magyarfutball.hu

UTE - MTK 2 : 4

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1921/1922, 8. forduló
helyszín : ?
játékvezető : Spanring István
nézőszámok:
  1. Sporthírlap: 3.000
  2. nela: 5.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.03.24, 23:48 (szerk.: 2022.03.25, 12:26)
    MTK - UTE 4:2 (2:1)

    Népszigeti pálya, 3000 néző
    Bíró: Spannring István

    A barátságtalan időjárás az MTK híveinek tekintélyes részvét visszatar­totta az ujpesti kirándulástól és igy a nézőközönség zömét az ujpesti törzsközönség adta, amely hangos és tü­zelő közbekiáltásaival az UTE pályán megszokott hangulatot teremtette meg. A mérkőzés megkezdése előtt a ren­dezőség szócsövön kérte föl a közön­séget a meccs nyugodt szemlélésére és kijelentette, hogy a rendzavarókat, a rendőrséggel vezetteti ki a pályáról. A figyelmeztetés azonban nem sokat használt és bizony a sovén házikö­zönség alig türtőztette magát. A mér­kőzés nem tartozott az egészen sima lefolyásu mérkőzések közé: a meg­engedett remplik és meg nem enge­dett durváskodások egész sora tarkí­totta. Ez azonban vele járója azoknak a mérkőzéseknek, a melyekben a tech­nikai tudás eszközei mellett a fizikai erejét is latba veti mind a két fél a győzelem megszerzése érdekében.

    Az UTE azzal az eltökélt szándék­kal ment bele a küzdelembe, hogy megfogja akasztani az MIK győzelmi sorozatát. Erre azonban már eleve kevés esélye volt, mert Schallert és Knoll kapust nélkülözte, Schaller nél­kül pedig meglört a csatársor támadó ereje. Az első félidőben többször volt ugyan alkalma, hogy tiszta gólhely­zetet teremtsen, azonban a résen álló MTK védelem mindannyiszor a kellő időben leszerelte a veszélyesnek lát­szó támadásokat.

    A második félidőben azután nem tudott helyt állani a mindjobban kidomborodo MTK fölénynek és nem tudta kihasználni azt a negyed órát sem, amikor az MTK csak kilenc emberrel játszott. (Senkey bokarán­dulást szenvedett. Molnárt kiállította a biró. Egyébként jól állotta meg a he­lyet Szidon, s Schallert helyettesítő Rosenberg gyenge volt, Priboj lesántulva játszott. Kósa nem volt rossz, Paulusz betegen állt ki. A halfsor hamar kifulladt Baubach nem tudta fogni Orthot. Fogl II. határozottan visszaeső formát mutatott; a kitűnő formában játszó Opata különösen a második félidőben könnyen játszott ellene Fogl III. megtette a magáét, Klein azonban a kapuban nem tudta helyettesíteni Knollt.

    Az MTK csapatában a sérült Braun helyett Dobó játszott jobbszélsót. Kö­zépfedezet Guttmann volt. Az első félidőben a betegsége óta először, játszó Guttmann hamar kifulladt és a második félidőben helyet cserélt Vágó­val, aki meglepően jó formát árult el ezen a helyen. Kertész II, régi klasszi­sára emlékeztető képességeivel tündö­költ. A csatársor starja a formája tetőpontján álló Orth volt, akinek ma ismét egyéni játékát bámultuk meg. Mind a négy gólt ö rugta. A harma­dikhoz és negyedikhez hasonló brilliáns gólt magyar pályán ritkán lát­tunk. Segítő tarsai egyéni működésü­ket teljesen alárendelték Orth szolgála­tának. Schlosser inkább Opatát táp­lálta labdákkal, aki viszont elsőrendű játékkal támogatta Orthot. Mandl a tőle megszokott észszerű játékával tűnt ki, Senkey, amíg résztvett a játék­ban, megbízhatóan dolgozott. A II-ik félidő 20-ik percében bokarándulást szenvedve, kiállt, helyét Schlossar fog­lalta el, Kropacsek a második gólt védhette volna. A 36. percben Molnár foultolja Peicset, amiért a biró ki­állítja.

    Az MTK két góllal vezet már, amikor Guttmann foultolja Peicset, a megítélt 11-est Szidon lövi be. A II. félidőben 4:1 a gólarány az MTK javára, ami­kor a 25. percben Szidon kapura lő; Kropacsek hibáz és az ujból hozzá kerülő labdát Szidon kapussal együtt nyomja be a kapuba.­

    Sporthirlap, 1921. november 14.
     
  2. avatar: erdosor
    2018.09.24, 13:58 (szerk.: 2018.09.24, 19:57)
    Népsziget. Bíró: Spanring.

    A játék így folyt le:
    Mint mindig, mikor a lelkesedés csap össze a nyugodt számítással, az első percekben a hevesség elsöpörni látszik mimdent. Paulus, Szidon és Priboj erőteljes, de kalandos vállalkozásszerü támadásaival indul a meccs, miközben Kropacsek majdnem gólt vét. Felnyomul a technika, főleg Kertész Vili veti frontba a kék-fehéreket s a 9. percben Opata gyönyörű beadását Orth védhetetlenül befejeli (1:0). Az MTK nyugodt, biztos játéka összemorzsolja a kapkodó UTE-t, gólhelyzet kevés adódik azonban. Az sem gólhelyzet, amiből Orth a 23. percben szenzációs gólt lő. A Kertésztől kapott lapos labdát fordulásból, kapásból mintegy 35 méterről lapos, éles lövéssel a balsarokba lövi, a kapus későn veti utána magát. (2:0.) Fogl II. két pompás szabadrúgása foglalkoztatja Kropacseket, az UTE szórványos támadásai során Guttmann foulja miatti 11-esből lövi Priboj a lilák első gólját, a 33. percben. (2:1.) A teljesen tehetetlen Guttmannal Vágó helyet cserél, de, egyelőre ő sem árul el sokat. Senkey embertelen belemenései foglalkoztatják nem is annyira a bíró sípját, mint inkább a közönség hangszalagjait, de a félidőnek vége.
    Szünet után változatos, de kevés örömet nyújtó játék, Schlosser remek akciója befejezéseképpen fölé rúg; ez az első igazán meleg perc.
    Most Molnár jön lendületbe, a jobb szélig kidriblizett labdáját beadja, Orth ráront és már gól is. 9. perc. (3:1.) Opata hét tüneményes lefutását hét tüneményes centerezéssel fejezi be, a hetedikből a 19. percben Orth, persze kapásból, lövi hasonlóan tüneményes negyedik gólját. (4:1.) Az UTE részéről Rosenberg, az MTK részéről Kertész Vili faultolgat szorgalmasan, Senkey egy rosszul kiszámított beleugrásnál kiránditja lábát és kiáll. Schlosser hátramegy bekkelni s ezzel vége az MTK fölénynek. A csonka csatársor béna, az UTE felocsúdik, Senkey pár percre visszajön, megint lerándul, s a 28. percben végleg eltűnik. De ekkor már az UTE egyetlen nyugodt csatára, Szidon egy rumli után az elcsúszott Kropacsek mellett megszerzi a 25. percben csapata második gólját. (4:2.) Az MTK támadásai főleg a 30. perctől kezdve szünetelnek, amikor ugyanis Molnárt kiállítja a bíró. UIE-támadás zárja be a mérkőzést.

    MTK: Kropacsek—Mandl, Senkey—Kertész II, Guttmann, Vágó—Dobó, Molnár, Orth, Schlosser, Opata.
    UTE: Klein—Fogl III., Fogl II.—Kelecsényi, Baubach, Peics—Paulusz, Kósa, Priboj, Rosenberg, Szidon.

    Nemzeti Sport, 1921.11.14.