magyarfutball.hu

UTE - Budapesti TC 1 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1921/1922, 5. forduló
játékvezető : Szeiff Aladár
nézőszámok:
  1. Sporthírlap: 3.000
  2. nela: 4.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.03.23, 18:32 (szerk.: 2022.03.24, 17:12)
    UTE - BTC 1:0 (0:0)

    Nép­szigeti pálya, 3000 néző
    Biró: Szeff Aladár

    Mindig veszedelmes a nagy fölénynyel fűszerezett eredménytelen játék — a közönségre. A klubszinekért iz­guló tömeg szivszorongva lesi a már régóta esedékes gólt s mert az bosz- szantóan késik, a bírón tölti ki a haragját. Viharosan zug, ha foult fütyül le a biró és hangosan károm­kodik, ha off side cimén akasztja meg a játékot. Az izgalom lassan, de biztosan átragad a játékosokra, min­den sikertelen akcióval tüzesebbé válik a hangulat, minden perc inger­lékenyebbé teszi a kedélyeket. s ilyen­kor elég egy félreértett mozdulat s kész a botrány.

    Ilyen elkedvetlenítő jelenségek köze­pette zajlott le a mérkőzés. S most szószerint értendő a zajlás,mert a közönség jóformán egy pillanatra sem feledkezett meg a biró személyé­ről, aki pedig igazán nem felelhetett az UTE-csatárok tehetetlenségéért.

    Ehhez a mecchez fűződik az első rendőri beavatkozás ténye is. Egy alkalommal, amikor a biró sorrend­ben már a hatodik népgyülést ren­dezte a játékosok bevonásával, az ügyeletes rendörtisztviselő a pályára rohant és beszüntette a mérkőzést;

    Még jó szerencse, hogy Baubach átértette a helyzetet és addig kérlelte, kapacitálta a rendörtisztviselőt, amíg visszavonta a betiltó rendelkezését. Kénytelenek vagyunk megállapítani, hogy a rendőri beavatkozás teljesen fölösleges volt, mert a szabálymagya­rázattal elegyes vitadélutánt már befejezte a biró, mikor a rendőrtisztviselő hirtelen elhatározással magához ragadta az iniciativát.
    Maga a mérkőzés iskolapéldája volt annak. az esetnek, amikor a sokkal jobb csapatot üldözi a balszerencse. Az UTE-nak semmi sem sikerült és a győztes gólt is a BTC helytelen taktikájának köszönheti. A piros-fehé­rek az utolsó két percben, ahelyett, hogy védekeztek volna, egy merész támadásba mentek át, ami nem sike­rült nékik, de sikerült az UTE-nak. Az UTE csatársora Szidonnal sem volt akcióképesebb mint máskor. A BTC csatársoráról meg jobb nem beszélni. Jellemzésképpen megemlitjük, hogy a mérkőzés folyamán egyetlen kornert nem ért el. A mérkőzés a Kanyaureket nélkülöző BTC védelemnek végnélküli küzdelme volt az egész UTE csapat ellenében. Az ujpestiek több uj játékossal kísérleteztek. Kósa he­lyett a jobbösszekőtőt a második csa­patban eddig sikerrel szerepelt Takács játszott. Fejlődésképes játékosnak ígér­kezik. A balhalf helyén az uj krek Pejts mutatkozott be. Egyenlőre semmi különöset nem nyujtott. Kelecsényit éppenséggel nem tudta feledtetni a helyette jobb fedezetet játszó Schvarc. A kapuban a beteg Knoll helyett az ifjusági Klein védett volna, ha lett volna mit védeni. A két Fogl csak a tiszta labdák visszarugásában ver­senyzett egymással, mert a BTC csa­tárok még a közelükbe se kerültek. A büntetésének letelte után először játszó Szidonon erősen meglátszott a kényszerpihenö hatása.

    A BTC védelmének minden tagja megérdemli a feltétlen dicséretet, de különösen Gesehlecht, Szabó és Palcsek. Emberfeletti munkát végeztek. A csatársorban a balszélsó Szánthó helyén játszó Zettelmayer akár ott sem lett volna, de a többi csatár sem zavart sok vizet. Póc már a legegyszerübb helyzeteket sem tudja meg­játszani, még a mezőnyben sem.

    A mérkőzés első félidejében az UTE nagy és határozott fölényben volt an­nak ellenére, hogy kényelmesen ját­szott. A BTC csatársora még véletle­nül sem jutott az UTE kapu közelébe. A második félidő első perceiben a BTC egyenlő ellenfélnek ígérkezett, de csakhamar helyreállott az első fél­idő képe. Az UTE folytonosan fo­kozta a tempót, de a támadásai med­dők maradtak. A második féltdő kö­zepe táján Schaller megsértette a bí­rót, mire természetesen a biró kiállí­totta. Ezután történt első ízben a rendőri beavatkozás, ekkor még csak figyelmeztetés formájában. Az UTE a közönség tombolása közben tovább támadott. Pribojt faultolták közvetlen a 16-os vonal előtt, a biró sipjelzését azonban a nagy zajban nem lehetett hallani. Priboj tovább ment és még két ellenfelet kicselezve gólt rugott A gólt a biró természetesen nem ítél­hette meg. Ekkor ujból csoportosulás támadt, amire a rendörtisztviselő má­sodízben avatkozott bele a játék me­netébe a már említett módon. Szabó BTC jobb fedezete, egy egészen ár­tatlan szabálytalanságáért, inkább a paritás kedvéért Schaller sorsára ju­tott. A mérkőzés utolsó perceiben az UTE már feladta a reménytelen küz­delmet, amikor a BTC egy eredmény­telen támadását visszaverve, a BTC kapuja előtt támadt kavarodásból Paulusz a labdát a kapuba lőtte, s ezzel megnyerte a mérkőzést.

    Sporthirlap, 1921. október 10.
     
  2. avatar: erdosor
    2018.09.20, 16:40 (szerk.: 2018.09.20, 20:01)
    Népsziget. Bíró: Szeiff.

    A két Fogl késése folytán csak negyedórával a kick offra kitűzött idő után kezdődik a játék. Így is Schaffer és Paulusz véd az első percekben, amíg Fogl III (4. perc) és Fogl II (5. perc) beáll. Priboj mellé fejel (8. pere), majd Paulusz kényszeríti Palcseket a beavatkozásra (14. perc). A 22. percben Priboj váratlan lövése kapu mellett süvít el. Félórái játék után kornert ér el az UTE, de Baubaoh kapu fölé küldi a labdát. Egy újabb eredménytelen kornert Fogl II — Palcsek által védett — szabadrúgása előz meg. Öt perccel szünet előtt két UTE-foul Klein kapuja elé hozza a BTC csatársorát. Pócz kiugrik, de lövését Klein fogja. A 43. percben Takács tiszta helyzetben hibáz.
    A helycserével egyidejűleg Takács és Schiller is egymás posztját foglalták el. UTE sorozatos támadásait Kőszegi, majd Szabó foullal akasztják meg. Szidón lefutása korneren akad meg, melyből a BTC védelem a mezőnybe fejeli a labdát. Egy taccsbedobásnál Szidon és Szabó körül támad kavarodás, akik kölcsönösen lökdösik és sértegetik egymást (11. perc.) A bíró erélytelensége időt enged, hogy több játékos és az olcsó hely publikuma is beleavatkozzon miközben a bírót is sértegetik. Egy perces szünet után megindul a játék. A BTC szélsői gyors akciókra használják föl az elhelyezkedés lassúságát. Takács vezet most néhány támadást, s egy sikertelen korner után hatalmas lövést küld a kapura, de a labda a kapufáról Palcsek kezébe jut. A 20. percben egy összecsapásnál ismét kavarodás támad. Schallert kiállítják s a rendőrtisztviselő már-már beszüntetéssel fenyegeti a meccset. UTE hatalmas akciókat vezet. Pribojt a 16-os vonalnál buktatják, de ennek ellenére gólt
    lő, melyet a bíró azonban nem ad meg, mert előbb lefújta a játékot és a 16-osról ítél eredménytelenül végződő szabadrúgást. Ez az eset is botrányos jelenetekre vezetett. UTE továbbra is fölényben van.
    A 31. percben Szabót beletalpalás után veszélyes játék címén kiállítják. Változatos gyors akciók járják az utolsó tíz percben. Az incidensek miatt bárom perccel meghosszabbított II. félidő 47. percében Pauluszt Kőszegi a kornervonalnál foullal akasztja meg. Fogl II. szabadrúgásából Paulusz élesen kapura lő s a labda Palcsek kezéből a kapuba pattan. Palcsek ugyan gyorsan utánanyult és kihalászta, de a labda már benn volt a kapuban és az UTE nehézen, de mégis megszerezte mindkét pontot.

    UTE: Klein—Fogl II., Fogl III.— Schwarz, Baubach, Pejcs—Paulusz, Takács, Priboj, Schaller, Szidon.
    BTC: Palcsek—Geschlaecht, Kőszegi II—Rauchmaul, Schweng, Hajdú-Horváth, Pócz, Tichovszky, Zettelmayer.

    Nemzeti Sport, 1921.10.10.
     
  3. avatar: erdosor
    2018.09.20, 13:08 (szerk.: 2018.09.20, 20:00)
    Felcserélték pályaválasztói jogukat a BTC és az UTE október 9-iki találkozásukon. Október 9-én ér ugyanis véget a kerékpárszezon s a BTC a Kerékpáros Szövetséggel kötött megállapodás miatt még nem játszhat a Millenárison. A BTC—UTE-meccs tehát a Népszigeten lesz.

    Nemzeti Sport, 1921. szeptember 24.