magyarfutball.hu

Typographia - UTE 2 : 4 15:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.10.28, 22:55
    Ujpesti Torna-Egyesület—Typographia S. C. 4:2

    (Népszigeti pálya.) A Typographia, a mult heti 20 : 0-ás goailrekord szenvedő hőse tavaszi negyedik bajnoki mérkőzését lejátszva, negyedik vereségét szen­vedte. Játékosainak nemtörődömsége, a mérkőzésekről való elmaradása olyan zűrzavart okoz, bogy az egyesület football-csapatának további szereplése a legnagyobb aggodalomra ad okot. Az U. T. E. teljes első csapatával szemben a Typographia öt tartalékkal játszott, a kik közül az ötödik is csak az első félidő 40-ik preczében állt be. Heves, izgalmas, néhol erőszakos játék volt, de mind­két részről szép összjátékot láttunk. Általában az U. T. E.volt fölényben és a Typ. csak az első félidőben bizonyult egyenrangú ellenfélnek, de tiz emberrel játszva, az erős iramtól kifáradt s a második félidőben nagyrészt véde­lemre szorítkozott.
    U. T. E. csapatában nagyon jól játszott a véde­lem : Vranák és Rozmann. Kazár szépen védte kapuját, csak nagy hibája, hogy a labdát sokáig magánál tartja abból a czélból, hogy ha az ellenfél csatárja támad, a labda kidobása után a kezét »véletlenük végighuzhassa ellenfele arczán vagy fején, a mit azután a népszigeti pálya közönsége óriási hahotával fogad. A fedezetsorban jó volt Küschner, a ki eszes, nyugodt játékos. Fandl,Szabó, Fürst és Imre pompásan játszottak. Herskovics lelkes, jó játékával sokat használ ugyan csapatának,de a bíróval olyan illetlen módon viselkedik, hogy a vasárnapi mérkőzés bírája is kénytelen volt őt a második félidő utolsó negyedórájában kiállítani.
    A Typ. csapatának lelke Orsolyák, a kis kapuvéd,a ki mesteri módon védi a legveszélyesebb lövéseket is.Különösen kitűnt fényes tehetsége a második félidőben,a mikor az U. T. E. állandó támadásai alatt a lövések egész tömegét védte. A kapott négy goal közül az egyik tizenegyes volt, a másik három goal pedig kapu előtti zűrzavarból védhetetlenül jutott a hálóba. Kitűnő volt a két hátvéd: Weisz és Kaufmann ; a fedezetsorban Pilli kitünően és ugyszólván egymaga dolgozott. Partnerei gyenge tartalék játékosok voltak. A csatársor legjobb emberei Mandl és Viklász.
    A mérkőzést Vámos Soma (Fővárosi T. C.) igazsá­gosan és a kellő szigorral vezette.
    Typ. kezd, de rögtön az U. T. E. támad és Szabó czenterezéséből Szinai már a 2-ik perczben goalt rúg.Ujrakezdés után U. T. E. szabadrugást ér el. Horváth—Mandl támadásából utóbbi lövését Kazár védi. U. T. E.szabadrugása után Typographia nyomul fel, de Viklász támadását Küschner leszereli. U. T. E. szabadrúgásbólkomért ér el, mely azonban eredménytelen. Rozmann faultja miatt Typ. szabadrugáshoz jut. U. T. E. csatár­sora támad, Herskovics lövése azonban messze a kapu felett röpül el (15. p.). Pilli handse miatti szabadrugásból Novák éles lövését Orsolyák szépen védi (20. p.). Ezután néhány perczig ismét U. T. E. a támadó fél, mig Mandl a labdát a fél pályán végigvezetve, goalra lő, de Kazár elfogja, azonban a labda kezéből kifordul, s Komlancz védhetetlenül a goalba továbbítja (22. p.). Ujrakezdés után Typ. erősen támad, de szabadrugása nem hoz ered­ményt. Szinai—Ludvig támadását Kaufmann szereli le, mig
    U. T. E. szabadrugását Vranák a kapu mellé rugja. Ludvig faultja szabadrugást hoz Typ.-nak, mit Vranák fejjel véd. U. T. E. szabadrugása után Szinai és Szabó lövését védi Orsolyák. Typ. kiszabadul, de Hor­váth támadását Kazár kifutással menti. Szabó lövésé tKaufmann fejjel védi (40. p.). Typ. két egymásutáni szabadrugása után U. T. E. támad, de Ludvig lövése a kapu mellé megy. Ludvig—Szabó támadását Orsolyák kifutással menti.
    Félidő 1:1.
    U. T. E. kezd és a kapu előtt támadt zűrzavarban Zachár megszerzi U. T. E.-nak a vezetést
    (2. p.). Typ.lassan felnyomul, de Komlancz lövését Kazár védi. Typ.szabadrugása után Szinai lerohanását Orsolyák védi, ugyszintén Zachár éles lövését is. U. T. E. korneréból Zachár szép fejesét ismét Orsolyák menti. Perczekig középen folyik a játék, mig ujra U. T. E. nyomul fel.Horváth hibájából Ludvig szabad labdát kap, a melyet néhány lépésről óriási erővel védhetetlenül a goalba lő(16. p.). Typ. szabadrugása után U. T. E. ér el szabad­rugást. Mandl lerohan és lövését Kazár védi. Szabó shotja Weiszről kornerrue pattan, a melyet ugyancsak Weisz fejjel véd (22. p.). Viklász támadása után Typ. szabad­rúgást ér el. Komlancz támadását Kazár kifutással menti. U. T. E. szabadrugásából Herskovics éles lövését Orsolyák gyönyörűen menti. Viklász lerohanásából két eredmény­telen kornert ér el Typ. Mandl czenterez, Horváthot azon­ban lövés előtt elgáncsolják. Viklász lerohan, czenterét Komlancz elereszti, mire Mandl éles, védhetetlen lövéssel goalt rug (32. p.).
    Ujrakezdés után U. T. E. szabadrugástér el, majd Typ. jut két szabadrugáshoz. Ludvig támadása után hands miatt U. T. E. tizenegyeshez jut, a melyből Vranák magas lövése meghozza U. T. E. negyedik goalját(42. p.). Ujpest állandó támadása közben a játék véget ér.

    Az Újság 1908 március 17.
     
  2. avatar: heimo
    2019.10.31, 21:02
    U.T.E. — Typ. 4:2.

    A népszigeti sporttelepen játszódott az U.T.E. nagyfölényű győzelmét sejtő mérkőzés. Mindkét csapat tartalékokkal állt ki. Egyik csapat sem produkált kiválót, csak Orsolyák, a Typ. kapusa, akinek kitűnő játékán múlt, hogy nem nagy goalaránybaa vesztették el a matchet. A mérkőzést Typ. kezdi, de U.T.E. rögtön támadólag lép fel és Ludvig éles lövése révén már az első percben goalt ér el. Az U.T.E.-t elbizakodottá teszi és bár állandó fölényben van, több goalt nem ér el. A 20. percben Typ. lerohan az U.T.E. könnyelmű védése következtében Mandl goalt rúg, az U.T.E. a félidőben bár erősen támad, de Typ. önfeláldozó védelme meggátol minden további eredményt. Félidő 1:1.

    A második félidőben egyhangú és lélek nélküli játék folyik, az U.T.E. még 3 goalt ér el, a Typ. pedig egy szerencsés kirohanásból kifolyólag második goalját rúgta. Vámos (Főv. T. E.) kitünően bíráskodott.

    Pesti Napló, 1908. március 17.