magyarfutball.hu

Hungária FC - Újpest FC 3 : 3 15:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1932/1933, 5. forduló
nézőszámok:
  1. Nela: 12.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.12.23, 19:40
    Hungária út, 12.000 néző. Bíró: Iváncsics.
    Ujpest: Aknai — Kővágó, Dudás — Borsányi, Szalay, Víg— Farkas, Avar, Jávor, Sáros, P. Szabó. Hungária: Szabó I. —? Mándi, Kocsis — Barátky, Weber, Szaniszló — Ottávi, Cseh, Kalmár, Titkos, Szabó III.

    Nemzeti Sport, 1932. október 17.
     
  2. avatar: heimo
    2015.09.06, 16:10
    Újpest – Hungária 3:3 (2:2)

    Háromszor vezetett az Újpest , de az utolsó percekben lőtt tizenegyessel eldöntetlen harcolt ki a Hungária

    Hungária-út. – 10.000 néző. – Bíró: Iváncsics.
    Az összes lejátszott két válogatott mérkőzés rossz reklámot csinált az elkövetkező derbyknek, erre vezethető vissza, hogy a szezon első derbyjére fele annyi közönség sem jelent meg, mint amennyire az Újpest és a Hungária vezérkara számított. Azt föltétlenül el kell ismerni, hogy az Újpest volt a jobb csapat, amely csak balszerencsével esett el a jól megérdemelt győzelemtől.

    Tóth-Potya tréner néhány hét alatt valósággal csodát művelt, mert stílust vitt a csapatba, ami egyelőre csak a halfsor játékában domborodott ki, de idővel valószínűleg még dúsabb gyümölcsöket fog hajtani. a csapat két legjobb embere Dudás és Borsányi volt. Kővágó is megfelelt, míg Acht a lapos labdákkal szemben még mindig tehetetlen.

    Kellemes meglepetést jelentett Szalay stílusos és okos játéka, míg Wilhelm starttól kezdve emberre ment, ami a mérkőzés végén óriási botrányt robbantott ki. A csatársorban a sérüléséből fölépült P. Szabó hibát-hibára halmozott, a gól igazán nem az ő érdeme volt. Auer kezd formába jönni, de remek gólján kívül nagyon ingadozó játékot produkált.

    Jakube pompásan kezdett, a derby izgalmai azonban túl korán kikészítették az idegeit, míg Steiner inkább csak energiájával tette magát hasznossá. a jobbszélső Farkas alig kapott labdát, de ha keveset volt is játékban, túl önzőnek bizonyult.

    A Hungária védelme mindent megtett, hogy a csapatot súlyos vereség ne érje és valóban nem rajta múlt, hogy a már vesztésre álló mérkőzés eldöntetlenül végződött. A vereség azonban „a levegőben lógott” és legközelebb alighanem már esedékes is lesz, ha hátvédjeit sürgősen ki nem cseréli. De nemcsak Mandl és Kocsis gyönge játéka keltett kínos föltünést, hanem a föltűnően pózoló Szabó I.-é is, akit szintén ki kellene tenni a csapatból.

    A halfsorban Barátky futott ki nagyszerű formát, de a második félidőben Szaniszló és Wéber is belejött. A csatársor egyszerűen nem tud passzolni, míg egyénenként csak Kalmárt lehet dicsérni, aki szünet után néhány nagyon formás akciót mutatott be. Cseh II. a válogatott formáját játszotta ki, vagyis csapnivalóan rossz volt, mert még az üres kapu előtt is hibázott.

    Az Újpest kezd a viharszerű széllel szemben és mindjárt az első akcióból gólt ér el, de Jakube lesben állt. Alig múlik el egy perc, már érvényes gólt is rúgnak a lila-fehérek. Szép Auer-Jakube - összjáték után Auer bombája védhetetlen. Újpest vezet 1:0-ra.

    Az újpestiek tovább rohamoznak és Auer újabb lövését Szabó I. csak korner árán tudja menteni. Az első negyedórában állandóan az Újpest van frontban, a Hungária csak a 15. percben jut szóhoz, amikor Cseh II. labdájával Kalmár mutatja be, hogy még nem felejtette el, hogyan kell a kapura lőni. Cseh II. lövését Acht védi. Barátky szabadrúgása pedig alig centiméterekkel a háló mellett süvit el.

    Auer plaszírozott labdája is éppen hogy elkerüli a kaput, majd Kalmár hagyja faképnél szép testcsellel az Újpest védelmét, de lövése a kapu fölött köt ki. Farkas veszélyes centerét Szabó I. teszi ártalmatlanná, míg a 27. percben Kalmár balra adja ki a labdát és a rástartoló Ticska 18 méterről a jobb alsó sarokba továbbítja (1:1).

    A Hungária öröme nem sokáig tart, mert a 32. percben Wilhelm szabadrúgását Szabó I. P. Szabó elé üti, aki habozás nélkül a gólba vágja (2:1). Újra az Újpest vezet!

    Amilyen váratlanul esett az Újpest gólja, olyan szerencsétlen egalizál a Hungária. Ottávit korner árán szerelik, amiből Cseh II. közvetlen közelről gólt plaszíroz (2:2).

    Kővágó alaposan elgáncsolja Ticskát, a szabadrúgásból kornert harcolnak ki a kék-fehérek, a kapu előtt veszedelmesen kering a labda, de a Hungária-csatárok tehetetlenek. A 41. percben Barátky remek szabadrúgását Acht kornerre ejti ki, az utolsó percben pedig Cseh II. kihagy egy menthetetlen gólhelyzetet.

    Szünet után a tempó alábbhagy, de újra az Újpest kerül offenzívába. Auert Mandl korner árán szereli a 8. percben pedig 11-est reklamál az Újpest, de a határbíró úgy vall, hogy nem Mandl, hanem a kapus kezét érintette a labda. Kalmár pompás gólhelyzetbe hozza Cseh II.-őt, de Acht kivételesen jó tempóval fut ki a kapuból.

    Újpest a 18. percben kornerrel veszélyeztet, a 23. percben Kalmár szökteti Ottávit, de Acht korner árán ment. Újpest újabb kornere után (26.p.) Szabó III., majd Cseh II. hagynak ki biztos gólhelyzetet, a Hungária üresen hagyott kapuja előtt pedig P. Szabó ügyetlenkedik.

    Hungária-korner után (30 p.) a lila-fehérek mennek át támadásba és Jakube a tehetetlen Mandl jóvoltából ismét az Újpestet segíti vezetéshez (3:2). A Hungária még mindig nem adja meg magát, de az Újpest fölényesen akasztja meg a kék-fehérek támadásait, amíg a 42. percben bekövetkezik a tragédia.

    Kővágó kézzel üti le Szaniszló centerezett labdáját, 11-es, amit Barátky plaszíroz a jobb sarokba (3:3). A hátralevő időben nem történik említésre méltó esemény, annál inkább a mérkőzés után: Wilhelm brutálisan belerúg Ottáviba, úgy, hogy a Hungária jobbszélsője ájultan terül el a földön.

    Wilhelmet a meglincseléstől csak a közbelépett rendőrség mentette meg, de a tettleges inzultusok az öltözők felé vezető folyosón is folytatódtak. Súlyosabb testi sérülés nem történt, csak a magyar futballsporton ejtettek megint sebet.

    hmgy