magyarfutball.hu

VAC - MAC 1 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1921/1922, 8. forduló
játékvezető : Iváncsics Mihály
nézőszámok:
  1. Sporthírlap: 3.000
meccstörténelem
  1. 1923.04.29 VAC - MAC 3-0
  2. 1922.09.03 MAC - VAC 0-2
  3. 1922.06.25 MAC - VAC 1-0
  4. 1921.11.13 VAC - MAC 1-1
...részletek, összes mérkőzes »

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.03.25, 00:10 (szerk.: 2022.03.25, 12:28)
    MAC — VAC 1:1 (0:0)

    Hungária-uti pálya, 3000 néző
    Biró Ivancsics

    Az első osztályba emelkedett VAC, elsőizben került össze ma a MAC csapatával. Más időben kizáróan a sportbeli vetélkedés motívumai hatot­ták volna át a játékost, nézőt és egyébb érdeklődést, most ellenben másutakra is hajtotta a gondolatot a két csapat találkozója. S ez az aggodalom gon­dolata volt, vajjon fölül tud e emel­kedni a sport szeretete és tisztelete minden más érzésén és világ nézeti felfogáson. Örömmel állapítjuk meg, hogy a lelkekben győzött a sportsze­retet, a mérkőzés zavartalanul folyt le, a futballt nem diszkreditálta komolyabb rendzavarás. Csupán helyenkint hang­zott el egy-egy, sporttelep tribünjére nem való megjegyzés és mindössze a mérkőzés befejezése után egy kisebb csoport az ismert antiszemita dal eléneklésével könnyített magán. Azon­ban a rendőrség közbelépésére az ének hangja is hamarosan elült és a kö­zönség rendben távozott.

    Ami a mérkőzés lényegét illeti, meg kell állapítani, hogy mindkét fél játékosai a legteljesebb komolysággal teljesítették feladatukat s ezenközben sokszor tulerélyesen, sőt kíméletlenül igyekeztek birtokába jutni a labdá­nak. A MAC-ot csakhamar váratlan baleset érte. Weiner izomrándulást szenvedett a térdében, annyira, hogy minden akcióképességét elveszítette. A csapatát azonban nem hagyta el, jobbszélsőnek ment Omelka helyére, viszont Omelka a balfedezetnek a helyét foglalta el. Amíg azonban Omelka rutinját ezen a poszton is ér­tékesíteni tudta, addig Weiner mint, csatár féllábon bicegve, csupán a sta­tiszta kínos szerepére utasittatott. A MAC létszámának ilyetén módon való megcsappanását viszont ellen­sulyozta, hogy Köves, a VAC balösszekötője is lábrándulást szenvedett s ettől kezdve nem tudott hasznára lenni csapatának.

    A döntetlen eredmény meglehető­sen igazságosan hozta ki az erőviszo­nyokat, de amíg a MAC csatársorá­nak a javára bátor, elhatározó fel­lépését lehet írni. addig a VAC táma­dásait a félénkség jellemezte. A csatársornak valamennyi tagja nélkü­lözte az önbizalmat és az áttörésre irányuló készséget, ilyen körülmények között csak természetes volt, hogy a MAC védelme könnyedén állotta ut­ját a veszedelmet rejtő helyzetek ki­alakulásának. Különösen szembeötlő volt Boros Il.-nek gyávasággal hatá­ros félénksége, hasonlóképpen Engel II. is tulságosan respektálta az ellenfél védelmét. Még a legjobban tetszett Breuer II., aki azonban kellő támogatás híján nem vállalkozhatott a támadás sikeres keresztülvitelére. Pedig igen szorgalmas, jól adogató fedezetsor áll a VAC csatársora mögött. Weisz II. középhalf elsőrangu erő: passzai pontosak, jól fejel, hi­bája azonban, hogy nem követi az ellenfél csatársorát. Mint támadó half már is a legjobbak sorába tartozik, a védelemben váló részvételt ellenben forszirozottan kell megtanulnia. Tet­szett az agilis Móra, nemkülönben Hermann is. A védelemben Singer emelkedett ki, jóllehet gyengélkedve állott ki, Czeizler pedig néhány nehéz helyzetben mutatta be nem hétköznapi tehetsegét.

    A MAC csapatában egyénileg Szafka emelkedett ki biztos játékával. Kocsis csak agilitásával tudott használni, egyébként a klasszist hiába kerestük játékában. Lenz szép stílusban és igen jól játszott, meglepően jó halfnak bizonyult Omelka is. A csatár­sorban Boldog gyors lefutásaival és rossz beadásaival tűnt ki, mig Plohl sikerét teljesen lerontotta azzal a félrelövésével, amellyel megszerezhette volna csapatának a győzelmet. Fehér mindent fogott, ami fogható volt Vál­takozó, de eredménytelen félidő után a második félidő 3-ik perce hozta meg az első gólt. Köves beadásából Nagy juttatta vezetéshez a VAC-ot. Két perc mulva Borost a lG-os vona­lon belül foul akasztja meg a támadó akció befejezésében s 11-es követke­zik. Boros lövi. Fehér kifogja a lab­dát, de a biró ujra rugatja, mert Omelka időnek előtte befut. A meg­ismételt lövést már Singer eszközli, de a labdát Fehér hatalmába keríti. Ujra változatossá válik a játék, miglen a MAC határozottan frontba kerül és egy támadás alkalmával a védelem hibája után Plohl lövőhelyzetbe jut. Lövését Czeizler védi ugyan, de a labda ismét Plohlhoz jut, aki meg­szerzi a kiegyenlítést. Az utolsó per­cekben vehemens MAC támadás. Czeizler a védelem mögé futó MAC csatársornak elibe fut, de Plohl az üres kapu mellé lövi a labdát.

    Sporthirlap, 1921. november 14.
     
  2. avatar: erdosor
    2018.09.24, 14:18 (szerk.: 2018.09.24, 19:53)
    Hungária-ut. Bíró: Iváncsics.

    Kezdés után a VAC mindjárt felnyomul és a 6. percben kornert ér el. Weiner balesete után Omelka a halfsorba vonul vissza és a VAC fölénye mindinkább kidomborodik. A MAC gyér támadásai mégis veszélyesebbek. A 11. percben Boldog centerét 10 méteren keresztül hasoncsuszva tudja csak fogni Czeizler. A 18. percben újabb kornert rúg a VAC és erősen ostrom alá veszi a MAC kapuját, Szaffka és Jancsár azonban helyükön vannak. A MAC egy kornert ér el a félidőben.
    Szünet után mindkét részről hevesebb a tempó. A 4. percben az off side-en álló Köves közvetlen közelből a MAC-hálóba helyezi a labdát. A gól villámgyors akcióból eredt és az off side-helyzet nehezen volt felismerhető. Egy percre rá Szaffka a 16-oson belül foul-t vét. Boros gyenge lövését Fehér fogja, minthogy azonban Omelka idő előtt befutott, Iváncsics újra rúgatja a 11-est. Ezúttal Singer próbálkozik, de magas lövését Fehér biztosan fogja. Ezután a VAC kifulladva visszaesik és a csonka MAC-csatársor egyik támadást a másik után vezeti a VAC kapuja ellen. A 13. percben Plohl lövését a kifutó Czeizler érinti, de a labda ennek ellenére a hálóba jut. 1:1! A MAC-ot felvillanyozza az eredmény. A 23. percben újabb kornert rúg és közben sok gólhelyzetet kihasználatlanul hagy. A 32. petében a VAC-kapu teljesen üres, Plohl azonban a kapu mellé gurítja a labdát. A VAC csak itt-ott támad. MAC-offenziva közben ér véget a meccs.
    Iváncsics erős kézzel vezette a mérkőzést.

    MAC: Fehér—Jancsár, Szaffka—Lenz, Kocsis, Weiner,—Omelka, Plohl, Abay, Szalay, Boldog.
    VAC: Czeizler—Singer, Weisz I.—Móra, Weisz II., Hermann—Boros II., Breuer, Nagy, Köves, Engl.

    Nemzeti Sport, 1921.11.14.