magyarfutball.hu

Kispesti AC - Ferenczvárosi TC 0 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.03.23, 17:22
    FTC—KAC 0:0.

    A sokat vitatott mérkőzés reális eredményét végül is a zöld gyepen döntötte el a két csapat. Az FTC a megismételt mérkőzésen sem tudta megverni elszántan küzdő ellen­felét, viszont a KAC-nak sem sikerült megismételnie előző alkalommal ara­tott szenzációs győzelmét. Nem tud­juk azonban, hogy ez nem sikerült volna-e neki, ha ismét Jeszmással és Budaival tudott volna felállani. A mér­kőzés 0:0 arányú, tehát negatív ered­ménye mindenesetre a több tartalék­kal és a fájós karu Sagulylyal szereplő KAC csapát erkölcsi sikerét jelenti az­zal az FTC-vel szemben, amelyből csak Tóth hiányzott.
    A mérkőzés általában FTC fölény jegyében folyt le, amit elsősorban az FTC sziklaszilárd védelme és a most is megbízhatóan és teljes erejével dol­gozó halfsor munkája hozott létre. A csatársor azonban oly pongyolán, las­san és összefüggéstelenül dolgozott, hogy az ö indolenciájukon és nem tu­dásukon megtört a kitűnő halfsor min­den igyekezete. Ebben a tekintetben most Pataki sem volt kivétel, akinek partnerei gyámoltalansága már a meccs kezdetén elvette a kedvét.
    A KAC az FTC-vel szemben az első perctől az utolsóig dolgozott, még pe­dig teljes elszántsággal és tudásának megfeszítésével. A tartalékos csapat ennek ellenére sem bírta volna végig az ellenállást, ha centerhalfja, Stallmach nem játszik jól és okosan s ha Vargha nem áll ismét tudásának ma­gaslatán. Emellett a tartalékok is jól beváltak. A csatársor is szép akciókat vezetett s csak balszerencséjük és a két kitűnő FTC bekk akadályozta meg ered- ményességüket.
    A mérkőzésen mintegy 2000 főnyi közönség volt kint, amely csak a II. félidőben melegedett fel, az I. félidőben nagyon unatkozott. A mérkőzést Ivancslcs Mihály vezette, aki nehéz feladatát kellő nyugalommal látta el. 16 A mérkőzésen az I. félidő közepe táján a rendőrhatóság is közbelépett, amikor Eisenhoffer a földön fekvő Csajkába kissé könnyelműen ugyan, de durvának nem mondható módon belefutott. Ivancsics bíró a szabályta­lanságot rögtön megtorolta s így a közbelépés tulajdonképpen fölösleges volt.

    Sporthirlap, 1921. október 17.
     
  2. avatar: seamandarin
    2022.03.19, 23:36 (szerk.: 2022.03.20, 08:53)
    Kispesti AC — FTC 1:0 (0:0)

    Sárkány-utcai pálya
    Biró: Fiedler Konrád

    Szinte már tradicionális jellegűvé vált, hogy az FTC és a KAC meccse soha sem mulhat el — bírói tévedések nélkül s a tradíciókban az is benne van, hogy a tévedések rendszerint az FTC-ot sujtják. Most is igy történt. A játék második félidejében, amikor még mindig 0 : 0 volt az eredmény, Níkolsburgert biztos gólhelyzetben elvágják a KAC játékosok, mire a biró 11-est ítélt. A 11-est Hungler II. élesen be­lőtte, a bíró azonban azon az alapon, hogy szerinte két FTC játékos a labda elrugása pillanatában belépett a 16-os területére, a gólt érvénytelenítette és először ujból akarta rugatni, majd — különleges szabályismeretére támasz­kodva — szabadrugást ítélt az FTC ellen a 16-os vonalról!

    Az FTC csapatkapitánya természe­tesen protestált a lehetetlen bírói Ítélet ellen, Ftedler Konrád azonban meg­maradt álláspontja mellett, jóllehet, az MLSz játékszabályai ezt mondják:
    — Ha a támadó csapat játékosai a rugás pillanatában a büntetőterületre befutnak, vagy más szabálytalanságot követnek el és a labda a kapuba megy,a rugás megismétlendő.
    Fiedler Konrád biró eképpen nagy sikerrel kivette az FTC kezéből a győzelmet és a felszabadult KAC-nak tíz perccel utóbb a szabadon hagyott Novik révén sikerült egy gólt elérnie, amellyel a meccs győztese maradt.

    A meccsről magáról nincs sok mon­dani valónk. Az FTC szemmelláthatólag fáradtan játszott és amellett a játékosok tulsokat kombináltak, amelylyel szemben a KAC a belső zavarok miatt Eisenhoffer, Jeny és Saguly, va­lamint az eltávozott Turi és Blasník nélkül, de annál nagyobb lelkesedés­sel játszott.

    A csapatok így álltak fel:
    KAC: Varga, Mihalek, Mészáros— Raix, Stallmach, Budai— Fatter, Cson­tos, Jeszmás, Sándor, Novik.
    FTC: Csajka— Takács, Hungler II— Szabó, Obitz, Blum— Héger, Nikolsburger, Pataki, Tóth. Wiener II.

    A játék első félidejében eleinte a KAC van az előtérben, majd az FTC veszi át a támadást. Mindamellett jobbára középjáték folyik. Az első negyedóra elteltével Obitz szökteti Wiener II-őt, aki üresen lerohan és Varga csak ugy tudja megmenteni kapuját a góltól, hogy Wiener II lábai elé veti magát.

    Ezután a KAC is gyakran veszélyez­teti az FTC hálóját és egy ilyen tá­madásnál Csontos megrugja a földön fekvő Csajkát, mire a biró kiállítja. A KAC tíz emberrel küzd tovább és Jeszmás néhány veszélyes lövést küld a kapura, Csajka azonban résen van. Később Nikolsburger gyönyörű lövése kapufáról pattan vissza a mezőnybe és ugyanígy eredménytelenül végződik Pataki és Tóth több akciója.

    A második félidő elején bekövet­kezik a föntebb jelzett eset és a játék a 11-es meg nem ítélése, illetve az ujralövetés elmaradása fölött zajongó közönség miatt percekig szünetel. A mikor az izgalom kissé lecsillapodik, a játék tovább folyik és a 18-ik per­ben Noviknak sikerül a KAC gólját megszerezni. Az utolsó husz percben szép játékot láttunk: az FTC minden erejét megfeszítve küzdött, a tömörült KAC védelem ellen azonban — Jesz­más is halfot játszott — nem tudott eredményt elérni.

    A meccs végeztével Fiedler Konrád rendőri asszisztencia mellett tért az öltözőjébe és a Sporthirlap munkatár­sának arra a kérdésére, hogy miért annulálta az FTC gólját, igy felelt:
    A lövés pillanatában két FTC- játékos belépett a 16-os területére, mire a szabályok (?) alapján szabad­rugást ítéltem az FTC ellen. A 11-est csak akkor lövettem volna ujra, ha a KAC-játékosok léptek volna idő előtt a 16-os területére és a labda a kapu mellé ment volna. A közönség tehát nem tudta a szabályokat és igy ok nélkül zajongott.

    Miután a hivatkozott szabályok kiáltóan Fiedler szabályismerete ellen szólanak és szinte példa nélküli, hogy egy klubot ilyen körülmények fossza­nak meg a győzelemtől, valószínű, hogy a meccs ügye a szövetség elé kerül.

    Sporthirlap, 1921. szeptember 5.
     
  3. avatar: magyarfutball.hu
    2015.04.28, 14:08
    Szeptember 5.-én játszották le az eredeti mérkőzést, de birói műhiba miatt újrajátszatta az MLSZ.