magyarfutball.hu

Hungária FC - Nemzeti SC 2 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1931/1932, 18. forduló
játékvezető : Boronkay Gábor
nézőszámok:
  1. Nemzeti Sport: 3.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.11.29, 22:21
    Hungária—Nemzeti 2:0 (0:0)
    Gyenge színvonalú küzdelemben egyéni teljesítmények segítették győzelemre a kék-fehéreket Góllövő: Cseh, Barátky
    Hungária-út, 3000 néző. Bíró: Boronkay.
    Hungária: Szabó — Mándi, Wéber — Kalmár, Somogyi, Szaniszló — Iglódy, Cseh, Sárvári, Barátky, Híres.
    Nemzeti: Gallina — Flóra, Szendrő — Hossó, Buza, Belcsik — Kovács, Odry, Gergely, Bihámy, Czétényi.
    A Nemzeti kezd, de a Hungária új sütetű fedezetsora szerel, Hires a vonalig rohan, átjátsza Flórát s a beadás okozta nagy kavarodást nehezen tisztázzák Gallináék. A Nemzeti próbálkozása nem jut el Szabó kapujáig, viszont szép Sárvári—Híres akcióból Barátky nagy lövését Gallina csak bravúros elvetéssé bírja kornerre tolni. Ebből Somogyi, a frissen mozgó új centerhalf lő élesen mellé. A kék-fehér fölény állandó, de egyelőre csak szögletrúgásokat eredményez. Sárvári ügyeskedik a csatársor közepén, de a kvintett egyelőre nagyon darabosan működik. Negyedóra után esik az első Nemzeti-lövés. Buza küldi messziről, fölé. A 17. percben Híres kiugrik,
    Gallina dobja magát a labdára, ment, de közben rugást kap a tarkójára,
    fáj neki, de nincs idő a panaszkodásra, mert a játék folyik tovább s így kénytelen a kapus hamar talpraállni. Nem is komoly az ügy. A Hungária nem tud igazán veszélyes lenni, viszont a ritkán szóhoz jutó Nemzeti a 24. percben kellemetlenkedik: Hossó szabadrúgását Bihámy kis híja, hogy be nem fejeli. Cseh, aki eddig alig kapott labdát, kezd élénkülni: Sárvárival összejátszva simán jut túl a védőkön , Gallina mellett a kapu mellé gurít. A 33. percben nagy lövés száll — Szabó kapujára: Odry ereszti meg a 16-osról, Szabó vetődik, nem éri el, de csak azért nem, mert — egy gondolatnyival — a kapu mellé süvített. Utána két szögletrúgással fenyeget a Hungária, de sokra egyikkel sem megy. A Nemzeti is eljut ennyire, az ő kornerei veszélyesebbek, de a helyzetekről lekésni a Nemzeti-csatárok is tudnak. A Nemzeti egyenrangú ellenfél a félidő vége felé, igaz, hogy ez az egyenrangúság nem jelent sokat: a játék közunalomba fullad, egyetlen „kiemelkedő” esemény: Wéber átrúgja a labdát a kistribün felett.
    A Hungária heves iramban kezd, de az első percek inkább ijedtséget hoznak a kék-fehér szurkolóknak, mint örömet. Buza beletalpal Barátkyba, azután Kalmár sérül meg a 3. percben, jobbkarját a ballal emelve jön le a pályáról, a rémlátók már kartörést emlegetnek (csekélység a magyar-olasz előtt!),de szerencsére nincs baj, kis szünet után Kalmár frissen játszik tovább. Az 5. perc azután meghozza a gólt:
    Barátky szépen ad a hátulról nagy lendülettel érkező Cseh elé, aki kiugrik a hátvédek között és menthetetlen gólt lő. (1:0).
    Rögtön utána Barátkyt játszák tisztára, de a csatár lyukat rug, az ismétlés is gyengére sikerül. A Hungária-csatársor most frissebb, mint az első félidőben, de most sincs rendesen befejezett akció. Buza megsérül az arcán és öt percig pihen, de visszatérte után feljön a Nemzeti s bár Gergely hibát hibára halmoz, a 18. percben Kovács jól elfut s beadásából Odry hatalmasat lő s Szabó bravúros vetődéssel is csak kornerre tud segíteni. Buzát a bíró leküldi a pályáról - bekötöztetni ismét vérző homlokát, ez Buza számára újabb két perc pihenőt jelent. Flóra figyelmeztetést kap csúnya belemenéséért, majd Sárvári kavarodásból egy lépésről emeli kapu fölé a labdát. A 26. percben Híres végre hibátlanul ad középre. Cseh tisztán áll, de hirtelenkedik s leperdül lábáról a sokat ígérő labda. A Nemzeti most szépen kiveszi részét a játékból. Buza jó lövést küld a kapu fölé.
    A 32. percben szép akció hozza a Hungária második gólját: Híres reménytelen labdát ér el s szerez meg Flórával szemben, a vonalról hátragurít, Sárvári ráfut, emberbe lő s a labda a 16-osra pattan,
    Barátky elé, aki pompásan eltalált lövéssel bombázza be a labdát a bal felső sarokba, hogy súrolta a felső lécet. (2:0).
    Most jön a Nemzeti-hajrá! Kovács ügyeskedik, majd Odry lő kapásból fölé okos Bihámy-fejes passzt. A 38. percben Wéber— Odry párharc közben a hátvéd kézzel érinti a labdát, de — jogtalan a reklamálás! — nem volt szándékosság. Váltakozva támad a két csapat, de inkább a Nemzeti, amelynek fedezetsora jobban bírja az iramot, mint a Hungáriáé. Híres igyekszik nagyon végig (válogatás!), van is néhány jó beadása, de a Nemzeti-védelem résen áll és nincs több helyzet.

    Nemzeti Sport, 1932. május 2.