magyarfutball.hu

Budapesti TC - MTK 0 : 1 14:15

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1908/1909
nézőszámok:
  1. nela: 1.800

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.11.10, 22:07
    Magyar Testgyakorlók Köre — Budapesti Torna Club 1 : 0.

    A millennáris pályán körülbelül 1800 ember előtt volt a fenti mérkőzés, amely semmi esetre sem érdemelte meg, hogy miatta a nedves, hideg időben fagyoskodjék és mérgelődjék a közönség. Ennek egyedüli oka a mult heti havazásoktól és esőzésektől teljesen hasznavehetetlenné vált pálya volt, amelyen már eleve ki volt zárva minden reá­lis játék. A labdarugó szabályok a birót ruházzák fel azon joggal, hogy meghatározza, vajon a pályaalkalmas-e valamely dijmérkőzésre vagy nem. Most vasárnap erről, úgy látszik, teljesen megfeledkez­tek és csak azt tartották szem előtt, hogy a bajnoki mérkőzést a kitűzött terminuson lejátszhassák. En­nek kövekeztében aztán láttunk egy olyan bajnoki mérkőzést, amelynek külső képe nemcsak hogy szép nem volt, hanem, egyenesen visszataszitó. A félig megfagyott sáros talajon a játékosok nyakra-főre potyogtak és magukkal teljesen tehetetlenül mind­untalan a leglehetetlenebb pose-okba jutottak, —élénk derültséget idézve elő a közönség azon réte­geiben, amelyek a mérkőzést a humoros oldaláról fogták föl. A labda, az sohasem ment oda, ahova irányítva volt, mert utközben vagy megakadt a sárban, vagy pedig fagyott rétegre esvén, villám­gyorsan tulsiklott. Ilyen körülmények között per­sze szó sem lehetett kombinációkról és igy a játéka legprimitívebb volt.
    A MTK csapata hamarább hozzászokott a pályaviszonyokhoz. A kék-fehérek lassú játék-sti-lusának inkább megfelelt a nehéz talaj, mint a BTC gyors és szöktető játékmodorának. így esett meg aztán az, hogy a MTK csapata _ bár fölény­ben nem volt — a mezőnyben szemmel láthatólag biztosabban mozgott ellenfelénél. Különösen a második félidőben volt erősen észrevehető a kék­fehérek otthoniasabb játéka A mérkőzés sorsát egy mindenképen helytele­nül megítélt 11 méteres büntetőrugás döntötte el,amelyből kifolyólag esett az egyetlen goal, A játék a pályának egészen más részén folyt, sőt a labda a pályán kivül is került, midőn a büntetési területen,belül történt állítólagos gáncsolásért a biró a leg­szigorúbb büntetéssel sujtotta az egyik csapatot.Bár a szabályok világosan magyarázzák, hogy ezt a legszigorúbb büntetést csak az esetben alkalmaz­za a biró, ha az elkövetett szabálytalanság szem­mel láthatólag szándékos volt és általa egy esetle­ges goal akadályoztatott meg, annak dacára, hogy ez az eset nem forgott fönn, a biró egy ily rend­kívüli fontos mérkőzés sorsát a legszigorubb bünte­tés alkalmazásával döntötte el, holott figyelembe kellett volna még azt is vennie, hogy a sikamlós ta­lajon a legcsekélyebb érintésre a legkönnyebben es­tek el a játékosok. Ez különben később is elkerülte a figyelmét, ugy, hogy ugyszólván minden elesést lefütyült, amiért is a második félidő legnagyobbrésze szabadrugásokkal telt el.
    A mérkőzés annyira primitiv volt, hogy arról egy összefüggő képet alkotni nem is lehet. Az első félidőben hol az egyik, hol a másik csapat tanyá­zik hosszabb ideig az ellenfél kapujánál. A félidő utolsó percében esik a goal a fent irt módon. Hely­csere után u MTK csatárai frissebben támadnak ellenfelüknél, a kis Bihari azonban nyugodtan és biztosan ment mindent. BTC ritkábban támad.Egy már-már sikeresnek látszó támadását Révész a legsportszerütlenebb módon szerelte le, amiért is a közönség haragja ellene zudult. Közben a biró Molnár és Biró játékosokat tetlegesség miatt kiál­lította. A 10 emberrel játszó csapatok játéka még siralmasabb képet nyujt és szinte mindenki örült— legjobban a játékosok — hogy a mérkőzésnek vége lett. A birót a mérkőzés végen a hevesebb vérü football-látogatók inzultálni akarták, azon­ban a rendőrök és a kék-fehér játékosok sikeresen megoltalmazták őt.
    A két csapat közül a MTK volt a jobb. A BTC játékában nagy visszaesés mutatkozik és külö­nösen a lelkesedés hiánya volt erősen észrevehető,
    Biró Puskás (Typographia) volt, akinek bí­ráskodása nem volt kielégítő.

    Pesti Hírlap 1908 november 24.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.11.10, 21:53
    MTK-BTC. 1:0. (Félidő 1:0).

    A Millenáris-pályán folyt le e match körülbelül másfélezer néző előtt, kik azon­ban fagyoskodásukért nem sok sportélvezetet nyertek. A játék nivóját jórészt a felázott talaj szállította le, mely a BTC. csapkodó játékmodorának sehogy se kedvezett, mig a MTK. rövid passjátékát kevésbbé befolyásolta. Az I. fél­idő még egyforma erők játékát mutatta, a II. félidőben azonban MTK. határozott fölénybe került, de a BTC. vé­delme derekas munkát végzett a veszedelmek elhárításá­ban. Az egyetlen gól az I. félidő végén 11 méteres bün­tető rugás révén jut a BTC. kapujába. A II. félidőben két játékos tettlegességre vetemedik, megrugdossák egymást; az egyik — természetesen megint a még mindig szabadlá­bon lévő — Molnár III., a másik Biró volt, kiket a biró ezért kiállított. Ettől kezdve a hiányos csapatok még pri­mitívebben: játszanak; a szabadrugások egymást követik; közben egy biztosnak látszó gól reménye hozza izgalomba a BTC. híveit, de Révész kézzel tartja vissza az elszökni akaró Petzet s a gól elmarad, min a szabadrugás nem se­gít. Biró: Puskás István (?) volt — rendőri fedezet mel­lett.

    Nemzeti Sport 1908 november 23.