magyarfutball.hu

Újpest FC - Hungária FC 1 : 0 15:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1926/1927, 12. forduló
helyszín : ?
nézőszámok:
  1. Nela: 12.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.08.25, 21:39
    Újpest—Hungária 1:0 (0:0)

    Ujpest Beneda — Fogl II., Fogl III. — Borssányi, Lutz II, Péter, Künstler, Wilhelm II. Jakube — Jeszmás, P. Szabó. — Hungária: Ujvári — Mandl, Senkey I. — Kléber, Kvasz, Nádler — Braun, Molnár, Opata, Orth,

    Bíró: Kann Ferenc.

    A rossz időjárás miatt sokezren maradtak otthon olyanok, akik a mai mérkőzést eredetileg délutáni programjukba iktatták, mégis a mérkőzés kezdetét jelző sípjel idején mintegy tízezer főnyi közönség foglalt helyet a pályát övező tribünökön. A helyválasztásnál a Hungáriának kedvez a szerencse, mégis a széllel szembenéző kaput választja, s Ujpest kezdi a játékot
    széllel hátban.
    Nyomban támadólag lép fel és Fogl III. szabadrúgása már a második percben komoly és veszélyes helyzetet teremt a Hungária kapuja előtt.
    A szabadrúgást ugyanis Jeszmás kapja, aki kapura lő. Ujvári nyugodtan fogja el a felugró labdát, amikor Jeszmás ráfut és belöki a kapuba. Pillanatnyi dermesztő csend, mindenki kétségben van, vajjon Jeszmás akciója, szabályos volt-e vagy sem. Kann bíró azonban nyomban feltalálja magát és az akciót szabálytalannak minősítve, szabadrúgást ítél az Ujpest ellen.
    A 16. percben Orth egyéni akciója után 25 méterről a kapu mellé lő. Jeny beadása, Beneda zsákmánya lesz. A 20. percben 22 méterről szabadrúgást lő Fogl II., éles labdája azonban a védőjátékosok sorfaláról visszapattan Lutz elé, aki a kapu fölé vágja.
    A 26. percben a tizenhatoson belül Borsányi rendszer vét, a bíró nem látja szándékosnak és nem ítél tizenegyest. A 28. percben P. Szabó lefutja a védelmet, pontosan centerez, Jakube gurított labdáját azonban Ujvári fogja,
    A 37. percben Jeny támadását Borsányi korner árán menti, majd Fogl II. 25 méteres szabadrúgása a kapu fölé jut. A 40. percben Ujpest újabb kornerhez jut, amelyből Jakube a kapu mellé rúg. A 41. percben Mandl valamivel a tizenhatos vonalon belül elkapja P. Szabó lábát, de a bíró a tizenhatosról ítél szabadrúgást, amelyet P. Szabó a kapu mellé gurít.
    Mandl kornerre fejel egy labdát. A sarokrúgás után a csapatok a 47. percben fejezik be a félidőt.
    A második félidőt
    a Mandl hendsze miatt megítélt szabadrúgás vezeti be, majd Wilhelm 18 méteres középmagas lövését védi szépen Ujvári.
    A 9. percben az Opata elfaultolásából megítélt szabadrúgást Orth a kapu elé tálalja, de Beneda szépen elfogja.
    A 14. percben Nádler arccal saját kapuja felé állva, az ujpesti csatároktól szorongattatva, kézzel fogja meg a labdát a tizenhatoson belül, mire a bíró tizenegyest ítél. Fogl III. áll neki a lövésnek és rendkívül éles, bár nem túlságosan helyezett lövése menthetetlenül akad meg a hálóban. (1:0).
    Az ujpesti védelem kissé túlerélyes, úgyhogy sűrűn esnek a szabadrúgások ellene. Orth 30 méteres szabadrúgása a kapu mellé fut, majd Künstler jut le, beadását azonban Mandl elfogja. Fogl II. hosszú szabadrúgása a kapu mellé kerül. A 32. percben Künstler lapos beadását Jakube majdnem a földön fekve fejeli, de Ujvári fogja a labdát. Orth fejesét Beneda védi. A 43. percben Fogl II. hosszú szabadrúgását Ujvári kiejti, de mindjárt el is fogja. Középjátékkal ér véget a mérkőzés.

    Sporthirlap, 1927. március 14.
     
  2. avatar: erdosor
    2018.11.28, 20:40
    Újpesti pálya. Bíró: Kann. 12.000 néző.

    Újpest: Beneda — Fogl II, Fogl III — Borsányi, Lutz II, Péter — Künstler, Vilhelm II -Jakube, Jeszmás, P. Szabó.
    Hungária: Ujváry — Mandl, Senkey I — Kléber, Kvasz, Nádler — Braun, Molnár, Opata, Orth, Jeny.

    1:0 Fogl III (11-esből) (59 p.)

    Újpest trénere: Pozsonyi Imre
    Nemzeti Sport, 1927.03.14.
     
  3. avatar: heimo
    2016.07.12, 18:25 (szerk.: 2016.07.12, 18:26)
    Ujpesten eldönthetik a bajnokság sorsát

    (Saját tudósítónktól.) A vasárnapi bajnoki forduló a tavaszi bajnoki szezon »nagy fordulója« lehet, melyen visszavonhatatlanul eldőlhet az elsőség kérdése is. A döntés ez alkalommal nem a bajnokjelölt és biztosan vezető Ferencváros, hanem a
    Hungária és Újpest mérkőzésén fekszik. Ismétlődik az az eset, mikor a Ferencváros és Újpest mérkőzött — az MTK bajnokságáért és a Ferencváros megnyerte nagy riválisának a bajnoki címet. A bajnoki listán a Ferencváros vezet. Két ponttal mögötte fekszik Újpest, négy ponttal ezután a Hungária. Ha Újpest győz a vasárnapi mérkőzésen, a
    bajnokságért kemény verseny indul a Ferencváros és Újpest között. Ha a Hungária megveri Újpest csapatát, — s egyidejűleg a Ferencváros csapata is győz — Újpest is négy ponttal a Ferencváros mögé esik, bajnoki kilátásai tehát alaposan csökkennek.
    Újpestnek a döntetlen sem jó. Győznie kell, ha komolyan bele akar szólni a végső küzdelembe.


    Pesti Napló, 1927. március 13.


    Újpest tizenegyessel legyőzte a Hungáriát

    (Saját tudósítónktól.) Újpest és a Hungária nagy mérkőzése olyan meccsnek Ígérkezett,
    mely döntő súllyal eshet latba a bajnokság mérlegén. A Ferencváros 2 ponttal Újpest előtt fekszik, a harmadik helyen a Hungária állt. Újpestnek bajnoki ambíciói vannak, vasárnap délután, az újpesti mérkőzés utolsó percéig a Hungária vezetősége is azt hitte, hogy a kékfehér színek még nem fakultak meg annyira, hogy az első professzionista bajnokságot az MTK hagyományainak utóda nélkül intézhetnék el. Az újpesti eredmény ezt a hitet megcáfolta. A Hungáriának teljes átszervezésre, alapos építőmunkára van szüksége, hogy az a csillogás, mely a régi MTK-iskolából öröklődött a Hungáriára, eredményességgel párosuljon. Mert a csillogás, a játék szépsége megmaradt...

    Tizenkétezer néző fogta, körül az újpesti stadiont. A pálya — az áldott újpesti homok itta a délelőtti esőt — kitűnő talajt biztosított a nagy mérkőzésre.
    A Hungária nagy csatársorral indult. Braun és Molnár játszott a jobbszárnyon, Opata volt a centercsatár, Orth és Jeny dolgozott a balszárnyon. A halfsor tengelyében Kvasz befutott a nagy fedezetek közé. Megérte azt a negyvenmilliót, amiért vásárolták.
    Az első percek a Hungária támadásaival teltek el és — a támadások nem akartak megszűnni. A magyar válogatott csapat legszebb — vereséges napjaiban, — láttunk ilyen pazar összjátékot, ilyen ötletesen felépített támadásokat, ennyi játékintelligenciát és — ennyi tehetetlenséget.
    A Hungária—Újpest-mérkőzés első harminc perce ritka gyönyörűséget szerzett tizenkétezer nézőnek. A kék-fehérek fölényben voltak. Azt mondják, hogy a komolyan kialakult fölény mindig a játék szépségének rovására megy. Ezt a hitet megcáfolta az első félidő első félórája. A Hungária három belső csatára szebbnél-szebb akciókat dolgozott végig, munkájukba nagyszerűen kapcsolódott a két szélsőcsatár és a halfsor, de annyi tehetetlenséget, amennyit ez a nagyszerű csatársor a kapu előtt bemutatott, soha mérkőzésen fel nem vonultattak. A futball nagymesterei futballoztak, — egy olyan tehetségtelen kis futballista kellett volna középre, aki a nagymesterek művészkedését gólokra váltsa. A Hungáriának nincs lövőcsatára.
    Újpest állotta az ostromot. Hosszú, félórás ostrom volt, melyben csak az jelentett változatosságot, hogy az egyik akciót Orth kezdeményezte, a másikat Molnár, aki rég nem látott agilitással dolgozott; s az egyik akciót Orth rontotta el a kapu előtt, a másikat Molnár, vagy Opata, vagy Braun, vagy Jeny, aki egészen kiöregedett a lövés tudományából.
    A »nagy« félóra, elmúlt: eredmény nélkül. Lassan felnyomult Újpest, szórványosan, óvatosan, rendszertelenül támadott, fölényt nem tudott felmutatni. Az első félidőt gól nélkül húzták ki a csapatok.

    A második félidő más futballt hozott. A Hungária a nagy rohamban teljesen elkészült
    az erejével, csak a halfsor dolgozott nagyszerű igyekezettel, tudással, fáradhatatlanul. Újpest többet támadott, de — gól csak a 14-ik percben esett, mikor Nádler, hendszét tizenegyessel büntette a bíró s ezzel el is döntötte a mérkőzés sorsát. Fogl III. zúgó bombája megakadt a háló balsarkában és — a Hungária feladta a versenyt. Újpest egyre nagyobb fölénybe került. A Fogl-gát egyre előbbre húzódott, már megközelítették a félvonalat, azután itt kötöttek ki és félvonalról küldözték vissza a véletlenül hátrakerült labdákat. A Hungária csak védekezett. A védelemben kitűnő volt, halfsor és közvetlen védelem egyformán. A csatársorban nem volt energia a kezdeményezésre.
    Újpest széteső csatársorában, irányításra képtelen halfsorában nem volt elég tudás ennek a védelemnek a megbontására. 1:0 maradt a végeredmény. Újpest győzött, ezzel bajnoki döntővé avatta a jövő vasárnapi találkozást: a Ferencváros és Újpest, a két vezető csapat között.


    Pesti Napló, 1927. március 15.
     
  4. avatar: heimo
    2016.07.12, 17:48 (szerk.: 2016.07.12, 17:48)
    A pontokkal vezető Ferencvárosnak már csak az Újpest az ellenfele.

    A Hungária tegnapi veresége után a középcsoportba zuhant vissza.

    Következményeiben rendkívül súlyos jelentőségű ligaforduló volt tegnap az első ligában. A Hungária elvesztette utolsó esélyeit arra, hogy szerepet játszhasson az első liga élén, mert az Újpesttől szenvedett vereség a középcsoportba sodorta a kék-fehéreket s a vezető Ferencváros számára csupán Újpest az egyetlen számottevő ellenfél s Újpesttel már jövő vasárnap találkoznak a zöld fehérek, tehát a bajnokság sorsa nagyon is korán dől el.

    A Hungária ezúttal tetszetős csatárjátékkal operált, de túl jó volt az Újpest védelme s a kapu előtt a Hungária-csatárok teljesen tehetségtelenek. Ez a mérkőzés ugyan csak 11-essel dőlt el Újpest javára, de a győzelem kétségtelenül megérdemelt, annál is inkább, mert Ujpest a meccs első perceiben teljesen szabályos körülmények között elért gólját a bíró érthetetlenül nem ítélte meg.


    Újpest—Hungária 1:0 (0:0).

    A Hungária egyenrangú ellenfélnek tetszett, a csatársora a mezőnyben sokkal egységesebb is volt, míg Újpestnél a támadás nélkülözte az egyöntetűséget. A Hungária azonban nem lőtt, Újpest ellenben mindent kihasználni igyekezett, mégis csak 11-esből dőlt el a meccs két fontos pontja.

    Első félidő: A 2. percben a késlekedő Ujváryt Jeszmás szabályos charginggal labdástul kapuba löki, de a bíró nem ítél gólt. Künsztler—Nadler kolliziónál Wilhelm lő gólt, de a játék már meg volt állítva.

    Második félidő: Negyedórai játék után P. Szabó középre adott labdáját Nadler kézzel téríti el irányából, a 11-est Fogl III belövi.


    Pesti Hírlap, 1927. március 15.
     
  5. avatar: heimo
    2016.07.12, 17:29 (szerk.: 2016.07.12, 17:31)
    ... Az újpesti Stadionban bonyolódik le a Hungária és az Újpest legjobb játékosai között. A küzdelem nyílt, de Újpestnek mégis előnyt jelent, hogy a saját otthonában kerül szembe a Hungáriával.


    Budapesti Hírlap, 1927. március 13.



    A Hungária véglegesen leszorult a ligabajnokságban.

    Újpest 1:0 arányban legyőzte s ezzel a negyedik helyre nyomta le.

    Még élénken él az emlékezetben az a nagy kavarodás, amely a Sabária budapesti győzelmét követte a Hungária táborában. A szombathelyi csapat győzelme ugyanis mély sebet ütött a Hungária bajnoki aspirációin s ráterelte a közvélemény figyelmét is azokra a belső bajokra, amelyek a Hungária erejét kikezdették és a nagy futballegyesület presztízsét veszedelembe sodorták. A Hungária vezetősége a verseny hatása alatt energikus lépéseket tett, kihagyta csapatából a sportszerű életmód dolgában meg nem felelő játékosait és két új erőnek (Kvasz, Újvári) a szerződtetésével igyekezett csapatát ismét akcióképessé tenni. A Sabária—Hungária mérkőzést követő intézkedések kedvező eredményének látszott a Hungáriának előbb a bécsi WAC, majd a következő héten a Budai 33-asok fölött kivívott győzelme. A kettős siker egyszeriben visszavarázsolta a kék-fehérek hitét olyannyira, hogy a Hungária körében a legnagyobb bizakodással tekintettek a csapat vasárnapi szereplése elé. Időközben bűnbocsánatot nyertek a mellőzött játékosok is, visszakerült a csapatba Braun, Molnár és Opata, a Hungária közönsége így vérmes optimizmussal várta a csapatnak Újpest csapatával való találkozóját.
    S ez a mérkőzés valóban sorsdöntő volt a Hungáriára nézve. A győzelem nemcsak annyit jelentett volna, hogy a Hungária megmarad a végső győzelemre jogosult csapatok sorában, de jelentette volna azt is, hogy a kék-fehérek túljutottak a krízisen és fokozatosan bár, de ismét megindulhatnak a győzelmekhez, a sikerekhez és a népszerűséghez vezető úton. De elegendő lett volna, ha a győzelem elmaradásával — hiszen egy mérkőzés eshetőségei és fordulatai kiszámíthatatlanok — csak a jövőre irányuló reménységeket mentette volna meg a Hungária csapata. Ám, a mérkőzéssel együtt jóformán ez is elveszett. A Hungária Újpesttel szemben produkált teljesítményével eloszlatta a reménységet, hogy a kék-fehérek hamarosan visszakerülnek a népszerűség fényébe és a külföld feltétlen elismerésébe. Még pedig a jövőbe vetett bizalmat eljátszotta az a csatársor, amelyben öt nagy név szerepelt, öt klasszisjátékos, akik azonban ma már csak a nevüket viselik a régi tudás, a régi erő és a régi fény csillogása nélkül.
    Egy negyedóráig tartott a Hungária csatársorának föllángolása, azután a Braun— Molnár, Opata—Orth—Jenny együttes megdöbbentő módon összeesett s valósággal vergődés volt a játéka. A tartózkodás, a másikra való áthárítás, a bizonytalanság, a lendület és az eredményre törő akaraterő hiánya jellemezte a Hungária csatársorának a játékát, azt a szomorú gondolatot ébresztve a nézőben, hogy ezek a nagy tehetségek végképpen elvesztették akcióképességüket. A pozitivitásnak egy csapatban főképpen a csatárjátékban kell jelentkezni, a csapat többi része csupán negatív munkára van utalva. Mert csak negatív munka a védelem szerepe, amennyiben az a föladata, hogy az ellenfél pozitív munkáját megakadályozza, szétrombolja, céljának elérésében megakadályozza. Nos, a Hungária ebben a negatív munkában tegnap sikerrel állott helyt, a két hátvéd és a födözetsor megtette a magáét s ha volt gyöngébb pont, ezt csak a fiatal kapus szerzemény, Újvári képviselte, akinek játéka még magán viseli a kellő rutinnal nem rendelkező játékos minden jellegzetességét. Alakja nem megfelelő, testsúlya könnyű, labdarúgása nem egészen biztos, szóval Újvári nem ígérkezik méltó utódának az MTK egykori nagyhírű kapusának. Megtörtént mindjárt a játék elején, hogy a labdát nem dobta ki idejében, a ráfutó egyik újpesti csatár labdástól a kapuba lökte s így nem az ő érdeme volt, hogy az így szerzett gól még sem esett terhére a Hungáriának, mert a bíró — nem jogosan — nem érvényesítette. Mandl és Senkey, továbbá Nádler és Kvasz játéka a legszigorúbb kritikát is kiállotta, mit ért azonban mindez, ha a csatársor elmerült a tehetetlenség ingoványában.
    A csatárjáték csődjét azonban nem csak a Hungária csatárai illusztrálták. A győztes Újpest csapata is csak a védő- és fedezetjáték terén brillírozott, győzelmét is csak egy véletlen kezelésért megítélt 11-esböl tudta megszerezni. A két Fogl és az egész fedezetsor nagyszerűen játszott, de ez nem elégíthette ki azt a szemlélődőt, aki a klubérdekeken kívül, vagy felül állva a magyar futballsport általános erejére nézve akar következtetéseket levonni a klubcsapatok teljesítményeiből.


    Újpest—Hungária 1:0 (0:0).

    Az újpesti Stadionban tizenkétezer főnyi közönség előtt folyt le a mérkőzés. Az első félidőben a Hungária csatárai már a maguk javára dönthettek volna a meccs sorsát, de a csatárok akcióképtelensége miatt a félidő gól nélkül ért véget. A második percben ugyan Jeszmás a labdával együtt a kapuba nyomta a Hungária kapusát, de a bíró szabálytalanságot látott és a gólt nem adta meg.

    A második félidőben Újpest volt fölényben, de a győzelmet és esetleg a bajnokságot jelentő gólt a 14-ik percben mégis csak egy tizenegyes büntetőrúgásból érte el, amit a Nádler kezelése miatt ítélt meg a bíró és Fogl III. értékesített góllá.


    Budapesti Hírlap, 1927. március 15.