magyarfutball.hu

Szeged FC - Hungária FC 2 : 4

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1932/1933, 1. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 2.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.12.10, 22:19
    Hungária—Szeged FC 4:2 (1:2)
    A szegedi csapat egyenrangú ellenfele tudott lenni a Hungáriának a játékban, mely nem emelkedett klasszikus magasságra
    Góllövő: Lukács, Kalmár, Lukács, Titkos, Kalmár, Kalmár
    Szeged, szombat, 2000 néző. Bíró: Gere F.
    A két kapitány választ s a honicsapat áll fel nappal szemben, jóllehet, a sorsolásnál neki kedvezett a szerencse.
    Hungária: Szabó I. — Mándi, Kocsis — Barátky, Rebró, Szaniszló — Ottávi, Cseh, Titkoe, Kaimár,. Szabó II.
    Szeged FC: Pálinkás — Sirály, Raffay - Gerle, Halas, Bertók - Korányi II., Gyurcsó, Lukács, Havas, Kiss.
    A szegedi csapat kezdi a játékot. Némi középjáték után Titkos kitörését szereli a szegedi védelem s a jobboldalon támad a pirosak csatársora. Korányi II. jól fut a kapott passzal, szépen, ívelten centerez s Lukács remek, félmagas fejesse lküldi kapura a labdát. Szabó csak vetődéssel tudja kiütni a veszélyes labdát, Lukács nem veszti el a fejét, hanem a földről tápászkodó kapus felett a hálóba vágja (0:1). 3. p.
    A szegedi csapat berúgta azúj bajnokság első gólját.
    Nem csoda, hogy nagy az öröm a nézőtéren s az állóhely teli torokkal buzdítja csapatát. A Hungária ellentámadása elhal a jól rúgó Sirály lábán s Kiss vezet jó támadást, amit a Barátky—Mándi kettős csak üggyel-bajjal szerel. Szabadrúgás viszi előre a Hungáriát, de csak pillanatra. Máris az üresen hagyott Korányi II. jut jó helyzethez, az ötösig fut s nagyszerű lövéssel a kapufát találja el. A berohant csatárok nem érik el a visszapattanó labdát, az ideges Barátky pedig faultol. Bartók szép rúgása nyomán újra a kapufán puffan a labda. Egy-két fault és hendsz miatt rúgott szabadrúgás csendesíti el a fellelkesült nézősereget, majd a 12. percben a Hungária támadása kornert hoz. A sarokrúgás jó, de Cseh fölé küldi a labdát. A Hungária keményen ostromol Ujabb kornert rúg, majd a 15.percben a balról jövő labdát Cseh közelről mellé küldi. A következő percben a harmadik Hungária-kornert húzza le Pálinkás szépen, hogy meg is tapsolják. Erre Kiss rohan s a támadás nyomán két jól rúgott sarokrúgás hozza nehéz helyzetbe a kék-fehér védelmet. De felszabadul a kapu s Titkos lövését még a kapufa szenvedi csak. Ám a 20. percben Cseh magasan ível messziről kapura, Pálinkás biztos pózzal ugrik a labdáért, de nem számolt a szembetűző nappal. A labdát kiejti s a ráfutó Kalmár zavartalanul a fa tövéhez, a hálóba gurítja (1:1).
    Itt is, ott is igen komoly jelenet játszódik le a kapu előtt, sőt a szegediek hálóját kétszer csak a szerencse menti meg a góltól. A 24. percben is heves a jelenet Kalmár kapu mellé küldi a labdát, a befutó Cseh azonban olyan erővel rohan a hálóba, hogy
    a jobb kapufa hátradől, csaknem kidől. Közel három percig tart, míg rendbehozzák a korhadt, rozoga kaput.
    A kirúgással Kiss lép meg, Mándi csak kornerre tudja szerelni a 28 percben. A rúgás jó, elsiklik a labda Gyurcsó előtt,
    felugrik rá Lukács s pompásan úszva a hálóba fejeli a gólt. (1:2).
    Szeged ismét vezet! Sőt hosszú labdával Lukács kiugrik Kocsis mellett, de a bekk hátulról, még idejében megnyomja — a bíró elnézi.— s fölé száll a labda. Most újra Hungária-támadások
    következnek, amelyeket Korányi és Kiss rohamai törnek meg. A jobbszélső kornert, majd szabadrúgást is rúg s a Hungária-védelemnek nehéz pillanatai akadnak. A halfsortól alig támogatott csatársor pedig nem tud egyetlen támadást sem eredményesen, sőt mutatósan sem befejezni. Annál szebb Korányi II. centere, melyből Lukács kapáslövése zúg el a kapu felett. 39. p. Kiss kornere — Mándi hazafejelt — sem sikerül s tovább támad a Hungária. Kalmárnak biztosnak látszó helyzete akad, de Gerle elkaszálja, Gerő azonban nem lát szabálytalanságot. Halas hazaadása Pálinkásé, majd a szorongatott Kocsis saját kapuja fölé fejel. A sarokrúgás kavarodást hoz, melynek végén Gyurcsó gurít mellé. A háromperces hosszabbítás alatt a Hungária szorongatja ellenfelét, de sikertelenül.
    A Hungáriában Barátky helyet cserél Rebróval. A kezdés nem biztató a vendégcsapatra, mert rögtön Szeged támad s Mándinak kell szerelnie. Titkos labdája nem vall centerre, de Kalmár visszajátszik s Raflai lyukat rúg.
    Titkos ott van, bal lábbal lő 12—14 méterről. Pálinkás vetődik, de a ravasz labda a hasa alatt a hálóba surran. (2:2). 2. p.
    A kiugró Titkos elől Pálinkás szedi fel a labdát, mire a szegedi csatársor erősít. Szabót kétszer is próbára teszi Lukács, majd Korányi nagyszerű labdáját hárítja nehezen. A 8. percben Sirály hibáz, Szabó II. elugrik, lő s a vetődő Pálinkásról visszapattan a labda. Kalmár rajta van, de nagy erővel mellé szúrja a bőrt. Hullámzik a játék, melyben a szegediek egyre több hibát követnek
    A 12. percben Szabó II. kijátsza a védelmet, hátragurít s a belerohanó Kalmár bombalövéssel szerzi meg a vezetést. (3:2).
    Szép mezőnyjátékban a szegedi gárda teljesen egyenrangú ellenfele a Hungáriának s a 16. percben Korányi centeréből Havas kapufát fejel, a visszapattanó labdát Lukács emberbe, vágja, hogy az kornerre perdül. A jól szálló labdát Szabó öklözi el a fejek elől. Szeged támad néhány percig, szépen játszik, de a 19. percben már Szabó II. labdája száll el centerezés helyett a kapu felett, majd Titkos lövését védi szépen Pálinkás. Egészen kiegyensúlyozott a játék. A 26. percben Kiss centere siklik el Szabó kapujának felső fáján, a következő percekben viszont Kalmár lövése süvít kapu mellé, Ottávi centerét pedig Pálinkás húzza le Kalmár feje elől. A Hungária nem bír a szegedi védelemmel, a 16 percben viszont Mándi hendszet vét. A 18 méteres szabadrúgást Havas küldi laposan kapu mellé. Gerle Barátkyba, Titkos Bertókra lép bele s a rúgás után Korányi kornert harcol ki. Szabó visszaüti a labdát Korányi elé, a jó centerből azonban Havas kapu fölé rúg. Szeged támad tovább, de lassanfelnyomul a Hungária s a 38.percben
    Ottavi lesből jut le a vonalig.
    A közönség ofszájdot kiabál, a határbíró integet, de Gerő nem fütyül. A szélső hátratolja a labdát s
    Kalmár félmagas lövéssel a hálóba vágja. (4:2).
    A Hungária most már nyugodtan játszik, de néhány támadása utána szegediek erősítenek és balszárnyuk néhány remek támadást vezet. Kiss jól centerez néhányszor, Korányi fejese pedig tapsot érdemel ki. Mezőnyjátékkal ér véget a mérkőzés.

    Nemzeti Sport, 1932. augusztus 22.