magyarfutball.hu

MTK - Kispesti AC 5 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.02.15, 00:05 (szerk.: 2022.02.15, 12:49)
    MTK - KAC 5:2 (1:0)

    Hungária-uti pálya, 15000 néző
    Biró - Fehéry Ákos

    A játék első percei már bizonyságot tettek arról, hogy az MTK csapatáé lesz az irányitószerep. A csapat minden tagja tudatában volt feladatának s nyugodtan, teljes hidegvérrel adogatták egymásnak a labdát. A KAC játékosai ezzel szemben az első percekben szinte megbabonázva álltak a helyükön s alig tettek kísérletet az MTK akcióinak meghiu­sítására. Csak mintegy 10 perc mulva eszmélt fel a KAC és jött rá arra, hogy az MTK precíz, szinte gépies összjátéka ellenében csak a legön­feláldozóbb labdáramenéssel védekezhetik. A KACjátéka a legszebb és legkorrektebb defenzív játék volt, amelyet hosszú idők óta láttánk.

    Az MTK volt kétségtelenül mind a két félidőn keresztül a támadó fél, de ennek ellenére sem volt a játék egyoldalu, mert a KAC ugyszólván minden kínálkozó kis alkalmat felhasznált, hogy lélegzethez jusson. A mérkőzés ennélfogva az őszi szezon legszebb mérkőzése volt, azzá tette nem­csak mindkét fél kitűnő játéka, de a mérkőzés példásan fair lefolyása is, amely e tekintetben is eltért régi elődjeitől, a futballbajnokság nagy döntő mérközéseitől.

    Ami ezt jórészt előidézte, az körülbelül el is döntötte a mérkőzés sorsát. A KAC legénysége ugyanis egy-két kivétellel igen könnyű játékosok­ból áll, ugyszólván pehelysulyu csapat, amelynek nincsen módjában az MTK gépies összmunkájá­val szemben a testi sulyt szembeállitani.

    A fürgeség, gyorsaság és labdáramenés pedig, amelyben a KAC tegnap mintaszerűt produkált, nem bizonyult elégnek az MTK fölényének az ellensúlyozására.

    Az MTK kétségtelenül megérdemelten győzte le a veretlen KAC-ot. Mai játéka azt mutatja, hogy az elvesztett nagy ágyuk nélkül is méltó a bajnokság első helyére. Csatársorának összjátéka ma is mintaszerű s helyenkint a lapos, emelt és fejelt passzok legszebb példáit mutatta be az MTK öt csatára. A csatársor legjobb embere még most is Schlosser, a kit lövőképességének csökkenése elle­nére is halálos vétek a csatársor szélére rakni, mert okos, mindig jó időben leadott passzaival ő a gerincze az MTK támadósorának. Igen jól il­leszkedett be az együttesbe ezuttal Boross is, akit az MTK-ban már leszoktattak az önzőségről.

    Jó az összekötőben Winkler is, csak az a baja, hogy akkor is emelt passzokkal dolgozik amikor fölösleges. Leggyengébb a csapatban a két szélső akik most nincsenek a legjobb formában; sok­szor szerelték le őket s beadásaik sem mindig precízek. Kettőjük közül mégis Braunnak voltak jobb momentumai.

    Kiemelkedően legjobb emberei mindazonáltal nem a csatárai voltak az MTK-nak, hanem Orth és Kertész II. Amit ez a két játékos ma produkált, az a halfjáték angol színvonalához áll már közel.
    Jenny és Eisenholfer, a KAC veszélyes baloldali játékosai alig jutottak szóhoz, mert Orth és Kertész minden nekik szánt labdát elszedtek. Nyul, mint az utóbbi időben mindig, igen szürke játékot pro­dukált, voltak jó és rossz momentumai. A véde­lemben Kropacsek, Feldmann és Mandl jó átlag­munkát végeztek; néhány hibájukat kölcsönösen hozták helyre.

    A KAC ezuttal sokkal egységesebb benyomást keltett, mint legutóbb a WAF ellen. A csapat gyengébb pontjai sem voltak most annyira ki­rívók. A csapatban ezúttal Varga mutathatta meg nagy képessegeit; a gólok közül aligha foghatta valamelyiket. Jó volt ezúttal a máskor bizonytalan két beck is. A halfsorban mindhárom half kifogás­talanál dolgozott — a védelemben, a csatársort azonban nem támogatták, mert folyton hátul voltak.A csatársorban a mindig kiíünö Jenny—Eisenhoffer szárny mellett ezuttal a center is jó volt.

    A mérkőzést az MTK támadása nyitja meg s Nagy centerét Winkler a kapu fölé emeli. Boross fejesét Varga kornerre menti, a kornert Kertész II. élesen lövi a kapu mellé. Kispest is felnyomul, Feldmann hendset vét, de Jenny hajszálra mellé lő. MTK nagv fölénybe kerül s Orth, Schlosser lövéseit kell Vargának védeni. A 17. percben Bo­ross fejjel átszármaztatott labdájával Winkler ki­ugrik s magas gólt lő. A KAC most hevesen tá­mad, s több lövés megy az MTK kapura. A fél­idő végen állandóan a KAC kapu van veszélyben.

    (Félidő 1 : 0).

    A II. félidő 1. percében már a KAC hálóban akad meg a második gól. Schlosser lövése Jurcsó lábáról védhetetlenül pattan a kapuba.
    A KAC vezet most támadásokat, Nyul hendset vét, a szabadrugás Eisenhofferhez kerül, aki gólt lő (5. p.) 2 : 1. Az MTK kerül ismét le és Nagy—Schlosser—Orth összjátékából utóbbi 20 méterről nagyszerű gólt lő (11. p.) 3 : 1. A KAC két táma­dásának levezetése után Boross, majd Winkler lövése mennek a kapu mellé.

    A 27. p.-ben Schlosser kiszökik s védhetetlen gólt lő. 4:1, két percre rá rugja a KAC második gólját offseid színezetű helyzetből a közben a csatársorba előrerukkolt Stalmach révén. 4:2. Ezután állandó az MTK fölénye, de csak egy gólt tud még elérni a 37. percben, amikor Boross le­adását Schlosser magas lövéssel góllá értékesíti. 5:2.

    Sporthirlap, 1919. október 27.