magyarfutball.hu

Vasas SC - Nemzeti SC 4 : 4

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1931/1932, 20. forduló
nézőszámok:
  1. Sporthírlap: 1.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.12.06, 22:14
    A Nemzeti kétszer is vezetett két góllal, de a Vasasok elszánt akarata mind a kétszer egyenlített s így döntetlenül végződött a szerdai elsőliga mérkőzés
    Nemzeti—Vasas 4:4 (2:2)
    Hideg is van, hétköznap is, a pályán úgynevezett közönségnélküli csapatok játszanak s a kapunál megállapítják, hogy 1500 a nézők száma. Ivancsics Mihály a bíró. Feláll a két csapat: Nemzeti: Vermes — Török, Szendrő — Hossó, Buza, Belcsik — Kovács, Vanicsek, Szenes, Bihámy, Horváth. Vasas: Pintér — Szemere, Rózsa — Vági, Burger, Kemény — Bereczky, Bene, Egri, Brunecker, Stanzl.
    A sorsolás a Vasasoknak kedvezőtlen, a heves szél és a nap ellen játszanak.
    Be is szorulnak a térfelükre, nagyon elszántan meg kell dolgozni a kapu előtt. Rózsa „repülő” fejesekkel hárít, pedig voltaképpen nincs még baj. Egy-két gyatra lövés, jó magasan a kapu fölé — ez minden. Viszont egy hirtelenül vezetett ellentámadásnál Bereczky erőteljes keresztlabdája egyszerre veszélyt hoz, de Szendrő bravúros energiával ment Egri elöl.
    Porfelhők húznak keresztirányú függönyöket a pályán, a Nemzetiek lagymatag akciókat vezetnek és telik az idő esemény nélkül. A 13. perc végre változást hoz.
    Bihámy pompás cselezésekkel magára húzza a védőket, hogy odajátszhasson az üresen hagyott Horváthnak, aki vagy 16 lépésről rézsútosan lő, a kapus túl könnyelműen térdelve véd és alatta elvánszorog a labda vagy egy lépést a gólvonal mögé. (1:0).
    Ugy tetszik, hogy mindjárt meg lesz az egyenlítés Egri—Stanzl— Bereczky formás támadásából, de Bene (most már ő a jobbszélső) rettentően hibázik. Voltaképpen csak erre élénkül fel a Nemzeti, egymásután következik néhány jó leadás s Horváth magas lövését már nehéz is védeni. És ez felrázza a Vasasokat is, Bereczky a tizenhatosról laposan lő, Vermes nagyon szép elvetést mutat be. Végre látni valamit abból, amit első ligabeli mérkőzésnek hívnak.
    A 17. percben taccsdobás a Vasas kapunál, Bihámy kapja, fordul, magasan centerez, a labdát a szél átnyomja a védők feje felett, a kapus bámulja, hogy a kis Kovács szépen odaröppen és könnyedén a rossz helyzetből is gólt gurít. (2:0).
    A Vasasok folytatják előbbi erőlködéseiket, de már több erőt mutatnak. Egy támadásukat Bereczky elől kornerre kell hárítani, majd a 21. percben Bereczky szökteti Benét, az ugráló labdával a tizenhatoson Szendrő is ugrik, fenn a térde a magasban mind a kettőnek, az egyik kívül áll a tizenhatoson, a másik belül,
    a bíró fuj, szabadrugást mutat, majd látja, hogy a taccsbíró jelez, odamegy, s mert a taccsbíró szerint
    Szendrő a tizenhatoson belül volt, most már a tizenegyest is megadja. Rózsa áll a labdának és gyilkosan a sarokba vágja. (2:1).
    Percekig tartó Nemzeti-offenzíva következik, Vanicsek a kaputól négy lépésre áll, mikor a léc fölé fejel! Aztán Szenes húz a kapura egy labdát, amit a kis Pintér ügyesen véd. Hossó is előretör, Bihámy fejjel csúsztatja a labdáját, alig valamivel megy kapu mellé.
    A Vasasok kezdenek ellentámadásba lendülni, bár a Nemzeti-hátvédek csírájában fojtják meg igyekezetüket. Erőlködés van most, játék nincs. Üdítő élénkséget csak Szenes és Bihámy páros akciója jelent, ebből Bihámy nagyszerű lövése felső kapufát ér.
    A 39. percben megint váratlanul szép akció a Vasasok balszárnyán, korner, ezt felszabadítják, de Vági pompás labdával visszaveti a csatárokat. Egri keresztben szökteti Bruneckert, aki vagy tíz lépésről élesen a léc alá lő. (2:2).
    A viharos ellenszélben senki sem várta ezt az eredményt. Bereczky ezután még kiszökteti Benét, aki góllövés helyett meglepődik és összecsuklik. Befejezésül még Kovács vezet kecsegtető lefutást, de túlságosan önző és elakad,
    Amint várható volt, vehemens Vasas-támadásokkal indul a második félidő. A szél most a Nemzetiek kapuja elé terelgeti a labdát. A Nemzetiek egyre biztosabban és higgadtabban dolgoznak. A labdát a földön tartják, a szél így csak fékez, de nem kanyarítja vissza a rúgásaikat, a játékba szisztéma költözik és egészen termesztésen hat, hogy a Nemzeti veszélyesen támad, sőt Szenes olyan helyzetből fejel kapu fölé, hogy csak az imádság segíti a védőket.
    A Vasasok közben újra felnyomulnak. Azonban zavarosak, rendetlenek ezek a támadások, egyetlen korner és Vermes lehúzott labdavédése az esemény. Sokkal izgalmasabb a váratlan ellentámadás, amit a balszélső Horváth fejezne be, ha meg nem zavarná az eléje vetődő Pintér, aki a labdát ugyan nem szerzi meg, de megsérül. Igaz, hogy a zavarban Horváth az üres kapu mellé irányítja a labdát.
    Most kezd jelentkezni a Nemzeti rendszeresebb játékának a hatása. Egymást követik a gólhelyzetek. Egy-egy Vasas-lefutás a másik kapu felé — ez élénkíti a játékot, de a Nemzeti gólja határozottan érlelődik. Kovács szabadrúgást lő, Szenes belefejel, a védők dermedten nézik, hogyan igyekszik a labda a kapufa tövének, aztán meg Kovács a hatosról lő a kapu fölé. A 18. percben Bihámy tör ki, Kemény és Szemere közös igyekezettel faultolják: tizenegyes, a kapuba Bereczky áll, de Bihámy védhetetlenül lő a sarokba. (3:2).
    Teljesen a Nemzetiek az urak. Ritkán jut fel közben a Vasas, akkor is Rózsa és Egri fölösleges távoli lövése fejezi be a kísérletezést.
    A 30. percben szabadrugás a Vasas ellen. Belcsik a felső kapufának lövi, Pintér kapkod a labda körül, amelyet a befutó Bihámy mellette a hálóba húz. (4:2).
    A meccs szabályszerűen „elintézett” mérkőzésnek látszik. A Nemzeti játéka tervszerűbb.
    A nézőtérre kiül a kiesési izgalom, a Vasasok átmenetileg még vissza is esnek. Aztán visszatér a lélek a Vasasokba és fogcsikorgató finis fejlődik. Most sincs rendszer, átgondolt támadás, csak óriási erőfeszítés, gyürkőzés előre, valami a régebben ismert élet-halálharcokból. A nyomás nagyerejű. A 38. percben Belcsik hendszet vét, szabadrugás, hosszantartó zavar a kapu előtt, Bereczky vérbeli csatárhoz illően élesen keresztben centerez, de Stanzl emberbe lő, korner.
    Stanzl megy kornert rugni, a labda a kapu torkába ível, ahol feltűnik Burger levegőben úszó alakja, amint vészes erővel inkább sodorja, mint fejeli a gólt. (4:3).
    A Nemzetiek be vannak préselve, nem lehet megmagyarázni, hogy az összezilált Vasas-csapat hogyan tereli minduntalan vissza a játékot. A régi feszült atmoszférájú kiesési ütközetek levegője ez. Ilyet a profiesztendők végén nem szoktunk ismerni... A taccsra kerülő labdát a Vasas-játékosok hordozzák viszsza szívszakadva, lohol az egész Vasas-csapat, annyi jószándékkal pótolják a tudást, hogy a fölényük a világ legtermészetesebb dolga. Közben egy félpercre megáll a játék, az egyik Nemzeti-rajongó, Égner Kálmán ott áll a taccsvonalon és elrugja a labdát a kifutó Vági elől. Szörnyű izgalom támad, botrányszag van a levegőben, drága percek ezek, világot jelenthetnek.
    43. perc: taccsdobás, Bereczky erősen centerez, kavarodás. Úgy látszik, hogy korner, tényleg azt ítél a bíró. Most
    Stanzl átjön a jobbszélre kornert rúgni, sikerül is a kapu szájába ívelni a labdát, a teljes Vasas-mezőny benn van a kapuban, ahol a védők nem bírják meggátolni, hogy Egri átugorva néhány lábát, odaférkőzzék a labdához és egy lépésről a léc alá lőjjön. (4:4).

    Sporthirlap, 1932. június 9.