magyarfutball.hu

Budapesti TC - MAC 0 : 5 15:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1907/1908
nézőszámok:
  1. Pesti Napló: 4.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.10.27, 00:17
    Magyar Athletikai Club—Budapesti Torna-Club 5 : 0.

    (Millenáris pálya.) Izgalmas, elkeseredett küzdel­met vártunk a két rivális között, a helyett a M. A. C. hihetetlen fölénynyel játszott és az utolsó husz percz kivételével majdnem állandóan uralta a helyzetet. Bizo­nyos. hogy a M. A. C. idei első szereplése óta nagyot javult és ha Gillemot mester még fejleszteni tudja csapa­tának formáját, a sárga-kékek a múlt évihez hasonló fényes tavaszi szereplésnek néznek elébe. Rendkívül gyorsak nemcsak az akcziók keresztülvitelében, de a labda birhatásáért való küzdelemben is ; pompásan startolnak a labdára, nagyon okosan helyezkednek és mindjobban domborodik ki a csatársor összjátéka, a mely annyiban emlékeztet a Slaviára, hogy a pálya egész szélességében, hosszu adogatással intézi támadásait. A csapat legjobb embere Medgyessy volt; gyors, hihetetlen agilitással dolgozó fedezet. Méltó partnere volt Hildebrand, a kinek az ellenfél belső csatárainak majd minden akczióját sikerült megbontania. Oláh és Kelemen II. kifogástalan hátvédmunkát folytatott, lehetőleg kimélve a goalban ezúttal kissé bizonytalan Budait, a kinek különben is alig akadt védeni való labdája. Pompás napja volt Borbásnak; szédületes lerohanásai, közvetlenül az ellenfél goaljáig levitt labdái, rövid és rendkívül veszedelmes czenterei elsőrendű kvalitásokról tanuskodnak. Pompásan játszott Vangel, itt-ott igen jó volt Krempels, mig Kele­men feltűnő gyengén játszott.
    A B. T. C. még nincsen formában, összjátéka a csapatnak egyelőre nincsen, a védelem pedig — külö­nösen a helyezkedést illetőleg — sulyos hibákat követett el. A vereség mentségére szól mindenesetre, hogy Kovács, a fedezetsor legjobb embere, nyolcz percz után már harcz- képtelenné vált; a kitűnő balfedezet vagy negyedóra hosszat nem is játszott, de újra visszaállva sem birt fájós lábával hasznos munkát végezni. Koroda rendkívül agilisán dolgozott, de Sárközy, Ficzere és Schwarcz erősen formájukon alul játszottak és az első kettő Borbással szemben egészen tehetetlen volt. A csatársor jobb oldala rossz ; ez volt az oka, hogy Kézsmárki sem tudott érvé­nyesülni. Molnár III. és Oláh kitűnő egyéni játékosok és ha összegyakorolnak, bizonyosan a csapat főerejét fogják alkotni. Fehéry a tőle megszokott rutinnal védett és az öt goal közül egyik sem az ő lelkiismeretűt terheli.
    A mérkőzésen a borus, barátságtalan időjárás da­czára vagy 3000 főnyi közönség volt jelen; a kissé sáros talaj rendkívül megnehezítette a játékot, mely az első félidőben igazán élvezetes volt.
    A játék bírája Vámos Soma (Fővárosi T. C. ) volt; pártatlan, elfogulatlan, igazságos volt és egyáltalában nem adott okot azokra az ellendemonstrácziókra, a mik­ben része volt. A mérkőzéseket rendező egyesületek pedig gondoskodjanak róla, hogy az egyik vagy a másik klubért rajongó, de elfogult és rosszakaratu frakczió ne akarja inzultálni és ne rohanjon bősz fenevad módjára a match végével a bíróra. Igaz, hogy egy tisztán lesből rugott goalt ítélt meg Vámos a M. A. C. javára, de a gyors akczióval keresztülvitt goaltól annyira távol állt, hogy az of side állást bizonyára nem látta. Mindenesetre azon­ban ajánljuk a vasárnap szerepelt bírónak, hegy a B. T. C. — M. A. C.-hoz hasonló gyors és erős mérkőzéseket ne az utvonalak mentéről, hanem a játéktéren tartózkodva vezesse.
    M. A. C. : Budai — Oláh, Kelemen II. — Meleghy, Hildebrand, Medgyessy — Feketeházy, Krempels, Kele­men I., Vangel, Borbás.
    B. T. G.: Fehéry — Sárközy, Schwarcz — Ficzere, Korda, Kovács — Leitner, Levák.Kézsmárky, Molnár III., Oláh.
    B. T. C. kezd, de a labda rögtön M. A. C. csatárai­hoz kerül, kiknek lerohanását Schwarcz szereli le. B. T. C. lerohanását Oláh akasztja meg, Krempels—Kelemen I. veszélyes támadását Fehéry kifutással menti. B. T. C. szabadrugása után, a melyet Oláh véd. M. A. C. lassan felnyomul, szabadrugást ér el, melyet Oláh a kapu mellé rug. B. T. C. szabadrugása után Borbás rohan le, Krempelshez passol, a kinek czenterét Kelemen I. a kapu mellé fejeli. Kovács a 8-ik perczben kiáll és tíz perczig a játékban nem vesz részt. Oláh vezet támadást, de Kelemen II. leszereli, mig a Krempels—Feketeházy álta vezetett támadást Fehéry kifutással menti. Kézsmárky lerohanását Medgyessy akasztja meg, a Kelemen I. lövése pedig a B. T. C. goaljának jobb széle mellett sivít el. Levák lövését Budai könnyen fogja. Vangel vezet táma­dást, majd Borbás rohan le, de középreadott labdáját Fehéry korner árán menti (16. p.). Kovács közben vissza­áll. Kézsmárky támadását Oláh szereli le, kiadja a labdát Vangelnek. ez Borbásnak, a ki lerohan, czenterezését Kelemen I. a 16-os vonalról élesen a kapura lövi, de Fehéry jó helyezkedéssel ment. Borbás lerohan, de középreadott labdáját Kelemen I. négy lépésről a kapu külső hálójára lövi. Vangel éles lövését Fehéry védi. Meleghy hosszú lövését Fehéry ismét könnyen menti, mig Borbás shotját Sárközy korner árán tartja fel (24. p.). Borbás—Vangel—Kelemen szépen kidolgozott támadása után Oláh vezet ügyes lerohanást, de Meleghy—Oláh leszereli. B. T. C. felnyomul, Molnár III. hosszú lövését azonban Budai könnyen védi (30. p.). A piros-fehérek tovább támadnak, Leitner lövése azonban messze el­kerüli a M. A. C. hálóját. Budai ujbóli védése után M. A. C. kerül ismét frontba, de a Krempelsről lepattant labdát Fehéry biztosan védi, utána Molnár III. vezet támadást, de Oláh shotját Budai könnyen fogja el. B. T. C. szabad­rugását Hildebrand védi, mig Feketeházy lerohanását Schwarcz szereli le. Borbás—Vangel—Krempels támadása menthetetlen goalnak látszik, de a jobbösszekötő lövése hajszálnyira a kapu mellett gurul el (38. p.). B. T. C. és M. A. C. egy-egy szabadrugása után ujra a sárga-kékek kerülnek fölénybe és Krempels B. T. C. egész védelmét gyönyörűen kicselezve, közvetlen közelből védhetetlen goalt rug (42. p.). Ujrakezdés után szünetig a M. A. C. támad.
    Félidő 1:0.
    Kezdés után B. T. C. rögtön támad. Lévák lerohan, gyenge lövése kiperdül Budai kezéből s hajszálnyira a kapu mellett gurul el. Vangel—Borbás támadását Sárközy akasztja meg. Feketeházy középreadott labdáját Kelemen I. elereszti, de Borbás visszaczenterezi és Krempels a labdába beleszaladva védhetetlen goalt rug (5. p.). Ujra­kezdés után B. T. C. felnyomul, Molnár III. lövése azon­ban a kapu mellé kerül, majd Borbás a félvonalon végig­vezetve a labdát, gyönyörűen czenterez, Kelemen I. kifejeli Krempelshez, a ki két lépésről biztos goalt hibáz. M. A. C. eredménytelen kornere után (9. p.) Feketeházy vezet támadást, Borbáshoz juttatja a labdát, a ki le­rohan, a lesben álló Vangelhez passol s a balösszekötő of side goalt rug, a melyet a zonban a biró elnézésből megítél (11. p.). B. T. C. erősen támad, azonban csak szabadrugáshoz jut. Vangel—Borbás gyönyörűen kidol­gozott labdájával Kelemen goalt rug (14. p.), a melyet a biró viszont állítólagos of side miatt nem Ítél meg. B. T. C. támad és Kelemen II. olyan erősen adja hátra a labdát, hogy a piros-fehérek remekül irányított sarok­rugáshoz jutnak, melyet azonban Korda a kapu fölé rug (16. p.). Levák—Leitner lerohanását Kelemen II. akasztja meg, mig Kelemen szép czenterét Fehéry menti. M. A. C. kornere után (19. p.) Borbás remek támadást vezet, czenterét Vangel süvítve továbbítja s a labda a háló előtt álló Kovácsról a goalba pattan (22. p.). 4:0! Újrakezdés után M. A. C. erősen támad. Hildebrand ügyes lövése a léczfa mellett süvit el és Kelemen—Vangel —Borbás jól kidolgozott támadása is eredménytelen marad. Krempels hosszú lövését és Borbás czenterét Fehéry védi; Kelemen I. négy lépéssel a goal előtt labdát hibáz, a mely Fehéry zsákmánya lesz. B. T. C. az utolsó husz perezben kiszabadul, szívósan, szemmellátható fölénynyel játszik és Budainak Kézsmárky shotját kell védenie. Vangel-—Borbás támadást vezet, de Kelemen I. közvetlen a kapu előtt ismét hibáz. B. T. C. is felnyomul, szabadrugást ér el, melyet azonban Schvarcz a kapu fölé rug. B. T. C. kornerét Medgyessy teszi ártalmatlanná, majd a Tornaklub szabadrúgáshoz jut, a mely a lesben álló Oláh fejéről a hálóba pattan, de goalnak megítélhető nem volt. Vangel lerohan, a labdát Kelemenhez juttatja, a ki biztosnak látszó goalt hibáz. Borbás czenterét Kele­men nem fogja el, mire Krempels shotol, de Fehéry ki­vágja a labdát a háló felé rohanó Vangelhez, a ki védhetetlenül továbbítja a goalba (40. p.). M. A. C. ujra fel­nyomul, majd Leitner rohan le és Levák lövése ered­ménytelen kornert juttat B. T. C.-nek (42. p.), a mely a hátralevő időben erősen szorongatja a sárga-kékek hálóját.

    Az Újság 1908 március 3.