magyarfutball.hu

UTE - MTK 1 : 2 13:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Budapest, I. osztály, 1925/1926, 4. forduló
játékvezető : Hertzka Pál
nézőszámok:
  1. Sporthírlap: 10.000
  2. Nemzeti Sport: 15.000
  3. nela: 16.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.07.16, 19:00
    Végig izgalmas, igazi bajnoki küzdelem volt az MTK-UTE mérkőzése.

    MTK-UTE 2:1 (1:0).
    *
    — Ujpesti stadion. — 10.000 néző. — Biró: Hertzka Pál. —

    MTK: Kropacsek— Kocsis, Senkey I- Rebró, Kléber, Nyul II—Bús, Molnár, Demkó, Opata, Jeny. — UTE: Zimmer— Fogl II, Fogl III— Kelecsényi, Buza, Müller— Leitner, Török, Priboj, Csontos, Groszmann.

    Az UTE kezd
    érezhető szél ellen. Priboj kiadását Leitner elfogja, de Senkey I. leszereli. A visszakapott labdával Priboj szökteti Törököt, akit Senkey I. lefedez és a kifutó Kropacsek a labdát elfogja. A hepehupás, fűcsomókkal teli pálya talaja láthatóan nem kedvez az MTK-nak, a passzok bizonytalanok vagy rendre lecsusznak. Áll ez azonban az UTE-ra nézve is, de a csatárok lendülete megbirkózik a talaj nehézségeivel. Fogl III véletlen hendsze juttatja szóhoz az MTK-t, de Molnár szabadrugás a kapu mellé kerül. Az UTE erőteljes támadásokkal állandóan frontban van, de míg Leitner elől Senkei I haza ment, addig Csontos támadását Kropacsek ártalmatlanná teszi.
    1:0.
    Kropacsek kiadásából az 5. percben Kléber hosszu labdát ad balra, Fogl II. rárohan, de a labdát elnézi, azt Jeny elkapja és oldalról éles szög alatt lövést kísérel meg, melyet Zimmer fog el, a labdával együtt elesik, a labdával együtt a gólvonalon fekszik, amikor a bíró gólt ítél.
    Az UTE nem akarja elismerni a gól jogos voltát, élénken protestál, az ujpesti közönség éktelen pfujolásban és kiabálásban tör ki, de a nézőtér izgalma ráragad a játékosokra is és előre veti árnyékát a játék elfajulásának. Az UTE játékosok idegesek lesznek, az MIK a szerzett előny birtokában megőrizni igyekszik hidegvérét és ennek a nyugodtságnak domináló szerep jut a játék további menetében.
    Az UTE óriási erővel fekszik bele a játékba, de csatárai kapkodása miatt a labdák rendszerint az MTK-védelem zsákmányai lesznek. Kléber, majd Senkey I. imponáló biztonsággal tartja sakkban az UTE folyton támadó csatársorát, amikor a 10. percben Opata kijátssza Fogl II.-t, ez dühösen ráront Opata elesik és a bíró a tizenhatosról szabadrúgást ítél az MTK javára. Molnár süvítő lövése az oldalkapufáról pattan vissza a mezőnybe és Kelecsényi felszabadít. Most Opata próbálkozik egy újabb támadással, labdáját Foglék elnézik, a labdát ismét Jeny kapja, de lövését most Zimmer elfogja. A 17. percben az egyik határbíró integetésére a bíró érthetetlen módon szabadrúgást ítél az UTE javára és ebből Fogl II sarokba ígérkező sürgő szabadrúgását Kocsis fejjel a mezőnybe továbbítja. Változatlan hevességgel tombol a küzdelem, hol az UTE, hol az MTK csatársora jön frontba, de a védelmek helyükön vannak. A 24. percben az MTK jobbszárnya is szóhoz jut, Kléber szép labdájával Bús lefut, beadását Kelecsényi kornerre hibázza! Ezt Buza fejjel Kléber elé hibázza, amelyből Kléber kapu mellé lő. Közben Molnárt Buza, Kelecsényit Opata faultolja, amikor a 27. percben az UTE balszárnya jó helyzetet dolgoz ki Priboj részére, de az ő késlekedése folytán a labda Senkey I. zsákmánya lesz.
    A felszabadító rugást Fogl II ismét elnézi, a labdával Jeny bekanyarodik, tulerős beadása Bus elé kerül, aki a labdát kapu mögé emeli. Zimmer oktalan kifutása csaknem egy ujabb góljába kerül az UTE-nak, de a labdát szerencséjére Fogl III mezőnybe továbbítja. Még Molnár 25 méteres lövése veszélyeztet, amikor a 30. percben Leitner—Török egyesült erővel áttörik az MTK védelmét, de Török sulyosan hibáz. Grossmann támadásából Priboj kerül elsőrendű helyzetbe, de lövése Senkey I-ról a mezőnybe pattan. Az MTK magasabb technikai készültségével most teljesen átveszi a játék irányítását. Fedezetsora fáradhatatlan buzgalommal dobja magát a küzdelembe, Kléber és Rebró ideális passzokkal valósággal tömik a csatársort, de a két Fogl erélye elegendőnek bizonyul a belső csatárok sakkbantartására. A 32. percben Jenny vezet szép támadást, de beadását Molnár kapásból kapu mellé hibázza, míg Fogl II. ujabb hibájából ismét Jeny dolgoz ki kitűnő helyzetet önmagának, de jobblábbal rugott gyenge lövését Zimmer biztosan fogja. A 35. percben Leitner váratlan lefutása teremt meleg helyzetet az MTK kapuja előtt, de beadását Kropacsek gyönyörűen parírozza. Demkó 25 méterről lőtt pompás lövése Zimmert foglalkoztatja, amikor Priboj szöktetésével Grossmann kapja a labdát, Nyul II. csak kornerre tudja őt szerelni és Grossmann sarokrugását Csontos fordulatból kapu fölé lövi. Az MTK szisztematikusan igyekszik összetörni az UTE védelmét, ami részben sikerül is, mert a félidő utolsó perceiben az UTE fedezetsora már erős kihagyásokkal dolgozik. Buza csak a hozzákerült labdákat tudja felfogni, de rosszul leadott labdái már az előrehuzódott MTK védelmén megtörnek. A sorozatos faultok minduntalan bírói beavatkozást követelnek, amikor a 44. percben Kléber magas fejesére Jeny, Nyul II, Kelecsényi és Fogl II. egyszerre futnak, csak azt látni, amikor a négy ember összecsapásából Fogl II. keriti birtokába a labdát, közben Jeny elesik, s Fogl II. felszabadít. Jeny a földön marad, a pályától kiviszik és a tíz emberre apadt MTK az utolsó percben védekezni kényszerül, mert Leitner lefut, éles beadását Kocsis fejjel Buza elé hibázza, akinek lövése lábáról lecsuszik, de a bíró közben a félidő végét jelzi.
    — A szünetben. —
    A bírót meglehetős füttykoncert kiséri le a pályáról, miközben ő Fogl II- vel a gólról vitatkozva halad az alagut felé. A tribünök beszédtémája eltávozása után is a gól marad, illetve az a kérdés: benn volt-e vagy nem ?
    Szünet után
    a bajnokcsapat tíz játékossal jelenik meg, mert a sérült Jeny egyik ájulásból a másikba esve, tehetetlenül vergődött az öltözőben. Szó sem lehetett arról, hogy játszon. Már az első percben fölnyomul a bajnokcsapat s fürge jobbszélsője átverekszi magát és jól centerezi a labdát
    2:0.
    A beadott labdára egész sereg játékos startol, amikor a röviden védett labda Beinke elé kerül, aki váratlanul husz méterről gyenge lövést küld a kapura. Nagy meglepetésre Zimmer lehetetlen rosszul veti magát a labdára, amely teste alatt az alsó bal sarokba jut.
    Az elkeseredett UTE-játékosok vehemens támadást indítanak, Groszmann jó beadását azonban Török kapásból a háló fölé küldi. A 3. percben Bus ügyes lefutás után kitűnően centerez, azonban a késlekedő Opata miatt kárba vész a biztos gólhelyzet. Az ujabb támadást az UTE védelme korner árán hárítja el, amely eredménytelen marad. Ideges pillanatokat szerez ezután Zimmer az UTE-híveknek, amikor Demkó távoli lövését nagyon bizonytalanul védi.
    A 8-ik percben Rebró váratlanul előretör a jobbszélen, majd a mellette futó Búsnak passzolja a labdát, aki azonban centerezés helyett a külső hálóra gurítja a labdát.
    Tíz emberrel is támad az MTK, de nem sokáig, mert a Foglok nyomására ellentámadásba kezd az ujpesti csapat. Egyik esélyes támadásukat bíró offszájd címén tévesen megállítja. Meglepően látszik, hogy az UTE fedezetei mennyire elmaradnak a labdákra startolásnál. Ismét bizonytalankodik Zimmer, amikor Bus egyik előre adott centerét nagynehezen elfogta. Ezután két sikertelen UTE-támadás következik. A göröngyös talajon Leitner előretör, azonban Senkey könnyen leszereli. A másik támadás középről indul. A belső csatárok rövid passzjátékkal nyomulnak fel, amikor a 16-os vonalon Priboj váratlanul kitör, de az utolsó pillanatban, mielőtt Priboj lövésre helyezné a labdát, a bajnokcsapat önfeláldozó védelme ebben megakadályozza. Rövid mezőnyjáték után ismét az UTE vezet offenzívát. Nyul II azonban a lefutni készülő Leitnert nagy flegmával szereli. A 14. percben Leitner sikerült lefutás után középre adja a labdát, nagy tumultus keletkezik az MTK kapuja előtt, végül Kropacsek közbelépése hárítja el a veszedelmet. Az ujabb UT£ támadást Grossmann vezeti, veszélyes beadását Nyul II. kényszerű helyzetben a lövésre készülő UTE csatárok elől kornerre kanalazza. A 16-ik percben Priboj megismétli kitörését, de Kocsisnak sikerül az utolsó pillanatban leszerelni. Tovább támad az UTE nagy erővel.
    2:1
    A 18. percben Groszmann fut le a szélen, hosszu beadását a tisztán álló Leitner az ötös vonalon elfogja, leállítja a labdát és az ellensző belső kapufának lövi, ahonnan a hálóba perdül. Nagy izgalom és öröm az UTE táborban. Egyesek áttiporják a korlátot és a pálya széléről biztatják az UTE csapatát. A bíró azonban megállítja a játékot és leparancsolja őket a pályáról.
    A 22. percben Leitner sikerült lefutást végez, beadását azonban Csontos magasan a háló fölé lövi. Két perc mulva kiegyenlítési alkalma nyílik az UTE-nek. Priboi átsiklik a hátvédeken, majd Törökhöz tolja a labdát aki a holtbiztos gólhelyzetben kiengedi a labdát. Ezután is UTE-támadást látunk. Priboj hosszu szöktetését Leitner elől a kapujából kifutó Kropacsek lábbal menti. A 25. percben belső csatárjátékkal nyomulnak fel az UTE-csatárok. Nagy kavarodás keletkezik az MTK kapuja előtt. Ide-oda pattan a labda, végül Priboj lecsuszott lövése a kapu mellé kerül. Opata és Demkó helyet cserélnek. A 28. percben Bus lefutja Fogl III-at, beadása nagy zűrzavart idéz elő az ujpesti kapu előtt, de Fogl II energikus közbelépéssel tisztázza a helyzetet.
    Erős iramú középjáték folyik néhány percig, amelyben Müder és Rebró összecsapnak. ■ Utóbbi megsérül, de a 32. percben visszatér s mintha mi sem történt volna, újult energiával küzd tovább, mint a fedezetsor legfrissebb tagja.
    Egy röviden parírozott UTE támadás végén a labda Buza elé kerül, aki nagy erővel a kapu fölé lő. A 35. percben érdekes és izgalmas támadást vezet az UTE Leitner révén. Beadása alig egy-két lépésnyire végig megy a MTK kapuja előtt. Senki sem tudja elfogni. Egész a balszélre jut a labda Grossmannhoz, akinek ujabb beadását az MTK-védelem kornerre ment. A korner eredménytelen marad. Leitner a 36. percben ujabb támadást vezet, beadását ismét röviden védik és Buza kapásból — miként néhány perc előtt — a háló fölé küldi.
    A következő percben felszabadul az MTK. Opata áttöri a védelmet, de a lövés előtt a Foglok közrefogják s a kifutó Zimmer kényelmesen felveheti a labdát.
    Óriási erővel küzd ismét az UTE a kiegyenlítésért. Ujra és ujra támad, mire Molnár hátravonul a fedezetsorba a védelem megerősítésére. A 44. percben Rebró előretör a jobbszélen, de Fogl III. bár nehezen, de leszereli. A következő percben még egy reménye nyílik az UTE-nek a kiegyenlítésire, de Priboj hosszan szökteti magát s a labda Kropacsek könnyű zsákmánya lett. Az egy perccel meghosszabbított félidő utolsó pillanataiban is az UTE zárult. Csontos jut lövéshez, de a lövés Rebró kezére pattan. Az UTE 11-est reklamál, amit a bíró nem ad meg, s le is fujja rögtön a mérkőzést.

    Sporthirlap, 1925. szeptember 28.
     
  2. avatar: erdosor
    2018.11.15, 15:54
    Újpest. Bíró: Hertzka Pál.

    MTK: Kropacsek — Kocsis, Senkey I. — Rebró, Kléber, Nyul II. — Bús, Molnár, Demkó, Opata, Jeny.
    UTE: Zimuer - Fogl II., Fogl III. — Kelecsényi, Búza, Müller — Leitner, Török, Priboj, Csontos, Grossmann.

    Góllövők: Jeny (6 p.), Demkó (46 p.), illetve Leitner (73 p.)

    Nemzeti Sport, 1925.09.28.