magyarfutball.hu

Terézvárosi TC - Kispesti AC 0 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1921/1922, 2. forduló
helyszín : ?
játékvezető : Hertzka Pál
nézőszámok:
  1. Sporthírlap: 2.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.03.20, 20:25 (szerk.: 2022.03.21, 12:32)
    KAC - TTC 2:0 (1:0)

    Amerikai-uti pálya, 2000 néző
    Biró; Técsőy Pál

    Rendőri rovatba való az a botrányos verekedés, amelynek színhelye a Testvériség pályája volt. Mielőtt az esettel érdemben foglalkoznánk, hibáz­tatnunk kell a pályarendezőséget, hogy nem gondoskodott megfelelő karhatalomról.

    A verekedésre az adott okot, hogy a második félidő 25-ik percében Proczezenkó durván hasba rugta Vargát a KAC kapusát. A biró kiállította Procenkót, akit az öltözőbe menet a kö­zönség soraiból többen inzultáltak. Erre a különben is ideges és izgatott hangulatban levő két tábor összecsapott. Botok törtek a fejeken, női sikol­tozások hangzottak, formális csatatérré alakult a nézőtér, Közben a bíró jelt adott a mérkőzés folytatására. Erre a két tábor mintha mi sem történt volna, figyelmét továbbra is a játékra irányí­totta. A mérkőzés, de csak az első félidőben, érdekes és nivós volt.
    A KAC Eisenhofferrel és Jennyvel megerősítve állt fel. A két játékos szereplése lendületet vitt a csatársorba. Jeszmás ezuttal is a szokott jó volt. Kár, hogy néha durvaságra ragadtatta magát A Novik, Csontos jobbszárny méltóan illeszkedett bele a csatársor együttesébe. Különösen Csontos szép gólja érdemel elismerést. A fedezetsor volt a csapat legjobb része, amelyben kimagaslott Sándor intelligens játéka. A hátvédek közül Mihálek volt a job­bik. Varga a kapuban több biztos gólnak látszó lövést nagy bravurral védett

    A TTC csapata az MTK ellen mu­tatott kiváló teljesítménye után, csa­lódást okozott. Visszaesett a csapat régi hibájába: a játékosok folytono­san civódnak egymással és ezzel ak­názzák alá sánszukat. A klub veze­tőségének, ha áldozatok árán is, de a jó szellemet helyre kell állítani a csa­patban. Különösen Proczenkó játéka keltett kinos megütközést Ezt a já­tékost ezen a héten már másodszor állította ki a biró, de remélhetően — utoljára. A Maly—Recht jobbszárny volt a csatársor jobbik része. A fede­zetsorban Friedmann agilis játékával tűnt ki. A Fried—Kovács hátvéd-pár kifogástalanul latta el íeladatát. Braun néhány labdát szépen fogott, de a második gólt védenie kellett volna.

    A KAC kezdte a játékot és anélkül, hogy TTC-beli játékos érintette volna a labdát, a TTC hálójába jutott a labda. Kezdés után továbbra is a KAC támadott. Egy Jeny által veze­tett támadásból elért kornert, eredmény­telenül végződött. A TTC Maly révén jött frontba. Procenkó éles lövését Varga szépen védte. Változatos játék­kal telt el a félidő. A szünet után is­mét a KAC támadott. A 8-ik percben Eisenhofer a két hátvéd között kiszö­kött és könnyen védhető lövéssel meg­szerezte a második gólt. Ettől kezdve a TTC visszaesett. A KAC állandó ostrom alatt tartotta a TTC kapuját, de Braun mindent mentett. A 25-ik percben történt a botrányos eset, amiért a mérkőzés percekig szünetelt. A hátralévő időben mindkét csapat­nak adódott gólhelyzet, de eredményt nem tudnak elérni. Teljes sötétségben ért véget a mérkőzés.

    Sporthirlap, 1921. szeptember 12.
     
  2. avatar: erdosor
    2018.09.26, 09:23 (szerk.: 2018.09.26, 20:09)
    Bíró: Técsöy. Amerikai-ut.

    A mérkőzésnek volt néhány különös érdekesség: Az első az, hogy a KAC ismét a Jeny—Eisenhoffer balszárnnyal és Jeszmás centerrel állott ki, a róluk elterjedt hírek tehát valótlanoknak bizonyultak. Amennyire örvendetes jelenség volt ez, ép annyira lesújtó az a botrányos viselkedés, amelyet a TTC egyes játékosai a pályán tanúsítanak. Ebben Proczenkó vezetett, aki még meg sem kapta múlt heti kiállításáért a büntetést ma újból a kiállítást vívta ki magának. Sőt sportszerűtlenségét megtetőzte azzal, hogy a pályáról lemenőben a publikummal összeverekedett, amiből óriási verekedés és kavarodás támadt a nézők között, amelyben Proczenkó felesége vitte a főszerepet.
    A mérkőzés lendületes, szép volt, különösen az első félidőben. TTC kezdett nap ellen, de rögtön a KAC veszi át a támadást és okos kombináció után Jeszmás már az első percben gólt rúg Braun hibájából. A KAC erélyesen támad jó ideig s főleg a mezőnyben szép játékot produkál, messziről lőtt labdái azonban nem találnak utat a hálóba. A TTC védelme, főleg Fried, nagy energiával végzik feladatukat, de sem a halfsor, sem a csatársor nem tud elfogadhatót produkálni.
    A második félidőben a TTC erős iramot diktál, hogy kiegyenlíthessen, de nem tud fölénybe kerekedni, sőt rövid mezőnyjáték után mindegyre kidomborodik a kiforrottabb stílussal játszó kispestiek jobb játéka. Bár a KAC sem tud jó helyzeteket teremteni, mégis a Csontos által okosan szöktetett Eisenhoffer éles lövéssel megszerzi a második gólt. A TTC erre már sok durvasággal, de néhány szép támadással is felel, de Varga biztosan ment egy-két szép lövést, míg több támadást a csatárok önzése ront el. A harmincadik percben az állandóan durván játszó Proczenkó kíméletlenül fut bele Vargába, aki percekig fetreng. Proczenkót a bíró kiállítja.

    KAC: Varga—Mihalek, Mészáros—Sándor, Stallmach, Budai—Norik, Csontos, Jeszmás, Eisenhoffer, Jeny.
    TTC: Braun—Fried, Kovács—Palkovics, Friedmann, Győri—Rosenberg, Poremba, Proczenkó, Recht, Maly.

    Nemzeti Sport, 1921.09.12.