magyarfutball.hu

Törekvés - Újpesti Törekvés SE 1 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1923/1924, 8. forduló
játékvezető : Földessy János dr.
nézőszámok:
  1. Sporthírlap: -
  2. nela: 3.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.04.26, 20:10 (szerk.: 2022.04.27, 09:39)
    UTSE — Törekvés 2:1 (0:1)

    Félidőnként váltakozó fölény, megérdemelt győzelem.

    UTSE : Bajusz — Minárovits, Dankó — Wilhelm, Buza, Török, — Leitner, Kojsza, Dankó, Laukó, Reisner.
    Törekvés: Lantos — Iváncsics, Siegl — Wéber, Pruha, Halmos— Szántó, Urik, Kautzky, Bartos, Préger.

    Hungária-uti pálya
    Bíró: Földessy János dr.

    Biztosnak látszó két pontot vesztett a Törekvés, miután az első félidőben mutatott formája után ugy látszott, hogy a mérkőzés a kőbányaiak több gólkülönbségnyi győzelmével fog végződni. A két félidő a csapatok munkáját is két egészen ellentétes értékű részre osztotta. Az első félidőben a Törekvésnek valósággal játszi könnyedségű dolga volt az UTSE-val szemben. Egy tízperces intervallumtól eltekintve, állandóan és folytonosan gólokkal kecsegtetően támadott. A gólok azonban elmaradtak, mert a csatársor jobbszárnya, de főként Kautzky a legjobb gólhelyzetben is bosszantóan hibázott. Ebben a félidőben az UTSE játéka egyáltalában nem igazolta a csapatnak eddigi jó nevét. Teljes csapattal álltak fel, mégis olyan megértés nélkül mozogtak a pályán, mintha ott találkoztak volna először. Csak a II. félidőben mutatta meg az ujpesti csapat, hogy mit tud, amikor a Törekvés fokozatosan visszaesett. Miként az I. félidőben a vasutasoknak a halfsora dirigálta a játékot, éppen úgy a II. félidőben az UTSE-ban is a halfsor szabta meg a játék irányát. Igaz viszont, hogy a Törekvés halfsora az egy Pruhától eltekintve, minden tehetsége ellenére sem rendelkezik még az I. osztályu bajnoki mérkőzésekhez megkívánható állóképességgel. Az UTSE halfsorának pedig éppen a kitartás a legnagyobb előnye és ez döntötte el a mérkőzést. A győztes csapatból természetesen a halfsort illeti meg a legnagyobb elismerés. Nem dolgoznak feltűnő trükkökkel, szorgalmas, önfeláldozó, póznélküli, de annál hasznosabb munkával vetik előre a csatársort, vagy pedig rendelkezésére állnak a védelemnek. Különösen jó volt Buza és Wilhelm. A védelem sem volt rossz. A csatársor ellenben más alkalmakkor lényegesen többet produkált. Legjobbnak ismét Leitner bizonyult, leggyengébb pedig Kojsza volt. Reisnernek is kevésbé jó napja volt, pedig bőven volt gólhelyzete. A Törekvés, amíg frontban volt, elfeledtette a nagyágyuk hiányát. Sőt érdekes, hogy éppen az eltávozottak helyén szereplő Préger-Bartos balszárnya és Pruha centerhalt voltak a csapat legjobbjai. A két szélsőhalf az 1. félidőben nagyszerűen működött, a másodikban azonban már „készen” volt, Így azonban Pruha sem láthatta el végig hibátlanul a feladatát. Feltűnt az I. félidőben a Törekvés védelmének egyformán kitűnő játéka. Ezt ilyen általánosságben régen monghattuk el a Törekvés védelméről. Végeredményben, ha a játékosok nem is szolgáltak stílusos játékkal, de viszont izgalmas helyzetekben bőven volt része a korai délutáni órákban kifáradt közönségnek. Kevés szebb mérkőzést láttunk az őszi fordulóban.

    Az I. félidőben tíz percig az ujpestieké a szó, veszélyes helyzetek azonban nem adódnak. A Törekvés csakhamar megunja a védekezést s tüzes támadásokba kezd, amelyeknek során, minthogy Bajusz állandóan kiejtette a labdákat, módjában lett volna több góllal is bebiztosítania a maga részére a győzelmet. A gólhelyzeteknek azonban egész sorát tönkre teszi Kautzky meggondolatlan lövésekkel fejezvén be a jól keresztülvitt támadásokat. Urik is kivette a részét a helyzet elrontásából, volt egy kapuralövése is a 25-ik percben. A félidő egyetlen gólja 36-ik percben esik. A feltűnően akcióképes Préger- Bartos balszárny szép összjátékából Préger védhetetlenül a jobbsarokba vágta a labdát. A félidő hátralevő részében is a Törekvés támad, de sikertelenül.

    Újrakezdés után az UTSE a starttól kezdve vehemens iramot diktál és a Gally által megindított szép akció már a második percben sikerrel is jár, mert Leitner lefut, s miután Siegl a labdát elhibázza, az ellenkező sarokba plasszírozva, a kiegyenlítő gólt lövi. A Törekvés balszélsője révén kerül frontba, akinek vehemens lövését Bajusz, majd, miután a labda a kezéből kicsuszik, Minárovits menti. Ismét az UTSE megy át támadásba, Iváncsics gyengén polrírozza a Gally által balra passzolt labdát, amelyet Lauko fog el és senki által nem zavartatva a bal sarokba szép gólt helyez. (11 p.) A gólt azonban Lantosnak, ha idejében veti magát a labda után, védenie kellett volna. Az UTSE, halfsora által kitűnően támogatva, azontul is offenzívában marad, s azt csak ritkán szakítják meg Préger lerohanásai, míg a jobbszárny, Szántó és Urik sehogy sem érti meg egymást. A Lauko által szöktetett Gally támadása mármár ujabb gólt eredményez, mert Lantos a kapujából kirohan, a labda azonban szerencsésen kikerüli a kaput (21 p). Utána Szántó rohan le a félvonalon és nyolc lépésről a gól fölé lő, míg Kautzkynak tizenhat méterről irányított labdáját Bajusz fogja el. Izgalmas jelenet követi Uriknak remekül irányított szabadrugását (34. p.), amelynek a gólvonalon álló Dankó fejessel állta utját, a bravuros védéstől azonban elszédül, de néhány pillanat után már talpra is áll. Urik akciója különben kornert ereményez, amely azonban éppen ugy, mint a 41. percben elért korner, eredménytelenül végződik. Urik centerét ujabb sarokrugás árán tartja fel Bajusz, míg a legutolsó percben tizenegyes esélye kecsegteti a Törekvést. Szántó centerére ugyanis egyidőben ugrik fel Kautzky és a védelembe visszavonult Gally, aki fejelés közben kézzel löki fel a Törekvés középcsatárát. A tulideges Urik azonban a tizenegyest tulplaszírozza.

    Sporthirlap, 1923. október 15.