magyarfutball.hu

Hungária FC - Budai 11 0 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1931/1932, 17. forduló
játékvezető : Viczenik Ede
nézőszámok:
  1. Nemzeti Sport: 2.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.11.27, 23:11
    Hungária—Budai „11" 0:0
    Könnyen vett első félidő után a Hungária későn szedte össze magát s akkor már nem bírt a budai „szicíliai védelemmel"
    Hungária-út, 2000 néző. Bíró: Viczenik.
    Hungária: Szabó — Mándi, Wéber — Rebró, Kalmár, Sebes — Iglódy, Cseh, Barátky, Titkos. Híres
    Budai „11”: Horn — Wéber, Fekete — Kárpáti II., Polgár, Schuster — Czumpf, Sztancsik, Ember, Lyka, Bachmann.
    A Hungária rögtön elszedi a labdát a budaiaktól és jobbszárnya révén csakhamar kornert ér el, amiből Cseh fejel a kapura. A budaiak is szóhoz jutnak azonban az első percek után s a 6. percben budai korner után Lyka jó helyzetet ront el. Wéber izgatja a kék-fehér kedélyeket, közelről bombaerősen ad haza, de Szabó nem lepődik meg A Hungária - adós marad a válasszal.
    A budaiak szépen és jól támadnak. Czumpf nagy lövése kerülgeti a kaput, majd a 12. percben kornert ér el a Budai „11”. A Hungária nem mozog jól a síkos talajon, Szabónak is közbe kell lépnie olykor. A Hungária csak az első negyedóra után élénkül. Titkos és Cseh játszik a talajnak megfelelően, ők viszik előre a csapatot.
    A 17. percben parázs rohamot vezet a kék-fehér csatársor,
    Hires lövése a sarok mellé süvít, de úgy sem számított volna, mert Iglódy lesbe futott. Cseh vezérletével most ügyes tologatásba kezdenek a kék-fehérek, de a budai bekkek gyorsak és kemények. A 23. percben Hires szépen ad be s Iglódy nagy helyzetet hagy ki. Későn lő, embert talál. A kornerből sem lesz semmi. Most állandóan a Hungária támad.
    Rebró nagy legény a sárban. Még lő is (!), amiért nagy tapsot kap azoktól, akiknek van érzékük a humor iránt. A 29. percben Iglódy jó beadásáról a védelem lekésik. Titkos benyúl, de most ő sem áll jól a lábán s nem tudja megismételni a Vasas ellen kapásból rugott gólját, pedig a helyzet rokon volt. A 33. percben Hires átmegy a csúnyán beszálló Wéberen s a bírói síp jó helyzetben állítja meg. A fütty s a Hungária-szabadrugás a Budai „11”-et hozza előnyös helyzetbe. A Hungária közönsége tüntet az ítélet ellen. Cseh jó lövését a szépen vetődő Horn kiejti ugyan, de rögtön megfogja újra.
    A 37. percben hajszálon múlik a meglepetés:
    Bachmann a balszélen átjátsza Mándit, majd Wébert is, már csak Szabó áll vele szemben, illetve indul elébe, a kapus azonban már nem sokat segíthet, csak a szerencséje segít: Bachmann a tulsó sarok - mellé helyezi a labdát.
    — Pedig ezzel vezethetnénk — sóhajtanak a budai szurkolók.
    A 40. percben Hungária-korner után Cseh pompásan lő, de Horn is remekel. Iglódy hibáz még és vége a félidőnek.
    A Hungáriánál nem fogadnak vendéget. Állítólag nagy elnöki fejmosás folyt a lapos játék erőltetése miatt. Főleg Cseh kapott a fejmosásból (!). A Hungáriát egyébként átcsoportosítják: Kalmár a center, Wéber a centerhalf, Barátky a balhátvéd.
    Kalmár indítja el a labdát s a közönség — tudomásul véve az átcsoportosítást — megállapítja: — Sokkal rosszabb ez a kombináció sem lehet! A Hungária heves iramban kezd. Horn előbb Kalmár elől ment, majd Wéber 20 méteres jó lövését fogja biztos vetődéssel. De Iglódy elveszti a labdát, Híres rosszul ad be, Cseh cselezései nem sikerülnek. Titkos félre lő, még nem megy a Hungáriának. Sőt Lyka kapu elé adott labdáját Sebes ügyetlenül fejeli s a kellemetlen helyzetet lesállás tisztázza.
    Ember csak fütty után rughat hálóba.
    A 10. percben Iglódy ront jó helyzetet, utána Ember tör ki, a labda elakad a sárban, Szabó csak belevetéssel ment. A Hungária támad, de helyzete nincs, egy gyenge Cseh-fejesen kívül. Az olykor előrelátogató Budai „11” sokkal veszélyesebb. A 13. percben csak kornerre bírják szerelni Bachmannt.
    A 15. perc végre meleg:
    Híres bead, Kalmár fejéről Horn üti le a labdát, a kavarodásban újra Kalmár lő — a 6-oson álló Horn kezébe. Most Iglódy is javul és támadása nyomán egymásután három korner fenyegeti a budai kaput, de a tömörülő védelem megússza simán ezt a rohamot.
    Annál veszélyesebb a Budai.
    Az Ember—Czumpf kettős szépenviszi le a labdát, Ember keresztbelő, Bachmann tisztán fut rá, ordító nagy helyzet, de jön Szabó, beledobja magát a lövésbe és bár a labda nem az övé, Mándi taccsra javít.
    Meccsmentő kapusbravur!
    Még egy kornert ér el a Budai, utána a Hungária diktál iramot. A 28. percben nagy kavarodásban Wéber kézzel segít a labdán, de a bíró sípja néma marad. A Hungária érzi, hogy a gyertya a körmére ég, most már teljes gőzzel játszik, de a Budai „11” annál szívósabban védekezik. Sztancsik negyedik half, de Lyka is többet van hátul, mint elől. Cseh előbb élesen mellé lő, azután
    ragyogó passzal játsza tisztára Kalmárt,
    ez csak gól!... nem! Kalmár a sarokra gurít, de a sár fékezi a lövés erejét s Horn gyorsabb, vetődik, elcsípi. Ujabb rohamok, kornerek, mellément Titkos lövések, remek Horn-közbelépések: a budaiak „szicíliai védelme” kitűnően működik. A 38. percben Horn Iglódy elé üti a labdát, a lövést a csatár Sztancsik védi ki. Utána Ember előrehozza a budaiakat s a kínosan bizonytalan Hungária-védelmet csak az imádság menti meg a góltól. Kavarodásban Barátky röviden ment Czumpf elől, Rebró haza akar adni, de Czumpf beugrik, lő s ha Szabó egy pillanatot késik... de nem késett! A közeli lövés róla épphogy a kapufa mellé perdült, vetődés közben viszont kapott is valamit a fejébe. Tapogatja. A korner is veszélyes. Most jön az utolsó öt perc. A Hungária elkeseredetten hajrázik, de minden kék-fehér csatár két budaival találja magát szemben. Sok a taccs! Az utolsó perc kornert hoz: Cseh szalad rúgni, labdája pompásan száll, a Hungária Wéberje belevág a fejével,
    ágyúszerű fejes vágódik a sarokra, de ott áll a budaiak Wéberje, feje belenyul a labdába s az kapufára, onnan újra kornerre pattan.
    Megint Cseh rúgja, de Horn kiüt, Sztancsik kihozza a labdát, fütty, vége, a budai közönség már éljenezheti pompásan harcoló csapatát

    Nemzeti Sport, 1932. április 18.