magyarfutball.hu

Budapesti TC - MTK 2 : 4

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1921/1922, 6. forduló
játékvezető : Iváncsics Mihály
nézőszámok:
  1. nela: 3.500
  2. Sporthírlap: 6.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.03.23, 18:45 (szerk.: 2022.03.24, 17:15)
    MTK - BTC 4:2 (0:0)

    Mille­náris pálya, 6000 néző
    Biró:Iváncsics Mihály

    Botránnyal fejeződött be a két régi riválisnak mai bajnoki mérkőzése, melyet pedig az első félórában az a szokatlan jelenség kisért, hogy a mindkét pártbeli közönség teljesen távoltartotta magát mindenféle hangulatcsinálástol. A csend csak akkor tört meg, amikor Horváth erősen beléfutott Molnárba, akit a trénernek kel­lett felmasziroznia. Az első félidő szélcsendjét a második félidőben ha­talmas vihar váltotta fel, amely akkor érte el a tetőpontját, amikor a BTC vezető gólja után az MTK erősebben feküdt bele a játékba és a foultok kezdtek gyakoriakká válni. Különö­sen Horváth tulerélyes akciói késztet­ték a bírót a beavatkozásra.

    A 35. percben, amikor 3:2-re állt a játék, tört ki a botrány. Braun lefut a labdával, közben kétszer gáncsolják, de a labda nála marad. Végre lesze­relik s a labdát a mezőnybe rugják. Amikor a labda már a mezőnyben van, Geschlecht hasbaboxolja a 16-osban maradt Braunt. A biró 11-est ítélt, aminek keresztülvitelét a piros- fehérek ugyan nem akadályozták meg. de utána óvással éltek és Rauchmaul le akarja vonultatni csapatát. Végül is a csapat a pályán marad, csak Hajdu és Horváth mennek le, de azután ők is visszaállanak a BTC vezetőségének a felszólítására.

    Az incidens természetesen nem mulhatott el anélkül, hogy a közön­ség, pártokra szakadva, ne foglaljon állást a biró mellett vagy ellen. Ez a demonstráció a mérkőzés további folyamán csak szavakban nyert kife­jezést, mikor azonban a biró a mér­kőzés után az öltözőjébe tartott, a nézők soraiból egy Fojth Károly nevű idősebb egyén bottal fejbe akarta vágni a bírót, aki azonban karjaival kiparírozta az ütést.

    A rendőrség ugy Fojthot, mint több más harcias nézőt rögtön iga­zoltatott és a pályáról mindenkit el­távolított. A biró azután az MTK játékosok és a rendőrség fedezete alatt távozott a pályáról.
    A mérkőzésre áttérve, meg kell állapitanunk, hogy a BTC várakozá­son felül, nagyszerűen játszott és előző szerepléséhez képest, nagy formaváltozásról tett tanuságot. Minta­szerűen helyezkedett minden embere, villámgyorsan startoltak labdára és összjátékuk is nagyon tetszetős volt.

    Az MTK a BTC-vel ellentétben, az első gólig, amelyet a BTC ért el, na­gyon álmosan és unottan játszott. Mentségére szolgáljon azonban a kék­fehéreknek a millennáris pálya fene­ketlen mély portalaja, amely szinte lehetetlenné tette a labda helyes irá­nyítását.

    A BTC csatársorából kitűnt Pócz agilis játéka, aki, ugy látszik, vissza­nyerte régi nagy formáját. Tichovszky finoman, de erélytelenül játszott. Hajdu rendkívül gyors és ötletes csatár, néha azonban indolens. Szántó II. ismét megbízható játékosnak bizonyult A fedezetsor, amig tüdővel bírta, szorgalmas munkát végzett. Rauchmaul jól bírja a tempót, de irányítása nem tökéletes. A hátvédek erélyesek, de nem mindig labdabiztosak. Palcsek a kapuban jó.

    Az MTK csapata csak a második félidőben talált rá magára. Halfsora ma rendkívül bizonytalanul játszott. A két hátvéd közül csak Mandl fe­lelt meg a beléje helyezett bizalom­nak. Kropacsek indiszponált volt. A csatársorban csak a jobb szárny állt a helyzet magaslatán. A balszárny főleg Vágó gyenge támogatása miatt csak ritkán tudta képességeit kifej­teni. A második félidőben Schlosser és Opata helyet cseréltek. Ez emelte az MTK-csatarsor akcióképességét.

    A II. félidő 8. percében esik az első gól kornerböl folyóan. Tichowsky volt a góllövő. Kropacsek az elfogott labdát a kapuba ejti. 10 percre rá Molnár Opata beadásából kiegyenlít. A 17. p.-ben Molnár szerzi meg az MTK vezető gólját négy percre rá pedig Braun beadásából Schlosser lövi az MTK harmadik és a játék legszebb gólját. Kertész foultja miatt 11-est ítél a biró, amelyet Tichowsky a kapufának lő. Nemsokára rá a kapu előtt folyó játékból Pócz fordulásból megszerzi a BTC második gólját. A 35. percben a lentebb elbeszélt in­cidensből kifolyóan 11-est lő az MTK, amelyet Orth helyez el a kapuban. Izgalommal fűszerezett utolsó percek, amelynek folyamán a biró ujból meginti Horvátot. Orth megy centerhalfnak, a lesántult Vágó az ő he­lyére. A BTC még egy kornert ér el, Opata is próbálkozik egy utolsó kí­sérlettel, de az eredmény nem vál­tozik.

    Sporthirlap, 1921. október 17.
     
  2. avatar: erdosor
    2018.09.21, 14:08 (szerk.: 2018.09.22, 10:01)
    Millenáris. — Bíró: Iváncsics.

    Az MTK kezd nap ellen s már az első mozdulatok után látszik, hogy a BTC csapata ma kemény dió lesz! Elmúlik tíz perc is, hogy a MTK nem jut át a félvonalon! Hol a jobb, hol a balszél viszi a támadást, de szép beadásaik sorra a magas labdákat nagy biztossággal fogó Kropacsek martalékai lesznek. Egy kitűnő helyzetet Pócz ront el, Szántó éles lövése hajszálnyira süvít el a kapu mellett, majd a balszárny egy újabb támadása után a Pócz által okosan, de lanyhán a jobb sarokba plaszirozott labdát Kropacsek csak nagy nehezen tudja kornerre tolni. Lassan a MTK is lendületbe jön, gyakrabban támad, de jó helyzeteket nem tud teremteni. Orth nagy agilitással, de rendszertelenül dolgozik, még taccsot is dob, de góllövésre nincs alkalma a csatársornak és Orth, Schlosser messziről lőtt labdái messze elkerülik a BTC kapuját. A MTK halfsor is megembereli magát és most már váltakoznak a támadások, de eredmény egyik oldalon sincs.
    Nagy lendülettel indul a második félidő. Főleg a BTC fekszik bele a játékba. Az MTK néhány szép támadást vezet, de a BTC védelem könnyen veri vissza őket. Ismét a BTC kerül frontba és a 15. percben kornert ér el, melyet Schweng Kropacsek kezei mellett a hálóba fejel. A gól fokozott munkára serkenti a MTK csapatát s minden tudásukat latba vetik, hogy kiegyenlítsenek. Némi fölénybe kerülnek, a halfsoruk már lényegesen jobbat produkál, mint eddig és egy kombinatív támadást Molnár góllal fejez be a 23. percben. A bajnokcsapat irama egyenlítés után még fokozódik és Molnár csakhamar megszerzi a vezető gólt is. A MTK támad ezután is többet, de támadásaik még mindig nem elég pontosak és egyöntetűek. A BTC-védelem jól működik, Braun a mély talajon nehezen boldogul. Mégis egy-két lefutás után Braun centerét az összekötőbe ment Schlosser húsz méterről belövi. A BTC nem lankad és vehemens támadás után, Pócz elgáncsolása miatt 11-est ér el. Tichovszky kapufára lövi a labdát s az jobbszélre pattan. A beadott labdát Pócz fordulás közben mesterien a jobb sarokba lövi. Erős küzdelem indul meg erre egyrészt a kiegyenlítés, másrészt a győzelem biztosítására. A BTC kissé visszaesik, a MIK vehemensebben támad s ekkor ítél a bíró a MTK javára 11-est, amelyről lapunk más helyén külön megemlékezünk s amit Orth góllá értékesít. A hátralevő percekben változatlanul heves a küzdelem, de már gólt egyik fél sem ér el.

    MTK: Kropacsek—Feldmann, Mandl—Kertész II, Nyúl, Vágó—Braun, Molnár, Orth, Opata, Schlosser.
    BTC: Palcsek—Gescblecht, Kőszegi II—Szabó, Rauchmaul, Horváth Gy. I—Hajdú, Schweng, Pócz, Tichovszky, Szántó.

    Nemzeti Sport, 1921.10.17.