magyarfutball.hu

Terézvárosi TC - Vasas 3 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1921/1922, 1. forduló
játékvezető : Ujváry Ödön
nézőszámok:
  1. Nemzeti Sport: 1.000
  2. Sporthírlap: 1.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.03.20, 18:33 (szerk.: 2022.03.21, 12:20)
    TTC — Vas és fémmunkások 3:1 (1:0)

    Népszigeti pálya, 1000 néző
    Biró: Ujváry Ödön

    A TTC Friedmannal megerősített csapatával szemben a Vasasok Rákosi és Gottlieb helyén tartalékkal állottak fel. Ennek ellenére a Vasasok az egész mérkőzés folyamány árnyalattal jobbak voltak ellenfelüknél. Vereségük oka csak kisebbik részben a balsze­rencse, nagyobb részben a közvetlen védelem teljes csődje volt. Zatykó és Stengl hátvédek még a tiszta labdákat is sorra elhibázták. Tapfer kapus lel­két pedig egy öngól terheli. A fede­zetsorban csak Tury felelt meg, de Gottliebot nem tudta pótolni. Annál jobb volt a csatársoruk, amelyben csak Katzer helyenkénti önzése íté­lendő el. A csatársor lelke ma is a kis termetű Szentmiklóssy volt.

    A TTC-nél a közvetlen védelem és a fedezetsor volt a csapat jobbik része, A fiatal Kovács ma tulszár­nyalta rutinirozott partnerét, Friedet. A megszállott területről visszatért Friedmann mitsem veszített jó formá­jából. A terézvárosiak csatársora igen kevés összjátékkal játszott, de annál nagyobb lelkesedéssel aknázta ki s Vasasok közvetlen védelme által nyuj­tott kedvező alkalmakat. Kellemes feltűnést keltett a balösszekötő Poremba jó játéka.

    A mérkőzést mindkét csapat tiz-tiz emberrel kezdte. A TTC-nek már a második percben sikerült a Vasas ­védelem indolenciája miatt. Rosenberg beadásából Proczenkó révén az első gólt rugnia. Érthetetlenül és indokolatlanul megállották a Vasas-játékosok és azt vitatták, hogy a labda már kívül volt a határvonalon.

    Heves iramban folyt tovább az érdekes mérkőzés, ujabb eredményt azonban csak második félidő 14-ik perce hozott. A Vasasok kapusa Malynak egy kornerét a mezőny he­lyett a saját kapujába továbitotta, megszerezve a TTC másokik gólját. Ezzel a Vasas csapat sorsa megvolt pecsételve. A fizikum tekintetében gyengébb Vasas játésosok az iramot sem bírták tovább. Ezenfelül Zatykó és Stengl durvaságokra ragadtatták magukat, aminek következmenyeként egy 11-es esett a Vasasok terhére, amit Procenkó érvényesített a TTC harmadik góljává. A Vasasok egyet­len góljukat szintén 11 esból szerezték meg. Kovács elgáncsolta a kifutó Jelineket és a megítélt büntető rugást Zatykó jutatta rendeltetési helyére.

    A csapatok a következő összeállí­tásban játszottak:
    TTC: Braun, Kovács, Fried, Győri, Friedmann, Palkovits, Maly, Recht, Procenkó, Poremba, Rosenberg.
    Vasas: Tapfer, Zatykó, Steng,. Klein, Turi, Weisz, Katzer, Takács, Jelinek, Szentmiklósy, Hímmel.

    Sporthirlap, 1921. szeptember 5.
     
  2. avatar: erdosor
    2018.09.25, 16:28 (szerk.: 2018.09.25, 17:31)
    Népsziget. Bíró: Ujváry. 1000 néző.

    Vasas kezd és gyönyörű játékkal pillanatok alatt ellenfele kapuja előtt terem, de a bekkek leszerelik a támadást. Most a TTC fut le és mielőtt a korner vonalig jutó balszélső centerezne, a Vasasok védelme megáll, mert állítólag a labda már a gólvonalon túl volt. A bíró nem fütyül s a becenterezett labdát Poremba góllá értékesíti. A hirtelen gól fölfrissíti a Vasasokat és hatalmas iramba kezdenek. Szívet-lelket gyönyörködtetően ésszel és bámulatos megértéssel viszi a csatársor egyik támadást a másik után. körülbelül tizenöt percig a TTC szóhoz sem jut, Katzer, Jellinek, de különösen Szentmiklóssy süvítő lövéseket küldenek a kapura.
    Később a támadás enged hevességéből, a TTC is le-lefut, és ezek a lefutások mindig veszélyesek. A félidő második felében hosszabb mezőnyjáték folyik, de általában a Vasas fölényét mutatja a játék, az eredményt azonban mindig megakasztják a TTC bekkjei és a biztosan védő Braun.
    A második félidőben is kemény harcot vív a Vasas a kiegyenlítésért. A csatársor brillíroz. A balszárny nagy megéléssel dolgozik, Jellinek okosan osztja a labdát, Katzer sokszor fut le, de akcióinak befejezése rendszerint elmarad. Takács nem tudott beleilleszkedni az együttesbe. A TTC hosszú labdákkal operált, a szélsőket szöktették hosszan, akiket az elől kószáló Vasas bekkek csak nehezen tudnak föltartóztatni. A 28. percig folyt ez a hullámos játék, melyben a Vasas volt a többet támadó. Ekkor a TTC támadása kornert eredményez. Maly szépen lőtt labdáját Tapfer rosszul fogja s a kapuba nyomja. Nem sokkal ezután Zatykó fölvágja Procenkót, aki a megítélt tizenegyest góllá értékesíti. A rúgás pillanata előtt a bíró fütyül, mert Zatykó Procenkó mellett futva zavarja őt, de mikor a labda hálóba jut, mégis gólt ítél. Erre a publikum a pályára ront és öt percig nem lehet a játékot folytatni. Teljes sötétségiben telik el a mérkőzés hátralevő része, már lemondanak a legfanatikusabb vasas-pártiak is, amikor Jellineket fölvágják a kapu előtt. A tizenegyest Zatykó védhetetlenül belövi.

    TTC: Braun—Kovács, Fried—Győri, Friedmann, Palkovics—Maly, Recht, Procenko, Poremba, Rosenberg.
    Vasas: Tapfer—Zatykó, Stengel—Klein, Túri, Weisz—Katzer, Takács, Jellinek, Szentmiklóssy, Hímmel.

    Nemzeti Sport, 1921.09.05.