magyarfutball.hu

Nemzeti SC - Hungária FC 1 : 5

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1932/1933, 10. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 3.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2024.01.08, 20:10
    Hungária—Nemzeti 5:1 (1:0)
    A Hungária meddő fölényéből csak az utolsó negyedórában alakult ki a nagy győzelem
    Góllövő: Kalmár, Kolontár, Cseh, Kalmár, Titkos, Cseh
    Millenáris, 3000 néző. Bíró: Denhoffer.
    Hungária: Szabó — Mándi, Kocsis — Barátky, Wéber, Szaniszló — Ottávi, Cseh, Kalmár, Titkos, Szabó III.
    Nemzeti: Gallina — Török, Szendrő — Paczolay, Buza, Belcsik — Czétényi, Vadas, Horváth, Bihámy, Kolontár.
    Kalmár indítja el tehát a labdát, de az első támadásokat a Nemzeti vezeti. Hamarosan átveszi azonban az irányítást a Hungária s kétszer is tévesen állítja meg lesállás címén a bíró a csatárokat. A 4. percben Vadas elől Szabó csak vetődéssel tudja megszerezni a labdát, de a következő percben Ottávi Kalmár elé játszik, akit Szendrő nem éppen szabályosan vág el. Az eset a tizenhatoson belül van, de a bírói síp néma marad. Egy-egy korner jelzi a játék változatosságát, majd Ottávi beadását húzza le Gallina. A 11. percben Cseh Titkos elé játszik, akit gánccsal akaszt a Nemzeti védelme. Barátky kapura küldi a szabadrugást, de a labda a léc felett siklik el. Belcsik rosszul ad hátra, az elugró Ottávit Szendrő megint csak gánccsal tudja akasztani. Barátky most balra adja a labdát, Titkos mellel fogja s pár lépésről kapu fölé vágja. A bíró jelzi, hogy Titkost lesállásban látta a labda megszerzésekor. A Nemzeti nem jut messze a rugással. Titkos Szabót szökteti, a szélső félmagas beadással küldi kapu elé a labdát s Cseh ballal továbbítja mellé. A Nemzeti előretörését Mándi könnyen szereli, mire a szépen futó
    Hungária-támadás vége az, hogy Kalmár jó passzával Ottavi nagy helyzetbe kerül, de fölé lő. — Miért nem tanítják meg lőnini csatárokat?! — kiáltja valaki.
    Nem használ a kiáltás. Titkos jól megy el Paczolay mellett, majd a kapu előtt újra az övé a labda, de a lövés most is magas. Bosszantóan rosszul lő a kék-fehér csatársor! Erre azután el is lanyhul a játék. Csak a bírói hibák keltenek izgalmat a nézőtéren, míg a 25. percben Barátky szabadrugása nyomán a kapufáról pattan vissza a labda.Paczolay kornerre küldi, de alig szabadul fel a Nemzeti, máris Ottavi lő, kivételesen a kapufát találja el, Török meg kornerre tolja a labdát Kalmár elől.
    A sarokrugás jól sikerül s a labdára futó Kalmár kitűnően sikerült fejessel küldi az első gólt a kapuba. (1:0). 26. p.
    — Úgy látszik, a csatárok csak fejelni tudnak, lőni nem — nyugszik meg az előbbi közbeszóló. A gól után némileg változatosabb a játék, de hamarosan újra a Hungária van a frontban. De ezek a támadások! Ha a védelem nem csinál valami komoly hibát, semmi sem lesz belőlük. Pedig a Nemzeti-védelem ingadozik. Szendrő sántít, majd Belcsikkel cserél helyet s így még jobban meggyengül a hátsó csapatrész. A 34. percben a túloldalra futott Szabó III. a vetődő Gallina alól kotorja el a labdát, de a kapu mellé. Korner az eset, melyet Gallina újra kornerre véd, hogy a második szögletrugás után már jól öklözzön, Kolontár zavarja meg ezután a Hungária védelmét, de Szabóé a labda. A 39. percben Kalmár lesgyanus helyzetből ugrik el, biztos helyzetbe kerül, de beállítja a labdát s Belcsik belelép a lövésébe. Ottávi lapos labdáját Gallina fogja, majd Buza szabálytalan lökése — Kalmár ellen — gáncsa — Titkos ellen — szólaltatja meg a bírói sípot. Szép, tréningszerű adogatás folyik a mezőnyben, majd Horváth ugrana el a labdával, amikor a bíró a félidőt jelzi.
    A Hungária lendülettel igyekszik támadni kezdés után. Visszaverik azonban s erre
    Kolontár
    viszi a labdát. Mándi fut rá, két lábbal eléje csúszik s kézzel a megugró labdába üt a 16-oson belül.
    A nézőtér még a büntetőt követeli, amikor a szélső tovább fut a labdával s a bal alsó sarokba küldi az egyenlítő gólt. (1:1). 2. p.
    A Nemzeti most fellelkesülten támad. Kornert csikar ki s a rúgás után nagy tömegjelenet alakul ki a kapu előtt. Ide-oda pattog a labda, Buza kapura küldi s Wéber a gólvonalról ment - kornerre. A rúgás után Czétényi kapu fölé lőtt bombája fejezi be a Nemzeti rohamait s változatossá válik a játék. Ottávi elől Gallinának csukaugrással kell védenie, kirúgás után Czétényi futása elakad, Buza meg hendszel. Rövid mezőnyjáték fejlődik ki a szabadrúgás után s a 10. percben Szabó III. okosan, váratlanul centerez előrefelé.
    Cseh jól fut rá a labdára s a meglepett védelem nem tud beleavatkozni a fejesébe, mely a jobb alsó sarokba viszi a labdát. Gallina csak érinteni tudta a labdát, de fogni nem. (2:1).
    Hendszek és faultok miatt rúgnak szabadrúgásokat, Gallina Barátky ívelt labdáját védi, majd hirtelen jól támad a Nemzeti. Czétényi beadását azonban Bihamy elrontja. Hullámzó játék folyik. Titkos komoly helyzetet h gy ki, Horváth elől pedig a 16-oson túlfutó Szabó fejjel kénytelen a mezőnybe továbbítani a labdát. Jól csinálta azonban, tetszik a közönségnek. Sorozatosan védi Gallina Cseh, Szabó III. és Ottávi lövését, Kalmár meg hiába tör át, késik s kornerre szerelik. Titkos mély rúgása után Barátky küldi kapu fölé a labdát. Kalmár a cipőjét veti le most, majd a felhúzással foglalkozik. A Nemzetit lesálláson állítja meg a bíró, mire a gyors Barátky—Cseh—Kalmár támadás a centert kitűnő helyzetbe hozza. Egyedül tör a kapura, Gallina meredten áll vele szemben, Belcsik hiába üldözi s Kalmár a hatosról Gallinába vágja a labdát. Mikor az újra eléje pattan, kapu fölé emeli. Szabó III.is, Czétényiis kornert szerez s a Nemzeti szorongatjaellenfelét. Mándiés Szabóegyüttesen szerel kornerre s csak a 31. percben jelzi Szabó III.kornere, hogy felszabadult a Hungária.Sok rossz passz, megtörő próbálkozás után a
    35. percben Titkos jól ad Kalmár elé, aki a hatos vonal sarkáról félmagas, ballábas lövéssel küldi hálóba a labdát. (3:1).
    Cseh lesről fut el, elesik, hendszel. Ottávi támadását a kifutó Gallina szereli kornerre s a Hungária most már ott tanyáz a Nemzeti kapuja közelében. Ottávi szabadrúgása veszélyeztet, majd taccsdobás után Wéber okosan játszik balra, a labda
    Titkos előtt ugrik, aki a 40.percben zavartalanul vágja a bal felső sarokba. (4:1).
    A Nemzetinek még futja támadásra az erejéből. Buza fölé fejel, Czétényi beadását Szabó kiejti, de Kocsis menti a helyzetet. Ujra fölénybe kerül a Hungária. Ottavit Bihámy gáncsolja a 16-oson belül, a bíró azonban nem fütyül.
    Csehhez kerül a labda, aki hirtelen balra tart vele s elszalad a védők mellett, hogy ballal a tulsó felső sarokba rugja az utolsó gólt. (5:1). 44. p.
    Szabó III. támadása után Titkos küldi még kapu fölé a labdát, mielőtt a mérkőzés végét jelzi a bíró.

    Nemzeti Sport, 1932. október 9.