magyarfutball.hu

Vasas - VII. Kerületi SC 1 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1921/1922, 7. forduló
játékvezető : Bratkovics József
nézőszámok:
  1. Sporthírlap: 1.500
  2. nela: 2.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.03.24, 21:39 (szerk.: 2022.03.25, 12:19)
    VII. ker. SC — Vasasok 1:1 (1:0)

    Üllői-uti pálya, 1500 néző
    Biró: Bratkovics József

    Az orkánszerü szél már némileg alábbhagyott, mire e két csapat mér­kőzésére került a sor. Ami azonban megmaradt a viharból, az is elegendő volt, hogy befolyásolja a mérkőzés sorsát. Mindkét félidőben az a fél volt fölényben, amelyet a szél támogatott, bár a Vasasok az I. félidőben a szél ellen is sokkal inkább támadtak, mint a VII. ker. a másodikban. Ha a Vasa­sok gyakori támadásaikat megfelelő lövésekkel is be tudták volna fejezni, ugy győztesen kerülhettek volna ki a mérkőzésből. Minthogy azonban ha­gyományos gólképtelenségük még ma sem javult, meg kellett elégedniük az eldöntetlen eredménnyel.

    A mérkőzésen határozottan a Va­sasok játszották az igazibb futballt, mig a VII. ker. csapatának játéka szemre tetszetősebb volt, de csak az első félórában, s azután minden stí­lus eltűnt a csapatból, hogy he­lyet adjon az emberremenésnek s egy csomó hasonló durvaságnak.

    A Vasasok játékában — bár egy csomó uj név s ugyanannyi fiatal já­tékos szerepelt a csapatban — volt erő és tendület. Minden labdára rá­mentek, passzaik a szélben is elég pontosak, összjátékuk sikeres volt. Egyedül az akciók sikeres befejezéséhez szükséges áttőrőképesség hiány­zott a csapatból. Legjobban tetszett a teljesen fiatal erőkből álló halfsor (Tomecsko—Stojka - Klein) játéka, a kik fáradhatatlanul dolgoztak, s technikájuk is fejlődőképes. A védelem Zatykó kivételével bizonytalan, ellen­ben a csatársor — fenti hibákból el­tekintve — jó, különösen Katzer és Jellinek.

    A VII. ker-ben okos és szép játék­ról csak az első félórában lehet be­szélni. Ekkor meglátszott az iskolázás jó hatása a csapaton; pontosan men­tek a passzok, agilisán dolgozta át magát a csatársor, a védelemnek alig akadt dolga. Ekkor esett a góljuk is. Később a csapat elvesztette egyensulyát, a Vasasok fölénye idegessé tette őket s elitélendő durvaságokat kezde­ményeztek, vagy duplán viszonoztak. A csapatban kitűnő — lesz a belső csatársor; míg a halfsorban Weszter és Kojsza játéka kimagaslik. A véde­lem megbízható, Wagnernek azonban a gólt védenie kellett volna.
    Az I. félidőben VII ker. játszik szél­lel, s ezt az előnyét kihasználva, több, precízen keresztülvitt támadást vezet. Ezek egyikéből Pollák hátraadott lab­dájával Brenner 16 méterről megszerzi a vezető gólt, amely Tapfer kezei közt megy a felső sarokba. Még néhány szép helyzet, de ezek éppen ugy, mint a Katzer és Jelllinek által vezetett Vasas támadások sikertelenek.

    A II. félidőbén a Vasas óriási fö­lénybe jut, VII. ker. alig kerül át a félvonalon. Az állandó ostromnak a 28. percben van meg az eredménye. Rucskay hosszu, 20 méteres lapos lövését Wágner későn próbálja vé­deni. A kiegyenlítés után eldurvul a játék, aminek következménye Knoll és Kojsza (VII. ker.) és Zatykó (Vasas) kiállítása. Mindkét csapatnak van még egy-két gólhelyzete, de a védelmek minden kísérletet visszautasítanak.
    A mérkőzést Vértes Imre helyett vezető szükségbiró meglepő jól és erélyesen látta el tisztét.

    Sporthirlap, 1921. október 31.
     
  2. avatar: erdosor
    2018.09.24, 11:27 (szerk.: 2018.09.24, 19:50)
    Üllői-ut. Bíró; Bratkovits.

    A VII. ker. volt a szerencsésebb. Az első félidőben őt segítette a szél s ehhez képest az egész félidőben fölényben is volt. Ez a fölény azonban gólokban nem nyilvánulhatott meg, amiben úgy a Vasas közvetlen védelme, — benne főleg Zatykó — mint a teljesen új erőkből álló halfsor nagy agilitással akadályozta meg. A VII. ker. támadásaiból hiányzott az egység, a csatárok nem értették meg egymást. Hiába vezettek támadást támadásra s a halfsor hiába látta el folyton jobbnál-jobb labdákkal őket, sok helyzetet a szélsők, főleg Csuzman rontottak el, még több a belsők lassúságán és határozatlanságán tőrt meg. Csak a félidő közepén sikerül nagy jól vezetett támadást teljesen keresztül vinniük, melyből Brenner a Polláktól kapott labdát a rosszul helyezkedő Tapfer kapujába lövi.
    Gól után a Vasas nem csügged, sőt még nagyobb hévvel fekszik a játékba s néhány jól átgondolt kombinációval a VII. ker. térfelébe nyomul és egy baloldali támadás végén kornert is ér el, de ez sem hoz számára eredményt. Egyéb támadását a VII. ker. védelme teszi ártalmatlanná. Közben meg-megujuló rohamokkal nyomul a VII. ker. támadósora a Vasas-kapu felé, de lövésre ritkán kerül a sor s azok is csaknem kivétel nélkül messze elkerülik a kaput.
    A második félidőben teljesen megfordul a játék. Most a VII. ker. játszik szél ellen s ehhez képest a Vasas van állandóan frontban. Folyton a VII. ker. térfelében játszanak, de az ő támadásuk is hézagosak, hiányzik belőlük is a megértés, pontosság. A szélsők határozottan rosszak voltak, Jellineket társai csak nagy ritkán értik meg s így jó ideig csak egy korner minden, amit el tudnak érni A VII. ker. védelme csak nehezen tud ellenállani a sorozatos támadásoknak, csak Hoffmann áll keményen a lábán és ő hárítja el a legveszélyesebb támadásokat. Jó 20 percnyi játékba kerül, míg a Vasas támadósor magára talál s a csapkodó halfok belejönnek a labdaadogatásba.
    Ekkor végre szebb akciók következnek. A VII. ker. támadósora eddig alig szól bele a játékba. A half sor ellenállása is gyengül már s a Vasas-csatárok egyre könnyebben közelíthetik meg ellenfelük kapuját. Szép belső játék után a balösszekötő nagyszerű lövése kapu fölé jut, majd Jellinek sarokra lőtt labdáját s Kelhein veszélyes lövését menti bravúrosan Wagner, míg végül a 28. percben Rucskai hosszú, éles lövéssel kiegyenlít.
    Nagy küzdelem indul meg a győzelemért, de a játék teljesen eldurvul, úgy hogy a Vasasból Sztojkát, később Zatykót, vele együtt a VII. ker, csapatából Knollt, míg később Kojszát állítja ki az erélyesen, de igazságosan bíráskodó Bratkovits. A Vasas vesztesége érzékenyebb s így a VII. ker. többször támad, de csak a balösszekötő egy kapu mellé lőtt labdája látszott veszélyesnek. Csapkodó, rendszertelen játékkal telik el a még hátralévő idő.

    VII. ker.: Wagner—Hoffmann, Juhász—Mellich, Kojsza, Weszter—Herzog,
    Knoll, Pollák, Brenner, Csevemann.
    Vasas: Tapfer—Stengel, Zatykó—Klein, Sztojka, Tomecskó—Katzer, Bácskái, Jellinek, Kelhein, Kofler.

    Nemzeti Sport, 1921.10.31.