltalanságán. Braun ujabb támadása kornert eredményez, ebből
    Braun beadását Orth kapu mellé fejeli, nemkülönben kapu mellé jut Braun 20 méteres süvítő szabadrugása is.
    Ezzel végetért az MTK támadási szériája és az utolsó 8 percben szóhoz sem jut A beállt sötétségben már beletörődik az eredménybe, de nem ugy az UTE, amely valósággal uj életre kelt, de épen az az idegesség, amely ilyenkor, erőt vesz a játékosokon okozta, hogy habár
    izgalmas volt az UTE finise, de a kapkodás miatt eredményt el nem érhetett.
    Kiemelkedő akció csak egy történt az egész offenzíva alatt, amikor Szidont Mandl kornerre szereli és ebből Jeszmás közvetlenül a kapu fölé lő. Az összetömörült MTK védelem sikeresen kihuzza az időt és miközben Molnár Baubacht faultolja, letelik a játékidő.
     
  2. avatar: erdosor
    2019.05.28, 09:05 (szerk.: 2022.06.04, 09:27)
    UTE-pálya, fél l. Bíró: Ivancsics.

    Nemzeti Sport, 1924.10.12.

    MTK-UTE 1:0 (1:0)
    MTK: Kropacsek—Mandl, Senkey—Nyúl I., Nyúl II., Nádler— Braun, Molnár, Orth, Demkó, Jeny.
    UTE: Augusztinovits—Fogl II., Fogl III.—Müller, Baubach, Peits—Markó, Árgyelán, Jeszmás, Csontos, Szidon.

    Góllövő: Demkó (8 p.)

    Nemzeti Sport, 1924.10.13.