magyarfutball.hu

Vasas - UTE 1 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Budapest, I. osztály, 1925/1926, 15. forduló
játékvezető : Nagy László
nézőszámok:
  1. Nela: 7.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.06.24, 21:51
    Vasas-UTE 1:1 (1:1)

    Hungária ut. Bíró: Nagy.
    Vasas: Kutrucz—Rottler, Király- Rozsos, Sipos, Tomecskó— Brunecker, Takács, Jellinek, Szentmiklóssy, Himmer.
    UTE: Augusztinovics— Fogl II. és Ill.—Müller, Peics, Király—Paulusz, Jeszmás, Priboj, Csontos, Szidon

    Nemzeti Sport, 1925. március 9.
     
  2. avatar: heimo
    2018.04.03, 13:54 (szerk.: 2018.04.03, 15:02)
    kép
    Augusztinovics (UTE) véd
    Pesti Napló Képes Műmelléklete, 1925. március 15.
     
  3. avatar: heimo
    2015.08.17, 22:32 (szerk.: 2022.06.25, 10:03)
    Vasas – UTE 1:1 (1:1)

    Hungária- út – Bíró: Nagy László

    Vasas: Kutrucz – Király, Rottler – Reiner, Sipos, Tomecsko – Brunecker, Takács, Jellinek, Szentmiklóssy, Himmer.
    UTE: Augusztinovics – Fogl II., Fogl III. – Müller, Peics, Király – Paulusz, Jeszmás, Priboj, Csontos, Szidon.

    Az a hatalmas népvándorlás, amely már a kora déli órákban megindult a Hungária-úti pályára, bizonyságát szolgáltatta közönségünk hozzáértésének. A közönség tudta, hogy az UTE – Vasas mérkőzésen jó sportot kap és ebben a várakozásban nem is csalódott. Olyan magas nívójú küzdelmet vívott a két csapat, hogy mérkőzésük kétségtelenül a szezon eddig legkimagaslóbb eseménye volt.

    Amint a kezdőrúgás után elhangzott egy lelkes Vasas „drukker” ajkáról a buzdító „tempó Vasas” jelszó, a játékosok ezt azonnal magukévá tették, s magukkal ragadták az ellenfelet is, olyan gyilkos iramban kezdték és játszották le a mérkőzést, amely sokáig feledhetetlen marad. Dicsérete a mérkőző feleknek, hogy ezt a tempót még fokozni is tudták, s csak a második félidő utolsó perceiben gyengítették az iramot a jelentkező fáradtság hatása alatt.

    A játék általános képe példátlanul változatos volt, különösen az első félidőben, amikor a Vasasok gólja után az UTE minden erejét beleadva támadott. A friss munkáscsapat azonban ekkor vonultatta fel technikai készültségének gazdag tárházát s egyrészt sikerrel parírozta az elszánt kísérletezéseket, másrészt csatársora, elsősorban balszárnya olyan pazar akciókkal gyönyörködtette a közönséget, amely jelenleg legjobb csatársorunkká avatja a Vasasokét.

    Az UTE csapata azonban, ha a második félidőben ügyesen kihasználja a Vasas halfsor visszaesését, könnyen a maga javára dönthette volna el a mérkőzést. Hogy ez nem következett be, helytelen taktikájának tudható be, mert bár igyekezett a szélsőkre való játékkal a mezőnyt széthúzni, azoktól jó labdát alig kapott vissza.

    Ha a belső csatárok ehelyett inkább önmagukra játszanak – amint azt Priboj és Jeszmás egy-két kitörése bizonyította – könnyen megeshetett volna, hogy győztesen hagyják el a pályát. A mutatott játék alapján az UTE bizalommal nézhet a jövendő szereplése elé.

    Az UTE kezd és már az első akciók után olyan izzóvá válik a hangulat, amely előre sejteti a pompás küzdelmet. Az UTE nagy rössel fekszik a játékba, de Király (Vasas) kritikus helyzetben ment, majd a Vasasok Szentmiklóssy – Himmer – Takács révén vezetnek szép támadást, ezt Fogl III. szétrombolja. Paulusz áttöri a Vasas-védelmet, szépen beadott labdáját Priboj elől Rottler csaknem a gólvonalról rúgja a mezőnybe.

    A 7. percben Szentmiklóssy – Jellinek Takács gyönyörű akcióját Király (UTE) pompásan szereli. Az UTE eredménytelen kornere után a Vasasok támadása Takács kapásból lőtt bombájával végződik, majd a 12. percben Reiner átadásából Takács Szentmiklóssyhoz emeli a labdát, aki szép falsos lövéssel váratlan gólt lő (1:0).

    A gól után változatos mezőnyjáték alakul, amelyben az UTE a veszélyesebb, de a jól működő védelmek résen vannak. A 18. percben Tomecsko ideális passzával Himmer lefut, de a gólvonal mögé ügyetlenkedi a labdát kitűnő helyzetben. Az UTE támadását Jeszmás offszájdja akasztja meg. A 25. percben Jellinek tisztára játssza Bruneckert, aki lefutása után hátrahúzza a labdát Takácsnak, akinek nagy erővel lőtt labdája a kapu mellett süvít el.

    Most a Vasas frontban marad, azonban a könnyű Vasas-csatárok túlontúl respektálják a Fogl-testvérpárt – nem éppen alaptalanul. A 32. percben a Vasas-balszárny szép kombinációjából Szentmiklóssy pompás lövése közvetlen kapu mellett süvít el, míg a 35. percben Jellinek - Szentmiklóssy – Himmer csodaszép összjátékából Szentmiklóssy kapu fölé lő. Ezután a Vasas kissé visszaesik és a 36. percben Király (UTE) beadását Jeszmás mellel Priboj elé tálalja, aki közelről védhetetlen lövéssel kiegyenlít (1:1).

    Jeszmás alattomos faultja szabadrúgáshoz juttatja a Vasasokat és Rottler 35 méteres éles lövése a felső sarok mellett süvít el. Az utolsó percekben ismét a Vasasok vannak frontban, de Takács szép lövését Augusztinovics menti.

    A második félidőben a széltől támogatott UTE vehemens támadással vezeti be a játékot. Paulusz faképnél hagyja Rottlert, élesen középre adott labdáját Priboj szép fejessel küldi közvetlen Kutrucz kapuja mellé. Király (Vasas) könnyelműsége ismét szóhoz juttatja Pauluszt, aki eléje kerül és lövését Kutrucz felső kapufára üti. Priboj, majd Jeszmás őrült erővel vetik rá magukat, de Kutrucz birtokába keríti a labdát, mire mindketten a hálóba esnek.

    Majd Szidon teremt jó helyzetet, de beadását Priboj elől Sipos a legjobb pillanatban orrheggyel a mezőnybe tolja. Peics ismételt belépései bírói figyelmeztetést vonnak maguk után. A 14. percben Priboj áttörése veszélyeztet, de Kutrucz kezébe lő, majd Jeszmás offszájdot vét.

    A 16. percben esik a Vasasok első komolyabb akciója, amikor Szentmiklóssy keresztpasszával Brunecker tisztára játssza Takácsot, akinek gyönyörűen behúzott lövését Augusztinovics csak kornerre mentheti.

    A Vasas nagy nekilendüléssel indul újabb rohamokra, azonban az UTE halfsorán elakad minden igyekezete. A 26. percben Fogl II. Takácsot teszi ártalmatlanná, aki azonban csakhamar talpra áll. Az eset felrázza a Vasasokat. Takács kitör az elesett Fogl III. mellett, beadását Himmer kapu mellé fejeli.

    Ezzel kiadta a Vasas az erejét, a játék a Vasas térfelére terelődik és ennek kiemelkedő mozzanata Csontos jó helyzete, aki öt lépésről Kutrucz kezébe lövi a labdát. Még Paulusz hibáz tiszta helyzetben, amikor a bíró füttye végét jelzi az utolsó percekben elfáradt ellenfelek küzdelmének.

    A Vasasok mai játékukkal bebizonyították, hogy komoly és nehéz ellenfelekkel szemben tudják a legjobb formájukat kijátszani. Az UTE fizikai túlsúlyát, különösen a csatársor, pazar technikájával teljesen eltüntette és Jellinek okos dirigálása mellett a két összekötő, elsősorban Szentmiklóssy és Takács legnehezebb feladatot is megoldották.

    Szentmiklóssy ma pompás formát játszott ki és emellett lövésekkel sem fukarkodott. Gólja gyönyörű volt! Mellette Himmer nagyszerűen feltalálta magát, ötletes trükkjeivel Fogl II.-nek is komoly munkát adott. A pöttömnyi Brunecker keveset mert, de amit végzett, az is magán viselte a Vasas-iskola minden jó tulajdonságát.

    A fedezetsorban Sipos fáradhatatlanul, nagy intelligenciával dirigálta a csatársort és sokban hozzájárult az UTE belső triójának megbénításához. Mellette Tomecsko alig engedte szóhoz jutni Pauluszt, zsinóregyenes passzai feltűnést keltettek. Reiner jól helyezkedett, de passzai néha célt tévesztettek. A közvetlen védelemnek nehéz munkája volt, de dicséretesen oldotta meg.

    hmgy