magyarfutball.hu

Újpesti Törekvés SE - Budapesti TC 2 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1923/1924, 2. forduló
helyszín : ?
játékvezető : Müller Gyula
nézőszámok:
  1. Sporthírlap: 1.000
  2. nela: 2.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.04.21, 22:27 (szerk.: 2022.04.22, 15:07)
    UTSE - BTC 2:1 (1:0)

    Amerikai-ut, 1000 néző
    Bíró: Müller Gyula

    A két jó formában levő csapat találkozása szép sportot ígért, de sajnos, maga a mérkőzés is csak ígéret maradt — a BTC részéről. A csapat, amely jó formájával és az UTE legyőzésével határozott favoritja lett ennek a mérkőzésnek, elbizakodottan ment a küzdelembe és nem számolt azzal, hogy az UTSE egészen különleges stílust játszó csapata nemcsak neki komoly ellenfele, hanem kemény munkát fog adni a tavalyi vezetőknek is. Az ujpesti csapat főerénye a gyorsaság, a labdának stoppolás nélkül való továbbítása és a másodosztályból hozott rámenős játék, párosulva a határtalan lelkesedéssel, amellyel az egész mérkőzést végigjátssza. Fürge csatársora, Seiden nélkül, de Kojszával megerősítve, ha nem is mutatott olyan szép játékot, mint legutóbb Zugló ellen, a nehéz és erélyes BTC-védelemmel szemben is gólképesnek bizonyult. Legjobb embere Leitner jobbszélső volt, akinek minden akciója veszélyes és jelenleg egyike legjobb szélsőinknek. Utána az öreg Gallyt kell kiemelnünk, aki Horváth és Geschleiht ostromával szemben nagy rutinnal dirigálta csatársorát és egy mesteri fejes góllal adott ízelítőt képességeiből. Schalkovszky nem sokat mutatott, Kojsza még nem illeszkedett be az együttesbe. A halfsorban Buza centerhalf páratlan agilitással dolgozott, mellette Török jól fogta a BTC gyors jobbszárnyát. A védelem hibátlanul oldotta meg feladatát. .

    A BTC csapatára rá sem lehetett ismerni. Határtalan önbizalommal indult a küzdelembe és csak akkor feküdt igazán bele, mikor már későn volt. Vereségét elsősorban halfsorának, abban is Zsín Géza gyenge, léleknélküli játékának köszönheti, aki a gyors UTSE-csatárokkal szemben sokszor tehetetlennek bizonyult. Jó volt ellenben Schweng, míg Szabó legtöbbször helyét sem találta. A csatársor sehogy sem tudta megérteni egymást. Említésre méltó játékot csak Horvát mutatott. Brauchlernek voltak sikerült lefutásai, de a beadásokkal adós maradt. Tihovszky lassu, erélytelen, míg Pócz adós maradt a csatársor irányításával.

    6. percben Pócz van kedvező helyzetben, de Minarovics leszereli. Az UTSE első támadása meleg helyzetet teremt a piros-fehérek kapuja előtt, amennyiben Leitner gyors lefutásból centerezett labdáját Reisner jó helyzetben rugja, de Horváth leszereli. A 12. percben Leitner ujra lefut, szép beadására Reisner a középre huzódik, ahonnan a kapott labdát védhetetlenül a bal felső sarokba lövi.
    Helycsere után a BTC rögtön erős támadásba fog és mintegy hét percen keresztül erősen szorongatja az UTSE kapuját, de a védelem résen van. A 8. percben felszabadul az ujpestiek kapuja és Schalkovszki lövését Palcsek csak a gólvonalon tudja fogni. Az UTSE gólt reklamál, amelyet azonban a bíró, igen helyesen, nem ad meg. Változó játék következik erre, a BTC kétségbeesetten támad, de akcióikból a legtöbbször hiányzik a tervszerűség. A 14. percben Leitner lövését kornerre tudja csak menteni Palcsek, amelyből Gally erélyes beugrással szép fejese révén megszerzi a második gólt.
    A 23. percben Tichovszki spiccel lőtt labdáját Glozik csak a gólvonalon tudja fogni. A 30. percben az UTSE kornert ér el, amelyből Schalkovszki fejesét Palcsek fogja. A 41. percben Zsin mintegy 30 méterről szép lövést küld kapura, de a labda felső kapufáról Póczhoz jut, aki a labda beállításával elkésik és az Glozik zsákmánya lesz. A 42. percben ujabb BTC támadás közben Póczot jó helyzetben faultolják, a szabadrugást Horvát bombaszerű lövéssel küldi kapura, mely Glozik kezéről a hálóba jut.

    UTSE: Glozik— Minarovics, Dankó — Wilhelm, Buza, Török— Leitner, Kojsza, Gally, Schalkovszky, Reisner.
    BTC: Palcsek— Horváth Geschlecht — Szabó, Zsin, Schweng— Hajdu, Horváth, Pócz, Tichovszki, Braucler.

    Sporthirlap, 1923. augusztus 27.