magyarfutball.hu

Nemzeti SC - Budai 11 2 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1932/1933, 5. forduló
nézőszámok:
  1. Nemzeti Sport: 1.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2024.01.19, 22:12
    Budai „11"— Nemzeti 2:2 (2:1)
    A Nemzeti többet volt támadásban, a Budai „11" csak néha adott ízelítőt stílusából
    Góllövő : Vadas, Sztancsik, Polgár, Buza
    Millenáris-pálya, 1000 néző. Bíró: Klein Árpád.
    Nemzeti: Vermes — Flóra, Szendrő — Vadas, Buza, Belcsik — Paczolay, Odry, Bihámy, Szecsei, Szeder.
    Budai „11”: Hóri — Wéber, Fekete — Kárpáti II., Kárpáti I., Magda — Rökk, Sztancsik, Polgár, Czumpf, Tárnok.
    Az első támadást a budai balszárny vezeti, de azután az otthon játszó csapat veszi át a játék irányítását. Bihamy jó labdát kap elől, de elveszik tőle. Magda gikszere nyomán Fekete sarokrúgást vét, Paczolay jól irányítja, Hóri fogja. A 4. percben Kárpáti I. — akinek első húzásai bizonytalanok — hendszet vét, Vadas áll neki a jó 20 méteres szabadrúgásnak. Jól megvágja a labdát, amivel azonban Hóri még helyezkedhet is.
    A budai kapus mellre akarja fogni a labdát, de kezéből kiperdül — nyilván erős fals volt benne — és az ijedtségtől megdermedt kapus mellett begurul a hálóba. 0:1.
    — Ilyet az öregapám is kivéd, — méltatlankodik Faragó Lója a tribünön.
    Az ellentámadást Kárpáti I. indítja el, Polgár és Czumpf erősen rajta van a veszélyes labdán, de Vermes vakmerő rávetéssel tisztázza a helyzetet. Most mezőnyjáték következik, de a budaiakra nem lehet ráismerni, olyan unottan bánnak a labdával. A Nemzeti újabb szögletrúgáshoz jut, Paczolay ívelt labdáját Hóri kiejti, de közben meglökik és így szabadrúgás ment. Tárnok beadását Vermes kiüti, Bihamy—Odry akció után Szecsei égbe lő. Odry kiugrik, de Feketén elbukik. A 22. percben Flóra Polgárhoz passzol, nagy helyzet, de csak szögletrúgás lesz belőle. Közben a Nemzeti állandóan támad, a budaiak csak itt-ott mennek át a félvonalon. Ebben a periódusban csak Kárpáti I. őrzi meg hidegvérét a budaiaknál, a többi sorra hibáz. A 31. percben Rökk szögletrúgást szerez, ugyanő irányítja, mégpedig remekül, Polgár azonban nagyon aláteszi a fejét, felvágódik a labda. A 33. percben jó budai támadás gördül.
    Polgár pompás labdával ugratja ki Sztancsikot, aki megérti az akciót, de a nagy iram kiviszi majdnem az alapvonalhoz. Ijedtében, hogy elvész a labda, nagy erővel megvágja és a labda ebből a szinte lehetetlen szögből a túlsó hálóba szökik. 1:1.
    A Nemzeti lesállást reklamál, de eredménytelenül. Váltakozó támadások következnek. Belcsik szabadrúgása után jó helyzete van a Nemzetinek, de a belsők nagyon tétováznak. A 37. percben a két budai összekötő indít jó támadást. Tárnok kapja a labdát, jól elfut, félmagasan, de élesen bead és
    Polgár csak odateszi a lábát és éppen a felső léc alatt surran a hálóba a labda. Remek gól volt. 2:1.
    Most már magára talál a Budai „11” és a félidő végéig néhány szép támadást intéz Vermes kapuja ellen.
    A II. félidő
    újra budai rohamokkal indul, de azután lassan átmegy a kezdeményezés a Nemzeti kezébe.
    A budai csatársor W alakban igyekszik áttörni a Nemzeti védelmét, de Polgárnak nem sikerül semmi. A 12. percben Szeder pompás szögletrúgása végigsuhan egy méterrel Hóri kapuja előtt, de nincs senki, aki hozzáérjen. A játék — minden látható ok nélkül — kezd kissé kemény lenni. A bíró minden faultot lefúj. A 19. percben Kárpáti 11.hátulról fellöki Szedert, Szeder megfordul és térdébe rúg. Egy pillanat alatt egymásnak megy a két játékos és bár Kárpáti II. meglehetősen passzív szerepet játszik,
    mind a két játékos a kiállítás sorsára jut.
    Sztancsik vonul vissza jobbfedezetnek, a Nemzeti csatársorában Odry kimegy a balszélre. A két kiállított játékos a taccsvonal mögött kabátot húz és nézi a meccset. Mindig többen lesznek a salakpályán, ide terelődik a látványosság.
    Botrányszag
    van a levegőben, de két rendőr végigvonul és lecsitulnak a kedélyek. Közben Bihámy okos labdájával Paczolay majdnem gólt lő. Szendrő rúgást kap a bal lábába, jobbal annál nagyobbakat rúg. A 29. percben a jobbszárnyon vezet támadást a Nemzeti, Paczolay hirtelen visszahúzott labdája a befutó Buzához kerül, aki a 16-os vonal táján jól megvágja. A labda laposan tart a kapu jobboldala felé.
    A tribünről csak annyit lehet látni, hogy Hóri veti magát, nyúl a labdáért és közben a földre esik.
    Közvetlenül mögötte áll Wéber — hogy a vonalon, vagy a vonal mögött, azt a tribünről nem lehetett megítélni— és egy pillanat múlva Hóri maga alá ássa a labdát. Közben azonban élesen megszólal a bíró sípja és
    Klein Árpád a középre mutat.
    A budai játékosok kétségbeesetten tiltakoznak, a bíró meg is kérdi a határbírót, aki azonban szintén gólt mond. A gól után a Nemzeti nagy hajrába fog és időnkint úgy látszik, mintha a győzelmet is megszerezné. A budai védelem azonban határozott. A budaiak felforgatják csonka csatársorukat. Közben a bíró sípja folyton szól, sok a fault. Van még egy Nemzeti-szögletrúgás és vége a mérkőzésnek.

    Nemzeti Sport, 1932. december 5.